Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

20.9.2017

Från blåbärssmoothie till halalkött

Recept på såväl husmanskost som falafel, information om kostval och allergier, praktiska råd för städning och sopsortering och intressanta intervjuer med kända finlandssvenskar. Allt detta finns snyggt inpaketerat mellan hårda pärmar i den nya läroboken i huslig ekonomi.

19.9.2017

Också pojkar mår bra av litteratur

Många pojkar glider igenom skolan utan att lära sig förstå vad de läser. Det här oroar speciallärare Ira Aaltonen vid yrkesskolan Omnia i Esbo. – Om vi får pojkarna att läsa lite skönlitteratur har de också lättare att förstå bilens servicemanual, säger hon.

14.9.2017

Bondgårdarna slår upp sina dörrar på lördag

Över 180 bondgårdar runtom i Finland håller öppet hus på lördag, för att ge konsumenterna en chans att träffa dem som odlar maten och på det sättet få en bättre insyn i livsmedelsproduktionen.

13.9.2017

Kungfu Kitchen serverar olika asiatiska rätter vid samma bord

Att det skulle vara något asiatiskt var självklart när Miro Kurvinen planerade sin första helt egna restaurang. När Kungfu Kitchen öppnades till första maj fylldes menyn med maträtter från olika länder i bästa cross kitchen-stil.

12.9.2017

Totem ordnar babysauna och verkstäder på svenska

Det tar ett par år att etablera ett nytt svenskt rum. Barnens kulturhus Totem i Myrbacka har under de senaste åren erbjudit kultur på svenska och nu hittar också publiken hit.

7.9.2017

En bok om vänskap till varje etta

Bibliotekskortet är det första plastkortet som många barn får. För att göra biblioteket till ett bekant ställe delar Helmet-biblioteken också i år ut en bok i present till varje etta.

7.9.2017

Nästa vecka ska stränderna städas

Alla stränder är inte i toppskick efter sommaren – det ligger spår av glada picknickar i sanden och vågorna har sköljt iland plastpåsar och flaskor som kastats i sjön. Det här ska städas bort nästa vecka, då kampanjen Snygg Beach kulminerar i en internationell städdag.

6.9.2017

Emojier lär dagisbarn tolka känslor

Hur reagerar dagiskompisen om hen får en bild av ett surt ansikte? Är en bajshög en hysteriskt rolig bild eller kan någon bli ledsen över den? Med hjälp av emojier lär sig barn i stadens daghem tolka olika känslor.

4.9.2017

Livslångt intresse blev bok om spjuvern Mannerheim

Holger Strandberg har i hela sitt liv följt med Carl Gustaf Emil Mannerheims förehavanden. Intresset föddes redan som liten pojke hemma i Hangö, där marskalken tillbringade sommarmånaderna. En gång har de två träffats och skakat hand.

31.8.2017

Estrid och Milo intervjuar författare

På måndag startar den andra säsongen av Estrids populära bokklubb. Nytt för i höst är att Estrid har fått en kollega, då 10-åriga Milo Laurent stiger in i rutan och gör vartannat inslag.

30.8.2017

Blomkål passar i wok, soppa, sallad och på grillen

Mångsidig, inhemsk, matig, kalorisnål och himmelens god. Marthaförbundets husliga rådgivare Elisabeth Eriksson är eld och lågor när hon räknar upp blomkålens positiva sidor. Ja, så är den ju också väldigt billig just nu.

24.8.2017

Brunch på rockklubb kombinerar mat och levande musik

Finländska råvaror, ekologiska värderingar och personligt arrangerade tillställningar är tre saker som både Pietari Pyykönen och Tara Junker uppskattar. När deras vägar möttes för ett år sedan föddes ett nytt koncept – en söndagsbrunch med levande musik och vegansk mat på stans mest legendariska klubb.

24.8.2017

På lördag äter alla tillsammans

En av jubileumsårets festligheter kulminerar på lördag då långborden dukas på gator, torg, innergårdar, serviceboenden och i nationalparker. Det är dags för den stora Vi äter tillsammans-dagen, som firas i hela landet.

23.8.2017

Arbis är tillbaka i sitt nyrenoverade hus i Tölö

Det står staplar med flyttlådor i entrén, lådor med böcker utanför biblioteket och kaféet saknar helt stolar. Men det gör inget, såväl rektor Moa Thors som resten av personalen vid Arbis är strålande lyckliga – de har fått flytta tillbaka till sitt nyrenoverade hus på Dagmarsgatan!

22.8.2017

Helsingforselever valde in quornwok, sojapizza och batatsoppa

När eleverna själva får påverka vilka maträtter som serveras i skolan är valet inte oväntat – det blir både pizza och wok. I höst serveras det mera varierande vegetariska rätter i Helsingforsskolorna – och en dag i veckan är helt vegetarisk.

17.8.2017

Madrak inleder höstterminen med Shakespeare i Louhisalen

Det utlovas maktkamp, främlingsfientlighet och landsförvisning, men också mycket kärlek när Madrak sätter upp sin moderniserade version av Shakespeares pjäs . Den visas i Esbo kulturcentrum under veckoslutet.

15.8.2017

Positiv inställning till skolan viktigast

Skolstarten är inte spännande bara för eleverna, utan också för deras föräldrar, speciellt för de vars barn börjar i ettan. Det viktigaste en förälder kan göra är att prata positivt om skolan – för attityder smittar.

18.7.2017

Noora har strandpromenaden som sommarjobb

Det såg dåligt ut på sommarjobbsfronten för Noora Torpo – ännu i maj var hon utan jobb. Men så dök drömjobbet upp i form av allt-i-allo längs strandpromenaden i Esbo.

8.7.2017

Höga träd kastar sin skugga över Toppelund

Man ska känna till badstranden vid Toppelund i Esbo för att hitta dit, den är så väl gömd i den skyddade viken mellan Gäddvik och Westend. Eller så springer man på den av en slump under motionsrundan längs strandpromenaden.

7.7.2017

Gemensamma krafttag mot naturens värsting – jättebalsamin

För två veckor sedan gav EU dödsdomen åt jättebalsamin tillsammans med elva andra arter som inte får säljas, odlas eller sättas ut i naturen. Nu pågår en frenetisk kamp mot den invasiva växten jättebalsamin som hotar naturens mångfald.

6.7.2017

Trio Systrafolk turnerar i Åbolands skärgård

Gamla folksånger sjungna i fiskebodar och torp vaknar till nytt liv när Trio Systrafolk åker ut på skärgårdsturné i Åboland.

3.7.2017

Skam förändrade sin publik

Den norska tv-serien Skam har påverkat sin publik på många sätt – en del har börjat lyssna på norsk musik, andra har blivit aktivare på Instagram och några har till och med rest till Oslo.

3.7.2017

Badstranden i Westend väntar på besökare

Sanden är ny, viken är muddrad, klätterställningen väntar på unga besökare och motionsplatsen intill på lite äldre. Men det är glest mellan badgästerna vid Westends badstrand i slutet av juni.

30.6.2017

Lekholmen öppnar sina dörrar för holmbor

"Du vet väl om att du är värdefull ..." sjunger holmvärdarna Nadine Mabinda och Ina Strömberg när förbindelsebåten lägger ut från bryggan. De vill att alla som besöker Lekholmen ska känna sig välkomna.

19.6.2017

I Kägelviken samsas vattensporter vid samma brygga

Det är inte alls så lätt att susa fram över havsytan på en wakeboard, trots att farten kommer från en eldriven vajer högt ovanför. Det flytande vattensportcentret Laguuni samlar en rad fartfyllda grenar till bryggan i Kägelviken.

10.6.2017

Skrivkurs ledde till egen bok – efter 5 år

Ibland är det lättare att skriva än att berätta muntligt, speciellt om det handlar om psykisk ohälsa. En handfull deltagare från Sympatis skrivkurs har gett ut en bok, där de berättar sin egen historia. Skrivprocessen har varit terapeutisk, tycker Camilla Laxström.

7.6.2017

Utfärder, grillkorv och inte så mycket regler – sommarkolonin är en efterlängtad tradition

Sommarlovet är inte bara lata dagar och långa sovmorgnar, det behövs action också. På en klassisk sommarlovskoloni får Helsingforsbarnen åka på utfärder, äta grillkorv, tumla runt i naturen och leka med jämnåriga kompisar.

6.6.2017

Kårböle – gammal och splittrad stadsdel

Efter en stilla Törnrosasömn på 40 år har Kårböle ungdomsförening vaknat till liv igen. Det första den nyvalda styrelsen med Astrid Nurmivaara som ordförande gjorde var att ordna en 600-årsfest i april. Nu är det dags att upprätta ett medlemsregister, engagera ungdomar i verksamheten och ordna en vandring genom stadsdelen.

30.5.2017

De paddlar för kampen mot cancer

– Jag är lyckligt lottad! Jag kan kombinera min passion för uteliv med välgörenhet. Vi är alla fem cancerpatienter och med den här paddlingen vill vi visa att man kan leva ett gott liv trots cancern, säger Anders Myntti.

26.5.2017

Papperslösa blir utan babylåda – nu samlar marthorna ihop "mammakassar"

Vinteroveraller och sovpåsar är det ofta brist på, medan donationer med använda babykläder kommer in regelbundet. Hygienartiklarna ska vara nya, så de är alltid slut. Så ser det ut hos Helsingfors marthaförening just nu.

23.5.2017

Babyliv sätter mamman i fokus

– Om mamman mår bra så gör babyn det också. Därför sätter vi mammans behov i centrum i Babyliv-gruppen, säger församlingspastor Elina Koivisto, som lett en lite annorlunda babygrupp i Petrus församling sedan årsskiftet.

22.5.2017

Görel har skrivit tusen och en verser

Mycket har förändrats både i samhället och på HBL:s redaktion sedan Görel Bergman som sommarfågel 1967 skrev sin första dagens vers. Föga anade hon då att hon 50 år senare skulle ha skrivit tusen publicerade verser.

21.5.2017

"Flyktingbarn kan inte jämföras med krigsbarn"

Över 70 000 finländska barn skickades till Sverige under fortsättningskriget. Det här är en händelse som knappast någonsin kommer att upprepas. Men om så sker hoppas forna krigsbarn att man undviker samma misstag som då gjordes.

18.5.2017

Öppna trädgårdar söker flera trädgårdar

Det populära sommarevenemanget Öppna trädgårdar ordnas i år söndagen den 2 juli. De som vill visa upp sin trädgård skall anmäla sig nu.

16.5.2017

Antikrundan gjorde ett strandhugg i Grankulla: Silverskålen mår bra av att diskas ibland

Snapsglas med djurmotiv, karaffer för champagne och handmålade finglas från 1930-talet och rikligt med välputsade silverföremål – det finns många fina antikföremål i Grankulla som får antikhandlaren Bernt Morelius att skratta av förtjusning.

11.5.2017

Här är finalisterna i MGP

Nu är det klart vilka unga artister som deltar i finalen i MGP – Melodi Grand Prix, låtskrivartävlingen för barn och unga. Deltagarna kommer från hela Svenskfinland och får träffa varandra vid Camp MGP i Karis i juni.

10.5.2017

Flyguppvisning siktar på rekordpublik

Det blir flyguppvisning över Brunnsparken i sommar – efter en paus på närmare 50 år! Flygmuseet vill återuppliva en gammal tradition som nästan fallit i glömska och gör det storstilat, med cirka femton namnstarka flygfarkoster i luften.

10.5.2017

När Finland delades i röda och vita

Det är isande kallt när en grupp stadsbarn lämnar oroligheterna i Helsingfors för att söka husrum och mat på landet, vid Hertonäs gård. De möts av den nervösa pigan Elsa, som ber dem hjälpa till med en korg med skatter – barkbröd, svamp och en flaska mjölk. Tidsresan har börjat.

8.5.2017

Ungdomar skissar upp framtidens stad i serier

Hur ser Helsingfors ut om tretton år – 2030? Frågar man stadens ungdomar måste avgaserna bli mindre och kollektivtrafiken bättre. Kanske kunde bilarna gå på blommor?

6.5.2017

Lovely och kalvarna skuttade ut på grönbete

Trots att våren är två veckor försenad släpptes de första korna med kalvar ut på grönbete på Koskis gård på lördagen. Det var en munter syn när tjugo vuxna kor och lika många kalvar skuttade ut i hagen, ivriga av doften på färskt gräs i solskenet.

4.5.2017

HBL får pris för bästa tidningssidor

I dag har Hufvudstadsbladet fått ta emot två pris i tävlingen för bästa nyhetssidor i fjol. HBL placerar sig på första plats i kategorin för bästa förstasida och på tredjeplats i klassen bästa featuresida.

2.5.2017

Amelie säljer majblommor på löpande band

Nioåriga Amelie Aganimov i Esbo är en hejare på att sälja majblommor. Hittills har hon sålt över 500 blommor och det återstår ännu en vecka av kampanjen.

28.4.2017

Seniorer och elever planterar blåvita blommor

Skolelever och seniorer i Hagalund passade på att fira både Finlands 100-årsjubileum och årets rödprickiga majblomma när de tillsammans planterade violer på seniorhusets terrass.

27.4.2017

Barnkonst frodas på Kabelfabriken

På upptäcktsresor är allt möjligt – man kan åka i väg ut i rymden eller bara plocka upp några vissnade blommor i parken. Temat för barnens nationella konstutställning på Kabelfabriken är brett och har gett utrymme för fantasifullt skapande.

27.4.2017

Valborgstrolleri – munkarnas stekfett förvandlas till bränsle

Återvinning är den nya trenden också i valborgsfirandet. Bränsleföretaget upprepar nu skinktricket från i julas och samlar in stekfettet efter munkarna för att göra diesel.

26.4.2017

Systrar gjorde kokbok om sydafrikansk matkultur

Det sydafrikanska köket är en smältdegel av smaker från såväl kolonialtiden som bantufolkets och andra afrikanska stammars traditioner. Kocken Louise Mérus har samlat sina matminnen från Kapstaden i något så ovanligt som en finlandssvensk kokbok om matkulturen i Sydafrika.

25.4.2017

Kyrkorna döper barn på löpande band

Första söndagen i maj kan familjer låta döpa sina barn i kyrkorna i Helsingfors – med minimala förberedelser. Församlingarna prövar på en ny modell för barndop.

22.4.2017

Stylisten hittar det rätta plagget – och städar bort gamla

– Det är inte många som vet att vanliga privatpersoner kan anlita en stylist. Det är helt obekant för de flesta finländare att ta med en opartisk expert på shoppingrundan, säger Robert Bamm, en av grundarna bakom Voga styling, Vasaföretaget som nu utvidgar till Helsingfors.

12.4.2017

Här är Odin och Oboy!

Över 70 unika namn på O! Sedan HBL i början av förra veckan utlyste en namntävling för att hitta på varsitt namn till Lovelys tjurkalvar har det klingat ofta i e-posten. Odin och Oboy är de populäraste namnen, tätt följt av Orvar.

12.4.2017

Lovelys kalvar lever lyckliga – och blir till biff

Nyfikna, hungriga, lekfulla och jättesöta, men också lite folkskygga – så ter sig de två tjurkalvarna. De håller sig tätt intill sin mor, kon Lovely som HBL är kofadder åt. De är inte ett dugg intresserade av att posera för fotografen, utan söker sig hela tiden in under mammas mage för att dricka mjölk.