Pia Ingström

Pia Ingström

Litteraturredaktör

Senast publicerade artiklar

20.1.2019

Radiorecension: Att komma till Sverige var som att komma från mörkret till ljuset, från kylan till värmen, enligt Sveriges Radios dokumentär

Kärlek, frihet och ströjobb är ett underbart igenkänningsprogram för alla för vilka Sverige en gång i tiden var sommarjobbens förlovade land.

Premium

20.1.2019

Plock & fynd: Vem beskriver arbetet?

Vi utnämner härmed Måns Wadensjö till den rikssvenska arbetsplatsskildringens nya stjärna.

Premium

20.1.2019

Bokrecension: Raseri och realismeffekter

Lite halt om viktiga teman, tycker recensenten om Alex Schulmans nya roman. I centrum står författarens morfar och mormor, Sven och Karin Stolpe, stylade till strömlinjeformade romanpersoner.

Premium

17.1.2019

Krönika: Hundägare utan gränser

Om din hund verkligen insisterar på att besöka stadsbiblioteket så är Richardsgatans filial av någon anledning inte allergikertillgänglig. Den kan låna böcker där.

Premium

14.1.2019

Intervju: "Vanda är fullt av olika hembygdskänslor"

Vanda stadsarkeolog Andreas Koivisto har nästan alltid bott i Vanda, och i sitt arbete får han dela med sig av sina djupa kunskaper åt dem som är nyinflyttade. I år belönas han med Björn Kurtén-priset.

Premium

13.1.2019

Bokrecension: På sitt eget speciella sätt heligt

Merete Pryds Helles roman Folkets skönhet är bäst när den lyfter från misärromanens föregivna realism, upp mot en absurd svävning.

Premium

8.1.2019

Här är alla vårens finlandssvenska böcker

Från Märta Tikkanens brevväxling med väninnor till Vasas flora och fauna – den finlandssvenska bokvåren spänner över fyra decennier av liv och konst. Postumt utkommer Zacharias Topelius och den evigt unga Henry Parland med nyediterade utgåvor, och Bo Carpelan med dikter som inte tidigare publicerats.

Premium

23.12.2018

Bokrecension: Historien och Hans och Eva

Det finns ett litet inslag av demokrati i narkotikamissbruket. Längst ner väntar döden, också för dem som har råd med de dyraste drogerna, emedan hjärtat bara är ett hjärta hur rent kokainet än är. Missbrukarens anhöriga letar efter förklaring och bot i en kretsgång där rik och fattig trampar upp liknande spår. Pia Ingström läser Sigrid Rausings memoar om en familjekatastrof, en kvällstidningsskandal skildrad inifrån.

Premium

23.12.2018

Samtal om litteratur: Hanna, Rakel och grunden till tolkningen av allting

Litteraturredaktören, 60 år, blev förtjust i Ellen Strömbergs debutroman Jaga vatten. Men hur fungerar den för unga kvinnor? Victoria Wallgren, Felicia Karrenberg och Maria Hellberg från Tölö gymnasium svarar.

Premium

19.12.2018

Radiorecension: Kärlek, humppa, död och hat – Radio Variaatio erbjuder intressant sällskap på promenader

Blir kärlekssorgen mindre genom postmodernistisk begreppsanalys? Och lyckas Minna bli gravid?

Premium

14.12.2018

Lång och Forsström Runebergskandidater

Tua Forsström är nominerad för Runebergspriset med diktsamlingen Anteckningar. Fredrik Lång är nominerad för brevromanen Basim, min kära. Båda utges på Förlaget M.

6.12.2018

Filmrecension: Ung hustru sparkar sig fri i filmen om författaren Colettes liv

Britten Wash Westmorelands film Colette är ett lätthanterligt snitt ur ett franskt författarliv som gjorts till en trevlig och rapp historia om frigörelse – lätt fången, lätt förgången.

6.12.2018

Impuls: Mera och värre om Colette

Colette var en fin författare men en sanningsenlig film om hennes liv skulle bli mycket mera problematisk än den vi nu får se.

4.12.2018

HBL tipsar: Här är bästa julklappstipsen för alla som gillar hårda paket

Vill du ge någon en bok – eller tre – om president Niinistö, eller behöver någon du känner anlägga ett fräscht parasitperspektiv på livet? Känner du en glad baby som gillar verser, eller en tonåring som vill fördjupa sig i klimatapokalypsen? Vill du glädja någon med höglitterär finlandssvensk familjehistoria? HBL:s belästa redaktörer och experter tipsar om stora och små böcker för små och stora läsare.

Premium

2.12.2018

Plock & fynd: Förlåt inte, forska!

Snart är minnesåret för 1918 slut, men allt snällt prat om försoning är förhastat. Varken inbördeskriget eller det politiska våldet i Finland under senare decennier är slutbehandlade. Läs Seppo Aaltos Fack-Finlandiavinnare, lyssna på Mikaela Weurlanders podd om 1930-talets högerterror och tänk på hur vi firar självständigheten i år!

29.11.2018

Utdrag ur #dammenbrister: "Sex kommer aldrig att betyda annat än makt och våld"

Nästan tusen finlandssvenska kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier i uppropet #dammenbrister. Nu, ett år senare, har de också samlats i en bok. HBL publicerar här några utdrag ur vittnesmålen.

29.11.2018

Tv-recension: Vackert och nattsvart om barnbrudar

I den hyllade turkiska filmen Mustang behövs inga imamer, moskébesök och huvuddukar för att skildra förtrycket. Det handlar om en djupare patriarkal ideologi.

25.11.2018

Intervju: Hugo Simberg i sjukdomsskugga och kärleksljus

Helena Ruuska skrev en rejäl liv och verk-biografi om konstnären Hugo Simberg. Den är en av kandidaterna för Fack-Finlandia, och i den får läsaren båda sörja och glädjas med "pappas lilla Hugo"

22.11.2018

Tv-recension: Väninnekamp i Neapels slumkvarter – Ferrantefilmatiseringen börjar lovande

HBL:s litteraturredaktör Pia Ingström har sett de första delarna av tv-versionen av Elena Ferrantes roman Min fantastiska väninna, en samproduktion mellan amerikanska HBO och italienska RAI.

22.11.2018

Bokrecension: En bok att samtala med

Känslornas svall är en lisa för själen och ger läsaren utrymme att ställa både stora och små frågor till sig själv.

15.11.2018

De här böckerna kandiderar om Runeberg Junior-priset

Fyra finlandssvenska böcker och fem finska tävlar om Runeberg Junior-priset på 10 000 euro, instiftat av Borgå stad och KSF Media/Tidningen Östnyland.

11.11.2018

Plock & fynd: Det rätta namnet, den rätta känslan, det rätta språket

Lempäälä heter Lempäälä och Gårdsbacka heter Gårdsbacka. Finländare, älska dina små språk, och gör skillnad!

10.11.2018

Tv-recension: Dekadens och desperation i Weimarrepublikens Berlin

Babylon Berlin baserar sig på Volker Kutschers kvalitetsdeckare och med tv-serien hoppas Tyskland på internationell succé.

9.11.2018

Lars Sunds roman om Jakobstad Finlandiakandidat

Lars Sunds roman Där musiken började är nominerad till Finlandiapriset i romankategorin. Ett utomordentligt romanår, men inte särskilt experimentellt, summerar årets juryordförande Heta Pyrhönen.

3.11.2018

Plock & fynd: Kalvnytt och Bokkalas

Ännu ett intressant svar angående kalven som kanske dör, kanske inte, har nått redaktionen.

26.10.2018

Se video: Årets Vanessapris går till Annika Sandelin

Annika Sandelin får Vanessapriset 2018 för sina mångsidiga och passionerade insatser, både som författare och barnboksbibliotekarie, inom den finlandssvenska barnlitteraturen.

25.10.2018

Intervju/ Bokextra 2018: "Trump och brexit är signaler för fara, vi måste vara alerta "

– Jag skrev en bok om en människa jag älskade innerligt, min morfar, och jag påverkades djupt av de erfarenheter han genomlevde och sedan bar på i tystnad. Det är mycket smärtsamt att tänka på, säger Philippe Sands.

25.10.2018

Radiorecension: Snyggt berättat och vämjeligt

Gnistrande skickligt berättat, och allt mer beklämmande ju mer man lyssnar. BBC:s The Ratline är en av höstens mest uppmärksammade poddserier.

23.10.2018

Lust, leda och en galen apa

En 50-årig kvinna känner massiv leda. Hennes jämnåriga man längtar efter ännu lite rock'n'roll i livet. En yngre kvinna har fortplantningspanik. De här ingredienserna blir en mycket rolig, svart och uppiggande sedekomedi, signerad Nina Lykke.

23.10.2018

Intervju: Han vill sy ut den trånga svenskhetskostymen

Hynek Pallas försöker förklara Centraleuropa och sitt andra hemland Tjeckien för svenskarna och Sverige för tjeckerna. I sin nya bok berätta han sin egen familjs migrationshistoria.

23.10.2018

Intervju/Bokextra 2018: Sorgen är något cykliskt

Sorgen är cyklisk, den kommer aldrig att kunna uttryckas i förfluten tid. En författares jobb är att skriva, men hur skall man skriva efter en så stor olycka – ett barnbarns död – att språket går sönder? Tua Forsström berättar om hur det var att återkomma till språket, och läser up några nya och äldre dikter.

21.10.2018

Plock & fynd: Kalven, tredje och sista varvet

Vi har gjort små framsteg med den döda eller inte döda kalven som avhandlats i två tidigare Plock & fynd. Framför allt börjar det klarna vilket samband kalvens död har med litteratur och med ost.

17.10.2018

Tv-recension: Något av det intelligentaste som visats på tv

Den andra säsongen av den danska serien Herrens vägar om en prästfamilj som brottas med andliga och moraliska frågor i en modern värld visas nu här.

14.10.2018

Plock & fynd: Redovisning om kalven, död eller levande

Fortfarande vet vi inte vem som hittade på ramsan "Kanske kanske kalven dör, kanske kanske inte". Men lite mera vet vi än för en vecka sedan, tack vare alerta läsare.

11.10.2018

Impuls: Metoo anno 1924

Ett sexövergrepp och ett dråp på Vårdberget aktualiseras av en ny pjäs på Åbo stadsteater. Margit Niininen som dömdes för dråpet blev senare författare, arbetade som barnskyddsinspektör och disputerade på en avhandling om värnlösa barn i samhällets vård.

7.10.2018

Plock & fynd: Hitta kalven - död eller levande!

Redaktören funderar på varufiering, traumafetischism och mest av allt på den mystiska kalven. Död eller levande?

6.10.2018

Tv-recension: Kattkärlek i Istanbul

En turkisk dokumentär om katter som charmat världen går nu att se även här. Istanbulfantasten Pia Ingström har sett den, och skulle ha velat se mindre gullande och kattomani och mera zoologi och ekonomi.

1.10.2018

Impuls: När en idol vägrar leverera

Den 87-åriga feministen och demokratikämpen Nawal El Saadawi var inbjuden till Göteborgs bokmässa för att ge den internationell stjärnglans. Men hon vägrade leverera den regimkritik som många svenska medier säkert räknat med.

26.9.2018

Bokrecension: Att famla efter sitt sanna jag bortom duktigheten

Heidi Hakalas debutroman handlar om prestationskrav, panikångest och bekräftelsebehov. Några rader om klass leder recensenten på ett villospår och gör att hon blir nyfiken på huvudpersonens kontoutdrag snarare än på hennes känslor.

25.9.2018

Många gäster från Sverige på Helsingforsmässan i oktober

Representationen för temalandet USA på Helsingfors bokmässa i slutet av oktober blir anspråkslös men våra grannländer Sverige och Estland är desto mera närvarande. Den stora nysatsningen i år är ett mera interaktivt barnprogram, inklusive hund och åsna.

23.9.2018

Filmrecension: Tre timmar med Nuri Bilge Ceylan inget att vara rädd för

The Wild Pear Tree bär den turkiska mästaregissören Nuri Bilge Ceylans omisskännliga stämpel, men har en liten skruvad feelgood-komponent som saknas i många av hans tidigare filmer.

19.9.2018

Impuls: Fin läslista och snällnobel

Ett mycket fint litterärt pris tillkännages i Stockholm den 9 oktober – men det är inte Nobelpriset.

16.9.2018

Plock & fynd: Är schmaltz något bra?

Var inte rädda för att vara schmaltziga ibland, lika lite som ni ska vara rädda för att använda flott i matlagningen.

11.9.2018

Bokrecension: Barn är aldrig ett val

Juha Itkonens nya roman handlar om reproduktionens dramatik.

6.9.2018

Impuls: "I dag era ägodelar, i morgon era liv!"

Den sjätte september 1955 gick en turkisk mobb till angrepp mot den grekiska minoritetens hem, kyrkor, skolor och butiker i Istanbul. Förstörelsen pågick hela natten.

5.9.2018

Bokrecension: Falska och sanna ansikten i krig

I Mia Francks roman Bombträdgården visar mången sitt rätta ansikte men recensenten tröttnar på att se dem.

29.8.2018

Bokrecenson: Död i vaken

Namnen liksom replikerna sitter som de ska i Eva Frantz nya småstadsdeckare.