Lina Laurent

Senast publicerade artiklar

5.8.2018

I dag har Anja slutat skämmas

Anja Ammondt i Grindbacka, Helsingfors skulle så gärna unna sig en Greklandsresa. Men till det räcker pensionen inte.

5.8.2018

Marita Granholm, pensionär: Blommor köper jag inte längre

De har mat på bordet, de har råd med sina mediciner och med kommunal hälsovård. Men ändå finns den där hela tiden – känslan av att det är svårt att få pengarna att räcka till och att det inte går att unna sig något extra.

5.8.2018

Var femte pensionär har svårt att få pengarna att räcka till

I reklamerna syns brunbrända pensionärer som surfar, golfar eller pysslar med den egna trädgården. Statistiken berättar att medelpensionen stiger, den är i dag 1 656 euro i månaden, och att pensionärerna har det bättre än tidigare. Samtidigt har var femte pensionär svårt att få pengarna att räcka till, till mat, mediciner och hälsovård.

10.6.2018

Socialpatrullen ser gatans människor

I snart tio år har Helsingfors uppsökande socialhandledare gått runt på stadens gator för att finnas där för dem som behöver extra stöd eller hjälp. De fyller i blanketter, följer med till hälsocentralens jour och berättar var man kan få tak över huvudet.

22.4.2018

På Svalbard förvaras världens framtid

I det internationella frövalvet på Svalbard finns säkerhetskopior av över en miljon växter från hela världen, också från Finland. Nu byggs ingången till frövalvet om, för att klara följderna av klimatförändringen och för att motstå eventuella attacker.

17.4.2018

Brist på pengar i Nordgen – frön kan dö

Samtidigt som forskare och journalister från hela världen samlades på Svalbard i slutet av februari för att fira 10-årsjubileet av det internationella frövalvet hopade sig problemen i vår egna nordiska genbank, Nordgen eller Nordiskt genresurscenter.

8.4.2018

Koldammet har lagt sig på Svalbard – nu söker ön ett nytt liv

På Svalbard försöker människor och djur anpassa sig till klimatförändringen. Staden Longyearbyen anpassar sig till ett liv efter kolbrytningen. Näringen har styrt samhället under de senaste 100 åren. ”Det var en companytown”, säger tidigare gruvarbetaren Håvar Ferdingøy.

26.2.2018

Nu finns över en miljon frön i det globala frövalvet

I dag har det gått exakt tio år sedan det globala frövalvet på Svalbard invigdes. Jubileet till ära möttes representanter från fröbanker i hela världen i Longyearbyen och deponerade tusentals nya fröprover.

20.8.2017

Import av avelsdjur sprider antibiotikaresistensen

Inom djuruppfödningen används antibiotika inte bara för att bota och förebygga infektioner utan även för att främja slaktdjurs tillväxt. Bland annat i USA används fortfarande 80 procent av all antibiotika för djur. Inom EU har det sedan 2006 varit förbjudet att använda antimikrobiella medel i tillväxtfrämjande syfte.

20.8.2017

Experter varnar: Antibiotikaresistens bland sällskapsdjur är alarmerande vanlig

Allt sedan antibiotikan började användas kommersiellt på 1940-talet har den använts för att bota och förebygga infektioner hos djur. Men precis som bland människor har användningen varit vårdslös och ofta okontrollerad. Nu riktas blickarna mot sällskapsdjuren.

13.8.2017

Antibiotikaresistens – det globala hotet som berör oss alla

En överdriven och slapphänt användning av antibiotika både bland människor och djur har lett till att allt fler bakterier blivit resistenta mot antibiotika. Mediciner tappar sin effekt och vem som helst kan drabbas.

7.8.2017

Jouni surfar bland molnen i flyget han själv byggt

Jouni Teerikorpi bygger själv sina flygplan – en tidskrävande hobby där belöningen kommer uppe bland molnen.

17.7.2017

Skotrar ska köras, inte stå i museum

– Om priset är rätt måste du köpa den och inte tänka efter desto mera. Det finns nämligen inte så många skotrar kvar, säger Stefan Kohlscheen skoterentusiast i själ och hjärta.

8.7.2017

I över tio år har Kyllikki och Jutta varit landsvägens drottningar

Jutta Törnqvist motsätter sig slit-och-släng-kulturen och vill ha en bil hon kan fixa på själv.

2.7.2017

Barndomsdrömmen gick i uppfyllelse: En egen ångbåt

Genom S/S Suntti uppfylldes Eemeli Parviainens barndomsdröm – en egen ångbåt. I dag åker han ut på Pyhäjärvi i Birkaland minst en gång i veckan och älskar de beundrande blickarna som riktas mot den egna ångaren.

14.5.2017

Martina Bäckman: ”Det har aldrig varit lätt att be om hjälp”

”Efter skilsmässan flyttade jag från Uleåborg till södra Finland för att kunna vara nära sin familj och vänner.

14.5.2017

Inger Wirén: Barnet – en möjlighet att ta vara på

”En dotter, skrev jag i födelseannonsen i HBL 1971. Det var kutym i släkten att berätta om nyfödda barn i tidningen. Att få barn som ensam, utan att vara gift bröt ändå mot samhällets norm.

14.5.2017

Maria Lindh: ”Jag klarade det, jag överlevde”

”Släktingar, vänner och en flexibel arbetsplats gjorde vardagen lättare. Mina barn är i dag unga vuxna, något som under många år kändes mycket avlägset.

10.5.2017

Mor ror allt i hamn

Under de senaste 40 åren har andelen familjer som består av en förälder och minst ett barn vuxit från 10 till 20 procent. Av Finlands knappt 120 000 ensamföräldrar är mammorna fortfarande i majoritet, 86 procent. I dag på mors dag möter vi Martina Bäckman, Inger Wirén och Maria Lindh som alla har uppfostrat eller uppfostrar sina barn ensamma. Familjerna ser olika ut men de har något gemensamt – de är varken ensamma eller upplever sig själva som annorlunda.

10.5.2017

Singelföräldrarnas stigma lever kvar

Sett till siffror och statistik finns det många risker med att vara ensamförälder. Men det handlar främst om attityder, socialpolitik och samhälleliga strukturer – inte om föräldraskapet i sig.

11.4.2017

Från äldreboende tillbaka till egen hyrestvåa – "Jag blev olycklig och deppig"

Else von Hertzen älskade äldreboendet men blev ändå olycklig. Efter två år på ett servicehem flyttade hon in till en egen hyrestvåa – tillbaka till ett eget hem.

11.4.2017

Studie på äldreboende blev teaterpjäs

I åtta månader följde forskardoktorn Catharina von Koskull med vardagen på ett äldreboende i Helsingfors. I sin etnografiska studie fokuserade hon på emotioner – hur det känns för en äldre att flytta till ett äldreboende och att bo där.

26.1.2016

Anders Wiklöf, makten och ansvaret

Han är envis, gillar överraskningar och anser att arvsskatten driver de finländska familjeföretagen i händerna på utländska riskkapitalister.

9.1.2016

Wiklöf, makten och ansvaret

Han är envis, gillar överraskningar och anser att arvsskatten driver de finländska familje- företagen i händerna på utländska riskkapitalister.