Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

18.8.2019

Konsumenten är inte kung

Den enskilda konsumenten kan inte göra världen hållbar, oberoende av hur medveten hen är. Ekonomins tillväxtkrav går stick i stäv med hållbarhetsmålen, och därför faller ansvaret på dem som har makt att förändra samhällsstrukturerna, heter det i en färsk doktorsavhandling.

Premium

18.8.2019

Först ska vi förändra världen, sedan kan vi bli klimatsmarta

Hur mycket du än vill leva klimatsmart är det nästan omöjligt i dag. Det behövs förändringar på systemnivå för att hela samhället ska bli klimatsmartare. Det säger några ungdomar som jobbar på de stora lösningarna.

Premium

13.8.2019

Finländarna vill åtgärda klimatkrisen, men bara varannan kan tänka sig att äta mer vegetariskt

Hittills har vi främst försökt göra garderoben miljösmart, men den största potentialen för ökad individuell miljö- och klimathållbarhet finns på tallriken. Det visar en färsk studie över finländarnas klimatattityder.

15.7.2019

HBL-enkät: Sannfinländarna kluvna till att hjälpa EU-länder under militärt hot

En klar majoritet av finländarna anser att vi ska erbjuda hjälp om ett annat EU-land utsätts för militärt hot. Bland Sannfinländarnas väljare tänker många tvärtom, visar en opinionsmätning som HBL varit med om att beställa.

Premium

13.7.2019

Granbarkborren fäller europeiska skogar – epidemigränsen nådd i Östnyland

– Det finns ingen anledning till panik, men all orsak att vara på sin vakt. Det säger Rune Grönberg på Skogsreviret i Lovisa efter att epidemigränsen för förekomsten av granbarkborre lokalt har överskridits.

Premium

12.7.2019

Analys: Cirkulär ekonomi förenar där klimatekvationen klyver Europa

Cirkulär ekonomi, version 2.0, lyder Europas svar på två stora globala utmaningar, klimatförändringen och förlusten av biologisk mångfald. Finland ska som EU-ordförande jämna vägen för den cirkulära ekonomin.

Premium

11.7.2019

Granbarkborren fäller europeiska skogar – epidemigränsen nådd i Östnyland

– Det finns ingen anledning till panik, men all orsak att vara på sin vakt. Det säger Rune Grönberg på Skogsreviret i Lovisa efter att epidemigränsen för förekomsten av granbarkborre lokalt har överskridits.

Premium

10.7.2019

Ryssland ratificerar Parisavtalet, men Putin varnar för vindkraft: "Maskarna kommer upp ur marken"

Ryssland ska ratificera FN:s klimatavtal i år. President Vladimir Putin säger att klimatförändringen syns men varnar samtidigt för att blint förlita sig på simpla lösningar, och nämner hittills okända problem med vindkraft.

10.7.2019

"Valborgshundringen" krympte till 31 eller 50 euro – men över 600 000 får påökt

Folkpensionen höjs med 31 euro och garantipensionen med 50 euro i månaden. Det är regeringens förslag till pensionsuppgörelse som kan har sitt ursprung i Antti Rinnes uppmärksammade förstamajtal 2018.

21.6.2019

Blodig kamp om de sista dropparna – vattenbristen prövar Indien

Vattenbrist plågar flera miljoner indier. Alla reservoarer i metropolen Chennai har torkat ut sedan monsunen uteblivit. – Indien måste bli bättre på att hantera sina vattenresurser, säger en expert på plats.

Premium

20.6.2019

Grön klimatminister inför EU-ordförandeskapet: Vi ska låta de progressiva ländernas röst höras

Hon anser att EU borde skärpa klimatmålet rejält, men som ordförande för EU:s miljöministrar måste hon tona ned sina personliga preferenser. – Vi ska låta de andra progressiva ländernas röst höras för att driva på resten, säger nya miljöministern Krista Mikkonen.

Premium

16.6.2019

Analys: De gröna måste visa hur en feministisk politik också gynnar männen

De gröna vill njuta av valframgångarna, men partiets nya ordförande hinner inte vila ut. Hon får stå i för att hantera oppositionen på hemmaplan och stockkonservativa europeiska ministerkollegor. Och göra feministisk politik som på sikt tilltalar fler män.

Premium

15.6.2019

Grön optimism i luften när Ohisalo hyllas: Vi ska bekämpa hatretoriken

När ingredienserna är vårens två valsegrar, partiets avtryck i regeringsprogrammet och en ordförande alla berömmer blir De grönas partikongress något av folkfest snarare än analytisk självrannsakan.

Premium

15.6.2019

De grönas nya ordförande: Jag vet varför människor kommer att behöva polisen en dag

När Maria Ohisalo tar över som De grönas ordförande gör hon det som inrikesminister och presumtiv måltavla för sannfinländsk invandringskritik. – Jag har inte gått med i politiken för att det ska vara lätt, säger hon.

Premium

11.6.2019

Analys: En märklig mix av saklighet och populism – Petteri Orpo måste vässa argumentationen

Regeringsprogrammet saknar ett strategiskt grepp, säger oppositionsledaren Petteri Orpo. Men han får skärpa sin egen strategi om han ska bli den oppositionsledare Samlingspartiet behöver.

Premium

9.6.2019

Så gick det till när Rinne lät förloraren dominera regeringsförhandlingarna

HBL gläntar på låsta dörrar för att få en bild av hur Antti Rinnes fempartiregering och dess program egentligen blev till. Det rymdes många tuffa duster mellan felkalkylen i Kampen och gruppfotot på Ständerhuset.

Premium

6.6.2019

SFP tillbaka vid makten: Det här är ingen vänsterregering

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson försvarar helhjärtat partiets beslut att gå med i regeringen. – Hade vi stannat utanför kunde man fråga sig vad vår mission skulle vara i finländsk politik, säger hon.

5.6.2019

Li Andersson: Problematiskt att göra studentsvenskan obligatorisk

Li Andersson säger att det knappast går att göra studentsvenskan obligatorisk på kort sikt. På torsdag tillträder hon som undervisningsminister.

Premium

5.6.2019

Kvinnlig majoritet i regeringen – Li Andersson blir undervisningsminister

Tre män och två kvinnor kommer Centerns ministergrupp att bestå av, åtminstone fram till partiets ordförandeval i september. Vänsterförbundet väljer två kvinnor. Li Andersson blir undervisningsminister.

4.6.2019

"I duschen stänger jag kranen medan jag sätter schampo i håret"

Är du beredd att inte duscha eller att inte tvätta dina kläder lika ofta som annars för att spara energi och naturresurser och på så sätt bidra till att bromsa klimatförändringen? HBL ställde frågan till deltagare på ungdomens klimatmöte i Helsingfors i våras. Så här svarar de:

Premium

3.6.2019

Analys: Regeringspusslet: Centern firar triumfer hela vägen

Inte nog med att Centern satte ett odiskutabelt avtryck i regeringsprogrammet. Valets största förlorare lyckades dessutom lägga beslag på många och tunga ministerportföljer.

Premium

3.6.2019

Regeringskällor: Osannolikt att studentsvenskan blir obligatorisk

Studentsvenskan kan bli obligatorisk igen, om man läser regeringsprogrammet. Men talar man med regeringskällor kommer det knappast att hända.

Premium

31.5.2019

Våra tomater bantar sitt klimatavtryck, närmar sig de spanska

Den inhemska tomatens klimatavtryck har mer än halverats på drygt tio år. Det är främst för att alltfler växthus frångått oljeuppvärmning. En fortsatt energiomställning är det effektivaste sättet att minska på avtrycket ytterligare, visar en färsk studie.

Premium

29.5.2019

Ålands röstmagnet Anton Nilsson är en vän av EU men inte en vän av allt EU gör – redo att kliva i Torvalds stövlar

EU är bra men kan skylla sig självt för sitt dåliga rykte. Unionen ska inte detaljstyra sådant som folk i medlemsländerna förstår sig bättre på. Det säger Anton Nilsson, åländsk röstmagnet i EU-valet och nybliven suppleant i EU-parlamentet.

Premium

27.5.2019

Analys: Valvårens dubbla förlorare spelar nyckelrollen i Ständerhuset

Efter två brakförluster samma vår är Centern den finländska politikens största krisparti. Ändå har just Centern en nyckelposition i regeringsförhandlingarna på Ständerhuset. Det kan bädda för ett nytt lyft på sikt.

Premium

26.5.2019

Det här behöver du veta om EU-valet: Gröna vågen sköljde över högerpopulisternas framgång i Finland

Samlingspartiet blir det enda riktigt stora partiet och De gröna den enda riktigt stora segraren i EU-valet i Finland. De gröna är ensamma om att vinna ett tilläggsmandat medan Samlingspartiet tar revansch efter riksdagsvalet. Svenska folkpartiet klarar av att förnya sitt mandat. Centerns kräftgång fortsätter.

26.5.2019

90 procent av rösterna räknade: Samlingspartiet klar etta, Gröna största valsegraren, SFP fixar mandatet

Samlingspartiet behåller sin position som största parti Europavalet i Finland. De gröna går mest framåt och tar ett tilläggsmandat medan SFP behåller sitt enda. Så ser det ut när 90 procent av rösterna räknats.

25.5.2019

Dansk 17-årig klimataktivist tror att man kan bli lycklig utan bil och biff

Resandet är en av de knepigare bitarna när alla måste ändra livsstil. Det säger Nanna Lindbæk Qvesel, dansk klimataktivist som undanber sig alla jämförelser med Greta Thunberg.

Premium

25.5.2019

De hoppas att väljarna ska genomskåda populismens enkla svar på Europas svåra frågor

Europa behöver mer enighet, men är troligare på väg mot splittring. Klimat- och invandringsdebatterna visar hur kluvet Europa är, säger publiken på festivalen Världen i byn i slutspurten inför EU-valet.

Premium

24.5.2019

Tuff dragkamp om ekonomin i regeringsförhandlingarna

Om Antti Rinne ska få ihop en regering måste de fem partierna tala ihop sig framför allt om de ekonomiska ramarna. Det är så knepigt att Rinne reserverat hela nästa vecka för ändamålet.

Premium

24.5.2019

Oklart hur mycket translagen justeras – Seta kräver ordentlig reform

Det blir fler justeringar i translagen än vad man känner till i offentligheten. Det beskedet ger SDP-ordföranden Antti Rinne, men han går inte in på några detaljer.

23.5.2019

Efter katastrofen i Moçambique är de sårbara än mer utsatta

Översvämningarna efter vårens cykloner ebbar ut och krisens mest akuta skede är över. När omvärlden redan har hunnit glömma katastrofen i Moçambique bistår Kaisa-Leena Juvonen ett av världens fattigaste folk att ge barnen en bättre framtid.

Premium

22.5.2019

Historiskt vrakfynd: Lastfartyget m/s Irma hittat över 50 år efter haveriet

Dykare har hittat lastfartyget m/s Irma som förliste och drog elva personer med sig i djupet norr om Åland hösten 1968. – Irma ligger på 43 meters djup ganska mitt emellan Åland och Raumo, säger Tomas Gustafsson som ingår i sökteamet.

Premium

22.5.2019

Historiskt vrakfynd: Lastfartyget m/s Irma hittat över 50 år efter haveriet

Dykare har hittat lastfartyget m/s Irma som förliste och drog elva personer med sig i djupet norr om Åland hösten 1968. – Irma ligger på 43 meters djup ganska mitt emellan Åland och Raumo, säger Tomas Gustafsson som ingår i sökteamet.

Premium

22.5.2019

De flesta partier ovilliga att införa koldioxidskatt

De flesta partier vill bromsa klimatförändringen, men är ändå inte pigga på att införa en europeisk koldioxidskatt, visar HBL:s EU-valkompass. En skatt kunde komplettera utsläppshandeln, men är politiskt svårare att driva, säger experterna.

Premium

20.5.2019

Eero Heinäluoma vill bli kommissionär – varnar för populisterna i EU-valet

Eero Heinäluoma hoppas på att bli Finlands följande EU-kommissionär. Han menar att posten är vikt för SDP, och utgår från att de övriga partierna respekterar det.

20.5.2019

EU-stöd till ekologiskt kött gynnar tofsvipan och svalorna

Stödet till ekologiska djurgårdar är den stödform inom jordbrukspolitiken som främst gagnar miljön, åtminstone i den mån fåglarna fungerar som indikatorer. Det visar en färsk studie.

Premium

20.5.2019

Liten men tung fågelraritet i Porkala skärgård

En dvärgsävsparv har för första gången påträffats i Finland. Fågeln upptäcktes på Rönnskärs fågelstation i Porkala.

17.5.2019

Irritation i Ständerhuset: Sipiläs och Rinnes klockor är i otakt

Den avgående och den sannolikt blivande statsministern har olika uppfattning om hur regeringsförhandlingarna framskrider. Juha Sipilä klagar på att ingenting händer medan Antti Rinne är nöjd med att tidtabellen verkar hålla.

16.5.2019

Döden sprider sig i Östersjön – professor varnar för att kasta pengarna i sjön

Femton procent av havsbottnen i Östersjön är död. Det finns en stor enighet om att rädda havet men en lika stor oenighet om bästa metod.

Premium

16.5.2019

Skogen och ekonomin svåra bitar i regeringspusslet

Naturresursinstitutet medger att kalkylerna bakom skogens roll som kolsänka är inkonsekventa och måste göras om. Det komplicerar regeringsförhandlingarna ytterligare, oklart hur. De är svåra nog när partiledarna ska enas om ramarna för de offentliga finanserna.

15.5.2019

Söndagsjobb väntar regeringsförhandlarna

Regeringsförhandlarna tvingas vika söndagen för arbete, men Antti Rinne försäkrar att stämningen fortfarande är god. Han hoppas att programmet ska bli klart inom utsatt tid.

15.5.2019

Amanda Sandelin skrev tio laudatur: Jag har satsat på skolan sedan lågstadiet

Amanda Sandelin vid Gymnasiet Grankulla Samskola stod för årets präktigaste studentbetyg – laudatur i tio ämnen. Hon har sökt in till två studieprogram, men tvekar fortfarande inför framtiden. – Det är öppet vad jag vill bli som stor, säger hon.

15.5.2019

Seniorer känner sig som andra klassens medborgare – men är lyckliga ändå

Små pensioner och dålig kvalitet på vård och omsorg bekymrar de äldre årskullarna mest, visar en enkät. Men trots att merparten av de äldre känner sig som andra klassens medborgare är de mestadels både nöjda och lyckliga.

Premium

15.5.2019

Sex partier vill reglera skarvbeståndet – forskare uppmanar jurister att tänka om

Sex av åtta partier anser att Finland nationellt ska reglera skarvbeståndet, visar HBL:s EU-valkompass. För att lösa konflikten borde Finland helst rådfråga EU:s domstol och våra myndigheter samarbeta med skärgårdsbefolkningen, säger en forskare.

9.5.2019

Rapport: Nedskärningarna i biståndet var "en tragedi"

Finlands utvecklingspolitik måste bli mera målmedveten, långsiktig och resultatorienterad. Den tål inte helomvändningar varje gång vi får en ny regering. I stället ska den stötta Finlands strävan att nå FN:s hållbarhetsmål, säger Utvecklingspolitiska kommissionen.

Premium

8.5.2019

Analys: Därför dissade Antti Rinne Samlingspartiet

Petteri Orpo var lite för tuff i regeringssonderingen och trodde aningen för arrogant på att SDP absolut behöver hans parti i regeringen. När Centern öppnade för samarbete kunde Antti Rinne slänga ut Samlingspartiet.

Premium

8.5.2019

Centern är redo att gå med i regeringen - stor majoritet i partiet sade ja

Centerns beslutande organ är beredda att gå med i Antti Rinnes (SDP) regering. I ett frågeformulär som skickades ut till Centerns fullmäktige, styrelse och riksdagsledamöter sade 80 procent ja.