Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

15.10.2019

Näringsministern kritiserar fortsatt torskstopp på Åland: Vi har bara tolv båtar

EU förlänger torskfiskeförbudet i östra Östersjön inklusive Åland över nästa år. – Det slår hårt mot vårt småskaliga kustfiske, säger Ålands näringsminister Camilla Gunell. Hon kräver att det finländska EU-ordförandeskapet ska uppmärksamma åländska särintressen i fortsättningen.

Premium

10.10.2019

Haavisto: Turkiska militäroperationen kan generera 100 000 nya flyktingar

Den turkiska offensiven i Syrien kan orsaka en flyktingvåg på upp till hundratusen kurder, säger utrikesminister Pekka Haavisto med hänvisning till beräkningar som internationella organisationer gjort.

Premium

10.10.2019

Justitiekanslern: IS-barnen kan tas hem utan föräldrarnas tillstånd

Regeringen borde sträva efter att ta hem åtminstone de finländska barnen från al-Hol-lägret i Syrien. Det menar justitiekanslern som har tagit ställning till klagomål om regeringens agerande i frågan. Samtidigt varnar han för att de vuxna finländarna i lägret kan utgöra ett säkerhetshot.

10.10.2019

Torvalds: "Turkiets hot är jättedålig politik – vi viker oss inte"

Turkiets hot att släppa miljoner flyktingar till Europa, om EU kritiserar den turkiska offensiven i Syrien, är ett omdömeslöst drag, säger Nils Torvalds. – Jag kan inte vika mig under ett sådant hot.

Premium

9.10.2019

Finland stoppar vapenexport till Turkiet

Finland stoppar all vapenexport till Turkiet i och med den turkiska offensiven i Syrien. Det säger försvarsminister Antti Kaikkonen till HBL, bara tre veckor efter att regeringen gav grönt ljus till en drönarexport.

Premium

9.10.2019

Finnwatch: Finska företag har nollkoll på klimatutsläppen i produktionskedjan

När vi köper varor som tillverkats i länder med stora klimatutsläpp har säljaren dålig eller ingen koll på utsläppen i produktionskedjan. Eftersom vår konsumtion ökar utsläppen också i andra delar av världen måste vi kräva att våra företag redovisar importvarornas klimatpåverkan, anser Finnwatch.

9.10.2019

Språkutbildning vid Helsingfors universitet i fara – "hur tänker regeringen?"

Anslagen för den lagstadgade undervisningen i baltiska och vissa utomeuropeiska språk vid Helsingfors universitet riskerar att strypas. Det vore kontroversiellt då regeringen säger sig värna om utbildningen, globalt ansvar och integrationen av invandrare, säger Pirjo Hiidenmaa, dekanus vid Helsingfors universitet.

Premium

7.10.2019

Analys: Alla marscherar inte för klimatet – gula västar och knorrande glesbygd ger svår demokratiekvation

Finanssektorn uttrycker sig lika klart som Greta Thunberg: EU måste skärpa sitt klimatmål nu. Finland driver frågan under EU-ordförandeskapet men har svårt att få alla ombord.

2.10.2019

Underbetalda kaffeproducenter kräver att Finland tar ansvar – "Stoppa slaveriet"

Också rättvisemärkt kaffe produceras med barnarbetskraft, hävdar organisationen Café for Change. Föreningen Rättvis handel försöker maxa garantipriset till en produktion respekterar mänskliga rättigheter utan att konkurrera ut råvaran.

Premium

26.9.2019

Företag går med i "strejk" för klimatet – siktar på att hitta lösningar

Över 30 företag antar utmaningen om att vika en stund av fredagen för att fundera på hur just de kunde bli klimatsmartare. Det är samtidigt ett sätt att visa att vuxna svarar på ungdomens skolstrejk och kraven på åtgärder.

25.9.2019

Kommentar: Därför har vi minst 30 miljoner skäl att bry oss om IPCC-rapporten

Så havsytan kan stiga med en meter, säger de. Men inte lika mycket i Finland, och vi har god tid att förbereda oss. Ska vi bry oss?

24.9.2019

Analys: Tårfylld Greta fick ingen tröst av FN-toppmötet – Trump driver med tonåringen

De kunde ha dämpat frustrationen Greta Thunberg exponerade i sitt känslofyllda tal. Men världens ledare på FN-toppmötet gjorde tvärtom och lovade inte mycket nytt för att hejda klimatförändringen. Så kom makteliten att berättiga den svenska klimataktivistens svidande kritik.

Premium

23.9.2019

Nokia höjer klimatambitionen – Finland i främsta ledet på klimattoppmötet

Nokia är ett av 87 internationella storbolag som är först ute med löftet att höja sina klimatambitioner i linje med 1,5-gradersmålet. – Näringslivet framskrider snabbare än nationalstaterna på klimatfronten, säger EK:s klimatexpert.

Premium

23.9.2019

Analys: Greta är megafonen som tvingar den politiska gräddan att konfrontera sitt samvete

Högljudda folkmassor, politiska utfästelser och en allvarstyngd forskningsrapport varvas i en salig röra under klimatets supervecka. Klimatrörelsens svenska frontfigur tvingar världens politiska elit att lyssna på sitt samvete i New York.

Premium

22.9.2019

Korna gynnar fågellivet på våtmarken – myndigheterna letar fler skötselområden

Ett syfte med regeringens tilläggssatsningar på naturens mångfald är att förbättra viktiga livsmiljöer för fåglar. Målet att stoppa förlusterna av biologisk mångfald är fortsatt som en avlägsen hägring, men satsningarna på naturbete på våtmarker hör till de snabbaste stegen på den vägen.

Premium

21.9.2019

Pulitzervinnare: Journalistiken ska visa på problemen, inte lösa dem

Han fick USA:s främsta journalistpris för att han förklarade hur människan har rubbat livet i världshaven. Tolv år senare håller Ken Weiss fast vid att journalistikens primära uppdrag är att ringa in problemen, inte att plädera för lösningar.

Premium

20.9.2019

IPCC: Vi riskerar att förlora kampen mot klimatförändringen

Is och snö smälter, världshaven blir varmare och surare, och havsytan stiger – med värre följder än vad vi tidigare beräknat. Så säger FN:s klimatpanel som varnar för människan riskerar förlora kampen mot klimatförändringen om vi dröjer med effektiva åtgärder.

19.9.2019

Arbetsgivare på staden nekade till bönestund – döms till böter och ersättning

Den före detta vd:n för Bostadsproduktionsbyrån vid Helsingfors stad vägrade en muslimsk man ett arbetsavtal som hon redan lovat honom. Helsingfors tingsrätt dömer kvinnan till böter för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt.

Premium

13.9.2019

Klimatpanelen sparrar regeringen: "Visa oss hur utsläppen ska minska"

Finlands klimatmål kanske inte är tuffare än Sveriges fastän det kan verka så. Finlands klimatpanel uppmanar regeringen att likt Sverige rita en vägkarta som visar hur och hur mycket vi tänker minska utsläppen.

12.9.2019

Kustvattnet i bättre skick – men klimatförändringen äventyrar utvecklingen

Finska viken är i bättre skick än tidigare, och det beror antagligen mest på finska havsskyddsinsatser i Ryssland. Men saltvattenströmmar och klimatförändringen riskerar att omintetgöra den positiva effekten, säger forskarna.

12.9.2019

Kommentar: "Kaikkonen hade varit bättre för klimatet" – Kulmuni får bevisa att kritikerna har fel

Det hade varit lättare för regeringssamarbetet om Centern hade valt Antti Kaikkonen till partiordförande. Katri Kulmuni är svårare att förhandla med och håller envisare fast vid sina ståndpunkter. Den bedömningen gör folk i andra regeringspartier.

Premium

9.9.2019

Susanna gör klimatsmarta val varje dag – till och med tandborsten kan dissekeras

Visst behövs ett systemskifte som gör samhället klimatsmartare, men alla har ändå ett ansvar för att göra sitt bästa. Allt annat är lättja och ignorans, säger Susanna Luukinen som kallar sig minimalist, men ändå inte ekoasket.

Premium

8.9.2019

Åländska Emmaus och finländskt ekomärke utmanar Greta Thunberg om nordiskt miljöpris

Finländsk miljömärkning och åländskt hållbarhetsarbete är två av sju kandidater för Nordiska rådets miljöpris. Frågan är om inte den globala klimatrörelsens frontfigur Greta Thunberg är favorit i alla fall.

7.9.2019

Katri Kulmuni ska representera och attrahera ny Centergeneration – avvaktar med ministerrotation

Katri Kulmuni tar över som partiordförande i Centern. Hon ska putsa partiets ålderdomliga rykte och locka ungdomar att engagera sig i Centern för att partiet ska kunna växa på sikt. Motkandidaten Antti Kaikkonens gamla synder spökade i kulisserna.

7.9.2019

Juha Sipilä kritiserar fyra dagars arbetsvecka: Enkla lösningar värmer som kiss i byxan

Det är en ödmjuk men stolt Juha Sipilä som lämnar över ordförandeklubban i Centern. Han försvarar den strama ekonomipolitik hans regering bedrev trots att den ledde till en kolossal valförlust och i förlängningen hans egen avgång.

7.9.2019

Katri Kulmuni allt klarare favorit på Centerns partikongress

Katri Kulmuni framstår som klar favorit till posten som Centerns ordförande. Bedömningen bygger på hur delegaterna på partikongressen i Kouvola resonerar.

6.9.2019

Analys: Centerns nya ledare måste ta avstånd från högern och tackla extremhögern

Den nya Centerledaren måste lyssna till fältet, ena partiet och markera avstånd till Sannfinländarna, inte kopiera dem. När Katri Kulmuni eller Antti Kaikkonen efterträder Juha Sipilä börjar en seg kamp om att vinna tillbaka det förtroende man förlorat.

Premium

2.9.2019

Finlandssvensk klimataktivist efter två dygn i häkte: civilsamhällets rättigheter kringskärs

DNA-profilering, böter, inreseförbud och villkorligt fängelse – det fick Amos Wallgren för att han deltog i en klimataktion mot schweiziska banker. – Straffet står inte i proportion till gärningen, säger han.

Premium

29.8.2019

EU:s chefsdiplomat: Vi har flera skäl att hjälpa Afrikas horn

Europa måste agera målmedvetet och omedelbart för att hjälpa Afrikas horn att utvecklas i gynnsam riktning. – Om vi misslyckas följer något som får migrationsvågen 2015 att se ut som en picknick, säger EU:s chefsdiplomat i området i en intervju för HBL.

25.8.2019

Centralkriminalpolisen: Poliserna hotades med vapen direkt då de kom till platsen

De två poliser som skadades i skottlossningen i Borgå hotades omedelbart med vapen då de kom på plats och gärningen verkar medvetet ha riktats mot dem. Centralkriminalpolisen bekräftar det inte, men förövarna kan ha gillrat en fälla.

24.8.2019

KD vurmar mer för barnen än för köttätande keldjur – tonar ner klimatpolitiken

Den ledande oppositionskraften i den politiska mitten som driver en familjepolitik utifrån konservativa värderingar – det ska Kristdemokraterna bli med Sari Essayah och Peter Östman i spetsen. Så resonerar KD:s högsta beslutande organ.

21.8.2019

Vänsterförbundet vill rikta mer pengar till utbildningen för att hjälpa fler att få jobb

Ge 45 miljoner euro mer till den högre utbildningen och ta 100 miljoner av de miljöskadliga företagsstöden. Bland annat så vill Vänsterförbundet justera Finansministeriets budgetförslag.

Premium

18.8.2019

Konsumenten är inte kung

Den enskilda konsumenten kan inte göra världen hållbar, oberoende av hur medveten hen är. Ekonomins tillväxtkrav går stick i stäv med hållbarhetsmålen, och därför faller ansvaret på dem som har makt att förändra samhällsstrukturerna, heter det i en färsk doktorsavhandling.

Premium

18.8.2019

Först ska vi förändra världen, sedan kan vi bli klimatsmarta

Hur mycket du än vill leva klimatsmart är det nästan omöjligt i dag. Det behövs förändringar på systemnivå för att hela samhället ska bli klimatsmartare. Det säger några ungdomar som jobbar på de stora lösningarna.

Premium

13.8.2019

Finländarna vill åtgärda klimatkrisen, men bara varannan kan tänka sig att äta mer vegetariskt

Hittills har vi främst försökt göra garderoben miljösmart, men den största potentialen för ökad individuell miljö- och klimathållbarhet finns på tallriken. Det visar en färsk studie över finländarnas klimatattityder.

15.7.2019

HBL-enkät: Sannfinländarna kluvna till att hjälpa EU-länder under militärt hot

En klar majoritet av finländarna anser att vi ska erbjuda hjälp om ett annat EU-land utsätts för militärt hot. Bland Sannfinländarnas väljare tänker många tvärtom, visar en opinionsmätning som HBL varit med om att beställa.

Premium

13.7.2019

Granbarkborren fäller europeiska skogar – epidemigränsen nådd i Östnyland

– Det finns ingen anledning till panik, men all orsak att vara på sin vakt. Det säger Rune Grönberg på Skogsreviret i Lovisa efter att epidemigränsen för förekomsten av granbarkborre lokalt har överskridits.

Premium

12.7.2019

Analys: Cirkulär ekonomi förenar där klimatekvationen klyver Europa

Cirkulär ekonomi, version 2.0, lyder Europas svar på två stora globala utmaningar, klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. Finland ska som EU-ordförande jämna vägen för den cirkulära ekonomin.

Premium

11.7.2019

Granbarkborren fäller europeiska skogar – epidemigränsen nådd i Östnyland

– Det finns ingen anledning till panik, men all orsak att vara på sin vakt. Det säger Rune Grönberg på Skogsreviret i Lovisa efter att epidemigränsen för förekomsten av granbarkborre lokalt har överskridits.

Premium

10.7.2019

Ryssland ratificerar Parisavtalet, men Putin varnar för vindkraft: "Maskarna kommer upp ur marken"

Ryssland ska ratificera FN:s klimatavtal i år. President Vladimir Putin säger att klimatförändringen syns men varnar samtidigt för att blint förlita sig på simpla lösningar, och nämner hittills okända problem med vindkraft.

10.7.2019

"Valborgshundringen" krympte till 31 eller 50 euro – men över 600 000 får påökt

Folkpensionen höjs med 31 euro och garantipensionen med 50 euro i månaden. Det är regeringens förslag till pensionsuppgörelse som kan har sitt ursprung i Antti Rinnes uppmärksammade förstamajtal 2018.

21.6.2019

Blodig kamp om de sista dropparna – vattenbristen prövar Indien

Vattenbrist plågar flera miljoner indier. Alla reservoarer i metropolen Chennai har torkat ut sedan monsunen uteblivit. – Indien måste bli bättre på att hantera sina vattenresurser, säger en expert på plats.

Premium

20.6.2019

Grön klimatminister inför EU-ordförandeskapet: Vi ska låta de progressiva ländernas röst höras

Hon anser att EU borde skärpa klimatmålet rejält, men som ordförande för EU:s miljöministrar måste hon tona ned sina personliga preferenser. – Vi ska låta de andra progressiva ländernas röst höras för att driva på resten, säger nya miljöministern Krista Mikkonen.

Premium

16.6.2019

Analys: De gröna måste visa hur en feministisk politik också gynnar männen

De gröna vill njuta av valframgångarna, men partiets nya ordförande hinner inte vila ut. Hon får stå i för att hantera oppositionen på hemmaplan och stockkonservativa europeiska ministerkollegor. Och göra feministisk politik som på sikt tilltalar fler män.

Premium

15.6.2019

Grön optimism i luften när Ohisalo hyllas: Vi ska bekämpa hatretoriken

När ingredienserna är vårens två valsegrar, partiets avtryck i regeringsprogrammet och en ordförande alla berömmer blir De grönas partikongress något av folkfest snarare än analytisk självrannsakan.

Premium

15.6.2019

De grönas nya ordförande: Jag vet varför människor kommer att behöva polisen en dag

När Maria Ohisalo tar över som De grönas ordförande gör hon det som inrikesminister och presumtiv måltavla för sannfinländsk invandringskritik. – Jag har inte gått med i politiken för att det ska vara lätt, säger hon.

Premium

11.6.2019

Analys: En märklig mix av saklighet och populism – Petteri Orpo måste vässa argumentationen

Regeringsprogrammet saknar ett strategiskt grepp, säger oppositionsledaren Petteri Orpo. Men han får skärpa sin egen strategi om han ska bli den oppositionsledare Samlingspartiet behöver.

Premium

9.6.2019

Så gick det till när Rinne lät förloraren dominera regeringsförhandlingarna

HBL gläntar på låsta dörrar för att få en bild av hur Antti Rinnes fempartiregering och dess program egentligen blev till. Det rymdes många tuffa duster mellan felkalkylen i Kampen och gruppfotot på Ständerhuset.

Premium

6.6.2019

SFP tillbaka vid makten: Det här är ingen vänsterregering

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson försvarar helhjärtat partiets beslut att gå med i regeringen. – Hade vi stannat utanför kunde man fråga sig vad vår mission skulle vara i finländsk politik, säger hon.