Lena Skogberg

Lena Skogberg

Biträdande ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

17.9.2019

Krönika: Folkets tur att vara lyckligt – vill Helsingfors vara stad för bilar eller för människor?

Har frågan om gågator i Helsingfors faktiskt inte kommit längre än så här, undrar biträdande chefredaktör Lena Skogberg inför kvällens möte i stadsmiljönämnden.

Premium

3.9.2019

Krönika: Man, 60+ och grön

Det är snart lokalval i Norge och i mätningarna växer miljöpartiet. Det är upplagt för ett grönt genombrott – med draghjälp från oväntat håll.

Premium

27.8.2019

Analys: Samlingspartiet söker sin roll som oppositionsparti

Polisdådet fördöms och regeringen hotas med interpellation om sysselsättningen. Det är beprövad oppositionspolitik som Samlingspartiets riksdagsgrupp presenterar på sitt sommarmöte. Frågan är om det räcker i dagens värld där nya partier rycker ifrån de etablerade.

Premium

17.8.2019

SDP:s Rönnholm: En motrörelse till nyliberalismen är på väg

För tio år sedan lyssnade ingen på Bernie Sanders. Nu gör man det. En motrörelse till nyliberalismen är på väg. Utom i Finland där den offentliga sektorn fortfarande anses vara ett problem. Det säger partisekreterare Antton Rönnholm inför SDP:s 120-årsdag.

Premium

18.7.2019

Ledare: Skärpning, Polen – och EU

EU bannar igen Polen för reformer som riskerar politisera domstolsväsendet. Men leder det någon vart? Nya personer på EU:s centrala poster kan vara den öppning som behövs.

Premium

17.7.2019

Ledare: Politik i en tid när vi vill tycka till hela tiden

Nutidsmänniskan vill tycka till om politik och samhälle oftare än vart fjärde år i val. Dessutom: hur fångar man upp deras åsikter som inte ens röstar? Den nya idén som far runt på Finlandsarenan är medborgarråd.

Premium

15.7.2019

Ledare: Den svåra konsten att lyssna

Det är viktigt att invandrarkvinnor kommer ut i arbetslivet, sägs det. Är det? Är vi på riktigt beredda att lyssna på vad invandrarkvinnorna själva säger?

Premium

14.7.2019

Ledare: Folklighet kräver ryggrad

Politikervecka, demokratifestival - kärt barn har många namn. Finlandsarenan har kvar sin folkliga prägel men för varje år pressas priserna upp. Om den utvecklingen fortsätter riskerar folket att ersättas av finsmakare med finanser.

Premium

12.7.2019

Ledare: Sälj inte din själ, EU-parlamentet

Det är ett stort stycke rå maktpolitik som serveras EU-parlamentet i valet av kommissionsordförande. De nyvalda parlamentarikerna sväljer knappast anrättningen otuggad - men bör också akta sig för att kohandla bort idén om ett ökat folkligt inflytande.

Premium

9.7.2019

Ledare: Välkommen till verkligheten, Sverige

Det pågår en märklig dans runt makten i Sverige. En efter en kliver partiledarna upp i boxningsringen för att puckla på varandra. Dansar runt, avvaktar läge för bästa rallarsvingen.

Premium

23.6.2019

Anne Berner: Om vi motsätter oss allt kommer landet inte att utvecklas

I fyra år var hon minister med en klar målbild framför sig. Hon förnyade, och hon gjorde det snabbt - för snabbt, tyckte många. Nu har Anne Berner lämnat politiken men ångrar inte sitt gästspel.

Premium

18.6.2019

Krönika: Kontroll, ja - men över vem?

En nyttig tjänare eller en farlig husbonde? Det lilla ordet kontroll är populärt i politiken men vem eller vad är det egentligen som behöver kontrolleras?

Premium

16.6.2019

Katainen: Statsministertiden är det svåraste jag varit med om

I höst slutar Jyrki Katainen som EU-kommissionär och flyttar tillbaka till Finland. Han är glad över att kunna räcka över stafettpinnen till sin gamla parhäst Jutta Urpilainen. – Hon kommer att bli bra, säger han.

Premium

4.6.2019

Krönika: Klimatstollar i dansk politik

Dansk Folkeparti borde ha konsulterat Sannfinländarna, skriver biträdande ansvariga utgivaren Lena Skogberg inför Folketingsvalet i Danmark i morgon.

Premium

28.5.2019

Tiilikainen: Hälsosamt med ett mer politiskt parlament

– Vi kommer att få se fler politiska strider i det nya EU-parlamentet eftersom det inte längre finns en automatisk majoritet, säger Teija Tiilikainen, direktör vid Utrikespolitiska institutet.Det är hälsosamt, anser hon.

Premium

27.5.2019

"Det är nu besluten för 2050 fattas – och de måste bli rätt"

751 politiker från 28 EU-länder har valts till det nya EU-parlamentet. Vilka är de största utmaningarna de kommande fem åren? HBL frågar chefen för EU-kommissionen i Finland, Antti Peltomäki.

Premium

26.5.2019

HBL:s valstudio: Röstkungen Heinäluoma redo bli kommissionär

– Får du nästan 130 000 röster måste du vara redo att kandidera till posten som kommissionär. Så sade EU-valets röstmagnet Eero Heinäluoma i HBL:s valstudio.

26.5.2019

De sitter i EU-parlamentet nu – men det blir förändringar i kväll

I kväll får 13 finländska kandidater grönt ljus till EU-parlamentet. Vi tar en titt på läget inför.

26.5.2019

I dag går Finland och EU till val – HBL:s EU-kompass hjälper dig hitta rätt parti

Nu är röstningen i EU-valet i gång. Vallokalerna är öppna fram till klockan 20.

25.5.2019

HBL analyserar EU-valet i direktsändning

Hur gick EU-valet? Vilken partigrupp blev störst, de konservativa eller populisterna? Vilka finländska kandidater tar sikte på Bryssel? Lyckades SFP hålla sin plats? Och framför allt: vad betyder valresultatet för Europa?

21.5.2019

Krönika: "I den sydösterbottniska byn ställer man upp också för en akademiker från Helsingfors"

Hög utbildning gör dig arrogant och självupptagen. Det hävdar Oxfordprofessorn Paul Collier enligt norska Aftenposten. Det får HBL:s biträdande chefredaktör Lena Skogberg att tänka på det sociala kittet i sin hemby.

Premium

10.5.2019

Färska upplagesiffror: HBL fortfarande störst i Svenskfinland

Det är fortfarande tufft läge för KSF Media men ljusglimtarna ger besked om att kursen är rätt.– Vi ska fortsätta leverera en bra papperstidning och hitta nya läsare digitalt, säger vd Anna Hellerstedt.

7.5.2019

Analys: Finland är smart, snabbfotat och större än sig självt

Finland är en smart strateg i EU-politiken med större inflytande än vad storleken tillskriver. Det visar en färsk rapport. Samtidigt är det en bedrift som regeringen Sipilä paradoxalt nog tonat ner på hemmaplan.

Premium

5.5.2019

Vilket är ditt parti i EU-valet? Hitta rätt med HBL:s EU-kompass

Vad handlar EU-valet egentligen om? Testa HBL:s EU-kompass så får du veta vilket parti som står dig närmast.

27.4.2019

Analys: En månad till EU-valet - det här behöver du veta

Det är en månad till EU-valet. HBL har läst den sista prognosen från EU-parlamentets statistiker och listar fyra trender - plus en brasklapp.

Premium

21.4.2019

ANALYS: Den gröna vågen över Europa

De gröna i Finland gjorde alla tiders val – kommer Europas gröna att lyckas med samma bedrift? Eller har klimatskeptikerna kidnappat miljöfrågan?

Premium

17.4.2019

Analys: Det blir en orolig vår – i värsta fall klyvs Europa mitt itu

Tudelning med invandringen som skiljelinje ser vi i valen i Finland och Danmark och troligen också i EU-valet. Det blir en orolig vår.

15.4.2019

Sju saker du behöver veta om valet

Riksdagsvalet 2019 är över och Finland står inför en ny politisk verklighet. Hbl listar sju saker som det är bra att ha koll på.

14.4.2019

Historiskt många kvinnor in i riksdagen

Rekordmånga kvinnor tar plats i den nya riksdagen, hela 92 stycken.

14.4.2019

Så bevakar HBL valet

HBL bevakar riksdagsvalet minutiöst på söndag kväll.

12.4.2019

Nu är den här – valrysaren

I kväll är det dags för slutscenen i valrysaren. Följ händelseutvecklingen i realtid på HBL.fi. Välkommen med.

10.4.2019

Analys: Tidningarna får inte tämjas till tystnad

Det har hänt något med de pressetiska debatterna. En ny typ av självsanering verkar ha uppstått i metoo-rörelsens kölvatten. Men i det nya lurar också en fara.

Premium

23.3.2019

Glad Nordens dag! Eller…?

Är det politiskt farligt med ett nordiskt block i EU? Och vem driver egentligen på visionen om Norden i dag, företagarna eller politikerna? Det bränner till när diplomater möter företagstänkaren Risto E. J. Penttilä.

Premium

12.3.2019

Analys: Den obestridliga mittpunkten – utlänningspolitik i fokus när Danmark närmar sig nyval

Mette Frederiksen närmar sig Statsministeriet i Köpenhamn med stormsteg. En fortsatt stram utlänningspolitik är nyckeln hon tänker låsa upp med – till de nordiska kollegornas fasa.

Premium

10.3.2019

Statsvetare: Det spelar inte så stor roll vilken kandidat man röstar på

I dag öppnar HBL sin valkompass. Den är unik i sitt slag i Finland eftersom den koncentrerar sig på partierna i stället för på kandidaterna. Feltänkt? Inte om du vill veta vart din röst går på riktigt.

10.3.2019

Vilket är ditt parti – hitta rätt med HBL:s valkompass

Testa HBL:s valkompass så får du veta vilket parti som står dig närmast.

8.3.2019

Analys: Sipiläs inre röst

Det är en maktkamp om hur man bedriver modern politik. Däri ligger dramatiken, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg i en kommentar till regeringens avgång.

Premium

2.3.2019

HBL når flest i Svenskfinland

– HBL är en av pionjärerna i Finland när det gäller att sälja tidningar på ett modernt sätt genom att kombinera den tryckta tidningen med digitalt innehåll i olika paket.Det säger vd Kaija Sinko i en kommentar till den årliga medieundersökningen KMT. Den visar att HBL når flest läsare om man kombinerar print och digitalt i Svenskfinland.

26.2.2019

ANALYS: Nordeuropas konservativa ledare vill utesluta problembarnet Ungern: "Tålamodet rinner ut"

Bångstyriga Ungern tär på den konservativa Europafamiljens tålamod men att helt kasta ut Viktor Orbán och hans parti Fidesz är ett alternativ man helst vill undvika. När Nordeuropas konservativa ledare samlas i Helsingfors slingrar de sig som maskar på en krok inför idel dåliga handlingsalternativ.

Premium

26.2.2019

Analys: Maktkamp i livmodern: Borgerliga feminister – finns de?

Den frågan ställer sig biträdande chefredaktör Lena Skogberg efter en blick på debatten om aborträtten i Norge.

Premium

10.2.2019

Varje fjärde europé röstar populistiskt

Populistpartierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktorer. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistiskt parti.

Premium

10.2.2019

Varje fjärde europé röstar populistiskt

Populistpartierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktorer. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistiskt parti.

Premium

10.2.2019

Ultrahögern ritar upp ett nytt Europa – "med nytt blod, ny styrka, ny energi"

Nya populisterna vill erövra Europa via EU-valet i maj. Frontfigur är Italiens populäraste politiker Matteo Salvini, även kallad vår tids Mussolini. Men den verkliga spindeln i nätet är Steve Bannon, Donald Trumps tidigare chefsstrateg.

Premium

29.1.2019

Analys: Hjälp! Vem ska jag rösta på?

Valkompassen har gått från att vara skämmig och kontroversiell till att bli oraklet som ger snabba svar, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

25.1.2019

Funderar du på att studera utomlands? Här är tips för dig – "ha ett öppet sinne"

Våga språnget och flytta utomlands för att studera? Läs hur Daniela Kietz och Daniel Jaakkola resonerade när de valde väg.

Premium

15.1.2019

Krönika: Om 2018 var dystopiernas år – vad är då 2019?

Verkligheten har börjat påminna om dystopiernas hemskheter så till den grad att det är dags för en motberättelse, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

11.1.2019

ANALYS: Rädslan för Sverigedemokraterna bakom Annie Lööfs beslut

Allt tyder på att Sverige får en blocköverskridande regering. Centerns Annie Lööf går nu ut med beskedet att partiet släpper fram socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister. Också liberalerna väntas trycka gult när riksdagen röstar nästa vecka. Bakom det historiska beslutet skymtar rädslan för Sverigedemokraterna.

Premium

23.12.2018

Så gick det till när Ville Niinistö tog sitt parti till nya höjder

– Hat och hopp styr politiken i sociala medier, säger Ville Niinistö, en av hjärnorna bakom De grönas uppsving åren 2014-2017. I en intervju för HBL avslöjar han nu för första gången hur hans parti systematiskt byggde upp sin direktkontakt till väljarna.

Premium

18.12.2018

Analys: Ett lagom tjockt Yle

Strömsö och Efter nio – är det okej att Yle gör den typen av populära underhållningsprogram eller ska kulturuppdraget vara smalare? Biträdande chefredaktör Lena Skogberg undrar om de senaste årens ekonomiska tryck mot medierna håller på att förbytas i en politisk press med populistiska undertoner.

Premium

4.12.2018

Krönika: Lita på mig och lev längre

Nu är det bevisat: människor som tror gott om andra lever längre. Biträdande chefredaktör Lena Skogberg har talat med forskare som för första gången kunnat bekräfta ett samband man anat länge men inte kunnat påvisa – sambandet mellan tillit och dödlighet.