Laura Klingberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

19.9.2018

Slut med avklädning på gulnäbbsintagning: "Mycket har hänt sedan i fjol"

Ett tryck att dricka alkohol och förnedrande ritualer – element inte okända på insparken till högskolorna. Men sedan förra höstens Metoo-upprop har flera studentkårer sett över sina direktiv för gulnäbbsintagningar och fester. Särskilda jämställdhetsombud blir också vanligare.

19.9.2018

Tv-recension: Ett gott försök är bättre än inget alls

Efter fjolårets Metoo-upprop är läget ypperligt för en radikal serie som skarpt kritiserar skönhetsideal, kvinnoförtryck och prestationssamhället, men tyvärr lyckas inte Dietland dra nytta av det.

17.9.2018

Från framgång på Nokia till konkurs – Annu Palmu förlorade allt men vägrar vara bitter

Hon gick från en framgångsrik Nokiadirektör till medellös företagare. Annu Palmu har en hel del att säga om hur det är att vara företagare i Finland och hon kritiserar också makten som koncentrerats till jurister.

16.9.2018

Karen Dolva utvecklar empatisk teknologi: "Jag vill visa att det är möjligt att vara framgångsrik och snäll"

Hon är en framgångsrik ung entreprenör i en väldigt mansdominerad bransch. Norska Karen Dolva vill bevisa att teknologi kan vara något vänligt och empatiskt och inte enbart sikta på att göra produktiva människor ännu effektivare.

1.9.2018

HBL på plats på festivalen där män är portförbjudna

Vid första ögonkastet ser allt ut som vilket som helst urbant sommarevenemang men precis som namnet avslöjar är Statementfestivalen, där cis-män inte är välkomna, ett ställningstagande och en motreaktion.

25.8.2018

Han odlar vattenmelon i Finland: "Jag hinner inte svara på alla förfrågningar"

Esa Rannikko odlade sina första vattenmeloner sommaren 1997. I dag upptar melonerna cirka 2,5 hektar av hans odlingar i Halikko utanför Salo. Den ovanligt varma sommaren har skapat en rekordstor efterfrågan på närodlad vattenmelon.

15.8.2018

Hon gör konst av sexuella trakasserier – "Männen tror att de får göra vad som helst"

Konstnären Isabella Chydenius utsätts dagligen för trakasserier. Hon började fotografera platserna där det sker och kallar projektet #didnotaskforit.– Det är fortfarande ett väldigt vanligt försvar bland gärningsmännen att hävda att offret ville bli behandlad så och det är absurt.

14.8.2018

Personalbrist på dagis oroar föräldrar i Helsingfors: "Tas inte på allvar"

Samtidigt som Helsingfors stad vill att fler barn omfattas av småbarnspedagogiken råder det personalbrist på många daghem. För att barnen ska ha en så stark trygghetskänsla som möjligt önskar föräldrar långvariga anställningsförhållanden, dagispersonalen i sin tur vill ha bättre löner.

11.8.2018

Helsingfors skolor ändrar bedömningen – fokus på barnens egna reflektioner

Helsingfors inför så kallad portföljpedagogik i grundskolorna. Bedömningen ska fokusera mera på reflektion och diskussion än på själva betyget.– Den modell som vi haft i bedömningen var kanske lite gammaldags, säger undervisningschef Niclas Rönnholm.

9.8.2018

Muminmuggen slutsåld – Moomin Characters svarar på kritik

Vid midnatt släppte Arabia den unika muminmuggen till Tove Janssons ära, den 9 augusti är nämligen konstnärens födelsedag. Även om muggen är slutsåld i alla affärer finns det gott om försäljare på olika nätauktioner.

9.8.2018

Polisen förbereder sig inför knivdådets årsdag: "Ingen orsak till oro"

Åtminstone tre demonstrationer ordnas i Åbo lördagen den 18 augusti, då det gått ett år sedan terrordådet. Polisen anser att det bästa sättet att hedra minnet av knivattackens offer är att inte ge plats åt populistiska agendor.

6.8.2018

Kristina Roth är en målmedveten superkvinna som ogillar att tala om pengar

På knappt ett år har techmiljonären Kristina Roth lyckats skapa en exklusiv kvinnooas på sin holme utanför Snappertuna, men att bygga upp ett världsomfattande nätverk för kvinnor kräver mer än bara vackra bilder och inspirerande citat.

4.8.2018

Kristina Roth är en målmedveten superkvinna som ogillar att tala om pengar

På knappt ett år har tyskamerikanska techmiljonären Kristina Roth lyckats skapa en exklusiv kvinnooas på sin holme utanför Ekenäs, men att bygga upp ett världsomfattande nätverk för kvinnor kräver mer än bara vackra bilder och inspirerande citat.

29.7.2018

Sommarjobbet blev en besvikelse för Ellinor – "Skulle jag ha vetat hur det blir hade jag knappast tagit emot jobbet"

Inställda arbetspass, inget arbetsavtal och andra uppdrag än överenskommet. Men arbetsgivaren menar att det rör sig om ett enskilt fall där flera misstag skett.

25.7.2018

Kallt vatten och frusna morötter – så klarar Osmo och Tarmo av hettan

Finska lapphundarna Osmo och Tarmo är vanligtvis livliga typer som älskar hundparken vid Torkelsbacken. Så länge värmeböljan håller i är bröderna tvungna att nöja sig med korta promenader och stillsamma lekar inomhus.

23.7.2018

"Rosa skatt" är ingen myt – kvinnors vardagsprylar kostar mer

På många sätt hör Finland till de mest jämställda länderna i världen. Trots det visar HBL:s test att vardagsprylar som marknadsförs för kvinnor kan kosta betydligt mer än motsvarande produkter som marknadsförs för män.

18.7.2018

Djurskyddsförening ifrågasätter kräftskivan som tradition

Kräftskivan hör till sommarens höjdpunkter för många men traditionen är problematisk. Helsingfors djurskyddsförening (Hesy) föreslår ett förbud på att koka obedövade kräftor. I så fall borde vi helt och hållet avstå från att äta kräftor, säger kräftforskaren.

18.7.2018

HBL rangordnar toppmöten i Helsingfors: "1975 ligger i en alldeles egen särklass"

Måndagens toppmöte var inte första gången som Rysslands och USA:s statschefer möttes i Helsingfors. HBL bad docenten i politisk historia Juhana Aunesluoma vid Helsingfors universitet analysera och rangordna toppmötena utifrån deras betydelse och innebörd.

16.7.2018

Expert: Trump klarar sig inte mot Putin

Det som gör dagens möte mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin unikt är att väst har aldrig tidigare gått till ett möte från ett motsvarande underläge, uppskattar forskaren Suvi Kansikas.

16.7.2018

"Jag vill att människor vet att det här inte är okej med mig"

Att läsa Migris asylbeslut får Lina Teir att må fysiskt illa men att umgås med människor som delar hennes världssyn ger henne tröst. I stället för att debattera om feminismen gått för långt eller vem som håller med #metoo-uppropet borde vi mötas i gråzonen tycker hon.

11.7.2018

Förälder besviken på konfirmationsläger – "Som från ett annat århundrade"

Konfirmanderna delades i grupper enligt kön och stämningen var sträng och konservativ. Så upplevde en förälder konfirmationslägret som ordnades av Johannes församling.De tre svenskspråkiga Helsingforsförsamlingarna anordnar alla sina konfirmationsläger på Lekholmen – men lägren skiljer sig från varandra.

9.7.2018

Tv-recension: När skämten inte längre är roliga

Årets Pride gick redan men Hannah Gadsbys ståuppföreställning "Nanette" är mer aktuell än någonsin. Förutom småroliga anekdoter och intima skämt bjuder Gadsby på knivskarpa iakttagelser om samhället och humor.

4.7.2018

Misstänkt miljöbrott på golfbana i Vanda – företaget nekar

Vanda stad har i tisdags hävt arrendeavtalet med Vantaan Golfpuisto, som driver en golfbana i Petikko. Staden har polisanmält schaktningsentreprenören och anklagar Golfpuisto för avtalsbrott.

2.7.2018

Anders Borg: Finland är betydligt starkare än vad jag hade trott

Den före detta svenska finansministern Anders Borg ser inte att Sverigedemokraterna skiljer sig så mycket från de övriga partierna. Han tror att problemet med SD löser sig själv om Moderaterna och Socialdemokraterna klarar av ett blocköverskridande regeringssamarbete.

22.6.2018

AI kan översätta hundra olika språk men förstår inte att blommor doftar gott

Artificiell intelligens (AI) saknar fortfarande ett sunt förnuft – men det betyder inte att den är värdelös. Det säger neurovetaren och AI-forskaren Greg Corrado i en intervju med HBL. Han är en av grundarna av Googles forskningsavdelning Google Brain.

20.6.2018

USA skiljer barn från sina föräldrar – profilfråga för Trump

Den skärpta migrationspolitiken i USA har lett till kaos vid gränsen mot Mexiko. Nu sprids skärrande material på gråtande barn som skiljs åt från sina föräldrar och förs till tillfälliga boenden medan föräldrarna väntar på åtal.

11.6.2018

Historisk torka: Ölflaskor och yxor kan orsaka bränder

Tänd inte ens en cigarett om du rör dig ute i naturen. Efter en ovanligt varm och lång nederbördsfri period är marken torr och extra känslig för bränder. Brandinspektör Timo Kouki uppmanar alla att plocka upp skräp och försäkra sig om att små gnistor inte flyger omkring.

7.6.2018

Språkbruk är maktbruk: "Vi har ingen skyldighet att fungera på ett visst sätt"

En svensk kampanj uppmärksammar de funktionsnedsattas position i samhället och utmanar och ifrågasätter vår syn på människor med funktionsvariationer.

6.6.2018

VM i Ryssland: Herrelösa hundar dödas för att snygga upp gatorna för fotbollsturister

De hemlösa hundarna i Ryssland har ofta beskrivits som exceptionellt intelligenta och ihärdiga men inför VM i fotboll har värdlandets myndigheter tagit på sig hårdhandskarna. Hundarna ska bort och metoderna är obarmhärtiga.

27.5.2018

Som att färglägga en bild – skräddarsydda algoritmer revolutionerar patologin

Hypen kring artificiell intelligens (AI) inom medicin är enorm och ett område som tagit ordentligt fart är den digitala patologin, en form av klinisk diagnostik. Företaget Aiforias algoritmer kan analysera vävnadsprover och upptäcka till exempel malariaparasiter i enskilda blodceller.

20.5.2018

Från svarta lådor till transparens: Artificiell intelligens gör sitt intåg inom vården

Artificiell intelligens kan vara ett värdefullt arbetsredskap för experterna inom social- och hälsovården. Redan nu finns nya AI-verktyg som kan försnabba diagnostiseringen av demenssjukdomar.

29.4.2018

"Automatiseringen skapar onödiga rädslor"

Vi har vant oss vid ett tankesätt där utbildning garanterar en plats i arbetslivet men med modern teknologi kan också delar av tankearbetet automatiseras.Automatiseringsingenjör Jussi Marttinen ser trots det ingen dyster framtid för arbetsmarknaden.

18.4.2018

Kungen ändrar stadgarna för Svenska Akademien – Engdahl ville stoppa utredningen

Ledamöter som inte längre vill sitta kvar i Svenska Akademien ska ha möjlighet att lämna Akademien. Detta meddelar kung Carl XVI Gustaf som nu kommer att förtydliga stadgarna. Nya uppgifter avslöjar att Horace Engdahl ville lägga ned advokatutredningen.

5.4.2018

Video: Roboten Sophia vänder på steken och börjar intervjua HBL:s reporter – "Robotarna har redan tagit över världen"

Humanoidroboten Sophia är som Apples Siri i en skyltdockas kropp. Om vi får tro henne är det människan som tilldelar artificiella intelligenser onda egenskaper.

4.4.2018

Tätare intervaller i metron testas i morgonrusningen

På torsdag morgon har alla metrotåg från Östra centrum undantagsvis Mattby som ändstation. Avsikten är att testa den kortare intervallen på 2,5 minuter längs västmetrosträckan.

3.4.2018

Tv-recension: Så gör du maten i kända filmer och tv-serier

Mat och dryck kan spela en viktig biroll på vita duken. Många manusförfattare och regissörer utnyttjar mat som ett stilistiskt grepp för att beskriva karaktärernassärdrag. Youtube-kanalen Binging with Babish avslöjar hur klassiker som Big Kahuna-burgaren från Pulp Fiction kan skapas i ett vanligt kök.

3.4.2018

Konstsamfundet söker ny vd – person, inte kön avgör enligt ordförande

Ett av Svenskfinlands mest inflytelserika uppdrag blir ledigt när Konstsamfundet, med en förmögenhet på 500 miljoner euro, letar efter ny vd. – Vi har ingen lista över möjliga personer. Det här är en öppen process, säger styrelseordförande Gunvor Kronman.

26.3.2018

Kommer inte metron? Akut brist på metroförare är en orsak

Metron i huvudstadsregionen har på senare tid drabbats av en hel del problem, som har förargat kollektivtrafikens resenärer och väckt reaktioner på sociala medier. Förutom tekniska fel och störningar i trafiken har Helsingfors stads trafikverk HST dessutom akut brist på utbildade metroförare.

22.3.2018

Puigdemont efterlyser en fredlig dialog i självständighetsprocessen

Den åsidosatta före detta regionpresidenten vill gärna återvända till Katalonien men befarar att han skulle dömas till ett långt fängelsestraff i Spanien.

22.3.2018

Försvunnen finländsk kvinna på väg hem från Dubai

Utrikesministeriet bekräftar att den 41-åriga Tiina Jauhiainen, som varit försvunnen i Dubai har återfunnits. Myndigheterna har varit i kontakt och talat med Jauhiainen.

21.3.2018

Nej, våren är inte sen – ännu

Eftersom våren varit ovanligt tidig under de senaste åren känns det nu som att våren är sen. Men det är den inte enligt Meteorologiska institutet.

21.3.2018

Studietiden tvingar många till en anspråkslös livsstil – se våra bästa spartips

För många innebär studietiden en spännande fas i livet. Fester, nya vänner och spännande upplevelser. I Finland är många berättigade till studiestöd men trots det är studietiden ofta synonym med en måttfull livsstil. Med hjälp av de här tipsen har du råd med annat än enbart makaroni och nudelsoppa.

19.3.2018

Carles Puigdemont besöker Finland i slutet av veckan

Kataloniens före detta regionpresident Carles Puigdemont besöker Finland i slutet av veckan.

19.3.2018

I dag är dagen och natten nästan lika långa

På tisdag infaller vårdagjämningen som egentligen inte alls är en dag utan en exakt tidpunkt.

16.3.2018

Studenter vill bo ensamma och ha måttligt med teknik i sina hem

Våra hem fylls av smarta prylar men unga vill inte nödvändigtvis ha ett överflöde av teknik i sina hem.

14.3.2018

Dags för prov i realämnen: havsströmmar, Liftarens guide till galaxen och Europeiska unionens utrikespolitik

I dag ordnades proven i religion, livsåskådning, samhällslära, kemi, geografi och hälsokunskap. Alla prov förutom provet i kemi ordnades i digital form. Hur skulle du ha klarat av proven i realämnen?

14.3.2018

Kvinnor investerar alltmer

En färsk utredning visar att kvinnor har ett ökande intresse för fondplaceringar. Det kan bero på större mängder likvida medel eller en lyckad marknadsföringsstrategi.

7.3.2018

Sedlar, motorcyklar och rött distrikt ska locka män på mässa

I marknadsföringen används bilder på biffar och motorcyklar men enligt arrangören är The Man-mässan ett evenemang för män som vill lära sig nya saker och tillbringa tid med andra likasinnade personer.

4.3.2018

Artificiell intelligens stödjer nätmobbningsoffer

Tjänsten Someturva erbjuder värdefullt stöd för personer som utsatts för trakasserier och mobbning på sociala medier. Med hjälp av maskininlärning och artificiell intelligens utvecklar tre experter ett redskap för barn, unga och vuxna.

24.2.2018

Vanda ger alla tonåringar gratis preventivmedel – aborterna väntas minska

Från mars blir preventivmedlen gratis för alla tonåringar i Vanda. En nypublicerad studie visar att aborterna minskar när unga har tillgång till rådgivning och preventivmedel.