Lena Skogberg

Lena Skogberg

Biträdande ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

17.4.2019

Analys: Det blir en orolig vår – i värsta fall klyvs Europa mitt itu

Tudelning med invandringen som skiljelinje ser vi i valen i Finland och Danmark och troligen också i EU-valet. Det blir en orolig vår.

15.4.2019

Sju saker du behöver veta om valet

Riksdagsvalet 2019 är över och Finland står inför en ny politisk verklighet. Hbl listar sju saker som det är bra att ha koll på.

14.4.2019

Historiskt många kvinnor in i riksdagen

Rekordmånga kvinnor tar plats i den nya riksdagen, hela 92 stycken.

14.4.2019

Så bevakar HBL valet

HBL bevakar riksdagsvalet minutiöst på söndag kväll.

12.4.2019

Nu är den här – valrysaren

I kväll är det dags för slutscenen i valrysaren. Följ händelseutvecklingen i realtid på HBL.fi. Välkommen med.

10.4.2019

Analys: Tidningarna får inte tämjas till tystnad

Det har hänt något med de pressetiska debatterna. En ny typ av självsanering verkar ha uppstått i metoo-rörelsens kölvatten. Men i det nya lurar också en fara.

Premium

23.3.2019

Glad Nordens dag! Eller…?

Är det politiskt farligt med ett nordiskt block i EU? Och vem driver egentligen på visionen om Norden i dag, företagarna eller politikerna? Det bränner till när diplomater möter företagstänkaren Risto E. J. Penttilä.

Premium

12.3.2019

Analys: Den obestridliga mittpunkten – utlänningspolitik i fokus när Danmark närmar sig nyval

Mette Frederiksen närmar sig Statsministeriet i Köpenhamn med stormsteg. En fortsatt stram utlänningspolitik är nyckeln hon tänker låsa upp med – till de nordiska kollegornas fasa.

Premium

10.3.2019

Statsvetare: Det spelar inte så stor roll vilken kandidat man röstar på

I dag öppnar HBL sin valkompass. Den är unik i sitt slag i Finland eftersom den koncentrerar sig på partierna i stället för på kandidaterna. Feltänkt? Inte om du vill veta vart din röst går på riktigt.

10.3.2019

Vilket är ditt parti – hitta rätt med HBL:s valkompass

Testa HBL:s valkompass så får du veta vilket parti som står dig närmast.

8.3.2019

Analys: Sipiläs inre röst

Det är en maktkamp om hur man bedriver modern politik. Däri ligger dramatiken, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg i en kommentar till regeringens avgång.

Premium

2.3.2019

HBL når flest i Svenskfinland

– HBL är en av pionjärerna i Finland när det gäller att sälja tidningar på ett modernt sätt genom att kombinera den tryckta tidningen med digitalt innehåll i olika paket.Det säger vd Kaija Sinko i en kommentar till den årliga medieundersökningen KMT. Den visar att HBL når flest läsare om man kombinerar print och digitalt i Svenskfinland.

26.2.2019

ANALYS: Nordeuropas konservativa ledare vill utesluta problembarnet Ungern: "Tålamodet rinner ut"

Bångstyriga Ungern tär på den konservativa Europafamiljens tålamod men att helt kasta ut Viktor Orbán och hans parti Fidesz är ett alternativ man helst vill undvika. När Nordeuropas konservativa ledare samlas i Helsingfors slingrar de sig som maskar på en krok inför idel dåliga handlingsalternativ.

Premium

26.2.2019

Analys: Maktkamp i livmodern: Borgerliga feminister – finns de?

Den frågan ställer sig biträdande chefredaktör Lena Skogberg efter en blick på debatten om aborträtten i Norge.

Premium

10.2.2019

Varje fjärde europé röstar populistiskt

Populistpartierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktorer. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistiskt parti.

Premium

10.2.2019

Varje fjärde europé röstar populistiskt

Populistpartierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktorer. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistiskt parti.

Premium

10.2.2019

Ultrahögern ritar upp ett nytt Europa – "med nytt blod, ny styrka, ny energi"

Nya populisterna vill erövra Europa via EU-valet i maj. Frontfigur är Italiens populäraste politiker Matteo Salvini, även kallad vår tids Mussolini. Men den verkliga spindeln i nätet är Steve Bannon, Donald Trumps tidigare chefsstrateg.

Premium

29.1.2019

Analys: Hjälp! Vem ska jag rösta på?

Valkompassen har gått från att vara skämmig och kontroversiell till att bli oraklet som ger snabba svar, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

25.1.2019

Funderar du på att studera utomlands? Här är tips för dig – "ha ett öppet sinne"

Våga språnget och flytta utomlands för att studera? Läs hur Daniela Kietz och Daniel Jaakkola resonerade när de valde väg.

Premium

15.1.2019

Krönika: Om 2018 var dystopiernas år – vad är då 2019?

Verkligheten har börjat påminna om dystopiernas hemskheter så till den grad att det är dags för en motberättelse, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

11.1.2019

ANALYS: Rädslan för Sverigedemokraterna bakom Annie Lööfs beslut

Allt tyder på att Sverige får en blocköverskridande regering. Centerns Annie Lööf går nu ut med beskedet att partiet släpper fram socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister. Också liberalerna väntas trycka gult när riksdagen röstar nästa vecka. Bakom det historiska beslutet skymtar rädslan för Sverigedemokraterna.

Premium

23.12.2018

Så gick det till när Ville Niinistö tog sitt parti till nya höjder

– Hat och hopp styr politiken i sociala medier, säger Ville Niinistö, en av hjärnorna bakom De grönas uppsving åren 2014-2017. I en intervju för HBL avslöjar han nu för första gången hur hans parti systematiskt byggde upp sin direktkontakt till väljarna.

Premium

18.12.2018

Analys: Ett lagom tjockt Yle

Strömsö och Efter nio – är det okej att Yle gör den typen av populära underhållningsprogram eller ska kulturuppdraget vara smalare? Biträdande chefredaktör Lena Skogberg undrar om de senaste årens ekonomiska tryck mot medierna håller på att förbytas i en politisk press med populistiska undertoner.

Premium

4.12.2018

Krönika: Lita på mig och lev längre

Nu är det bevisat: människor som tror gott om andra lever längre. Biträdande chefredaktör Lena Skogberg har talat med forskare som för första gången kunnat bekräfta ett samband man anat länge men inte kunnat påvisa – sambandet mellan tillit och dödlighet.

25.11.2018

Støjbergs kontroversiella förslag

I somras skrev Inger Støjberg på sin Facebooksida att hon lagt fram 76 åtstramningar i utlänningspolitiken. Här är några av dem.

25.11.2018

Kontroversiell dansk minister i HBL-intervju: "Flyktingar ska återvända till sitt hemland så snart det råder fred i landet"

När Danmark stänger dörren mot världens flyktingar är det Inger Støjberg som vrider om nyckeln. – Jag är varken blind eller döv. Jag vet att det sägs att den skärpta politiken har gjort Danmark hårt. Men när jag har lagt fram mina mest markerade lagförslag har tre fjärdedelar av folketinget röstat för. Så hur många är emot – egentligen?HBL har träffat Danmarks kontroversiella utlännings- och integrationsminister.

20.11.2018

Krönika: Vi behöver mer kunskap om livet efter cancern

Livet är fullt av vardagar som ska levas också efter cancern. Biträdande chefredaktör Lena Skogberg välkomnar en pinfärsk tio i topp-lista över forskningsområden som ska göra tiden efter cancern lättare både för den drabbade och alla som står nära.

7.11.2018

Analys: Stubb kan ännu krönas av liberala kungamakare

Om Alexander Stubb visar sig vara för liberal för den konservativa EPP-gruppen kan han alltid hoppas på att liberalerna blir kungamakare efter EU-valet. Vem vet, kanske det har varit hans plan hela vägen.

23.10.2018

Analys: Inte bara en kanariefågel i kolgruvan

Demokratin ska räddas till varje pris – eller ska den? Tänk om folket inte vill?

9.10.2018

Analys: Aktiv dödshjälp eller briljant utspel?

Plötsligt kretsar det mesta i norsk politik kring lilla Kristelig folkeparti. Hur gick det till? Läs om det politiska drama som kan få regeringen att falla.

25.9.2018

Krönika: Nödvändig njutning

Läskunnighet är sinnets superkraft. Ändå dalar nivån på läskunnigheten bland unga under 25 år. Den borgerliga regeringen kraftsamlar – men förstår vi på riktigt hur ungdomarna lär sig i dag?

11.9.2018

Analys: Evig sommar i EU

Ska Ungern mista sin rösträtt i EU? Vad händer med sommartiden? Och hur ska EU få oss att rösta i valet nästa år? EU rivstartar hösten den här veckan.

2.9.2018

Sinnemäkis vision: Helsingfors ska vara ett laboratorium för nytänk

Den gäckar henne, triggar henne, håller henne sysselsatt. Balansen mellan att bygga tätt och samtidigt göra staden grönare. HBL har talat med biträdande borgmästare Anni Sinnemäki om stadsvisioner – men också om bilar, ledarskap och var hennes lojalitet ligger.

30.8.2018

Krönika: Revolution i det tysta

Är du materialist eller postmaterialist? Svaret på det färgar din syn på hur viktigt det är att bo i ett demokratiskt land.

16.8.2018

ANALYS: Blocken krackelerar i Danmark, oheliga allianser under uppsegling

Den heta romansen mellan socialdemokrater och populister innebär att Danmark är på väg mot sitt mest spännande val på länge.

20.7.2018

Ledare: Populisterna samlar sina led

Populistpartierna i Europa smider planer på samarbete. I det ingår att trappa upp retoriken. Också den om medier som fiender.

19.7.2018

LEDARE: Balansgång mellan ideal och pragmatism

Tyst diplomati eller normskapande proklamationer – Finland går på lina i synen på totalförbudet mot kärnvapen.

19.7.2018

Debatt om fejknyheter: ”Desinformation är en del av den ryska militärdoktrinen”

Den här sommaren sover inte politiken. Följ med händelserna på Finlandsarenan i HBL:s liveblogg.

17.7.2018

Ledare: EU vacklar med en vacklande världsordning

EU söker sin roll i en vacklande världsordning.

16.7.2018

Expert: Låt oss hoppas på nedrustningsavtal

Ett ömsesidigt löfte om att fortsätta nedrusta är det bästa som kan komma ut av toppmötet USA-Ryssland. Det säger experten Katri Pynnönniemi till HBL.

16.7.2018

Försvarsministern: Stormakter som tänker i intressesfärer är illa för Finland

– Jag hoppas att det inte finns några inslag av intressesfärstänkande i mötet mellan de båda stormakterna. Det säger försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) i en kommentar till toppmötet mellan USA och Ryssland i Helsingfors.

21.6.2018

Gubbviskarens bästa tips – "Kvinnor har blivit arga på mig"

De flesta av oss har stött på dem, männen med makt på jobbet. Jenni Karjalainen, specialrådgivare på Ingenjörsförbundet, har utvecklat fem arketyper och hur man bäst ska förstå dem. – Det är gjort med kärlek och humor, säger hon.

17.6.2018

Taru Tujunen: Partierna står inte längre ensamma på scenen

Maktens väg i samhället håller på att förändras. Samhällsstrategen och Samlingspartiets tidigare partisekreterare Taru Tujunen funderar i dagens HBL-intervju på vilka vägar makten tar och vad det innebär. – I den digitala och globala världen finns förtroendet mellan människor. Det är en väsentlig skillnad från den analoga världen där makten fanns i en uppifrån och ner-hierarki, säger hon.

Premium

16.6.2018

Hautala vill bli kommissionär: "En skam att Finland inte haft en kvinnlig EU-kommissionär"

På 23 år har Finland inte haft en kvinnlig kommissionär. En skam, enligt EU-parlamentarikern Heidi Hautala (Gröna). Nu vill hon att partierna öppet lanserar sina kandidater. Hon lyfter fram Jutta Urpilainen (SDP) och Henna Virkkunen (Saml) – men är också själv intresserad.

16.6.2018

Krönika: Att bygga sin karriär på konflikt

Snälla chefer vinner i längden, visar forskning. Men vad hinner hända före det på världsscenen, undrar HBL-chefen Lena Skogberg.

3.6.2018

I Danmark jobbar man flexibelt – på gott och ont

Lätt att anställa, lätt att sparka. Lätt att byta jobb, hög dagpenning medan man söker nytt jobb. Inget stigma som arbetslös, låg arbetslöshet. Så framställs det danska arbetslivet ofta i den finländska debatten. Håller köpenhamnarna med om det? Följ med oss till några arbetsplatser i Köpenhamn.

Premium

2.6.2018

Krönika: Hallå Generation Europa, varför röstar ni inte?

I dag får min dotter sin vita mössa tillsammans med över 26 000 andra finländska ungdomar. De tillhör generation Europa som fötts in i EU som en självklarhet.

31.5.2018

Intervju: Högst på rumänska EU-ministerns önskelista – omvärldens respekt

Victor Negrescu har ett mål för ögonen: att lyckas. Rumänien tar över som EU-ordförandeland nästa år och fullt tillträde till passfriheten och den öppna marknaden i Schengen hägrar. Ännu intensivare önskar Negrescu sitt land ett bättre rykte. – Vi behandlas fortfarande som en andra klassens EU-medlem, säger EU-ministern till HBL.

27.5.2018

Jutta Urpilainen höjer nu profilen – EU eller Finland nästa?

Jutta Urpilainen har hållit låg profil de senaste åren, nästan så att man undrat vart hon tagit vägen. Men nu är hon på väg tillbaka med full kraft. – Jag är fortfarande motiverad och känner att jag har mycket kvar att ge, säger hon i dagens HBL-intervju.

Premium

20.5.2018

Susan Duinhoven blåser in hoppets vind i mediebranschen

2015 tog hon över en koncern i kris. På några få år har Susan Duinhoven korrigerat kursen och styr nu Sanomabolagen mot tillväxt. – Vi är på väg in i en trevlig fas, säger hon i dagens HBL-intervju.

Premium