Malin Slotte

Malin Slotte

TV-redaktör

Senast publicerade artiklar

13.6.2021

Janne Grönroos hoppas bli en ny Skavlan

Alla människor har en repertoar av roliga anekdoter som de underhåller sitt sällskap med i sociala sammanhang. Det här är utgångspunkten för Janne Grönroos kändisspäckade sommartalkshow som även visas i finska Yle.

Premium

28.5.2021

Positiva recensioner av Tove-filmen i Sverige – särskilt Alma Pöystis rolltolkning får beröm

I dag har Zaida Bergroths film om Tove Jansson biopremiär i Sverige, vilket uppmärksammas med recensioner i flera svenska medier.

Premium

27.5.2021

Tv-recension: Trevligt, trevligt när Vänner återses

Coronan har även skjutit på inspelningen av specialavsnittet av Friends/Vänner med ett år. Men i april kunde de sex skådespelarna från den populära nittiotalssitcomen sammanstråla för att minnas succén som skrev in dem i tv-historien.

Premium

24.5.2021

Malin Slotte: 00-talets terapiserie är tillbaka i alldeles lysande form

Skådespelarna briljerar när HBO:s terapidramat In treatment är tillbaka med en ny svart kvinnlig terapeut i huvudrollen.

Premium

23.5.2021

Kommentar: Tänk att vara glad efter en Eurovisionsfinal – så ovant

Blind Channels sjätteplacering i Eurovisionen påminner en om hur ovant det är att uppleva att det går bra för Finland i den här tävlingen, skriver Malin Slotte.

Premium

23.5.2021

Blind Channel kom hem till Finland: Det här visar att människor vill ha rock

Ett lyckligt men trött Blind Channel återvände hem till Finland på söndagen, efter att hela natten ha firat Finlands bästa placering i Eurovisionen efter Lordi.

Premium

22.5.2021

Giganternas kamp när italiensk glamrock möter fransk chanson och får Finland en av sina bästa placeringar genom tiderna? – Malin Slotte poängsätter finalisterna i kvällens Eurovision

Italien har inte vunnit Eurovision på 31 år, för Frankrike har 44 år gått sedan senaste seger. Båda är med andra ord väl unnade en seger, och det kvittar egentligen också vem av dem som tar hem det. Bådas bidrag är nämligen alldeles lysande.

21.5.2021

Finland i final i Eurovision song contest

Som många förutspått tog sig Finlands Blind Channel vidare till lördagens Eurovisionsfinal.

20.5.2021

För Krista Siegfrids är Eurovision drömjobbet

Eurovisionsartister kommer och går, få består. Men en som lyckats hålla sig kvar och även göra karriär inom Eurovisionsbubblan är Krista Siegfrids. I år programleder hon sitt eget webb-tv-program på Eurovisions officiella Youtubekanal.

Premium

20.5.2021

HBL:s Malin Slotte betygsätter Blind Channels motståndare i ESC

Med Blind Channels Dark side tävlar Finland med ett av sina starkaste bidrag någonsin. Här finns fräschör, ambition och energi. I kväll kan vi luta oss tillbaka och ta det lugnt; Europa kommer med största sannolikhet att rösta Finland till final i Eurovision song contest, skriver HBL:s Eurovisionsexpert Malin Slotte.

19.5.2021

Blind Channel hoppas Europa tar till sig deras budskap

I torsdagens semifinal uppträder Finland som fjortonde land, direkt efter Bulgariens ballad. – Efter den himmelskt lugna låten ska vi skapa helvetet på scen, och det känns härligt, säger bandet.

Premium

18.5.2021

Från excentrisk electropop till ösig partydänga

Litauen, Ryssland, Cypern, Ukraina och Malta är den första semifinalens mest självskrivna finalister. Om resten av de tio finalplatserna slåss – med några få chanslösa undantag – det övriga gänget i Eurovisionens första semifinal på tisdagskvällen.

14.5.2021

Blind Channel har gått om Sverige i vadslagningen

På fredagen hade Finlands Blind Channel sin andra repetition inför nästa veckas semifinal i Eurovision Song Contest. Flera justeringar har gjorts i scenshowen.

Premium

11.5.2021

Helsingforsbon Felix Fortelius får årets Arvid Mörne-pris

26-årige journalisten Felix Fortelius från Helsingfors är årets Arvid Mörne-pristagare med novellen Syltäppel.

Premium

11.5.2021

Blind Channel kringgår långfingerförbudet genom att måla det rött

I Rotterdam pågår repetitionerna för fullt inför nästa veckas Eurovision Song Contest.

Premium

2.5.2021

Tv-recension: Mjölkstinn diskbänksrealism om moderskap

Huvudpersonerna i dansksvenska serien Snöänglar är barnlösa på olika sätt. Det handlar om ett par som förlorat sitt ena barn, en sköterska som aldrig fått det barn hon velat ha, och en polis som valt bort barn.

Premium

29.4.2021

Konsten att återberätta en historia för en enda person

Att läsa in ljudböcker är en konst som kan utövas med både fina och breda penseldrag och graden av inlevelse hos inläsaren är en fråga som delar ljudbokslyssnarna. I Svenskfinland finns ännu inga stora inläsarnamn av svenska mått, men allt fler ljudböcker produceras i rask takt även här.

Premium

19.4.2021

Ett Storytel för tantsnusk – men inte porr

Det finns ju ingen audioerotisk app för den nordiska marknaden, upptäckte några kvinnor i Sverige och beslöt sig för att ändra på den saken. Resultatet blev Blanchestories som vill sätta kvinnans njutning i centrum.

1.4.2021

Tv-recension: Nya teorier om Knutbyfallet

Polisens rekonstruktion av Knutbydådet sköttes inte som den skulle. Och mordoffret kan ha avlidit redan innan skotten. Det är det nya som framkommer om det uppmärksammade svenska kriminalfallet i HBO:s nya true crime-serie.

26.3.2021

Ljudboksfrossa på författarnas bekostnad

För lyssnarna är ljudbokstjänsterna en dignande buffé till ett förmånligt pris, men författarna upplever sig bara få smulor från kalaset. För att trygga litteraturens fortbestånd uppmanas därför strömningstjänsterna och konsumenterna att betala mer för ljudböcker.

Premium

26.3.2021

Storytel om kritiken: Konsumenten är den största vinnaren

Nordens största ljudbokstjänst Storytel, som har över 1,5 miljoner abonnenter i världen, bemöter kritiken om låga ersättningar för strömmade ljudböcker.

Premium

16.3.2021

Nina Ijäs klipper med hjärtat

Viljan att berätta historier och nyfikenhet på livet gjorde Nina Ijäs till filmklippare. När hon klipper film filtrerar hon materialet genom sina känslor i ett kreativt yrke som trots dess betydelse fortfarande är en doldis i filmbranschen.

Premium

15.3.2021

Tv-recension: Lurigt med John Lurie

Painting with John är en annorlunda serie som sticker ut i strömningstjänstutbudet. Det är ett enmansprojekt där vi får se konstnären John Lurie måla en akvarell i varje avsnitt, samtidigt som han berättar anekdoter ur sitt liv.

Premium

14.3.2021

Tv-recension: Har vi inte roligare än i Schitt's Creek?

Schitt's creek har utsetts till bästa komediserie på både Emmy- och Golden Globe-galan. I veckan har den finsk tablå-tv-premiär. Men motsvarar den förväntningarna som kan ställas på en serie som kammat hem branschens tyngsta priser?

Premium

12.3.2021

Tusse är klar förhandsfavorit när Sverige väljer låt

På lördag utser Sverige sitt Eurovisionsbidrag, och även många i Svenskfinland sitter som vanligt bänkade framför Melodifestivalen. Det här är startfältet i finalen med betyg på alla bidrag.

Premium

11.3.2021

Tv-recension: Segtittat isländskt socialdrama

I den isländska miniserien Gullregn pågår en utrensning av främmande växter i naturen. Kan serien ses som en kommentar till det isländska samhället?

Premium

7.3.2021

Tv-recension: Feelgood med stänk av allvar på personlig matresa

När den svenska kändiskocken Tareq Taylor reser till Jerusalem tar han sin pappa och bror med sig. Resultatet blir inte bara en hyllning till områdets matkultur, utan också en resa till de egna rötterna.

Premium

5.3.2021

Syskonen Sonck, Strandberg och Jackson på litteraturdagar

Mariehamns litteraturdagar har offentliggjort årets program som sänds digitalt.

5.3.2021

Absurda beslut, oro och osynlighet – nio kulturarbetare berättar om sitt coronaår

I snart ett år har coronakrisen satt sin prägel på samhället. HBL har frågat nio av 120 000 finländska kulturarbetare hur de upplevt året som gått.

Premium

3.3.2021

Jungner, Ukkola och Nykänen är bönder på tv

I april startar en ny säsong av Farmen Finland där kändisar tävlar om vem som är den bästa bonden.

25.2.2021

Här är de nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021

För Finland nomineras en diktsamling och en Finlandiapristagare, för Åland en roman utgiven på ett svenskt förlag.

23.2.2021

Två verk av Tove Jansson på auktion

Auktionshuset Helander auktionerar ut två konstverk av Tove Jansson onsdagen den 24 februari. Tisdagen den 23 februari kan intresserade bekanta sig med målningarna.

22.2.2021

Tv-recension: Stort filmgeni mot liten flicka – någon talar osanning här

En fyrdelad dokumentär tar sig an sexövergreppsanklagelserna mot Woody Allen – hans adoptivdotter Dylan O'Sullivan Farrow anklagar honom för att ha förgripit sig på henne då hon var sju år. Länge var detta något som inte påverkade Allens karriär, men nu har vindarna vänt.

Premium

21.2.2021

Kommentar: När pirret saknas

Malin Slotte brottas med årets UMK-vinnare. Hon har svårt att se det som andra ser i rockgruppen Blind Channels bidrag.

Premium

21.2.2021

Mot Eurovisionen med mera eld och mindre kläder

Det var segerrus med klirrande champagneglas och en omisslig pepp på att få åka till Rotterdam, när rockbandet Blind Channel höll distanspresskonferens efter segern i UMK i lördags.

Premium

20.2.2021

Brakseger för Blind Channel i UMK – representerar Finland i Eurovisionen

Rockbandet Blind Channel vann lördagskvällens UMK överlägset med låten Dark side. De får därmed respresentera Finland i Eurovisionen i Rotterdam i maj.

20.2.2021

UMK 2021: Snart börjar det – de här vill artisterna själva att vinner UMK i kväll

Två bidrag lyfts fram när de deltagande artisterna själva tillfrågas om sin favorit i årets UMK. Tävlingen ordnas under strikta smittskyddsarrangemang, och har väckt mer intresse än någonsin tidigare internationellt.

Premium

20.2.2021

UMK 2021: Flygande tefat, ett självspelande piano och en uppstrimlad flygel – så här blir kvällens UMK-show

Malin Slotte avslöjar vad UMK-finalen kommer att bjuda på och tippar kvällens utgång utifrån de klipp från repetitionerna som medierna fått tillgång till.

Premium

19.2.2021

UMK 2021: Lördagskvällens val står mellan maskulin rock och feminin powerballad

Det verkar bli en promenadseger i lördagskvällens UMK, om man ser till vadslagningsoddsen och förhandssurret i sociala medier. Så här låter startfältet. Samtidigt bedömer Malin Slotte bidragens potential att klara sig i Rotterdam.

Premium

17.2.2021

Tv-recension: Popprinsessan Britney Spears blev fångad i sitt fort

Framing Britney Spears, en av de mest omtalade dokumentärerna just nu, innehåller i sig inte så mycket nytt, men söker orsaken till att popstjärnan varit omyndigförklarad i tretton år i hur hon behandlats i medierna.

Premium

14.2.2021

Tv-recension: Relationsstatus: komplicerat – eller när ett kap möter ett annat kap

Kostymsåpan Familjen Bridgerton, om den brittiska 1800-talsaristokratins giftasbestyr, är den mest sedda originalserien på Netflix någonsin. Hur kommer det sig?

Premium

12.2.2021

Tv-recension: Som en bakelse som inget smakar

Som en prydnadsros på en tårta, dekorativ men utan smak, är komediserien Sådan mamma, sådan dotter med Jessica Grabowsky i rollen som fyrtioårig flitigt dejtande flickkvinna med en lika flitigt dejtande tonårsdotter.

Premium

11.2.2021

Tv-recension: Personliga känslor vinner lätt över komplicerad vetenskap i vaccinfrågan

Vaccinfrågan framstår allt mera som en av mänsklighetens ödesfrågor. Därför är dokumentärserien Vaccinkrigarna en av de viktigaste journalistiska gärningarna på länge.

10.2.2021

Varför inte deltävlingar i UMK?

Varför ordnas inte deltävlingar i Finland som i många andra länder? Det är också något som en del tittare undrar.

Premium

9.2.2021

Niklas Rosström tävlar hellre i Norge än i UMK

Den Ekenäsbördiga låtskrivaren Niklas Rosström har varit med och skrivit hela två bidrag i årets norska Eurovisionsuttagning. I lördags tog sig den ena låten till final, nu på lördag gäller det för den andra.

Premium