Maria Gestrin-Hagner

Maria Gestrin-Hagner

Reporter

Senast publicerade artiklar

18.9.2019

Vem vinner och vem förlorar? HBL synar statsbudgeten i sömmarna

HBL redde ut vem som får tjockare plånbok nästa år och vem som måste dra åt svångremmen som en följd av hur regeringen styr användningen av statsfinanserna.

Premium

13.9.2019

Tsaren och dubbelörnen får konkurrens – Helsingfors har äntligen fått svensk skulptur

Det nya konstverket Tro Hopp och Kärlek på paradplats på Skillnaden väcker genast debatt. Stiligt och enkelt, men också med element som förbryllar. – Jag är sällan mållös, säger skådespelaren Anna Hultin som jobbar på teatern intill.

Premium

11.9.2019

Åklagaren: Skogbyföraren behöver inte straffas

Åklagaren yrkar fortfarande att reservisten från Nylands brigad döms för tre dödsvållanden och tjänstgöringsbrott i samband med plankorsningsolyckan i Skogby för snart två år sedan. Men åklagaren kräver inte längre något straff. "Han är en ung person som har drabbats hårt av det skedda och fått utstå mycket publicitet. Därför behöver inget straff mätas ut, anser åklagaren.

9.9.2019

Rätten besökte dödskorsningen i Skogby – inte en chans att se tåget

Tingsrätten gjorde en exkursion till plankorsningen i Skogby där tre värnpliktiga från Nylands brigad avled för snart två år sedan. Domaren satt med påslagen brummande motor i förarhytten för att höra om tågets varningssignal gick att uppfatta. Domaren fick också pröva på den omöjliga uppgiften att se tåget komma.

6.9.2019

Nu kom förklaringen till razziorna i Borgå och Tusby – polisen utreder grova narkotikabrott

En polisutredning om grova narkotikabrott förklarar gårdagens husrannsakningar i Borgå och Tusby.

5.9.2019

Niinistö: EU ingen spelare på världsarenan – det måste vi ändra på

Den geopolitiska kartan börjar allt mer påminna om en triangel där Washington, Peking och Moskva bildar hörnstyckena. President Sauli Niinistö säger att det är hög tid att rita om triangeln till en rektangel, där EU skulle utgöra det fjärde hörnet.

Premium

3.9.2019

Fransk expert till finländare: "Ni kanske inte är intresserade av kärnvapen, men kärnvapnen är intresserade av er"

Kärnvapnen har återvänt till världspolitikens centrum vilket får följder också för Finland, slår Utrikespolitiska institutet, UPI, fast i sin färska rapport.– Missförstå oss inte. Vi föreslår inte att Finland ska ändra sin status som icke-kärnvapenstat, säger författaren och forskaren Leo Michel med bakgrund i Pentagon och CIA.

Premium

30.8.2019

Lagstridig metod då bröderna Granholm häktades på finska – så får det inte vara, säger justitieministern

Häktningsförhandlingarna med de två svenska bröderna som misstänks för polisbeskjutningen i Borgå ägde rum på finska trots att lagen kräver att domaren borde ha använt svenska.– De språkliga rättigheterna har inte uppfyllts, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Premium

29.8.2019

Bröderna häktades som misstänkta för händelserna i Ölstens

Männen som misstänks för skotten i Borgå på veckoslutet har häktats i samband med en uppmärksammad process i tingsrätten i Vanda.

29.8.2019

Tillslaget mot polisen var planerat – bröderna häktade för två mordförsök

Häktningsrättegången mot de två 25- och 30-åriga bröderna som är misstänkta för mordförsök, hölls under ett stort medieuppbåd. Båda häktades misstänkta på sannolika skäl för två mordförsök. Enligt utredningsledaren var dådet planerat och avsiktligt. "De har haft för avsikt att göra det de gjorde".

28.8.2019

Polisen förhör de misstänkta bröderna på svenska

Polisförhören med de två männen som är misstänkta för mordförsök på två poliser i Borgå och under biljakten i Birkaland på söndagen, har skett på svenska. Häktningsförhandlingarna vid tingsrätten i Vanda i morgon äger dock rum på finska med tolkning till svenska.

Premium

27.8.2019

IL: Den ena polisen hotades med vapen mot tinningen

Detaljerna som sipprar ut efter polisskjutningen i Borgå under veckoslutet gör fallet allt märkligare. Varför slängde de råbarkade gärningsmännen inte sin mobil för att avleda polisen och varför använde de sin egen svenskregistrerade bil för flykten? Under intermezzot fick den ena av de två poliserna ett vapen riktat direkt mot tinningen innan kollegan lyckades komma loss och ta skydd bakom en bil, enligt Iltalehti.

26.8.2019

Polisskjutningen: De gripna männen är svenska medborgare

Polisen bekräftar att de två männen som greps efter en dramatisk biljakt i går på kvällen är desamma som sköt mot en polispatrull i Borgå under natten mot söndagen.

23.8.2019

Finland beskylls ha urvattnat uttalande om stalinismens offer – forskaren drar tillbaka anklagelserna

Chefen för Polens institut för internationella ärenden anklagade Finland för att ha försökt urvattna ett gemensamt uttalande, 80 år efter Molotov-Ribbentrop-pakten.– Det är bättre att skriva uttalandet utan Finland än att åstadkomma en betydelselös deklaration, skrev Slawomir Dębski som senare på fredagskvällen drog tillbaka sina anklagelser.

Premium

21.8.2019

Kärnvapenskrammel då Putin besökte Helsingfors

Det var en bister Vladimir Putin som hälsade på sin finska kollega Sauli Niinistö i Helsingfors. Den ryske presidentens vrede riktade sig inte mot värdlandet utan mot ett amerikanskt robottest som Putin tycker rättfärdigar ryska kärnvapenexperiment, även det ödesdigra kärnvapentestet i Archangelsk för två veckor sedan.

17.8.2019

Hongkong-demonstrationerna spred sig till Helsingfors

I Finland bosatta Hongkongbor stöder sina landsmäns kamp för demokrati och ordnade en installation på Narinken. Knappt hade hongkongeserna ansökt om tillstånd av Helsingforspolisen då de nåddes av beskedet att regimtrogna kineser skulle ordna en motdemonstration mot dem.

16.8.2019

Unisont besked från kommunalpampar till regeringen: Fem vårdområden i Nyland

Evighetsprojektet med att ta fram en vårdreform tog kanske ett kliv framåt då representanter för 26 nyländska kommuner träffade regeringen och unisont upprepade sitt budskap om att vårdreformen kan lösas genom att dela in Nyland i fem vårdområden.

Premium

15.8.2019

Finland avvaktar om militär insats i Hormuzsundet

Efter att Iran beslagtog oljetankrar i Hormuzsundet pågår ansträngningar för att få i gång en internationell insats för att skydda fartygstrafiken. Finland avvaktar med sitt beslut. – Bäst vore om Iran ser till att operationen inte behövs. I så fall slipper vi gå vidare med säkerhetsinsatsen, säger utrikesminister Pekka Haavisto till HBL.

Premium

14.8.2019

Läsk och bensin blir dyrare – höjd alkoholskatt lades på is

Staten fortsätter förbruka mer pengar än den får in. Underskottet växer med en halv miljard i skissen till nästa års budget. Årets underskott på 1,7 miljarder växer till 2,3 vilket innebär att staten ska ta mer lån.

13.8.2019

Familjer fick chockbesked dagen före skolstarten: Utlovat eftis blev inte av

Föräldrarna till ett drygt dussin första- och andraklassare i Nordsjö lågstadieskola fick dagen före skolstarten veta att den utlovade eftermiddagsverksamheten inte blir av.

Premium

12.8.2019

Kommentar: Allra konstigast med Finland – era spelautomater

Min nyinflyttade kanadensiska granne ser många likheter mellan Kanada och Finland, men en sak kan hon bara inte begripa. "Hur i all världen har ni spelautomater i varenda mataffär?"

Premium

5.7.2019

Ingen polisutredning mot riksdagens generalsekreterare

Polisen är nu klar med sina preliminära utredningar om arbetsplatstvisten inom rikdagens administration och slår fast att fallet inte föranleder några åtgärder från polisens sida.

5.7.2019

Snart finns Fanbäraren på Facebook och Twitter

Nylands brigads egen tidskrift, Fanbäraren, firar 80 år med att ta steget ut i den digitala tidsåldern. Nya chefredaktören Jens Berg säger att Fanbäraren får skriva kritiskt om försvaret och vill se mer försvarspolitisk debatt i tidningen – också i Natofrågan.

Premium

4.7.2019

Snart finns Fanbäraren på Facebook och Twitter

Nylands brigads egen tidskrift, Fanbäraren, firar 80 år med att ta steget ut i den digitala tidsåldern. Nya chefredaktören Jens Berg säger att Fanbäraren får skriva kritiskt om försvaret och vill se mer försvarspolitisk debatt i tidningen – också i Natofrågan.

Premium

3.7.2019

Dödsstraff hindrar planerna på domstol för IS-krigarna

Många politiker har efterlyst en specialdomstol där de personer som anslöt sig till terroristorganisationen IS led, skulle dömas på plats och ställe i Irak eller Syrien. Men Iraks bruk av dödsstraff sätter käppar i hjulet för planerna på en särskild domstol för IS-krigarna.

Premium

2.7.2019

Prinsessan Haya flydde sin man – uttalade sig tidigare i HBL om den arabiska kvinnans roll

Prinsessan Haya bint Al Hussein har flytt Dubai och Förenade Arabemiraten och enligt uppgift sökt asyl i Tyskland. Prinsessan gömmer sig i London och fruktar enligt BBC för sitt liv. I en tidigare HBL-intervju talade Haya om hur det är att vara kvinna i arabvärlden.

Premium

1.7.2019

Har du sett Fjalar Juslin? Ring genast 112 uppmanar polisen

Polisen ber allmänheten om hjälp efter att Fjalar Juslin i morse försvann från Katrinesjukhuset i Sjöskog i Vanda.

1.7.2019

Akademiprofessorn Johanna Niemi anmälde Finland till FN:s kommitté för barnets rättigheter

Enligt akademiprofessorn Johanna Niemi vid Åbo universitet måste Finland hjälpa hem de finländska barn som befinner sig i lägret al-Hol i Syrien.

28.6.2019

"Senast finländska barn satt i fångläger var efter inbördeskriget"

I väntan på regeringens beslut om vad Finland ska göra med de finländare som sitter inspärrade i läger i Syrien, pågår bland myndigheterna intensiva förberedelser. Förra gången finländska barn satt i fångläger var efter inbördeskriget. Då fick de ingen hjälp efteråt. Men 100 år senare har myndigheterna en klar plan redo att användas.

Premium

19.6.2019

Professor varnar för att ta hem IS-kvinnor: Tolerans fungerar inte alltid

En liberal demokrati måste våga sätta en gräns för den egna toleransen. Finland borde ha fråntagit IS-fruarna deras medborgarskap då de åkte i väg för att bygga den islamska staten, tycker professor Markku Jokisipilä.

Premium

18.6.2019

Wahlroos och Zabludowicz öppnade plånboken inför riksdagsvalet

37 700 euro. Så mycket kostade en plats i riksdagen i snitt för SFP:s riksdagsledamöter. Samlingspartiets riksdagsmandat var en tusenlapp billigare, 36 700 euro per man använde Samlingspartiets ledamöter. Billigast kom Sannfinländarna undan med 5 900 euro per ledamot.

Premium

17.6.2019

Analys: Finland ska inte räkna med Tysklands hjälp

Inför en samlad publik ställde president Sauli Niinistö en fråga: Hur reagerar EU-länder om ett annat EU-land som inte hör till Nato invaderas? Förhoppningen var att den tyske förbundspresidenten ens i en bisats hade antytt att Finlands sak är Tysklands, men det gjorde han inte.

Premium

16.6.2019

Niinistö: Bra att vi vaknade och förstod att säkerheten inte är evig

President Sauli Niinistö tycker att det är bra att man i EU har insett realiteterna och begripit att säkerhetssituationen inte är densamma som i början av årtusendet. – Vi trodde att det skulle råda evig säkerhet, men så var inte fallet.

15.6.2019

"Osäkert om Trump skulle godkänna finsk Natoansökan"

Finland kan bli Natomedlem över en natt om så skulle behövas. Men det finns ett aber: Det är inte sagt att Donald Trump skulle godkänna en finländsk medlemsansökan. Det säger medförfattaren till den finländska Natoutredningen, toppdiplomaten och säkerhetspolitiska experten François Heisbourg.

Premium

13.6.2019

Svårast att bli antagen till gymnasium i Grankulla – för en svensk gymnasieplats i Helsingfors behövdes ett medeltal på 7,75

Gymnasiet Grankulla samskola, GGS, håller ställningen som svenskspråkigt elitgymnasium i huvudstadsregionen. Skolan har den högsta betygsgränsen bland de svenskspråkiga huvudstadsskolorna. För att få en studieplats i GGS måste man ha 8,67 i medeltal på grundskolans avgångsbetyg.

13.6.2019

SDP utnämnde 4 statssekreterare och 21 specialmedarbetare – här är hela listan

Tiotals nya SDP-tjänstemän ska fungera som ministrarnas högra hand och allt i allo.

11.6.2019

Frankrike till Finland: Satsa på ett europeiskt kort i jaktplansaffären

I Frankrike grämer man sig över att försöken att sälja stridsflygplanet Rafale till andra västliga länder hittills inte har burit frukt. Men eftersom amerikanerna inte längre är att lita på i och med Trump, vädrar franska planförsäljare morgonluft och hoppas innerligt att Finland ska fastna för deras jaktplan.

Premium

11.6.2019

Ryssland invaderar Åland på film – Frankrike svarar med kärnvapen

Fredens öar Åland gör inte skäl för sitt namn i årets actionsuccé på biograferna i Frankrike. HBL har intervjuat källor vid Frankrikes försvarsministerium och det franska presidentpalatset. De betecknar Ålandsscenariot i filmen och den franska vedergällningen med kärnvapenbestyckad u-båt som realistiska.

Premium

31.5.2019

Regeringsprogrammet klart – nu återstår bataljen om ministerposterna

Partierna är överens om innehållet i regeringsprogrammet. På söndagen fortsätter dock överläggningarna mellan partiledarna om hur man ska fördela ministerposterna.

31.5.2019

En fläkt från 1970-talet – nya regeringspartierna samlas på legendariska Hotell Korpilampi

Riksdagsledamöterna för de nya regeringspartierna åker på måndagen på retreat. Regeringsbildaren Antti Rinne har valt legendariska Hotell Korpilampi i Esbo som plats för seminariet.

29.5.2019

Förhandlarna hoppade över pressinfo och jobbar hela kvällen - beredskap att fortsätta på torsdag

Regeringsförhandlingarna är inne på tredje veckan och det rådde ännu på tisdag en viss optimism att programarbetet skulle vara klart på onsdag. Nu säger en del förhandlare att det knappast blir det.

28.5.2019

Regeringen kan utnämnas nästa vecka – ökade kostnader för 1,24 miljarder

Regeringsförhandlarna har nått samförstånd om den totala prislappen för statens intäkter och utgifter. Stommen till regeringsprogrammet kan bli klar tidigast i morgon och mot slutet av nästa vecka kan regeringen utnämnas, bedömer regeringsbildaren Antti Rinne.

Premium

27.5.2019

Trots valresultatet: Rinne lutar mot kvinnlig EU-kommissionär

SDP-ledaren Antti Rinne upprepar sin ståndpunkt om att Finland borde få en kvinnlig EU-kommissionär. Han utesluter inte heller att Finland för fram både en man och en kvinna för posten.

26.5.2019

SFP:s Torvalds lättad och glad: Ett alldeles acceptabelt val

På SFP:s valvaka var stämningen i topp. Trots dystra valgallupar, behöll Nils Torvalds sin plats i EU-parlamentet med bred marginal.

24.5.2019

Tuff dragkamp om ekonomin i regeringsförhandlingarna

Om Antti Rinne ska få ihop en regering måste de fem partierna tala ihop sig framför allt om de ekonomiska ramarna. Det är så knepigt att Rinne reserverat hela nästa vecka för ändamålet.

Premium

24.5.2019

Kampen om pengarna kulminerar – Rinne förtegen om hur mycket han vill höja skatterna

Regeringsförhandlingarna handlar nu om var skattmasen ska ta pengarna och hur fler människor ska fås i arbete.

23.5.2019

Rinne: Vårdbolagen fick inte vara med och bestämma

Centern får sin älsklingsbebis – 18 landskap och vänsterpartierna, SDP och Vänsterförbundet, förhindrar att vård- och omsorgstjänsterna i högre utsträckning sköts av privata bolag. Så ser den rödgröna kompromissen om vård- och landskapsreformen ut.

21.5.2019

Rinne: Den här regeringen skär inte i utgifterna, Sipilä: Allt är ännu öppet

– Den här regeringen behöver inte skära i en enda utgift, utan kan använda avsevärt mer pengar till bestående kostnadsökningar och till investeringar. Det lovar regeringsbildaren Antti Rinne. Juha Sipilä har en annan uppfattning: Allt är ännu öppet, säger han.

20.5.2019

VF tog strid om utförsäljning av statens förmögenhet – inget grönt ljus förrän helheten är klar

Den goda stämningen på Ständerhuset har förbytts till sammanbitna miner: Partierna är osams om hur staten ska få ihop pengarna för de olika satsningarna. Vänsterförbudet tog på måndagen time out men återvände efter ett tag till förhandlingsbordet.

19.5.2019

Mannerheims adjutant röjer nya detaljer om den vita ryska kontrarevolutionen

Hemma hos författaren Irmelin Sandman Lilius finns en okänd skatt: Svärfadern Kasimir Lilius anteckningar med förstahandsvittnesmål om Mannerheim. I häftet berättar Lilius hur det 1919 smiddes planer på att störta bolsjevikerna i Ryssland.

Premium