Maria Gestrin-Hagner

Maria Gestrin-Hagner

Reporter

Senast publicerade artiklar

22.11.2020

Viking Line om trängseln på Grace: Svårt om folk inte lyder

Viking Line slår ifrån sig kritiken att bolaget inte skulle ha beaktat smittskyddsaspekten under evakueringen.– Vi har delat ut munskydd till passagerarna och uppmanat folk att hålla avstånd. Det är svårt om folk inte lyder, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Premium

22.11.2020

Passagerare på Viking Grace: "Vi var som packade sillar" – undermåliga smittskyddsåtgärder vid evakueringen

Efter att Viking Grace gick på grund på lördagen uppmanades passagerarna infinna sig på konferensdäcket för närmare instruktioner. Trängseln i konferensrummet och under evakueringen följande dag förfasar.– Det är chockerande. Trängseln är förfärlig. Folk struntar att hålla avstånd och ytterst få bär munskydd, säger Veronica Granlund, som hör till de evakuerade.

Premium

22.11.2020

Gå Norges väg och avreglera apoteksmarknaden, rekommenderar finländsk apotekare i Bergen

Det finländska hårt reglerade apotekssystemet är dyrt både för samhället och kunderna, slår Konkurrens- och konsumentverket fast. Finlandssvenska apotekaren Maya Eversley i Bergen upplevde avregleringen av den norska apoteksmarknaden och rekommenderar varmt Finland att gå Norges väg.

Premium

21.11.2020

Coronaepidemin snart bortom kontroll, varnar expert – "Tyvärr har kommundirektörerna varit ovilliga till tuffa åtgärder"

Coronaepidemin eskalerar i huvudstadsregionen. På en vecka har andelen positiva testsvar fördubblats i Nyland, vilket bäddar för en brant ökning av antalet nya fall.– Överallt i världen där man har råkat i motsvarande situation har den enda vägen ut varit omfattande lockdown-åtgärder, säger diagnostikdirektören Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Premium

21.11.2020

Viking Grace gick på grund – här är lördagens händelseförlopp

Viking Grace gick på grund utanför Mariehamn strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen. Passagerarna övernattar ombord på fartyget. Här kan du läsa direktrapporteringen om händelserna.

21.11.2020

Viking Grace på grund i Mariehamn – passagerarna övernattar ombord

Strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen gick Viking Grace på grund utanför Mariehamn i hård sjö. Passagerarna blir tvungna att tillbringa natten ombord på fartyget. Nu utreder Olycksutredningscentralen händelseförloppet.

21.11.2020

Rekordmånga nya coronafall i huvudstadsregionen – borgmästare Vapaavuori exponerad

Antalet nya coronafall skjuter i höjden. Av 469 nya konstaterade fall på lördag härstammade hela 341 från Nyland. Värst är drabbad är Helsingfors med 188 nya fall.

21.11.2020

Kiuru vill inte spekulera om beredskapslagen behövs igen: "Lokala åtgärder måste göras med framförhållning"

Det allt värre coronaläget oroar familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) som vill att coronaåtgärderna sätts in med framförhållning och inte då det redan är för sent.

20.11.2020

Munskydd till högstadieeleverna: Målet är att 100 procent ska följa rekommendationen

Från och med måndag lyder uppmaningen att också grundskoleelever på högstadiet ska bära munskydd i huvudstadsregionen. Eftersom alla elever i klass sju till tio får munskydd på skattebetalarnas bekostnad är förhoppningen att användningsgraden ska vara så gott som hundra procent.

16.11.2020

Polisen: Inget brott bakom liket i brunnen

Polisen har nu lyckats lösa gåtan med den döde medelålders manspersonen som hittades i en gatubrunn i Lillhoplax i Helsingfors. Inget brott ligger bakom händelsen.

13.11.2020

Kommunerna förbereder för värre smittläge: Max tio vid julmiddagen

Myndigheterna är på helspänn på grund av det allt sämre smittläget i huvudstadsregionen. En gnista och epidemin kan blossa upp etter värre. Kommunerna förbereder utdelning av munskydd till högstadieelever. Ordna inte julfest med fler än tio deltagare, lyder den officiella uppmaningen.

Premium

13.11.2020

Coronaläget i huvudstadsregionen: Fallen ökar och en minskning finns inte i sikte

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp informerar om ytterligare åtgärder för att få bukt med smittspridningen och hur epidemiläget ser ut i regionen.

10.11.2020

Gravida med covid-19 behöver oftare intensivvård

Då coronaepidemin bröt ut visste ingen vilka följder covid-19 får för mamman och det ofödda barnet. Nu vet läkarna mer. I slutet av graviditeten ökar risken för ett svårt sjukdomsförlopp.

10.11.2020

HUS chefsöverläkare: På sin plats att undvika sammankomster med över 10 personer under julfestsäsongen

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt informerade om det senaste kring coronaepidemin och om kombinationen covid-19 och graviditet.

9.11.2020

Avgörande beslut om nordisk skola i Helsingfors – tvåspråkig eller enspråkig administration ännu tvistefråga

Flera partier är redo att stödja SFP:s förslag att den nordiska skolan blir en fråga också för nästa stadsfullmäktige. Den politiska armbrytningen handlar om ifall skolan ska ha tvåspråkig administration eller om den ska sortera under antingen den finska eller svenska skolsektorn.

Premium

4.11.2020

Expert: Trumps budskap gick hem bland svarta och latinamerikaner

Trots att valutgången ännu är osäker är en sak klar: på många håll fick Donald Trump ett större stöd än galluparna visade. En förklaring är Trumps överraskande stöd bland svarta och latinamerikanska väljare.

Premium

4.11.2020

Dödläget i amerikanska valet: "I värsta fall får vi vänta till vintern på valresultatet – främmande stater kan utnyttja situationen"

President Trump hotar med rätten, kallar valet ett bedrägeri mot den amerikanska befolkningen och utlyste sig till vinnare trots att långt ifrån alla röster är räknade. I bästa fall upphör dödläget redan till veckoslutet, men i värsta fall får vi vänta till mitten av december, eller ännu längre innan valrysaren är över.

Premium

3.11.2020

Fagerholm toppar inkomstlistan bland fondtopparna men klås av pensionären och styrelseproffset Bergh

Vd:arna i de finlandssvenska stiftelserna och fonderna leder inkomstligan bland fondherrarna och damerna. För vissa ger styrelseposter stort klirr i kassan, medan andras inkomster i huvudsak består av lön.– Jag skäms inte för mina inkomster. Jag har förtjänat dem, säger glada pensionären och styrelseproffset Kaj-Gustaf Bergh.

Premium

3.11.2020

USA-kännarna Pasternak ser fram emot en nervkittlande valnatt

Joe Biden får fler röster än Donald Trump, men det är ändå inte sagt att han vinner. Den bedömningen gör de två USA-experterna Alexandra Pasternak-Jackson och Charly Salonius-Pasternak. Syskonens gemensamma intresse håller dem garanterat vakna under duellen mellan Trump och Biden.

Premium

29.10.2020

Haavisto utesluter inte att kemvapen kan användas mot Finland: "Tyvärr är världen sådan – vi måste öka vår kunskap om de här ämnena"

Regeringens viktigaste utrikespolitiska vägkarta, den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen är nu klar. Också om den här regeringen starkt betonar frågor som mänskliga rättigheter och klimatförändringen, har hotet från öster inte tonats ner, tvärtom.

Premium

25.10.2020

Datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä hjälper polisen i jakten på hackaren

Polisen riktar ett stort tack till de "vithattar" som hjälper dem i jakten på brottslingen bakom Vastaamoläckan. En av de här volontärerna är datasäkerhetsexperten Benjamin Särkkä vars närstående drabbades av intrånget. Särkkä sänder de ledtrådar han hittar på nätet direkt till polisen.

Premium

25.10.2020

Hackerdrabbade Eva Frantz: Jag skäms inte ett dugg för att jag har gått hos terapeut

Författaren Eva Frantz hör till de drabbade i hackerattacken mot psykoterapicentret Vastaamo. – Det ska inte finnas något stigma i att man ibland är svag och behöver tala ut. Om ens en människa känner tröst för att jag går ut med att jag hör till de drabbade, är det värt det.

Premium

25.10.2020

HUS-vd:n till SDP:s Kvarnström: "Tyvärr har vi räknat rätt"

Vd:n för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, Juha Tuominen, bemöter kritiken från SDP-riksdagsledamoten Johan Kvarnström. – Jag vill inte börja gräla med Kvarnström men våra kalkyler håller streck, tyvärr. Vårdreformen gör att Nyland förlorar en tiondel av sina vårdpengar, säger Tuominen.

Premium

24.10.2020

FSD avfärdar kritik mot vårdreformen – Kvarnström: Vd:n för HUS pratar strunt

Finlands svenska socialdemokrater backar helhjärtat upp regeringens vårdreform och håller inte med kritikerna som varnar för att Nyland åderlåts på skattemiljoner som skyfflas över till glesbygden.

23.10.2020

Forskargruppen Bellingcat: Ryssland har hemligt novitjok-program

Forskargruppen Bellingcat har tagit fram bevis på att ryska militära forskningscenter har fortsatt utveckla olagliga kemiska vapen.

Premium

23.10.2020

YIT:s vd får sparken – "Bolaget har haft utmaningar"

Byggkoncernen YIT:s vd Kari Kauniskangas avgår med omedelbar verkan.

23.10.2020

Nya coronariktlinjer: Regeringen vill begränsa hobbyverksamhet för vuxna

Regeringen har godkänt nya riktlinjer för att bromsa coronaepidemin.

23.10.2020

Staten lånar 1,8 miljarder extra, årets lånesaldo nästan 20 miljarder

Coronaepidemin orsakar ett allt större hål i statens kassa. Regeringen har enats om att Finland lånar ytterligare 1,8 miljarder euro vilket gör att finska statens sammanlagda lånesumma i år växer till hisnande 19,6 miljarder.

22.10.2020

Ska också elitidrottarna förbjudas träna, frågar borgmästaren

Kommunerna i huvudstadsregionen inväntar Social- och hälsovårdsministeriets lista över riskfyllda grenar som inte tillåts ha träningar inomhus medan coronaepidemin rasar. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori säger att många frågetecken återstår: Ska också toppidrottare förbjudas träna, frågar han.

21.10.2020

Yngre kan komma att bära munskydd – Institutet för hälsa och välfärd överväger sänkt åldersgräns

Två ansedda finländska forskare vill införa munskydd bland elever i de lägre klasserna för att förhindra smittspridning. Vid Institutet för hälsa och välfärd säger man att 15-årsgränsen bara är ett första steg och överväger rekommendera munskydd också för yngre barn.

Premium

20.10.2020

"Vi befinner oss ännu i början av epidemin" – läs HBL:s direktrapportering om coronaläget här

Vi befinner oss än så länge i början av epidemin, och hur många covidfall vi får beror på hur väl vi lyckas förhindra smittspridning. Det säger överläkaren Taneli Puumalainen vid Institutet för hälsa och välfärd, som höll presskonferens om coronaläget i Finland på tisdagen. Läs HBL:s direktrapportering från infot här.

16.10.2020

Vapaavuori ville ha munskyddstvång, men fick nej – Överläkare: Gå inte på svag is trots att förbud saknas

Helsingfors coronasamordningsgrupp bad Regionförvaltningsverket utfärda munskyddstvång för publika sammankomster med över 20 deltagare. Men myndigheten ger inget sådant påbud eftersom lagen förhindrar det.

14.10.2020

Vd:n för HUS om regeringens vårduppgörelse: "En katastrof, vi blir tvungna att minska personalen med över 1 000"

Regeringens reviderade förslag till vårdreform innebär en katastrof för vården i Nyland och bäddar för massuppsägningar i landets största sjukvårdsdistrikt. Över 1 000 vårdanställda skulle bli av med jobbet om regeringens planer blir verklighet, säger Juha Tuominen, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

14.10.2020

Nya tag för att förhindra smittspridning: Munskyddstvång vid publiktillställningar – sanktioner för vägrare övervägs

Coronaläget i huvudstadsregionen ser allt dystrare ut. Därför uppmanar städerna nu folk att bära munskydd på arbetsplatsen, vid möten och i kafferummet på jobbet. Munskydd blir obligatoriska vid publika evenemang med över 20 deltagare.

14.10.2020

Nu ska alla bära munskydd också på jobbet – situationen i huvudstadsregionen oroväckande men akut kris syns inte till

Epidemitoppen är ytterst svår att förutspå och därför måste invånarna i huvudstadsregionen anpassa sig till diverse skyddsåtgärder åtminstone fram till våren. Bland annat utvidgas rekommendationen att använda munskydd.

13.10.2020

Kritiken mot vårdreformen kvarstår: "Städernas livskraft hotad"

Regeringens något justerade vårduppgörelse är inte riktigt så förfärlig som den ursprungliga, bara nästan, lyder kritiska röster om den reviderade modellen.

13.10.2020

Henriksson om vårduppgörelsen: Märkbart bättre, men de stora städerna drabbas fortfarande väl hårt

SFP meddelade för ett par veckor sedan att partiet inte godkänner förslaget till vårdreform som hade inneburit att Nyland och Österbotten hade gått stort på minus. Den nya uppgörelsen kan partiet leva med, men de stora städernas situation oroar fortfarande partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Premium

12.10.2020

Livligt till sjöss – motorbåt körde på roddbåt, segelbåt nära att driva på grund vid Gustavssvärd

Ovanligt många fritidsbåtar är ännu i farten trots att dagarna mörknar. Sjöbevakningen har fullt sjå med att hålla koll på den livliga trafiken till havs.

12.10.2020

Haavisto efter EU-möte: Nya sanktioner mot ryssar som tillverkade och spred novitjok

EU förbereder ytterligare sanktioner mot både Ryssland och Belarus. Anledningen är giftmordförsöket på Aleksej Navalnyj och den belarusiske diktatorn Lukasjenkos allt hårdare tag mot oppositionen.

Premium

8.10.2020

Nu är andra coronavågen obönhörligen här – "Synnerligen oroväckande"

Coronaepidemin förvärras i rask takt. Allt fler blir smittade och andelen positiva testsvar stiger samtidigt som det allt mer sällan går att spåra smittan, lyder myndigheternas dystra besked. "Synnerligen oroväckande", säger THL-direktören Mika Salminen.

8.10.2020

Ollila, Wallin och Wetterstrand – vem är mannen alla jobbar för? HBL har träffat hjärnan bakom framgångssagan Miltton

Grundaren av Finlands framgångsrikaste pr- och kommunikationskonsultbyrå trivs inte i rampljuset. Vi har träffat Mathias Järnström, hankeiten som de senaste åren har knutit kändisar som Jorma Ollila, Risto E. J. Penttilä, Maria Wetterstrand och Stefan Wallin till Miltton.

Premium

6.10.2020

Städernas uppmaning till företagen: Kräv att era kunder bär munskydd!

Helsingfors, Esbo och Vanda uppmanar nu alla företag och organisationer i städerna att kräva munskydd av sina besökare och kunder för att få upp användningen och minska smittspridningen.

6.10.2020

Hårdare tag för att få bukt på coronaspridningen i huvudstadsregionen

Coronafallen skjuter i höjden och kommunerna i huvudstadsregionen har enats om nya åtgärder för att hejda virusets framfart. HBL bevakar presskonferensen på Helsingfors stadshus.

5.10.2020

Skärpta coronarestriktioner på väg – de här åtgärderna finns på förslag

Antalet coronasmittade skjuter i höjden och lokala myndigheter i Nyland och huvudstadsregionen bryter arm om skärpta restriktioner för att hejda smittspridningen. Hälsovårdsmyndigheternas och näringslivets intressen skiljer sig åt. HBL listar de åtgärder som finns på ritbordet.

2.10.2020

"Trumps corona avgör valet – åt vilket håll beror på hur sjuk han blir"

Ifall Donald Trump bara får en lindrig släng av corona och repar sig fort, kommer hans valkampanj att gynnas stort av den nya vändningen. Men blir han svårt sjuk, kommer de vita pensionärerna att överge Trump med påföljden att Joe Biden tar hem en jordskredsseger. Det förutspår Amerikakännaren Risto E. J. Penttilä.

Premium

29.9.2020

Renoveringen av Handelsgillets hus i motvind – tvingas be medlemmarna hosta upp med egna pengar

Idel motgångar har drabbat ombyggnaden av den anrika herrklubben Handelsgillets klubbhus på Kaserngatan 23: taket sprang läck och en stor del av de planerade arbetena blev mycket dyrare än tänkt. Nu vädjar styrelsen till medlemmarna att öppna sina plånböcker.

Premium

28.9.2020

WWF vill förbjuda omstridd fiskemetod – en betydande orsak till Östersjöns dåliga skick

En av bovarna bakom Östersjöns dåliga tillstånd är den kontroversiella fiskemetoden bottentrålning som har förödande effekter på havsbottnen. Resultaten framgår av en pinfärsk rapport som föreslår trålfiskestopp i stora delar av Östersjön.

Premium

26.9.2020

SU kördes över – SFP vill inte avkriminalisera cannabis

Frågan om cannabis borde avkriminaliseras väckte livlig debatt på SFP:s partidag. Ungdomsorganisationen SU:s motion fick ändå tummen ner med rösterna 112-60.

26.9.2020

SFP tar strid i regeringen – accepterar inte hur pengarna fördelas i vårdreformen

Planen för hur pengarna ska fördelas i vårdreformen får underkänt av SFP. Enligt kalkylerna skulle de tvåspråkiga områdena bli tvungna att skära hundratals miljoner euro i vården samtidigt som pengarna skulle styras till mellersta, östra och norra Finland.

Premium

25.9.2020

Nya instruktioner om munskydd i skolorna på väg – ska skydden bäras på raster och gymnastiklektioner?

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar munskydd i gymnasier och yrkesskolor. Kommunerna i huvudstadsregionen skissar nu på hurdana instruktioner de ska ge elever och lärare. Praktiska frågor återstår: Ska eleverna ta av munskyddet till rasten och hur ska man göra på gymnastiklektionerna?