Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

19.2.2019

En däggdjursart har för första gången dött ut på grund av klimatförändringen

Fyra miljönyheter visar hur klimatförändringen påverkar vinternaturen här hemma och sommaren på andra sidan jorden.

19.2.2019

Slut på Anne Berners franska visit i politiken – går över till bankvärlden

Minister Anne Berner har gjort sitt i politiken. I stället ska hon bli styrelsemedlem i den svenska banken SEB.

18.2.2019

Lappugglor tjusar och gäckar fågelskådare i innerstaden och förorten – har du sett den ovanliga gästen?

Först dök en lappuggla upp i Olars i Esbo för en dryg vecka sedan. Och i lördags upptäcktes en lappuggla till i södra Helsingfors. – Mycket ovanligt, säger ornitologen Jörgen Palmgren.

18.2.2019

Polisen grep ung man – hade löpt amok på brandbilens tak

Polisen har gripit en man i 20-årsåldern, misstänkt för tre fall av skadegörelse. Mannen förstörde egendom i centrala Helsingfors tidigt på måndagsmorgonen.

18.2.2019

Kommentar: Vi behöver inte klickrubrikernas överdrifter – världen är krass nog som den är

"Tar vi till överdrifter försvinner debatten i det mediala bruset."

18.2.2019

HBL reder ut: Skapar klimatförändringen flyktingströmmar?

Med klimatförändringen blir utsatta områden obeboeliga, vilket skapar konflikter och massmigration. Så brukar det stå i tidningarna och nu sägs det vara vetenskapligt bevisat. Riktigt så enkelt är det ändå inte, säger en svensk forskare som kritiserar en färsk studie.

Premium

14.2.2019

SFV sålde lyxfastighet i centrum: "Vinsten blev ett sjusiffrigt belopp"

Svenska folkskolans vänner har sålt hela sitt aktieinnehav i Fastighets Ab Diana på Georgsgatan 16 i Helsingfors. SFV gjorde en miljonvinst och betecknar affären som mycket god.

Premium

12.2.2019

Så minskade Borgåfamiljen sitt klimatavtryck: "Lätt att ersätta det röda köttet"

Familjen Simolas klimatavtryck är rejält mindre än finländarnas i snitt. Piritta och Juha Simola har märkt att det är lätt att bli bättre, men svårare att leva riktigt klimatsmart.

11.2.2019

Så minskade Borgåfamiljen sitt klimatavtryck: "Lätt att ersätta det röda köttet"

Det behövs fler konkreta tips för en klimatsmart vardag och det måste bli enklare att mäta sin egen påverkan. Så lyder familjen Simolas tips när allt fler hushåll ska gå in för att minska sitt klimatavtryck.

Premium

4.2.2019

Intervju: Inhopp blev längre vikariat som partiledare – Sanna Marin: "Fast jag är ung och kvinna röstar många äldre män på mig"

För väljarna är det politiken och partiernas budskap som är avgörande i riksdagsvalet, inte partiordförandenas personliga egenskaper. Det säger Sanna Marin som ska lotsa SDP mot valseger, utan att bry sig om dem som vill ifrågasätta henne.

2.2.2019

Långt till närmaste sopkärl gör att folk inte orkar plastsortera

Kvinnor, högutbildade och pensionärer är bäst på att sortera förpackningsplast, visar en färsk undersökning, och det hjälper industrin att fram nya returprodukter. Om alla blir bättre kan vi bromsa klimatförändringen och främja den cirkulära ekonomin i stället för tvärtom.

Premium

2.2.2019

Två tredjedelar av bioavfallet landar fel – vi kan bli bättre på att sopsortera

Förpackningsplast skickas till Riihimäki, metallskrot till Sverige och glas till Storbritannien. Infrastrukturen för återvinning är på plats, men vi slarvar med sopsorteringen.

Premium

28.1.2019

Klimatprognos: Töväder och skalbaggar kommer att drabba våra skogar

Klimatförändringen ökar risken för omfattande skogsskador i Finland, både genom stormar och skadeinsekter. Skogssektorn måste anpassa sig, säger Finlands klimatpanel.

Premium

25.1.2019

Norden ska bli klimatsmartast i världen – återstår att se hur

Norden lovar att gå i bräschen för tuffare internationell klimatpolitik, men utan att säga vilka lösningar man ska välja. Det klarnar tidigast nästa höst.

Premium

20.1.2019

Analys: Petteri Orpo ser Samlingspartiet som en förnuftets röst i debatten om sexualbrotten

Samlingspartiet kastar sig in i valkampanjen med ett enda mål: Petteri Orpo ska bli statsminister. Orpo är ändå noga med att inte spela bort de kort han behöver om SDP trots allt blir etta.

Premium

18.1.2019

Här är listorna över de största globala riskerna – miljöhoten i topp

Väderextremer och otillräcklig klimatpolitik ligger i topp då näringslivets och politikens främsta pampar bedömer de största riskerna mot den globala ekonomin inför årets ekonomitoppmöte i Davos.

Premium

17.1.2019

Fyra av nio partier vill styra konsumentens kostval med skattepolitik

Finländarna får gärna äta klimatsmartare och hälsosammare, säger politikerna, men bara fyra av nio partier är beredda att justera skatter för att styra konsumenterna i den riktningen. Majoriteten vill lita på att konsumenterna själva tänker innan den köper sin mat.

Premium

15.1.2019

Analys: Finnair medger: Biobränsle är en droppe i havet

Finnairs resenärer kan betala några euro extra för minskade utsläpp i Moçambique eller någon tiolapp för amerikanskt biobränsle. Flygets utsläpp fortsätter att öka trots frivillig klimatkompensering.

Premium

14.1.2019

Analys: HBL granskar klimatpolitiska ambitioner: Nästan tjugo år skiljer partierna åt

De gröna och Vänsterförbundet sätter målet för Finlands koldioxidnegativitet nästan 20 år tidigare än Centern, Kristdemokraterna eller Blå framtid. HBL:s granskning visar på skillnader mellan partierna i trafik- och skogsfrågor.

Premium

11.1.2019

Flera hundra skolelever klimatstrejkar: Vi kan inte vänta

"Vi står med Greta", skanderar ungdomarna på Riksdagshusets trappa. De är flera hundra och de är här för att sätta press på politikerna och kräva handling, inte bara vackra ord.

Premium

9.1.2019

Höger eller vänster gör skillnad också i klimatpolitiken

Det kostar att bromsa klimatförändringen, men är det höginkomsttagarna eller "den vanliga människan" som ska betala notan? Partiernas åsikter går kraftigt isär på årets första valdebatt.

Premium

7.1.2019

Analys: Vårens politiska utmaning – Blå framtid vill bli lika stort som SFP

Det verkar hopplöst för riksdagens minstingar att nå sina mål i vårens val. Blå framtid siktar på att matcha Svenska riksdagsgruppen i storlek medan Harry Harkimos rörelse letar kandidater utanför Helsingfors och Nylands valkretsar.

Premium

6.1.2019

Vi äter mer kött än någonsin – då blir veganismen populärare

Över tiotusen finländare försöker lämna bort köttet i januari, delvis som en klimatgärning. Det är bra att minska på vårt rekordstora köttintag men fel att bannlysa allt kött. Äter man nötkött är det bäst att välja inhemskt, säger en forskare.

Premium

6.1.2019

Vatten – en bristvara som kan driva fram krig och terrorism

Vattenbrist är ett stort och växande problem i världen. Inte ens i de tusen sjöarnas land kan vi värja oss mot de indirekta följderna.

Premium

1.1.2019

Fångar möss och inventerar flygekorrar – han är bäst i Finland på att hitta däggdjur

Vintercykling till jobbet, viltkamera på bakgården och fladdermusdetektor i sommarnatten – där är några ingredienser i receptet som gav Tom Ahlström segern i tävlingen om vem som såg flest däggdjursarter i Finland under 2018.

Premium

22.12.2018

Ungdomens taleskvinna: Klimatstrejker är ett desperat "hallå, vi förväntar oss mer av er"

Klimatstrejker visar på frustration över att vi inte lever som vi lär och att vi bygger en framtid ungdomen inte vill ha. – Vi står på barrikaderna för att vi inte släpps in i rummen där besluten tas, säger Henrietta Flodell som har fört fram ungdomens röst i FN.

Premium

18.12.2018

Finlands natur blir allt mindre unik – det kostar pengar att skydda den

Nästan hälften av Finlands naturtyper är hotade, visar en nationell inventering. Miljöministern vill se nya metoder för att vända trenden. Miljörörelsen säger att det kostar hundratals miljoner euro, pengar som regeringen viker för annat.

17.12.2018

Sannfinländarna ignorerar klimatpolitiken – "En finländsk fabriksskorsten är en miljögärning"

Sannfinländarna lämnar den parlamentariska arbetsgrupp som ska staka ut riktlinjer för en ambitiösare finländsk klimatpolitik. Partiet anser att målen är utopistiska och leder till "självmord".

16.12.2018

Analys: Parisavtalet räddat, men annars gav klimatmötet inte mycket hopp

Medvetenheten om att det brådskar att bromsa klimatförändringen avspeglades inte i besluten på FN-mötet i Polen. Den regelbok man skrev ihop för Parisavtalet prisas däremot allmänt. HBL analyserar kontentan av mötet.

Premium

15.12.2018

Greta bäst, skenheligheten sämst – HBL listar klimatmötets toppar och floppar

En slagfärdig tonåring säger det alla vet: det brådskar med klimatåtgärderna. Tusentals delegater applåderar henne, men tillbaka i förhandlingsrummen fortsätter de att bromsa eller urvattna samma åtgärder. Där är klimatmötets höjdpunkt och skamfläck i ett nötskal.

Premium

15.12.2018

Klimatmötet slut efter maratonuppgörelse – Tiilikainen nöjd med utfallet

Det krävdes 30 timmar av oavbrutna, extra överläggningar innan FN:s klimattoppmöte klubbades i Polen sent på lördagen. Finlands miljöminister Kimmo Tiilikainen jublar åt att Parisavtalet fick en regelbok som gäller alla parter.

14.12.2018

Ingen vit rök från klimatmötet – tvist mellan EU och Kina drar ut på tiden

Precis när knäckfrågan såg ut att vara avklarad körde FN:s klimattoppmöte fast och gick in på övertid. Förhandlingarna väntas pågå över natten.

14.12.2018

Gretas skolstrejk smittar av sig – polska ungdomar sjunger Michael Jackson

Polska tonåringar skolstrejkade på fredagen, inspirerade av sin svenska förebild Greta Thunberg, och krävde snabbare och tuffare tag på klimatmötet i Katowice.

14.12.2018

Ungdomar kräver inflytande i klimatpolitiken: "Vår framtid ligger på förhandlingsbordet"

Systemfel i politiken gör klimatfrågan extremt svår. De som ska leva med de beslut vi tar i dag kommer inte åt att påverka dem. Det är ett enormt problem, säger en demokratiforskare.

Premium

12.12.2018

HBL i Polen: "Svårt att fasa ut kolet när de fattiga eldar med möbler"

Förr satte kommunismen skräck i kolgruvarbetarna. Nu vill klimatrörelsen avveckla hela branschen. När historien och arbetet formar en nations identitet är det inte så lätt att applådera klimatambitioner. Polen är ombord, men behöver hjälp för att få upp farten på klimatskutan.

Premium

11.12.2018

Finland och EU kämpar för lika regler i klimatpolitiken

Klimatförhandlingarna i Polen löper precis så trögt som väntat och knäckfrågan om Parisavtalets regelverk kommer inte att avgöras förrän mötet tar slut, gissningsvis natten till lördag. Vid sidan av förhandlingarna har kollobbyn retat gallfeber på klimataktivisterna.

Premium

11.12.2018

Solen kan skingra dimman över Indiens klimatpolitik

Klimatutsläppen i världens snart folkrikaste nation ökar, men samtidigt håller solenergin på att konkurrera ut kolkraften. HBL granskar Indien, doldisen bland nyckelspelarna i FN:s pågående klimatförhandlingar.

Premium

10.12.2018

Finland backar på listan över världens klimathjältar – Sverige toppar

Finland tappar fyra placeringar och kommer på trettonde plats i en jämförelse av klimatinsatser i nästan 60 länder. Inte ens klimatklassens primuselev Sverige klarar sig undan kritiken.

Premium

6.12.2018

Finlands små klimatutsläpp lämnar stort avtryck för att vi är så få

Finland har en skyldighet att minska sina koldioxidutsläpp även om de är så små att de inte ensamma bromsar klimatförändringen. Kati Kulovesi i Finlands klimatpanel förklarar varför.

Premium

6.12.2018

Klimatutsläppen når rekordnivå – igen

De globala koldioxidutsläppen beräknas öka i år igen, visar en rapport som släpptes på FN:s klimatmöte i Katowice.

4.12.2018

Forskning: Vi borde slopa nio köttallrikar av tio

En vegetarisk skoldag i veckan är bara en försiktig början på den omställning som kunde göra nordiska dieter förenliga med Parisavtalet. Vi borde minska köttkonsumtionen med upp till 80-90 procent, säger Nordiska ministerrådet.

Premium

4.12.2018

Vegetariskt bättre än närproducerat – här kan du se hur klimatavtrycket fördelas på våra tallrikar

Det är bättre att maten är vegetarisk än att den är närproducerad, om man ser till dess klimatavtryck. Finländarna behöver inte sluta äta kött, men om vi minskar på det gynnas både klimatet och hälsan, säger forskaren Vilma Sandström.

Premium

2.12.2018

Analys: Klimatmöte bland kolgruvor – Det här står på spel i Polen

Det viktigaste klimatmötet sedan Paris – så kan man sammanfatta de två kommande veckorna i Katowice. HBL reder ut vad som står på spel, och vad som påverkar utfallet.

28.11.2018

EU siktar på klimatneutralitet till 2050, men velar med etappmålet till 2030

EU ska som världens första stora ekonomi bli klimatneutralt till 2050, lyder kommissionens ambitiösa mål. För att det ska vara trovärdigt måste EU skärpa utsläppsmålet till 2030, säger miljöminister Kimmo Tiilikainen.

27.11.2018

Professor: Otroligt oroväckande att klimatutsläppen ökar igen

De globala klimatutsläppen nådde rekordnivå förra året. Nu krävs ännu tuffare klimatpolitik för att vi ska kunna nå Parisavtalets mål, visar en färsk rapport.

27.11.2018

HBL träffade Centerns partisekreterare – varför dalar partiets siffror?

Statsministeransvaret tynger Centerns popularitet, men också den politiska retoriken fjärmar väljarna från partiet. I stället för att tala om valfrihetsmodeller borde vi säga att du ska få tillgång till smidigare hälsovård, säger partisekreteraren Riikka Pirkkalainen.

25.11.2018

Tomten och borgmästaren öppnade julgatan – Cecilia gladdes åt renarna

När julgatan i Helsingfors öppnar för 70:e gången gläds Cecilia Zilliacus åt tomten och renarna. Borgmästaren talar för en kombination av traditioner och nytt i Helsingforsjulen.

25.11.2018

Flygkraschen i Zimbabwe – "Vi har förlorat en omtyckt vd, chef och vän"

Av de fyra finländska män som omkom i flygolyckan i Zimbabwe i fredags var tre direktörer i näringslivet medan en var advokat. Deras jaktresa fick ett tragiskt slut då planet kraschade av hittills okänd anledning. Finska olycksutredare har ännu inte fått kontakt med mortparten i landet.

24.11.2018

Analys: Juha Sipilä på offensiven – "Gräset är blårött på andra sidan"

Centern rivstartar sin valkampanj med en frän offensiv där så gott som hela det övriga partifältet får sin släng av sleven. Juha Sipilä riktar udden mot SDP och Samlingspartiet när han kliver ur statsministerrollen.