Mats Liljeroos

Mats Liljeroos

Musikkritiker

Senast publicerade artiklar

4.3.2021

Konsertrecension: Flöjten som vägvisare genom drömmens rymder – inhemsk elegi upptäckt i stadsorkesterns arkivlängder

Frågetecknen är många visavi Siri Branders Elegie, som dammades av efter en paus på 127 år. Suveräna samtidsmusikspecialisten Claire Chase visade prov på både halsbrytande virtuositet och spännande expressivitet.

Premium

3.3.2021

Konsertrecension: Alla cellisters livselixir och nya fängslande röster – blandade plock ur cellons historiska resa

CelloFest har hittat en bra balans mellan standardrepertoar, oförtjänt bortglömda pärlor och nyaste nytt. Uruppföranden av Tara Valkonen och estniska Alisson Kruusmaa gav mersmak och väckte recensentens nyfikenhet.

Premium

3.3.2021

Skivrecension: Känsloladdade plock ur den franska barockens stora sångbok

Skivtiteln ”Drömmerskan" träffar mitt i prick. Det handlar om romantiskt trånsjuka, stundtals nog så erotiskt färgade drömmar, tolkade av en rad experter på tidig musik. De mindre kända låtsnickarnamnen får en intuitivt att spetsa öronen.

Premium

23.2.2021

Skivrecension: Dagens hetaste Strauss-sopran är en optimal Tove – ett grandiost farväl till en epok och en estetik

Storverket Gurre-Lieder har spelats in på skiva talrika gånger men att den senaste, signerad Christian Thielemann, går direkt upp bland de bästa är ingen överraskning. Dagens hetaste Strauss-sopran Camilla Nylund ter sig som det optimala valet för Toves roll.

Premium

20.2.2021

Konsertrecension: En konsert som gör en på gott humör

Soloinpassen i orkesterleden prickades in med smak och precision, tuttina klingade märgfullt och robust och helhetsintrycket var oemotståndligt medryckande.

Premium

13.2.2021

Konsertrecension: Jazzens och konstmusikens sekellånga flirt

Jazzen och konstmusiken har flirtat med varandra under hela jazzens sekellånga existens men någon egentlig kärlekssaga kan man knappast tala om, därtill är de alltför väsensskilda. Tack vare ett antal lika fördomsfria som innovativa förmågor på bägge sidor skranken har vissa närmanden dock varit möjliga, med stundtals rätt så spännande legeringar som resultat.

Premium

10.2.2021

Skivrecension: Konsten att navigera rätt i gäckande harmoniska labyrinter

Pietro Locatelli var sin tids hårdrockvirtuos och Ilja Gringolts kastar sig ut i violinkonserterna med dödsförakt. Inte en endaste ton klingar oengagerat.

Premium

6.2.2021

Musica novas fredagskonsert klarade skyhög ribba

Recensentens höga förväntningar efter torsdagens inledningskonsert infriades med råge under Musica nova-festivalfredagen.

Premium

3.2.2021

Skivrecension: Skönt skimrande nordiska körpärlor i gedigen tysk tappning

Två tyska körer imponerar med sina tolkningar av nordiska körpärlor från Nørgård till Mäntyjärvi. Lejonparten av verken representerar en relativt ”snäll” körestetik, men friktion saknas inte heller. Ungdomskörens precision i harmonierna får recensenten att rysa av välbehag.

Premium

30.1.2021

Konsertrecension: Triss i Sibelius som sista minuten-utfyllnad

En sen annullering ställde till planerna för Helsingfors stadsorkester och resulterade i ett ganska fantasilöst program. Men Helena Juntunens sopran skimrade skönt, skriver HBL:s recensent.

Premium

27.1.2021

Skivrecension: Kraftfull symfoniker med två hemländer

Lettisk eller kanadensisk tonsättare? Bägge två epiteten passar in på Tālivaldis Ķeniņš, vars musik är lättillgänglig utan att vara banal. Ondines fina satsning på att lyfta fram baltiska tonsättare fortsätter.

Premium

23.1.2021

Konsertrecension: Underbarn bjöd på utsökt mogna tolkningar

Den 26-åriga amerikanske pianisten Conrad Tao bjöd på ett rent virtuosfyrverkeri när han gästade RSO i fredags. Hans välbalanserade spel visar på en mognad som inte är någon självklarhet för en så ung musiker.

Premium

16.1.2021

Konsertrecension: Fräscha nykomlingar på den inhemska repertoaren – två Finlandspremiärer inledde stadsorkesterns vårsäsong

Dirigenten Susanna Mälkki är en hejare på samtidsmusik och en icke oäven sibelian. Mats Liljeroos frågar sig varför Betsy Jolas musik inte oftare återfinns på de inhemska konsertprogrammen.

Premium

16.1.2021

Fackboksrecension: Med Wagner som motsägelsefull vägvisare genom två sekel av västerländsk kultur- och idéhistoria

Alex Ross har utfört ett veritabelt herkulesarbete med sin massiva bok om Wagners inflytande på konst och politik. Det blir en svindlande odyssé genom närapå två sekel av kultur-, idé- och samhällshistoria. Varje kreativt tänkande och agerande person under de senaste hundrafemtio åren har nödgats etablera något slags relation till Wagner, skriver Mats Liljeroos i sin recension.

Premium

13.1.2021

Impuls: Den återfunna åttans dilemma

"Ofullbordade och förkomna kompositioner, liksom överlag kulturskatter på villovägar, är tacksamt litterärt stoff."

Premium

12.1.2021

Skivrecension: Kammarmusiken röjer vägen för Klamis orkestrala mästerverk

Den seriösa skivsatsningen på Uuno Klamis kammarmusik fyller viktiga luckor och belyser vägen till hans orkestrala mästerverk.

Premium

5.1.2021

Skivrecension: Klangligt innovativ avantgardism med glimten i ögat

I den nya modernistgenerationen av tonsättare hör Sebastian Hilli till de yngre och mest kompromisslösa. Hans visitkortsskiva är förstummande virtuost förverkligad och en nog så stilig fjäder i hatten.

Premium

23.12.2020

Skivrecension: Sakral innerlighet och värme – Bruckner kan körinstrumentet utan och innan

Bruckners motetter må vara miniatyrer till formatet, men definitivt inte i fråga om emotionell och dramaturgisk substans.

Premium

17.12.2020

Konsertrecension: Konstruktiva polariteter vid högintressant RSO-final

Gott mot ont, intuitivt mot rationellt. Polariteter var den röda tråden i säsongens sista RSO-program.

Premium

16.12.2020

Skivrecension: Körinstrumentet nyttjat på väsensskilt konstruktiva sätt

Cambridgekörens fräscha klang och klockrena intonation imponerar i inspelningen av Jaakko Mäntyjärvis sakrala körverk, medan Helsingfors kammarkör tacklar Sampo Haapamäkis och Antti Auvinens nyskapande fusioner till fulländning.

Premium

12.12.2020

Konsertrecension: Spretigt upplägg med skruvad humor

Systrarna Anu och Piia Komsi tog sig teatraliskt an Unsuk Chins vitsiga komposition skriven för dem under RSO:s strömmade fredagskonsert. Någon typisk storgårdsk röd tråd gick däremot denna gång inte att finna i helheten.

Premium

1.12.2020

Skivrecension: Melankolisk promenad längs dimmiga pianostigar

Janáčeks pianomusik är lika originell som expressiv musik. Sanna Vaarnis tolkningar bjuder på en hel del värdefulla insikter.

Premium

27.11.2020

Konsertrecension: Tonsättaren som dirigent och pianist

Ryan Wigglesworth hoppade behändigt från dirigentpodiet till rollen som pianosolist. Tyvärr smakade helheten trä.

Premium

21.11.2020

Konsertrecension: För Kuusisto är pinnen onödig

Tapiola Sinfonietta med Pekka Kuusisto på dirigentpodiet bjöd i fredags på skör sensitivitet och handgriplig expressivitet i sin starka Ofeliatolkning. Kan kompositören Brett Dean vara den största sceniska Shakespearetolkaren i modern tid?

Premium

14.11.2020

Konsertrecension: Vattnet som uttrycksfullt rytmiskt och klangligt element

Mycket skvättande och skvimpande blev det på Helsingfors stadsorkesterns konsert denna vecka, då Esa-Pekka Salonen var tillbaka framför orkestern, med samma Ravelverk som vid debuten för fyrtio år sedan.

Premium

10.11.2020

Skivrecension: I de auvinenska excessernas humanistiska malström

Antti Auvinen tar ut svängarna och väsnas av hjärtans lust, men på ett nog så konstruktivt och intelligent sätt, skriver Mats Liljeroos om inspelningen av den finländska tonsättarens tre stora orkesterverk.

Premium

5.11.2020

Konsertrecension: Sjostakovitj och hans försmådde vän

Onsdagens konsert med Radions symfoniorkester lyfte fram den mer sällan framförde Mieczyslaw Weinberg. Speciellt stråkarna hade en fin kväll.

Premium

31.10.2020

Konsertrecension: Trånande fransk kärlekslyrik och rara barockalster på Grankulla musikfest

Kajsa Dahlbäck har av allt att döma ägnat en hel del forskarmöda åt repertoaren. Hennes ljust skimrande och märgfulla stämma lämpade sig väl för estetiken och inlevelsen var det sannerligen inte heller något fel på.

Premium

29.10.2020

Konsertrecension: Veli Kujala plockar frejdigt från det musikaliska smörgåsbordet

Den uruppförda konserten för saxofonkvartett och symfonisk blåsorkester satte guldkant på det ambitiöst upplagda konsertprogrammet.

Premium

28.10.2020

Skivrecension: I kärlekens, sorgens och den mänskliga obeständighetens landskap

Peter Liebersons musik är på det stora hela oemotståndlig, inte minst emotionellt, resonerar Mats Liljeroos.

Premium

22.10.2020

I brytningspunkten mellan tradition och innovation

Nicholas Collon har övertygat HBL:s Mats Liljeroos om sin förmåga att leda RSO. "Varje gång jag ser och hör Collon agera tillsammans med sin blivande orkester slås jag av hur mödolöst allting ter sig", skriver han.

Premium

14.10.2020

Skivrecension: Münchens klockor och roman av Salman Rushdie stoff för Victoria Borisova-Ollas färgsprakande orkestrala fresker

Svensk-ryska Victoria Borisova-Ollas färgsprakande orkestrala fresker är inspirerade av både Münchens klockor och en roman av Salman Rushdie.

Premium

4.10.2020

Musikalrecension: Amper Mary Poppins sätter rackarungar och toxiska patriarker på plats

Josefin Silén äger rollen som Mary Poppins i Svenska Teaterns fräscha musikaluppsättning. Stundtals är den faktiskt smått magisk, skriver Mats Liljeroos.

Premium

3.10.2020

Konsertrecension: Hisnande vokalakrobatik och meditativa klanglandskap på tonsättarföreningens jubileumskonsert

RSO gav två charmigt kontrasterande urpremiärer på tonsättarföreningens jubileumskonsert.

Premium

1.10.2020

Konsertrecension: Ögonöppnande mässa för redan frälsta

Iida-Vilhelmiina Sinivalo tar steget utanför de sedvanliga konsertformatet när hon talar om klimatförändringen och människans roll i skapelsen med Palefaces hjälp.

Premium

29.9.2020

Skivrecension: Känslosam inblick i de små varelsernas musikaliskt färggranna värld

Petri Kumelas skiva slår det mesta recensenten stött på.

Premium

26.9.2020

Konsertrecension: Välkammad men njutbar Akademensång för ett fåtal

Akademens strömmade konsert började illa men utvecklades till en njutbar helhet.

Premium

22.9.2020

Skivrecension: Den uppfinningsrike klavertonsättaren Haydn tolkad av Tuija Hakkila

Genom åtta klaversonater belyser Tuija Hakkila förtjänstfullt Joseph Haydns breda uttrycksmässiga skala.

Premium

22.9.2020

Skivrecension: Kalevi Ahos största hit äntligen på skiva

Skivinspelningen av Kalevi Ahos slagverkskonsert är senkommen, men desto mer välkommen, menar Mats Liljeroos.

Premium

19.9.2020

Konsertrecension: Om att frigöra sig från stilidealens tvångströjor

Paavali Jumppanen verkade formligen njuta av att känna, smeka och leka sig igenom Schumanns pianokonsert.

Premium

11.9.2020

Konsertrecension: Gripande Wagnersång och festliga blåsarklanger

Radions symfoniorkester bjöd på en ypperlig helhet med Hindemith, Stravinsky och Wagner på programmet.

Premium

8.9.2020

Skivrecension: Tonsättaren Outi Tarkiainen imponerar med mustigt målande, sensibelt skimrande naturvisioner

Outi Tarkiainens kammarorkesterverk är både subtila och sensuella, enligt Mats Liljeroos.

Premium

5.9.2020

Konsertrecension: Förnämlig festival i Lovisa trots nedskärningar

Societetshuset i Lovisa återuppstod som en av landets förnämligaste kammarmusiksalar under Sibeliusdagarna, trots att staden har kniven på strupen ekonomiskt och skär i kulturanslagen.

Premium

4.9.2020

Musikalrecension: Måndag morgon om och om igen

Filmen Groundhog Day har karakteriserats som en romantisk komedi med avsevärda existentiella och filosofiska djup. Detsamma gäller den genuint underhållande musikalen, samtidigt som den ställer angelägna frågor om hur vi använder den tid som är oss beskärd.

Premium

3.9.2020

Mörka moln på Lovisas festivalhimmel – årets Sibeliusdagar inleddes med läckra rariteter

Sibeliusdagarna i Lovisa körde i gång i går till ackompanjemang av hotfullt mörka moln vid horisonten i form av stadens minst sagt kontroversiella beslut att dra den ekonomiska mattan under festivalfötterna.

Premium

19.8.2020

Skivrecension: Sången möter violinen i Virpi Räisänens helt egna syntes

Virpi Räisänen är full av uttryck när hon sjunger och spelar samtidigt. Den enahanda repertoaren på skivan är ändå en lätt besvikelse.

Premium

17.8.2020

Konsertrecension: 200 år av vänskap och vokalt välljud

Två operettörhängen avrundade Dan Karlströms, Tommi Hakalas, Tuomas Pursios och Sami Luttinens jubileumskonsert på Savoyteatern. Rena njutningen, tycker HBL:s recensent.

Premium

13.8.2020

Konsertrecension: Musikhistorien penetrerad genom 20-talslinser

20-talet – men inte bara 1920-talet eller 2020-talet – står i fokus på årets upplaga av Katrina kammarmusik på Åland. De flesta konserter kan avnjutas på Ålands radios webbplats, tipsar HBL:s kritiker Mats Liljeroos.

Premium

10.8.2020

Konsertrecension: Trygga klassiker och nyaste nytt vid Pellinge musikdagar

Till höjdpunkterna vid årets Pellinge musikdagar i Borgå skärgård hörde Monica Groops hudlösa tolkning av Cecilia Damströms Edith Södergran-tonsättningar.

Premium