Nina Weckström

Nina Weckström

Reporter

Tel. 0290801386

Senast publicerade artiklar

8.8.2020

Elin, Ellinor och Edwin är framtiden för Rosala

När skolan i Rosala börjar på torsdag är framtiden ljusnande. Skolan låg i vågskålen i våras men åtta elever utspridda på sex årskurser tryggar verksamheten och fler skolbarn finns inom räckhåll. Till dem hör Elin Mickelsson som börjar i förskolan i höst och så väntar två yngre syskon på att ha åldern inne. Hon och hennes familj flyttade till Rosala i vintras och bidrog till en rejäl befolkningstillväxt på ön.

Premium

7.8.2020

Tusen elever eller snäppet under tio – så stor är variationen i skolornas elevantal

Storleken på en finländsk skola varierar mellan allt från närmare tusen elever till genuina byskolor med åtta elever som i Rosala. Medeltalet per skola är numera 250 elever.

6.6.2020

Kimito sjöräddare visar upp sin nya stolthet Mona

Lysande röd, drygt tio meter lång och med en topphastighet på 34 knop ligger Kimitoöns nya stolthet vid bryggan i Dalsbruk. Det är sjöräddningens förvärv som ska förbättra kapaciteten att hjälpa båtfolk i nöd. Namnet på båten hänför sig till Söderlångvik gård.

Premium

6.6.2020

Med respekt för arvet efter Amos Anderson

Målare och tapetserare, snickare och betonggjutare lägger i sommar sista handen på arbetena med att grundligt renovera Söderlångvik gård på Kimitoön. Men det blir fest och fanfarer först i maj 2021. Främsta orsaken är coronapandemin.

Premium

11.2.2020

Myllan ger dem glädje – Lotta Mangström och Kai Alajoki sadlade om till trädgårdsmästare

Den ena har ”vänt papper” i Västnyland, den andra har läst statskunskap och tagit magisterexamen i Åbo. Den gemensamma nämnaren är siktet på framtiden som trädgårdsmästare. Båda utbildar sig vid Överby i Esbo.

Premium

1.2.2020

"Polisens jobb är aldrig tråkigt", säger studerande – efterfrågan på tvåspråkiga poliser är större än utbudet

På ett tufft inträdesprov följer mångsidiga studier som tar tre år och efter examen hägrar ett säkert och spännande jobb. Så sammanfattar överkommisstarie Kjell Nylund utbildningen av poliser vid polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Mångsidigare kan det knappast bli, bekräftar Emma Erähalme som snart är inne på andra året av sin polisutbildning.

Premium

24.1.2020

Polisens jobb är aldrig tråkigt

På ett tufft inträdesprov följer mångsidiga studier som tar tre år och efter examen hägrar ett säkert och spännande jobb. Så sammanfattar överkommissarie Kjell Nylund utbildningen av poliser vid polisyrkeshögskolan i Tammerfors. Mångsidigare kan det knappast bli, bekräftar Emma Erähalme som snart är inne på andra året av sin polisutbildning.

Premium

5.1.2020

På Biskopsö är vardagen närhet till skog och hav – här har Granrötterna sällskap av lokatt, vildsvin och varg

Andrea Granroth och Matias Friman och deras två pojkar, Casper och Thim är som vilken barnfamilj som helst. Varje vardagsmorgon är det samma ruljangs som hos andra, det gäller att stiga upp, äta frukost, leta reda på vantar och mössor och hinna till jobb och dagis och skola. Den här barnfamiljen bor dock i skärgården och saknar fast vägförbindelse.

Premium

22.12.2019

Olyckor sker men sällan

Sent på eftermiddagen den 8 december 2017 inträffar en sällsynt men ödesdiger olycka inom finländsk lotsning. Två lotskutterskötare förolyckas utanför Emsalö. Föregående haveri med lika dyster utgång skedde 1964.

Premium

22.12.2019

Gråhara är fyr, lotsstation och sevärdhet på avstånd

Gråhara är en kal och karg kobbe, fyrbyggnaden anspråkslös och lotsstationen ett klassiskt exempel på brutal betongarkitektur. Till sjöss är Gråhara samtidigt sevärdheten som varslar om ankomsten till Helsingfors.

Premium

11.9.2019

Första gången Alberto Alessi var i Finland badade han rökbastu med Armi Ratia - så här föddes den ikoniska citruspressen

Spralliga ting med kaxig attityd och stramt återhållsam elegant estetik. Inom det italienska varumärket Alessi finns formgivning som tar det vardagliga föremålet till nya sfärer. Alberto Alessi, sonson till grundaren, ger en exklusiv intervju till HBL.

Premium

1.9.2019

Varje äppel plockas varsamt för hand i Söderlångvik – "Framtiden är drönare som har koll på bladlössen"

Varsamt, med omsorg och ett äpple åt gången. Att plocka äpple är inget hastverk utan ett hantverk. På Söderlångvik gård skördade man förra veckan tusentals kilo höstfrukt som ska dyka upp i butiken som sylt, mos eller must eller som äpple att bita i.

29.8.2019

Ett lite annorlunda Tallinn

Henna Mikkilä är arbetslös grafiker från Åbo och hennes ”sommarstuga” ligger sedan några år mitt i Gamla stan i Tallinn.

Premium

29.8.2019

Tallinns nya dragplåster ligger i Telliskivi

Det tog några år och beslutet, planeringen och byggandet skedde i största hemlighet. Men Fotografiska i Tallinn har på kort tid tagit synlig plats som en av sevärdheterna i den estniska huvudstaden, och besökarsiffrorna har sedan starten i juni överträffat förväntningarna.

Premium

14.7.2019

Följ HBL:s sommarserie om fyrar: Till sommaren byter Utö från finskt till svenskt

Till sommaren lever Utö upp. Folk kommer för att uppleva Finlands sydligaste bebodda ö, den karga ytterskärgården, det rika fågellivet och förstås Finlands äldsta fyr. Den här fyren är unik i hela världen för på tredje våningen inne i fyrhuset finns en kyrka. Till sommaren svänger språkförhållandena på Utö, från finskan som är vardagen på vintern till svenskan i och med att sommargästerna, tiotals ättlingar till ursprungliga Utöbor anländer till ön för att fira semester.

Premium

10.7.2019

Konstsamfundet skyddar Svenskfinlands svar på Koli – "porten till yttre skärgården"

Nu skyddar man Kimitoöns svar på Koli. Det är på initiativ av ägaren, Söderlångvik gård och Konstsamfundet, som miljömyndigheterna fredar 200 hektar område på Purunpää som är den sydvästra udden av Kimitoön.

Premium

7.7.2019

Genom krig, strid och förbudstid

Bengtskärs fyr har överlevt två världskrig och förbudslagen.

Premium

20.6.2019

Byggarbetare söker skydd i spira

Vattendjupet norr om Märket är fyrtio femtio meter. Kraften i vattenmassan är oerhörd när stormen drar över från nordost. Det händer att vågorna väller över hela den låglänta hällen. Märket må vara tre hektar stort, men högsta höjden är bara tre meter över vattenytan.

Premium

3.5.2019

Efter bygget av Amos Rex – nu ska Söderlångvik återfå sin forna prakt

Slitaget har varit synligt i många år och inte anstått värdigheten hos förmögenhetens skapare, Amos Anderson. Men nu ska den kulturmärkta karaktärsbyggnaden på Söderlångvik gård återfå sin prakt och glans.

Premium

30.3.2019

Slitna gamla fönster får ny framtid

Målarfärgen flagnar och intrycket är ruskigt. Men oftast är fönstervirket friskt och bara i behov av renovering. I dag ser allt fler värdet i att bevara och vårda gamla fönster och dörrar. Fönsterhantverkare som Marina Lindqvist och Pernilla Sjöblom har fullt upp.

2.3.2019

Sommarstugebranschen väntar på våren

Kommersen kring fritidshus och sommarstuga ligger nere för säsongen men i fastighetsbranschen betecknar man slutet av mars som startskottet på säsongen. Kravet på bilväg fram väger allt tyngre.

Premium

2.3.2019

Anna Hackman räds inte fysiskt jobb, hon byggde sin skärgårdsidyll på Rosala med egna händer

För åtta år sedan köpte keramikkonstnären Anna Hackman ett gammalt hus, inte fullkomligt fallfärdigt men allt annat inflyttningsklart. I dag är villan på Rosala renoverad till en vilsam, vacker skärgårdsboning som också fungerar året runt.

Premium

25.1.2019

Idrott och motion är hans passion – och jobb

Matias Anthoni, 26, vet att han är lyckligt lottad och hans passion för sitt jobb är uppenbar och genuin. Men utbildningen till idrottsinstruktör på Arcada har inte bara gett honom behörigheten att få ett bra jobb, han har dessutom fått utveckla innehållet i det.

Premium

25.12.2018

Guidad krigshistoria genom app

Gålö i Stockholm, Bomarsund på Åland och såväl Korpoström som Örö i den västra Åboländska skärgården är områden som ingår i ett EU-projekt där man lyfter fram militärhistoriska verksamheter som alternativa resmål för turism i den svenska och finländska skärgården.

Premium

12.12.2018

HBL testar julmarknaderna i Helsingfors, Tallinn, Stockholm och Köpenhamn

Doften av söt glögg spetsad med rom svävar över Rådhustorget i Tallinn och trots trängseln på julmarknaden är stämningen gemytlig. Folk beter sig som på alla julmarknader, är på gott humör och glatt benägna att lätta på plånboken medan de flanerar från torgstånd till torgstånd, fingrar på vantar, smakar på korvar, knaprar på pepparkakor och köper pynt eller presenter.

Premium

10.12.2018

HBL jämför rederiernas julbord: Mixa julens mat med lånat, nytt och gammalt

Tre köksmästare ombord på tre rederier dukar upp julbord som lånar friskt och blandar fritt. Målet är att alla ska hitta mycket att gilla. Gemensamt för de tre köksmästarna är förövrigt en innerlig motvilja till lutfisk.

Premium

27.10.2018

Busholmen – en bullrig och dyr myrstack som lockar de unga och urbana

Elina och Joonas Vartiainen ångrar inte flytten från Idrottsgatan till Riogatan, från en gammal stadsdel med färdiga strukturer till en ny som ska påminna om en byggplats i ytterligare tio år. – Vi trivs och gillar området trots stöket, säger paret som fick en drömbostad i Hitas-lotteriet. Inte i den billigaste Hitas-prisklassen men med rum för en växande familj.

12.9.2018

Färger i hemmet är som kryddor i maten

Hennes passion är färger, starka livsbejakande sprudlande färger. Färger på stolar och bord, golv och väggar. För Annie Sloan är ett färglöst rum ett dött rum.

4.8.2018

Paret Fabricius bygger sina drömmars hus i Esboskogen

Högt över havet, på en enslig bergknalle beklädd med mossa och tallar och med vidsträckt utsikt över träd och skog. Här ska Susanna och Markus Fabricius bygga sitt nya hem. Ett arkitektritat hem där varje skräddarsydd detalj utgår från parets behov och önskemål.

1.8.2018

Paret Herlin tar över Gullkrona – "Har en alldeles särskild betydelse för oss"

Gullkrona, den legendariska gästhamnen i Skärgårdshavet tar nästa sommar åter emot sjöfolk från när och fjärran. Den nya ägaren varken river eller renoverar till döds utan reparerar med respekt för den genuina miljön.

15.5.2018

About clay: Fiskars visar lerans spännande mångfald

Hantverket är tusentals år gammalt, sättet att bearbeta materialet fortfarande detsamma. Och ändå förtrollar keramikkonsten alltid med något nytt, överraskande och spännande.

Premium

8.5.2018

Hotellboom i Helsingfors

Det senaste tillskottet i hotellbranschen i Helsingfors betyder inte att marknaden är mättad. På MaRa som representerar turist- och restaurangbranschen räknar man det att hotellsektorn fortsätta växa.

Premium

8.5.2018

Att bo i skärgårdslandskap i city säljer

Höga berg, djupa dalar och gammal skog som omger och inringar kluster av urbana kvarter. Kronbergsstranden blir den nya stadsdelen där man bygger tät stadsmiljö i skärgårdslandskap med lång strandlinje. Lägg till vyn över Helsingfors silhuett med kyrkspiror, byggkranar och gryende skyskrapor.

Premium

8.5.2018

Nyaste hotellet vill bjuda på njutning för alla sinnen

Dyrt och läckert med dämpad ljudvärld, dova lugna färger och fri från den extrema finländska minimalismen. Prisnivån utesluter övernattning för folk som inte är i stadd kassa men hotellet hoppas att helsingforsarna tar restaurangen och bageriet till sig.

Premium

19.3.2018

I gamla trähus får restauratören ofta böja sig

Restaurera, renovera eller reparera är alternativen för att åtgärda ett gammalt hus i dåligt skick. Utom ifall man inte gör det mest radikala och jämnar byggnaden med marken. Men gamla stadsmiljöer är i dag oftast kulturmärkta och därmed är det yttre skyddat. Om interiören värnar egentligen bara ett genuint intresse hos ägaren.

19.3.2018

Pensel, spik och tyg

Hantverkare som snickare och timmermän, fönsterrenoverare och målare, möbeltapetserare och plåtslagare samlas nästa veckoslut i Raseborg för att visa sitt kunnande, ge tips och givetvis knyta kontakter och marknadsföra sig. Hantverkardagar hålls 24 och 25 mars i det Lydmanska huset som ligger vid torget i Ekenäs.

16.3.2018

I gamla trähus får renoveraren ofta böja sig

Restaurera, renovera eller reparera är alternativen för att åtgärda ett gammalt hus i dåligt skick. Utom ifall man inte gör det mest radikala och jämnar byggnaden med marken. Men gamla stadsmiljöer är i dag oftast kulturmärkta och därmed är det yttre skyddat. Om interiören värnar egentligen bara ett genuint intresse hos ägaren.

8.3.2018

Uppdraget är kvinnohälsa

Inte en kvinnosaksförening, inte heller en patientförening. Utan en förening som arbetar för att förbättra kunskaperna om kvinnohälsa. I Finland heter föreningen 1,3 miljonerklubben och siffran anspelar på antalet finländska kvinnor som fyllt 45.

8.3.2018

Dyster läggning gör finska kvinnor sjukare

Den europeiska kvinnan lever längre än mannen, och kvinnan i Norden kan förvänta sig en livslängd på 84 år. Men den finländska kvinnan har hela fjorton färre friska år än den svenska kvinnan. Någon entydig förklaring till skillnaden i livskvalitet har forskarna inte.

16.2.2018

I dag är bilmekanikern en efterfrågad expert

Visserligen är bilen inte densamma som för hundra år sedan då man började massproducera fordon på löpande bandet. Men bilmekanikerjobbet är fortfarande ett hantverk. Ett kreativt jobb där du reparerar, fixar och byter beståndsdelar med dina händer.

26.1.2018

Förstavårdare är proffs som tål press

Ett eftertraktat proffs som tål press, stress och har full fokus på jobbet. Ungefär så lyder målet för utbildningen av förstavårdare i yrkeshögskolan Arcada. En förstavårdare är vad man i Sverige kallar ambulanssjuksköterska. Utbildningen pågår 4,5 år.

26.1.2018

”Här gäller det att vara både stolt och ödmjuk”

Varje skift är olika, varje dag annorlunda. Och varje arbetspass bjuder på utmaningar och utveckling i jobbet. Ida Törnroth är förstavårdare på Västra Nylands räddningsverk, och hon stortrivs med sitt yrke.

23.1.2018

Dyrt boende säljer bra på Skatudden

Skatudden i Helsingfors skiftar skepnad innanför välkända vackra ytterväggar. Det betyder flera hundra nya invånare. Efterfrågan på nya bostäder i gamla hus överträffar alla förväntningar.

22.12.2017

Lyx med Lux i januari

Ljusets festival Lux i Helsingfors har gått från klarhet till klarhet, och förutsättningarna för ytterligare ny publiksuccé är goda.

22.12.2017

Stadens ljus

Svart asfalt, svart himmel, svarta parker. Korta mörka dagar utan en strimma solsken eller ens den minsta vita snöflinga. Över stad och land tänder vi nu juleljus, och i Helsingfors är trenden att tända allt fler och allt vackrare ljus som strålar i stadskärnan. Glogatan var veterligen först ute som julgata.

28.10.2017

Nya miniträhus kan ge dold pärla nytt liv

Trähusidyllen i västra Kottby ska bli kulturmärkt, samtidigt som man öppnar upp för en tätare stadsbild genom att tillåta nya små trähus på bakgårdarna. Storleksmässigt alltså bostadshus för främst singlar eller par. Det är sällan som hus är till salu i västra Kottby.

16.10.2017

Liimatainens trinda figurer fångar fantasin

Trinda, tillgivna och förtrollande. Matias Liimatainen är keramikern som skapar figurer som sprider glädje. Själv vill han skapa skulpturer som betraktaren kan identifiera sig med.

14.10.2017

Nästan kvartssekel kvar tills Fiskehamnen är färdig

Tidsspannet är långt, byggvolymerna obegripliga och investeringarna enorma. Trots livligt byggande dröjer det nästan ett kvartssekel tills Fiskehamnen är färdig. Än så länge bor här inte fler än drygt tretusen människor. År 2040 skriver 25 000 Fiskehamnen som sin stadsdel.

29.9.2017

Karin Widnäs bygger unikt museum

Keramik, konst, Kwum. Idén är hennes, hon driver projektet, finansierar museet och när det öppnar om två år är det hon som bestämmer. Karin Widnäs är keramikern som genomför sin dröm, Finlands första museum för konstkeramik.