Petra Miettinen

Petra Miettinen

Dagboksredaktör

Har du aktuellt material som passar på dagboken i HBL? Det kan vara evenemangstips, fina foton för Dagens bild eller en nekrolog. Skicka in dem till dagbok@ksfmedia.fi

Senast publicerade artiklar

19.2.2019

Regnet måste inte förstöra sportlovet – Helsingforsbarn sportar inomhus i stället

Tisdagen inspirerande knappast till utomhuslek då de gråa molnen hängde lågt och skidföret sakta förvandlades till snösörja i regnet. Det dåliga vädret syntes tydligt i antalet besökare i Tölö sporthall, där hundratals tillbringade en glad, torr och fartfylld sportlovsdag.

18.2.2019

Här hittar du tips för sportlovet i Helsingfors

Det ordnas ett digert utbud av aktiviteter och program under sportlovsveckan i Helsingfors, allt från hinderbana i simhallen till skridskoåkning och skidskytte ute i idrottsparkerna.

16.2.2019

Foodhub i Esbo ska minska matsvinn

Vet du vem som har odlat potatisen, fångat fisken eller plockat äpplena som du äter? Nej, dagens konsumenter har tappat kontakt med producenterna. Nylands Foodhub vill återskapa den här kontakten.

Premium

15.2.2019

Benita älskar att sjunga, boka och planera

Mycket av Benita Bärlunds pensionärsvardag kretsar kring Furorna, pensionärskören i Esbo. Hon bokar resor, ordnar konserter och planerar sitsar, för Furorna är en aktiv kör med mycket program.

Premium

14.2.2019

Kaffe ger smak åt bacon och bönor

Kaffe serveras med eller utan mjölk – så är vi finländare vana att avnjuta de härligt doftande bönorna. Man kan också bredda konceptet och blanda kaffe i vinägersåsen, glassen eller i marinaden. Här prövar vi kaffe på bacon och som krydda i bönsåsen.

Premium

9.2.2019

Mary odlar sina örter på fönsterbrädan

Att odla sin egen mat behöver inte vara så krångligt – det räcker med ett fönster och några krukor med mylla. Odlingsexperten Mary Kuusisto kombinerar i sin nya bok närodlad mat med trenden att inreda med krukväxter.

Premium

6.2.2019

Janne Grönroos öppnar ståuppscenen på svenska

Nu är det möjligt att lyssna på ståuppkomik på svenska i Helsingfors. Radioprofilen Janne Grönroos startar nämligen en svensk ståuppklubb med premiär onsdag kväll.

Premium

5.2.2019

Gunvors hjärta klappar för skolbarnen i Kambodja

– Jag var så blåögd, jag trodde att vi kunde skicka hjälppaket till en fattig pojke. Men i Kambodja har de fattiga inte ens en adress, än mindre en fungerande post. Här är utbildning enda vägen ur fattigdom, säger Gunvor Sarelin-Sjöblom.

Premium

1.2.2019

Luckan vill vara mer än en biljettlucka – öppnar på nytt ställe i Helsingfors

Den nya adressen på Georgsgatan 27 är en fullträff för Luckan i Helsingfors – äntligen finns den finlandssvenska mötesplatsen för all slags kultur på ett och samma ställe.

Premium

31.1.2019

Fotoutställning belyser hot mot vattendrag

Vår näromgivning är full av faror och fällor för såväl enskilda arter av djur och växter som för naturens mångfald. En ny fotoutställning sätter fokus på vilka faror som lurar i vattnet.

30.1.2019

Halsbandets repertoar tilltalar Olle Sundqvist

Körsång var inget för Olle Sundqvist, trodde han, som på sin höjd sjöng snapsvisor. Men det gjorde han så bra att svärmor ville visa honom en ny dimension av musik – och så gick de tillsammans på Halsbandets julkonsert. På den vägen blev Olle …

Premium

29.1.2019

Anna Moring är expert på Runebergstårtor

Säg Runebergstårta och ögonen börjar glittra på Anna Moring – om det är något hon gillar så är det säsongens bakverk, Runebergstårtan. I januari avlöser tårtorna varandra på Morings tallrikar.

Premium

26.1.2019

Raka Bananer gör världsmusik för barn

Hur ser barnens vardag ut i dag? Jo, de bygger kojor, cyklar och sover över hos kompisar, men ganska många barn bor också i två hem. Och en växande skara har utländska rötter. Alla dessa teman får plats på Raka Bananers nya cd-skiva.

Premium

23.1.2019

Max Johanson skrev ett stycke finländsk motorhistoria med Veemax

När unge Max gick i Tekniska läroverket blev han befriad från kursen i bilteknik – han kunde mer än läraren i ämnet. Max Johanson ägnade två decennier åt att konstruera formelbilen Veemax, som han också tävlade med. Nu finns historien om Veemax sammanställd i en färsk bok.

Premium

18.1.2019

Herrarna trivs vid spisen

Fiskrätter av olika slag står högt i kurs när de matglada herrarna kavlar upp ärmarna i köket, men också grytor, soppor och vilt intresserar. HBL har besökt Arbis matlagningskurs för äldre herrar och provsmakat batatsoppan.

Premium

17.1.2019

Helsingfors stadsbibliotek utbildar läskamrater

Ett av årets nya projekt inom Helsingfors stadsbibliotek handlar om att utbilda läskamrater – frivilliga personer som gillar att läsa högt. Läskamrater ska besöka seniorhem och läsa noveller, nyheter eller aktuella faktatexter för både enskilda och grupper.

15.1.2019

Stockmanns personal vill tala svenska – "Det räcker med god vilja och intresse"

Varuhuset Stockmann går med i kampanjen Tala gärna svenska med mig. Sedan årsskiftet har personalen kunnat utrusta sig med det runda pinset som signalerar att bäraren är villig att tala svenska.

Premium

12.1.2019

Böcker hittar nya ägare i skomakarens bokhylla i Kampens köpcenter

I stället för att stirra på mobilen hela resan kan man läsa en bok. I Kampens köpcentrum får man plocka med sig en bok ur skomakarens bokhylla – eller returnera en som man själv har läst ut. Här är boken dessutom gratis.

Premium

10.1.2019

Bokpaket: Älgflickor och fågeltämjare ska locka femteklassare att läsa böcker

Utomjordingar, historia ur hundperspektiv och en tonårspojkes dagbok – det är några teman som kan tänkas intressera elever i årskurs 5. Skolklasser i Svenskfinland får i januari bokpaket med nyskrivna ungdomsböcker.

10.1.2019

Så här gör du med gamla kläder – Använd dem längre

Vi börjar bli bra på att sopsortera – tidningar, glasburkar och matrester hamnar i ofta i rätt sopkärl. Men vad gör du med den trasiga t-tröjan eller de håliga strumporna? Rätt adress är faktiskt kärlet för blandavfall.

Premium

5.1.2019

Granibacken fyller 85 år – äldsta slalombacken i Finland

Nästa lördag är det 85-årsjubileum i Grankulla, då stadens egen slalombacke fyller jämna år. Trots att den inte kan skryta med fallhöjd och antalet nedfarter har Granibacken en stor betydelse för skidsporten i Finland.

Premium

3.1.2019

"Tiden som lucia har varit magisk"

Den gångna julen har varit den finaste och mest betydelsefulla som Finlands lucia Elin Qvist har upplevt. – Jag har verkligen fått sprida ljus och glädje! Lucia kan göra skillnad i människors vardag i december, säger Qvist nu när de sista uppträdandena står för dörren.

Premium

31.12.2018

Han berättar om sin barndoms Bagdad

Mustafa Saeed Al-Hashims barndomsstad Bagdad finns inte längre kvar. Eller, miljonstaden finns förstås kvar på kartan, men atmosfären är förändrad. Kriget har förvandlat tilliten och gästfriheten mellan människor till misstänksamhet.

Premium

27.12.2018

Stor variation på alkoholfritt bubbel

Det nya året ska skålas in med champagneglas i handen och mousserande vin på läpparna. Alkoholfria alternativ är allt populärare och också bland festdryckerna finns det ett stort urval. Men går det lika bra att höja en skål i läsk eller lönar det sig att betala en tia mer för drycker gjorda på riktiga druvor?

Premium

24.12.2018

2018: Det här var årets bästa tv-serier

Italienska Ferrante-filmatiseringen och flera norska serier. HBL:s journalister utnämner sina favoritserier från året som gått, och tipsar samtidigt om sevärt under helg- och mellandagar.

Premium

24.12.2018

Christoffer tog hem segern i pepparkakshustävlingen – bakade sommarjobbet i pepparkaksdeg

Han är en händig man, unge Christoffer Johansson. I våras renoverade han Bengtskärs fyr innan det verkliga sommarjobbet som guide tog vid. I höst skissade han en miniatyr av fyren och bakade den i pepparkaksdeg. Den valdes till Svenskfinlands finaste pepparkakshus av HBL:s läsare.

Premium

21.12.2018

HBL testar: Med elcykel till jobbet

Uppdraget är enkelt: cykla från HBL:s redaktion på Mannerheimvägen med elassisterad cykel hem till Olars i Esbo. Sträckan mäter 13 kilometer på kartan, men cykelvägen är helt obekant, jag cyklar aldrig i Helsingfors centrum.

Premium

20.12.2018

Pekplattan skapade stressfri julfest på Esbodagis

På traditionella dagisjulfester brukar barnen uppträda som lucia, stjärngossar och tomtar. Det här upplever en del barn som lite för spännande. I år prövade Kongsbergs daghem i Esbo på ett nytt koncept, med digitaliserat program.

Premium

18.12.2018

Frusna småsjöar bjuder på vintriga naturupplevelser – se video från en tur på långfärdsskridskor i Noux

När isen lägger sig på sjöar och hav lockar den till sig friluftsmänniskor av alla slag. Färska isar är förrädiska, men samtidigt erbjuder de fantastiska naturupplevelser. HBL tog reda på hur man rör sig tryggt på isen.

Premium

14.12.2018

Trädkojor och skyskrapor blev pepparkakshus

Det finns många fler otroligt duktiga pepparkaksbagare i Svenskfinland än de tio finalisterna. HBL vill uppmärksamma ytterligare fem pepparkakshus med ett hedersomnämnande och ett pris på posten.

13.12.2018

I Borgnäs sjunger Elsa luciasången på svenska

Redan i början av december ljuder luciasången genom korridorerna i den sammanhållna grundskolan i helfinska Borgnäs. Musiklärare Minna Vihko har lärt årets lucia Elsa de svenska orden till första versen.

Premium

12.12.2018

I finska Borgnäs sjungs luciasången på svenska

Redan i början av december ljuder luciasången genom korridorerna i den sammanhållna grundskolan i helfinska Borgnäs. Musiklärare Minna Vihko har lärt årets lucia Elsa de svenska orden till första versen.

Premium

12.12.2018

Unga vuxna vill ha variation på julbordet – här är årets trender

Julmiddagen är en av våra mest traditionsfyllda måltider. Det ska vara skinka, lådor, lax och sillsallad. Eller? En växande skara finländare efterlyser variation och nyheter på julbordet. En del vill komplettera med mera grönsaker, andra vill helt ersätta skinka.

Premium

11.12.2018

Rösta på Svenskfinlands finaste pepparkakshus

Helt fantastiskt fina pepparkakshus! Vi är mycket imponerade här på HBL:s redaktion när vi går igenom att de pepparkakshus som ni har skickat in. De är riktiga konstverk. Nu är det din tur att rösta!

8.12.2018

Ljussäsongen kulminerar i december

Det är en konst att välja rätt ljus. Många tittar bara på färgen, men viktigare är att välja ett ljus som passar ändamålet – ska ljuset brinna inne eller ute, ska det stå i en stake eller i en lykta och passar underlaget för en levande eld? HBL tipsar hur du väljer rätt ljus och bränner det tryggt.

4.12.2018

Pepparkaksbak håller fingrarna borta från skärmen

Att baka pepparkakor är en julig tradition som samlar deltagare över generationsgränser kring en rolig aktivitet. – Den sociala aspekten är viktig, speciellt om den hjälper unga att göra något utan mobiltelefonen för en kväll, säger HBL:s chefredaktör Susanna Landor.

2.12.2018

Frivillig förening hjälper där samhället brister – Heidi och Merja håller 700 familjer vid liv

– Jag har många gånger funderat vart dessa människor skulle ta vägen om vi inte hjälpte dem, säger Heidi Jaari. Hon och Merja Rantasalmi är de två eldsjälarna bakom Facebook-gruppen Apuna, som förmedlar nödhjälp till närmare 700 familjer i huvudstadsregionen.

2.12.2018

Unga skriver moderna versioner av Topelius texter

Barn som driver omkring i Europa utan föräldrar – det var temat i Topelius sista stora verk Stjärnornas kungabarn. Inte mycket har förändrats till i dag, vi har fortfarande barnsoldater och ensamkommande flyktingbarn. Det här tar en nyskriven experimentell pjäs fasta på.

29.11.2018

HBL träffade Elin hemma i Grankulla: "Jag har alltid drömt om att vara Finlands lucia"

I dag blev Elins dröm sann – ända sedan hon var liten flicka har hon drömt om att få vara Finlands lucia. – Det är en stor ära att få sprida ljus i mörkret, säger Elin Qvist, Finlands lucia 2018.

27.11.2018

Singelmamman gör comeback – julkalender stöder singelföräldrar i december

Julen är en familjefest som kan kännas svår för ensamföräldrar. Bloggaren Anne Nickström, som i år ska fira den första julen utan sina två barn, har skrivit en webbaserad julkalender som riktar sig till singelföräldrar i jultid.

24.11.2018

Wiggo vaknar klockan fem varje morgon – fyra dagar på familjekraftläger kändes som semester för familjen

Vardagen blir lätt kaotisk och sömntimmarna få när det finns ett specialbarn i familjen. Den bästa hjälpen kan då vara att få umgås med andra familjer som förstår, som har samma situation hemma. Det fick familjen Uddström uppleva på ett Familjekraftläger.

16.11.2018

Antika smycken från Europa söker nytt hem i Finland

Letar du efter julklappar i den dyraste prisklassen? Guldsmedsaffären Tillander har i november en utställning med antik- och vintagesmycken, där man hittar unika armband, smaragdringar och eleganta halsband från europeiska guldhus.

14.11.2018

Tesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen vill skapa en finländsk tekultur

Te är framför allt ett njutningsämne. Anna Grotenfelt-Paunonen vill inte lista rätt eller fel sätt att dricka te, utan uppmanar folk att friskt pröva på nya varianter. Te fungerar utmärkt som en matdryck, tycker tesommelieren.

13.11.2018

Läsartävling: Vem bakar Svenskfinlands finaste pepparkakshus?

HBL utlyser en baktävling där syftet är att hitta Svenskfinlands finaste pepparkakshus.

12.11.2018

HBL testar: Bröd får gärna innehålla mer än mjöl

Rotsaksbröd, fröbröd, insektsbröd … det är ingen hejd på fantasin när bagarna försöker hitta på nya varianter av bröd. Där man tidigare valde mellan rågbröd, blandbröd och ljust bröd finns det numera oändligt många smaker att välja mellan. HBL:s testpanel har provsmakat sju olika bröd.

10.11.2018

HBL-tävling: Vem bakar Svenskfinlands finaste pepparkakshus? – Nordmans ger några tips

Det är inte lätt att skapa ett pepparkakshus som står rakt, hålls ihop och dessutom ser läckert ut. Men övning ger färdighet – hos familjen Nordman bakar man varje år ett pepparkakshus och modellerna blir allt mera avancerade.

6.11.2018

Project liv utvidgar till Åboland

Project liv är en liten organisation som jobbar för att pigga upp långtidssjuka barns dystra sjukhusvardag. I kväll belönades projektet med Bojan Sonntag-priset för att det sätter en guldkant på tillvaron för många familjer.

6.11.2018

Välj trappan den här veckan

När gick du senast i trappor? Nu pågår den nationella temaveckan Trapputmaningen som påminner vuxna om nyttan med att gå i trappor. Också en våning gör skillnad.

4.11.2018

Andrea, luciakandidat 6: "Var snäll! Man tjänar inget på att trycka ner andra"

Andrea Degerlund från Karis vill gärna jobba för jämlikhet och betonar att alla förtjänar att bli respekterade för den de är. Hon blir glad när andra människor är glada.

1.11.2018

Mikaela, luciakandidat 4: "Lucia kan visa vägen – vi ska bry oss om varandra"

Mikaela Lindblad har sett hur lucias besök kan röra äldre människor till tårar. Hon vill gärna vara med och sprida det slags ljus och värme bland finländarna.