Niclas Lönnqvist

Reporter

Senast publicerade artiklar

23.4.2019

Ny postlag drabbar skärgårdsbor – brev och tidningar bara en gång i veckan

Postutdelning en gång i veckan. Det är den krassa verkligheten för boende i skärgården. En ny lag ger Posten trumf på hand när det gäller att bestämma om antalet utdelningsdagar i glest befolkade områden.

Premium

23.4.2019

Svensk expert om terrorn i Sri Lanka: Christchurch-kopplingen inte trovärdig

Ett nytt inbördeskrig är knappast aktuellt på Sri Lanka, men det är möjligt att landet får uppleva en serie våldsdåd efter terrorattacken. Det här tror en svensk forskare som HBL talat med.

Premium

22.4.2019

Oiva Toikka död

Den finländska formgivarlegendaren Oiva Toikka är död. Oiva Toikka avled i en ålder av 87.

20.4.2019

Juristen svarar på frågor om husbolag: Kan majoriteten förbjuda Airbnb? Kan man få bidrag för att bygga laddningsplatser?

Våren är här och med det husbolagens bolagsstämmor. Fastighetsförbundets jurist Kristel Pynnönen svarar på läsarnas frågor.

Premium

13.4.2019

Årets ungdomsarbetare: "Att hjälpa andra är inrotat i mitt liv och min själ"

Fotboll och musik förde årets pristagare för ungdomsarbete, Sabasy Ndiaye, från Senegal till Finland för 30 år sedan. – I Finland har jag lärt känna mig själv och hur långt jag kan nå, säger Ndiaye.

Premium

12.4.2019

Förkortad Spårjoker skulle spara 15 miljoner euro – beslut i Esbo på måndag

På måndag tar byggandet av Spårjokern ett steg framåt när Esbo stadsstyrelse godkänner tilläggsbudgeten som för Esbos del är 16 miljoner euro. Det är inte helt utan gnissel som beslutsfattarna i Esbo godkänner ökningen.

Premium

11.4.2019

Förlust för Yle – Kommersiella kanaler tar över sändningsrättigheter för många vintersporter

Sändningsrättigheterna för skidsporter flyttar från Yle till Nordic Entertainment Group från och med 2021.

10.4.2019

Jere Karalahtis liv på film: "Det blir en ärlig och brutal skildring om mig"

Den skandalomsusade hockeyspelaren Jere Karalahtis liv dokumenteras på vita duken. – Det blir en öppen och ärlig film, som inte saknar humor, säger Karalahti.

10.4.2019

Västmetron höjer intresset för dyra bostäder i Esbo

Intresset för bostäder som kostar mer än en halv miljon euro ökar i huvudstadsregionen. I den här kapplöpningen är Esbo en vinnare bland städerna.

Premium

10.4.2019

Ishockey-VM lockar publik i Esbo trots begränsad marknadsföring

Dam-VM i Finland spelas just nu, men hur syns det i gatubilden och hur mycket satsas på marknadsföring av evenemanget? Tillräckligt om man får tro ishockeyförbundet.

Premium

9.4.2019

Rödskogs skola läggs inte ner

Rödskogs skola är inte nedläggningshotad trots att man verkar i modulbyggnader. I framtiden kan det bli aktuellt med en helt ny svenskspråkig skola i norra Esbo.

Premium

8.4.2019

Månsson om Malms flygplats: Valfläsk som smakar gott

Efter att Miljöministeriet återremitterat frågan om skyddandet av Malms flygplats måste NTM-centralen komma med ett nytt förslag. Det här ger hopp för de som vill bevara flygplatsen för luftfart.

2.4.2019

Konkurs drabbar Wau-klubbar i svenskspråkiga Esboskolor

Wau-klubbar har varit en stor del av många skolors klubbverksamhet. Nu är verksamheten på väg att upphöra när föreningen Wau ry söks i konkurs.

Premium

2.4.2019

Stensvik ska byggas för fler invånare och jobbtillfällen

Bostäder för 1 400 invånare i en stadsdel som inte bara ska erbjuda kommersiella tjänster. Det är målet för utvecklingen av Stensvik i Esbo.

1.4.2019

Ny utbildning ska ge bättre färdigheter för inträdesprov till polisyrkeshögskolan

För att öka på intresset för studier på svenska vid polisyrkeshögskolan i Tammerfors inleds i höst en ettårig förberedande utbildning i Kronoby.

Premium

29.3.2019

Invånare får mäta luftkvaliteten i Helsingfors – mobila sensorer kan mäta luftkvaliteten under skolvägen

Nu får invånare i tre stadsdelar i Helsingfors vara med om att mäta luftkvaliteten med hjälp av bärbara och fasta sensorer som placeras på bostadshus.

29.3.2019

Glömda i förråd eller kastade i havet - i dag startar försäljningen av reparerade cyklar

Återvinningscentralen i huvudstadsregionen börjar i dag sälja en del av de 1 300 cyklar som reparerats i vinter.

Premium

28.3.2019

Arcadahallen får ett lyft - unikt koncept med idrottshall på toppen av bostadshus

Arcadahallen är yrkeshögskolan Arcadas nya stolthet. På toppen av ett bostadshus för studerande erbjuds möjligheter till motion och utbildning av idrottsinstruktörer och fysioterapeuter.

Premium

27.3.2019

Gamla kulturbyggnader i Köklax riskerar rivas

Framtiden för en del kulturhistoriska byggnader i Köklax i Esbo är oviss. Många byggnader är i dåligt skick och staden vill sälja sina byggnader med krav på att köparen måste renovera fastigheterna. Den ovissa framtiden för många gamla hus väcker oro bland invånare och hyresgäster.

Premium

22.3.2019

Stockmanns vd säger upp sig: "Ny vd får ta fram yxan igen"

Styrelsen strävar efter att rekrytera en ny verkställande direktör så fort som möjligt.

21.3.2019

Lappvikens hyresgäster får förlängda hyreskontrakt

Hyresgästerna som verkar i Lappvikens sjukhusbyggnader får förlängt hyreskontrakt.

19.3.2019

Esbo stad vill ha starkare muskler för Kameleonten

I slutet av februari beslöt Esbo stadsfullmäktige mot stadsstyrelsens vilja att inte gå i borgen för ett lån på 23 miljoner euro för byggandet av idrottshallen Kameleonten i Alberga. Nu utreds möjligheter till annan finansiering.

Premium

17.3.2019

Slut på stadens köpavtal kan slå hårt mot små daghem i Esbo

Esbo stad planerar att införa servicesedlar i daghem. Därmed är det också slut på stadens köpavtal med de privata daghemmen. – Ett slut på köpavtalet kan bli ödesdiger för vår ekonomi, säger Lekskolan Sockans föreståndare Marianne Virkama.

Premium

14.3.2019

Pertti Salolainen: "Jag ber varje kväll för att brexit inte ska bli verklighet"

– Även om jag inte är religiös ber jag varje kväll för att brexit inte blir verklighet för britterna, säger riksdagsledamot Pertti Salolainen som har en gedigen erfarenhet av att följa med det brittiska samhället. Efter snart 50 år inom politiken har Salolainen om några veckor gjort sitt i Riksdagshuset.

Premium

13.3.2019

Det nya zonsystemet lanseras 27 april

Den 27 april börjar det nya zonsystemet gälla i huvudstadsregionens kollektivtrafik.

5.3.2019

Information om skidtävling uteblev för svenskspråkiga barn i Esbo

När Esbo stad på onsdag ordnar skidtävling för barn och ungdomar når informationen inte ut till de svenskspråkiga skolorna. Orsak – de svenskspråkiga använder ett annat system för information och anmälningar än de finskspråkiga.

Premium

4.3.2019

Ny bussterminal ska ge Hagalund ett välbehövligt lyft

Den nya bussterminalen i Hagalund ska bli ett lyft för kollektivtrafiken mellan Helsingfors och Esbo. Man hoppas också på att Hagalunds terminal blir en välbehövlig injektionsspruta för butiker och företag.

4.3.2019

Ny färdtjänst oroar taxikunder som är beroende av skjutsarna – "Frågan är om responsen haft någon betydelse"

Att inte ha möjlighet att göra ett kort uppehåll vid bankautomaten på en taxiresa mellan hemmet och jobbet. Bland annat det här oroar synskadade Kaisa Penttilä och Raoul Leidenius. De anser att det nya systemet för färdtjänster i västra Nyland blir en klar försämring i det dagliga livet.

Premium

28.2.2019

Kraftiga prishöjningar på el av Helsingfors Energi

Helsingfors Energi, Helen, som ägs av Helsingfors stad, höjer priset på el. De nya priserna träder i kraft i början av april och berör elavtal som gäller tills vidare.

27.2.2019

Idrottshallsbygget Kameleonten stöter på hinder

Idrottshallen Kameleonten som planeras i Alberga idrottspark i Esbo har stött på patrull i stadsfullmäktige. Staden vill inte gå i borgen för ett lån på 23 miljoner euro som är kopplat till värdet på den tomt som Logen i Gröndal UF planerar att sälja för att finansiera hallbygget.

Premium

25.2.2019

Zonsystemets start i det dunkla - Esbo missnöjt med zonindelning

Zonsystemet som ska införas i huvudstadsregionens kollektivtrafik har länge varit föremål för kritik och kritiken är inte på väg att avta. I Esbo vill man att kartan för zongränserna ritas om senast då metrolinjen till Stensvik blir färdig.

Premium

12.2.2019

Finlandssvenska Jenny Gyllander med på Forbes lista – "Jag vill framhäva företag som bidrar till en mer hållbar konsumtion"

På tidningen Forbes färska lista över framgångsrika européer under 30 år finns finlandssvenska Jenny Gyllander. HBL nådde henne på Bali där hon är på semester.

12.2.2019

"Vi borde utesluta stora vårdföretag från upphandlingsrundor"

Hur fungerar övervakningen av vården i Helsingfors? Om man får tro de förtroendevalda så är övervakningen på en hyfsad nivå, men det finns plats för förbättringar.

Premium

8.2.2019

De "försvunna" skärmdumparna i Mattlidenfallet dök upp

Sjabblade polisen bort utredningen av fallet i Mattliden där en lärare misstänktes för sexuellt antastande? Mycket är oklart i polisens agerande i utredningen av fallet.

Premium

7.2.2019

På Sommaröarna i Esbo gäller estniska operatörers nät

På Sommaröarna i Esbo har invånare länge brottats med dålig hörbarhet för mobiltelefoner. Terrängen med höga berg och skogar gör att signalerna från de befintliga basstationerna på fastlandet inte når fram. Det upprör både fast bosatta och sommargäster på området. – Det kan bli dyrt att ringa via Estland, säger Inka Finell.

Premium

6.2.2019

Polisen inleder ny förundersökning om misstänkta fall av sexuella trakasserier i Mattliden

Polisen inleder på nytt förundersökningen i ett fall där en före detta lärare i Mattlidens grundskola och gymnasium misstänks för sexuella trakasserier mot kolleger och elever.

Premium

5.2.2019

Finlandsaktuella Ebbot Lundberg: "Jorden kan lätt skaka av oss om vi är besvärliga"

Ebbot Lundberg gästar flitigt Finland i vinter. Nu är han på turné tillsammans med Indigo Children och senare i februari uppträder han med sitt genombrottsband Union Carbide Productions.

Premium

4.2.2019

Niclas Lönnqvist: Svårslagen mästare flyger nu på de eviga molnen

Fyrfaldige OS-guldmedaljören i backhoppning Matti Nykänen hade sina framgångar och motgångar både som idrottare och privatperson. Hans bedrifter som backhoppare är ändå svårslagna.

1.2.2019

Kokhet drabbning slutade i förlust för HIFK

Välspelat, fartfyllt och underhållande. Tre ord som mer än väl beskriver fredagskvällens heta drabbning i ligamatchen mellan TPS och HIFK. Hemmalaget fick det sista ordet i sudden death när guldhjälmen Oula Palve såg till att TPS slog HIFK med 4–3.

Premium

31.1.2019

Blivande officer Lindberg leder trupper i krig och fred

För den tekniskt intresserade kadetten Willy Lindberg var yrkesvalet efter beväringstiden lätt. Livet som blivande officer bjuder på brett utbud av olika yrkesroller.

Premium

25.1.2019

Muminröster hyllar ny serie i en hektisk värld

Det är en månad kvar till premiären för den nya animerade serien Mumindalen. Premiärfesten på Vita Salen i Helsingfors bjöd på stjärnglans med de svenskspråkiga rösterna som givna kort i vimlet.

Premium

23.1.2019

Handbok ger råd om hur skolor ska hantera trakasserier

Utbildningsstyrelsen har utfärdat klara anvisningar om hur skolor ska hantera fall av sexuella trakasserier. I fjol utgavs boken "Handbok för att förebygga och ingripa i sexuella trakasserier i skolor och läroanstalter".

Premium

23.1.2019

Rektorer i Mattliden krävde att få se innehåll på studerandes telefoner

Rektorerna vid Mattlidens gymnasium krävde i fjol att få se innehållet i en Whatsappgrupp som studerande hade grundat för att diskutera den misstänkta lärarens beteende.

Premium

17.1.2019

Lärare i Mattliden trakasserade elever och kvinnliga kolleger

En gymnastiklärare i Mattliden uppges ha sextrakasserat en gymnasiestuderande och kommenterat grundskoleelevers, gymnasiestuderandes och kollegers kroppar. Esbo stads åtgärd: omplacera honom till ett annat jobb.

Premium

10.1.2019

HBL frågar rektorerna: Räknas klimatstrejk som frånvaro från skolan?

Är det rätt att vara frånvarande från skolarbetet på grund av en klimatstrejk? De svenskspråkiga gymnasierna i Helsingfors har olika riktlinjer.– Strejkar man så räknas det som frånvaro, säger Gymnasiet Lärkans rektor Magnus Westerlund.

9.1.2019

Elmu utan tak om ett år: "Läget är kritiskt"

Föreningen för levande musik i Helsingfors, Elmu, har en längre tid letat efter ersättande utrymmen för Nosturi i Sandviken som ska rivas till förmån för bostäder. Elmus hyreskontrakt går ut i december i år och tiden för att hitta en tillfällig eller permanent lösning i utrymmesfrågan är knapp.

7.1.2019

Esbo ger grönt ljus för planering av kulturcentrum för barn

Esbo stadsstyrelses närings- och konkurrenskraftssektion har beviljat en planeringsreservation för ett kulturcentrum för barn på Björnholm.

Premium

5.1.2019

Kritik mot planerat barnkulturcentrum i Esbo: "Avsett för bilister"

Ett centrum för barnkultur planeras på Björnholm invid Västerleden i Esbo. Barnvärlden delar beslutsfattarna i Esbo. Förespråkarna ser möjligheter i att utveckla Björnholm medan kritikerna hävdar att områdets naturvärden förloras.

Premium

30.12.2018

Bygga nytt och riva gammalt präglar livet i Vanda

Planer på en spårväg och kritik mot hur personalen behandlas sysselsatte politiker och tjänstemän i Vanda 2018.

Premium

30.12.2018

Robot, bussar och rutten simhall engagerade i Esbo och Grankulla

Direkta busslinjer, ny biskop, ett digilab och en simhall vars renovering aldrig blev färdig. Det engagerade beslutsfattare, tjänstemän och invånare i Esbo och Grankulla 2018.

Premium