Lena Skogberg

Lena Skogberg

Biträdande ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

10.2.2019

Varje fjärde europé röstar populistiskt

Populistpartierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktorer. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistiskt parti.

Premium

10.2.2019

Varje fjärde europé röstar populistiskt

Populistpartierna i Europa har gått från att vara marginella fenomen i politikens utmarker till att bli reella maktfaktorer. Enligt en studie som den brittiska tidningen The Guardian låtit göra har var fjärde europé röstat på ett populistiskt parti.

Premium

10.2.2019

Ultrahögern ritar upp ett nytt Europa – "med nytt blod, ny styrka, ny energi"

Nya populisterna vill erövra Europa via EU-valet i maj. Frontfigur är Italiens populäraste politiker Matteo Salvini, även kallad vår tids Mussolini. Men den verkliga spindeln i nätet är Steve Bannon, Donald Trumps tidigare chefsstrateg.

Premium

29.1.2019

Analys: Hjälp! Vem ska jag rösta på?

Valkompassen har gått från att vara skämmig och kontroversiell till att bli oraklet som ger snabba svar, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

25.1.2019

Funderar du på att studera utomlands? Här är tips för dig – "ha ett öppet sinne"

Våga språnget och flytta utomlands för att studera? Läs hur Daniela Kietz och Daniel Jaakkola resonerade när de valde väg.

Premium

15.1.2019

Krönika: Om 2018 var dystopiernas år – vad är då 2019?

Verkligheten har börjat påminna om dystopiernas hemskheter så till den grad att det är dags för en motberättelse, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

11.1.2019

ANALYS: Rädslan för Sverigedemokraterna bakom Annie Lööfs beslut

Allt tyder på att Sverige får en blocköverskridande regering. Centerns Annie Lööf går nu ut med beskedet att partiet släpper fram socialdemokraten Stefan Löfven som statsminister. Också liberalerna väntas trycka gult när riksdagen röstar nästa vecka. Bakom det historiska beslutet skymtar rädslan för Sverigedemokraterna.

Premium

23.12.2018

Så gick det till när Ville Niinistö tog sitt parti till nya höjder

– Hat och hopp styr politiken i sociala medier, säger Ville Niinistö, en av hjärnorna bakom De grönas uppsving åren 2014-2017. I en intervju för HBL avslöjar han nu för första gången hur hans parti systematiskt byggde upp sin direktkontakt till väljarna.

Premium

18.12.2018

Analys: Ett lagom tjockt Yle

Strömsö och Efter nio – är det okej att Yle gör den typen av populära underhållningsprogram eller ska kulturuppdraget vara smalare? Biträdande chefredaktör Lena Skogberg undrar om de senaste årens ekonomiska tryck mot medierna håller på att förbytas i en politisk press med populistiska undertoner.

Premium

4.12.2018

Krönika: Lita på mig och lev längre

Nu är det bevisat: människor som tror gott om andra lever längre. Biträdande chefredaktör Lena Skogberg har talat med forskare som för första gången kunnat bekräfta ett samband man anat länge men inte kunnat påvisa – sambandet mellan tillit och dödlighet.

25.11.2018

Støjbergs kontroversiella förslag

I somras skrev Inger Støjberg på sin Facebooksida att hon lagt fram 76 åtstramningar i utlänningspolitiken. Här är några av dem.

25.11.2018

Kontroversiell dansk minister i HBL-intervju: "Flyktingar ska återvända till sitt hemland så snart det råder fred i landet"

När Danmark stänger dörren mot världens flyktingar är det Inger Støjberg som vrider om nyckeln. – Jag är varken blind eller döv. Jag vet att det sägs att den skärpta politiken har gjort Danmark hårt. Men när jag har lagt fram mina mest markerade lagförslag har tre fjärdedelar av folketinget röstat för. Så hur många är emot – egentligen?HBL har träffat Danmarks kontroversiella utlännings- och integrationsminister.

20.11.2018

Krönika: Vi behöver mer kunskap om livet efter cancern

Livet är fullt av vardagar som ska levas också efter cancern. Biträdande chefredaktör Lena Skogberg välkomnar en pinfärsk tio i topp-lista över forskningsområden som ska göra tiden efter cancern lättare både för den drabbade och alla som står nära.

7.11.2018

Analys: Stubb kan ännu krönas av liberala kungamakare

Om Alexander Stubb visar sig vara för liberal för den konservativa EPP-gruppen kan han alltid hoppas på att liberalerna blir kungamakare efter EU-valet. Vem vet, kanske det har varit hans plan hela vägen.

23.10.2018

Analys: Inte bara en kanariefågel i kolgruvan

Demokratin ska räddas till varje pris – eller ska den? Tänk om folket inte vill?

9.10.2018

Analys: Aktiv dödshjälp eller briljant utspel?

Plötsligt kretsar det mesta i norsk politik kring lilla Kristelig folkeparti. Hur gick det till? Läs om det politiska drama som kan få regeringen att falla.

25.9.2018

Krönika: Nödvändig njutning

Läskunnighet är sinnets superkraft. Ändå dalar nivån på läskunnigheten bland unga under 25 år. Den borgerliga regeringen kraftsamlar – men förstår vi på riktigt hur ungdomarna lär sig i dag?

11.9.2018

Analys: Evig sommar i EU

Ska Ungern mista sin rösträtt i EU? Vad händer med sommartiden? Och hur ska EU få oss att rösta i valet nästa år? EU rivstartar hösten den här veckan.

2.9.2018

Sinnemäkis vision: Helsingfors ska vara ett laboratorium för nytänk

Den gäckar henne, triggar henne, håller henne sysselsatt. Balansen mellan att bygga tätt och samtidigt göra staden grönare. HBL har talat med biträdande borgmästare Anni Sinnemäki om stadsvisioner – men också om bilar, ledarskap och var hennes lojalitet ligger.

30.8.2018

Krönika: Revolution i det tysta

Är du materialist eller postmaterialist? Svaret på det färgar din syn på hur viktigt det är att bo i ett demokratiskt land.

16.8.2018

ANALYS: Blocken krackelerar i Danmark, oheliga allianser under uppsegling

Den heta romansen mellan socialdemokrater och populister innebär att Danmark är på väg mot sitt mest spännande val på länge.

20.7.2018

Ledare: Populisterna samlar sina led

Populistpartierna i Europa smider planer på samarbete. I det ingår att trappa upp retoriken. Också den om medier som fiender.

19.7.2018

LEDARE: Balansgång mellan ideal och pragmatism

Tyst diplomati eller normskapande proklamationer – Finland går på lina i synen på totalförbudet mot kärnvapen.

19.7.2018

Debatt om fejknyheter: ”Desinformation är en del av den ryska militärdoktrinen”

Den här sommaren sover inte politiken. Följ med händelserna på Finlandsarenan i HBL:s liveblogg.

17.7.2018

Ledare: EU vacklar med en vacklande världsordning

EU söker sin roll i en vacklande världsordning.

16.7.2018

Expert: Låt oss hoppas på nedrustningsavtal

Ett ömsesidigt löfte om att fortsätta nedrusta är det bästa som kan komma ut av toppmötet USA-Ryssland. Det säger experten Katri Pynnönniemi till HBL.

16.7.2018

Försvarsministern: Stormakter som tänker i intressesfärer är illa för Finland

– Jag hoppas att det inte finns några inslag av intressesfärstänkande i mötet mellan de båda stormakterna. Det säger försvarsminister Jussi Niinistö (Blå) i en kommentar till toppmötet mellan USA och Ryssland i Helsingfors.

21.6.2018

Gubbviskarens bästa tips – "Kvinnor har blivit arga på mig"

De flesta av oss har stött på dem, männen med makt på jobbet. Jenni Karjalainen, specialrådgivare på Ingenjörsförbundet, har utvecklat fem arketyper och hur man bäst ska förstå dem. – Det är gjort med kärlek och humor, säger hon.

17.6.2018

Taru Tujunen: Partierna står inte längre ensamma på scenen

Maktens väg i samhället håller på att förändras. Samhällsstrategen och Samlingspartiets tidigare partisekreterare Taru Tujunen funderar i dagens HBL-intervju på vilka vägar makten tar och vad det innebär. – I den digitala och globala världen finns förtroendet mellan människor. Det är en väsentlig skillnad från den analoga världen där makten fanns i en uppifrån och ner-hierarki, säger hon.

Premium

16.6.2018

Hautala vill bli kommissionär: "En skam att Finland inte haft en kvinnlig EU-kommissionär"

På 23 år har Finland inte haft en kvinnlig kommissionär. En skam, enligt EU-parlamentarikern Heidi Hautala (Gröna). Nu vill hon att partierna öppet lanserar sina kandidater. Hon lyfter fram Jutta Urpilainen (SDP) och Henna Virkkunen (Saml) – men är också själv intresserad.

16.6.2018

Krönika: Att bygga sin karriär på konflikt

Snälla chefer vinner i längden, visar forskning. Men vad hinner hända före det på världsscenen, undrar HBL-chefen Lena Skogberg.

3.6.2018

I Danmark jobbar man flexibelt – på gott och ont

Lätt att anställa, lätt att sparka. Lätt att byta jobb, hög dagpenning medan man söker nytt jobb. Inget stigma som arbetslös, låg arbetslöshet. Så framställs det danska arbetslivet ofta i den finländska debatten. Håller köpenhamnarna med om det? Följ med oss till några arbetsplatser i Köpenhamn.

Premium

2.6.2018

Krönika: Hallå Generation Europa, varför röstar ni inte?

I dag får min dotter sin vita mössa tillsammans med över 26 000 andra finländska ungdomar. De tillhör generation Europa som fötts in i EU som en självklarhet.

31.5.2018

Intervju: Högst på rumänska EU-ministerns önskelista – omvärldens respekt

Victor Negrescu har ett mål för ögonen: att lyckas. Rumänien tar över som EU-ordförandeland nästa år och fullt tillträde till passfriheten och den öppna marknaden i Schengen hägrar. Ännu intensivare önskar Negrescu sitt land ett bättre rykte. – Vi behandlas fortfarande som en andra klassens EU-medlem, säger EU-ministern till HBL.

27.5.2018

Jutta Urpilainen höjer nu profilen – EU eller Finland nästa?

Jutta Urpilainen har hållit låg profil de senaste åren, nästan så att man undrat vart hon tagit vägen. Men nu är hon på väg tillbaka med full kraft. – Jag är fortfarande motiverad och känner att jag har mycket kvar att ge, säger hon i dagens HBL-intervju.

Premium

20.5.2018

Susan Duinhoven blåser in hoppets vind i mediebranschen

2015 tog hon över en koncern i kris. På några få år har Susan Duinhoven korrigerat kursen och styr nu Sanomabolagen mot tillväxt. – Vi är på väg in i en trevlig fas, säger hon i dagens HBL-intervju.

Premium

30.4.2018

Krönika: Attackerad men inte uträknad

Den 3 maj firar vi pressfrihetens dag. Ja, må den leva! skriver nyhetschef Lena Skogberg i en reflektion över journalistikens tillstånd i världen.

22.4.2018

"Våga tänka bort bilarna, Helsingfors!"

Han har länge varit en av fanbärarna inom hållbar stadsplanering. Nu efterlyser professor Steffen Lehmann ett hållbart ledarskap:– Vi behöver varken fler idéer eller generalplaner. Men vi behöver kloka ledare som förstår att stadsplanering inte kan pressas in i fyra års cykler mellan två val, säger Lehmann.

Premium

18.4.2018

Krönika: Populister är vi allihopa

Är populismen den nya normen, frågar nyhetschef Lena Skogberg efter att ha lyssnat på europeiska forskare och finländska politiker.

15.4.2018

Politiska entreprenörer bryter ny mark

Mikko Kärnä gör det. Joakim Strand gör det. Till och med självaste borgmästaren i Helsingfors, Jan Vapaavuori, gör det. Går emot sina egna partier i vissa frågor och utmanar det gamla sättet att bedriva politik på. – Det är hälsosamt och gör vårt politiska system gott, säger forskaren Emilia Palonen.

Premium

30.3.2018

14-åringen som såg inbördeskriget från första parkett

Hon är 14 år när inbördeskriget bryter ut. Med spretig handstil fyller Monica Ehrström sin dagbok med tankar om livet i en borgerlig familj på Esplanadgatan i Helsingfors vårvintern 1918. Det är ett skyddat liv, men med kriget rakt utanför dörren. HBL har läst dagboken som bjuder på ett unikt material.

Premium

28.3.2018

Analys: En farlig sårad tiger

En dryg vecka efter regeringskrisen i Norge gör flera politiska experter bedömningen att Sylvi Listhaugs sorti bara är början på något mycket större och farligare.

25.3.2018

Li Andersson – marxisten som bara måste

– Solnedgång för vänstern? Glöm det, säger Li Andersson. Över en kopp kaffe berättar Finlands yngsta partiledare om sin politiska vision – morgondagens marxism – men också om Märta Tikkanen och flottigt hår. Att vänstern skulle ha spelat ut sin roll tror hon inte en sekund på.

4.3.2018

"Vi behöver utbildning, inte medömkan"

Kvinnobanken är feministisk utrikespolitik i sin mest konkreta form. – Däremot är den sittande regeringens politik inte feministisk eftersom en av dess första åtgärder var att skära ner biståndet, säger Reetta Meriläinen, som leder Kvinnobanken.

4.3.2018

Feministisk utrikespolitik handlar inte bara om feminism

– Margot Wallström gör precis som Olof Palme på sin tid: provocerar retoriskt för att göra Sverige till en utrikespolitisk stormakt. Feministisk utrikespolitik handlar alltså inte bara om feminisim, säger statsvetaren Mari Huupponen.

25.2.2018

Ny syn på makt kan göra henne till EU-president

Hon har tagit strid mot jättar som Apple, Google, Facebook och Gazprom. Nu surrar Bryssel av rykten om att hon kan bli den första kvinnan att leda EU-kommissionen med start 2019. – Me too-rörelsen ger oss förutsättningar att tänka på makt på ett nytt sätt, säger EU-kommissionär Margrethe Vestager till HBL.

4.2.2018

Europa skapas på nytt

2018 kallas möjligheternas år för EU. Det är nu Europa ska födas på nytt. I taktpinnen håller Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron – Mercron som medierna kallar dem. Men för att lyckas måste de få kontroll på några saker, bland annat de bångstyriga länderna Polen och Ungern.

28.1.2018

Vinter-OS 2018: Idrotten ger sig in på den politiska spelplanen

– Nelson Mandela sade att idrotten har styrkan att förändra världen. Det ser vi tecken på nu, säger Sari Essayah som företräder Internationella Olympiska Kommittén i Finland. Hon menar att ihärdig idrottsdiplomati ligger bakom tövädret i relationerna mellan Syd- och Nordkorea. Är det faktiskt så att idrotten påverkar politiken den här gången och inte tvärtom?

23.1.2018

Konstsamfundet: Kronman tar över efter Taxell

– Var beredda på att det blir förändringar. Se det som evolution, inte revolution, säger Gunvor Kronman som har valts till ny styrelseordförande i Konstsamfundet efter Christoffer Taxell. Hon är därmed den första kvinnan på en av Svenskfinlands mäktigaste poster.