Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

13.12.2017

HBL Kväll: Anna-Kajsa Edström strålade ljus och värme hela luciadagen

Anna-Kajsa Edström från Jakobstad kröntes till Finlands lucia och skred stämningsfullt ned för Domkyrkans trappa helt i enlighet med traditionen. Dagen var bråd för henne, med lussande i riksdagen på morgonen och på Folkhälsan på dagen, före själva kröningen på kvällen.

6.12.2017

Den döda veden kan rädda skogens liv

Träden växer så det knakar, men talltitan, barkbocken och flera andra skogslevande arter befinner sig i en utförsbacke. Om skogsbruket inte lever upp till sina ekologiska hållbarhetsmål riskerar backen att bli brantare.

5.12.2017

3.12.2017

Laura Huhtasaari: "Vi kan inte vara hela världens vårdcentral"

EU håller på att beröva oss yttrandefriheten och självständigheten medan liberala krafter hotar "det normala" Finland, säger Laura Huhtasaari. Hon lovar försvara allt det goda som hon upplever hotas av mångkultur och annat skadligt.

30.11.2017

NY Times: Trump tänker avskeda Tillerson

USA:s president Donald Trump tänker sparka utrikesminister Rex Tillerson, skriver New York Times. CIA-chefen Mike Pompeo är tilltänkt ersättare.

28.11.2017

Mellanösternkonflikten: Tidigare fiender jobbar för fred med antivåld

Konflikten mellan Israel och Palestina kan ta slut snabbare än mången tror. En folkrörelse som funnit våldsspiralens meningslöshet förenar motpolerna till kamp för fred med antivåldsmetoder.

28.11.2017

Biståndsrörelserna får ny paraplyorganisation

Kepa och Kehys går samman och bildar därmed en ny paraplyorganisation för folkrörelserna inom utveckling och bistånd.

24.11.2017

Toppmöte ska lyssna till Afrikas ungdomar

Addera en oundviklig folkökning med ungdomsarbetslöshet, konflikter, urbanisering, torka och utsiktslöshet – och summan blir en ökad risk för radikalisering. Inte att undra på att temat för årets EU-Afrika-toppmöte är ungdomar och utveckling.

23.11.2017

Med en njure från 3D-skrivaren kan livet bli bättre

I brist på människor som kan donera organ till patienter jobbar ett forskningsteam på att ta fram en fungerande mininjure med 3D-printer. Team Futurena är en av sju finalister i idétävlingen Helsinki Challenge som avgörs på fredag.

18.11.2017

Analys: Kina spelade ut EU i klimatförhandlingarna

När USA viker undan är det Kina som anger takten i de internationella klimatförhandlingarna. I brist på allierade råkade EU på defensiven på årets toppmöte.

18.11.2017

Planeten lider av klimatförändring – möt läkaren som vill rädda världen

Patienten är jordklotet och diagnosen lyder klimatförändring. Läkaren Courtney Howard rekommenderar omedelbar behandling. – Hälsan är det bästa argumentet för att väcka klimatengagemang, säger hon.

17.11.2017

Odramatiskt klimatmöte tog små steg framåt

Processen gick framåt ungefär som avsett, men årets klimattoppmöte i Bonn går inte till historien som någon milstolpe. Mycket jobb återstår nästa år innan vi vet hur Parisavtalet ska fungera i praktiken.

16.11.2017

Kolkraftens motståndare går samman – pressar Donald Trump

USA:s närmaste grannar och allierade har bildat en pakt som går tvärt emot Donald Trumps klimatpolitik. Finland är med i alliansen som lovar fasa ut kolkraften till 2030.

16.11.2017

Tysk vattenkraft stabiliserar elnätet men irriterar ortsborna

Det går att lagra vattenkraft. Det har Tyskland gjort i femtio år, men tanken på att bygga fler pumpkraftverk är impopulär. – Alla vill ha mer förnybart, men ingen vill ha det på sin bakgård, säger klimatrådgivaren Marcus Müller.

15.11.2017

Obamas klimatrådgivare: "Parisavtalet är starkare än Trump"

– USA är som Dr Jekyll och Mr Hyde. Vi har skapat så starka ramar för klimatpolitiken att vi inte kan slå sönder dem, säger Paul Bodnar, tidigare president Obamas klimatrådgivare, i en intervju för HBL.

13.11.2017

Larmrapport på klimatmötet: Utsläppen ökar igen

De globala klimatutsläppen väntas öka i år efter att ha planat ut i tre års tid, visar en studie. Kinas konjunktursvängar är den främsta orsaken, och EU:s slöa klimatpolitik bidrar, säger ordföranden för Finlands klimatpanel.

12.11.2017

Klimatmötet: Städer lovar strypa utsläppen snabbare

Ett otal av världens städer lovar att trappa upp klimatarbetet. Kommunpolitikerna i en alltmer urbaniserad värld anser sig ha ett särskilt ansvar för att visa vägen.

12.11.2017

Politisk korrekthet förändrar vårt språk

Lappland kan komma att raderas från den språkliga kartan, barnens indianlekar kan definieras om och rökare kan bli ett fult ord när en våg av politisk korrekthet sköljer över oss västerifrån. Forskare varnar för dåligt motiverade förändringar och betydelseförtunning av svenska ord.

12.11.2017

Ledningen kritisk till FDUV:s nya namn

FDUV vill framöver heta Förbundet för personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning. Det nya namnet uppfattas som tidsenligt men tautologiskt. Namnbytet förutsätter Patent- och registerstyrelsens godkännande.

10.11.2017

Finlands chefsförhandlare efter halva klimatmötet: "Nu hårdnar retoriken"

USA har hittills jobbat aktivt under FN:s klimattoppmöte i Bonn. När politikerna anländer nästa vecka kommer retoriken att hårdna, bedömer Finlands chefsförhandlare.

9.11.2017

Sipilä bedyrar: Regeringen visste inte om Sannfinländarnas tudelning

Statsministern tillstår att det på förhand viskades om eventuella utbrytare från Sannfinländarna ifall av att Jussi Halla-aho skulle bli partiordförande. Däremot bedyrar Juha Sipilä att han inte hade information om det eller en färdig krisplan.

6.11.2017

USA-minister prisar Finlands Natosamarbete

USA:s försvarsminister radade upp artighetsfraser efter en träff med president Sauli Niinistö på måndagen. James Mattis gratulerade Finland till att ha inrättat ett center för att motverka hybridhot och till det goda samarbetet med Nato.

6.11.2017

Väderstatistik: 2017 väntas bli ett av de tre varmaste åren

Det pågående året kommer att bli det näst varmaste eller det tredje varmaste som någonsin uppmätts, visar global väderstatistik. Det starka El Niño-fenomenet förra året gör att rekordet från 2016 inte är hotat.

6.11.2017

Analys: Klimattåget ska accelerera med handbromsen på

Räkna inte med något genombrott på FN:s klimattoppmöte som inleds i Bonn i dag. De anspråkslösa förväntningarna beror delvis på att årets möte är det första med Donald Trump i Vita huset.

1.11.2017

Norden vill låta EU förbjuda mikroplaster i hygienprodukter

De nordiska länderna vill förbjuda mikroplaster i kroppsvårdsprodukter, men inte förrän EU gjort det. Nordiska rådets utskott för ett hållbart Norden hade hoppats på att Norden skulle ha visat vägen.

31.10.2017

Ny rapport: klimatutsläppen måste strypas snabbare

Det brådskar med att minska klimatutsläppen på kort sikt, visar en färsk rapport. Några nya löften under Parisavtalet är ändå inte att vänta på årets klimattoppmöte.

26.10.2017

Polisen reder ut människorov i Uppsala

En större polisinsats har inletts i Uppsala sedan en man förts bort av två andra män med bil. Brottet rubriceras som människorov, skriver Aftonbladet.

26.10.2017

HBL Kväll: Beväringen som körde lastbilen misstänks för brott – fyra döda i Ekenäsolyckan

Fyra människor miste livet när ett tåg körde på försvarets lastbil i Leksvall i utkanten av Ekenäs i morse. Tre värnpliktiga i lastbilen och en tågpassagerare omkom. Polisen misstänker beväringen som körde lastbilen för brott.

25.10.2017

Storföretagen ökar takten i klimatkampen – finska skogs- och telebolag håller världsklass

Allt fler av världens storbolag slår in på en klimathållbar väg, visar en internationell studie. UPM-Kymmene, Metsä Board och Elisa platsar i världseliten.

24.10.2017

Nya kriterier för förnybar energi genererar osande kritik

När EU stöper om direktivet för förnybar energi verkar ingen vara riktigt nöjd. Såväl politiker som industrin och miljörörelsen klagar.

23.10.2017

Skärgårdsfåglar klarar sig bäst i Åboland

Trots ejderbeståndets krasch och trots att mink och mårdhund härjar på kobbarna hyser Åbolands skärgård ett av Finlands rikaste fågelbestånd. Det visar en rapport om skärgårdsfaunan.

23.10.2017

Skatteparadisen bromsar världens utveckling

Finland vill stärka u-ländernas förmåga att bära upp skatt, men motarbetar en reform som skulle försvåra aggressiv skatteplanering. Lyydia Kilpi vid Kepa kräver tuffare rapporteringskrav för storbolag för att komma åt skatteparadisen.

19.10.2017

Larmrapport om rasande insektsbestånd – risk för ekokollaps

Insektsbestånden har rasat i Tyskland, och forskarna varnar för en ekologisk kollaps också i andra länder. Läget är knappast lika allvarligt i Finland, men nyheten är ytterst oroväckande, säger Esko Hyvärinen på Miljöministeriet.

18.10.2017

Biologisk rening ska skydda Lillhoplax havsöringar

Helsingfors och Esbo ska använda biokol för att rena regnvatten innan det rinner ut i bäckar och vidare i havet. Vide kan fungera som reningsfilter.

17.10.2017

EU bokför asylprocesser för 15 miljarder som utvecklingsbistånd

En allt större del av utvecklingsbiståndet går till att ta emot flyktingar på hemmaplan, visar en europeisk rapport. Finland satsade mest utvecklingsbistånd på sig självt.

15.10.2017

Inga räkor på menyn när Xi kan bli lika mäktig som Mao

Ingen frukt på hotellrummet, ingen gratis hårklippning och inga räkor på menyn – det är hårdare bud än förut när antikorruptionslinjen färgar det kinesiska kommunistpartiets kongress. Den kan göra president Xi lika inflytelserik som Mao.

14.10.2017

Pietetsfullt hantverk och diskreta färger charmade när riksdagen bjöd på öppet hus

Det var idel lovord när det nyrenoverade Riksdagshuset öppnade sina dörrar för allmänheten. Bland gästerna önskade en del att den politiska debatten höll samma kvalitet som hantverket och kryddkakan.

13.10.2017

Rekordregnen håller Åboleden under ytan

Översvämningen på Åboleden i Esbo håller i sig över helgen även om det ska regna mindre. I Hagabäcken i Helsingfors ser öringen ut att kunna leka fastän det läckt ut toalettavfall i vattnet. Dessbättre gynnas fisken av högvattnet.

11.10.2017

Småkryp och frisbeegolfare vinner på miljögärning

Kakslammi naturskyddsområde i Tavastland är en unik satsning där parter med helt olika intressen funnit varandra. Frisbeegolf och hotade insekter gynnas säkert, och kanske också näringslivet.

11.10.2017

Spillningen avslöjar trollsländornas mångsidiga rovdjursdiet

Trollsländorna är rovdjur som rätt urskillningslöst rensar luften på småkryp. Ny forskning antyder att sländorna kan anses vara en tredje stor grupp av luftrenare, vid sidan av fåglar och fladdermöss.

10.10.2017

HFD kritiserar "halvfärdigt och problematiskt" lagförslag

Högsta förvaltningsdomstolen kritiserar utkastet till ett lagförslag som ska minska byråkratin för att få miljötillstånd. Miljöministeriet säger att förslaget ska justeras innan det kommer upp i riksdagen.

10.10.2017

Kommentar: Regeringen har för bråttom

Regeringen ska inte kritiseras för bristande ambitioner. Ingen är betjänt av onödigt förmynderi eller förlegade normer. Dessvärre är det inte så enkelt att montera ned normer som det lät inför riksdagsvalet.

9.10.2017

Torvalds vill ha Natomedlemskap utan folkomröstning

Det behövs ingen folkomröstning om ett Natomedlemskap, anser Nils Torvalds som anslutit sig till Natoanhängarna. Frågan skiljer åt deltagarna i höstens första lite bredare presidentvalsdebatt.

7.10.2017

Tvångsarbete fällde de svältande i anonyma massgravar

Kontraproduktiva försök att stävja folkvandringen under hungersnöden för 150 år sedan bidrog till att matbristen utmynnade i en sjukdomskris. Tvångsarbete och isolering höjde dödssiffran.

4.10.2017

Försiktig djurskyddsreform att vänta

Regeringspartierna är skeptiska till kraven på en riktigt progressiv djurskyddslag. När den över 20 år gamla lagen förnyas kretsar debatten kring i vilken mån djurens välbefinnande tillgodoses.

4.10.2017

Igelkottarnas räddare får årets djurskyddspris

Tänk efter och fråga någon som vet innan du fångar in ett djur som du tror behöver hjälp. Det säger Andrea Kurtén på Högholmens viltsjukhus som får årets djurskyddspris.