Pia Ingström

Pia Ingström

Litteraturredaktör

Senast publicerade artiklar

28.11.2021

Bokrecension: Sex Finlandiakandidater – från pojkars lek till hjärtat som inte bara är en pump

Ingen av årets Finlandiakandidater är ett riktigt bottennapp, men en beundrare av Matias Riikonens tidigare böcker är tveksam till barndomsskildringen Matara. HBL:s litteraturredaktör Pia Ingström summerar de övriga kandidaterna – tre gamla Finlandiavinnare med nya konster, en Runebergsprisvinnare som inte riktigt hittat på något nytt och en cirkusroman med allegorisk potential.

Premium

25.11.2021

Bokrecension: "What the fuck is up with the ungdom of today"

Porrberoendet är bokens tydliga ärende, men skildringen av pojkars vänskap är minst lika viktig och berörande. Pia Ingström läser Mathias Rosenlunds roman Theo.

Premium

23.11.2021

Bokrecension: Snyggt jobbat!

Det är skönt att bli ledd av Karin Erlandssons säkra grepp, att ta till sig hennes sätt att gestalta historiska händelser ur individperspektiv. Och ofta träffar hon alldeles rätt när hon skall visa hur det känns, särskilt när det känns illa.

Premium

18.11.2021

Bokrecension: Bra på att falla och springa undan

Otto Gabrielssons nya bok är ett "personligt brev" till arbetskraftsmyndigheten. Läsaren kan bli harmsen eller charmerad.

Premium

14.11.2021

Tv-recension: Världens vackraste pojke var ett ledset barn vars liv kantats av tragedier

Pia Ingström har sett den tragiska dokumentären om Björn Andrésen, den blonde pojkskönheten i hennes favoritfilm Döden i Venedig. Den får henne både att vilja gråta och slå regissören Luchino Visconti på käften.

Premium

11.11.2021

Tre gamla vinnare på helfinsk Finlandia-lista

Rosa Liksom, Pirkko Saisio och Jukka Viikilä har redan fått var sitt Finlandiapris, och tävlar igen i år. Ingen finlandssvensk roman är nominerad i år.

10.11.2021

Kommentar: Romanen som mognadskonst

Robert Åsbackas Kistmakarna kunde också ha platsat på Finlandialistan.

Premium

10.11.2021

"En drömbok att illustrera" – Bondestams björn är både gosig och grizzly-skrämmande

– Jätteroligt, en stor sak att bli nominerad, säger illustratören Linda Bondestam som tillsammans med författarna Malin Kivelä och Martin Glaz Serup är nominerad för Finlandia Junior-priset med boken Om du möter en björn.

10.11.2021

Björnbok blev finlandssvensk Finlandia Junior-kandidat

Utarmningen av biodiversiteten finns med bland Finlandia Junior-kandidaternas teman, liksom sci fi-äventyr och björnmöte.

9.11.2021

Finsk mathistoria, konsumtion och politik bland Fack-Finlandiakandidaterna

Enbart finskspråkiga böcker tävlar om Fack-Finlandia i år.

9.11.2021

Peter Lüttge flyttar in i författargården Abrams i Vörå

Kulturarbetaren och -journalisten Peter Lüttge (f. 1963) blir ny boende på författargården Abrams i Andkil, Vörå.

Premium

3.11.2021

Lästips: Tre + tre bra böcker

Den svenska barnboksforskaren Elina Druker tipsar om tre rikssvenska och tre finlandssvenska barnböcker som hon tycker är bra.

3.11.2021

Barnlitteratur: Normkritik och jämlikhet kan både hjälpa och stjälpa barnlitteraturens konstnärliga kvalitet – vuxna har ansvar för att barnen får båda

– Det viktigaste med konst och litteratur är friheten att uppleva sådant som utvidgar ens tankar, fantasier och idéer. Barnlitteraturens konstnärliga frihet vill jag slå på trumman för, säger barnboksforskaren Elina Druker.

1.11.2021

Tv-recension: Klibbigt och lättviktigt om verkliga finska mordfall

Handskstryparen, förgiftarsköterskan och seriedränkaren. Uppmärksammade finska mordfall har inspirerat till en kriminalserie – men hur mår de anhöriga av att deras livs värsta trauma används som underhållning?

Premium

31.10.2021

Upptäcktsfärd i det queera Svenskfinlands historia bland tanter, damer och dandyer

Rita Paqvalén vill lära oss att se på historien ur queer vinkel. Vad tror vi att vi vet om vår egen släkts tanter och farbröder, och varför tror vi det vi tror? Mångfalden har alltid funnits fast den officiella historieskrivningen kan te sig enahanda.

Premium

29.10.2021

"Den finlandssvenska poesin har allt!"

En förläggare, en poet och en doktorand gick in i den finlandssvenska poesin och kom ut med ett urval dikter för antologin Bländad av död och kärlek. 130 år av finlandssvensk poesi.Vi ställde tre frågor till var och en.

Premium

29.10.2021

Quiz: Vem skrev vad?

Nu är det upp till bevis, vad vet du om finlandssvensk poesi? Visa vad du går för i vårt quiz!

28.10.2021

Årets bok: Från psykosexan till busshållplatsen, från kärlekssorger till sinneslugn

Vi bad tolv kritiker tipsa om en oumbärlig bok.

Premium

27.10.2021

Att ha sex med en stjärna är en trofé i groupiekulturen

– Nu har jag använt pappa. Dags att stänga speldosan, säger Anja Snellman. Det betyder inte att hon tänker sluta skriva, men nu när hennes pappa och hans "jävligt toxiska maskulinitet" fått en egen bok, blir det inte mera om familjen. I den nya boken ställs också svåra frågor kring metoo.

Premium

27.10.2021

För både små och större bokmalar – HBL-kulturens bästa tips för bokmässan

På torsdag är Helsingfors bokmässa tillbaka med digert utbud på många scener. HBL:s kulturredaktörer hjälper besökarna att sovra i utbudet genom att ge sina bästa tips ur programmet.

26.10.2021

På lunch och öl med Henrik Jansson

"Jag är intresserad av dem som har förlorat sina matcher och hur de hanterar det. Flashiga och trendiga vinnare är helt utanför mitt intresseområde", säger Henrik Jansson som i år firar 40-årsjubileum som författare. Vi träffades i Åbo för ett samtal om maskulinitet, taistoitrörelsen, epilepsi, mamma, pappa och barn.

Premium

20.10.2021

Bokmässan diskuterar ännu inte coronaintyg

Coronafallen ökar och Helsingfors bokmässa närmar sig. Krogarna, som har sitt eget restriktionssystem, har redan infört covidintyg. Men hur tänker man på Mässcentrum?

17.10.2021

Plock & fynd: Kärlek och svek i Östberlin

Omständlig i sina detaljer, förklarande snarare än gestaltande och delvis psykologiskt övertydlig, men den är intressant. Pia Ingström har läst Meri Valkamas debutroman om vardagsliv i DDR.

Premium

10.10.2021

Plock&fynd: Hälsningar från Tant Lydia och Gilead

"Du berömmer dig ju av att vara realist [påpekar hon för sig själv] så se nu sanningen i vitögat. Detta är en statskupp och den har genomförts här i Förenta staterna precis som i så många andra länder under olika perioder."

Premium

6.10.2021

Vad vet du om Nobelpriset i litteratur? Testa dina kunskaper i HBL:s quiz!

På torsdag tillkännages årets Nobelpris i litteratur, det 114:e i ordningen. HBL:s litteraturredaktör och kulturchef testar hur bra koll du har på tidigare års pristagare. Lycka till!

6.10.2021

Fosse, Kincaid, Krasznahorkai – eller blir Nobelpristagaren någon vi ännu inte läst?

Vi bad några kritiker och andra läskunniga om tips och önskningar i fråga om Nobelpriset i litteratur som offentliggörs på torsdag. Kanske en norsk dramatiker i år? Eller är det dags för Karibien igen?

Premium

3.10.2021

Tv-recension: Lagom grymt och sövande

Medelålders rättspsykiater med naturligt mjuk käklinje samt mord, spionage, och kärnvapenladdningar nere i havsdjupet. Pia Ingström har sett två kriminalserier med kvinnliga protagonister på Yle.

3.10.2021

Plock & fynd: Inte ofta, inte alla – att leva med osäkerheten och hoppet

"Där tog du fel, din eländiga skurk. Alla möss får du inte tag på." Så förtvivla ej, du lilla mus.

Premium

26.9.2021

Quynh Tran studsar mot klichéer om vietnameser och Österbotten

Finlandssvenska debuterande författare är inte ofta födda på flyktingläger i Malaysia. Det är emellertid Quynh Tran, vars bok om en liten familj i Jakobstad utkommer på svenska, finska och snart också på norska.

16.9.2021

Stora finlandssvenska festboken får statens informationspris

Undervisnings- och kulturministeriet belönar författarna Anne Bergman och Carola Ekrem med ett statspris för förtjänstfull informationsspridning. bygger på ett omfattande traditionsmaterial ur SLS arkiv.

13.9.2021

Sex sökte litteraturprofessuren vid HU

Fyra forskare verksamma i Finland har sökt professuren i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet, som även lockat två sökande från Sverige.

11.9.2021

Plock & fynd: Din kropp är ett slagfält – ny abortlag i Texas gör en gammal blodig feministroman skrämmande aktuell

En feministisk slukläsningsroman från min ungdom är skrämmande aktuell. Marge Piercys kvinnor blöder och dör av illegala aborter.

8.9.2021

Krönika: Vi Stockmanntanter behöver inte fler fula gliringar

Varuhusets signal till de finlandssvenska kunderna var "vi vet att ni finns, vi tycker det är okej att ni talar svenska, vi försöker också". Det sved den dag jag började känna att den attityden sakta eroderats.

5.9.2021

Tv-recension: Campussatir med heilande föreläsare och en drake i källaren

En Hitlerhälsning tagen ur sin kontext är fjädern som blir höna i Netflix The chair. Som förnedringsfars är serien inte så vass men tillräckligt ångestframkallande för den med insyn i universitetshumanioras allt mer trängda rum.

24.8.2021

Hamy Ramezans Den första snön Finlands kandidat för Nordiska rådets filmpris

En finsk film om en iransk flyktingfamilj tävlar om Nordiska rådets filmpris.

Premium

22.8.2021

Plock & fynd: Vet vi till exempel nånting om själen? Naket finlandssvensk drama för örat spelades i Georgsgatans simhall för många år sedan

Jag vet inte så mycket om själen, men lite mera kanske när jag lyssnar på Ringells text i munnen på ensemblens osedvanligt skickligt och finstilt välspelande skådespelare.

Premium

19.8.2021

Krönika: Jag grät och jag grät

Jag var, för första gången på olidligt länge, befriad från min kropps slappa preferenser och min tankes ängsliga rastlöshet.

18.8.2021

När huset är färdigt kommer döden, eller skilsmässan – Sylvia Plath håller hus i brev, dagböcker och dikter

Sylvia Plath var en dådkraftig och engagerad heminredare och hushållsgudinna, åtminstone i sina brev. Men var drömhuset Court Green en kreativ livmoder eller en kall grotta?

Premium

16.8.2021

Kollman-minnesmärket förstört

Minnesmärket över den judiska familjen Kollmann – de första så kallade Stolpersteine, snubbelstenarna, i Helsingfors – är trasigt sedan ett halvår.

12.8.2021

Makt, porrmissbruk, lyckliga slut och småskalig handel

Beroende, makt, underkastelse och historiens tystnad undersöks i flera av höstens finlandssvenska böcker genom sexualitet, genus och queer-teman. I essäer behandlas motborgarskap och lyckliga slut. Listan över diktsamlingar är kort men spänner över minst 130 år. Barn- och ungdomsböckerna handlar om förälskelse, familjer, och om att tycka att någon annans mamma är underbar.

Premium

7.8.2021

"Länge förnekade jag min känslighet"

Tio år efter hustruns död öppnade Per-Erik Lönnfors hennes mapp på parets gemensamma dator. Han läste och han grät, och började skriva. I höst är han aktuell med sin nya bok om äktenskapet med amerikanskjudiska Pearl, född Evangelides.

Premium

18.6.2021

Laura Leden disputerar om Emilys, Anns och andra viktiga flickors väg till oss

Flera generationer läsarinnor i Finland växte upp med Emily Byrd Starr, Ann Barton, Kitty Drew och Cherry Ames. Men vad hade de här hjältinnorna upplevt på väg från sin engelska skepnad till sin finska och svenska? Laura Leden har undersökt deras förvandlingar.

Premium

16.6.2021

Bokrecension: Kan man bygga ett Malibu Beach i östnyländsk skärgård?

I Mikael Crawfords tredje roman hotas lugnet i byn av huvudstadsentreprenörers dårskap.

Premium

4.6.2021

"Jag är Diva, allt jag berättar är sant" – men hur kan ett barn vara feministisk superhjältinna?

– Om jag nu till äventyrs inte skulle tycka mig ha sagt tillräckligt om Diva, så är våldet och erotiken nästa sak jag skulle ge mig in på, säger litteraturforskaren Hanna Lahdenperä. Hon är den senaste, men säkert inte den sista, som disputerar på Monika Fagerholms roman Diva, bejublat girl power-manifest med märkliga drag.

Premium

2.6.2021

Alex Schulman och Karin Smirnoff till Helsinki Lit på Ode i september

Festivalen Helsinki Lit bjuder i höst på nordiska namn som Jens Lapidus, Alex Schulman, Sofi Oksanen, Lena Andersson, Geir Gulliksen och Karin Smirnoff

Premium

30.5.2021

Bokrecension: Linda Skugge hade fel – Kristina Sandbergs cancerskildring är arg, otrevlig och god litteratur

Kristina Sandbergs cancer var värst och det gör några recensenter obekväma. Det lär hon strunta i.

Premium