Niclas Lönnqvist

Reporter

Senast publicerade artiklar

19.6.2019

Så påverkade zonbiljetterna resandet i huvudstadsregionen

Det nya zontariffsystemet i huvudstadsregionens kollektivtrafik har lett till att allt fler passagerare väljer nya reserutter.

Premium

19.6.2019

Färre lokaltåg på kustbanan i sommar när banarbeten påverkar trafiken

Från och måndag kan passagerare i närtrafiktågen på kustbanan räkna med en hel del förändringar i tidtabeller och ett reducerat utbud av turer. Orsaken är banarbeten mellan Böle och Helsingfors centralstation.

17.6.2019

Polisen: Man sålde hemgjord sprit till missbrukare på vårdhem och hotade kunder som inte betalade

En man misstänks för att ha sålt olaglig alkohol till klienter på ett vårdhem för missbrukare i Esbo. Mannen sålde alkohol på kredit och tog klienters bankkort och nätbankskoder som pant.

17.6.2019

Inget svenskspråkigt daghem stängs i Helsingfors

Trots brist på personal i Helsingfors svenskspråkiga daghem hotas inget av stängning. Det är inte heller aktuellt att tillfälligt anställa finskspråkig personal som en tillfällig lösning.

Premium

14.6.2019

Esbo godkände direktiv för färdtjänst: "Ett steg i rätt riktning"

Esbo stads social- och hälsovårdsnämnd har godkänt färdtjänstdirektiven för seniorer och funktionsnedsatta som börjar gälla från och med nästa år. – Det här ser ut att vara ett steg i rätt riktning, men säkra kan vi inte vara innan vi har de uppdaterade direktiven till handa, säger synskadade Raoul Leidenius.

Premium

12.6.2019

Hagalund stöps om – det här är utvecklingschefens vision för fotgängarnas nya paradis

Hagalund i Esbo genomgår en stor omvandling till att bli en stadsdel där boende och service är i fokus. Bilister ska få ge plats för fotgängare och cyklister samtidigt som kontorshus blir bostadshus.

Premium

10.6.2019

Fullmäktigemöte i Esbo blev bitter kamp mellan Sannfinländarna och Blå framtid

Esbo stadsfullmäktiges sista möte för våren utvecklades till ett verbalt slagsmål mellan Sannfinländarna och Blå framtid i kampen om en plats i fullmäktiges presidium.

8.6.2019

Tomma villor intill presidentens residens är en säkerhetsrisk – nu ska de skyddade husen rivas

Två trävillor från 1800-talet står övergivna precis intill presidentens bostad på Talludden.

Premium

7.6.2019

Nattligt dopp eller till frisören vid midnatt? Helsingfors nattliv ska bjuda på mer än klubbar och krogar

Helsingfors ska bli en stad med ett nattliv som inte bara är bundet till restauranger och klubbar. Nu anställer staden en särskild nattlots.

6.6.2019

SK: Patientdatasystem krånglar hos HUS – läkare ombeds överföra patientuppgifter manuellt

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har problem med det nya patientdatasystemet Apotti. En del patienters diagnoser och personuppgifter har inte registrerats i det nya systemet.

6.6.2019

Invandrare firar nationaldag med stolthet i Sverige

På torsdag firas Sveriges nationaldag. Enligt en undersökning firar invandrare i Sverige nationaldagen i betydligt högre grad än infödda svenskar.

5.6.2019

"Vi får gå tillbaka till sommaren 1999 för att hitta en lika varm start på juni"

Sommarvärmen är här och vi kan räkna med varma dagar åtminstone en vecka framöver.

Premium

5.6.2019

Halla-aho vill fortsätta som ordförande för Sannfinländarna

Jussi Halla-aho meddelar att han är villig att fortsätta som ordförande för Sannfinländarna. Sannfinländarna väljer ordförande i slutet av juni.

5.6.2019

Konsertrecension: Skäggboogietrio gungar på med ålderns rätt

ZZ Top har en gedigen, 50 år gammal låtskatt att luta sig tillbaka på och trots att några låtar bara blir rutinmässigt lirande är det ett bra tryck i Texastrions spelning.

4.6.2019

Alla tjänster för familjen under ett tak i Berghäll – nytt center öppnar

Familjecentret i Berghäll i Helsingfors erbjuder inte bara traditionell barn- och mödrarådgivning, utan heltäckande socialtjänster för hela familjen.– Mår familjen bra mår också barnet bra, säger borgmästare Sanna Vesikansa.

Premium

3.6.2019

Planer på nytt svenskspråkigt centrum i Esbo framskrider

Planerna på ett svenskspråkigt centrum för kultur, dagvård, idrott, utbildning och boende framskrider vid Mattlidens område i Esbo.

16.5.2019

Efter en paus på 25 år är Storbritannien tillbaka i hockeyns internationella finrum

De brittiska supportrarna på plats i VM önskar inget annat än att vistelsen på högsta nivån blir längre än ett år.

3.5.2019

Skivrecension: Tolkningar med hjärta i sånger fyllda av smärta

"Tolkningar med hjärta i sånger fyllda av smärta sedan 1995". Så kunde en reklamslogan för Stockholmsgruppen Weeping Willows lyda.

Premium

3.5.2019

Scouter vräks från mötesstuga i Esbo

Efter 20 år som hyresgäst i en stuga vid Nokkala hamn i Esbo fick sjöscoutkåren Stormfågeln beskedet om att stugan, som fungerar som möteslokal och förråd, ska rivas. – I slutet av juli måste vi flytta och det är trist eftersom läget för vår verksamhet har varit perfekt, säger kårchef Maja Löfgren.

2.5.2019

Nytt liv på Malms flygplats verklighet redan nästa år

Det kommer att räcka länge innan Malms flygplats har förvandlats till bostadsområde. Nu pågår planering för hur området kan se ut medan det byggs. Allt med sikte på 2040-talet då området ska vara färdigt.

Premium

29.4.2019

Esbo ger grönt ljus för Spårjokern

De ökade kostnaderna för byggandet av snabbspårvägen Spårjokern väckte diskussion i Esbo stadsfullmäktige. Esbo godkände ändå ökningen i budgeten.

Premium

26.4.2019

Har du blivit uppringd av en aggressiv tidningsförsäljare? Rösten kan vara en robot

En mjukvarurobot på telefon säljer prenumerationer för sporttidningen Elmo. Roboten skyr inga medel för att få nya prenumeranter. Samtalen är ofta olagliga.

26.4.2019

Tummen ner i Esbo för tjänstemännens förslag till direktiv för färdtjänst

Social- och hälsovårdnämnden i Esbo har beslutat att bordlägga frågan om handlingsdirektiven för färdtjänsten för seniorer och funktionsnedsatta.

Premium

25.4.2019

Större fokus på barnfamiljer med trängd ekonomi i Esbo

Esbo stad inleder ett tvåårigt program för att bättre kartlägga och åtgärda de behov som mindre bemedlade barnfamiljer har.

Premium

24.4.2019

Kritik mot nya färdtjänsten i Esbo: "Förslaget är en stor besvikelse"

Färdtjänsten för funktionsnedsatta och seniorer ska gälla från och med i höst i 10 nyländska kommuner, men fortfarande är många frågor öppna.

Premium

23.4.2019

Ny postlag drabbar skärgårdsbor – brev och tidningar bara en gång i veckan

Postutdelning en gång i veckan. Det är den krassa verkligheten för boende i skärgården. En ny lag ger Posten trumf på hand när det gäller att bestämma om antalet utdelningsdagar i glest befolkade områden.

Premium

23.4.2019

Svensk expert om terrorn i Sri Lanka: Christchurch-kopplingen inte trovärdig

Ett nytt inbördeskrig är knappast aktuellt på Sri Lanka, men det är möjligt att landet får uppleva en serie våldsdåd efter terrorattacken. Det här tror en svensk forskare som HBL talat med.

Premium

22.4.2019

Oiva Toikka död

Den finländska formgivarlegendaren Oiva Toikka är död. Oiva Toikka avled i en ålder av 87.

20.4.2019

Juristen svarar på frågor om husbolag: Kan majoriteten förbjuda Airbnb? Kan man få bidrag för att bygga laddningsplatser?

Våren är här och med det husbolagens bolagsstämmor. Fastighetsförbundets jurist Kristel Pynnönen svarar på läsarnas frågor.

Premium

13.4.2019

Årets ungdomsarbetare: "Att hjälpa andra är inrotat i mitt liv och min själ"

Fotboll och musik förde årets pristagare för ungdomsarbete, Sabasy Ndiaye, från Senegal till Finland för 30 år sedan. – I Finland har jag lärt känna mig själv och hur långt jag kan nå, säger Ndiaye.

Premium

12.4.2019

Förkortad Spårjoker skulle spara 15 miljoner euro – beslut i Esbo på måndag

På måndag tar byggandet av Spårjokern ett steg framåt när Esbo stadsstyrelse godkänner tilläggsbudgeten som för Esbos del är 16 miljoner euro. Det är inte helt utan gnissel som beslutsfattarna i Esbo godkänner ökningen.

Premium

11.4.2019

Förlust för Yle – Kommersiella kanaler tar över sändningsrättigheter för många vintersporter

Sändningsrättigheterna för skidsporter flyttar från Yle till Nordic Entertainment Group från och med 2021.

10.4.2019

Jere Karalahtis liv på film: "Det blir en ärlig och brutal skildring om mig"

Den skandalomsusade hockeyspelaren Jere Karalahtis liv dokumenteras på vita duken. – Det blir en öppen och ärlig film, som inte saknar humor, säger Karalahti.

10.4.2019

Västmetron höjer intresset för dyra bostäder i Esbo

Intresset för bostäder som kostar mer än en halv miljon euro ökar i huvudstadsregionen. I den här kapplöpningen är Esbo en vinnare bland städerna.

Premium

10.4.2019

Ishockey-VM lockar publik i Esbo trots begränsad marknadsföring

Dam-VM i Finland spelas just nu, men hur syns det i gatubilden och hur mycket satsas på marknadsföring av evenemanget? Tillräckligt om man får tro ishockeyförbundet.

Premium

9.4.2019

Rödskogs skola läggs inte ner

Rödskogs skola är inte nedläggningshotad trots att man verkar i modulbyggnader. I framtiden kan det bli aktuellt med en helt ny svenskspråkig skola i norra Esbo.

Premium

8.4.2019

Månsson om Malms flygplats: Valfläsk som smakar gott

Efter att Miljöministeriet återremitterat frågan om skyddandet av Malms flygplats måste NTM-centralen komma med ett nytt förslag. Det här ger hopp för de som vill bevara flygplatsen för luftfart.

2.4.2019

Konkurs drabbar Wau-klubbar i svenskspråkiga Esboskolor

Wau-klubbar har varit en stor del av många skolors klubbverksamhet. Nu är verksamheten på väg att upphöra när föreningen Wau ry söks i konkurs.

Premium

2.4.2019

Stensvik ska byggas för fler invånare och jobbtillfällen

Bostäder för 1 400 invånare i en stadsdel som inte bara ska erbjuda kommersiella tjänster. Det är målet för utvecklingen av Stensvik i Esbo.

1.4.2019

Ny utbildning ska ge bättre färdigheter för inträdesprov till polisyrkeshögskolan

För att öka på intresset för studier på svenska vid polisyrkeshögskolan i Tammerfors inleds i höst en ettårig förberedande utbildning i Kronoby.

Premium

29.3.2019

Invånare får mäta luftkvaliteten i Helsingfors – mobila sensorer kan mäta luftkvaliteten under skolvägen

Nu får invånare i tre stadsdelar i Helsingfors vara med om att mäta luftkvaliteten med hjälp av bärbara och fasta sensorer som placeras på bostadshus.

29.3.2019

Glömda i förråd eller kastade i havet - i dag startar försäljningen av reparerade cyklar

Återvinningscentralen i huvudstadsregionen börjar i dag sälja en del av de 1 300 cyklar som reparerats i vinter.

Premium

28.3.2019

Arcadahallen får ett lyft - unikt koncept med idrottshall på toppen av bostadshus

Arcadahallen är yrkeshögskolan Arcadas nya stolthet. På toppen av ett bostadshus för studerande erbjuds möjligheter till motion och utbildning av idrottsinstruktörer och fysioterapeuter.

Premium

27.3.2019

Gamla kulturbyggnader i Köklax riskerar rivas

Framtiden för en del kulturhistoriska byggnader i Köklax i Esbo är oviss. Många byggnader är i dåligt skick och staden vill sälja sina byggnader med krav på att köparen måste renovera fastigheterna. Den ovissa framtiden för många gamla hus väcker oro bland invånare och hyresgäster.

Premium

22.3.2019

Stockmanns vd säger upp sig: "Ny vd får ta fram yxan igen"

Styrelsen strävar efter att rekrytera en ny verkställande direktör så fort som möjligt.

21.3.2019

Lappvikens hyresgäster får förlängda hyreskontrakt

Hyresgästerna som verkar i Lappvikens sjukhusbyggnader får förlängt hyreskontrakt.

19.3.2019

Esbo stad vill ha starkare muskler för Kameleonten

I slutet av februari beslöt Esbo stadsfullmäktige mot stadsstyrelsens vilja att inte gå i borgen för ett lån på 23 miljoner euro för byggandet av idrottshallen Kameleonten i Alberga. Nu utreds möjligheter till annan finansiering.

Premium

17.3.2019

Slut på stadens köpavtal kan slå hårt mot små daghem i Esbo

Esbo stad planerar att införa servicesedlar i daghem. Därmed är det också slut på stadens köpavtal med de privata daghemmen. – Ett slut på köpavtalet kan bli ödesdiger för vår ekonomi, säger Lekskolan Sockans föreståndare Marianne Virkama.

Premium

14.3.2019

Pertti Salolainen: "Jag ber varje kväll för att brexit inte ska bli verklighet"

– Även om jag inte är religiös ber jag varje kväll för att brexit inte blir verklighet för britterna, säger riksdagsledamot Pertti Salolainen som har en gedigen erfarenhet av att följa med det brittiska samhället. Efter snart 50 år inom politiken har Salolainen om några veckor gjort sitt i Riksdagshuset.

Premium

13.3.2019

Det nya zonsystemet lanseras 27 april

Den 27 april börjar det nya zonsystemet gälla i huvudstadsregionens kollektivtrafik.