Maria Gestrin-Hagner

Maria Gestrin-Hagner

Reporter

Senast publicerade artiklar

18.9.2018

Vänsterpartierna anklagar regeringen för att roffa åt sig av de fattiga

– Regeringen roffar åt sig av låginkomsttagarna och strör pengarna över de rika. De hårdaste anklagelserna i remissdebatten om regeringens budgetförslag kom från partierna på vänsterkanten.

3.9.2018

"Vi ägs inte av något investmentbolag och är inte till salu"

Den planerade vårdreformen får stora följder för Folkhälsan där nya vd:n Georg Henrik Wrede har planer på att utöka hemtjänsten, satsa på yrkesutbildning i egen regi och eventuellt anställa läkare. En sak är säker: Folkhälsan kommer att fortsätta som allmännyttig aktör och är inte till salu.

2.9.2018

Våldsam eldsvåda i Övitsböle – barn ska ha befunnit i huset då branden började

En våldsam eldsvåda pågår i Övitsböle i Vanda. Ögonvittnen har sett barn springa ut ur det brinnande huset.

30.8.2018

Forskare: Macrons visit väldigt bra för Finland – inte alla länder förunnat

EU-experten och direktören för utrikespolitiska institutet, Teija Tiilikainen, ger stort värde åt den franska presidentens visit.

30.8.2018

Macron är redo att ingripa om Finland anfalls

Frankrikes president Emmanuel Macron är redo att genomföra en intervention om Finland utsätts för hot. Macron hade också ett annat viktigt besked till Finland som inte hör till Nato och därmed inte omfattas av Natos säkerhetsgaranti: Macron vill stärka EU:s försvarsklausul. "Det är vi skyldiga Europa och européerna behöver det".

27.8.2018

Soinis besked till ambassadörerna: Nu ska vi rikta blickarna mot Afrika

Utrikesminister Timo Soinis dagar i drömjobbet som utrikesminister är räknade med under ett år kvar till nästa riksdagsval. I sitt sista tal till Finlands samlade ambassadörskår efterlyste Soini satsningar på Afrika.

25.8.2018

Lekande lätt att beställa sprit på nätet – men nu kan det bli stopp

Med bara några klick går det att beställa vin-, öl- och starkspritbuteljer av alla de slag via utländska nätaffärer. Distansförsäljning av alkohol är en gråzon i lagstiftningen och regeringspartierna är osams om att förbjuda eller tillåta.

23.8.2018

Frankrike friar till Finland: Anslut er till vår insatsstyrka

Frankrikes försvarsminister Florence Parly är i Helsingfors och sonderar terrängen inför president Emmanuel Macrons officiella besök om en vecka. Parly vädjar till Finland att ansluta sig till Macrons skötebarn, en ny europeisk insatsstyrka som blixtsnabbt ska kunna dra ut till krishärdar världen över.

20.8.2018

Regeringen forcerar vårdreformen – inga fler experter får uttala sig

Inga fler experter får uttala sig om vårdreformen i riksdagens social- och hälsovårdsutskott. Eftersom regeringen vill forcera tidtabellen för att garantera att vårdreformen blir av, röstade regeringspartiernas ledamöter ner förslaget att fortsätta höra experter i utskottet.

14.8.2018

SDP vill ha interpellation om Soinis abortuttalanden

SDP accepterar inte utrikesminister Timo Soinis (Blå) ställningstaganden mot abort och sammankallar de andra oppositionspartierna till överläggningar om en interpellation om Soinis abortuttalanden.

14.8.2018

Rinne om Samlingspartiet: "Använder pengarna för sina egna vänner"

Första platsen i gallupmätningarna har gjort att SDP med stärkt självförtroende kavlar upp ärmarna inför riksdagsvalet nästa vår. Hårdaste kritiken riktar SDP mot rivalerna i Samlingspartiet.

5.7.2018

Myndighet uppmanar Hagaro att garantera säkerheten

Regionförvaltningsverket uppmanar ledningen för det privata äldreboendet Hagaro att se till att de lokaler som används av äldre demenssjuka personer är säkra.

5.7.2018

"Farligt att tala med kluven tunga om Ryssland – det väcker ingen respekt"

Toppdiplomaten Peter Stenlund genomgick ett elddop då han tillträdde som statssekreterare vid Utrikesministeriet för fyra år sedan. Samtidigt stormade ryska elitsoldater Krim vilket var första gången som Europas karta ritades om med våld sedan andra världskriget. I en exklusiv intervju för HBL analyserar Stenlund hur Finland ska förhålla sig till Nato, Donald Trump och Ryssland.

28.6.2018

Helsingfors förbereder sig för Trump-Putin-mötet

Toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin hålls i Helsingfors den 16 juli.

27.6.2018

Carl Bildt: "Skäl att vara nervös"

Det är bra och nödvändigt att USA och Ryssland talar med varandra. Det säger Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt till HBL.– Däremot kan man känna en viss nervositet, för att uttrycka det försiktigt, över hur Trump hanterar sådana här möten.

26.6.2018

Pressat EU i beråd att skärpa flyktingpolitiken – så ser planerna ut

På torsdagen samlas EU-ledarna till toppmöte och grubblar på nya metoder för att göra det svårare för migranter att ta sig till EU. Pressen på EU har ökat efter att invandrarfientliga politiska rörelser har vuxit sig kraftigare de senaste åren. HBL reder ut de senaste turerna i frågan.

18.6.2018

FN:s generalsekreterare varnar för intelligenta vapensystem

Vi kommer att se vapen som inte över huvud taget kontrolleras av människor, vapensystem som baserar sig på artificiell intelligens, säger FN:s generalsekreterare António Guterres.

18.6.2018

Förslag i Gullranda: EU borde bli medlem i Nato

Eftersom de flesta EU-länderna är Natomedlemmar, vore det klokt om EU som organisation blev medlem i Nato, föreslår politices doktor Jukka Tarkka. Juridiskt omöjligt, säger president Sauli Niinistö om förslaget. Direktören för Utrikespolitiska institutet Teija Tiilikainen däremot tycker att idén låter intressant och vill utreda om det är möjligt.

18.6.2018

Katainen: "EU måste följa reglerna även om Trump och Putin låter bli"

Den största utmaningen för EU är att hela den värdegrund som unionen står på är hotad. Det säger EU-kommissionens vice ordförande, tidigare statsministern Jyrki Katainen som tycker att det nu är dags att ryta till högt mot de EU-länder som inte längre följer de gemensamma reglerna.

17.6.2018

Niinistö oroad över att bara stora och starka länder får sin vilja igenom

President Sauli Niinistö oroar sig över att den internationella ordningen håller på att urholkas framför våra ögon vilket är illavarslande för ett litet land som Finland. Frågorna och orosmolnen var många och svaren få då årets Gullranda-diskussioner startade vid presidentens sommarresidens i Nådendal.

14.6.2018

Henriksson besviken på finlandssvenskt vårdgräl: Vi måste dra åt samma håll

Minister Annika Saarikko (C) lovar fortsätta fundera på hur den svenska servicen ska ordnas efter vårdreformen. Det beskedet gav hon då hon träffade riksdagsledamöter som oroat sig för vad som händer då reformen slår sönder de nuvarande strukturerna.

13.6.2018

Kårkulla: Förfinskning om verksamheten splittras

Kårkullas samkommundirektör och styrelseordförande är förbluffade över den massiva kritiken och säger att man har misstolkat dem och vägrat lyssna på dem.

13.6.2018

Ilska mot Kårkulla i Svenskfinland – "Ett monopol som krossar valfriheten"

Det stormar kring Kårkulla samkommun som sedan mitten av 1950-talet har haft hand om svenskspråkiga med intellektuell funktionsnedsättning. Om och när regeringens vårdreform blir av försöker Kårkulla samla alla svenskspråkiga med funktionshinder under samma tak medan andra finlandssvenska organisationer är starkt kritiska. De säger att Kårkullas planer hindrar valfriheten och strider mot människorättsprincipen.

7.6.2018

Renoveringsfiasko i Bensow leder inte till åtal

Åklagaren friar den tidigare styrelsen för Bensows barnhemsstiftelse och den dåvarande renoveringsansvarige, Matti Ståhlberg, som misstänktes för missbruk av förtroendeställning i samband med den misslyckade renoveringen av stiftelsens daghemsbyggnader i Grankulla.

6.6.2018

Experter i möte för att hindra terrorister från att komma över kärnmaterial

Samtidigt som terrorister försöker komma över radioaktivt material för att sprida skräck och fara, jobbar myndigheterna med att förhindra att så sker.

4.6.2018

Börsklubben skjuter upp omröstning om kvinnor med brexit som varnande exempel

Helsingfors Börsklubb skjuter upp sin planerade medlemsomröstning om att godkänna kvinnor eller fortsätta som herrklubb. Orsaken är att klubben vill undvika att det går som i brexit där folk röstade utan att kunna bedöma följderna av sitt beslut.

2.6.2018

Unga företagare gör business på att hjälpa nya proffs hitta drömjobbet

Tre Hankenstuderande fick upp ögonen för hur svårt det är för företag att hitta de rätta unga talangerna som ännu inte har en lång meritförteckning, men som däremot har de rätta egenskaperna för jobbet. Behovet låg till grunden för deras business – en talangagentur som utgår från studenternas önskemål.

1.6.2018

Haglund lämnar Kaidi – förtegen om sina framtidsplaner

Kaidi Finlands vd Carl Haglund har meddelat sin arbetsgivare att han lämnar sin post efter sommaren rapporterar Helsingin Sanomat i en intervju med Haglund där han lovordar den finska skogsindustrin.

27.5.2018

Henriksson fortsätter leda SFP och vill göra det länge till

Anna-Maja Henriksson fortsätter leda SFP. Som partiets vice ordförande fortsätter Anders Adlercreutz, Sandra Bergqvist och Silja Borgarsdóttir Sandelin.

27.5.2018

Henriksson: Det kan bli en flygtur till Gullranda utan u-sväng

Samlingspartiet kan vara på väg att dra sig ur regeringens vård- och landskapsreform, vilket i så fall skulle betyda att regeringen faller. Den bedömningen gör SFP:s enhälligt omvalda partiordförande Anna-Maja Henriksson, som tror att de närmaste veckorna blir avgörande.

26.5.2018

SFP blickar mot riksdagsvalet och hoppas att oppositionstiden snart är över

A och O för SFP är nästa riksdagsval och hur partiet då ska lyckas komma med i regeringen. Vid partidagen i Uleåborg säger ingen det rakt ut, men skräckscenariot är givetvis att oppositionssitsen blir bestående. En vink om vilka frågor som partiet kommer att lyfta fram vid eventuella kommande regeringsförhandlingar, framgick av Anna-Maja Henrikssons tal: Sänkt eller bibehållen skattenivå och satsningar på barn och utbildning.

25.5.2018

SFP vill byta plats i riksdagen: "Vi passar inte längst till höger"

SFP:s riksdagsledamöter sitter av tradition ytterst till höger i plenisalen från talmannen sett. Sittordningen beror på att SFP förr skulle sitta nära tolken. Men nu vill partiet flytta till mitten av plenisalen där partiet politiskt hör hemma, meddelar partiordförande Anna-Maja Henriksson.

25.5.2018

Adlercreutz: SFP måste bryta ny mark – fokus på andra språkgrupper också

Under helgen samlas SFP till partidag i Uleåborg. Partiets vice ordförande, Anders Adlercreutz som sitter sin första period i riksdagen, säger att partiet måste våga vara expansivt och varnar för att inta en igelkottsposition. Adlercreutz säger det inte rakt ut, men mellan raderna är hans besked tydligt – inom en överskådlig framtid kommer han att kandidera för partiordförandeposten.

21.5.2018

Kvarteret Victoria invigt med storslaget garden party

Redan för ett decennium sedan föddes tanken på ett finlandssvenskt kvarter i den nya stadsdelen Busholmen i Helsingfors. Äntligen står kvarteret klart, vilket firades med garden party öppet för alla.

17.5.2018

Handelsgillets tidigare ordförande tar tillbaka uttalande

Handelsgillets tidigare ordförande Bror Krause som beredde den omtalade stadgeändringen som förbjöd kvinnor som medlemmar så sent som år 2003, tar tillbaka sitt uttalande för Svenska Yle om att han gärna vill se kvinnliga medlemmar.

17.5.2018

Lenita Airisto nobbar Handelsgillet: Hela livet har jag slagits mot chauvinistiska svin

Affärskvinnan Lenita Airisto ger sig in i debatten om herrklubbar. Efter att hon i HBL läste hur vissa av Handelsgillets konservativa medlemmar uttalade sig om kvinnor, ställde hon in sitt planerade föredrag på gillet. "Under hela min långa karriär som affärskvinna har jag stridit mot chauvinistiska svin. Hur skulle jag då kunna gå och visa upp mig för dem eller äta med dem?"

14.5.2018

Professor: Det finns utrymme för en tydlig vänsterregering

Är det dags för Finland att efter nästa riksdagsval säga adjö till ideologiskt splittrade koalitionsregeringar och ge politiken en chans att komma tillbaka i politiken? Frågan kastas fram av professorn i allmän statslära, Åsa von Schoultz, som ser att det kan finnas utrymme för en tydlig vänsterregering efter nästa riksdagsval.

14.5.2018

Rinne: Synen på välfärdsstaten viktigast om SDP får bilda regering

Om SDP blir största parti och regeringssonderare efter nästa riksdagsval ser partiordförande Antti Rinne det som viktigast att de andra partierna som tar plats i regeringen har en samsyn om välfärdsstaten.

8.5.2018

Analys: Käre broder – anslut dig till Handelsgillet

Den hätska, kvinnofientliga tonen hos vissa av Handelsgillets ålderstigna debattörer som inte drar sig för att säga vad de verkligen anser om kvinnor är förbluffande. De män som nu överväger bojkotta gillet borde tänka om. Handelsgillet behöver er mer än någonsin.

7.5.2018

Handelsgillets konservativa falang mobiliserade sig

Handelsgillets möte om att öppna föreningen för kvinnor väckte stort intresse, men nästan uteslutande bland gillets egna medlemmar. De gillebröder som vill hålla dörren stängd för kvinnorna, hade mobiliserat sig och kom mangrant till mötet där de inte höll inne med hur de tänker.

7.5.2018

Kvinnliga medlemmar eller inte? Här kan du följa Handelsgillets debatt

Herrklubb eller blandad klubb? Den frågan debatterar Handelsgillet och allmänheten i kväll. Här kan du följa debatten.

7.5.2018

Vilken väg väljer Handelsgillet? – Följ debatten via hbl.fi

I kväll ordnas Handelsgillets öppna debatt om herrklubbar. Medlemmar och allmänheten är inbjudna att delta. HBL sänder debatten direkt via videostream.

29.4.2018

Svenska Klubbens ordförande: Låt alla blommor blomma

Henry Wiklund, ordförande för Svenska Klubben i Helsingfors, försvarar separata herr- och damklubbar och drar en parallell till annan könsindelad fritidssysselsättning som körer och idrottslag. Svenska Klubben vill inte dras in i Handelsgillets kvinnodebatt eftersom man anser att klubben har ett annat syfte än gillet. Klubben finns uttryckligen till för att män ska ha möjlighet till trivsam samvaro.

29.4.2018

"Omöjligt att förbjuda kvinnor om du sysslar med business"

Kvinnonätverket Oasens styrelseordförande Johanna Tötterman applåderar Handelsgillets planer att öppna upp verksamheten för kvinnor. "Vill man i dag ha med business att göra kan man bara inte utestänga hälften", säger Tötterman som jobbar som ledarskapskonsult.

29.4.2018

Handelsgillets ordförande: Bättre debatt om vi tar med kvinnorna

"För medlemmar" står det på mässingsskylten på dörren till klubblokalen i Handelsgillets hus på Kaserngatan. I dag är enbart män välkomna. Föreningen tar nu initiativ till en debatt om herrklubbarnas vara eller inte vara och frågar om det går att befrämja det finska näringslivet genom att utestänga kvinnorna från debatten.

28.4.2018

Fortums Uniper-affär fick grönt ljus av Ryssland

Ryssland godkänner Fortums Uniper-affär, men begränsar köpet till 50 procent av aktierna i det tyska energibolaget. Beslutet är av stor betydelse för att ro i land uppgörelsen, meddelar Fortum som samtidigt riktar en känga till Unipers ledning för att försöka sabotera affären.

28.4.2018

Sauli Niinistö: Trump och Kim Jong-Un varmt välkomna att träffas i Finland

President Sauli Niinistö säger att USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är varmt välkomna att mötas i Finland om de så önskar.

21.4.2018

Svensk Helsingforsskola börjar undervisa på engelska

Redan om ett drygt år kan en av Helsingfors svenskspråkiga skolor börja hålla en femtedel av undervisningen på engelska. Lektionerna ska ges av lärare som talar engelska på modersmålsnivå.

17.4.2018

Svenska dagvårdschefen fick sparken – efterträdaren klar först i höst

Den svenska dagvårdschefen i Helsingfors har sagts upp. Beslutet fattades av Nämnden för fostran och utbildning. Juridisk expertis har avrått den uppsagda chefen att kommentera fallet i det här skedet.

16.4.2018

Ikea får planera cityvaruhus på Björkholmen

Ikea får tummen upp för att börja planera ett varuhus med tillhörande hotell och kontorslokaler på Björkholmen i Helsingfors.