Oskar Rönnberg

Oskar Rönnberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

15.8.2018

Planeraren om stadsboulevarderna: "Inga andra alternativ"

Helsingfors planer på att bygga om motorvägarna till stadsboulevarder med ett urbant gatuliv fick sig en ordentlig törn i vintras, då rätten beslöt att häva största delen av planerna. HBL frågade Helsingfors stads generalplanechef Rikhard Manninen varför det är realistiskt att förvänta sig en livlig innerstadsmiljö längs motorvägarna.

11.8.2018

"Döden är inte Voldemort, man kan prata om den"

– Då man för första gången får veta att någon är svårt sjuk är den första frågan i vartannat fall vilken sjukdomen är. Sedan rabblar man upp andra människors sjukdomshistorier. Först senare kommer frågan "Hur mår du?", säger Eeva Litmanen, medförfattare till en bok om att leva med en närståendes sjukdom och död.

7.8.2018

De flesta koldioxidutsläpp är gratis för flygbolagen – visste du det här om utsläppshandeln?

Flygtrafiken står för upp till 5 procent av våra koldioxidutsläpp, men ändå får flygbolagen bränslet skattefritt. Vad betyder det egentligen att flyget har förbundit sig till en kolneutral tillväxt?

7.8.2018

Så mycket skulle flygbiljetten kosta – om flyget betalade skatter

Om flyget skulle betala bränsle- och mervärdesskatter som andra transporttjänster skulle konsumenten få räkna med 50 procent dyrare flygbiljetter. – Det är avigt att flyget är befriat från dessa skatter då vi vet dess miljökonsekvenser, säger Otto Bruun på Finlands naturskyddsförbund.

5.8.2018

Så var det att sova mellan kyldiskarna – snabbköpet öppnade dörrarna för sovande nattgäster

En kund som klagade på hettan fick köpmannen i Norra Haga i Helsingfors att tänka om sitt servicekoncept.

4.8.2018

Biaudet om riksdagsledamöternas bostadsarrangemang: "Några missbruk inte orsak att ändra hela system"

De veteranpolitiker HBL talat med är inte upprörda över Iltalehtis avslöjanden om några riksdagsledamöters tvivelaktiga bostadsarrangemang.– Om man skulle ersätta kostnader enligt kvitto skulle många säkert bo dyrare än nu, säger Satu Hassi (Gröna).

4.8.2018

150 euro för en 25 euros fläkt – "Ingen har försökt pruta"

Att hettan hållit i sig nästan hela sommaren syns i priset på de fläktar som nu finns på marknaden. Mångdubbla priser verkar inte störa dem som verkligen vill kyla ner sina lägenheter.

2.8.2018

"Det finländska samhället vet ingenting om samer"

– Jag hoppas att finlandssvenskarna skulle förstå hur bra de har det och aktivera sig för att försvara sina språkliga rättigheter, säger Petra Laiti. Som aktiv samisk twittrare möter hon kontinuerligt okunskap om Europas enda ursprungsfolk.

31.7.2018

"Mycket billigare att flyga med elflygplan"

Med stor entusiasm inför framtiden presenterades Finlands första elflygplan på tisdagen. Matti Vanhanen (C) har redan planer på heltäckande flygtaxitrafik, men flygplanen måste bli större och batterierna effektivare för att kommersiell trafik ska vara möjlig.

30.7.2018

Se bilderna: Gatukonsten som lockar turister till Böle

Böle är kanske inte resmålet man genast tänker på då man kommer till Helsingfors. Utöver järnvägsstationen och ämbetshusen är Böle rätt så okänt även för de flesta Helsingforsbor. Nu vill Jaakko Blomberg locka fler turister att bekanta sig med betongbrutalismens finländska praktexempel.

29.7.2018

Rekordmånga flyger – "Vill vi lämna flygbranschen i fred från all kritik?"

I Sverige går debatten om flygskam och klimatångest het, men i Finland lyser den mest med sin frånvaro. Vad ska man tänka om flyget?

27.7.2018

Studielånen ökar snabbt – "Attityderna har förändrats"

Studieskulderna har nästan fördubblats under de senaste fem åren. Lånet har blivit ett billigt sätt att finansiera studierna med, men en professor i sociologi som HBL talat med är skeptisk till nyttorna med det lånebetonade systemet.

27.7.2018

Kommentar: Låna, jobba eller snylta på sin sambo

Det enda förnuftiga alternativet, om man inte vill snylta på sin sambo eller jobba vid sidan om studierna, är då att ta studielån, skriver Oskar Rönnberg.

26.7.2018

Torkan till trots räcker vattnet till

Trots att sommaren varit het och torr är grundvattennivåerna tills vidare inte exceptionellt låga i Finland. – Det hör till det naturliga kretsloppet att grundvattennivåerna sjunker på sommaren, så det är klart att torkan påverkat, säger hydrogeolog Mirjam Orvomaa på Finlands miljöcentral.

17.7.2018

Bildspel: Trump och Putin besökte Helsingfors

Mänskliga rättigheter, bilkorteger och soligt väder lockade Helsingforsborna ut på staden. Vladimir Putin och Donald Trump möttes i Helsingfors måndagen den 16 juli 2018. Se våra fotografers bilder här!

16.7.2018

Polisen nöjd med mötesarrangemangen – grep gatuockupanter

Högsommarvärme och stormaktsledare lockade Helsingforsborna ut på gatorna. Nästan tjugo olika demonstrationer ordnades i Helsingfors centrum, varav polisen ingrep i endast ett.

16.7.2018

Expert om handslaget: "Uttryck för ett jämlikt förhållande"

Donald Trump lät bli att överraska då han skakade hand med sin ryska kollega.

14.7.2018

Wallgren: "Jag ser ingen poäng i att demonstrera mot Trump och Putin"

Helsinki Calling flyttade till söndag, och det väckte ilska bland en del demonstranter. Nu ska de demonstrera för mänskliga rättigheter också på måndag. Medborgaraktivisten Thomas Wallgren kritiserar dagens kortsiktiga protestkultur.

11.7.2018

Finlandssvenskar är faktiskt rikare – men också fattigast

"Pappa betalar" och "fyrk finns" torde vara de mest kända klichéerna om det "svensktalande bättre folket". Har de någon förankring i verkligheten?

9.7.2018

Lastbilsrallyt på Busholmen oroar – "Vi borde inte röja mer rum åt bilarna"

I det som en gång skulle bli en bilfri stadsdel fylls gatorna varje dag av hundratals lastbilar. Nu planeras en flytt av den tunga hamntrafiken till Nordsjö.

7.7.2018

Mötesplatsen fortfarande oklar, men förberedelserna i full gång – "Business as usual"

Med en dryg vecka kvar till mötet mellan USA:s och Rysslands presidenter är mycket ännu oklart.

30.6.2018

"Språkbruket i militären lite rasistiskt, homofobiskt och sexistiskt"

Då översergeant Juho Pylvänäinen för två år sedan gick i prideparaden iklädd militäruniform väckte det stor uppståndelse. I dag lämnar han uniformen hemma.

29.6.2018

Vindsvåning brann i flera timmar – oklart vad som orsakat branden

Branden på Fredriksgatan är under kontroll.

28.6.2018

HBL guidar: Så förändras antagningen till högskolor

Om två år är det studentexamen som är viktigast då du ansöker om en studieplats vid en högskola. För dem som inte har ett tillräckligt bra betyg ska det ändå finnas andra vägar att komma in på utbildningen. HBL förklarar reformen.

28.6.2018

Så här poängsätts ditt betyg

Vill du läsa ekonomi eller rättsvetenskap på universitetet? Då har du kanske inte så stor nytta av ditt betyg i samhällslära.

27.6.2018

Bilberoendet ökar till och med i Helsingfors

Trots att stadsregionerna nu blir tätare bebyggda ökar bilberoendet.

30.4.2018

"Otroligt, går inte att beskriva med ord!" – drömmen uppfylldes framför 60 000 åskådare

Hur kan man uppdatera en årtionden lång tradition? Med att lägga in mer program, tänkte man på Helsingfors universitets studentkår, som i år ansvarade för att traditionsenligt lägga den vita studentmössan på Havis Amanda.

30.4.2018

Valborg: Ladda upp med glittersmink och discofunk

Kärlekens och dansens budskap med stark rytmik. Det erbjuder diskofunk-bandet Get Me som i kväll uppträder vid den traditionella mösspåläggningen på Salutorget. Upp till 80 000 personer väntas följa med spektaklet i hjärtat av Helsingfors i kväll.

15.12.2017

Skrivfel och dåligt språk bedöms inte i nytt läskompetensprov

Finlands gymnasistförbund applåderar det nya modersmålsprovet, där språkriktighet inte ska bedömas i provets ena del.

8.9.2017

Vill möta drottningen efter årslång vandring för rättvisa

Aboriginen Clinton Pryor gick 6 000 kilometer genom Australien i strävan efter rättvisa för ursprungsfolket. Nu söker han audiens hos drottning Elisabeth II, skriver tidningen Financial Times.

25.8.2017

"I Helsingfors finns inga gatugäng"

Drogerna har blivit ett större problem även i Helsingfors, men problemet är inte likadant som i Sverige. Vi bör dock vara oroliga för vad unga utan utbildning efter grundskolan ska sysselsätta sig med, säger forskare.

21.8.2017

Finn fem fel på Finlandskartan – nu kan vem som helst fylla i de stenar och stigar som saknas i terrängen

Upptäcktsresor till den okända världen, lägesbestämning med hjälp av fixpunkter i terrängen och kartografer som ritar kartor för hand hör allt till en försvunnen tid. Nu kan var och en bidra till att förbättra kartor både från när och fjärran.

19.8.2017

Nedstämt Åbo hedrade knivattackens offer – "Det känns surrealistiskt, det finns inga ord"

Tyst och stilla samlades hundratals människor på Salutorget i Åbo under lördagen för att minnas och hedra offren i fredagens knivattack. Många hade svårt att förstå hur en terrorattack kunde ske här och var rädda för att dådet kommer att leda till konflikter mellan invandrare och främlingsfientliga.

17.8.2017

Över hundra evakuerade på Mannerheimvägen – vidbränd mat en möjlig orsak

En fastighet på Mannerheimvägen 160 evakuerades på torsdagen efter att personer i byggnaden fick andningsbesvär. Räddningsverket misstänkte först att någon avsiktligen hade använt pepparsprej. Senare sade polisen att vidbränd mat i ett smultet plastkärl ska ha orsakat besvären.

17.8.2017

Narkotika och våld stör livet i svenska utsatta områden

Systematiska hot och våldsyttringar mot vittnen, stenkastning mot polisen och ökad narkotikahandel. Den svenska polisen publicerade i juni en ny rapport om utsatta områden som kännetecknas av låg socioekonomisk status. Beskrivningen är inte smickrande.

14.8.2017

Nytt stordagis ska byggas i Månsas

Helsingfors stadsstyrelse godkände på måndagen projektplanen för ett nytt stordaghem som ska byggas i Månsas.

13.8.2017

Kolla om din bekanta buss går i morgon – nya linjer och tidtabeller i kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken i huvudstadsregionen går över till vintertidtabeller i morgon. Samtidigt sker det stora förändringar i spårvagns- och busslinjerna i Helsingfors.

12.8.2017

För första gången över 25 grader varmt i Helsingfors

I dag steg temperaturen över 25 grader i Helsingfors på Malms flygplats. För första gången på hela sommaren.

5.8.2017

Minst ett av fyra lokaltåg kör utan konduktör

Enligt modell från andra europeiska länder är det nu lokföraren som bär det huvudsakliga ansvaret för säkerheten på lokaltågen i huvudstadsregionen. Bland konduktörerna gror oro över tryggheten i tåg utan personal i vagnarna. VR:s ledning svarar att säkerheten fortfarande prioriteras högt.

5.8.2017

Internationellt AA-möte i Helsingfors

Unga anonyma alkoholister från hela världen möts i helgen i Helsingfors för att dela erfarenheter och ha roligt.

4.8.2017

Förening lurades på pengar av "Danske Bank"

En finsk förening lurades i månadsskiftet juli-augusti på en betydande summa pengar, meddelar polisen.

1.8.2017

Hagnäshandlarna fruktar högre hyror efter tiden i glashallen

Nu har torghandlarna flyttat undan för den tillfälliga glaspaviljong som på tisdagen började byggas mitt på torget. Hagnäshallens försäljare är nöjda, men fruktar betydligt högre hyror efter att totalrenoveringen är klar.

27.7.2017

Twitter är inte ett döende medium – men vem når man där?

Helsingforspolisen som under ett dygn publicerade alla larm i realtid på Twitter är inte ensam om att i allt högre grad utnyttja de sociala medierna för kommunikation. På många håll fungerar till och med kundservicen bäst på Twitter.

19.7.2017

Nästan hälften så billigt att plocka själv

Jordgubbssäsongen är äntligen här! Den som vill komma billigare undan kan passa på att plocka sina jordgubbar själv, men ännu är det inte bråttom.

15.7.2017

Väyrynen vill bli president – med strängare invandringspolitik än någon annan

Paavo Väyrynen kan inte rösta på någon av de kandidater som ställer upp i presidentvalet 2018. Därför ställer han nu upp själv – ifall tillräckligt många vill ha honom som president.

15.7.2017

Vänsterunga beskylldes för att ha deltagit i våldsamma demonstrationer: "De ville sprida felaktig information om oss"

Polisen försökte avskräcka människor från att komma till Hamburg och demonstrera, säger vänsterunga Henrik Jaakkola som förra veckan demonstrerade mot G20-toppmötet. – Man kan inte ta demokrati som en självklarhet.

10.7.2017

Surfvågor och vit sand i väntan på metron – i Böle förvandlas den tills vidare öde metrotunneln till ett semesterparadis

Gräv fram surfbrädan och solbrillorna, för snart blir det strandfest i Böle.

10.7.2017

Helsingfors cyklar in bland de bästa

Stadscyklar och satsningar på nya cykelvägar. Det lyfte Helsingfors tillbaka upp på listan över de tjugo mest cykelvänliga städerna i världen.

6.7.2017

HBL Kväll: Trump varnar att västländernas framtid är hotad

USA:s president Donald Trump har hållit sitt tal, som skulle behandla relationerna mellan USA och EU, i Warsawa.

5.7.2017

Person i kläm bakom staty i Berghäll

Flera brandbilar och en lyftkran behövdes då en person hamnade i kläm i Berghäll.