Malin Slotte

Malin Slotte

TV-redaktör

Senast publicerade artiklar

18.9.2020

Annakaisa Suni från Kausala vann Solveig von Schoultz-tävlingen

Journalisten Annakaisa Sunis dikter vann första pris i årets Solveig von Schoultz-skrivtävling. Den ursprungligen finskspråkiga Suni skrev dikterna under en tjänstledighet på Svalbard.

Premium

14.9.2020

Tv-recension: Alla har rätt att skina

I Catwalk åker en grupp personer med funktionsvariationer till New York för att utvidga normerna inom modebranschen och sprida sitt budskap om acceptans och allas lika värde.

Premium

14.9.2020

Tv-recension: Hårresande om amerikansk sjukvård

Bleed Out är en dokumentär om läget inom den dyra, vinstdrivna sjukvården i USA, där felbehandlingar är vanliga. I praktiken utmålas det som omöjligt för patienten att få upprättelse för de misstag som begås.

Premium

13.9.2020

Tv-recension: Läcker feelgoodkaramell med smak av åttiotal

Sommaren 85 är en frejdigt underhållande nostaligtripp till åttiotalet som kretsar kring tre generationer kvinnor i en småstad. Det bjuds på relationstrassel, sex och en hel del humor.

Premium

7.9.2020

Villa Gyllenberg stänger för ombyggnad i över ett år

Villa Gyllenberg stänger söndag kväll den 11 oktober då den pågående utställningen avslutas. Museet öppnar igen i början av 2022.

7.9.2020

Tv-recension: Yle firar pride med Stonewalldokumentär

Som så mycket annat är även pride i sin gängse form inställd i år. Yle firar däremot pride som vanligt genom att visa filmer och dokumentärer på temat den 6–14 september.

Premium

6.9.2020

Tv-recension: Kört Wölländr from Rosengaard

Netflix har låtit göra en prequel till Wallanderserierna, om hur den unge polis Wallander blev den han blev. Men det blir mest underligt med att alla talar engelska i en serie som utger sig för att utspela sig i dagens Malmö.

Premium

5.9.2020

Kulturarbetare kräver stöd och ändrade restriktioner

I ett öppet brev till regionförvaltningsverket, Social- och hälsovårdsministeriet och kulturminister Annika Saarikko kräver undertecknarna av ett upprop samma regler för kulturevenemang som för resten av samhället under coronakrisen.

4.9.2020

3 miljoner i coronastöd till kulturen i Helsingfors

Helsingfors stad stöder konst- och kultursektorn med extramiljoner under coronaepidemin.

4.9.2020

På tv i kväll: Irina Björklund bär upp Yles ambitiösa storsatsning om fredsmäkling, vapenhandel och kurdernas situation

Yles höstsatsning är en ambitiös thrillerserie som utspelar sig på internationell spelplan. I huvudrollen bär Irina Björklund upp serien som en fredsmäklare hängiven sin karriär.

Premium

3.9.2020

Disney+ ny på strömningsmarknaden

Strömningstjänsten Disney+ som lanseras i Finland den här månaden kommer att förutom filmer, serier och dokumentärer även erbjuda eget originalinnehåll.

1.9.2020

Tjuvkika på höstens biofilmer på veckans Esbo Ciné

Teman för filmerna på veckans Esbo Ciné är nystart, kärlek och optimism. Flera av filmerna går upp på biorepertoaren senare i höst.

1.9.2020

Dags att söka till UMK – Tävlingen för ny musik ordnas i februari

Ansökningstiden för bidrag till UMK – Tävlingen för ny musik 2021 inleds i dag. Vinnaren får representera Finlands i Eurovision Song Contest. Dessutom pågår en formgivningstävling för UMK:s nya vandringspris.

30.8.2020

Tv-recension: Kursen i personlig utveckling var en sekt

The Vow är en dokumentärserie om organisationen NXIVM som erbjuder kurser i personlig utveckling, men som har sektliknande drag, och även döljer rent kriminell verksamhet.

Premium

24.8.2020

Tv-recension: Ekojordbruk med hemligheter

Något mystiskt pågår på ett ekojordbruk i svenska thrillerserien Partisan, där Johan Rheborg ses i en seriös roll, tillsammans med Fares Fares som inte jobbat i Sverige på många år.

Premium

17.8.2020

Tv-recension: Den amerikanska rasismen i skräcktappning

Isande effektfullt får Lovecraft Country svartas rädsla för polisen i USA att kännas i skinnet på tittaren. Serien vänder också på kulturellt inrotade uppfattningar – här är det vita som stereotyperas och klumpas ihop till en skrämmande massa.

Premium

9.8.2020

Tv-recension: Dejtning som visar vår mångfald

Glöm alla slipade dejtningserier där eftertraktade singlar låtsas hitta kärleken. I Love on the Spectrum är det unga vuxna som befinner sig på autismspektrumet som dejtar. Resultatet är rolig, rörande och högst mänsklig tv.

Premium

7.8.2020

Hoppas vi hörs igen, kära sommarprat

Inte hört ett enda sommarprat ännu? Här kommer tips på några program som är värda att lyssna på, samtidigt som årets säsong utvärderas.

Premium

16.7.2020

"Ljuuuvliga katt! Raffinerade katt! Silkeskatt!"

Om katter är en utsökt bok om katterna i Nobelpristagaren Doris Lessings liv. Med uppmärksam, kärleksfull och osentimental blick beskriver hon kattens väsen, men förmedlar också en känsla av sorg över dess utsatthet.

Premium

18.6.2020

Black Lives Matter på Kino Reginas sommarrepertoar

Filmserien Do the Right Thing! består av ställningstagande filmer av afroamerikanska regissörer från åttiotalet till i dag.

14.6.2020

Tv-recension: Ett vältrande i elände som slår över i det komiska

Få serier är så mörka och fyllda av tragik som I Know This Much Is True om två tvillingbröder där den ene är schizofren. Eländet slår stundtals över i det ofrivilligt komiska, samtidigt som serien är ytterst välspelad.

Premium

14.6.2020

Tv-recension: I may destroy you rör sig i samtyckets suddiga gråzoner

Samtycke och olika varianter av övergrepp är temat i I may destroy you, en serie som låter dessa ämnen vara så svåra och komplexa som de ofta kan vara. Serien balanserar skickligt mellan att se det komiska i situationerna och att ta sitt ämne på djupaste allvar.

Premium

8.6.2020

Från Sparv till Forsström – det här är årets sommarpratare i Svenska Yle

Jämlikhet och jämställdhet, klimat och miljö, språk och mens, men också om svåra och såriga upplevelser. Det är några av ämnena som tas upp i årets sommarprat i Svenska Yle. Coronakrisen har ofrånkomligt också präglat programmen.

8.6.2020

Tv-recension: Mikaela Weurlanders dokumentär handlar om samer som återupptäcker det språk och den kultur de förlorat

Dokumentären Jag är same pejlar den samiska identiteten och kulturen i dag.

Premium

6.6.2020

Tv-recension: En exklusiv utbildning inom en bransch där få klarar sig

Norska serien This is it följer sju modedesignstuderande under deras sista år på Konsthögskolan i Oslo. Det är mer en serie om hur svårt det är att vara ung i allmänhet, än en serie om att vara ung modekonstnär.

Premium

1.6.2020

Tv-recension: Hillary Clinton kommenterar allt från Trump till makens otrohet i ny dokumentärserie

Få personer delar opinionen som Hillary Rodham Clinton. Det sägs att antingen älskar eller hatar man henne. Nu har hon låtit sig djupintervjuas för en dokumentärserie om hennes politiska karriär.

Premium

31.5.2020

Tv-recension: Porträttet av det svenskfinska heavymetalbandet Blackribbon visar att det går att bryta destruktiva mönster

Blackribbon heter ett svenskfinskt heavymetalband där medlemmarnas svåra upplevelser av våld och droger inspirerar musiken. Charlotte Lindroos porträtterar fyra rätt olika medlemmar.

Premium

30.5.2020

Tv-recension: Kasper Strömmans utforskning av fritidshus är läcker infotainment

Den finurliga hipstern Kasper Strömman är tillbaka i en ny säsong av programserien Stugor som gör nedslag bland speciella fritidshus. Resultatet är lätt och ledig infotainment.

Premium

25.5.2020

Tv-recension: Intimt och lågmält om förhållandet mellan en svensk singelmamma och en romsk tiggare

Dokumentären Josefin & Florin skildrar den osannolika kärlekshistorien mellan en rumänsk tiggare och en svensk småbarnsmamma. Under några år får vi följa deras kamp för att få livet tillsammans att fungera.

Premium

24.5.2020

Tv-recension: Never have I ever om en indisk-amerikansk highschooltjejs strävan att bli populär är fräsch feelgood trots de sedvanliga ingredienserna

Never have I ever är en ungdomskomediserie om en tonårsflicka som försöker bli populär i highschool samtidigt som hon brottas med sin indiska etnicitet. Inget nytt under solen men som feelgoodunderhållning fungerar det förträffligt.

Premium

23.5.2020

Tv-recension: Musikalen Hype blev ett av Finlands största ungdomsfenomen genom tiderna

Dokumentären om Svenska Teaterns ungdomsmusikal Hype är en nostalgtripp tillbaka till nittiotalet som samlar "alla" som var med om att förverkliga succén. Visst köper man att det här på sin tid var något helt unikt.

Premium

20.5.2020

Tv-recension: Yles au pair-serie är sommarens tv-måste

Inför sommaren lanserar Yle den sjunde säsongen av sin realitysuccé om finska au pairer utomlands.

Premium

17.5.2020

Kommentar: Ingen show, inga skämt – Europa samlades framför en dämpad tv-sändning präglad av pandemin

"Stämningen var nedtonad, samlad, återhållen. Roligt var det inte. I stället var vi gripna av stundens allvar, tillsammans, i två timmar. Det var underligt att se, ännu en påminnelse om hur underligt allting är just nu."

Premium

14.5.2020

Det hade kunnat bli de konstigas år – det här är godbitarna bland Eurovisionsbidragen som aldrig får tävla

Malin Slotte plockar ut tio minnesvärda bidrag från det historiska Eurovisionsåret 2020 som ställts in, men som hade haft en hel del intressant, underhållande och rent av magiskt att erbjuda.

Premium

11.5.2020

Tv-recension: Mest sitter man och väntar på att något ska hända

Danska terrordramat När dammet lägger sig, om några människor i Köpenhamn som sammanlänkas av en terrorattack, engagerar inte.

Premium

10.5.2020

Tv-recension: "Vi har kämpat så för det här" – berörande om kampen för att få ett barn

Berättelsen om hur Mikael och Anneli efter en lång väntan fick sin dotter Samantha till Finland är trots alla motgångar en solskenshistoria som berör.

Premium

4.5.2020

Tv-recension: Ett liv i garderoben – de hemlighöll sin kärlek i över 60 år

Under största delen av sin över sjuttio år långa relation dolde Terry och Pat att de var ett par – även för sina närmaste. Först på äldre dar kom de ut för släkt och vänner.

Premium

4.5.2020

Tv-recension: Sally Rooneys Normala människor är den finaste serien hittills i år

Sally Rooney-televiseringen Normala människor är en intim skildring av vad två unga människor betyder för varandra och deras av och på-förhållande under studieåren.

Premium

30.4.2020

Allt strömmat kostar inte – allt det här finns tillgängligt helt gratis

Korka valborgsskumpan till en maffig underhållningsshow – som inget kostar! Eller fira första maj med en ljudbok i öronen – helt gratis!

Premium

27.4.2020

Finländsk Hamletmonolog med i brittisk karantänsatsning

Finländska musikern och skådespelaren Elina Mustonen är en av de utvalda som medverkar i The Guardians och Shakespeare's Globe-teaterns karantänmonologer.

27.4.2020

Tv-recension: Få serier har större hjärta än Ricky Gervais After Life

Ricky Gervais After Life må ha sina skavanker, men det är svårt att hitta en serie med ett större hjärta. Den handlar om de udda och utstötta, och om hur man ska orka leva med djup sorg.

Premium

27.4.2020

Tv-recension: En underhållande drift med livsstilsfenomen och självförverkligande

Två väninnor beslutar sig för att ta ett sabbatsår som ska bli deras bästa år någonsin. Resultatet är en lyckad väninnekomediserie om vårt behov av att förverkliga oss, och de trender och fenomen som förknippas med detta.

Premium

27.4.2020

Tv-recension: Ännu en folklig landsortskomedi – kanske alla inte har receptorer för den här genren

Det senaste tillskottet till den populära finska landsortskomedin kretsar kring två systrar som har olika viljor om vad som ska hända med deras hemgård. Nurmijärvi visar upp sig från sin somrigaste sida och det är lagom snurrigt och folkligt.

Premium

25.4.2020

Musikalen Hype fyller 25 år

I vår är det 25 år sedan ungdomsmusikalen Hype, som slog publikrekord på Svenska Teatern på nittiotalet, spelade sin sista föreställning. Det firas med nyutgivning av musiken och en dokumentär.

22.4.2020

Jämställda pengar till finländsk film

Enligt Finlands filmstiftelses statistik beviljades under fjolåret ungefär lika många kvinnor som män pengar för att göra film.

21.4.2020

Ruisrock ställer in – ett "tungt och sorgligt" beslut

Sommarens Ruisrock ställs in på grund av coronaepidemin.

21.4.2020

Tv-recension: Tunn skilsmässosoppa i isländska Pappahelger

Isländsk dramaserie Pappahelger vill vara ett skilsmässodrama kryddat med skruvad humor, men får inte riktigt till det.

Premium

20.4.2020

Tv-recension: Cate Blanchett enastående som antifeminist i serie om den amerikanska 70-talsfeminismen

I HBO:s serie om den amerikanska sjuttiotalsfeminismen och striderna kring ett jämställdhetstillägg till den amerikanska grundlagen är det antifeministerna som bjuder på det intressantaste stoffet. Deras frontfigur Phyllis Schlafly spelas fullkomligt briljant av Cate Blanchett.

Premium

19.4.2020

Tv-recension: The Plot Against America är en alternativ historieskildring av ett fascistsikt USA där antisemitismen trappas upp

Philip Roth-televiseringen The Plot Against America målar upp ett USA som tar en fascistisk riktning under fyrtiotalet. Ur en judisk familjs perspektiv skildras gastkramande hur antisemitismen i landet trappas upp.

Premium

13.4.2020

Tv-recension: I Parning ger två unga människor dokumentärfilmaren fri tillgång till all kommunikation de har på nätet

Resultatet är en dokumentär om den digitala generationens syn på relationer.

Premium