Peter Al Fakir

Peter Al Fakir

Journalist bosatt i Stockholm.

Senast publicerade artiklar

15.11.2018

Fredag med Fakir: Rätten att vara evigt ung, med eller utan pung

"Det är svårt att veta om provokatören Emile Ratelband faktiskt menar allvar, men han har ändå en poäng. Gränserna för ålder kommer att bli mer flytande i framtiden i takt med medicinska framsteg och ökande livslängd. "

2.11.2018

Fredag med Fakir: Mensen väcker fortfarande ont blod

Lingonveckan, röda fasan och ryssen kommer. Okärt barn har många namn. Trots att det ständigt jobbas med att bryta tabuna kring menstruationen är det många män som har dålig koll. Samtidigt rasar antalet svenska män som kallar sig feminister.

19.10.2018

Fredag med Fakir: Din älskade pudel är en nyrakad slav i kedjor

Hur mycket kärlek och omtanke vi än slösar på våra husdjur så finns det inget som förmildrar att de fortfarande har ungefär samma rättigheter som en slav i Romarriket. Men tecken finns att djuren är på väg att göra revolt.

5.10.2018

Fredag med Fakir: Olof och Khaled är OK i nya bokstaveringsalfabetet

Är det dags att pensionera de svenska gubbarna i bokstaveringssystemet? Det tycker Rättviseförmedlingen i Sverige som har skapat sin egen version där både kvinnor och invandrarnamn får plats. Förvirrande och tramsigt tycker kritikerna som menar att identitetspolitiken har gått för långt.

21.9.2018

Fredag med Fakir: En karonka är inte bara för att dricka sig full – den är också gruppterapi

Att fira en finlandssvensk karonka i Helsingfors liknar på många sätt utställningarna på nya Amos Rex – i bästa fall krälande laserödlor på väggarna, i värsta fall en svart vortex som slukar allt.

7.9.2018

Fredag med Fakir: I ett nattsvart Sverige mördar man uteliggare

Han kallades för råttan av sina plågoandar. Nu är den 48-årige hemlöse mannen från Rumänien död, troligen mördad av tonårspojkar. Ingen ville veta av honom när han levde, nu vill alla göra hans död till ett skräckexempel på ett Sverige idag.

7.9.2018

Fredag med Fakir: I ett nattsvart Sverige mördar man uteliggare

Han kallades för råttan av sina plågoandar. Nu är den 48-årige hemlöse mannen från Rumänien död, troligen mördad av tonårspojkar. Ingen ville veta av honom när han levde, nu vill alla göra hans död till ett skräckexempel på ett Sverige i dag.

24.8.2018

Fredag med Fakir: När man sätter valfläsket i fel strupe

Det framställs som det viktigaste valet på många år. Men varken valfläsk, politikergnabb eller präktiga skandaler verkar längre påverka väljarna. De har redan bestämt sig. Och när nästan alla vet vad de ska rösta på, vad ska då hela konkarongen vara bra för?

10.8.2018

Fredag med Fakir: Svenska grillfanatiker hamnade i brottningsmatch med polisen

Trots att det råder eldningsförbud i stora delar av Sverige finns det folk som tänder upp klotgrillen. Inte bara kan grillarna starta skogsbränder, de riskerar också dryga böter.

27.7.2018

Fredag med Fakir: Darth Vader är en fascistisk idolbild på barnkläder

Dödsstjärnan, Darth Vader och Rymdimperiets stormtrupper är alla coola grejer från mörka sidan i Star Wars. Men man glömmer lätt att de står för ett totalitärt samhälle med fascistiska drag. Och hur bra är det att symbolspråket från Tredje riket letar sig på barnens tröjtryck?

13.7.2018

Fredag med Fakir: Afrikansk savann – på Gotland

Det är torrt i skog och marker. Så torrt att stora skogsbränder har härjat och att bönderna tvingats nödslakta sina kossor. Men det finns inget torrt i hur svenskarna har gått samman i sitt stöd för lantbrukarna. Nu rensas varje dike på gräs så hästarna ska få mat.

29.6.2018

Fredag med Fakir: Finlandssvenskarna blev ett slagträ i debatten om vem som är svensk

Samtidigt som Sverige har drabbats av nationell fotbollsyra efter framgångarna i Ryssland har en debatt om svenskhet seglat upp på hemmaplan.

15.6.2018

Fredag med Fakir: Blir glassen ”godare” för att den stöttar flyktingar?

Vill vi att glassen vi käkar nu på sommaren ska ha politiska åsikter? Det tycker ett amerikanskt glassföretag som har skapat kontrovers i Sverige genom att öppet stödja beslutet att låta 9 000 afghaner få stanna.

1.6.2018

Fredag med Fakir: Myggor, fästingar och vargar – semesterproblem för stadsbon

De förpestar vår tillvaro och suger vårt blod. Jag talar om stickmyggen som nu härjar på flera olika platser i Sverige. Att problemet inte skapat större surr bland våra storstadsfixerade politiker kan bero på att myggen biter fel människor – nästan uteslutande lantisar.

18.5.2018

Fredag med Fakir: Förbjud studentflaken!

Skolavslutningstider betyder också åbäket med lastbilsflak och fulla gymnasister. För när man tänker efter, vad är det egentligen de firar? När gav en gymnasieexamen en rätt att skvätta cider på sina medtrafikanter?

4.5.2018

Fredag med Fakir: Tumult när svensken inte fick deklarera

Att Skatteverket har slopat sina deklarationslådor verkar inte ha nått alla svenskar. I stället var det många som ilsket petade in sina lappar i golvspringan under dörren till skattekontoret. Trots det är myndigheten Sveriges populäraste.

6.4.2018

Fredag med Fakir: Nekrologen är det nya svarta på teve

Vi svenskar sörjer våra kändisar för mycket. Hur oändligt tragiskt det än är med en kär artists död motiverar det knappast hur hela tv-tablåer kastas om. Eller är det så att när vi inte har något annat att fira så blir dödsrunan den viktigaste formen av underhållning?

23.3.2018

Fredag med Fakir: Alla vill vara den vuxna i svensk politik

Twittertroll, smutskastning och en rusning mot en moralisk nollpunkt. Så upplever många den svenska valrörelsen där ingetdera blocket inom politiken verkar vilja ge vika en tum.

9.3.2018

Fredag med Fakir: Sista varvet på den syriska karusellen

Under belägringen av Aleppo fick rebellgrupperna fri lejd mot att de gav upp staden. Något liknande kan mycket väl ske i östra Ghouta. Medan bomberna faller och befolkningen lider kraftsamlar alla parter i konflikten inför slutspurten av kriget.

9.2.2018

FREDAG MED FAKIR: Är du en glad eller ledsen tjockis?

Det är sällan vi tjockisar blir representerade i Melodifestivalen och kan känna igen oss bland alla glittriga kändisar. Under säsongspremiären fanns det två överviktiga artister, men frågan är om de var där på grund av sin stora talang eller sina stora byxmått.

12.1.2018

Fredag med Fakir : "En balkangranat ser ut som en leksak ..."

När handgranater blir leksaker för kriminella är det inte konstigt att oskyldiga dör. Inte bara används de i gängkrig och mot polisen, de skapar även skräck i folks vardag. Vem vill släppa ut sina barn att leka när man vet att det ligger granater i buskarna?

28.12.2017

Fredag med Fakir: Gjorde Finland 100 något bestående intryck i Sverige?

När Finland firade hundraårsdagen var svenska medier på plats i Helsingfors. Men hur blir det nu när alla glansfulla evenemang är över, kommer landet återigen att sjunka tillbaka i glömska i det svenska medvetandet.

15.12.2017

Fredag med Fakir: Så länge någon bryr sig finns det hopp

Den som reser på en weekend till Warszawa för en kulinarisk upplevelse får inte vara rädd för en besk eftersmak. Även om inget ont kan sägas om stad och människor så lämnar skövlade urskogar och en antidemokratisk regering ett hål i magen.

1.12.2017

Fredag med Fakir: Haagtribunalens sura avskedsskål

Krigsförbrytaren Slobodan Praljaks giftbägare var inte bara ett spektakulärt självmord utan också ett sätt att ta ödet i sina egna händer. Men det är inte som en hjälte han kommer att bli ihågkommen utan som mannen som smet från sitt straff.

17.11.2017

Fredag med Fakir: Fåfänga hindrade mig från att bli en koranpussare

Efter åratal med radikala jihadister och ultrakonservativa som dominerar tolkningen av islam utmanas nu gubbväldet av kvinnliga imamer. De är inte många men kan vara början på en välbehövlig reformrörelse. Men hur är det, får man kyssa Koranen?

3.11.2017

Fredag med Fakir: Är du en vinmamma?

De är inte kända för att spotta i glasen – finländska kvinnor bälgar i sig en hel del – men det är sällan man ser det på film.

20.10.2017

Fredag med Fakir: Stängde skolan för att rädda eleverna

Det pågår en lågintensiv kamp i flera utsatta förorter. I den ena ringhörnan finns organiserad brottslighet som söker kontroll.

6.10.2017

Fredag med Fakir: Gamla föräldrar är den bästa födelsedagspresenten

Barnkalas kan vara bland det gulligaste som finns men lika gärna en orgie i gråt, snor och socioekonomiska skillnader. Det är dock inte det första man tänker på i dag när man kliver innanför tröskeln, utan på hur gamla alla pappor och mammor är.

22.9.2017

Fredag med Fakir: Bettleri undanbedes är Vellinges nya slogan

Det finns snäppet fler tiggare i skånska Vellinge än vad det finns fiskar på kommunens vapensköld. Ändå ser sig den moderata ledningen nödgad att införa ett förbud mot tiggeri. Förbudet välkomnas av lokala butiksägare men för många andra luktar det mest rutten sill.

8.9.2017

Fredag med Fakir: Nordea snart ett Åminne blott

Det har talats om resolutionsavgifter och bankstabilitet som bevekelsegrunder för Nordeas flytt till Finland. Men jag vet bättre. Orsaken stavas svår hemlängtan hos de finländska patrioterna i styrelseledningen.

1.9.2017

Finlandssvenska röster i Sveriges radio

I sommar har miljontals människor fått lyssna på klingande finlandssvenska i Sveriges radio Ekots nyhetssändningar. Bakom rösterna står två finländska reportrar som väckt reaktioner bland lyssnarna – allt från ”härligt exotiskt” till ”åk hem till Finland!”.

25.8.2017

Fredag med Fakir: Medelklassen är terroristernas skräck

Det är medelklassens stormtrupper som kommer att bekämpa vår tids stora gissel som gängkriminalitet, segregation och terrorism. För inte ens ondskans krafter kan i det långa loppet stå emot en armé av curlingmorsor och surdegspappor.

28.7.2017

Absurt steriliseringstvång i Finland

Samtidigt som regnbågsflaggan vajar över Islamiska statens huvudstad Raqqa tvingas transpersoner till sterilisering vid könsbyte i Finland. Och i Sverige ökar köerna till könsutredningsmottagningarna. Det är inte lätt att ha könsdysfori i en dysfunktionell värld.

2.6.2017

Fredag med Fakir: Bostadskarriär eller mammas soffa

Bara genom att sitta på sitt arsle har den genomsnittliga villaägaren i Stockholm blivit 24 000 euro rikare varje år. Med ett sådant prisrally på bostäder är det inte konstigt att både Riksbanken och OECD varnar för de höga fastighetspriserna i Sverige.

5.5.2017

Fredag med Fakir: Tuppar, hönor och pudlar – ledaren för Feministiskt initiativ beskylld för plagiat

Victoria Kawesa hann knappt dra på sig rödstrumporna som nyvald partiledare för Feministiskt initiativ (FI) innan hon anklagades för plagiering. I en tid av alternativa fakta, fejknyheter och rysk desinformation kommer nu den kvinnliga varianten – plagiatet.

21.4.2017

Fredag med Fakir: Fotboja på sig själva och andra

Två veckor har gått sedan attentatet på Drottninggatan i Stockholm. Trots att sorgen inte är över ser vi politiska konsekvenser av dådet i hur politikerna försöker överträffa varandra i tuffhet mot terrorismen.

8.4.2017

Kommentar: En röd socka

Det var med lugn och empati som stockholmarna mötte terrorn när den drabbade oss under tre blodiga minuter på Drottninggatan. Paniken uteblev. Men det är hur vi reagerar om några dagar eller veckor som avgör ifall attacken lyckades skaka om vårt samhälle eller inte.

6.4.2017

Fredag med Fakir: Att stå på Rinkeby torg med livvakt gör något med en

Det är en absurd tanke att journalister ska behöva ha livvakt när de arbetar i Sverige. Men det finns i dag områden och situationer som snabbt kan bli livsfarliga bara för att man bär en kamera. Det är tyvärr samma områden som både är underrapporterade i medierna men också demoniserade.

10.3.2017

Fredag med Fakir: Även rasister äter billig kebab

Människor som har fått avslag på sin asylansökan står inför ett svårt val: Lämna landet eller gå under jorden. Svensk polis varnar för ett växande skuggsamhälle där tiotusentals gömda flyktingar är utlämnade åt svartjobb eller brott.

24.2.2017

Trumps attacker kan vara räddningen för Sverige

Den senaste tidens smutskastning av Sverige från president Donald Trump har fått politiker att reagera och har väckt både förundran och löje bland svenskarna. Det är aldrig roligt att pekas ut som hackkyckling av en mobbare. Men lugn – Trumps attacker kan vara räddningen för Sverige men också för medierna.

11.2.2017

Analys: Kalldusch för Moderaternas utsträckta hand

Moderaternas flört med Sverigedemokraterna har inte gått hem hos de svenska väljarna. Nu rasar partiet i opinionsmätningarna vilket gör att Anna Kinberg Batra plötsligt kan sitta lös på partiledarstolen inför kommande valår.

10.2.2017

Fredag med Fakir: Bilden av Sverige har fått en pungspark

Är det förtäckt rasism eller bara den oförblommerade sanningen att hävda att invandrarna står för lejonparten av alla brott? En Örebropolis Facebookinlägg har spridit sig på sociala medier de senaste dagarna och skapat debatt i Sverige.

13.1.2017

Fredag med Fakir: Vad händer i Finland?

Vad fan är det som händer i Finland? Man skjuter kvinnor i Imatra, rasister marscherar på gatorna och irakier deporteras med Wehrmacht-effektivitet.

16.12.2016

Fredag med Fakir: En fläkt av kalla kriget

När Ryssland ville låna svenska hamnar för att bygga en andra gasledning genom Östersjön blev det stopp. Men är kovändningen från svenskt håll grundad på rationella säkerhetspolitiska överväganden eller ännu ett uttryck för rysskräcken?

2.12.2016

Fredag med Fakir: Män som förklarar

Ofta görs förklarandet i all välmening. Ofta är det män som ska förklara. Men nästan alltid är syftet mer eller mindre självförhärligande på bekostnad av andra.

11.11.2016

Utblick: Blommor och ljus i stället för vapen och bomber

Vi har sett bilderna från attacken på nattklubben Bataclan när tre män plötsligt rusar in och börjar skjuta mot folkmassorna. Människor som ligger blödande på gatan utanför, människor som hänger i fönstren för att gömma sig från förövarna, människor som skrikande försöker fly för sina liv.

4.11.2016

Fredag med Fakir: Har vi män ballarna att äta p-piller?

Du käkar väl p-piller? Det är många kvinnor som fått den frågan dagen efter oskyddat sex. För trots alla medicinska Nobelpris så finns det fortfarande inte ett bra läkemedel för att hindra oönskade graviditeter för män.

21.10.2016

Hästsperman som försvann i posten

I avregleringarnas Sverige är det få saker som irriterar mer än den fallerande postutdelningen. Ja, det skulle i så fall vara tanken på ruttnande hästsperma på en hylla i din lokala matvarubutik.

15.10.2016

När normkritiken blir den nya normen

Ska museerna kunna användas i politiska syften? HBL har besökt utställningen Playground i Stockholm som har satt fart på en kulturdebatt om normkritik och identitetspolitik.

7.10.2016

Fredag med Fakir: Också den svenska björnen psykkrigar

Den demonisering av Putin som förekommer i Sverige hjälper mycket litet till att förstå Ryssland.