Otto Ekman

Otto Ekman

Reporter

Senast publicerade artiklar

25.9.2020

Teaterrecension: Välspelad djupdykning i ondskan saknar skarp politisk udd

Hitler ja Blondiär ännu en brottningskamp med ett evigt tema inom den moderna västerländska kulturen. En djupdykning i det nattsvarta själsdjupet hos Adolf Hitler. Några skavande klichéer i rambygget stör men helheten räddas av sin lysande stjärna Seela Sella.

Premium

16.9.2020

Scenkonstrecension: Humant om sorg och glädje i Cirkus Maximus Sans souci

Sans souci är en föreläsningsföreställning som förvandlar det abstrakta och det invecklade till lättgreppbart och inbjudande.

Premium

9.9.2020

Scenkonstrecension: Tonårsbröl varvas med Totorostämning i Nordsjö

Ypperligt platsval förhöjer stämningen i en teritual som utspelar sig i en gammal fabrikörsvilla i Nordsjö.

Premium

2.9.2020

Teaterrecension: Ömsint men uppstädad människoskildring ger mersmak i Kaisa Lundáns Lycka till och allt det där

Kaisa Lundáns Lycka till och all det där är en serie lågmält stämningsfulla vinjetter ur vardagslivet. Rättframheten och det genuina och ömma intresset för subjekten charmerar åskådaren.

Premium

24.8.2020

I Rödbergen undersöks EU-bornas kemikalier

EU:s europeiska kemikaliemyndighet Echa hade precis flyttat in i en imponerande ny byggnad vid Docksgatan 6, då coronapandemin svepte in. Övergången till distansarbete innebar frustration men den snabba flytten hade också oväntade fördelar, säger Echas chef Bjørn Hansen.

14.8.2020

Nu använder fler munskydd i kollektivtrafiken

Andelen munskydd började långsamt öka i morgontrafiken i Helsingforsregionen dagen efter att Institutet för hälsa och välfärd och regeringen gett sin rekommendation.

Premium

13.8.2020

Munskydd eller inte? – Så här ser det ut i Helsingfors centrum

Färre än en av tio personer bar ansiktsskydd på stan i går då beskedet om regeringens rekommendation kom. På kvällen rapporteras det om tidvis rusning efter skydd.

9.8.2020

Fyllesimmare sysselsatte Åbopolisen

Under fredagen bjöds förbipasserande på en besynnerlig performans då polisen i Åbo fick fullt sjå med att fiska upp en atletisk fyllerist som försökte undfly konsekvenserna av tidigare ofog genom grodsim längs med Aura å.

9.8.2020

Finlandssvensk översättarlegend uppmärksammas i Sverige

"Du salte satan!" Finlandssvenska biobesökare torde redan vara bekanta med Sigurd "Saliven" Gustavssons mångåriga, unika verksamhet som undertextförfattare. Nu väcker han förundran i Sverige via videotjänsten Netflix.

8.8.2020

Amerikanska ex-soldater döms för terrorism

En domstol i Venezuela har dömt två amerikanska medborgare till 20 års fängelse vardera för delaktighet i vad som beskrivs som ett misslyckat invasionsförsök.

8.8.2020

Parkmyndighet: Använd inte din långsamma kompis som björnbete!

Grizzlybjörnattackerna i den amerikanska nationalparken Yellowstone har ökat då amerikanerna upptäckt entusiasmen för friluftsliv under coronapandemin. Nu publicerar myndigheten National Park Service morbida säkerhetsföreskrifter på Facebook.

Premium

8.8.2020

Vildsvin stal nudists dator – sprang naken genom Berlinpark

En tysk herreman som solbadade naken i nudistparken Teufelssee i Berlin fick sig en otrevlig överraskning då ett vildsvin snappade åt sig väskan som innehöll hans laptop.

5.8.2020

Betongen blommar upp av färg i Östra Böle

Denna vecka ordnas den urbana konstfestivalen Concreate för första gången i Helsingfors. Även om gatukonsten fått en mer framträdande och legitim roll i samhället är gräsrotsprojekt och evenemang fortfarande viktiga, säger arrangören Jaakko Blomberg.

Premium

1.8.2020

Arkitekturutställning: Arkitekturmuseets utställning om Uno Ullberg är liten, kompakt innehållsrik – men varför syns svenskan nästan inte alls?

Arkitekturmuseets utställning väcker åskådarens arkitekturintresse och avslutas lämpligen med en titta på Bensowska huset.

Premium

28.7.2020

Cannabisodlare åkte fast i Kervo

Två män misstänks för att ha bedrivit en sällsynt storskalig odling av cannabis för försäljning i två olika industrilokaler i Kervo.

28.7.2020

Konstprojekt av sjöskräp ska städa upp Lappviken

Från och med början av augusti ska det bli möjligt för besökare att hjälpa till att hålla Lappviken ren samtidigt som de är med och skapar ett konstverk.

28.7.2020

Edith Hammars seriedebut: Hatbrott och raseri men också kittlande anonymt krigssex och foliehattar

I Edith Hammars seriedebut Homo Line, som utkommer på Förlaget M i höst, går hemlängtan till Finland och kontrasten till Stockholm som en röd tråd.– Jag vill närma mig ämnet utan ironi eller förfallsromantik, säger den 28-åriga konstnären som nyligen återvänt till Finland. Att hylla förbjuden ömhet och skärskåda motstridiga känslor skapar bättre konst än tomma provokationer.

Premium

23.7.2020

Teaterrecension: Robin Svartström trovärdig och gripande som Elling i sevärd sommarteater på Sveaborg

Ryhmäteatteris sympatiska och sevärda sommaruppsättning av Elling bärs upp av fina skådespelarprestationer och lämnar inte åskådaren kall.

Premium

20.7.2020

Popstjärna vill annektera Korfu – albanskbrittiska artisten Dua Lipa antyder ön borde tillhöra Albanien

Den albanskbrittiska popstjärnan Dua Lipa förorsakade en smärre Twitterstorm i helgen med en tweet om den grekiska ön Korfu.

Premium

17.7.2020

Playboy från 1971 bjuder på "underhållning" också i dag

En nästan ett halvt århundrade gammal "vuxentidning" väcker förbluffande paralleller till i dag.

Premium

10.7.2020

Vilppu Vuori fann sitt livs sommarjobb

För instrumentbyggaren och den självbeskrivne "medeltidsnörden" Vilppu Vuori är sommarjobbet som turistguide i medeltidskyrkan i Hattula det ultimata drömjobbet. Nu ljuder tidsenliga toner som inte ekat här på hundratals år längs de rikt dekorerade kyrkoväggarna.

Premium

10.7.2020

Teaterrecension: Stoj men också substans om arbetets vedermödor

Ylioppilasteatteri skärskådar lönearbetet i en lite tilltufsad men dynamisk och tankeväckande performans.

Premium

5.7.2020

Poddrecension: Mord i mörkaste Tavastland – Yles färska krimpodd berättar en brutal historia från Finlands förflutna

Recensenten fascineras mer av samhällstvärsnittet än av blodiga detaljer.

Premium

3.7.2020

"Det innebär apartheid och sista spiken i kistan för den israeliska demokratin"

Israels omstridda planer på att annektera stora delar av Västbanken har skapat rubriker internationellt den gångna veckan. Men de är en rökridå, säger israeliska Noga Ronen. Det kan ändå bli slutet för den israeliska demokratin, anser hon.

Premium

3.7.2020

"Eskimoglass" såldes i Helsingfors långt före pinnen, minns en HBL-läsare

Namnbytet på Eskimo-glassen har väckt en i vissa fall lite hätsk diskussion i finländska medier. Men den har också inspirerat en läsare att dela med sig av ett intressanta gammalt minne till HBL.

Premium

26.6.2020

Tobias Zilliacus bland huvudrollerna i ny HBO-satsning

Den finlandssvenska skådespelaren Tobias Zilliacus har en av huvudrollerna i den nya, i nordisk miljö förlagda, HBO-serien Björnstad.

26.6.2020

Fiskars sommarutställning har öppnat

Den 18 juni öppnade sommarutställningen Ängen på Kopparsmedjan i Fiskars. Årets tema är människans påverkan på och växelverkan med naturen.

Premium

25.6.2020

Kulturinstitutionerna planerar normalisering efter pandemin

Efter en osäker vår och sommar under pandemins skugga börjar teatrar, orkestrar och andra kulturinstitutioner försiktigt men hoppfullt planera sin höst, utifrån regeringens uppdaterade säkerhetsdirektiv om att sammankomster på under 500 personer kan tillåtas från och med augusti.

Premium

22.6.2020

Teaterrecension: Fortfarande i polemik

Åldern har av allt att döma inte förtagit den vrede mot hyckleri och förljugenhet som gav bränsle åt ett av Svenskfinlands framstående moderna författarskap.

Premium

7.6.2020

Teaterrecension: Hangö Teaterträffs interaktiva föreställningar imponerar

I Torbjörn Live hjälper åskådaren en ung man fly ut ur sitt kvava pojkrum, medan Minnesbyrån gillrar en fälla för den cyniska deltagaren. Två föreställningar under Hangö Teaterträff krossar Otto Ekmans förutfattade meningar om onlineteater.

Premium

5.6.2020

Tv-recension: Dokumentärserien om sexbrottshärvan kring finansmannen Jeffrey Epstein väcker ilska över korruptionen och sorg för offren

Netflix dokumentärserie avslöjar inte mycket nytt för den som följt den amerikanska elittraffickingskandalen sedan den uppdagades förra sommaren. Men den förtjänar en eloge för hur effektfullt den nystar upp historien, och för hur respektfullt den uppmärksammar offren.

Premium

3.6.2020

Bokrecension: Spretigt men givande om kritik när Kritikerförbundet ger ut tvåspråkig jubileumsbok

Kritikerförbundets jubileumsbok behandlar allt från populism till personliga konstupplevelser. Det blir tvära kast, men också intressant läsning.

Premium

21.4.2020

Analys: Groteska övergrepp skakar Sydkorea

Majoriteten av ”Nth Rooms” offer är fattiga unga kvinnor som lurats på nakenbilder med löften om pengar eller anställningar och sedan utpressats på allt mer extremt material. Tyvärr känner vi igen mönstret, skriver Otto Ekman.

Premium

12.4.2020

Tv-recension: Äter fermenterad björntass och flabbar åt tarmsköljning – nya Finlandsfokuserade säsongen av Madventures gör inte avkall på den groteska chockhumorn

Nya säsongen av Madventures utspelar sig i Finland och försöker anlägga ett modernt perspektiv på turism genom att undersöka det egna hemlandet. I övrigt är snacket lika hallucinatoriskt poetiskt och humorn lika grotesk som tidigare.

Premium

28.3.2020

Teaterrecension: Isande, oväntat relevant om katastrofkapitalism

Den katastrofkapitalism Lehman Brothers associeras med blir på grund av coronakrisen högaktuell i Esbo Stadsteaters uppsättning av pjäsen Lehman Trilogia.

Premium

27.3.2020

Kulturdebatt: Coronaviruset och drömmen om att rena världen

Då den västerländska mediekonsumenten försöker göra en global pandemi mer greppbar och förståelig öppnas genvägar som leder till skrämmande platser, skriver Otto Ekman.

Premium

12.3.2020

Teaterrecension: Mobbningspjäs med rå autenticitet

Trots några klichéer och väl många trådar är Marcus Rosenlunds Morfars Mauser en gripande, brutalt realistisk pjäs om mobbning.

Premium

7.3.2020

Teaterrecension: Kari Heiskanen vänder åter blicken mot östgrannen

Den rappa dialogen i Kari Heiskanens dramakomedi om den sovjetiska kontrollkommissionen på hotell Torni bjuder på både skrattchanser och godis för historienördar.

Premium

21.2.2020

Dansrecension: Energisk solodans med utsökt soundtrack

Kropp och muskler är centrala teman i Emmi Vennas nya performans.

Premium

18.2.2020

Teaterrecension: Hjärtslitande tragik med små ljusglimtar

Oksana Lommi imponerar i rollen som den plågade Lotta i Bakom verkligheten på Svenska Teatern.

Premium

14.2.2020

Teaterrecension: Fumligt men alldeles sympatiskt om hjälp och hjälplöshet

Ilmasilta på Nationalteatern väver ihop tre berättelser om hjälplöshet och viljan att hjälpa i en ojämn helhet som har sina mer medryckande sidor fast den ibland förfaller i fumlig sentimentalitet.

Premium

9.2.2020

Teaterrecension: Ojämn och mörk samtidssatir

Ryhmäteatteris samtidsdrama Usko, Toivo, Huijaus är en ojämn blandning av träffar och anakronismer, cynism och hoppfullhet, bitsk satir och överpedagogiskt mästrande.

Premium

5.2.2020

Scenkonstrecension: Publikens selfies ett villkor för Ivo Dimchevs föreställning

De flesta scenkonstverk brukar inledas med en uppmaning till publiken att stänga sina mobiltelefoner. Men i Ivo Dimchevs Selfie Concert är de tvärtom en förutsättning för att njuta av föreställningen.

Premium