Maria Gestrin-Hagner

Maria Gestrin-Hagner

Reporter

Senast publicerade artiklar

18.2.2019

Kyrkoherden om dödsolyckan: Lägret var avsett för erfarna skidåkare

Den tragiska olyckan i Himos där en pojke dog efter att ha åkt offpist under församlingens kombinerade skidresa och konfirmandläger väcker frågor om hur lägerarrangörer garderar sig mot risker.– Vi vet att unga inte alla gånger följer de regler som vuxna kommer med, säger Harri Lindfors från Föreningen för Skidcenter i Finland.

Premium

13.2.2019

Svensk expert: Diskutera Natooptionen i slutna kabinett

Riksdagsledamoten Elina Lepomäki (Saml.) kritiserar Finlands Natooption för att bara vara en viljeyttring utan bindande kontrakt. Samtidigt vill den tidigare svenska S-ministern Jan Nygren att också Sverige skaffar en Natooption. Men när optionen ska användas är en fråga för slutna regeringskabinett, anser han.

Premium

12.2.2019

Protester mötte Mannerheim under Finlands första statsbesök

Hundra år har gått sedan självständiga Finlands första statsbesök som gick till broderlandet Sverige. Men visiten blev ingen särskilt hjärtlig tillställning. Länderna var på kollisionskurs på grund av Ålandsfrågan och riksföreståndaren Mannerheim synnerligen impopulär hos värdlandets regerande socialdemokrater.

Premium

11.2.2019

Moskvapatriarken Kirills planerade Finlandsbesök väcker farhågor – "kan användas som ryskt propagandaverktyg"

Moskvapatriarken Kirill kan komma att göra ett officiellt besök till Finland i slutet av våren. Besöket är uppseendeväckande i och med den tvist som har blossat upp mellan de ortodoxa kyrkorna efter kriget i Ukraina. Finlands lutherska kyrka som är en av inbjudarna hoppas på dialog, men kritiker varnar för att Kirills visit ska användas som ryskt propagandaverktyg.

Premium

10.2.2019

Lottomiljonär orsakade rusning i mataffär i Lojo

Alla tiders största lottovinst, 15,5 miljoner euro, går till en man som köpte sin lottokupong i en mataffär i Routiobacka i Lojo.

10.2.2019

Okänd Lottomiljonär orsakade rusning i mataffär i Lojo

Alla tiders största lottovinst, 15,5 miljoner euro, går till en man som köpte sin lottokupong i en mataffär i Routiobacka i Lojo.

10.2.2019

Nytt verktyg avslöjar hur politikerna försöker påverka dig på sociala medier

Valaffischer, tv-reklam och valreklam i tidningar kan granskas offentligt. Däremot är det oklart hur partier och politiker försöker påverka väljarna i sociala medier. Nu finns ett nytt verktyg som avslöjar den riktade valreklamen på Facebook.

8.2.2019

Brutala arkebuseringar i rapport om finländska SS-soldater

Naziregimens brutala mord på judar, andra civila och krigsfångar under Tysklands invasion av Sovjetunionen kan inte ha undgått finländska SS-soldater som medverkade i operationen. Som en del av SS-trupperna deltog också finländare med största sannolikhet i mördandet, slår en färsk officiell rapport fast.

29.1.2019

Jaktplanstävling på blodigt allvar ända tills generalerna korar sin favorit

Generalerna gillar inte debatten om att någon viss jaktplanskandidat skulle ha bättre chanser än någon annan. "Det ligger i alla finska skattebetalares intresse att tävlingen är på blodigt allvar och kandidaterna är jämbördiga ända till slutet", lyder beskedet från försvarsmakten.

Premium

28.1.2019

Vårdfacket: "Inför hårda böter mot vårdbolag som missköter sig"

Vårdfacket Tehy har länge försökt slå larm om utbrett trixande med turlistor som får det att se ut som om tillräckligt många vårdare finns till hands fast så inte är fallet i privatägda äldreboenden. Inför hårda böter i lagen för bolag som fuskar med patientsäkerheten, föreslår ledande jurist Vappu Okkeri, vid Tehy.

Premium

28.1.2019

Förskräcklig vanvård på Esperis vårdhem – patienterna har gått oätna och oduschade

En medvetslös överdoserad klient, dödsfall efter fallolyckor och odiagnostiserad lunginflammation. Tillsynsmyndigheten Valviras rapport från Esperi Cares vårdhem Ulrika i Kristinestad är förfärlig läsning.

Premium

27.1.2019

Elitförening håller fast vid kvinnokrav: Än har vi en uppgift att fylla

Föreningen Diamanten har på drygt tio år vuxit sig allt större. För att upptas i den exklusiva skaran som i dag utgörs av 100 personer ska du ha toppjobb, tala svenska och vara kvinna. Debatten kring herrklubbarnas vara eller icke vara har ännu inte fått Diamanten att överväga också manliga medlemmar.

Premium

24.1.2019

Finska flygvapnet mötte främmande plan: "Det var ingen luftrumskränkning"

Ögonvittnen rapporterar om en märklig incident där ett flygplan gjorde en tvär gir och mötte ett annat plan för att sedan flyga sida vid sida västerut. Flygvapnet bekräftar att man har identifierat "ett annat plan" i internationellt luftrum.

Premium

18.1.2019

Tjock krematorierök fyllde kapell på Sandudd – jordfästning avbröts

Krematoriet på Sandudd har evakuerats efter att tjock rök spreds i byggnaden på grund av en störning i fläktsystemet. Begravningsgästerna tvingades lämna byggnaden och avbryta den pågående jordfästningen.

17.1.2019

Tre av fyra skidåkare funna i Norge – letandet efter den sista omkomna fortsätter

Det norska räddningsmanskapet har nu lyckats gräva fram tre av de fyra omkomna skidåkarna i lavinolyckan i Blåbærfjellet i Tamokdalen. Arbetet sker manuellt med bland annat spade. Ännu saknas en person.

17.1.2019

Misstänkte biblioteksmisshandlaren gav sig till känna

Mannen som misstänks ha misshandlat en 13-årig pojke genom att upprepade gånger slå den liggande pojken i lässalen i Åggelby bibliotek har anmält sig själv till polisen.

Premium

16.1.2019

Gräl på bibliotek slutade med att man misshandlade 13-årig pojke

Två unga pojkar och en vuxen man råkade i luven på varandra i läsesalen i Åggelby bibliotek. Bråket slutade med att mannen slog den liggande 13-åriga pojken upprepade gånger.

Premium

13.1.2019

Helsingforspolisen grep tre misstänkta för grova sexualbrott mot barn – brotten ägde rum under två månaders tid

Polisen har gripit tre personer med utländsk bakgrund misstänkta för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av ett barn.

12.1.2019

SFP kryssar mot osäker valutgång – risk att Åboland förlorar sitt enda mandat

Mark Levengood anser att finlandssvenskarna gör för lite väsen av sig. "Mina judiska och afroamerikanska vänner är fenomenalt skickliga på att förvalta sin historia och förmedla den utåt, men det är inte vi finlandssvenskar. Gör något åt saken", uppmanar Levengood SFP som sparkar i gång valmaskineriet med en kryssning.

Premium

12.1.2019

Nu är det bevisat: SFP:are gillar champagne och snus

För vanligt folk brukar Tax Free-butikerna var stängda då fartyget ligger i hamn, men andra regler tycks gälla för SFP-medlemmar som bevisligen är storsnusare och vänner av prisvärd champagne.

Premium

8.1.2019

Minister ryter till – Facebook lovar motverka manipulation i vårens riksdagsval

Justitieminister Antti Häkkänen anklagar de sociala mediejättarna för att inte ha gjort tillräckligt för att undvika skadlig valpåverkan. Facebooks nordiska policychef säger att bolaget inte kan göra det skedda ogjort, men lovar att det som har hänt inte upprepas.

Premium

5.1.2019

Toppolitiker laddar batterierna i söderhavet – Li Andersson vill få en ändring

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson efterlyser ett arbetsliv där folk inte måste åka till varmare breddgrader för att ladda batterierna. HBL har rett ut var partiledarna solsemestrar. Jussi Halla-aho och Anna-Maja Henriksson håller till på Kanarieöarna, Antti Rinne i Spanien.

Premium

4.1.2019

Partierna sätts på skolbänken för att hindra valpåverkan

Partierna sätts på skolbänken för att lära sig hur de ska skydda sig mot tvivelaktiva försök till valpåverkan inför vårens riksdagsval. För att partierna ska våga diskutera också känsliga frågor kring valpåverkan ordnas Justitieministeriets kurs delvis separat för varje parti.

Premium

2.1.2019

Viking Lines trafikchef: "Sällan får man uppleva en sådan storm"

Viking Lines passagerarfärjor tog inte i land i Mariehamn i natt eftersom det hade varit för riskabelt på grund av den hårda stormvinden. – Fartygen är byggda för att kunna köra i sådant här väder, men det kan vara knepigare att anlöpa kajen, säger rederiets trafikchef Dan Roberts.

27.12.2018

Från koncentrationsläger i Bosnien till spårvagnsförare i Helsingfors

Spårvagnsföraren Alma Forics passagerare är i goda händer. Med precision, humor och kärlek har hon i 15 års tid sett till att resenärernas färd håller toppklass.

Premium

26.12.2018

Politikern: Jag tränade framför spegeln

Henrik Wickström, 24, har gjort en kometkarriär och blev för knappt två år sedan Finlands yngsta kommunstyrelseordförande genom tiderna. Han siktar högt och skulle gärna vara trafik- eller utbildningsminister om tio år.

Premium

21.12.2018

Extremt ovanlig tumlare räddades i Nagu – första bilderna på över 20 år

Valen hade fastnat i ett laxnät utanför Lillandet.

20.12.2018

Konstsamfundet köpte ÅA-stiftelsens hela aktiepott i Stockmann

Stiftelsen för Åbo Akademi har sålt hela sitt innehav i Stockmann till storägaren Konstsamfundet. Affären omfattar en betydande del rösttunga A-aktier, vilket gör att Konstsamfundet stärker sitt grepp om bolaget.

Premium

19.12.2018

Hybridambassadör varnar kandidater för cyberintrång inför vårens riksdagsval

Risken för påverkanskampanjer från främmande makt har fått finska myndigheter på alerten inför vårens riksdagsval. Till varje pris vill man förhindra att valrörelsen, som i så många andra länder, utsätts för digitala påverkanshot.

Premium

10.12.2018

Kommentar: Granen står så grön och grann i stugan – men inte i Helsingfors

På glöggbjudningen upplyser min granne mig om de vansinniga regler som gör det omöjligt att köpa en julgran i Helsingfors om man som hans familj önskar klä granen i god tid före julafton.

10.12.2018

Reglering sätter stopp för tidig julgranshandel

Samtidigt som matvaruaffärerna kan hålla öppet dygnet runt och alkoholförsäljningen har luckrats upp gör 40 år gammal praxis det omöjligt för stadsbor att köpa sig en julgran i god tid före julen. HBL uppmärksammade biträdande borgmästare Anni Sinnemäki om handelshindret och hon överväger att tillåta tidigare granförsäljning i framtiden.

Premium

8.12.2018

Åländske miljonären Anders Wiklöf: Arvsskatten är snudd på stöld

Åländska företagsmagnaten Anders Wiklöf är upprörd över att medborgarinitiativet om slopad arvs- och gåvoskatt aldrig fick en chans i riksdagen och anser att Finland borde gå Sveriges väg och slopa arvsskatten.

Premium

3.12.2018

Ministrar oense om hårdhandskar mot vaccinmotståndare

Nu står det klart att det mässlingsmittade barnet från Larsmo hade kontakt med 250 personer innan smittan uppdagades. Bland politikerna går åsikterna isär om käpp eller morot är rätt metod för att få föräldrarna att vaccinera sina barn.

2.12.2018

KD-riksdagsledamoten från Larsmo vädjar: Vaccinera er

Peter Östman, riksdagsledamot från mässlingdrabbade Larsmo, vädjar till vaccinmotståndarna i hemkommunen att låta vaccinera sig och hoppas att ingen av dem som har försatts i karantän på grund av smittorisken, lämnar hemmet för att delta i julfester eller bönemöten.

2.12.2018

Undervisningsministern föreslår slopat barnbidrag till familjer som inte tar vaccin

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) är redo att ta till hårda åtgärder för att få upp vaccinationsgraden. En möjlighet vore att endast betala ut barnbidrag och andra familjeförmåner till de föräldrar som låter vaccinera sina barn.

1.12.2018

EU-parlamentariker kräver skärpta sanktioner: "Ostraffat slår Ryssland till igen"

Hundra EU-parlamentariker kräver att de europeiska regeringarna inför hårdare sanktioner mot Ryssland som en följd av den ryska aggressionen i Kertjsundet. – Hittills har vi bara hört vaga orosyttringar, tomma ord som inte kommer att leda någon vart. Så länge Ryssland förblir ostraffat kommer landet att slå till igen, säger Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP).

1.12.2018

Gräshoppor och sopkarl i stället för julgubbe – bara fantasin sätter gränser för festen

Det lackar mot jul och även mot julfest med kollegerna på jobbet. Variationsrikedomen mellan hur man firar personaljulfest är stor. Priset för årets mest finurliga julfest tar Folkhälsan med sitt återvinningstema.

29.11.2018

Allt färre redo att försvara Finland med vapen

På bara ett år har försvarsviljan bland finländarna sjunkit märkbart, med sex procentenheter, vilket betyder att försvarsviljan är den lägsta på tre decennier. Allra mest har försvarsviljan rasat bland ungdomarna.

29.11.2018

Marcus Rantala ställer upp i riksdagsvalet med sikte på att bli minister

Marcus Rantala, stadsstyrelseledamot i Helsingfors och lobbyist och delägare vid konsultbyrån Rud Pedersen, ställer upp i riksdagsvalet för SFP i Helsingfors.

26.11.2018

Starten för Redi blev ett fiasko – nu får köpcentrets direktör sparken

Direktören för det olycksdrabbade nyöppnade köpcentret Redi i Fiskehamnen har fått sparken. Ägaren SRV vill nu få fason på problemet med borttappade kunder och företagare som tvingas stänga.

26.11.2018

Föräldrar skolshoppar genom att skriva sig på bulvanadress

I Helsingfors är det postadressen som avgör vilken skola ett barn hänvisas till. Men alla föräldrar nöjer sig inte med den skola som staden erbjuder plats i. En del skriver sig temporärt på en bulvanadress för att få in barnet i en annan skola. – Jag gillar det inte, men fenomenet har lyckligtvis minskat de senaste åren, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska fostrans- och utbildningssektorn.

25.11.2018

De här jaktplanen finns med i racet då Finlands Hornet-plan ska ersättas

Finlands nuvarande jaktplan, det vill säga Hornetplanen, går i pension senast 2030 och nästa regering blir den som slår fast vilket plan Finlands framtida flygvapen använder.

25.11.2018

Amerikansk vapenjätte friar till Finland: "Ni kan räkna med oss i krig"

Världens största vapentillverkare, amerikanska Lockheed Martin, menar att det inte är ett problem att deras jaktplan F-35 ibland måste ner till Italien på service. Jaktplanet är en av fem kandidater då Finland väljer efterträdare till F/A-18 Hornet. – I en kris kan vi sända ett fältteam till er, säger bolagets expert.

22.11.2018

JO: No Drone-skylten strider mot lagen – texten måste vara på finska och svenska

I fjol satte polisen upp skyltar över drönarförbud vid president- och regeringsbyggnaderna. Men nu har det visat sig att skyltarna strider mot flera lagparagrafer eftersom texten bara är på engelska.

8.11.2018

Finland medlare då Ryssland riskerar sparkas ur Europarådet

Människorättsorganisationen Europarådet står inför sin svåraste kris någonsin då Ryssland i protest mot sanktioner har slutat betala medlemavgift och riskerar utestängas ur organisationen. Blivande ordförandelandet Finland försöker nu övertala Ryssland att betala och stanna kvar.

1.11.2018

Nya Airiston Helmi-bossen Dan Högström: Efter all gratisreklam kommer turismen att blomstra

Airiston Helmi sköts av nya finländska krafter. Pensionerade diplomingenjören Dan Högström är Airiston Helmis nya styrelsemedlem medan den ryska ägaren och bakgrundskraften Pavel Melnikov företräds av juristen Kari Uoti.

31.10.2018

Nya Airiston Helmi-bossen Dan Högström: Efter all gratisreklam kommer turismen att blomstra

Airiston Helmi sköts av nya finländska krafter. Pensionerade diplomingenjören Dan Högström är Airiston Helmis nya styrelsemedlem medan den ryska ägaren och bakgrundskraften Pavel Melnikov företräds av juristen Kari Uoti.

30.10.2018

Fjäder sitter kvar och lovar bättre beakta brokig medlemskår

Akavas färgstarke ordförande Sture Fjäder sitter kvar som ordförande trots sitt uttalande förra veckan om att det borde gå att betala lägre lön till invandrare för att sysselsätta dem bättre, vilket orsakade ramaskri bland en del medlemmar. En klar majoritet av Akavas styrelse anser att det inte finns skäl att rösta om Fjäders förtroende.

29.10.2018

"Gör engelskan till officiellt servicespråk"

Bara några dagar efter att finska språknämnden har slagit larm om att engelskan håller på att utmanövrera de två inhemska språken föreslår Mikael Jungner i en rapport för Finlands Näringsliv, EK, att engelskan borde få en officiell ställning.

24.10.2018

Läckergommarnas matavdelning öppnade i ny skepnad

Då Stockmann sålde Delikatessen till S-gruppen befarade många stamkunder att deras älskade mataffär skulle förvandlas till en trist S-market. Men det gastronomiska mecka som har slagit upp dörrarna är inte alls fy skam – även kräsna läckergommar visar tecken på entusiasm.