Patrik Harald

Patrik Harald

Reporter

Twitter @Patrik_Harald
Tel. 0290801325

Senast publicerade artiklar

17.11.2019

Så bygger Finland och Norge sina varumärken – natur och jämlikhet starka budskap

Ren natur, hög kunskapsnivå samt ett jämställt och inkluderande samhälle. Det mesta är gemensamt när Finland och Norge profilerar sig utomlands.

Premium

15.11.2019

Sebastian Östman är Årets unga styrelseproffs

Generos operativa direktör Sebastian Östman är årets unga styrelseproffs. Han får utmärkelsen bland annat för sin mångsidiga erfarenhet som företagare, styrelsemedlem och som ägare.

14.11.2019

Finlands ekonomi växer mer än väntat – men avmattning väntas

Finlands ekonomiska tillväxt har varit bättre än väntat, men någon ny uppgång är inte att räkna med, säger Danske Banks ekonom.

12.11.2019

Minister vill göra Helsingfors-Vanda flygplats till en grön knutpunkt

I stället för en flygskatt vill finansminister Mika Lintilä (C) profilera Helsingfors-Vanda flygplats som en grön knutpunkt mellan öst och väst.

11.11.2019

Analys: Nederländare vill köpa Cramo – krympande börslista ger placerarna färre alternativ

Nya bolag kommer till börsen, men fler ser ut att försvinna. Cramo, Pihlajalinna och Hoivatilat är de senaste i raden. För placerarna betyder det färre alternativ.

Premium

11.11.2019

Finländska krögare öppnar utomlands – "Visar att nivån har stigit"

Flera finländska restaurangkedjor har sökt sig utomlands de senaste åren. – Det är ett tecken på att nivån har stigit, säger Anders Westerholm på Sushibar+Wine som snart öppnar i Oslo.

Premium

10.11.2019

Så mycket kan du tjäna på att bo billigare – "Se inte lägenheten som en placering"

Valet av boende påverkar i hög grad möjligheterna att på sikt bygga upp en förmögenhet. Klara vinnare är de som kan spara och placera vid sidan av bolånet, visar våra kalkyler.

Premium

8.11.2019

Stort sug efter xylitol ska ge Fazer nya affärer – havrespill blir tuggummi

Europeiska investeringsbanken ger Fazer 40 miljoner euro i lån, bland annat till bygget av den nya xylitolfabriken. Där ska havreskal användas som råvara.

Premium

7.11.2019

"Afrika borde ses som en mera jämbördig partner"

Risk för att finländska företag missar värdefullt affärssamarbete, säger experten Christopher Palmberg på Business Finland.

Premium

7.11.2019

Finländskt taxibolag kör på sol i Nairobi

Finländska Nopias eltaxi är populär bland chaufförerna i Nairobi. Billig solenergi gör att de får mer pengar i handen.

Premium

1.11.2019

Stympad börshandel efter teknikstrul – Lauri Rosendahl: Vi vill be om ursäkt

Fredagens börshandel blev rejält naggad i kanterna på grund av ett tekniskt fel hos börsoperatören Nasdaq. Vd Lauri Rosendahl ber om ursäkt.

31.10.2019

Fiskars resultat halverades – "Jag är besviken"

Dålig efterfrågan i USA sänkte Fiskars resultat rejält under tredje kvartalet. Bolaget skruvar ner prognosen för 2019.

Premium

30.10.2019

Analys: De stora besluten dröjer medan Stockmann fortsätter blöda

Också under tredje kvartalet gjorde Stockmann en förlust. Ett förändringsarbete pågår, men exakt hur utvecklingen ska vändas är fortfarande öppet.

Premium

30.10.2019

Hyfsad rapportsäsong hittills – sett till förväntningarna

Nokia och Wärtsilä har varit besvikelser. Men i relation till förväntningarna har börsbolagens delårsrapporter överlag fått ett positivt mottagande, säger portföljförvaltare.

Premium

30.10.2019

Stockmann aningen bättre än väntat – håller prognosen oförändrad

Stockmanns justerade rörelseresultat för tredje kvartalet landade på 5,4 miljoner euro, något bättre än analytikernas förväntningar.

25.10.2019

Rättelse

25.10.2019

Hankens styrelseordförande är stolt över sin högskola – i dag promoveras 57 doktorer och hedersdoktorer

Satsningar på kreativitet och digitala färdigheter är viktiga för att göra studenterna redo för framtidens arbetsmarknad. Det säger Hankens styrelseordförande Jannica Fagerholm, hedersdoktor i dag.

22.10.2019

Lösning i Fondia-tvist – sparkade grundarna får ersättning

Tvisten mellan Fondia och dess grundare har lösts. Grundarna, som för två år sedan fick sparken, får ersättning av bolaget.

22.10.2019

Björn Wahlroos i ny bok: Finländska företag klarar sig bra – men inte i Finland

Finland har inte lyckats skapa en miljö där företagen vill växa. De klarar sig bra utomlands, men ger få arbetstillfällen i hemlandet, säger Björn Wahlroos.

Premium

21.10.2019

Därför har Olli Rehn ett svenskklingande efternamn

I sin nya bok redogör Finlands Bank-chefen Olli Rehn för hur skuldkrisen i euroområdet fick en lösning. Han berättar också hur det kommer sig att han som finskspråkig har ett svenskklingande efternamn.

20.10.2019

Fredrik Eriksson krävs på pengar för produkt han inte köpt – många övertramp i indrivningsbranschen

Konsumentombudsmannen tar emot många anmälningar om inkassobrev som mottagarna anser vara grundlösa. Fredrik Eriksson har i snart tolv år krävts på pengar för en produkt som han enligt egen utsago aldrig har köpt.

Premium

14.10.2019

Lättare att häva skydd av "passiva" varumärken

Företag registrerar ofta en stor mängd varumärken som de sedan aldrig använder. En ny lag gör det lättare för andra företag att häva skyddet av ett sådant varumärke, om de till exempel själva behöver det.

13.10.2019

Man flydde från polisen på elcykel

En polispatrull försökte stanna en man i centrala Lahtis natten mot söndagen för att granska hans elcykel. Då flydde han från platsen i full fart.

12.10.2019

Knivhuggning i Korso – misstänkta förövaren på fri fot

En knivhuggning ägde rum i Korso i Vanda på lördagseftermiddagen.

9.10.2019

Rinne: "Världsförbättrarna" är framtidens vinnare – också ekonomiskt

Förr talades föraktfullt om "världsförbättrarna", men medvetenheten om klimatförändringen har fått många att ändra åsikt, konstaterar statsminister Antti Rinne (SDP).

8.10.2019

Finland storsatsar på kvinnor och klimatprojekt i utvecklingsländer – hoppas också få avkastning

Finland riktar 210 miljoner euro till utvecklingsländer för att främja kvinnors ställning och för att motverka klimatförändringen. Planen är att Finland också ska tjäna pengar på projekten.

Premium

7.10.2019

Oväntat vd-byte i Konecranes – Panu Routila slutar genast, Rob Smith tar över i februari

Konecranes byter ut sin vd. Panu Routila, som suttit fyra år på posten, jobbar inte längre i företaget. Han ersätts i februari av tysk-amerikanen Rob Smith.

Premium

3.10.2019

Anrika McDonald's-restauranger i Helsingfors stänger när hyreskontrakten går ut

Två McDonald's-restauranger, som i decennier varit kända inslag i gatubilden i Helsingfors, har stängt. Det handlar om restaurangerna i köpcentret Gloet och vid Gräsvikens metrostation.

1.10.2019

Analys: Problematiskt med samma låneregler på tudelad bostadsmarknad

Det finns goda skäl att bromsa den ökande skuldsättningen. Men risken är att skärpta regler gör det ännu svårare att ta sig in på bostadsmarknaden i huvudstadsregionen.

Premium

27.9.2019

MyData vill ge individen kontroll över sina persondata

Cambridge Analytica-skandalen blev en väckarklocka som gjorde folk uppmärksamma på avigsidorna med den massiva insamlingen av personuppgifter. Det säger Antti Poikola, eldsjäl inom MyData-rörelsen, vars mål är att ge individen kontroll över sina persondata.

Premium

27.9.2019

"Bristen på insyn i Facebook är ett problem för demokratin"

Att Facebook sitter på enorma mängder persondata utan att någon har insyn i bolaget är ett stort problem för demokratin. Det säger Carole Cadwalladr, journalisten som avslöjade Cambridge Analytica-skandalen.

Premium

26.9.2019

Börsens bortglömda bolag belönar den som är flitig och långsiktig

Långsiktiga småsparare som gör sin hemläxa kan utnyttja fördelarna med placering i börsens småbolag. Dem glömmer proffsen ofta bort.

Premium

22.9.2019

Nästa människa på månen är en kvinna – på sikt går färden till Mars

2024 sänder USA människor till månen igen, efter en paus på 52 år. Den första som landstiger nästa gång ska vara en kvinna. På sikt är målet att ta sig till Mars, säger Nasas Daniel Lockney.

20.9.2019

Kampen om tittarna slukar allt mer pengar – finländskt riskkapital till europeisk film och tv

När konkurrensen om film- och tv-publiken hårdnar, satsas allt mer pengar på produktionerna. Då behövs någon som finansierar projekten. Här har det finländska riskkapitalbolaget IPR.VC hittat en nisch.

Premium

18.9.2019

Övervakaren varnar för låga bolånemarginaler – "Kan riskera bankernas lönsamhet"

Finansinspektionen varnar bankerna för att tävla om lånekunderna med alltför låga räntemarginaler. Det kan vara riskfyllt när tiderna blir sämre.

15.9.2019

Energiexpert till HBL: Vad som händer härnäst avgör hur oljepriset utvecklas

Nestes energiexpert Lauri Kärnä utgår ifrån att oljepriset stiger efter drönarattackerna mot Saudiarabien. Hur mycket beror helt och hållet på hur situationen utvecklas.

13.9.2019

Rapport: Många svenska företag har inte upptäckt Finland – skral kunskap om grannlandet

Många svenska företag är inte medvetna om hur låg tröskeln är att etablera sig i Finland. Det framgår av en färsk rapport, som också ger förslag på åtgärder.

Premium

12.9.2019

Nya stimulanser från ECB – sänker räntan ytterligare

Mario Draghi avslutar sin period som ECB-chef med att lansera ett nytt stimulanspaket. Räntan sänks ytterligare och nya stödköp lanseras.

11.9.2019

Analys: Ovilja att växa bäddar inte för fler jobb

Den som förlitar sig på att höjd sysselsättning ska lösa landets problem kan hitta oroande tendenser i den nya företagarbarometern. Företagens fortsatt svaga vilja att investera och växa, bäddar inte för nya arbetstillfällen.

Premium

10.9.2019

Stefan Wentjärvi blir ny vd för Esperi Care – "Ett bra bolag har inte dålig kvalitet"

– Säkerhet och kvalitet betyder inte sämre lönsamhet, utan tvärtom. Det säger Stefan Wentjärvi som blir vd för vårdbolaget Esperi Care.

Premium

7.9.2019

Neste-vd:n i HBL-intervju: Dieselmotorn är inte död

För att klara klimatkrisen behövs alla goda lösningar parallellt, säger Nestes vd Peter Vanacker. Nya generationens dieselmotorer, i kombination med förnybart bränsle, kommer att spela en viktig roll, säger han.

Premium

5.9.2019

Analys: Finländsk ledarduo byttes mot svensk-dansk – knivig uppgift väntar Nordeas nya vd

Att vd-frågan löstes så snabbt är bra för Nordea. Men det är ingen lätt uppgift som väntar Frank Vang-Jensen. Kostnaderna ska ner och nya nedskärningar kan bli aktuella.

Premium

3.9.2019

Betala över landsgränserna – MobilePay och svenska Swish med i nytt europeiskt samarbete

Nio europeiska plattformar för mobilbetalning inleder samarbete för att på sikt möjliggöra mobilbetalningar över landsgränserna. Från Finland deltar MobilePay.

Premium

3.9.2019

Källor: Facebook planerar dölja antalet gilla-markeringar

Facebook planerar att på försök dölja hur många gilla-markeringar ett inlägg får i användarnas nyhetsflöde. Instagram genomför ett liknande test i ett antal länder.

2.9.2019

Pruta ner försäkringspremien och låneräntan – så här gör du

Finländarna är lojala kunder, men genom att konkurrensutsätta banklån och försäkringar kan man spara hundralappar. – Håll koll på marknaden. Ju mer du vet desto mer kan du kräva, säger Mia-Maja Wägar på Marthaförbundet.

Premium

28.8.2019

Bokaktuella Erkki Liikanen: Få vet vilket fattigt land vi växte upp i

Om de stora årsklassernas uppväxt och Finlands osannolika förvandling handlar Erkki Liikanens nya bok. – I dag är det få som vet vilket fattigt land vi faktiskt växte upp i, säger han.

28.8.2019

Aktia-vd:n: Osannolikt att lönekontot får minusränta

Om de finländska bankerna i något skede inför negativ ränta på sparkonton så gäller det i första hand stora belopp. Det säger Aktias vd Mikko Ayub. – I dagens situation ser jag det osannolikt att vanliga lönekonton kommer att ha negativ ränta, säger han.

Premium

26.8.2019

Ny chef för Business Finland hoppas på stabil finansiering – "Företagen måste kunna lita på att deras projekt går att slutföra"

Business Finlands nya chef Nina Kopola hoppas på långsiktighet när det gäller de ekonomiska resurserna till organisationen. – Vet man inte hur mycket pengar det finns från år till år, så är risken att företagen flyttar sin forskning utomlands, säger hon.

Premium

21.8.2019

Ekonom: ECB räddar Italien från skuldkris

ECB kommer att hindra att räntorna på italienska statslån skjuter i höjden. Därför är marknaden lugn trots den politiska oron, säger Tiina Helenius på Handelsbanken.

Premium

@Patrik_Harald på Twitter

Bra jobbat, @sebastianostman hbl.fi/artikel/sebast…

Tack för en intressant pratstund! Läs mer på hbl.fi på söndag! twitter.com/KamrasLaura/st…

Hur bygger man ett varumärke för ett land? Det berättar @FruFriis 🇳🇴och @KamrasLaura 🇫🇮i @hblwebb på söndag!… twitter.com/i/web/status/1…

RT @torsten_opinion: Ägarna säljer bort börsgräddan slev för slev, kvar på Helsingforslistan blir närmast företag av andra kalibern. Tillvä…

— Det är superfint att vi finländare tävlar på en internationell nivå, säger "Andu" Westerholm på #sushibarwine… twitter.com/i/web/status/1…