Niclas Erlin

Niclas Erlin

Reporter

Jobbar som frilansreporter och skriver främst för tidningarna Västra Nyland, Hangötidningen och Värme- och sanitetsteknikern. Utbildning, forskning, politik och arbetslivet är ämnen som jag gärna skriver om. Har studerat nordisk historia och hunnit arbeta som reporter på Meddelanden från Åbo Akademi och Västra Nyland. Har också fungerat som redaktör för Västnyländsk årsbok och skrivit några historiker. Den senaste handlar om Raseborgs slott och den utkom sommaren 2018.

Senast publicerade artiklar

15.2.2019

Axxell vill resa ett riktigt bostadshus som en del av utbildningen

Målet är att ge en mångsidig bild av ett byggprojekt.

Premium

30.1.2019

Donationer ger större muskler

Yrkeshögskolan Novia som tillsammans med kollegan Arcada toppar listan i fjolårets stora medelinsamlingskampanj vill satsa på ökad synlighet och mera samarbete med andra parter.

Premium

23.12.2018

Goda öron och gott hjärta behövs

En diakon möter personer i alla åldrar och i väldigt olika livssituationer. Jobbet är krävande, men ger också mycket glädje.

Premium

22.12.2018

När förnuftet flög sin väg

Mirkka Lappalainens bok om häxhysterin i vårt land på 1600-talet visar hur tokigt det går då vidskepelsen gör intrång i de normala rättsprocesserna.

Premium

2.12.2018

Film, fyrar: Gamla fyrar behöver eldsjälar

Tittaren får ta del av storslagna vyer och möta många intressanta personer i fyrsällskapets nya film om fyröar i Estland och vår egen skärgård.

25.11.2018

Bok om barndom öppnar ögonen

Berättelsen om Mustafa Saeed Al-Hashims uppväxt i Bagdad får mycket respons. Mustafas vardag i Finland fylls med jobb och språkstudier. Målet är en studieplats vid Åbo universitet.

10.11.2018

Näyttävä teos tärkeästä saaresta

Majakkaseuran painotuore historiakirja Gustavsvärnistä on tervetullut teos. Saari on nykyisin asumaton, mutta se kuhisi toimintaa menneinä vuosisatoina.

10.11.2018

Praktverk om viktig ö

Fyrsällskapets pinfärska historik om Gustavsvärn är ett välkommet bidrag. Ön är i dag obebodd, men dess tidigare sekel är späckade med aktivitet.

6.11.2018

Villa Skeppet öppnas snart

Christine och Göran Schildts stiftelse flyttar sin verksamhet till det Aaltoritade huset, som blir tillgängligt också för allmänheten. Verksamheten på Leros ska skötas av en ny förening.

23.10.2018

Kulturhus som drivs med stort hjärta

Repertoaren har varit omfattande under de tio år som Karelia bjudit publiken på olika kulturprogram i Ekenäs.

22.10.2018

Ledare: Digitalt utanförskap glöms ofta bort

Smarttelefonen är en livsnerv även för de svagaste, men vi måste ta större hänsyn till dem som riskerar att stängas utanför de möjligheter som nätet ger.

20.10.2018

Krigets mångfald lyfts fram

Olika aspekter av krigshändelserna på Hangö udd är i fokus i ett nytt och omfattande konfliktarkeologiskt projekt. Arbetet engagerar både allmänheten och fackfolk.

20.10.2018

Krigets mångfald lyfts fram

Olika aspekter av krigshändelserna på Hangö udd är i fokus i ett nytt och omfattande konfliktarkeologiskt projekt. Arbetet engagerar både allmänheten och fackfolk.

20.10.2018

Sodan monimuotoisuus huomion kohteena

Hankoniemen sotatapahtumat eri näkökulmista ovat keskiössä uudessa ja kattavassa konfliktiarkeologisessa hankkeessa. Työhön halutaan mukaan sekä maallikkoja että ammattilaisia.

11.10.2018

Ledare: Vi borde tala mer om bilbränderna

Det är ett stort brott att tutta eld på fordon. Bränderna kan få allvarliga följder och innebär alltid en förlust för bilägaren.

5.10.2018

Sätt betyg på din närmiljö

Invånarnas tankar om vattnets tillstånd i Raseborg blir en viktig del i aktuell forskning. Ruslan Gunko vill veta vilken betydelse ekologiskt hållbara lösningar har för människan och samhället.

30.9.2018

Jobb i hetluften väntar i USA

I fem månaders tid kommer Filip Björklöf att arbeta som praktikant för senator Ron Wyden i Washington D.C.

26.9.2018

Informatören som trivs på fältet

I sitt arbete inom försvaret får Hanna Tallberg kombinera flera olika intressen. Jobbet som informatör är väldigt flexibelt och kräver kreativitet.

25.9.2018

Linjen i skick under kalla kriget

Befästningsverken på Hangö udd har hållits i viss beredskap även efter de senaste krigen.

25.9.2018

Unga bjuds till fronten

Genom ett nytt projekt ska krigets verklighet öppnas upp även för de yngre generationerna. Frontmuseet erbjuder skolklasser besök och vill därmed ge de unga en dos lokalhistoria.

9.9.2018

Viktig ankarplats hedras

Naturhamnen i Lappvik har länge fungerat som angöringsställe för marinens fartyg. En minnesplakett på Strömudden påminner om platsens betydelse för försvaret.

9.9.2018

Ubåtarna låg på sommaren i Lappvik

Ubåtsflottiljen övade intensivt och använde depåfartyg för de dagliga bestyren.

6.9.2018

Ledare: Gängen utgör det stora hotet

När regeringen vill kanalisera mera pengar till polisen är den inne på rätt spår. Men det är den organiserade brottsligheten, inte förorterna, som ska lyftas fram.

28.8.2018

Kontakter över flera gränser

Nesenta inleder hösten med flera tiotal nyanställda i Jorvas, Kyrkslätt. Här sköts nu kundservicen även för två stora svenska nätbutiker.

28.8.2018

Topparna stor utmaning

Tekniken går hela tiden framåt inom kundservicen. De yngre vill använda chatt.

20.8.2018

Nya takter i höst

– Det känns spännande, och samtidigt lite pirrigt. Det säger Sofia Fri-Xavier om sitt nya uppdrag som ansvarig producent för Rock Donna, föreningen som jobbar för att stärka flickors och kvinnors musikaliska och sociala självkänsla.

10.8.2018

Ledare: Väl informerat är hälften vunnet

Öppenhet är en viktig faktor för att ett projekt ska framskrida smärtfritt. Ömsesidigt förtroende är bra att ha då något skär sig.

5.8.2018

Böcker: Gripande om livet på öarna

Carina Wolff-Brandts nyaste bok ger läsaren ypperlig insikt i den hårda vardagen i vår skärgård för några sekel sedan.

31.7.2018

Ledare: Ordet populism har urvattnats

Nästan all politisk retorik är kryddad med lite populism. Det kan behövas. Det är svaren och lösningarna som avgör.

26.7.2018

Foton fängslar och förtäljer

Kiti Karvonen säger att de gamla bilderna fungerar som titthål till det förflutna. Hon stortrivs med sitt jobb som fotoamanuens.

23.7.2018

Ledare: Mjölken surnar och toan strejkar

Vårt samhälle är extremt beroende av el. Det finns orsak att skaka om oss i vår trygghet. Hur länge klarar du dig utan ström i ditt hem?

19.7.2018

Värmen stiger i språkkittlarna

Tillströmningen till Lärkkulla i Karis visar att det finns en stor efterfrågan på språkutbildning. Språket är en av de viktigaste nycklarna till lyckad integration.

12.7.2018

Upptäck pärlorna i hemknutarna

Ett gott semestermål behöver varken vara dyrt eller märkvärdigt. Sommarens högtryckshelger bjuder på fina chanser att uppleva något nytt i vår egen region.

8.6.2018

Festligt då grundsten murades i Ingå

Parterna kring gasledningen Balticconnector vittnade om gott samarbete mellan Finland och Estland.

7.6.2018

Ledare: Ökad sortering visar på vilja

EU styr sina medlemsländer mot en ännu effektivare återvinning, vilket är välkommet. De nya nyckelorden stavas cirkulär ekonomi.

5.6.2018

Ledare: Viktigt lyfta fram offentliga löner

En kartläggning av förtjänster och arvoden visar hur vi värdesätter olika jobb. Samtidigt ger det en möjlighet att jämföra kommuner med varandra.

1.6.2018

Ledare: Skolan A och O för jämlikheten

Färska rapporter visar att barnen fortfarande är väldigt utsatta i fattiga och konflikthärjade länder. Flickorna drabbas särskilt hårt.

28.5.2018

Ledare: Skolan kan inte stå för all fostran

Då närmare hälften av lärarna uppger att de råkat ut för mobbning eller osakligt bemötande finns det orsak att reagera. Skolan lever i en korseld av krav.

18.5.2018

Barnhem engagerar hel klass

Elever i Ekenäs högstadieskola har samlat in kläder, leksaker och böcker till föräldralösa barn. Snart får sakerna nya användare i Filippinerna.

17.5.2018

Ledare: Politik måste inte uppfinnas på nytt

Det demokratiska systemet bör bli lyhördare. Friska krafter är välkomna där besluten fattas, men förnyarna får gärna bjuda på mer än slitna klichéer.

17.5.2018

Unga tog fram drogprogram

Hälsovårdarna i Raseborg får nytt verktyg för att lättare kunna fånga upp unga som använder narkotika.

9.5.2018

Ledare: Jobb och öppenhet lockar unga tillbaka

Ungdomarna blickar långt ut över landets gränser då de planerar sin framtid. Det är en förlust ifall de inte återvänder efter sina studier.

4.5.2018

Kriget 1918 ingen isolerad konflikt

Inbördeskriget i Finland ska ses mot bakgrunden av världskriget och revolutionerna i Ryssland. De drivande krafterna var enorma, säger Henrik Meinander.

26.4.2018

Ledare: Sjövettet ska hålla måttet

I fjol krävde båtolyckorna färre liv än under tidigare år. För att det ska bli en trend krävs fortsatt gott beteende på sjön.

23.4.2018

Ledare: Växla in regionen på rätt spår igen

Samarbete i västra Nyland betyder olika saker på olika orter. Kustkommunerna borde jobba mer målinriktat tillsammans.

11.4.2018

Debatten om 1918 kan gå upp i varv

Historikern Sture Lindholm som mottar SFV:s folkbildningspris säger att det ännu finns mycket att forska i när det gäller inbördeskriget.

5.4.2018

Kulturjobb som görs för alla

Som kulturdirektör håller Jennika Friman många trådar i sin hand. Det bästa i jobbet är då ett evenemang får stor uppskattning, säger hon.