Peter Al Fakir

Peter Al Fakir

Journalist bosatt i Stockholm.

Senast publicerade artiklar

21.2.2020

Fredag med Fakir: När har metoo-förövaren sonat sina brott?

"För andra kriminella verkar inte tiden bakom galler spela någon roll, inte minst de som har dömts för ekonomisk brottslighet."

Premium

7.2.2020

Fredag med Fakir: Coronaviruset sprider kineshat

"På flera platser där det bor eller vistas kineser utanför Kina rapporteras det hur man sätter upp skyltar med 'inga kineser tillåtna' eller andra former av trakasserier."

Premium

6.2.2020

Svensk ekonomiprofessor: Marins regering har ingen finanspolitisk plan för framtiden

Finland står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning och underskott i statsbudgeten. Att öka de offentliga utgifterna som regeringen har aviserat är fel väg att gå. Det menar svenska ekonomiprofessorn Lars Calmfors, som uttrycker oro för att problemen inte tas på tillräckligt allvar.

Premium

28.1.2020

Stockholmaren Magnus Svensson fick nog av ängslig svenskpop: "Finska band är mer punk än svenska"

Ett bokcafé på Södermalm i Stockholm har blivit ett mecka för alla fans av finsk popmusik. Här möter söderhipsters punk- och indieband från djupaste Finland. Projektet återgav bandbokaren Magnus Svensson tron på popmusiken, och nu har han börjat en nybörjarkurs i finska.

Premium

24.1.2020

Fredag med Fakir: Kvinnor – sluta mobba korta män

"Och vad fan spelar det för roll om man är kort i rocken? Fast det där sista kan jag drömma om. En mans längd spelar fortfarande roll i vårt moderna samhälle."

Premium

13.1.2020

Kommentar: Vi innerstadsbor fick en kuslig påminnelse om hur det kan kännas att bo i en utsatt förort

En kraftig explosion skakade Östermalm i Stockholm natten mot måndagen. Centrala Stockholm vaknade upp till en otryggare verklighet, skriver Peter Al Fakir i sin kommentar.

Premium

10.1.2020

Fredag med Fakir: Bluff-Zlatan säljer bitcoin i HBL

De är skräddarsydda efter användaren och i just det här fallet tyckte tydligen algoritmerna att jag som svensk läsare av HBL var mottaglig för just Zlatan.

Premium

25.12.2019

Fredag med Fakir: Åkessons folkhem är inte andra folks hem

"Den lätt pekorala tonen i Åkessons text fick författaren Jonas Gardell att reagera. I ett öppet brev på Expressen kultur ifrågasatte han Sverigedemokraternas ”vi” och undrade vilka som var inkluderade."

Premium

13.12.2019

Fredag med Fakir: Sanna Marin behöver inga goda råd

Jag är stolt över min tid tillsammans med kasslerbitarna och julskinkorna. Men om jag fortfarande var kvar i fabriken skulle jag knappast skryta om det på sociala medier.

Premium

2.12.2019

"Finlandssvenskarna faller inte för fjäsk" – Han är svensken som upptäckte Svenskfinland hångelvägen

Om du vill sätta en österbottnings hjärta i brand behöver du bara säga tre raka ord: Du är bra. Så skriver journalisten Kristoffer Bergström i en krönika i Aftonbladet om finlandssvenskar. Han tycker att finländarna är mycket mer rakt på sak än svenskar.

Premium

29.11.2019

Fredag med Fakir: Skyll på gubbsjuka och inget annat

Vikingasjuka. Det låter som århundradets sämsta ursäkt när man har anklagats för sexuellt ofredande av kvinnor. Men det är den före detta landsbygdsministerns främsta försvar i en uppmärksammad rättegång i Sverige.

15.11.2019

Fredag med Fakir: Kan feminismen stoppa gängvåldet?

"De flesta partier är rörande överens om hårdare straff och nya lagar för att komma tillrätta med den här formen av kriminalitet. Hårt ska mötas med hårt."

Premium

1.11.2019

Fredag med Fakir: När slutade vi bry oss?

Även om det inte är så konstigt att få ömmar för IS-kalifatets barn så har något skett. Jag kan förstå att eländet verkar vara oändligt just nu.

Premium

18.10.2019

Fredag med Fakir: Donald Trump kommer aldrig att försvinna

"Även när hans regeringstid är över kommer folk att prata om honom, författare att skriva böcker och tv-kanaler att spela hans klipp. Hans namn kommer att nämnas i samma andetag som kejsar Nero, Marie-Antoinette och Muammar Gaddafi."

Premium

4.10.2019

Fredag med Fakir: Därför kommer Greta-hatarna att vinna

För varje rövhatts-krönika till Greta Thunbergs försvar försvinner också ett litet uns av hennes budskap i bruset.

Premium

20.9.2019

Fredag med Fakir: Vem skjuter en mamma som bär på sin nyfödda bebis?

Sverige har fått en ny exportsuccé. Det är en minst sagt laddad vara, nästan explosiv i värsta fall. Det är inte stuprörsjeans, tuggummipop eller rostfritt stål. Det handlar om kriminalitet.

6.9.2019

Fredag med Fakir: Den franska tuppen sprider gallfeber

"De stadsbor som funderar på att flytta ut på landet bör nog tänka på att galande tuppar, stinkande gödselstackar och envisa bybor är det svårt att göra något åt."

Premium

23.8.2019

Fredag med Fakir: Danska tårar betyder inget för Trump

"Bara misstanken att 'America first' inte bara är tom Trumpretorik, utan också en populär attityd både på gatan och i Washington, kan verka destruktivt för USA:s inflytande i världen."

Premium

9.8.2019

Fredag med Fakir: Vem tuktar cyber-farfar när han lägger ut bilder på barnbarnen?

"Och varför är det ingen som har hävdat att 75 är det nya 15? Som nybliven pappbo, farsan har flyttat in hos mig över sommaren, vet jag att skillnaden är marginell."

Premium

26.7.2019

Fredag med Fakir: När chefen är en app

Idén att bara ta de jobb man vill på de tider man själv önskar kan på ett ytligt plan ses som en vinn-vinn. Både för arbetsgivare och arbetare. Men när chefen är utbytt mot en app verkar det som att det är mellanhanden som blir den stora vinnaren.

Premium

12.7.2019

Fredag med Fakir: Slöjförbudet är en glimt av framtiden

Kunde sossarna med anständighet förbjuda slöja i grundskolan eller införa ett nationellt tiggeriförbud, skulle de säkert göra det. Det skulle inte förvåna mig om partiet har börjat snegla på sina danska kollegor som just vunnit valet där.

Premium

28.6.2019

Fredag med Fakir: Världens minst rökande folk vill röka mindre

Alla finländare som tänker fortsätta njuta av tobakens fröjder på uteserveringarna på hemmaplan bör nog beakta att allt som kommer till Sverige också inom fem år oavkortat kommer till Finland.

Premium

14.6.2019

Fredag med Fakir: Klasshatet går i arv på Östermalm

"I Sverige har vi inte haft några 'gated communities' eller grindsamhällen som det brukar kallas på svenska. Vi har haft våra godsägare, finansfamiljer, några finare gator och förorter som Djursholm och Solsidan. Överklassen har hållit sig på sin kant."

Premium

30.5.2019

Fredag med Fakir: De svalt sina barn – nu får de vatten och bröd

"Många föräldrar har väldigt starka övertygelser vilken sorts mat deras barn ska äta. Det finns de som på fullt allvar blir rosenrasande om deras barn råkar få i sig godis på ett barnkalas."

Premium

17.5.2019

Fredag med Fakir: Bensinuppror i blodet

"Pumpilskan förvandlas till vrede. Vreden vill organisera sig. Vreden hittar ut på Facebook. Vips så har den runt en halv miljon följare. Förebilden hittas i Frankrike där Gula västarnas demonstrationer har gått i vågor och ömsom engagerat landet och ömsom lamslagit detsamma. Den franska peppningen är väl kanske inte lika stark nu när rörelsen går in på 27 lördagar."

Premium

3.5.2019

Fredag med Fakir: Du behöver inte bli nazist för att Sverige förändras

Det har varit första maj och demonstrationstågen har dragit förbi. Mycket av det som sägs i de storvulna talen drar förbi lika snabbt. Det nazistiska parti som demonstrerade i Ludvika stal som förväntat en liten bit av showen.

Premium

19.4.2019

Fredag med Fakir: Kalsongläkare är det hetaste just nu inom vården

Tjäna 10 000 euro i sommar! Ungefär så lyder annonsen i svenska landsting för att locka sjuksköterskor att jobba under de där besvärliga sommarmånaderna. Allt för att undvika ännu en sommar med skytteltrafik till sjukhus i Finland för gravida utan förlossningsplats.

Premium

5.4.2019

Fredag med Fakir: Det blonda hedersvåldet

Dokumentären om artisten Josefin Nilsson har setts av rekordmånga på SVT-Play och har rullat som en andra Metoo-våg över Sverige. Mycket av ilskan har riktats mot hennes före detta pojkvän, en känd Dramatenskådis. Men väldigt få har nämnt vad det handlar om, nämligen hedersvåld. I det här fallet med blonda offer och förövare.

Premium

22.3.2019

Fredag med Fakir: Världens lyckligaste land men olyckligaste folk

Det var en outhärdlig tid att vara svensk i Helsingfors. Jag pratar om dagarna efter Finlands finalseger med 6-1 i hockey-VM. Hur det nu kommer att bli när landet utnämnts till ”världens lyckligaste” två år i rad vågar jag inte ens tänka på.

Premium

8.3.2019

Fredag med Fakir: Män vill bara fira sitt eget kön

"Men kanske är jag lite heteroqueer eftersom jag gillar att krama mina vänner och vågar uttrycka andra känslor än strikt heteronormativa."

Premium

21.2.2019

Fredag med Fakir: Att bränna dig i bastun gör dig inte finsk

Jag har mot min vilja blivit finsk. Den drabbande blåvita insikten kommer efter en smärre fadäs rörande en bastu och en nybliven akademiledamot.

Premium

8.2.2019

Fredag med Fakir: Varför ska jag betala för chefens elbil?

Min mor ägde ingen bil, vi hade sällan nya kläder eller åt kött till middag. På den tiden kallades det inte för att vara miljövänlig, utan för relativ fattigdom.

Premium

8.2.2019

Nu ska svenskarna göra cyberlumpen

Nästa år ska svenska försvarsmakten öka antalet värnpliktiga till 5 000. Dessutom ska ett trettiotal genomföra värnplikten som cybersoldater i ett pilotprojekt. Syftet är att stärka försvarets it-säkerhet men också locka en ny grupp av ungdomar till det militära.

Premium

25.1.2019

Fredag med Fakir: Sveriges nya minister kallad hippie och provokation

Hon hann knappt presenteras som ny kulturminister innan kommentarerna om hennes utseende började hagla. Miljöpartisten Amanda Lind är inte bara den yngsta i Löfven-regeringen utan också den som fått mest uppmärksamhet. Det utan att ha sagt ett ord om politik.

Premium

12.1.2019

Svenska jämställdhetsmyndigheten går i graven

Den skulle samordna Sveriges arbete med jämställdhetsfrågor och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Men efter bara ett år läggs Jämställdhetsmyndigheten ned. Generaldirektören Lena Ag ser det som ett tecken i tiden att kvinnofrågorna fortfarande sticker folk i ögonen.

11.1.2019

Fredag med Fakir: Den lilla människans kamp mot tiggarna

Det blonda håret yr i vinden från den skånska slätten. Ansiktet spricker upp i ett leende framför kamerorna. Hennes långa kamp är över. Vellinge kommun får äntligen införa ett tiggeriförbud.

Premium

28.12.2018

Fredag med Fakir: Nästa år dricker vi insektsöl på rökfria uteserveringar

Det har nog inte funnits ett plastigare år i mänsklighetens historia än 2018. Det är för väl att vi lägger det bakom oss. Tyvärr, är det med vissa fenomen som med plaster – de bryts inte ned med tiden och kommer att spilla över på kommande år.

Premium

13.12.2018

Fredag med Fakir: Knytblus men inga gula västar på Nobelfesten

"I stället för neonrosa balklänningar eller återvunna sidenskjortor för tusentals euro hade jag gärna sett en gammal hederlig täckjacka med uppdragen luva."

Premium

30.11.2018

Fredag med Fakir: Vissen politisk höst i Sverige

Det är väldigt mycket träd och grenar just nu i svensk politik. Jag tänker på Löfven, Lööf, Lövin och Björklund. Inte att förglömma den kristdemokratiska busken Ebba Busch Thor. Och kanske är det svårt att se skogen för alla träd eftersom inte Sverige har lyckats knoppa fram någon ny regering.

15.11.2018

Fredag med Fakir: Rätten att vara evigt ung, med eller utan pung

"Det är svårt att veta om provokatören Emile Ratelband faktiskt menar allvar, men han har ändå en poäng. Gränserna för ålder kommer att bli mer flytande i framtiden i takt med medicinska framsteg och ökande livslängd. "

2.11.2018

Fredag med Fakir: Mensen väcker fortfarande ont blod

Lingonveckan, röda fasan och ryssen kommer. Okärt barn har många namn. Trots att det ständigt jobbas med att bryta tabuna kring menstruationen är det många män som har dålig koll. Samtidigt rasar antalet svenska män som kallar sig feminister.

19.10.2018

Fredag med Fakir: Din älskade pudel är en nyrakad slav i kedjor

Hur mycket kärlek och omtanke vi än slösar på våra husdjur så finns det inget som förmildrar att de fortfarande har ungefär samma rättigheter som en slav i Romarriket. Men tecken finns att djuren är på väg att göra revolt.

5.10.2018

Fredag med Fakir: Olof och Khaled är OK i nya bokstaveringsalfabetet

Är det dags att pensionera de svenska gubbarna i bokstaveringssystemet? Det tycker Rättviseförmedlingen i Sverige som har skapat sin egen version där både kvinnor och invandrarnamn får plats. Förvirrande och tramsigt tycker kritikerna som menar att identitetspolitiken har gått för långt.

21.9.2018

Fredag med Fakir: En karonka är inte bara för att dricka sig full – den är också gruppterapi

Att fira en finlandssvensk karonka i Helsingfors liknar på många sätt utställningarna på nya Amos Rex – i bästa fall krälande laserödlor på väggarna, i värsta fall en svart vortex som slukar allt.

7.9.2018

Fredag med Fakir: I ett nattsvart Sverige mördar man uteliggare

Han kallades för råttan av sina plågoandar. Nu är den 48-årige hemlöse mannen från Rumänien död, troligen mördad av tonårspojkar. Ingen ville veta av honom när han levde, nu vill alla göra hans död till ett skräckexempel på ett Sverige idag.

7.9.2018

Fredag med Fakir: I ett nattsvart Sverige mördar man uteliggare

Han kallades för råttan av sina plågoandar. Nu är den 48-årige hemlöse mannen från Rumänien död, troligen mördad av tonårspojkar. Ingen ville veta av honom när han levde, nu vill alla göra hans död till ett skräckexempel på ett Sverige i dag.

24.8.2018

Fredag med Fakir: När man sätter valfläsket i fel strupe

Det framställs som det viktigaste valet på många år. Men varken valfläsk, politikergnabb eller präktiga skandaler verkar längre påverka väljarna. De har redan bestämt sig. Och när nästan alla vet vad de ska rösta på, vad ska då hela konkarongen vara bra för?

10.8.2018

Fredag med Fakir: Svenska grillfanatiker hamnade i brottningsmatch med polisen

Trots att det råder eldningsförbud i stora delar av Sverige finns det folk som tänder upp klotgrillen. Inte bara kan grillarna starta skogsbränder, de riskerar också dryga böter.

27.7.2018

Fredag med Fakir: Darth Vader är en fascistisk idolbild på barnkläder

Dödsstjärnan, Darth Vader och Rymdimperiets stormtrupper är alla coola grejer från mörka sidan i Star Wars. Men man glömmer lätt att de står för ett totalitärt samhälle med fascistiska drag. Och hur bra är det att symbolspråket från Tredje riket letar sig på barnens tröjtryck?

13.7.2018

Fredag med Fakir: Afrikansk savann – på Gotland

Det är torrt i skog och marker. Så torrt att stora skogsbränder har härjat och att bönderna tvingats nödslakta sina kossor. Men det finns inget torrt i hur svenskarna har gått samman i sitt stöd för lantbrukarna. Nu rensas varje dike på gräs så hästarna ska få mat.