Pia Ingström

Pia Ingström

Litteraturredaktör

Senast publicerade artiklar

27.2.2020

Finlandssvenskar har flera sätt att göra fel eller rätt

Det är roligt att vi inte är likadana, det ger en intressant dynamik mellan Sverige och Finland, säger språkforskaren Camilla Wide, specialiserad på svenskan i Finland. Och finlandssvenskarna är inte ensamma i världen om att känna språklig stress!

Premium

23.2.2020

Plock & fynd: Min milda morfar hade varit frändefolkskrigare – för mig var Karelen bara mormors goda mat

Roselius & Silvennoinen berättar hemska detaljer om summariska avrättningar av desertörer, skräckslagna pojkar som fått nog och försökt rymma hem.

Premium

21.2.2020

Bokrecension: Huvudperson räknar och beräknar men går bara längre in i olösliga kalkyler om kärlek och trygghet, i Milja Sarkolas skarpa debutroman

Milja Sarkola debuterar med en roman om pengar. Den ställer läsaren inför många kniviga frågor om pris och värde, vinning och lycka, ekonomi och kärlek.

Premium

18.2.2020

Finlandssvenskar har flera sätt att göra fel eller rätt

Det är roligt att vi inte är likadana, det ger en intressant dynamik mellan Sverige och Finland, säger språkforskaren Camilla Wide, specialiserad på svenskan i Finland. Och finlandssvenskarna är inte ensamma i världen om att känna språklig stress!

Premium

13.2.2020

Vigdis Hjorth, Lázló Krasznahorkai och Matilda Gustavsson till Helsinki Lit

Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit ordnas i år för sjätte gången och flyttar till nya utrymmen i Glaspalatset i Helsingfors. Totalt 21 författare är inbjudna till festivalen, däribland ungerska László Krasznahorkai, svenska Matilda Gustavsson, brittiska Max Porter och norska Vigdis Hjorth.

4.2.2020

Bokrecension: Kompetent och njutbar thriller med lokalfärg och trivsamt språk

Karin Collins nya Hangöthriller Under isen bjuder på stegrad spänning, lite humor och personer skildrade med förståelse.

Premium

26.1.2020

Ny Tid går sin egen väg till vänster

Hösten 2015 brast Ny Tids chefredaktör i gråt när han såg underskottet i tidskriftens budget för följande år. När Ny Tid fyller 75 i år gråter han inte, och sover rentav hyfsat på nätterna. Att få en finlandssvensk vänsterkulturtidskrift att gå runt är inte lätt, men just nu går det och uppdragen känns tydliga och viktiga.

Premium

15.1.2020

För lite svensk personal på biblioteken i södra Finland

Novia kunde starta en ny svensk bibliotekarieutbildning på yrkeshögskolenivå, i samarbete med den som redan finns vid Åbo Akademi. Och kunskaper i svenska borde prioriteras högre vid rekryteringen av bibliotekarier i städer där den svenska befolkningen är i minoritet.

Premium

14.1.2020

Mycket svenska hörs på Ode

När centrumbiblioteket Ode invigdes i december 2018 hördes misslynta röster om svenskans osynlighet. Men nu har finlandssvenskarna hittat dit, och Ode gör sitt bästa för att ta väl emot dem.

Premium

1.1.2020

Från feelgood-debut till kärlek som kapital och övergivna söner

Kring 40 nya finlandssvenska titlar utkommer i vår på stora och små förlag. Från feelgood och förtätad österbottnisk släktkrönika till studier av hur familjer sammanfogas och nybildas genom känslor, pengar eller övergivanden.

Premium

22.12.2019

Plock & fynd: Årets sorgligaste bok är K

Den hemskaste och sorgligaste bok jag läst i år är Katarina Frostensons K, skriver Pia Ingström.

Premium

22.12.2019

Historiker Hirdman på resa i kräftrike – hennes år med cytostatika och metoo blev en arg bok

– Mitt förnuft sa "varför inte just jag", det är så många som insjuknar. Men visst finns här också en djup upprördhet över, ja inte vet jag, livet, åldrandet, allt, säger Yvonne Hirdman som skrev en bok om året hon behandlades för bröstcancer. Hon hann både må dåligt och tänka på det hon forskat i – feminism, genusordning och maktrelationen mellan män och kvinnor.

Premium

22.12.2019

Impuls: Jag förstår att jag inte bara skall dö generellt, utan också specifikt

Jag skall uppnå tillståndet av att vara död på mitt eget sätt. Efter att ha haft cancer har jag nu ett möjligt scenario som jag kan föreställa mig. Det kan likna mammas. Blir jag en av tre, en av sju, eller finns jag i en helt annan kalkyl?

Premium

19.12.2019

De Nios julpris till Mickwitz

Den finlandssvenska författaren Peter Mickwitz belönas för sin litterära gärning av den svenska litterära akademin Samfundet De Nio med deras julpris på 50 000 kronor (cirka 5000 euro).

15.12.2019

Plock & fynd: Tyvärr brann mamma inte upp med huset

Perfida textmeddelanden, förtal och ryktesspridning, ovälkomna besök – till slut polisanmäler dottern sin mor för gravskändning, efter att mamman stulit blomsterkransarna från faderns grav och matat dem åt sina får.

Premium

12.12.2019

"Vi måste lära oss ett nytt sätt att läsa"

Åtta skönlitterära hybrider tävlar om Runebergspriset litteratur år 2020. Flera av årets priskandidater är utmanar den traditionella genreindelningen, bland dem poeten Ralf Andtbacka som tillsammans med Malin Kivelä får representera den finlandssvenska litteratursfären.

Premium

12.12.2019

Malin Kivelä och Ralf Andtbacka kandiderar för Runebergspriset

Malin Kiveläs roman "Hjärtat" och Ralf Andtbackas "Potsdamer Platz. En dikt" är de finlandssvenska kandidaterna för Runebergspriset. På finska präglas bokåret av prosaexperiment och många riktigt starka debutanter.

10.12.2019

Nelson Tigertass och Silkesapans skratt Arvid Lydecken-nominerade

Barnböckerna Nelson Tigertass av Lena Frölander Ulf och Silkesapans skratt av Annika Sandelin och Linda Bondestam är båda nominerade till Arvid Lydecken-priset 2020.

8.12.2019

Bokrecension: Män på flykt från ensamhet, celibat och moral

Svenska sexköpare i Thailand kommer till tals i Joakim Medins reportage – en äcklig, rak och viktig bok.

Premium

8.12.2019

Impuls: Raljant på finska om sexturism

På 1990-talet blev Sordavala i ryska Karelen många finska mäns sexparadis. Över den nyöppnade gränsen mellan finsk välfärd och post-sovjetiskt ekonomiskt elände reste finska män i stora skaror för att ta för sig av "spänning, nya sexäventyr, närhet, förmånliga produkter och tjänster" och för att de var besvikna på sina finska fruar som inte ställde upp på sex.

Premium

5.12.2019

Radiorecension: Satan, Sipilä och Pekka Sauron – Antti Holmas Radio Sodoma är mycket värre än Radio Pleppo

Pia Ingström har upptäckt Radio Sodoma med Antti Holma och är helt såld: "Fördelen är att jag har skrattat mycket oftare än jag brukar, nackdelen att jag börjat svära ännu mera än jag brukar."

Premium

27.11.2019

Roman om kärleken mellan två män får årets Finlandiapris – barnbokspriset till Marisha Rasi-Koskinen, fackbokspriset till bok om skog

Finlandia Junior ges åt Marisha Rasi-Koskinens sci-fi-roman Auringon pimeä puoli. Fack-Finlandia tilldelas boken Metsä meidän jälkeemme, en journalistisk bok om skogen. Romanpriset gick till Pajtim Statovcis Bolla.

Premium

27.11.2019

Finlandiaprisen tillkännages – här är de nominerade

Strax efter klockan 14 tillkännages vinnarna av det tre Finlandiapriser. Prisen på 30 000 euro delas ut för barn- och ungdomslitteratur, sakprosa och romaner.

Premium

26.11.2019

Bokrecension: Unga kvinnor lever farlighetsliv och kommer undan

Välartade flickor träffar spännande unga män på den lokala baren. Maria Saaristos roman Tomma simbassänger handlar om längtan, droger och att bli vuxen. Berättelsen har outnyttjad potential.

Premium

24.11.2019

Impuls: The Crown, addiktiv rojalistisk smörja

Att vi börjar tycka om drottningen är inte det största problemet, men kanske ett missförstånd. Vi som tuggar mörk choklad och tittar på dramaserier vill nämligen gärna tro att alla innerst inne har ett lika versatilt känsloliv som vi, ett virrvarr av inlevelse, empati, skuld och gottgörelseimpulser. Men alla mänskor är inte riktigt sådana.

21.11.2019

Bokrecension: Misslyckad kommunistkupp 1948

Romanen om farans år 1948 fungerar inte.

Premium

20.11.2019

Fyra finlandssvenskar på förslag till årets Runebergspris – Ahlgren, Andtbacka, Kivelä och Slotte på ny lång lista

Emma Ahlgren, Ralf Andtbacka, Malin Kivelä och Malin Slotte är de finlandsvenska kandidaterna på Runebergsprisets långa lista – ett nytt försök att lyfta fram ännu flera bra böcker ur årets skönlitterära utbud.

Premium

17.11.2019

Bokrecension: Från djup jugoslavisk tragedi till konstlöst skrivet kosmonautöde – Pia Ingström rankar de fem romanerna som tävlar om Finlandiapriset

Hurdana är de fem finska romaner som tävlar om Finlandiapriset med Monika Fagerholms Vem dödade bambi? Pia Ingström läser och rangordnar.

Premium

10.11.2019

På utflykt till 1700-talet med Burmans Bellman

"Hans värderingar är sällan våra, känslan är det däremot ofta", konstaterar Carina Burman om Carl Michael Bellman som hon skrivit en biografi över. Vi talar om 1700-talets Stockholm och vikten av att vara en "bella figura" trots dödens närhet.

Premium

28.10.2019

Eva Meijer: Burhöns kan ha känslor för människor, men vi behandlar dem som föremål

– Vi lär oss hela tiden nya saker om de icke-mänskliga djurens språk, deras egna kulturer, deras medvetanden som är mycket mera komplexa än man länge trott, deras känslor och kognitiva processer, säger den nederländska filosofen och författaren Eva Meijer som skrivit en bok om djurspråk. Och det måste förändra vårt sätt att samexistera med dem.

Premium

27.10.2019

Plock & fynd : Lästips till Monica Ålgars och andra

En mamma kan vara ömsom lycksalig, ömsom rasande, fylld av kraft eller helt utmattad, uppmärksam på sina barn eller egocentrisk – känslor växlar, vardagen växlar. I grunden finns ändå den starka lusten och beredskapen att uppleva det här, att lära sig det som närheten till barnen lär en om dem, om världen, om en själv.

Premium

26.10.2019

Robert Åsbacka om att bli refuserad: "Man går i däck en stund och så skriver man en ny"

Våld, kampsport och utslitna kroppar handlar det om då Robert Åsbacka intervjuas av Pia Ingström. Men också om hur det är att skriva flera kritikerrosade romaner och sen plötsligt bli refuserad.

Premium

25.10.2019

Kiveläs Hjärtat vann Yles pris

Malin Kiveläs roman (Förlaget M), om en mor och ett nyfött barn som väntar på en hjärtoperation, vann Svenska Yles litteraturpris 2019. Der här är Kiveläs andra Yle-pris.

24.10.2019

Ålen är värd vår förundran, kunskap och empati

"Du behöver inte tycka om ålen, men du måste bry dig om den. Det är viktigt att vi bryr oss om det liv som inte är vi själva", säger kulturjournalisten Patrik Svensson som skrivit Ålevangeliet, en personlig bok om en av våra gåtfulla medvarelser.

Premium

24.10.2019

Bokrecension: Natt hela tiden i Crawfords fylletragedi

I Mikael Crawfords nya roman är det mest mörkt. Tillfälligt ljus släcks ner med alkohol, denaturerad om inte annan bjuds.

Premium

23.10.2019

Bland folk i byn och folk på jobbet

– Arbetsplatser och rurala miljöer är det jag känner till och dras till, det jag tycker är intressant att skriva om. Inget medvetet val, så blev det, säger Malin Slotte om sin debutbok, en novellsamling med många läckra interiörer från både jobbet och från livet på landet.

Premium

22.10.2019

Vid skrivmaskinen var Sally Salminen en valkyria

Visst var det häftigt att Sally Salminen, hembiträdet från Åland, vann en pristävling med sin första roman Katrina och blev en uppburen författare. Men det var inte bara hennes liv som var intressant – också hennes senare författarskap är spännande, säger Ulrika Gustafsson som skrivit biografin över Salminen.

Premium

20.10.2019

Plock & fynd: Språkhyfs: Klumma

Googlar man "klumma" får man – förutom alla hänvisningarna till Ålevangeliet förstås – bara ett napp.

Premium

10.10.2019

Tokarczuk skriver om Europas sår och de slarviga stygn som nationsgränserna tråcklat över dem

Olga Tokarczuks text är magisk, den doftar av mossa, svamp, åvatten och höstskog men också av blod. Hon har humor, hon är historiskt intresserad och framåtblickande, hon skriver om mycket stora saker och skenbart mycket små. Hon kan skriva essäistiskt, filosofiskt och ytterst konkret, skriver Pia Ingström om Nobelvinnaren hon hoppats på i åratal.

Premium

6.10.2019

Plock & fynd: Allra helst Olga Tokarczuk, tack!

Allra helt borde en av Nobelpristagarna i år bli polska Olga Tokarczuk, tycker litteraturredaktören.

Premium

6.10.2019

Cartarescus stora roman rymmer allt från navelludd till änglastoft

– Allt är viktigt för mig, mina böcker skall inte utesluta någon nivå av vår gemensamma upplevelsevärld. De skall innefatta allt från det lägsta till det högsta, säger den rumänska författaren Mircea Cartarescu, länge Nobeltippad.

Premium

6.10.2019

Solenoid är rak och lättillgänglig

En av dem som är bäst bevandrad i Mircea Cartarescus litterära universum är nog hans svenska översättare Inger Johansson. Alltså ställde jag henne några frågor.

Premium

28.9.2019

Impuls: Klimakterieslemhinnor och nästa hygienprojekt

”Det har snackats så extremt nedsättande om klimakteriet, det är ingen hejd vad det kastats skit på det!” utropade Agnes Wold. Publiken jublade.

Premium

15.9.2019

Bokrecension: Atwood i thrillertagen

Uppföljaren till romanen The Handmaid’s Tale är, i motsats till HBO-filmatiseringens tredje säsong, åtminstone inte tråkig.

Premium

15.9.2019

Intervju: "Vi är däggdjur med en specifik förmåga till civilisation"

Malin Kivelä skrev romanen Hjärtat om en mamma som fokuserar på att hålla sin baby vid liv. Med Pia Ingström diskuterar hon kroppens kompetens, sårbarhet och mysterier: de små intressanta åkommorna och de allvarliga sjukdomarnas absoluta imperativ. Och hur man gör litteratur.

Premium