Monica Ålgars

Monica Ålgars

doktor i psykologi och skribent

Senast publicerade artiklar

14.9.2017

I dag: Från soffan och tillbaka

Går det att träna med värme, glädje och medkänsla för sig själv, eller måste det vara pina, piskor och ständig otillräcklighet?

6.7.2017

I dag: Farväl till en enhörning

En person som tillfrisknade från en svår ätstörning beskrev en gång att hen som sjukast led av ”enhörningskomplex”: tanken att hen var som en magisk enhörning som inte var underkastad samma fysiska behov som andra, utan behövde mindre energi för att leva och må bra.

27.4.2017

I dag: En lovsång till vetenskapen

Vetenskap är fantastiskt och spännande, och vi som sysslar med forskning har ett ansvar att förmedla det.

15.2.2017

I dag: Blommor

Det sämsta alternativet är att inte se det svåra för vad det är, utan blunda, skjuta undan eller också tvinna in sig i katastroftankar.

8.12.2016

I dag: Allas vårt land

Där det finns några högljudda rasister finns det många fler som vill ha rättvisa och jämlikhet. Där det finns steg som brister finns det fötter som bär.

11.10.2016

I dag: Bra är bättre än bäst

Själv har jag som vuxen börjat göra en poäng av att inte försöka vara bäst eller duktigast eller flitigast, och det är helt otroligt skönt.

2.8.2016

I dag: Förlåt oss inte, ty vi vet vad vi gör

Dock tänker jag att vi måste försöka hjälpa dem vi kan, att vi inte kan skicka levande människor till ställen där det finns en risk att de dödas.

24.5.2016

I dag: Om fettförakt i hälsans namn

Att i hälsans namn förakta och hacka på större kroppar och predika rigid restriktivitet leder till ökad fysisk och psykisk ohälsa.

15.3.2016

I dag: Tack

När världen brinner och ditt hemland störtar ned i idioti – testa en mindfulnessövning?