Marita Granroth

Marita Granroth

Featurechef

Senast publicerade artiklar

29.12.2020

Se 2020 i bilder – året då ett hundra nanometer litet virus tvingade en hel värld på knä

Stora – och våldsamma – demonstrationer i Belarus och USA, britterna tog klivet ut ur EU, Finlands finansminister tvingades avgå. Och mycket mera. Och så ja – coronaviruset. HBL:s redaktion har sett tillbaka på året som gick och bjuder här på ett bildspel över de viktigaste händelserna under året.

Premium

29.12.2020

Det här hände 2020 – året då ett hundra nanometer litet virus tvingade en hel värld på knä

Våldsamma demonstrationer i Belarus och USA, britterna tog klivet ut ur EU, Finlands finansminister tvingades avgå. Och mycket mera. Och så var det året med coronaviruset. HBL:s redaktion har sett tillbaka på året som gick och bjuder här på ett urval bilder över årets större händelser.

Premium

15.5.2020

Då alkoholen förbjöds tog finländaren till flaskan som aldrig förr – och spritkriget kunde starta

Den 1 juni 1919, då förbudslagen trädde i kraft i Finland, smakade nykterhetsrörelsen segerns ljuva sötma. Nu skulle finländarna överge spriten för en trygg arbetsmiljö och ett lugnt familjeliv. Men de nya bestämmelserna fick motsatt effekt och myndigheterna såg hjälplöst på då skärgården förvandlades till scen för massiva smugglingsoperationer och gängkriminalitet.

Premium

19.3.2020

Krönika : Hamstrar och reptiler

Hyllorna med toalett- och hushållspapper gapar tomma, de få kunder som rör sig har köpkorgarna fyllda med torrvaror, varor som håller länge.

Premium

16.1.2020

Krönika: Den älskade, saknade ovanan

"Under ett år och två månader har mina kolleger fått höra hur jag deklarerat: jag vill ha en tobak! Det hjälpte att säga det högt och sen gå till köket och hämta glaset med vatten. Det blev ett kraftigt ökat intag av vatten."

Premium

21.3.2019

Flåsfri flykt undan verkligheten

Hur jag än zappar mellan kanalerna så är det normala det nakna. Jag är van vid reklampelare på stan där olika kroppsformer tränger sig på och väller ut över oss när vi promenerar invid. En turkisk tv-såpa kan vara en skön motvikt till allt detta.

Premium

2.2.2019

Krönika: Hjälp – mor vårdas på Esperi!

Esperi Care: ”Vi erbjuder ett trivsamt hem där man kan njuta av livet, bo tryggt och få bra vård och omsorg. Hos oss får invånaren precis så mycket hjälp som han eller hon behöver eller önskar.”

Premium

31.12.2018

Krönika: Nyårslöftet – att inte tända en cigarett

Indianerna gjorde det, Kolumbus gjorde det, Marlboromannen gjorde det. "Alla" gjorde det. I dag slutar "alla". Dags att utmana nikotinets makt?

Premium

6.12.2018

Krönika: En 101-åring med livet framför sig?

Som född 1917 blev fjolåret ett herrans liv för Finland. I dag blir Finland 101 år. Är det en gamling som förlorar sig i minnen och historien? Eller är det ett födelsedagsbarn med livet framför sig?

25.10.2018

Krönika: Sitt varsågod!

Vanligen är vi ett artigt belevat folk. Men det finns undantag.

4.10.2018

Krönika: Vårda svordomarna!

Det finns forskning som visar att personer som svär har ett större ordförråd och visar en större intelligens än personer som inte svär. Men det kan knappast gälla när vi kryddar, medvetet eller omedvetet, vårt språk med olika invektiv för kvinnors underliv.

13.9.2018

Krönika: Alternativ shopping

"Vad är det för fel på oss? Varför går vi med på det här? Varför fyller vi alla stormarknader som en hjärntvättad massa varje fredagseftermiddag?"

7.8.2018

Krönika: Mordiskt lagd

Vem brås du på? På din mor, på din far – eller rentav på liken i garderoben? HBL:s featurechef Marita Granroth ramlar in i fiktiva, men också verkliga mordhistorier.

15.6.2018

M/s Irmas undergång blir bok och tv

Nu letas på bred front efter svar på frågan varför lastfartyget Irma sjönk i oktober 1968. Vid olyckan omkom elva personer. Haveriet blir bok och ett tv-team ska i sommar genomleta vattnen norr om Åland för att hitta det försvunna vraket.

Premium

5.6.2018

Krönika: Sänk volymen!

Att höra vad andra säger – för att inte tala om vad man själv tänker – är ingen självklarhet i det stadsbrus vi lever i. I morgondagens stad ska dessutom allt fler leva och bo mera kompakt. Därför blir det allt angelägnare att vi tar tillvara alla möjligheter till hörselvila.

Premium

21.5.2018

Krönika: Älskade Någon, vart försvann du?

Vårt arbete har blivit mångsidigare. Så kan man också se det. När administratörernas, hjälpredornas, jobb har försvunnit. I dag ropar många organisationer efter fixaren Någon. Är svaret roboten?

Premium

17.4.2018

Krönika: En konsuments bekännelse

Hur konsumerar vi i framtiden? Ska vi enbart ägna oss åt klick på mobilen eller datorn? Var blir i så fall upplevelsen och känslan? Som fortfarande får många att fatta det avgörande beslutet att investera.

Premium

7.3.2018

Krönika: Starka kvinnor

Att vården, barn- och äldreomsorgen domineras av kvinnor är väl om något ett bevis på kvinnors styrka. Kvinnor har insett vad som är viktigt i mänskligheten och de vågar, kan och är starka nog att ta sig an det. Tyvärr bestäms deras löner oftast av män.

21.1.2018

Kommentar: Rött och vitt – och glömskan

Inbördeskriget plöjde djupa sår i det finska samhället. Men under hundra år hinner många berättelser förtvina. Ibland återstår endast ett gulnat fotografi.

25.9.2017

Ledarkrönika: I vårdens famn och klor

Jag ser i mannens ögon ett skarpt intellekt och en vänlighet och en glädje. Men han kan inte kommunicera på ett för mig förståeligt sätt. Vi ler mot varandra, han nickar. Som till en hälsning.

28.8.2017

Ledarkrönika: Välkommen vardag!

Med risk för att det är ett "postsemester-syndrom" vill jag säga: Välkommen vardag! Välkommen med alla dina händelser som bjuder på lycka men också misär, som bjuder på människor med engagemang, på upplevelser som vi har förmånen att lyfta fram, bearbeta och kommentera.

17.7.2017

Ledarkrönika: Flygstrejk i sikte

Nu kan jag dagdrömma i väg till dagar i det solbelysta Andalusien medan det värsta mörkret, regnet och slasket sakta lägger locket på här hemma. Och hur tar vi oss dit? Flyger. Självklart. Vi är alltså klimatdårar.

30.4.2017

Ledarkrönika: En resa i gemenskaper

Att vara resenär i det en gång trygga Europa för tankarna till olika former av gemenskap. På gott och på ont.

11.4.2017

"Bro-idén är befängd"

Nej, det finns inte och kommer inte heller att finnas planer på att bygga en bro mellan Busholmen och Drumsö. På Helsingfors stadsplaneringskontor betecknar man tanken som befängd.

13.3.2017

Ledarkrönika: Skrivklåda

Mina fingrar är inprogrammerade för ett stort tangentbord – jag känner mig som en häst utan hovar när jag fumlar mig fram med två fingrar över det minimala tangentbordet på telefonen.

22.1.2017

Ledarkrönika: Du gamla, du fria, du rädda

Sverige – välfärdslandet, föregångaren, de vackra landskapen.

18.12.2016

Ledarkrönika: Berner, we have a problem …

Nej, vi ska inte till månen (rubriken anspelar på händelserna ombord på det amerikanska rymdskeppet Apollo 13 år 1970), vi ska bara ut till holmen.

20.11.2016

Ledarkrönika: Skolskotten

Det sades att Finland förändrades, att vi fick en ny bild av oss som nation. Från att ha varit ett tryggt och säkert land, hade vi plötsligt blivit lite farligare. Det var något som raserades.

3.10.2016

Ledarkrönika: Dags att slänga den sunkiga, gamla tröjan

Jag frös till när jag hörde "blåvita hjärtan" – har jag ett sånt hjärta? Vem har ett blåvitt hjärta? Hur definieras ett blåvitt hjärta? Är det bara rätt färgade hjärtan som har fullt tillträde till mitt land?

5.9.2016

Ledarkrönika: Hundra år av osynlighet

Nu stundar det stora jubileet när hela Finland ska hyllas. Hur många stormän ska inte lyftas fram då. Dessa män som fört vårt land framåt, som innovativa och driftiga sett till att vi har den välfärd vi har i dag. Men var finns kvinnorna?

29.5.2016

Ledarkrönika: Stugfolket

"Hur orkar ni hålla på? Varför njuter ni inte av livet i stället?"

12.5.2016

Västra Nyland fick pris

Västra Nyland har prisbelönats i Tidningarnas Förbunds tävling Bästa tidningssidor.

30.4.2016

Där väggen kommer emot

Att skriva om DIY eller gör det själv -projekt har sina sidor. Å ena sidan ägnar man (ibland på tok för mycket) tid åt processer, vars utgång inte går att förutse, och ibland blir utgången inget mer än ett gott försök. Å andra sidan har man en bra ursäkt att – utöver alla andra måsten – få reservera lite av sin tid till något, som för många kunde klassificeras som trams.

10.4.2016

Ledarkrönika: Fångad av bilden

Tänk om vi generellt skulle välja att publicera det svåra, obehagliga och fula. Var står vi då – vilken makt utövar vi inte då?

28.2.2016

Ledarkrönika: Astrid och Vivi

Vi står inför ett hejdundrande jubileum. Finland firar 100 år nästa år och förberedelserna är i full gång. Två damer, Astrid och Vivi, är äldre än så.