Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

14.6.2019

Bitte Westerlund skrev matbok om Västnyland – lovordar lokala tomater, sutare och ramslök

I Västnyland finns en brokig skara bönder, livsmedelsproducenter och restauranger som tillsammans bjuder på en rik matkultur. Bitte Westerlund tar med läsaren på en roadtrip från Ingå till Hangö i sin nya bok Smaka på Västnyland.

Premium

11.6.2019

Nu svarar kristelefonen på svenska – ett samtal kan skingra destruktiva tankar

Du vet aldrig i förväg när det uppstår en kris – den kan orsakas av en partner som är otrogen, en älskad hund som dör eller en uppgift som känns så oöverkomlig att man inte ser en utväg. Nu finns det en svenskspråkig kristelefon som kan hjälpa.

Premium

11.6.2019

Svenskspråkig teaterskola för barn startar i Helsingfors i höst

I augusti startar en helt ny dramaverksamhet i Helsingfors, då Föreningen för drama och teater DOT grundar Teaterskolan DOT. Den riktar sig till barn i skolåldern och erbjuder undervisning i teaterkonst.

Premium

10.6.2019

Tv-recension: Heimebanes andra säsong tappar bort fotbollen

Vart försvann fotbollen i den andra säsongen av den hyllade norska fotbollsserien Heimebane?

Premium

8.6.2019

Barnen stortrivs på digifirmans sommarläger

Sommarläger på pappas kontor – hur låter det? På sommarläger brukar man lära sig simma eller segla. Eller så kan man skapa en app för mobiltelefonen som hjälper barn att minska på sin skärmtid.

Premium

1.6.2019

Kriget präglade Chrisses och Håkans skolgång

På dagen 75 år efter den ovanligt högtidliga och fosterländska studentdimissionen träffades de igen – för att prata skolminnen. Christer Eklundh och Håkan Poppius är de enda två som finns kvar från Lärkans studentklass från 1944.

Premium

29.5.2019

Humlan Henrietta lär barnen om naturen i Naturskolan

Humlan är en flitig och rentav nödvändig insekt – hur stor blåbärsskörden blir beror främst på hur flitigt humlorna har pollinerat blåbärsblommorna. Sin giftpigg använder humlan bara i yttersta nödfall, om den känner sig hotad. Allt det här lär humlan Henrietta barn som besöker Naturskolan.

Premium

28.5.2019

Pippi på Finns sommarteater är en modern tjej utan röda flätor

– Det är inte sagt att ni känner igen Pippi! Hon har varken en röd och en grön strumpa eller en blå tunika på sig. Vår Pippi är en modern variant av Astrid Lindgrens sagofigur, säger Liv Wikström.– Visst känner ni igen henne. Men vår Pippi har inte rött hår, vi kommer inte att använda peruk, säger Jenny Aminoff.

Premium

27.5.2019

Tv-recension: Vad betyder frihet i ett land som Norge?

17 heter norska NRK:s senaste dramasatsning med fokus på tonåringar. Kanske inte lika trollbindande SKAM, Blank och Lovleg, skriver Petra Miettinen.

Premium

26.5.2019

Peter Jöback lovade sjunga båda nationalsångerna på Sverigekampen – hade inte insett att den ena var på finska

Efter att ha jobbat med musikaler i flera års tid har den svenske artisten Peter Jöback nu åkt ut på turné för att få sjunga sin egen musik, främst från nya skivan Humanology som utkom i höstas. I juni kommer han till Helsingfors.

Premium

22.5.2019

Scouting är en heltidshobby för Matilda

Scouting förblev inte bara en rolig barndomshobby för Matilda Wenman, den upptar fortfarande en stor del av hennes fritid som studerande. Hon har avancerat genom alla scoutnivåer och är nu kårchef för Helsingfors Scoutkår Spanarna, som fyller 100 år i höst.

Premium

18.5.2019

Så här gick det till när NJK:s flagga blev hela Finlands – firas stort i kväll

I dag är det fest ute på Blekholmen i Södra hamnen. Det är exakt hundra år sedan det självständiga Finlands nya blåvita seglarflagga hissades upp i Nyländska jaktklubbens flaggstång för första gången.

Premium

16.5.2019

Bakom kulisserna till Cirque du Soleil finns bland annat en finländare

När Cirque du Soleil visar upp sin version av James Camerons Avatar är traditionella cirkuskonster långt borta, Toruk är en multimediashow där modern cirkus blandas med ljus- och ljudeffekter till en levande tredimensionell filmupplevelse.

Premium

15.5.2019

Hantverkare visar arbetsprov på Annegården

Intresset för gamla möbler och inredningsprylar ökar, det ligger i tiden att restaurera och ta tillvara gamla släktklenoder. Den här trenden glädjer hantverkarna Jenny Langenskiöld, Suvi von Essen och Peter Eklund, som under en dryg vecka ger arbetsdemonstrationer på Annegården.

Premium

15.5.2019

Pelikanen håller gubbarna i god form

För att leva ett långt och lyckligt liv måste man röra på kroppen, gärna både sträcka och tänja. Det tycker Mikael Franck och Henrik Stubb i gymnastikföreningen Pelikanen, som i över 120 års tid har erbjudit äldre män gymnastik, umgänge och i ett halvt sekel också volleyboll ett par gånger i veckan i Tölö.

Premium

8.5.2019

Tjejvillan ger flickor en mötesplats utan krav

Det finns mycket att göra på Tjejvillan, flickorna kan skapa smycken eller göra egen tvål, steka plättar eller baka muffins. Men det är inte aktiviteterna i sig som är viktigast utan stället, att ge flickor en trygg plats att mötas på.

Premium

7.5.2019

Stickklubben förenar nytta och nöje

De har stickat tiotals tröjor, hundratals babytossor och tusentals yllesockor till välgörenhet, damerna i Matteus stickklubb. De är alla inbitna handarbetare, men också samtalen över strumpstickorna är viktigt.

Premium

6.5.2019

Söder serverar bara förrätter och efterrätter

Pizzaugnarna har fått ge plats för nya trender – numera serverar krögaren Lotten Lindborg bara förrätter och efterrätter på sin nya restaurang Söder på Nylandsgatan i Helsingfors.

Premium

1.5.2019

"Att vara på Tinder är det nya normala"

Alla har numera en profil på dejtningsappen Tinder, det gäller förstås alla singlar, men också folk i parförhållanden. HBL har träffat två Tinderproffs, Taru och Krista, som mitt i den hektiska vardagen med barn och hobbyer försöker finna egen tid för träffar. Det går lättare på Tinder än i baren.

Premium

29.4.2019

Restaurang Ultima vill vara klimatsnäll – odlar svampar i kaffesumpen

Köksmästare Henri Alén vill gå i täten när livsmedelsproduktionen anpassar sig till klimatförändringen. Restaurang Ultima odlar man därför sin egen potatis i vertikala luftrör och svampen växer i gårdagens kaffesump.

Premium

25.4.2019

Anna stängde restaurang Mat – recepten lever vidare i kokboken

Sallader med ugnsbakade grönsaker och lena soppor som värmer en kall dag, men också stans godaste gäddbullar och örtmarinerad kyckling – restaurang Mat lockade både inbitna och blivande vegetarianer till sin lunchservering.

Premium

24.4.2019

Finländaren grillar helst korv

Våren är här och med den börjar grillsäsongen. Lagom till påskledigheten plockar många troligtvis fram grillen från vinterförrådet – de flesta finländare gillar nämligen att grilla och oftast grillar man på lediga dagar.

Premium

17.4.2019

Finska kläder får lågt betyg för hållbarhet

Finländska klädföretag producerar inte kläder på ett speciellt hållbart sätt. Företag som Reima, Luhta, Rukka och Halti ligger lägst ned på listan i en internationell jämförelse över hållbarhet i klädindustrin.

17.4.2019

Outgivna texter av Tove Jansson blir sånger – havet tema på Skolmusik 2020

Skolmusik ordnas nästa gång i Jakobstad om ett drygt år. Programmet sätter fokus på hav och miljö, men firar också Mumin som fyller 75 år. En del av musiken är nykomponerad till tidigare outgivna texter av Tove Jansson.

17.4.2019

Låt gräsmattan torka först – börja med att klippa vinbärsbuskarna

När snön har smultit och vårsolen lockar ut oss på gården är det svårt att låta krattan stå orörd. Men gräsmattan mår bättre om den får torka upp först. Däremot är det hög tid att gallra i bärbuskarna.

15.4.2019

Isak och William älskar djupa samtal – gjorde egen podcast om framtiden

Podcast är dagens melodi – det är samtal som går på djupet, samtal som lyssnaren kan klicka fram ur mobilen när som helst – i bussen, bilen eller på joggingrundan. Isak Rautio och William von der Pahlen skapade en egen podcast för att de ville föra en dialog om framtiden med politiker, affärsmän och stora tänkare.

Premium

13.4.2019

Josefin Silen skaffade drömyrket i Sverige – blir utexaminerad musikalartist i vår

Josefin Silen från Esbo har alltid älskat musikaler och drömt om att stå på scen. Nu är hon väldigt nära drömmen – i vår blir hon utexaminerad musikalartist från Göteborg. Första stora rollen gör hon i Tammerfors i höst – på finska.

Premium

10.4.2019

Tv-recension: Skam Austin 2 får fansen att koka av nervositet

Skam Austin säsong 2, det vill säga Noora och William-säsongen, visas just nu på Facebook. Skamfantasten Petra Miettinen väntar varje dag med spänning på nya klipp av sin favoritsäsong.

Premium

9.4.2019

Gustav Båsk hinner inte spela boccia i sin egen förening

Fråga vad som är aktuellt inom pensionärskretsar i Esbo och Gustav Båsk har svaret – han är aktiv inom pensionärsföreningen, lokalpolitiken, företagarvärlden, äldrerådet och färdtjänsten. Ja, så är han också skolfarfar och hjälper elever med både läsning och räkning.

Premium

6.4.2019

Björklund: Hög kvalitet på rätterna i Årets kock-tävlingen

Det är tickande klockor, bubblande såskastruller och lätt nervösa servitörer som med raska steg serverar vackert arrangerade portioner. Semifinalen i kocktävlingen var en kulinarisk upplevelse – och en kamp mot klockan. I dag avgörs finalen.

Premium

2.4.2019

Hur farligt är det vita sockret?

Ett njutningsfullt sötningsmedel eller det vita giftet – åsikterna om sockrets faror går ofta isär bland folk. Små mängder socker sätter guldkant på tillvaron, säger expert.

Premium

30.3.2019

Släck lamporna i kväll – också Eiffeltornet mörkläggs

På lördag kväll slocknar lamporna som belyser såväl Eiffeltornet i Paris som Operahuset och Järnvägsstationen i Helsingfors. Earth hour är en ljussignal mot klimatförändringen.

16.3.2019

Kaj Arnö: Det svenska i Finland syns dåligt på Wikipedia

Wikipedia är världens femte mest besökta webbtjänst, strax efter Google, Youtube och Facebook. Det är där folk hittar fakta om människor, orter och fenomen. Men informationen om det svenska i Finland är bristfällig och ibland obefintlig. Det kan vi alla ändra på.

Premium

15.3.2019

Ständigt aktuella Pelle fyller 80 år – katten utan svans är nu i Helsingfors

Det har i år gått 80 år sedan Gösta Knutssons första bok om den svanslöse och därför retade katten Pelle utkom. Det firar Päivälehtimuseet i Helsingfors med en tvåspråkig utställning om katternas liv i Uppsala.

Premium

13.3.2019

Brittiska High tea serveras med finländska smaker

High tea är en stadigare variant av britternas traditionella tebjudning. Scones utgör stommen i serveringen och de söta och salta tilltuggen kan ha en lokal koppling – som karelska piroger och prinsesstårta.

Premium

11.3.2019

Afrikanskt mode visas på catwalken i Helsingfors

Modeshowen African Fashion Week får en fortsättning i april, då de nyaste trenderna inom afrikansk design visas upp för en finländsk publik på Circus i Helsingfors.

Premium

11.3.2019

Petrus församling väntade i 10 år på Petruskyrkan – nu är den invigd

Petrus församling har fått en egen kyrka – Petruskyrkan invigdes i söndags. Det är kyrkobyggnaden i Månsas som har totalrenoverats för den unga församlingens behov.

Premium

7.3.2019

Från actionläger till ö-läger i digitala Sommarkompassen – dags att boka semesteraktiviteter

Segling, pyssel, drama, scouting eller matlagning – oberoende av vad barnet är intresserat av finns det en rad sommarläger att välja bland. Luckans webbsida Sommarkompassen har samlat ett stort urval läger.

6.3.2019

Sofia Tikkanen siktar på medalj i Special Olympics

På fredag lyfter flyget mot Förenade Arabemiraten och årets höjdpunkt för många idrottare – Special Olympics i Abu Dhabi. Bland Finlands 71 idrottare finns också ryttaren Sofia Tikkanen, som satsar på medalj i dressyr.

Premium

4.3.2019

Temavecka: Fokus på klimatsmart lunch – välj insjöfisk, rotfrukter och bröd

Mera rotfukter, ärter och fisk, mindre kött, ost och ris – så ser framtidens meny ut. Klimatförändringen kommer att förändra synen på mat och speciellt på vad som produceras i framtiden, säger forskaren Ville Lähde som utmanar alla finländare att se över sin matkonsumtion.

Premium

1.3.2019

Oväntad vinnare i HBL:s test av fastlagsbullar – chokladbulle och fastlagscroissant överraskade!

Få bakverk delar finska folket så starkt som fastlagsbullen – en del äter bara bullar med mandelmassa, andra kräver att få bullen fylld med sylt. HBL trappar i dag upp diskussionen till en ny nivå – kan fastlagsbullen fyllas med chokladkräm eller kan själva bullen ersättas med en munk?

Premium

26.2.2019

Tvåspråkigt läger öppnar musikbranschen för alla utom cis-män

Musikbranschen måste förändras. När Sound Collective of Finland i år ordnar sitt första tvåspråkiga musikläger har man två målsättningar: att musiker möts över språkgränsen och att flickor ska lära känna andra musikerflickor och bilda nätverk.

Premium

23.2.2019

Vanda preparerar 400 kilometer skidspår – främst för stadens egna motionärer

Skidorter berättar stolt hur många kilometer preparerade skidspår de erbjuder: Ruka har 170 km och Levi 230 km. Tillsammans blir det ungefär lika mycket som Vanda stad har – 400 kilometer. HBL har testat skidspåren i Vanda och saknar främst skyltar.

Premium

19.2.2019

Regnet måste inte förstöra sportlovet – Helsingforsbarn sportar inomhus i stället

Tisdagen inspirerande knappast till utomhuslek då de gråa molnen hängde lågt och skidföret sakta förvandlades till snösörja i regnet. Det dåliga vädret syntes tydligt i antalet besökare i Tölö sporthall, där hundratals tillbringade en glad, torr och fartfylld sportlovsdag.

18.2.2019

Här hittar du tips för sportlovet i Helsingfors

Det ordnas ett digert utbud av aktiviteter och program under sportlovsveckan i Helsingfors, allt från hinderbana i simhallen till skridskoåkning och skidskytte ute i idrottsparkerna.

16.2.2019

Foodhub i Esbo ska minska matsvinn

Vet du vem som har odlat potatisen, fångat fisken eller plockat äpplena som du äter? Nej, dagens konsumenter har tappat kontakt med producenterna. Nylands Foodhub vill återskapa den här kontakten.

Premium

15.2.2019

Benita älskar att sjunga, boka och planera

Mycket av Benita Bärlunds pensionärsvardag kretsar kring Furorna, pensionärskören i Esbo. Hon bokar resor, ordnar konserter och planerar sitsar, för Furorna är en aktiv kör med mycket program.

Premium

14.2.2019

Kaffe ger smak åt bacon och bönor

Kaffe serveras med eller utan mjölk – så är vi finländare vana att avnjuta de härligt doftande bönorna. Man kan också bredda konceptet och blanda kaffe i vinägersåsen, glassen eller i marinaden. Här prövar vi kaffe på bacon och som krydda i bönsåsen.

Premium

9.2.2019

Mary odlar sina örter på fönsterbrädan

Att odla sin egen mat behöver inte vara så krångligt – det räcker med ett fönster och några krukor med mylla. Odlingsexperten Mary Kuusisto kombinerar i sin nya bok närodlad mat med trenden att inreda med krukväxter.

Premium

6.2.2019

Janne Grönroos öppnar ståuppscenen på svenska

Nu är det möjligt att lyssna på ståuppkomik på svenska i Helsingfors. Radioprofilen Janne Grönroos startar nämligen en svensk ståuppklubb med premiär onsdag kväll.

Premium