Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

24.9.2020

Mynt och kritpipor sopas fram på Senatstorget, som varit en marknadsplats sedan 1600-talet

Det pågår arkeologiska utgrävningar i hjärtat av Helsingfors, på Senatstorget. Bland fynden finns många småföremål från 1700-talet – glaserat porslin, bronsknappar, mynt och gevärskulor. De stora fynden väntas dyka upp först nästa vecka.

Premium

24.9.2020

Tickan är skogens svarta guld – nu inleds kommersiell odling i privata skogar

Alla svampar ploppar inte upp genast efter regnet. Sprängticka är en värdesvamp som mognar långsamt på trädstammar, den är färdig att skördas efter tio år. Nu satsar ett inhemskt skogsföretag på att ympa in svampmycel i björkstammar. Det ökar mångfalden i skogen och för skogsägaren ökar skogens värde då svampar ger bättre avkastning än virke.

Premium

23.9.2020

Skolbarn planterar bärbuskar i stadens lekparker

Redan nästa sommar kan de första vinbären, jordgubbarna och örterna mogna i stadens lekparker. Projektet, som fått sin början genom ett medborgarinitiativ, ska hjälpa stadsbarn att förstå varifrån maten kommer.

Premium

21.9.2020

Lauri Tähkä valde "eget" rödvin från sitt älsklingsland – och skrev en låt till vinet

Alvar Aalto har ett fylligt rödvin från Spanien, Jean Sibelius en sauvignon blanc från Frankrike och Tom of Finland en kalifornisk blend av flera olika röda druvor. Men annars är det inte många finländare förunnat att ha ett eget signaturvin. Artisten Lauri Tähkä ansluter sig nu till denna exklusiva skara.

Premium

20.9.2020

Tickan är skogens svarta guld – nu inleds kommersiell odling i privata skogar

Alla svampar ploppar inte upp genast efter regnet. Sprängticka är en värdesvamp som mognar långsamt på trädstammar, den är färdig att skördas efter tio år. Nu satsar ett inhemskt skogsföretag på att ympa in svampmycel i björkstammar. Det ökar mångfalden i skogen och för skogsägaren ökar skogens värde då svampar ger bättre avkastning än virke.

Premium

17.9.2020

Åländska Emilia Alm med i fredagens semifinal i Voice of Finland

– Jag är så glad! Det ska bli skitkul att få delta i semifinalen i The Voice of Finland. Jag blev överraskad över att jag gick vidare på publikens röster, det var så roligt, säger en förväntansfull Emilia Alm.

Premium

15.9.2020

Också nybörjare kan pröva på lördagens extremlopp swimrun i Noux

Ett terränglopp där sjöar inte är hinder utan en naturlig del av rutten – det är konceptet för tävlingen swimrun. Man tävlar i våtdräkt, simmössa och terrängskor, oftast parvis, i år finns också möjligheten att delta i ett par soloklasser. På lördag går startskottet i Solvalla.

Premium

13.9.2020

I Kilo bubblar kvinnors kreativitet – här förvandlas slitet och gammalt till eftertraktat nytt

Världen är redan full av kläder, prylar, kärl, sportredskap, möbler – ja, material av alla de slag. Problemet är att vi människor inte gillar gamla grejer. Tänk om man kunde förvandla gamla saker till nya och attraktiva produkter? Det gör ett tiotal kreativa företagare vid Återvinningscentralen i Kilo.

Premium

6.9.2020

Stjärnkocken Tomi Björck brinner för det asiatiska och tar nu klivet in i Stockmanns kök

Knappt har han hunnit öppna sin nyaste restaurang i Helsingfors, Taiwaninspirerade Lily Lee, innan han kastar sig in i nästa projekt. I september jobbar Tomi Björck deltid i köket på Stockmanns matavdelning Herkku där han tillreder restaurangportioner i butiksmiljö.

Premium

4.9.2020

Bokcirklar ökar gemenskapen – också på distans

Bra böcker ger ofta upphov till att prata om sina läsupplevelser. I en bokcirkel får medlemmarna nya tankar och stärker sitt kritiska tänkande. Nu uppmanar SFV bokälskare att starta nya bokcirklar.

Premium

3.9.2020

Efter 40 år fick Gustav Nordström äntligen återse sitt barndomsparadis

Gustav Nordströms pappa Gunnar var den sista lotsen på Rönnskär i Porkala skärgård. Fyren på ön är landets äldsta, från år 1800. Lagom till fyrens 220-årsjubileum har Fyrsällskapet fått tillfällig tillgång till den unika fyren. HBL var med på resan när Gustav återsåg ön där han tillbringade sina barndomssomrar.

Premium

2.9.2020

Taneli Lehtonen är Finlands bästa sommelier – för fjärde gången

Taneli Lehtonen från Raumo är för tillfället Finlands bästa expert på vin – både vad gäller konsten att servera den ädla drycken och fakta om druvor, drycker och vinodlingsområden.

Premium

2.9.2020

Med hjälp av sagor kan barn lättare bilda sig en uppfattning om det mångkulturella samhället

Nu finns sagor om sju olika högtider tillgängliga på nätet. Lyssnaren kan välja mellan fem språk.

Premium

1.9.2020

Första numret av HBL Junior kommer ut – möt två av tidningens unga journalister

Kvalitetsjournalistik för barn – det är syftet med KSF Medias nysatsning, samhällsmagasinet HBL Junior, som riktar sig till barn i åldern 7–13 år. Artiklarna skrivs inte bara av vuxna, också barnen själva får delta i jobbet. Vi har träffat Agnes och Mirjam Rönnberg i Nagu.

31.8.2020

Barnfamiljer saknar vinterjackor och småbilar – Hope samlar in och delar ut begagnade barnprylar

Det är brist på vardagliga saker som skor, vinterjackor, hobbyredskap och legobitar i många familjer. Samtidigt har andra familjer skåpen fulla av kläder som barnen vuxit ur. Brist och överflöd kan mötas på flera ställen. HBL har hälsat på i föreningen Hopes lokaler i Sockenbacka. Här fick 2 500 familjer materiell hjälp i fjol. Nu står rekordmånga i kö.

Premium

30.8.2020

Matte Martin byggde lada med vasstak enligt gammalt snitt – håller vattnet ute

– Förr var det vanligt att man använde vass som takmaterial här i skärgården. Numera gör ingen det. Därför timrade jag en lada med vasstak, för att bevara gamla skärgårdstraditioner, säger Matte Martin och visar upp sin lada i Gumbostrand.

23.8.2020

Framtidens textilfabrik byggs i Pemar

Vi producerar 100 miljoner kilo textilavfall i Finland varje år. Det är mycket. För närvarande bränns största delen av de gamla tygerna upp och med dem går en massa material och resurser upp i rök. Nu byggs en helt ny typ av återvinningsfabrik i Pemar där man kan ta tillvara gamla textilier och mekaniskt spjälka upp dem i nya fibrer.

Premium

21.8.2020

Det blommar, surrar och mognar – HBL har hälsat på i två trädgårdar i Esbo

Minns ni illustratören Karoliina Pertamo i Sökö och grönsaksodlaren Joshua Finch i Lillklobb? HBL besökte deras trädgårdar i maj när odlingssäsongen just kommit i gång. Nu har vi gjort ett återbesök i Esbo för att kolla vad som ger god skörd och vilka växter som inte trivs så bra. Följ med ut!

Premium

20.8.2020

Ny väg in på högskola – Zacharias fick studieplats på särskilda meriter redan före inträdesprovet

Redan i högstadiet hade Zacharias Åstrand målet klart – han ville studera på Hanken i Helsingfors. Det målet nådde han i slutet av maj, ett par veckor innan inträdesförhören ens ordnades. Han kom in på särskilda meriter, ett nytt sätt att få studieplats vid Svenska handelshögskolan.

Premium

19.8.2020

Lena börjar varje dag med ett yogapass

Att andningen är viktig förstår vi alla. Men man ska andas rätt, på djupet, säger 87-åriga Lena Rewell-Gripenberg som börjar varje dag med en stunds yoga-andning. Det har hållit hennes luftvägar rena och förkylningarna borta.

Premium

14.8.2020

Mirjam Kallis förverkligade sin dröm – 3 000 km till fots över Nya Zeeland

Tänk dig att du vandrar i fem månader eller 3006 kilometer, med hela ditt hem på ryggen. Terrängen varierar från sandstrand till branta berg, temperaturen från gassande sol till minusgrader. Rutten Te Araroa (den långa vandringen) går över hela Nya Zeeland, från norr till söder. Den har Esbobon Mirjam Kallis nyligen avverkat.

Premium

12.8.2020

Därför flyttar Ikea in i centrum av Helsingfors – men inte med affär utan studio

Nu kommer Ikea in till stan. Möbelkoncernen öppnar en planeringsstudio i centrum av Helsingfors. Det inte går att köpa hem prylar från den, men man får bland annat inredningstips och planeringshjälp.

Premium

9.8.2020

Nordens äldsta bibliotek är redo för hösten

Ingenting har förändrats i Richardsgatans bibliotek under sommarens renovering, allt ligger kvar på gamla bekanta platser och atmosfären är den gamla och välkända. Men en del av husets teknik har förnyats och det läckande taket har lagats. Nu ser personalen ivrigt fram emot att det viktigaste också infinner sig – besökarna.

Premium

6.8.2020

Många Arbiskurser ordnas på distans

Nästa vecka gäller det – då är det dags att anmäla sig till höstens kurser på Arbis i Helsingfors. Trots att pandemin har satt sina spår också i kursutbudet är mycket som förr – en Arbiskurs ger inte bara nya kunskaper utan också gemenskap.

Premium

26.7.2020

Raine och Camilla Johnsson delar med sig av sina svamptips: så skiljer du karljohan från aspsopp

Svampsäsongen är här och den ser ut att bli god. Så säger åtminstone Camilla Johnsson som nästan dagligen tar sin korg och ger sig ut i skogarna i närheten av stugan i Ingå. Kantarellen är favorit, men det finns många andra goda svampar.

Premium

22.7.2020

Kräftor – typiskt överklass eller kär familjetradition?

Kräftskivan är verkligen inte en fest som samlar finlandssvenskarna runt samma bord. När HBL i måndags ställde er läsare en fråga om kräftpremiären rasslade svaren in i rask takt, men de är alla olika. Där den ena firar en rolig och efterlängtad familjetradition tycker den andra att kräftor smakar illa medan en tredje inte vet hur man använder kräftkniven.

Premium

5.7.2020

Storåkern växer sakta fram på havsbottnen

Det har gått tolv år sedan de första Esboborna flyttade in i sina nybyggda hem i stadsdelen Storåkern. Projektchefen Pekka Vikkula har följt med utvecklingen på paradplats och är stolt över sin moderna, grafiskt intressanta och central belägna stadsdel.

Premium

25.6.2020

Törstig? Över 70 vattenposter ger svalkande vatten – helt gratis

Att kranvattnet i Finland är rent, friskt och kallt känner alla till. Men att det dessutom är gratis och serveras ur drygt 70 vattenposter runtom i huvudstadsregionen är en nyhet för många stadsbor. De två äldsta vattenposterna härstammar från 1870-talet.

14.6.2020

Esboseniorer lyser i kapp med solen: Äntligen är den trista våren över!

– Äntligen sommar, sol och samvaro, utbrister seniorer i Esbo centrum. Efter en trist vår utan sammankomster njuter de aktiva pensionärerna nu av möjligheten att träffas igen, prata, dricka kaffe och spela petanque i parken.

Premium

7.6.2020

Att tassa omkring barfota i egen koloniträdgård är mångas dröm just nu

Äppelträden har precis slagit ut i blom, potatisen sticker upp ur myllan i ett par pallkragar och överallt blommar tulpaner i klara färger. Det är högsäsong i Brunakärrs koloniträdgård och många har kommit ut för att njuta av sol och trädgårdsarbete också en vanlig vardagseftermiddag.

Premium

4.6.2020

Köttbistro etablerar sig i Helsingfors centrum – lobbar för inhemskt kött

En franskinspirerad bistro som fokuserar på kötträtter – är det en bärande businessidé? Ja, det tror kötthuset Atria, som i tisdags öppnade sin första restaurang i centrum av Helsingfors. Kött utesluter inte grönsaker på tallriken, i bästa fall kan de ta fram varandras bästa smaker, säger krögaren.

Premium

1.6.2020

Susann Sonntag skrev låt om coronavåren

Sången har inte tystnat under undantagsvåren, trots att alla publiktillställningar har avbokats. Artisten Susann Sonntag har ägnat våren åt att skriva ny musik. I fredags utkom nya låten Du är inte ensam.

Premium

1.6.2020

Helsingfors återupptäcker kafékulturen som mellanölet en gång tog död på

– Helsingfors kan vara stolt över sin gamla kafékultur. Före första världskriget hade Helsingfors många kaféer som höll samma höga standard som de finare kontinentala kaféerna. Sen kom krig och ransoneringar, men det var mellanölet som blev sista droppen för många kaféer, säger författaren Matts Dumell.

Premium

31.5.2020

Susann Sonntag skrev låt som bär genom om coronavåren

Sången har inte tystnat under undantagsvåren, trots att alla publiktillställningar har avbokats. Artisten Susann Sonntag har ägnat våren åt att skriva ny musik. I fredags utkom nya låten .

29.5.2020

Se video: Björneborgselever spelade in sommarsång med kända artister

Visst får vi höra skolavslutningsklassikern Den blomstertid nu kommer också i vår. Kanske inte live, men elever från Björneborgs svenska samskola har gjort en video med artisterna Frida Andersson och Fredrik Furu.

26.5.2020

Joshua Finch bygger permakultur på Lillklobb – och skyndar långsamt

Kålen ger en god skörd, men dess rötter samarbetar inte med andra grönsaker. Det gör däremot vitlök och sallad, tillsammans förbättrar de myllan, sida vid sida. Joshua Finch odlar grönsaker på Lillklobb i Esbo genom permakultur. Det handlar om hållbar odling som påverkar hela ekosystemet.

Premium

21.5.2020

Det växer örter och blommor på varje centimeter i Karoliina Pertamos trädgård

Den första satsen med rädisor är mogen, vitlöken har långa stjälkar och de späda salladsbladen och spenaten lyser vackert gröna i vårsolen. I en skyddad radhusträdgård i Esbo kan man redan plocka säsongens första skörd.

Premium

19.5.2020

Borgbacken öppnar på Helsingforsdagen – så här planerar nöjesparkerna inför sommaren

Det bjuds på sockervadd och popcorn, karuseller och fritt fall också i sommar. Borgbacken öppnar sina portar den 12 juni. Helt som förr blir det inte, nöjesparker måste följa regeringens instruktioner om säkerhet och blir tvungna att begränsa antalet besökare till maximalt 500 på en gång.

Premium

16.5.2020

HBL lanserar nyhetstidning för barn – vill fostra mediekritiska medborgare

I höst lanserar KSF Media en ny svenskspråkig nyhetstidning, som riktar sig till barn och unga.– Det är jätteroligt att vi under dessa tunga tider kan komma med en positiv nyhet, en helt ny tidning på svenska i Finland. Det är en mångårig dröm som nu går i uppfyllelse, säger HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

15.5.2020

Här är årets MGP-finalister!

En duo, en grupp och åtta soloartister – här är de tio finalisterna inför Melodi Grand Prix 2020. Låtarna presenteras i september och finalen hålls live i oktober.

Premium

13.5.2020

Trädgårdarna öppnar också i sommar

Alla sommarevenemang är inte inställda i sommar. Den populära och samtidigt småskaliga trädgårdsdagen Öppna trädgårdar kan ordnas som planerat. Första söndagen i juli öppnas igen hundratals trädgårdsportar för besökare.

Premium

13.5.2020

Socialpsykolog: Låt barnen gå med gott mod till skolan

Återgången till skolan väcker känslor av ångest hos många barn. Men de unga är inte oroliga bara för coronaviruset, utan lika vanligt är att de oroar sig för om vännerna finns kvar eller om de lärt sig tillräckligt mycket i distansundervisningen.

Premium

11.5.2020

Svårt sälja begagnade kläder via nätet – cyklar, böcker och märkeskläder lockar

Aktörerna på secondhandmarknaden är glada över regeringens beslut att lätta på en del av restriktionerna. Det är svårt och framför allt arbetsamt att sälja begagnade varor via nätet. Secondhand bygger på flanerande kunder som blir förtjusta i varorna de ser.

Premium

10.5.2020

Fyra Esbotjejer grundade klädföretag med tre viktiga budskap

Att bli företagare är populärt bland ungdomar, men arbetsuppgifterna i ett företag är förvånansvärt många och krävande. Viktigast är ändå att man har en affärsidé som man brinner för, tycker fyra unga företagarkvinnor i Mattlidens gymnasium.

Premium

7.5.2020

Sofia i Sverige: Det kunde vara värre

Sofia Häggman skulle egentligen vara i Egypten nu och lägga sista handen vid ett nytt museum i oasen Siwa, men också träffa vänner, bada i havet och pollinera dadelpalmer. Men så kom coronaviruset och ändrade på alla planer.

Premium

5.5.2020

84-åriga Ossian Enkvist hittade ny hobby – började baka bröd

Det är aldrig för sent att lära sig nya saker. Det bevisar Ossian Enkvist, 84 år, som de senaste veckorna har lärt sig baka bröd. Det blir jästbröd, rågbrödet köper han fortfarande i butiken.

Premium

3.5.2020

84-åriga Ossian Enkvist har börjat baka bröd

Det är aldrig för sent att lära sig nya saker. Det bevisar Ossian Enkvist, 84 år, som de senaste veckorna har lärt sig baka bröd. Det blir jästbröd, rågbrödet köper han fortfarande i butiken.

Premium

2.5.2020

Komikern Alfred Backa underhåller unga i coronatider – se första videon

Nyproducerad underhållning för unga i coronatider – finns sådant? Jo, komikern Alfred Backa publicerade lagom inför århundradets tråkigaste valborgsmässoafton en färsk videoserie som visas i samarbete med Luckan Raseborg.

30.4.2020

Valborg firas virtuellt – allt från Havis Amandas mössa till valborgsmatinén sänds i Helsingforskanalen

I år ordnas inte några traditionella valborgsfestligheter i Helsingfors. Stadsborna bör inte heller samlas för att fira tillsammans. I stället strömmas allt program på webbsajten Helsinkikanava, där även Havis Amanda får sin virtuella mössa.

30.4.2020

"Jag har saknat den pirrande känslan av valborg"

Ted Urho älskar 1 maj och alla traditioner som hör ihop med valborgsfirandet – serpentinerna, studentmössan, plastglaset och heliumballongen. Men bäst är ändå känslan av samhörighet, vart han än vänder sig vid Havis Amanda eller i Kajsaniemiparken ser han kända ansikten. Nu torkar årets festligaste dagar ihop till en parmiddag.

Premium