Maja-Stina Andersson

Maja-Stina Andersson

Reporter, HBL

Senast publicerade artiklar

3.12.2017

Vart är du på väg, Fröken Finland

Finland vänder sig framför spegeln och betraktar trött sin spegelbild. Hur ska man klä sig när man fyller hundra år och festligheterna, både eleganta och mindre eleganta, fyller varje litet hål i kalendern?

11.10.2017

Mystiska bananer förbryllar i Norra Helsingfors

Vem är det som lägger ut bananer i lekparken vid dagiset?

6.10.2017

McDonald's testar veganburgare i Tammerfors

Hamburgarälskande veganer i Tammerfors kan jubla – under nästan två månader testar hamburgarjätten McDonald's hur kunderna förhåller sig till helveganska burgare.

4.10.2017

Buss fattade eld på Järnvägstorget

HBL-läsaren Wilhelm Öhman var på plats med kameran.

1.10.2017

"Sociala medier lever på att du blir beroende"

– Känns det som en omöjlig tanke att vara utan telefonen i ett dygn? Då är du sannolikt beroende, säger Sebastian Kontuniemi, 17 år och självlärt proffs på sociala medier.

20.9.2017

Har du sett de här tavlorna? Hundratals förfalskningar såldes som äkta

Centralkriminalpolisen är klar med del två i en konstbedrägerihärva som kan omfatta tusentals tavlor.

18.9.2017

Mattlidens välkomstdagar blev fylleslag

Mattlidens gymnasium uppmanar föräldrar till allvarlig diskussion med sina ungdomar efter att starksprit smugglades in i vattenflaskor till gymnasiets välkomstdagar i Högsand. Tiotals berusade studerande vinglade runt och en del försökte simma ut i mörkret.

14.9.2017

Häst räddades ur gyttjigt dike i Karkkila

Det såg dystert ut för den holländska arbetshästen Kerttu. Varje rörelse fick hovarna att sjunka djupare ner i gyttjan.

8.9.2017

HRT drunknar i respons – upp till 6 000 klagomål per månad

Kollektivtrafikens kunder har mycket på hjärtat, så mycket att HRT fått lov att införa en tre veckor lång behandlingstid på all kundrespons.

8.9.2017

Hem och skola varnar föräldrar: Underteckna inte skadeståndsavtal för lärplattor

I flera kommuner har föräldrar fått underteckna oskäliga skadeståndsavtal i samband med att elever tagit med sig lärplattan hem. Avtalet kan göra eleven ersättningsskyldig om plattan går sönder – också om det är en ren olyckshändelse.

7.9.2017

Miljonären Richard Branson retirerar till privat vinkällare undan orkanen Irma

Från sin privata ö vid brittiska Jungfruöarna uppdaterar entreprenören och miljonären Richard Branson omvärlden om sina upplevelser i stormens öga. Han ämnar rida ut orkanen i sin privata, underjordiska vinkällare.

6.9.2017

Scooby Doo sjukpensioneras – Åland får ny polishund

Ålandspolisens mångåriga medarbetare, polishunden Scooby Doo, lider av en så allvarlig ryggskada att han tvingas lägga polishalsbandet på hyllan.

1.8.2017

Flow blir startskottet för den flytande nattklubben

Sugen på sjömansfest? På nyöppnade Merikerho i Sörnäs dansar du i magen på ett gammalt fraktfartyg.

31.7.2017

Somriga Sompasauna kan få ny bastu

Sompasauna har år efter år har firat sin "sista säsong". Nu ser bastun ut att för första gången få ett lite mer långvarigt hyreskontrakt, och med det en ny och bättre bastubyggnad.

30.7.2017

Taskig vinter gav ny motionsgren – stavgången fyller 20 år

Det var meningen att processionen skulle åka skidor till det festliga avtäckandet av statyn på Lauri "Tahko" Pihkala den där vinterdagen 1988. Men den finska vintern var sig lik – snöfri. Envist tågade då festfolket fram med bara stavarna. En ny gren var född.

26.7.2017

"Finlands modescen är helt uttorkad"

Snustorr och halvdöd. Så beskriver Evelyn Moradzadeh den finländska modescenen. Med modeveckan Helsinki Fashion Week försöker hon blåsa nytt liv i branschen.

25.7.2017

"Vi fick inte undervisa på svenska"

De anställdes vid Helsingfors universitet med den uttryckliga uppgiften att undervisa på svenska. Men efter ett par år av något de beskriver som en tilltagande fientlighet mot minoritetsspråket, sade biträdande professor i geografi Michael Gentile upp sig. Både han och hans kollega Anders Sirén är djupt oroade över svenskan på Uni.

21.7.2017

Finland inte tredje vapenrikast i världen

Finland hör inte till de vapenrikaste länderna i världen. – Det är en seglivad myt att vi ligger strax efter Jemen och USA, säger polisinspektör Seppo Sivula på Inrikesministeriet.

21.7.2017

Där 11-åringar lär sig hantera vapen

Innan de får sommarjobba, åka mopedbil eller rösta, får finländska ungdomar hantera vapen och lära sig skjuta. HBL besökte ett jaktläger för 10–14-åriga barn.

17.7.2017

Brasa orsakade markbrand i Noux

En illa övervakad lägereld orsakade en brand i nationalparken Noux i Esbo.

16.7.2017

Konst och vetenskap samsas om Tulludden

Tulluddens föremål och fynd ställs för första gången ut som en tvärvetenskaplig helhet vid Exhibition Laboratory i Helsingfors i höst.

16.7.2017

Tre centimeter från andra världskriget

På Hangö udd har jorden förvaltat tusentals små föremål som tyska soldater glömde kvar på 40-talet: En bortslängd kam, en tandprotes, en flaska eau-de-cologne ... Deras historia berättas för första gången på utställningen Deutsches Lager som öppnar i Helsingfors i höst. År 2018 visas en stor utställning i Hangö.

15.7.2017

Helsingfors ensam bland storstäderna att fortfarande tillåta tvätt av mattor vid havet

Helsingfors är en av landets få städer som fortfarande tillåter tvätt av mattor vid havet. Klappbryggornas framtid har i flera år varit ett hett diskussionsämne. Målet är att alla ställen för att tvätta mattor i framtiden ska finnas på land.

14.7.2017

Konst och vetenskap samsas om Tulludden

Tulluddens föremål och fynd ställs för första gången ut som en tvärvetenskaplig helhet vid Exhibition Laboratory i Helsingfors i höst.

14.7.2017

Tre centimeter från andra världskriget

På Hangö udd har jorden förvaltat tusentals små föremål som tyska soldater glömde kvar på 40-talet: En bortslängd kam, en tandprotes, en flaska eau-de-cologne ... Deras historia berättas för första gången på utställningen Deutsches Lager som öppnar i Helsingfors i höst. År 2018 visas en stor utställning i Hangö.

10.7.2017

Tidernas största cykelsatsning pågår i Helsingfors – Så här ska Helsingfors bli en cykelmetropol

I innerstaden byggs nya cykelvägar för fullt och i höst öppnar den nya Norra banan mellan Böle och Kottby.

8.7.2017

Femton vovvar på brädet – nu får Helsingforshundarna lära sig surfa

På tjugo minuter sålde kursen slut. Säg hej till Helsingfors första surfhundar!

5.7.2017

En stödcentral – ett sjumilasteg framåt

– Äntligen gör vi något rätt! jublar Pia Puu Oksanen på Amnesty International. Förväntningarna är stora på den nya stödcentralen för personer som upplevt sexuellt våld.

5.7.2017

"Det tog många år innan jag kunde kalla det för en våldtäkt"

"Jag kommer att dö." Medan strypgreppet hårdnade kring 20-åriga Julias hals, sjönk den hopplösa förvissningen in. Några sekunder senare tappade hon medvetandet.

30.6.2017

”Delikatessen förlorar sitt anseende ögonaböj”

Att sälja Delikatessen till S-gruppen är ett misstag som kommer att stå Stockmann dyrt, säger marknadsföringsexperten Anne Rindell.

30.6.2017

Chockbesked vid charkuteridisken

– Menar du allvar? Kunderna i Delikatessen vill inte tro sina öron. Inte en enda av dem HBL talar med ser försäljningsbeslutet som positivt.

28.6.2017

Finland först-demonstranterna ger inte upp – polisen övervakar torget

De invandringskritiska demonstranterna har fortsatt försöka samlas på Järnvägstorget, trots att polisen vräkte protestlägret i förrgår.

27.6.2017

Såg du denna man på midsommarafton? Polisen utreder brutalt mord

Efter midsommarfesten promenerade det 73-åriga offret hem till lägenheten på Aleksis Kivis gata. Där blev han troligen mördad. Nu ber polisen allmänheten om tips.

27.6.2017

"Det tysta godkännandet är värst"

"Denna taxi är en diskrimineringsfri zon", deklarerar Thomas Brunells bil. Tills vidare deltar bara ett av stadens taxiföretag i antidiskrimineringskampanjen.

26.6.2017

Live-tv från kassaband blev midsommarens jättesuccé

Ett korvpaket rullar förbi, lite grillkol, en gurka... Live-sändningen från ett kassaband i Prisma blev midsommarnattens mest sedda tv-program.

23.6.2017

Känner du igen varningstecknen? Drunkning är i verkligheten inte alls som på film

Den som håller på att drunkna varken skriker eller viftar. Här är varningstecknen som kan rädda liv.

22.6.2017

Ett midsommarmysterium under metrospåret

Skärvor av information leder rätt. Den som söker finner Helsingfors bäst bevarade bastuhemlighet.

21.6.2017

Midsommarens bästsäljare: kondomer

Aldrig köper finländarna så mycket kondomer som inför midsommarhelgen. Särskilt i Österbotten skruvas förväntningarna upp rejält, visar K-markets försäljningsstatistik.

17.6.2017

Fader Jord vill bygga ett "jordskepp" i Helsingfors

”Skräparkitekten” Michael Reynolds vill bygga ett av sina självförsörjande jordskepp i Norden. I morgon föreläser han i Helsingfors.

16.6.2017

HBL Kväll: Islamister, Åland och frisläppta sälar

I Sverige har antalet våldsbejakande extremister ökat kraftigt, uppger Säpo. Myndigheterna uppskattar att de redan är tusentals till antalet, medan man i Finland fortfarande bara håller ett öga på ett hundratal potentiella terrorister.

13.6.2017

En u-sväng senare: Finlands regering står kvar och Terho blir "triominister"

En dramatisk u-sväng blev ett viktigt inslag i berättelsen om hur Finland förlorade och återfick sin regering under två intensiva dygn.

13.6.2017

"Det ska råda lugn och ro i politiken"

Får regeringskrisen blodet att koka och känslorna att svalla också utanför de sociala medierna? HBL tog tempen i Nordsjö.

13.6.2017

Mat värdig både asagudar och Busholmenbor

Restaurang Skøgul vill bli ett avslappnat vardagsrum där grannar från Kvarteret Victoria kan umgås nästan när som helst på dygnet.

12.6.2017

Halla-aho fick hela regeringen på fall

Medan himlarna öppnade sig kollapsade Finlands regering. Att samarbeta med ett parti som inte bygger på västerländska värderingar är otänkbart, konstaterade Juha Sipilä och Petteri Orpo under gårdagens presskonferens på Villa Bjälbo.

12.6.2017

Grattis på födelsedagen, Helsingfors – det här gjorde du bra i år!

Vilka var Helsingfors bästa insatser under året som gick? Vi lät cykel-, mat-, och stadsplaneringsentusiasterna berömma huvudstaden på bemärkelsedagen.

11.6.2017

Missa inte detta på Helsingforsdagen!

Stadens bemärkelsedag firas allt större och yvigare, och i år växer festen från en dag till två. HBL plockar i programmet.

3.6.2017

Trampa på, Helsingfors!

Glid fram på två hjul och gör både världen och dig själv en tjänst. Med det budskapet fyller evenemanget Bikenic Slakthusets innergård med gratisfest varje månad, hela sommaren.

23.5.2017

Vem ger sig på tonårstjejer och barn?

En terrorattack mot tonårsflickor på popkonsert upplevs som sällsynt feg och grym. Terrorforskaren Teemu Tammikko tror ändå inte att man ska läsa in för mycket i valet av måltavla.

21.5.2017

Sri Lanka tystlåtna granne blev turistens bästa kompis

Sri Lanka är Asienturismens mönsterelev. På tio år har ön gått från traumatiserad krigszon till snabbt växande turistparadis. Men ön klarar trycket med glans och bjuder på allt som Asienturisten kan önska sig: Bergsvandring med hisnande vyer, sceniska tågresor, surfparadis och de där vita orörda stränderna.