Pia Ingström

Pia Ingström

Litteraturredaktör

Senast publicerade artiklar

17.1.2018

Bokmässans nya programchef: "Vi har en värdegrund, vi kan välja"

Den nya programchefen för Helsingfors bokmässa är Ronja Salmi, 24-årig företagare, producent och författare. Hennes ambition är att göra mässan attraktiv också för dem som tycker att de borde läsa mera men ännu inte gör det.

12.1.2018

Radiorecension: Ister i garaget och varierad radio

Pia Ingström tipsar om alternativ till flödesradion, genomarbetade dokumentär- och featureprogram, både på svenska och finska.

11.1.2018

Från 1918 till dystopisk framtid

En dystopisk grafisk roman om ett idealsamhälle inom stängda gränser, kaos och utsatthet 1918 vid ryska gränsen, hjälparbetets realiteter i Kongo–Kinshasa. Det här och en hel del annat ryms i den finlandssvenska bokvåren.

6.1.2018

Nederlagets och segerns olika sinnelag

Varför ger man upp? Och hur känns det att ge upp något mycket stort – sin fästning, sin krigarära?

31.12.2017

Tv-recension: Som vatten av en gås

Recensenten är inte nådig över sista säsongen av Bron som har premiär på nyårsdagen. Men hon tittar i alla fall.

31.12.2017

Sverige upptäcker 1918!

Nu inleds minnesåret då svenskarna får upptäcka 1918 och inbördeskriget åt oss, och det kommer de säkert att göra med stor entusiasm. Journalisten och författaren Maria-Pia Boëthius (f. 1947) är redan ute i medierna med sin uppenbarelse.

20.12.2017

Ulla-Lena Lundberg flyttar in i Diktarhemmet

Ulla-Lena Lundberg återvänder till sin mångåriga hemstad Borgå, nu som hedersboende i Diktarhemmet.

19.12.2017

När tyska intellektuella fick asyl i Turkiet

Förhållandet mellan Turkiet och Tyskland är sämre än på länge, och drömmen om ett turkiskt EU-medlemskap verkar ha upplösts i isande dimma. Turkiska akademiker söker jobb och asyl i Tyskland och resten av Europa. På 1930-talet var det tvärtom.

18.12.2017

Bokrecension: När mamma är borta måste hon skrivas fram

Två färska mammabiografier, av författaren och dramaturgen Annina Holmberg respektive historikern Laura Kolbe, tecknar var sitt mammaporträtt, som samtidigt blir bilder av var sin tidsanda och kulturkrets.

9.12.2017

För 300 år sedan och just i dag

De okuvliga av Lars Strang är en historisk roman om Stora ofreden – eller är den kanske en roman om det som händer någon annanstans än i Finland just nu?

6.12.2017

Dagmar Neovius och Kvinnokagalen

När jag ber Minna Maijala att bland tidens aktiva plocka fram någon favorit, en hjälte eller hjältinna i kampen för nationen, väljer hon Dagmar Neovius (1867–1939), energisk, modig och uthållig i sin aktivism.

6.12.2017

Intervju: När "all världens docenter" och konstnärer försvarade Finland

– Begrepp som "fosterländsk" och "nationell" har börjat få en så ful klang så det kändes som en lättnad att hitta tillbaka till en tid då de betydde något positivt. På det sättet blev den här boken också ett slags metaprojekt för mig, säger Minna Maijala.

5.12.2017

Litterära julklappar: Böcker för alla

Vi tipsar om julklappsböcker för stora och små, fast anställda och frilansare, uthålliga och impulsiva, republikaner och rojalister, allätare och glutenintoleranta, Mannerheim-besatta och ordspråksrabblare.

1.12.2017

Nästan Ferrante på Helsinki Lit?

En av de internationella gästerna på Helsinki Lit i vår blir Domenico Starnone från Italien. Han är gift med Anita Raja, som påståtts vara den världsberömda pseudonymen Elena Ferrante.

29.11.2017

Sanna Mander, Juha Hurme och Riitta Kylänpää Finlandiavinnare

Sanna Manders bilderbok Nyckelknipan vann Finlandia Junior, medan romanpriset Finlandia tillföll Juha Hurmes Niemi. Fack-Finlandia gick till Riitta Kylänpääs biografi Pentti Linkola – ihminen ja legenda.

29.11.2017

"Vår gemensamma kärnhistoria" i Hurmes vinnande Finlandiaroman

– För humorn, kunskapen, den raljerande och klarsynta kritiken av våra mänskliga stolligheter, svarar enväldiga domaren Elisabeth Rehn på frågan varför hon ger Finlandiapriset för årets bästa roman åt Juha Hurme.

29.11.2017

Sanna Manders Nyckelknipan fick Finlandia Junior

Finlandia-Junior gick till Sanna Manders bilderbok Nyckelknipan / Avain hukassa, där vi får kika in hos väldigt olika grannar i ett höghus.

29.11.2017

Kommentar: Äldre herrar tänker på Harmageddon

Riitta Kylänpääs biografi över den kontroversiella ekofilosofen och fiskaren Pentti Linkola belönas med Fack-Finlandia. Men vad gör vi i dag med hans ideologiska arv?

26.11.2017

Plock & fynd: Finlandiaslarv och autofiktiva Alex

Det är säkert offentlig och allmänt godkänd kunskap att Stubb är en reko kille och mestadels glad lax, att han äter gröt till frukost och ogillar juice. Men vad för sorts kunskap representerar han egentligen i Finlandiasammanhang? undrar Pia Ingström.

24.11.2017

Tv-recension: Proffsigt och lagom men inte spännande

Yles nya eftermiddagsserie som utspelar sig i Indien under kolonialtidens sista år är harmlös feelgood.

16.11.2017

Tv-recension: Gotiskt brutalpatriarkat à la Atwood

I våras kom The Handmaid's Tale på HBO Nordic. Nu bjuder Netflix på nästa Margaret Atwood-televisering i form av den sexdelade miniserien Alias Grace. Båda är bra, men Alias Grace nästan ännu bättre.

13.11.2017

Barnbokspris: Tre finlandssvenska kandidater för Runeberg Junior

Tre finlandssvenska böcker finns bland de sju som tävlar om barnbokspriset Runeberg Junior.

6.11.2017

Impuls: Le, du är finlandssvensk!

Men lite kan vi fundera på det evinnerliga minoritetsimperativet att vara trevlig, som många finlandssvenskar så beredvilligt anammat.

31.10.2017

Podcast Johanna Holmström: Vem bestämmer vem som är galen?

I Johanna Holmströms roman Själarnas ö möter vi kvinnor på anstalt, närmare bestämt sinnessjukhuset på Själö i Nagu. Kristina har gjort något ofattbart ont, Elli är väl bara en strulig tonåring, men för båda kan en diagnos vara liktydig med livstidsdom. Johanna Holmström samtalar om sin bok med Pia Ingström.

30.10.2017

Podcast: Nalle Valtiala

Nalle Valtiala är den finlandssvenska litteraturens kameleont framför andra, och hans tjugofemte bok, Ett gram morfin då och då, är ett gott exempel just på detta. Bokens noveller är pastischer på brittiska och amerikanska deckarförfattare, från Arthur Conan Doyle till Agatha Christie till Raymond Chandler.

30.10.2017

Podcast: Martina Moliis-Mellberg

Människor som vill konstiga saker lite för mycket. Trasiga gubbar som älskar sina idéer, på gott och ont. Kärleken till en undervattensrygg och inspiration från Tove Janssons och Tuulikki Pietiläs Klovharun till en svart men lite rolig diktsvit.

30.10.2017

Podcast: Det janssonska ljuset

Vi söker och hittar det säregna janssonska ljuset vid en förälders dödsbädd, på en sunkig kvarterspub, över de fina förlusterna och nederlagen i Henrik Janssons nya novellsamling

29.10.2017

Plock & fynd: 1947 på finska och nazister på våra gator

"Vi måste göra åklagare och polismyndigheter uppmärksamma på de hot från politiska extremister som i dag riktas till exempel på sociala medier mot offentliga personer."

27.10.2017

Adrian Perera får Yles pris

Svenska Yles litteraturpris tillfaller Adrian Perera för boken White Monkey, "75 sidor rent guld" enligt enväldiga domaren Jessica Andersin.

27.10.2017

Fattiga, ryska, handikappade och brottslingar

När Jutta Ahlbeck 2006 utgav sin doktorsavhandling var Själös historia, och särskilt mentalsjukhusets, ganska okända för allmänheten och akademiskt outforskade.

27.10.2017

Finlandssvensk kanon: 100 år, cirka 30 böcker

Vi bad tre litteraturforskare välja ut en finlandssvensk bok per självständigt decennium, det yppersta av finlandssvensk litteratur. Resultatet blev tre helt olika listor, som ändå ibland överlappar varandra, och sammanlagt ungefär 30 böcker.

27.10.2017

Själar i förvar

Vi åkte med Johanna Holmström till Själö i Nagu för att tala om kvinnor, diagnoser och skrivandet som yrke.

26.10.2017

Sanna Mander får Rudolf Koivu-priset

Rudolf Koivu-priset på 10 000 euro tilldelas i år illustratören Sanna Mander för boken Nyckelknipan / Avain hukassa, utgiven avSchildts & Söderströms.

26.10.2017

Tv-recension: En storm av nya känslor

Leea Klemolas och Kaarina Hazards miniserie är en grotesk som älskar sig själv som självändamål i oreflekterad förlitan på sin äkthet.

15.10.2017

Plock och fynd: Inte ännu riktigt Ribbing

Joonas Konstigs Vuosi herrasmiehenä är 470 sidor ironi och allvar om hur en före detta grönhårig punkare försöker lära sig gentlemannaskapets grunder.

9.10.2017

Sexupplysare möter glad nyfikenhet

– Det är så lustigt att jag hela tiden möter infödda svenskar som tror att det jag gör är omöjligt, att det blir katastrof. Och så träffar jag ungdomarna och ser glädje, nyfikenhet, en häpen entusiasm över att jag skrivit en bok, säger Inti Chavez Perez, svensk föreläsare och utbildare i sex- och samlevnadsfostran.

8.10.2017

Intervju: Asli Erdogan – Inte längre "den ensammaste kvinnan i Turkiet"

Den turkiska författaren Asli Erdogan fick nyligen tillbaka sitt pass efter 132 dagar i fängelset och åtta månaders reseförbud. Hemma i Turkiet har hon beskrivits som galen, lögnare, femme fatale och terrorist men i dag också som yttrandefrihetshjälte. Utomlands jämförs hon med Kafka och Artaud.

1.10.2017

Glädjeenergi i Göteborg

I bävan inför lördagens väntade oroligheter kring nazistdemonstrationen i Göteborg, och som motvikt till olusten kring bojkott/icke-bojkott-debatten, laddade redaktören upp med att ta del av ett glädjefyllt samtal om älskade texter.

30.9.2017

Morgonen var ännu lugn i Göteborg

På Domkyrkoplan i Göteborg samlades på lördagsmorgonen ett par hundra människor till manifestationen ”Ord för motstånd och medmänsklighet”, för att ta ställning mot nazisterna och deras demonstration.

30.9.2017

Tv-recension: Jack Taylor på autopilot i ointressant produktion

Det är som om någon inte riktigt kunnat bestämma sig för vad den irländska kriminalserien Jack Taylor skall vara: vardagssjaskig eller postmodernt pervers, trasslig noir eller simpla intriger.

28.9.2017

Göteborg ”utan större glädje”

Tre ordbrukare kommenterar Bokmässan, Nya Tider och sin egen inställning till att medverka.

25.9.2017

Delvis helt lysande

Masturbation, tidelag, kåta fantasier om klassens vackra flickor som sitter och tittar ut genom fönstret medan biomassan av små icke-alfahannar kokar runt dem. Mikael Crawfords bok inleds mycket traditionellt men det är inget problem.

19.9.2017

Hamsterlibretto för tuba

Det fallologiska museet på Island blir en besvikelse för huvudpersonen i Bosse Hellstens roman. Men det är språket på vägen dit som ger läsaren något.

18.9.2017

Ulla Donner och Johannes Ekholm möts på Svenska Teatern

Möjligheterna är oändliga men varför göra någonting annat än vältra sig i självömkan, hemma i sina underkläder?