Pia Ingström

Pia Ingström

Litteraturredaktör

Senast publicerade artiklar

15.11.2018

De här böckerna kandiderar om Runeberg Junior-priset

Fyra finlandssvenska böcker och fem finska tävlar om Runeberg Junior-priset på 10 000 euro, instiftat av Borgå stad och KSF Media/Tidningen Östnyland.

11.11.2018

Plock & fynd: Det rätta namnet, den rätta känslan, det rätta språket

Lempäälä heter Lempäälä och Gårdsbacka heter Gårdsbacka. Finländare, älska dina små språk, och gör skillnad!

10.11.2018

Tv-recension: Dekadens och desperation i Weimarrepublikens Berlin

Babylon Berlin baserar sig på Volker Kutschers kvalitetsdeckare och med tv-serien hoppas Tyskland på internationell succé.

9.11.2018

Lars Sunds roman om Jakobstad Finlandiakandidat

Lars Sunds roman Där musiken började är nominerad till Finlandiapriset i romankategorin. Ett utomordentligt romanår, men inte särskilt experimentellt, summerar årets juryordförande Heta Pyrhönen.

3.11.2018

Plock & fynd: Kalvnytt och Bokkalas

Ännu ett intressant svar angående kalven som kanske dör, kanske inte, har nått redaktionen.

26.10.2018

Se video: Årets Vanessapris går till Annika Sandelin

Annika Sandelin får Vanessapriset 2018 för sina mångsidiga och passionerade insatser, både som författare och barnboksbibliotekarie, inom den finlandssvenska barnlitteraturen.

25.10.2018

Intervju/ Bokextra 2018: "Trump och brexit är signaler för fara, vi måste vara alerta "

– Jag skrev en bok om en människa jag älskade innerligt, min morfar, och jag påverkades djupt av de erfarenheter han genomlevde och sedan bar på i tystnad. Det är mycket smärtsamt att tänka på, säger Philippe Sands.

25.10.2018

Radiorecension: Snyggt berättat och vämjeligt

Gnistrande skickligt berättat, och allt mer beklämmande ju mer man lyssnar. BBC:s The Ratline är en av höstens mest uppmärksammade poddserier.

23.10.2018

Lust, leda och en galen apa

En 50-årig kvinna känner massiv leda. Hennes jämnåriga man längtar efter ännu lite rock'n'roll i livet. En yngre kvinna har fortplantningspanik. De här ingredienserna blir en mycket rolig, svart och uppiggande sedekomedi, signerad Nina Lykke.

23.10.2018

Intervju: Han vill sy ut den trånga svenskhetskostymen

Hynek Pallas försöker förklara Centraleuropa och sitt andra hemland Tjeckien för svenskarna och Sverige för tjeckerna. I sin nya bok berätta han sin egen familjs migrationshistoria.

23.10.2018

Intervju/Bokextra 2018: Sorgen är något cykliskt

Sorgen är cyklisk, den kommer aldrig att kunna uttryckas i förfluten tid. En författares jobb är att skriva, men hur skall man skriva efter en så stor olycka – ett barnbarns död – att språket går sönder? Tua Forsström berättar om hur det var att återkomma till språket, och läser up några nya och äldre dikter.

21.10.2018

Plock & fynd: Kalven, tredje och sista varvet

Vi har gjort små framsteg med den döda eller inte döda kalven som avhandlats i två tidigare Plock & fynd. Framför allt börjar det klarna vilket samband kalvens död har med litteratur och med ost.

17.10.2018

Tv-recension: Något av det intelligentaste som visats på tv

Den andra säsongen av den danska serien Herrens vägar om en prästfamilj som brottas med andliga och moraliska frågor i en modern värld visas nu här.

14.10.2018

Plock & fynd: Redovisning om kalven, död eller levande

Fortfarande vet vi inte vem som hittade på ramsan "Kanske kanske kalven dör, kanske kanske inte". Men lite mera vet vi än för en vecka sedan, tack vare alerta läsare.

11.10.2018

Impuls: Metoo anno 1924

Ett sexövergrepp och ett dråp på Vårdberget aktualiseras av en ny pjäs på Åbo stadsteater. Margit Niininen som dömdes för dråpet blev senare författare, arbetade som barnskyddsinspektör och disputerade på en avhandling om värnlösa barn i samhällets vård.

7.10.2018

Plock & fynd: Hitta kalven - död eller levande!

Redaktören funderar på varufiering, traumafetischism och mest av allt på den mystiska kalven. Död eller levande?

6.10.2018

Tv-recension: Kattkärlek i Istanbul

En turkisk dokumentär om katter som charmat världen går nu att se även här. Istanbulfantasten Pia Ingström har sett den, och skulle ha velat se mindre gullande och kattomani och mera zoologi och ekonomi.

1.10.2018

Impuls: När en idol vägrar leverera

Den 87-åriga feministen och demokratikämpen Nawal El Saadawi var inbjuden till Göteborgs bokmässa för att ge den internationell stjärnglans. Men hon vägrade leverera den regimkritik som många svenska medier säkert räknat med.

26.9.2018

Bokrecension: Att famla efter sitt sanna jag bortom duktigheten

Heidi Hakalas debutroman handlar om prestationskrav, panikångest och bekräftelsebehov. Några rader om klass leder recensenten på ett villospår och gör att hon blir nyfiken på huvudpersonens kontoutdrag snarare än på hennes känslor.

25.9.2018

Många gäster från Sverige på Helsingforsmässan i oktober

Representationen för temalandet USA på Helsingfors bokmässa i slutet av oktober blir anspråkslös men våra grannländer Sverige och Estland är desto mera närvarande. Den stora nysatsningen i år är ett mera interaktivt barnprogram, inklusive hund och åsna.

23.9.2018

Filmrecension: Tre timmar med Nuri Bilge Ceylan inget att vara rädd för

The Wild Pear Tree bär den turkiska mästaregissören Nuri Bilge Ceylans omisskännliga stämpel, men har en liten skruvad feelgood-komponent som saknas i många av hans tidigare filmer.

19.9.2018

Impuls: Fin läslista och snällnobel

Ett mycket fint litterärt pris tillkännages i Stockholm den 9 oktober – men det är inte Nobelpriset.

16.9.2018

Plock & fynd: Är schmaltz något bra?

Var inte rädda för att vara schmaltziga ibland, lika lite som ni ska vara rädda för att använda flott i matlagningen.

11.9.2018

Bokrecension: Barn är aldrig ett val

Juha Itkonens nya roman handlar om reproduktionens dramatik.

6.9.2018

Impuls: "I dag era ägodelar, i morgon era liv!"

Den sjätte september 1955 gick en turkisk mobb till angrepp mot den grekiska minoritetens hem, kyrkor, skolor och butiker i Istanbul. Förstörelsen pågick hela natten.

5.9.2018

Bokrecension: Falska och sanna ansikten i krig

I Mia Francks roman Bombträdgården visar mången sitt rätta ansikte men recensenten tröttnar på att se dem.

29.8.2018

Bokrecenson: Död i vaken

Namnen liksom replikerna sitter som de ska i Eva Frantz nya småstadsdeckare.

26.8.2018

Luktar kantarellen verkligen aprikos?

Sorg och kaos, gifter, dofter, absolut dödlighet och risktagning, säkra svampar och glädje var några av samtalsämnena när HBL träffade den malaysisk-norska antropologen och författaren Long Litt Woon.

22.8.2018

Mellan babbel och begrundan

Ställvis blir läsaren andfådd av att följa berättarens framfart i Marcus Groths bok. Mycket är berörande, en del är mindre angeläget.

21.8.2018

"Du pratar så mycket skit, sa syster"

Välkomna igen till Peter Sandströms textuniversum. Där kan läsaren betrakta sitt eget mörker och ljus, i åtta berättelser om familjen och annat väsentligt.

16.8.2018

Bokrecension: Spotta i mascaran, dansa disco

Sabine Forsbloms hjältinna är nu tonåring och tonen i den nya romanen vassare och mera tragisk än i de tidigare.

9.8.2018

Tv-recension: Ringbrynjor, romantik och dimmiga skogar

Det historiska dramat om Maximilian I och Maria av Burgund kan i viss mån liknas vid en långsammare version av Game of Thrones.

23.6.2018

Intervju: Gunnar Björling i köttet

Att prata om finlandssvenska modernister med Fredrik Hertzberg är ett stort nöje. Stoffet är högklassigt, Hertzberg vet massor om det – ännu mer än vad som står i hans nya bok – och delar generöst med sig av både stort och smått.

17.6.2018

Plock & fynd: Berättelsen om ett dråp

Esko var en man som söp och slog. Mest slog han sin ex-sambo Ulla och sin son Asko som han våldgästade varje gång har kom ut ur fängelset där han satt ofta i korta perioder under hela sitt vuxenliv, dömd för en ändlös räcka av misshandel, skadegörelse, småstölder.

10.6.2018

Plock & fynd: Den nya Ayn Rand och en mordisk nanny

För sin föregående bok, romanen The Mandibles, har Lionel Shiver anklagats för at vara den nya Ayn Rand. Leila Slimani har skrivit en bok om barnamord, men vill hon annat än bara skrämmas?

3.6.2018

Intervju: Vad kostar vår konformism i dag?

Hade KGB verkligen en stor köttkvarn i fängelset i Tallinn för att mala ner fångar som dött under förhören? Ingen vet säkert. Men de mest förfärliga saker händer i dag, så varför skulle de inte ha hänt under sovjetockupationen i Estland? säger den estniska författaren Ilmar Taska.

1.6.2018

Turtschaninoff och Korkea-aho får Längmanska priset

Maria Turtschaninoff och Kaj Korkea-aho får Längmanska fondens Finlandspris på 9000 euro var.

1.6.2018

Tv-recension: Verkligen hemska och oemotståndliga typer

I sina bästa stunder är Ex-onnelliset lika bra som Solsidan när den var bra, men med emotionellt djup. Eller kanske SVT:s Bonusfamiljen, med lite liknande tematik, en kombination av relationskomedi och tragik.

30.5.2018

Nyckelknipan är inte plagiat

Sanna Manders bilderbok är ett självständigt verk. Upphovsrättsrådets utlåtande befriar författaren och grafikern Sanna Manders Finlandia Junior-vinnare från plagiatanklagelserna.

28.5.2018

Taivassalo och Holmström startar Skriftskolan

Författarna Hannele Mikaela Taivassalo och Johanna Holmström startar i höst Skriftskolan, "en traditionell skrivarskola med modern touch".

25.5.2018

Hajfylla och laxpolitik

– Laxodlingen har fusionerats med statsapparaten. Politiken och forskningen har blivit en del av branschens lobbyverksamhet, säger den norska författaren Morten A. Strøksnes.

20.5.2018

Intervju: Poesin är en utmattningskamp mellan text och människa

Att skriva dikter är som att plocka svamp, skrev Pentti Saarikoski. Oscar Rossi har gjort en ny översättning av hans Tiarnia-svit och funderat en hel del på mycelet men också på hattar och fötter.

20.5.2018

Plock & fynd: Fiske, krig, äktenskap och feminism på Helsinki Lit

På fredag och lördag är det dags för Helsinki Lit, den lilla men gnistrande litteraturfestivalen som i år ordnas för fjärde gången.

20.5.2018

Bokrecension: Män som bygger och river Vanda

I en påhittad stadsdel strax norr om Rödsand och Björkby görs ett oväntat fynd vid ett rivningshus. J. P. Pulkkinen har skrivit en kriminalroman om tillväxtens våld.

19.5.2018

Tv-recension: Heddlu är kymriska för polis

I den walesiska serien Bang är kriminalgåtan alldeles hyfsat intressant. Dels kan man försöka fånga engelska låneord – "cheesy puffs" och "line of investigation" – i de kymriska dialogerna, dels lura ut var och när vilka av de tvåspråkiga kontrahenterna talar vad.

17.5.2018

Kommentar: Olof Lagus och massmordet i Viborg 1918

Ett stickspår i berättelsen om familjen Thesleff för till Viborg.

17.5.2018

Bokrecension: "Jag grät och skar tänder" – familjekrönika om morfin, krig och klängigt moderskap

Emelie Enckells biografi över sin mor Dagmar Thesleff, "Generalens dotter", är väldigt givande. Och den kunde lika gärna heta "Harriets dotter".