Michel Ekman

Senast publicerade artiklar

10.2.2018

Impuls: Bland dårar, ulvar och nidingar

Bertel Gripenberg var en våldshyllande fascist och grym hatpropagandist. Den borgerliga finlandssvenskheten älskade honom.

28.1.2018

Bokrecension: En målares livsroman

De verkligt stora författarna, sådana som Peter Handke eller Patrick Modiano, söker inte omväxling. Joel Haahtela skulle inte heller ha behövt göra det.

19.1.2018

Impuls: 30 år kärlek och anarki

Kärlek & anarki är en allmänfestival som erbjuder något åt alla med seriöst filmintresse, skriver Michel Ekman.

17.12.2017

Bokrecension: Hästarna under våra fötter

Drömmen om odödligheten uttryckt i den stora konsten och människornas oftast fruktlösa försök att förstå och omfatta den. Det är kanske temat för den ungerske författaren László Krasznahorkais sällsamt poetiska berättelsesamling.

10.12.2017

Lyckliga slut eller leendet på Carols läppar

Vad kärleksfilmen gör är att låta oss (åter)uppleva stunder när vi befunnit oss utanför tidens och dödens grepp. Det lyckliga slutet är inte nödvändigtvis en dos socker och snabba kolhydrater, skriver Michel Ekman i sin essä.

3.12.2017

Möta flyktingarna anständigt

De svenska författarna Jasim Mohamed och Jan Henrik Swahn skriver personligt, engagerande, på ett bra sätt påträngande om frivilligarbete bland flyktingar på Samos.

2.12.2017

Fågelns klara klang

Den svenska litteraturen kan glädjas åt en ny diktare. Tidigare känd som poet på finska och prominent översättare av svensk poesi debuterar Caj Westerberg på svenska. Det sker med samma självklara behärskning som allt annat han gjort.

26.11.2017

Möta flyktingarna anständigt

De svenska författarna Jasim Mohamed och Jan Henrik Swahn skriver personligt, engagerande, på ett bra sätt påträngande om frivilligarbete bland flyktingar på Samos.

26.11.2017

Impuls: Se Sonja också!

Michel Ekman har upptäckt en suverän men tämligen okänd filmare: Kirsi Marie Liimatainen.

12.11.2017

Plock & fynd: Den goda fattigdomen i Sverige

Svenska tidskriften Essä utkommer med ett högst läsvärt första nummer – om fattigdom.

29.10.2017

Med urnan i bagageutrymmet

Terézia Moras roman Monstret är en djupt berörande depressionsskildring och en bild av ett Europa i upplösning. Ändå är den, tack vare författarens skarpsynthet och berättarskicklighet, en glädje att läsa.

15.10.2017

Bokrecension: Tråkmånsar göre sig icke besvär!

Salongen var en plats för konstruktiva möten på kulturens område. Eller är – i Ingrid Svenssons bok introduceras några salongsvärdinnor att ta lärdom av.

24.9.2017

Den rikssvenska blicken

En bok om nordens litteratur borde egentligen inte skrivas av nordbor. Den borde skrivas av de bästa icke-nordiska skandinavisterna.

25.8.2017

Filmfredag: Söndagens frihet

Människor en söndag är en filmpärla som speglar det moderna, urbana livet i Berlin sommaren 1929. Stumfilmens visas med musik under Helsingfors festspel på söndag.

7.7.2017

I ett nordligt Arkadien

Så länge värmen vägrar infinna sig får vi hålla till godo med blotta överenskommelsen att sommaren är underbar. En tapper hållning som har gamla anor. På 1700-talet rådde den så kallade lilla istiden. Men istadigt diktade Bellman, Oxenstierna och andra om sommarens skönhet. Varifrån kom övertygelsen om att det var så och hur upprätthölls den i pinande nordvästan?

18.6.2017

På tal om blommor

Utgående från sin tolkning av en mindre känd dikt av Arthur Rimbaud ger Jesper Svenbro oss en suveränt uppslagsrik samling texter kring parodin och hur vi ska förstå litteraturens förändringar.

11.6.2017

Att läsa poesi i öknen

Den svenska översättaren och författaren Stewe Claeson har med Snön faller i Cochise County skapat en egenartad och mycket tilltalande hybrid mellan resedagbok och poesiantologi. Dessutom berättar den om poetik och om poesins levnadsvillkor, och om skillnaderna mellan nordiskt och amerikanskt.

27.5.2017

Impuls: Blod, snö, lera

Frantisek Vlácils Marketa Lazarová (1967) är en ganska vild tjeckisk film som var en succé på sin tid och fortfarande förekommer på kritikernas listor över de bästa filmerna. Vacker är den också, på ett gruvligt sätt.

21.5.2017

POESI: Hemma vid avgrundens rand

Varför är det inte plågsamt utan en både uppfordrande och tröstande upplevelse att vistas i den svenska poeten Lennart Sjögrens nedskruvade värld?

1.5.2017

Konstnärer från shtetteln analyserade

De unga judarna som utvandrade från Öst- och Centraleuropas judiska bosättningar tog med sig kunskapen om traditionen och tron. Tom Sandqvist visar hur det judiska verkar också hos konstnärer som förefaller helt assimilerade.

30.4.2017

Hjärnflykt och glad vetenskap

Det var en dyster bild av vetenskapens möjligheter att göra sin röst hörd i dagens medieklimat som Claus Elholm Andersen målade upp på sin bejublade avskedsföreläsning på Nordica. Ändå var hans uppmaning till oss alla att förbli de vetenskapliga idealen trogna. Några alternativ finns inte.

23.4.2017

Att förstå Tua Forsström

En ny antologi med analyser av Tua Forsströms poesi aktualiserar frågan vad litteraturforskaren kan göra. Behövs tolkningar överhuvudtaget och hur ska man delge läsarna sina djupaste upplevelser?

24.3.2017

Filmfredag: Till sist avslöjar sig vardagen som en spång över en avgrund

Michel Ekman tipsar om en feministisk filmklassiker.

19.3.2017

Plock & fynd: Den utopiske Lars Gustafsson

Lars Gustafsson, som avled för ungefär ett år sen, var en betydande poet. Det är en okontroversiell åsikt. Kanske den enda om den mångsidige Gustafsson.

28.2.2017

Pappersbruket molmar

Jörgen Mattlars dikt tar oss långt bort från den förtröstansfulla natursyn som i det förflutna kunde få till exempel Diktonius att åkalla havet som en stor, oövervinnelig gudom.

26.2.2017

Inte elak, men snabb och teknisk

Mellan tjugotre och femtiosex är livet svårt. Anders Larssons nya bok är en mångbottnad barndomsskildring som granskar det vi håller för normalt och undrar varför vi gör det.

12.2.2017

Bokrecension: Från det förlorade folkhemmet

Solidaritet, klassresor uppåt, pampvälde och inskränkthet präglade det svenska folkhemmet mellan 1940 och 1980. Dagens värld föddes ur denna oskyldiga och framåtsträvande idyll. Conny Svensson har granskat det Sverige han växte upp i.

5.2.2017

Plock & fynd: Vem är Olle Svensson?

Ni vet hur det är på Facebook. Folk lägger ut kattbilder, skäller på politiker och gratulerar varandra på födelsedagen. Mest förutsebara saker. Men inte riktigt.

15.1.2017

Plock & fynd: Provins i Österbotten

Den norrländska kulturtidskriften Provins visar upp Österbotten i ljus och mörker, poesi och prosa.

8.1.2017

Bokrecension: Erasmus rider och skriver

En viktig orsak till att Erasmus av Rotterdam blivit utbytesstudenternas skyddshelgon är hans rastlösa kringflackande i Europa.

11.12.2016

Bokrecension: Det rena cyklandets idé

Bruno Schulz avskydde livet i småstaden men lyckades av inre och yttre orsaker aldrig lämna den. Han stannade kvar, tills han mördades av Gestapomannen Karl Günther en novemberdag 1942. Efter sin död har han tagit plats bland den europeiska modernismens elit.

27.11.2016

Bokrecension: I den förlorade ungdomens spegelsal

Den franske Nobelpristagaren Patrick Modianos gestalter försöker nå ett förflutet de inte förstod mycket av. Men då var de lyckliga – kanske.

23.10.2016

Bokrecension: Förintelsen sedd från Finland

Släkten Blaugrund var en av hundratals som mördades under Förintelsen i Polen. Den hade också en gren i Finland. Simo Muirs bok om de två familjerna blir en nyvärdering av det judiska folkmordets roll i Finlands historia. Vi var en del av skeendet trots decennier av förtigande.

12.10.2016

Lars Huldén är död

Poeten, översättaren, forskaren Lars Huldén, född 1926, är borta. Han avled på sjukhus i Helsingfors på tisdagen. Ända sedan han 1958 brände av sin oförglömliga hagelsvärm mot kristallkronan i debutdiktsamlingen har hans närvaro förnummits snart sagt överallt i vår litteratur.

24.8.2016

Bokrecension: Bördor i Japan

Recension Henrika Ringbom tar ­avstamp i ett gammalt japanskt träsnitt. Resultatet är en finstämd bok om Japan, död och liv.

4.6.2016

Bokrecension: Pionjärens tragedi

Historikern Henrik Knif har skrivit en fascinerande biografi över en udda man i konsthistoriens marginal.

15.5.2016

Bokrecension: Skräpets moraliska värde

Den judiska filosofen och litteraturkritikern Walter Benjamin begick självmord på flykt från nazisterna 1940. Efter sig lämnade Benjamin det ofullbordade manuskriptet till en väldig tankekatedral, Passagearbetet.

1.2.2016

SAKPROSA: Magiska titthål

Recensenten rekommenderar Jesper Svenbros bok om Sapfo för den om vill minska sin förbrukning av energi och råvaror, och bli en bättre och gladare människa.