Niclas Lönnqvist

Reporter

Senast publicerade artiklar

21.9.2019

Mai Kivelä: "Pälsdjursnäringen ska förbjudas på sikt i Finland"

Klimatförändringen och djurskyddet är frågor som Vänsterförbundets nyvalda riksdagsledamot Mai Kivelä brinner för. – Jag vill att Finland upphör med pälsdjursnäringen så snabbt som möjligt, säger Kivelä.

Premium

19.9.2019

Tjuvar använde bankkort 24 gånger efter att kund ringt spärrtjänst

Ghita von Gerdten spärrade sina bankkort efter att hon blev offer för stöld. Trots detta användes hennes kort för kontaktlösa betalningar.– Hur är det möjligt att mina kort användes efter att jag ringde spärrtjänsten, undrar Ghita von Gerdten.

Premium

16.9.2019

Ny samåkningstjänst börjar köra i Esbo

På måndag inleds en ny samåkningstjänst i östra Esbo. Ett nederländskt bolag har hand om trafiken och resorna betalas med ett betalkort som är bundet till en app.

15.9.2019

Regeringen utreder Postens framtid – "omöjligt säga om Posten skulle bli ett attraktivt investeringsobjekt"

Planer på att börsnotera Posten har funnits länge, men politisk enighet har inte funnits. I Europa finns redan flera börsnoterade postbolag.

Premium

11.9.2019

Byggentreprenör i konkurs - daghem i Esbo utan tak

Esbo stad skulle bygga finskspråkiga daghem i Mattby och Södrik. När byggbolaget i våras gick i konkurs måste staden omfördela resurser inom ramen för ett tioårigt investeringsprogram.

Premium

10.9.2019

Hos jordbrukaren Rikard Korkman i Esbo är äpplen som aktier

Intresset för närproducerad mat är som känt stort, men nu finns det också möjlighet att investera i närproducerat på längre sikt. Rikard Korkman i Esbo erbjuder möjligheten att investera i äppelträd.

Premium

10.9.2019

Nya kanaler för närproducerad mat

Rikard Korkman har flera strängar på lyran när det gäller närproducerad mat.

Premium

9.9.2019

Kameleonten delade fullmäktigledamöter i Esbo

Esbo stadsfullmäktige diskuterade på måndagskvällen frågan om staden ska gå i borgen för ett lån på drygt 25 miljoner euro för byggandet av idrottshallen Kameleonten i Alberga idrottspark. Fullmäktige beslöt att gå i borgen för lånet om Kameleonten Ab kan visa upp de säkerheter som krävs.

Premium

8.9.2019

Kommundirektör Mikko Ollikainen debuterar i riksdagen för bättre miljö och utbildning

SFP:s Mikko Ollikainen debuterar i riksdagen med att speciellt värna om frågor som berör utbildning, kultur och miljö. – Miljöfrågor har engagerat mig en hel del när jag jobbat som kommundirektör i Vörå, säger Ollikainen.

Premium

5.9.2019

Staden ger grönt ljus för Kameleonten i Alberga – om garantier finns

Med en uppdaterad budget vill initiativtagarna till idrottshallen Kameleonten i Alberga i Esbo få fart på projektet.– Vi hoppas kunna inleda byggandet av hallen vårvintern 2021, säger projektledare Patrik Gustafsson på Ungdomsföreningen Logen i Gröndal.

Premium

2.9.2019

Nytt spårvägsnät planeras i västra Helsingfors

En omfattande omläggning av spårvagnstrafiken är aktuell inom fem år i Helsingfors. Framför allt kan man räkna med stora förändringar i spårvagnslinjerna som betjänar invånarna i västra Helsingfors.

2.9.2019

Kameleonten i Alberga tar ett stort kliv framåt mot byggstart

Esbo stad har beslutat att gå i borgen för ett lån för kostnaderna för att bygga idrottshallen Kameleonten i Alberga i Esbo.

2.9.2019

Strejk försvårar utdelning av dagstidningar

Strejken vid Postens sorteringsverksamhet mellan den 2 och 4 september påverkar utdelningen av dagstidningar.

1.9.2019

Strejk försvårar utdelning av dagstidningar

Strejken vid Postens sorteringsverksamhet mellan den 2 och 4 september påverkar utdelningen av dagstidningar.

31.8.2019

Andy McCoy spelar solo igen efter 24 års paus

Efter en paus på 24 år är Andy McCoy aktuell med ett soloalbum. 21st Century Rocks är hans hyllning till de musikaliska influenserna som står honom nära.

Premium

30.8.2019

Strejk försvårar utdelning av dagstidningar

Strejken vid Postens sorteringsverksamhet mellan den 2 och 4 september påverkar utdelningen av dagstidningar.

29.8.2019

Sparkur drabbar Esbo när stadens budget är sprängd

Eftersom skatteintäkterna i år varit lägre än beräknade måste Esbo stad dra åt svångremmen och inleda ett sparprogram. Tjänstemännens förslag till sparprogram väcker inga större glädjeyttringar hos de förtroendevalda.

Premium

25.8.2019

En tia kan växa till något stort på sikt

Att sporra unga att placera och spara pengar är Linn Palmgrens stora intresse. Som börsambassadör berättar hon för skolelever varför det lönar sig att spara och hur man kan bygga upp en stabil ekonomi – också med små inkomster.

Premium

21.8.2019

Svalt intresse för att demonstrera mot Putin

Demonstrationerna mot Vladimir Putin, som ägde rum i Esplanadparken blev inga större publiksuccéer. Mellan 10 till 20 personer deltog i varje demonstration.

21.8.2019

Putin och Niinistös presskonferens avslutad – nu mot Sveaborg på middag

Rysslands president Vladimir Putin är på ett arbetsbesök i Helsingfors. Följ med HBL:s liverapportering från Helsingfors.

19.8.2019

Finländska researrangörer: "Vår säsong till Gran Canaria har inte börjat"

Finländska researrangörer har inte vidtagit några speciella åtgärder med anledning av bränderna på Gran Canaria. Den största orsaken är att turistsäsongen för resor till Gran Canaria inte börjat.

9.7.2019

Turistbusskaoset allt värre i Helsingfors: "Situationen är hopplös"

Den olagliga parkeringen av turistbussar har utvecklats till rena vilda västern vid sevärdheterna i Helsingfors.– Situationen är hopplös. Staden har inte gjort något för att förbättra infrastrukturen så att den motsvarar behoven för den ökade mängden turister, säger vd Sampo Selin på bussbolaget Åbergin linja.

Premium

3.7.2019

John Fogerty gör en djupdykning i nostalgiträsket

Rotrockens budbärare John Fogerty minns tillbaka på år 1969 och gör det publikfriande med fokus på Woodstockfestivalen utan droger, gyttja och ett dåligt sound.

Premium

3.7.2019

Solpaneler ger metrodepå förnybar energi: "Vi kartlägger fler möjligheter att öka användning av paneler"

Vid Helsingfors Stads Trafikverks (HST) depå för metrotågen i Kasåkern går det mycket energi åt för att både administrera och reparera metrotåg. En del av energibehovet på depån täcks av solpaneler, men att driva metrotåg med enbart solenergi är omöjligt.

Premium

29.6.2019

På Tunaro vårdhem ser man styrkan hos seniorerna

Tunaro vårdhem i Esbo har i flera enkäter fått högt betyg för sin verksamhet. – För personalen här är det en stor ära att få jobba med seniorerna. De gamla bor inte på våra jobb. Vi kommer hem till dem, säger enhetsansvarig Sofie Klawér-Kallio.

Premium

27.6.2019

Tapio Lehtinen har nått hemmahamnen i Helsingfors: "Jag njöt av resan trots att den tog längre än beräknat"

Jordenruntseglaren Tapio Lehtinen har anlänt till sin hemmahamn i Helsingfors. Lehtinen fick ett värdigt mottagande vid Gråhara.

24.6.2019

Fastighetsförbundet kräver skärpta regler för logiverksamhet i husbolag: "Det finns många olika tolkningar"

Fastighetsförbundet vill skärpa reglerna för kortvarig uthyrning av bostäder och införa regler för hur mycket logiverksamhet i husbolag man kan tillåta.

20.6.2019

Akut brist på daghemspersonal en långkörare: "Läget har varit alarmerande länge"

En granskning av Sydkustens landskapsförbund visar på stora skillnader i personaltillgång i småbarnspedagogiken i Svenskfinland. Läget är svårast i huvudstadsregionen. – Bristen på behörig personal i huvudstadsregionen är ingen nyhet. Läget har varit akut i flera år, säger utbildningsplanerare Matias Österberg på Sydkustens landskapsförbund.

Premium

19.6.2019

Så påverkade zonbiljetterna resandet i huvudstadsregionen

Det nya zontariffsystemet i huvudstadsregionens kollektivtrafik har lett till att allt fler passagerare väljer nya reserutter.

Premium

19.6.2019

Färre lokaltåg på kustbanan i sommar när banarbeten påverkar trafiken

Från och måndag kan passagerare i närtrafiktågen på kustbanan räkna med en hel del förändringar i tidtabeller och ett reducerat utbud av turer. Orsaken är banarbeten mellan Böle och Helsingfors centralstation.

17.6.2019

Polisen: Man sålde hemgjord sprit till missbrukare på vårdhem och hotade kunder som inte betalade

En man misstänks för att ha sålt olaglig alkohol till klienter på ett vårdhem för missbrukare i Esbo. Mannen sålde alkohol på kredit och tog klienters bankkort och nätbankskoder som pant.

17.6.2019

Inget svenskspråkigt daghem stängs i Helsingfors

Trots brist på personal i Helsingfors svenskspråkiga daghem hotas inget av stängning. Det är inte heller aktuellt att tillfälligt anställa finskspråkig personal som en tillfällig lösning.

Premium

14.6.2019

Esbo godkände direktiv för färdtjänst: "Ett steg i rätt riktning"

Esbo stads social- och hälsovårdsnämnd har godkänt färdtjänstdirektiven för seniorer och funktionsnedsatta som börjar gälla från och med nästa år. – Det här ser ut att vara ett steg i rätt riktning, men säkra kan vi inte vara innan vi har de uppdaterade direktiven till handa, säger synskadade Raoul Leidenius.

Premium

12.6.2019

Hagalund stöps om – det här är utvecklingschefens vision för fotgängarnas nya paradis

Hagalund i Esbo genomgår en stor omvandling till att bli en stadsdel där boende och service är i fokus. Bilister ska få ge plats för fotgängare och cyklister samtidigt som kontorshus blir bostadshus.

Premium

10.6.2019

Fullmäktigemöte i Esbo blev bitter kamp mellan Sannfinländarna och Blå framtid

Esbo stadsfullmäktiges sista möte för våren utvecklades till ett verbalt slagsmål mellan Sannfinländarna och Blå framtid i kampen om en plats i fullmäktiges presidium.

8.6.2019

Tomma villor intill presidentens residens är en säkerhetsrisk – nu ska de skyddade husen rivas

Två trävillor från 1800-talet står övergivna precis intill presidentens bostad på Talludden.

Premium

7.6.2019

Nattligt dopp eller till frisören vid midnatt? Helsingfors nattliv ska bjuda på mer än klubbar och krogar

Helsingfors ska bli en stad med ett nattliv som inte bara är bundet till restauranger och klubbar. Nu anställer staden en särskild nattlots.

6.6.2019

SK: Patientdatasystem krånglar hos HUS – läkare ombeds överföra patientuppgifter manuellt

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har problem med det nya patientdatasystemet Apotti. En del patienters diagnoser och personuppgifter har inte registrerats i det nya systemet.

6.6.2019

Invandrare firar nationaldag med stolthet i Sverige

På torsdag firas Sveriges nationaldag. Enligt en undersökning firar invandrare i Sverige nationaldagen i betydligt högre grad än infödda svenskar.

5.6.2019

"Vi får gå tillbaka till sommaren 1999 för att hitta en lika varm start på juni"

Sommarvärmen är här och vi kan räkna med varma dagar åtminstone en vecka framöver.

Premium

5.6.2019

Halla-aho vill fortsätta som ordförande för Sannfinländarna

Jussi Halla-aho meddelar att han är villig att fortsätta som ordförande för Sannfinländarna. Sannfinländarna väljer ordförande i slutet av juni.

5.6.2019

Konsertrecension: Skäggboogietrio gungar på med ålderns rätt

ZZ Top har en gedigen, 50 år gammal låtskatt att luta sig tillbaka på och trots att några låtar bara blir rutinmässigt lirande är det ett bra tryck i Texastrions spelning.

4.6.2019

Alla tjänster för familjen under ett tak i Berghäll – nytt center öppnar

Familjecentret i Berghäll i Helsingfors erbjuder inte bara traditionell barn- och mödrarådgivning, utan heltäckande socialtjänster för hela familjen.– Mår familjen bra mår också barnet bra, säger borgmästare Sanna Vesikansa.

Premium

3.6.2019

Planer på nytt svenskspråkigt centrum i Esbo framskrider

Planerna på ett svenskspråkigt centrum för kultur, dagvård, idrott, utbildning och boende framskrider vid Mattlidens område i Esbo.

16.5.2019

Efter en paus på 25 år är Storbritannien tillbaka i hockeyns internationella finrum

De brittiska supportrarna på plats i VM önskar inget annat än att vistelsen på högsta nivån blir längre än ett år.

3.5.2019

Skivrecension: Tolkningar med hjärta i sånger fyllda av smärta

"Tolkningar med hjärta i sånger fyllda av smärta sedan 1995". Så kunde en reklamslogan för Stockholmsgruppen Weeping Willows lyda.

Premium

3.5.2019

Scouter vräks från mötesstuga i Esbo

Efter 20 år som hyresgäst i en stuga vid Nokkala hamn i Esbo fick sjöscoutkåren Stormfågeln beskedet om att stugan, som fungerar som möteslokal och förråd, ska rivas. – I slutet av juli måste vi flytta och det är trist eftersom läget för vår verksamhet har varit perfekt, säger kårchef Maja Löfgren.

2.5.2019

Nytt liv på Malms flygplats verklighet redan nästa år

Det kommer att räcka länge innan Malms flygplats har förvandlats till bostadsområde. Nu pågår planering för hur området kan se ut medan det byggs. Allt med sikte på 2040-talet då området ska vara färdigt.

Premium

29.4.2019

Esbo ger grönt ljus för Spårjokern

De ökade kostnaderna för byggandet av snabbspårvägen Spårjokern väckte diskussion i Esbo stadsfullmäktige. Esbo godkände ändå ökningen i budgeten.

Premium

26.4.2019

Har du blivit uppringd av en aggressiv tidningsförsäljare? Rösten kan vara en robot

En mjukvarurobot på telefon säljer prenumerationer för sporttidningen Elmo. Roboten skyr inga medel för att få nya prenumeranter. Samtalen är ofta olagliga.