Malin Slotte

Malin Slotte

TV-redaktör

Senast publicerade artiklar

11.12.2019

Konsertrecension: En Best of Svenskfinland-kväll

Konserten Decemberkväll präglades av proffsighet på alla nivåer, energi och rå talang. De finlandssvenska artisterna lät inte dragplåstret Tomas Ledin vara ensam stjärna.

Premium

9.12.2019

Tv-recension: Kokain, sexköp och våld – isande porträtt av rika finansmän i verklighetsbaserad norsk serie

Norska Exit är en serie om fyra framgångsrika finansmäns känslomässiga tomhet. Skildringen av deras framfart i Oslo är inte bara motbjudande och upprörande, den är ren och skär skräck.

Premium

9.12.2019

Ulrika Bengts regisserar tv-serie

Ulrika Bengts är en av regissörerna bakom tv-serien Hotel Swan som har premiär i vår.

5.12.2019

Tv-recension: Alla älskar Johanne i norska romcom-serien Hjem til jul – även tittaren

På 24 dagar ska singeln Johanne hitta en pojkvän att ta med sig hem till släktens julbord. Norska Netflixserien Hjem til jul är medryckande underhållning.

Premium

2.12.2019

Tv-recension: Ella Fitzgeralds karriär präglades av rassegergeringen

Ella Fitzgeralds liv och artistgärning uppmärksammas i en ny dokumentär, som också visar villkoren för svarta musiker i USA under en stor del av 1900-talet.

Premium

1.12.2019

Tv-recension: Härlig atmosfär men segare intrig i tjeckiska spionserien The Sleepers

Tjeckiska spionserien The Sleepers tar oss till Prag strax före kommunismens fall. Dess styrka är atmosfären, den trovärdigt och stämningsfullt rekonstruerade tidsepoken. Intrigen hade däremot behövt mera driv.

Premium

1.12.2019

Tv-recension: Miljöbudskap i Svenska Yles egen kalender – svårt för den vuxna tittaren att känna entusiasm

Jul i Hittehatt heter årets finlandssvenska julkalender med barn i dagisåldern som främsta målgrupp. I den återses de lurviga figurerna från Buu-klubbens serie, och ett miljöbudskap bakas in.

Premium

30.11.2019

Lars Vilks ser sitt liv efter Muhammedteckningarna som ett pågående konstprojekt

För tolv år sedan blev konstnären Lars Vilks en nyhet över hela världen efter att ha tecknat profeten Muhammed som rondellhund. I dag lever han under polisbeskydd, och fortsätter måla rondellhundar.

Premium

25.11.2019

På tv i kväll: En blandning av Uuno Turhapuro, Grey Gardens och ståupp när Markus Kuotesaho ställde upp i årets riksdagsval

Skrothandlartransvestiten Markus Kuotesahos kandidatur i riksdagsvalet har blivit dokumentärserie. Här bjuds som vanligt på groteska kontraster, en osande ordsvada och smaklös humor.

Premium

25.11.2019

Tv-recension: Norska Game of Thrones-stjärnan Kristofer Hivju i gäspigt tvillingdrama

I NRK:s kriminaldrama Twin är det svårt att uppbåda något engagemang för historien om en man som låtsas vara sin döda tvillingbror.

Premium

25.11.2019

Tv-recension: John Curry var den första öppet homosexuella konståkaren

Världens främsta konståkare på sjuttiotalet, John Curry, porträtteras i en dokumentär som bjuder på skön skridskodans och en del homosamtidshistoria.

Premium

19.11.2019

Night Visions visar film som fått publiken att lämna salongen

Den 20–24 november blir det Night Visions-festival under fyra dagar och en natt på Kinopalatset i Helsingfors. Över 40 långfilmer och kortfilmer från fyra världsdelar visas.

18.11.2019

Tv-recension: Finlandssvenska Lou Strömbergs dokumentär om sin filippinska styvmamma handlar om att leva åtskild från sina barn

Typhoon mama är en berättelse om vår materiellt ojämlika värld och det pris som gästarbetaren kan tvingas betala på ett privat plan.

Premium

18.11.2019

Tv-recension: Därför är Apu-karaktären i The Simpsons problematisk

Komikern Hari Kondabolus har ett problem med serien The Simpsons som han älskat sedan han var barn. Det gäller karaktären Apu som han anser vara en rasistiskt färgad stereotyp av en indier. Hans dokumentär om ämnet har väckt debatt.

Premium

18.11.2019

Tv-recension: Filip och Mona – mysigt och sympatiskt om en oväntad vänskap

En tjugoårig man och en fyrtioårig kvinna, båda mitt i någon sorts livskris möts på jobbet vilket blir början på en vacker vänskap.

Premium

14.11.2019

Tv-recension: Komediserien Rehtori i skolmiljö är pinsam av fel anledning

Rektorn är en mockumentär som utspelar sig bland lärarrummets olika typer. Genren kräver rakbladsvass precision, vilket tyvärr saknas här.

Premium

13.11.2019

Darudes Sandstorm fyller 20 och firas med att spelas nonstop i ett dygn

Fredagen den 15 november hedrar radiokanalen HitMix en av Finlands internationellt mest framgångsrika låtar genom att spela den 350 gånger under 24 timmar.

12.11.2019

Tove Appelgrens Vesta-Linnéa-böcker blir tv-serie

Inspelningen startar sommaren 2021 och serien planeras vara klar i mars 2022.

Premium

10.11.2019

Tv-recension: Aktivister har ordet i ny finlandssvensk tv-serie

Visselblåsaren Edward Snowden, miljöorganisationen Sea Shepherd, gruppen Stansted 15, miljöaktivisterna i Hambach och konstnären Lars Vilks är de fem personer eller organisationer som intervjuas i serien Aktivisten.

Premium

10.11.2019

Tv-recension: The Crown är kvar på tronen – den nya säsongen av serien om Storbritanniens drottning är fortsättningsvis lysande tv

Olivia Colman tar över rollen som Elizabeth II och är briljant. I den tredje säsongen gör även den vuxne prins Charles och hans Camilla entré.

Premium

6.11.2019

Det finns annan njutning än vaniljsex – Stan och Satu startar sexpodd

En eskort som älskar sitt jobb, ett BDSM-par som lever i en tjänare-master-relation och en man som agerar mänsklig hund. – Vansinnigt tänker säkert en del, men det finns också många som känner igen sig, säger Stan Saanila om nya podden Naket med Satu och Stan.

Premium

4.11.2019

Komikern Magnus Betnér är tillbaka i Finland efter en paus med psykiska problem

Ståuppkomikern Magnus Betnér har varit borta från scenen i flera år. Han har varit utbränd, deprimerad och haft panikångest. Nu är han tillbaka och uppträder i Helsingfors på svenska dagen.

Premium

4.11.2019

Tv-recension: Efter demokrati kommer fascism är det alarmerande scenariot i dokumentären om hur storföretagen tagit över världen

Detta skapar ett missnöje som möjliggör för högerpopulister som Donald Trump att komma till makten.

Premium

3.11.2019

Tv-recension: Medelålders kvinna porrsurfar i en av höstens bästa dramaserier

När sonen flyttar hemifrån upptäcker Eve porren. Mrs. Fletcher är serien för alla vänner av varmt och humoristiskt relationsdrama med en kvinna i huvudrollen.

Premium

1.11.2019

Tv-recension: Yles skräckmysterienoir är en praktkalkon

Den obskyra miniserien De tystas tjänare väcker frågan varför detta över huvud taget producerats.

Premium

29.10.2019

Rekonstruktion Utøya gav överlevarna en möjlighet att bryta tystnaden

På tisdag kväll delas Nordiska rådets filmpris ut, och Sverige har undantagsvis nominerat en dokumentär. Carl Javérs Rekonstruktion Utøya är heller ingen vanlig dokumentär, utan använder sig av ett unikt grepp för att minnas händelserna den 22 juli 2011.

Premium

28.10.2019

Tv-recension: Ryssland <3 Trump = sant

Veckans Docventuresdokumentär är ett collage av klipp från ryska nyhetssändningar och vanliga ryssars Youtubeklipp om rapporteringen och reaktionerna när Trump valdes till president 2016.

Premium

28.10.2019

Tv-recension: Är dokumentären om pojkbandsfenomenet Bros skämt eller allvar?

Dokumentären om åttiotalsduon Bros återförening 2017 har blivit något av ett fenomen. Om den är på skämt eller allvar är inte lätt att veta, men underhållande är den.

Premium

21.10.2019

Tv-recension: Sexövergreppsanklagade Harvey Weinsteins offer träder fram i dokumentär

Filmmogulen hade så mycket makt att han blev oåtkomlig och nästan kunde bete sig hur han ville.

Premium

21.10.2019

Tv-recension: Dokumentär kommer med nya uppgifter om Dag Hammarskjölds död

I sin senaste dokumentär lyckas den danska gonzojournalisten Mads Brügger gräva fram ny information om flygolyckan där den svenske FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjölds förolyckades 1961.

Premium

20.10.2019

Tv-recension: Orkar vi fortfarande umgås med paren i Solsidan?

Det mesta är sig likt när Solsidan, efter vissa om och men, är tillbaka med en ny säsong.

Premium

18.10.2019

Radiorecension: "Din morsa har skjutit en karl!"

Via två levande nära släktingar till Margit och Allan Törnudd och John Engblom rullar Annvi Gardberg upp ett snart hundraårigt, på sin tid mycket uppmärksammat mordfall i Åbo som föregicks av en våldtäkt.

Premium

12.10.2019

Tv-recension: Criminal är ett tajt förhörsrumsdrama i fyra europeiska versioner

Criminal är ännu en serie som spränger kriminalseriens konventioner, genom att bjuda på fyra olika europeiska versioner, och endast utspela sig i polisens förhörsrum och i övervakningsrummet bredvid.

Premium

12.10.2019

Yles Invisible Heroes årets bästa tv-serie i Europa

Yle-serien Invisible Heroes har utsetts till årets bästa europeiska dramaserie på Prix Europa-festivalen i Tyskland.

12.10.2019

Duvteatern firar 20 år med sin största produktion hittills – baserar sig på egna erfarenheter

Det bjuds på knallgula scen­kostymer, musik, men också en personlig berättelse i Duvteaterns ­musikaliska saga I det stora landskapet där två prinsessor separeras från varandra vid ­födseln. För ett och ett halvt år sedan inleddes arbetet med det som skulle bli 20-årsjubilerande Duvteaterns största produktion hittills. Nu pågår ­repetitionerna för fullt och scennerverna börjar ge sig till känna hos vissa av skådespelarna inför premiären i slutet av månaden.

Premium

11.10.2019

Tv-recension: "Solsidan-Mickan" vet hur man gör en bra tv-serie

När Josephine "Mickan" Bornebusch både har skrivit och regisserat en tv-serie är resultatet ett engagerande relationsdrama om olika generationers längtan efter kärlek. I nya Älska mig ses Bornebusch även i huvudrollen som ensamstående, kantig överläkare.

Premium

8.10.2019

Tv-recension: Richard Gere i knäpp tv-comeback

BBC:s MotherFatherSon med Richard Gere i rollen som maktfullkomligt as är ett både pretentiöst och sentimentalt familjedrama. Till dess försvar kan sägas att det är en serie som vågar och vill vara underlig.

Premium

6.10.2019

Tv-recension: Emmybelönade State of the Union handlar om äktenskapsproblem – och lite om brexit

Ett gift par sitter på en bar och tar ett glas inför sitt veckobesök hos terapeuten i brittiska kortformsserien State of the Union. Mer invecklat än så behöver det inte vara för att vinna en Emmy.

Premium

6.10.2019

Tv-recension: Gryningspyromanen var en av Sveriges farligaste brottslingar

Gryningspyromanen misstänks ha anlagt 200 bränder runtom i Sverige. Hur han under många år gäckade polisen och slank genom rättsväsendets maskor har nu blivit true crime-serie.

Premium

4.10.2019

Mikael Jungner bröt foten i direktsändning

Mikael Jungner hoppar av Tanssii tähtien kanssa inför söndagens tv-direktsändning.

4.10.2019

Tv-recension: Spionserien Nyrkki är en fröjd för ögat och radar upp spänningsladdade scener

Sampo Sarkola, Jessica Grabowsky och Jonna Järnefelt ses i rollerna i serien där handlingen är förlagd till femtiotalets Finland där det står mellan Kekkonen och Fagerholm i det stundande presidentvalet.

Premium

3.10.2019

Teaterrecension: Funkar Skam på scenen? – så här bra är teaterversionen av succéserien i Vanda

När Skam görs som teater i Finland är det Kulturhuset Martinus i Vanda som står för uppsättningen. Hur går det när Eva, Noora, Vilde, Sana och de andra tar klivet till teaterscenen?

Premium

3.10.2019

Tv-recension: Maktspel och sex vid ryska hovet när Helen Mirren gör Katarina den stora

Helen Mirren gör 1700-talets mäktigaste kvinna i kostymdramat Catherine the Great, en serie som förutom dräktparaden och pampiga miljöer bjuder på det sedvanliga hovintrigerandet.

Premium

30.9.2019

Tv-recension: När kärlet brister – Yles nya komediserie handlar om en man som får stroke

Kolerisk militär får en stroke i Yles Teppo fixar det som börjar lovande men snabbt förlorar i spänst.

Premium

26.9.2019

Drömjobbet på Aftonbladet slutade med psykisk kollaps för åländska Zandra

Åländska Zandra Lundberg levde drömlivet i Stockholm med anställning på Aftonbladet som 22-åring. Om kraschen som fick henne att lämna allt handlar föreställningen Gå ut och var glad din jävel.

Premium

23.9.2019

Rösta fram den bästa kreationen på Emmygalan

Vi har samlat ihop ett collage av de mest iögonenfallande och kreativa kreationerna på helgens Emmygala. Vilken är din favorit? Delta i vår omröstning!

23.9.2019

Finländsk tv-serie nominerad till en internationell Emmy

Yle Draamas komediserie Betrodd man (Luottomies) är den enda nordiska tv-serien nominerad för en internationell Emmy i år.

22.9.2019

Tv-recension: Våldtäkt blir lögn i höstens starkaste kriminalserie

Unbelievable är en otrolig historia med verklighetsbakgrund om en ung kvinna som anmäler en våldtäkt men inte anses trovärdig.

Premium

21.9.2019

Tv-recension: Manhunt är en städad farbrorkriminalare som bygger på de så kallade busshållplatsmorden i London

Miniserien med Martin Clunes gottar sig inte i våldsamheter även om den har verklighetsbakgrund i en verklig seriemördare som härjade i London tidigt 2000-tal.

Premium

18.9.2019

Lärare med stjärnstatus anklagas för maktmissbruk vid Aalto-universitetet

I en artikel på sajten Long Play kritiseras ledaren för en eftertraktad studielinje vid Aalto-universitetet för hur hen under många år behandlat studenterna.