Marit Lundström

Marit Lundström

Har studerat biblioteksvetenskap och litteratur och jobbat som journalist på Västra Nyland. ”Konsten har genom åren gett de perspektivbyten som känns viktiga för att hållas levande och inte stagnera. Konsten öppnar ständigt för nya sätt att se.”

Senast publicerade artiklar

27.12.2020

Statligt konstpris sporrar Hans Rosenström

– Konsten ger utrymme för reflektion och spekulation, det är ett fält där man kan mötas av något vackert och djupt berörande men också bli utmanad och provocerad.Det säger Hans Rosenström som nyligen fick ta emot ett enormt erkännande, nämligen Statens konstpris.

Premium

12.12.2020

Flingor, flarn och fragment i Kupru

Hiutaleita (flingor) är namnet på en samutställning i Fiskarsgalleriet Kupru där en konstnärsgrupp presenterar sig.

Premium

1.12.2020

Hangö bildkonstnärer delar berättelser

Experimentellt, klassiskt, fantasy-inspirerat, impressionistiskt - stilarna och berättelserna varierar i Hangö bildkonstnärers årsutställning Story.

Premium

5.11.2020

I Hangö exploderar det av färger inspirerade av växtriket

Det finns mycket glädje och livskraft i blommor och växter, det vet vi alla. De fungerar också som glädjekällor i Nina Liemolas måleri som är framme i Hangö stadshusgalleri.

Premium

2.11.2020

Mångkunnigt på Kwum

En ny utställning med Tuula och Erkka Auermaa på keramikmuseet Kwum visar hur mångsidigt materialet keramik är. Att också ljusskulpturer i glas av Camilla Moberg visas på samma utställning ger helheten ett mervärde, också ifråga om budskap.

Premium

30.10.2020

Fiskars växte med en familj då prisbelönt konstnär i nischad konstgren flyttade in

Raseborg har fått ett värdefullt tillskott inom teater och barnkultur: Aapo Repo och hans dockteater Reaktori har slagit sig ner i hjärtat av Fiskars.

Premium

22.10.2020

Målandet ger skönhet och sammanhang

För Solveig Eriksson, som just nu har en liten utställning på Luckan i Karis, är oljemåleriet en hobby. – En väldigt viktig hobby, som både ger och tar, säger hon.

Premium

11.10.2020

Ingrid Weckström tänjer på gränserna till verkligheten

Innehållstarka texter och bilder, stundvis tunga, flödar längs väggarna i galleri Perspektivet. I rummets mitt sitter två kritvita gestalter, inbegripna i ett samtal. Eller följer de dig med blicken?

Premium

13.9.2020

Kossor flyttade in på stadhusgalleriet

Det är en imponerande vy som öppnar sig när man stiger in i stadshusgalleriet i Hangö just nu. Mular och koögon skapar kontakt.

Premium

10.9.2020

Smyckesdesigners i Fiskars debuterar på Konstrundan – se de västnyländska deltagarna här

För första gången kan man på Konstrundan ta del av Kristian Saarikorpis och Kirsti Doukas smyckesateljé i den stora vita stenladugården i Fiskars bruk.

Premium

6.9.2020

Fotoutställning: Eva Roos fotograferar havet för att skydda det

Citat ur Pappan och havet, Trollkarlens hatt och andra böcker av Tove Jansson för dialog med Eva Roos havsfotografier som ingår i Östersjökampanjen Vårt hav.

Premium

26.8.2020

Utplåna och förändra, leva och dö

I sommargalleriet Kupru i Fiskars kan man under de närmaste veckorna reflektera bland annat över hur arterna minskar, eller å andra sidan bara förundras över hur vacker en invasiv skalbagge kan vara.

Premium

16.8.2020

Att bjuda på sig själv

Namnet på utställningen, ”Augusti är fullt av hopp”, träffar rätt på stämningen som skapas av de 51 konstverk som fyller Hangö stadshusgalleri.

Premium

21.7.2020

Ron Nordströms konst är rörande bildverk som berör

Nu kan man låta sig beröras av Ron Nordström fem videoverk i restaurang Pesula i Fiskar, där de kommer överraskande bra fram.

Premium

20.7.2020

Finporslin och fulskrot blir konst i Tvärminne

Galleriet Henriksberg i Tvärminne visar i sommar Isabella Cabrals intryck av finsk historia via två diametralt olika föremålssamlingar: Finporslinet Maisema och krigstida emalj- och plåtkärl. Berättelserna är fångade i målningar och teckningar.

Premium

15.7.2020

Svart och symbolmättat på Fokus

Janne Koivuniemi har fyllt Fokus med foton och målningar i stilen goth, vilket betyder starka symboler och mycket svart.

Premium

10.7.2020

Skapande glädje i Svartå

Pitsitalo kallas ett rödmyllehus med rutfönster i en frodig trädgård i Svartå bruk. Det är öppet för besök en del av sommaren och bjuder på utställning, kafé och shop.

Premium

25.6.2020

Att tolka är den största utmaningen

Anni Pöyhtäri, illustratör och grafisk planerare, kallar sig inte konstnär. Men nog visuell person och tolk.

Premium

13.6.2020

Porträtt av blommor lyfter fram vikten av artrikedom

I våra skogar växer blommor som vi inte alltid noterar; vi är så vana vid att de finns. Men det är inte självklart, många arter dör bort. Antti-Jussi Rantala tar fram dem i stora vackra svartvita porträtt.

Premium

8.6.2020

Abstrakt med pärlor och bredd

Sommarutställningen Abstrakt på Elverket bjuder på bredd. Det sublima, det lekfulla och det optiska är några av aspekterna, liksom oväntade kombinationer.

Premium

1.6.2020

Skogarnas mystik och djurens intuition

När Sjundekonstnären Jenni Tieaho i fjol firade 20-årsjubileum skedde det med en utställning på Gallen Kallela-museets gård. Där kom hennes mytiska djur till sin rätt.

Premium

18.5.2020

"Lyd med värdighet, trotsa etiskt" – coronainspirerade verk av konstnären som fastnade i Fiskars

En fyndig virtuell utställning med ord som ger mening har öppnats av residenskonstnären Céline Ducret som på grund av coronaepidemin vistats längre i Fiskars än hon tänkt.

Premium

16.5.2020

När kexburken blir nålhålskamera - Fotocentrums utställning inspirerar

Det primitiva och enkla är målet för Hans G Hästbacka som konstruerar nålhålskameror av vardagliga material som kexburkar. Utställningen Slow photo – Camera obscura omfattar också en inspirerande installation med bilder från Karis-Billnäs.

Premium

9.5.2020

Smidda berättelser i coronatid

Hus i våningar, lampor och figurer hör till det som Juhani Krappe visar i Lilla galleriet i Ekenäs. Vissa av verken hänvisar till den livsförändring som coronaviruset inneburit för så många.

Premium

7.5.2020

Bokrecension: Höggravid Anna Glad fräser fram

Flyt i berättandet och en intrig som kulminerar i en spännande scen präglar Eva Frantz senaste deckare.

Premium

25.4.2020

Ramsholmen lockade till miljökonst

Bird Feeders är namnet på ett konstprojekt som Sakari Tervo har kuraterat och fotat. Sju konstnärer bidrar med fågelbräden.

Premium

15.4.2020

Arbetsstipendiet kom i grevens tid – nu kan Hanna Marno fokusera på sin konst

Västnyländsk miljökonst gynnas i år av Svenska kulturfonden som beviljade konstnären Hanna Marno ett ettårigt arbetsstipendium.

Premium

29.3.2020

Hantverkarnas affär var tvungen att stänga – öppnade virtuell utställning

Reflektioner kallar rammakaren och fotografen Tapio Elevant sin utställning på Onoma, Fiskars. Det är Onomas första virtuella utställning.

Premium

5.3.2020

Med färgen som utgångspunkt

Scener som ibland är absurda och ibland enbart vackra bildar en fin helhet på Fotocentrum i Karis. De är minutiöst uppbyggda och fotograferade av Mari Hokkanen.

Premium

17.2.2020

Frysta ögonblick ur något flytande

Corinna Helenelund, som nyligen flyttat in i Villa Snäcksund i Ekenäs, har i HAM-galleriet i Helsingfors byggt upp en installation där besökaren vandrar i en skog av blå varelser, blå stämning.

Premium

10.2.2020

Hangö–Berlin är hennes axel

Kontrasterna hör till det som konstnären Ida Koitila uppskattar stort i Hangö. Där har hon tillsammans med sin sambo valt att slå sig ner, men lägenheten i Berlin har de kvar.

5.2.2020

Hangö – Berlin är hennes axel

Kontrasterna hör till det som konstnären Ida Koitila uppskattar stort i Hangö. Där har hon tillsammans med sin sambo valt att slå sig ner, men lägenheten i Berlin har de kvar.

Premium

27.1.2020

30 år av berättelser i Hangö

Att berätta i bilder kan vara till hjälp när man vill förstå sig själv och vad som pågår i ens inre fastslår Kerstin Berglund.

Premium

13.1.2020

Svårgreppat på Perspektivet

Visuellt öppnar sig Tuija Asta Järvenpääs konceptuella utställning i Perspektivet inte. Den väcker förflugna frågor, men det är allt.

Premium

14.12.2019

"En smed läser av glöden och färgen"

Årets konstsmed Juhani Krappe verkar aktivt för att smedernas yrkeskunskap ska leva vidare. Han tror starkt på systemet med gesäll-lärlingar.

Premium

12.12.2019

Kristi födelse uppstår i en modern ikon för jultiden i Fiskars – barn har fått måla både får och bilar

Konstnären Sirpa Kolu har under november och december låtit väggmålningen Kristi födelse växa fram i Onomas lilla galleri.

Premium

18.11.2019

Margaret O'Rorke skapar spröda ljuskällor av vitt porslin – nu ställs de ut i Fiskars

I en nyöppnad utställning i Karin Widnäs keramikgalleri Kwum i Fiskars är det vita porslinet i fokus. Helheten visar hur mångsidigt materialet kan användas, i allt från unika ljusskulpturer till småsöta varelser.

Premium

12.11.2019

Mellan det strama och frigörande

Ålänningen Olle Törnqvist presenterar sig i Ekenäs med en utställning där inspirationskällorna genom åren varit allt från sjöfartshistoria och litteratur till hav, frihet och Kalevala.

Premium

4.11.2019

Balans i vind och mörker

En upplyst jättemobil av Eeva-Kaisa Ailus och Katja Örnberg svävar ovanför ån och skapar spänning och stämning i Fiskars bruksmiljö under den mörka årstiden.

Premium

27.10.2019

Livets många färger i Fokus

Hilkka Kuusinen, pensionerad arkitekt bosatt i Fiskars, har fyllt Fokus i Karis med färggranna målningar.

Premium

23.9.2019

Dialog med speglingar i Elverket

Susanne Gottberg och Pamela Brandt bjuder på finstämd dialog i Pro Artibus nyöppnade utställning. Insida och utsida, rumslighet och speglingar är några element att reflektera över.

Premium

16.9.2019

En protesthandling in absurdum

Det är aningen omskakande och mycket nyttigt att ta del av Anna Ulffs installation i Onoma, Fiskars. Hon problematiserar konstens värde på ett högst konkret sätt.

Premium

11.9.2019

Vilt vrickat och virkat

Det är en på många sätt charmig och rolig utställning som öppnat i Lilla galleriet i Ekenäs där Sirpa Viitanens virkade alster dansar på väggarna.

Premium

7.9.2019

Nu startar konstrundan – här får du en titt i en av de ateljéer som är med

På Konstrundan finns en chans att bekanta sig med Hans Christian Bergs konst och design i Västankvarn, Ingå – konstnären som just nu är aktuell på Wäinö Aaltonen museet i Åbo och nyligen i Förenade Arabemiraten.

Premium

11.8.2019

Att hitta det omedelbara

Expressiva färglandskap och bilder som fångar barns omedelbarhet har tagit över galleri Perspektivet i Ekenäs.

Premium

29.7.2019

Hon använder sig själv som verktyg

Rumslighet och sinnesförnimmelser som tolkas i bild. Bland annat kring det kretsar Pia Lindmans konst. Ofta finns även en samhällelig koppling i hennes verk.

Premium

15.7.2019

Med blick för fina detaljer

I stället för att visa fina vyer låter Eivor Pettersson kamerans objektiv ta fram fina detaljer. Skönheten finns i såväl blommornas mitt som i gamla lantbruksredskap.

Premium

25.6.2019

Carsten Egevang levde med jägarna på Grönland – fotografierna från jaktfärderna ställs ut i Karis

Det är en tidlös och dokumenterande fotoutställning om jakt och natur på Grönland som dansken Carsten Egevang visar på Fotocentrum i Karis. Bilderna är vilsamt svartvita.

Premium

24.6.2019

Kaskader av färg och känslor

Det är ingen sparsmakad utställning Hanna Uggla bjuder på i stadshusgalleriet i Hangö. Tvärtom öser hon på.

Premium

24.6.2019

Hanna Uggla gör tavlor av Tua Forsströms dikter

Det är ingen sparsmakad utställning Hanna Uggla bjuder på i stadshusgalleriet i Hangö. Tvärtom öser hon på.

Premium