Petra Lind

Petra Lind

Reporter

Senast publicerade artiklar

26.6.2021

Jarmo Vellonen skapar skulpturer i samklang med naturen

Borgåskulptören Jarmo Vellonen gjorde jordkonst redan på 1980-talet, men nu har hans fascination för naturmaterial tagit ny fart. Han skapar skulpturer ute i det fria, kreationer som förgås i den takt som naturen bestämmer.

Premium

25.5.2021

Folkparken på "Koko udd" ska återställas till sin forna glans

"Förslag till ordnande och plantering å Koko Udd”. Så heter den svenska trädgårdsarkitekten A.F. Rydbergs ursprungliga plan för folkparken på Kokonudden. Ritningen är daterad 1891, och med den som förlaga ska området vid Borgå ås inlopp restaureras till sin forna glans.

Premium

22.5.2021

Visklig, dabbå eller leetvitugär? Hjälp oss att hitta de typiskt östnyländska dialektorden

Tidningen Östnyland slår ett slag för regionens dialekter. Skicka in ditt favoritord på östnyländska och chansen finns att just ditt ord får plats på vår designaffisch med lokala idiom. Va int dåbbrå, kåm mää bara!

18.5.2021

Icke-förändring med Lefas hjälp – Magnus Londen bygger smart satir på relikt bland konsulter

Knallgult omslag med titeln i rött. När Eftersnack-paneldeltagaren och fackboksförfattaren Magnus Londen romandebuterar gör han det med en pärm som söker effekt på samma sätt som skvallerblaskornas löpsedlar.

Premium

17.5.2021

Kaplansgården får nya ägare om gemensamma kyrkorådet godkänner högsta budet

På torsdag avgörs försäljningen av Kaplansgården. Förslaget till gemensamma kyrkorådet är att fastigheten säljs till Sara och Anders Karlsson.

14.5.2021

Fritt fram för att svettas utomhus i grupp – coronarestriktionerna luckras upp

Coronaläget i de östnyländska kommunerna har lugnat sig efter förra veckans statistikhopp i valborgsfirandets efterdyningar. Sakta men säkert börjar restriktionerna luckras upp och bland annat får vuxna motionera utomhus i grupp.

13.5.2021

Ormpatrullen rycker ut när huggormarna kommer för nära

Huggormen är en viktig del av vår natur men för många en ovälkommen gäst då den sticker upp sitt huvud i lekparken, på badstranden, på idrottsplanen eller hemma på gården. Ta inte till spaden, ring oss! säger de frivilliga i huggarpatrullen som rycker ut och flyttar alltför närgångna individer.

Premium

13.5.2021

"Huggormen är inte farlig" säger ormpatrullens grundare

Kotkabon Mikko Turunen grundade Kyypartio, ormpatrullen, för sex år sedan och svarade samtidigt på en efterfrågan: Många vill hellre ha hjälp med att flytta huggormen från gården än döda den.

Premium

11.5.2021

Öbor, politiker, ryska oligarker och reportrar – brokigt persongalleri sätter sprätt på Mikael Crawfords nya roman

Journalisten och författaren Mikael Crawford tycks vara något av en periodare, men i ett helt annat avseende än romankaraktärerna i hans förra roman Drick Bröder. Hans cykler är tvååriga och utmynnar inte i fylleslag utan i utgivna romaner.

Premium

10.5.2021

Lovisas egen paparazzo uppmärksammas med utställning på museet

Lovisafotografen Aatos Åkerbloms unika fotografier visas just nu på Lovisa stads museum. I småstadsidyllen var Åkerblom en udda figur, alltid redo att knäppa snabba bilder, lite likt dagens paparazzi.

10.5.2021

Elever jublar över ledig fredag – men vet föräldrarna om det?

Påpassliga föräldrar har säkert redan i höstas petat in barnens lovdagar under hela läsåret i kalendern. För dem som inte är fullt så organiserade kan det komma som en överraskning att skoleleverna i Borgå och i Lappträsk har ledigt på fredag.

9.5.2021

För Anna Juustovaara kommer lyckan med två kort till mors dag

"Mamma!" Treåriga Hugo Juustovaaras befallande rop ljuder titt som tätt över gårdsplanen utanför enfamiljshuset i Borgå. Cykeln med stödhjul är inte alltid så lätt att manövrera på gruset och då behövs det assistans. – Saga, kan du hjälpa Hugo? frågar Anna Juustovaara och storasyster kommer till undsättning.

Premium

7.5.2021

Ö-stiftelse knöt till sig viktig knutpunkt på Emsalö

Lanthandelsfastigheten på Emsalö bytte ägare i slutet av januari och många öbor blev fundersamma: Vad ska hända med Byaboden? Dan Sihvonen, ordförande för köparen Per Spakis Stiftelse, har lugnande besked att komma med: Butiken fortsätter som förut.

Premium

29.4.2021

Husan är i farten – hejdlösa roligheter väntar på Lurens i sommar

Det blir sommarteater på Lurens också i år. Komedin Den hejdlösa husan får premiär den 10 juli med en slimmad ensemble: Fem skådespelare och en musiker kliver upp på scenen.

Premium

28.4.2021

Borgå: Runebergskören sjunger in första maj – konserten strömmas live via Facebook

Runebergskören BSB:s sjungande vårhälsning i Runebergsesplanaden hör till de givna förstamajtraditionerna för många Borgåbor. I år rasar vintern ut i form av en minikonsert som strömmas på körens Facebook-sida.

28.4.2021

Farthinder och sänkt hastighet – plötslig trafikändring förbryllar på Tarkisvägen

Måndagsmorgonen kom med en överraskning för många Borgåbor som brukar ta Tarkisvägen in till centrum. Där Stensbölerakan kröker sig ska bilen inte bara rattas i 50 kilometer i timmen, ett förhöjt övergångsställe ska dessutom hjälpa till att tämja alla gasglada bilister.

Premium

27.4.2021

Stort tryck på flera planer för padel – nyaste hallen finns i Östermalm

Tryckeriet har tystnat i produktionslokalen på Industrivägen 4 i Borgå, men snart ersätts dunket från trycksatserna och lukten av trycksvärta av studsande bollar och svett. Sportgrenen padel lever ett uppsving utan like och också i östra Nyland ökar spelplanernas antal exponentiellt.

Premium

27.4.2021

Polisen utreder fortfarande: Oklart vad som skedde i fredagens trafikolycka i Lövhammars

Polisen utreder fortfarande fredagsmorgonens olycka i Lövhammars där ett barn med cykel blev påkörd av en bilist och skadades allvarligt. Olyckan inträffade på övergångsstället i korsningen av Hammarsvägen och Västervägen.

24.4.2021

Serierutornas dialog växte till ungdomsroman – Sebastian Nyberg skrev fantasyberättelse med finlandssvensk koppling

Rigelstenen heter Sebastian Nybergs nya ungdomsroman, ett klassiskt äventyr med ena benet i fantasyns värld. – Intrigen har formats efter hand, ibland har jag fått kämpa för att lösa knepiga lägen som uppstått i handlingen, säger Nyberg, hittills mest känd som serietecknare.

Premium

23.4.2021

Virtualbokstäver ska plantera Borgå i folks Instagram-flöden

Ett Instagram-filter med "Borgå" skrivet med stora, vita bokstäver i snarlik Hollywood-typografi, det är turistbyråns nya giv som ska göra Borgå vida känt. Idén i sig är inte ny.

22.4.2021

Afrikas stjärna-testet engagerade läsarna – nu har vi namnet på vinnaren

Många ÖN-läsare tog chansen, gjorde vår kluriga frågesport och testade sina kunskaper om det ikoniska brädspelet Afrika stjärna. Nu har vinnaren korats.

21.4.2021

Testa vad du kan om Afrikas stjärna! Läs också intervjun som Bbl gjorde med spelskaparen Kari Mannerla i Sibbo

Kari Mannerla var bara 18 år då han 1951 skapade ett av de populäraste spelen genom tiderna – Afrikas stjärna. – Det finns fler spel i skrivbordslådan som jag kanske kunde blåsa liv i, sade Mannerla som njöt av stillsamt pensionärsliv i Spjutsund när Borgåbladets utsände Petra Lind träffade honom år 2005.

21.4.2021

Karin Collins bjuder på åttiotalsnostalgi med lagom mys- och rysfaktor

Karin Collins är tillbaka med sin tredje spänningsroman och precis som föregångarna utspelar sig Nära till natten i Finlands sydligaste stad, Hangö. Resultatet är en just lagom nervkittlande deckare.

Premium

20.4.2021

Öppningsdagen närmar sig – rustik känsla kombineras med modernt grepp på Runo Hotel

– Vi har lovat att vi öppnar i maj 2021 och det håller vi fast vid. Den 31 maj slår vi upp dörrarna till Runo Hotel Porvoo, säger Arttu Hirvonen. Innanför Valtimohusets tjocka stenväggar pågår finslipningen av hotellet för fullt.

20.4.2021

Nimbushuset förvandlas till arbetslokal för 150 stadsanställda

Planerna på att förvandla en del av Nimbushuset i centrum av Borgå till ett förvaltningshus för en del av stadens anställda rycker vidare. Personalen som berörs informerades i fredags.

Premium

19.4.2021

Nu ska kommunen göra reklam för FPA:s kunddator i Nickby

Folkpensionsanstaltens nya serviceform, en kunddator med direktkontakt till FPA-personalen, sattes in på Sibbo huvudbibliotek i slutet av februari. Tjänsten har fått en trög start och nu satsar man på reklam i samarbete med kommunen.

Premium

19.4.2021

Idrottssidan tappar motionärer men kalorierna ryker likafullt

Från och med i höst gymnastiserar motionssugna Borgåbor i arbetsför ålder i medborgarinstitutets regi i stället för att göra armpressar och magmuskelövningar under ledning av idrottssektorns timanställda instruktörer.

Premium

16.4.2021

Kanotäventyr gav pris – Kaisa och Christoffer Lekas ryska dagböcker bland årets vackraste tryckalster

Priserna för årets vackraste böcker delades ut av Kommittén för Finlands bokkonst. Bland de prisbelönta alstren hittas Kaisa och Christoffer Lekas ryska dagbok, Russan Diaries, som belönades i seriekategorin.

16.4.2021

Stadsplaneringschef Dan Mollgren: "Det finns väldigt lite som man kan göra utifrån för att få ägare att bygga"

Det är politikerna som fattar slut om att skydda vissa byggnader i stadsbilden och efter det är beslutet bindande, rent juridiskt. Det säger stadsplaneringschef Dan Mollgren som efterlyser diskussion och konstruktivt tänkande, helt enkelt för att det ska löna sig för ägarna till centralt belägna skamfläckar att restaurera i stället för att låta förfalla.

Premium

16.4.2021

Byggnadsforskare: "Det är vårt ansvar att skydda värdefulla kulturmiljöer"

En kulturhistoriskt värdefull byggnad blir inte mindre värdefull bara för att den är i dåligt skick. Likafullt är den värd att skydda säger byggnadsforskare Kirsi Toivonen på Borgå museum.

Premium

14.4.2021

Sandsugarvalsen är i full gång – sex intensivjobbande maskiner sopar rent på stadens gator

Snön smälter, solen tittar fram och samtidigt med våren inleds intensivarbetet med att sopa rent på allmänna platser. Stadens gatuavdelning jobbar för fullt med maskiner och muskelstyrka; nu ska sanden som spreds i vintras sopas upp i rask takt.

Premium

12.4.2021

Fingeravtryck, blåstest och fotografi – nu registrerar polisen buset direkt på brottsplatsen

Överkonstapel Timo Harjaluoma tar ett fast grepp om min vänstra tumme, trycker fingertoppen mot en stämpeldyna och pressar omsorgsfullt avtrycket i rätt ruta på blanketten. Fingeravtryck är ett led i fältregistreringen som Polisinrättningen i Östra Nyland börjat använda för att spara tid och resurser.

Premium

2.4.2021

"Kriser kan föra med sig mycket gott" – Kulturföreningen Grand ser positivt på framtiden

– Det är trist att läsa i lokalpressen att vår verksamhet "stampar på ställe". Det säger kulturföreningen Grands styrelseordförande Timo Rajakaltio med hänvisning till kulturfonden-vd Sören Lillkungs uttalande i ÖN.

Premium

31.3.2021

Tå gumman for ginun skorstein och andra sägner

"Påsktrollen voro kvinnor i manskläder av skinn eller päls" hette det i Kimoböle kring sekelskiftet 1900. Just den här östnyländska påskrelaterade sägnen och några till har Solveig och Frej Lindfors läst in på sjungande dialekt.

Premium

31.3.2021

"Skvrr skvrr!" väste Köks-gumman som kom ridande på en svipu på Bäckisbron – lokala sägner ligger helt i tiden

Arkivarien och Tolkisbon Pia Lindholm har ett nära förhållande till lokala sägner. Lindholm har fungerat som Svenskfinlands länk till Sägenkartan, en digital ingång till de nordiska folkminnesarkivens äldre samlingar där det vimlar av häxor och annat oknytt.

Premium

29.3.2021

Småbuset tände på gammal godisfabrik – "Varför är rucklet skyddat" ondgör sig byggsugen ägare

Ofogsmakarna var framme i fredags och tuttade på Brunbergs gamla godisfabrik vid Stadsparken i Borgå. Det är andra gången inom ett år som det brinner på tomten – i april i fjol gick hela trähuset i Stadshusgatans och Linnankoskigatans hörn upp i rök.

29.3.2021

Privatpersoner kom till undsättning – man föll genom isen utanför Lovisa

En man gick igenom isen på Grevböleviken vid middagstid på lördagen. Räddningen kom i form av två privatpersoner på fyrhjuling som bärgade den frusne mannen med hjälp av ett rep.

26.3.2021

Nedbantat fondbidrag får efterverkningar: Ebb i kassan hotar verksamheten på Kulturhuset Grand

Kulturhuset Grand är i ekonomiskt trångmål efter att den sedvanliga utdelningen från Svenska kulturfonden blev magrare än tidigare. Nu ska det göras kultur på svenska för bara en tredjedel av pengen.

Premium

26.3.2021

Efterlyses: Mera rock'n roll

Kulturhuset Grand har av hävd en central plats inom kulturlivet i Borgå. ÖN träffade fyra Borgåbor som fick svara på tre frågor om sitt förhållande till Grand.

Premium

23.3.2021

Unga balgäster dansar på distans – klassrummen blir balsalar för en timme

Den traditionella lantdagsbalen för tredjeklassarna i Borgå dansas i år på distans. Som balsal i stället för idrottshallen fungerar elevernas egna klassrum.

23.3.2021

Många mikrobryggare men bara en silversmed befolkade 1500-talets Borgå – se vår video där Valtteri Honkapää demonstrerar klassiska smidesmetoder

Handelsmännens rättigheter kringskars, hantverkarna knegade på och staden brann tre gånger. 1500-talet var ingen lätt tid för Borgåborna som rentav på kunglig uppmaning föreslogs flytta till nygrundade Helsingfors.

22.3.2021

Kilometervis med ny asfalt läggs i Sibbo i sommar

Asfaltläggarna är ett säkert vårtecken i Sibbo i år. Utöver Söderkullavägen får både Mårtensbyvägen och Jokivarsivägen ny asfalt.

21.3.2021

Grannarna: "Låt de gamla träden bli kvar" – Rivning på Lundagatans topp ska få Kuusikkoaho att sätta i gång

Det uttjänta ämbetshuset från sjuttiotalet, delar av den gamla träbyggnaden och en del av det gamla stensjukhuset på Lundagatans topp får rivas. Det föreslår stadsplaneringen som vill se att byggplanerna på tomten äntligen tar rycker framåt.

20.3.2021

Böjd som en pilbåge – Gamla bron förnyas och får ny profil

Gamla bron i Borgå stod klar 1954 och snart är de upp till beslutsfattarna att avgöra hur 2020-talets broversion ska se ut. Brogamlingen är i dåligt skick och måste förnyas mer eller mindre helt. Bågformad med trädäck är budet.

Premium

19.3.2021

Levande växter och julkalender på teckenspråk finns med bland östnyländska kulturprojekt som får fondstöd

Svenska kulturfondens stora vårutdelning kommer med välkommet bidrag till många kulturaktörer i östra Nyland. Bland mottagarna finns både nysatsningar och gamla bekanta.

18.3.2021

Befolkning: 700 legofigurer. Skyltfönsterstad i Borgå byggdes på 9 timmar

Den nya skyltfönstermagneten i köpcentret Lundi i Borgå är ett helt samhälle byggt av lego. För legofantasten Ismo Aavaharju tog det 9 timmar att få de olika stadsdelarna på plats.

17.3.2021

Postbackengänget bjuder till bröllop med garanterad skrattbonus – Lurens avvaktar fortfarande

Ingen revy i Liljendal, kanske sommarteater på Lurens, garanterad fars på Postbacken – ungefär så ser det ut på den östnyländska teaterfronten inför våren och sommaren.

Premium

17.3.2021

En brofavorit ligger på bordet – planeringen av nya Gamla bron rycker framåt

Gamla bron i Borgå stod klar 1954 och inom kort är det dags för beslutsfattarna att avgöra hur broversionen anno 2021 ska se ut. Brogamlingen måste restaureras och på upploppet finns en favorit som planeringen ska utgå ifrån.

16.3.2021

Rivjobbet inleds i dag – nu jämnas bron i Saxby med marken

Rivningen av sjuttiotalsbron som leder över järnvägsspåren i Saxby inleds i dag. Det tar cirka två veckor att smula sönder 2 000 ton betong och frakta bort materialet.

15.3.2021

En nysning på morgonen sätter blivande studenter i svår sits – nu inleds vårens skrivningar

Vårens studentskrivningar inleds i dag med det första modersmålsprovet. För examinanderna är pressen extra stor – lite snörvel på morgonen och frågan infinner sig: skriva ändå eller coronatesta och stanna hemma.