Otto Ekman

Otto Ekman

Reporter

Senast publicerade artiklar

29.7.2021

Skandalomsusat Bibelmuseum tvingas återlämna världens första litterära verk

Det amerikanska Museum of the Bible ägs av en försäljare av hobbytillbehör och har tidigare anklagats för att göra affärer med Islamiska staten. Nu beslagtar en amerikansk domstol deras fragment av Gilgamesheposet.

Premium

28.7.2021

Teslorna brinner och Kejsar Musk är naken, säger podden TrueAnon

Enligt krimpodden som tidigare undersökte Jeffrey Epstein är Elon Musk intressantast som en produkt av den kaliforniska startup-kapitalismen snarare än som person.

28.7.2021

Heta känslor på läktaren

En tvåspråkig inhemsk Yle-produktion visar att de intensivaste känslorna och de våldsammaste tävlingarna inom juniorfotbollen inte alltid försiggår på plan.

Premium

26.7.2021

Finsk regissör nominerad för nytt Venedig-filmpris

Teemu Nikki tävlar som ett av åtta bidrag i festivalens nya prisserie.

21.7.2021

Radioteater: Johannes Ekholm sköljer ner kräftan med ayahuasca i kompakt och obehagligt Yle-radiodrama

Förvandlingen har paralleller såväl till Kafkas roman med samma namn som till samtida finlandssvensk litteratur. Den lyckas också blåsa lite nytt spännande liv i en allt mer irriterande, på stället stampande samtidsdebatt.

Premium

20.7.2021

Biograflivet i Helsingfors blomstrar igen

Trots konkurrens från den strålande semestersolen har Helsingfors biografer börjat locka besökare igen, så mycket som restriktionerna tillåter.

Premium

9.7.2021

Evenemangsbranschen har fått nog – drar regionförvaltningen inför rätta

Regionförvaltningen har tolkat smittskyddslagen uppenbart fel, skriver Tapahtumateollisuus ry i ett pressmeddelande.

7.7.2021

Ojämn men inte helt ogin Gaarder-adaption på Sveaborg

Ryhmäteatteris sommarteater fortsätter på sitt norska sommartema med Jostein Gaarders bästsäljande filosofiska klassiker Sofies värld. Efter en skakig inledning blir det mysig och sympatisk sommarunderhållning, fast det inte når samma nivå av kvalitet som förra årets .

Premium

6.7.2021

Nedlåtande behandling och oskälig lön för medverkande i Emma-utställning

Selma Reynisdottir och hennes medstuderande på Teaterhögskolan rekryterades för att delta i ett utställningsverk som ifrågasätter samhälleliga hierarkier. Men då hon försökte hävda sin rätt gentemot orättvisa arbetsförhållanden blev hennes plats i hackordningen snabbt klar.

30.6.2021

Santiyago Delgado skulpterar mytiska björnar och hittar modeller via Instagram

Santiyago Delgado skapar skulpturer som blandar hbtq-tematik i Tom of Finland-tradition med ekon från den finska urskogens folklore.

Premium

4.6.2021

Teaterrecension: Videoverk väcker viktiga obekväma frågor

Det strömmade Viirusgästspelet Konflikt tacklar ett svidande ämne med mer finess än högbudgetproduktioner och undviker de värsta fallgroparna.

Premium

3.6.2021

Dansrecension: Som en febrigt glittrande Slush-efterfest i fuktigt decembermörker

Valtteri Raekallios hallucinatoriska allkonstverk Uraanilamppu i Kronbergsstrandens oljecistern serverar en smalbensspark mot det samtida marknadssamhället och dess överutbud på tjänster.

Premium

31.5.2021

Tv-recension: Partiskt och rasistiskt om Osloprocessen

Vem hade kunnat ana att premiären för filmen om Osloprocessen skulle sammanfalla med en ny våg av brutala händelser i det ockuperade Palestina. På ett tragiskt sätt undermineras filmens förmenta budskap.

Premium

13.5.2021

Tv-recension: Så styr och manipulerar "Q" världen

Dokumentärserien Q: Into the storm är en stundtals otymplig men också fascinerande inblick i hur ett internetfenomen fått ett oförutsett inflytande på verkligheten.

Premium

20.4.2021

Performancerecension: Uppmuntrande action och tankeväckande obekvämhet på Bad House

Evokativa Edgar Allan Poe-tolkningar och en kulört performance med väldig magstark klimax. Videoverken på festivalen Bad House är en uppfriskande och välkommen påminnelse om den experimentella scenkonstens förmåga att göra intryck på alla nivåer.

Premium

5.4.2021

Tv-recension: Klämkäckt avkopplande rymdsafari

Disneys första Star wars-serie friar skamlöst till nördarna och är lika utmanande som en uppvärmd snuttefilt. The Mandalorian är exakt vad Star wars-mytologin behöver, och kan även ses som en motreaktion till de senaste decenniernas prestige-tv.

Premium

29.3.2021

Scenrecension: Tankesmedja på dekis blir skarp teater i Fabian Siléns Det svarta fåret

I Det svarta fåret återvänder Fabian Silén till den snabbskjutande skoningslösa samtidssatir som vi såg i Paradisdoktrinen, denna gång i samarbete med regissör David Sandqvist. Resultatet är dynamiskt och estetiskt tilltalande.

Premium

27.2.2021

Impuls: Aktiekrigföring, teknoutopism och pansarvagnar

För mig kvävdes den teknoutopistiska brisen någonstans kring 2014 av avgaserna från de syriska och egyptiska regimernas pansarfordon.

Premium

25.2.2021

Radiorecension: Barnporr i estnisk litteraturskandal

Bo Ahlgrens radiodokumentär om Kaur Kender väcker så många intressanta frågor och associationer att den korta längden blir en besvikelse.

Premium

23.2.2021

Vill inte spela etniska klichéer – men är gärna med och utvecklar rollerna

Syrienfödda skådespelaren Boodi Kabbani vill inte ha roller som framhäver hans etnicitet på ett ytligt sätt – men han är gärna med och utvecklar dem. Den möjligheten fick honom att tacka ja till rollen som invandrarpojkvän i Joakim Groths pjäs Reine, vars premiär blivit uppskjuten.

Premium

20.2.2021

Radiorecension: En röd agitators öde och äventyr

Annvi Gardberg fortsätter berätta om människoöden under och efter inbördeskriget. I sin nya radiodokumentär tar hon sig an den revolutionära bibliotekarien och agitatorn Allan Wallenius vars liv slutade i ett sovjetiskt arbetsläger.

Premium

16.2.2021

Finlandssvensk poesi finns översatt till kurdiska men med finskspråkig är det sämre ställt – en ny ordlista ska bygga broar mellan finska och kurdiska

Den första finsk-kurdiska ordboken med 28 000 ord, allt från vardagstermer till integrationsterminologi, utkom i december. Husein Muhammed som är en av bokens redaktörer hoppas att den kan fungera som ett praktiskt anpassningsverktyg – och som en väg till fördjupad kulturkontakt.

Premium

13.2.2021

Scenrecension: En hjälte för vår tid

Kombinationen av Chelsea Mannings hjältemod, Anders Budde Christensens medryckande originaltext och Ole Øwres inlevelsefulla skådespel fungerar också genom skärmen. Och i pjäsens slut avtecknar sig ett svidande moraliskt dilemma.

Premium

8.2.2021

Yle plockar upp dokumentär om Harparskoglinjen

Den krigshistoriska dokumentären som innehåller så väl arkivmaterial som nyinspelade dramatiserade element kommer att visas på Yles kanaler och Yle Arenan i sommar.

6.2.2021

Finlandssvenska författares ekonomiska utsikter är osäkra

Färre försörjer sig helt på författarskapet och fler oroar sig för pensionen.

4.2.2021

Bellingcat började som en blogg och busringer nu Putins agenter med Alexej Navalyj - hur gick det till?

Gräsrotsjournalist- och forskningskollektivet Bellingcat började år 2014 som knappt mer än en blogg. I dag är det en erkänd global medieaktör som är direkt inblandad i brännheta världshändelser. Den 4 februari utkommer boken som skildrar den osannolika historien.

Premium

3.2.2021

Klockriketeatern läser upp belarusisk protestpjäs

Klockriketeatern arrangerar en uppläsning av den belarusiske författaren Andrej Kurejstjyks pjäs . Läsningen ordnas koordinerat med flera teatrar runtom i världen som en solidaritetsyttring med den belarusiska oppositionen.

28.1.2021

Dokumentärrecension: Slipat postkolonialt patriarkbeteende, taxiekonomi och rumbagungande kulturintriger

Otto Ekman har sett tre Docpoint-dokumentärer som granskar urbana afrikanska miljöer från Kinshasa till Abidjan. Uppfriskande annorlunda vinklar!

Premium

28.1.2021

Dokumentärrecension: Ruffig komik och tankeväckande tragik på Kolahalvön

Natalija Yefimkinas dokumentärfilm Garage People börjar lite stereotypiskt plumpt bland rostigt metallskräp och plastflaskvodka i ett ruffigt gruvsamhälle på Kolahalvön. Men småningom framträder dess udda karaktärsgalleri i ett mer komplicerat, medmänskligt och sympatiskt ljus.

Premium

22.1.2021

Impuls: New public management och dess många ansikten

Därför hajar jag till vid tanken på att en "oberoende arbetsgrupp" ska lägga fram såväl riktlinjer som mätverktyg för hur väl dessa riktlinjer följs för oberoende kulturinstitutioner, även om syftet är så lovvärt som att främja kulturell mångfald.

Premium

21.1.2021

70-årsjubilaren Kjell Lindblad trivs i sitt eget sällskap och är aktuell med en ny novellsamling

Kjell Lindblad rör sig i sitt författarskap mellan realistiska minnen från ett historiskt Helsingfors och surrealistiska fantasivärldar som snuddar vid science fiction. Också hans eget liv har präglats av kontraster, från knarkande och supande till långpromenader, meditation och te.

Premium

20.1.2021

Kultursektorn behöver mera mångfald

Personer med invandrarbakgrund är fortfarande i oproportionerligt lågt representerade i Finlands kulturliv, både på publik- och utövarsidan. En rapport beställd av Undervisnings- och kulturministeriet har tagit fram förslag på åtgärder för att råda bot på saken.

Premium

15.1.2021

Impuls: Olika former av utnyttjande går ofta hand i hand

Parallellerna mellan fallet Epstein och den svenska så kallade "Kulturprofilsskandalen" illustrerar hur makt och status fungerar.

Premium

15.1.2021

Poddrecension: I jakten på den mystiska Miss Maxwell

En hetlevrad brittisk journalistlegend tar sig an en vidrig historia som mynnar ut i kungahusets gyllene korridorer i podcasten Hunting Ghislaine, som rekommenderas särskilt som komplement för de som fick utbyte av Netflixdokumentären Epstein: Filthy Rich.

Premium

15.1.2021

Åbo Akademi söker övernaturliga upplevelser

Har du upplevt något som du inte rationellt kan förklara, men som du upplevt att påverkat dig djupt? Det vill Åbo Akademi gärna veta mer om. Om det var "verkligt" är mindre relevant, säger Katarina Johansson som forskar i mystiska erfarenheter.

9.1.2021

Raka Bananer släpper musikvideoserie för Svenska Yle

Barnmusikgruppen Raka Bananer vill ge unga tv-tittare andra alternativ än Disney, och har därför släppt en ny serie musikvideor för att underhålla hemmasittarna under pandemin.

Premium

9.1.2021

Helsingfors svenskspråkiga teatrar ser framåt efter krisen

Efter ett tungt och kaotiskt år med tvära kast och improviserade lösningar har Helsingfors teatrar försiktigt men hoppfullt börjat förbereda spelåret 2021.

Premium

8.1.2021

Docpoint ordnas helt virtuellt i år

I år ordnas dokumentärfilmfestivalen Docpoint helt virtuellt. Meningen var från början att också ha visningar i biografer, men på grund av Helsingfors och Nylands coronabegränsningar är det omöjligt, skriver man i ett pressmeddelande.

8.1.2021

Impuls: Sympati för bombaren

Om folket ser terrorister bakom varje hörn och önskar sig allmänt hårdare tag från myndigheterna för att skydda sig kan det få oanade följder, oavsett om dessa fantomterrorister är islamister eller skinnskallar.

Premium

5.1.2021

Kulturscenerna tystnar till slutet av januari

Coronakrisen förlänger tystnaden på Helsingforsscenerna. Det blev klart under tisdagen.

Premium

4.1.2021

Inställda planer gav tid att spela in album

I november släppte den finlandssvenska singer-songwritern Julia Simonsen sitt första album, Feel like me. För Simonsen, som till vardags studerar psykologi, är musiken inte en karriär utan en avslappnande fritidssyssla som inte påverkats negativt av pandemikrisens krängningar.

Premium

3.1.2021

Poddrecension: Fascinerande och aktuellt men för kort om Myyrmannibombaren

Vem var Myyrmannibombaren Petri Gerdt? Fanny Malmbergs kriminalpodd handlar om gärningsmannen som dödade sju personer i ett bombdåd i Vanda för arton år sedan. Få kände honom och minns vem han var.

Premium

1.1.2021

Helsingfors svenskspråkiga teatrar ser framåt efter krisen

Efter ett tungt och kaotiskt år med tvära kast och improviserade lösningar har Helsingfors teatrar försiktigt men hoppfullt börjat förbereda spelåret 2021.

Premium