Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

18.9.2018

Finlandssvenska arvtagaren ville hjälpa en afrikansk by – här är resultatet

Han är uppvuxen i lerhydda men utexaminerad från universitet. Nu återvänder Salutary Amos till Tanzanias avkrokar för att visa att utbildning lönar sig. Den resan skulle han inte ha gjort utan Johanna Hamro-Drotz och hennes familjeföretag.

13.9.2018

Kolumn: Sommartiden hej då – men riktigt alla jublar inte

"Någonstans gick det fel, för nu har pendeln svängt. Klockan tickar mot brexit, nationalism, splittring och isolation."

12.9.2018

Stark minoritet i Handelsgillet sätter stopp för kvinnor som medlemmar

En knapp majoritet av Handelsgillets medlemmar vill att föreningen ska tillåta kvinnliga medlemmar, men fler än en tredjedel säger nej. Det visar en enkät bland herrklubbens medlemmar.

10.9.2018

Analys: EU förlorar på Trumps kaxighet – Kina kan fuska sig genom Parisavtalet

Den globala klimatpolitiken riskerar att skrivas med kinesiska tecken. Utan stark bundsförvant står EU ensamt i sitt hörn. Kina försöker smita undan sin andel av bördan, precis som USA, fast på ett mycket smartare sätt.

7.9.2018

Eldfängt när det går personkritik i vårdreformen – "Den enda som fördröjt reformen är regeringen själv"

Att bördan är enorm, tiden knapp och insatsen skyhög är vårdreformens två profilkvinnor överens om. I allt övrigt är Annika Saarikko och Krista Kiuru varandras motpoler.

5.9.2018

Första hjälpen för Östersjön är gipsmjöl på torra land

Sprid gips över åkrarna så minskar jordbrukets fosforläckage till Östersjön snabbt och förmånligt, säger de som driver gipsprojektet vid Vanda å. Sant, men det är bara första hjälpen, ett sätt att bota symtomen då man borde se på näringsläckagets orsaker, säger en agronom.

2.9.2018

Fler vill följa USA ur Parisavtalet – Europa kritiskt till tuffare klimatpolitik

Den globala klimatpolitiken är i motvind. Medan regeringstjänstemän slipar regler för hur Parisavtalet ska implementeras visar ledande politiker världen över föga intresse för tuffare klimatpolitik. Tvärtom vill flera gå Donald Trumps väg.

1.9.2018

Analys: Jussi Halla-aho försvarar den kränkta, vita, köttätande heteromannen

Fosterländskt, strålande, uppmuntrande och mitt i prick, lyder det sannfinländska fotfolkets omdömen om Jussi Halla-ahos politiska vision. Det är varken elakt eller grymt att vi försvarar bara finländarnas sak, säger han själv.

31.8.2018

Krogar med socialt samvete minskar matsvinnet och gör miljonvinster

Minska på matsvinnet, förbättra folkhälsan, trygga böndernas intäkter, ge marginaliserade ungdomar utbildning och jobb. Låter det som en omöjlig ekvation eller valfläsk inför riksdagsvalet? Det är ingendera. Det är en framgångsrik affärsidé från USA.

27.8.2018

Nobelpristagare i kläm mellan militären och omvärlden

Hon får svidande kritik för att hon låtit folkmordet ske, men frågan är om Aung San Suu Kyi verkligen hade kunnat förhindra det, och vad som skulle ha hänt om hon hade försökt. – Myanmar är fortfarande ingen riktig demokrati, säger Johannes Vierula på Finska missionssällskapet.

27.8.2018

Statsbudgeten: Världens fattigaste får bara skärvor

Budgetförslaget slår mot fredsarbete och utveckling i världens sköraste samhällen. Ett bredare utvecklingspolitiskt perspektiv skulle på sikt också gynna Finland, säger utvecklingscentralen Kepa.

27.8.2018

Ryssar har bäst koll på sina prylar – finländarna medelmåttor

Vi vet att vi kastar bort en del mat, och att vi inte använder alla våra kläder eller prylar. En studie visar ändå att vi underskattar svinnet i varierande grad. Ryssarna har bäst och schweizarna sämst koll på sin överkonsumtion. Finländarna är medelmåttor.

27.8.2018

Tankefel förklarar varför vi inte ha koll på vår konsumtion

Vi tänker hellre på vad vi kan behöva i morgon än på vad vi har i dag, men vi behåller också sådant vi inte använt på länge. Bland annat därför köper vi mer än vi behöver, säger experter på konsumtion.

25.8.2018

Hon återger naturens skönhet med pixlar och pensel

En trädstam som vilar över en sten, eller en ljusstrimma som tränger genom lövverket. Naturens skönhet är en ständig inspirationskälla för konstnären Johanna Lumme. På den finska naturens dag undrar hon om inte människan kunde ge naturen lite mer utrymme.

22.8.2018

De gröna utmanar: riksdagsvalet måste bli ett klimatval

De gröna vill fasa ut all fossil energiproduktion vid givna tidpunkter. De utmanar alla partier att säga precis hur långt de är villiga att driva klimatpolitiken.

21.8.2018

Förlusttippade moderater kör mot Rosenbad

Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister, "om han vill och vågar", bedömer forskaren Sören Holmberg. Han anser att det svenska riksdagsvalet inte är nära på så spännande som regeringsbildningen strax efteråt.

20.8.2018

Hundratusentals namn insamlade förgäves – vårdreformen slår ut medborgarinitiativ

Medborgarinitiativet som vill förbjuda omskärelse av flickor har samlat 50 000 signaturer, men riskerar att förbli obehandlat i riksdagen. Orsak: riksdagen hinner knappast behandla det före valet nästa år. Det beror på regeringens agerande, säger Anna-Maja Henriksson.

18.8.2018

Tv-recension: Storslaget men sorglöst

Det är fullt fräs från start när naturdokumentärernas pärla Den vida naturen inleder höstsäsongen med en sexdelad serie om Nordamerikas nationalparker. Fokus ligger tacknämligt på allt det besökaren troligen missar under en vandring eller kanotfärd på de markerade rutterna.

17.8.2018

Li Andersson siktar på en rödgrön regering

Omslagspappret är nytt, men det politiska innehållet är välbekant när Vänsterförbundet förnyar sitt visuella uttryck ett drygt halvår före riksdagsvalet. Där är målet en plats i en rödgrön regering.

16.8.2018

Finlands berömda skolsystem ska underlätta utbildningskrisen

Finland är så bra på skola och utbildning att vi aktivt borde bidra till att lösa världens utbildningskris, säger en rapport. Utbildningssektorn gör tummen upp, men att duplicera vårt koncept är lättare sagt än gjort.

18.7.2018

HBL-mätning: Regeringsdörren öppnas för SFP

Efter att dörren smått historiskt smällde igen för tre år sedan ser det åter ut att öppnas en möjlighet för Svenska folkpartiet att ingå i nästa regering. Men automatiskt kommer det inte att ske.

17.7.2018

HBL-enkät: Rödgrön regering populäraste alternativet

En rödgrön regeringskoalition efter nästa riksdagsval får den största uppbackningen i en opinionsmätning som HBL beställt, följd av en variant med de tre stora partierna. Statsvetaren Lauri Karvonen tror dock inte att någotdera toppalternativet blir verklighet.

15.7.2018

Ett gram teknologi ska kasta nytt ljus över sommarnattens doldis

Med en sändare fastspänd på ryggen försvinner nattskärran i mörkret bortom tallarna. När den återvänder från Afrika nästa år ska forskarna försöka fånga den på nytt. Lyckas det, kan det lösa en gåta om en av våra mest mytomspunna fåglar.

13.7.2018

Tre av fem finländare vill höja utvecklingsbiståndet

Nästan nio av tio finländare anser att utvecklingssamarbete är viktigt och 61 procent vill öka biståndsanslagen, visar en färsk opinionsmätning. – Glädjande, säger ministern i den regering som började med att kapa anslagen.

10.7.2018

Liten ljusning för ejdern – minkjakten bär frukt

Det går fortfarande dåligt för ejdrarna kring Hangö udd, men en liten ljusning syns ändå. Det är delvis tack vare att forskarna lyckades putsa ejderskären från mink i våras.

10.7.2018

Kampen mot inkräktarna gynnar fjärilsfaunan

Hundratals finländare svettas frivilligt för att röja jättebalsamin, vresros och andra främmande arter i sommar, allt för att de inte ska slå ut vår genuina flora och fauna. Mnemosynefjärilen tackar för insatserna.

21.6.2018

Sverige bäst i klassen – Finland släpar efter i klimatambitioner

Sverige är i särklass bäst i Europa, men gör ändå inte tillräckligt för att bromsa klimatförändringen, säger en färsk rapport. Samtidigt syns en ökande vilja att göra mer, såväl ute i världen som på hemmaplan.

18.6.2018

Regeringen trycker på, vårdreformen glider framåt

Justera så lite som möjligt i lagtexten och driv vårdreformen i mål. Det är åtminstone implicit regeringens hälsning till riksdagen. Går det vägen klubbas reformlagarna före valet, och de första landskapen slår upp sina nya enheter om ett och ett halvt år.

18.6.2018

Senaste steget i vårdreformen: valfriheten dröjer till 2022

Valfriheten skjuts upp med ytterligare ett år, landskapens vårdutgifter ska fortfarande hållas inom en strikt ram och någon EU-notifikation blir det inte. Så ser vårdreformen ut efter att ministerierna har kompletterat lagförslaget, skriver Helsingin Sanomat som läst genmälet.

13.6.2018

Mannen bakom Parisavtalet: klimatförändringen är en säkerhetsfråga

Om vi försökte skriva Parisavtalet i dag skulle vi inte lyckas. Det säger Laurent Fabius, en av arkitekterna bakom klimatavtalet, i en exklusiv intervju för HBL.

10.6.2018

Analys: Energiskt Centern ska jobba upp väljarstödet

Om det finns en intern opposition i Centern håller den låg profil. Utåt är fältet enat, och partikongressen verkar ha svetsat samman leden inför den långa marschen mot ett ovisst riksdagsval.

9.6.2018

Centerns röstdrottning: Östeuropa kan inte plocka russinen ur EU-kakan

Också Östeuropa måste göra sitt för att EU ska kunna driva en gemensam flyktingpolitik, säger Katri Kulmuni. Hon valdes på lördagen till första vice ordförande i Centern.

9.6.2018

Sipilä omvald – vill byta sanerarens roll mot reformatorns

Juha Sipiläs andra regering ska driva igenom trevligare reformer än den första gjort. Det är en vision som Centerkongressen bemöter med stående ovationer. Om övriga Finland vill ha en Sipiläregering till klarnar nästa vår.

8.6.2018

Statsministern rörde om i vårdreformen och Talvivaaragruvan

Statsministern lovar att en enig regering driver vårdreformen i mål förutsatt att riksdagen gör sitt jobb. Han manar till "bolsjevistiskt lugn" då "utomparlamentariska krafter" försöker fälla reformen.

8.6.2018

Östersjöns återhämtning prövar tålamodet – nya metoder delar åsikterna

Alla är överens om målet, Östersjön ska räddas. Men där vissa vill pröva ny teknik för att komma åt den inre belastningen vill andra satsa allt på att strypa den yttre belastningen som håller det onda ekorrhjulet snurrande. På fredagens firas världshavsdagen.

7.6.2018

Majvärmen ökar risken för att algblomningen infaller tidigare

Den varma senvåren kan tidigarelägga säsongen för algblomningar, uppger Finlands miljöcentral. Risken för kraftiga algblomningar på Finska viken kvarstår, trots att det finns mindre näring i havet.

6.6.2018

Vargbeståndet uppe i nästan 200 djur – störst i västra Finland

Finlands vargbestånd har ökat med nästan tio procent på ett år, och vargen är nu vanligare i väst än i öst. Det beror bland annat på att det finns mer föda i väst, säger experterna.

5.6.2018

Forskningsrapport: Lättare nå klimatmålen i avfallsfritt samhälle

Vi kommer nära klimatmålen om vi utvecklar en cirkulär ekonomi kring fyra viktiga råvaror, visar en ny rapport, men utmaningen är stor. – Hela samhället står inför ett systemskifte, säger Sitradirektören Mari Pantsar.

4.6.2018

Smart teknik och småskalig kärnkraft kan minska utsläppen

Ny teknik men också en förståelse för hur människor är benägna att förändra sitt beteende behövs när Finland ska tackla klimatutmaningen. Det säger kommunikationsministern och experter vid VTT.

4.6.2018

Unga nordiska hjärnor tar sig an miljöutmaningarna

När expertis från flera branscher och perspektiv från flera länder möts kan vi tackla miljöproblemen mångsidigare. Det är så den yngre generationen ska förbättra världen.

3.6.2018

Analys: Någon annan ska ta hand om vår planet

Utmaningen är större än klimatförändringen. Vi har lovat att åtgärda biodiversitetskrisen, och lösningar finns. Ändå händer ingenting. Vi fortsätter att utarma den natur vi är beroende av, skriver Peter Buchert i sin analys.

28.5.2018

Tv-recension: När flykten är det enda alternativet

Kulturellt är Kosovo och Finland förmodligen varandra mer avlägsna än geografiskt, men trots alla ansträngningar och uppoffringar det kräver går det att både bevara en kultur och integreras i en annan. Det visar Olli Laines dokumentärfilm om det finländska samhällets kosovoalbanska kändisfamilj, och det på ett sätt som utstrålar värme och medmänsklighet.

25.5.2018

Friheten hänger på ett klick – inlägg på sociala medier kan ge fängelse

Polisen griper alltmer systematiskt människor för inlägg på sociala medier. Vi måste stå upp för yttrandefriheten, säger fotografen Faiz Abu Rmeleh som dokumenterar vardagen i Israel.

25.5.2018

Med stadscyklar och fattigdomsbekämpning mot en hållbar framtid

FN-målen för hållbarhet präglar festivalen Världen i byn i helgen. – Det är både historiskt och aktuellt att världens länder är ense om riktningen mot en hållbar framtid, säger Katja Hintikainen på Kepa.

24.5.2018

Familjer stämmer EU för svag klimatpolitik – oklart om domstolen ens tar upp fallet

Ett antal privatpersoner och organisationer stämmer EU för unionens klimatutsläpp. De menar att klimatförändringen är en människorättsfråga, men finländska jurister säger att det är oklart om domstolen ens kommer att ta sig an fallet.

23.5.2018

Dåsig uggla väcker hundratals fågelskådare

En dvärguv har upptäckts i Tavastehus. Det är bara andra gången arten påträffas i Finland, och det betyder att hundratals fågelskådare strömmar till orten i hopp om att få syn på den lilla ugglan.

23.5.2018

Vi tackar sällan för vardagstjänster – det visar på sammanhållning, inte oartighet

Vi ber våra närmaste medmänniskor utföra små tjänster hela tiden. De gör det ofta men vi tackar sällan, visar en internationell studie. – Det är överraskande, men det betyder inte att vi är oartiga, säger en av forskarna.

22.5.2018

Finländare premieras med en miljon euro – uppfann anonym och osynlig teknik

– En överraskning, men en väntad sådan, säger Tuomo Suntola om att hans uppfinning faktiskt fungerade den där höstdagen för 44 år sedan. I dag får mannen bakom ALD-tekniken Millenniumpriset i teknologi.

18.5.2018

Slut på supergenerösa pensionsförmåner i riksdagen

Systemet med så kallad anpassningspension för riksdagsledamöter läggs ned. I stället ska ledamöterna få en anpassningspenning.

17.5.2018

Miljörörelsen kräver stopp för kalavverkning i statens skogar

Miljörörelsen försöker med ett medborgarinitiativ ändra på lagen om skogsbruket. Kravet är att staten ska frångå kalavverkningar i sina ekonomiskogar.