Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

21.9.2018

Musiker gjorde två singlar i bibliotekets studio

Låna en fullt utrustad musikstudio med ett bibliotekskort – det låter nästan för bra för att vara sant. Men det här är fullt möjligt och den chansen ville Carolina Wendelin utnyttja. I morgon lanseras biblioteksgruppens två första singlar.

19.9.2018

Luckan är en aktiv kulturscen

Den finlandssvenska barnkulturen har etablerat sig i köpcentret Forum. Lillaluckan erbjuder allt från teater och konstverkstäder till dansföreställningar och sagostunder. Besökarsiffrorna ökar stadigt.

18.9.2018

Trendsmaker: Nu smakar också glassen blåmögelost

Det är ingen hejd på fantasin när mejeriet Valio efter en paus på fjorton år nu har gjort comeback på glassmarknaden. Exotiska smakpar är nyckelordet.

18.9.2018

Samvaro och kafébesök får Helsingforsseniorer att promenera

De har vandrat runt i nya stadsdelar som Fiskehamnen och Busholmen, men också beundrat alprosparken i Haga när den blommar och hittat många nya trevliga kaféer i staden. Seniorernas samvaropromenader ger både motion och en vidgad stadsbild.

17.9.2018

Erik har vunnit både EM och VM i bridge

Kortspelet bridge har fört abiturienten Erik Hansson ut i världen. Han har rest till länder som Slovakien, Turkiet och Kina tillsammans med svenska landslaget och kommit hem med guldmedalj från både EM och VM för juniorer under 21 år.

12.9.2018

100-åriga Margaretha skrev om alla luciabesök i HBL

Margaretha Jaatinen, 100 år i morgon, anställdes i tiderna som Hufvudstadsbladets korrespondent i Jyväskylä. När hon senare fastanställdes fick hon ansvara för luciaturnén. Vartenda luciauppdrag redovisades i tidningen.

8.9.2018

På besök i Karl Herman Renlunds Helsingfors på sent 1800-tal

När den fattige fiskarsonen Karl Herman Renlund får plats som lärling i Herlins järnvaruhandel anar han föga att det är startskottet på hans lysande karriär som handelsman i Helsingfors. Elever i årskurs 8 har haft möjlighet att åka på tidsresa till slutet av 1800-talet och få se hur huvudstaden industrialiseras.

7.9.2018

Choklad utan socker klassas inte som choklad

Chokladindustrin är överens – det går inte att tillverka choklad utan socker. Finländska Stephanie Seege har motbevisat alla skeptiker: det går visst att söta kakaomassa med dadlar. Men då får godiset förstås inte kallas choklad längre.

5.9.2018

Pantkassen håller för minst 50 kunder

Finländare är världsbäst på att returnera pantflaskor till matbutiken. Nu vill Akademiska bokhandeln införa samma princip på kassar – för att minska på konsumtionen av plastpåsar.

3.9.2018

Sanna Mander dagens gäst i Estrids bokklubb

– Höghus är spännande, där bor en blandning av många olika slags människor. Jag har alltid bott i höghus och ofta velat titta in hos främmande människor, säger Sanna Mander.

1.9.2018

Sanna Mander är säsongens första gäst hos Estrid

På gästlistan finns kända finlandssvenska barnboksförfattare som Karin Erlandsson och Maria Turtschaninoff när Estrid och Milos bokklubb igen träffas. På måndag startar den tredje säsongen av den uppskattade videoserien Estrids Boklubb.

31.8.2018

Sanna Mander är säsongens första gäst hos Estrid

På gästlistan finns kända finlandssvenska barnboksförfattare som Karin Erlandsson och Maria Turtschaninoff när Estrid och Milos bokklubb igen träffas. På måndag startar den tredje säsongen av den uppskattade videoserien Estrids Boklubb.

30.8.2018

De springer 100 km i kampen mot bröstcancer

Målet är klart – på fredag ska Eddie, Bernhard och Linus springa från Ekenäs till Helsingfors, en sträcka på 100 kilometer. De gör det för att samla pengar till bröstcancerforskningen.

28.8.2018

Haakon får delfiner och igelkottar till frukost

En banan blir en delfin, päronet förvandlas till mus och rågsmörgåsen ser snart ut som en igelkott med morotspiggar. Med hälsosamma ingredienser och en stor portion kreativitet förvandlar Linda Winqvist frukosten till ett äventyr i sagoskogen.

27.8.2018

Egyptisk journalist dök in i det finländska samhället: Kvällstystnaden chockerade!

Naturen, sammanhållningen i familjen och beslutsfattarnas vilja att engagera folk i gemensamma beslut är saker som imponerar på egyptiske Moustafa Daly. Han är en av sexton unga utländska journalister som gått en intensivkurs i hur det finska samhället fungerar.

22.8.2018

Vietnamesisk soppa och finsk sallad på Skatudden

Kakor med smak av färska bär, pyntade med ätbara blommor, är helt klart Fly Fusions bravurnummer. Men man satsar också på en långsamt kokad Pho-soppa och sallad med egenhändigt gjord dressing.

15.8.2018

Chanuka, Eid och Nouruz – feståret är mer än jul och påsk

I takt med att samhället blir mera mångkulturellt uppstår det också flera goda orsaker att ordna fester. Att känna till olika högtider är inte religionsutövning utan en nödvändig kompetens för alla.

2.8.2018

Helsingfors är mer än Borgbacken

Helsingfors vaknar till liv på sommaren. Barnen gillar Helsingforshjulet och dinosaurierna på Naturhistoriska museet, ungdomarna föredrar att hänga på stan med kompisar och unga vuxna kommer för att äta och dricka gott.

1.8.2018

Ponnyer, hoppslott och musik fyller Hesperiaparken på lördag

Högklassig barnkultur, tillgängligt för alla barn – det är syftet med Barnens festival, som fyller Hesperiaparken i Helsingfors med roligt program hela lördagen.

31.7.2018

Vardagslyx på fransk bistro i Kyrkslätt

Lunchpatrullen har gjort en avstickare utanför Helsingfors och landar på Bistro O Mat i Kyrkslätt. Maten är riktigt god, men priserna lite högre än en normal lunch och betjäningen något långsam.

31.7.2018

Veganmat får egen festival

På lördag ordnas den första matfestivalen i Helsingfors där allt som serveras är veganskt. Vegestreet ordnas vid Slakteriet i Fiskehamnen.

28.6.2018

På söndag öppnas trädgårdsportarna – Inger har över 300 olika rosor

Det torra och varma vädret i maj var inte optimalt för rosor. Inger Kullberg är lite orolig för att inte särskilt många rosor och perenner står i blom på söndag då närmare ett par hundra trädgårdsvänner kommer på besök.

28.6.2018

Frida skidade över Grönland med kvinnlig expedition

Några isbjörnar såg de tyvärr inte – Frida Pelin hade hoppats att hon under Grönlandsexpeditionen skulle kunna bocka av den upplevelsen på sin lista. Men äventyret blev minnesrikt på många andra sätt.

27.6.2018

Lunchpatrullen: Mamma Rosa känns en smula lyxig

Lunchpatrullen är tillbaka och inleder sin runda strax norr om Helsingfors centrum, på Mamma Rosa vid Tölötorg. Här gäller bordsservering också till lunchpris.

18.6.2018

Frida åkte skidor över Grönland med kvinnlig expedition

Några isbjörnar såg de tyvärr inte – Frida Pelin hade hoppats att hon under Grönlandsexpeditionen skulle kunna bocka av den upplevelsen på sin lista. Men äventyret blev minnesrikt på många andra sätt.

14.6.2018

Solen sken över smakfestival

De längsta köerna bildades utanför banken, när matfestivalen Taste of Helsinki körde i gång vid Tölöviken i går. Gästerna njöt av solsken och sparris.

12.6.2018

Ingenting slängs bort på Nolla – vill bli landets ledande matsvinnsrestaurang

Restaurang Nolla har två målsättningar: 1) Maten ska tillredas av goda, lokala och gärna ekologiska råvaror enligt säsong och 2) ingenting ska hamna i soptunnan, vare sig matrester eller förpackningsmaterial.

7.6.2018

Stensvik är en liten by i stora Esbo

På lördag firas byarnas dag. Det finns tusentals byar i Finland, en del mera livskraftiga än andra. Också Esbo består av många gamla byar, som administrativt bildar landets näststörsta stad. Stensvik vill gärna behålla sin egen identitet.

6.6.2018

Doften av nybakat bröd sprider sig i Tölö

Helsingfors minsta bageri finns sedan två månader tillbaka i Tölö. Nu sprider sig en doft av nybakade bröd och bullar längs Museigatan. På lördagar köar Tölöborna för färska croissanter.

6.6.2018

Sommarlovet börjar på läger – här får barnen använda sin fantasi

Hönsnät i sig är inte speciellt mysigt. Men det är lätt att bearbeta och med en gnutta fantasi och gamla tidningspapper kan man forma nätet till nästan vad som helst – till exempel ett fladdermusbo.

2.6.2018

Michelinkocken Sayan Isaksson hämtar inspiration från naturen

Krögaren och köksmästaren Sayan Isaksson är en upptagen man – gästspel på topprestauranger i Malaysia och Hongkong varvas med köksturer i den egna restaurangen Esperanto i Stockholm. I början av juni deltar han i matfestivalen Taste of Helsinki.

31.5.2018

Nea och Sanni är världsmästare i latinsk showdans

Esboflickorna Nea Korkeamäki och Sanni Ruutu är färska världsmästare i latinsk showdans. Tillsammans med sin dansgrupp Latin Unity vann de VM för juniorer under 16 år i Genua i Italien under veckoslutet.

22.5.2018

Vargen: Det är inte okej att äta upp sin fru

Det vimlar av ivriga grisar, hungriga vargar och retsamma killingar på scenen intill skogskanten vid Esbogård. De unga amatörskådespelarna vid Finns sommarteater är klädda i sina scenkläder – nu är det dags att spela upp Stora stygga vargen för första gången.

21.5.2018

Sprit och malt i ett mjölkpaket – så gillrar du en fälla för mördarsnigeln enligt dansk modell

Sniglar av olika slag har blivit ett allmänt gissel i vårt land under de senaste somrarna. Så även i Danmark, där ett tips på en enkel fälla i mjölkpaket sprider sig i sociala medier.

16.5.2018

Seniorer trivdes på citypromenader

Alla mår bra av att komma ut på promenad med jämna mellanrum. Tisdagens citypromenader, som ordnades på många håll i Helsingfors, bjöd också på uppvärmning, hjärngymnastik och gassande solsken.

14.5.2018

Kaféet på Glogatan lyfter fram sin historia

Allt är som vanligt, om man bortser från den exceptionella majvärmen, kunder med kaffebrickor söker sig ut till uteserveringen. Inne på Fazer Café Glogatan 3 pågår en renovering, det är dags att uppdatera både utseende och meny.

14.5.2018

Vegobiffen smakar bättre med lite syrsa

Utbudet av biffar som inte innehåller kött är ganska stort ute i matbutikerna. Köttet kan ersättas av ärter, bondböna, spenat, linser eller nötter. Den nyaste biffen innehåller lite syrsa. HBL har provsmakat åtta biffar utan kött – och vinnaren överraskade alla!

12.5.2018

Otto och Sebastian ska gå i forskarskola i sommar

Gymnasiekillarna Otto Stenman från Grankulla och Sebastian Karlsson från Pargas ska ägna en del av sommarlovet åt forskning på universitetsnivå. De har blivit antagna till den rikssvenska forskarskolan för unga i Stockholm.

7.5.2018

Marcus Rantala reser gärna till Pungaharju och Lembois

Det började som ett intresse för kommunvapen, men med tiden blev Marcus Rantala nyfiken också på ortnamnens betydelse och historia. I dag har han stenkoll på finska orters svenskspråkiga, ofta utdöda namn.

5.5.2018

His Master's Noise jubileum fyller teatern med gospel

När Svenskfinlands äldsta gospelkör His Master's Noise fyller 30 år firar man storstilat med två konserter på Svenska Teatern. Också forna körmedlemmar ställer sig på scenen i jubileumskören.

5.5.2018

His Master's Noise 30-årsjubileum fyller Svenska Teatern med gospel

När Svenskfinlands äldsta gospelkör His Master's Noise fyller 30 år firar man storstilat med två konserter på Svenska Teatern. Också forna körmedlemmar ställer sig på scenen i jubileumskören.

27.4.2018

Gillar du glass och choklad? Vilken tur – nu får du en egen karneval

Finlands första glass- och chokladkarneval ordnas på Kabelfabriken under veckoslutet. Det utlovas söta smakprover, men också diskussioner om råvaror, ursprung och kvalitet.

26.4.2018

Anton och Lotta lär läsarna laga lätta vegetariska rätter

– Många människor vill äta mera vegetariskt, men upplever att det är svårt, tidskrävande och besvärligt. Jag var en av dem för tre år sedan. Den här kokboken är skriven för oss, det som vi ville veta när vi blev vegetarianer, säger Charlotta Munsterhjem.

24.4.2018

Bröllopstårtan ska vara lokal, speciell och tåla fotografering

Räkna inte med att du blir serverad gräddtårta med jordgubbar på sommarens bröllop. Numera ska bröllopstårtan vara något speciellt – säsongens frukter, lokala ingredienser, allergianpassat och hög wow-faktor. För att hitta den rätta tårtan kan man gå på provsmakning.

20.4.2018

Video: Borgbackens nya berg-och-dalbana Taiga kostar 10 miljoner – kommer nästa sommar

Popcorn med smak av tex-mex eller kanelbulle, sockervadd i skumpaglaset och ett muminhus som har målats rött – nyheterna på Borgbacken är ganska små inför sommaren. Nordens häftigaste berg-och-dalbana finns i Helsingfors om ett år.

17.4.2018

Smaker från Lappland och Sverige serveras på Taste of Helsinki

Sommarens matfestival Taste of Helsinki flyttar till Tölövikens park. På menyn kommer att finnas smakportioner från sju nya restauranger i Helsingfors, samt Sky från Lappland och Sveriges kanske främsta restaurang Esperanto.

12.4.2018

Tivoli Sariola fyller 130 år

Ett säkert vårtecken är alla nöjesparker och cirkustält som beger sig ut på turné i landet. På fredag startar familjeföretaget Tivoli Sariola sin 130-årsjubileumsturné i Lahtis.

12.4.2018

Dags att plocka skräp på stranden

Det ligger fullt med skräp på stränder och i vattendragen efter vintern. När snön smälter kommer skräpet fram – och innan växtligheten tar över är det lättast att plocka upp skräp. Nu kan alla ordna talko på sin närmaste strand.

7.4.2018

Sjuksköterskeföreningen jobbar för vård på svenska

I år fyller Sjuksköterskeföreningen i Finland 120 år. Den är Nordens äldsta förening för sjukskötare. Men blicken riktas framåt, dagens diskussionsämnen handlar om patientsäkerhet, robotik, teknologiska lösningar och patientens rätt till vård på svenska.

24.3.2018

Släckta lampor och vegetarisk mat på lördagskvällen

I kväll ordnas världens största miljöevenemang Earth Hour. Under en timme kommer lampor att hållas släckta runtom i världen. I Finland börjar jordens timme klockan 20.30.