Philip Teir

Philip Teir

Författare och journalist

Författare och journalist.

Senast publicerade artiklar

12.7.2021

Gästkrönika: Också i Trondheim hatar man elsparkcyklar

Vi reste till Norge medan kraftfältet var nere. Det visar sig att omvärlden är ganska lik vår egen: också i Trondheim hatar man elsparkcyklar.

Premium

21.6.2021

Krönika: Hur man tuktar en österbottnisk byggfirma

Det gäller att träffa där det svider som mest: djupt i den österbottniska stoltheten.

Premium

31.5.2021

Gästkrönikan: Kanske kan man inte längre tänka att Helsingfors har ett centrum, utan flera?

Jag går längs Alexandersgatan en dag och räknar tomma affärslokaler. De börjar vara ganska många nu. Man väntar sig nästan att en ensam ökenbuske ska komma rullande från Brunnsgatan. Osökt börjar Ennio Morricones ledmotiv från Den gode, den onde, den fule spela i huvudet.

Premium

10.5.2021

Gästkrönikan: I huvudet på Anders Tegnell

Journalisten Johan Anderberg lyckas med konststycket att göra Sveriges pandemihantering mer begriplig. Men försvarstalet i hans nya bok hade jag klarat mig utan.

Premium

19.4.2021

Gästkrönikan: Gästkrönikan: Borde vi också bojkotta den unge John Lennon?

Vad ska vi göra med konsten som uttrycker dålig moral? Kanske måste alla hitta sin egen personliga strategi, skriver Philip Teir.

Premium

29.3.2021

Gästkrönikan: Är Riittas blommor ett nödvändigt inköp?

Att skämta kring regeringens föreslagna utegångsförbud är ett sätt att hantera den olustiga situationen. Men att förstå begränsningarnas logik är inte heller så enkelt som vissa vill få det att verka.

Premium

8.3.2021

Gästkrönikan: Vaccineringarna är en tillfällig revansch mot samtidens ungdomshets

Ett sätt att öppna kulturlivet igen vore att erbjuda kulturupplevelser till den allt större gruppen vaccinerade. Ett undantag i undantagstillståndet skulle säkert höja allas moral just nu.

15.2.2021

Gästkrönikan: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska ljudboken (åtminstone nästan)

Varje gång jag sett ordet ”ljudbok” i en rubrik har jag haft lust att bläddra förbi, trots att jag själv är författare. Det är som om någon erbjudit mig en text om pärmen i stället för boken. Men det går inte att bortse från att en stor förändring är på gång.

Premium

25.1.2021

Gästkrönikan: Philip Teir: Jag förstår inte längre Sverige

I början av hösten talade jag med en granne ute på gården. Hon är i nittioårsåldern, och hon beklagade hur isolerad hon varit hela året. ”Varje dag ber jag att döden ska komma och ta mig, men den kommer inte”, sa hon, krasst konstaterande.

Premium

4.1.2021

Gästkrönikan: Något står inte rätt till i manosfären

Det finns en följdriktighet i männens tystnad kring metoo. Många män upplever nog – av goda skäl – att det är problematiskt att ge sig in i diskussioner som handlar om kvinnors livsvillkor. Ingen vill vara en ”mansplainare”, men man kommer långt med att lyssna.

Premium

14.12.2020

Gästkrönikan: Varför är Kapellet en så anonym restaurang?

Vi måste föreställa oss ett stadsliv efter pandemin. Och då behövs visioner och nytänkande om stadens mest attraktiva byggnader ska få liv igen.

Premium

23.11.2020

Gästkrönikan: Ingen förstår vad jag säger, men språkkursen hjälper mot coronaångesten

November och pandemi. Just nu måste vi ta till alla medel för att öka på lyckohormonerna i hjärnan. Till exempel ett nytt språk. Därför framhärdar jag med mina obegripliga glosor på stan, trots att barnen tycker att jag är en tönt.

Premium

2.11.2020

Gästkrönika: Den massiva USA-bevakningen bygger på ett cirkelresonemang

Även om man hållit för öronen har ljudet funnits där, hela tiden, som ett irriterande tinnitus. Om Joe Biden och Kamala Harris vinner i det amerikanska presidentvalet kanske det äntligen tystnar en stund.

Premium

13.10.2020

Gästkrönikan: Förbipasserande ler bakom nerfällda visir

Melankolin hos Nobelpristagaren Louise Glück kan vara det perfekta känsloläget för den osäkra hösten 2020.

Premium

22.9.2020

Gästkrönikan: Höststormen skrämmer Philip Teir mer än coronan

Coronan har förändrat vår livsstil och kanske även våra liv för gott. Men på lång sikt är viruset en parentes i historien.

1.9.2020

Gästkrönikan: Gästkrönikan: Att vara slarvig är också känslomässigt arbete

En regnig kväll dök jag ner i pappersinsamlingen på innergården. Jag plöjde genom grannarnas tidningar och räkningar. Men min sambos läsglasögon var redan bortom räddning.

17.8.2020

Gästkrönikan: Pandemi eller inte, det är bara att cykla på

Matbuden har blivit en naturlig del av stadsmiljön. Buden själva gör inga stora pengar, och inte heller krögarna – så vem är det egentligen som vinner på hemleveranser?

Premium

3.8.2020

Gästkrönikan: Har Rödbergen blivit tråkigt?!

Gentrifieringen gör staden tråkigare – eller är det så enkelt? I debatter kring stadens utveckling beter vi oss ofta som turister.

Premium

21.7.2020

Gästkrönikan: Stockmann har blivit kallt

Det är inte bara näthandeln som dödat varuhusen. Det är också borgarklassens diskreta charm som försvunnit, och det är svårare att reparera.

Premium

6.7.2020

Gästkrönikan: Utvecklingen i Kina får mig inte att sluta äta sichuanpeppar

Den senaste våren har varit en prövning för vänner av kinesisk mat. Inte nog med att restauranger varit stängda, det har också bildats en allt starkare misstro mot det kinesiska köket.

Premium

22.6.2020

Gästkrönikan: Det riktiga stadsmyset går inte alltid att planera

Coronapandemin visade att Helsingfors kan vara flexibelt när det behövs. Men staden kommer inte att bli ett nytt Berlin om man mentalt fortfarande är i Esbo (förlåt, Esbobor).

Premium

11.5.2020

Inblick: Balkongbasilikan är slow-tv som bäst

"Att lägga frön i jorden är ju ett slags utmärkt slow-tv; det händer något litet hela tiden över en lång tidsperiod."

Premium

20.4.2020

Inblick: Om jag nånsin far till Jakobstad igen

"Plötsligt är frågor som egentligen är mycket privata – kontakt med vänner och släkt – hela samhällets angelägenhet."

Premium

30.3.2020

Kolumn: Hur ser världen ut när vi kommer ut på andra sidan?

Just nu greppar man efter varje halmstrå av normalitet. Ett sådant var nyheten om att Stockmanns Galna dagar endast skyltar på finska och engelska, men inte på svenska.

Premium

9.3.2020

Inblick: Tjänstemännen räddar oss från att bli Ungern

"Men i en turbulent politisk tid kan lite stelbent klumpighet faktiskt innebära trygghet."

Premium

17.2.2020

Inblick: Skapelsens krona

Premium

27.1.2020

Inblick: De oskrivna reglerna står mellan oss och totalt mörker

Om man är högkänslig har man uppenbarligen rätt att berätta det för hela världen. Är belysningen för ljus i restaurangen? Är kaffet för hett? Hänvisa till din diagnos.

6.1.2020

Inblick: Ibland borde alla vara lite mer som Dolly Parton

I vår polariserade tid förväntas alla ha en åsikt om allt. Men kanske kan vi lära oss något av världens största countrystjärna.

Premium

5.12.2019

Impuls: Boken om mannen som fick Svenska Akademien på fall är en mångfasetterad thriller

Också jag har hört rykten om Jean-Claude Arnault under åren. Det måste ha varit tio år sedan någon för första gången berättade om ”Klådan”.

Premium

25.11.2019

Inblick: Dimridåerna kring cannabis borde skingras

Samtidigt undrar jag om inte bilden av cannabisrökaren som en arbetslös tjugoåring man, som fortfarande bor hemma med sin mamma, som dumflabbar sig genom livet, delvis är en självuppfyllande myt.

Premium

4.11.2019

Inblick: Välkommen till Omaolo

Alternativt kan du ringa din företagshälsovårdare och få en läkartid direkt. Har du ingen företagshälsovård? Det var tråkigt att höra.

Premium

14.10.2019

Inblick: Vi har inte råd att vara avundsjuka

I vår lilla del av världen har vi trots allt mest nytta av varandras eventuella framgångar.

Premium

23.9.2019

Inblick: Bonusjul – eller ett körverk med minst fyra stämmor

Eftersom folk har det så olika är det svårt att hitta på universella lösningar. Vissa vill aldrig mera träffa sitt ex, andra är bästa vänner, vissa bor på samma ort med hela släkten, andra är utspridda över hela världen.

Premium

12.8.2019

Inblick: Helsingfors är roligare än Stockholm

Jag märker att en åsikt har formats i mig den senaste tiden, som bara förstärkts sedan jag kom hem till Helsingfors efter semestern. Nämligen: Helsingfors är en roligare stad att bo i än Stockholm.

Premium

22.7.2019

Inblick: Elsparkcykeln är inget vuxet färdmedel

"Tanken är alltså att folk först måste lära sig använda dem. Men när det gäller elsparkcykeln tror jag att det är ungefär som med rökning utomhus: om folk skulle bete sig skulle det inte vara ett problem."

Premium

1.7.2019

Inblick: Helst vill jag inte riva upp mina lupiner

”Lägger man ut en bild av lupiner på sociala medier kommer kommentarerna att dela sig i två läger: de som kallar dem för vår mest ’missförstådda blomma’ och de som påpekar att de kör över alla annan växtlighet och dessutom kan vara giftiga för boskap och djur.”

Premium

18.6.2019

Aki Kaurismäki: David Lynch har stulit allt av mig, ända ner till skjortan

Aki Kaurismäki startade en krog i Helsingfors som blev en av 2000-talets mest framgångsrika. Sedan startade han en till, eftersom han ville vara i fred från kunderna. Den här veckan stänger både bar Corona och intilliggande vattenhålet Moskva. Men Kaurismäki – som alltid värnat om det förflutna – är inte sentimental när Philip Teir möter honom för en intervju.

Premium

10.6.2019

Inblick: Summan av tonårsångesten i världen är kanske inte konstant?

Ibland känns det förbryllande hur svårdefinierade dagens unga är. De verkar liksom både förnuftiga och coola samtidigt, vilket tidigare inte var en ekvation som brukade gå ihop.

Premium

20.5.2019

Inblick: Philip Teir: Game of Thrones 
säger inget om vår tid – utom på en punkt

Är inte den maktlystna intrigmakaren Petyr Baelish från de första säsongerna av Game of Thrones lite som Centern i Finland? Han som hela tiden höll sitt finger i luften för att se vart vindarna vände om det blev dags att byta lojaliteter.

Premium

29.4.2019

Inblick: Skippa barnfrågan på släktfesten nästa gång

En bra början är att undvika frågan om familjebildning nästa gång det bjuds på smörgåstårta hos släkten – det kan finnas en orsak till att det ännu inte kommit några barnbarn.

Premium

14.3.2019

Inblick: Michael Jacksons ranch var pepparkakshuset och han var häxan

"Det tar bara några minuter in i dokumentären innan hjärtat snöper sig och halsen stockas."

Premium

25.2.2019

Inblick: Brexit-kaoset har satt britterna i zen-läge

Kanske är det bara vi som tycker att britterna borde vara mer bekymrade, skriver Philip Teir.

Premium

4.2.2019

Inblick: Vårda era kvalitetsregister – om Esperi och det omätbaras renässans

"Men som många 'branschexperter' säkert kan vittna om hjälper det inte att man kryssat i en ruta varje gång en patient ätit frukost om man vill garantera livskvalitet."

15.1.2019

Inblick: Jag fick lära mig hyfs den svåra vägen

Min herrfrisör, som är britt, har en teori om att den finska kantigheten beror på att vi följer alla regler så noga att vi tömt ut våra energiresurser. Det finns ingen ork kvar för grandiosa gester.

Premium

24.12.2018

Inblick: Philip Teir: Tomtens bekväma livslögn

Om tomten verkligen är allvarlig med att rädda julen borde han genast damma av släden.

Premium

3.12.2018

Inblick: Philip Teir: Nej, allt behöver inte vara en marknad

Jag undrar om ungdomar födda på 2000-talet ens tänker så? Vet de att man kan tänka så? Att staten finns till för dem?

12.11.2018

Inblick: På den digitala oceanen behöver du inte se någon i ögonen

"Jag tänker ibland, när jag loggar in på Twitter eller läser Facebooktrådar, att människan är sällsynt skicklig på att skapa konflikter ur intet."