Philip Teir

Philip Teir

Författare och journalist

Författare och journalist.

Senast publicerade artiklar

22.9.2018

Bokrecension: Allt du ville veta om Donner men inte vågade fråga

Jörn Donner är bäst på att parodiera Jörn Donner, men när sonen Rafael kommer in från hörnet uppstår ändå en intressant, ny dynamik. Far och son Donner brevväxlar och resultatet är avväpnande och intimt, skriver Philip Teir.

20.8.2018

Inblick: Philip Teir: Åren går, men punkattityden består

När man kommer till en viss ålder kanske man inte längre behöver sex, kanske man i själva verket är nöjd om man kan umgås med någon som är lagom hygglig och går med på att knäppa upp två skjortknappar i sängen ibland.

30.7.2018

Inblick: När vi rev upp golvet prövades släktkärleken

"Vem hade egentligen gjort mest de senaste tre åren? Vem hade inte gjort någonting? Vem var lat, vem var handlingskraftig, vem var snål med pengar och vem var mest generös? Vad hade jag själv bidragit med?"

9.7.2018

Utblick: Ska man ljuga ska man ljuga storartat

Sjuttiotalet var kulturmännens gyllene årtionde, då de kunde härja fritt, supa tillsammans, bete sig som svin, och dessutom skriva skrytsamma skrönor om det.

18.6.2018

Inblick: Din granne kan vara influencer

Då talade man om ”smygreklam”. Det gör ingen längre. I dag vet vi att det är så här många frilansare betalar hyran.

28.5.2018

Inblick : Bästa blivande student

Bästa blivande student.Det fanns en gång en finlandssvensk filosof som hette Georg Henrik von Wright – jag vet inte om ni pratat om honom i skolan, men han var en big deal på 1900-talet, känd bland annat för att han efterträdde Wittgenstein på universitetet i Cambridge.

7.5.2018

Inblick: Gud förbjude att man moraliserar över en kompis beteende

Det manliga tigandet handlar inte nödvändigtvis om maktkonstellationer, utstuderad sexism eller bästa broder-mentalitet. Ibland kan man få intryck av att det är något slags konspiration. Jag tror snarare att det rör sig om ett emotionellt handikapp.

26.3.2018

Inblick: Plötsligt kände vi oss mindre ensamma

Det finns saker man lär sig den hårda vägen. Till exempel: även om kärnfamiljen är ett allt mer flytande begrepp, och få kräver traditionella konstellationer i dag (tack och lov för det), betyder det inte att det är lätt med logistiken kring en styvfamilj.

12.2.2018

INBLICK: Philip Teir: Chauffören sade att jag hade bara tre stjärnor

Hur kan du ha bara tre stjärnor, du verkar ju så trevlig, frågade chauffören.

10.12.2017

Inblick: Helsingfors utnyttjade ”alpackafolkets” ansvarskänsla

Om vi bara låter nazisterna ha sitt lilla tåg, så är det här snart över.

20.11.2017

Inblick: Mer än ett mjölkpaket

Ni vet hur det är. Det är den andra veckan i november, ni kommer hem från jobbet och är så blodfattig och trött att det enda ni har lust att göra är att dricka en flaska vin och äta två kilo ost.

9.10.2017

Inblick: En stad av ljud

Vi upptäckte ljudet efter semestern. Hör du det där, frågade min sambo, men jag trodde först att hon inbillade sig. Det tar ju lite tid att återanpassa sig till storstadens larm.

18.9.2017

Inblick: Förhandlingsfällan

I våras stod jag på Frihetstorget i Tallinn och såg hur en pappa förhandlade med sin trilskande treåring. ”Men vill du äta nu? Just ville du ju inte äta? Vad vill du äta då? Ska vi gå tillbaka till restaurangen?”

28.8.2017

Inblick: När vi blir prövade

Frågan jag ställt mig den senaste veckan är: hur hade jag själv agerat?

4.7.2017

Något lite magiskt på Karlö

Med sin energiska pop har Litku Klemetti & Tuntematon numero blivit en av festivalsommarens favoriter.

7.6.2017

En uppfriskande uppgivenhet

Anna-Leena Härkönen skriver dräpande om utbrändhet i sin nya roman. Ett slags galghumoristisk skrivarmanual i igenkännbar Helsingforsmiljö.

8.4.2017

I Storbritannien blir den fysiska boken allt populärare – e-boken har problem

James Daunt är bokhandlaren som tog den brittiska kedjan Waterstones från konkursens brant till storstilad comeback. Hans recept: lokalt tänkande.

18.3.2017

Konstrecension: David Hockney älskar ljus och liv

David Hockneys retrospektiv i London är en hyllning till färgen och livet.

5.9.2016

Recension: Lovvärt men halvvägs

Lina Laurent och Annica Lindström gör på många sätt ett lovvärt försök – både journalistiskt och med tanke på finansieringen – skriver Philip Teir i sin recension av reportagemagasinet som granskar Konstsamfundet. Teir efterlyser ändå en mera driven stil i stället för det förment objektiva greppet.