Laura Klingberg

Laura Klingberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

27.10.2021

Symboler och mytologi i konst om svåra teman på Knipnäs

Mitja Lehtevä ställer ut på Knipnäs. Ännu en stor sal har öppnats för konst, dans och andra event på första våningen på Knipnäs.

Premium

21.7.2021

I podden Flashback forever förvandlas hatretorik till humor

Varje vecka lyssnar tiotusentals ivriga fans på medan Ina Lundström, Emma Knyckare och pseudonymen Scroll-Mia högläser diskussionstrådar från internetforumet Flashback. Den svenska podden Flashback forever är en kärleksförklaring till en plattform som har ett rätt så kontroversiellt rykte.

Premium

6.7.2021

HIFK:s buss fick inte plats på Ålandsfärjan: "Väldigt svårt läge för elitidrottare"

I söndags spelade HIFK:s herrlag mot IFK Mariehamn på Åland. När laget skulle åka hem meddelade Viking Line att bussen, där lagets utrustning fanns, inte fick åka med till Åbo.

4.7.2021

Konsumentskyddet ska ligga i fokus när nya lagar om AI stiftas

Självkörande bilar och beslut om ett bostadslån på några minuter. Automatisering och artificiell intelligens blir hela tiden mer närvarande i samhället. Nu gäller det att förebygga misstag, exempelvis genom lagstiftning.

Premium

3.7.2021

Politisk diskussion behövs om restriktionerna – "Vi måste våga leva igen"

När vaccinationstäckningen stiger blir samhället mer resistent mot coronaviruset. Nu efterlyser både läkare och politiker en diskussion om behovet av restriktioner och hur finländare ska anpassa sig till en vardag där det akuta hotet inte längre är närvarande trots att pandemin ännu pågår.

Premium

2.7.2021

Fatim Diarra ska leda Helsingfors fullmäktige – "Om något stör mig måste jag agera"

I ett känslofyllt Instagraminlägg beskriver hon sin djupa kärlek till hemstaden Helsingfors och meddelar att namnet på den nya ordföranden för Helsingfors stadsfullmäktige är Fatim Winshett El Habib Diarra: "Känn på den!"

Premium

15.6.2021

Fick du ett utpressningsmejl i din inbox? Gör så här

Det skickas ut en hel del utpressningsmeddelanden per mejl just nu. Tillsammans med Cybersäkerhetscentret reder vi ut hur stor risk det rör sig om och hur man ska agera.

Premium

31.5.2021

Esbo strandpromenad utmanar Brunnsparken med sitt kaféutbud

Ett stenkast från huvudstaden hittar du gelato för både människor och hundar och flera mysiga kaféer.

28.5.2021

Eva Wuite vet allt om trädgårdar och ger sina bästa tips för nybörjare

Det är populärt att inreda hemma och piffa upp trädgården just nu. Men det finns många misstag som nybörjare kan göra. Hortonomen och landskapsplaneraren Eva Wuite berättar hur du lyckas skapa en trevlig trädgård.

Premium

16.3.2021

Europeiska restauranger fuskar ofta med sina fiskrätter

Inte heller i Finland kan man vara säker på att restaurangen serverar det som står på menyn. Eftersom billigare fiskar ofta säljs som dyrare motsvarigheter är bedrägerier en sannolikare förklaring än slarv.

Premium

8.3.2021

Lovisa säljer strandtomter vid havet till ovanligt låga priser

Enligt arrangörerna av Bostadsmässan vid Drottningstranden i Lovisa är intresset särskilt stort bland familjer i huvudstadsregionen.

8.3.2021

Bostadsmässan i Lovisa: Tomter med egen strand vid havet för 81 500 euro

Enligt arrangörerna av Bostadsmässan vid Drottningstranden i Lovisa är intresset särskilt stort bland familjer i huvudstadsregionen.

1.3.2021

Kommentar: Chloé Zhaos vinst var ingen självklarhet

I nästan 80 år har Hollywood Foreign Press Association (HFPA) delat ut Golden Globes och endast två gånger har en kvinna tilldelats regipriset.

Premium

20.2.2021

Därför är Anna Friman så förtjust i appen Clubhouse

Virtuella bokcirklar, kulturspaningar och givande samtal. Och noll fokus på utseendet. Anna Friman ser en enorm potential i appen som går ut på diskussioner.

16.2.2021

Det här är Clubhouse – den exklusiva appen som alla talar om just nu

En stor del av lockelsen med appen är dess exklusivitet. Vem som helst har nämligen inte tillgång till Clubhouse. HBL svarar på fem frågor om den nya plattformen.

Premium

14.2.2021

Essä: Pandemin prövar och förstärker vänskap

Förutom de personer som står oss riktigt nära har vi kopplingar och ytligare band till en massa andra människor. Under fjolåret upptäckte Laura Klingberg vikten med att ha många olika slags vänner.

Premium

11.2.2021

Stockmann samarbetsförhandlar – 870 anställda berörs

Varuhuskedjan är i skuldsanering det här årtiondet. Covid-19 förvärrade läget och nu blir det permitteringar.

15.1.2021

Bilar kan flyttas utan flyttningsuppmaning för att snöröjningen ska fungera

Efter snöstormen Toini ligger en mängd snö på gatorna i Helsingfors. Staden uppger att man dumpar cirka 2 000 lass snö på snötipparna varje dag.

15.1.2021

Handbollsordförande: "Risk för att unga aldrig återvänder till hobbyverksamheten"

På fredagen blev det klart att hobbyverksamheten för barn och unga fortfarande begränsas i huvudstadsregionen på grund av det rådande epidemiläget. På handbollslaget Dicken anser man att situationen är besvärlig.

Premium

15.1.2021

Annaleena Hakola säljer soffor som aldrig förr och de är inte beige

Det var ingen självklarhet för formgivaren Annaleena Hakola att hon skulle ta över familjeföretaget. Men efter att ha suttit som vd för möbeltillverkaren Hakola i ungefär ett halvt år har hon kommit till insikten att företagsledare är precis vad hon vill vara.

Premium

8.1.2021

Läkare hävdar: Droger kan revolutionera psykvården men lagstiftningen sätter käppar i hjulen

Användningen av psykedelier, det vill säga hallucinogena droger, i vården är ett eldfängt ämne. Läkaren Antti Hupli hör till skeptikerna som bytt sida och som i dag anser att psykedelier, rätt använda, kan förbättra livskvaliteten för patienter med svår depression och kroniskt posttraumatiskt stressyndrom.

Premium

1.1.2021

Så här var året 2020 på internet

2020 har i många avseenden varit ett väldigt exceptionellt år. Även om vi fått uppleva många dystra händelser har det faktum att en betydande andel av världens befolkning suttit hemma vid sina datorer och telefoner resulterat i en massa roliga skämt och memes. HBL summerar året som gått med fokus på internetkultur.

Premium

29.12.2020

Det här hände 2020 – året då ett hundra nanometer litet virus tvingade en hel värld på knä

Våldsamma demonstrationer i Belarus och USA, britterna tog klivet ut ur EU, Finlands finansminister tvingades avgå. Och mycket mera. Och så var det året med coronaviruset. HBL:s redaktion har sett tillbaka på året som gick och bjuder här på ett urval bilder över årets större händelser.

Premium

27.12.2020

Världens största telefontillverkare ligger i mitten av ett globalt handelskrig – men Europadirektören ser inga orosmoln

Med en global marknadsandel på nästan 20 procent är Huawei en stortillverkare att räkna med gällande smarttelefoner. Under hösten har bolaget varit aktuellt på grund av handelsstriden som tagit ny fart, nu också i Norden.

Premium

22.12.2020

Kyrkoherde håller öppet hus trots pandemin – men bara om alla är friska

För fjärde året i rad motarbetar familjen Björk ensamhet genom att bjuda in främlingar till sitt hem på julafton. På grund av coronarestriktionerna är det också möjligt att dricka glögg med familjen via Zoom.

22.11.2020

Här är söndagens händelseförlopp – Viking Grace har anlänt till Åbo

Viking Line meddelade på söndag vid lunchtid att myndigheterna och klassningssällskapet Lloyds gett tillåtelse för Grace att för egen maskin köra till Åbo med kvarvarande resenärer från Finland. Fartyget anlöpte hamnen i Åbo vid klockan 20 på söndagskvällen.

21.11.2020

Viking Grace gick på grund – här är lördagens händelseförlopp

Viking Grace gick på grund utanför Mariehamn strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen. Passagerarna övernattar ombord på fartyget. Här kan du läsa direktrapporteringen om händelserna.

20.11.2020

Tv-recension: Den här serien kan du gott skippa i höst – Emily in Paris imponerar inte

Strömningstjänsten Netflix har gott om pengar att experimentera med olika koncept. Varför de har gått med på att producera en så här korkad serie är däremot ett mysterium.

Premium

19.11.2020

Skolan och orealistiska skönhetsideal stressar unga vuxna: "Kvinnor ska ha perfekt kropp och perfekt hår"

HBL talade med tre unga vuxna och frågade hur de egentligen mår. I allmänhet mår unga finlandssvenskar bra, men stundvis lider många av prestationsångest och framtidsoro.

19.11.2020

Kulturkväll med Kotka Svenska Samskola – följ del 3 i "10 min live" med start klockan 18

Är den ultimata finlandssvensken en sköntalande kock som seglar runt på Ålands hav och kan “Helan går” utantill? Hurdan är den riktiga finlandssvensken? Vad vet folk egentligen om finlandssvenskar? Finns det finlandssvenskar på språköar som Kotka? Åtminstone i Kotka svenska samskola (KSS)! Allt detta får du svar på i dag klockan 18.00 i “Kulturkväll med KSS”.

18.11.2020

Finland deporterade åtta judar till Nazityskland – snart har de alla en snubbelsten i Helsingfors

I nästan 30 europeiska städer finns över 70 000 snubbelstenar till minnet av förintelsens offer. Helsingfors fick sina nyaste minnesmärken i början av november.

Premium

5.11.2020

Snart står valresultatet klart men vad händer sedan? Professor svarar på tre viktiga frågor

Presidentvalet i USA är tills vidare oavgjort men Joe Biden leder med 39 elektorer. Professor Benita Heiskanen vid Åbo universitet säger att den största skillnaden mellan kandidaterna är deras handlingssätt.

Premium

4.11.2020

Live från USA: Trumps försprång i Pennsylvania krymper fort

Vem som kommer att styra USA de kommande fyra åren hänger nu på några få delstater där rösterna fortfarande räknas. Om Joe Biden håller ledningen i Arizona räcker det med seger i antingen Nevada, Georgia, North Carolina eller Pennsylvania för att säkra presidentposten. Men Donald Trump har fortfarande en liten chans att bli omvald.

2.11.2020

HBL-guide: Följ presidentvalet i USA i dessa kanaler

HBL frågade två USA-kännare om presidentvalet i USA. Här kommer några tips för den som vill följa varje liten händelse under den spännande valdagen och -natten.

9.10.2020

Rekommendation i huvudstadsregionen: Max 20 personer på privata tillställningar

Epidemiläget inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har blivit sämre, men enligt avdelningsöverläkare Veli-Jukka Anttila är situationen ännu inte lika allvarlig som i våras. Huvudstadsregionens koordineringsgrupp rekommenderar nu att inga privata tillställningar för över 20 personer ordnas.

9.10.2020

HUS: Testkapaciteten i Nyland på bra nivå, testsvar inom två dagar – läs direktrapporteringen från HUS info här

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS håller coronavirusinfo i dag klockan 12.

7.10.2020

Jobbigt problem lokaliserat i Coronablinkern – skickar inte nödvändigtvis notifikation om exponering

Förra veckan upptäcktes att Coronablinkern inte nödvändigtvis skickar ut en notifikation efter att användare exponerats för viruset under en längre tid. Enligt utvecklaren Solita har man lokaliserat problemet och användarna kan förvänta sig en lösning inom de närmaste veckorna.

4.10.2020

Omfattande undersökning visar: 42 procent av flickor i Finland har utsatts för trakasserier på nätet

En omfattande undersökning som organisationen Plan International låtit göra visar att flickor som tillhör marginaliserade grupper löper en särskilt stor risk att utsättas för trakasserier på nätet. Många flickor undviker också sociala medier på grund av trakasserierna.

Premium

1.10.2020

Krönika: Det är motbjudande att rosa färgen förknippas med bröstcancer

Inget som har med bröstcancer att göra är särskilt rosa, gulligt eller ljuvligt.

Premium

22.9.2020

Loppet är inte kört – EU kan ännu bli en digital stormakt

Människor och demokratiska värderingar ska ligga i fokus när EU försöker utmana stormakterna USA och Kina inom artificiell intelligens.

Premium

22.9.2020

Högsta domstolen: Nordiska motståndsrörelsens verksamhet måste upplösas

Nordiska motståndsrörelsens verksamhet strider på ett väsentligt sätt mot lagen och måste därför upplösas, enligt Högsta domstolens beslut. Forskaren Tommi Kotonen säger att den nazistiska organisationen redan har förberett sig på ett förbud, och aktivitet har flyttat till andra rörelser.

21.9.2020

Flera hål i skrovet, olycksrapport kan dröja till sommaren – det här vet vi nu om Amorellas grundstötning

Det har uppstått hål i olika storlek i Amorellas skrov, bekräftar Viking Line efter söndagens grundstötning. Nu ska händelseförloppet utredas med hjälp fartygens svarta låda, navigeringsinformation och besättningen. Den slutliga olycksrapporten kan dröja fram till nästa sommar.

Premium

18.9.2020

Arkitektens familj om rivningshotade TF-huset: "Enastående hus – hade hoppats att det inte rivs"

Camilla och Mikael Moberg är inte glada då de får höra om planerna att riva Teknologföreningens klubbhus Urdsgjallar i Otnäs. För dem handlar det inte enbart om att byggnaden är deras pappa Kurt Mobergs främsta verk.

Premium

18.9.2020

Nättjänster blir allt vanligare när människor söker hjälp mot våld i nära relationer

Allt fler finländare söker upp hjälp mot våld i nära relationer via olika chattar och nättjänster. Enligt Förbundet för mödra- och skyddshem har antalet chattdiskussioner blivit sexfaldigt fler i år.

9.9.2020

Snart kan Helsingforsbor lämna in sina förslag – staden delar ut nästan 9 miljoner euro

Projektet Omastadi, som förverkligar stadsbornas önskemål, visade sig vara en succé och därför har Helsingfors stad förlängt följande omgång av medborgarbudgetar.

7.9.2020

Så ser coronasituationen ut i Finlands grannländer och i Norden

Ingen andra våg i Finland – åtminstone hittills. Det säger de främsta smittskyddsexperterna och epidemiologerna. I grannländerna och övriga delar av Norden ser coronasituationen väldigt varierande ut.

4.9.2020

Krönika: Doomscrolling, eller våren då jag slutade läsa nyheter

I flera års tid har jag knarkat nyheter och haft som målsättning att vara så på hugget som bara möjligt. Men i våras fick nyheterna mig att må så illa att jag måste sluta.

Premium

11.8.2020

Polisen klar med förundersökningen kring kokaincontainern i Karamalmen

I mitten av december i fjol bröt sig fem maskerade män in i ett kemikalielager i Esbo och gick till attack mot en lastbilsförare som höll på att lossa en container. Senare samma dag ägde en stor polisoperation rum vid Olympiaterminalen i Södra hamnen i Helsingfors.

9.8.2020

Tröskeln att använda stimulerande medel har sjunkit i Finland – därför ökar amfetaminanvändningen i huvudstadsregionen

Finländare dricker fortsättningsvis alkohol och röker cannabis men under den senaste tiden är det framför allt användningen av amfetamin som har ökat. Det märks både i avloppsvattnet och i brottsstatistiken. Också under coronavåren har det funnits gott om amfetamin på marknaden.

6.8.2020

Myndigheternas coronavirusinfo: "Om epidemiläget trappas upp måste strängare åtgärder diskuteras"

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL höll en presskonferens om coronavirusläget i Finland på torsdagsförmiddagen. Trots flera nya konstaterade fall av coronaviruset är läget rätt stabilt i landet.