Laura Klingberg

Laura Klingberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

23.8.2019

Omfattande vattenskador vid Järnvägstorget och Elielplatsen – fastigheterna måste renoveras

De ovanligt kraftiga störtregnen under fredagsmorgonen har orsakat stora skador i Helsingfors centrum.

18.8.2019

Experter: Be barnet om lov innan du publicerar bilder på nätet

När barnkonventionen nästa år blir svensk lag ökar barnens skydd, något som på sikt kan leda till nya lagar som påverkar vad föräldrarna får lägga ut på internet. Finsk expert rekommenderar att föräldrar ber om barnets samtycke om det bara är möjligt.

13.8.2019

Fortnite intressantare än den första skoldagen

Allra helst skulle Noel Savinainen, 7, stanna hemma och spela Fortnite men i dag ska han börja i ettan i Finno skola i Esbo.

12.8.2019

"Frågor om klädsel och hur många barn man har hör inte hemma i en arbetsintervju"

Samtidigt som Finland lider av hjärnflykt finns det kompetent arbetskraft som kämpar hårt för att komma in i yrkeslivet. Chiara Costa-Virtanen och Heidi Lehtovaara känner väl till de komplicerade karriärstigarna längs vilka många högutbildade invandrarkvinnor stretar.

Premium

4.8.2019

Söker du efter nytt jobb? Så skapar du en stark profil på Linkedin

Arbetslivs- och karriärcoach Yvonne Westerlund är expert på den professionella nätverkstjänsten Linkedin. Hon delar med sig sina bästa tips för en övertygande och trovärdig profil.

Premium

31.7.2019

Initiativ: Köp endast plagg som du använder minst 30 gånger

Facebookgruppen #30käyttöä är inte ens två dagar gammal men tanken bakom hashtaggen har funnits under en längre tid.

Premium

30.7.2019

Ovanligt men inte omöjligt att bromsar sprider borreliabakterien

Borrelios är en av de fästingburna sjukdomarna som förekommer i Finland. Enligt sakkunnig Soile Juvonen kan också andra blodsugande insekter, exempelvis bromsar och myggor, sprida sjukdomen.

Premium

30.7.2019

Ebba Witt-Brattström i sitt sommarprat: Ångrar inte äktenskapet med Horace Engdahl

I sitt sommarprat säger Ebba Witt-Brattsström klart och tydligt att hon lämnat Horace Engdahl och Akademiekrisen bakom sig men är fortfarande upprörd över kombinationen män och makt.

28.7.2019

Antalet aborter minskar – gratis preventivmedel en förklaring

Under de senaste åren har en växande mängd kommuner börjat erbjuda ungdomar och unga vuxna avgiftsfria preventivmedel. Samtidigt görs färre aborter i Finland.

Premium

21.7.2019

Åländska pensionärer är bäst på att undvika plastpåsar

Försäljningen av plastpåsar minskar i både K- och S-gruppens matbutiker. Båda kedjorna tar plastutmaningen på största allvar. Kesko har till och med undersökt vilka konsumenter som högst sannolikt lämnar tygpåsen hemma.

20.7.2019

Företagsläkaren Milena Johans överväger skicka patienter utomlands på grund av läkemedelsbristen

Läkemedelsbristen har konkreta effekter på patienternas vardag och läkarnas arbetsrutiner. För några dagar sedan övervägde läkaren Milena Johans att skicka sin patient utomlands eftersom det rätta läkemedlet var slut i Finland.

Premium

13.7.2019

Därför är p-piller och andra mediciner slut på apoteken

Det kan ta upp till ett år att tillverka ett läkemedel. Även om apoteken och läkemedelsdistributörerna ofta har varor på lager kan plötsliga förändringar på marknaden resultera i att enskilda konsumenter blir utan sina mediciner.

10.7.2019

Stenrik bankir åtalas för trafficking

Den amerikanska bankiren Jeffrey Epstein, som tidigare umgåtts med Bill Clinton och Donald Trump, kan dömas till fängelsestraff på upp till 45 år om den federala domstolen dömer honom för de grova sexualbrott som han nu står åtalad för.

8.7.2019

Radiorecension: Träffsäkert men förutsägbart om den heliga modern Silvana Imam

Det råder ingen tvekan om att Silvana Imam förändrat den svenska musikindustrin och lyckats fylla ett tomrum som länge existerat inom den mansdominerade branschen. Hon har gått sin egen väg och det är något som blir väldigt tydligt i radiodokumentären Silvana Imam – En ikon i realtid.

Premium

29.6.2019

Rekordhettan stoppar inte sommaräventyrarna

Det är rekordvarmt i Frankrike just nu men Stefan Lundberg och Pirjo Houni trampar vidare.

15.6.2019

Så har betygsgränsen utvecklats i huvudstadsregionens gymnasier – datateknik populärare än tidigare vid Prakticum

Under de senaste fem åren har Gymnasiet Grankulla samskola haft den högsta betygsgränsen bland de svenskspråkiga huvudstadsskolorna. Överlag har det blivit svårare att få studieplats i huvudstadsregionens gymnasier. Också yrkesinstitutet Prakticum har flera linjer med kö.

Premium

13.6.2019

Lojo rekryterar kaplan för svenskspråkig verksamhet – hur kan kravet vara endast nöjaktiga kunskaper i svenska?

Domkapitlet vid Esbo stift har ledigförklarat tjänsten som kaplan vid Lojo församling. Det märkvärdiga är att språkkravet för den nya kaplanen är nöjaktiga kunskaper i svenska trots att uppdraget uttryckligen går ut på att betjäna den svenskspråkiga delen av församlingen.

Premium

12.6.2019

Hon är finlandssvenskan med ukrainska rötter: "Jag trodde länge att alla finländare talar svenska"

Darya Pysarenko kunde ha åkt vart som helst på språkkurs men valde Finland – och stannade.

Premium

12.6.2019

Krönika: Finländare gjorde bort sig – igen

Jag vill inte hellre vara svensk men ibland är det så otroligt pinsamt att vara finländare.

Premium

8.6.2019

STT: Sjukvårdsdistrikt misstänks ha upphandlat för tiotals miljoner euro utan konkurrensutsättning

Nyhetsbyrån STT rapporterar i dag om oegentligheter som har kommit fram i en intern utredning vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

4.6.2019

Med snabbspårväg till Esbo? Snart blir det verklighet

Huvudstadsregionens populäraste busslinje 550 behöver uppgraderas. Om byggarbetet framskrider enligt planen kan invånarna i Helsingfors och Esbo ta snabbspårvägen från Östra centrum till Kägeludden 2024.

3.6.2019

Pr-experter: Därför tog den nya regeringen spårvagnen

Renodlad pr-strategi eller en knäpp mot den förra regeringen? HBL frågade två experter hur presentationen av det nya regeringsprogrammet ska tolkas.

28.5.2019

Bioraffinaderi löser algproblemet i Östersjön – blågröna alger förvandlas till blågrönt guld

De blågröna algerna är en giftig sommarplåga som förstör vattendragen. Samtidigt kan ändå delar av alger och blåstång utnyttjas som råmaterial inom olika industrier. Raseborgsföretaget Origin by Ocean tror hårt på cirkulär ekonomi och siktar på en plats på marknaden.

Premium

28.5.2019

Bioraffinaderi löser algproblemet i Östersjön – blågröna alger förvandlas till blågrönt guld

De blågröna algerna är en giftig sommarplåga som förstör vattendragen. Samtidigt kan ändå delar av alger och blåstång utnyttjas som råmaterial inom olika industrier. Raseborgsföretaget Origin by Ocean tror hårt på cirkulär ekonomi och siktar på en plats på marknaden.

Premium

26.5.2019

Succékursen i artificiell intelligens finns nu på svenska

Om du saknar tidsfördriv under sommarlovet finns den mest populära kursen vid Helsingfors universitet nu tillgänglig också på svenska.

19.5.2019

Han var klassens värsting – numera är han framgångsrik företagare

Thomas Tallskog var lärarnas mardröm i grundskolan. I yrkesskolan lugnade han ner sig och grundade sitt första företag. Nu utvecklar han turismen i Kiruna och tillägnar sin fritid åt flugfiske.

Premium

17.5.2019

Bättre lagstiftning och ökad förståelse – så knäcker vi hatretoriken

Ärkebiskop emeritus Kari Mäkinen jämför hatretorik med våld i nära relationer och skickar ett tydligt budskap till Ständerhuset: Finland behöver uppdateringar i lagstiftningen och ett kompetenscenter som motarbetar hatretorik.

30.4.2019

Poddrecension: Droppen som fick bägaren att rinna över

The Dropout är true crime-podd om Silicon Valley och uppstartsekonomin.

Premium

26.4.2019

Vasa valde engelska i stället för svenska i skolorna: "Principfråga, ingen språkfråga"

Efter många om och men bestämde Vasa att elever i finskspråkiga skolor ska lära sig engelska, inte svenska, som första främmande språk.

24.4.2019

"Det viktigaste är att läsa igenom skattedeklarationen"

Våren är här och likaså närmar sig tidpunkten då skattedeklarationen ska skickas in. Men i år ser deklarationsprocessen lite annorlunda ut.

Premium

18.4.2019

Minderåriga rånade vuxna i centrala Helsingfors – knogjärn som vapen

Ungdomsteamet vid Helsingforspolisen utreder en misstänkt brottsserie som inträffade tidigare i april. De misstänkta brotten består av grova rån och försök till grovt rån. Enligt polisen är det fortfarande tryggt på gatorna i huvudstaden.

Premium

18.4.2019

Snart är fästingarna här – nu vill forskare ta del av dina erfarenheter

Har du anekdoter eller andra berättelser om dina möten med fästingar? Finska litteratursällskapet och forskaren Otto Latva samlar in material om finländarnas förhållande och attityder till parasitdjuret.

18.4.2019

Krönika: Ätstörda är vi allihopa – jag med och du med

Det handlar verkligen inte om damtidningar som prackar på oss dieter och bästa tricks för en plattare mage. Det handlar om att jag knappt kommer på någon i min bekantskapskrets som har ett okomplicerat och sunt förhållande till mat och sin kropp.

Premium

8.4.2019

Experter: Långa rättsprocesser orsakar lidande och försämrar rättssäkerheten

Trots olika förbättringar pågår rättsprocesserna i Finland fortfarande länge. Både Finlands Advokatförbund och forskaren Julia Korkman säger att rättssystemet kunde förbättras avsevärt med små justeringar.

Premium

26.3.2019

Tv-recension: Äntligen en inhemsk ungdomsserie som är både underhållande om trovärdig!

I Aikuiset får vi skratta åt huvudpersonens fullständigt virriga resonemang kring livet, staden och relationer. Serien fångar väldigt väl millenniegenerationens attityder.

Premium

6.3.2019

Wilfred Hildonen har flyttat jorden runt – och kan teckna en bild på en halv timme

Ifall namnet Wilfred Hildonen inte låter bekant känner du nog igen hans teckningar. Sedan 1992 har han illustrerat opinionstexterna i HBL och kan på en halv timme trolla fram en politisk skämtteckning som förhoppningsvis skapar ett befriande skratt hos läsarna.

Premium

12.2.2019

Så här ser livet ut för barn till missbrukare

Studerande vid yrkesskolan Prakticum får bättre förståelse för familjeproblem när de tittar på VR-video ur barnets perspektiv. Se videon som skildrar hur barn upplever missbruk.

Premium

24.1.2019

Tv-recension: Sexpositiva Sex Education behandlar ämnen som homofobi, hämndporr och prestationskrav

För en nordisk publik bjuder serien på en liten överraskning i form av Mikael Persbrandt som fått ett antal repliker på svenska.

Premium

22.1.2019

The Favourite och Roma storfavoriter inför Oscarsgalan

Kostymdramat The Favourite och den hajpade Netflixproduktionen Roma är bägge nominerade i tio Oscarskategorier. Black Panther blev den första superhjältefilmen som nomineras i kategorin bästa film. Skådespelaren Eero Milonoff blev utan nominering även om det spekulerats kring hans starka prestation i den svenska filmen Gräns.

10.1.2019

Ex-kuratorn: "Jag har träffat sjuåringar som funderar på karriären"

Den starka individualismen har förändrat skolan, anser Helena Tornberg som jobbade som skolkurator i 15 år. I sitt jobb har hon fått en nära inblick i skolans vardag. Digitaliseringen har medfört många positiva saker men i slutändan behöver barn och unga pålitliga vuxna som är närvarande i vardagen.

Premium

10.1.2019

Mobbningen fortfarande ett problem – "Där det finns människor finns det också problem"

Sex procent av eleverna i grundskolans åttonde och nionde klasser utsätts regelbundet för mobbning i Finland. Vid Grundskolan Norsen i Helsingfors satsar man hårt på förebyggande verksamhet med vänelever och en pinfärsk skolcoach.

Premium

3.1.2019

Utan el med ett litet spädbarn: "Stormen har visat samhällets bästa sidor"

Politikern Wille Valves familj har varit utan el i mer än 30 timmar efter stormen som drog över Åland mellan tisdagen och onsdagen. Med hjälp från grannar och vänner rullar vardagen på nästan normalt.

Premium

28.12.2018

Kampen om Lappviken fortsätter: ”Vadå idétävling, hela området är en enda idé!”

Mellandagarna i Lappvikens sjukhus blev annorlunda än väntat. För underhyresgästen Klaus Welp handlar det om en utdragen tvist medan Tiina Tikkanen säger att tanken om en idétävling är fullständigt befängd. Inte heller stadsmiljönämndens medlem Tuomas Rantanen är nöjd med beslutet att säga upp hyresavtalen med de nuvarande hyresgästerna.

27.12.2018

Staden sade upp hyresgästernas avtal i Lappviken

Kooperativet Tilajakamo och det icke-vinstdrivande företaget Lappvikens källa hann vara verksamma i Lappvikens sjukhusområde i tre år. På torsdagen sade Helsingfors stad upp deras hyresavtal.

24.12.2018

2018: Det här var årets bästa tv-serier

Italienska Ferrante-filmatiseringen och flera norska serier. HBL:s journalister utnämner sina favoritserier från året som gått, och tipsar samtidigt om sevärt under helg- och mellandagar.

Premium

22.12.2018

"Bygg ett lock på Västerleden och rädda Lappviken"

Aktivisten Teemu Lehto drömmer om ett lugnt och stillsamt paradis i Lappviken i Helsingfors. Det som hindrar honom och många andra från att njuta av det gamla sjukhusområdet är oljudet från Västerleden och stadens planer att höja hyrorna.

Premium

19.12.2018

Stödet till Svenska Teatern skärs ner efter ny beredning i rask takt

Svenska Teatern förlorar tiotusentals euro nästa år. I stället vill staden stödja nya aktörer och fria grupper. – Staden tar från den svenskspråkiga kulturen och det är inte alls sagt att pengarna går till en annan svenskspråkig verksamhet, säger Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Premium

19.12.2018

Många jultraditioner är farliga för sällskapsdjuren

Vi betraktar sällskapsdjuren som familjemedlemmar och belönar dem gärna med extra godbitar och gåvor kring julen. HBL sammanställde en lista över saker att beakta då man firar jul tillsammans med djur.

Premium

12.12.2018

Ögonvittnen har oftare fel än rätt – rättssäkerheten förbättras på Heureka

Att identifiera en främmande person är överraskande svårt. HBL fick följa med när en polis, en åklagare och en domare testade sina förmågor som ögonvittnen.– Inte ens vi är särskilt duktiga på det här, säger kriminalkommissarie Thomas Elfgren vid Centralkriminalpolisen.

Premium

5.12.2018

Anna Rosling till HBL: ”Det är lite förnedrande att jämföra högutbildade människor med apor”

När hon var ung ville Anna Rosling skapa komplicerade och svåra finkulturella verk men i dag gör hon det motsatta. Numera vill hon göra det svåra begripligt och efterlyser ödmjukhet och nyfikenhet.

Premium