Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

16.9.2021

G20 har nyckeln ut ur klimatkrisen

Om världens största ekonomier antog klimatmål i klass med EU:s skulle temperaturstegringen kunna hejdas till 1,7 grader, visar en analys. G20-ländernas åtgärder är avgörande för kampen mot klimatförändringarna.

12.9.2021

Kärnkraftsvän från högerkanten kan bli minister  

Om Atte Harjanne får chansen när Maria Ohisalo blir föräldraledig får De Gröna en marknadstillvänd kärnkraftsförespråkare som galjonsfigur.

11.9.2021

Analys: De Gröna näpser Centern för slösaktig klimatpolitik

Regeringen valde inte de kostnadseffektivaste klimatåtgärderna. Centerns behov av att dela ut morötter utan att vifta med piskan gör att klimatpolitiken står skattebetalarna dyrare än nödvändigt, anser De Grönas omvalda partiordförande Maria Ohisalo.

10.9.2021

Här är bilden som dokumenterar fågelhöstens första tunga raritet

Över hundra fågelskådare hann se den bruna törnskatan på Karlö på torsdagen. Men det var bara Andreas Uppstu som fick en bra bild på fågeln. Tack vare den kan skådarna lita på att art- och åldersbestämning ska hålla för extern granskning.

10.9.2021

Kommentar: Den rödgröna haken väger lätt i klimatpolitiken

Regeringens klimatbeslut är en politisk kompromiss som ingen gillar men som alla kan leva med.

9.9.2021

Analys: Motpolerna fann minsta gemensamma nämnare i klimatfrågan

Budgetuppgörelsen klargjorde hur kraftigt inställningen till klimatfrågan delar partierna. Ser man till resultatet kom Centern till mötes så pass mycket att regeringen fortfarande kan försvara sitt program.

Premium

9.9.2021

Regeringen överens om budgeten – Marin: Den sista öppna frågan är löst

Tre dagar tog det för regeringen att komma överens om nästa års budget. Vid lunchtid i dag meddelade statsminister Sanna Marin att regeringspartierna nu är överens. En presskonferens utlovas till klockan 15.

7.9.2021

Budgetens klimatfrågor är krutdurken under Ständerhuset

De gröna och Vänsterförbundet kräver att regeringen tar finansieringsbeslut om meningsfulla klimatåtgärder i budgetförhandlingarna. Maria Ohisalo och Li Andersson pressar på medan Centern, SDP och SFP inte vidkänns någon större brådska.

6.9.2021

Eniga ungdomspolitiker kräver snabba klimatbeslut: Orättvist då vi får leva med konsekvenserna

Klimatfrågorna blir tuffa i budgetförhandlingarna. Om regeringspartiernas ungdomsförbund fick bestämma skulle klimatåtgärderna prioriteras högt. – Kanske är vi idealister, men klimatet är en generationsfråga, säger två av ordförandena.

4.9.2021

Östersjön får faktablad om klimatförändringen – som forskare väntat på länge

Vattnet blir varmare och istäcket mindre med många följder för havet. Det framgår av en sammanställning av hur klimatförändringarna påverkar Östersjön.

1.9.2021

Analys: Därför är klimatpolitiken ingen profilfråga för SFP

SFP står nära Centern i klimatpolitiken, men det finns också tydliga skillnader. Viljan att söka kompromisser och jobba konstruktivt är mycket större inom SFP, men linjen är luddigare, bedömer regeringskällor.

Premium

31.8.2021

SFP balanserar mellan krav på pragmatisk och progressiv klimatpolitik

Förväntningarna på SFP:s klimatpolitik varierar inom partiet. Vissa betonar pragmatiska lösningar, andra vill att partiet blir progressivare. Anna-Maja Henriksson ogillar tanken på att dela in folk i klimathjältar och klimatbovar.

Premium

26.8.2021

Tysk domstol underkänner plan för Fortumägda Unipers kolkraftverk – miljörörelsen jublar

En tysk domstol har slagit fast att det omdebatterade kolkraftverket Datteln 4, som ägs av Fortums dotterbolag Uniper, inte skulle ha fått byggas där det står. Klimatrörelsen jublar, men Uniper vägrar ge slaget förlorat.

26.8.2021

THL: Fler vaccinerade möjliggör att restriktionerna avvecklas

Ju fler som låter vaccinera sig desto snabbare kan begränsningarna i rörelsefriheten avvecklas tryggt. Någon snabb och drastisk avveckling är ändå inte tänkbar utan att folkhälsan äventyras, uppger Institutets för hälsa och välfärd.

26.8.2021

Se bildspelet: HBL går på djupet – så påverkas Östersjön av sommarens värmebölja

Ett dopp i havet var inte särskilt svalkande i juni eller juli. För många av de organismer som lever under ytan och bildar Östersjöns ekosystem var sommarens marina värmeböljor direkt outhärdliga.

25.8.2021

Centerpamp talade om "parasiterande välfärdsflyktingar" – kritiseras internt

Flera partimedlemmar tar avstånd till hur Centerns gruppordförande uttalade sig på riksdagsgruppens sommarmöte. Juha Pylväs kallade asylsökande för "välfärdsflyktingar som parasiterar på den sociala tryggheten".

25.8.2021

Exponering på ett enda svenskt daghem i Helsingfors – sämre på finskt håll

Inte ett enda fall av covid-19 och inga exponeringar har förekommit i Helsingfors svenska grundskolor eller gymnasier förra veckan. På ett enda daghem har personal eller barn utsatts för exponering, visar stadens färska siffror.

25.8.2021

Fira Östersjödagen med segling, skräpplockning och HBL-debatt

Östersjödagen på torsdag bjuder på allt från körsång till skräpplockning på Helsingfors stränder. HBL uppmärksammar dagen genom att sammanföra forskare, organisationer och politiker för att rannsaka Östersjöns ödesfrågor i en paneldebatt. Du kan se debatten på HBL.fi från onsdag kväll.

21.8.2021

SFP:s Anders Norrback kritiserar klimatåtgärder: Vad ska vi äta om halva åkern lämnas osådd?

Sitrarapporten som säger hur Finland kunde nå sitt klimatmål får både beröm och kritik. Anders Norrback i riksdagens jordbruksutskott avfärdar förslaget att lägga ned odlingen på torvjordar fastän deras klimatpåverkan är störst.

Premium

19.8.2021

"Finland kan nå målet, men det finns många hinder på vägen"

Finland kan fortfarande nå sina ambitiösa klimatmål, men hindren på vägen är många och det behövs krafttag för att röja dem. Det slår jubileumsfonden Sitra fast och visar hur samhället ska komma runt de hindren.

17.8.2021

Ministerium tillrättavisar regionmyndigheten – barn ska få utöva sina hobbyer

Social- och hälsovårdsministeriet uppmanade på tisdagen regionmyndigheterna att undanta barn och unga då coronarestriktioner utfärdas. Södra Finlands regionförvaltningsverk väntas bemöta brevet på onsdag.

16.8.2021

Elli Flén var fredsbevarare i Afghanistan: "Förr eller senare blir det en flyktingkris"

Talibanernas segertåg kommer att orsaka en flyktingkris och en humanitär kris utöver det fruktansvärda säkerhetsläget. Det bedömer Elli Flén som varit fredsbevarare i Afghanistan. Hon vädjar för en human och generös flyktingpolitik för att rädda ens en bråkdel av de värst utsatta.

Premium

13.8.2021

Restriktionerna orsakar förvirring – "otydligt, svårtolkat och kontroversiellt"

Regionmyndigheternas nya begränsningar av sammankomster väcker stort missnöje både bland berörda och inom regeringen. HBL benar ut vad som gäller och varför kritiken är så skarp.

13.8.2021

Rekordlång marin värmebölja på Åland – invasiv krabba ser inte ut att påverkas

Husö biologiska station på Åland har upplevt två marina värmeböljor i sommar. Den senare var rekordlång med en topptemperatur på 26 grader. På sikt kan den här sortens väderextremer drabba kallvattensarter men gynna varmvattensarter som den invasiva slamkrabban.

11.8.2021

Motionsidrotten håller andan – besked om nya restriktioner kommer

Södra Finlands regionförvaltningsverk bereder nya restriktioner för att hejda smittspridningen. Det kommer av allt att döma att påverka bland annat idrott och andra hobbyer, oklart hur.

10.8.2021

Tre nyheter i klimatrapporten som du inte vill missa

Osäkerhetsmarginalerna i FN:s färska klimatrapport är klart mindre än tidigare. Det förtydligar bilden av vilken framtid vi väljer och det understryker brådskan om vi ska minimera skadorna. HBL dyker ner i de siffror som döljer några nyheter.

9.8.2021

"Alarmerande läsning" bäddar för brännhet klimatpolitisk höst

Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen betecknar IPCC-rapporten som alarmerande läsning. Regeringen måste ta beslut om fler klimatåtgärder redan i höstens budgetförhandlingar, säger hon.

Premium

9.8.2021

Klimatrapport skräller som brandalarm – FN-chef manar till omedelbara aktioner

Det finns ingen tid att spilla om vi ska hejda klimatförändringarna till utlovad nivå, visar färsk forskning. FN:s generalsekreterare kräver omedelbara och robusta åtgärder för att mänskligheten ska trygga en uthärdlig framtid.

Premium

25.7.2021

Förändringar i havet pressar dess biologiska reningsverk – men än finns hopp för blåmusslan

Blåmusslan, och hela hopen arter som drar nytta av den, kommer i kläm då salthalten sjunker och marina värmeböljor pinar Östersjön. Marinbiologerna tar reda på hur det påverkar musslornas diet och hälsa.

Premium

17.7.2021

Bonden jobbar ner mjölkens klimatavtryck med cirkulär ekonomi

När mjölkbilen drivs med biogas som producerats på kornas dynga tar den cirkulära ekonomin ett konkret steg framåt. Samtidigt minskar mjölkprodukternas, och Valios, klimatavtryck.

Premium

10.7.2021

Djurförsök ska visa hur jordbrukets kemikalieduschar påverkar humlorna

Internationellt är insektsdöden ett begrepp, kopplad till jordbrukets miljöpåverkan. I Finland besprutas åkrarna så pass måttfullt att honungsbin och humlor inte dör, men vi vet inte om de tar skada ändå. Det ska Lotta Kaila ta reda på.

Premium

7.7.2021

Ny forskning öppnar för chans till liv i Jupiters moln

Det kan finnas liv i molnen på Jupiter eftersom vattenaktiviteten och temperaturen i dem är gynnsamma, uppger ett forskarlag. Däremot avfärdar samma forskare fjolårets optimism kring chanserna till liv i molnen på Venus.

7.7.2021

Hon vill göra det ekologiska jordbruket ännu bättre för naturen

Det är bra med ekologiskt jordbruk, men vi kan göra mer och bättre, och det är inte ens särskilt svårt. Det säger ekobonden Nina Långstedt som odlar regenerativt på Krämars i västnyländska Svartå.

1.7.2021

Nu kliver Sápmi in i mediespråket – kan användas ungefär som Svenskfinland

Finlandssvenska medier rekommenderas att använda namnet Sápmi för det samiska hembygdsområdet. Namnet Lappland försvinner inte, men det ska användas selektivt.

29.6.2021

Li Andersson om kritiken mot Elokapina: Kanske det demonstreras för lite i Finland

HBL ställer tre frågor till Vänsterförbundets ordförande, undervisningsminister Li Andersson.

Premium

29.6.2021

Li Andersson tillbaka som minister: Föräldraskapet ger hälsosam distans till jobbet

Efter ett halvår i sällskap av en glad bebis är Li Andersson återinstallerad som undervisningsminister. Hon betonar att eftervården av de skador skolornas distansundervisning orsakade måste få ta sin tid. När politikens hösttermin kör i gång i augusti vill hon lyfta klimatfrågan högst.

Premium

24.6.2021

Nu ska klimatpåverkan beaktas i varje beslut från skolmat till uppvärmning – Helsingfors går in för klimatbudgetering

Helsingfors stad ska beakta klimatpåverkan i allt beslutsfattande. Avgående fullmäktige beslutade på sitt sista möte att införa klimatbudgetering.

23.6.2021

Pandemin skar ned klimatutsläppen – men konsumtionen driver upp dem

Finlands klimatutsläpp minskade med nio procent under coronapandemin 2020. Det är exceptionellt mycket, men ännu mer krävs för att regeringens mål om klimatneutralitet ska förbli inom räckhåll.

20.6.2021

Marina värmeböljor hotar havets fascinerande färgprakt

Rubrikerna handlar om algblomningar och döda bottnar, men Östersjön hyser också världsunika miljöer i tidvis klart brackvatten. De behöver skyddas eftersom de hotas på flera fronter, säger Camilla Gustafsson när hon dyker ner till sitt andra hem.

Premium

13.6.2021

Orpo gratulerar Vartiainen: "Helsingfors får en utmärkt borgmästare"

Samlingspartiet tar en solklar seger i kommunalvalet i Helsingfors och Juhana Vartiainen blir ny borgmästare. Han skyler över de ideologiska skillnaderna och säger att de främsta partierna i Helsingfors har rätt liknande mål.

10.6.2021

Dödlig fågelinfluensa i Helsingfors

Fågelinfluensa har påträffats hos en vitkindad gås som hittades död på Arabiastranden i Helsingfors i maj, uppger Regionförvaltningsverket. Sjukdomen smittar mycket dåligt på människor.

10.6.2021

Tvärminne får tre miljoner för att kombinera klimat- och havsforskning

Tvärminne zoologiska station i Hangö lanserar ett forskningscentrum som ska studera hur hav och atmosfär samverkar. Tack vare en donation på tre miljoner euro från Erkkos stiftelse hoppas man kunna utveckla noggrannare klimatmodeller.

Premium

10.6.2021

Tvärminne får tre miljoner för att kombinera klimat- och havsforskning

Tvärminne zoologiska station i Hangö lanserar ett forskningscentrum som ska studera hur hav och atmosfär samverkar. Tack vare en donation på tre miljoner euro från Erkkos stiftelse hoppas man kunna utveckla noggrannare klimatmodeller.

9.6.2021

Finnwatch: Många brister i systemet för klimatkompensation – tydliga regler behövs

Systemet för klimatkompensation är brokigt och bristfälligt, uppger Finnwatch som har granskat den växande branschen. Organisationen efterlyser tydliga regler för hur man kan och inte kan klimatkompensera.

7.6.2021

Bäddat för tidernas myggsommar

Försommarvärmen bäddar för en präktig myggsommar eftersom det fortfarande är fuktigt i naturen, men än är det för tidigt att oroa sig. Håller värmen i sig utan att det regnar de närmaste veckorna kommer en del av mygglarverna att torka ihjäl.

3.6.2021

Älgar på irrfärd i Helsingfors

Polisen varnar för att flera älgar har kommit fel och löper omkring i Helsingfors. En kvinna i östra Helsingfors fick påhälsning av en älg på torsdagskvällen.

3.6.2021

Finland förbättrar utländska bärplockares ställning

Utländska bärplockares juridiska ställning ska förbättras i Finland, uppger myndigheterna. Det sker genom en lag som ålägger företagen att ta ett tydligare ansvar för säsongarbetarna.

3.6.2021

Helsingfors anar ett slut på spridningsfasen

Bara fem helsingforsare vårdas på sjukhus på grund av covid-19. Incidensen har sjunkit i takt med att vaccineringarna framskridit. Om allt går väl kan huvudstaden lämna spridningsfasen inom någon vecka.

3.6.2021

Vapaavuori håller hårt på budgetdisciplinen – föreslår mindre pengar till skolorna

Jan Vapaavuori föreslår för stadsstyrelsen att skolsektorn inte ska få överskrida budgeten så mycket som nämnden föreslagit. Borgmästaren menar att statsmakten ska kompensera för en del av det bakslag som distansundervisningen orsakat.

2.6.2021

"Hur bevisar ni att valet är hederligt?" – ungdomar utmanade myndigheter på Jodelchatt

Vem får rösta och vem får kandidera i kommunalvalet? Och varför kan vi inte gå in för elektronisk röstning? Kring detta kretsade det mesta intresset när Justitieministeriets tjänstemän svarade på valfrågor i mobilappen Jodel.