Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

12.12.2018

I finska Borgnäs sjunger eleverna luciasången på svenska

Redan i början av december ljuder luciasången genom korridorerna i den sammanhållna grundskolan i helfinska Borgnäs. Musiklärare Minna Vihko har lärt årets lucia Elsa de svenska orden till första versen.

Premium

12.12.2018

Unga vuxna vill ha variation på julbordet – här är årets trender

Julmiddagen är en av våra mest traditionsfyllda måltider. Det ska vara skinka, lådor, lax och sillsallad. Eller? En växande skara finländare efterlyser variation och nyheter på julbordet. En del vill komplettera med mera grönsaker, andra vill helt ersätta skinka.

Premium

11.12.2018

Rösta på Svenskfinlands finaste pepparkakshus

Helt fantastiskt fina pepparkakshus! Vi är mycket imponerade här på HBL:s redaktion när vi går igenom att de pepparkakshus som ni har skickat in. De är riktiga konstverk. Nu är det din tur att rösta!

8.12.2018

Ljussäsongen kulminerar i december

Det är en konst att välja rätt ljus. Många tittar bara på färgen, men viktigare är att välja ett ljus som passar ändamålet – ska ljuset brinna inne eller ute, ska det stå i en stake eller i en lykta och passar underlaget för en levande eld? HBL tipsar hur du väljer rätt ljus och bränner det tryggt.

4.12.2018

Pepparkaksbak håller fingrarna borta från skärmen

Att baka pepparkakor är en julig tradition som samlar deltagare över generationsgränser kring en rolig aktivitet. – Den sociala aspekten är viktig, speciellt om den hjälper unga att göra något utan mobiltelefonen för en kväll, säger HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

2.12.2018

Frivillig förening hjälper där samhället brister – Heidi och Merja håller 700 familjer vid liv

– Jag har många gånger funderat vart dessa människor skulle ta vägen om vi inte hjälpte dem, säger Heidi Jaari. Hon och Merja Rantasalmi är de två eldsjälarna bakom Facebook-gruppen Apuna, som förmedlar nödhjälp till närmare 700 familjer i huvudstadsregionen.

2.12.2018

Unga skriver moderna versioner av Topelius texter

Barn som driver omkring i Europa utan föräldrar – det var temat i Topelius sista stora verk Stjärnornas kungabarn. Inte mycket har förändrats till i dag, vi har fortfarande barnsoldater och ensamkommande flyktingbarn. Det här tar en nyskriven experimentell pjäs fasta på.

29.11.2018

HBL träffade Elin hemma i Grankulla: "Jag har alltid drömt om att vara Finlands lucia"

I dag blev Elins dröm sann – ända sedan hon var liten flicka har hon drömt om att få vara Finlands lucia. – Det är en stor ära att få sprida ljus i mörkret, säger Elin Qvist, Finlands lucia 2018.

27.11.2018

Singelmamman gör comeback – julkalender stöder singelföräldrar i december

Julen är en familjefest som kan kännas svår för ensamföräldrar. Bloggaren Anne Nickström, som i år ska fira den första julen utan sina två barn, har skrivit en webbaserad julkalender som riktar sig till singelföräldrar i jultid.

24.11.2018

Wiggo vaknar klockan fem varje morgon – fyra dagar på familjekraftläger kändes som semester för familjen

Vardagen blir lätt kaotisk och sömntimmarna få när det finns ett specialbarn i familjen. Den bästa hjälpen kan då vara att få umgås med andra familjer som förstår, som har samma situation hemma. Det fick familjen Uddström uppleva på ett Familjekraftläger.

16.11.2018

Antika smycken från Europa söker nytt hem i Finland

Letar du efter julklappar i den dyraste prisklassen? Guldsmedsaffären Tillander har i november en utställning med antik- och vintagesmycken, där man hittar unika armband, smaragdringar och eleganta halsband från europeiska guldhus.

14.11.2018

Tesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen vill skapa en finländsk tekultur

Te är framför allt ett njutningsämne. Anna Grotenfelt-Paunonen vill inte lista rätt eller fel sätt att dricka te, utan uppmanar folk att friskt pröva på nya varianter. Te fungerar utmärkt som en matdryck, tycker tesommelieren.

13.11.2018

Läsartävling: Vem bakar Svenskfinlands finaste pepparkakshus?

HBL utlyser en baktävling där syftet är att hitta Svenskfinlands finaste pepparkakshus.

12.11.2018

HBL testar: Bröd får gärna innehålla mer än mjöl

Rotsaksbröd, fröbröd, insektsbröd … det är ingen hejd på fantasin när bagarna försöker hitta på nya varianter av bröd. Där man tidigare valde mellan rågbröd, blandbröd och ljust bröd finns det numera oändligt många smaker att välja mellan. HBL:s testpanel har provsmakat sju olika bröd.

10.11.2018

HBL-tävling: Vem bakar Svenskfinlands finaste pepparkakshus? – Nordmans ger några tips

Det är inte lätt att skapa ett pepparkakshus som står rakt, hålls ihop och dessutom ser läckert ut. Men övning ger färdighet – hos familjen Nordman bakar man varje år ett pepparkakshus och modellerna blir allt mera avancerade.

6.11.2018

Project liv utvidgar till Åboland

Project liv är en liten organisation som jobbar för att pigga upp långtidssjuka barns dystra sjukhusvardag. I kväll belönades projektet med Bojan Sonntag-priset för att det sätter en guldkant på tillvaron för många familjer.

6.11.2018

Välj trappan den här veckan

När gick du senast i trappor? Nu pågår den nationella temaveckan Trapputmaningen som påminner vuxna om nyttan med att gå i trappor. Också en våning gör skillnad.

4.11.2018

Andrea, luciakandidat 6: "Var snäll! Man tjänar inget på att trycka ner andra"

Andrea Degerlund från Karis vill gärna jobba för jämlikhet och betonar att alla förtjänar att bli respekterade för den de är. Hon blir glad när andra människor är glada.

1.11.2018

Mikaela, luciakandidat 4: "Lucia kan visa vägen – vi ska bry oss om varandra"

Mikaela Lindblad har sett hur lucias besök kan röra äldre människor till tårar. Hon vill gärna vara med och sprida det slags ljus och värme bland finländarna.

1.11.2018

Blåmusslor och tørrfisk till lunch på Paseo

Köksmästare Eduard von Veh vid Café Paseo på Drumsö vill servera nya fiskdelikatesser till restaurangens gäster. Räkorna, blåmusslorna, torsken och många andra fiskar kommer direkt från Nordnorge.

30.10.2018

Cassandra, luciakandidat 2: "Med små steg kan man påverka klimatförändringen"

Cassandra Kruse från Grankulla brinner för miljöfrågor och utbildar sig till lärare. Hennes chilenska rötter syns i valet av julmusik, som hon gärna lyssnar till på spanska.

30.10.2018

Muru avslöjar sina bästa recept

Alla goda recept är inte hemliga. Krögaren Henri Alén och köksmästaren Turo Väärti på restaurang Muru har samlat sina bästa recept i en ny kokbok, där också sommelier Samuil Angelov rekommenderar vinerna till varje rätt.

29.10.2018

Lea, luciakandidat 10: "FN:s klimatrapport väcker oro – jag vill motarbeta klimatförändringen"

Lea Ekblad från Sommaröarna i Esbo är orolig för klimatförändringen och uppmuntrar folk att sortera sopor och undvika engångskärl. Själv älskar hon att baka bullar och paddla.

29.10.2018

Ellen, luciakandidat 8: "Behandla andra som du själv vill bli behandlad"

Ellen Smulter från Åland gillar att hjälpa medmänniskor med små vardagliga gester. Hon uppskattar årets luciainsamling och vill stödja utsatta barnfamiljer.

22.10.2018

Sanna Nielsen besöker Finland inför julen – på turné med Joakim Ramsell

I vinter ska Sanna Nielsen göra sin första egna stora show – en lyxig Broadway-show på Hamburger börs i Stockholm. Men före det står en Finlandsturné i tur med julsånger varvat med egna hittar.

22.10.2018

Kända artister ger julkonsert med Finlands lucia

Jannike Sandström, Thomas Lundin, Fredrik Furu och Albert Sahlström ger i december två finlandssvenska julkonserter tillsammans med nyligen krönta Finlands lucia. Konserterna hålls i Nordsjö och Grankulla.

18.10.2018

Höstlovet bra tidpunkt att lära sig laga mat

Det två dagar långa höstlovet är en ypperlig chans att umgås med far- och morföräldrar eller andra släktingar. En annan populär aktivitet är att lära sig laga mat – i Marthornas kök.

17.10.2018

Dags att välja också Finlands lucia: två östnylänningar är med på listan

De är alla skönsjungande och vackra på sitt sätt. Luciajuryn ägnade hela onsdagsmorgonen åt att lyssna på potentiella luciakandidaters sångprover, men också en oväntad faktor påverkade valet av de tio kandidaterna.

17.10.2018

Juryn utsåg årets luciakandidater: "Lucia får gärna ha ett socialt ansvar"

De är alla skönsjungande och vackra på sitt sätt. Luciajuryn ägnade hela onsdagsmorgonen åt att lyssna på potentiella luciakandidaters sångprover, men också en oväntad faktor påverkade valet av de tio kandidaterna.

17.10.2018

Energidrycker delar ungdomarna – jätteäckligt eller supergott?

En kolsyrad dryck med konstgjord smak och mer koffein än doktorn rekommenderar – det är energidrycker i ett nötskal. En del unga älskar dem, andra har svårt att svälja tre klunkar i följd. HBL har testat och poängsatt sex vanliga energidrycker tillsammans med ett gäng 15-åringar.

13.10.2018

När choklad och gymnastik blev vardag i Helsingfors

1920-talets Helsingfors är mera än jazz och förbudstiden – stadsmuseets nya utställning Sorglös stad tar med besökaren på en snabbvisit till en mytomspunnen tid då kjolarna blev korta, flytrafiken förändrade resandet och Fazer lanserade sin blåa choklad. Livet var färgglatt och lustfyllt.

11.10.2018

Lafkan i Grankulla fyller 40 år: Overaller av bra kvalitet köps två gånger

Klädesplagg, skor och sportutrustning kan ofta användas av flera barn. Secondhandaffären Lafkan i Grankulla vill motarbeta slit-och-släng-kulturen och säljer vidare barn- och damkläder av bra kvalitet. I dag fyller butiken 40 år.

11.10.2018

Säl och skarv blir delikatesser i Mickes kokbok

Att Micke Björklund bjuder på en rad läckra kötträtter på älg, hjort och rådjur är väntat i en viltbok. Men hans tredje kokbok innehåller mer än så – här förvandlas den hatade skarven till en fransk köttgryta och sälen hämnar i både korv och wraps.

4.10.2018

Musikkafé vill sammanföra barn och seniorer

Församlingarnas musikstunder för småbarn och deras föräldrar drar fullt hus och också seniorverksamheten inom kyrkan når sin målgrupp. Men kan man förena dessa två till meningsfull generationsöverskridande verksamhet? Det testar Johannes församling nu.

4.10.2018

Osten har ersatt mjölken på matbordet

Vi äter allt mera ost i Finland. Konsumtionen av ost har fördubblats sedan början av 1990-talet. Goudaosten ökar mest, men också andra ostar med starkare smaker som emmentaler, cheddar och bergsostar faller allt fler finländare i smaken.

1.10.2018

Nytt kafé öppnar i Annegården – satsar på program och mat för barn

Ett kafé där föräldrarna trivs, det finns uppgifter och pyssel för barn och där maten dessutom passar även små och kräsna kunder – det är konceptet för Annegårdens nya kafé, som öppnar i dag.

29.9.2018

Både dagisbarn och studenter älskar Sås & Kopps musik

– Vi är som två eterneller! säger Pasi Hiihtola där han poserar tillsammans med musikerkompisen Peik Stenberg framför klängväxten. För ordlekar är något som dessa ständigt lika slagfärdiga killar gillar.

26.9.2018

Gallup: Var kan man få svensk service i Helsingfors?

Brukar du prata svenska på stan? Tröskeln är hög för många finlandssvenskar att inleda på svenska, men flaggor och pins hjälper kunder att veta var det lönar sig att försöka.

Premium

26.9.2018

Tecknad video belyser svensk oro i nödsituationer

– Det blir helt blankt! I nödsituationer kan man tappa sitt andra språk, även om man till vardags pratar det helt bra. Det här är verkligheten för alla som pratar ett minoritetsspråk, säger Martina Harms-Aalto.

24.9.2018

Kultur ska finnas i daghem, servicecenter och i gatubilden

Kultur är inte bara det som sker på teatrar, konserter och andra institutioner. – Kultur ska finnas överallt i Esbo där människor rör sig – på gator, i köpcenter, i skor och på sjukhus, säger kulturdirektör Susanna Tommila i Esbo.

21.9.2018

Musiker gjorde två singlar i bibliotekets studio

Låna en fullt utrustad musikstudio med ett bibliotekskort – det låter nästan för bra för att vara sant. Men det här är fullt möjligt och den chansen ville Carolina Wendelin utnyttja. I morgon lanseras biblioteksgruppens två första singlar.

19.9.2018

Luckan är en aktiv kulturscen

Den finlandssvenska barnkulturen har etablerat sig i köpcentret Forum. Lillaluckan erbjuder allt från teater och konstverkstäder till dansföreställningar och sagostunder. Besökarsiffrorna ökar stadigt.

18.9.2018

Trendsmaker: Nu smakar också glassen blåmögelost

Det är ingen hejd på fantasin när mejeriet Valio efter en paus på fjorton år nu har gjort comeback på glassmarknaden. Exotiska smakpar är nyckelordet.

18.9.2018

Samvaro och kafébesök får Helsingforsseniorer att promenera

De har vandrat runt i nya stadsdelar som Fiskehamnen och Busholmen, men också beundrat alprosparken i Haga när den blommar och hittat många nya trevliga kaféer i staden. Seniorernas samvaropromenader ger både motion och en vidgad stadsbild.

17.9.2018

Erik har vunnit både EM och VM i bridge

Kortspelet bridge har fört abiturienten Erik Hansson ut i världen. Han har rest till länder som Slovakien, Turkiet och Kina tillsammans med svenska landslaget och kommit hem med guldmedalj från både EM och VM för juniorer under 21 år.

12.9.2018

100-åriga Margaretha skrev om alla luciabesök i HBL

Margaretha Jaatinen, 100 år i morgon, anställdes i tiderna som Hufvudstadsbladets korrespondent i Jyväskylä. När hon senare fastanställdes fick hon ansvara för luciaturnén. Vartenda luciauppdrag redovisades i tidningen.

8.9.2018

På besök i Karl Herman Renlunds Helsingfors på sent 1800-tal

När den fattige fiskarsonen Karl Herman Renlund får plats som lärling i Herlins järnvaruhandel anar han föga att det är startskottet på hans lysande karriär som handelsman i Helsingfors. Elever i årskurs 8 har haft möjlighet att åka på tidsresa till slutet av 1800-talet och få se hur huvudstaden industrialiseras.

7.9.2018

Choklad utan socker klassas inte som choklad

Chokladindustrin är överens – det går inte att tillverka choklad utan socker. Finländska Stephanie Seege har motbevisat alla skeptiker: det går visst att söta kakaomassa med dadlar. Men då får godiset förstås inte kallas choklad längre.

5.9.2018

Pantkassen håller för minst 50 kunder

Finländare är världsbäst på att returnera pantflaskor till matbutiken. Nu vill Akademiska bokhandeln införa samma princip på kassar – för att minska på konsumtionen av plastpåsar.

3.9.2018

Sanna Mander dagens gäst i Estrids bokklubb

– Höghus är spännande, där bor en blandning av många olika slags människor. Jag har alltid bott i höghus och ofta velat titta in hos främmande människor, säger Sanna Mander.