Lena Skogberg

Lena Skogberg

Nyhetschef och tf. ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

27.5.2018

Jutta Urpilainen höjer nu profilen – EU eller Finland nästa?

Jutta Urpilainen har hållit låg profil de senaste åren, nästan så att man undrat vart hon tagit vägen. Men nu är hon på väg tillbaka med full kraft. – Jag är fortfarande motiverad och känner att jag har mycket kvar att ge, säger hon i dagens HBL-intervju.

20.5.2018

Susan Duinhoven blåser in hoppets vind i mediebranschen

2015 tog hon över en koncern i kris. På några få år har Susan Duinhoven korrigerat kursen och styr nu Sanomabolagen mot tillväxt. – Vi är på väg in i en trevlig fas, säger hon i dagens HBL-intervju.

30.4.2018

Krönika: Attackerad men inte uträknad

Den 3 maj firar vi pressfrihetens dag. Ja, må den leva! skriver nyhetschef Lena Skogberg i en reflektion över journalistikens tillstånd i världen.

22.4.2018

"Våga tänka bort bilarna, Helsingfors!"

Han har länge varit en av fanbärarna inom hållbar stadsplanering. Nu efterlyser professor Steffen Lehmann ett hållbart ledarskap:– Vi behöver varken fler idéer eller generalplaner. Men vi behöver kloka ledare som förstår att stadsplanering inte kan pressas in i fyra års cykler mellan två val, säger Lehmann.

18.4.2018

Krönika: Populister är vi allihopa

Är populismen den nya normen, frågar nyhetschef Lena Skogberg efter att ha lyssnat på europeiska forskare och finländska politiker.

15.4.2018

Politiska entreprenörer bryter ny mark

Mikko Kärnä gör det. Joakim Strand gör det. Till och med självaste borgmästaren i Helsingfors, Jan Vapaavuori, gör det. Går emot sina egna partier i vissa frågor och utmanar det gamla sättet att bedriva politik på. – Det är hälsosamt och gör vårt politiska system gott, säger forskaren Emilia Palonen.

30.3.2018

14-åringen som såg inbördeskriget från första parkett

Hon är 14 år när inbördeskriget bryter ut. Med spretig handstil fyller Monica Ehrström sin dagbok med tankar om livet i en borgerlig familj på Esplanadgatan i Helsingfors vårvintern 1918. Det är ett skyddat liv, men med kriget rakt utanför dörren. HBL har läst dagboken som bjuder på ett unikt material.

28.3.2018

Analys: En farlig sårad tiger

En dryg vecka efter regeringskrisen i Norge gör flera politiska experter bedömningen att Sylvi Listhaugs sorti bara är början på något mycket större och farligare.

25.3.2018

Li Andersson – marxisten som bara måste

– Solnedgång för vänstern? Glöm det, säger Li Andersson. Över en kopp kaffe berättar Finlands yngsta partiledare om sin politiska vision – morgondagens marxism – men också om Märta Tikkanen och flottigt hår. Att vänstern skulle ha spelat ut sin roll tror hon inte en sekund på.

4.3.2018

"Vi behöver utbildning, inte medömkan"

Kvinnobanken är feministisk utrikespolitik i sin mest konkreta form. – Däremot är den sittande regeringens politik inte feministisk eftersom en av dess första åtgärder var att skära ner biståndet, säger Reetta Meriläinen, som leder Kvinnobanken.

4.3.2018

Feministisk utrikespolitik handlar inte bara om feminism

– Margot Wallström gör precis som Olof Palme på sin tid: provocerar retoriskt för att göra Sverige till en utrikespolitisk stormakt. Feministisk utrikespolitik handlar alltså inte bara om feminisim, säger statsvetaren Mari Huupponen.

25.2.2018

Ny syn på makt kan göra henne till EU-president

Hon har tagit strid mot jättar som Apple, Google, Facebook och Gazprom. Nu surrar Bryssel av rykten om att hon kan bli den första kvinnan att leda EU-kommissionen med start 2019. – Me too-rörelsen ger oss förutsättningar att tänka på makt på ett nytt sätt, säger EU-kommissionär Margrethe Vestager till HBL.

4.2.2018

Europa skapas på nytt

2018 kallas möjligheternas år för EU. Det är nu Europa ska födas på nytt. I taktpinnen håller Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron – Mercron som medierna kallar dem. Men för att lyckas måste de få kontroll på några saker, bland annat de bångstyriga länderna Polen och Ungern.

28.1.2018

Vinter-OS 2018: Idrotten ger sig in på den politiska spelplanen

– Nelson Mandela sade att idrotten har styrkan att förändra världen. Det ser vi tecken på nu, säger Sari Essayah som företräder Internationella Olympiska Kommittén i Finland. Hon menar att ihärdig idrottsdiplomati ligger bakom tövädret i relationerna mellan Syd- och Nordkorea. Är det faktiskt så att idrotten påverkar politiken den här gången och inte tvärtom?

23.1.2018

Konstsamfundet: Kronman tar över efter Taxell

– Var beredda på att det blir förändringar. Se det som evolution, inte revolution, säger Gunvor Kronman som har valts till ny styrelseordförande i Konstsamfundet efter Christoffer Taxell. Hon är därmed den första kvinnan på en av Svenskfinlands mäktigaste poster.

14.1.2018

Trakasserier: Starka kvinnor har hållit SDP rent?

Me too-rörelsen slår hårt mot toppolitiker i Sverige och Norge medan det fortsatt är lugnt i Finland. Vad kan det bero på? Vi frågar socialdemokraterna vars nordiska systerpartier skakas av skandaler på hög nivå. – Hos oss råder nolltolerans, säger partiledaren Antti Rinne.

31.12.2017

Finland fyllde 100 år – vad händer nu?

Finland har firat sina första 100 år storstilat, men nu lägger vi dem bakom oss. Hur blir de kommande 100 åren? Vilka hinder ska vi ta oss över för att bygga vårt drömsamhälle? Och vad finns överst på önskelistan för republiken? Vi bad professor Åsa von Schoultz och Centralhandelskammarens nya vd Juho Romakkaniemi om varsin profetia.

31.12.2017

Den goda staden – finns den?

En stad eller stadsdel kan se bra ut på ritbordet men det är ingen garanti för att den blir trivsam och fungerande i verkligheten. – Det allra viktigaste är att människorna har en livsmiljö där de känner sig delaktiga, säger Tuula Teeri, vd för IVA i Sverige.

31.12.2017

Snart jobbar bonden i city

Den urbana odlingen breder ut sig i städerna. Helsingfors, London, New York. Hittills har det mest handlat om experiment och hobbyodlingar men under ytan lurar frågan: Kan städerna på sikt skapa ett eget kretslopp och förse stadsborna med mat?

31.12.2017

Megastäderna blir större och fler

När borgmästaren i Helsingfors Jan Vapaavuori hävdar att framtiden finns i städerna – har han rätt då? På tröskeln till ett nytt år tar vi en titt på urbaniseringen, en av vår tids starkaste trender. Städerna förför, men förgör de också?

5.6.2017

Ledarkrönika: Hållbar journalistik

Har du nyligen stött på en intressant artikel som du velat läsa men inte kommit åt utan att betala?

22.5.2017

Oklarheter och självklarheter

Med en ny generation journalister förnyas förhoppningsvis den finländska journalistiken, skriver nyhetschef Lena Skogberg.

24.4.2017

Ledarkrönika: Sanning eller konsekvens

Hur eliminerar vi risken för att vi är med och sprider felaktig information?

26.3.2017

Ledarkrönika: Demokrati i en ny fas

Det är mycket fokus på populister nu. Inte en dag förlöper utan nyheter om USA:s president Donald Trump.

15.3.2017

Svante Wahlbeck blir ny vd för KSF Media

Det blir Svante Wahlbeck som tar över som vd på KSF Media efter Jens Berg. – Vi ska göra KSF Media till ett framgångsrikt mediehus igen, säger Wahlbeck i en första kommentar.

15.3.2017

Svante Wahlbeck blir ny vd för KSF Media

Det blir Svante Wahlbeck som tar över som vd på KSF Media efter Jens Berg. – Vi ska göra KSF Media till ett framgångsrikt mediehus igen, säger Wahlbeck i en första kommentar.

15.3.2017

Svante Wahlbeck blir ny vd för KSF Media

Det blir Svante Wahlbeck som tar över som vd på KSF Media efter Jens Berg. – Vi ska göra KSF Media till ett framgångsrikt mediehus igen, säger Wahlbeck i en första kommentar.

12.2.2017

Ledarkrönika: Verkligare än verkligheten

Visst har medierna makt. Det är därför president Trump är på oss, skriver nyhetschef Lena Skogberg.

9.1.2017

Ledarkrönika: Faktaresistens föregår förfall

Den spelar på det som känns rätt, men inte nödvändigtvis är det, skriver HBL:s nyhetschef Lena Skogberg om faktaresistens i vargdebatten.

27.11.2016

Ledarkrönika: Mellan hat och hopp

Vem är det egentligen som har röstat på Donald Trump? Är det de bittra? De vita? De hatiska? De hoppfulla? Det bortglömda folket? Eller verklighetens folk?

16.10.2016

Ledarkrönika: #notOkay

– Du har ju varit med ett tag, hur var det när du var ung?

15.5.2016

Kaj-Gustaf Bergh: Ännu dyrare att inte erkänna misstag

– Det var ett strategiskt misstag att satsa på gemensamt material i alla våra tidningar. Nu rättar vi till det. Det säger KSF Medias styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh i en intervju om läget i den förlusttyngda koncernen.

1.5.2016

Ledarkrönika: Modellandet Finland visar upp sin pressfrihet

Vänner av det fria ordet samlas till stor FN-kongress i Helsingfors.

21.4.2016

KSF Media byter vd

Barbro Teir slutar på KSF Media – Jens Berg och Susanna Ilmoni tar över

21.4.2016

KSF Media byter vd

Barbro Teir slutar på KSF Media – Jens Berg och Susanna Ilmoni tar över

8.2.2016

"Ok, de hör inget, då bränner jag ner hela institutionen"

Glassjenta är med sina 64 tidningssidor det längsta tidningsreportage som publicerats i Norge, och ett exempel på hur det journalistiska berättandet förändras just nu.