Oskar Skogberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

6.5.2022

Borgå hoppar över cykelveckan – har ändå flera cykelprojekt på gång

Även om Borgå i år inte ordnar något officiellt program under den nationella cykelveckan så pågår arbetet hela tiden med att främja möjligheterna att cykla och promenera i centrum. I Lovisa däremot ordnas flera evenemang under temaveckan.

Premium

26.4.2022

Från höna till bror – Emilia Tenhunen spelar Eero i Lurens uppsättning av Sju bröder

I sommarens pjäs på Lurens stämmer Aleksis Kivis sju bröder upp till tonerna av finska rockklassiker med svensk text. Emilia Tenhunen, vars Lurens-karriär började som en höna i Nils Holgersson 2012, gör nu debut som solosolist.

Premium

21.4.2022

Fågelintresse är miljöintresse – årets fågelförening finns i Borgå

Att iaktta fåglar och dokumentera vad man ser är en hobby som blivit allt populärare samtidigt som den allmänna miljömedvetenheten ökat. – Jag vet inte om intresset för miljöfrågor har gjort fågelskådning mer populärt men åtminstone det omvända stämmer: blir du intresserad av fåglar börjar du ofta också känna omsorg för miljön, säger Susanne Nakari som är ordförande för årets fågelförening i Finland.

Premium

20.4.2022

I kväll står Holmströms hoj på Grand-scenen

Reportern och ledarskribenten Stefan Holmström på Åbo Underrättelser är som tidigare chefredaktör för både Borgåbladet och Östra Nyland välkänd i regionen. Han är också en motorcykelfantast och under turnén med teaterpjäsen Fullmakt som spelas i Borgå, Ekenäs och Helsingfors står hans motorcykel på scenen.

Premium

19.4.2022

På valborg bjuder de till dans på Brankkis

Skönljudande Eagles-låtar, klassisk rock och trubadurmusik får de danslystna musikvännerna njuta av på Brandkårshuset i Borgå på valborg. Ekonomiskt sett är evenemanget den största satsningen hittills för arrangörsföreningen Borgå Rock & Blues Club.

Premium

14.4.2022

Folkvandring till nya bryggeriet

Intresset för småbryggerier håller i sig och kanske spelade också de stundande påskmåltiderna in: det uppstod rentav en kö då butiken i Borgås nyaste bryggeri i dag öppnade dörrarna för första gången. Hur som helst, kunderna fick klirr i kassen och ägarna Anders Granfelt och Peter Tukiainen klirr i kassan.

Premium

13.4.2022

Nickby gård planeras igen för fler invånare

När markanvändningssektionen tog beslut att stryka flervåningshusen och minska antalet invånare med nästan tusen personer i Nickby gård valde kommundirektör Mikael Grannas att ingripa. Hans förslag om att detaljplanen bör ge möjlighet för fler invånare vann omröstningen i kommunstyrelsen med rösterna 6–5.

Premium

13.4.2022

Allvarlig – men förhoppningsvis tillfällig – personalbrist inom byggnadstillsynen

Väntar du på bygglov för ett småhus i Borgå? Då kan det hända att du dessvärre får vänta en tid. I vanliga fall kan bygglov av den här typen beviljas på ungefär en månad men på grund av personalbristen inom byggnadstillsynen har behandlingstiden förlängts till tre eller i värsta fall till sex månader.

Premium

12.4.2022

"Nu börjar det kännas lite spännande"

Den drygt tio veckor långa repetitionsperioden börjar vara till sin ände och den 20 april stiger de sex ungdomarna i ensemblen för FSU:s teatersatsning "Fullmakt" upp på scenen på Grand. Elvira Illman från Borgå spelar en av rollerna.

Premium

8.4.2022

Borgåkörer bjuder på välgörenhetskonsert för Ukraina

Nu på palmsöndagskvällen ljuder körsången i Borgå domkyrka till förmån för Ukraina. Intäkterna går oförkortade till Finlands Röda Kors.

2.4.2022

Tre nya tomter vid Drottningstranden

Planerna på en tomt på bostadsmässoområdet i Lovisa där fyra familjer gemensamt skulle förverkliga sina byggprojekt gick i stöpet. Det positiva är att det nu i stället finns tre nya småhustomter i Drottningstranden.

25.3.2022

"Det kunde ha slutat illa" – En stormig natt undsatte sjöräddarna en motorbåt utanför Pellinge – nu får de pris för sin insats

Hård sjögång, regn, mörker och en motorbåt med teknikproblem. De här är ingredienserna i Borgå Sjöräddares uppdrag från i höstas som de nu tilldelas ett pris för: i dag på fredag utnämner Finlands Sjöräddningssällskap besättningarna på sjöräddningsbåtarna Aktia Porvoo och Securitas till årets sjöräddare.

Premium

18.3.2022

"Så länge vi har fred i landet är kostnadsfrågorna av mindre betydelse"

Då kostnaderna för både bränsle och gödsel stiger får odlarna ställa sitt hopp till att höstens skörd ska bli lyckad. Lantbruksföretagaren Mathias Wiksten i Bjurböle ser den höga självförsörjningsgraden som en trygghetsfråga för Finland.

Premium

18.3.2022

Ny bro mellan Kitö och Löparö – Christian Kankfelt, 82, var med om att bygga den gamla

Under veckan pågick arbetet med att riva bron mellan Kitö och Löparö i Sibbo. Med moderna redskap tar det endast några veckor att få en ny bro på plats, men även förr i tiden var byggkarlarna snabba i vändningarna: Christian Kankfelt var en av dem som byggde den gamla bron under sommaren 1965.

Premium

14.3.2022

Borgå Energi informerar snart om höjda elpriser

Det höga marknadspriset på el tvingar också Borgå Energi att se över sin prissättning. Vd Måns Holmberg lovar att bolaget inom den närmaste tiden kommer ut med ny information.

Premium

13.3.2022

Litteratur, ljudböcker och musik – Sibbo köper biblioteksmaterial

Biblioteksgruppen Helle där Sibbo ingår har under Borgås ledning konkurrensutsatt inköpet av biblioteksmaterial för de närmaste åren. I Sibbo planerar man att satsa ungefär 145 000 euro per år på biblioteksmaterial.

Premium

11.3.2022

Samaria kör mat och förnödenheter över gränsen till Ukraina

På lördag pågår ännu packningsarbetet men på söndag kör Samarias lastbil packad med mat, hygienartiklar och andra förnödenheter mot Ukraina. Varornas destination är den krigshärjade staden Mariupol.

Premium

11.3.2022

"Kaféet känns nästan som ett hem"

På Annette Sillfors kafé i huvudbiblioteket i Borgå har kunderna redan i 22 år kunnat köpa sig salta och söta läckerheter. Allt fick sin början genom en annons i tidningen.

Premium

11.3.2022

Rektor: Salpar skola stryps sakta ihjäl – förälder tar upp kampen för skolan

Som det ser ut nu kommer endast två elever att börja i årskurs ett i Salpar skola i höst. Rektor Kasper Nyberg säger att elevminskningen blivit en slags självuppfyllande profetia och att utvecklingen är svår att vända. Maija Vastamäki vars dotter är en av de blivande ettorna ser byskolan som ett överlägset alternativ till de stora skolorna.

Premium

9.3.2022

"Nu behövs ett nödpaket för vårdbranschen"

Även på Borgå sjukhus är det många vårdare som bytt arbetsgivare eller bransch på grund av de låga lönerna och den knappa resursfördelningen inom den offentliga vården. Marianne Bruce-Suomela som är ordförande för vårdfacket Tehys avdelning vid Borgå sjukhus hoppas att de pågående kollektivavtalsförhandlingarna ska ge branschen nytt hopp.

Premium

9.3.2022

"Det gäller att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt" – första ukrainska flyktingarna anlände till Sibbo

De första flyktingarna från Ukraina har anlänt till Sibbo och servicedirektör Katarina Alhovuori är glad över kommuninvånarnas vilja att hjälpa till. Nu har Migrationsverket också hört sig för om tillfälliga lokaler i kommunen.

Premium

1.3.2022

Mer än bara bullar: Fastlagen är ett sammelsurium av hedniska och kristna traditioner – till exempel i Kullo skulle stuggolvet sopas tidigt på fastlagstisdagen

Det var troligen på 1800-talet som fastlagsbullen sådan som vi känner den i dag kom till Finland via Sverige. Men fastlagen har sina rötter i betydligt äldre hednatro där man med lämpliga åtgärder kunde hålla olyckan på avstånd.

Premium

17.2.2022

Bästa fjärrvärmeröret är inget rör alls

Både privata markägare och Sibbo kommun skulle få ta merparten av de negativa konsekvenserna om ett fjärrvärmerör byggdes mellan Sköldvik och Helsingfors. Sibbo kommunstyrelse anser därför att det så kallade nollalternativet är det som främst bör utredas.

Premium

11.2.2022

Sibbo vill visst ha Hux-utbildning i Borgå

Svenska utbildningssektionen i Sibbo tog på onsdagskvällen beslut om att gå emot beredningen och att gå in för att finansiera examensförberedande utbildning på Prakticum i Borgå tillsammans med de övriga östnyländska kommunerna.

Premium

11.2.2022

Att andas är en stark upplevelse

Installationen Ljuslunga II är som namnet antyder den andra delen i konstnärsparet Jenna Broas och Fabian Nybergs serie där temat andning granskas ur olika synvinkar. Konstnärerna hoppas att installationen ska ge besökarna på festivalen Borgå Ljus en kroppslig upplevelse.

Premium

10.2.2022

Unikt skidäventyr väntar Sibbobon Lukas Lindberg på lördag

– Är man långsam redan som liten ska man inte försöka bli sprinter, säger Lukas Lindberg som i stället satsade på långdistanslopp. Han har bland annat femton Vasalopp under bältet och i år får han vara med om något unikt: bland över 500 intresserade valdes han ut till de 139 som får åka Jubileumsvasan.

Premium

8.2.2022

"Alla begränsningar borde ha hävts med en gång"

Den största salen i Konstfabriken, Avanti-salen, har en maxkapacitet på 550 personer. Det betyder att de lättade restriktionerna som trädde i kraft i dag inte väcker glädjerop på Borgås främsta evenemangsarrangör.

Premium

8.2.2022

Kokon idrottscentrum behöver en ekonomiplan

Önskelistorna är många och långa då både idrottsföreningarna och Borgåborna berättat om vilka tjänster de vill se i Kokonområdet i framtiden. SFP:s fullmäktigegrupp slår fast att man inte endast med skattemedel kan åstadkomma så högklassiga faciliteter som önskas och föreslår därför att en ansvarsperson anställs för att koordinera den externa finansieringen.

Premium

7.2.2022

Många vill köpa gamla Massby skola

Intresset är stort då Sibbo kommun säljer den gamla byskolan i Massby bygd 1896.

5.2.2022

Efterlysning i ÖN gav resultat: Nu vet vi mera om svampkännaren Wolmar Nyberg

På tisdagen publicerade vi en webbartikel om att Naturhistoriska Centralmuseet efterlyser information om en man vid namn Wolmar Nyberg vars omfattande samling av torkade svampar från början av 1900-talet nu digitaliseras. Det dröjde inte länge innan Wolmars barnbarn tog kontakt.

Premium

4.2.2022

Unikt skidäventyr väntar Sibbobon Lukas Lindberg

– Är man långsam redan som liten ska man inte försöka bli sprinter, säger Lukas Lindberg som i stället satsade på långdistanslopp. Han har bland annat femton Vasalopp under bältet och i år får han vara med om något unikt: bland över 500 intresserade valdes han ut till de 139 som får åka Jubileumsvasan.

Premium

2.2.2022

Inget beslut om hyresbefrielse för Sibborestauranger

På måndagen var det meningen att kommunstyrelsen i Sibbo skulle ta beslut om att befria fyra restaurangföretagare i kommunens lokaler från att betala hyra under en tremånadersperiod. Ärendet drogs ändå bort från listan.

1.2.2022

Jordmånen mer förorenad än beräknat – hyresavtal i Bastukärr omförhandlades

En otrevlig överraskning kom i dagen då bolaget Gasum inledde byggnadsarbetet på den nya gasstationen i Bastukärr. Redan på förhand visste man att jordmånen var förorenad men situationen visade sig vara värre än befarat.

1.2.2022

Efterlysning: Vem var Wolmar Nyberg?

På Naturhistoriska Centralmuseet i Helsingfors har intresset vaknat för en man vid namn Wolmar Nyberg. Under det tidiga 1900-talet samlade han svampar bland annat på Vessö.

Premium

1.2.2022

Dansskolan Tanssiva Porvoo expanderar – "Nu slår vi klackarna i taket"

Under veckoslutet rönte dansare från dansskolan Tanssiva Porvoo framgångar i en nationell tävling för show- och discodans och i dag öppnar skolans nya lokaler mitt emot Citymarket. Grundaren och rektorn Mia Koponen har med andra ord haft en bra början på året.

Premium

31.1.2022

Tudelade känslor inför gymnasisternas stora fester – "Om någon frågar vad jag minns bäst från gymnasietiden så är det distansundervisningen"

Studeranden vid Borgå gymnasium är glada över beskedet att både penkis och gamlas dans kan ordnas i år – om än i begränsat omfång. Samtidigt kan de ändå inte låta bli att tänka på allt de gått miste om under coronaåren. – Det sägs att alla sitter i samma båt men så är det ju inte, säger abiturienten Nicolina Blomander.

Premium

30.1.2022

"Mycket fin sak för barnen i Lovisa"

Under Stiftelsen Brita Maria Renlunds minnes årliga utdelning tilldelades Lovisa Dansinstitut 8 000 euro. Rektor Kati Kivilahti-Fagerudd är tacksam över bidraget som gör det möjligt att fortsätta arbetet med att föra dansen närmare barnen.

28.1.2022

Beslut om att avbryta två byggprojekt hölls i kraft

Vid en lägenhet vid Kitövägen ertappades en grävmaskin i arbete utan bygglov och vid en lägenhet vid Vesterbackavägen hade grunden för ett garage börjat byggas på fel ställe.

Premium

28.1.2022

"Mindre positivt" utlåtande om fjärrvärmerör

Nu har Sibbo sagt sitt om programmet för miljökonsekvensbedömning när det gäller planerna på att dra fjärrvärmerör mellan Sköldvik och Helsingfors. Enligt Esa Kantee blev kommunens utlåtande till NTM-centralen mindre positivt än det ursprungliga förslaget.

Premium

26.1.2022

Utsläpp från vedeldning mäts i Gamla stan

En av Östnylands läsare har lagt märke till en ny apparat som står monterad på det öppna området i hörnet mellan Östra Långgatan och Borggränden i Gamla stan. Miljövårdschef Jesse Mether berättar vad det handlar om.

Premium

26.1.2022

Traktorförare förstörde redskap vid Jonasbacken

Att någon tar till en fullstor traktor för att köra sönder stadens egendom har idrottsanläggningsmästare Pasi Liitiäinen aldrig tidigare råkat ut för. Men precis så gick det till vid Jonasbacken under natten mellan måndag och tisdag.

Premium

25.1.2022

Nu är det klart hur penkis och gamlas dans ska ordnas

Treorna i gymnasiet är inne på det tredje året med coronarestriktioner. Därför vill rektorerna göra sitt yttersta för att de ska få en minnesvärd avslutning på gymnasietiden.

21.1.2022

Detaljplanen för Nickby gård bordlades

Beslutsfattarna önskar sig mera tid att sätta sig in i alla aspekter av både detaljplanen för Nickby gård och planstommen för Nickby. Därför valde markanvändningssektionen att bordlägga bägge ärenden.

Premium

18.1.2022

Utvecklingsdirektören: "Visst beaktas responsen om Nickby gård"

På Sibbo kommuns planläggningscentral försäkrar man att invånarnas feedback och kritik har beaktats på bred front då utkastet för planerna för Nickby gård nu utvecklats till ett detaljplaneförslag. – Jag hoppas att invånarna ska ha ett öppet sinne då de bekantar sig med förslaget, säger utvecklingsdirektör Pirjo Siren.

Premium

14.1.2022

Politiker och tjänstemän på olika linje om bygglov i Sibbo – "Lagtolkning är sällan en svartvit fråga"

Byggnads- och miljöutskottets vice ordförande Martin Andersson förstår både utskottskollegan Roy Harkimos kritik av byggnadstillsynen och också tjänstemännens strävan att följa lagen till punkt och pricka. Men då Sibbo enligt kommunens strategi vill öka invånarantalet på glesbygden anser Andersson att kommunen ska använda sina ökade befogenheter i frågor om markanvändning.

Premium

10.1.2022

Roy Harkimos kritik av byggnadstillsynen får mothugg: "Synd att man inte granskar fakta"

Verksamheten är överbelastad och det kan dröja upp till två veckor innan frågor per e-post besvaras. Det här kan man läsa på byggnadstillsynens nätsajt i Sibbo. Roy Harkimo, ledamot i byggnads- och miljöutskottet, har tankar om vad problemen beror på men enligt byggnadstillsynschefen är hans tolkningar felaktiga.

Premium

4.1.2022

Nytt år med ett nytt Borgåbryggeri

På Vanhan Porvoon Panimo hoppas Anders Granfelt och Peter Tukiainen på att börja brygga de första ölen den här veckan. Till en början är inlärningskurvan brant men med konsulthjälp ska de producera prima vara genast från början.

Premium

30.12.2021

Fyrverkerier åker långtradare via Sverige

Containerbristen ute i världen gör det svårare även för fyrverkerientusiasterna i Finland att ladda upp sin arsenal. Men de som inte vill avfyra själv eller komma billigare undan kan i stället titta på kommunernas fyrverkeriuppvisningar.

Premium

30.12.2021

Då Kaj Rosendahl var 13 firade Borgå 600 år

Bankmannen, politikern och konsuln Kaj Rosendahl, 88, har ett unikt perspektiv: han har fått uppleva Borgå stads fyra senaste stora jubileumsår. Då staden firade 625 år 1971 var han själv med i händelsernas centrum.

30.12.2021

Kan man ha för många ledlampor? Inte om man frågar paret Simonsson i Tarkis. På deras gårdsplan finns 18 000 ledlampor

Ljushuset i Tarkis har blivit ett begrepp. Under nyårsafton kan de förbipasserande njuta av en helt ny ljusshow till takterna av musik.

Premium