Niclas Lönnqvist

Reporter

Senast publicerade artiklar

7.7.2021

Matias Pajula kör raka spåret mot toppen som ny ordförande för HRT

Från och med i höst svingar 23-åriga Matias Pajula ordförandeklubban i Helsingforsregionens trafik. – I kampen för en bättre miljö och sundare ekonomi har kollektivtrafiken en oerhört stor betydelse. Den måste bli bättre, säger den blivande miljöekonomen Pajula.

Premium

5.7.2021

Föräldrar kämpar för sista byskolan i Kyrkslätt: "Beslut fattades utan att tänka på barnen"

Karuby skola i Kyrkslätt hotades länge av nedläggning. I våras svingade kommunfullmäktige yxan – skolan läggs ner. Men föräldrar till barn i Karuby har inte gett upp kampen. – Vi har lämnat in besvär till domstolen eftersom beslutet att lägga ner skolan fattats på lösa grunder, säger föräldern Tom Nickels.

Premium

30.6.2021

Här är de fem borgmästarna som tar över i Helsingfors – 28-åring får en av posterna

Fyra biträdande borgmästare kommer att styra Helsingfors de närmaste fyra åren under ledning av borgmästare Juhana Vartiainen. Vem de antagligen blir blev klart på onsdagen när De Gröna och Samlingspartiet ställde upp sina kandidater för posterna.

29.6.2021

Betalningsanmärkningar kan strykas ur register efter bara en månad

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att det återstår att se hur kreditgivarna reagerar på förslaget att förkorta tiden för hur länge en betalningsanmärkning syns i kreditregistret.

28.6.2021

Skinnskallar och skådisar – FC Football Clubs historia fylld av skrönor

I snart 40 år har fotbollsklubben FC Football Club varit en omistlig del av bröderna Paul och Niklas Olins liv. Många kända spelare och oförglömliga händelser har passerat revy i Helsingforsklubben vars historia nu finns dokumenterad i bokform.

Premium

24.6.2021

Musikern Henrik Granö har dött

Musikern Henrik Granö har gått ur tiden.

18.6.2021

Vartiainen inledde förhandlingar i Helsingfors: "Jag är spänd och nyfiken"

Tuffa förhandlingar om viktiga förtroendeposter väntar Helsingfors politiska partier i helgen. Blivande borgmästare Juhana Vartiainen inledde förhandlingarna på fredag.

15.6.2021

Så ser de två förslagen ut som går vidare i arkitekturtävlingen om Elielplatsen – 10 000 kvadratmeter måste skalas bort

Albero och Klyyga heter de två förslag som går vidare i arkitekturtävlingen om Elielplatsen i Helsingfors.

13.6.2021

Karin Cederlöf invald på första försöket

En av SFP:s nya fullmäktigeledamöter i Esbo är juristen Karin Cederlöf.

13.6.2021

Samlingspartiet stärker greppet om Esbo

Samlingspartiet fortsätter som etta i Esbo samtidigt som De gröna ser ut att åka på en smäll.

13.6.2021

SFP ohotad etta i Grankulla

SFP och Samlingspartiet fortsätter att dela på makten i Grankulla. Veronica Rehn-Kivi blev röstdrottning i Grankulla och Gunilla Löfstedt-Söderholm är nytt namn i fullmäktige.

28.5.2021

Blåbären spelar hockey när jättarna kryper i VM

Blåbärens fördomsfria insatser i kontrast med Sveriges och Kanadas minst sagt mediokra insatser är samtalsämnena efter den första veckan i årets ishockey-VM.

Premium

27.5.2021

Smack är rakt på sak – också inbunden i pärmar

Jarkko Jokelainens bok om inhemska gaturockbandet Smack är ett viktigt dokument om en epok då den finländska rockmusiken exporterades ut i världen under helt andra förutsättningar än i dag.

Premium

23.5.2021

Grannsämjan på prov: "Vichtis borde själv ta hand om avloppsvattnet"

I flera år har Vichtis kommun pumpat avloppsvatten i Sjundeå å. I Sjundeå anser man att Vichtis borde ta hand om sitt avloppsvatten medan man i Vichtis vill fortsätta att pumpa vatten in på grannkommunen i egen regi.

Premium

17.5.2021

Ny vändning för skolcentrum i Kyrkslätt – inget beslut före kommunalvalet?

Beslutet om att bygga ett nytt skolcentrum i Kyrkslätt står och stampar igen. Kommunstyrelsen vill ha fler uppgifter om kostnader för byggandet, som enligt uppskattningar skulle gå på drygt 43 miljoner euro.

9.5.2021

Föräldrar i Kyrkslätt: "Vi måste byta skola för barnen"

Problemen med inomhusluften i Winellska skolan i Kyrkslätt har pågått i flera år. Ett nytt skolcentrum ska byggas, men det kan stå färdigt först 2025. Föräldrar till barn som drabbats av den dåliga inomhusluften har fått nog. – Vi kan inte vänta tills ett nytt skolhus blir färdigt i Kyrkslätt. Mitt barn flyttar till en skola i Esbo, säger föräldern Alexandra Lundqvist.

Premium

7.5.2021

Nu säljer polisen cyklar på nätet – för 100 euro kan du få en cykel till sommaren

Polisen i Västra Nyland auktionerar ut cyklar som tagits till vara som hittegods. Priset på en cykel på auktionen är mellan 100 och 200 euro.

7.5.2021

Ungdomsgårdarna öppnade – glatt återseende bland ledare och ungdomar

Efter en paus på över ett halvt år har ungdomsgårdarna i huvudstadsregionen öppnat igen. På Ungdomsgården Sandels är både ungdomar och ledare glada över att restriktionerna lättat. – Jag har saknat det här stället. Det är mycket välkommet att ungdomsgården öppnat igen, säger Max Lehti.

6.5.2021

Flera år av sparlåga över – Flaming Sideburns är tillbaka med besked

Efter ett långt uppehåll är Helsingforsbandet Flaming Sideburns aktuellt med ett nytt album, Silver Flames. "Coronapandemin har krossat många av våra planer, men vi ger inte upp. Vi längtar efter att stå på scen igen", säger trummisen Jarkko Jokelainen.

Premium

1.5.2021

Polisen grep 60 demonstranter i Helsingfors centrum – i övrigt låg ett lugn över staden under första maj

Firandet av första av maj förlöpte tämligen lugnt i Helsingfors bortsett från en demonstration mot restriktioner och munskydd. Där hettade det till mellan demonstranter och polis.

Premium

1.5.2021

Hästinsats mot demonstranterna, tomma parker och sång för seniorer – så blev 1 maj ute på sta

Traditionsenliga evenemang var inställda och ingen körsång ljöd i Kajsaniemiparken heller den här första maj. Men sång och stämningar blev det bli i alla fall. HBL rapporterade från en ovanlig första maj.

30.4.2021

Torvdemonstration stoppade trafiken i Helsingfors: "Vi är i ett svårt läge"

Ett hundratal långtradare och traktorer från olika håll i landet demonstrerade i Helsingfors centrum på fredagsmorgonen i protest mot torvföretagarnas villkor. Riksdagshuset var målet och trafiken på Mannerheimvägen stod stilla i drygt 40 minuter.

29.4.2021

Allt fler pendlar till jobb i huvudstadsregionen

Allt fler arbetstagare som jobbar i huvudstadsregionen pendlar till jobbet från en stad eller kommun utanför regionen.

28.4.2021

Sannfinländarna sparkade tre aktiva i Esbo

Interna strider rör om Sannfinländarna i Esbo och partiet sparkar tre personer i ledande position i Esbo.

26.4.2021

Skivrecension: Glasvegas skjuter förbi målet

Ribban ska vara högt ställd, men Glasvegas nya album tilltalar på sin höjd den mest inbitna indienörden.

Premium

23.4.2021

HRT: Antalet passagerare obegränsat från söndag

På söndag upphör passagerarbegränsningarna i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Det betyder att antalet passagerare i fordon inte längre är begränsat.

23.4.2021

Körde ihjäl två personer i fyllan – riskerar minst åtta års fängelse

En fuktig afton med för mycket alkohol slutade tragiskt när en man körde ihjäl två personer på Ring III i höstas. Nu riskerar mannen åtta års fängelse.

23.4.2021

Explosion i Stockholm – lägenheter utryms

Klockan 03.48 (4.48 finsk tid) hördes en kraftig smäll i stadsdelen Larsboda, vid Farsta i södra Stockholm. Någonting har detonerat i anslutning till en balkong på andra våningen.

23.4.2021

Tidning lurade Tesla att köra utan förare - slutade i krasch

Två amerikanska senatorer kräver en rigorös granskning av en krasch med en Teslabil i Texas, där ingen verkar ha suttit bakom ratten. En konsumenttidskrift lyckades utan större problem lura en Tesla att köra utan förare.

22.4.2021

Esbo: "Upphandlingar borde ha gjorts regionalt"

Trots att de flesta kommuner har lämnat färdcentralen tror Esbo stads logistikdirektör Kari Sirviö att färdcentralen kan ha en framtid. – I vår nya konkurrensutsättning har vi en klausul som möjliggör medverkan för andra kommuner i framtiden, säger Sirviö.

Premium

22.4.2021

Färdcentral punkterades av kommuner: "Demokratin blev överkörd"

Planerna på en färdcentral i västra Nyland för seniorer och personer med funktionsnedsättning gick i stöpet när alla kommuner utom Esbo drog sig ur. Slarvig beredning, oklara konkurrensutsättningar och brist på demokrati är bara några orsaker som punkterade färdcentralens storslagna planer.

Premium

19.4.2021

Krögare: "Jag säljer ingen alkohol dagtid"

Snabba ryck gällde för krögarna som öppnade sina restauranger på måndag. De korta öppettiderna ger inget större klirr i kassan. – Jag driver matrestauranger och försäljningen av alkohol under dagtid är anspråkslös. Jag anser nog att nedstängningen kunde ha fortsatt några veckor till och så kunde man ha öppnat stort i maj, säger krögaren Niklas Engblom.

Premium

19.4.2021

Chef för miljötjänsterna sade upp sig – utbrett missnöje bland personalen

Dålig personalpolitik och ett utbrett missnöje bland de anställda inom Helsingforsregionens miljötjänster ledde till vd:n Raimo Inkinens avgång.

16.4.2021

Utnämningstvist: Kyrkslätt vill ha Ikonen som bildningsdirektör – Flemmich överväger rättsprocess

Beslutet att utse Eeva-Kaisa Ikonen till ny bildningsdirektör i Kyrkslätt står fast efter omröstning i kommunstyrelsen. Samtidigt planerar tillförordnade bildningschefen Mikael Flemmich att överklaga beslutet till förvaltningdsdomstolen.

Premium

13.4.2021

Omstridd generalplan klubbas vidare – "Myntböle dålig plats för järnväg"

Det omstridda förslaget till generalplan för norra och mellersta Esbo tar ett steg framåt på onsdagen när stadsplaneringsnämnden för sista gången behandlar frågan innan förslaget går vidare till stadsstyrelsen.

Premium

13.4.2021

Skivrecension: Zombie har mer att ge i musiken än bakom kameran

Stundtals är Rob Zombies nya album en fräsch fläkt, men ofta blir det också platt fall. Recensenten hoppas ändå på att han koncentrerar sig på musicerandet – pulsen och idéerna finns.

Premium

12.4.2021

11 miljoner bort från grundutbildning i Helsingfors: "Färre vuxna bland eleverna"

Det ska sparas 11 miljoner euro i grundutbildningen i Helsingfors samtidigt som stadens budget från i fjol visar ett överskott på en halv miljard euro. – Frågan är vad stadens beslutsfattare vill prioritera, säger huvudförtroendeman Jaana Alaja på Helsingfors stad.

Premium

12.4.2021

Esbolärare sågar sparprogram: "Svårt att känna arbetsglädje"

Esbo stads ekonomiskt kärva läge kan få förödande konsekvenser för utbildningen på svenska. Lärare som HBL talat med slår larm om besparingar som innebär större undervisningsgrupper och allt mindre resurser för stöd och skolgångsbiträden.

Premium

9.4.2021

Alkoholfria drinkar väcker allt större intresse: "Folk vill vara skarpa i hjärnan"

Alkoholfria drinkar vinner mark hos finländska konsumenter. Barmästare Henri "Henu" Lahti säger att trenden har varit tydlig en längre tid. – Det är kvalitet framför kvantitet och folk vill vara skarpa i hjärnan, säger Lahti.

Premium

8.4.2021

Esbo ska stödja kultur och idrott i coronatider

Esbo stad planerar att ge understöd till företag, idrottsföreningar och kulturaktörer som drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Enligt stadsdirektör Jukka Mäkelä ska besluten fattas i april.

Premium

3.4.2021

Tölöbor vill ha ett levande torg: "Det måste vara tillgängligt med bil"

Tölö torg i Helsingfors har länge varit en oattraktiv plats där bilar stått parkerade och trivselfaktorn varit låg. Stadens planer på att fräscha upp torget välkomnas av Tölöbor, men oron för att boendeparkeringen i de närliggande kvarteren försvinner är stor.

Premium

29.3.2021

Skatter och stigande oljepris höjer bränslekostnaderna: "Bara att betala och beklaga"

Priset på bränsle är högt, vilket beror på skatter och världsmarknadspriset på olja. Konsumenterna biter ihop tänderna och betalar. – Det finns inga andra alternativ, säger bilisten Ari Tamminen.

Premium

25.3.2021

Nu finns detaljplanen för den omtvistade datacentralen i Esbo till påseende

Detaljplanen för området där en datacentral för fjärrvärme i norra Esbo planeras finns nu för påseende. Planerna på datacentralen har väckt motstånd bland invånarna i området.

23.3.2021

Helsingforsarna: "Mer vaccin ger en positiv signal"

Hur ser helsingforsarna på coronaläget just nu och vad tänker krögarna om att restaurangerna tvingas hålla stängt i ytterligare tre veckor. HBL kollade stämningarna på stan och bland krögarna.

22.3.2021

Krögaren Tomi Puikkonen vägrar ge upp: "Det kommer bättre tider"

Trots ett svårt läge vägrar Vandaföretagaren och krögaren Tomi Puikkonen, som belönats med Folktingets pris, att kasta in handduken. – Jag har mått dåligt, men jag litar på att tiderna blir bättre och vi kommer att hålla oss ovanför ytan, säger Puikkonen.

Premium

16.3.2021

Grandiost Grand Central öppnar i gammal järnvägsbyggnad

Scandic Grand Central är Helsingfors nya stolthet i hotellvärlden. VR:s gamla huvudkontor vid Järnvägstorget har byggts om till ett modernt hotell som respekterar Eliel Saarinens över hundra år gamla pärla.

15.3.2021

Arbete mot rasism får tack – flera aktörer i Svenskfinland premieras

Den här veckan är Röda Korsets vecka mot rasism. Under veckan vill Röda Korset också uppmärksamma dem som jobbar mot rasism och för tolerans. Flera aktörer i Svenskfinland får utmärkelser.

11.3.2021

Snart puttrar nytt bryggeri i bostadshus i Tölö

Kvarterskrogen Viisi Penniä vid Tullbommen i Tölö får nytt liv när Mad Hopper Brewing Company i vår öppnar ett mikrobryggeri i källaren till två bostadshus på Mannerheimvägen.

Premium