Lena Skogberg

Lena Skogberg

Biträdande ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

18.1.2020

Ta HBL-tåget till S:t Petersburg

Spännande, unikt och klimatsmart. Det kan man kalla HBL-tåget som tar nästan 300 läsare på en innehållsrik resa till S:t Petersburg i april. – Vi vill erbjuda våra läsare någonting extra. På ett högre plan handlar det om ett nytt sätt att finansiera vår kvalitetsjournalistik, säger chefredaktör Susanna Landor.

14.1.2020

Krönika: Sömn - den nya statussymbolen?

Sömn är en känslig sak. Att sömnen nu också utropas som den nya lyxvaran kan kännas kontroversiellt för dem som kämpar med sömnsvårigheter. Men i grunden är mer fokus på sömnen en bra sak, tror biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

11.1.2020

Anna-Lena Laurén skriver en bok om proteströrelserna i Ryssland – "De har återgett mig tron på att saker faktiskt kan förändras"

HBL:s medarbetare i Ryssland Anna-Lena Laurén flyttar, tar paus och skriver en bok om proteströrelserna som växer upp som svampar ur jorden. – Det finns ingen enskilt viktigare fråga än klimatförändringen, säger hon.…

Premium

6.1.2020

Skolan tog över gatan i Köpenhamn – och skapade en modell som nu går på export

När Tove Ditlevsens skole i Köpenhamn växte ur sin egen skolgård gjorde staden en dygd av nödvändigheten och utvidgade skolans revir till gatan. På köpet fick man bättre trafiksäkerhet. – Modellen har varit så lyckad att vi nu bygger alla skolor enligt den, säger stadsarkitekt Camilla van Deurs.

Premium

4.1.2020

Krönika: Glädjen i att missa saker

Det är inte bara när det gäller konsumtion som vi behöver lära oss avstå. Hållbarhet som människor kräver också måttfullhet. HBL:s biträdande chefredaktör Lena Skogberg trendspanar med den nya EU-kommissionen som exempel.

Premium

10.12.2019

Krönika: Kristerssons tur att öppna sitt hjärta – men för vad?

Det sägs att Fredrik Reinfeldts vålnad vilar över Moderaterna. Dagens partiledare Ulf Kristersson är pressad också av eländiga opinionssiffror.

Premium

3.12.2019

10 min live: Rösta på bästa videoinslag

Det drar ihop sig till final i gymnasietävlingen "10 min live" på HBL.fi. Juryn har avgett sin röst – nu är det din tur.

26.11.2019

Krönika: Stella Polaris och The Crown får oss att googla

Stella Polaris, The Crown och Chernobyl får oss att gräva efter historiska detaljer som aldrig förr. Forskare talar om ett delvis nytt beteende.

Premium

13.11.2019

Följ bloggen: Trumpvakten vaknar till liv igen

Det har kliat länge i fingrarna och nu gör han slag i saken. HBL:s medarbetare i USA, Juri von Bonsdorff, återuppväcker sin blogg Trumpvakten lagom till riksrättsprocessen och det spännande valåret 2020 i USA.

12.11.2019

Svensk expert: Centrumtunneln är en dinosaurie som inte hör hemma i framtidens stad

– Fler körfält tar inte bort trängseln i trafiken, tvärtom, säger stadsforskaren Alexander Ståhle om centrumtunneln i Helsingfors.

Premium

12.11.2019

Krönika: Är vi redo för generation Z?

Miljökämpen Greta Thunberg är en av dem, Nobelpristagaren Malala Yousafzai en annan. Generation Z är här för att förändra världen. Frågan är om vi andra förstår vad som pågår.

Premium

29.10.2019

Krönika: Ut i ljuset med den farliga klimakteriekvinnan

Det är mycket tal om unga kvinnor och medelålders män nu. Med risk för att bli anklagad för att inte förstå vad som ligger i tiden tänker jag ändå dra en lans för en annan varelse som förtjänar sin plats i rampljuset: klimakteriekvinnan.

Premium

19.10.2019

Den nya feminismen är här – men Finland sover

Det kommer en ny våg av feminister, säger partiledaren Ebba Busch Thor i Sverige. Professor Åsa von Schoultz ger henne rätt:– Det pågår en politisk strid om kvinnor som vill kunna rösta borgerligt utan att uppfattas som antifeministiska. Men Finland har inte vaknat ännu.

Premium

15.10.2019

Krönika: På armlängds avstånd – en avgörande ingrediens i den nordiska modellen

Den nordiska välfärdsmodellen har vi hört talas om – men den nordiska mediemodellen?

Premium

5.10.2019

Svenskfinland får sin egen hissapodd

Svenskfinland får en ny podcast om historia när Hissapodden lanseras på torsdag. Bakom podden står Anna Öhman, Veronica Aspelin, Tobias Jansson och Freja Lindeman i samarbete med HBL. – Vi gör den podd vi själva saknat, säger poddmakarna.

1.10.2019

Krönika: Ett rosa band som binder monstret

Den rosa månaden får biträdande chefredaktören Lena Skogberg att pendla mellan hopp och förtvivlan. Till slut köper hon ändå ett rosa band. Och ett till.

Premium

17.9.2019

Krönika: Folkets tur att vara lyckligt – vill Helsingfors vara stad för bilar eller för människor?

Har frågan om gågator i Helsingfors faktiskt inte kommit längre än så här, undrar biträdande chefredaktör Lena Skogberg inför kvällens möte i stadsmiljönämnden.

Premium

3.9.2019

Krönika: Man, 60+ och grön

Det är snart lokalval i Norge och i mätningarna växer miljöpartiet. Det är upplagt för ett grönt genombrott – med draghjälp från oväntat håll.

Premium

27.8.2019

Analys: Samlingspartiet söker sin roll som oppositionsparti

Polisdådet fördöms och regeringen hotas med interpellation om sysselsättningen. Det är beprövad oppositionspolitik som Samlingspartiets riksdagsgrupp presenterar på sitt sommarmöte. Frågan är om det räcker i dagens värld där nya partier rycker ifrån de etablerade.

Premium

17.8.2019

SDP:s Rönnholm: En motrörelse till nyliberalismen är på väg

För tio år sedan lyssnade ingen på Bernie Sanders. Nu gör man det. En motrörelse till nyliberalismen är på väg. Utom i Finland där den offentliga sektorn fortfarande anses vara ett problem. Det säger partisekreterare Antton Rönnholm inför SDP:s 120-årsdag.

Premium

18.7.2019

Ledare: Skärpning, Polen – och EU

EU bannar igen Polen för reformer som riskerar politisera domstolsväsendet. Men leder det någon vart? Nya personer på EU:s centrala poster kan vara den öppning som behövs.

Premium

17.7.2019

Ledare: Politik i en tid när vi vill tycka till hela tiden

Nutidsmänniskan vill tycka till om politik och samhälle oftare än vart fjärde år i val. Dessutom: hur fångar man upp deras åsikter som inte ens röstar? Den nya idén som far runt på Finlandsarenan är medborgarråd.

Premium

15.7.2019

Ledare: Den svåra konsten att lyssna

Det är viktigt att invandrarkvinnor kommer ut i arbetslivet, sägs det. Är det? Är vi på riktigt beredda att lyssna på vad invandrarkvinnorna själva säger?

Premium

14.7.2019

Ledare: Folklighet kräver ryggrad

Politikervecka, demokratifestival - kärt barn har många namn. Finlandsarenan har kvar sin folkliga prägel men för varje år pressas priserna upp. Om den utvecklingen fortsätter riskerar folket att ersättas av finsmakare med finanser.

Premium

12.7.2019

Ledare: Sälj inte din själ, EU-parlamentet

Det är ett stort stycke rå maktpolitik som serveras EU-parlamentet i valet av kommissionsordförande. De nyvalda parlamentarikerna sväljer knappast anrättningen otuggad - men bör också akta sig för att kohandla bort idén om ett ökat folkligt inflytande.

Premium

9.7.2019

Ledare: Välkommen till verkligheten, Sverige

Det pågår en märklig dans runt makten i Sverige. En efter en kliver partiledarna upp i boxningsringen för att puckla på varandra. Dansar runt, avvaktar läge för bästa rallarsvingen.

Premium

23.6.2019

Anne Berner: Om vi motsätter oss allt kommer landet inte att utvecklas

I fyra år var hon minister med en klar målbild framför sig. Hon förnyade, och hon gjorde det snabbt - för snabbt, tyckte många. Nu har Anne Berner lämnat politiken men ångrar inte sitt gästspel.

Premium

18.6.2019

Krönika: Kontroll, ja - men över vem?

En nyttig tjänare eller en farlig husbonde? Det lilla ordet kontroll är populärt i politiken men vem eller vad är det egentligen som behöver kontrolleras?

Premium

16.6.2019

Katainen: Statsministertiden är det svåraste jag varit med om

I höst slutar Jyrki Katainen som EU-kommissionär och flyttar tillbaka till Finland. Han är glad över att kunna räcka över stafettpinnen till sin gamla parhäst Jutta Urpilainen. – Hon kommer att bli bra, säger han.

Premium

4.6.2019

Krönika: Klimatstollar i dansk politik

Dansk Folkeparti borde ha konsulterat Sannfinländarna, skriver biträdande ansvariga utgivaren Lena Skogberg inför Folketingsvalet i Danmark i morgon.

Premium

28.5.2019

Tiilikainen: Hälsosamt med ett mer politiskt parlament

– Vi kommer att få se fler politiska strider i det nya EU-parlamentet eftersom det inte längre finns en automatisk majoritet, säger Teija Tiilikainen, direktör vid Utrikespolitiska institutet.Det är hälsosamt, anser hon.

Premium

27.5.2019

"Det är nu besluten för 2050 fattas – och de måste bli rätt"

751 politiker från 28 EU-länder har valts till det nya EU-parlamentet. Vilka är de största utmaningarna de kommande fem åren? HBL frågar chefen för EU-kommissionen i Finland, Antti Peltomäki.

Premium

26.5.2019

HBL:s valstudio: Röstkungen Heinäluoma redo bli kommissionär

– Får du nästan 130 000 röster måste du vara redo att kandidera till posten som kommissionär. Så sade EU-valets röstmagnet Eero Heinäluoma i HBL:s valstudio.

26.5.2019

De sitter i EU-parlamentet nu – men det blir förändringar i kväll

I kväll får 13 finländska kandidater grönt ljus till EU-parlamentet. Vi tar en titt på läget inför.

26.5.2019

I dag går Finland och EU till val – HBL:s EU-kompass hjälper dig hitta rätt parti

Nu är röstningen i EU-valet i gång. Vallokalerna är öppna fram till klockan 20.

25.5.2019

HBL analyserar EU-valet i direktsändning

Hur gick EU-valet? Vilken partigrupp blev störst, de konservativa eller populisterna? Vilka finländska kandidater tar sikte på Bryssel? Lyckades SFP hålla sin plats? Och framför allt: vad betyder valresultatet för Europa?

21.5.2019

Krönika: "I den sydösterbottniska byn ställer man upp också för en akademiker från Helsingfors"

Hög utbildning gör dig arrogant och självupptagen. Det hävdar Oxfordprofessorn Paul Collier enligt norska Aftenposten. Det får HBL:s biträdande chefredaktör Lena Skogberg att tänka på det sociala kittet i sin hemby.

Premium

10.5.2019

Färska upplagesiffror: HBL fortfarande störst i Svenskfinland

Det är fortfarande tufft läge för KSF Media men ljusglimtarna ger besked om att kursen är rätt.– Vi ska fortsätta leverera en bra papperstidning och hitta nya läsare digitalt, säger vd Anna Hellerstedt.

7.5.2019

Analys: Finland är smart, snabbfotat och större än sig självt

Finland är en smart strateg i EU-politiken med större inflytande än vad storleken tillskriver. Det visar en färsk rapport. Samtidigt är det en bedrift som regeringen Sipilä paradoxalt nog tonat ner på hemmaplan.

Premium

5.5.2019

Vilket är ditt parti i EU-valet? Hitta rätt med HBL:s EU-kompass

Vad handlar EU-valet egentligen om? Testa HBL:s EU-kompass så får du veta vilket parti som står dig närmast.

27.4.2019

Analys: En månad till EU-valet - det här behöver du veta

Det är en månad till EU-valet. HBL har läst den sista prognosen från EU-parlamentets statistiker och listar fyra trender - plus en brasklapp.

Premium

21.4.2019

ANALYS: Den gröna vågen över Europa

De gröna i Finland gjorde alla tiders val – kommer Europas gröna att lyckas med samma bedrift? Eller har klimatskeptikerna kidnappat miljöfrågan?

Premium

17.4.2019

Analys: Det blir en orolig vår – i värsta fall klyvs Europa mitt itu

Tudelning med invandringen som skiljelinje ser vi i valen i Finland och Danmark och troligen också i EU-valet. Det blir en orolig vår.

15.4.2019

Sju saker du behöver veta om valet

Riksdagsvalet 2019 är över och Finland står inför en ny politisk verklighet. Hbl listar sju saker som det är bra att ha koll på.

14.4.2019

Historiskt många kvinnor in i riksdagen

Rekordmånga kvinnor tar plats i den nya riksdagen, hela 92 stycken.

14.4.2019

Så bevakar HBL valet

HBL bevakar riksdagsvalet minutiöst på söndag kväll.

12.4.2019

Nu är den här – valrysaren

I kväll är det dags för slutscenen i valrysaren. Följ händelseutvecklingen i realtid på HBL.fi. Välkommen med.

10.4.2019

Analys: Tidningarna får inte tämjas till tystnad

Det har hänt något med de pressetiska debatterna. En ny typ av självsanering verkar ha uppstått i metoo-rörelsens kölvatten. Men i det nya lurar också en fara.

Premium

23.3.2019

Glad Nordens dag! Eller…?

Är det politiskt farligt med ett nordiskt block i EU? Och vem driver egentligen på visionen om Norden i dag, företagarna eller politikerna? Det bränner till när diplomater möter företagstänkaren Risto E. J. Penttilä.

Premium

12.3.2019

Analys: Den obestridliga mittpunkten – utlänningspolitik i fokus när Danmark närmar sig nyval

Mette Frederiksen närmar sig Statsministeriet i Köpenhamn med stormsteg. En fortsatt stram utlänningspolitik är nyckeln hon tänker låsa upp med – till de nordiska kollegornas fasa.

Premium