Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

18.6.2020

Professor: Att flytta statyer förskönar inte nationens förflutna

Att välta eller flytta på statyer är lönlösa försök att skriva om historien. Om en historisk person är kontroversiell är det bättre att skriva det på en plakett invid statyn, säger idéhistorikern Petteri Pietikäinen.

Premium

16.6.2020

Helsingfors söker ny fart efter coronarestriktionerna

Uteserveringen på Senatstorget och mer plats för flanörer i Brunnsparken – det är två ingredienser i Helsingfors stads recept för att ta ny fart efter restriktionerna.

16.6.2020

Presidenten om resestopp från väst: Jag tror att svenskarna kan förstå oss

Epidemin är inte över bara för att undantagsförhållandena är det. President Sauli Niinistö bär munskydd i affären och uppmanar alla att vara försiktiga. Han vill att hela Europa hanterar krisens ekonomiska sviter ansvarsfullt.

Premium

16.6.2020

Lovande yngelproduktion i huvudstadsregionens öringbäckar

Öringens lek ser ut att ha lyckats utmärkt i flera av huvudstadsregionens viktigaste bäckar. Fleråriga, målmedvetna och systematiska insatser börjar ge resultat, säger de som restaurerar bäckarna och inventerar fiskförekomsten.

15.6.2020

Norden näpser USA: Inte läge att kräva WHO-reform mitt under pandemin

EU kritiserar USA för att vända ryggen åt multilateralt samarbete under coronapandemin. De nordiska länderna beklagar USA:s beslut att lägga ned finansieringen av Världshälsoorganisationen.

15.6.2020

Norden näpser USA: Inte läge att kräva WHO-reform mitt under pandemin

EU kritiserar USA för att vända ryggen åt multilateralt samarbete under coronapandemin. De nordiska länderna beklagar USA:s beslut att lägga ned finansieringen av Världshälsoorganisationen.

15.6.2020

Lappviken bordlades – partierna formar ståndpunkter på onsdag

Frågan om utvecklingen av Lappvikens sjukhusområde bordlades i Helsingfors stadsstyrelse på måndagen. Politikerna vill få svar på några frågor innan de tar beslutet om en vecka.

15.6.2020

Helsingfors luftkvalitet rekordbra under coronaepidemin

Helsingforsluften har inte varit lika avgasfri på 30 år som den var i våras då coronarestriktionerna stoppade en hel del av trafiken, uppger Helsingforsregionens miljötjänster.

12.6.2020

Mumin lämnar Lappvikens sjukhus – nu föreslås fortsatt psykvård i delvis privatägda byggnader

Kan Helsingfors stad tänka sig att gå in som delägare i Lappvikens sjukhusfastigheter tillsammans med ett privat fastighetsbolag? Samlingspartiet hoppas på det. Frågan avgörs strax efter midsommarhelgen.

Premium

12.6.2020

Högerpopulisterna har flyttat på sig – klimatnationalismen tar form

Tre nordiska högerpopulistiska partier har tagit avstånd från den renodlade klimatförnekelsen. Forskningen lanserar begrepp som klimatnationalism och klimatkonservatism för att definiera populisternas nya positioner.

Premium

11.6.2020

Studie: Många lokalpolitiker ser klimatfrågan som en onödig kostnad

Kommunernas insatser är viktiga om Finland ska klara sina klimatmål, men kommunalpolitikerna tvekar att ta tuffa beslut, visar en färsk studie.

11.6.2020

Semesterplanen: Tusen kilometer i kanot i Pentti Linkolas kölvatten

Panu och Sanna-Mari Kunttu fruktar värmebölja och algsoppa mer än storm och regn när de ska inventera skärgårdsfåglar under en sju veckor lång kajaktur – precis som Pentti Linkola gjorde för snart femtio år sedan.

Premium

8.6.2020

Medarbetarens mygel blev ministerns fall – forskare ser demokratihot i konsultbyråernas maktutövning

Om valet av Matti Vanhanen är tryggt och odramatiskt, var det som ledde till Katri Kulmunis avgång ett skandalartat drama i kulisserna. När konsultbyråer får politisk makt uppstår ett demokratiproblem, säger forskaren Johanna Vuorelma.

Premium

8.6.2020

Matti Vanhanen blir ny finansminister: Jag ska backa upp statsministern

Centern valde det tryggaste alternativet. Matti Vanhanen tar över posten som finansminister. Den formella utnämningen sker inom kort.

Premium

4.6.2020

Viktigt att bekämpa lupin och vresros – alla behöver hjälpa till

Medvetenheten och insatserna har ökat, men mer behövs. Nu finns det för första gången pengar att ansöka om för att bekämpa de skadligaste invasiva arterna. Hit hör lupinen och vresrosen.

Premium

2.6.2020

Ny rekordstor tilläggsbudget: Tusen euro per person

Regeringen har enats om ytterligare en rekordstor tilläggsbudget för det här året. De största anslagen riktas till kommuner, till företag och till barn och unga med risk för utanförskap – allt som en följd av coronakrisen och restriktionerna.

2.6.2020

Tonåring kapade kompisens Snapchatkonto – utlöste gruppslagsmål med 200 inblandade

Polisen skingrade 200 ungdomar efter ett gruppslagsmål i Malm i Helsingfors under måndagskvällen. Orsaken till tumultet var att en tonårstjej hade kapat sin kompis Snapchatkonto och postat bilder på henne.

2.6.2020

Analys: Det politiska klimatspelet får ny fart – Samlingspartiet skyltar med lösning om hur torven ska avvecklas

Ett utspel i rätt ögonblick och Samlingspartiet framstår som mer klimatprogressivt än regeringen. I väntan på klimatpolitiska beslut tvistar De gröna och Centern fortsatt om hur och när energitorven ska avvecklas.

Premium

2.6.2020

Världen förlorar en fotbollsplan regnskog var sjätte sekund

Brasilien är i en klass för sig sett till hur mycket tropisk regnskog som försvinner. En ny lag öppnar för ännu mer avverkningar, vilket går ut över både klimat- och biodiversitetsmålen.

1.6.2020

Oppositionen beskyller regeringen för lögner och slapphänthet

Sannfinländarna hävdar att regeringen ljuger om de finländska IS-återvändarna. I Samlingspartiet anser man att regeringen inte har hållit riksdagen ajour om säkerhetssituationen i landet och att man skulle ha stiftat en lag som kriminaliserar resa i terroristiskt syfte.

28.5.2020

Finlands klimatutsläpp rekordlåga 2019

Finlands utsläpp av växthusgaser uppgick till 52,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter 2019, enigt Statistikcentralens preliminära uppgifter. Siffran är den lägsta som uppmätts på 30 år.

28.5.2020

Många bäckar små och syntetiska bränslen i bilbranschens klimatfärdplan

Först måste beskattningen justeras och bilparken föryngras, sedan kan ny teknik hjälpa till. Bil- och transportbranschen listar en uppsjö åtgärder för att minska sina klimatutsläpp. För slutmålet, en klimatneutral trafik på Finlands vägar om 25 år, behövs syntetiska bränslen.

27.5.2020

Portad av statsförvaltningen – Ilja Janitskins ex-informatör Tiina Keskimäki vill bli dataombudsman

Tjänsten som dataombudsman har sökts av sex personer, uppger Justitieministeriet. En av dem är Tiina Keskimäki som titulerar sig journalist och som anser sig förföljd av regeringen.

Premium

26.5.2020

Miljöministern beredd att öppna för jakt på vitkindad gås – om EU tillåter

Miljöminister Krista Mikkonen (Gröna) vore beredd att tillåta jakt på vitkindad gås om EU tog beslutet att häva fridlysningen. Skyddsjakt av svenska mått vore lönlös eftersom den inte skulle decimera beståndet, säger hon.

Premium

26.5.2020

EU delar ut hundratals miljarder på grund av epidemin – villkoren oklara

På onsdag kommer EU-kommissionen att lansera upplägget för en återhämtningsfond för alla medlemsländer som drabbats ekonomiskt av restriktionerna för att hejda pandemin. Fondens storlek och utdelningsvillkor är oklara in i det sista.

Premium

25.5.2020

Portad av statsförvaltningen – Ilja Janitskins ex-informatör vill bli dataombudsman

Tjänsten som dataombudsman har sökts av sex personer, uppger Justitieministeriet. En av dem är Tiina Keskimäki som titulerar sig journalist och som anser sig förföljd av regeringen.

25.5.2020

Krogöppningen hägrar – men regeringen får fila på lagtexten

Restaurangerna får åter öppna på måndag, men riksdagen får brått att godkänna den lag som tillåter detta. Grundlagsutskottet svalde inte regeringens proposition otuggad.

24.5.2020

Centralparkens granar angripna, avverkning kan bli en säkerhetsåtgärd

Omkring 300 granar har dött och många till är i dåligt skick sedan de angripits av skadeinsekter och parasiter i Centralparken i Helsingfors. En lösning kunde vara att gallra skogen, säger en konsult som staden anlitar.

23.5.2020

Du kan lämna gräsmattan oklippt, men mänskligheten måste ta större ansvar för småkrypen

Insekterna lider när människan utarmar deras livsmiljöer. Ska vi rädda dem måste vi respektera naturen och hantera dess resurser varsamt i vårt välfärdsbygge. Som snabbmedicin rekommenderar myndigheterna ändå insektshotell och oklippta gräsmattor.

Premium

23.5.2020

Ny guide hjälper dig att orientera i insekternas värld

Det är ingen konst att skilja en fjäril från en trollslända, men det finns flera och betydligt mer svårbestämda ordningar inom insekterna. En ny gratisguide hjälper att identifiera småkryp på ordningsnivå, utan risk för att gå vilse i artdjungeln.

Premium

22.5.2020

Huggormen har trippel nytta av sitt sicksackmönster

Skyddsfärg, varningssignal och optisk villa – huggormens karakteristiska sicksackmönster har tre olika funktioner som hjälper den att undkomma faror, visar färsk forskning.

20.5.2020

Drivorna hopar sig i norr när snötäcket krymper i omfång

Snötäcket på norra halvklotet har minskat i utbredning men dess massa har förblivit nästan oförändrad under de senaste 40 vintrarna. Tack vare Meteorologiska institutets forskning kan snömängden beräknas mycket noggrannare än förut.

Premium

19.5.2020

Coronakrisens klimatfördel blir kortvarig och obetydlig

Med coronapandemin och restriktionerna har klimatutsläppen minskat drastiskt. Minskningen väntas ändå bli så kortvarig att den inte nämnvärt hejdar klimatförändringen, visar en studie.

Premium

13.5.2020

"Himmelska" Drumsö är årets stadsdel

Drumsö har utsetts till årets stadsdel 2020. Det är invånarnas engagemang för sin näromgivning och deras samarbetsvilja som fäller avgörandet, enligt Finlands hembygdsförening.

12.5.2020

Nej till hotellplaner vid Lappvikens sjukhusbyggnad – framtiden alltjämt en gåta

Långdansen kring Lappvikens sjukhusbyggnads öde fortsätter. Det klarnade på tisdagen då Helsingfors stadsmiljönämnd förkastade föravtalet med bolaget Nrep som ville bygga ett hotell på tomten.

Premium

12.5.2020

Sextionio anställda och fjorton patienter coronasmittade på Dals sjukhus

Totalt 69 fall av det nya coronaviuruset har konstaterats hos personalen på Dals sjukhus, och också 14 patienter med andra diagnoser har drabbats av covid-19. Helsingfors stad har intensifierat smittsäkerheten på sjukhuset, uppger borgmästaren.

11.5.2020

Efter Ungerns uppläxning – Haavisto varnar för skrämmande utveckling

Utrikesminister Pekka Haavisto beskriver samhällsutvecklingen i Ungern som skrämmande. Budapest blixtinkallade de nordiska ländernas ambassadörer till ett samtal på måndagen sedan ländernas utrikesministrar hade backat upp Europarådets Ungernkritik.

9.5.2020

Coronaepidemin ser inte ut att ha ökat dödligheten på vårdhemmen

Merparten av alla coronadödsfall i Finland har inträffat på vårdhem. Epidemin ser ändå inte ut att ha ökat dödligheten på vårdhemmen, visar HBL:s granskning av läget i huvudstadsregionen. På Folkhälsan hoppas man att anhörigbesök ska tillåtas snart igen.

Premium

3.5.2020

Regeringens coronamöte drar ut på tiden – besked om färdplan dröjer till måndag

Besked om hur Finland ska luckra upp coronarestriktionerna för att sakta återgå till en normalare vardag dröjer till måndag. Regeringen har diskuterat en färdplan under söndagen, men mötet drar ut så pass sent att presskonferensen flyttas till måndagen.

3.5.2020

Europa öppnar försiktigt upp igen

I veckan ska samhällsfunktionerna i en rad europeiska länder stegvis börja öppnas upp igen. Det sker försiktigt för att inte äventyra en ny epidemivåg. – Jag tänker fortsätta distansjobba länge till, säger Britt Marie Kronqvist i Barcelona.

Premium

3.5.2020

Myndigheterna har redan förberett sig för att biblioteken ska öppna igen

Regionförvaltningsverken har redan ett tag förberett en preliminär plan för hur biblioteken ska kunna öppna igen när regeringen häver coronarestriktionerna. Regeringen väntas ta ett beslut i frågan i dag.

3.5.2020

I dag diskuterar regeringen Finlands exitstrategi – beslut om museer, bibliotek och folksamlingar att vänta

Regeringen samlas i dag i Ständerhuset i Helsingfors för att diskutera hur Finland ska gå vidare med coronarestriktionerna.

2.5.2020

Biblioteken kan få öppna snart – oklart om direktiv till personer över 70 år

Regeringen samlas på söndag för att diskutera vilka coronarestriktioner som kan avvecklas i vilket skede. Biblioteken kan få öppna först, säger regeringskällor till nyhetsbyrån STT.

2.5.2020

USA blixtöppnar för mirakelmedicin mitt i coronakaos – i Finland ska regeringen vika hela söndagen för förhandlingar om exitstrategin

Den medicin som verkar kunna förkorta sjukdomstiden och blockera det nya coronavirusets framfart tillåts omedelbart i amerikansk sjukvård. Pressen på en lösning är hård sedan epidemin skördat över 65 000 liv och lett till protester mot restriktionerna i USA.

Premium

1.5.2020

Li Andersson föreslår en hundralapp till alla finländare som stimulansåtgärd

Regeringen kommer inom kort att presentera en plan för hur Finland ska återhämta sig efter coronakrisen och hur ekonomin ska stimuleras. Vänsterförbundet föreslår att alla finländare får en hundra euros servicesedel av staten.

1.5.2020

Odramatisk direktsändning ska locka storpublik att skydda naturen

Nu är den påkopplad igen, kameran som direktsänder livet på en sten i en sjö, eller bara stenen om sälen råkar ha dykt ner i sjön. Saimenvikaren har blivit beskådad över sju miljoner gånger på fyra år, uppger WWF.

1.5.2020

Penninginsamling ska ge celiakiker mathjälp – antalet nödställda som behöver glutenfri kost är större än tidigare

Brödköerna slingrar sig allt längre under coronaepidemin. Detsamma gäller kön för dem som inte kan äta vanligt bröd. Celiakiförbundet samlar in pengar för att hjälpa dem som behöver glutenfri kost.

1.5.2020

Akademiska sångföreningen förgyllde första maj – "Allt är roligare med riktiga sångare"

Inte ens coronarestriktionerna kunde hindra Akademiska sångföreningen från att sprida äkta valborgsstämning vid Folkhälsans äldreboenden i Helsingfors. Majsol log hur härligt som helst och den tacksamma publiken stornjöt.

Premium

29.4.2020

Pandemin kan bli tidernas största humanitära katastrof

Pandemin riskerar att driva upp en kolossal hungerkris i Afrika. Tidernas potentiellt största humanitära katastrof prövar den globala solidariteten precis när västvärlden har fullt upp med krishantering på hemmaplan.

Premium