Maja-Stina Andersson

Maja-Stina Andersson

Reporter, HBL

Senast publicerade artiklar

20.1.2020

Dags att damma av gjutjärnsgrytan i januari

Trots att vintern och kylan är som bortblåst denna januari kan vi tillreda vintermat. Nu är tid för bästa sortens slow food – mustiga grytor där smakerna får gott om tid att puttra in.

Premium

30.6.2019

"Mycket svårt att undersöka gärningsmän"

Också i Finland ropas det emellanåt efter rapporter om gärningsmän och deras bakgrund, men att ge några pålitliga svar om det är mycket vanskligt, säger både Institutet för rättspolitik och kriminologi, Brottspåföljdsverket och Polisyrkeshögskolan till HBL.

Premium

30.6.2019

Svensk studie: Ökat antal sexbrott beror på smarttelefoner – inte flyktinginvandring

Efter 2015 har sexualbrotten i Sverige ökat kraftigt. Men det finns inget samband mellan rekordantalet flyktingar som togs emot vid samma tidpunkt, konstaterar svenska Brottsförebyggande rådet Brå i en uppmärksammad rapport. Ökningen beror på att samhällets tolerans för sexbrott minskat, och att allt fler anmäler.

Premium

19.6.2019

Hur ska Rinne få 60 000 fler att arbeta? "Når vi inte målet kan vi inte upprätthålla välfärdsstaten"

Antti Rinne bad om råd för att illa kvickt höja sysselsättningsgraden, men de flesta förslag som presenterades under kvällens seminarium i Ständerhuset var både dyra och långsiktiga.

8.6.2019

Utländska krafter lobbar mot abort i Europa

Ett hemlighetsfullt nätverk lobbar för att förbjuda abort i Europa. Centrala personer vill även bannlysa assisterad befruktning, försvåra skilsmässor och upphäva Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor.

Premium

30.5.2019

Mikael är pedofil: "När barn kom nära mig blev jag helvetes rädd"

Pannor rynkas och nävar knyts: Hur kan någon känna en sexuell dragning till småbarn? Mikael vet. Han blir attraherad av flickor i åldern 6-13 år.

Premium

28.5.2019

Stjärnstudenten Kiuru fick personlig inbjudan till HU:s paleontologilinje

Superbegåvningen Julius Kiuru berättade i HBL att han drömmer om att studera paleontologi men att han i brist på finländska studiemöjligheter planerar att flytta till Storbritannien. Ridå! Professor Mikael Fortelius sände bums en personlig inbjudan till gymnasiet Lärkan.

Premium

26.5.2019

Supertvillingarna Kiuru skrev 15 laudatur i studentexamen

Youtube, dokumentärer och en supersmart tvillingbror med tävlingsinstinkt. Det är hemligheten bakom bröderna Kiurus makalösa studentexamensbetyg.

Premium

22.5.2019

Fölisöns restaurang öppnar igen

Den över hundra år gamla restaurangbyggnaden "Seurasaaren Kruunu" har varit stängd för renovering och slår upp sina dörrar nästa onsdag.

22.5.2019

Sommarpresent till stadens ölvänner: Mikkeller landar i Helsingfors

Danska Mikkeller öppnar en av sina stilrena bryggeribarer i centrum – med hela 20 olika fatöl.

20.5.2019

Kom, gör precis vad du vill i köpcentrets jättelokal

I köpcentret Redi finns en icke-kommersiell oas på 600 kvadratmeter – "Fristaden". Här ordnas gratisevenemang nästan varje dag.

Premium

20.5.2019

Babyelefanten Ngilai fick nytt hem – se bilderna i Fiskehamnen

"Funky Elephant – det har en bra klang" tyckte Sami Mannerheimo när han skulle namnge sin musikfestival 1994. Aldrig kunde han ana vart det skulle leda honom.

Premium

20.5.2019

Tallinntunneln når viktig milstolpe på fredag – Nylands förbund kritiskt i sitt utlåtande

Projektet Tallinntunneln landar hos NTM-centralen i Nyland på fredag. Centralen ska göra en bedömning av hur väl jätteprojektet beaktar miljön i sin planering.

Premium

2.5.2019

Stor brand på "finlandssvenskarnas favorithotell" i Playa del Inglés

Det populära hotellet Los Arcos på Kanarieöarna har drabbats av en eldsvåda.

Premium

2.5.2019

Hussein al-Taee till sjukhus, partiet behandlar hans situation senare

SDP:s färska riksdagsledamot Hussein al-Taee har tagits in på sjukhus och blir på sjukledighet, uppger SDP:s gruppordförande Antti Lindtman.

2.5.2019

Snön kommer tillbaka – minusgrader också i söder

Regn och snö drar in över Finland i kväll och i morgon. På Åland har det snöat rejält i dag.

25.4.2019

Monica hade svåra panikattacker men fick ingen läkarhjälp – "Den svenska vården fungerar inte"

Monica Björkell-Ruhl fick ingen genomgång av sina mediciner trots svåra psykiska problem. Orsak: läkaren kunde inte logga in i databasen.Flera klienter vid Fiskehamnens psykiatriska specialistvård bekräftar nu att den svenskspråkiga vården inte fungerar som den ska.

Premium

25.4.2019

"Inte Fiskehamnens fel – större reformer behövs"

Det är de onödigt tunga strukturerna som gör det så besvärligt att få hjälp, inte bara inom öppenvården utan inom alla psykiska tjänster, säger Johanna Cresswell-Smith som representerar både Psykosociala förbundet och psykosociala föreningen Sympati rf.

Premium

18.4.2019

Risk för gräsbränder – polisen varnar för påskbrasor och korvgrillning

Påsken bjuder på sol och värme – men grillsugna bör vara aktsamma. En liten gnista kan få ödesdigra följder i torkan. – Också den som av misstag startar en gräsbrand kan bli tvungen att betala stora skadestånd, påminner polisen.

17.4.2019

"Mammor med förlossningsskador behöver mer hjälp" – förening startar medborgarinitiativ

Flera europeiska länder erbjuder fysioterapi åt alla nyblivna mammor som en del av den offentliga vården. Finland ska bli nästa, hoppas föreningen för mödrafysioterapeuter.

Premium

17.4.2019

Helsingfors öppnar fysioterapigrupper för nyblivna mammor

Gratis fysioterapi för nyblivna mammor ordnas i vår i Malm, Tölö och Östra centrum. I sommar startar grupper även i Berghäll.

Premium

7.4.2019

471 psykiatripatienter och inte ens en läkare – "Den svenska specialistvården krisar"

Den som i dag får en remiss till den psykiatriska specialistvården på svenska i Helsingfors kan få vänta i månader på att träffa en läkare. Talar man svenska riskerar man dessutom få sämre vård, säger en anonym källa till HBL.

Premium

6.4.2019

"De är inga monster" – 40 000 finländare känner dragning till barn

De som känner en romantisk eller sexuell dragning till barn skäms oftast djupt och vill förändras, men att hitta hjälp var länge nästintill omöjligt. I dag finns det flera vägar att gå.

Premium

3.4.2019

"Tvåspråkiga idéer är bara dumheter – håll på svenskan"

HBL tog tempen på finlandssvenska väljares åsikt om svenskan i valet – och fann allt från glödande ilskna ställningstaganden till kylskåpskalla konstateranden. För samtliga var språkfrågan en hjärtesak.

Premium

16.3.2019

Sociala medier begränsar vaccinkritiskt innehåll

Såväl Youtube, Facebook som Pinterest blockerar eller döljer antivaccinmaterial. Vaccinattitydforskaren Johanna Nurmi tror inte att det påverkar vaccinkritikerna alls.

Premium

15.3.2019

Muslimer i Helsingfors känner stark oro – bönerum vandaliserades i Mellungsbacka

Hat och vandalism är vardag för muslimer i Helsingfors. Senast i dag utsattes ett bönerum för skadegörelse. Skyddspolisen ser inte att hotbilden mot muslimer i Finland skulle ha skärpts, men säger att det alltid finns en risk för att terrorattacker kan påverka andra att begå liknande dåd.

15.3.2019

Nykterhetshus, kommunistnäste, danslokal och ankdamm – Gryningen har sett allt

Var det en historisk revanschlusta som fick de finlandssvenska föreningarna och stiftelserna att köpa huset Gryningen på 90-talet? Amos Anderson gjorde på sin tid ett dramatiskt kapningsförsök, men besegrades av radikala nykterhetsivrare.

Premium

15.3.2019

Storrenovering kan få SFP och Kulturfonden att lämna sin högborg

Flera finlandssvenska institutioner kan flytta från sitt gemensamma hem när huset Gryningen i hörnet av Simonsgatan och Georgsgatan står inför en omfattande sanering.

Premium

8.3.2019

Facebook tar till hårdhandskarna mot vilseledande vaccininformation

Både annonsörer, grupper och sökinställningar berörs när sociala medier-jätten Facebook slår till mot antivaccinpropagandan.

Premium

6.3.2019

Ett glatt och ungdomligt "vilda östern" växer fram i Kvarnbäcken

7 500 studerande intar snart det nya jättecampuset som sträcker sig mot skyarna i Kvarnbäcken. Storbygget höjer både bostadspriserna och anseendet för hela området.

1.3.2019

Femton minuter i vaken! Magnus Appelberg yogar i nollgradigt vatten

Något får en osökt att tänka på den vinterälskande hurt-hemulen i Mumindalen. Med viga skutt och akrobatiska konster kastar sig Magnus Appelberg oförskräckt ner i vaken. – Kyla är underbart för kroppen! säger han.

25.2.2019

Inhemsk är bäst i havremjölkstest

En dålig havremjölk smakar nattvardskex och gammal havregrynsgröt – medan vinnardryckerna är sammetslena och friska i smaken. HBL:s panel testade sig genom det stora utbudet av havredrycker.

Premium

19.2.2019

Extra hemvårdsstöd gör att kvinnor stannar hemma längre – och halkar efter på arbetsmarknaden

I de kommuner som beviljar kommuntillägg på hemvårdsstödet, tar det längre tid för kvinnor att återgå till arbetet.

11.2.2019

112-dagen: På vintern är sjöräddning en kamp mot klockan – så klarar du dig på isen

Den som går genom isen har bara några minuter på sig att komma upp.

Premium

8.2.2019

På vilka grunder kan en förundersökning läggas ner? Så svarar polisen

Förundersökningen om Mattlidenläraren låg hos polisen i över ett år utan att framskrida ens till förhör med målsägande. Under tiden hann två av brotten sannolikt preskriberas, vilket skulle betyda att läraren inte längre kan utredas för sexuellt antastande.

Premium

6.2.2019

Samernas nationaldag firas i skolorna – men deras historia syns sällan i klassrummen

Från och med i dag ska alla skolor och daghem i Helsingfors fira den samiska nationaldagen, det har fullmäktige bestämt. Men i historieundervisningen lyser samernas historia med sin frånvaro till och med på universitetsnivå, visar en rapport.

Premium

4.2.2019

Skärpta lagar, nya lagar – detta har hänt i Norden efter metoo

I flera nordiska och baltiska länder har metoo lett till konkreta åtgärder, visar en sammanfattning från Nordiska ministerrådet.

Premium

4.2.2019

"Metoo får inte bli ett falnande tomtebloss"

Hur ser metoo ut i de olika nordiska länderna? Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou reser Norden runt i två veckor för att söka svar.

Premium

4.2.2019

"Jag är betydligt lugnare nu", sade Nykänen för två veckor sedan

För bara två veckor sedan träffade Aamulehtis journalist en välmående och ovanligt samlad Matti Nykänen för en djupintervju.

3.12.2017

Vart är du på väg, Fröken Finland

Finland vänder sig framför spegeln och betraktar trött sin spegelbild. Hur ska man klä sig när man fyller hundra år och festligheterna, både eleganta och mindre eleganta, fyller varje litet hål i kalendern?

11.10.2017

Mystiska bananer förbryllar i Norra Helsingfors

Vem är det som lägger ut bananer i lekparken vid dagiset?

6.10.2017

McDonald's testar veganburgare i Tammerfors

Hamburgarälskande veganer i Tammerfors kan jubla – under nästan två månader testar hamburgarjätten McDonald's hur kunderna förhåller sig till helveganska burgare.

4.10.2017

Buss fattade eld på Järnvägstorget

HBL-läsaren Wilhelm Öhman var på plats med kameran.

1.10.2017

"Sociala medier lever på att du blir beroende"

– Känns det som en omöjlig tanke att vara utan telefonen i ett dygn? Då är du sannolikt beroende, säger Sebastian Kontuniemi, 17 år och självlärt proffs på sociala medier.

20.9.2017

Har du sett de här tavlorna? Hundratals förfalskningar såldes som äkta

Centralkriminalpolisen är klar med del två i en konstbedrägerihärva som kan omfatta tusentals tavlor.

18.9.2017

Mattlidens välkomstdagar blev fylleslag

Mattlidens gymnasium uppmanar föräldrar till allvarlig diskussion med sina ungdomar efter att starksprit smugglades in i vattenflaskor till gymnasiets välkomstdagar i Högsand. Tiotals berusade studerande vinglade runt och en del försökte simma ut i mörkret.

14.9.2017

Häst räddades ur gyttjigt dike i Karkkila

Det såg dystert ut för den holländska arbetshästen Kerttu. Varje rörelse fick hovarna att sjunka djupare ner i gyttjan.

8.9.2017

HRT drunknar i respons – upp till 6 000 klagomål per månad

Kollektivtrafikens kunder har mycket på hjärtat, så mycket att HRT fått lov att införa en tre veckor lång behandlingstid på all kundrespons.

8.9.2017

Hem och skola varnar föräldrar: Underteckna inte skadeståndsavtal för lärplattor

I flera kommuner har föräldrar fått underteckna oskäliga skadeståndsavtal i samband med att elever tagit med sig lärplattan hem. Avtalet kan göra eleven ersättningsskyldig om plattan går sönder – också om det är en ren olyckshändelse.