Patrik Harald

Patrik Harald

Reporter

Twitter @Patrik_Harald
Tel. 0290801325

Senast publicerade artiklar

13.9.2018

"Ingen anledning till panik" – så här fel hade experterna om finanskrisen

Effekterna av Lehman Brothers konkurs blir små i Finland. Det trodde många experter dagarna efter den 15 september 2008. I själva verket blev Finland ett av de EU-länder som drabbades värst. Vi har dykt i arkivet.

13.9.2018

Överraskning att systemet kollapsade – nu berättar finanstopparna om krisen

– Jag vill helst inte tänka på det. Det säger Nasdaq Nordics vd Lauri Rosendahl om Kaupthing Banks konkurs för tio år sedan. Risto Murto på pensionsbolaget Varma minns hur telefonerna tystnade och förtroendet för banksystemet frös fullständigt.

12.9.2018

Betala med ansiktet – HBL testade nya tekniken

Snart räcker det med att visa upp sig för att kassan ska ta betalt. Det tar bara cirka sju sekunder, vilket är snabbare än vid kort- och mobilbetalningar. Samtidigt varnar kritiker för ett övervakningssamhälle.

12.9.2018

Frivilliga gör sig redo om katastrofen slår till – så här bekämpas olja på Hangö udd

Att städa upp efter en oljeolycka är resurskrävande och då behövs frivilliga som kan sin sak. – Jag hoppas att jag aldrig behöver använda den här kunskapen på riktigt, säger Laura Allen som deltog i oljebekämpningsövningen på Hangö Udd.

8.9.2018

Frivilliga gör sig redo om katastrofen slår till – så här bekämpas olja på Hangö udd

Att städa upp efter en oljeolycka är resurskrävande och då behövs frivilliga som kan sin sak. – Jag hoppas att jag aldrig behöver använda den här kunskapen på riktigt, säger Laura Allen som deltog i oljebekämpningsövningen på Hangö Udd.

8.9.2018

Hans muminmugg såldes för 7 550 euro

7 550 euro. Det blev priset på Thomas Riskas muminmugg när auktionstiden gick ut på lördagen. – Det är ganska mycket pengar för en mugg som ursprungligen kostade 36 euro, säger Riska.

5.9.2018

Småsparare dumpade inhemska bolag – köpte cannabistillverkare

Finländska småsparare har i augusti minskat på inhemska aktier i portföljerna, men köpt kanadensiska cannabistillverkare. Det visar statistik från Nordnet.

4.9.2018

Positivt kreditregister föreslås i kampen mot överskuldsättning

Ett så kallat positivt kreditregister borde införas i Finland för att motverka problemen med överskuldsättning. Det föreslår en utredning som överläts till justitieminister Antti Häkkänen på tisdagen.

2.9.2018

Oljetanker utrustas med rotorsegel från Helsingforsföretag

Världens största rotorsegel, utvecklade av Helsingforsföretaget Norsepower, har installerats på tankfartyget Maersk Pelican. Syftet är att minska fartygets energiförbrukning och utsläpp med uppemot 10 procent.

1.9.2018

Nya vd:n tror på uppsving för elbilen

Antalet elbilar ökar kraftigt i Finland de närmaste två åren. Det förutspår Vehos nya vd Juha Ruotsalainen. – Fler och fler elbilar får en räckvidd på klart över 300 kilometer, samtidigt som nätet av laddningsstationer blir tätare. Det öppnar nya möjligheter också i glesbygden.

1.9.2018

Hypo: Byggboom ger Finland sund bomarknad – inga tecken på "Stockholmssjukan"

Under 2000-talet har fler bostäder byggts i Finland än i Sverige, trots att folkmängden i Sverige är dubbelt så stor. Därför mår den finländska bostadsmarknaden bättre, skriver bolåneinstitutet Hypo i en färsk rapport.

30.8.2018

Ett steg mot folkkapitalism – aktiesparkontot får beröm men också kritik

Regeringens förslag till aktiesparkonto för småsparare hyllas som ett steg mot mera folkkapitalism. Men maxgränsen för hur mycket man får placera, 50 000 euro, får kritik.

26.8.2018

Tio år efter Lehman Brothers – här är riskfaktorerna som kan utlösa nästa finanskris

Tillväxtländer som tagit stora dollarlån kan få problem när USA höjer räntan. Det här ser forskaren Antti Ronkainen som ett av de stora hoten mot världsekonomin. – Turkiet är långt ifrån det enda krislandet. I riskzonen ligger praktiskt taget alla tillväxtländer som har skulder i dollar.

20.8.2018

Tidigare Comptel-chefer åtalas för insiderbrott

Comptels tidigare vd Juhani Hintikka och en annan hög chef i programvarubolaget åtalas för missbruk av insiderinformation. Båda nekar till brott.

2.7.2018

Experternas råd: Så sparar du när börsen skakar

Hoten om ett upptrappat handelskrig skapar oro på aktiemarknaden. Men den som har ett regelbundet, långsiktigt sparande behöver inte förlora nattsömnen, säger experter. – I det långa loppet avkastar aktiemarknaden bättre än något alternativ, säger Martin Paasi på Nordnet.

29.6.2018

Tiilikainen: "Mötet ger Putin ett erkännande han sökt i flera år"

När Donald Trump mötte Kim Jong-Un lovade Trump överraskande att ställa in militärövningar. I mötet med Vladimir Putin är det inte lika lätt att ta motsvarande initiativ, säger Teija Tiilikainen vid Utrikespolitiska institutet. – USA är trots allt ett demokratiskt system med begränsningar i presidentmakten – till all lycka.

28.6.2018

Pauligs nya vd: "Ett varumärke ska ha åsikter"

Intresset för vegetarisk mat ökar och Paulig ska hålla sig i framkant. Det säger företagets nya vd Rolf Ladau i intervju med HBL.Enligt honom väljer konsumenterna produkter som motsvarar deras egna värderingar.– Ett varumärke måste ha åsikter.

25.6.2018

Erkki Liikanen: Då beslöt jag mig för att börja tala svenska

Avgående Finlands Bank-chefen Erkki Liikanen lovar inte att allt löper problemfritt när ECB börjar trappa ner sitt krisprogram. Men han säger att det finansiella systemet är stabilare nu än före krisen. I intervju med HBL berättar han också varför han började tala svenska.

18.6.2018

Var femte har upplevt åldersdiskriminering vid rekrytering

Nästan var femte som sökt jobb har upplevt att de har diskriminerats på grund av sin ålder. Det framgår av en undersökning som Finlands Näringsliv EK låtit göra. – Tröskeln för att göra anmälningar borde sänkas, säger Katja Leppänen, sakkunnig på EK.

18.6.2018

Sverige och Norge slopade arvsskatten – så gick det

Orättvis och lätt att kringgå. Med de argumenten har Sverige och Norge slopat arvsskatten. Nationalekonomer ser ändå fördelar med arvsskatt – om den är rätt utformad.

13.6.2018

Slutet på krispolitiken – så påverkas din ekonomi

Veckans centralbanksmöten ger en fingervisning om vart vi är på väg efter åren med nollräntor. På lång sikt väntas dyrare bolån och sjunkande aktiekurser.

12.6.2018

Prognos: Fortsatt optimism på bomarknaden

Nära västmetron är efterfrågan på bostäder stor, medan Kyrkslätt lider av långsammare förbindelser. På bostadsmarknaden som helhet rådet fortsatt optimism, visar Finlands Fastighetsmäklares prognos för perioden juli–september.

12.6.2018

Husbolagens växande lån är en dold skuldbomb

Finansinspektionen och Finlands Bank ser med oro på trenden där allt större skulder samlas hos husbolagen. Samtidigt varnas för risker med att investerare äger många lägenheter i ett och samma husbolag. – Om investeraren får ekonomiska problem kan det drabba alla i husbolaget, säger Kenneth Kaarnimo på Danske Bank.

11.6.2018

Bostadsköp kräver större eget sparande

5–10 procent av dem som fått bostadslån enligt nuvarande regler skulle gallras bort efter den 1 juli, när skärpta bestämmelser träder i kraft. Den bedömningen gör Päivi Jääskeläinen på OP. – Största delen av lånekunderna uppfyller dock redan i dag de nya kraven, säger hon.

10.6.2018

Hängiven matematiker varnar för övertro på dataanalys

Den brittiska matematikern Hannah Fry har blivit världskänd för sina medryckande presentationer av hur matematiska modeller kan förutse mänskligt beteende. Men dagens ökade användning av datainsamling och -analys gör henne orolig. – Vi får inte ha en övertro på metoderna, säger hon.

8.6.2018

Höjda biltullar får effekter också i Nystad

Förverkligas hotet om höjda biltullar så påverkas också bilfabriken i Nystad. Det säger Internationella handelskammarens Timo Vuori. – Trumps åtgärder hotar också finländska arbetstillfällen, säger Vuori.

3.6.2018

Orpo: Ilska men inte ett personligt misslyckande om reformen spricker

Om vård- och landskapsreformen stupar på målrakan skulle Petteri Orpo känna ilska, men inte se det som ett personligt misslyckande. I en intervju Ilta-Sanomat säger Samlingspartiets ordförande att det enbart är bra att det finns starka profiler inom partiet.

2.6.2018

Företaget blev en slitsam erfarenhet – Asmo Saloranta skildrar entreprenörskapets baksida

INTERVJU I mediehajpen kring framgångsrika entreprenörer glöms det lätt bort att nio av tio uppstartsföretag misslyckas. I sin bok berättar Asmo Saloranta om den hårda verkligheten som företagare och hur hans lovande idé slutade i konkurs.

2.6.2018

Saabs ex-chef stämmer Finnair – "Oerhört att bolaget trotsar regler och rekommendationer"

Saabs tidigare koncernchef Bengt Halse lämnade i går in en stämningsansökan mot Finnair. Han anser sig inte ha fått rätt ersättning för ett försenat flyg. Finnair vidhåller att förseningen berodde på en typ av tekniskt fel där bolaget inte är ersättningsskyldigt.

30.5.2018

Ny digital marknadsplats för spannmål

Odlare och uppköpare kan numera köpa och sälja spannmål via en digital marknadsplats. Tanken är att Viljatori.fi ska göra spannmålshandeln mera effektiv och genomskinlig.

30.5.2018

Italiens politiska kaos skrämmer investerarna – ny eurokris på lut?

På finansmarknaden ökar oron för att ett nyval i Italien ska utforma sig till en folkomröstning om ett fortsatt italienskt euromedlemskap. Det kan vara fallet efter ett nyval i höst. – Frågan är hur det går med resten av eurozonen om ett stort land som Italien börjar planera ett utträde, säger Nordeas Jan von Gerich.

29.5.2018

Centralhandelskammaren: Vd-lönerna överlag på rimlig nivå

En handfull storbolag utmärker sig med skyhöga ersättningar till sina vd:ar. Men enligt Centralhandelskammarens vice vd Leena Linnainmaa är börsbolagens ersättningsnivåer överlag ändå rimliga i Finland. – Debatten om vd-löner färgas av några få storbolag, medan de flesta bolag är relativt små och betalar verkligt rimliga ersättningar.

25.5.2018

Telia förhandlar om köp av MTV3:s ägare

Telia Company är på väg att köpa Bonniers tv-verksamhet där MTV3 ingår, rapporterar svenska Resumé. Efter en affär skulle Telia inte enbart vara distributör, utan också innehållsproducent. Telia bekräftar samtal med Bonnier.

24.5.2018

Pengar hemskickade med posten? – Aktia undersöker kundernas intresse

Aktia undersöker om kunderna är intresserade av att få kontanter hemskickade med posten. En leverans skulle ta två–tre arbetsdagar och kosta ett tiotal euro.

24.5.2018

"Bra team viktigast för företagets framgång"

Ett bra team är ovärderligt för att ett uppstartsföretag ska lyckas. Så säger Mervi Pänkäläinen, Helsingforsföretaget The Mighty Uniteds vd och medgrundare. – Medarbetarna ska vara människor som verkligen brinner för det de gör.

24.5.2018

Starta eget – "det är bara att våga"

Om man tror på sin idé och brinner för den, så är det bara att sätta i gång! Det säger företagarna Alexander Silén och Ronny Eriksson på fest- och serveringstjänsten Catermate.

24.5.2018

Etla-rapport: Flest potentiella succéföretag inom mjukvara

Det är mjukvarubolagen som dominerar när näringslivets forskningsinstitut Etla försöker identifiera finländska uppstartsföretag med störst potential. Geografiskt är koncentrationen till huvudstadsregionen stark.

24.5.2018

De vill få finsk hälsoteknologi att blomstra

Hälsoteknologi har blivit en betydande nisch inom den finländska exporten. Nästa vecka samlas uppstartsföretag, investerare och vårdpersonal till Upgrade Life Festival, ett årligt evenemang kring temat. – Vårt mål är att få branschen att blomstra, säger festivalchefen Maria Nygård.

18.5.2018

Svea Ekonomi köper Maksuturva – tar upp konkurrensen med Klarna

Det svenska finansföretaget Svea Ekonomi köper 90 procent av aktierna i betalningsinstitutet Maksuturva med huvudkontor i Esbo. Med köpet ska Svea Ekonomi ta upp konkurrensen om näthandelsbetalningarna.

18.5.2018

Framtidstro för badrumsporslinet

Ägarbytet häromåret stärkte framtidstron hos badrumsporslinsfabriken Ido i Ekenäs. – Vi ser ljust på framtiden. Ägarna har långtgående planer för fabriken och ser ut att vara redo att satsa, säger produktchef Leif Öhman.

18.5.2018

Framtidstro för badrumsporslinet i Ekenäs

Ägarbytet häromåret stärkte framtidstron hos badrumsporslinsfabriken Ido i Ekenäs. Tack vare en hög grad av automation lyckas man hålla en hyfsad lönsamhetsnivå. – Vi ser ljust på framtiden. Ägarna har långtgående planer för fabriken och ser ut att vara redo att satsa, säger produktchef Leif Öhman.

13.5.2018

Forskare: Bittra människor oroar sig mer över invandring

Bittra människor är mer oroade över invandring än genomsnittsbefolkningen, visar en undersökning från det tyska forskningsinstitutet Ifo. – Personer som är bittra har en större benägenhet att söka sig till extremrörelser, säger professor Panu Poutvaara, medförfattare till rapporten.

11.5.2018

HS: Snusandet ökar stadigt bland unga

Användningen av snus bland unga har ökat stadigt de senaste tio åren. Det visar en skolhälsoundersökning från Förbundet för hälsa och välfärd THL som Helsingin Sanomat refererar.

8.5.2018

Billig krona ger rea på Sverigesemestern

Inte sedan 2009 har svenska kronan varit så lågt värderad som nu. För finländare med euro har det blivit billigare att shoppa och semestra i Sverige – och omvänt dyrare för svenskar att åka till Finland. Ari Peltoniemi på MaRa tror ändå att valet av resmål styrs av andra faktorer.

1.5.2018

Delägarskap ökar de anställdas motivation

Att ge möjlighet till delägarskap i företaget är ett sätt att få personalen med sig mot gemensamma mål, säger vd Ville Alanen. Han har tagit initiativ till ett aktieägarprogram för de anställda på leasingföretaget Secto Automotive.

28.4.2018

Analys: Plötsligt går det bra för skogsindustrin igen

Veckans delårsresultat från skogsbolagen UPM och Stora Enso tyder på en stabil återhämtning i en bransch som befann sig i kris ännu för några år sedan. Skogens betydelse för Finland ökar igen.

24.4.2018

Nordea: Finlands konkurrenskraft hotar försämras igen

I Finland stiger lönerna mer än produktiviteten. Det kan skapa problem när tillväxten i världsekonomin börjar dämpas, varnar Nordea.

24.4.2018

Höga förväntningar på bolagens rapporter

En gynnsam ekonomisk omgivning pressar upp förväntningarna på börsbolagens delårsrapporter. – Ett bra resultat är ingen överraskning, men den som inte når upp till förväntningarna kommer att straffas av marknaden, säger Mika Heikkilä på Taaleri.

23.4.2018

SvD: Ingen självklarhet att svenska finansinspektionen godkänner Nordea-flytt

Den svenska finansinspektionen ställer hårda krav på Nordea för att godkänna flytten av huvudkontoret till Helsingfors. – Det är ingen formalitet, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen till SvD.

@Patrik_Harald på Twitter

https://t.co/cU1vqcoSZy

Medlemsantalet sjunker hbl.fi/artikel/rappor…

Två finansprofiler minns 2008 hbl.fi/artikel/overra…

Sampo storköper i Intrum di.se/nyheter/sampo-…

Fortum finansierar Uniperaffären via Irland – "Skatteflykt", säger kritiker hbl.fi/artikel/fortum…