Niclas Lönnqvist

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.9.2018

Stängning av rådgivning upprör i Sökö

Nästa vecka stängs rådgivningen i Sökö i Esbo för gott. – Det är trist att en trygg närservice försvinner, som dessutom betjänar både på finska och svenska, säger tvåbarnsmamman Marina Wiik.

20.9.2018

Wigwam firar 50 år med efterlängtade konserter

Det har gått 50 år sedan den finländska progressiva rockens storband Wigwam grundades. Jubileet firas med spelningar på hemmaplan. Wigwams sångare Jim Pembroke kan blicka tillbaka på händelserika decennier i musikvärlden.

18.9.2018

Eleven i Distby hade svimmat två gånger tidigare under skoltid

Pojken som dog efter Beep-testet i en skola i Esbo hade avbrutit testet redan i början. Det uppger stadens bildningschef Aulis Pitkälä.

14.9.2018

Partiledare drar tungt lass dygnet runt – "Det har blivit värre"

Trycket på partiledare har ökat enormt, anser statsvetaren Göran Djupsund. De förväntas vara tillgängliga hela tiden.– Under min förra period som minister fanns det dagar då jag var så slut att jag nästan inte orkade stiga upp följande dag, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

14.9.2018

Harkimo: "Människor i riksdagen tycker att jag är en idiot"

Hjallis Harkimo är redo att avstå från sitt skötebarn, ishockeyklubben Jokerit. Han är också i valet och kvalet om han ska ställa upp för omval i vårens riksdagsval för rörelsen Liike Nyt.

10.9.2018

Staden vill uppbära hyra för Rastis klubbar

I flera år har Nordsjö lågstadieskola i Helsingfors utnyttjat gymnastiksalen i Rastis för olika elevklubbar på kvällar. Verksamheten är nu hotad eftersom staden kommer att uppbära en hyra för utrymmet.

5.9.2018

Tjänstemän och gymnasister flyttar till Otnäs

Esbo stad hyr utrymme för två finskspråkiga gymnasier och stadens tjänstemän vid Datavägen 6 i Otnäs. Till huset flyttar också en stor del av stadens administration i väntan på att det nya förvaltningshuset i Esbo centrum ska bli färdigt.

3.9.2018

Esbo betalar dyrt för istider i Metroarenan

I brist på ledig is för ishockeyjuniorer hyr Esbo stad turer av privatägda Metroarenan. Det är inga småsummor som staden betalar i hyror.

3.9.2018

Esbo konkurrensutsätter färdtjänst för äldre personer och funktionsnedsatta

Esbo stad konkurrensutsätter färdtjänsten för äldre personer och funktionsnedsatta. Målet är att ha gemensamt system för färdtjänsten så att den uppfyller de kriterier som finns i lagen för social- och handikappstjänster.

1.9.2018

Forskare varnar för att öppna upp missbrukarvården för konkurrens

En privatisering av vårdmarknaden skapar problem i missbrukarvården där det behövs samarbete – inte konkurrens, säger forskaren Kerstin Stenius.

30.8.2018

Sju vill köra tågtrafik i huvudstadsregionen

Sju operatörer konkurrerar om vem som tar över huvudstadsregionens lokaltågstrafik om tre år. Konkurrensutsättningen är klar 2020 och den vinnande operatören börjar trafiken i juni 2021.

29.8.2018

Nya plattor täcker Finlandiahuset senast 2024

Finlandiahuset står inför en totalrenovering som räcker tre år. Under tiden för renoveringen ska verksamheten pågå som normalt.

28.8.2018

"Nykterhetsförening" lovar dricka Alkobutik tom

På torsdag öppnar Alko en butik i Otnäs i Esbo. Att affären öppnas i Otnäs ses som en glad händelse bland teknologistuderande vid Aaltouniversitetet.

23.8.2018

Rektorn i Botby: "Vi jobbar förebyggande mot våld och mobbning"

I Botby grundskola har man gått igenom händelserna efter måndagens slagsmål mellan två ungdomar under 15 år.

22.8.2018

Renovering av mur kan kosta 150 000 euro

Det kan kosta upp till 150 000 euro att reparera muren mellan den judiska begravningsplatsen och urnlunden i Helsingfors. Men vem som ska stå för räkningen är oklart.

22.8.2018

Konsertrecension: Roger Waters manifest för en mänskligare tillvaro

Pink Floyd-ikonen Roger Waters bjuder på en högklassig konsert som blir en viktig manifestation för mänskliga rättigheter, mot krig och en kraftfull känga mot den politiska världseliten.

22.8.2018

HRT: "Vi planerade med Esbo stads beslut som grund"

Representanter för Helsingforsregionens trafik (HRT) är inte överraskade av Esbo stads kritik mot matartrafiken till västmetron. Från och med oktober ska fyra linjer köra till direkt till Kampen från västra Esbo. Fler direkta linjer kräver större resurser.

20.8.2018

HRT får svidande kritik av Esbopolitiker

Esbo stadsfullmäktige dryftade på måndagen frågan om västmetron och matartrafiken. Helsingforsregionens trafiks planerare fick svidande kritik över partigränserna.

20.8.2018

En vårdmodell hjälper inte alla alkoholister

A-klinikens verkställande direktör Kaarlo Simojoki har en viss förståelse för kritiken mot den offentliga vården av alkoholister.

20.8.2018

Nykter alkoholist sågar ineffektiv offentlig vård

Den nyktra alkoholisten och trebarnspappan Christer Schoultz riktar hård kritik mot missbrukarvården i Finland. Enorma resurser ger enligt honom noll resultat.

15.8.2018

Nämnden beslöt: Förfallet köpcenter i Botbyhöjden ska utvecklas med ägarbostäder

Stadsmiljönämnden i Helsingfors har beslutat att ge bolaget NREP en reservation för att planera och utveckla det förfallna köpcentret Puhos i Botbyhöjden.

14.8.2018

Helsingfors ger grönt ljus för bostadsplaner i Puhos köpcenter

Helsingfors stads stadsmiljönämnd beslöt på sitt möte i tisdags att ge fastighetsbolaget NREP tillstånd att planera en ombyggnad av köpcentret Puhos.

12.8.2018

Bjöd 1 miljard för Muminmugg - ett skämt

På auktionssajten huuto.net bjöd en spekulant 1 miljard euro för den nya muminmuggen. Enligt produktutvecklare Juho Laatikainen på Sanoma Digital Finland som driver huuto.net var köparen inte seriös.

12.8.2018

Journalisten Perttu Häkkinen död

Journalisten och författaren Perttu Häkkinen omkom natten till söndag i en olycka. Han blev 39 år. Enligt Ilta-sanomat hittades Häkkinen död vid Hagnässtranden i Helsingfors.

11.8.2018

Nosturi rivs 2020 - Elmu söker nya utrymmen

Kulturhuset Nosturi vid Sandvikskajen i Helsingfors rivs 2020 till förmån för ett bostadsbygge. Föreningen för levande musik i Helsingfors, Elmu, har sökt efter ersättande utrymmen, men hittills har det inte funnits en lösning på föreningens utrymmesfråga.

10.8.2018

Man knivhögg kvinna i Berghäll - allvarliga skador för offret

En man knivhögg en kvinna på fredagseftermiddagen i stadsdelen Berghäll i Helsingfors. Kvinnan skadades allvarligt.

9.8.2018

Högsäsong kan bli baksmälla för små bryggerier

Samtidigt som bryggerierna gnuggar händerna över den ökade försäljningen i sommarhettan finns det en liten oro hos små bryggerier. En dålig kornskörd kan påverka priset på malt som är en av de viktigaste råvarorna vid ölbryggning.

8.8.2018

Första boende flyttar in i Gullkronan

Pensionerade journalisten Lena Boström är en av de första som flyttat in i Folkhälsans nya seniorhus på Mannerheimvägen.– I huset finns ett sällskapsrum, ett bibliotek och så deltar jag ofta i vattengymnastiken i huset bredvid, säger hon när HBL hälsar på.

6.8.2018

Aktias nya vd lovar vara lyhörd för kundernas behov

Mikko Ayub blir verkställande direktör för Aktia i oktober. Han medger att äldre människor kan ha svårt att sköta sina dagliga bankärenden digitalt.– Mina föräldrar frågar mig ofta om råd, säger han.

6.8.2018

Lauri Mononen död

Den före detta ishockeyspelaren Lauri Mononen är död. Mononen gick bort i en ålder av 68.

3.8.2018

Konsertrecension: Pet Shop Boys skruvade upp värmen i Helsingfors

Brittiska popveteranerna Pet Shop Boys har efter snart 40 år i branschen fortfarande förmågan att bjuda på högklassig underhållning med snygga poplåtar och visuellt påkostade, men häftiga shower.

3.8.2018

Jukka Tolonen är musikern av Guds nåde

I många år var musikern Jukka Tolonen starkt beroende av narkotika och alkohol. Till slut knivhögg han sin flickvän och dömdes till fängelsestraff. Det blev en väckarklocka på vägen in i ett nyktert och andligt liv där musiken fortfarande spelar en stor roll.

29.7.2018

Brandmännen sliter – men villkoren och lönerna är olika

Både yrkesbrandmän och frivilliga brandkårer är i beredskap för att släcka bränder, men löner och ersättningar för bägge grupperna varierar stort.

28.7.2018

Ölflytet på Vanda å lockar deltagare från hela världen

Årets ölflyt samlade igen en stor skara deltagare som njöt av sommarvädret med att flyta omkring på gummiflottar i Vanda å.

28.7.2018

Juha Föhr: "Det är för hett för mig"

Meteorologen Juha Föhr har jobbat med väder i snart 40 år. Han gillar inte ytlig rapportering av väder utan efterlyser mer fakta och bakgrund kring väderfenomen.

26.7.2018

Brandbefälsförbundet: Finland skulle inte klara storbränder på egen hand

Om Finland drabbas av skogsbränder i samma omfattning som i Sverige så är man också hos oss tvungen att be om hjälp av andra länder.

24.7.2018

Säkerhetschef beställde datorer för 9 miljoner – sålde vidare till privatpersoner

Helsingforspolisen är färdig med utredningen som gäller misstankarna om en stor korruptionshärva på Helsingfors stads utbildningsverk. Säkerhetschefen på utbildningsverket misstänks ha beställt datorer och utrustning för 9 miljoner euro som sålts till privatpersoner runtom i Finland.

24.7.2018

Trähus i Sandviken och Kampen flyttas kanske

Börsbolaget Kojamo (tidigare VVO) som specialiserat sig på uthyrning har stora planer för de gamla trähusen i Kampen och Sandviken i Helsingfors, skriver Helsingin Sanomat. Kojamo har köpt en del av de gamla husen i Kampen och Sandviken och nu vill man köpa fler hus.

23.7.2018

Popstjärna och politiker flaggar grönt i Esbo

Mika-Antti "Mikki" Kauste är känd som sångare i den populära popgruppen Egotrippi. Musiken kombinerar han med uppdraget som fullmäktigeledamot och medlem av stadsstyrelsen i Esbo dit han flyttat i vuxen ålder.– Första tiden efter flytten var hemsk, säger han.

19.7.2018

Häftig brand härjade i Stensvik

En häftig eldsvåda härjade på torsdagskvällen i Stensvik i Esbo. Klockan 19.30 fick brandkåren larm om en eldsvåda i översta våningen i ett bostadshus. Bostaden totalförstördes i branden.

19.7.2018

EU prickar Airbnb för dolda avgifter och oklara villkor

Semestersäsongen är på topp och det är populärt att hyra logi via plattformen Airbnb. Enligt EU-kommissionen finns det ändå brister i Airbnbs verksamhet som bör rättas till före augusti.

19.7.2018

Bo Grahn död

Bo Grahn, som representerade Finland i kulstötning vid olympiska spelen i München 1972, har avlidit. Grahn avled på måndag efter en långvarig sjukdom. Han blev 71 år.

16.7.2018

Misstänkt dråp i Frälsningsarméns boendeenhet i Sockenbacka

Natten till söndag skedde ett misstänkt dråp i Frälsningsarméns boendeenhet i Sockenbacka i Helsingfors.

11.6.2018

Ny plan ger markägare i Esbo mer jobb

Den nya generalplanen för mellersta och norra Esbo skapar oro bland jord- och skogsbrukare. Flera jord- och skogsbruksområden klassas om, vilket skulle medföra begränsningar för näringsidkandet.

8.6.2018

Mattby hälsocentral flyttar till Iso Omena

Mattby hälsocentral flyttar från och med nästa år till servicetorget i köpcentret Iso Omena.

8.6.2018

Tv-profilen Martin Timell frikänd från anklagelser om våldtäkt

Den svenska tv-profilen Martin Timell, känd bland annat från programmet Bullen, frikänns från anklagelser om våldtäkt. Timell anmäldes i höstas för en våldtäkt som ska ha ägt rum för tio år sedan. I dag frikände tingsrätten Timell.

7.6.2018

Bruce Oreck lovar skäliga hyror för företagare i Vallgård

Bruce Oreck sparar inte på krutet när det gäller idéer och visioner om hur VR:s gamla verkstad i Vallgård i Helsingfors ska få nytt liv. Tidtabellen för när allt ska vara färdigt är ändå oklar.

1.6.2018

Saluhallshandlare blir en del av K-gruppen

Kespro som är en del av K-gruppen köper upp två etablerade saluhallsaktörer i Helsingfors. Kötthandlaren Reinin Liha och fiskaffären E Eriksson blir en del av Kesko.

1.6.2018

Butiker fuskar med vägning av sallader – många betalar extra för förpackningen

Konsumenten betalar ett saftigt pris för papp och plast. Det här kommer fram i Konsumentförbundets granskningar av vågar i salladsbarer.

1.6.2018

FPA lägger ner kontor i Håkansböle

Folkpensionsanstalten planerar att lägga ner kontoret i Håkansböle i Vanda. Kunderna hänvisas till kontoret vid Konvaljvägen i Dickursby.