Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

28.7.2021

Spårvagnsskenor skapar förvirring i trafiken

Spårvagnar är behändiga transportmedel för fotgängare. Men många bilister är lite rädda för de stora fordonen med förkörsrätt. Spårvagnskenor på gatan gör många bilister förvirrade, speciellt i korsningar. Var får man köra, var kan man stanna?

26.7.2021

Familjen Svenskberg bytte segelbåt mot sommarstuga

Det gick snabbt när de inbitna båtmänniskorna Pigge och Erika Svenskberg plötsligt blev stugägare. På bara en månad sålde de segelbåten, hittade en ledig sommarstuga och köpte den. Orsaken var inte coronapandemin, utan en längtan efter att bygga upp ett sommarparadis där de kan samla den växande storfamiljen omkring sig.

19.7.2021

Nu sorterar små husbolag sopor i flerfack – Heli och Kai i Grankulla är föregångare

Vi ska bli bättre på att sortera sopor. Grundjobbet ska göras hemma i köket – glas, metall, kartong och plast hör inte hemma i blandavfallet utan i egna kärl. Under våren har HRM distribuerat nya avfallskärl med flerfack till 2 500 små husbolag.

Premium

19.7.2021

Fyra finlandssvenska kockar tävlar om titeln Årets kock 2021

– Hela 40 procent av finalisterna är Årets kock 2021 är svenskspråkiga, visst är det ganska häftigt, säger Simon Selin på restaurang Hejm i Vasa. – Det som förenar oss Vasakockar är att vi vill sätta Österbotten på Finlands matkarta, säger kollegan Alex Kallträsk. Fyra av de tio finalisterna i tävlingen Årets kock 2021 är finlandssvenskar. HBL har pratat om inhemska fiskar och grönsaker med dem.

14.7.2021

Grankullabor plaskar bland näckrosor i träsket

Det går alldeles utmärkt att bada i Gallträsk i Grankulla, även om staden inte upprätthåller en officiell badstrand vid sjön. Vattnet är brunt, men vattenkvaliteten i den grunda lilla sjön är bra.

Premium

11.7.2021

Coronaläkaren Nora Grotenfelts politiska karriär börjar nu – skolfrågor och miljön viktiga för henne

De ökade siffrorna i antalet coronasmittade orsakar inte längre skrämselhicka hos läkaren Nora Grotenfelt. De flesta finländare som har velat skydda sig och ta vaccin har kunnat göra det. I höst räknar hon med att kunna fokusera på annat än corona – som nyinvald lokalpolitiker vill hon jobba för skolfrågor och miljön.

Premium

10.7.2021

Karin och Magnus renoverade föreningshuset i Ingå till sitt hem

Förr var det en samlingslokal där man ordnade valfester, firade bröllop och bjöd in till stora kalas – nu är Folkets hus ett privat hem, renoverat med varsam hand och känsla för husets atmosfär, men ändå i nya färger och material, sådana som de nya ägarna gillar.

Premium

6.7.2021

Finsk professor testar molekyl som kan hjälpa celiakipatienter

Om fem år kan det finnas medicin mot glutenintolerans på apoteket. Professor emeritus Markku Mäki vid Tammerfors universitet har nått forskningsresultat som visar att en medicinmolekyl kan förhindra skador på slemhinnan i tarmen hos celiakipatienter.

25.6.2021

Lotten tipsar: Så här förvandlar du midsommarens rester till nya delikatesser med hjälp av god sås

Vad ska vi äta dagen efter midsommarafton? – Rester är det bästa som finns! Med hjälp av mina fräscha såser sätter du ny smak på gårdagens potatis, fisk och grillade biffar, säger kocken Lotten Lindborg-Suhonen från Borgå.De viktigaste ingredienserna är chili, basilika, citron och en rejäl gasbrännare från järnaffären.

22.6.2021

Här saknas ett övergångsställe – staden skrider till åtgärder efter HBL:s samtal

Eliel Saarinen kunde knappast ana hur många bilar vi skulle ha i Helsingfors när han ritade sin stadsplan för Munksnäs. Munksnäsallén är fortfarande ståtlig med sina gamla parklindar, men trafiken där kräver både uppmärksamhet och tålamod.

19.6.2021

Glass, öl och båtturer lockar i storstadens hetta

Helsingfors myllrar av liv också under sommarens varmaste lördag hittills – stadsborna söker skugga under lummiga träd i parker och under solparasoll på uteserveringar. Folket köar för glass, öl och båtresor ut i skärgården.

18.6.2021

Karin och Magnus renoverade föreningshuset i Ingå till sitt hem

Förr var det en samlingslokal där man ordnade valfester, firade bröllop och bjöd in till stora kalas – nu är Folkets hus ett privat hem, renoverat med varsam hand och känsla för husets atmosfär, men ändå i nya färger och material, sådana som de nya ägarna gillar.

Premium

17.6.2021

Landslagssimmare fick studieplats i Brändö gymnasium

Det är lika svårt att bli antagen till de svenska gymnasierna i Helsingfors som till Mattliden. Grankulla har högsta betygsmedeltalsgränsen, Helsinge lägsta.

Premium

16.6.2021

Naturväktarna firar 50 år med beprövat koncept

– Det var biologiläraren Harry Krogerus i Norsen som väckte mitt intresse för natur, han förde oss ut på långa exkursioner i naturen, säger ornitologen Jörgen Palmgren. Samme Krogerus som var också den första experten i Naturväktarna när programmet startade 1971. Inte mycket i det populära radioprogrammet har ändrats under 50 år.

Premium

16.6.2021

Vem svänger först vid Femkanten?

Innerstadskorsningar med fem gator är ovanliga – och därför också svåra att köra i. Lägg därtill några enkelriktade gator och förvirringen bland bilisterna är total.

Premium

14.6.2021

Samlingspartiet starkast i Westend, Gröna i Otnäs

Esbokartan är blå. Samlingspartiet dominerar i nästan alla stadsdelar i Esbo. Det finns ändå några undantag: Gröna är störst i Otnäs och SDP färgar kartan röd i några valdistrikt i Esbo centrum och i Esboviken.

10.6.2021

Noora blev barnskötare efter ett års distansstudier

Distanskurser för att utbilda barnskötare ser ut att vara ett vinnande koncept. I maj har de femton första barnledarna tagit examen från Axxell och ytterligare 80 har påbörjat sina studier under året. HBL har träffat Noora Nurmi som har en färsk barnledarexamen i fickan.

Premium

4.6.2021

Soppa i Helsingfors, picknickpåse i Vanda – här kan barn äta gratis lunch i sommar

Parklunchen är en helig tradition i Helsingfors. Sommarlovslediga barn och unga får äta ett mål varm mat ute i 33 parker på olika håll i stan. Vanda hakar på och delar nu för tredje sommaren i rad ut picknickpåsar i flera invånarparker.

3.6.2021

Helsingfors saknar nio lärare inför hösten, Vanda har inga lediga tjänster

Det ser lite ljusare ut på lärarfronten inför höstterminen än på flera år. Städerna har få lediga lärartjänster – i Vanda finns inga tjänster alls, medan Helsingfors söker nio lärare via sitt rekryteringsprogram på nätet.

Premium

31.5.2021

Esbo stad hyr ut campingområde vid Bodom träsk

Uthyres: campingområde med 29 stugor intill Oitans friluftsområde. Stugorna är små och slitna, men platsen är populär.

31.5.2021

Församlingar renoverar Vällskog gård – populär lägergård i Esbo har stått tom i flera år

Karaktärsbyggnaden vid Vällskogs lägercentrum i Noux ska renoveras grundligt. Det har kyrkofullmäktige i Esbo nu beslutat.

30.5.2021

"Trafiken längs Merikantovägen är farlig, inte bara för människor"

Vid första anblicken ter sig Merikantovägen som en förtjusande strandväg. Den följer Fölisöfjärden i Tölö, är kantad av populära restauranger och de lummiga träden i Sibeliusparken ger skugga. Men vägen är full av förrädiska trafikplatser, där många av stadens invånare får sätta livet till, helt i det tysta.

Premium

28.5.2021

"Snapsvisor utan corona har större chans"

Det har inte sjungits många snapsvisor under det gångna, festfattiga året. Men det hindrar inte hugade visskribenter från att skriva nya snapsvisor – för framtida glada middagar.

Premium

28.5.2021

Helsingfors stadsmuseum bereder sig på att öppna igen och bjuder in Helsingforsborna att bidra själva

Helsingfors stadsmuseum fyller 110 år, men någon födelsedagsfest med tillhörande jubileumsutställning blir det inte. I stället bjuder museet in stadsborna i sommar för att ta del av dess vardag med verkstäder, digitala bilder och planering av gemensamma evenemang.

Premium

27.5.2021

Sandström återvänder till det finlandssvenska rummet

Skådespelaren Christian Sandström har saknat den finlandssvenska kulturscenen under de gångna åren, då han främst har jobbat med kultur på finska. Nu är han tillbaka – som Luckans nya chef i Helsingfors.

Premium

25.5.2021

Esbo erbjuder alla andraklassare eftis i höst

Föräldrar i Esbo kan dra en suck av lättnad med tanke på hösten – staden kommer att ordna eftermiddagsverksamhet för alla elever i årskurs två. Stadsstyrelsen i Esbo skjuter till tre miljoner euro för skola och utbildning.

24.5.2021

Helsingfors bereder sig på att testa elfärja till Kronbergsstranden

Helsingfors inleder ett pilotprojekt för att testa elfärja som en del av kollektivtrafiken. Den första färjan kan trafikera mellan Kronohagen och Kronbergsstranden.

24.5.2021

Tävling: 100 000 euro för vinnaridé om en jämlikare skola

Skolan i Finland är fortfarande inte jämlik. Utbildning går i arv och barn till lågutbildade har sämre chanser att studera vidare. Nu vill SFV råda bot på problemet genom att ordna en tävling.

24.5.2021

Lärkanrektor: Vi har motiverade studerande – men vill inte jämföra med andra

Gymnasiet Lärkan klarade sig bäst vad gäller studentexamensresultat i Svenskfinland i år, och kom på plats 18 bland alla gymnasier i landet. Rektor Magnus Westerlund vill ändå fira precis varje student som lyckats ta studenten under pandemiåret.– Det har inte varit lätt alla gånger, säger han.

24.5.2021

HFD häver skyddsdom – Esbo får flytta grön sköldmossa till Elfvik

Den unika förekomsten av grön sköldmossa i Bruksstranden i Esbo i får flyttas en kilometer söderut, till en mera skyddad plats i Bredvikens naturskyddsområde. Det har Högsta förvaltningsdomstolen nu slagit fast.

24.5.2021

Rondeller sänker hastigheten, men få kan köra i dem regelrätt

Vet du hur man kör i en rondell med flera filer? Gruppera, sätt på blinkers, välja rätt fil, väja för bilar från höger … det är inte helt lätt att göra alla saker i rätt ordning. Många bilister upplever att trafikrondellen i Finno är svår. Den kräver extra uppmärksamhet av bilisterna, påminner bilskolelärare.

Premium

21.5.2021

Fläktar från Paris och Brooklyn när Michael Björklund intar Stockmann

Från Åland via Brooklyn till centrala Helsingfors – det är den historien duon Björklund och Strandvik vill berätta med sin senaste restaurang, hamburgerbaren BBQ Royale i Stockmanns varuhus. I juni öppnar duon också ett parisiskt kafé på samma adress.

Premium

18.5.2021

Esbo förhandlar om markköp – fullmäktige bordlade frågan om tvångsinlösning

Esbo fullmäktige bordlade frågan om tvångsinlösning av mark i Höganäs i måndags. Stadens förhandlingar med markägarna har tagit några steg framåt.

15.5.2021

Esbos nya p-avgifter tömde parkeringsplatserna – "Gör det besvärligare att röra sig i staden"

Den som letar efter en gratis p-ruta i Hagalund, Mattby eller Alberga letar förgäves. Esbo stad har infört mobilbetalning på alla sina p-platser vid centrala knutpunkter i stan. Det här irriterar bilister.

12.5.2021

Här är MGP-finalisterna – se dem på Arenan i kväll

Det är den tiden på året när unga artister dyker upp i olika kanaler. Ett lika säkert vårtecken som vitsipporna i skogsbacken är presentationen av finalisterna i årets version av låtskrivartävlingen MGP.

9.5.2021

Många kör fel när enkelriktat blir dubbelriktat vid Tölötorggatan

Det är inte helt lätt att köra längs innerstadens smala gator och osymmetriska kvarter. Speciellt klurigt blir det när en enkelriktad gata övergår i en dubbelriktad och du plötsligt befinner dig i filen med mötande trafik. Ett sådant ställe finns vid Tölötorggatan.

8.5.2021

Testa dina kunskaper i HBL:s quiz: Känner du igen vilda vårblommor?

Vårens första blommor är lika välkomna varje år. Efter vintern törstar vi efter vårtecken och söker efter knoppar, blommor och surrande insekter i den färglösa omgivningen. Men är det blåsippan eller tussilago som tittar upp först av alla? Och vad heter de där blå blommorna som ställvis täcker hela gräsmattan? Testa hur bra du känner igen ett urval vårblommor.

8.5.2021

Blåsippan är inte fridlyst

Blåsippan är inte utrotningshotad i Finland, den lever och mår tämligen väl i de finska lövskogarna. Man får alltså plocka blåsippor, men det lönar sig knappast, för de står sig inte många timmar i vas.

5.5.2021

Ateljéer, torn och stängda hus öppnar sina dörrar i maj

Vilka privata eller annars stängda hus drömmer du om att få besöka? Första veckoslutet i maj ordnas Open House Helsinki då stadsborna får titta in i en rad byggnader som annars är stängda för allmänheten. En del ställen visas virtuellt, andra kan man besöka på riktigt.

3.5.2021

Högholmen har öppnat igen

Högholmens djurpark i Helsingfors tar emot besökare igen efter den långa stängningen i vinter. Alla besökare måste reservera tid i förväg. Även de som har årskort måste anmäla sin ankomst, så att det inte blir trängsel i djurparken.

3.5.2021

"Första uttryckningen blir en skogsbrand eller trafikolycka"

Sex minuter är målsättningen – så snabbt ska hjälpen vara framme efter att nödcentralen fått samtalet. Nu ska Helsingfors räddningsverk uppnå detta mål i Gårdsbacka, där man öppnade en ny brandstation på måndagen.

Premium

2.5.2021

Här gäller högerregeln! Tipsa oss om besvärliga ställen i trafiken…

Vet du vem som väjer för vem längs Pohjolagatan i Helsingfors? Följ den blåa bilen i HBL:s video, så ser du när den har förkörsrätt och när den måste väja.

30.4.2021

Stefan och Staffan aktuella med ny bok: Vi är lite "besvikna" på både Marin och SFP

Coronaåret har varit trist och tråkigt för alla sociala och pratglada personer. Så också för radions mest långlivade programledarduo Stefan och Staffan i Fritt fram. Nu har de tröttnat på isoleringen och ger ut sin elfte gemensamma bok.

Premium

30.4.2021

HBL-läsarna bidrog stort till Projekt Fredrikas satsning på läroverk

Kaj Arnö hade rätt när han anade att HBL:s läsare skulle ha en varm relation till sina gamla läroverk. Men föga anade han hur engagerade ni var i era gamla skolor – nu har Projekt Fredrika fått in värdefull information som har lett till många nya Wikipedia-artiklar.

Premium

29.4.2021

Hillevi kokar 2 000 munkar inför valborg

Hillevi Kinnunen har bråda dagar inför valborg och första maj – hon har sålt tvåtusen sockermunkar som ska kokas före veckoslutet. Det här är inte ett problem i sig, tvärtom är arbetet ett nöje för den glada kaféföretagaren i Helsingfors. Men visst medger hon att tanken på alla munkar stressar ibland, främst för att hennes kafé är mycket litet.

25.4.2021

Helsingfors bygger fem nya motionstrappor, första öppnar på Drumsö i maj

Motionstrapporna har aldrig varit populärare än vad de är nu. Men det är ingen direkt coronatrend, trapporna var välbesökta redan före pandemin. I Helsingfors bygger staden fem nya trappor i år, motionstrapporna i Drumsö idrottspark öppnas redan i maj.

Premium

22.4.2021

Michael Björklund öppnar två restauranger i centrala Helsingfors – "Otroligt roligt att få vara med och utveckla Stockmann"

Den åländska kocken Michael Björklund öppnar tillsammans med Thomas Strandvik två restauranger i Stockmann i Helsingfors. Restaurangerna slår upp sina dörrar redan i maj.

Premium

17.4.2021

Svenskan, utbildningen och villastaden viktiga valteman i Grankulla

Vilka sakfrågor är viktiga då du väljer din kandidat i kommunalvalet? HBL ställde frågan till Grankullabor som motionerade runt Gallträsk en solig men kylig vårdag.

17.4.2021

Höghusbyggen och stadshusplaner oroar Grankullaborna

Inte ens i den idylliska småstaden Grankulla ser framtiden speciellt ljus ut om man tittar på den med beslutfattarnas ögon. Den snabba tillväxten syns i stadens skolor och daghem, där det finns krav på mera utrymme. Den största tvistefrågan är ändå långköraren kring stadshustomten – där borde man nå en lösning inom kommande fullmäktigeperiod.

Premium

15.4.2021

Semifinaldags för Victoria Lindqvist i The Voice of Finland: Tävlingen har lärt mig relaxa

Musikern Victoria Lindqvist från Tenala är en av de nio semifinalisterna i sångtävlingen The Voice of Finland 2021. Tv-programmet har gett musikpedagogen en chans att uppträda med olika slags låtar, även sådana som inte brukar ingå i hennes repertoar.