Lisa Fordell

Lisa Fordell

Layoutjournalist

Senast publicerade artiklar

18.2.2021

Kommentar: Jag glömmer aldrig vad ni gjorde och sade

Skolan är fortfarande inte en trygg plats för alla. Det hör jag och alla andra som har öronen öppna när barn pratar. Det skriver HBL-journalisten Lisa Fordell när hon minns sitt åttonde skolår – året som handlade om förnedring och ensamhet.

Premium

19.5.2020

Krönika: Kultur ska inte stinka

Här kommer ett tips till landets alla kulturscener, helt gratis! Ordna en doftfri kväll nästa säsong. Jag vågar påstå att ni blir talrikt belönade. 

Premium

21.3.2020

Krönika: Corona kan lära oss solidaritet

Om man försöker hitta något positivt i den här tiden av isolering så finns det mycket vi alla kan lära oss: empati, solidaritet och tacksamhet.

Premium

6.2.2020

Krönika: Metrotid är pengar och leder till bilköp

Västmetron skulle göra det snabbt och miljövänligt att röra sig mellan Esbo och Helsingfors. I verkligheten tvingades vi köpa bil och dessutom sitta betydligt längre i kollektivtrafiken än tidigare.

Premium

5.12.2019

Krönika: 40 – men när blir jag stor?

Vid fyrtio är man helt klart medelålders, rentav början på gammal. Jag trodde att fyrtio skulle vara avgörande, att det var då jag definitivt skulle känna mig vuxen. Men icke, jag är fortfarande långt ifrån färdig.

27.10.2019

Berlinmuren är i dag världens längsta konstgalleri

I dag, trettio år efter att muren föll, finns 1316 meter av Berlinmuren kvar och är ett av den tyska huvudstadens populäraste turistmål. Muren pryds av politisk konst där stadens delade historia är central.

26.9.2019

Krönika: I dag tänker jag rädda liv

En av årets bästa dagar är här. Jag sätter ribban allra högst uppe – i dag tänker jag förändra någons liv.

Premium

8.6.2019

Krönika: Hissen är avsedd för oss med barnvagnar! En text om det ohövliga folket

Föräldrar med barnvagnar, rullstolsburna och cyklister är mindre viktiga och har mindre bråttom än andra. Åtminstone om man analyserar folks beteende i hissen. HBL:s Lisa Fordell för en kamp för hövlighet, en hiss i taget.

Premium

9.4.2019

Krönika: Rädd, räddare, räddast

Sannfinländare, finlandssvenskar, invandrare, rasister, unga, gamla, troll och terrorister. Alla har vi en sak gemensamt: rädslan för att inte passa in.

Premium

28.2.2019

Krönika: Att slå mynt av minuter i frisörsalongen

Insikten drabbar mig i frisörsalongen, att synen på mig här är ungefär densamma som på den gamla på vissa äldreboenden. Vi är stora pengar, om vi utnyttjas maximalt.

Premium

18.1.2019

Kommentar: Sorgen över lavinens offer får äntligen ta plats

"Mitt i sorgen hoppas jag att deras närmaste finner lite tröst i att de fyra dog när de verkligen levde. Att vi som står vid sidan om lyfter på hatten för att de förverkligade sina drömmar", skriver Lisa Fordell i en hyllning till de omkomna i lavinen och till livet i vildmarken.

Premium

8.12.2018

Ville Pusa gör comeback: "Jag har skrivit en av mina bästa låtar någonsin"

Något gammalt, något ärligt och något djupt. Det saknar Ville Pusa i musiken som görs i Finland i dag.– All musik låter likadan nuförtiden. Jag vill visa att varken jag eller gitarrpopen är död!Ville Pusa är redo för comeback, två decennier efter sin framgångsrika debut.

Premium

24.11.2018

Krönika: Skärmtid på mommos villkor

Curlade mobilbarn med nackskador och föräldrar som är frånvarande i sin närvaro. Vår generation får hela tiden kritik för hur vi hanterar vårt föräldraskap. Men ibland kunde också de som skäller titta sig själva i spegeln.

22.4.2016

Tv-kommentar:: Olidligt jämn final i kväll

Lisa Fordell, som följt The Voice of Finland hela våren, har sitt på det klara angående vem som borde bli årets röst.

16.3.2016

Finnfund fryser dammprojekt efter mord på aktivist

Finnfund avslutar sin verksamhet i Honduras som en följd av fortsatta våldsamheter. Miljöaktivisten Berta Cáceres, som motsatte sig det dammprojekt som Finnfund finansierat i landet, mördades nyligen.

7.3.2016

Sara Forsberg lämnar sitt skivbolag

Sara "Smoukahontas" Forsberg har lämnat sitt skivbolag Capitol Records. Varken hon eller bolaget drog jämnt med hennes producent.– Jag hatar låten, säger hon om den enda musiken hon producerade under sina två år vid bolaget.

12.2.2016

Hbl Kväll: Krista Siegfrids redo erövra svenska hjärtan

Hon är inget känt namn i Sverige, konstaterar hon själv. Men finländska Krista Siegfrids har inget emot att få kämpa lite extra när hon ställer upp i Melodifestivalen.

11.2.2016

HBL Kväll: Krigsveteran återfann ungdomskärlek efter 70 år

Krigsveteranen Norwood Thomas, 93 år, har återförenats med sin kärlek från andra världskriget, Joyce Morris, 88 år.