Peter Loewe

Peter Loewe

Journalist i Rom, Italien

Senast publicerade artiklar

17.5.2020

Kommer mitt Italien någonsin att bli sig likt?

Först var det inte nödvändigt att bära munskydd, nu är de obligatoriska och nio av tio bär munskydd i Rom. En totalomvändning har skett.

Premium

11.4.2020

Utrikeskrönika: Italienarna har lärt sig att stå i kö och klara sig utan espresso

Jovisst, människan är anpassningsbar. Men i min vildaste fantasi hade jag inte kunnat föreställa mig detta.

Premium

1.3.2020

Utrikeskrönika: Virusrädslor

"När man är rädd är det lätt att begå fel handlingar. Coronaviruset har skapat en enorm panik. (...) Donald Trump har sagt att viruset kommer att försvinna i april då det blir varmare. Av någon anledning litar jag inte på honom som läkarexpert."

Premium

26.1.2020

Utrikeskrönika: Sardinernas svåra vägval

"Sardinerna är en politisk motrörelse som håller på att bli en folkrörelse. Sardinernas enorma framgång är ett problem även för den egna rörelsen. Hur skall den fortsätta?"

Premium

17.11.2019

Utrikeskrönikan: La Serenissima behöver vår hjälp – extremt högvatten sargar Venedig

Den från början tokiga idén att införa inträdesavgift för de miljontals turister som vill besöka Venedig förefaller plötsligt inte längre lika vansinnig, utan nödvändig.

31.8.2019

Impuls: Applåder för Polanski

"Antisemitismen är tillbaka. Ingenting saknas för en upprepning: falska anklagelser, juridiska lagar som är tveksamma, korrumperade domare och framför allt dagens sociala medier som dömer dig utan en korrekt rättegång.

Premium

4.8.2019

Utrikeskrönika: Emanuela kom aldrig tillbaka

Emanuela Orlandi försvann 1983. I dag, 36 år senare, letar man fortfarande efter henne. Ett nytt tips leder till den tyska kyrkogården inne i Vatikanstaten.

Premium

30.6.2019

Utrikeskrönika: Jobbet eller livet

Vilket är det minst onda? Ska 14 000 personer mista jobbet om stålverket stängs, eller ska massor med människor fortsätta att få cancer?

Premium

26.5.2019

Utrikeskrönika: Blommor i stället för vapen

"En blomma kan få dig att le och öppnar upp för en relation. Det kan inte säkerhet göra, särskilt inte om den är baserad på rädsla."

Premium

20.4.2019

Utrikeskrönika: Annus horribilis för påven – i år känns det svårt att önska en glad påsk från Petersplatsen

Påven Franciskus är populär som aldrig förr. Han betraktas som en teologisk förnyare och vurmar för klimatet. Samtidigt har han haft ett tufft år som dominerats av pedofilskandaler.

Premium

17.3.2019

Utrikeskrönika: Roms besjälade pinjer

En av Roms finaste symboler, stadens höga pinjeträd, håller på att sågas ner. Inte alla men tusentals. Miljöaktivister och trädkramare är upprörda, men motiven är konkreta. Många träd är så höga och gamla att de kan utgöra livsfara för promenerande romare och turister.

Premium

20.2.2019

Förövare och offer möts i Vatikanen

I dag inleds för första gången en världsomspännande konferens i Vatikanen om katolska kyrkans många sexuella övergrepp. En genomgång visar att nästan inga präster som begår övergrepp hamnar i fängelse.

Premium

20.2.2019

Prästens övergrepp märkte Alessandro för livet

I Italien finns över 800 fall registrerade där minderåriga har utsatts för sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan. HBL har träffat ett av offren: Alessandro Battaglia, 22 år, är fortfarande påtagligt märkt av att ha blivit sexuellt utnyttjad som tonåring.

Premium

10.2.2019

I Castelnuovo di Porto ser väljarna Salvini som den stora räddaren

Det blåser populistiska högervindar över Italien. Främlingsfientligheten i landet har ökat i takt med att stödet för partiet Lega under det senaste året nästan fördubblats. Förklaringen heter Matteo Salvini, inrikesminister och vice premiärminister. Hans mantra lyder: ”italienarna först”.

Premium

6.1.2019

Utrikeskrönika: Slut på flygandet

En gång var det en verklig upplevelse att resa. Det fick ta tid. Båtresor varade i veckor. Resan förändrade människor, inte minst när man reste långsamt med häst och vagn eller med forna tiders tåg som i min barndom till Italien. Det tog nästan två dygn att komma till Rom från Stockholm.

Premium

8.12.2018

Matteo Salvini spelar skickligt på temat främlingsfientlighet

Aldrig stilla, alltid i farten, som om han var mitt uppe i en evigt pågående valkampanj. Det är högerpopulisten Matteo Salvini i ett nötskal. I går höll han nationellt partimöte på ett av Roms största torg. Det främlingsfientliga budskapet går under parollen ”Italienarna först”.

2.12.2018

Utrikeskrönika: Ekonomisk låtsasfest

Det svajar i den italienska regeringen. Huvudproblemet är landets dåliga ekonomi. Tidsfristen för att minska budgetunderskottet nästa år har gått ut. Och nu förhandlar man med EU-kommissionen om en tiondels procent upp eller ner vilket handlar om många miljarder.

3.11.2018

Människor lever tryggt i den slumrande Vesuvius skugga

Vulkanen har redan ödelagt området två gånger. Det korta avståndet till miljonstaden Neapel gör att vulkanen Vesuvius är noga kontrollerad och en detaljerad katastrofplan för evakuering finns. HBL har träffat människorna som bor utmed vulkanens sluttningar där ingen har den minsta tanke på att flytta.

28.10.2018

Utrikeskrönika: Att få tyst på italienarna är inte lätt

Öppna mobilsamtal kan bli en verklig akustisk plåga.

14.10.2018

Bron rasade – och nu händer inte mycket

Två månader efter att den stora Morandibron rasade i Genua haglar de tomma löftena. Ingen vet när det blir byggstart för en ny bro. Folk är uppgivna och vill framför allt komma in i sina lägenheter och hämta personliga tillhörigheter.

8.10.2018

Familjen Calò trotsade främlingsfientligheten – öppnade sitt hem för afrikanska migranter

För tre år sedan förändrades den italienska familjen Calòs liv dramatiskt. 6-personersfamiljen blev plötsligt en 12-personersfamilj. Beslutet att öppna hemmet för sex afrikanska flyktingar gör att pappa Antonio Calò på tisdag får ta emot priset som Årets europé.

23.9.2018

Söndagsservicen i fara

"Italien har i mångt och mycket blivit ett lättare samhälle att leva i med bättre service. Men nu diskuteras förbud mot butikernas öppethållning på söndagar. Och den katolska kyrkan applåderar."

10.9.2018

Impuls: Filmen M är konstig, provocerande och utmanande – precis som Marilyn var

Anna Erikssons film är så långt bort man kan komma från en pompös hyllning av Marilyn.

19.8.2018

Utrikeskrönika: Det finns inget skydd mot människan …

HBL:s medarbetare i Rom erinrar sig en strof ur Aniara medan han funderar över broras, översvämningar och katastrofer.

10.6.2018

Utrikeskrönika: En äkta trolleriregering

Den italienska republiken har överlevt landets längsta regeringskris. Trots att Italien har rekord i antal regeringar efter kriget – 65 efter andra världskriget – så har man i regel alltid snabbt kunnat sy ihop en ny regering, om än kortvarig.

Premium

28.5.2018

Tre frågor om den italienska regeringskrisen

"Det skulle inte vara korrekt att låta Gentiloni leda Italien till nyval."

28.5.2018

"Herr sax" ska leda Italien över sommaren

Det blir med stor sannolikhet ekonomiprofessorn Carlo Cottarelli som kommer att leda Italien fram till ett nyval i höst. Han fick regeringsuppdraget på måndagen av Italiens president Sergio Mattarella.

12.5.2018

Utblick: Nyval oundvikligt i Italien

Nyval stundar i Italien, frågan är bara när. Från ett låst politiskt läge har landet nu hamnat i en svår situation som mycket snabbt kan bli ekonomiskt dramatisk.

6.5.2018

Utrikeskrönika: Underjorden vinner alltid

Det finns ingen gräns för allt som ska ta plats på gatorna i Rom. Ett myller av människor och maskiner. Men under jord sover den antika staden vidare och vill inte bli störd.

Premium

21.4.2018

Därför är maffiadomen mot italienska Cosa nostra sensationell

Den italienska staten har förhandlat med den mäktiga sicilianska maffian Cosa nostra på högsta nivå. Det slog domstolen i Palermo fast på fredagskvällen i en dom som även inkluderar Silvio Berlusconis närmaste medarbetare. Domen kan därför direkt påverka försöken att bilda en ny italiensk regering.

4.4.2018

Utblick: Fotbollsspel i italiensk politik

Italiens osäkra ekonomi kräver att landet snabbt får en ny regering. En hypotes är att både det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna och det främlingsfientliga högerpopulistiska Lega Nord kommer att ingå i den nya regeringen. Vänstern har döpt lösningen till "Frankensteinmajoritet".

18.3.2018

Italien i en mörk politisk labyrint

Det italienska parlamentsvalets segrare försöker på olika sätt ignorera varandra. De tänkbara regeringarna är åtskilliga, men det är långt ifrån säkert att de kan förverkligas. Regeringsfrågan blir därför en mycket svår nöt att knäcka för landets president Sergio Mattarella.

5.3.2018

Massiv valförlust för gamla partier i Italien – svår regeringsbildning väntar

ROM. Det italienska parlamentsvalet blev ett totalt underkännande av de som länge styrt landet. Femstjärnerörelsen och det starkt högerbetonade Lega firar en stor seger medan regeringspartiet Demokraterna fick en jätteförlust.

5.3.2018

Stor förlust för regeringspartiet

De första valundersökningarna som publicerades kort efter midnatt visar på stora svårigheterna för Italien att få en ny majoritetsregering. Inget av de tre stora politiska blocken får egen majoritet. Som väntat gör regeringspartiet Demokraterna (PD) ett dåligt val.

1.3.2018

Minniti – minister med migrantuppdrag

Det hör inte till vanligheterna att en italiensk inrikesminister porträtteras med en helsida i Economist. Men under den tid som Det demokratiska partiets Marco Minniti innehaft jobbet har antalet migranter som kommit till Italien minskat med 70 procent. Med tanke på att han endast haft ministerjobbet i drygt 14 månader är det ett imponerande resultat.

1.3.2018

Katolska kyrkan söker nya vägar för migranterna

De kallas för mänskliga korridorer och är ett svar på behovet att finna lagliga vägar in i EU för asylsökande migranter. Katolska kyrkan har gått i bräschen för projektet och Italiens inrikesministerium har följt efter. Samtidigt är migrationspolitiken en het potatis i den nu pågående valkampanjen.

27.2.2018

Syditaliens röster kan avgöra italienska valet

Det italienska parlamentsvalet på söndag kan avgöras i Syditalien, där striden står mellan veteranen Silvio Berlusconi och den 50 år yngre ledaren för det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna Luigi di Maio. HBL har besökt di Maios hemtrakter utanför Neapel.

25.2.2018

Utrikeskrönika: I barnbristens Italien

HBL:s medarbetare i Rom, Peter Loewe, funderar på om Berlusconi ännu skulle kunna föregå med gott exempel i barnbristens Italien.

17.12.2017

Utrikeskrönika: Ledsen julgran i Italien

Blir Italien nästa politiska sorgebarn inom EU som inte lyckas få ihop en majoritetsregering efter valet? Ja, risken att landet blir omöjligt att regera under 2018 är överhängande.

9.10.2017

Utrikeskrönika: Lever lycklig utan portvakt

Det jag var mest glad för när jag flyttade den senaste gången i Rom – det är snart två decennier sedan – var att bostadsrättsföreningen inte hade portvakt. Det var en välsignad befrielse, tyckte jag då. Det tycker jag fortfarande.

30.7.2017

Utrikeskrönika: Italien är aldrig normalt

Håller hela Italien på att brinna upp? Ja, det verkar så med ett 30-tal larm varje dag som lamslår landet från Lombardiet i norr till Sicilien i söder. Det har inte regnat ordentligt de senaste sex månaderna. När det blåser tar elden fart på ett ögonblick i fnösketorr skog och macchiavegetation.

31.5.2017

Termalbaden förlänger säsongen

Det är under våren då luften ännu har kvar sin svalka som Italiens många termalbad är som ljuvligast. Särskilt de som ligger utomhus. I norra Lazio och södra Toscana bubblar det varma termalvattnet fram på många ställen.

24.5.2017

Trumps besök i Vatikanen fick en egendomlig start – efterrätt översattes till pizza

Prick 20 över åtta på morgonen rullade Donald Trumps superbepansrade nya SUV, allmänt kallat The Beast in i Vatikanen efter att ha passerat Roms centrum kantat av ett enormt säkerhetsuppdrag med upp till 1 000 poliser.

10.5.2017

Påvens kommission kollapsar

Vatikanens interna ­kommission som skall förebygga pedofilbrott inom katolska kyrkan håller på att haverera. Två medlemmar som själva utnyttjats av präster i sin barndom har lämnat kommissionen i protest mot att man inte ens kan komma överens om att sexuella övergrepp måste anmälas.

10.5.2017

Dövas röster vittnar om brutala övergrepp inom katolska kyrkan – "Jag minns första gången prästen klädde av mig"

Övergreppen på skolan pågick i decennier. För katolska präster var de minderåriga eleverna idealiska offer. De var döva och kunde inte vittna om övergreppen. Samtidigt som eleverna i dag träder fram kommer nya rapporter från Argentina, där samme italienske präst har kunnat fortsätta fram till 2016 att begå nya pedofilbrott.

5.2.2017

Utrikeskrönika: Ett ständigt katastrofläge

Katastrofläge förefaller numera vara det normala tillståndet i Italien. Jag tänker för en gångs skull inte på maffian, korruptionen, den urusla skattemoralen, allt fler flyktingar som kommer och ett spänt säkerhetsläge med terrorhot. Något som syns på varje tunnelbanestation i Rom, där två militärer står posterade med skjutklara automatvapen.