Maria Gestrin-Hagner

Maria Gestrin-Hagner

Reporter

Senast publicerade artiklar

17.9.2021

Tredje spruta blir aktuell – 15 000 vaccindoser bäst före torsdag

Institutet för hälsa och välfärd, THL, uppmanar nu kommunerna att börja ge en tredje vaccindos till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar. HUS börjar redan under veckoslutet ge en tredje spruta för att rädda ett vaccinparti med 15 000 doser som blir gammalt inom några dagar. – Jag vill inte anklaga någon för att ha sölat, säger chefsöverläkare Jari Petäjä vid HUS.

14.9.2021

Hemtest nytt verktyg för att få bukt med coronan

Hälsovårdsmyndigheterna utreder hur hemtest kunde börja användas i större utsträckning som en del av den officiella coronastrategin. – Det är ett bra sätt för var och en att försäkra sig om att allt står rätt till, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru.

13.9.2021

All spårvagns- och metrotrafik stannar på grund av strejk

Spårvagns- och metroförarna strejkar på torsdag och fredag. Förarna protesterar mot stadsstyrelsens beslut där infrastrukturen för metrotågen lämnas utanför bolagiseringen av Helsingforsregionens trafikverk.

10.9.2021

Nya misstankar mot Oksanen – Vartiainen säger att hans underskrift förfalskats

Nya uppgifter visar hur Pohjola-Nordens förra generalsekreterare Michael Oksanen, som misstänks ha förskingrat närmare 320 000 euro från understödsstiftelsen, bar sig åt.

Premium

5.9.2021

Barnsjukhuset avbokade Selims magnetundersökning upprepade gånger

Karin Blomqvists son Selim borde efter avslutad cancerbehandling regelbundet gå på magnetundersökningar för att kolla att sjukdomen inte kommer tillbaka. Men Nya barnsjukhuset har avbokat och skjutit upp undersökningen två gånger på raken.– Jag kan inte veta om min son håller på att bli sjuk igen eftersom viktiga undersökningar annulleras. Det oroar mig väldigt mycket, säger modern.

31.8.2021

Hankeiter fick flytta in i splitternya bostäder – nu vankas champagne, matlagning, fester och gitarrspel

En lång kö av förväntansfulla ungdomar på väg att kvittera ut sina nycklar ringlar sig utanför Hankens nya studentbostadshus på Busholmens sydspets. För hankeiterna är det en lyckans dag att äntligen få ett eget hem där de kan umgås, tillreda mat och spela elgitarr.

30.8.2021

Vartiainen vill luckra upp språkkraven: Man tager vad man haver – vi ska inte vara så kräsna

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen är redo att luckra upp språkkraven för att locka mer utländsk arbetskraft.– Jag är för svenskans ställning. Men problemet är att det är svårt att över huvud taget hitta personal. Då får man inte vara för kräsen, säger Vartiainen

29.8.2021

Aktia borrade upp Niklas Bruuns bankfack och krävde 120 euro – "Djupt kränkande"

Niklas Bruun fick en otrevlig överraskning då han behövde ett viktigt papper från bankfacket i Aktia. Bruun hade försökt tömma facket på uppmaning av banken i fjol våras, men Aktia sköt upp besöket på grund av coronan. Bruuns bankfack hade efter det här utan hans vetskap brutits upp av Aktia och innehållet hade sänts i plastpåse till Vasa. Hundratals andra kunder är också drabbade.

Premium

24.8.2021

Helsingfors nya chefsekonom: De Gröna klarar sig bäst i mitten

Helsingfors nya chefsekonom Mikko Kiesiläinen har en mötestung första arbetsvecka på stadshuset bakom sig. Nu börjar jobbet som går ut på att få staden att använda sina resurser på ett så effektivt sätt som möjligt.

Premium

17.8.2021

Överläkaren oroad över studerandenas festande – skolvaccineringarna har kommit i gång bra

80 procent av de covidpatienter som vårdas på nyländska sjukhus är helt ovaccinerade.

15.8.2021

Patent- och registerstyrelsen synar Pohjola-Norden: Både styrelsen och revisorn granskas

Patent- och registerstyrelsen, PRS, undersöker styrelsens ansvar efter att den tidigare generalsekreteraren Michael Oksanen misstänks ha förskingrat hundratusentals euro från Pohjola-Nordens stiftelse. Både riksdagsledamoten Anne-Mari Virolainen och nya borgmästaren Juhana Vartiainen uppger för HBL att de var medvetna om sin ordföranderoll i stiftelsen. PRS utreder också om revisorn borde ha märkt att allt inte stod rätt till i Pohjola-Norden.

Premium

3.8.2021

Bostäder på paradplats lockbete för lärare i huvudstaden: "Det är ett privilegium att få bo här"

Ett trettiotal lärare som jobbar i svenskspråkiga skolor och daghem i huvudstadsregionen har nyss flyttat in i stiftelseägda splitternya tjänstebostäder med oslagbart läge. "Det är ett privilegium att få bo här", säger läraren i småbarnspedagogik, Jenny French.

Premium

28.7.2021

Biträdande överläkaren avråder från slappare epidemikontroll i skolorna

Eeva Ruotsalainen: Vi måste göra allt vi kan för att skydda barnen och ungdomarna.

12.7.2021

Kulturfondens Lillkung: "Det har funnits en osund maktkultur"

Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung anser att det har funnits en osund kultur som har gjort det möjligt att ta ut svängarna lite extra i vissa manliga kretsar. Lillkung hoppas att härvan kring Pohjola-Nordens förra generalsekreterare en gång för alla visar att sådant beteende inte längre är möjligt.

11.7.2021

Pohjola-Norden polisanmäler Oksanen – misstänks ha överfört 250 000 till konton i eget namn

Pohjola-Nordens ledning misstänker att den förra generalsekreteraren Michael Oksanen har farit i väg med hundratusentals euro av Pohjola-Nordens understödsstiftelses medel. Såväl föreningen som stiftelsen polisanmäler nu Oksanen.

Premium

24.6.2021

Vartiainen vill se ett Storhelsingfors och friar till Esbo, Vanda och Grankulla

Helsingfors nya borgmästare Juhana Vartiainen har fått en snilleblixt. – Om Esbo, Vanda och Grankulla vill undvika vårdreformshelvetet kan ni ansluta er till Helsingfors. Vi kunde vara ett och samma stadslandskap och skulle garantera vår suveränitet, kastar den blivande borgmästaren fram.

Premium

23.6.2021

Ekonomiska oklarheter i Nordiska ministerrådet – generalsekreteraren: Det är inte frågan om bedrägeri

Generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet, Paula Lehtomäki, säger att oklarheterna i ekonomin inte handlar om bedrägeri. Nordiska samarbetsministern Thomas Blomqvist säger för sin del att han trodde frågorna var lösta då Finland blev ordförande i januari, men att det ännu fanns oklarheter.

Premium

22.6.2021

Pohjola-Norden börjar förhandla om ersättning med Oksanen

Pohjola-Nordens styrelseordförande Juhana Vartiainen och tillförordnade generalsekreteraren Heikki Pakarinen försöker nå en ekonomisk överenskommelse med förra generalsekreteraren Michael Oksanen. Ärendet handlar om att Oksanen ska betala tillbaka de medel han inte varit berättigad till. Lyckas det inte tänker förbundet vända sig till polisen.

17.6.2021

Landslagssimmare fick studieplats i Brändö gymnasium

Det är lika svårt att bli antagen till de svenska gymnasierna i Helsingfors som till Mattliden. Grankulla har högsta betygsmedeltalsgränsen, Helsinge lägsta.

Premium

17.6.2021

Borgmästarspel i kulisserna – SDP och Saml gör upp om skola och vård

Partierna diskuterar borgmästarportföljer under veckoslutet

Premium

14.6.2021

Rantala hoppfull om stadsstyrelsepost – maktförskjutning kan vara till nytta för SFP

Uteblivet sjätte mandat på målrakan grämer.

Premium

13.6.2021

SFP håller ställningarna i huvudstadsregionen

Under SFP:s småskaliga valvaka i Helsingfors gladde man sig över att partiet bevarar sina mandat i huvudstadsregionen. De största utmaningarna finns i resten av Nyland där demografin sätter käppar i hjulen: Väljarna decimeras på grund av hög ålder och inflyttningen av finskspråkiga gör det svårare att hålla ställningarna.

13.6.2021

Pentti Koskinen snuvades på skrotningspeng – "staten har lurat mig"

Besvikelsen är stor då statens skrotningspengar tagit slut. – Vi borde ha informerat bättre, säger Traficom-direktören Kati Heikkinen.

Premium

12.6.2021

Analys: Efter valet följer armbrytning om viktiga poster

Så fort kommunalvalsresultatet är klart, kavlar partiernas garvade förhandlare i Helsingfors upp ärmarna inför nästa rond i spelet. Där gör partierna upp om vilket parti som lägger vantarna på vilken post. Sannfinländarna som väntas gå starkt framåt i huvudstaden propsar på att få en biträdande borgmästarpost.

Premium

12.6.2021

Bästa tiden att beundra rhodo-djungeln i Haga är nu

Alprosparken i Haga är nu som vackrast. Parken som snart har 50 år på nacken var från början ett försöksfält för växtförädling. I dag är den en lummig oas som blommar som mest praktfullt just nu.

6.6.2021

Socialen ville tvinga Margaretha Granqvist, 105, till hyresetta

Margaretha Granqvist fyller snart 106 år. Hon har bott på privata äldreboendet Kristinagården sedan 1997. Men nu är hennes pengar slut. Socialen har krävt att hon flyttar till en billigare hyresetta och anser att hon är för frisk för en dygnetruntplats.– Hur skulle det lyckas? En människa är ingen maskin. Man kan inte tvinga någon som är över hundra att plötsligt klara sig själv, säger Margaretha Granqvist.

Premium

30.5.2021

SFP slutar göra reklam för amfetaminsmugglare som ställer upp i Helsingfors

En kommunalvalskandidat i Helsingfors, som har dömts för att ha smugglat amfetamin från Ryssland och för att ha kört bil narkotikapåverkad, raderas från SFP:s valmaterial. – Det är jättetrist. Vi utgår från att man kan lita på människor, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

29.5.2021

Pohjola-Norden beviljade inte ansvarsfrihet för Oksanen

Styrelsen fick ansvarsfrihet, men inte förra generalsekreteraren.

29.5.2021

Pohjola-Nordens förbundsmöte behandlar fifflet

80 delegater är anmälda till Pohjola-Nordens förbundsmöte.

27.5.2021

Pohjola-Norden-delegater kräver öppenhet: "Konstigt att styrelsen har lagt locket på"

Pohjola-Nordens högsta beslutsorgan förbundsmötet håller möte på lördag. Bland delegaterna råder ett missnöje med att styrelsen har lagt locket på och inte redogjort för innehållet i specialrevisionen eller den juridiska utredningen om den tidigare generalsekreterarens fiffel.

Premium

21.5.2021

Mikael Hiltunen värvar väljare per telefon – har redan ringt 1 000 Borgåbor

Epidemin tvingar partierna att se över sina kampanjmetoder. Telefonsamtal är ett för finska förhållanden nytt sätt att nå väljarna coronatryggt. SDP:s Mikael Hiltunen i Borgå hör till dem som har ringt flest väljare i hela landet – cirka 1 000 stycken. Och fler samtal blir det fram till valet.

Premium

19.5.2021

Nu får 65-plussare välja Pfizer som andra dos om de insisterar

Hittills har de 65-plussare som fått en dos av Astra Zenecas coronavaccin varit tvungna att ta samma vaccin som andra dos. Men från och med nu får de välja mellan Astra Zeneca och Pfizer, även om Astra Zeneca erbjuds i första hand.

Premium

18.5.2021

Nytt stort daghem i Hertonäs – 224 platser varav 42 för svenskspråkiga

Hertonäs ska om två år få ett nytt stort daghem för 224 barn. Daghemmet Killingen får nya lokaler i nybyggnaden.

17.5.2021

Pohjola-Nordens styrelse oense om polisanmälan

Pohjola-Nordens styrelse kunde inte enas om föreningen ska polisanmäla den tidigare generalsekreteraren Michael Oksanen eller låta bli. Styrelsen hemlighåller innehållet i den juridiska bedömningen av Oksanens affärer. Styrelseordförande Juhana Vartiainen (Saml) lägger också locket på då det gäller innehållet i specialrevisionen.

Premium

12.5.2021

Vissa kommuner coronatestar resenärer, andra låter bli – HBL-läsare i Kyrkslätt: "Systemet funkar utmärkt"

De privata vårdbolagens hutlösa prissättning av coronatest för resenärer har fått folk att höra sig för om det går att testa sig på den offentliga sidan inför en utlandsresa. Praxisen varierar – vissa kommuner testar utresande, medan andra låter bli.

Premium

11.5.2021

Tvåspråkiga skolor splittrar kommunalvalskandidaterna – SFP:arna mest skeptiska i huvudstadsregionen

Bland kommunalvalskandidaterna går den eldfängda frågan om tvåspråkiga skolors vara eller icke vara isär. I huvudstadsregionen är SFP-kandidater mest tveksamma, medan andra partiers kandidater är positivt nyfikna till idén.

Premium

7.5.2021

Pohjola-Nordens styrelse häver Oksanens arbetsavtal och kopplar in jurist

Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen har använt kring 80 000 euro av föreningens medel på felaktiga grunder visar specialrevisionen, enligt HBL:s källor. Styrelsen kopplar nu in en jurist som ska utreda hur mycket av de här pengarna föreningen kan kräva tillbaka av Oksanen och om fallet borde polisanmälas.

6.5.2021

Ockerpriser på coronatest för resenärer – uppstickare tar provet för halva summan

Då Kenneth Rosenlöf nyss åkte hem till Frankrike efter sin fars begravning i Finland tvingades han punga ut med 217 euro för ett covid-19-test med tillhörande intyg. De kommersiella vårdjättarnas hutlösa priser utmanas nu av en uppstickare som gör PCR-testet för 99 euro. Snart utlovar bolaget snabbtest för några tior.

Premium

29.4.2021

De slutliga jaktplansanbuden lämnades in – snart följer avgörande krigsspel

Finlands största upphandling genom tiderna, köpet av nya jaktplan, befinner sig på målrakan. Alla fem jaktplanstillverkare som är med i racet har lämnat in sina slutliga bindande anbud.

28.4.2021

Regeringskvintetten överens – kompromiss om utgifter, skatter och jobb

Regeringskvintetten trädde fram och visade en någorlunda enad front efter en dryg vecka av hårda armbrytningar om statsfinanserna som kulminerade i regeringskris. De största tvistefrågorna är lösta, men förhandlingarna kring detaljerna fortsätter kvällen ut på Ständerhuset.

27.4.2021

Sanna Marin: Det är svårt men vi fortsätter förhandla

Förhandlingarna mellan regeringspartiledarna befinner sig i krisläge. Centerns fortsatta regeringsmedverkan är oklar, men statsminister Sanna Marin (SDP) säger att förhandlingarna ändå fortsätter.

26.4.2021

Låst läge vid regeringens förhandlingsbord – nya tag på tisdag

Statsminister Sanna Marins (SDP) förslag med skattehöjningar på hundratals miljoner euro och skenande utgifter har inte förbättrat stämningen vid regeringens pågående ramförhandlingar – tvärtom. Förhandlingarna fortsätter på tisdagen. "Kompromissvilja behövs från alla", lydde en regeringskommentar på kvällskvisten.

26.4.2021

Låst läge på Ständerhuset – partiordförandena tog paus i förhandlingarna

Regeringspartiernas ordförande avbröt temporärt de utdragna förhandlingarna om budgetramen. "Helheten är svårast. Det är alltid bra att ta lite frisk luft", sade Henriksson som tog en kort paus i de svåra överläggningarna.

23.4.2021

Handelsgillet skjuter upp säljbeslut – köparen: "Ett mycket attraktivt läge"

Handelsgillet tar timeout i en vecka med beslutet att sälja ut stora delar av fastighetsmassan för att klara av sina skulder. Vd:n för intresserade köparen bolaget Cobbleyard, Christoffer Sundberg, säger att det goda läget är anledningen till att företaget vill köpa.

Premium

21.4.2021

Skenande renoveringskostnader kan tvinga Handelsgillet att sälja värdefullt hus – hemlig köpare bjuder 5,5 miljoner

Kostnaderna för Handelsgillets otursdrabbade renovering av föreningshuset blev åtskilliga miljoner dyrare än förutspått. Styrelsen vill nu sälja stora delar av föreningens fastighetsförmögenhet på Kaserngatan för 5,5 miljoner till en hemlig köpare för att rädda ekonomin. Delar av medlemskåren är förfasad och vill se en annan lösning.

Premium

18.4.2021

Pandemin strandsatte passlösa finländare i Nya Zeeland: "Folk upplever att Finland inte längre bryr sig om sina medborgare"

Tvåhundra finländare bosatta i Nya Zeeland har pass som antingen redan gått ut eller håller på att göra det. De passlösa finländarna vädjar till Utrikesministeriet att sända en tjänsteman till landet för att hjälpa dem ur deras besvärliga sits. Winnie Dumell är en av de drabbade.

Premium

13.4.2021

Henriksson om Pohjola-Norden-härvan: "En mycket tråkig historia"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kallar härvan kring Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen (SFP) en mycket tråkig historia.– Man ska föregå med gott exempel om man har en ledande position, säger Henriksson.

Premium

10.4.2021

Oksanen rekryterade svägerskan utan att knysta om släktskap – nepotism, slår professor fast

Pohjola-Nordens generalsekreterare Michael Oksanen rekryterade sin svägerska till föreningen i fjol. Styrelsen som inte visste om släktbandet uppfattade att den godkände en 50-procentig anställning. Andra halvan skulle blivande Kvarkencentret stå för trodde styrelsen, men hittills har Pohjola-Norden betalat 100 procent av lönen.

Premium

5.4.2021

Pohjola-Norden-anställda startade privat sidobusiness – styrelsen visste inget

Pohjola-Nordens avstängda generalsekreterare Michael Oksanen har ett nygrundat bolag tillsammans med en av sina medarbetare i föreningen, Markus Lyyra. Föreningens styrelse visste inget om sidobusinessen.

Premium

1.4.2021

Två veckor i skolan, en vecka hemma för högstadieelever

Ifall smittsiffrorna fortsätter dala i huvudstadsregionen blir det en återgång till skolbänken för högstadieeleverna och studerandena på andra stadiet.