Peter Loewe

Peter Loewe

Journalist i Rom, Italien

Senast publicerade artiklar

10.9.2018

Impuls: Filmen M är konstig, provocerande och utmanande – precis som Marilyn var

Anna Erikssons film är så långt bort man kan komma från en pompös hyllning av Marilyn.

19.8.2018

Utrikeskrönika: Det finns inget skydd mot människan …

HBL:s medarbetare i Rom erinrar sig en strof ur Aniara medan han funderar över broras, översvämningar och katastrofer.

10.6.2018

Utrikeskrönika: En äkta trolleriregering

Den italienska republiken har överlevt landets längsta regeringskris. Trots att Italien har rekord i antal regeringar efter kriget – 65 efter andra världskriget – så har man i regel alltid snabbt kunnat sy ihop en ny regering, om än kortvarig.

28.5.2018

Tre frågor om den italienska regeringskrisen

"Det skulle inte vara korrekt att låta Gentiloni leda Italien till nyval."

28.5.2018

"Herr sax" ska leda Italien över sommaren

Det blir med stor sannolikhet ekonomiprofessorn Carlo Cottarelli som kommer att leda Italien fram till ett nyval i höst. Han fick regeringsuppdraget på måndagen av Italiens president Sergio Mattarella.

12.5.2018

Utblick: Nyval oundvikligt i Italien

Nyval stundar i Italien, frågan är bara när. Från ett låst politiskt läge har landet nu hamnat i en svår situation som mycket snabbt kan bli ekonomiskt dramatisk.

6.5.2018

Utrikeskrönika: Underjorden vinner alltid

Det finns ingen gräns för allt som ska ta plats på gatorna i Rom. Ett myller av människor och maskiner. Men under jord sover den antika staden vidare och vill inte bli störd.

21.4.2018

Därför är maffiadomen mot italienska Cosa nostra sensationell

Den italienska staten har förhandlat med den mäktiga sicilianska maffian Cosa nostra på högsta nivå. Det slog domstolen i Palermo fast på fredagskvällen i en dom som även inkluderar Silvio Berlusconis närmaste medarbetare. Domen kan därför direkt påverka försöken att bilda en ny italiensk regering.

4.4.2018

Utblick: Fotbollsspel i italiensk politik

Italiens osäkra ekonomi kräver att landet snabbt får en ny regering. En hypotes är att både det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna och det främlingsfientliga högerpopulistiska Lega Nord kommer att ingå i den nya regeringen. Vänstern har döpt lösningen till "Frankensteinmajoritet".

18.3.2018

Italien i en mörk politisk labyrint

Det italienska parlamentsvalets segrare försöker på olika sätt ignorera varandra. De tänkbara regeringarna är åtskilliga, men det är långt ifrån säkert att de kan förverkligas. Regeringsfrågan blir därför en mycket svår nöt att knäcka för landets president Sergio Mattarella.

5.3.2018

Massiv valförlust för gamla partier i Italien – svår regeringsbildning väntar

ROM. Det italienska parlamentsvalet blev ett totalt underkännande av de som länge styrt landet. Femstjärnerörelsen och det starkt högerbetonade Lega firar en stor seger medan regeringspartiet Demokraterna fick en jätteförlust.

5.3.2018

Stor förlust för regeringspartiet

De första valundersökningarna som publicerades kort efter midnatt visar på stora svårigheterna för Italien att få en ny majoritetsregering. Inget av de tre stora politiska blocken får egen majoritet. Som väntat gör regeringspartiet Demokraterna (PD) ett dåligt val.

1.3.2018

Minniti – minister med migrantuppdrag

Det hör inte till vanligheterna att en italiensk inrikesminister porträtteras med en helsida i Economist. Men under den tid som Det demokratiska partiets Marco Minniti innehaft jobbet har antalet migranter som kommit till Italien minskat med 70 procent. Med tanke på att han endast haft ministerjobbet i drygt 14 månader är det ett imponerande resultat.

1.3.2018

Katolska kyrkan söker nya vägar för migranterna

De kallas för mänskliga korridorer och är ett svar på behovet att finna lagliga vägar in i EU för asylsökande migranter. Katolska kyrkan har gått i bräschen för projektet och Italiens inrikesministerium har följt efter. Samtidigt är migrationspolitiken en het potatis i den nu pågående valkampanjen.

27.2.2018

Syditaliens röster kan avgöra italienska valet

Det italienska parlamentsvalet på söndag kan avgöras i Syditalien, där striden står mellan veteranen Silvio Berlusconi och den 50 år yngre ledaren för det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna Luigi di Maio. HBL har besökt di Maios hemtrakter utanför Neapel.

25.2.2018

Utrikeskrönika: I barnbristens Italien

HBL:s medarbetare i Rom, Peter Loewe, funderar på om Berlusconi ännu skulle kunna föregå med gott exempel i barnbristens Italien.

17.12.2017

Utrikeskrönika: Ledsen julgran i Italien

Blir Italien nästa politiska sorgebarn inom EU som inte lyckas få ihop en majoritetsregering efter valet? Ja, risken att landet blir omöjligt att regera under 2018 är överhängande.

9.10.2017

Utrikeskrönika: Lever lycklig utan portvakt

Det jag var mest glad för när jag flyttade den senaste gången i Rom – det är snart två decennier sedan – var att bostadsrättsföreningen inte hade portvakt. Det var en välsignad befrielse, tyckte jag då. Det tycker jag fortfarande.

30.7.2017

Utrikeskrönika: Italien är aldrig normalt

Håller hela Italien på att brinna upp? Ja, det verkar så med ett 30-tal larm varje dag som lamslår landet från Lombardiet i norr till Sicilien i söder. Det har inte regnat ordentligt de senaste sex månaderna. När det blåser tar elden fart på ett ögonblick i fnösketorr skog och macchiavegetation.

31.5.2017

Termalbaden förlänger säsongen

Det är under våren då luften ännu har kvar sin svalka som Italiens många termalbad är som ljuvligast. Särskilt de som ligger utomhus. I norra Lazio och södra Toscana bubblar det varma termalvattnet fram på många ställen.

24.5.2017

Trumps besök i Vatikanen fick en egendomlig start – efterrätt översattes till pizza

Prick 20 över åtta på morgonen rullade Donald Trumps superbepansrade nya SUV, allmänt kallat The Beast in i Vatikanen efter att ha passerat Roms centrum kantat av ett enormt säkerhetsuppdrag med upp till 1 000 poliser.

10.5.2017

Påvens kommission kollapsar

Vatikanens interna ­kommission som skall förebygga pedofilbrott inom katolska kyrkan håller på att haverera. Två medlemmar som själva utnyttjats av präster i sin barndom har lämnat kommissionen i protest mot att man inte ens kan komma överens om att sexuella övergrepp måste anmälas.

10.5.2017

Dövas röster vittnar om brutala övergrepp inom katolska kyrkan – "Jag minns första gången prästen klädde av mig"

Övergreppen på skolan pågick i decennier. För katolska präster var de minderåriga eleverna idealiska offer. De var döva och kunde inte vittna om övergreppen. Samtidigt som eleverna i dag träder fram kommer nya rapporter från Argentina, där samme italienske präst har kunnat fortsätta fram till 2016 att begå nya pedofilbrott.

5.2.2017

Utrikeskrönika: Ett ständigt katastrofläge

Katastrofläge förefaller numera vara det normala tillståndet i Italien. Jag tänker för en gångs skull inte på maffian, korruptionen, den urusla skattemoralen, allt fler flyktingar som kommer och ett spänt säkerhetsläge med terrorhot. Något som syns på varje tunnelbanestation i Rom, där två militärer står posterade med skjutklara automatvapen.

28.1.2017

Burgna hem blev museer i Milano

Stadens oaser och sevärdheter ligger som dolda juveler bakom portar och stängda gårdar. Flera av Milanos burgna privata hem har dock öppnats som museer för allmänheten. Peter Loewe tipsar om fyra spännande platser med unik arkitektur, inredning och konstskatter.

19.1.2017

HBL i Italien: Sovrummen sveptes bort i lavinen - bara två hotellgäster tros ha överlevt lavinen

Ett 30-tal personer befaras ha omkommit i den massiva lavin som på onsdagen totalförstörde ett isolerat skidhotell i Centralitalien intill bergskedjan Apenninerna.

4.1.2017

Impuls: Opera mellan tradition och förnyelse

Verdi i Parma, kommersiella trix i Rom, tradition i Milano och en euro i inträde i Palermo. Den italienska operan har många ansikten.

21.12.2016

Julkaka segrar över pudding

För en rungande majoritet av italienarna är det ingen riktig jul utan en ”panettone”. Nu har den italienska fluffiga julkakan även börjat sitt segertåg över världen. I Storbritannien har den med bred marginal slagit ut den klassiska julpuddingen.

15.12.2016

Roms järnvägsstationer är flyktingarnas hem

Italien går 2016 mot ett rekord när det gäller nyanlända båtflyktingar. De flesta vill åka vidare, men i takt med att Europas gränser stängs tvingas allt fler stanna kvar. HBL besökte Roms två största järnvägsstationer kvällstid, där misär, improviserade hjälpinsatser och total ovisshet följs åt.

7.12.2016

HBL i Rom: Renzi avgår – kris hotar det svårt skuldsatta Italien

Italiens premiärminister Matteo Renzi avgick på onsdagskvällen. Han höll vad han lovat. Så fort nästa års budget var klubbad av parlamentet begav han sig till presidentpalatset för att lämna in sin avgång till presidenten Sergio Mattarella.

5.12.2016

"Skönt att Renzi försvinner – han var inte vald av folket"

En tid av politisk osäkerhet väntar i Italien efter att italienarna röstade ett klart nej till premiärminister Matteo Renzis förslag till ny författning. Renzi har fryst sin avgång fram till dess att budgeten är genomröstad, vilket bör ske innan denna vecka är slut. Italienarna HBL talade med i Rom är kluvna till resultatet.

3.12.2016

HBL i Rom: Stora ekonomiska risker när Italien röstar

Efter brexit och Donald Trumps otippade seger finns risken att även söndagens italienska folkomröstning om en ny författning förvandlas till en politisk mardröm. Det handlar om ett personval där italienarna skall säga ja eller nej till premiärminister Matteo Renzi. Ett val som kan få stora politiska och ekonomiska konsekvenser.

26.11.2016

Smutsig byk tvättas hemma

Flera av Italiens städer förefaller leva kvar i medeltiden.

23.10.2016

Utrikeskrönika: Titta på tv

Peter Loewe minns tv:ns barndomsår: "I Sverige hade vi geniet Lennart Hyland. Han lekte Gud och fick människor i höghus att släcka och tända sina lampor samtidigt."

24.8.2016

"Vår by existerar inte längre"

Flera människor har dött i den kraftiga jordbävningen i centrala Italien.

9.8.2016

"Generalen" greps – eller så inte

Han kallas "Generalen" och misstänks ha tjänat mångmiljonbelopp på att smuggla in migranter till Europa. Den 35-årige eritreanske mannen har en direkt koppling till Sverige, där han har familj. Mannen har utlämnats till Italien, men långt ifrån alla är säkra på att han är rätt person.

10.7.2016

Utrikeskrönika: I väntan på höstregnen

Så fort sommarvärmen intar den italienska halvön, så dyker ett av landets mest absurda och farliga fenomen upp. Anlagda skogs- och gräsbränder.

15.5.2016

Hitta bästa pizzan i Rom!

Pålägget är det viktigaste tycker många för att få en god pizza. Men sanningen är att allt kommer an på bottnen. Lagom tjock, inte för brödig och inte för tunn, då pizzan lätt blir bränd.