Pia Ingström

Pia Ingström

Litteraturredaktör

Senast publicerade artiklar

12.12.2020

Biografiskrivaren är som en kannibal

De senaste åren har visat att en brevskrivande mamma kan ge stoff till en lika intressant biografi som en Kulturman. Och att levande personer kan vara besvärligare att skriva biografier om än döda.

Premium

3.12.2020

Julklappsböcker: Spöken, musik, politik, vildhavre – något för alla i årets bokutbud

HBL:s redaktion hjälper dig att hitta den rätta julklappsboken för dansentusiasten, den spökintresserade, true crime-slukaren, metoo-grubblaren, historienörden, vem som helst.

Premium

27.11.2020

Hannele Mikaela Taivassalo vill komma innanför revbenen på läsaren

"Det svåraste är att leva, att skriva är enkelt. Det stämmer ju inte alltid men det är på något sätt min utgångspunkt … Men det som var svårast att skriva – att jag ville skriva det här låga och det fula i emotionerna, just det där som blir tröttsamt och snaskigt, det kladdiga."

Premium

25.11.2020

Flodpärlmusslan, en superhjälte

Anni Kytömäki vinner Finlandiapriset med sin tredje roman Margarita, där flodpärlmusslan, Margaritifera margaritifera på latin, spelar en både konkret och symbolisk roll.

25.11.2020

Bokrecension: Med ynklighet och högmod skriver Katarina Frostenson om fängelsebesöken hos sin våldtäktsdömde man

Det äts mycket i F – näringen och det orala blir som räddningslinan av normalitet som ska leda de två genom en terräng som är full av nya okända prövningar.

Premium

22.11.2020

Bokrecension: En flodmusslas perspektiv, konstnärsförbannelse, kvinnor i kärlek och krig eller svenskt heiman – vad är Finlandiavirke?

Inga formexperiment bland de finska Finlandia-kandidaterna i år. Däremot ett ovanligt musselperspektiv, yvig historiefantasi, ett sorgmodigt författarporträtt som reflekterar litteraturens statusförlust på 2000-talet, en sorgesam kärlek mellan marginaliserade kvinnor, och en insiktsfull revidering av motivet kvinnor i krig.

Premium

15.11.2020

Plock & fynd: "Landet som icke är" – för barn och ungdom, vuxna och gamla

Vi tog emot en insändare som vi på grund av det litterära innehållet publicerar här. En påminnelse om att det lönar sig också för "vuxna och gamla" att botanisera bland barn- och bilderböcker. Och uttryckligen fysiskt, i bokhandeln och i mässornas excess, sen när den igen unnas oss!

Premium

5.11.2020

Kommentar: En mycket finsk historia på svenska

... ensamhet, krigstrauma, kärlek, sprit, fattigdom och välstånd, ett faderskap som vill mera än det kan, ett vänligt men stökigt farfarskap och en självförståelse med många minerade zoner. Det bestående är hans , hemmanet, fadersjorden. Sådant som format många finska män födda mellan krigen, oberoende av språk.

Premium

27.10.2020

Fagerholm vann med en roman om våldtäkt och tystnad i ett litet kretslopp

Monika Fagerholms roman om en gruppvåldtäkt, om klass och skuld i en småstad, Vem dödade bambi? belönas med Nordiska rådets litteraturpris. I prismotiveringen beskrivs den som ”en med rasande energi skriven stiliserad moralitet”.

21.10.2020

Smältande isar, övergivna söner – tio tips för den digitala Helsingforsmässan

I stället för att fysiskt mingla och trängas på Helsingfors bokmässa kan man i år betala för att hemma i soffan komma åt programmet digitalt. HBL:s litteraturredaktör har plockat ut några intressanta bitar ur det finska utbudet.

18.10.2020

Plock & fynd: Tikkanens, slakten på den manliga hegemonin och kärlekens gåta

Någonstans där lurar kärlekens gåta. Utan den skulle allt vara bra mycket enklare att värdera och bedöma.

Premium

16.10.2020

Bokrecension: Hur kan en feminist leva så? Höstens andra biografi över Märta Tikkanen kryper nära inpå både liv och verk

Höstens andra biografi över Märta Tikkanen ställer frågor om hennes liv och verk, och kryper ibland så nära inpå hennes text att recensenten blir bestört.

Premium

11.10.2020

Plock & fynd: Jag är en litterär sugfisk och tycker att Dubravka Ugrešić också borde få ett Nobelpris

"Världslitteraturen är som en val som sugfiskar har hakat sig fast på som duktiga pirater. Sugfiskarna klistrar sig fast vid valens kropp och suger ut parasiter ur huden. De använder valen som födokälla, skydd och transportmedel. Men om det inte fanns sugfiskar skulle valens kropp befolkas av parasiter och falla sönder. Jag har inga illusioner om min egen litterära talang. Jag är en litterär sugfisk. Mitt uppdrag i livet är att sörja för valens hälsa."

Premium

8.10.2020

"Man kan säga att hon kombinerar Walt Whitman med Emily Dickinson"

Litteraturvetarna Bo Pettersson och Karmela Belinki är tillfreds med Nobelpriset till Louise Glück. – Anar man här en släktskap med den nya akademiledamoten Tua Forsströms poesi? frågar sig Pettersson på grund av bådas förkärlek till hästar.

Premium

7.10.2020

Bokrecension: Siv Storå har skrivit en stram, intressant och infallsrik biografi om autofiktionens finlandssvenska pionjär Märta Tikkanen

Den ena av höstens två biografier över Märta Tikkanen har fokus på böckerna och mottagandet.

Premium

5.10.2020

Nobelpriset i litteratur 2020: Varför inte en amerikan från Nigeria eller Antigua?

Nobelpriset i litteratur tillkännages på torsdag. Vi bad några personer med god utblick över olika litteraturer föreslå bra namn. Våra experter driver ingen vadslagningsbyrå, de läser litteratur.

Premium

27.9.2020

Bokrecension: "Det är inte så att jag ogillar judar"

Elisabeth Åsbrink söker spår av sin judiska morfar i ett Thessaloniki där judiska gravstenar täcker gator och torg.

Premium

24.9.2020

Finlandssvenskar och karelare spelades ut mot varandra efter krigen – ingendera vann, men småbruken försvann

Kom finlandssvenskarna lättare undan när de evakuerade karelarna efter kriget skulle erbjudas odlingsjord i det som fanns kvar av Finland? Nej, svarar två historiker. Men jämkandet av finlandssvenska och finsksinnade intressen var en stormig process, och misstanken om orättvisor har varit seglivad.

Premium

20.9.2020

Plock & fynd: Flera nyanser av brunt

Horst von Wächter är en mild och sympatisk gammal man som ägnat sitt liv åt att försöka rentvå sin far från anklagelserna om massmord och andra nazistiska brott. Författaren Philippe Sands tycker om honom, men håller inte med honom om någonting.

Premium

17.9.2020

Bokrecension: Naturens artrikedom ställs mot människans hemfrid i roman om skrattmåsar och jägare

Naturens artrikedom och människors rätt till sitt hemman ställs mot varandra i Ulrika Hanssons debutroman. Den erbjuder inga enkla svar, men däremot trovärdiga romanpersoner.

Premium

8.9.2020

Bokrecension: Claes Andersson pratar på, men behåller sina hemligheter i färsk biografi

Riitta Kylänpääs biografi över Claes Andersson förhåller sig mycket artigt till sitt stoff. Claes Anderssons egen stämma dominerar.

Premium

26.8.2020

Programchefen Philip Teir förväntansfull inför Helsinki Lit: "Det känns tryggt att samarbeta med Ode"

Litteraturfestivalen Helsinki Lit går av stapeln på torsdag och fredag på centrumbiblioteket Ode. Kanske sista chansen att se författare uppträda live i höst?

Premium

13.8.2020

Finlandssvenska höstböcker från det personliga till det politiska

Hela två böcker om Märta Tikkanens liv och verk samt biografier över Claes Andersson och Göran Schildt ger perspektivet bakåt. Av de skönlitterära debutanterna skriver fyra prosa, en har tecknat en serieroman, en ger ut en diktsamling och en ger ut en barnbok. Däremellan finns bland annat kärlek, jordbrukarvardag och den finska synen på finlandssvenskar.

Premium

6.8.2020

Impuls: Det gör ont men det gör gott

Operor är långa och människor är opålitliga och dumma, så inte ens ett maskpåbud får mig att ta risken. Jag är för allehanda begränsningar och säkerhetsåtgärder – ylar jag inombords är det inte i protest mot regeringen eller myndigheter som förhoppningsvis påför dem. Men ylar gör jag.

Premium

13.7.2020

I litteraturens djupa skogar lurar död och vilda bestar

Som barn fascinerades jag av djupa skogar och vilda bestar – i litteraturen. Och älgarna, dem kände vi ju nästan.

Premium

14.6.2020

Plock & fynd: Ottomansk barock och radikal kärlek

Om vi i väst har en tendens att avfärda barockens och senare rokokons yppiga krusiduller som dekorativa och oseriösa (barocka!) är det vårt problem, konstaterar Ünver Rüstem i podden Turkey Book Talk.

Premium

11.6.2020

Bokrecension: Mycket av det goda onda – många personer och relationssnirklar ryms i Eva Frantz senaste deckare om Anna Glad

"Det finns en tröst i att fly in i Frantz fiktion, en språkligt stabil och underhållande finlandssvensk variant av den klassiska småstadsdeckaren utan komplicerade influenser från yttervärlden men med feministiskt uppdaterad syn på brott i privatsfären", tycker Pia Ingström.

Premium

6.5.2020

Bokrecension: Papputen dissekerad – Donners "tillfälligt hopkomna" son skräder inte orden

"Du var på samma gång ångvält, pansarvagn, gödselspridare och förhistorisk elefant. En papput. Det ingick inte i ditt livsuppdrag att känna efter", skriver Otto Gabrielsson i sin bok Vildhavre, riktad till den frånvarande pappan Jörn Donner.

Premium

27.4.2020

Bokrecension: Från bastun till rökbalkongen, en klassresa

Hanna Ylöstalos berättarhållning och textens lugn är tilltalande, och ofta är hon träffsäker i sin skildring av välbekanta teman.

Premium

27.3.2020

Analys: Det finns massor av undermålig barnlitteratur – men också guldkorn

Pia Ingström har läst en stor mängd dåliga finska barnböcker som har uppfostran och politisk korrekthet som enda syfte.

Premium

22.3.2020

Plock & fynd: Folk blir allt konstigare – och sen hämtar de sig lite

Det som gör romanerna intressanta just nu är beskrivningen av hur människor blir underligare och underligare i utdragen kris, inte omänskliga eller hemska men bisarra, inte onda men ofta riktigt nedriga, ibland också överraskande hyggliga.

Premium

27.2.2020

Finlandssvenskar har flera sätt att göra fel eller rätt

Det är roligt att vi inte är likadana, det ger en intressant dynamik mellan Sverige och Finland, säger språkforskaren Camilla Wide, specialiserad på svenskan i Finland. Och finlandssvenskarna är inte ensamma i världen om att känna språklig stress!

Premium

23.2.2020

Plock & fynd: Min milda morfar hade varit frändefolkskrigare – för mig var Karelen bara mormors goda mat

Roselius & Silvennoinen berättar hemska detaljer om summariska avrättningar av desertörer, skräckslagna pojkar som fått nog och försökt rymma hem.

Premium

21.2.2020

Bokrecension: Huvudperson räknar och beräknar men går bara längre in i olösliga kalkyler om kärlek och trygghet, i Milja Sarkolas skarpa debutroman

Milja Sarkola debuterar med en roman om pengar. Den ställer läsaren inför många kniviga frågor om pris och värde, vinning och lycka, ekonomi och kärlek.

Premium

18.2.2020

Finlandssvenskar har flera sätt att göra fel eller rätt

Det är roligt att vi inte är likadana, det ger en intressant dynamik mellan Sverige och Finland, säger språkforskaren Camilla Wide, specialiserad på svenskan i Finland. Och finlandssvenskarna är inte ensamma i världen om att känna språklig stress!

Premium

13.2.2020

Vigdis Hjorth, Lázló Krasznahorkai och Matilda Gustavsson till Helsinki Lit

Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit ordnas i år för sjätte gången och flyttar till nya utrymmen i Glaspalatset i Helsingfors. Totalt 21 författare är inbjudna till festivalen, däribland ungerska László Krasznahorkai, svenska Matilda Gustavsson, brittiska Max Porter och norska Vigdis Hjorth.

4.2.2020

Bokrecension: Kompetent och njutbar thriller med lokalfärg och trivsamt språk

Karin Collins nya Hangöthriller Under isen bjuder på stegrad spänning, lite humor och personer skildrade med förståelse.

Premium

26.1.2020

Ny Tid går sin egen väg till vänster

Hösten 2015 brast Ny Tids chefredaktör i gråt när han såg underskottet i tidskriftens budget för följande år. När Ny Tid fyller 75 i år gråter han inte, och sover rentav hyfsat på nätterna. Att få en finlandssvensk vänsterkulturtidskrift att gå runt är inte lätt, men just nu går det och uppdragen känns tydliga och viktiga.

Premium

15.1.2020

För lite svensk personal på biblioteken i södra Finland

Novia kunde starta en ny svensk bibliotekarieutbildning på yrkeshögskolenivå, i samarbete med den som redan finns vid Åbo Akademi. Och kunskaper i svenska borde prioriteras högre vid rekryteringen av bibliotekarier i städer där den svenska befolkningen är i minoritet.

Premium

14.1.2020

Mycket svenska hörs på Ode

När centrumbiblioteket Ode invigdes i december 2018 hördes misslynta röster om svenskans osynlighet. Men nu har finlandssvenskarna hittat dit, och Ode gör sitt bästa för att ta väl emot dem.

Premium

1.1.2020

Från feelgood-debut till kärlek som kapital och övergivna söner

Kring 40 nya finlandssvenska titlar utkommer i vår på stora och små förlag. Från feelgood och förtätad österbottnisk släktkrönika till studier av hur familjer sammanfogas och nybildas genom känslor, pengar eller övergivanden.

Premium