Merete Mazzarella

Merete Mazzarella

Författare

Senast publicerade artiklar

12.8.2020

Impuls: Därför ska läkare läsa skönlitteratur

Det är ingalunda alla läkare som hinner lyssna ens till det tydligt utsagda och ytterst få som tar sig tid att befatta sig med det icke-utsagda.

Premium

12.7.2020

Impuls: Länder ödeläggs, nationer förintas

Samtidigt snuddar Shelley vid den mycket moderna insikten att naturen inte behöver människor.

Premium

11.6.2020

Impuls: Tech-giganterna och Trump representerar samma omnipotens, populism och manipulation

Silicon Valleys härskare må ytligt sett se ut som goda demokrater för de är genomgående värdeliberala, de stöder gröna värden och vegetarianism, de är för fri abort och för de sexuella minoriteternas rättigheter. Sanningen är mer komplicerad. Ett par är Frankenstein-gestalter.

Premium

12.5.2020

Impuls: Riktigt gamla människor är sällan rädda för döden

Som jag ser det finns det också en kategori av individer som betalar ett för högt pris för det gemensamma bästa, nämligen riktigt gamla människor på äldreboenden som nu inte får träffa sina närmaste.

Premium

9.4.2020

Impuls: "Bad News Mike" fick kusligt rätt i sin bok från 2017

Merete Mazzarella har läst "sjukdomsdetektiven” Michael Osterholms bok Deadliest Enemy. Our War Against Killer Germs som med kuslig realism förutspådde en situation som liknar coronakrisen.

Premium

22.3.2020

Essä: Nostalgikern slutar aldrig längta – frågan är efter vad?

På 1700-talet behandlades den som en sjukdom som kunde botas med blodiglar och laxermedel. På 2010-talet blev den en källa för populister att dricka ur. Nostalgin har ofta betraktats med misstänksamhet, men att vilja kämpa mot glömskan är heller inte fel, Skriver Merete Mazzarella i sin essä.

Premium

21.3.2020

Impuls: Förr var det viktigaste att äldre inte skulle isolera sig

De som har en partner lär väl klara läget – även om gräl säkert också kan bli vanligare – men hur är det med alla ensamstående? De som abrupt blivit av med alla de aktiviteter som strukturerat deras vardag: körsång, föreningsmöten, vattengympa, Arbiskurser, besök på museer och bibliotek?

Premium

27.2.2020

Impuls: Riktig empati förutsätter beredskap till handling

Man vill ha naturvetenskapliga modeller för empati. Det har att göra med allt större krav på kostnadseffektivitet inom vården och ett minskat intresse för samhälleliga och etiska aspekter.

Premium

20.12.2019

Impuls: Förnamnen gör servicepersonalen anonym och utbytbar

Både på nätet och i telefon presenterar sig kundtjänstpersonal enbart med förnamn. Det kunde ju tänkas vara personligt men är i själva verket fullständigt anonymt.

Premium

23.10.2019

Impuls: Skrivandet som extremsport, beroende och njutning

Jag kan väl offra en och annan teveserie för skrivandets skull men inte sömn och framför allt inte umgänget med familj och vänner.

Premium

25.9.2019

Impuls: Våra möten med tiggare är också möten med oss själva

Jag förhåller mig också avvisande när en tiggare som jag gett mer än några småmynt blir hoppfull och begär mer. Samtidigt förstår jag ju de här beteendena, jag förstår att de ur tiggarens perspektiv är fullt rationella – precis som när en tiggare lugnt säger "Jag har Swish".

Premium

16.8.2019

Impuls: Självkörande bilar medför komplexa etiska frågor

Borde framtidens bilar programmeras att prioritera förarens och passagerarnas liv framför fotgängares och cyklisters ifall de senare av misstag kommer i vägen? Och vem ska besvara den och liknande frågor, undrar Merete Mazzarella.

Premium

25.6.2019

Impuls: Woody Allen och Kevin Spacey är offer för vår tids "damnatio memoriae”

Det är en gammal fråga hur man ska förhålla sig till konstnärliga prestationer av personer vars åsikter eller handlingar man finner oacceptabla. Det nya är den hatiska viljan att stöta ut, ja, radera personerna.

Premium

5.5.2019

Impuls: Facebooks communityregler kan förbjuda bröstvårtor men tillåta grav antisemitism

Om svaret känns svalt kan det bero på att Facebooks moderatorer varit med om värre. De ser halshuggningsvideor, barnpornografi, självmord, djurplågeri. Många av dem drabbas av posttraumatisk stress.

Premium

28.3.2019

Impuls: De triviala påhoppen på Trump stöder hans påståenden om att alla etablerade medier förföljer honom

Smakar inte allt detta illamående ändå mera av självupptagenhet, självmedlidande och offermentalitet än av effektiv politisk aktivism?

Premium

28.2.2019

Impuls: Därför är diskussionen om flygskam provocerande

Det jag tycker allra mest illa om är de som – precis som bigotta kristna – i första hand ägnar sig åt att bevaka andras dygd, till exempel genom att försöka få farligt frestande semesterbilder förbjudna på Facebook.

Premium

20.1.2019

Essä: Om avståndet mellan någonstans och varsomhelst

Också i Svenskfinland har så kallade "Anywheres" – progressivt sinnade, toleranta människor – ibland odlat ett förakt för människor som sympatiserar till exempel med Sannfinländarna. Men vore det inte dags att sänka tonläget och försöka hitta en konstruktiv dialog åtminstone med de anständiga populisterna? undrar Merete Mazzarella.

Premium

12.11.2018

Impuls: Barn och barnbarn som rättighet

Samma generation som tycker det är en rättighet att få barn tycker det är egoistiskt att deras föräldrar längtar efter barnbarn.

21.8.2018

Impuls: Frankenstein

Det är synd att det än i dag är så många som inte ser att monstret är mänskligare än Frankenstein.

16.7.2018

Impuls: Robotar som simulerar och väcker känslor

Är skillnaden mellan en människa och en robot – som kan simulera mänskliga känslor i praktiken – negligerbar?

28.4.2018

Impuls: Att tala om människolukt

Våra lukter påminner oss om att också vi är djur och inte har full kontroll över våra kroppar, skriver Merete Mazzarella.

27.3.2018

Impuls: Bubblor, Brexit och modelljärnvägar

Det är jag som är trångsynt och van att leva i en bubbla av likasinnade – det är det som är den egentliga insikten.

14.2.2018

Impuls: Det goda läsandet

En modern trend är att litteraturkritiker börjat iscensätta sig själva i sina recensioner. En del går in för att charmera läsarna med sin egen röst på bekostnad av författarens och bokens, skriver Merete Mazzarella.

21.1.2018

Essä: Rapport från vår gemensamma ansvarskris

Flyktingkrisen har fått européer att konfronteras med sin nationella egoism – och att med tiden bli bekväma med den. Det minsta man kan kräva av en auktoritär regering som den finländska är att inte hyckla om vilken politik man de facto står för, skriver författaren Merete Mazzarella.

18.1.2018

Bokrecension: Kunnig och entusiasmerande biografi över mångsidig Westermarck

Helena Westermarck (1857–1938) var bildkonstnär, författare, journalist och konstkritiker. Arne Toftegaard Pedersen skildrar henne i helfigur, men som litteraturvetare ägnar han naturligt nog störst uppmärksamhet åt hennes författarskap.

17.12.2017

Bokrecension: Tre pakistanska syskon från London

Kamila Shamsie beskriver en radikalisering genom faderlig omsorg, propaganda och fysiskt våld.

5.12.2017

Impuls: Litteraturens nytta

Tänk om vi kunde byta huvuden med varandra? Om det är något skönlitteraturen är enastående bra på så är det att förmedla en konkret inlevelse i en annan människa som fysisk varelse, skriver Merete Mazzarella.

9.11.2017

Impuls: Den sannaustraliska paranoian

I Australien finns det en renhetslängtan, en oroande föreställning om det sant australiska, skriver Merete Mazzarella.

19.10.2017

Impuls: "Måste hon ropa på myndighetsingripande?"

Merete Mazzarella är ambivalent till #Metoo-kampanjen.

21.9.2017

Impuls: ”Skulle vi alla kunna samsas?”

Känslan av att vi lever i polariseringens tid är ingalunda ny.

21.8.2017

Impuls: Generalen och hans slavar

Statyn av general Robert E. Lee utlöste det våld som ledde till Donald Trumps konstiga kommentarer. Men borde Lee verkligen raderas ur historien, undrar Merete Mazzarella

1.8.2017

Impuls: Därför behöver vi populisterna

Vi i den rödgröna bubblan behöver populisterna för att kunna kontrastera oss mot dem, skriver Merete Mazzarella.

4.7.2017

Impuls: Morfar och farfar kan byta blöjor – men får de chansen?

Äldre män vill gärna umgås med sina barnbarn – och i dag kan de i regel också byta blöjor. Däremot kan såväl utomståendes pedofilskräck som bristen på egna initiativ sätta käppar i hjulen för mor- och farfäderna. Merete Mazzarella reflekterar kring aktuell forskning.

11.5.2017

Impuls: Vi förväntas jobba allt längre, men trivs allt sämre

Merete Mazzarella har läst en bok som ger en dyster bild av dagens arbetsliv.

20.4.2017

Impuls: Ge inte terroristerna onödig publicitet

När statsmän efter varje ny terrorattack stiger fram och talar om den som ett angrepp på våra västerländska värderingar – då är det terroristernas budskap som tydliggörs och sprids, skriver Merete Mazzarella.

19.3.2017

Impuls: Ta tillbaka samtalet från algoritmen

I vilken mån kan en maskin eller en algoritm fungera som terapi?

21.2.2017

Impuls: Rätten att vara till besvär står på spel

Alla viktiga beslut vi fattar, fattar vi i relation till andra. I medborgarinitiativet om eutanasi är det rätten att vara till besvär som står på spel, skriver Merete Mazzarella.

23.1.2017

Impuls: Populismens emotionella logik

Ju mer man ser snett på dem för deras fundamentalistiska kristendom och allmänna konservatism desto mer resolut håller de fast vid sina värderingar. Merete Mazzarella reflekterar över sociologen Arlie Russells tankar om populismens emotionella logik.

17.12.2016

Impuls: De djupt oroande parallellerna mellan då och nu

Cyniskt är det att fler och fler länder försöker göra asylsökandet olagligt genom att systematiskt stänga av de lagliga vägarna för att söka asyl, skriver Merete Mazzarella

4.12.2016

Impuls: Fastkedjade vid bardisken

När Merle Thornton och Rosalie Bognor vägrades servering öppnade de sina handväskor, tog fram kedjor och kedjade sig fast vid bardisken varpå polis tillkallades.

20.11.2016

Impuls: En okänslig bild av aboriginerna

Att aboriginska familjer i Australien behöver stärkas beror i första hand på ett långvarigt, grymt assimileringsprojekt som gick ut på att tusentals aboriginska barn rycktes från sina föräldrar och sitt språk och placerades i vita fosterhem eller barnhem.

12.11.2016

Impuls: Vad vill det säga att svara på brev?

"Man kan också säga att hon ljuger. Eller att hon hycklar." Merete Mazzarella kommenterar det svar hon fått på sitt brev till statsministern.

1.11.2016

I dag: Motsols i Australien

Är det inte så att man frestas fundera på vilka mänskliga livsstilar de olika fågelarterna motsvarar?

14.10.2016

I dag: På vakt

Framför allt i Sverige är jag numera på min vakt men hur mycket på sin vakt vill man vara?

10.10.2016

Impuls: Lillrank går regeringens ärenden

Paul Lillranks svepande sätt att avfärda socialvetenskaplig teori visar att han just inget vet – och inget vill veta – om socialvetenskaperna. Det enda man klart uppfattar är arrogansen, skriver Merete Mazzarella

13.9.2016

Impuls: Om hajar, Pig-gate och Paatero

Skrönor kan kännas djupt tillfredsställande, men alla är inte lika oskyldiga, menar Merete Mazzarella.

9.9.2016

I dag: Ledsamt för Raseborg

Om det är något staden verkligen behöver så är det ett tillskott av nya, unga invånare.

18.8.2016

Impuls: Ett enkelt klick

Är det för lätt att skriva ut sig ur kyrkan? Eller ansöka om skilsmässa?

5.8.2016

I dag: Det är sensommar

Min generation har svårt att över huvud taget förstå att vi blir gamla, till skillnad från tidigare generationer har vi inga som helst ambitioner att bli värdiga.