Peter Buchert

Peter Buchert

Reporter

Reporter med fokus på samhälle, miljö och vetenskap.

Senast publicerade artiklar

23.11.2020

Nytt avtal i oljebranschen – kan skära en tiondel av världens klimatutsläpp

Tiotals bolag i olje- och gasbranschen har undertecknat ett avtal som i bästa fall kan minska metanutsläppen ansenligt och till ett rimligt pris.

21.11.2020

Ekobondens dilemma: Många vill odla mera klimatsmart, men EU bromsar

Efter årtionden av miljöinsatser kunde jordbruket bidra till att lösa klimatkrisen. Tyvärr bromsar EU-politiken böndernas klimatarbete, anser Tuomas Mattila som odlar ekologiskt och regenerativt.

20.11.2020

Skattmasen kan kompensera för klimatnotan

De tilläggskostnader klimatpolitiken innebär för olika hushåll kan kompenseras genom att sänka till exempel inkomstbeskattningen. Det visar en utredning som regeringen låtit göra.

20.11.2020

Pip i mobilen påminner om snöplogen

Helsingfors stad uppmuntrar bilisterna att ansluta till en gratis SMS-tjänst som påminner om att flytta bilen om det blir dags för snöplogning i knutarna.

20.11.2020

Paavo Arhinmäki är Vänsterförbundets borgmästarkandidat

Tidigare ministern och nuvarande riksdagsledamoten Paavo Arhinmäki kommer av allt att döma att utses till Vänsterförbundets borgmästarkandidat inför vårens kommunalval.

19.11.2020

Huvudstadsregionen inne i allvarligaste coronafasen – besked om nya åtgärder på fredag

Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla har nått den tredje och allvarligaste fasen av coronaepidemin. På fredag förmiddag lovas besked om nya restriktioner och rekommendationer.

19.11.2020

Leif Schulman ska leda Finlands miljöcentral

Leif Schulman har utnämnts till generaldirektör för Finlands miljöcentral. Han säger att man måste bygga ett hållbart samhälle på ett sätt som inte skadar naturens mångfald.

18.11.2020

Coronaexponering – Helsinge gymnasium distansundervisar

Helsinge gymnasium övergår till distansundervisning för en vecka sedan det framkommit att personal har exponerats för det nya coronaviruset.

18.11.2020

21 personer vill efterträda Martti Hetemäki

Finansministeriet fick in 21 ansökningar till posten som kanslichef innan ansökningstiden löpte ut på onsdagen.

15.11.2020

Sannfinländarnas borgmästarkandidat: Blandad bostadspolitik är orättvis

Sannfinländarnas borgmästarkandidat i Helsingfors, Jussi Halla-aho säger att borgmästaren inte ska presentera visioner om stadens framtid. Blir han vald vill han precis som i rikspolitiken stoppa invandringen, men "inte av elakhet". Det som han kallar bostadspolitiska tricks menar han att inte hjälper för att åtgärda segregation.

Premium

14.11.2020

SFP ska nå 5 procent i kommunalvalet – varnar för borgmästarval

Svenska folkpartiet siktar på att gå framåt i kommunalvalet i hela landet, och nå sex mandat i Helsingfors. Då måste fokus ligga på substansfrågorna, inte på borgmästarspekulationer, säger Anna-Maja Henriksson.

Premium

13.11.2020

DN: Svenska Gripenplan eskortflyger under Natoövning

Sverige deltar i en avancerad militär flygoperation tillsammans med förband från USA och Nato. Operationen pågår för närvarande, skriver Dagens Nyheter.

13.11.2020

EU-ministrar markerar skillnad mellan terror och religion

Religionsfrihet är en grundpelare i Europa, och terror ska bekämpas oberoende av vilken slags extremism den springer ur. Det är EU:s inrikesministrar överens om, men i asylpolitiken är det långt kvar till konsensus.

Premium

12.11.2020

Polishund bet polis i Sibbo – fick sätta livet till

En polisman blev biten av polishund under ett uppdrag i Sibbo. Polisen tvingades använda vapen för att få bukt med hunden, som dog av skadorna.

12.11.2020

Kropp hittad i gatubrunn i Lillhoplax

En död kropp har hittats i en gatubrunn i Lillhoplax. Polisen undersöker fallet.

12.11.2020

BJO: Gränsbevakningen borde ha varit tydligare under coronavåren

Biträdande justitieombudsmannen kritiserar Gränsbevakningsväsendet för otydlig information till dem som behövde resa över den finsk-svenska gränsen när coronarestriktionerna infördes i våras.

12.11.2020

Arkeologiska fynd i Helsingfors centrum – kan precisera bilden av historien

Ett brandskikt, sannolikt från 1808–09 års krig, samt mynt och skärvor har påträffats i arkeologiska utgrävningar i Helsingfors centrum. Möjligen finns ett brandskikt från Stora ofreden lite längre ned.

12.11.2020

Alko säljer allt mer men möter konkurrens på nätet

Medan restaurangerna och passagerarfärjorna förlorade kunder ökade Alkos försäljning med över 20 procent i oktober.

12.11.2020

Publiken hänvisas till hemmasoffan när julgatan invigs

Ingenting är riktigt som vanligt när julgatan invigs i Helsingfors centrum i år. Borgmästaren gläds ändå åt att traditionen inte brister.

12.11.2020

Nu sänds gammelskogens fågelliv direkt

Direktsändningarna från naturen upphör inte bara för att vintern knackar på dörren. WWF sänder nu från en fågelutfodring för dem som vill hålla koll på småfåglarna och se hur en riktig gammelskog ser ut.

12.11.2020

Dagens jubilar plockar upp andras skräp

Vi borde begränsa slit- och slängkulturen. Den är inte hälsosam på något sätt. Det säger Kaisu Paulanto som joggar och samlar skräp varje dag för att snygga upp näromgivningen.

10.11.2020

Valkompasser ökar ungdomens intresse för politik och samhälle

Mediernas valkompasser är oumbärliga för många unga väljare. Men om den främsta målgruppens särintressen formar kompassernas agenda kan vissa partier gynnas på bekostnad av andra, visar färsk forskning.

Premium

10.11.2020

Stimulansmiljarder till fossil energi, trots stolta klimatlöften

Medan världens största länder slår fast mål om klimatneutralitet fortsätter de att finansiera fossil energi, frikostigare än förut. G20-länderna subventionerar årligen olja, gas och stenkol med över en halv biljon dollar, visar en färsk rapport.

Premium

7.11.2020

Helomvändning i klimatpolitiken om Biden segrar

Kursen i Vita husets klimatpolitik vänder 180 grader om Joe Biden tar över som president. Inte ens senaten kan hejda honom från att åter ta in USA i Parisavtalet, säger en analytiker.

6.11.2020

Upplysta byggnader försvårar livet för fladdermössen

Ljusföroreningar är ett växande och dåligt känt miljöproblem men ganska lätt att åtgärda. Genom att släcka belysningen på kyrktorn och andra byggnader kunde vi hjälpa nattens myggjägare.

5.11.2020

Bidens segerfest allt mer sannolik – Trump spelar tid

Joe Biden avvaktar med att ta ut segern i det amerikanska presidentvalet tills siffrorna visar att han inte kan förlora. Donald Trump skyr inga medel för att Biden åtminstone ska få vänta länge.

4.11.2020

Joe Biden hittade flytet efter seg start på rösträkningen

En blå våg färgade rösträkningen i det amerikanska presidentvalet i går kväll, och Joe Biden väntades hålla ett första segertal i natt. Donald Trump hotar med domstol för att slippa bli vräkt från Vita huset.

4.11.2020

Live från USA: Trumps försprång i Pennsylvania krymper fort

Vem som kommer att styra USA de kommande fyra åren hänger nu på några få delstater där rösterna fortfarande räknas. Om Joe Biden håller ledningen i Arizona räcker det med seger i antingen Nevada, Georgia, North Carolina eller Pennsylvania för att säkra presidentposten. Men Donald Trump har fortfarande en liten chans att bli omvald.

1.11.2020

Det regnar nya klimatlöften när Asien avvecklar kolkraft

Inom loppet av en månad har Kina, Sydkorea och Japan gått ut med löften om klimatneutralitet. Flera andra asiatiska länder avvecklar sitt fossila beroende. – Kolkraftsboomen har nått vägs ände, säger en analytiker.

Premium

29.10.2020

Slutar människan exploatera miljöer minskar risken för pandemier – ny rapport visar hur naturskydd förebygger farliga epidemier

Covid-19 är bara försmak på vad mänskligheten har framför sig om vi inte slutar utarma naturen. Det säger en färsk rapport som granskar kopplingen mellan miljöförstörelse och pandemirisk.

29.10.2020

Analys: EU:s gröna jordbrukspolitik tappar färg när man skrapar på ytan

Europa lägger ut sina problem på andra världsdelar och klimat- och miljöbiten kan inte med bästa kallas ambitiös. EU:s gemensamma jordbrukspolitik kritiseras hårt från forskarhåll. Finlands jordbruksminister avfärdar all kritik.

Premium

24.10.2020

En extra slant för julkonfekten kan ge kakaobönderna en skälig lön

Föreningen Rättvis handel jobbar för att handeln ska bli ännu rättvisare. Världen blir aldrig komplett, men med små steg påverkar vi den i rätt riktning, säger verksamhetsledaren Janne Sivonen.

Premium

22.10.2020

Rainer Hindsberg får toppjobb i riksdagen: Jag känner mig omtumlad och ödmjuk

Finlands riksdag får en svenskspråkig kommunikationschef i och med att Rainer Hindsberg tillträder posten efter Marjo Timonen som gått i pension.

22.10.2020

Coronastimulansen ska möta hållbarhetskriterier

Alla stimulansåtgärder efter coronapandemin ska beakta klimatmålen och naturens mångfald, föreslår en arbetsgrupp. Arbetsgivarna, facket och ungdomsrörelsen hyllar slutsatserna.

21.10.2020

Presidenten ber dig älska en smula – ta hand om maten och sortera soporna

Finländarna kan bli avsevärt mycket bättre på att sortera bioavfall. En färsk studie visar att långt över hälften av bioavfallet slängs med blandsoporna.

19.10.2020

Barn i låginkomstfamiljer upplever oftare stress och mobbning

Barn i låginkomstfamiljer har sämre möjligheter att tillbringa fritiden med meningsfull hobbyverksamhet. Det ökar risken för utanförskap och mobbning, men också för att uppleva ångest och underlägsenhet, visar Rädda Barnens rapport.

18.10.2020

Vansinneskörning krävde två liv på Ring III

Två personer omkom i en trafikolycka på Ring III i Esbo sent på lördagskvällen. Polisen misstänker en förare bland annat för grovt dödsvållande och grovt rattfylleri.

17.10.2020

Risken för hemlöshet ökar under pandemin

Coronakrisen kan ställa alltfler finländare inför en ny situation: pengarna räcker inte till för hyran. Tidigt ingripande är en nyckel för att hantera problemet, är ett av budskapen under De bostadslösas natt.

16.10.2020

EU dröjer med klimatmål – Torvalds lobbar för kolbudget

EU ska skärpa sitt utsläppsmål till 2030 i år, men tvisten om hur mycket ribban ska höjas är seg. Viktigare än själva utsläppssiffran är att vi får en kolbudget, säger Nils Torvalds i parlamentet.

Premium

15.10.2020

Smältande permafrost försvårar klimatmodelleringen

När permafrosten smälter frigörs otaliga organiska föreningar, visar forskning vid Helsingfors universitet. Det är spännande eftersom ingen vet om det accelererar eller bromsar klimatförändringarna.

Premium

14.10.2020

Nu är det bevisat: Fingrarna i myllan stärker immunförsvaret

Att barn får starkare immunsystem när de har fysisk naturkontakt är känt sedan tidigare. Nu visar en finländsk studie att bara en månads regelbunden beröring med växter och mylla räcker för att stärka småbarns immunförsvar.

Premium

13.10.2020

Väderextremerna är femfalt fler och sjufalt dyrare än för 50 år sedan

De naturkatastrofer som beror på väderextremer skördar betydligt färre dödsoffer än förut. I gengäld blir de allt fler och står samhället allt dyrare, visar en färsk rapport.

8.10.2020

Så här ser vädret ut under sportlovsveckan – europeisk väderinformation ska skapa en grund för nya affärsidéer

Stora mängder väderdata blir fritt tillgängliga då Europacentret för medellånga väderprognoser ställer all sin basinformation till allmänhetens förfogande. Det ska kunna skapa en grund för nya affärsidéer.

8.10.2020

Omplanterad bandtång trivs i Ekenäs

En klar majoritet av de bandtångsplantor som flyttades från havsbottnen utanför Hangö till Ekenäs i augusti lever och mår bra fortfarande. Resultaten är så lovande att Forststyrelsen ska utvidga skyddsprojektet nästa år.

Premium

7.10.2020

Matproduktionen blir allt större klimathot – den här gasen värmer atmosfären 300 gånger starkare än koldioxid

Ett tilltagande bruk av gödsel i jordbruket över hela världen ökar klimatutsläppen i den mån att det blir svårt att nå klimatmålen, visar en färsk studie. Samtidigt ger det Finland en chans att exportera sin expertis för att lösa problemet.

Premium

6.10.2020

Finland Europaetta i fågelskådning i helgen

Sex miljoner fågelindivider rapporterades i Europa under skådarevenemanget Eurobirdwatch i helgen. Hela 2,5 miljoner av dem rapporterades från Finland, som därmed än en gång stod för den högsta siffran.

6.10.2020

Tre coronafall upptäcktes på flygvapnets militärövning

Tre reservister som deltog i militärövningen Ruska 20 har testat positivt för coronaviruset. Två av dem deltog i Mellersta Finland, den tredje i Lappland.

6.10.2020

Aalto-universitetet får över 10 miljoner euro för innovationscenter

Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 10,5 miljoner euro till Aalto-universitetet för att inrätta ett center för bioinnovationer. Det ska hjälpa Finland att snabbare gå mot cirkulär ekonomi och växa hållbart.

6.10.2020

Domstolen tar flygekorrens parti – nej till plan att bygga hus i Batteribackens park

En delseger för naturen, utropar Helsingfors naturskyddsförening sedan Helsingfors förvaltningsdomstol har slagit fast att Batteribackens detaljplan i Smedjebacka är lagstridig. Staden får bakläxa för att ha struntat i nya uppgifter om flygekorrens utbredning.

5.10.2020

Svindlare lurade hundringar av godtrogna kunder på nätet

Polisen misstänker en kvinna för ett tjugotal fall av bedrägeri på nätet, främst på Facebook. Kvinnan har tagit betalt för bland annat Marimekkos produkter, men aldrig levererat dem.