Peter Al Fakir

Peter Al Fakir

Journalist bosatt i Stockholm.

Senast publicerade artiklar

16.11.2020

Gästkrönikan: Peter Al Fakir i gästkrönikan: När coronan är över ska folk skrika av glädje

De säger att två tyska forskare med turkiska rötter har knäckt gåtan till ett covid-19-vaccin. Kan det vara slutet på våra mödor under den här pandemin? Det får mig att börja tänka på allt det där jag vill göra när coronan är över.

Premium

26.10.2020

Gästkrönikan: Skolan bytte språk under sommarlovet – barnen gråter

Det låter som en norgehistoria, och det är det också på sätt och vis. När eleverna i Norrvikens skola kom tillbaka efter sommarlovet möttes de av en smärre överraskning. De nya lärarna från Nederländerna och Indien talade bara engelska.

Premium

5.10.2020

Peter Al Fakir i gästkrönikan: Jag vill inte hjälpa min fru att dö

Tonåringar skjuter och mördar varandra, läkare ger covid-19-patienter palliativ vård och en man hjälper sin fru att ta sitt liv. Alla har de makt över liv och död, men hur samhället behandlar dem är högst olika.

15.9.2020

Gästkrönikan: Danmarks sämsta recept – baconinlindad koran

Jag har fått nog med upplopp och vandalism. Det får vara slut på de här grupperna som kommer till våra svenska förorter, begår brott och startar bränder. Jag pratar naturligtvis om gängen med de danska koranbrännarna.

Premium

24.8.2020

Gästkrönikan: Barn drunknar snabbt och tyst men glöms aldrig

"En dag på beachen i solskenet brukar sällan vara avkoppling om du har små barn. Samtidigt är det färre än hälften av alla vuxna i Sverige som kan hjärt-lungräddning."

Premium

11.8.2020

Gästkrönikan: Gå all in på börsen din djävla fubbick!

Tusentals har dött och åter tusentals har förlorat sina jobb och fått hela sin vardag omkullkastad på grund av pandemin. Men det finns en plats där coronans härjningar passerat relativt obemärkt och det är på svenska börsen.

Premium

14.7.2020

Gästkrönikan: Hellre Kling och Klang än Gunvald Larsson

Efter ökad gängkriminalitet och vardagsbrott som läggs på hög och aldrig utreds så är de flesta politiker i Sverige överens om att det behövs fler poliser. Tusentals söker utbildningen men bara ett fåtal blir godkända. Är det fel på kriterierna eller är inte dagens curlade ungdom av rätta virket?

Premium

30.6.2020

Gästkrönikan: Nu väntar jag på att Finland ska dumpa mig

Nu väntar vi svenskar bara på det där göra-slut-samtalet från Finland och övriga Norden. Ni kommer att säga att vi har växt ifrån varandra.

Premium

9.6.2020

Gästkrönikan: Coronakrisen är en landskamp utan vinnare

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen. Just nu gottar man sig åt att Finland bara har en bråkdel så många döda i covid-19 jämfört med Sverige. Trots att många döda i Sverige är finländare.

Premium

15.5.2020

Fredag med Fakir: Låt kungen slippa vara affischpojke för tvångssvenskan

"Det var ju knappast för min skull som de i Hattuvaara måste traggla glosor på 'andra inhemska språket'. Att sälja in svenskan med bilder på kungen kändes också en smula desperat."

Premium

30.4.2020

Krönika: Sjung om studentens olyckliga dar

Jag beklagar verkligen att jag inte kunde fira vappen i Helsingfors i år. Valborgsfirandet är mer värdigt i Finland och inte en angelägenhet enbart för studentklasserna.

Premium

29.4.2020

I coronans spår blir också sorgen digital

På familjesidorna i de svenska tidningarna ser man tydligt spåren efter coronapandemin. Förra söndagen hade Dagens Nyheter nio sidor dödsannonser, dubbelt så många som vanligt. Begravningarna har också förändrats och digitaliserats nu när man ska undvika att träffas.

Premium

17.4.2020

Fredag med Fakir: Jag köpte en traktorgrävare för att begrava min mor

När min mor ringer och frågar om jag har fått insättningen för begravningen svarar jag lugnt att allt är under kontroll.

Premium

3.4.2020

Fredag med Fakir: De rika smittade oss med coronan men de fattiga kommer att dö

Facit kommer inte att komma i sommar, utan om några år då man kan börja räkna på antalet döda och överlevande efter att ha sett effekterna av flockimmunitet och vaccin.

Premium

20.3.2020

Fredag med Fakir: Om nio månader kommer karantänbebisarna

"Jag är säker på att vi om nio månader kommer se en boom av karantänbebisar efter att hemmajobbande par har passat på att bekanta sig med varandras könsorgan."

Premium

6.3.2020

Fredag med Fakir: Svenskarna bunkrar konserverad korv men vad händer när corona drabbar flyktingarna?

När våra nordiska grannländer arbetar efter scenarier om att 10-20 procent av befolkningen kan drabbas, kör Sverige på med promille och enstaka procent.

Premium

21.2.2020

Fredag med Fakir: När har metoo-förövaren sonat sina brott?

"För andra kriminella verkar inte tiden bakom galler spela någon roll, inte minst de som har dömts för ekonomisk brottslighet."

Premium

7.2.2020

Fredag med Fakir: Coronaviruset sprider kineshat

"På flera platser där det bor eller vistas kineser utanför Kina rapporteras det hur man sätter upp skyltar med 'inga kineser tillåtna' eller andra former av trakasserier."

Premium

6.2.2020

Svensk ekonomiprofessor: Marins regering har ingen finanspolitisk plan för framtiden

Finland står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning och underskott i statsbudgeten. Att öka de offentliga utgifterna som regeringen har aviserat är fel väg att gå. Det menar svenska ekonomiprofessorn Lars Calmfors, som uttrycker oro för att problemen inte tas på tillräckligt allvar.

Premium

28.1.2020

Stockholmaren Magnus Svensson fick nog av ängslig svenskpop: "Finska band är mer punk än svenska"

Ett bokcafé på Södermalm i Stockholm har blivit ett mecka för alla fans av finsk popmusik. Här möter söderhipsters punk- och indieband från djupaste Finland. Projektet återgav bandbokaren Magnus Svensson tron på popmusiken, och nu har han börjat en nybörjarkurs i finska.

Premium

24.1.2020

Fredag med Fakir: Kvinnor – sluta mobba korta män

"Och vad fan spelar det för roll om man är kort i rocken? Fast det där sista kan jag drömma om. En mans längd spelar fortfarande roll i vårt moderna samhälle."

Premium

13.1.2020

Kommentar: Vi innerstadsbor fick en kuslig påminnelse om hur det kan kännas att bo i en utsatt förort

En kraftig explosion skakade Östermalm i Stockholm natten mot måndagen. Centrala Stockholm vaknade upp till en otryggare verklighet, skriver Peter Al Fakir i sin kommentar.

Premium

10.1.2020

Fredag med Fakir: Bluff-Zlatan säljer bitcoin i HBL

De är skräddarsydda efter användaren och i just det här fallet tyckte tydligen algoritmerna att jag som svensk läsare av HBL var mottaglig för just Zlatan.

Premium

25.12.2019

Fredag med Fakir: Åkessons folkhem är inte andra folks hem

"Den lätt pekorala tonen i Åkessons text fick författaren Jonas Gardell att reagera. I ett öppet brev på Expressen kultur ifrågasatte han Sverigedemokraternas ”vi” och undrade vilka som var inkluderade."

Premium

13.12.2019

Fredag med Fakir: Sanna Marin behöver inga goda råd

Jag är stolt över min tid tillsammans med kasslerbitarna och julskinkorna. Men om jag fortfarande var kvar i fabriken skulle jag knappast skryta om det på sociala medier.

Premium

2.12.2019

"Finlandssvenskarna faller inte för fjäsk" – Han är svensken som upptäckte Svenskfinland hångelvägen

Om du vill sätta en österbottnings hjärta i brand behöver du bara säga tre raka ord: Du är bra. Så skriver journalisten Kristoffer Bergström i en krönika i Aftonbladet om finlandssvenskar. Han tycker att finländarna är mycket mer rakt på sak än svenskar.

Premium

29.11.2019

Fredag med Fakir: Skyll på gubbsjuka och inget annat

Vikingasjuka. Det låter som århundradets sämsta ursäkt när man har anklagats för sexuellt ofredande av kvinnor. Men det är den före detta landsbygdsministerns främsta försvar i en uppmärksammad rättegång i Sverige.

15.11.2019

Fredag med Fakir: Kan feminismen stoppa gängvåldet?

"De flesta partier är rörande överens om hårdare straff och nya lagar för att komma tillrätta med den här formen av kriminalitet. Hårt ska mötas med hårt."

Premium

1.11.2019

Fredag med Fakir: När slutade vi bry oss?

Även om det inte är så konstigt att få ömmar för IS-kalifatets barn så har något skett. Jag kan förstå att eländet verkar vara oändligt just nu.

Premium

18.10.2019

Fredag med Fakir: Donald Trump kommer aldrig att försvinna

"Även när hans regeringstid är över kommer folk att prata om honom, författare att skriva böcker och tv-kanaler att spela hans klipp. Hans namn kommer att nämnas i samma andetag som kejsar Nero, Marie-Antoinette och Muammar Gaddafi."

Premium

4.10.2019

Fredag med Fakir: Därför kommer Greta-hatarna att vinna

För varje rövhatts-krönika till Greta Thunbergs försvar försvinner också ett litet uns av hennes budskap i bruset.

Premium

20.9.2019

Fredag med Fakir: Vem skjuter en mamma som bär på sin nyfödda bebis?

Sverige har fått en ny exportsuccé. Det är en minst sagt laddad vara, nästan explosiv i värsta fall. Det är inte stuprörsjeans, tuggummipop eller rostfritt stål. Det handlar om kriminalitet.

6.9.2019

Fredag med Fakir: Den franska tuppen sprider gallfeber

"De stadsbor som funderar på att flytta ut på landet bör nog tänka på att galande tuppar, stinkande gödselstackar och envisa bybor är det svårt att göra något åt."

Premium

23.8.2019

Fredag med Fakir: Danska tårar betyder inget för Trump

"Bara misstanken att 'America first' inte bara är tom Trumpretorik, utan också en populär attityd både på gatan och i Washington, kan verka destruktivt för USA:s inflytande i världen."

Premium

9.8.2019

Fredag med Fakir: Vem tuktar cyber-farfar när han lägger ut bilder på barnbarnen?

"Och varför är det ingen som har hävdat att 75 är det nya 15? Som nybliven pappbo, farsan har flyttat in hos mig över sommaren, vet jag att skillnaden är marginell."

Premium

26.7.2019

Fredag med Fakir: När chefen är en app

Idén att bara ta de jobb man vill på de tider man själv önskar kan på ett ytligt plan ses som en vinn-vinn. Både för arbetsgivare och arbetare. Men när chefen är utbytt mot en app verkar det som att det är mellanhanden som blir den stora vinnaren.

Premium

12.7.2019

Fredag med Fakir: Slöjförbudet är en glimt av framtiden

Kunde sossarna med anständighet förbjuda slöja i grundskolan eller införa ett nationellt tiggeriförbud, skulle de säkert göra det. Det skulle inte förvåna mig om partiet har börjat snegla på sina danska kollegor som just vunnit valet där.

Premium

28.6.2019

Fredag med Fakir: Världens minst rökande folk vill röka mindre

Alla finländare som tänker fortsätta njuta av tobakens fröjder på uteserveringarna på hemmaplan bör nog beakta att allt som kommer till Sverige också inom fem år oavkortat kommer till Finland.

Premium

14.6.2019

Fredag med Fakir: Klasshatet går i arv på Östermalm

"I Sverige har vi inte haft några 'gated communities' eller grindsamhällen som det brukar kallas på svenska. Vi har haft våra godsägare, finansfamiljer, några finare gator och förorter som Djursholm och Solsidan. Överklassen har hållit sig på sin kant."

Premium

30.5.2019

Fredag med Fakir: De svalt sina barn – nu får de vatten och bröd

"Många föräldrar har väldigt starka övertygelser vilken sorts mat deras barn ska äta. Det finns de som på fullt allvar blir rosenrasande om deras barn råkar få i sig godis på ett barnkalas."

Premium

17.5.2019

Fredag med Fakir: Bensinuppror i blodet

"Pumpilskan förvandlas till vrede. Vreden vill organisera sig. Vreden hittar ut på Facebook. Vips så har den runt en halv miljon följare. Förebilden hittas i Frankrike där Gula västarnas demonstrationer har gått i vågor och ömsom engagerat landet och ömsom lamslagit detsamma. Den franska peppningen är väl kanske inte lika stark nu när rörelsen går in på 27 lördagar."

Premium

3.5.2019

Fredag med Fakir: Du behöver inte bli nazist för att Sverige förändras

Det har varit första maj och demonstrationstågen har dragit förbi. Mycket av det som sägs i de storvulna talen drar förbi lika snabbt. Det nazistiska parti som demonstrerade i Ludvika stal som förväntat en liten bit av showen.

Premium

19.4.2019

Fredag med Fakir: Kalsongläkare är det hetaste just nu inom vården

Tjäna 10 000 euro i sommar! Ungefär så lyder annonsen i svenska landsting för att locka sjuksköterskor att jobba under de där besvärliga sommarmånaderna. Allt för att undvika ännu en sommar med skytteltrafik till sjukhus i Finland för gravida utan förlossningsplats.

Premium

5.4.2019

Fredag med Fakir: Det blonda hedersvåldet

Dokumentären om artisten Josefin Nilsson har setts av rekordmånga på SVT-Play och har rullat som en andra Metoo-våg över Sverige. Mycket av ilskan har riktats mot hennes före detta pojkvän, en känd Dramatenskådis. Men väldigt få har nämnt vad det handlar om, nämligen hedersvåld. I det här fallet med blonda offer och förövare.

Premium

22.3.2019

Fredag med Fakir: Världens lyckligaste land men olyckligaste folk

Det var en outhärdlig tid att vara svensk i Helsingfors. Jag pratar om dagarna efter Finlands finalseger med 6-1 i hockey-VM. Hur det nu kommer att bli när landet utnämnts till ”världens lyckligaste” två år i rad vågar jag inte ens tänka på.

Premium

8.3.2019

Fredag med Fakir: Män vill bara fira sitt eget kön

"Men kanske är jag lite heteroqueer eftersom jag gillar att krama mina vänner och vågar uttrycka andra känslor än strikt heteronormativa."

Premium

21.2.2019

Fredag med Fakir: Att bränna dig i bastun gör dig inte finsk

Jag har mot min vilja blivit finsk. Den drabbande blåvita insikten kommer efter en smärre fadäs rörande en bastu och en nybliven akademiledamot.

Premium

8.2.2019

Fredag med Fakir: Varför ska jag betala för chefens elbil?

Min mor ägde ingen bil, vi hade sällan nya kläder eller åt kött till middag. På den tiden kallades det inte för att vara miljövänlig, utan för relativ fattigdom.

Premium