Petra Lind

Petra Lind

Reporter

Senast publicerade artiklar

2.3.2021

Lokal solidaritetsaktie hjälper restauranger i coronaknipa

Restaurangföretagen står inför tre extra tuffa veckor med hämtmat som enda inkomstkälla. Nu lanseras en solidaritetsaktie som ger Borgåborna chansen att teckna en aktie och ge favoritkrogen konkret stöd.

1.3.2021

Borgå kyrkliga samfällighet omorganiserar – fem anställda fick gå

Fem anställda vid Borgå kyrkliga samfällighet fick på måndagen besked om att anställningen avslutas. Det är resultatet av samarbetsförhandlingarna som förts med anledning av att samfälligheten säljer fastigheter och utlokaliserar vissa arbetsuppgifter.

1.3.2021

Miljonsatsning i Sibbo – Söderkullavägen stabiliseras och får ny asfalt

Söderkullavägen har redan länge ställt till med bekymmer för bilburna Sibbobor. Nu kommer räddningen: NTM-centralen skjuter till pengar och i sommar ska bland annat håligheter, gropar och sprucken asfalt åtgärdas en gång för alla.

Premium

25.2.2021

Finland stänger ner för tre veckor – restauranger stängs, hobbyverksamhet avbryts och högre klasser går på distans

Undantagsförhållanden gäller i Finland från och med den 8 mars och tre veckor framåt. Det meddelade regeringen i går och på lokal nivå gör man vad man kan för att följa de åtstramade direktiven.´

25.2.2021

Sibbokontoret stängdes – FPA sätter in kunddator på bibban i stället

FPA-kontoret i Nickby bommade igen vid årsskiftet och framför allt många äldre Sibbobor saknar möjligheten till personlig service på den egna orten. Nu kommer hjälpen i form av en FPA-dator som står till tjänst på biblioteket.

Premium

24.2.2021

Brobyggare bygger omväg på Mäntsälävägen – i november ska den nya bron i Saxby stå klar

Sjuttiotalsbron som leder över järnvägsspåren i Saxby klarar inte längre dagens krav och rivs om några veckor. Trafiken på Mäntsälävägen leds via en tillfällig bro tills en helt ny bro reser sig på platsen.

Premium

23.2.2021

Borgå Rotaryklubb blåser liv i verksamheten– värvar nya medlemmar fördomsfritt och på bredare front

Borgå Rotaryklubb går in i ett nytt år med en ny strategi på fickan. Målet är bland annat att höja klubbens internationella profil medan det välgörande arbetet fortfarande görs lokalt. Samtidigt välkomnar man flera aktiva i verksamheten.

Premium

23.2.2021

Kolumn: Mahalo, Rotary!

Alla blev vi mottagna på samma sätt, med leenden och om halsen.

Premium

22.2.2021

"En kalldusch" säger företagaren – snart är Furunäs ute på fastighetsmarknaden

Gemensamma kyrkorådet ger också grönt ljus för försäljning av flera fastigheter som ägs av församlingarna i Borgå. Bland annat Furunäs ska ut på fastighetsmarknaden.

Premium

20.2.2021

Gotthard Flensborg fick paradtomt till skänks – byggde karakteristiskt stenhus vid domkyrkan

Stenhuset vid Flensborgsbrinken, på paradplats vid Borgå domkyrka, förenar stadsbyggmästaren Gotthard Flensborg och författaren Ulla-Lena Lundberg. Den förste byggde och bodde, den andra bor och skriver i det som numera heter Diktarhemmet.

Premium

20.2.2021

"Jag skriver också för att överraska mig själv" – Ulla-Lena Lundberg stortrivs i jubilerande Diktarhemmet

"Diktarhemmet kändes som hemma från första stund." Det säger författaren Ulla-Lena Lundberg som är i topptrim efter tre år i huset. De många trappstegen sköter konditionen, skrivron infinner sig uppe i arbetsrummet på tredje våningen.

Premium

18.2.2021

Intervju: Församlingspastor Elefteria Apostolidou: "Fasta på ditt eget sätt"

Fastetiden är här och inom kyrkan i Borgå har man valt att haka på den evangelisk-lutherska kyrkans gemensamma miljökampanj, Ekofastan. Rent vatten är temat under veckorna fram till påsk.

16.2.2021

"Vi borrar direkt när lovet är klart" – Borgå vatten drar nytt vattenrör under åbottnen

Borgå vatten vill dra en ny vattenledning under Borgå å för att säkra vattentillförseln till stadens västra delar. I framtiden ska ett större läckage i centrum inte lämna Tolkisborna utan vatten.

Premium

10.2.2021

Unga talanger greppar stråken – Borgå blir arena för nationell cellotävling

Borgå är på god väg att bli Finlands mesta stad inom cellomusiken. En proffsdriven celloakademi trimmar unga musikertalanger och i höst ordnas en nationell cellotävling i Konstfabriken.

Premium

10.2.2021

Sjunde upplagan av Å-fest speglar nutiden – serieprogrammet körs virtuellt

Borgås egen seriefestival, Å-fest, genomförs i år som en virtuell satsning. Startskottet går på lördag klockan 11 och som händelsearenor fungerar Youtube och Discord.

Premium

9.2.2021

Nytt bakslag för bussåkarna – Borgå Trafiks tur att minska på turerna

Borgå Trafik minskar på bussturerna mellan Borgå och Helsingfors från och med den 22 februari. Efter ett förlustår är det enda lösningen för att rädda bolaget, säger vd Dick Wallenius.

Premium

5.2.2021

"Jag mår bäst när jag skriver" – Lovisabon Thomas Rosenberg får pris för sin input i samhällsdiskussionen

Lovisabon Thomas Rosenberg finns med bland pristagarna när Svenska litteratursällskapet på Runebergsdagen belönar kulturarbetare i Svenskfinland. Rosenberg uppmärksammas för sitt långvariga engagemang i kultur- och samhällsdiskussionen.

Premium

5.2.2021

Djärvt prosaverk får årets Runebergspris – "en upplevelse" beskriver juryn

Marisha Rasi-Koskinen får årets Runebergspris i litteratur för romanen REC. Juryn beskriver verket som exceptionellt djärvt och mångskiktat till utformningen.

5.2.2021

Halt väglag ledde till påkörning vid Sköldviksvägen

Räddningsverket i Östra Nyland ryckte ut vid halvelvatiden till Sköldviksvägen i Borgå efter att larmet gick om en trafikolycka. På Twitter varnade brandkåren om att trafiken stockas, men varningen visade sig vara obefogad.

4.2.2021

Runeberg Junior: Förstaklassarnas favorit vann Runeberg Junior-priset – eleverna firade med jubelrop och kalasgott

För eleverna i klass i 1B i Kvarnbackens skola gick den direktsända Runeberg Junior-prisfesten före skollunchen. I stället för skolmat vankades det saft, chokladkyssar och Runebergstårtor när läsjuryn fira sin bokfavorit Nattexpressen.

Premium

4.2.2021

Karin Erlandsson får Runeberg Junior-priset för andra gången – "Barnen och jag har samma litteratursmak"

– Jag skriver det som jag själv vill läsa, men förstås är det roligt att också andra än jag själv tycker om mina böcker, säger Karin Erlandsson, som får årets Runeberg Junior-pris. Nattexpressen med illustrationer av Peter Bergting var barnjuryns klara favorit.

Premium

4.2.2021

Nattexpressen startade i svartvitt men fick färg innan den nådde tryckpressen

Svenske tecknaren Peter Bergting älskar tåg och var inte sen att haka på när han fick frågan om att illustrera Karin Erlandssons Nattexpressen. – Det verkade roligt, säger han.

Premium

4.2.2021

Spännande äventyr på magisk räls får årets Runeberg Junior-pris

Karin Erlandssons och Peter Bergtings bok Nattexpressen får Runeberg Junior-priset, barnlitteraturpriset där läsarna – barnen själva – utser vinnaren.

4.2.2021

Barnens bokfavorit avslöjas i direktsändning – klicka in dig här, klockan 10 brakar det loss

Barnens eget litteraturpris, Runeberg Junior, delas ut i dag i en direktsänd prisceremoni från Borgå huvudbibliotek.

2.2.2021

Kollektivtrafiken rullar förbi Lovisa – Savonlinjas tur att lägga ner östlinjen till Helsingfors

Lovisa drar nitlott efter nitlott i kollektivtrafiken. Det verkar osannolikt att tåget stannar i drottningstaden och över de senaste åren har bussturerna krympt rejält i antal. Förra veckan meddelade bussbolaget Savonlinja att man lägger ner alla rutter över Lovisa.

Premium

2.2.2021

Kommunikationsminister Timo Harakka: "Östbanan tar inte bort behovet av busstrafik"

Folk uppmuntras att vara "gröna" och använda kollektivtrafik men om det inte går några bussar så måste man ta egen bil – samtidigt som skatterna höjs på bilar och bilism. Vilket ansvar har myndigheterna? Vi ställde fem frågor till kommunikationsminister Timo Harakka.

Premium

2.2.2021

Kameraövervakad labrador satte på spisen – husse ringde larmcentralen på distans

Fem-sex enheter från Räddningsverket i Östra Nyland ryckte ut till Alkrog vid fyratiden i natt för att stoppa en förmodad brand i en trerummare. Det som mötte brandmännen var en ynklig hund och en osande spisplatta.

2.2.2021

Fastighetsmarknaden nästa för Näsebackens pärla – Borgåförsamlingarna säljer, river eller behåller byggnader

Gemensamma kyrkorådet har tagit en ny funderare på vad som ska hända med de lokala församlingarnas fastigheter. Bland annat har man bestämt att Näsebackens pärla, Furunäs, sätts till försäljning.

1.2.2021

Runeberg Junior: Läsningens festligaste dag firas i egen klass – barnens bokfavorit avslöjas på torsdag

Det drar ihop sig till spännande tider för de intensivläsande Borgåbarnen som väljer årets Runeberg Junior-vinnare. På torsdag koras elevernas bokfavorit i den direktsända prisfesten från huvudbiblioteket i Borgå.

1.2.2021

Efterlyses: Trygga vuxna i Sibbo som vill patrullera bland unga

Det har förekommit en hel del oroligheter bland ungdomar i Sibbo under den senaste tiden och därför går kommunens ungdomstjänster aktivt in för att skapa tryggare miljöer för unga att vistas i. Nu söker man frivilliga som vill delta i gatupatruller om helger och veckoslut.

Premium

25.1.2021

Skolsim och innegympa på schemat trots skärpt coronaläge – idrottsföreningarna kämpar för att hålla adepterna kvar

Coronakurvan pekar uppåt i Borgå och ledande smittskyddsläkare Jeff Westerlund är misstänker att den värsta smittoppen ännu inte nåtts. Trots det flaggar Borgå grönt för innegymnastik och skolsimning för elever i årskurs 1–5.

Premium

19.1.2021

Full fart för frakter till havs – lokala redare får coronarelaterade stöd

Sjöfarten i Östnyland, både hamnverksamheten och godstransporterna till havs, har fortsatt så gott som för full maskin under det gångna coronaåret. Sämre har det däremot varit för passagerartrafiken, till exempel J.L. Runeberg har kryssat med hälften som många passagerare som normalt.

Premium

15.1.2021

Runeberg Junior: Viktigt juryuppdrag gillas av andraklassare i Eklöfska skolan – Snart ska årets Runeberg Junior-vinnare väljas

Eklöfska skolans andraklassare är ett läslystet gäng men så har det också stått extra mycket läsning på programmet under den senaste månaden. Eleverna är nämligen en del av barnjuryn som utser årets Runeberg Junior-vinnare.

Premium

9.1.2021

Runeberg Junior: Färgstark familj flyttar in i prisnominerad barnbok

Vuokko Hurmes Runeberg Junior-nominerade kapitelbok är en färgstark historia, bokstavligen. Värikkäät, Tiukun salaisuus, handlar om en familj med ovanliga krafter där alla gör sitt yttersta för att smälta in i förortens grå massa.

Premium

7.1.2021

Bokrecension: Polisens hårdkokta "horspecialist" talar ut i biografin Hård mot de hårda

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson är specialiserad bland annat på att bura in hallickar och människohandlare. Med tanke på de ljusskygga element han försöker sätta dit har Eriksson den senaste tiden gett sällsynt många intervjuer och setts i ovanligt många tevesoffor. Förklaringen hittas i en färsk biografi.

Premium

6.1.2021

Runeberg Junior: Tuutikki Tolonens hjältinna löser magiskt mysterium av klassiskt snitt

Ett klassiskt äventyr i nutid men med övernaturliga förtecken, ungefär så kan man beskriva Tuutikki Tolonens Runeberg Junior-nominerade bok Agnes ja unien avain.

Premium

5.1.2021

"Jag gör det med hela mitt hjärta" – Irina Hoyer-Viitala fortsätter driva bybutiken på Emsalö

Byn tar inte över utan Irina Hoyer-Viitala fortsätter som lanthandlare på Emsalö. Det blev klart efter att arbetsgruppen som funderat på Byabodens framtid möttes på måndagskvällen.

Premium

5.1.2021

Proffsen på toppen av tippen – kunderna på Domargård tipsas om var avfallet tippas rätt

Coronapandemin syns också på soptippen, och på Domargårds avfallsstation i Borgå har man räknat in 9 000 fler besök än året innan. För Jari Viitanen, som jobbar med att ta emot avfall på toppen av tippen, har sakkunskapen kommit till nytta när folk har rensat, renoverat och röjt mer än vanligt.

Premium

4.1.2021

Borgå söker ny kultur- och fritidsdirektör – Merja Kukkonen går i pension

Kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen går i pension den 1 maj. Nu söker Borgå en efterträdare som ska leda sex sektorer inom staden som jobbar med idrott och kultur.

Premium

4.1.2021

SFP:s fullmäktigegrupp i Lovisa: Heijnsbroek-Wirén kan inte fortsätta som ordförande för stadsstyrelsen

Mia Heijnsbroek-Wirén kan inte fortsätta som ordförande för stadsstyrelsen efter avhoppet från SFP. Det anser partiets fullmäktigegrupp i Lovisa.

4.1.2021

Pärlan vid Näsebacken är en orestaurerad resurs som väntar på nytt innehåll

Näse gård får konstgjord andning i väntan på en omfattande renovering. Så beskriver stadsarkitekt Markku Partanen de smärre arbeten som gjorts på den i lag skyddade herrgården över de senaste månaderna.

Premium

3.1.2021

Runeberg Junior: Cristal Snow skrev fartfylld bok om busig älva

För finländarna är Cristal Snow är känd bland annat som musiker, regissör och skådespelare, men med Penni Pähkinäsydän ja kauhea kohotuskakku tar han klivet in i barnlitteraturens värld. Debutboken utspelar sig i älvornas värld.

Premium

3.1.2021

Kolumn: Rosenröda coronadrömmar

I väntan på coronavaccinet kan jag sjunka in i en rosenröd sömn som hjälper mig att hålla ut.

Premium

29.12.2020

Hotellbygget i Gamla stan går framåt i rask takt – nu rekryteras personalen

Nästan tusen personer har anmält sitt intresse för att provsova i modellrummet på Runo Hotel Porvoo. – Det är roligt att hotellet väcker intresse, säger Erkka Hirvonen, vd för hotellprojektet.

Premium

24.12.2020

Runeberg Junior: Halleys komet och ryska agenter bidrar till spänningen – Tapani Bagges unga detektiver är ute på nytt historiskt äventyr

Årets Runeberg Junior-vinnare Tapani Bagge är tillbaka i tätstriden med en ny bok om de mysterielösande barnen som bildar den hemliga klubben Apassit. Skådeplatsen är fortfarande Helsingfors och sekelskiftet 1900 – en scen som väcks till liv av Carlos da Cruz färgstarka illustrationer.

Premium

22.12.2020

De ringer och ringar in smittan – Borgås coronaspecialiserade sherlockar jobbar för högtryck

Ett positivt coronatest och Borgå stads spårmaskineri kör i gång med full intensitet. I ett rum på vårdcentralen i Näse sitter Anna-Maija Lalu och hennes kolleger och börjar omedelbart ringa in och ringa upp kretsen av exponerade. – Vi är lite som detektiver.

Premium

20.12.2020

Runeberg Junior: "Det är viktigt att läsningen är lustfylld och loj" – Ellen Strömberg skriver med barntillvänd schvung

Maggan året runt heter Ellen Strömbergs Runeberg Junior-nominerade kapitelbok som, precis som titeln, antyder tar läsaren med på ett äventyr genom fyra årstider. Fokus ligger på förstaklassaren Maggan vars vardagsbestyr ackompanjeras av Elin Löfs härliga illustrationer.

Premium

20.12.2020

Spela brädspel eller träna benen som Selänne – Dorissalen är Sibboseniorernas nya aktivitetshöjare

Spela brädspel, pyssla eller träna benmusklerna på en likadan manick som hockeylegenden Teemu Selänne, bland annat det kan seniorerna på Lindahemmet i Söderkulla sysselsätta sig med i husets nya Dorissal.

17.12.2020

Två omröstningar krävdes – detaljplanen för energitomten klubbades igenom

Stadsfullmäktige i Borgå gav i går kväll grönt ljus för den omstridda detaljplanen för den så kallade energitomten. Planen godkändes med god marginal med rösterna 34 mot 15, 2 ledamöter röstade tomt.

16.12.2020

Runeberg Junior: Lyckokatten spinner i Runeberg Junior-nominerad poesivolym

Kristina Sigunsdotter poesivolym Landet som icke är tävlar om Runeberg Junior-priset 2021. Det är första gången som en diktsamling nominerats för priset och med Clara Dackenbergs färgsprakande illustrationer kan boken gå långt.

Premium