Marianne Lydén

Marianne Lydén

fri journalist och författare och f.d. politisk reporter på HBL

Senast publicerade artiklar

12.3.2017

Tant Blomsterhatt: Populisten och makten

"Nu lämnar Soini makten i partiet och jag kommer att tänka på det som sägs om att vinna hela världen men förlora sin själ.”

19.2.2017

Tant Blomsterhatt: Presidentspel med nya kort

“Pekka Haavisto vill vara deras röst i presidentvalsdebatten och han verkar lyckas bra med det, eftersom andra nyckelpartier i sammanhanget inte får ändan ur vagnen.”

5.2.2017

Tant Blomsterhatt: Självgoda hycklare

"Det är logiskt, men dessvärre naivt, att förutsätta att katoliken Soini, som gör ett stort nummer av att han är kristen, skulle reflektera över sin påves budskap. Det har han ju alldeles tydligt inte gjort och det gör honom till en hycklare i påvens ögon.”

15.1.2017

Fackboksrecension: Donner i landet som är världens ända

Jörn Donner skriver, alltså och finns han till. Men känner skam för landets regering och dess invandringspolitik i ett land som "inte är världens navel, snarare dess stjärt”.

8.1.2017

Fackboksrecension: Ett snöpligt saldo

Paavo Väyrynen verkar vara febrilt aktiv – men han återanvänder samma material flera gånger. I Väyrynens nyaste bok finns ändå helt nya element om hälsoproblem och ekonomiska svårigheter, skriver Marianne Lydén.

31.12.2016

Tant Blomsterhatt: Samlingspartiet och Mårran

Paula Risikko är Samlingspartiets Mårran. Marken fryser till is där hon uttalar sig om asylsökande. Hon utstrålar en känslokyla som är svår att greppa för den som i första hand ser asylsökande som medmänniskor i nöd.

28.10.2016

Tant Blomsterhatt: Hånflinande herrar

Torsdagens partiledardebatt i TV1 gjorde antagligen inte social- och hälsovårdsreformen särskilt mycket klarare för väljarna, om nu någon hade väntat sig det.

14.8.2016

Tant Blomsterhatt: Hycklare och rasister

Tunga politiker från Centern och Samlingspartiet har gått ut och krävt ett slut på den rasistiska retorik som sannfinländare spytt ur sig och i sommarens nyhetstorka fått mycket offentlighet för.

10.7.2016

Tant Blomsterhatt : Det är aldrig så enkelt

“Det är självklart att Soinis beteende väcker frågor om hur det är med sammanhållningen i regeringen och om hur hans uttalanden påverkar Finland. Men Soini kan ju inte bemöta kritik sakligt, utan iklär sig än en gång offerkoftan. Och än en gång sitter offerkoftan lika illa som kostymen han brukar byta till när han beger sig ut bland folket.”

5.6.2016

Tant Blomsterhatt: Folkmord eller attraktionsfaktorer

USA:s utrikesminister John Kerry har nyligen oroat konstaterat att terrororganisationen Islamiska staten genomför ett folkmord på kristna, yazidier och shiamuslimer i de områden IS kontrollerar i Syrien och Irak. Utöver det är IS skyldig till brott mot mänskligheten och etnisk rensning, anser han.

15.5.2016

Tant Blomsterhatt: Tolerans till salu

Fel middagssällskap och ett uteblivet handslag utlöste den kanske värsta krisen någonsin för det svenska Miljöpartiet. Så kan det gå om politiker glömmer bort varför deras partier finns till, skriver Marianne Lydén i sin kolumn.

20.3.2016

Fackboksrecension: Sannfinlandisering oroar Vapaavuori

I sin färska bok ger mångåriga minister Jan Vapaavuori en bra bild av hur regeringen fungerar, eller inte fungerar, skriver Marianne Lydén i sin recension.