Maija Hurme

Maija Hurme

Grafiker

Senast publicerade artiklar

28.7.2020

Rättelse

Premium

28.5.2020

HBL tipsar: Här är grödorna som hjortarna inte gillar

Hjortdjuren mumsar i sig nästan allt som den ivriga trädgårdsodlaren försöker få att växa. Ett knep är att odla endast växter som hjortdjuren inte är så förtjusta i. För bönor, ärter, pumpor, sallat och annat som hjortdjuren gillar kan man antingen bygga staket eller skapa en doftmur.

Premium

23.3.2020

Krönika: Två vuxna på distans, två skolbarn och ett dagisbarn hemma – så löste vi vardagen

Fem personer ska tillbringa arbets-, skol- och dagisdagen hemma. Följ med från första dagens optimism via kaos till en någorlunda fungerande vardag inom fyra väggar.

Premium

9.2.2020

Bakom museets kulisser

HBL tittade in i Kiasma i det hektiska skedet när nabbteeris utställning Pepparkakshus byggdes.

Premium

9.2.2020

Publiken blev kung på museet

Från tystnad och förbud att röra till lek, deltagande och digitala överraskningar. I dag är museet en plats för kontemplation över tidens viktigaste frågor och vi besöker museer som aldrig förr.

1.12.2019

Så odlade jag både kol och kålrot

För en jordbrukare innebär det risktagning, noggrann planering, utbildning och tid att ställa om till kolbindande jordbruksmetoder. Hobbyodlaren kan göra det i ett nafs: det är bara att låta spaden gå i pension.

Premium

14.11.2019

Krönika: Konsten att be om pengar utan att verka desperat

“Du borde söka stipendium för att söka stipendium”, fick min vän bildkonstnären höra av sin bror. Jag skrattade. Jag var i början av mitt illustratörsliv, ännu obevandrad i stipendiesökandets konst. Nu har skrattet fastnat i halsen.

Premium

2.10.2019

Expert: En skolattack är resultatet av en lång process

Skolattacker och andra former av massmord sker inte spontant utan brukar vara resultatet av en lång process. Hämnd och önskan att synas är ofta centrala komponenter, säger Petri Salakka, sakkunnig i våldsförebyggande arbete vid Helsingforsmissionen.

Premium

29.8.2019

Krönika: En dag utan översättarmössa

Jag får känna på hur det skulle vara att jobba som nyhetsgrafiker i Sverige eller på finska i Finland. Jag kan kasta mig över innehållet direkt, vilken lyx!

Premium

13.5.2018

En "mommos" spår

Jag fredagshandlar i supermarketen. En mjölpåse rivs upp en bit, vitt vetemjöl sprids ut över det svarta rullbandet vid kassan. Plötsligt saknar jag mormor förfärligt.

Premium

23.12.2017

Handarbetsivism gör det vardagliga politiskt

Stygn för stygn skapas helt nya hustavlor. I stället för "Egen härd, guld värd" eller "Tala är silver, tiga är guld" kan det nu stå "NEJ betyder NEJ" eller "Pojkar är (pojkar) ansvariga för sina handlingar". HBL bjuder på några korsstygnsmönster. Lägg ner din telefon, ta fram nål, tråd och tyg, och koncentrera dig på budskapet.

17.10.2017

Kolumn: Frågan som inte ställs

Mammor, mormödrar, farmödrar, tanter, systrar, döttrar, kollegor. Sociala medier har fyllts av berättelser om sexuella trakasserier efter att kampanjen "Jag också" blivit viral. Det finns massvis med forskning om offren, men tystnaden är stor kring förövarna. Det kommer att bli ändring på det: Från och med 2019 får skolungdomarna svara på frågan: Har du trakasserat någon? Hbl:s grafiker kollar in statistiken.