Peter Al Fakir

Peter Al Fakir

Journalist bosatt i Stockholm.

Senast publicerade artiklar

2.6.2017

Fredag med Fakir: Bostadskarriär eller mammas soffa

Bara genom att sitta på sitt arsle har den genomsnittliga villaägaren i Stockholm blivit 24 000 euro rikare varje år. Med ett sådant prisrally på bostäder är det inte konstigt att både Riksbanken och OECD varnar för de höga fastighetspriserna i Sverige.

5.5.2017

Fredag med Fakir: Tuppar, hönor och pudlar – ledaren för Feministiskt initiativ beskylld för plagiat

Victoria Kawesa hann knappt dra på sig rödstrumporna som nyvald partiledare för Feministiskt initiativ (FI) innan hon anklagades för plagiering. I en tid av alternativa fakta, fejknyheter och rysk desinformation kommer nu den kvinnliga varianten – plagiatet.

21.4.2017

Fredag med Fakir: Fotboja på sig själva och andra

Två veckor har gått sedan attentatet på Drottninggatan i Stockholm. Trots att sorgen inte är över ser vi politiska konsekvenser av dådet i hur politikerna försöker överträffa varandra i tuffhet mot terrorismen.

8.4.2017

Kommentar: En röd socka

Det var med lugn och empati som stockholmarna mötte terrorn när den drabbade oss under tre blodiga minuter på Drottninggatan. Paniken uteblev. Men det är hur vi reagerar om några dagar eller veckor som avgör ifall attacken lyckades skaka om vårt samhälle eller inte.

6.4.2017

Fredag med Fakir: Att stå på Rinkeby torg med livvakt gör något med en

Det är en absurd tanke att journalister ska behöva ha livvakt när de arbetar i Sverige. Men det finns i dag områden och situationer som snabbt kan bli livsfarliga bara för att man bär en kamera. Det är tyvärr samma områden som både är underrapporterade i medierna men också demoniserade.

10.3.2017

Fredag med Fakir: Även rasister äter billig kebab

Människor som har fått avslag på sin asylansökan står inför ett svårt val: Lämna landet eller gå under jorden. Svensk polis varnar för ett växande skuggsamhälle där tiotusentals gömda flyktingar är utlämnade åt svartjobb eller brott.

24.2.2017

Trumps attacker kan vara räddningen för Sverige

Den senaste tidens smutskastning av Sverige från president Donald Trump har fått politiker att reagera och har väckt både förundran och löje bland svenskarna. Det är aldrig roligt att pekas ut som hackkyckling av en mobbare. Men lugn – Trumps attacker kan vara räddningen för Sverige men också för medierna.

11.2.2017

Analys: Kalldusch för Moderaternas utsträckta hand

Moderaternas flört med Sverigedemokraterna har inte gått hem hos de svenska väljarna. Nu rasar partiet i opinionsmätningarna vilket gör att Anna Kinberg Batra plötsligt kan sitta lös på partiledarstolen inför kommande valår.

10.2.2017

Fredag med Fakir: Bilden av Sverige har fått en pungspark

Är det förtäckt rasism eller bara den oförblommerade sanningen att hävda att invandrarna står för lejonparten av alla brott? En Örebropolis Facebookinlägg har spridit sig på sociala medier de senaste dagarna och skapat debatt i Sverige.

13.1.2017

Fredag med Fakir: Vad händer i Finland?

Vad fan är det som händer i Finland? Man skjuter kvinnor i Imatra, rasister marscherar på gatorna och irakier deporteras med Wehrmacht-effektivitet.

16.12.2016

Fredag med Fakir: En fläkt av kalla kriget

När Ryssland ville låna svenska hamnar för att bygga en andra gasledning genom Östersjön blev det stopp. Men är kovändningen från svenskt håll grundad på rationella säkerhetspolitiska överväganden eller ännu ett uttryck för rysskräcken?

2.12.2016

Fredag med Fakir: Män som förklarar

Ofta görs förklarandet i all välmening. Ofta är det män som ska förklara. Men nästan alltid är syftet mer eller mindre självförhärligande på bekostnad av andra.

11.11.2016

Utblick: Blommor och ljus i stället för vapen och bomber

Vi har sett bilderna från attacken på nattklubben Bataclan när tre män plötsligt rusar in och börjar skjuta mot folkmassorna. Människor som ligger blödande på gatan utanför, människor som hänger i fönstren för att gömma sig från förövarna, människor som skrikande försöker fly för sina liv.

4.11.2016

Fredag med Fakir: Har vi män ballarna att äta p-piller?

Du käkar väl p-piller? Det är många kvinnor som fått den frågan dagen efter oskyddat sex. För trots alla medicinska Nobelpris så finns det fortfarande inte ett bra läkemedel för att hindra oönskade graviditeter för män.

21.10.2016

Hästsperman som försvann i posten

I avregleringarnas Sverige är det få saker som irriterar mer än den fallerande postutdelningen. Ja, det skulle i så fall vara tanken på ruttnande hästsperma på en hylla i din lokala matvarubutik.

15.10.2016

När normkritiken blir den nya normen

Ska museerna kunna användas i politiska syften? HBL har besökt utställningen Playground i Stockholm som har satt fart på en kulturdebatt om normkritik och identitetspolitik.

7.10.2016

Fredag med Fakir: Också den svenska björnen psykkrigar

Den demonisering av Putin som förekommer i Sverige hjälper mycket litet till att förstå Ryssland.

23.9.2016

Fredag med Fakir: Var står den verkliga striden mot rasismen?

När rasistiska ”Lasermannen” härjade som värst brukade Peter Al Fakir springa i kors hem om kvällarna i fruktan för serieskyttens kulor.

10.9.2016

"Man ska få klä sig hur man vill"

I Frankrike har slöjan återigen kommit i fokus efter burkiniskandalen. Men hur är det att bära slöja i dag i Finland? Vi gav oss ut på stan och lät några muslimska kvinnor ge sin syn på hijaben.

9.9.2016

Fredag med Fakir: Kaepernicks knä i det amerikanska skrevet

Det är svårt att tänka sig att en finländsk idrottsman (eller kvinna) ställer sig på knä under Vårt land som en protest mot regeringens flyktingpolitik.

25.8.2016

Fredag med Fakir: "Jag ser inga spår av frihet, jämlikhet och broderskap"

Med pepparspray riktad mot ansiktet och hennes barn gråtandes bredvid sig tvingar polisen den muslimska kvinnan att ta av sig sin huvudsjal. Stämningen är hätsk och folk ropar åt henne att hon inte hör hemma i Frankrike.

12.8.2016

Fredag med Fakir: Gör som kung Carl – turista i Sverige

Den oroliga omvärlden lockar turister till det relativt säkra Norden. Borta bra men hemma bäst, lyder devisen som även det svenska kungaparet flaggar för.

29.7.2016

Fredag med Fakir: Svensk polis tar snabbt till vapen

Är du drogad, psykiskt sjuk och svingar ett svärd på öppen gata är riskerna stora att du kommer bli skjuten av polis om du är bosatt i Sverige. Åtminstone visar studier att just detta scenario är det vanligaste vid dödsskjutningar. Nära hälften av alla dödade av polisen sedan 1990 har haft en psykisk sjukdom.

1.7.2016

Snoppbilder – att skicka eller inte skicka?

Det har förmodligen aldrig cirkulerat så många snoppar i världshistorien som i dag. Jag menar inte de som sitter fast på tillhörande manskropp, utan alla de bilder på penisar som upptar utrymme på servrar och hårddiskar.

17.6.2016

Tur i sport? Vi svenskar är helt övertygade om vår egen förträfflighet

Den svenska öppningsmatchen mot Irland i fotbolls-EM var en enda lång pina. Jag ångrar alla de fyra ölen jag spenderade på en överfylld sylta vid Slussen. Turligt nog var bildskärmarna så små att vi fans slapp se alla nyanserna i Zlatans missnöjda minspel.

9.6.2016

"Det bästa som kan hända journalistiken är om vi utsattes för en skogsbrand"

Knappast några av de stora mediehusen kommer att överleva på sikt. Det tror journalisten Emanuel Karlsten som är expert på sociala medier och som besökt Finland flera gånger. – Det bästa vore en stor skogsbrand som slog ut alla tidningar så man fick börja om från början!

8.6.2016

"Det går inte att banta sig igenom en teknikrevolution"

Hur ska det gå för medierna i Svenskfinland? I en tredelad serie söker HBL svar utanför ankdammen.

3.6.2016

Fredag med Fakir: Är ankdammen ett tryggt rum?

Enligt förespråkarna för trygga rum är syftet att universitetet ska vara välkomnande för alla människor oavsett bakgrund eller läggning. Men många ser safespace som att göra precis tvärtom: i stället för att ge utrymme för mångfald begränsar den utrymmet för diskussion och yttrandefrihet, skriver Peter Al-Fakir.

20.5.2016

Fredag med Fakir: Machetemördare och Kafka

Som svensk är det lätt att känna sig stolt över den typen av engagemang som många städer i Sverige visar för yttrandefriheten. Men samtidigt finns en kluvenhet när gränserna stängs, när förutsättningarna för flyktingar försämras, när anhöriginvandring kraftigt begränsas och hotar att splittra familjer, skriver Peter Al Fakir.

15.5.2016

Här får invandrarkvinnorna en chans

De har sålt 22 000 väskor till EU i Bryssel och haft modevisningar på Nordiska Museet. På Livstycket i Tensta får invandrarkvinnor lära sig svenska och sömnad. Och i samarbete med formgivare så görs mönstren till snygga produkter.

22.4.2016

Fredag med Fakir: Peter Al Fakir: Nu är arabiskan större än finskan

Denna vår går arabiskan om finskan som tvåa i Sverige sett till antalet som använder språket som modersmål. Det är en historisk förändring.

2.4.2016

De snackar om ungas ångest

Kroppsfixering, depression och hets på sociala medier – det är ämnen som en av Sveriges snabbast växande poddar tar upp. Bakom Ångestpodden står två 23-åriga tjejer som vill bryta tabun och få unga att tala om psykisk ohälsa.

11.3.2016

Fredag med Fakir: Genom färgade glasögon

Skidlöparen Rasmus Ax pressar det sista ur sina muskler. 89 mjölksyriga kilometer i spåren och nu väntar upploppet i Mora. Det är bara några förargliga damer i vägen. Han ser sin chans och tränger sig före.

1.3.2016

Resten av världen hamnar i skuggan av USA-val

Det råder mediehysteri i USA kring presidentvalet men hur ser den finländska bevakningen ut? – Trots stort utrymme är rapporteringen till stora delar rutinmässig och ytlig, säger Tom Moring.