Pia Ingström

Pia Ingström

Litteraturredaktör

Senast publicerade artiklar

14.4.2019

Bokrecension: Drömmen om hemkomsten

André Acimans roman om två unga mäns kärlek, Call Me by Your Name, blev en succéfilm. Minst lika intressant är hans memoar om en judisk släkt i Alexandria. Pia Ingström har läst en bok om judiskhet, exil och ett hotat modersmål "lika förtroligt, naturligt och nödvändigt som lukten av de egna sängkläderna".

Premium

14.4.2019

Plock & fynd: Sedelärande för finlandssvenskar

Tankesmedjan Magma kunde ordna ett internationellt seminarium om språköar och språkspillror, om människor som lever under förhållanden där det egna språket är kringskuret. De turkiska judarnas försvinnande språk ladino är ett sedelärande exempel.

Premium

13.4.2019

Stridsberg fick pris för roman om styckmördad kvinna

Sara Stridsbergs roman Kärlekens Antarktis belönades med Sveriges Radios Romanpris.

12.4.2019

Tv-recension: Maria Sid mycket bra i serie om mord bland laestadianer

Maria Sid som den bryska polisen Sanna är övertygande och fri från manér. Riktigt imponerande är även Johannes Holopainen som den inbundna och olyckliga bögen Lauri.

Premium

12.4.2019

Sveriges radios pris till Matilda Södergran: "Väldigt fint att finlandssvenska författare kan få priset"

Den finlandssvenska författaren och översättaren Matilda Södergran belönas med Sveriges radios lyrikpris för samlingen Överlevorna – "motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening".

11.4.2019

Bokrecension: Inte så hemskt i Hangö

Karin Collins kunde ha fördjupat skräcken och tagit ut thrillersvängarna mera i sin debutroman.

Premium

1.4.2019

Sandqvist, Wulff och Nielsen belönas av Längmanska fonden

Konstvetaren Tom Sandqvist, född i Finland och sedan länge verksam i Sverige, får den svenska Längmanska fondens stora kulturpris. Fondens Finlandspris tillfaller Thomas Wulff och Ulrika Nielsen.

26.3.2019

Tv-recension: Pappa super och det är mammas fel

Misogyni har alltid gått hem hos publiken, och i Familjen/Pyhä perhe skrivs budskapet åskådaren på näsan med fast hand: pappas missbruk är mammas fel för att hon låter det ske och rentav har utvecklat ett osunt sätt att utvinna makt ur hans maktlöshet.

Premium

24.3.2019

Plock & fynd: Idealisten Tolstoj i kärlekskrig och en förfelad donation

Frågor kring paret Tolstojs olyckliga äktenskap? Gå till Forsthuset på måndag! Och vad hände med Romans "vackra ej mindre rara musikalier"?

Premium

21.3.2019

Ensamma män och kvinnor, fejknyheter, väder och källkritik på Mariehamns litteraturdagar

Fejknyheter, moderskap, klass, ensamhet, autofiktion, gräl om arv och klimat är några teman på Mariehamns litteraturdagar inkommande veckoslut.

21.3.2019

Bokrecension: När Satan kom till Åland

Carina Karlssons roman bygger på historiska händelser och följer fem kvinnors väg till häxbålet. Förnuft, vidskepelse och juridisk sadism vägs mot varandra med tragiska resultat.

Premium

18.3.2019

"Välfärden finns till för dem som har råd"

Sonja Hellman var tjänstledig för att skriva en bok om fattigdomen i Finland, den som kan drabba nästan vem som helst genom skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet. Sedan blev hon själv uppsagd från sitt jobb.

Premium

17.3.2019

Tv-recension: Håglöst och flackt krigardrama

Den sexdelade danska serien Krigaren är tyvärr en besvikelse.

Premium

13.3.2019

Ohikuljetut årets vackraste bok

Kimmo Oksanens och Heidi Piiroinens reportagebok om romer, Heidi von Wrights diktsamling och antologin Dammen brister finns bland årets vackraste böcker.

Premium

10.3.2019

Bokrecension: Sorgen är moderkakan

"Mitt barns död är en inverterad graviditet, ett tillstånd där uppfylldheten uttöms. (...) Om jag inte tänkte på mitt barns död hela tiden skulle jag vara rädd för att glömma henne, och jag har inte råd att glömma henne," skriver Katriina Huttunen i sin bok om en dotters död.

Premium

10.3.2019

Plock & fynd: Mercedes Bentso med egna ord

Vi läser rapartisten Mercedes Bentsos självbiografi "Ei koira muttei mieskään" (Inte hund men inte heller man) och lär oss ett nytt ord, hybristofili.

Premium

6.3.2019

Bokrecension: Omysthriller om ödsligt hemmafruliv

Matilda Gyllenbergs huvudperson är ett kontrollfreak med ett ödsligt inre, och frågan är om hon förändras av sina upplevelser.

Premium

5.3.2019

Deckarpris åt Frantz

Eva Frantz får det finska deckarpriset Johtolanka för Den åttonde tärnan.

3.3.2019

Plock & fynd: Krigsbarnet som bortbyting och andra värnlösa

Niininens blick på de sannerligen värnlösa människor hon beskriver är illusionslös men medkännande. Hon har sett samhällets botten och hon har själv upplevt hur ett liv kan störtas ur sin förutsedda borgerliga bana. Ibland skriver hon svidande bra.

Premium

3.3.2019

Sara Stridsberg: För att kunna skriva en bok måste jag känna att jag har en moralisk inträdesbiljett

Hur skriver man en roman där huvudpersonen skildrar sin död för en mördares hand, gång på gång? En författare som går in i ett liv av marginalisering, våld, utsatthet behöver en moralisk inträdesbiljett till det hon beskriver, säger Sara Stridsberg.

Premium

1.3.2019

Impuls: Gaffeltruckens grace, arbetets mening

Tänk om arbetslivet kunde vara som i Thomas Stubers vackra film In den Gängen – en värld full av mänsklig mening? Pia Ingström hänförs av den goda arbetsplatsens utopi.

Premium

24.2.2019

Plock & fynd: Oumbärliga nyutgåvor av Fremlin

Hennes böcker har alltid förståndiga kvinnor i centrum, omgivna av irriterande människor som försöker utnyttja dem. Om intrigen inte alltid är riktigt plausibel, så är irritationen över folks jobbighet det alltid. Och vilken klarsyn, i bok efter bok, i fråga om narcissistiska män.

Premium

22.2.2019

Bokrecension: Monument över en stor oliktänkare

Carl-Gustaf Lilius (1928-1998) var en stor och egensinnig bildkonstnär, en originell essäist – och framför allt en mycket betydande dissident och debattör i vårt ängsligt finlandiserade land. Han kom att engagera sig för mänskliga rättigheter och politisk frihet i Ungern, Tibet, Baltikum, Polen, Sovjetunionen och Kina när få andra vågade. Irmelin Sandman Lilius biografi över honom är fullbordad, i fyra tjocka volymer.

Premium

21.2.2019

Andtbackas Berlin är en stad som blöder meddelanden

– Är det inte märkligt att vad man än gör, hur man än torterar språket, hackar det i stycken och bryter det i fragment, så i slutändan låter man som sig själv likafullt, säger Ralf Andtbacka. I sin nya bok har han kört texten genom datorprogram, lånat och stulit. Källsprånget är Potsdamer Platz i Berlin, en lämplig symbol för vår tid "när det enda sättet att hantera framtiden är dystopiskt".

Premium

17.2.2019

Plock & fynd: Franzén kom först, eller hur man nu ser det

Är Tua Forsström den första finländaren i Svenska Akademien? Det beror på hur man svara på en annan fråga: Vad är Finland? Nalle Valtiala påminner om Franz Michel Franzén och plockredaktören minns en psalm harmas över en bortredigerad imperativform.

Premium

8.2.2019

Tv-recension: Gamla män gråter i True Detectives tredje säsong

Känslosamheten är kanske hemligheten med Nic Pizzolattos manuskonst. När de två poliserna gråter en skvätt tillsammans i sin ålderdoms skröplighet känns det fint i all sin vanlighet.

Premium

5.2.2019

Tuva Korsström får det största litterära priset – 40 000 euro

– Jag kom till kulturjournalistiken med en stor nyfikenhet och ett stort behov av att förmedla det jag förstått och upplevt, säger årets Tollander-pristagare, författaren och kulturskribenten Tuva Korsström.

Premium

5.2.2019

Stridsberg talar om offer och skuld

– Kvinnan i min roman är oskyldig men tar på sig skulden för det mördaren gör. Och vi, omvärlden, vad gör vi då? Vad svarar vi? säger den svenska författaren Sara Stridsberg, festtalare i kväll på Runebergsfesten i Helsingfors.

Premium

3.2.2019

Intervju: "Ta det religiösa förtrycket i förorten på allvar!"

Se de här kvinnorna, lyssna på dem, de vet vad de talar om när de varnar för islamistisk radikalisering och självutnämnd shariapolis i förorten! säger den svenska feministen Helene Bergman som intervjuat kvinnor med invandrarbakgrund. Och ge oss inte en klapp på huvudet, ge oss i stället jobb och frihet, säger Zeliha Dagli som är en av dem.

Premium

27.1.2019

Madonnan vs freakdrottningen

Hämnande kvinnor är en litterär trend som peakar. Pia Ingström läser ännu en bok om manligt svek.

Premium

20.1.2019

Radiorecension: Att komma till Sverige var som att komma från mörkret till ljuset, från kylan till värmen, enligt Sveriges Radios dokumentär

Kärlek, frihet och ströjobb är ett underbart igenkänningsprogram för alla för vilka Sverige en gång i tiden var sommarjobbens förlovade land.

Premium

20.1.2019

Plock & fynd: Vem beskriver arbetet?

Vi utnämner härmed Måns Wadensjö till den rikssvenska arbetsplatsskildringens nya stjärna.

Premium

20.1.2019

Bokrecension: Raseri och realismeffekter

Lite halt om viktiga teman, tycker recensenten om Alex Schulmans nya roman. I centrum står författarens morfar och mormor, Sven och Karin Stolpe, stylade till strömlinjeformade romanpersoner.

Premium

17.1.2019

Krönika: Hundägare utan gränser

Om din hund verkligen insisterar på att besöka stadsbiblioteket så är Richardsgatans filial av någon anledning inte allergikertillgänglig. Den kan låna böcker där.

Premium

14.1.2019

Intervju: "Vanda är fullt av olika hembygdskänslor"

Vanda stadsarkeolog Andreas Koivisto har nästan alltid bott i Vanda, och i sitt arbete får han dela med sig av sina djupa kunskaper åt dem som är nyinflyttade. I år belönas han med Björn Kurtén-priset.

Premium

13.1.2019

Bokrecension: På sitt eget speciella sätt heligt

Merete Pryds Helles roman Folkets skönhet är bäst när den lyfter från misärromanens föregivna realism, upp mot en absurd svävning.

Premium

8.1.2019

Här är alla vårens finlandssvenska böcker

Från Märta Tikkanens brevväxling med väninnor till Vasas flora och fauna – den finlandssvenska bokvåren spänner över fyra decennier av liv och konst. Postumt utkommer Zacharias Topelius och den evigt unga Henry Parland med nyediterade utgåvor, och Bo Carpelan med dikter som inte tidigare publicerats.

Premium

23.12.2018

Bokrecension: Historien och Hans och Eva

Det finns ett litet inslag av demokrati i narkotikamissbruket. Längst ner väntar döden, också för dem som har råd med de dyraste drogerna, emedan hjärtat bara är ett hjärta hur rent kokainet än är. Missbrukarens anhöriga letar efter förklaring och bot i en kretsgång där rik och fattig trampar upp liknande spår. Pia Ingström läser Sigrid Rausings memoar om en familjekatastrof, en kvällstidningsskandal skildrad inifrån.

Premium

23.12.2018

Samtal om litteratur: Hanna, Rakel och grunden till tolkningen av allting

Litteraturredaktören, 60 år, blev förtjust i Ellen Strömbergs debutroman Jaga vatten. Men hur fungerar den för unga kvinnor? Victoria Wallgren, Felicia Karrenberg och Maria Hellberg från Tölö gymnasium svarar.

Premium

19.12.2018

Radiorecension: Kärlek, humppa, död och hat – Radio Variaatio erbjuder intressant sällskap på promenader

Blir kärlekssorgen mindre genom postmodernistisk begreppsanalys? Och lyckas Minna bli gravid?

Premium

14.12.2018

Lång och Forsström Runebergskandidater

Tua Forsström är nominerad för Runebergspriset med diktsamlingen Anteckningar. Fredrik Lång är nominerad för brevromanen Basim, min kära. Båda utges på Förlaget M.

6.12.2018

Filmrecension: Ung hustru sparkar sig fri i filmen om författaren Colettes liv

Britten Wash Westmorelands film Colette är ett lätthanterligt snitt ur ett franskt författarliv som gjorts till en trevlig och rapp historia om frigörelse – lätt fången, lätt förgången.

6.12.2018

Impuls: Mera och värre om Colette

Colette var en fin författare men en sanningsenlig film om hennes liv skulle bli mycket mera problematisk än den vi nu får se.

4.12.2018

HBL tipsar: Här är bästa julklappstipsen för alla som gillar hårda paket

Vill du ge någon en bok – eller tre – om president Niinistö, eller behöver någon du känner anlägga ett fräscht parasitperspektiv på livet? Känner du en glad baby som gillar verser, eller en tonåring som vill fördjupa sig i klimatapokalypsen? Vill du glädja någon med höglitterär finlandssvensk familjehistoria? HBL:s belästa redaktörer och experter tipsar om stora och små böcker för små och stora läsare.

Premium

2.12.2018

Plock & fynd: Förlåt inte, forska!

Snart är minnesåret för 1918 slut, men allt snällt prat om försoning är förhastat. Varken inbördeskriget eller det politiska våldet i Finland under senare decennier är slutbehandlade. Läs Seppo Aaltos Fack-Finlandiavinnare, lyssna på Mikaela Weurlanders podd om 1930-talets högerterror och tänk på hur vi firar självständigheten i år!

29.11.2018

Utdrag ur #dammenbrister: "Sex kommer aldrig att betyda annat än makt och våld"

Nästan tusen finlandssvenska kvinnor vittnade om sexuella övergrepp och trakasserier i uppropet #dammenbrister. Nu, ett år senare, har de också samlats i en bok. HBL publicerar här några utdrag ur vittnesmålen.

29.11.2018

Tv-recension: Vackert och nattsvart om barnbrudar

I den hyllade turkiska filmen Mustang behövs inga imamer, moskébesök och huvuddukar för att skildra förtrycket. Det handlar om en djupare patriarkal ideologi.

25.11.2018

Intervju: Hugo Simberg i sjukdomsskugga och kärleksljus

Helena Ruuska skrev en rejäl liv och verk-biografi om konstnären Hugo Simberg. Den är en av kandidaterna för Fack-Finlandia, och i den får läsaren båda sörja och glädjas med "pappas lilla Hugo"

22.11.2018

Tv-recension: Väninnekamp i Neapels slumkvarter – Ferrantefilmatiseringen börjar lovande

HBL:s litteraturredaktör Pia Ingström har sett de första delarna av tv-versionen av Elena Ferrantes roman Min fantastiska väninna, en samproduktion mellan amerikanska HBO och italienska RAI.