Lena Skogberg

Lena Skogberg

Biträdande ansvarig utgivare.

Senast publicerade artiklar

7.9.2021

Krönikan: Han har aldrig vunnit ett val – men nu kan han bli Norges statsminister

Det är val i Norge och mätningarna aviserar maktskifte. Erna Solbergs regerande blåa block tippas förlora mot de röda. Om så sker heter nästa statsminister Jonas Gahr Støre. Men egentligen spelar det inte så stor roll i ett land där oljan begränsar det ideologiska svängrummet.

19.8.2021

Kommentar: Coronapass? Hur svårt kan det vara?

Helsingfors ska testa coronapass för att hjälpa Finland nationellt, läser jag. Testa? Men snälla, hur svårt kan det vara.

Premium

13.8.2021

HBL satsar ännu mer på journalistiken – rekryterar fyra reportrar till

HBL rekryterar fyra nya reportrar och ledigförklarar ett vikariat som kulturreporter. Det är en betydande satsning på själva kärnan i verksamheten, journalistiken.– Vi satsar för vi ser en möjlighet att växa både i huvudstadsregionen och i Svenskfinland som helhet, säger chefredaktör Erja Yläjärvi.

12.7.2021

Ledare: Finland behöver öppna för minoritetsregeringar

Vi måste våga tänka tanken att Finlands nästa regering är en minoritetsregering. Det tvingar politikerna att motivera sig för väljarna också mellan val.

Premium

8.7.2021

Ledare: Obegripligt såsande, Finland

Finland har slagit in på en obegriplig väg genom att försvåra resandet med order och kontraorder. Och det verkar dessvärre ha väldigt lite med smittskydd att göra.

Premium

5.7.2021

Ledare: Arbetet behöver återuppfinnas i postpandemivärlden

Låt oss uppfinna arbetet på nytt! Den fromma förhoppningen följde snabbt på lyckade erfarenheter av distansjobb förra året. Men nu har tonen ändrats och det kan fort bli en höst av spänningar.

Premium

1.7.2021

Ledare: Kan Köpenhamn så kan vi

Andra städer har klarat av det. Då ska väl också Helsingfors lyckas få ordning på kaoset kring elsparkcyklarna.

Premium

29.6.2021

Ledare: Vi måste lära oss leva med corona

Det är inte över, coronahelvetet, trots att vi så gärna hade velat. Just nu drar en smittvåg över landet signerad hemvändande fotbollsfans. Men det är knappast sista gången som vi attackeras av det lömska viruset. Den tanken måste vi lära oss hantera.

Premium

10.6.2021

Krönika: Coronanationalismen visar upp sitt fula tryne

Rätten att röra sig fritt är en hjärtesak för EU. Den gäller bara inte alla.

Premium

14.4.2021

Krönika: När jag testade falskt positivt

De är gratis, de är snabba och de är en passersedel till ett mer normalt liv i vår coronanedstängda värld. Finland borde använda sig av snabbtest på samma sätt som Danmark när samhället öppnas upp.

Premium

1.4.2021

Krönika: Direktsändningen som blev en fälla

Direktsändningar är ofiltrerad verklighet i sin mest spännande form. Men är det alltid rätt att sända? Det pågår ett olustigt rättsfall i Sverige som ger medierna anledning till självreflektion.

Premium

18.3.2021

Krönika: Pandemin har förändrat vårt köpbeteende – nu är det nätet och kvartersbutiken som regerar

En sprillans ny ostbutik på Museigatan i Helsingfors kan vara ett tecken på vårt förändrade shoppingbeteende. Trots att näthandeln exploderat vill vi nämligen handla maten lokalt och närodlat – så behåller vi kontrollen i en otrygg tid.

Premium

3.3.2021

Krönika: Måste en journalist vara opartisk?

En journalist behöver inte vara opartisk men däremot måste den journalistiska metoden vara det. Låt oss smaka på det påståendet.

Premium

28.2.2021

Kommentar: Om rätten till sina språk

HBL tror på en levande tvåspråkighet, därför publicerar vi i dag, på den finska kulturens dag Kalevaladagen, en berikande artikel om gatunamn på finska i samarbete med kollegan Helsingin Sanomat.

18.2.2021

Krönika: När folket missnöjesmumlar lystrar Sannfinländarna – också på svenska

Det finns ett missnöjesmummel i folkets djupa led i Svenskfinlands kustkommuner som det lönar sig att ta på allvar. Sannfinländarna har hört det.

Premium

4.2.2021

Krönika: Varför testar Finland så lite?

Det har blivit bättre – men fortfarande är det krångligare att coronatesta sig i Finland än i flera andra länder. Betala eller ljug om symtom verkar vara stilen. Det är illa med tanke på smittspårningen.

Premium

21.1.2021

Krönika: Livet är nästan normalt i corona-Finland – får det fortsätta så?

Kan vi fortsätta vårt nästan normala liv eller går vi mot skärpta restriktioner som i Danmark? Det är knäckfrågan för regeringen som väntas komma med nya restriktioner.

Premium

11.1.2021

Krönika: Fyrverkeri med politiska vildar under danska nyåret

Det utspelar sig ett politiskt drama i Danmark som inte står tillbaka för den fiktiva serien Borgen. En tidigare statsminister som blir politisk vilde och en vice ordförande som hotas av riksrätt – och vem vet, kanske ett helt nytt parti.

Premium

21.12.2020

Krönika: När maten blir politisk

Äter du kött eller inte? Det är en av vår tids mest laddade frågor, fylld av politisk sprängkraft. Men måste maten alltid vara politisk?

Premium

8.12.2020

Sätt fart på december med ett pulspass

Det är mörkt som i en säck och det är massor vi ska hinna med före jul, men det lönar sig ändå alltid att ta en paus med lite rörelse. Du får ny energi och glömmer mörkret för en stund. Det här passet kan du med fördel också göra utomhus.

Premium

28.11.2020

Socker och smör ska det vara, säger Danmarks kändiskonditor

Mette Blomsterberg är Danmarks mesta sockerbagare. Rå och förfinad på samma gång, sägs det, precis som sina bakverk. Inför advent har hon valt ut tre recept till HBL:s läsare ur sin nya julbok. – Jag älskar den mix av förväntningar, brådska och närhet som julen är, säger hon.

Premium

23.11.2020

Analys: När styrkor blir svagheter för ledare

Att vara ledare är att balansera på en knivsegg. Danmarks statsminister Mette Frederiksen vet vad hon vill och är skicklig på att artikulera det. Men efter minkskandalen ökar nu kritiken: om bara en sanning tillåts ökar risken för att ingen vågar säga emot.

Premium

18.11.2020

Ingen fågelinfluensa i Finland än så länge

– Fågelinfluensa har inte konstaterats i Finland i år, säger överinspektör Tiia Tuupanen på Livsmedelsverket. Men det är viktigt att fjäderfäproducenterna kontrollerar sina skyddsrutiner.

17.11.2020

Fågelinfluensa på dansk hönsgård – exporten utanför EU stoppas

Det man varit rädd för en tid har nu hänt – fågelinfluensa har upptäckts på en hönsgård i Danmark. Det betyder att all export av danska ägg och fjäderfä utanför EU stoppas i minst tre månader. Handeln inom EU fortsätter som vanligt.

Premium

16.11.2020

"Minkgate" pressar regeringen i Danmark – men minkskinnen går åt

Danska minkskinn hamstras som aldrig förr och det pressar upp priserna. Samtidigt avlöser skandalerna varandra i det som i Danmark kallas minkgate.

Premium

8.11.2020

Ledare: Metoo blottar ytterligheter i Norden

Det finns saker att lära av den senkomna metoo-debatten i Danmark.

Premium

5.11.2020

Danska myndigheter rädda för att Nordjylland blir ett nytt Wuhan – avlivar 17 miljoner minkar

En människa smittade en mink som smittade en människa. Det är vad som hänt på Nordjylland i Danmark med påföljden att landets alla minkar – 17 miljoner – avlivas. Rädslan är att Danmark ska bli ett nytt epicentrum för en muterad version av coronaviruset som ett kommande vaccin inte rår på.

Premium

5.11.2020

Fyra gymnasier tävlar om bästa direktsändning: "Coolt – men svårare än vi trodde”

Det är den tiden på året när fyra gymnasier i Svenskfinland tävlar om vem som är bäst på direktsändning i tävlingen "10 min live”.

2.11.2020

Greta Thunberg får inte frågan av HBL

Lika bra att skriva det med en gång: Vi kommer inte att fråga Greta Thunberg om hon vill vara chefredaktör på Hufvudstadsbladet för en dag.

Premium

22.10.2020

Helle Thorning-Schmidt ska leda in Facebook på den rätta vägen

Helle Thorning-Schmidt är en av dem som ska leda Facebooks nya övervakningsråd. – Jag ser det som en mycket viktig global samhällsuppgift, säger hon i en exklusiv intervju för HBL.

Premium

17.10.2020

"Vreden bor mitt ibland oss”

Den danska författaren Birgithe Kosovic skriver om sin serbiske fars hat och drar paralleller till den vrede som växer i våra västerländska samhällen. – Det pågår en självsegregering bland vita och bruna som inte kommer att sluta väl, säger hon.

Premium

12.10.2020

Krönika: Danmark har fått sin egen järnlady

Det politiska året i Danmark inleds med en svingad järnnäve i utlänningspolitiken, skriver biträdande chefredaktör Lena Skogberg.

Premium

11.10.2020

Danmarks unga är Europamästare i att supa – och få vill ändra på det

Målet är att bli full. Ofta. Det sättet att dricka gör Danmarks unga till Europamästare i fylla och superi. – Det är en skadlig festkultur som funnits i generationer – men som få vill förändra, säger professor Anette Søgaard Nielsen.

Premium

9.10.2020

Ven säljer Lugnet

Tycho Brahe valde Ven för lugnet. Nu hoppas turismföretagarna på ön att fler ska upptäcka tjusningen i just den råvaran – lugnet och ron – som Ven har ett övermått av.

Premium

9.10.2020

På jakt efter Cassiopeja med Tycho Brahe, renässansgeniet som gjorde en dundertabbe

En supernova kom att besegla Tycho Brahes öde. Han var ett renässansgeni som lät bygga de mest märkvärdiga ting och hans världsbild var den första som byggde på empirisk observation. Men han var också en man av sin tid med ett hetsigt humör. Häng med till vetenskapens Ven i Öresund.

Premium

4.10.2020

"Covid-19 är en ensam sjukdom – vi behöver allt stöd vi kan få"

– Covid-19 är en ensam sjukdom, säger norrmannen Tom Rosenvinge. Han var en av de första att vårdas i respirator i Norge och fortfarande, ett halvår senare, klarar han bara av att jobba 20 procent. Nu går han i bräschen för en förening som för coronapatienternas talan.

Premium

29.9.2020

Färre smittade i Danmark de senaste dygnen: "Men för tidigt säga att vi knäckt coronakurvan"

Omkring 400 smittade mot nästan 700 smittade förra veckan. Det är de senaste coronatalen i Danmark. – Men det är för tidigt att säga att vi knäckt coronakurvan, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Premium

20.9.2020

Krönika: Äpplen och päron i dansk metoo-debatt

Det är inte bara coronaepidemin som står på randen till en andra våg i Danmark. Också metoo har blossat upp igen, med utrikesminister Jeppe Kofod som chanslöst epicentrum.

Premium

19.9.2020

Livet på spåret blir aldrig som förr för Ebbe Drøgemüller

Danmarks järnväg präglas av dyra felinvesteringar, gamla dieseltåg och en elektrifiering som kom av sig. Ändå älskar lokförarna Ebbe Drøgemüller och Jan Lindén Andersen livet längs spåren.

Premium

17.9.2020

Nu gäller munskydd på kafé och bar i Köpenhamn

Munskydd på kaféer och barer och ett nattliv som stänger kl. 22. Det är den nya vardagen i Köpenhamn. – Jag tror faktiskt inte det hjälper, säger bartendern Lene Simoni Haagensen.

Premium

16.9.2020

Många har redan tagit steget mot en roligare och rörligare vardag – häng med du också!

Hör du till dem som egentligen vill röra på dig men har svårt att få till det? Nu har du chansen att få individuella tips och råd av HBL:s egen coach Anna Markelin. Tillsammans med skådespelaren Sophia Heikkilä och Arne Alligator-sångaren Macke Granberg sjösätter hon projektet Upp och hoppa.

31.8.2020

Analys: Otvättad smutstvätt kan bli snubbeltråd för norska sossar

Trond Giske var länge en påläggskalv inom norsk socialdemokrati – tills han tafsade bort sig 2018. Nu har han ställt till det igen för Arbeiderpartiet, ett år före val i Norge.

Premium

25.8.2020

Spionskandal rullas upp i Danmark – chefen för underrättelsetjänsten satt på hyllan, ministern tillsätter utredning

Danmark har fått sin egen spionskandal. Som Edward Snowden gentemot USA en gång, avslöjar visselblåsare nu att underrättelsetjänsten troligen har startat operationer lagstridigt, och samlat in uppgifter om danska medborgare på ett sätt som inte tål dagsljus. De tre högsta cheferna, med spionchefen Lars Findsen i spetsen, har tagits ur tjänst.

Premium

22.8.2020

Danska smörrebröd går med i klimatkampen

Fläskstek, rullsylta och stora lass med majonnäs. Glöm det! De danska smörrebröden har gått med i den gröna omställningen. – Smörrebrödskulturen moderniseras och det här är den tredje fasen, säger Trine Hahnemann, en av nyskaparna.

Premium

21.8.2020

Danmark testar alla över 12 år som vill det

"Finland borde testa som Danmark". Det anser experter och nu senast även minister Annika Saarikko (C). Vad är det då Danmark gör? HBL besökte ett testcenter för att ta reda på mera.

Premium

19.8.2020

Tim Sparv flyttar till klubb i södra Europa

Nej, det blir inte Allsvenskan utan en klubb i södra Europa. Det avslöjar Tim Sparv på väg till Danmark en sista gång innan han flyttar till sin nya klubb.– Det är varmt där, mer kan jag inte säga förrän det blir officiellt nästa vecka, säger den finska landslagskaptenen till HBL.

16.8.2020

Vi behöver förstå drivkrafterna hos falskspridarna

Konspirationsteorier och falska rykten försvinner inte med fakta som tillhygge. I stället behöver vi förstå de djupt liggande drivkrafterna hos falskspridarna. Som behovet av kaos.

Premium

13.8.2020

Coachen: Pigg? Stark? Ovan? Trött? Alla kan träna

– All träning du behöver finns filmad och ligger på HBL:s sajt, hälsar Coachen Anna Markelin. Om du botaniserar bland de 23 träningsvideor som är specialgjorda för HBL:s läsare märker du att det finns något för alla smakinriktningar.

Premium