Maria Gestrin-Hagner

Maria Gestrin-Hagner

Reporter

Senast publicerade artiklar

23.8.2019

Finland beskylls ha urvattnat uttalande om stalinismens offer

Chefen för Polens institut för internationella ärenden anklagar Finland för att ha försökt urvattna ett gemensamt uttalande, 80 år efter Molotov-Ribbentrop-pakten.– Det är bättre att skriva uttalandet utan Finland än att åstadkomma en betydelselös deklaration, skriver Slawomir Dębski.

21.8.2019

Kärnvapenskrammel då Putin besökte Helsingfors

Det var en bister Vladimir Putin som hälsade på sin finska kollega Sauli Niinistö i Helsingfors. Den ryske presidentens vrede riktade sig inte mot värdlandet utan mot ett amerikanskt robottest som Putin tycker rättfärdigar ryska kärnvapenexperiment, även det ödesdigra kärnvapentestet i Archangelsk för två veckor sedan.

17.8.2019

Hongkong-demonstrationerna spred sig till Helsingfors

I Finland bosatta Hongkongbor stöder sina landsmäns kamp för demokrati och ordnade en installation på Narinken. Knappt hade hongkongeserna ansökt om tillstånd av Helsingforspolisen då de nåddes av beskedet att regimtrogna kineser skulle ordna en motdemonstration mot dem.

16.8.2019

Unisont besked från kommunalpampar till regeringen: Fem vårdområden i Nyland

Evighetsprojektet med att ta fram en vårdreform tog kanske ett kliv framåt då representanter för 26 nyländska kommuner träffade regeringen och unisont upprepade sitt budskap om att vårdreformen kan lösas genom att dela in Nyland i fem vårdområden.

Premium

15.8.2019

Finland avvaktar om militär insats i Hormuzsundet

Efter att Iran beslagtog oljetankrar i Hormuzsundet pågår ansträngningar för att få i gång en internationell insats för att skydda fartygstrafiken. Finland avvaktar med sitt beslut. – Bäst vore om Iran ser till att operationen inte behövs. I så fall slipper vi gå vidare med säkerhetsinsatsen, säger utrikesminister Pekka Haavisto till HBL.

Premium

14.8.2019

Läsk och bensin blir dyrare – höjd alkoholskatt lades på is

Staten fortsätter förbruka mer pengar än den får in. Underskottet växer med en halv miljard i skissen till nästa års budget. Årets underskott på 1,7 miljarder växer till 2,3 vilket innebär att staten ska ta mer lån.

13.8.2019

Familjer fick chockbesked dagen före skolstarten: Utlovat eftis blev inte av

Föräldrarna till ett drygt dussin första- och andraklassare i Nordsjö lågstadieskola fick dagen före skolstarten veta att den utlovade eftermiddagsverksamheten inte blir av.

Premium

12.8.2019

Kommentar: Allra konstigast med Finland – era spelautomater

Min nyinflyttade kanadensiska granne ser många likheter mellan Kanada och Finland, men en sak kan hon bara inte begripa. "Hur i all världen har ni spelautomater i varenda mataffär?"

Premium

5.7.2019

Ingen polisutredning mot riksdagens generalsekreterare

Polisen är nu klar med sina preliminära utredningar om arbetsplatstvisten inom rikdagens administration och slår fast att fallet inte föranleder några åtgärder från polisens sida.

5.7.2019

Snart finns Fanbäraren på Facebook och Twitter

Nylands brigads egen tidskrift, Fanbäraren, firar 80 år med att ta steget ut i den digitala tidsåldern. Nya chefredaktören Jens Berg säger att Fanbäraren får skriva kritiskt om försvaret och vill se mer försvarspolitisk debatt i tidningen – också i Natofrågan.

Premium

4.7.2019

Snart finns Fanbäraren på Facebook och Twitter

Nylands brigads egen tidskrift, Fanbäraren, firar 80 år med att ta steget ut i den digitala tidsåldern. Nya chefredaktören Jens Berg säger att Fanbäraren får skriva kritiskt om försvaret och vill se mer försvarspolitisk debatt i tidningen – också i Natofrågan.

Premium

3.7.2019

Dödsstraff hindrar planerna på domstol för IS-krigarna

Många politiker har efterlyst en specialdomstol där de personer som anslöt sig till terroristorganisationen IS led, skulle dömas på plats och ställe i Irak eller Syrien. Men Iraks bruk av dödsstraff sätter käppar i hjulet för planerna på en särskild domstol för IS-krigarna.

Premium

2.7.2019

Prinsessan Haya flydde sin man – uttalade sig tidigare i HBL om den arabiska kvinnans roll

Prinsessan Haya bint Al Hussein har flytt Dubai och Förenade Arabemiraten och enligt uppgift sökt asyl i Tyskland. Prinsessan gömmer sig i London och fruktar enligt BBC för sitt liv. I en tidigare HBL-intervju talade Haya om hur det är att vara kvinna i arabvärlden.

Premium

1.7.2019

Har du sett Fjalar Juslin? Ring genast 112 uppmanar polisen

Polisen ber allmänheten om hjälp efter att Fjalar Juslin i morse försvann från Katrinesjukhuset i Sjöskog i Vanda.

1.7.2019

Akademiprofessorn Johanna Niemi anmälde Finland till FN:s kommitté för barnets rättigheter

Enligt akademiprofessorn Johanna Niemi vid Åbo universitet måste Finland hjälpa hem de finländska barn som befinner sig i lägret al-Hol i Syrien.

28.6.2019

"Senast finländska barn satt i fångläger var efter inbördeskriget"

I väntan på regeringens beslut om vad Finland ska göra med de finländare som sitter inspärrade i läger i Syrien, pågår bland myndigheterna intensiva förberedelser. Förra gången finländska barn satt i fångläger var efter inbördeskriget. Då fick de ingen hjälp efteråt. Men 100 år senare har myndigheterna en klar plan redo att användas.

Premium

19.6.2019

Professor varnar för att ta hem IS-kvinnor: Tolerans fungerar inte alltid

En liberal demokrati måste våga sätta en gräns för den egna toleransen. Finland borde ha fråntagit IS-fruarna deras medborgarskap då de åkte i väg för att bygga den islamska staten, tycker professor Markku Jokisipilä.

Premium

18.6.2019

Wahlroos och Zabludowicz öppnade plånboken inför riksdagsvalet

37 700 euro. Så mycket kostade en plats i riksdagen i snitt för SFP:s riksdagsledamöter. Samlingspartiets riksdagsmandat var en tusenlapp billigare, 36 700 euro per man använde Samlingspartiets ledamöter. Billigast kom Sannfinländarna undan med 5 900 euro per ledamot.

Premium

17.6.2019

Analys: Finland ska inte räkna med Tysklands hjälp

Inför en samlad publik ställde president Sauli Niinistö en fråga: Hur reagerar EU-länder om ett annat EU-land som inte hör till Nato invaderas? Förhoppningen var att den tyske förbundspresidenten ens i en bisats hade antytt att Finlands sak är Tysklands, men det gjorde han inte.

Premium

16.6.2019

Niinistö: Bra att vi vaknade och förstod att säkerheten inte är evig

President Sauli Niinistö tycker att det är bra att man i EU har insett realiteterna och begripit att säkerhetssituationen inte är densamma som i början av årtusendet. – Vi trodde att det skulle råda evig säkerhet, men så var inte fallet.

15.6.2019

"Osäkert om Trump skulle godkänna finsk Natoansökan"

Finland kan bli Natomedlem över en natt om så skulle behövas. Men det finns ett aber: Det är inte sagt att Donald Trump skulle godkänna en finländsk medlemsansökan. Det säger medförfattaren till den finländska Natoutredningen, toppdiplomaten och säkerhetspolitiska experten François Heisbourg.

Premium

13.6.2019

Svårast att bli antagen till gymnasium i Grankulla – för en svensk gymnasieplats i Helsingfors behövdes ett medeltal på 7,75

Gymnasiet Grankulla samskola, GGS, håller ställningen som svenskspråkigt elitgymnasium i huvudstadsregionen. Skolan har den högsta betygsgränsen bland de svenskspråkiga huvudstadsskolorna. För att få en studieplats i GGS måste man ha 8,67 i medeltal på grundskolans avgångsbetyg.

13.6.2019

SDP utnämnde 4 statssekreterare och 21 specialmedarbetare – här är hela listan

Tiotals nya SDP-tjänstemän ska fungera som ministrarnas högra hand och allt i allo.

11.6.2019

Frankrike till Finland: Satsa på ett europeiskt kort i jaktplansaffären

I Frankrike grämer man sig över att försöken att sälja stridsflygplanet Rafale till andra västliga länder hittills inte har burit frukt. Men eftersom amerikanerna inte längre är att lita på i och med Trump, vädrar franska planförsäljare morgonluft och hoppas innerligt att Finland ska fastna för deras jaktplan.

Premium

11.6.2019

Ryssland invaderar Åland på film – Frankrike svarar med kärnvapen

Fredens öar Åland gör inte skäl för sitt namn i årets actionsuccé på biograferna i Frankrike. HBL har intervjuat källor vid Frankrikes försvarsministerium och det franska presidentpalatset. De betecknar Ålandsscenariot i filmen och den franska vedergällningen med kärnvapenbestyckad u-båt som realistiska.

Premium

31.5.2019

Regeringsprogrammet klart – nu återstår bataljen om ministerposterna

Partierna är överens om innehållet i regeringsprogrammet. På söndagen fortsätter dock överläggningarna mellan partiledarna om hur man ska fördela ministerposterna.

31.5.2019

En fläkt från 1970-talet – nya regeringspartierna samlas på legendariska Hotell Korpilampi

Riksdagsledamöterna för de nya regeringspartierna åker på måndagen på retreat. Regeringsbildaren Antti Rinne har valt legendariska Hotell Korpilampi i Esbo som plats för seminariet.

29.5.2019

Förhandlarna hoppade över pressinfo och jobbar hela kvällen - beredskap att fortsätta på torsdag

Regeringsförhandlingarna är inne på tredje veckan och det rådde ännu på tisdag en viss optimism att programarbetet skulle vara klart på onsdag. Nu säger en del förhandlare att det knappast blir det.

28.5.2019

Regeringen kan utnämnas nästa vecka – ökade kostnader för 1,24 miljarder

Regeringsförhandlarna har nått samförstånd om den totala prislappen för statens intäkter och utgifter. Stommen till regeringsprogrammet kan bli klar tidigast i morgon och mot slutet av nästa vecka kan regeringen utnämnas, bedömer regeringsbildaren Antti Rinne.

Premium

27.5.2019

Trots valresultatet: Rinne lutar mot kvinnlig EU-kommissionär

SDP-ledaren Antti Rinne upprepar sin ståndpunkt om att Finland borde få en kvinnlig EU-kommissionär. Han utesluter inte heller att Finland för fram både en man och en kvinna för posten.

26.5.2019

SFP:s Torvalds lättad och glad: Ett alldeles acceptabelt val

På SFP:s valvaka var stämningen i topp. Trots dystra valgallupar, behöll Nils Torvalds sin plats i EU-parlamentet med bred marginal.

24.5.2019

Tuff dragkamp om ekonomin i regeringsförhandlingarna

Om Antti Rinne ska få ihop en regering måste de fem partierna tala ihop sig framför allt om de ekonomiska ramarna. Det är så knepigt att Rinne reserverat hela nästa vecka för ändamålet.

Premium

24.5.2019

Kampen om pengarna kulminerar – Rinne förtegen om hur mycket han vill höja skatterna

Regeringsförhandlingarna handlar nu om var skattmasen ska ta pengarna och hur fler människor ska fås i arbete.

23.5.2019

Rinne: Vårdbolagen fick inte vara med och bestämma

Centern får sin älsklingsbebis – 18 landskap och vänsterpartierna, SDP och Vänsterförbundet, förhindrar att vård- och omsorgstjänsterna i högre utsträckning sköts av privata bolag. Så ser den rödgröna kompromissen om vård- och landskapsreformen ut.

21.5.2019

Rinne: Den här regeringen skär inte i utgifterna, Sipilä: Allt är ännu öppet

– Den här regeringen behöver inte skära i en enda utgift, utan kan använda avsevärt mer pengar till bestående kostnadsökningar och till investeringar. Det lovar regeringsbildaren Antti Rinne. Juha Sipilä har en annan uppfattning: Allt är ännu öppet, säger han.

20.5.2019

VF tog strid om utförsäljning av statens förmögenhet – inget grönt ljus förrän helheten är klar

Den goda stämningen på Ständerhuset har förbytts till sammanbitna miner: Partierna är osams om hur staten ska få ihop pengarna för de olika satsningarna. Vänsterförbudet tog på måndagen time out men återvände efter ett tag till förhandlingsbordet.

19.5.2019

Mannerheims adjutant röjer nya detaljer om den vita ryska kontrarevolutionen

Hemma hos författaren Irmelin Sandman Lilius finns en okänd skatt: Svärfadern Kasimir Lilius anteckningar med förstahandsvittnesmål om Mannerheim. I häftet berättar Lilius hur det 1919 smiddes planer på att störta bolsjevikerna i Ryssland.

Premium

16.5.2019

Dragkampen om skatterna i gång – Rinne: Någonstans ifrån måste vi ta pengarna

Den gemensamma lägesbilden börjar vara klar och regeringsförhandlingarna går in i en intensivare fas om hur mycket saker och ting får kosta och var skattmasen ska ta pengarna.

Premium

16.5.2019

De stora järnvägssatsningarna lever vidare på förhandlingsbordet – miljarder behövs

Järnvägssatsningar i miljardklassen finns på ritbordet på Ständerhuset. Nya järnvägar erbjuder något för alla av förhandlarna: De gröna får miljövänlig trafik, Centern satsningar på regionerna och vänsterpartierna infrabyggen som sysselsätter.

Premium

13.5.2019

Förhandlarna överens: Lobbyistregister i nya regeringsprogrammet

Regeringsförhandlarna är överens om att införa ett lobbyistregister. Regeringsbildaren Antti Rinne bedömer att det inte kommer att dröja länge innan det kan tas i bruk.

10.5.2019

Grön lobbyist lämnar regeringsförhandlingarna

Antti Rinne tycker diskussionen om intressegrupper och lobbyister vid regeringsförhandlingarna gått över styr. På fredagskvällen lämnade De grönas Elina Moisio, delägare vid Miltton, förhandlingarna.

10.5.2019

Analys: Faslig tanke för SFP – att få bara en ministerpost

Först då regeringsförhandlingarna är inne på målrakan slås fördelningen av ministerportföljerna fast mellan partierna. Som minsta regeringsparti riskerar SFP få bara en ministerpost vilket partiet har mycket dåliga erfarenheter av sedan tidigare.

Premium

10.5.2019

Rinne: I en vecka tänker vi kreativt – sen slår vi fast prislappen

– Om man tänker sig att vi springer ett tio kilometers lopp så har vi nu kommit 1500 meter, säger Rinne om hur tidtabellen i regeringsförhandlingarna gått framåt. Men den svåra armbrytningen ligger ännu framöver.

9.5.2019

Här är listan på regeringsförhandlarna

Nu står de klart vilka personer som sitter med vid förhandlingsborden på Ständerhuset. Här kan du läsa namnen på personerna som skriver det nya regeringsprogrammet.

9.5.2019

Analys: Här utkämpas de svåraste dusterna i förhandlingarna

De största tvistefrågorna i regeringsförhandlingarna kommer högst sannolikt att handla om ekonomi och skatter. Det är också upplagt för hård armbrytning om klimat- och miljöfrågor.

Premium

9.5.2019

Fackpamparnas hälsningar till regeringsförhandlarna: Släng aktiveringsmodellen i soptunnan

Löntagarorganisationerna FFC:s och FTFC:s ordförande hade samstämmiga hälsningar till den kommande regeringen: – Släng aktiveringsmodellen i soptunnan!

Premium

8.5.2019

Rinnes utvalda tog plats i Ständerhuset

SDP-ledaren Antti Rinne har valt dem han vill regera med. Lyckas partierna enas vid förhandlingsbordet, styrs Finland framöver av SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. I opposition landar Sannfinländarna, Samlingspartiet, KD och enmansgruppen Liike Nyt.

7.5.2019

SFP och Sannfinländarna byter plats: "Stolleken är inte en kiva juttu"

Den nya riksdagens första debatt blev en eldfängd verbal batalj om Sannfinländarna är ett högerextremt parti eller inte. 128 ledamöter stödde förslaget att placera SFP mitt i riksdagen på Sannfinländarnas tidigare plats medan 37 motsatte sig.

7.5.2019

SDP-källa till HBL: Rinne vädjar till förloraren, bäddar för rödmylleregering

Om Centerns beslutande organ accepterar SDP:s regeringsinvit påbörjar SDP regeringsförhandlingar med Centern, De gröna, Vänsterförbundet och SFP. Det säger en SDP-källa till HBL.

7.5.2019

Akut situation vid Femkantens hälsovårdscentral – sista svenska läkaren slutar

Patienter i Helsingfors som vill ha vård på svenska försätts i en svår situation. Den sista svenska läkaren vid hälsovårdscentralen i Femkanten går i pension i slutet av månaden och staden har hittills inte lyckats rekrytera någon efterträdare.

Premium