Michel Ekman

Michel Ekman

Litteraturkritiker

Senast publicerade artiklar

10.7.2021

Bokrecension: Willy Kyrklund 100 år – både en särling och typisk för sin tid

Den finlandssvenska författaren Willy Kyrklund, hundra år i år, var en fena på att gömma betydelsenivåer och Thomas Sjösvärd är bra på att leta rätt på dem och visa vilken roll de har i helheten.

Premium

20.6.2021

Plock & fynd: Det tar trettio år för en stor historisk händelse att bli litteratur – två färska romaner försöker förstå DDR och murens fall

Helga Schubert var psykolog och författare i DDR. Hon motarbetades av regimen, inte för att hon skulle ha varit politisk utan tvärtom: hennes berättelser hade verklighetens oberäknelighet, inte ideologins föredömlighet.

Premium

6.6.2021

Bokrecension: Den minneslösa vuxna är farlig och destruktiv – Schalansky påminner oss om Tuanaki och Palast der Republik

Livet är ström av förluster i stort som i smått. Den tyska författaren Judith Schalansky har i en bok som är ett fascinerande konstverk tagit sig an att återskapa och bevara något av allt det förlorade åt oss.

Premium

16.5.2021

Bokrecension: Det är nu i eviga tider – poetschamanen Arne Johnsson är tillbaka

Efter en tioårig paus i utgivningen drar Arne Johnsson med sin nya bok lika starkt som förut läsaren in i en diktvärld full av kraft.

Premium

4.4.2021

Bokrecension: "... vi skyfflar en grav i luften där ligger man inte trångt" – Paul Celans dikt är ett budskap från 1900-talets katastrofala mentala landskap, både svår och lätt att ta till sig

Paul Celans dikt är, också som strävast, alltid musik. Han är otänkbar utan Förintelsen men uttöms som poet inte av den utan skrev om mycket annat också. I olika färska svenska utgåvor kan man läsa både de lättillgängliga och de svåra dikterna, på svenska och på tyska.

Premium

31.3.2021

Impuls: Genom kamerans blick syns tidens gång

Ett drygt år efter de första nedstängningarna, har vi börjat få produktioner som är förverkligade i medvetenhet om skärmtvånget. De bevisar att det faktiskt finns estetisk kompensation för de dimensioner vi går miste om, skriver Michel Ekman.

Premium

13.3.2021

Impuls: Av bly och hår

Anselm Kiefers debututställning bestod av en performance där han reste runt i Europa och gjorde Hitlerhälsningen på olika ställen där de tyska trupperna dragit fram. Numera är han en av väldens mest eftersökta konstnärer, men kan undra hur det hade gått i dagens cancel-kultur.

Premium

7.3.2021

Bokrecension: Erik Andersson tar oss med på exemplariska promenader och väger sina ord på guldvåg

Erik Andersson är en flanör som trivs på landet. Bland kor och skördetröskor, forngravar och övergivna industrihallar går han omkring och iakttar omgivningarna med uppmärksam blick.

Premium

20.2.2021

Bokrecension: Den gemytliga kvällsgästen allt som blev kvar av DDR

Den som växte upp eller hade barn under 1900-talets sista decennier kunde knappast missa honom. John Blund, på finska Nukkumatti, i original das Sandmännchen, den lilla figuren med skägg och toppig hatt som inledde och avslutade det finskspråkiga barnprogrammet varje vardag.

Premium

14.2.2021

Bokrecension: Vulgärdarwinismen som så omhuldas av primitiva ekonomidebattörer avskrivs – samarbete är en nyckel till framgång

Utgående från livet på sin egen stugtomt tar Nina Burton läsaren på en lång resa genom naturen. Mikrober och ekorrar, humlor och rävar följer hon i sin kunniga och livfulla essä.

Premium

7.2.2021

Plock & fynd: Oss hattifnattar emellan

När jag nyss tog den ur bokhyllan för att kontrollera ett citat kände jag den sedvanliga lilla stöten, som hattifnattarna när de får näverrullar av varandra, den som jag knappast får av någon annan bok i världen.

Premium

27.1.2021

Bokrecension: Att skriva sig till hemhörighet

Hur kan man minnas sitt förflutna utan att förfalla till förljugen nostalgi? Vilken roll spelar skrivandet i den processen? Om sådana frågor handlar Åsa Stenwalls mångsidiga men lite spretiga nya bok.

Premium

10.1.2021

Bokrecension: "Vad Peter Handke gör är att skapa en värld där varje enskildhet hänger ihop med och får sin betydelse av alla andra"

I en tjock roman mellan realism och myt som skildrar en kort och till det yttre händelsefattig fotvandring ger Peter Handke läsaren verktyg att uppleva sin egen värld med nya sinnen.

Premium

27.12.2020

Bokrecension: Marcel Proust börjar äntligen skriva

Proust var en prokrastinerare av ovanliga mått. Två nya översättningar visar vad han sysslade med under den långa startsträckan före På spaning efter den tid som flytt.

Premium

6.12.2020

Bokrecension: Den svenska kibbutzen i Falun var Kaj Shuelers föräldrars tillflykt under kriget – till Palestina kom de aldrig

Den svenska kulturjournalisten Kaj Schueler följer sina judiska föräldrars flykt från det nazistiska Tyskland. Han berättar den fängslande historien om kibbutzen i Falun där de unga sionisterna förberedde ett liv i Palestina och grubblar över varför det aldrig blev av för hans föräldrar.

Premium

22.11.2020

Bokrecension: I skydd för världen

I Joel Haahtelas nya roman skildras vackert och lakoniskt hur ett svek kan övervinnas och en son försonas med sin far. Den ställer frågan om vad livsminimum för en människa är.

Premium

4.11.2020

Bokrecension: Kurt Högnäs går med språket som en hund i koppel och överröstar inte läsaren

Rörligheten utmärker Kurt Högnäs diktning. Fotfäste i världen kräver ständiga språkliga ansträngningar. För läsaren innebär dikterna att det vanliga återfår sin särskildhet och tydlighet.

Premium

25.10.2020

Bokrecension: I de hjälplösas värld – ett tidsvittne med underbar sensibilitet och stilkänsla

Få författare har lika god förståelse för särlingarna som Terézia Mora. Med underbar sensibilitet och stilkänsla manar hon fram sina gränsgestalter och följer deras hjälplösa kamp för ett liv där de inte skulle behöva känna sig som en fyrkantig bit i ett runt hål.

Premium

14.10.2020

Bokrecension: Staden med Wava Stürmers ögon

Ett nyutgivet urval av Wava Stürmers dikter ger en en god ingång till ett författarskap som förtjänar att kommas ihåg.

Premium

11.10.2020

Bokrecension: Nelly Sachs samlade dikter uppmanar en att tänka över poesins förmåga att gestalta Förintelsen

Nelly Sachs samlade dikter på svenska har kommit i en ny utgåva under redaktion av Daniel Pedersen. Den är ett storverk som uppmanar en att tänka över poesins förmåga att gestalta den europeiska tragedin.

Premium

23.9.2020

Bokrecension: Nalle Valtiala gör en existentiell cykelresa genom sitt liv

I sin nya bok trampar Nalle Valtiala genom Kaliforniens redwoodskogar. Samtidigt gör han en resa genom sitt liv.

Premium

6.9.2020

Bokrecension: Alternativ till den av alla älskade saftiga skinkan

Vår uppfattning om genrerna styr långt synen på vad litteratur är. Ändå är mycket av det som skrivs omöjligt att entydigt definiera. I sin bok Gränstrafik intresserar sig Arne Melberg särskilt för den kameleontlika essän.

Premium

1.9.2020

Bokrecension: Anders Larsson skyr all yttre dramatik men påverkar läsarens sinnesstämning djupt

Ögon i mörkret är en av Anders Larssons allra bästa böcker. Drömskt men uppmärksamt följer han sin huvudpersons väg genom en värld där det mesta tycks avgöras någon annanstans och utom räckhåll.

Premium

23.8.2020

Bokrecension: Birgitta Lillpers dikter är fulla av saklighetens poesi – runt källan växer fram en biotop i växlande årstider och väderlekar.

Detaljerat och sakkunnigt beskriver Birgitta Lillpers i sin nya bok hur dikternas jag rengör och frilägger en igenslammad källa. Det är en lång process präglad av arbete och upprepning. Dikterna är fulla av saklighetens poesi, runt källan växer med små medel fram en biotop i växlande årstider och väderlekar.

Premium

25.7.2020

Bokrecension: Det föredömliga i att samla på texter om fladdermusben

Vi hotas alla ständigt av okunskap och fantasilöshet och många kapitulerar villkorslöst. Gör i stället som Tomas Ljung!

Premium

25.6.2020

Nekrolog: Med sin poesi återgav Gösta Ågren frågorna deras kraft

Gösta Ågrens kunskapsinstrument framför andra var poesin, men för Ågren hörde skrivandet och läsandet ihop med det praktiska livet. Om inte kunskapen ledde till handling var den betydelselös.

Premium

18.6.2020

Impuls: Tobias Berggrens poesi är en barock och vacker resa

Med oändlig uppslagsrikedom vänder och vrider Berggren på existensen så att dess facetter framträder. Förståelsen är en process som uppkommer i språket, en resa vars utgångspunkt beskrivs i etydernas inledningsdikt.

Premium

15.5.2020

Impuls: Andrej Tarkovskij – film som minne

Till slut når vi genom historiens och det personliga livets lidanden till den storartade finalen, kanske den vackraste i hela filmhistorien.

Premium

7.5.2020

Bokrecension: Henry Parland var begåvad och elak – och dog alldeles för ung

Henry Parland förblir fjär och svår att nå också i de brev han skrev. Både de som fick breven och Henry Parland själv var bekymrade över detta.

Premium

19.4.2020

Bokrecension: Patrick Modianos ström av förluster är vacker och fascinerande

Det är gåtorna, inte deras lösning, som är det centrala i Nobelpristagaren Patrick Modianos böcker, skriver Michel Ekman.

Premium

7.4.2020

Kulturdebatt: Kritik är också konst

Kritikerns moraliska skyldighet är att säga vad som är bra och vad som är dåligt, utifrån solida kunskaper och väl underbyggda estetiska preferenser.

Premium

2.4.2020

Bokrecension: I den nattliga staden

Thomas Brunell rör sig mellan det lyriskt vackra och det äckligt påträngande då han skriver fram ett nattligt Helsingfors fyllt av män på samhällets skuggsida.

Premium

27.3.2020

Impuls: Ludwig van Beethoven 250 med förhinder

Porträttet av Beethoven själv är beklämmande. Han var en monomant egocentrisk solipsist som hänsynslöst utnyttjade och utövade psykiskt och fysiskt våld mot sina medmänniskor, från barn och betjänter till vänner och mecenater.

Premium

15.3.2020

Bokrecension: Den blinda viljan att utrota

Ungraren László Krasznahorkai skriver om den sista vargen i Extremadura och det måttlösa hat den väcker hos människorna.

Premium

23.2.2020

Essä: Peter Handke är gryningsmästaren som skänker oss världen

Genom att skriva skapar Peter Handke en värld och ett sätt att vistas i den. För honom är det här det enda sättet att leva, ett ständigt, mödosamt arbete som inte viker undan för de största svårigheterna och som inte tar den minsta hänsyn till omvärldens krav och förväntningar. Litteraturkritikern Michel Ekman har läst en biografi över och fem böcker av fjolårets nobelpristagare.

Premium

16.2.2020

Bokrecension: Stilmedvetna flanörer i Tölö och Santa Cruz

Recensenten hittar två stilmedvetna flanörer som inte döljer sina litterära rötter – Matias Riikonen och Patti Smith.

Premium

28.1.2020

Bokrecension: Henry Parlands kulturjournalistik lever än i dag – hans artiklar finns nu samlade i bokform

Större delen av den finlandssvenska 1900-talslitteraturen var föga intellektuell och övervägande lantlig, provinsiell eller naturtillvänd. Inget av detta gäller för Henry Parland, som innan han dog 1930 bara 22 år gammal, hann uträtta förbluffande mycket.

Premium

26.1.2020

Bokrecension: Promenader i den svårbegripliga världen

Med blyertspenna skrev Robert Walser mikroskopisk chifferskrift på lösa papperslappar – ett slags maximal deklassering av alla litterära anspråk för att kringgå skrivblockeringen.

Premium

29.12.2019

Plock & fynd: Inaktuella saker

Michel Ekman läser en inaktuell roman, med stor behållning.

Premium

10.11.2019

Bokrecension: Så länge han stod på benen sjöng han – Bellman var en både oberäknelig och outtömlig kraft

Ska man försöka förstå Carl Michael Bellman måste det vara mot bakgrunden av hans samtid, 1700-talet. Och här lyckas Carina Burman i den nyligen utkomna biografin alldeles strålande. Stockholm och dess omgivningar, människorna i koja och slott, kärleken, politiken, intrigerna, allt finns med och överallt flyter Bellman upp som en kork.

Premium

7.11.2019

Bokrecension: En passiv son uppslukad av sin vampyrlika mor

Det finns ingenting överdådigt eller inbjudande i den finlandssvenska författaren R R Eklunds liv, ändå har Robert Åsbacka skrivit en ganska fascinerande roman om honom och hans mor.

Premium

27.10.2019

Essä: Spåren efter den halva huvudstaden försvinner – såren bultar alltjämt i många östtyskars sinne

Den 9 november har det gått trettio år sen Berlinmuren föll. De yttre spåren av det delade Tyskland försvinner i rask takt men de inre såren finns kvar. Michel Ekman har sett en utställning och läst en bok som gör det lättare att förstå vad som händer i dagens Tyskland.

Premium

13.10.2019

Impuls: Den spruckna fiolen

Det betydande konstverket är alltid större, rikare, mångtydigare och gåtfullare än den som skapade det. Det är oss själva vi investerar i våra konstupplevelser, inte vår kunskap om upphovspersonen.

Premium

13.10.2019

Plock & fynd: Den okuvliga fårsvingeln

Moderna människor är växtblinda. Vet man ingenting är naturen bara en grön gröt. Lär er känna igen fårsvingeln!

Premium

10.10.2019

Ett av vår tids största, vackraste och klokaste författarskap

Det var ett nöje att se experterna i SVT:s Nobelpanel skruva på sig inför det skandalösa valet av Peter Handke, skriver Michel Ekman. "Den vingklippta Svenska Akademien har visat beundransvärd integritet när den har bortsett från Handkes politiska förirrelser i samband med det jugoslaviska inbördeskriget och belönat ett av vår tids största, vackraste och klokaste författarskap."

Premium

22.9.2019

Bokrecension: Kluven längtan och förbjuden sorg i grafisk memoar om skammen i att vara tysk

Nora Krug skrev och tecknade sin egen tyska släkthistoria för att hennes uppväxt och identitet som tysk oupplösligt är förenade med skuldkänsla. Hon ifrågasätter inte att det är så. Men i sin bok föresätter hon sig att analysera verkligheten bakom sin känsla.

Premium

15.9.2019

Plock & fynd: Den tyske gossen Hermann Hesse

Kanske är det just barnsligheten och omogenheten som är Hermann Hesses paradoxala kvalitet. Som människa blev han aldrig vuxen, skriver Michel Ekman.

Premium

23.8.2019

Impuls: Hirokazu Kore-edas familjetragedier

Kore-eda är en skicklig personregissör och alldeles speciellt god hand har han med barnen som spelar huvudroller i de flesta av filmerna.

Premium

22.8.2019

Bokrecension: Eva Odrischinsky skriver om sin judiska familj med "brist på historia" i Helsingfors

I sin självbiografiska bok ger Eva Odrischinsky en livfull bild av livet i det lilla judiska samfundet i Helsingfors. Hon skriver också om sitt eget motstridiga förhållande till traditionerna hon vuxit upp med och om en omväxlande ungdom på olika håll i Europa. Recensenten hade dock önskat sig ett mera direkt förhållningssätt till smärtpunkterna som skymtar, både i den personliga historien och i frågorna om vad judendomen kan innebära i dagens sekulariserade samhälle.

Premium

24.7.2019

Bokrecension: Rätt ord i rätt ordning

"Det är länge sen jag läste så bra och berörande ny poesi, samtidigt minimalistisk och allomfattande", skriver Michel Ekman om Barbro Lindgrens nya bok.

Premium