Niclas Lönnqvist

Reporter

Senast publicerade artiklar

12.2.2019

Finlandssvenska Jenny Gyllander med på Forbes lista – "Jag vill framhäva företag som bidrar till en mer hållbar konsumtion"

På tidningen Forbes färska lista över framgångsrika européer under 30 år finns finlandssvenska Jenny Gyllander. HBL nådde henne på Bali där hon är på semester.

12.2.2019

"Vi borde utesluta stora vårdföretag från upphandlingsrundor"

Hur fungerar övervakningen av vården i Helsingfors? Om man får tro de förtroendevalda så är övervakningen på en hyfsad nivå, men det finns plats för förbättringar.

Premium

8.2.2019

De "försvunna" skärmdumparna i Mattlidenfallet dök upp

Sjabblade polisen bort utredningen av fallet i Mattliden där en lärare misstänktes för sexuellt antastande? Mycket är oklart i polisens agerande i utredningen av fallet.

Premium

7.2.2019

På Sommaröarna i Esbo gäller estniska operatörers nät

På Sommaröarna i Esbo har invånare länge brottats med dålig hörbarhet för mobiltelefoner. Terrängen med höga berg och skogar gör att signalerna från de befintliga basstationerna på fastlandet inte når fram. Det upprör både fast bosatta och sommargäster på området. – Det kan bli dyrt att ringa via Estland, säger Inka Finell.

Premium

6.2.2019

Polisen inleder ny förundersökning om misstänkta fall av sexuella trakasserier i Mattliden

Polisen inleder på nytt förundersökningen i ett fall där en före detta lärare i Mattlidens grundskola och gymnasium misstänks för sexuella trakasserier mot kolleger och elever.

Premium

5.2.2019

Finlandsaktuella Ebbot Lundberg: "Jorden kan lätt skaka av oss om vi är besvärliga"

Ebbot Lundberg gästar flitigt Finland i vinter. Nu är han på turné tillsammans med Indigo Children och senare i februari uppträder han med sitt genombrottsband Union Carbide Productions.

Premium

4.2.2019

Niclas Lönnqvist: Svårslagen mästare flyger nu på de eviga molnen

Fyrfaldige OS-guldmedaljören i backhoppning Matti Nykänen hade sina framgångar och motgångar både som idrottare och privatperson. Hans bedrifter som backhoppare är ändå svårslagna.

1.2.2019

Kokhet drabbning slutade i förlust för HIFK

Välspelat, fartfyllt och underhållande. Tre ord som mer än väl beskriver fredagskvällens heta drabbning i ligamatchen mellan TPS och HIFK. Hemmalaget fick det sista ordet i sudden death när guldhjälmen Oula Palve såg till att TPS slog HIFK med 4–3.

Premium

31.1.2019

Blivande officer Lindberg leder trupper i krig och fred

För den tekniskt intresserade kadetten Willy Lindberg var yrkesvalet efter beväringstiden lätt. Livet som blivande officer bjuder på brett utbud av olika yrkesroller.

Premium

25.1.2019

Muminröster hyllar ny serie i en hektisk värld

Det är en månad kvar till premiären för den nya animerade serien Mumindalen. Premiärfesten på Vita Salen i Helsingfors bjöd på stjärnglans med de svenskspråkiga rösterna som givna kort i vimlet.

Premium

23.1.2019

Handbok ger råd om hur skolor ska hantera trakasserier

Utbildningsstyrelsen har utfärdat klara anvisningar om hur skolor ska hantera fall av sexuella trakasserier. I fjol utgavs boken "Handbok för att förebygga och ingripa i sexuella trakasserier i skolor och läroanstalter".

Premium

23.1.2019

Rektorer i Mattliden krävde att få se innehåll på studerandes telefoner

Rektorerna vid Mattlidens gymnasium krävde i fjol att få se innehållet i en Whatsappgrupp som studerande hade grundat för att diskutera den misstänkta lärarens beteende.

Premium

17.1.2019

Lärare i Mattliden trakasserade elever och kvinnliga kolleger

En gymnastiklärare i Mattliden uppges ha sextrakasserat en gymnasiestuderande och kommenterat grundskoleelevers, gymnasiestuderandes och kollegers kroppar. Esbo stads åtgärd: omplacera honom till ett annat jobb.

Premium

10.1.2019

HBL frågar rektorerna: Räknas klimatstrejk som frånvaro från skolan?

Är det rätt att vara frånvarande från skolarbetet på grund av en klimatstrejk? De svenskspråkiga gymnasierna i Helsingfors har olika riktlinjer.– Strejkar man så räknas det som frånvaro, säger Gymnasiet Lärkans rektor Magnus Westerlund.

9.1.2019

Elmu utan tak om ett år: "Läget är kritiskt"

Föreningen för levande musik i Helsingfors, Elmu, har en längre tid letat efter ersättande utrymmen för Nosturi i Sandviken som ska rivas till förmån för bostäder. Elmus hyreskontrakt går ut i december i år och tiden för att hitta en tillfällig eller permanent lösning i utrymmesfrågan är knapp.

7.1.2019

Esbo ger grönt ljus för planering av kulturcentrum för barn

Esbo stadsstyrelses närings- och konkurrenskraftssektion har beviljat en planeringsreservation för ett kulturcentrum för barn på Björnholm.

Premium

5.1.2019

Kritik mot planerat barnkulturcentrum i Esbo: "Avsett för bilister"

Ett centrum för barnkultur planeras på Björnholm invid Västerleden i Esbo. Barnvärlden delar beslutsfattarna i Esbo. Förespråkarna ser möjligheter i att utveckla Björnholm medan kritikerna hävdar att områdets naturvärden förloras.

Premium

30.12.2018

Bygga nytt och riva gammalt präglar livet i Vanda

Planer på en spårväg och kritik mot hur personalen behandlas sysselsatte politiker och tjänstemän i Vanda 2018.

Premium

30.12.2018

Robot, bussar och rutten simhall engagerade i Esbo och Grankulla

Direkta busslinjer, ny biskop, ett digilab och en simhall vars renovering aldrig blev färdig. Det engagerade beslutsfattare, tjänstemän och invånare i Esbo och Grankulla 2018.

Premium

27.12.2018

Näthandlare sviker kunder med försenade julleveranser

Blev du utan ditt julpaket trots att du hade lagt in din beställning i nätbutiken i god tid? Du är inte ensam om problemet. En del nätbutiker har haft svårt att leverera paketen i tid, men det gäller också varor som köpts på förhand i vanliga butiker.

Premium

22.12.2018

Stuba Nikula: "Varje evenemang skapar en egen identitet för Helsingfors"

Den erfarna evenemangsarrangören Stuba Nikula har utsetts till chef för Helsingfors evenemangsstiftelse som bland annat har hand om Helsingfors festspel och Lux Helsinki. Enligt Nikula ska inte bara stora evenemang synas och höras i staden. Varje litet evenemang bidrar till att skapa en egen identitet för staden.

Premium

18.12.2018

Uppstartsföretag erbjuder guldkorn för noggranna placerare

Med ett perspektiv från både Finland och Tyskland beskriver Marika af Enehjelm uppstartsföretagens kamp mot stora företag som en match mellan David och Goljat, men i många fall lönar det sig att vara på Davids sida.

Premium

14.12.2018

Filmregissören Matti Kassila död

Filmregissören Matti Kassila har avlidit i en ålder av 94. Han blev främst känd som regissör för Kommissarie Palmu-filmerna.

13.12.2018

Elever i Mattliden grillade SFP-politiker om klimat och invandring

Många aktuella ämnen togs upp när elever i Mattlidens gymnasium i Esbo ställde frågor till riksdagsledamöterna Anders Adlercreutz och Anna-Maja Henriksson.

11.12.2018

Kommentar: Lär invandrare svenska, men också finska

Handen på hjärtat! I hur många jobb klarar du dig enbart på svenska i huvudstadsregionen? skriver Niclas Lönnqvist.

Premium

11.12.2018

Fonder skjuter in pengar för integration och undervisning på svenska

Nu ska finskspråkiga elever uppmuntras till att läsa svenska medan invandrare ska hjälpas på traven med att integreras på samma språk.

Premium

10.12.2018

Simhallen i Hagalund rivs – ny hall färdig 2023

Efter flera år av ovisshet och misslyckade renoveringar sträcker Esbo stad upp händerna och föreslår att simhallen i Hagalund rivs och ersätts med en ny hall som är färdig senast 2023.

Premium

10.12.2018

Metron räckte inte – direktbussar till Kampen blev en succé

I oktober började trafiken på fyra direkta busslinjer från västra Esbo till Kampen. Återinförandet av de direkta busslinjerna har varit en succé och har hjälpt att med att minska på fullbelagda metrotåg i morgonrusningen.

Premium

9.12.2018

Debattören Nicolas von Kraemer: "Vi har ett lamt debattklimat"

Historikern Nicolas von Kraemer har den senaste tiden synts flitigt i bland annat HBL:s debattspalter. Yrkesvalet för den samhällsintresserade von Kraemer var lätt, men han kunde också ha blivit arkitekt.

Premium

8.12.2018

Skivår med lokala vibbar – här är bästa albumen från 2018

Gräv där du står tycks vara devisen bland både artister och kritiker just nu. Därför kom skivåret 2018 att präglas av finlandssvenska kändisar och doldisar, österbottnisk indiepop och ordlösa sånger från Tölö, men också emotionellt högspänd rock, solocembalomusik från 1600-talets Italien och musik av artister med hjärntumörer. Här är våra val, håll till godo!

3.12.2018

Tunnel till Tallinn inget spillrör för finansiär från Dubai

Peter Vesterbackas projekt för att bygga en tunnel mellan Tallinn och Helsingfors har fått en extern finansiär från Förenade Arabemiraten.

Premium

30.11.2018

"Vi vill börja bygga Garden Helsinki nästa år"

Målet för bakgrundskrafterna bakom Garden Helsinki är att inleda byggandet nästa år. Det är optimistiskt när projektet saknar bygglov och detaljplanen för området inte godkänts i Helsingfors stads beslutande organ.

30.11.2018

Oklart när Garden Helsinki får bygglov

På fredag offentliggörs byggherren för Garden Helsinki-arenan. Det lär ändå dröja ett tag innan byggandet börjar.

29.11.2018

Cyborgen Chris Dancy är ständigt uppkopplad för ett bättre liv

Han har kallats för världens mest uppkopplade man, men numera definierar han sig själv som en cyborg – en hybrid mellan en människa och en maskin. Att vara ständigt uppkopplad har i tio år varit amerikanen Chris Dancys nyckel till ett hälsosammare liv.

Premium

28.11.2018

Skivrecension: Moneybrother ger full valuta för lyssning

Moneybrother gör själfull musik som inte saknar känsla och integritet. Det nya albumet är ett starkt bevis på Anders Wendins kunskaper i att greja ihop låtar som kryper sig under skinnet.

27.11.2018

Piratpartiets nya ordförande: "Jag är alltid glad efter ett fullmäktigemöte"

Från att ha varit ett parti som enbart koncentrerar sig på upphovsrättsliga frågor vill Piratpartiet nå ut till en bredare publik med ett mångsidigare program. – Vi ska ta en plats i riksdagen i vårens val, säger den nya ordföranden Petrus Pennanen.

26.11.2018

Radio City var urbana kulturens föregångare på 80-talet

Året 1985 blev historiskt i finländsk etermedia. Efter flera decennier med ett rundradiomonopol fick 19 lokalradiokanaler tillstånd att sända program i etern. Den mest mytomspunna blev den urbana Helsingforskulturens flaggskepp Radio City.

20.11.2018

"Sterilitet kan likställas med tortyr" - finsk translag lever inte upp till internationella mål

En grupp frivilligorganisationer överräckte på tisdagen en protestlista med 20 000 underskrifter till riksdagen. Protestlistan vill ha ändringar i den strikta translagen i Finland.

19.11.2018

Ishockey ställs mot innebandy när juniorlag stöds "orättvist" i Esbo

Stödet till idrottsföreningarnas juniorverksamhet engagerade Esbo stadsfullmäktige på måndagskvällen. Stödet upplevs som orättvist mellan de olika grenarna.

17.11.2018

Video: Folk Utan Dräkt sjunger om erotik med glimten i ögat

Sexualitet ska få vara roligt och skamlöst. Det är duon Folk Utan Dräkt, som sjunger erotiska visor, övertygad om.

15.11.2018

Bordell med sexdockor öppnade i Helsingfors

Finlands första bordell där sexuella tjänster erbjuds av dockor har öppnat i Gamlas i Helsingfors. Företeelsen väcker både förståelse och kritik. – Det är klart att det är bättre att en docka utnyttjas än en levande människa, säger Svenska kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren.

14.11.2018

Två takras i skolor på kort tid – många faktorer spelar in

Taket har rasat ner i två olika skolor de senaste veckorna. Många skolor är i behov av renovering – men elever behöver inte vara oroliga, enligt Jari Puttonen, professor i husbyggnadsteknik.

10.11.2018

Laine har krutet torrt: Sköt Avalanche i sank

Winnipeg Jets Patrik Laine och Minnesota Wilds Mikael Granlund antecknades i målprotokollet i nattens NHL-matcher. Winnipeg vann över Colorado Avalanche medan Wild snodde poängen av Anaheim Ducks på bortaplan.

7.11.2018

Esbo stifts nya biskop: "Kyrkan ska viga samkönade par"

Med ett gediget internationellt kunnande på meritförteckningen återvänder den nyvalda biskopen för Esbo stift, Kaisamari Hintikka, till Finland efter sju år i Schweiz.

5.11.2018

Bokhandel kritiseras för maskulint farsdagsutbud

Böcker av män som ska läsas av män. Böcker med stora bokstäver på pärmarna. Kritiken mot bokhandlarnas och förläggarnas sätt att marknadsföra böcker inför fars dag har blossat upp.

1.11.2018

Esbo investerar miljarder i västmetron, skolor och daghem

Esbo stad satsar stort på renoveringar av skolor och daghem samt västmetrons förlängning och infrastruktur. Budgeten för 2019 är ett dokument med siktet ställt långt in i framtiden.

1.11.2018

Nu kan hon åka direkt buss igen till jobbet – via en omväg

När busslinjerna från västra Esbo till Kampen lades ner förlorade Linda Norrgård sin direkta och bekväma förbindelse mellan hemmet i Nöykis och jobbet i Gräsviken. Nu gläds hon över att det igen finns direkta busslinjer, även om det för henne krävs en liten omväg för att stiga på bussen.

30.10.2018

Virtuellt spel sporrar äldre till motion

I ett år har man i Folkhälsans boende i Hagalund i Esbo testat ett virtuellt verklighetsspel som fungerar som komplement till motion och gymnastik. Spelet som utvecklats i Danmark får tack av både personal och boende.

26.10.2018

Esbo ska sköta om tio kommuners färdtjänst

Esbo ska bli centralort för färdtjänsten i tio kommuner. Vem som sköter om centralen och skjutsarna klarnar efter att konkurrensutsättningen är klar senast om ett år.

25.10.2018

Lokala politiker hos De gröna kluvna i valet av tillfällig ordförande

Bland lokalpolitiker hos De gröna i huvudstadsregionen går åsikterna isär om vem som ska efterträda Touko Aalto. Ny ordförande som ska lotsa partiet i riksdagsvalskampanjen väljs om knappt två veckor av partifullmäktige.