Malin Slotte

Malin Slotte

TV-redaktör

Senast publicerade artiklar

18.1.2018

Tv-recension: Helt enkelt förtjusande

Yle får in en riktig fullträff i premiäravsnittet av serien där seniorer får hjälp med sina datorer av unga Youtubepersonligheter.

17.1.2018

Tv-recension: Synliggör de osynliga

Den omåttligt populäre Lars Lerin är tillbaka i en ny programserie. Den här gången leder han en konstkurs för personer med funktionsnedsättningar.

14.1.2018

Tv-recension: Leva för hiv-smittade barn

Kvällens dokumentär handlar om en amerikan som viger livet åt att hjälpa hiv-smittade barn i Indien. Men hela bakgrunden till hans goda gärningar kommer inte fram.

12.1.2018

Gala: De kan få Den gyllene Venlan

Både Efter nio och Strömsö är nominerade när landets finaste tv-pris delas ut i direktsändning i kväll.

11.1.2018

Tv-recension: Fem år tills världen går under

Ett omaka polispar får reda på att världen går under om fem år. Det är premissen för Luther-skaparen Neil Cross nya britt-noirserie Hard Sun.

10.1.2018

Tv-recension: Vi vill ha det du har

Televiseringen av John Lanchesters roman Capital kretsar kring mysteriet kring anonyma vykort som börjar dimpa ner genom brevinkasten hos de boende på en gata i södra London.

9.1.2018

Tv-recensioner: Storserie om Vietnamkriget

Kvällens seriestart är ett tio timmar långt informationspaket om Vietnamkrigets olika skeden, från bakgrund och krigsstart till krigsslut tjugo år senare.

8.1.2018

Tv-recension: Kärleken är blind i ny finsk komediserie

Blind tjej dejtar. Det är upplägget i Yles nya finska komediserie Donna, som hade behövt skruvas till ytterligare något varv.

6.1.2018

Tv-tips: Strömsö blir tvåspråkigt

Efter slottsbalen är det nu Strömsös tur att omfattas av Yles nya tvåspråkighetssatsning. Strömsös webbinnehåll blir tvåspråkigt och själva tv-programmet kommer att ha fler intervjuer och inslag på finska.

4.1.2018

Tv-recension: Turkiet på väg mot diktatur

Kvällens utrikesdokumentär av Yles finska nyheters utrikesredaktör Tom Kankkonen ger en beklämmande bild av utvecklingen i Turkiet.

3.1.2018

Tv-recension: Njuta ända in i det sista

Den avslutande delen av SVT:s Leif GW Persson-trilogi handlar om att den sista tiden välja kvalitet i stället för kvantitet.

29.12.2017

Tv-recension: Trevlig är inget yrke

Loudermilk är en svart komediserie om kantstötta varelser och en huvudperson med attitydproblem.

28.12.2017

Tv-recension: Om Finland hade flyttats till Alaska

Under andra världskriget fanns det amerikanska planer på att Finlands befolkning skulle flyttas till Alaska. Kvällens fiktiva dokumentär handlar om vad som skulle ha hänt om planerna förverkligats.

21.12.2017

Tv-recension: Kortfilm på årets kortaste dag

I dag är årets kortaste dag, och det har blivit en tradition inte bara för Yle utan även för SVT att fira det med en kortfilmskväll.

19.12.2017

Tv-recensioner: Jakten på unabombaren

Nu har den sjutton år långa jakten på historiens värsta seriebombare blivit tv-serie.

16.12.2017

Tv-recension: Mördade CIA pappa?

Netflix nya krimaldokumentärserie tar sig an ett sextio år gammalt mysterium med en CIA-anställd som föll från ett hotellrumsfönster. Hans son har inte kunnat släppa frågan vad det var som egentligen hände.

15.12.2017

Tv-recension: Vem vill ligga med en singelmamma?

Om en sexuellt frustrerad singelmamma i Boston handlar serien SMILF – ingen perfekt pärla, men absolut inte ointressant.

14.12.2017

Tv-recension: Tre vänner och en baby

De inhemska betal-tv-tjänsterna fortsätter försöka fånga en yngre vuxen publik med finska versioner av utländska tv-serier. Komediserien Kolmistaan baserar sig på den brittiska komediserien Threesome.

13.12.2017

Tv-recension: I en mörk och snårig skog

Netflix första tyska serie är ett mörkt mysterium med tidsresor som sätter tittaren på prov med sin snårighet.

12.12.2017

Radiorecension: Som ett finländskt House of Cards

Det bästa innehållet på Svenska Yle hittas inte sällan i podcastutbudet. Vid sidan av de vanliga pratpoddarna dyker det då och då upp dokumentärpodcaster; den senaste Magnus Swanljungs Statsministerns U-sväng om sommarens regeringskris.

8.12.2017

Tv-recension: Familjefeelgood på paradisö

Yles nya tidiga brittiska kvällsserie utspelar sig på Korfu på trettiotalet, och baserar sig på zoologen Gerald Durrells självbiografiska bokserie.

6.12.2017

På tv i kväll: Århundradets fest på två språk

I år har Yle Fem ingen egen tv-sändning från slottsbalen. I stället sänds självständighetsbalen från presidentens slott som en gemensam tvåspråkig sändning i Yle TV1.

5.12.2017

Tv-recension: Finland med fransk blick

En fransk dokumentär presenterar det självständiga hundraåriga Finlands historia.

3.12.2017

Tv-recension: I kabinett och flickrum 1917

I miniserien Seitsemäntoista skildras Finland år 1917 på två plan. Politikerna låter som direktciterade ur historieboken, och ungdomarna kämpar med liknande problem som i dag.

1.12.2017

Tv-recension: Bland tomtar och sagor

Årets finlandssvenska tv-julkalender är en budgetvariant med uppläsning av nyskrivna sagor.

30.11.2017

Tv-recension: 100-åringarna som upplevt Finlands hela självständighet

SVT uppmärksammas Finlands hundraårsjubileum med en dokumentär där personer lika gamla, och äldre, än nationen berättar om sina minnen.

29.11.2017

Tv-recension: Norges mest homofoba programledare

Den norska programledaren Gisle A. Gjevestad Agledahl försöker komma tillrätta med sitt eget självförakt i en programserie om homosexualitet.

28.11.2017

Tv-recension: Hydraulisk press blev Youtube-hit

En hydraulisk press som pressar sönder saker lockar tittare till en av Finlands största Youtubekanaler. Det och andra finska Youtubefenomen handlar det om i kvällens dokumentär, som skulle ha kunnat dyka ännu djupare i ett intressant ämne.

27.11.2017

Tv-recension: Spelregler för sexuell assistans

Kvällens dokumentär handlar om funktionsvarierades rätt till en sexualitet.

23.11.2017

Tv-recension: Solsidan på finska är – sämre

När komediserien Solsidan görs på finska har inte mycket förändrats från originalet. Resultatet är ofrånkomligt en blekare kopia.

21.11.2017

Tv-recension: Mellan hopp och hopplöshet

Fotojournalisten Niklas Meltio har dokumenterat den utdragna väntan på besked på en flyktingförläggning. I centrum står kärleken mellan en ung asylsökande från Irak och en finsk flicka.

20.11.2017

Tv-recension: Mot Grönlands gröna inland

Charlotte Airas har rest i Adolf Erik Nordenskiölds fotspår på Grönland i dokumentären om hans sista expedition.

17.11.2017

Tv-recension: Fredagsmys med stughäng

Benjamin Peltonen, Isac Elliot, Felix Zenger och Krista Siegfrids är några av artisterna i MTV3:s nya fredagsunderhållning. I Mökkireissu åker finländska artister ut till sommarstugor för att ha det trevligt tillsammans.

15.11.2017

Tv-recension: Storserie om finsk idrott

Efter musiken kommer idrotten, när det nu är dags för nästa finska dokumentärseriesatsning. Serien lyckas engagera även den med minimalt sportintresse.

13.11.2017

Tv-recension: Saara Aalto, den eviga tvåan

Strax efter att Yle offentliggjorde att det inte blir någon Eurovisionsuttagning i år, utan att Saara Aalto i stället utsetts till representant, publicerades dokumentären om henne. Där framgår det att hennes krav för att någonsin ge sig in i denna tävling igen var att få detta specialerbjudande.

9.11.2017

Tv-recension: Afrikas dolda diamant

I kvällens seriestart Say What reser MTV3-journalisterna Aino Huilaja och Nina Rahkola runt i världen och lyfter fram oväntade sidor av länderna de besöker. Ett personligare grepp hade kunnat göra det ännu intressantare.

8.11.2017

Tv-recension: Finländare bakom kvällens amerikanska seriestart

I kväll har den amerikanska tv-serien The Long Road Home världspremiär. Dess skapare är den finske manusförfattaren Mikko Alanne som dramatiserat ett blodigt bakhåll under Irakkriget.

7.11.2017

Tv-recension: Fadern, sönerna och andligheten

I kväll är det premiär för ännu en dansk kvalitetsserie. Den här gången handlar det om präster, tro och den komplicerade relationen mellan en far och hans två söner.

6.11.2017

Tv-recension: Sekt med Mao som gud

Rebellerna är en dokumentär om en fanatisk utbrytargrupp inom den svenska vänstern 1968. Länge teg man om det som hände inom rörelsen.

3.11.2017

Tv-recensioner: Satir över den svenska mentaliteten

Förväntningarna är höga när den svenska humorgruppen Grotesco har premiär för den tredje säsongen av sin humorserie. Det är alltid med intresse man tar del av det Grotesco gör.

31.10.2017

Tv-recension: En liten serie om gemenskap

Liksom Skam är även Nörtti: DragonSlayer666 en ungdomsserie med budskapet: mennesker trenger mennesker, människor behöver människor. Men om Skams målgrupp var tonårstjejer handlar den finska serien om tonårskillar.

30.10.2017

Tv-recension: Kroppen som aldrig duger

Jenny+ är ett glassigt program som problematiserar de ideal och normer som särskilt kvinnor har att leva upp till. Resultatet är både yta och tanke, och även en del hjärteblod.

29.10.2017

Radiorecension: Att leva färdigt och dö värdigt

Mi Wegelius har följt Christina Saarukka och hennes dotter Maria Turtschaninoff under deras sista veckor tillsammans i en radiodokumentär om sorg och att ta vara på den tid som finns kvar.

27.10.2017

Tv-recension: Som George Michael själv ville bli ihågkommen

Vid sin död höll George Michael på att göra en dokumentär om sig själv. I kväll sänds den i tv.

24.10.2017

Tv-recensioner: Eero Saarinen – en arkitekt i världsklass

Kvällens dokumentär påminner om arkitekten Eero Saarinens livsverk. Perspektivet är amerikanskt.

23.10.2017

Tv-recension: Winnie Mandelas sida av saken

Kvällens dokumentär verkar vilja ge Winnie Mandela upprättelse genom att låta henne själv ge sin sida av de turbulenta åren som ANC-frontfigur och misstankarna som riktats mot henne.

22.10.2017

Tv-recension: Hjallis och Joel Harkimo gör talkshow tillsammans

Hjallis Harkimo får förstärkning av sin egen son Joel i sin nya talkshow som har premiär i kväll. Det blir snack om relationer med kända föräldrar och barn.

20.10.2017

Tv-recension: Sjuttiotalets bästa juvel

Minnesporträttet av den svenska skådespelaren Kim Anderzon målar upp en bild av en primadonna i ordets mest sympatiska och beundransvärda bemärkelse.

19.10.2017

Tv-recension: De bygger ett hus som ska hålla i ett sekel

När det gäller boende på tv är det vanligtvis inredning och boendets estetiska sidor det handlar om. Så inte i kvällens seriestart Sadan vuoden talo som i stället i tio avsnitt skildrar hur ett hus byggs, hela processen från planeringsstadiet tills det är inflyttningsklart.

17.10.2017

Tv-recension: Motivet bakom ondskan

David Finchers Mindhunter är en kriminalserie som mer är drama än action och hör till det bästa som kan ses på Netflix just nu.