Otto Ekman

Otto Ekman

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.9.2019

Tv-recension: Dokumentären om Ekenäs är en lågmäld pärla

Kärleken till småstaden med den stora personligheten skiner igenom i Sirpa och Douglas Sivéns dokumentär om Ekenäs.

Premium

21.9.2019

Teaterrecension: Teater Takomos Ruusuruoska är en underhållande och sensuell upplevelse även då åskådaren inte fattar någonting

Ibland blir det ändå för mycket av det goda, tycker Otto Ekman om föreställningen där Alpo Jaakkolas surrealistiska tecknade serier blivit teater.

Premium

20.9.2019

Teaterrecension: Tillfredsställande grym komedi á la Tjechov och Nationalteatern

Småningom blir man hjärtligt trött på dessa narcissistiska, snåla och självömkande överklassbohemer. Kanske var detta också Tjechovs avsikt då han skildrade den aningslösa tsarryska eliten, skriver Otto Ekman i sin recension av Måsen på Nationalteatern.

Premium

18.9.2019

Plan för ny metroingång vid Fölskvären väcker blandade känslor

Den nya ingången till Helsingfors universitets metrostation har planerats i många omgångar. I augusti fattade stadsfullmäktige beslut om att inkludera projektet i 2020 års budget, men alla stadsbor är inte nöjda med planen.

13.9.2019

Teaterrecension: Solitt underhållande trekant på Stadsteatern

Stadsteaterns Kolmen kimppa, skriven av Michel Clémet och regisserad av Liisa Mustonen, får tittaren att ömsom skratta, ömsom skruva på sig av obehag då den vrider upp bitter och småaktig relationskomik till ett crescendo.

Premium

12.8.2019

Konsertrecension: Flowsöndagen levererade turkisk synt, välbevarade rockgubbar och sexig brajrökningsrap

Den festivalbesökare som orkade kravla sig upp för söndagens Flow belönades med osannolik vädertur och ett välkurerat, varierat musikutbud.

Premium

12.8.2019

Tv-recension: Netflix friar till publiken med en avklädd tsarfamilj

Netflix The Last Czars berättar historien om tsarfamiljen Romanovs slut som en hysterisk kavalkad av postmodern kitsch. Game of Thrones sex- och blodsdrypande estetik blandas med den farligt lockande fantasibilden av Ryssland som ett exotiskt, pråligt, dekadent andra. Historiker må rynka på näsan åt faktafelen men lägger man ribban lågt blir det underhållande camp.

Premium

11.8.2019

Nytt försök med Ishavsbanan, nu via Sverige

Den förra regeringens projekt att bygga en järnvägslinje mellan Rovaniemi och norska Kirkenes stupade redan vid planeringsskedet. Nu planerar Antti Rinnes regering att försöka på nytt med en ny strategi.

11.8.2019

Gymnasielärare: "Dagens unga har ingen fritid"

Tekniken för hela tiden med sig nya sätt att definiera och kvantifiera den kunskap som lärs ut i skolan, för att så tidigt som möjligt optimera eleverna för ett samhälle i förändring. Men nya möjligheter för också med sig oväntade problem, och pressen på både elever och personal ökar i ett samhälle som styrs av både teknologi och ideologi.

Premium

10.8.2019

Teemu Pukki imponerade i Premier League-entré

Teemu Pukki har haft sin första match och gjort sitt första mål i Premier League.

Premium

9.8.2019

Antti Rinnes regering vill utreda huruvida Finland borde tillåta surrogatmödraskap

Ska lagen tillåta surrogatmödraskap för ofrivilligt barnlösa? Frågan har väckt debatt i Sverige i flera år. Nu ska den utredas här i Finland.

Premium

3.8.2019

Så fick Finland sina första kvotflyktingar

Finlands kvotflyktingar har historiskt utgjorts av större grupper från samma länder, som flytt undan geopolitiska spänningar och som kommit på omvägar via ett tredje land.

Premium

2.8.2019

Varmt i havsvattnet kring Helsingfors: "Kan löna sig att passa på"

Förra veckans värmebölja har slagit över i svalare väder men i vattnet är det ännu varmt och skönt. Men det kan löna sig att passa på om man vill bada i havet för där kan temperaturen sjunka snabbt.

1.8.2019

Artisthonorar väcker debatt på Flowfestivalen "Allmänt fenomen i branschen"

De honorar som betalas till deltagarna i det tvärkonstnärliga projektet Pink Space, som utgör en del av Flowfestivalen 2019, har lett till en debatt.

31.7.2019

Polisen: Tiotals nya kontaktsökanden efter Eno-efterlysning

Många människor har tagit kontakt med polisens sexualbrottsenhet efter att den begärt mer information om den misstänkte sexualförbrytaren på Degerö i Helsingfors.

31.7.2019

Polisen ryckte ut med kravallutrustning – stoppade trafiken på Idrottsgatan

I kväll drabbar det finska fotbollslaget HJK samman med serbiska Crvena Zvezda på Telia 5G Arena i Tölö. Polisen stängde Idrottsgatan i 20 minuter för fotbollsfansens marsch och varnar för ytterligare trafikstörningar.

31.7.2019

Airiston Helmi försatt i likvidation – Juristen: "Utan bankkonto är det svårt att få elräkningen betald"

Det skandalomsusade bolaget Airiston Helmi som bland annat utretts för penningtvätt och skattebrott läggs ner. Bolagets jurist Kari Uoti skyller i en intervju på bankernas agerande.

28.7.2019

Elev förbjöds prata finska i Sverige - "Inte diskriminering"

Sverigefinnarnas position blir allt mer utsatt, säger Sirpa Humalisto från Sverigefinska lärarförbundet.

Premium

27.7.2019

HBL i det tropiska Helsingforsvimlet: Stekande sol och kulturkontraster i Södervik

Att Finlands bastudag infaller i slutet av juli, under en tryckande värmebölja, kan kanske vid första tanke te sig ironiskt. Men kanske det passar helt bra för ett folk som klår resten av världen i glasskonsumtion också under vinterhalvåret?

Premium

22.7.2019

Tv-recension: Utøya återupplevt – missa inte kvällens dokumentär

Carl Javérs Guldbaggebelönade dokumentär är en häpnadsväckande stark och effektfull hyllning till läkandet.

Premium

20.7.2019

Vattenkvaliteten i Helsingfors plaskbassänger har försämrats

Enligt en utredning gjord av Helsingfors stad uppfyller endast en tredjedel av de cirka femtio plaskbassängerna som finns i Helsingfors lekparker kraven på god vattenkvalitet.

18.7.2019

Populär festival med skamfilat rykte gör nytt försök i Södervik

Festivalen Weekend som fokuserar på modern elektronisk populärmusik ordnas för åttonde gången i Helsingfors med start från i dag. Efter förra årets rabalder vid Sandudds begravningsplats har festivalen i år flyttat till Fiskehamnen.

12.7.2019

Gräsrotsinsamling får hem Lotta Backlunds bror efter sjukdomsattack

Lotta Backlund, tidigare känd som bland annat standup-komiker och samlingspartistisk riksdagsvalskandidat, samlade in donationer via sajten Gofundme för att flyga hem sin svårt sjuke bror från USA till Finland. Nu har kampanjen uppnått sitt mål.

11.7.2019

Teaterrecension: Kärleksfull karikatyr, intelligent skogsstrategi och modigt obekväm teater på Blåbärslandet

Sommarteater är en genre som naturligen lämpar sig för lättsam underhållning och beprövade recept, och bra så. Men emellanåt är det också uppfriskande att någon tar en mer intellektuellt ambitiös approach. Ylioppilasteatteris sommarpjäs Kansallinen Metsästrategia 2025 med originalmanus av Hannes Mikkelsson sätter ribban högt och levererar med bravur på både tanke- och känslofronten.

Premium

8.7.2019

Tv-recension: When They See Us är en rasande uppgörelse med det rasistiska amerikanska rättssystemet

Miniserien handlar om ett känt rättsövergrepp där fem barns liv brutalt förstördes.

Premium

4.7.2019

Teaterrecension: Kärleksfull hyllning till lek och fantasi kan glädja också vuxna

Skärgårdsteaterns uppsättning Jakob Dunderskägg–Sjörövaren som blev barnvakt är främst tänkt för de lite yngre. Men också en vuxen hittar behållning i ett teaterhantverk där varje beståndsdel är svarvad med skicklighet och kärlek som skiner igenom.

Premium

1.7.2019

Recension: Upplyftande musikalisk jorden runt-resa i Raseborg

De tajta och medryckande originalproducerade musiknumren och dynamiken i den stora och entusiastiska ensemblen lyfter Raseborgs sommarteaters Jorden runt på 80 dagar som Phileas Foggs varmluftsballong.

Premium

28.6.2019

Med stadskartan som målarduk: Kasper Strömman kuraterar stadcykelkonst

Ett nytt konstprojekt utnyttjar gps-teknologi för att släppa loss stadscyklarnas kreativitet.

26.6.2019

Teaterrecension: Snyggt och medryckande sommarspektakel i klassisk tappning

Ryhmäteatteri kör sommarteater enligt beprövat koncept: ett underhållande, storsatsat spektakel med glimten i ögat och grunden stadigt förankrad i en sommarklassiker.

Premium

25.6.2019

Etikrapport hade effekt: Finlands kafferosterier har skärpt sig

År 2016 släppte organisationen Finnwatch en kritisk rapport om finländska kafferosterier. Nu visar en uppföljning att de finska kaffeproducenterna reagerat på kritiken med konkreta förbättringar. Ett tidigare fel har rättats i artikeln.

24.6.2019

Fairbnb vill vara ett rättvist alternativ till Airbnb

Fairbnb-projektet vill erbjuda ett etiskt alternativ till uthyrningstjänsten Airbnb vars affärsmodell, i takt med att företaget vuxit, börjat orsaka allt större problem för dess värdorter. Susanne Ådahl är en av eldsjälarna som vill hämta en mer etisk form av delningsekonomi till Finland.

18.6.2019

Michelinrestaurangen Ask i Kronohagen stänger

Den som ännu vill hinna äta närproducerad och ekologisk finländsk mat från ett internationellt prisbelönt kök i Helsingfors får skynda sig: den 31 augusti är nämligen sista öppethållningsdagen för restaurang Ask.

Premium

17.6.2019

Pakistansk politiker glömde kattfiltret på under livesänd presskonferens – föreläste i morrhår och kattöron

En pakistansk politikers presskonferens som sändes live via Facebook väckte munterhet och förundran då hans sociala medier-team glömt att avaktivera ett bildfilter som försåg politikern och hans medarbetare med kattnosar och spetsiga öron.

10.6.2019

Teaterrecension: Trygg och lekfull balans mellan humor och rädsla

Juha Valkeapääs och Taito Hoffréns föreställning om rädsla är utformad med såväl vuxna som unga åskådare i åtanke. Den lyckas skickligt undvika att bli vare sig för barnslig eller pretentiös, skriver Otto Ekman.

Premium

9.6.2019

Teaterrecension: Rolig och vågad Harlequinsaga tillfredsställer inte helt

Ett kladdigt, vågat och hysteriskt roligt kaos visar att Blaue Frau hör till Svenskfinlands mest modiga och intressanta scenkonstkollektiv.

Premium

20.5.2019

Tv-recension: Två unga finlandssvenskar bland fyllon och gruvarbetare i Australien

Dokumentären Hotel Coolgardie skildrar bartenderns tuffa vardag.

Premium

9.5.2019

Tv-recension: Miniserien om Tjernobylolyckan är ett snyggt verklighetsbottnat skräckhantverk med enstaka snubbelsteg

HBO:s miniserie Chernobyl dramatiserar en av den moderna erans mest ökända katastrofer. Det fungerar hantverksmässigt väl även om manusförfattaren Craig Mazin ibland tar i väl hårt med ideologin på bekostnad av den redan i sig tillräckligt sorgliga och brutala verkligheten.

Premium

6.5.2019

Tv-recension: Lättsmälta svensk-tyska thrillern West of Liberty kryddar klichéerna med dagsaktualiteter

Om man som tittare njuter av att konsumera denna form av underhållning på dess egna villkor är det inget skamligt med det.

Premium

29.4.2019

Tv-recension: Vad hände i Storbritannien innan brexitbeslutet?

En tredelad BBC-serie tar itu med Europas stora smärtpunkter: brexit, finanskrisen och flyktingarna. Först ut är Storbritanniens EU-utträde.

Premium

27.4.2019

Pilgrimsresa stupar på ogjorda läxor

Upplägget ”västerlänning finner sig själv genom att agera främling i ett okänt samhälle” är inte nödvändigtvis ointressant. Dessvärre präglas Tie Konyaan av en viss tanklöshet, enligt HBL:s kritiker.

Premium

24.4.2019

Tv-recension: Valrosstragedi i vårens mest uppmärksammade naturdokumentär

Klimatförändringen tar sig grymma uttryck i dokumentärserien Our Planet där valrossar störtar från klippor mot sin död.

Premium

5.4.2019

Tv-recension: Den vansinniga historien om kejsarens nya blodprover

Den unga entreprenören Elizabeth Holmes som skulle göra revolution inom läkemedelsbranschen visade sig vara en total bluff.

Premium

23.3.2019

Radiorecension: Podcast om finska spioner – en godbit för historienörden

Operation Uppsala är en kompakt men gediget utförd och engagerande lektion i ett avsnitt ur vår moderna historia som inte uppmärksammades i klassrummet.

Premium

12.3.2019

Tv-recension: Hur skämtar komiker i Irak, Somalia och Nigeria?

Den amerikanska komikern Larry Charles reser runt i världen för att ta reda på vilken roll humor spelar i samhällen som är radikalt annorlunda än hans eget. Resultatet är ett komiskt och gastkramande kollage över människosjälen.

Premium

9.2.2019

Tv-recension: Grotesk politisk komedi med verkliga konsekvenser

Dokumentären om Trumprådgivaren Roger Stone är så ångestframkallande att Otto Ekman måste göra pauser i tittandet.

Premium

31.1.2019

Tv-recension: Fyre-festivalen – en festivalkatastrof för den nya tiden

Netflix har gjort en dokumentär om festivaldebaclet på Great Exuma i Bahamas våren 2017.

Premium

21.1.2019

Tv-recension: Farlig bransch – många mord inom den kaliforniska marijuanaindustrin

True crime-serien Murder Mountain tar upp fallet med den 29-årige cannabisodlaren Garret Rodriguez som mördades 2013.

Premium

20.1.2019

Tv-recension: Fyrtio år senare avslöjar en dokumentär sanningen bakom ”sexflotten”

Marcus Lindeens dokumentär handlar om ett uppmärksammat experiment på sjuttiotalet då elva personer korsade Atlanten i en flotte.

Premium

8.1.2019

Tv-recension: Netflixdokumentären The American Meme är en fascinerande inblick i en modern illusion

Det handlar om personer som via sociala medier blivit kända för att vara kända.

Premium