Philip Teir

Philip Teir

Författare och journalist

Författare och journalist.

Senast publicerade artiklar

5.12.2019

Impuls: Boken om mannen som fick Svenska Akademien på fall är en mångfasetterad thriller

Också jag har hört rykten om Jean-Claude Arnault under åren. Det måste ha varit tio år sedan någon för första gången berättade om ”Klådan”.

Premium

25.11.2019

Inblick: Dimridåerna kring cannabis borde skingras

Samtidigt undrar jag om inte bilden av cannabisrökaren som en arbetslös tjugoåring man, som fortfarande bor hemma med sin mamma, som dumflabbar sig genom livet, delvis är en självuppfyllande myt.

Premium

4.11.2019

Inblick: Välkommen till Omaolo

Alternativt kan du ringa din företagshälsovårdare och få en läkartid direkt. Har du ingen företagshälsovård? Det var tråkigt att höra.

Premium

14.10.2019

Inblick: Vi har inte råd att vara avundsjuka

I vår lilla del av världen har vi trots allt mest nytta av varandras eventuella framgångar.

Premium

23.9.2019

Inblick: Bonusjul – eller ett körverk med minst fyra stämmor

Eftersom folk har det så olika är det svårt att hitta på universella lösningar. Vissa vill aldrig mera träffa sitt ex, andra är bästa vänner, vissa bor på samma ort med hela släkten, andra är utspridda över hela världen.

Premium

12.8.2019

Inblick: Helsingfors är roligare än Stockholm

Jag märker att en åsikt har formats i mig den senaste tiden, som bara förstärkts sedan jag kom hem till Helsingfors efter semestern. Nämligen: Helsingfors är en roligare stad att bo i än Stockholm.

Premium

22.7.2019

Inblick: Elsparkcykeln är inget vuxet färdmedel

"Tanken är alltså att folk först måste lära sig använda dem. Men när det gäller elsparkcykeln tror jag att det är ungefär som med rökning utomhus: om folk skulle bete sig skulle det inte vara ett problem."

Premium

1.7.2019

Inblick: Helst vill jag inte riva upp mina lupiner

”Lägger man ut en bild av lupiner på sociala medier kommer kommentarerna att dela sig i två läger: de som kallar dem för vår mest ’missförstådda blomma’ och de som påpekar att de kör över alla annan växtlighet och dessutom kan vara giftiga för boskap och djur.”

Premium

18.6.2019

Aki Kaurismäki: David Lynch har stulit allt av mig, ända ner till skjortan

Aki Kaurismäki startade en krog i Helsingfors som blev en av 2000-talets mest framgångsrika. Sedan startade han en till, eftersom han ville vara i fred från kunderna. Den här veckan stänger både bar Corona och intilliggande vattenhålet Moskva. Men Kaurismäki – som alltid värnat om det förflutna – är inte sentimental när Philip Teir möter honom för en intervju.

Premium

10.6.2019

Inblick: Summan av tonårsångesten i världen är kanske inte konstant?

Ibland känns det förbryllande hur svårdefinierade dagens unga är. De verkar liksom både förnuftiga och coola samtidigt, vilket tidigare inte var en ekvation som brukade gå ihop.

Premium

20.5.2019

Inblick: Philip Teir: Game of Thrones 
säger inget om vår tid – utom på en punkt

Är inte den maktlystna intrigmakaren Petyr Baelish från de första säsongerna av Game of Thrones lite som Centern i Finland? Han som hela tiden höll sitt finger i luften för att se vart vindarna vände om det blev dags att byta lojaliteter.

Premium

29.4.2019

Inblick: Skippa barnfrågan på släktfesten nästa gång

En bra början är att undvika frågan om familjebildning nästa gång det bjuds på smörgåstårta hos släkten – det kan finnas en orsak till att det ännu inte kommit några barnbarn.

Premium

14.3.2019

Inblick: Michael Jacksons ranch var pepparkakshuset och han var häxan

"Det tar bara några minuter in i dokumentären innan hjärtat snöper sig och halsen stockas."

Premium

25.2.2019

Inblick: Brexit-kaoset har satt britterna i zen-läge

Kanske är det bara vi som tycker att britterna borde vara mer bekymrade, skriver Philip Teir.

Premium

4.2.2019

Inblick: Vårda era kvalitetsregister – om Esperi och det omätbaras renässans

"Men som många 'branschexperter' säkert kan vittna om hjälper det inte att man kryssat i en ruta varje gång en patient ätit frukost om man vill garantera livskvalitet."

15.1.2019

Inblick: Jag fick lära mig hyfs den svåra vägen

Min herrfrisör, som är britt, har en teori om att den finska kantigheten beror på att vi följer alla regler så noga att vi tömt ut våra energiresurser. Det finns ingen ork kvar för grandiosa gester.

Premium

24.12.2018

Inblick: Philip Teir: Tomtens bekväma livslögn

Om tomten verkligen är allvarlig med att rädda julen borde han genast damma av släden.

Premium

3.12.2018

Inblick: Philip Teir: Nej, allt behöver inte vara en marknad

Jag undrar om ungdomar födda på 2000-talet ens tänker så? Vet de att man kan tänka så? Att staten finns till för dem?

12.11.2018

Inblick: På den digitala oceanen behöver du inte se någon i ögonen

"Jag tänker ibland, när jag loggar in på Twitter eller läser Facebooktrådar, att människan är sällsynt skicklig på att skapa konflikter ur intet."

26.10.2018

Inblick: Ibland är landet mera urbant än stan

Att det finns en korrelation mellan hur bråttom folk har och hur stor staden är, det är en sanning lika gammal som urbaniseringen i sig, och har blivit tema för otaliga finska schlager sedan femtiotalet.

1.10.2018

Inblick: Philip Teir: Vi måste prata mera om mat

Jag läser i Helsingin Sanomat om Olli Freese, en välbetald copywriter i femtioårsåldern som hoppat av sitt jobb på reklambyrå och numera lär barn att laga mat, på eftermiddagskurser som ordnas runtom i skolor i Helsingfors.

22.9.2018

Bokrecension: Allt du ville veta om Donner men inte vågade fråga

Jörn Donner är bäst på att parodiera Jörn Donner, men när sonen Rafael kommer in från hörnet uppstår ändå en intressant, ny dynamik. Far och son Donner brevväxlar och resultatet är avväpnande och intimt, skriver Philip Teir.

20.8.2018

Inblick: Philip Teir: Åren går, men punkattityden består

När man kommer till en viss ålder kanske man inte längre behöver sex, kanske man i själva verket är nöjd om man kan umgås med någon som är lagom hygglig och går med på att knäppa upp två skjortknappar i sängen ibland.

30.7.2018

Inblick: När vi rev upp golvet prövades släktkärleken

"Vem hade egentligen gjort mest de senaste tre åren? Vem hade inte gjort någonting? Vem var lat, vem var handlingskraftig, vem var snål med pengar och vem var mest generös? Vad hade jag själv bidragit med?"

9.7.2018

Utblick: Ska man ljuga ska man ljuga storartat

Sjuttiotalet var kulturmännens gyllene årtionde, då de kunde härja fritt, supa tillsammans, bete sig som svin, och dessutom skriva skrytsamma skrönor om det.

18.6.2018

Inblick: Din granne kan vara influencer

Då talade man om ”smygreklam”. Det gör ingen längre. I dag vet vi att det är så här många frilansare betalar hyran.

28.5.2018

Inblick : Bästa blivande student

Bästa blivande student.Det fanns en gång en finlandssvensk filosof som hette Georg Henrik von Wright – jag vet inte om ni pratat om honom i skolan, men han var en big deal på 1900-talet, känd bland annat för att han efterträdde Wittgenstein på universitetet i Cambridge.

7.5.2018

Inblick: Gud förbjude att man moraliserar över en kompis beteende

Det manliga tigandet handlar inte nödvändigtvis om maktkonstellationer, utstuderad sexism eller bästa broder-mentalitet. Ibland kan man få intryck av att det är något slags konspiration. Jag tror snarare att det rör sig om ett emotionellt handikapp.

26.3.2018

Inblick: Plötsligt kände vi oss mindre ensamma

Det finns saker man lär sig den hårda vägen. Till exempel: även om kärnfamiljen är ett allt mer flytande begrepp, och få kräver traditionella konstellationer i dag (tack och lov för det), betyder det inte att det är lätt med logistiken kring en styvfamilj.

12.2.2018

INBLICK: Philip Teir: Chauffören sade att jag hade bara tre stjärnor

Hur kan du ha bara tre stjärnor, du verkar ju så trevlig, frågade chauffören.

10.12.2017

Inblick: Helsingfors utnyttjade ”alpackafolkets” ansvarskänsla

Om vi bara låter nazisterna ha sitt lilla tåg, så är det här snart över.

20.11.2017

Inblick: Mer än ett mjölkpaket

Ni vet hur det är. Det är den andra veckan i november, ni kommer hem från jobbet och är så blodfattig och trött att det enda ni har lust att göra är att dricka en flaska vin och äta två kilo ost.

9.10.2017

Inblick: En stad av ljud

Vi upptäckte ljudet efter semestern. Hör du det där, frågade min sambo, men jag trodde först att hon inbillade sig. Det tar ju lite tid att återanpassa sig till storstadens larm.

18.9.2017

Inblick: Förhandlingsfällan

I våras stod jag på Frihetstorget i Tallinn och såg hur en pappa förhandlade med sin trilskande treåring. ”Men vill du äta nu? Just ville du ju inte äta? Vad vill du äta då? Ska vi gå tillbaka till restaurangen?”

28.8.2017

Inblick: När vi blir prövade

Frågan jag ställt mig den senaste veckan är: hur hade jag själv agerat?

4.7.2017

Något lite magiskt på Karlö

Med sin energiska pop har Litku Klemetti & Tuntematon numero blivit en av festivalsommarens favoriter.

7.6.2017

En uppfriskande uppgivenhet

Anna-Leena Härkönen skriver dräpande om utbrändhet i sin nya roman. Ett slags galghumoristisk skrivarmanual i igenkännbar Helsingforsmiljö.

8.4.2017

I Storbritannien blir den fysiska boken allt populärare – e-boken har problem

James Daunt är bokhandlaren som tog den brittiska kedjan Waterstones från konkursens brant till storstilad comeback. Hans recept: lokalt tänkande.

18.3.2017

Konstrecension: David Hockney älskar ljus och liv

David Hockneys retrospektiv i London är en hyllning till färgen och livet.

5.9.2016

Recension: Lovvärt men halvvägs

Lina Laurent och Annica Lindström gör på många sätt ett lovvärt försök – både journalistiskt och med tanke på finansieringen – skriver Philip Teir i sin recension av reportagemagasinet som granskar Konstsamfundet. Teir efterlyser ändå en mera driven stil i stället för det förment objektiva greppet.