Lena Skogberg

Lena Skogberg

Biträdande ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

28.11.2020

Socker och smör ska det vara, säger Danmarks kändiskonditor

Mette Blomsterberg är Danmarks mesta sockerbagare. Rå och förfinad på samma gång, sägs det, precis som sina bakverk. Inför advent har hon valt ut tre recept till HBL:s läsare ur sin nya julbok. – Jag älskar den mix av förväntningar, brådska och närhet som julen är, säger hon.

Premium

23.11.2020

Analys: När styrkor blir svagheter för ledare

Att vara ledare är att balansera på en knivsegg. Danmarks statsminister Mette Frederiksen vet vad hon vill och är skicklig på att artikulera det. Men efter minkskandalen ökar nu kritiken: om bara en sanning tillåts ökar risken för att ingen vågar säga emot.

Premium

18.11.2020

Ingen fågelinfluensa i Finland än så länge

– Fågelinfluensa har inte konstaterats i Finland i år, säger överinspektör Tiia Tuupanen på Livsmedelsverket. Men det är viktigt att fjäderfäproducenterna kontrollerar sina skyddsrutiner.

17.11.2020

Fågelinfluensa på dansk hönsgård – exporten utanför EU stoppas

Det man varit rädd för en tid har nu hänt – fågelinfluensa har upptäckts på en hönsgård i Danmark. Det betyder att all export av danska ägg och fjäderfä utanför EU stoppas i minst tre månader. Handeln inom EU fortsätter som vanligt.

Premium

16.11.2020

"Minkgate" pressar regeringen i Danmark – men minkskinnen går åt

Danska minkskinn hamstras som aldrig förr och det pressar upp priserna. Samtidigt avlöser skandalerna varandra i det som i Danmark kallas minkgate.

Premium

8.11.2020

Ledare: Metoo blottar ytterligheter i Norden

Det finns saker att lära av den senkomna metoo-debatten i Danmark.

Premium

5.11.2020

Danska myndigheter rädda för att Nordjylland blir ett nytt Wuhan – avlivar 17 miljoner minkar

En människa smittade en mink som smittade en människa. Det är vad som hänt på Nordjylland i Danmark med påföljden att landets alla minkar – 17 miljoner – avlivas. Rädslan är att Danmark ska bli ett nytt epicentrum för en muterad version av coronaviruset som ett kommande vaccin inte rår på.

Premium

5.11.2020

Fyra gymnasier tävlar om bästa direktsändning: "Coolt – men svårare än vi trodde”

Det är den tiden på året när fyra gymnasier i Svenskfinland tävlar om vem som är bäst på direktsändning i tävlingen "10 min live”.

2.11.2020

Greta Thunberg får inte frågan av HBL

Lika bra att skriva det med en gång: Vi kommer inte att fråga Greta Thunberg om hon vill vara chefredaktör på Hufvudstadsbladet för en dag.

Premium

22.10.2020

Helle Thorning-Schmidt ska leda in Facebook på den rätta vägen

Helle Thorning-Schmidt är en av dem som ska leda Facebooks nya övervakningsråd. – Jag ser det som en mycket viktig global samhällsuppgift, säger hon i en exklusiv intervju för HBL.

Premium

17.10.2020

"Vreden bor mitt ibland oss”

Den danska författaren Birgithe Kosovic skriver om sin serbiske fars hat och drar paralleller till den vrede som växer i våra västerländska samhällen. – Det pågår en självsegregering bland vita och bruna som inte kommer att sluta väl, säger hon.

Premium

12.10.2020

Krönika: Danmark har fått sin egen järnlady

Det politiska året i Danmark inleds med en svingad järnnäve i utlänningspolitiken, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

11.10.2020

Danmarks unga är Europamästare i att supa – och få vill ändra på det

Målet är att bli full. Ofta. Det sättet att dricka gör Danmarks unga till Europamästare i fylla och superi. – Det är en skadlig festkultur som funnits i generationer – men som få vill förändra, säger professor Anette Søgaard Nielsen.

Premium

9.10.2020

Ven säljer Lugnet

Tycho Brahe valde Ven för lugnet. Nu hoppas turismföretagarna på ön att fler ska upptäcka tjusningen i just den råvaran – lugnet och ron – som Ven har ett övermått av.

Premium

9.10.2020

På jakt efter Cassiopeja med Tycho Brahe, renässansgeniet som gjorde en dundertabbe

En supernova kom att besegla Tycho Brahes öde. Han var ett renässansgeni som lät bygga de mest märkvärdiga ting och hans världsbild var den första som byggde på empirisk observation. Men han var också en man av sin tid med ett hetsigt humör. Häng med till vetenskapens Ven i Öresund.

Premium

4.10.2020

"Covid-19 är en ensam sjukdom – vi behöver allt stöd vi kan få"

– Covid-19 är en ensam sjukdom, säger norrmannen Tom Rosenvinge. Han var en av de första att vårdas i respirator i Norge och fortfarande, ett halvår senare, klarar han bara av att jobba 20 procent. Nu går han i bräschen för en förening som för coronapatienternas talan.

Premium

29.9.2020

Färre smittade i Danmark de senaste dygnen: "Men för tidigt säga att vi knäckt coronakurvan"

Omkring 400 smittade mot nästan 700 smittade förra veckan. Det är de senaste coronatalen i Danmark. – Men det är för tidigt att säga att vi knäckt coronakurvan, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Premium

20.9.2020

Krönika: Äpplen och päron i dansk metoo-debatt

Det är inte bara coronaepidemin som står på randen till en andra våg i Danmark. Också metoo har blossat upp igen, med utrikesminister Jeppe Kofod som chanslöst epicentrum.

Premium

19.9.2020

Livet på spåret blir aldrig som förr för Ebbe Drøgemüller

Danmarks järnväg präglas av dyra felinvesteringar, gamla dieseltåg och en elektrifiering som kom av sig. Ändå älskar lokförarna Ebbe Drøgemüller och Jan Lindén Andersen livet längs spåren.

Premium

17.9.2020

Nu gäller munskydd på kafé och bar i Köpenhamn

Munskydd på kaféer och barer och ett nattliv som stänger kl. 22. Det är den nya vardagen i Köpenhamn. – Jag tror faktiskt inte det hjälper, säger bartendern Lene Simoni Haagensen.

Premium

16.9.2020

Många har redan tagit steget mot en roligare och rörligare vardag – häng med du också!

Hör du till dem som egentligen vill röra på dig men har svårt att få till det? Nu har du chansen att få individuella tips och råd av HBL:s egen coach Anna Markelin. Tillsammans med skådespelaren Sophia Heikkilä och Arne Alligator-sångaren Macke Granberg sjösätter hon projektet Upp och hoppa.

31.8.2020

Analys: Otvättad smutstvätt kan bli snubbeltråd för norska sossar

Trond Giske var länge en påläggskalv inom norsk socialdemokrati – tills han tafsade bort sig 2018. Nu har han ställt till det igen för Arbeiderpartiet, ett år före val i Norge.

Premium

25.8.2020

Spionskandal rullas upp i Danmark – chefen för underrättelsetjänsten satt på hyllan, ministern tillsätter utredning

Danmark har fått sin egen spionskandal. Som Edward Snowden gentemot USA en gång, avslöjar visselblåsare nu att underrättelsetjänsten troligen har startat operationer lagstridigt, och samlat in uppgifter om danska medborgare på ett sätt som inte tål dagsljus. De tre högsta cheferna, med spionchefen Lars Findsen i spetsen, har tagits ur tjänst.

Premium

22.8.2020

Danska smörrebröd går med i klimatkampen

Fläskstek, rullsylta och stora lass med majonnäs. Glöm det! De danska smörrebröden har gått med i den gröna omställningen. – Smörrebrödskulturen moderniseras och det här är den tredje fasen, säger Trine Hahnemann, en av nyskaparna.

Premium

21.8.2020

Danmark testar alla över 12 år som vill det

"Finland borde testa som Danmark". Det anser experter och nu senast även minister Annika Saarikko (C). Vad är det då Danmark gör? HBL besökte ett testcenter för att ta reda på mera.

Premium

19.8.2020

Tim Sparv flyttar till klubb i södra Europa

Nej, det blir inte Allsvenskan utan en klubb i södra Europa. Det avslöjar Tim Sparv på väg till Danmark en sista gång innan han flyttar till sin nya klubb.– Det är varmt där, mer kan jag inte säga förrän det blir officiellt nästa vecka, säger den finska landslagskaptenen till HBL.

16.8.2020

Vi behöver förstå drivkrafterna hos falskspridarna

Konspirationsteorier och falska rykten försvinner inte med fakta som tillhygge. I stället behöver vi förstå de djupt liggande drivkrafterna hos falskspridarna. Som behovet av kaos.

Premium

13.8.2020

Coachen: Pigg? Stark? Ovan? Trött? Alla kan träna

– All träning du behöver finns filmad och ligger på HBL:s sajt, hälsar Coachen Anna Markelin. Om du botaniserar bland de 23 träningsvideor som är specialgjorda för HBL:s läsare märker du att det finns något för alla smakinriktningar.

Premium

28.7.2020

Utan tyska turister går Danmark ner på knä

– Det hade varit en katastrof om gränserna inte öppnats. Det visar sårbarheten i vår uthyrningsmodell. Vi måste tänka om, säger den danska turismföretagaren Rasmus Johnsen.

Premium

25.7.2020

Surfare blåser liv i vindpinad kustremsa – Klitmøller är hjärtat i “kalla Hawaii”

Klitmøller har gått från vindpinat fiskeläge till hippt surfparadis på den danska västkusten. Möt Alexander Bengtsen, Vahine Itchner och Paula Ahlers som blåser liv i det som kunde ha varit en utflyttningsort men nu går under smeknamnet Cold Hawaii.

Premium

17.7.2020

Krispaketet mäter EU:s hälsa

Det är politiken bakom siffrorna som mäter EU:s verkliga hälsotillstånd.

Premium

16.7.2020

Farligt att peka coronafinger

Vi ska akta oss för att peka coronafinger mot varandra, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

16.7.2020

Danmarks statsminister kunde äntligen säga ja till sin filmfotograf

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har gift sig med filmfotografen Bo Tengberg.

Premium

20.6.2020

Krönika: "Dansk folkeparti har förlorat oskulden"

En gång var Dansk folkeparti förebilden för populisterna i Norden. Så är det inte längre. I stället fascinerar en annan uppstickare i Danmark.

Premium

14.6.2020

Dubbla medborgarskap har blivit hårdvaluta – fler ansöker om dubbla pass

Dubbelt medborgarskap har blivit hårdvaluta som en följd av coronakrisens stängda gränser. På Finlands ambassader i Sverige, Norge och Danmark bekräftar man en ökning av antalet ansökningar.– Det känns säkrare att ha både norskt och finskt pass, säger Henning Swiboda, som är en av dem som ansökt om dubbelt medborgarskap för sina barn.

Premium

12.6.2020

Danska vingårdar satsar på ett varmare klimat och utmanar Sydeuropa

Danskt vin? Jo, det finns faktiskt. Följ med till Danmarks största vingård Dyrehøj som investerar i en framtid med stigande temperaturer och druvor som riskerar få för varmt i Sydeuropa. – Vi bidar vår tid, säger vinodlaren Betina Newberry.

Premium

8.6.2020

Krönika: Samma storlek passar inte längre alla

Alla ska stöpas i samma form-samhället har drabbats av coronaviruset.

Premium

6.6.2020

Färre finska och danska barn föddes för tidigt under coronavåren – nu jagar forskarna svaret på varför

Färre barn har fötts extremt för tidigt under coronanedstängningen i Danmark. Också i Finland ser man en minskning. Varför vet man inte men jakten på svar har startat. – Min första tanke är vilka faktorer det är i arbetslivet som bidrar, säger nyblivna mamman Emilie Frijs Due i Köpenhamn.

Premium

27.5.2020

Nu kommer miljardfonden – det här vet vi om den

Alla talar om EU:s återhämtningsfond – HBL guidar dig in i förhandlingarna.

26.5.2020

Coronakrisen pressar "snåljåparna" till EU-solidaritet

De kallas sparsamma fyran, eller mer elakt, snåljåparna. Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike. Frågan är hur de ställer sig på onsdag när EU-kommissionen lägger fram sitt förslag till återhämtningsfond efter coronakrisen. – Jag tror knappast Danmark vill vara det land som lägger in sitt veto, säger EU-experten Derek Beach vid Århus universitet.

Premium

24.5.2020

Krönika: De sjungande danskarna

Coronavåren har fått danskarna att sjunga av hjärtans lust – men är det tecken på nationalism eller solidaritet?

Premium

14.5.2020

Danska partier: "Öppna gränsen för tyskar och norrmän - svenskarna kan stanna hemma"

"Låt tyskarna komma upp, svenskarna kan stanna hemma". Det säger partiledaren för det största oppositionspartiet i Danmark, Jakob Elleman-Jensen, till Danmarks Radio och får medhåll av flera borgerliga partier.

Premium

13.5.2020

Island öppnar för turism – bara tre coronafall i maj

Island signalerar nu att landet är redo att öppna sina gränser för turister allra senast den 15 juni. Också Norge lättar på reserestriktionerna – medan Danmark fortsätter hålla stängt.

Premium

13.5.2020

Mera offensiv teststrategi i Danmark – tar modell av Färöarna

Danmark tar modell av Färöarna och satsar mera offensivt på att testa, spåra och isolera smittade med covid-19.

Premium

11.5.2020

Krönika: Kriser visar vad en ledare är gjord av

Komplexa kriser ställer krav på ledarskapet, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

7.5.2020

Danska lärare ger sina finska kolleger goda råd: Improvisera inte skolstarten – planera!

Världsstjärnor som Bruce Springsteen och Beyoncé har uppträtt där. Nu är den kända konsertarenan lösningen som får skolvardagen att fungera för den närliggande danska skolan. – Vi klarar det också om och när de äldre eleverna återvänder, säger rektor Lars Westh som ger tips för en smidig skolstart.

Premium

4.5.2020

Dubbelt fler unga har covid-19 i Danmark – tecken på dold smitta

Smittotrycket stiger igen i Danmark och det påverkar nästa steg av återöppningen. En grupp som vill tillbaka till skolan är de äldre eleverna men nu varnar smittskyddsmyndigheterna för att dubbelt fler unga har smittats med covid-19 på sistone. – Det är ett tecken på att det finns en dold smitta i samhället som kan bli krävande, säger smittskyddsdirektören Kåre Mølbak.

Premium