Otto Ekman

Otto Ekman

Reporter

Senast publicerade artiklar

24.9.2018

Tv-recension: Turismen hotar samernas renskötsel

Paul-Anders Simmas dokumentär Jojkens kraft drar visserligen i ganska uppenbara emotionella trådar, men det är ändå lätt att ta renskötarnas parti på ett både emotionellt och rationellt plan.

21.9.2018

Teaterrecension: Karismatisk men halvfärdig Puntila snubblar på mållinjen

Helsingfors stadsteaters tolkning av Bertolt Brechts och Hella Wuolijokis komedi Herr Puntila och hans dräng Matti väcker munterhet på sina ställen, men misslyckas med att väcka ett genomgående engagemang.

21.9.2018

Filmrecension: Hejdlös skildring av omänskliggörande arbete

Boots Rileys Sorry To Bother You är en av pärlorna på helgens Kärlek & Anarki-festival. Det är en surrealistisk komedi på temat kapitalism, så långt det går att komma från dyster socialrealism.

17.9.2018

Tv-recension: Varför blev det inte fred mellan Israel och Palestina?

Kvällens dokumentär handlar om vad man kanske kan kalla den sista spiken i kistan för ett tolerant, fredssökande Israel: Osloprocessen.

11.9.2018

Två kvinnor dödade i Lojo. Polisen ber om tips om det ena fallet

På natten till tisdag dödades en kvinna med ett skjutvapen i Sammatti i Lojo. Polisen har gripit en man misstänkt för brottet.

9.9.2018

Teaterrecension: Ömsom bitande, ömsom ansträngande om kvinnans uppbrott från familjen

Teatteri Jurkkas dekonstruktion av Henrik Ibsens Ett Dockhem, Nora, lyckas väcka publikens skratt i sin hysteriska inledning men också övertyga djupare med ett fräscht grepp på ett välkänt tema.

9.9.2018

Teaterrecension: Politisk Kekkonenthriller underhåller trots skavanker

Helsingfors Stadsteater sätter upp en politisk thriller i dramaform om Urho Kekkonen och notkrisen. Resultatet fungerar nästan överraskande väl som ren underhållning, och väger också av de dramatiska och kreativa friheter den tar med en intressant historielektion.

6.9.2018

Teaterrecension: Komiskt och groteskt om omvärldens blick på "slampan"

The Doggy Style Project är den avslutande delen i performancegruppen Bravo Togas trilogi om fenomenet slut shaming. Att jag inte sett de tidigare delarna hindrar mig inte från att imponeras, fascineras och till och med provoceras av den hejdlösa kavalkaden av tung bas, fysiskt imponerande dansnummer och kladdig matkrigshumor, skriver Otto Ekman.

5.9.2018

Tv-recension: Inbördeskrigets brutalitet och politik

Dokumentären Julma maa handlar om det finska inbördeskriget med fokus på det våld som båda parter utsatte både varandra och civilbefolkningen för. Det kompetenta kamera- och klipparbetet gör att den känns levande även om en stor del av materialet är svartvita stillbilder.

2.9.2018

Tv-recension: Dikter mot fanatism och terrorism

Dokumentären om saudiarabiska Hissa Hilal som ställer upp i en emiratisk tv-talangtävling för poeter är välspenderade nittio minuter. Hennes dikter både provocerar fram hat och väcker beundran.

27.8.2018

Tv-recension: Politiskt vag men mänskligt berörande post-fängelseskildring

Camilla Magids dokumentär Land of the Free undviker politiska reflektioner till förmån för ett intimare mänskligt porträtt av de existenser som spottats tillbaka ut i den fria delen av den kapitalistiska existensen efter att fängelseindustrin tuggat färdigt på dem.

24.8.2018

Tv-recension: Matt Groening undviker Netflix förbannelse

Simpsons- och Futurama-skaparen Matt Groenings nya animationsserie Disenchantment lever upp till hans tidigare skapelser med vassa politiska och samhälleliga kommentarer, punchlines gömda i bakgrundsdetaljer och ett finger på den populärkulturella pulsen.

20.8.2018

Tv-recension: Krigets mörker och barndomens sommaridyll

Dokumentären The distant barking of dogs balanserar mellan en hyllning till barndomens seglivade optimism, kreativitet och livslust och en sorgesång över krigets fasa. Balansgången fungerar bra, ingetdera intrycket förtar det andra.

17.8.2018

Teaterrecension: Plasten väcks till liv

Skavankerna till trots är Will You Still Love Me Tomorrow #3 en värdig avslutning på ett verk som varit något av det fräschaste och mest berörande jag sett kring tematiken klimatförändring, skriver recensenten om Teater Universums klimattrilogi.

16.8.2018

Helsingfor i final för smart turism-pris

Helsingfors är en av de städer som står nominerade till finalen i EU:s nya tävling European Capital of Smart Tourism 2019. Tävlingen är ett initiativ som ska "uppmuntra till innovativ och hållbar turism inom EU".

16.8.2018

Facebook vill hjälpa dig begränsa din Facebookanvändning

Två teknologijättar lanserar nya tjänster för att hjälpa användarna hantera sina liv. Men kritiker dömer ut Facebooks nylansering som ett pr-trick, och säger att Googles nya svenska rösttjänst aldrig borde ha klarat sig igenom teststadiet.

16.8.2018

Tv-recension: Korkat imperialistiskt hyckleri

Kvällens utrikesdokumentär Weapons of Mass Surveillance handlar om en av de otaliga paradoxer som uppstår då tanken om demokrati och universella mänskliga rättigheter möter den globaliserade kapitalismens realiteter.

15.8.2018

Tv-recension: Hypnotiska spel i Netflix nya storsatsning

Indien med en befolkning på över en miljard är en marknad med enorm potential för strömningstjänsterna. Kriminalserien Sacred Games som bygger på en roman av Vikram Chandra är Netflix första serie på hindi.

15.8.2018

Spökforskare: "Skepticismen hjälper mig att inte bli för rädd"

Svenska Klubben hemsöks om kvällarna av en grå dam som klinkar piano och fladdrar i gardinerna. I stans äldsta kvarstående stenhus vaktar en gammal köpmans ande över sitt gamla hem. Inom Svenska Teaterns anrika väggar trängs inte mindre än sju oroliga andar som ibland skrämmer slag på sufflören. Helsingfors är en av Europas spökhuvudstäder, säger Vanessa Kairulahti och Karolina Kouvola. De har samlat helsingforsiska spökhistorier i en ny bok.

9.8.2018

Man härjade med yxa i Karis centrum

En man härjade med en yxa i Karis centrum under torsdagskvällen, rapporterar Iltalehti. Polisen har omhändertagit mannen.

6.8.2018

Impuls: Att äta naturkakan och ha den kvar

Min sommarläsning har i år, liksom av sig själv, format sig kring ett specifikt tema: människans motsägelsefulla förhållande till naturen.

4.8.2018

Sjöscouter trivdes i strålande solsken

Soldimman hägrar över ett smaragdgrönt hav då HBL:s utsända styr ut mot Stora Bredskär i Kyrkslätts skärgård. Här har ett hundratal ungdomar och ett trettiotal scoutledare i olika åldrar i en vecka deltagit i sjöscoutlägret Kon-Tiki-18.

3.8.2018

Inbitna brandmän övar släckning också på lovet

Då värmeböljan börjar avta och risken för skogsbränder mattas av är det säkert mången brandman som är lycklig över att få ta av sig hjälmen och börja sin semester. Men för vissa innebär ledigheten bara ännu ett tillfälle att förkovra sig.

2.8.2018

Tv-recension: Gripande men ytligt om ruinerna efter IS

Dokumentären om Raqqa lider av ett alltför snävt synfält.

1.8.2018

Knapp på armen underlättar diabetikerns vardag – men kan vara svår att få

Blodsockermätaren Libre är ett nytt hjälpmedel för diabetiker som endast funnits tillgängligt i några år. Patienter som prövat säger att det underlättat deras vardag betydligt, men ännu har alla som skulle behöva mätaren inte fått pröva den.

1.8.2018

Nu kommer regnet – så skyddar du källaren

Nu är det bara några dagar innan värmeböljan sköljs bort av storm och åskregn, lovar meteorologerna. Med det häftiga ombytet följer nya väderrisker.

30.7.2018

Svalnad bostadsmarknad gynnar köpare

Bostadsmarknaden har svalnat av ordentligt under maj och juni. Det rör sig om en speciell situation: trots en växande ekonomi och bra tillgång till billiga lån har handeln ändå stannat av.– Nog kan hettan få människor att skjuta upp större projekt som bostadsköp, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman.

25.7.2018

Bränderna i Grekland befaras skrämma bort turister

Det brandhärjade Grekland är ett av finländarnas absolut populäraste resmål på semestern. – De lokalbor jag talat med är sorgsna snarare än rädda, säger Kirsi Marttinen, som just nu semestrar i Nea Makri.

25.7.2018

Klimatsmart sommarstuga löser oväntade problem

– Ett stort, fint sommarhus börjar som en klenod men kan efterhand förvandlas till en börda, säger designern Robin Falck som skapat den utsläppsfria Nollastugan. Han vill se ett generationsskifte i hur finländare förhåller sig till stugliv.

23.7.2018

Komiker säljer signerat "tortyrredskap"

Den brittiske komikern Sacha Baron Cohens senaste pr-trick är att sälja ett "skendränkningsverktyg" signerat av USA:s tidigare vice president Dick Cheney.

21.7.2018

Snart kan du åka stadscykel i Alberga

Helsingforsregionens stadscykelnätverk utvidgas. I slutet av juli öppnas 35 nya cykelstationer i Esbo.

21.7.2018

Tv-recension: Stundvis genial Baron Cohen

Sacha Baron Cohen är tillbaka med en serie som stundvis är djävulsk genial.

19.7.2018

"Är det så här finsk pressfrihet ser ut?"

–Min mening var absolut inte att genomföra en protestaktion. Jag var där för att ställa en viktig fråga i egenskap av ackrediterad journalist, säger Sam Husseini som säkerhetstjänsten kastade ut från Donald Trumps och Vladimir Putins presskonferens i Helsingfors.

16.7.2018

CNN-veteranen Christiane Amanpour: "Världsordningen hotas inifrån"

För första gången leds USA av en person som inte har något som helst förtroende för den världsordning som USA byggt upp efter andra världskriget. Det säger en av USA:s mest hyllade journalister, CNN-veteranen Christiane Amanpour, i intervju med HBL.

12.7.2018

Tv-recension: Intressant men svårsmält om falskt grönt guld

Den belgiska dokumentären Green Gold är välgjord men för infotung för att fungera som tidsfördriv.

8.7.2018

Impuls: Hollywood och den motsägelsefulla uppföljaren

Det var kanske oundvikligt att Sicario skulle få en rätt annorlunda uppföljare.

5.7.2018

Trump chockade medarbetare –ville invadera Venezuela

USA:s president Donald Trump avslutade ett möte med sina medarbetare i augusti förra året med en chockerande fråga: Varför kan USA inte bara invadera det krisdrabbade landet?

4.7.2018

Plan på avskiljda turiststränder väcker reaktion i Egypten

Ett försök till att locka besökare till staden Alexandria kritiseras som "själv-kolonialisering".

4.7.2018

Impuls: Mediedrevets makthierarki

Under den gångna veckan har den svenska kulturdebatten gått het kring ett välbekant ämne. Det är långt ifrån första gången som det i Sverige debatteras vad man får och inte får skämta om.

4.7.2018

Tv-recension: Häpnadsväckande kulthärva

Den sexdelade dokumentärserien Wild Wild Country är ett gediget arbete som granskar en bisarr episod ur USA:s moderna historia från flera perspektiv och väcker malande frågeställningar.

3.7.2018

Stor majoritet av finländska unga vill jobba utomlands

Finland bryter mot global arbetstrend.

3.7.2018

Majoriteten av Europas vattendrag förorenade enligt ny EU-rapport

Bara 40 procent av alla europeiska floder, sjöar och floddeltan möter minimikraven för att klassas som ekologiskt rena, enligt en rapport från EU:s miljöorgan EEA.

2.7.2018

Radiorecension: Lyxig public service

Radioteaterns stämningsmättade sommardeckare är välgjord och till och med lite beroendeframkallande.

30.6.2018

Teaterrecension: Ungdomlig energi bär upp Lurens Ronja

När Lurens Sommarteater sätter upp Ronja Rövardotter är det den ungdomliga energin som bär showen, även om den fullvuxna delen av ensemblen vaktar flankerna med heder.

27.6.2018

Teaterrecension: Lekfull skärgårdssurrealism

Skärgårdsteaterns uppsättning av Kung Ubu kryddar den färgsprakande surrealism som genomsyrar originalets absurt skatologiska medeltidsdrama med en lekfull skärgårdsestetik som fungerar underligt bra efter den första chocken.

27.6.2018

Finland hade förbud mot "homosexuell propaganda" – Pridekampen sträcker sig över generationer

När Ulf Månsson, 62, demonstrerade för sexuellt likaberättigande år 1981 grep polisen hans meddemonstranter. När Lili Pakalén, 25, gick på sin första pride år 2010 var polisen också på plats – men denna gång för att skydda tåget mot högerextremistisk terror.

20.6.2018

Teaterrecension: Sprittande fars värmer i åskstormen

Vid första anblicken ter sig Postbackens luftiga sommarteaterscen inte som den mest solida tillflyktsorten från ett hotfullt åskväder. Men publiken bli raskt lika varm i kläderna som ensemblen och glömmer bort det olycksbådande mullret, förutom då en scenvan och självsäker Kim Gustafsson förvandlar stormen till ännu en punchline.