Patrik Harald

Patrik Harald

Reporter

Twitter @Patrik_Harald
Tel. 0290801325

Senast publicerade artiklar

21.5.2021

Han vill öka dialogen mellan företag och samhälle

Att personer som jobbat på hög nivå inom politiken hoppar över till näringslivet väcker ofta kritik. Dimitri Qvintus, som har en sådan karriärväg bakom sig, tycker att utbytet av folk mellan politiken och privata sektorn tvärtom skulle få vara större. – Det skulle öka förståelsen mellan samhällslivets olika delar, säger han.

Premium

3.5.2021

Snart kan batterierna vara viktigare än bilarna för Valmet Automotive

När flera finländska batterisatsningar tills vidare bara befinner sig i planeringsskedet, har Valmet Automotive varit i gång i över ett år med montering av batteripaket vid fabriken i Salo. Men så har företaget inte heller startat från noll. – Vi har lång erfarenhet från monteringsindustri, vilket har gett oss ett försprång, säger Jyrki Nurmi, direktör för affärsområdet EV-systems.

Premium

3.5.2021

Nya material ska fördubbla elbilens körradie – Nästa år startar BASF:s finländska fabrik

Fördubblad körradie och en laddningstid på bara 15 minuter. Dit siktar BASF med de batterimaterial man håller på att utveckla. Företaget bygger just nu en ny fabrik i Harjavalta.

Premium

22.11.2020

Merja har förlorat 400 000 euro på investeringsbedrägerier – nu dras snaran åt kring bluffmakarna

En fängelsedom i Wien har gett offer för investeringsbedrägerier hopp om att få pengar tillbaka. Rättsfallet anses vara en milstolpe i kampen mot nätkriminalitet. Vi har talat med ett finländskt offer för den dömde bedragaren, en kvinna i 60-årsåldern.

Premium

24.10.2020

Sverige och Finland planerar nya isbrytare – nu avgörs framtidens teknik

Även om klimatet blir varmare kommer behovet av isbrytarassistans inte att minska. Det säger experterna och när planeringen av Finlands och Sveriges nya isbrytare inleds, gäller det att välja teknologi som står sig ännu långt in på 2050-talet.

Premium

7.10.2020

Hankeiter såg sin nisch: Slipad företagsprofil ger fler klick och bättre konkurrenskraft

En optimerad företagsprofil ger större synlighet i Google-sökningar. För ett företag är det här en klar konkurrensfördel, säger Alexander Silén och Jakob Wikström på nystartade Mobal.

Premium

3.10.2020

Peter Seligson var de snabba cashens rockstjärna – nu gör han pengar med lägre varvtal

Under några år på 1990-talet tjänade Peter Seligson en förmögenhet på att, som han själv säger, "skinna sina kunder". Han och hans team var branschens stora stjärnor. Sedan bytte de strategi och grundade ett bolag som inte tjänade några pengar alls under de första tio åren. Här berättar han varför.

Premium

14.9.2020

Elflyget varvar ljudlöst upp – Kvarkenregionen har hunnit längst

Kort startsträcka och låg bullernivå gör att elektriska flygplan kan bli framtidens alternativ på destinationer som i dag saknar förbindelser. I Finland har planerna på elflyg framskridit längst i Kvarkenområdet.

Premium

9.9.2020

När Elop gjorde entré på Kägeludden gick Nokia-mobilen upp i rök

Stephen Elops ankomst till Nokia för tio år sedan blev startskottet för en av de mest omvälvande epokerna i landets industrihistoria. Vi har grävt i arkiven.

Premium

21.6.2020

Butikshyllorna dignar av kött, men revolutionen kring matbordet är redan här

Övergången från jägar- och samlarsamhällen till jordbruk innebar en stor omställning i människans livsmedelsförsörjning. I dag ser vi ut att stå inför lika omvälvande förändringar. Det säger VTT-forskaren Emilia Nordlund.

Premium

7.6.2020

Varvsindustrin håller andan efter coronachocken

Coronaviruset slog knockout på kryssningsindustrin, men hos bilfärjorna är motståndskraften större. När Åbovarvet säger upp personal ser Raumovarvet ljust på framtiden.

Premium

18.4.2020

Nya Itis-chefen ser bortom krisen – har stora planer för sitt köpcenter

För handeln har de gångna veckorna varit rena mardrömmen, men nya Itis-chefen Christoffer Jansén försöker se förbi coronakrisen. På sikt har han stora planer för köpcentret.

Premium

28.3.2020

Grankullabornas pensioner högst i landet

Nyland har landets högsta genomsnittliga pensioner. Allra högst är pensionerna i Grankulla.

27.3.2020

St1 planerar bränsleterminal för förnybart i Ingå

Energibolaget St1 planerar en ny bränsleterminal och hamnkaj i Joddböleområdet i Ingå. Projektet genomförs i samarbete med hamnoperatören Inkoo Shipping och anläggningen byggs på Inkoo Shippings mark.

Premium

19.3.2020

Trådlöst bredband håller inte vad det lovar – "De säljer en produkt de inte har"

När teleoperatörerna marknadsför och säljer trådlösa bredbandsanslutningar utlovas en teoretisk maxhastighet i en idealsituation. Vid verklig användning är hastigheten ofta någonting helt annat.

Premium

16.3.2020

Expert till HBL: "Kan vara värre än finanskrisen 2008"

It-bubblan och finanskrisen var skapade av människan. Nu har vi en ekonomisk kris orsakad av ett virus som vi inte har kontroll över. Därför kan det här vara värre än vid kraschen 2008, säger aktiestrategen Allan Eriksén.

Premium

15.3.2020

Finlands Bank stöder coronadrabbade företag med en halv miljard

Finlands Bank reserverar en halv miljard euro för att stödja företag som hamnar i kris på grund av coronautbrottet. Samtidigt sänks kraven på bankernas kapitalbuffertar.

15.3.2020

Nu flyr kunderna – företagarbas varnar för konkursvåg

För företagarbasen Mikael Pentikäinen är coronautbrottet ett skräckscenario. Han uppmanar företagen att permittera i tid för att inte gå omkull. Inte ens köpcentrets kampanj fick kunderna i gång på lördagen.

Premium

13.3.2020

Gymnasister i Esbo undervisas på distans – studentskrivningarna prioriteras

Ettor och tvåor i gymnasierna i Esbo undervisas på distans nästa vecka. Orsaken är att trygga abiturienternas möjligheter att genomföra sina studentskrivningar.

13.3.2020

Skolor och dagis hålls öppna i Helsingfors – staden öppnar hälsocentral för coronasmittade

Helsingfors öppnar en hälsocentral för coronasmittade i Dal. Stadens skolor och daghem fortsätter att vara öppna som vanligt. Borgmästare Jan Vapaavuori förklarar varför.

2.3.2020

Bostadsexpert: Ny skatt skulle öka rörligheten och minska klyftorna

Den som säljer sin bostad kan göra en rejäl vinst om bostaden har stigit i värde. Det här är en skattefri inkomst som bostadsinvesteraren Jaakko Sinnemaa vill väcka debatt om. Han kallar skattefriheten ett samhällsstöd till dem som redan har det bra.

Premium

27.2.2020

Uppgift: Stora omställningar kan vänta Nokia – kartlägger fusion och försäljning

Nokia kartlägger olika strategiska alternativ för att ta sig ur sin svåra situation, uppger Bloomberg. Det kan handla om till exempel en fusion eller försäljning av någon viss verksamhet.

22.2.2020

Raketstart för finländska Iceye – håller ett öga på varje kvadratmeter av jorden

Satellitteknologiföretaget Iceye kan fotografera varje plats på jorden med tätare intervall än någon av konkurrenterna. – Nu när vi har visat att tekniken fungerar kommer vi att skala upp verksamheten ordentligt, säger medgrundaren Pekka Laurila.

Premium

20.2.2020

HS: Affär med Schjerfbeck-tavla gav helsingforsare dom för grovt skattebedrägeri

En Schjerfbeck-tavla som såldes på auktion i London 2016 blev dubbelt så dyr som auktionskammaren hade värderat den till. Helsingforsaren som sålde tavlan betalade ingen skatt på överlåtelsevinsten och har nu dömts för grovt skattebedrägeri.

20.2.2020

Professor Pirjo Markkola får stort svenskt pris

Professor Pirjo Markkola vid Tammerfors universitet tilldelas Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning. Summan är drygt 140 000 euro.

20.2.2020

Lauri Rosendahl lämnar vd-jobbet på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsens vd Lauri Rosendahl lämnar sitt uppdrag i slutet av mars. Han fortsätter som styrelseordförande för Nasdaqs börser i Helsingfors, Köpenhamn, Oslo och på Island.

20.2.2020

Vad vet vi om coronaviruset, vad undersöks och hur får vi veta mer?

Tarja Sironen är biträdande professor i virologi och svarar på frågor om coronaviruset. Hon säger att vi vet relativt mycket om viruset, både vad gäller ursprung och behandlingsmetoder.

Premium

15.2.2020

Handelsgrupp slutar fråga ålder vid rekrytering – hur gammal du är ska inte påverka

S-gruppen har slutat fråga efter arbetssökandes ålder eller födelseår. Syftet är att den faktorn inte ens omedvetet ska få styra vem som kallas till arbetsintervju.

15.2.2020

Finländarna äger börsaktier för 39 miljarder euro

Värdet på de finländska hushållens aktieplaceringar ökade med 5,7 miljarder euro i fjol. Det visar statistik från Finlands Bank.

15.2.2020

Analysföretag: Helsingforsbörsens storbolag i gott skick

De finländska storbolagen är i utmärkt skick. Den bedömningen gör analysföretaget Strategic Accounting utifrån en genomgång av Helsingforsbörsens femton största företag.

15.2.2020

HS: Nästan var femte Hitas-lägenhet kan utnyttjas som placeringsbostad

Det är möjligt att uppemot var femte Hitas-lägenhet fungerar som placeringsbostad där ägaren själv inte bor. Det visar Helsingin Sanomats utredning.

15.2.2020

Raseborgsföretaget Origin by Ocean får pris för miljöinnovation

Företaget Origin by Ocean från Raseborg får årets Rädda Östersjön-pris. Företaget utvecklar en metod för att använda blågröna alger som råvara i industrin.

Premium

14.2.2020

Raseborgsföretaget Origin by Ocean får pris för miljöinnovation

Företaget Origin by Ocean från Raseborg får årets Rädda Östersjön-pris. Företaget utvecklar en metod för att använda blågröna alger som råvara i industrin.

Premium

14.2.2020

Efter Ciara kommer Dennis – storm, rikliga regn och snöyra i veckoslutet

Riklig nederbörd och dåligt väglag utlovas när stormen Dennis når Finland. Hårdast blåser det från söndag kväll till måndag morgon.

13.2.2020

Uppdatering av programvara gjorde ljustavla vid motorväg enspråkig

En programuppdatering har lett till att de elektroniska trafikinformationstavlorna längs Borgå motorväg tidvis blivit enspråkiga. Nu fungerar båda språken igen.

13.2.2020

Stockmann tror på klart ökad rörelsevinst i år

Stockmann förbättrade sitt rörelseresultat under fjärde kvartalet och väntar sig en fortsatt förbättring under 2020. Men att omsättningen sjunker är illa, säger en analytiker.

12.2.2020

Staten säljer Sampoaktier för en halv miljard euro – börskursen faller

Statens ägarbolag Solidium har sålt aktier i finanskoncernen Sampo till ett värde av 458 miljoner euro. Pengarna ska användas till att finansiera tidigare aktieköp som gjorts med lånade pengar.

11.2.2020

Legendariskt modevaruhus stänger – svårt att nå lönsamhet i centrum

Aleksi 13-kedjans flaggskeppsvaruhus på Alexandersgatan, som funnits på samma plats sedan 1967, stänger under innevarande år. Enligt ägaren har nyöppnade köpcenter påverkat centrumaffärerna negativt.

Premium

10.2.2020

S-gruppen sätter upp ambitiöst klimatmål – ska vara koldioxidnegativt 2025

Fram till 2030 ska S-gruppen minska sina klimatutsläpp med 90 procent jämfört med 2015 års nivå.– Som stor aktör har vi också ett stort ansvar, säger koncernchef Taavi Heikkilä.

7.2.2020

Neste gör toppresultat och höjer utdelningen

Neste mer än fördubblade sin jämförbara rörelsevinst under fjolårets sista kvartal. Styrelsen föreslår höjd vinstutdelning till aktieägarna.

7.2.2020

Neste gör toppresultat och höjer utdelningen

Neste mer än fördubblade sin jämförbara rörelsevinst under fjolårets sista kvartal. Styrelsen föreslår höjd vinstutdelning till aktieägarna.

6.2.2020

Nokias kassa räcker ännu inte till vinstutdelning – resultatet något bättre än väntat

Det blir ingen vinstutdelning från Nokia åtminstone under de närmaste tre kvartalen. Gårdagens delårsrapport var aningen bättre än väntat, men det dröjer länge innan vi får se dramatiska förbättringar, säger en analytiker.

5.2.2020

Outokumpu rusade på börsen – planerar sälja förlustenhet

Outokumpus aktie steg med 22,5 procent på onsdagen trots en svag delårsrapport. Bolaget överväger sälja en förlustbringande enhet och föreslår en vinstutdelning som är bättre än väntat.

5.2.2020

Fortsatt kämpigt för Fiskars – men vd:n tror på bättre tider

Också fjärde kvartalet var svårt för Fiskars. Vd Jaana Tuominen tror dock att det pågående åtgärdsprogrammet ska ge resultat.

4.2.2020

Stiftelsen Tre Smeder säljer stort Aktia-innehav till Erkki Etola – "En fråga om riskhantering"

Aktias största ägare, Stiftelsen Tre Smeder, vill sprida sina risker och säljer största delen av sitt innehav i banken. Köpare är finansmannen Erkki Etola.

Premium

3.2.2020

Stadsstyrelsen ger Helsinki Garden grönt ljus

Allaktivitetsarenan Helsinki Garden tog ett viktigt steg framåt på måndagen när en majoritet av Helsingfors stadsstyrelse gav projektet sitt stöd.

3.2.2020

I framtiden ska alla hushåll ha egen vattenmätare

I höst träder en lag i kraft som kräver att alla lägenheter ska ha egna mätare för sin vattenförbrukning. Men det behöver inte ske omedelbart. För gamla hus är övergångsperioden rätt lång.

Premium

31.1.2020

OP säljer huvudkontoret till Varma och sydkoreanska investerare

OP-gruppen säljer sitt huvudkontor i Vallgård och blir kvar som långvarig hyresgäst. Köpare är ett finländskt-sydkoreanskt konsortium.

30.1.2020

"Vi har bevis mot finska IS-krigare i Syrien"

– Vi har bevis också mot finska medborgare som misstänks för brott i Syrien. Det säger den kurdiska självstyrelseadministrationens representant Abdulkarim Omar på besök i Finland.

Premium

30.1.2020

Finländska Vaisala donerar väderteknologi till orkandrabbade Bahamas

Högteknologibolaget Vaisala donerar flygvädersystem till Bahamas. De ska ersätta motsvarande system som orkanen Dorian förstörde i höstas.

@Patrik_Harald på Twitter