Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

18.9.2019

Peter Ragnvaldsson har släktforskat sedan han var 10 år

Släktforskningen har upplevt ett uppsving de senaste åren, främst kanske via digitala släktträd som är lätta att fylla i. Släktforskaren Peter Ragnvaldsson påpekar ändå att det inte finns några genvägar – för att hitta sina rötter måste man läsa i gamla arkiv.

13.9.2019

Varuhuset Muji tror på Finland – säljer unisexkläder och närodlad mat

När den japanska varuhuskedjan Muji i november öppnar sin första butik i Finland gör man en storsatsning: butiken i Kampen blir företagets nya europeiska flaggskepp där hela sortimentet finns med – från vinkelräta strumpor till soffsängar.

Premium

13.9.2019

Solveig blir lycklig av att sjunga i kör

Solveig Eriksson upplever att hon alltid har sjungit – i barnkör, i flickkör och i studentkören Lyran. Sedan kom vuxenlivet emellan med tidskrävande arbete och många jobbresor. Som pensionär tar hon nu igen de missade åren av sång. Gillekören blev hennes musikaliska hemvist.

12.9.2019

Leninparken är Alphyddans gömda vardagsrum

En blandning av exotiska träd, förväntansfulla barn på väg till nöjesparken och ett namn som för tankarna till rysk revolution – det är Leninparken i ett nötskal. Parken intill Helsingfors populäraste sevärdhet faller ändå lätt i skymundan.

Premium

11.9.2019

Trädgårdsmästarens tips: Tänk fyra årstider när trädgården planeras

En trädgård är inte bara ett uterum på sommaren, den finns där utanför hemmet också under höst, vinter och vår. Då är det trevligt om där finns klara höstfärger, vintergröna växter, och färgglada vårblommor.

Premium

9.9.2019

Nybörjarsvenska är pop på Arbis – folk köar till kurser i keramik och yoga

Om du hade tänkt lära dig navigera eller tillverka egna keramikföremål på Arbis i höst men inte anmält dig så är du för sent ute, folk köar redan för avbokade platser. Däremot kan man boka in sig på språkkurser, väva en matta eller lära sig tillverka egen kombucha i höst.

3.9.2019

Estrids bokklubb blir tvåspråkig – svenska gäster varvas med finskspråkiga

Estrid är tillbaka med sin populära bokklubb, nu som ensam programledare. I höst bjuder Estrid Airas också in finskspråkiga författare, illustratörer och en serietecknare.

3.9.2019

Mobbade tomater får en andra chans hos Kaius Gestranius Jävla Sås Bolag

Alla tomater är inte runda, fina och just lagom stora. En del blir små, missformade eller får bruna fläckar på skalet – det är dem Kaius Gestranius vill få i sin kastrull. – Det finns ingen logik i att vi importerar stora mängder italiensk tomatsås och samtidigt slänger bort inhemska tomater, säger såsfabrikören.

Premium

1.9.2019

Finländsk uppfinning sänker alkoholhalten i vin på en kvart

Den pågående hälsotrenden har fått folk att se över sina alkoholvanor – många dricker gärna svagare drycker. Samtidigt vill man unna sig ett glas vin till middagen. Företagaren Sami Gauffin har tagit fram en lösning som kombinerar dessa två – en maskin som tar bort alkoholmolekyler ur vin.

Premium

31.8.2019

Eva-May var med när andra världskriget började

Bombskyddet, en stor teddybjörn, tyska soldater och den fantastiska stranden i Gdansk – det är allt Eva-May Åberg minns från hösten 1939. Tack vare ett föredrag i mellanskolan kan hon ändå i detalj berätta hur andra världskriget startade.

Premium

30.8.2019

Världskulturmuseum flyttar till Esbo centrum – blir första museet i köpcentrum

Esbo vill vara en föregångare vad gäller att bygga moderna och fungerande stadscentra. Stadens stora köpcentrum är inte bara kommersiella nöjespalats, utan ställen där man kan få service, tjänster, hälsovård, kulturupplevelser och snart också gå på museum.

Premium

29.8.2019

Klenodparken är en okänd pärla i Mellungsbacka

Mellungsbybäcken är hjärtat i Klenodparken, den slingrar sig genom den kuperade parken, porlar glatt i vattenfallen och flyter helt stilla i dammarna. Bäcken kantas av en lummig park med rik flora men noll aktiviteter.

Premium

27.8.2019

Höstens kaffetrend – en slurk rödbetsjuice i koppen

Kaffetrenderna avlöser varandra i snabbt tempo – samtidigt som mörkrostat sakta ökar i popularitet önskar allt fler finländare att kaffebönorna är ansvarsfullt odlade. Den trendigaste beställer rödbetskaffe.

Premium

24.8.2019

Marcus Groth blev krögare i Tallinn – klimatstrejken fortsätter på obestämd tid

Klimatstrejken fortsätter, men ärligt talat har skådespelaren Marcus Groth inte haft tid att fördjupa sig i den nya regeringens klimatpolitik. – De senaste fyra månaderna har jag haft fullt upp med restaurangen Very Thai, som jag och min hustru har öppnat i Tallinn.

15.8.2019

Kräftskivan har blivit en fest för alla

Säg ordet kräftskiva och åsikterna går vitt isär. Det finns familjer där man äter kräftor varje sommar, med eller utan hatt på huvudet, och så finns det personer som inte har en aning om hur man skalar en kräfta. Myten om överklassens fest lever starkt kvar.

Premium

9.8.2019

På Kajholmslägret lär sig barnen samarbeta

– Segling har länge dragits med en elitistisk stämpel som äntligen börjar försvinna. Det är inte bara rika finlandssvenska släkter som seglar, vi får ta emot allt fler barn till nybörjarkurserna vars föräldrar inte själva seglar, säger Emilia Winqvist, rektor för NJK:s Kajholmsäger.

Premium

8.8.2019

Lindas sagolika frukostbilder blev kokbok

En päronmus i yoghurt, en orm av kiwifrukt eller en smörgås som ser ut som en uggla – Linda Nybergs foton av fantasifulla och hälsosamma morgonmål har spridits över världen via Instagram. Nu finns ett urval av recepten samlade i en kokbok på finska.

Premium

18.7.2019

Gungor och rutschkana räcker inte längre – näridrottsparken på Drumsö lockar också äldre barn och unga

Bollplan med konstgräs, trendiga motionsredskap för skolbarn, lummig grönska och en gångbro till den fantastiska sandstranden – den långsmala parken tvärs genom hela Drumsö erbjuder allt man kan önska sig av en modern stadspark.

Premium

15.7.2019

Ann-Gerd Steinby klär Barbie i stickade festklänningar

Glittrande blåa aftonklänningar, stiliga svarta fodral och pastellfärgade sommarklänningar som passar på stranden – Barbies garderob har allt som en välklädd 60-åring kan tänkas behöva. Dessa plagg har Ann-Gerd Steinby stickat under ett par års tid.

Premium

12.7.2019

Riko Eklundh hyllar farmor Kerstin med sommarkonsert i Nötö kapell

Sommaren består ofta av traditioner och en populär tradition som nu firar 20-årsjubileum är Riko Eklundhs sommarkonsert i Nötö kapell. I år sätter han fokus på farmor Kerstin Eklunds liv.

Premium

25.6.2019

Klippor, bageri, ­kolonilotter och blomstrande träd – den unika sjukhusparken i Lappvik är öppen för alla

Hundraåriga träd, badstrand med klippor, ett eget brunnshus, en iskällare som numera fylls av trädgårdsredskap och en koloniträdgård som doftar örter – allt detta får plats i den unika sjukhusparken vid Lappviken.

Premium

14.6.2019

Bitte Westerlund skrev matbok om Västnyland – lovordar lokala tomater, sutare och ramslök

I Västnyland finns en brokig skara bönder, livsmedelsproducenter och restauranger som tillsammans bjuder på en rik matkultur. Bitte Westerlund tar med läsaren på en roadtrip från Ingå till Hangö i sin nya bok Smaka på Västnyland.

Premium

11.6.2019

Nu svarar kristelefonen på svenska – ett samtal kan skingra destruktiva tankar

Du vet aldrig i förväg när det uppstår en kris – den kan orsakas av en partner som är otrogen, en älskad hund som dör eller en uppgift som känns så oöverkomlig att man inte ser en utväg. Nu finns det en svenskspråkig kristelefon som kan hjälpa.

Premium

11.6.2019

Svenskspråkig teaterskola för barn startar i Helsingfors i höst

I augusti startar en helt ny dramaverksamhet i Helsingfors, då Föreningen för drama och teater DOT grundar Teaterskolan DOT. Den riktar sig till barn i skolåldern och erbjuder undervisning i teaterkonst.

Premium

10.6.2019

Tv-recension: Heimebanes andra säsong tappar bort fotbollen

Vart försvann fotbollen i den andra säsongen av den hyllade norska fotbollsserien Heimebane?

Premium

8.6.2019

Barnen stortrivs på digifirmans sommarläger

Sommarläger på pappas kontor – hur låter det? På sommarläger brukar man lära sig simma eller segla. Eller så kan man skapa en app för mobiltelefonen som hjälper barn att minska på sin skärmtid.

Premium

1.6.2019

Kriget präglade Chrisses och Håkans skolgång

På dagen 75 år efter den ovanligt högtidliga och fosterländska studentdimissionen träffades de igen – för att prata skolminnen. Christer Eklundh och Håkan Poppius är de enda två som finns kvar från Lärkans studentklass från 1944.

Premium

29.5.2019

Humlan Henrietta lär barnen om naturen i Naturskolan

Humlan är en flitig och rentav nödvändig insekt – hur stor blåbärsskörden blir beror främst på hur flitigt humlorna har pollinerat blåbärsblommorna. Sin giftpigg använder humlan bara i yttersta nödfall, om den känner sig hotad. Allt det här lär humlan Henrietta barn som besöker Naturskolan.

Premium

28.5.2019

Pippi på Finns sommarteater är en modern tjej utan röda flätor

– Det är inte sagt att ni känner igen Pippi! Hon har varken en röd och en grön strumpa eller en blå tunika på sig. Vår Pippi är en modern variant av Astrid Lindgrens sagofigur, säger Liv Wikström.– Visst känner ni igen henne. Men vår Pippi har inte rött hår, vi kommer inte att använda peruk, säger Jenny Aminoff.

Premium

27.5.2019

Tv-recension: Vad betyder frihet i ett land som Norge?

17 heter norska NRK:s senaste dramasatsning med fokus på tonåringar. Kanske inte lika trollbindande SKAM, Blank och Lovleg, skriver Petra Miettinen.

Premium

26.5.2019

Peter Jöback lovade sjunga båda nationalsångerna på Sverigekampen – hade inte insett att den ena var på finska

Efter att ha jobbat med musikaler i flera års tid har den svenske artisten Peter Jöback nu åkt ut på turné för att få sjunga sin egen musik, främst från nya skivan Humanology som utkom i höstas. I juni kommer han till Helsingfors.

Premium

22.5.2019

Scouting är en heltidshobby för Matilda

Scouting förblev inte bara en rolig barndomshobby för Matilda Wenman, den upptar fortfarande en stor del av hennes fritid som studerande. Hon har avancerat genom alla scoutnivåer och är nu kårchef för Helsingfors Scoutkår Spanarna, som fyller 100 år i höst.

Premium

18.5.2019

Så här gick det till när NJK:s flagga blev hela Finlands – firas stort i kväll

I dag är det fest ute på Blekholmen i Södra hamnen. Det är exakt hundra år sedan det självständiga Finlands nya blåvita seglarflagga hissades upp i Nyländska jaktklubbens flaggstång för första gången.

Premium

16.5.2019

Bakom kulisserna till Cirque du Soleil finns bland annat en finländare

När Cirque du Soleil visar upp sin version av James Camerons Avatar är traditionella cirkuskonster långt borta, Toruk är en multimediashow där modern cirkus blandas med ljus- och ljudeffekter till en levande tredimensionell filmupplevelse.

Premium

15.5.2019

Hantverkare visar arbetsprov på Annegården

Intresset för gamla möbler och inredningsprylar ökar, det ligger i tiden att restaurera och ta tillvara gamla släktklenoder. Den här trenden glädjer hantverkarna Jenny Langenskiöld, Suvi von Essen och Peter Eklund, som under en dryg vecka ger arbetsdemonstrationer på Annegården.

Premium

15.5.2019

Pelikanen håller gubbarna i god form

För att leva ett långt och lyckligt liv måste man röra på kroppen, gärna både sträcka och tänja. Det tycker Mikael Franck och Henrik Stubb i gymnastikföreningen Pelikanen, som i över 120 års tid har erbjudit äldre män gymnastik, umgänge och i ett halvt sekel också volleyboll ett par gånger i veckan i Tölö.

Premium

8.5.2019

Tjejvillan ger flickor en mötesplats utan krav

Det finns mycket att göra på Tjejvillan, flickorna kan skapa smycken eller göra egen tvål, steka plättar eller baka muffins. Men det är inte aktiviteterna i sig som är viktigast utan stället, att ge flickor en trygg plats att mötas på.

Premium

7.5.2019

Stickklubben förenar nytta och nöje

De har stickat tiotals tröjor, hundratals babytossor och tusentals yllesockor till välgörenhet, damerna i Matteus stickklubb. De är alla inbitna handarbetare, men också samtalen över strumpstickorna är viktigt.

Premium

6.5.2019

Söder serverar bara förrätter och efterrätter

Pizzaugnarna har fått ge plats för nya trender – numera serverar krögaren Lotten Lindborg bara förrätter och efterrätter på sin nya restaurang Söder på Nylandsgatan i Helsingfors.

Premium

1.5.2019

"Att vara på Tinder är det nya normala"

Alla har numera en profil på dejtningsappen Tinder, det gäller förstås alla singlar, men också folk i parförhållanden. HBL har träffat två Tinderproffs, Taru och Krista, som mitt i den hektiska vardagen med barn och hobbyer försöker finna egen tid för träffar. Det går lättare på Tinder än i baren.

Premium

29.4.2019

Restaurang Ultima vill vara klimatsnäll – odlar svampar i kaffesumpen

Köksmästare Henri Alén vill gå i täten när livsmedelsproduktionen anpassar sig till klimatförändringen. Restaurang Ultima odlar man därför sin egen potatis i vertikala luftrör och svampen växer i gårdagens kaffesump.

Premium

25.4.2019

Anna stängde restaurang Mat – recepten lever vidare i kokboken

Sallader med ugnsbakade grönsaker och lena soppor som värmer en kall dag, men också stans godaste gäddbullar och örtmarinerad kyckling – restaurang Mat lockade både inbitna och blivande vegetarianer till sin lunchservering.

Premium

24.4.2019

Finländaren grillar helst korv

Våren är här och med den börjar grillsäsongen. Lagom till påskledigheten plockar många troligtvis fram grillen från vinterförrådet – de flesta finländare gillar nämligen att grilla och oftast grillar man på lediga dagar.

Premium

17.4.2019

Finska kläder får lågt betyg för hållbarhet

Finländska klädföretag producerar inte kläder på ett speciellt hållbart sätt. Företag som Reima, Luhta, Rukka och Halti ligger lägst ned på listan i en internationell jämförelse över hållbarhet i klädindustrin.

17.4.2019

Outgivna texter av Tove Jansson blir sånger – havet tema på Skolmusik 2020

Skolmusik ordnas nästa gång i Jakobstad om ett drygt år. Programmet sätter fokus på hav och miljö, men firar också Mumin som fyller 75 år. En del av musiken är nykomponerad till tidigare outgivna texter av Tove Jansson.

17.4.2019

Låt gräsmattan torka först – börja med att klippa vinbärsbuskarna

När snön har smultit och vårsolen lockar ut oss på gården är det svårt att låta krattan stå orörd. Men gräsmattan mår bättre om den får torka upp först. Däremot är det hög tid att gallra i bärbuskarna.

15.4.2019

Isak och William älskar djupa samtal – gjorde egen podcast om framtiden

Podcast är dagens melodi – det är samtal som går på djupet, samtal som lyssnaren kan klicka fram ur mobilen när som helst – i bussen, bilen eller på joggingrundan. Isak Rautio och William von der Pahlen skapade en egen podcast för att de ville föra en dialog om framtiden med politiker, affärsmän och stora tänkare.

Premium

13.4.2019

Josefin Silen skaffade drömyrket i Sverige – blir utexaminerad musikalartist i vår

Josefin Silen från Esbo har alltid älskat musikaler och drömt om att stå på scen. Nu är hon väldigt nära drömmen – i vår blir hon utexaminerad musikalartist från Göteborg. Första stora rollen gör hon i Tammerfors i höst – på finska.

Premium

10.4.2019

Tv-recension: Skam Austin 2 får fansen att koka av nervositet

Skam Austin säsong 2, det vill säga Noora och William-säsongen, visas just nu på Facebook. Skamfantasten Petra Miettinen väntar varje dag med spänning på nya klipp av sin favoritsäsong.

Premium

9.4.2019

Gustav Båsk hinner inte spela boccia i sin egen förening

Fråga vad som är aktuellt inom pensionärskretsar i Esbo och Gustav Båsk har svaret – han är aktiv inom pensionärsföreningen, lokalpolitiken, företagarvärlden, äldrerådet och färdtjänsten. Ja, så är han också skolfarfar och hjälper elever med både läsning och räkning.

Premium