Michel Ekman

Michel Ekman

Litteraturkritiker

Senast publicerade artiklar

25.6.2020

Nekrolog: Med sin poesi återgav Gösta Ågren frågorna deras kraft

Gösta Ågrens kunskapsinstrument framför andra var poesin, men för Ågren hörde skrivandet och läsandet ihop med det praktiska livet. Om inte kunskapen ledde till handling var den betydelselös.

Premium

18.6.2020

Impuls: Tobias Berggrens poesi är en barock och vacker resa

Med oändlig uppslagsrikedom vänder och vrider Berggren på existensen så att dess facetter framträder. Förståelsen är en process som uppkommer i språket, en resa vars utgångspunkt beskrivs i etydernas inledningsdikt.

Premium

15.5.2020

Impuls: Andrej Tarkovskij – film som minne

Till slut når vi genom historiens och det personliga livets lidanden till den storartade finalen, kanske den vackraste i hela filmhistorien.

Premium

7.5.2020

Bokrecension: Henry Parland var begåvad och elak – och dog alldeles för ung

Henry Parland förblir fjär och svår att nå också i de brev han skrev. Både de som fick breven och Henry Parland själv var bekymrade över detta.

Premium

19.4.2020

Bokrecension: Patrick Modianos ström av förluster är vacker och fascinerande

Det är gåtorna, inte deras lösning, som är det centrala i Nobelpristagaren Patrick Modianos böcker, skriver Michel Ekman.

Premium

7.4.2020

Kulturdebatt: Kritik är också konst

Kritikerns moraliska skyldighet är att säga vad som är bra och vad som är dåligt, utifrån solida kunskaper och väl underbyggda estetiska preferenser.

Premium

2.4.2020

Bokrecension: I den nattliga staden

Thomas Brunell rör sig mellan det lyriskt vackra och det äckligt påträngande då han skriver fram ett nattligt Helsingfors fyllt av män på samhällets skuggsida.

Premium

27.3.2020

Impuls: Ludwig van Beethoven 250 med förhinder

Porträttet av Beethoven själv är beklämmande. Han var en monomant egocentrisk solipsist som hänsynslöst utnyttjade och utövade psykiskt och fysiskt våld mot sina medmänniskor, från barn och betjänter till vänner och mecenater.

Premium

15.3.2020

Bokrecension: Den blinda viljan att utrota

Ungraren László Krasznahorkai skriver om den sista vargen i Extremadura och det måttlösa hat den väcker hos människorna.

Premium

23.2.2020

Essä: Peter Handke är gryningsmästaren som skänker oss världen

Genom att skriva skapar Peter Handke en värld och ett sätt att vistas i den. För honom är det här det enda sättet att leva, ett ständigt, mödosamt arbete som inte viker undan för de största svårigheterna och som inte tar den minsta hänsyn till omvärldens krav och förväntningar. Litteraturkritikern Michel Ekman har läst en biografi över och fem böcker av fjolårets nobelpristagare.

Premium

16.2.2020

Bokrecension: Stilmedvetna flanörer i Tölö och Santa Cruz

Recensenten hittar två stilmedvetna flanörer som inte döljer sina litterära rötter – Matias Riikonen och Patti Smith.

Premium

28.1.2020

Bokrecension: Henry Parlands kulturjournalistik lever än i dag – hans artiklar finns nu samlade i bokform

Större delen av den finlandssvenska 1900-talslitteraturen var föga intellektuell och övervägande lantlig, provinsiell eller naturtillvänd. Inget av detta gäller för Henry Parland, som innan han dog 1930 bara 22 år gammal, hann uträtta förbluffande mycket.

Premium

26.1.2020

Bokrecension: Promenader i den svårbegripliga världen

Med blyertspenna skrev Robert Walser mikroskopisk chifferskrift på lösa papperslappar – ett slags maximal deklassering av alla litterära anspråk för att kringgå skrivblockeringen.

Premium

29.12.2019

Plock & fynd: Inaktuella saker

Michel Ekman läser en inaktuell roman, med stor behållning.

Premium

10.11.2019

Bokrecension: Så länge han stod på benen sjöng han – Bellman var en både oberäknelig och outtömlig kraft

Ska man försöka förstå Carl Michael Bellman måste det vara mot bakgrunden av hans samtid, 1700-talet. Och här lyckas Carina Burman i den nyligen utkomna biografin alldeles strålande. Stockholm och dess omgivningar, människorna i koja och slott, kärleken, politiken, intrigerna, allt finns med och överallt flyter Bellman upp som en kork.

Premium

7.11.2019

Bokrecension: En passiv son uppslukad av sin vampyrlika mor

Det finns ingenting överdådigt eller inbjudande i den finlandssvenska författaren R R Eklunds liv, ändå har Robert Åsbacka skrivit en ganska fascinerande roman om honom och hans mor.

Premium

27.10.2019

Essä: Spåren efter den halva huvudstaden försvinner – såren bultar alltjämt i många östtyskars sinne

Den 9 november har det gått trettio år sen Berlinmuren föll. De yttre spåren av det delade Tyskland försvinner i rask takt men de inre såren finns kvar. Michel Ekman har sett en utställning och läst en bok som gör det lättare att förstå vad som händer i dagens Tyskland.

Premium

13.10.2019

Impuls: Den spruckna fiolen

Det betydande konstverket är alltid större, rikare, mångtydigare och gåtfullare än den som skapade det. Det är oss själva vi investerar i våra konstupplevelser, inte vår kunskap om upphovspersonen.

Premium

13.10.2019

Plock & fynd: Den okuvliga fårsvingeln

Moderna människor är växtblinda. Vet man ingenting är naturen bara en grön gröt. Lär er känna igen fårsvingeln!

Premium

10.10.2019

Ett av vår tids största, vackraste och klokaste författarskap

Det var ett nöje att se experterna i SVT:s Nobelpanel skruva på sig inför det skandalösa valet av Peter Handke, skriver Michel Ekman. "Den vingklippta Svenska Akademien har visat beundransvärd integritet när den har bortsett från Handkes politiska förirrelser i samband med det jugoslaviska inbördeskriget och belönat ett av vår tids största, vackraste och klokaste författarskap."

Premium

22.9.2019

Bokrecension: Kluven längtan och förbjuden sorg i grafisk memoar om skammen i att vara tysk

Nora Krug skrev och tecknade sin egen tyska släkthistoria för att hennes uppväxt och identitet som tysk oupplösligt är förenade med skuldkänsla. Hon ifrågasätter inte att det är så. Men i sin bok föresätter hon sig att analysera verkligheten bakom sin känsla.

Premium

15.9.2019

Plock & fynd: Den tyske gossen Hermann Hesse

Kanske är det just barnsligheten och omogenheten som är Hermann Hesses paradoxala kvalitet. Som människa blev han aldrig vuxen, skriver Michel Ekman.

Premium

23.8.2019

Impuls: Hirokazu Kore-edas familjetragedier

Kore-eda är en skicklig personregissör och alldeles speciellt god hand har han med barnen som spelar huvudroller i de flesta av filmerna.

Premium

22.8.2019

Bokrecension: Eva Odrischinsky skriver om sin judiska familj med "brist på historia" i Helsingfors

I sin självbiografiska bok ger Eva Odrischinsky en livfull bild av livet i det lilla judiska samfundet i Helsingfors. Hon skriver också om sitt eget motstridiga förhållande till traditionerna hon vuxit upp med och om en omväxlande ungdom på olika håll i Europa. Recensenten hade dock önskat sig ett mera direkt förhållningssätt till smärtpunkterna som skymtar, både i den personliga historien och i frågorna om vad judendomen kan innebära i dagens sekulariserade samhälle.

Premium

24.7.2019

Bokrecension: Rätt ord i rätt ordning

"Det är länge sen jag läste så bra och berörande ny poesi, samtidigt minimalistisk och allomfattande", skriver Michel Ekman om Barbro Lindgrens nya bok.

Premium

24.7.2019

"Kraften att ändra på någonting" – Claes Andersson gjorde sin mest betydande insats som poet

HBL:s litteraturredaktör Pia Ingström minns den bortgångne Claes Anderssons prosaförfattarskap och hans gärning som psykiatrisk läkare och reformator. Litteraturvetaren och kritikern Michel Ekman analyserar hans långa och rika bana som poet.

Premium

11.7.2019

Bokrecension: Provisoriska helveten

Wolfgang Hilbigs roman var en spottloska i ansiktet på alla drömmar om en harmonisk återförening efter murens fall och väckte stor uppmärksamhet när den utkom i Tyskland.

Premium

16.6.2019

Plock och fynd: Ett nödvändigt förlag

I en tid när de stora förlagen har blicken stint fäst på den anglosaxiska världen är vi för att undgå trångsynthet och inskränkthet i hög grad beroende av småförlagen vars reklambudgeter är begränsade. Tänk på det när ni har ärende till bokhandeln!

Premium

13.6.2019

Impuls: Hur man minns en värld där allt har förstörts

Den tyske dokumentärfilmaren Volker Koepp fyller 75 år på midsommardagen. Han är en betydande person där ute i världen fastän många i Finland aldrig hört talas om honom.

Premium

30.5.2019

Impuls: Till minne av den innerliga ironikern Per-Hakon Påwal

Ibland uppstår små öar av närhet och ordlös förståelse i tidens kalla ström. Oförskräckt kombinerade Per-Hakon Påwals innerlighet och ironi, sentimentalitet och verklighetsiakttagelse, skriver Michel Ekman.

Premium

26.5.2019

Bokrecension: Det obegripligas sorg

Virginia Woolfs roman Mot fyren är en av 1900-talets största och mest betydande romaner och en av dem som allra bäst visar vad som hände med romanformen under den mellankrigstid då genren nådde höjder den senare aldrig uppnått. En ny svensk översättning gör den god rättvisa.

Premium

5.5.2019

Bokrecension: Snabba och långsamma under

Den finska författaren Joel Haahtela benämner våra känslor och fantasier så direkt och ogenerat att det berör vårt allra innersta. Då blir vi antingen bottenlöst gripna eller bara pinsamt berörda, konstaterar recensenten – bottenlöst gripen.

Premium

28.4.2019

Bokrecension: Skriva, nojsa, rådgöra om vardagen

Magdalena Wallwik födde fjorton barn åt sin man Torsten Rudeen, blev hans biskopinna och överlevde honom med 26 år. Till henne diktade han vad man vet inte en rad. Det är han första, tidigt döda, hustru Anna vi minns genom hans poesi. Sådan kan dikten vara: struntar i verkligheten, förvandlar drömmen och chimären till verklighet.

Premium

7.4.2019

Bokrecension: En dyster bild av det främlingsfientliga Ungern

Ungersk-svensk-norska Nora Szentiványis roman Lägenheten är en familjehistoria om följderna av det kalla kriget för några enskilda människor, men uppnår också större allmängiltighet.

Premium

17.3.2019

Bokrecension: Intressant men kokett

Anton Dich – honom har ni aldrig hört talas om? Det är inte för sent, men då får ni ta en del narcissistiskt koketteri på köpet.

Premium

7.3.2019

Impuls: Granitblocket i granskogen

Sibelius själv förvandlades småningom till ett nationellt monument samtidigt som det nya, inskränkta Finland strävade efter att kontrollera offentlighetens bild av honom.

Premium

25.2.2019

Bokrecension: Judisk byskola i stan

Judiska skolans 100-årshistorik ger en levande bild av det judiska livet i Helsingfors i skiftande tider. Den judiska församlingen är inte stor, men efter att Förintelsen utplånade det judiska livet i hela östra Europa är den förmodligen ensam om att representera en kontinuitet som går tillbaka till 1800-talet.

Premium

18.2.2019

Nekrolog: Peter Sandelin var en av de första att varna för den accelererande miljökatastrofen

Poeten Peter Sandelin (1930–2019) förde vidare det poetiska arvet efter de stora finlandssvenska modernisterna. Som naturdiktare uppmärksammade han förstörelsen av miljön, skriver Michel Ekman i sin nekrolog.

Premium

17.2.2019

Bokrecension: Död och kärlek

Mariana Lekys roman Drömmen om okapin är en djupt ambivalent historia som innehåller både humor, skräck och identifikationspotential. Att läsa den är att gå på tunn is.

Premium

3.2.2019

Bokrecension: Fem kvinnor i rörelse, husvilla

Ibland kan Ingeborg Bachmanns 70-talskvinnor påminna om de oartikulerat kämpande fruarna i Marianne Alopaeus femtiotalsböcker. Att kvinnofrigörelsen i det reaktionära friluftsmuseet Österrike ligger tjugo år efter Finland är då inget att förvåna sig över.

Premium

2.1.2019

Bokrecension: Tänk på hur du går!

De flesta går och går utan att skänka det många tankar. Den målmedvetna gången till jobbet, söndagspromenaden i skogen, grupptillhörighetens taktfasta marsch, turistens släntrande mellan sevärdheter – alla gångarter har sin egen särart. Folkloristen Susanne Österlund-Pötzsch skriver om dem i en studie som hade förtjänat en förlagsredaktörs omsorger.

14.12.2018

Filmfredag: Filmihullu 50 år – tidskriften viktigare än någonsin för den inhemska filmdiskussionen

Filmihullu fyller femtio år och Michel Ekman har läst jubileumsnumret av en tidskrift som beundransvärt nog fortfarande lever, i en tid då filmkritiken ofta är satt på undantag.

5.12.2018

Bokrecension: Topelius, fiskarna och fångstjournalen

Zacharias Topelius journalförde sorgfälligt sina fiskafängen. Nalle Valtiala har skrivit en novellsamling utifrån hans Fiskarkrönika.

18.11.2018

Plock & fynd: Kring Östersjön

Antologin Die Ostsee är en 650-sidig, vackert formgiven bok som presenterar 128 texter från 2000 år av författare från alla Östersjöländer plus några klassiska beskrivningar av de hyperboreiska trakterna. En guldgruva i sig, men också en uppmaning.

23.10.2018

Bokrecension: Vandringens orsak är sorg

Gösta Ågren är i sin kompromisslöshet en poet som delar åsikterna. Man kan, utifrån ett annat poesiideal, reagera emot allt som är grunden för hans storhet. Ågren kåserar aldrig, och överlåter aldrig åt läsaren att hitta på mening åt små, fragmentariska fraser utan versaler. Han har ett ärende med sin praktik, och det är existentiellt. Den nya samlingen är en av hans bästa.

21.10.2018

Bokrecension: Tvånget att vilja och välja

Allas ungdom är väl på något sätt intressant men nästan ingen har förmågan att i realtid dissekera den så levande, intressant och tidvis analytiskt som Gun-Britt Sundström. En aspekt av berättelsen är att den handlar om ett motsträvigt men obestridligt underbarn.

14.10.2018

Bokrecension: När samhällsklimatet förgiftas

Vad innebär det att leva i ett politiskt klimat där den så kallade ”normala högern” mangrant ställer upp på ett litet ytterlighetspartis värderingar för att i utbyte få stöd för en ekonomisk politik som drabbar de allra fattigaste? Bertolt Brecht har beskrivit sjukdomsförloppet.

23.9.2018

Bokrecension: Det antisemitiska Polen

Det katolskt konservativa styret i Polen driver igenom en lag som gör det straffbart att hävda att polacker deltog i Förintelsen. Maciej Zarembas nya bok om den efterkrigstida polska antisemitismen känns mycket aktuell.