Nina Weckström

Nina Weckström

Reporter

Tel. 0290801386

Senast publicerade artiklar

3.5.2019

Efter bygget av Amos Rex – nu ska Söderlångvik återfå sin forna prakt

Slitaget har varit synligt i många år och inte anstått värdigheten hos förmögenhetens skapare, Amos Anderson. Men nu ska den kulturmärkta karaktärsbyggnaden på Söderlångvik gård återfå sin prakt och glans.

Premium

30.3.2019

Slitna gamla fönster får ny framtid

Målarfärgen flagnar och intrycket är ruskigt. Men oftast är fönstervirket friskt och bara i behov av renovering. I dag ser allt fler värdet i att bevara och vårda gamla fönster och dörrar. Fönsterhantverkare som Marina Lindqvist och Pernilla Sjöblom har fullt upp.

2.3.2019

Sommarstugebranschen väntar på våren

Kommersen kring fritidshus och sommarstuga ligger nere för säsongen men i fastighetsbranschen betecknar man slutet av mars som startskottet på säsongen. Kravet på bilväg fram väger allt tyngre.

Premium

2.3.2019

Anna Hackman räds inte fysiskt jobb, hon byggde sin skärgårdsidyll på Rosala med egna händer

För åtta år sedan köpte keramikkonstnären Anna Hackman ett gammalt hus, inte fullkomligt fallfärdigt men allt annat inflyttningsklart. I dag är villan på Rosala renoverad till en vilsam, vacker skärgårdsboning som också fungerar året runt.

Premium

25.1.2019

Idrott och motion är hans passion – och jobb

Matias Anthoni, 26, vet att han är lyckligt lottad och hans passion för sitt jobb är uppenbar och genuin. Men utbildningen till idrottsinstruktör på Arcada har inte bara gett honom behörigheten att få ett bra jobb, han har dessutom fått utveckla innehållet i det.

Premium

25.12.2018

Guidad krigshistoria genom app

Gålö i Stockholm, Bomarsund på Åland och såväl Korpoström som Örö i den västra Åboländska skärgården är områden som ingår i ett EU-projekt där man lyfter fram militärhistoriska verksamheter som alternativa resmål för turism i den svenska och finländska skärgården.

Premium

12.12.2018

HBL testar julmarknaderna i Helsingfors, Tallinn, Stockholm och Köpenhamn

Doften av söt glögg spetsad med rom svävar över Rådhustorget i Tallinn och trots trängseln på julmarknaden är stämningen gemytlig. Folk beter sig som på alla julmarknader, är på gott humör och glatt benägna att lätta på plånboken medan de flanerar från torgstånd till torgstånd, fingrar på vantar, smakar på korvar, knaprar på pepparkakor och köper pynt eller presenter.

Premium

10.12.2018

HBL jämför rederiernas julbord: Mixa julens mat med lånat, nytt och gammalt

Tre köksmästare ombord på tre rederier dukar upp julbord som lånar friskt och blandar fritt. Målet är att alla ska hitta mycket att gilla. Gemensamt för de tre köksmästarna är förövrigt en innerlig motvilja till lutfisk.

Premium

27.10.2018

Busholmen – en bullrig och dyr myrstack som lockar de unga och urbana

Elina och Joonas Vartiainen ångrar inte flytten från Idrottsgatan till Riogatan, från en gammal stadsdel med färdiga strukturer till en ny som ska påminna om en byggplats i ytterligare tio år. – Vi trivs och gillar området trots stöket, säger paret som fick en drömbostad i Hitas-lotteriet. Inte i den billigaste Hitas-prisklassen men med rum för en växande familj.

12.9.2018

Färger i hemmet är som kryddor i maten

Hennes passion är färger, starka livsbejakande sprudlande färger. Färger på stolar och bord, golv och väggar. För Annie Sloan är ett färglöst rum ett dött rum.

4.8.2018

Paret Fabricius bygger sina drömmars hus i Esboskogen

Högt över havet, på en enslig bergknalle beklädd med mossa och tallar och med vidsträckt utsikt över träd och skog. Här ska Susanna och Markus Fabricius bygga sitt nya hem. Ett arkitektritat hem där varje skräddarsydd detalj utgår från parets behov och önskemål.

1.8.2018

Paret Herlin tar över Gullkrona – "Har en alldeles särskild betydelse för oss"

Gullkrona, den legendariska gästhamnen i Skärgårdshavet tar nästa sommar åter emot sjöfolk från när och fjärran. Den nya ägaren varken river eller renoverar till döds utan reparerar med respekt för den genuina miljön.

15.5.2018

About clay: Fiskars visar lerans spännande mångfald

Hantverket är tusentals år gammalt, sättet att bearbeta materialet fortfarande detsamma. Och ändå förtrollar keramikkonsten alltid med något nytt, överraskande och spännande.

Premium

8.5.2018

Hotellboom i Helsingfors

Det senaste tillskottet i hotellbranschen i Helsingfors betyder inte att marknaden är mättad. På MaRa som representerar turist- och restaurangbranschen räknar man det att hotellsektorn fortsätta växa.

Premium

8.5.2018

Att bo i skärgårdslandskap i city säljer

Höga berg, djupa dalar och gammal skog som omger och inringar kluster av urbana kvarter. Kronbergsstranden blir den nya stadsdelen där man bygger tät stadsmiljö i skärgårdslandskap med lång strandlinje. Lägg till vyn över Helsingfors silhuett med kyrkspiror, byggkranar och gryende skyskrapor.

Premium

8.5.2018

Nyaste hotellet vill bjuda på njutning för alla sinnen

Dyrt och läckert med dämpad ljudvärld, dova lugna färger och fri från den extrema finländska minimalismen. Prisnivån utesluter övernattning för folk som inte är i stadd kassa men hotellet hoppas att helsingforsarna tar restaurangen och bageriet till sig.

Premium

19.3.2018

I gamla trähus får restauratören ofta böja sig

Restaurera, renovera eller reparera är alternativen för att åtgärda ett gammalt hus i dåligt skick. Utom ifall man inte gör det mest radikala och jämnar byggnaden med marken. Men gamla stadsmiljöer är i dag oftast kulturmärkta och därmed är det yttre skyddat. Om interiören värnar egentligen bara ett genuint intresse hos ägaren.

19.3.2018

Pensel, spik och tyg

Hantverkare som snickare och timmermän, fönsterrenoverare och målare, möbeltapetserare och plåtslagare samlas nästa veckoslut i Raseborg för att visa sitt kunnande, ge tips och givetvis knyta kontakter och marknadsföra sig. Hantverkardagar hålls 24 och 25 mars i det Lydmanska huset som ligger vid torget i Ekenäs.

16.3.2018

I gamla trähus får renoveraren ofta böja sig

Restaurera, renovera eller reparera är alternativen för att åtgärda ett gammalt hus i dåligt skick. Utom ifall man inte gör det mest radikala och jämnar byggnaden med marken. Men gamla stadsmiljöer är i dag oftast kulturmärkta och därmed är det yttre skyddat. Om interiören värnar egentligen bara ett genuint intresse hos ägaren.

8.3.2018

Uppdraget är kvinnohälsa

Inte en kvinnosaksförening, inte heller en patientförening. Utan en förening som arbetar för att förbättra kunskaperna om kvinnohälsa. I Finland heter föreningen 1,3 miljonerklubben och siffran anspelar på antalet finländska kvinnor som fyllt 45.

8.3.2018

Dyster läggning gör finska kvinnor sjukare

Den europeiska kvinnan lever längre än mannen, och kvinnan i Norden kan förvänta sig en livslängd på 84 år. Men den finländska kvinnan har hela fjorton färre friska år än den svenska kvinnan. Någon entydig förklaring till skillnaden i livskvalitet har forskarna inte.

16.2.2018

I dag är bilmekanikern en efterfrågad expert

Visserligen är bilen inte densamma som för hundra år sedan då man började massproducera fordon på löpande bandet. Men bilmekanikerjobbet är fortfarande ett hantverk. Ett kreativt jobb där du reparerar, fixar och byter beståndsdelar med dina händer.

26.1.2018

Förstavårdare är proffs som tål press

Ett eftertraktat proffs som tål press, stress och har full fokus på jobbet. Ungefär så lyder målet för utbildningen av förstavårdare i yrkeshögskolan Arcada. En förstavårdare är vad man i Sverige kallar ambulanssjuksköterska. Utbildningen pågår 4,5 år.

26.1.2018

”Här gäller det att vara både stolt och ödmjuk”

Varje skift är olika, varje dag annorlunda. Och varje arbetspass bjuder på utmaningar och utveckling i jobbet. Ida Törnroth är förstavårdare på Västra Nylands räddningsverk, och hon stortrivs med sitt yrke.

23.1.2018

Dyrt boende säljer bra på Skatudden

Skatudden i Helsingfors skiftar skepnad innanför välkända vackra ytterväggar. Det betyder flera hundra nya invånare. Efterfrågan på nya bostäder i gamla hus överträffar alla förväntningar.

22.12.2017

Stadens ljus

Svart asfalt, svart himmel, svarta parker. Korta mörka dagar utan en strimma solsken eller ens den minsta vita snöflinga. Över stad och land tänder vi nu juleljus, och i Helsingfors är trenden att tända allt fler och allt vackrare ljus som strålar i stadskärnan. Glogatan var veterligen först ute som julgata.

22.12.2017

Lyx med Lux i januari

Ljusets festival Lux i Helsingfors har gått från klarhet till klarhet, och förutsättningarna för ytterligare ny publiksuccé är goda.

28.10.2017

Nya miniträhus kan ge dold pärla nytt liv

Trähusidyllen i västra Kottby ska bli kulturmärkt, samtidigt som man öppnar upp för en tätare stadsbild genom att tillåta nya små trähus på bakgårdarna. Storleksmässigt alltså bostadshus för främst singlar eller par. Det är sällan som hus är till salu i västra Kottby.

16.10.2017

Liimatainens trinda figurer fångar fantasin

Trinda, tillgivna och förtrollande. Matias Liimatainen är keramikern som skapar figurer som sprider glädje. Själv vill han skapa skulpturer som betraktaren kan identifiera sig med.

14.10.2017

Nästan kvartssekel kvar tills Fiskehamnen är färdig

Tidsspannet är långt, byggvolymerna obegripliga och investeringarna enorma. Trots livligt byggande dröjer det nästan ett kvartssekel tills Fiskehamnen är färdig. Än så länge bor här inte fler än drygt tretusen människor. År 2040 skriver 25 000 Fiskehamnen som sin stadsdel.

29.9.2017

Karin Widnäs bygger unikt museum

Keramik, konst, Kwum. Idén är hennes, hon driver projektet, finansierar museet och när det öppnar om två år är det hon som bestämmer. Karin Widnäs är keramikern som genomför sin dröm, Finlands första museum för konstkeramik.

25.9.2017

I Oslo görs konstkeramik på högsta nivå

Intensivt, intimt och inspirerande. Keramikern Caroline Slotte har idealjobbet, hon undervisar starkt motiverade studenter. Och hon har möjlighet att fördjupa och forska i sin egen konst. Slotte är professor i keramisk konst vid Konsthögskolan i Oslo.

17.9.2017

Härlig hyllning till Helsingfors

Skildringar kring och om Helsingfors, perspektiv på stadens utveckling och scenarier som speglar det nutida skeendet. Verket Stadens prägel är en djupdykning i olika aspekter på Helsingfors, avsedd inte bara för dem som redan är frälsta utan för alla med känsla för huvudstaden.

17.9.2017

Kommentar: Min stad

"Jag sörjer oförmågan att bevara den urbana stadens väsen, salutorgen, saluhallarna och de små specialiserade matbutikerna" skriver Nina Weckström när hon reflekterar över sin hemstad Helsingfors.

16.9.2017

Fina former är också bra business

Allting är formgivet hos Ikea, ingenting är köpt som färdig produkt. Och enligt äkta svensk praxis är det teamarbete, samarbete och nära kontakt till kunderna som bär upp Ikea. Designchefen Marcus Engman använder gärna begreppet tillsammans när han skildrar sitt Ikea.

11.9.2017

Design som gör skillnad på årets Habitare

Bambu och bananblad, ylle och mässing. I fina former som speglar både finländsk design och traditionell indisk. Tikau är företaget som förenar etik och formgivning.

29.7.2017

Små skålar och udda fat dagens melodi – "Ingen köper i dag en hel enhetlig servis"

Skålar, fat och kärl i en oavbruten serie av nya färger och former. Livsstil, vardagsmat och boendeförhållanden påverkar stort formgivningen av nya föremål till matbordet. Men förändringarna är långsamma, och inte slumpmässiga.

23.6.2017

Marina Bauer skapade udda lyx i de norska fjällen

Ingen el, inget vatten och utedass. Men exklusiv inkvartering med hög faktor av extrem upplevelse. Bakom projektet i de norska fjällen står Ålandsbördiga arkitekten Marina Bauer. Hennes verk har nu äran att representera det bästa av norsk nutidsarkitektur på nationalmuseet i Oslo.

22.6.2017

Skanslandet – sjöliv och skärgård inom räckhåll från city

Solvarma släta klippor, sköna stränder med finaste sanden och klart rent vatten som bjuder till behagfulla bad. Huvudstadsregionens skärgårdsparadis kräver inte alls alltid egen båt eller egen stuga. Sjöbusstrafiken är livlig och på många holmar är det tillåtet att tälta.

16.6.2017

Tåget stretar över det skönaste av landskap

Orientexpressen och Transsibiriska järnvägen är jämförelserna, och det är i lyriska ordalag som Bergensbanen skildras, fast verkligheten är lite annan. Men visst är färden värd att göra.

10.6.2017

Högt i trä har medvind – 14 våningar i Joensuu

Bergen, Vancouver och Stockholm men också Joensuu. Höga hus i trä är fortfarande spektakulära men inte längre alldeles ovanliga.

10.6.2017

Norge siktar mot skyarna – i trä

Det heter Treet, det högsta trähuset i världen och det utstrålar inte lyrisk finstämd träarkitektur med vackert silvergrå fasad. Men det är en byggnad med attityd där den står mitt i en ruffig hamnmiljö intill en bro i brutal betong.

27.5.2017

Skola, polishus och sjömanshem blir nya bostäder

Ett riktigt rivningsraseri kan man knappast tala om men i innerstaden av Helsingfors pågår nu flera projekt där man jämnar gamla byggnader med marken och bygger nya bostadshus i stället. Ett sådant är Svenska social- och kommunalhögskolans hus på Topeliusgatan.

14.4.2017

Årets balkongsäsong är i gång

Storleken spelar ingen roll. För både en minimal balkong och en rymlig altan bjuder till tidigt uteliv. Yster lyster i vas eller kruka och en skön stol är en bra start årets balkongsäsong.

14.4.2017

Boende: Årets balkongsäsong är i gång

Storleken spelar ingen roll. För både en minimal balkong och en rymlig altan bjuder till tidigt uteliv. Yster lyster i vas eller kruka och en skön stol är en bra start årets balkongsäsong.

11.4.2017

Nybygget ger mervärde åt kvarteret

Spänd förväntan i stället för argt motstånd. Visserligen talar paret Hirva inte för hela huset men de har inte heller hört att de boende skulle motsätta sig nybygget bakom Merikantovägen 3.

11.4.2017

Flott flaggskepp i sikte i Tölö

Ingenting är alldeles vanligt i nybygget som ska stå i Bortre Tölö. I dag finslipar man detaljerna i huset av arkitekten Steven Holl och byggstarten är planerad till hösten. Prisnivån blir inte heller vanlig, upp till 14 000 euro per kvadratmeter.

11.4.2017

På Drumsö byggs det så det knakar

Nya hus ersätter gamla, gamla kontor och nedlagda industrier blir bostadshus och så bygger man till på tomma tomter. Drumsö är stadsdelen där tiden inte står stilla, tvärtom. Efterfrågan i synnerhet på familjebostäder bidrar till byggaktiviteten.

3.4.2017

Stadsplaneringsexperten Jan Gehl: Stadens själ och hjärta är människor som möts

Människans upplevelse av stadsrummet gör staden levande och attraktiv. Det vi behöver är urbana oaser där människor kan mötas. Så säger danske legenden inom stadsplanering, Jan Gehl. Han har arbetat för mänskligare städer i snart sextio år.