Oskar Skogberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

3.3.2021

Nytt verksamhetsområde fastställs för Sibbo Vatten

Några hundra fastighetsägare kan bli skyldiga att hosta upp tusentals euro då fyra icke detaljplanerade områden föreslås bli en del av affärsverket Sibbo Vattens verksamhetsområde. På Sibbo Vatten strävar man efter att verksamhetsområdet ska bli så litet som möjligt med beaktande av bestämmelserna i lagen om vattentjänster.

Premium

3.3.2021

Jord- och skogsbruksområde fick ny ägare

I en överlåtelse mellan släktingar fick sammanlagt 108,90 hektar jord- och skogsbruksmark ny ägare i Lappträsk.

Premium

3.3.2021

Lugn januari i Lovisa

Endast fem fastighetsförsäljningar till ett värde som översteg 150 000 euro ägde rum i Lovisa i januari. Tre av dem handlade om tomter nära centrum av staden.

Premium

3.3.2021

Markområde för jättehall såldes i Sibbo

Som ÖN tidigare noterat planerar Postens logistikbolag Transval att låta bygga en jättehall med en areal på 30 000 kvadratmeter i Bastukärr. Markförsäljningen som möjliggör bygget ägde rum i januari.

Premium

2.3.2021

Drunkningsolycka utanför Kalkstrand – räddningsmanskapet letar på området

– Man kan säga det med stora bokstäver: HÅLL ER BORTA FRÅN ISEN, säger jourhavande brandmästare Björn Westermark som leder arbetet med att hitta mannen som gick genom isen nära Kalkstrand på tisdagsmorgonen.

26.2.2021

Två viktiga skäl att delta i Sibbos webbenkät

Från och med måndag har Sibboborna chansen att ge sina synpunkter kring sex olika teman på kommunens nätsajt. Genom att delta kan man inte bara påverka kommunens utveckling, det är också möjligt lyfta upp ämnen till debatt inför kommunalvalet.

Premium

24.2.2021

Borealis storinvestering minskar utsläppen och sparar energi

Märkbart mindre utsläpp av koldioxid, mindre behov av att använda facklan och energibesparingar på ungefär 60 gigawattimmar per år. Det här är målsättningarna med den nya enheten som byggs vid Borealis anläggningar i Sköldvik.

23.2.2021

Isbanan lockar till glada miner

Borgås nyaste vägavsnitt må vara högst inofficiellt, byggt på talko och inte särskilt långvarigt. Men för stunden är det många som njuter av isvägen som löper mellan centrum och Hammars.

Premium

21.2.2021

Borgåföretag lanserar laddningslösning för elcyklar

Elcyklister som bor i höghus har i många fall fått släpa upp batteripaketet eller hela cykeln till lägenheten då den ska laddas. Ett företag i Borgå har utvecklat en produkt med vilken elcykeln tryggt kan laddas vid höghusets cykelställ.

20.2.2021

Laddning av elbilar är en business i sig

Att studera vilka laddningsmöjligheter man har tillgång till kan varmt rekommenderas dem som planerar att köpa en elbil. – Jag fick nyligen ett samtal från en ny Tesla-ägare i Norge som undrade varför det tar tre dygn att ladda batteriet. Det låter ju inte trevligt, säger Allan Ahlgren som arbetat med laddningslösningar för elbilar i tretton år.

Premium

16.2.2021

"Inga kommentarer hamnar i skräpkorgen"

Alla kommentarer kommer att läggas till beslutsunderlaget när man i Sibbo utformar detaljplaneområdet för Nickby gårds centrum. Kommunstyrelseordförande Kaj Lindqvist (SFP) påminner om att utkastet till detaljplan handlar just om ett utkast. Förändringar kommer att ske under arbetets gång.

Premium

11.2.2021

Kaféet på Söderkulla gård tar form på husets villkor

En oas från Belle Époque, den så kallade ljuvliga epoken kring sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talen, är vad företagaren Airi Kallio har i tankarna för kaférestaurangen på Söderkulla gård. – Jag är säker på att kvinnorna kommer att gilla det här och förhoppningsvis tar de karlarna med sig, säger hon.

Premium

9.2.2021

Marjo Bruun föreslås bli ny kommunteknisk chef i Sibbo

Till den kommuntekniska chefens uppgifter hör ett helhetsansvar för gator och offentliga platser.

5.2.2021

Kerstin håller Runebergs fana högt

Runebergstårtor och Fänrik Ståls sägner har i närmare fyrtio års tid hört till programmet den 5 februari för Kerstin Järvinen i Nyköping i Sverige. Som född och uppvuxen i Hindsby i Sibbo vill hon hålla liv i de finländska traditionerna.

Premium

31.1.2021

Lugnt i december i Lappträsk

Endast två fastighetstransaktioner i Lappträsk nådde över gränsen på 150 000 euro i december.

Premium

31.1.2021

Evangelisk lutherska kyrkan sålde fastigheter i Sibbo

Investeringsbolag relaterade till släkten Hartwall höll sig på framkanten när kyrkan sålde.

Premium

31.1.2021

Eltete sålde industrihall

Bland fastighetsförsäljningen i Lovisa i december kan man notera att tomten med Eltetes industrihall bytte ägare.

Premium

27.1.2021

35 besvär – Nylandsplanen kan inte träda i kraft som planerat

I Sibbo säger planläggningschef Jarkko Lyytinen att han delvis känner sig överraskad av att Helsingfors förvaltningsdomstol belagt Nylandsplanen med tillfälligt verkställighetsförbud.

16.1.2021

Hitta nya tankebanor med mental träning

När Borgåbon Emilia Eklund började på Folkhälsans utbildning för mentala tränare märkte hon hur mycket hennes egna låsta trosföreställningar begränsade hennes liv. Nu vill hon hjälpa andra människor att identifiera sina värderingar och leva enligt dem.

Premium

8.1.2021

"Visst får man säga vad man tycker om maten"

I en insändare riktar en patient kritik mot en del av rutinerna på avdelning 3 vid Näse rehabiliteringscenter. Kirsi Oksanen som är servicedirektör för äldreomsorg och handikappservice i Borgå kommenterar insändaren på en allmän nivå och säger att flera av påståendena låter främmande.

8.1.2021

"Det blir nog stiliga stugor"

Ett stugliv i modern tappning utan de obligatoriska vår- och höstsysslorna. Det här erbjuds i stugbyn Porvoon Galaksit där de femton första stugorna är inflyttningsklara i mitten av maj.

7.1.2021

Videomöte med alla ansökande – VBO rekryterar på nytt sätt

Som en följd av coronan väntar sig Varuboden-Osla eventuellt ett nytt rekord i antalet ansökningar om praktik- och sommarjobbsplatser. Eftersom jobben handlar om kundbetjäning ser handelslaget intervjuer per video som det bästa sättet för ansökarna att föra fram sina bästa sidor.

6.1.2021

Byn för alla, alla för byn – Kullo är årets by i Nyland

En mer utåtriktad inställning kombinerad med ny teknik har igen gjort byaföreningen i Kullo till navet i byagemenskapen. För tio år sedan såg läget dystert ut men nu är byaföreningen ett trumfkort som spelade en viktig roll då Kullo valdes till årets by i Nyland.

29.12.2020

3 700 timmar senare

Ett tysk-svenskt äktenskap av den lyckliga sorten. Så kan man beskriva Klaus Haikkolas ombyggda Opel Kadett vars hjärta är en tvålitersturbo från Saab. "Bättre än ny" är ingen överdrift.

Premium

23.12.2020

"Taj Mahal skulle vara det ultimata pepparkakshuset"

Petronella Janssons pepparkaksbyggen har blivit någorlunda kända i bekantskapskretsen. I år är det domkyrkan i Borgå som tagit form i pepparkaksdeg, vit sockerglasyr, chokladknappar och silverfärgade dekorationspärlor.

23.12.2020

Planeringen a och o då vaccinationerna börjar

I östra Nyland får vi ännu vänta i ett par veckor på den första leveransen av Pfizers och BioNTechs coronavaccin. Men planeringen av logistik och vaccinationsordningen är redan i full gång, för då läkemedlet spätts ut så det kan injiceras talar vi om en hållbarhet på några timmar.

23.12.2020

Sjöbevakarna fick oväntat julbesök – "Får se hur det går"

På onsdagen klädde sig Borgåbon Torolf Kaunomäki och hans kompis Petteri Mällinen i julgubbsmundering och styrde sina vattenskotrar mot sjöbevakningsstationen vid Kuggen invid Emsalö bro. Resan var spännande redan i förväg.

23.12.2020

Tweet om "jihadisternas serviceutbud" väckte debattstorm

Riksdagsledamoten och fullmäktigeordföranden i Sibbo Heikki Vestman (Saml) säger att han med sina tweetar ville kritisera hur man i Finland talar om olika typer av service som erbjuds de vuxna som återförts till landet från al-Hol-lägret i Syrien. Statsvetaren Jan Sundberg är oroad över tonläget.

Premium

22.12.2020

Inga uppsägningar på Ropo Capital

Samarbetsförhandlingarna på Ropo Capital har avslutats och resultatet är att alla anställda i Borgå får behålla jobbet.

21.12.2020

Coronaavdelningen arbetar på ett nytt sätt

Både coronapatienter och patienter med andra sjukdomar får från och med måndagen vård på avdelning 3 i Näse rehabiliteringscenter. Noggrann planering och erfarenheter från våren gör att coronapatienterna ändå kan vårdas helt separat från de övriga.

18.12.2020

Uppiggande julklapp väntar de anställda vid servicehemmen

Damerna vid Lions Club Porvoo/Borgoensis ville uppmärksamma den hårt arbetande personalen vid stadens servicehem med en julklapp som ska ge både nytta och nöje.

18.12.2020

En jul med tid för utekul

Under det här jullovet får eleverna med familjer ta hjälp av fantasin för att hitta roliga och pulshöjande uteaktiviteter. För den kreativa finns ändå en hel del att göra och i Borgå har man ett splitternytt dragplåster att visa upp.

Premium

17.12.2020

Mindre klotter med bättre dialog

Med sitt fullmäktigeinitiativ vill Tuuli Hirvilammi (Gröna) både främja gatukonsten och bekämpa klotter. – Det finns en subkultur kring graffitikonsten i Borgå och man borde ge utövarna bättre möjligheter att uttrycka sig på ett sätt som inte förfular stadsbilden och irriterar folk, säger hon.

Premium

16.12.2020

Små stubbar i skogen – för en del julfirare verkar en stulen julgran vara en tradition

De systematiska stölderna av julgranar är ovanliga nu för tiden och bakom det finns en naturlig orsak. Men visst händer det att små fina granar försvinner, misstänkt lämpligt inför julen. I stadens skogar lönar det sig inte att åka fast.

14.12.2020

Coronan kommer inte ensam

Coronapandemin verkar ha lärt singlar nya sätt att ha roligt på egen hand. Å andra sidan har sexualterapeut Saija Sundström sett hur hemmakarantänen har tagit kol på gnistan hos många par.

Premium

13.12.2020

Intressanta planer för Nickbyborna behandlas i styrelsen

I vilken riktning ska Nickby utvecklas och hur utformar sig detaljplanen för Nickby gård? Sibboborna ska snart få bekanta sig med planerna och ge sina synpunkter.

12.12.2020

Trafikljus och lättrafikled ska skapa reda i farlig korsning

Korsningen mellan Brobölevägen och Oljevägen i Kyrkoby har ibland beskrivits som den farligaste i kommunen. Nu finns det statliga pengar reserverade för att göra den tryggare.

12.12.2020

Coronan kommer inte ensam

Coronapandemin verkar ha lärt singlar nya sätt att ha roligt på egen hand. Å andra sidan har sexualterapeut Saija Sundström, med mottagning i Borgå, sett hur hemmakarantänen tagit kol på gnistan hos många par.

Premium

12.12.2020

Hyresavtal aktuellt för nya hälsostationen i Söderkulla

Sibbo kommun förbinder sig till ett åtta år långt hyresavtal för andra våningen i nybygget som ska resa sig i hörnet mellan Amiralsvägen och Nya Borgåvägen i Söderkulla. Man har också en option att köpa lokalerna.

11.12.2020

Mer hälsovård som köptjänst i Söderkulla

På måndag behandlar kommunstyrelsen i Sibbo den samlingspartistiska fullmäktigegruppens förslag om att grunda vad man kallar en hälsopunkt i Söderkulla.

9.12.2020

Projektets far tror på fritidsbyns framtid – hotell och fritidsstugor på Nevas gårds område

När vi lämnat coronapandemin bakom oss lägger Leif Fredriksson i växeln: hans tro på projektet med bland annat hotell och fritidsstugor på Nevas gårds område lever stark.

Premium

7.12.2020

Förslag om att pausa mottagandet av kvotflyktingar får kritik

Under det första budgetmötet i Sibbo för en knapp månad sedan föreslog Samlingspartiets fullmäktigegrupp att en paus i mottagandet av kvotflyktingar skulle förbättra resursfördelningen inom social- och hälsovården. Inför gårdagens möte där man skulle avgöra frågan väcktes kritik mot förslaget.

Premium

21.11.2020

Borgå-kombucha bryggs på Kråkö

Två småbryggerier i Borgå inleder samarbete och de första produkterna lanseras i december.

14.11.2020

"Lägg dem i skräpkorgen!"

En tyst demonstration och ett ställningstagande mot vår nonchalans för nedskräpningen av miljön. Så beskriver gruppen Anonyma Munskyddspatrullen sin mission.

Premium

13.11.2020

Lyhörda vuxna avgörande i arbetet mot mobbning

– De som är utsatta för mobbning tänker ofta att det blir värre om de berättar om saken för en vuxen. Men mobbning brukar inte ta slut av sig själv, säger Strömborgska skolans rektor Carola Wiksten. Att barn och unga har tillgång till vuxna de kan lita på är det bästa sättet att både förebygga och få slut på mobbning.

Premium

10.11.2020

Många kontakter till krisjouren efter drunkningsolyckan i simhallen

Efter olyckan i Borgå simhall där ett barn i skolåldern drunknade på torsdagseftermiddagen har behovet av psykosocialt stöd varit stort. Polisen utreder vad som hände och lovar mer information i ett senare skede.

Premium

23.10.2020

Fastighetshandel, Sibbo: Piggare fastighetshandel i Sibbo

Om vi jämför våren med hösten, det vill säga perioden mars-april med augusti-september så har antalet sålda fastigheter nästan fördubblats i Sibbo.

Premium

23.10.2020

Fastighetshandel, Lovisa: Borgå Energi sålde fastigheter för över 2,5 miljoner euro

I juli stod det klart att Borgå Energi avstår från fjärrvärmeproduktionen i Lovisa. Nu har bolaget också sålt fastigheterna till nygrundade Loviisan lämpö Oy.

Premium

23.10.2020

Fastighetshandel, Lappträsk: Antik-Annas fastighet bytte ägare

Kaféet och antikaffären Antik-Anna fungerade i Pockar under åren 1993–2020. Nu har fastigheten vid Helsingforsvägen 1286 B fått en ny ägare.

Premium

9.10.2020

Information om stödformer når inte alltid de cancersjuka – För Tamara Grahn har kamratstödsgruppen i Lovisa gett både stöd och tröst

Det var på skärtorsdagen 2016 som Tamara Grahn fick samtalet om att misstankarna hade visat sig vara riktiga och att hon diagnostiserats med bröstcancer. – Jag sade att glad påsk till er också, minns Grahn när hon fyra år senare sitter på Café Favorit och berättar om hur viktigt det psykosociala stödet är i cancervården. Eller borde vara.

Premium