Laura Klingberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

12.2.2019

Så här ser livet ut för barn till missbrukare

Studerande vid yrkesskolan Prakticum får bättre förståelse för familjeproblem när de tittar på VR-video ur barnets perspektiv. Se videon som skildrar hur barn upplever missbruk.

Premium

24.1.2019

Tv-recension: Sexpositiva Sex Education behandlar ämnen som homofobi, hämndporr och prestationskrav

För en nordisk publik bjuder serien på en liten överraskning i form av Mikael Persbrandt som fått ett antal repliker på svenska.

Premium

22.1.2019

The Favourite och Roma storfavoriter inför Oscarsgalan

Kostymdramat The Favourite och den hajpade Netflixproduktionen Roma är bägge nominerade i tio Oscarskategorier. Black Panther blev den första superhjältefilmen som nomineras i kategorin bästa film. Skådespelaren Eero Milonoff blev utan nominering även om det spekulerats kring hans starka prestation i den svenska filmen Gräns.

10.1.2019

Ex-kuratorn: "Jag har träffat sjuåringar som funderar på karriären"

Den starka individualismen har förändrat skolan, anser Helena Tornberg som jobbade som skolkurator i 15 år. I sitt jobb har hon fått en nära inblick i skolans vardag. Digitaliseringen har medfört många positiva saker men i slutändan behöver barn och unga pålitliga vuxna som är närvarande i vardagen.

Premium

10.1.2019

Mobbningen fortfarande ett problem – "Där det finns människor finns det också problem"

Sex procent av eleverna i grundskolans åttonde och nionde klasser utsätts regelbundet för mobbning i Finland. Vid Grundskolan Norsen i Helsingfors satsar man hårt på förebyggande verksamhet med vänelever och en pinfärsk skolcoach.

Premium

3.1.2019

Utan el med ett litet spädbarn: "Stormen har visat samhällets bästa sidor"

Politikern Wille Valves familj har varit utan el i mer än 30 timmar efter stormen som drog över Åland mellan tisdagen och onsdagen. Med hjälp från grannar och vänner rullar vardagen på nästan normalt.

Premium

28.12.2018

Kampen om Lappviken fortsätter: ”Vadå idétävling, hela området är en enda idé!”

Mellandagarna i Lappvikens sjukhus blev annorlunda än väntat. För underhyresgästen Klaus Welp handlar det om en utdragen tvist medan Tiina Tikkanen säger att tanken om en idétävling är fullständigt befängd. Inte heller stadsmiljönämndens medlem Tuomas Rantanen är nöjd med beslutet att säga upp hyresavtalen med de nuvarande hyresgästerna.

27.12.2018

Staden sade upp hyresgästernas avtal i Lappviken

Kooperativet Tilajakamo och det icke-vinstdrivande företaget Lappvikens källa hann vara verksamma i Lappvikens sjukhusområde i tre år. På torsdagen sade Helsingfors stad upp deras hyresavtal.

24.12.2018

2018: Det här var årets bästa tv-serier

Italienska Ferrante-filmatiseringen och flera norska serier. HBL:s journalister utnämner sina favoritserier från året som gått, och tipsar samtidigt om sevärt under helg- och mellandagar.

Premium

22.12.2018

"Bygg ett lock på Västerleden och rädda Lappviken"

Aktivisten Teemu Lehto drömmer om ett lugnt och stillsamt paradis i Lappviken i Helsingfors. Det som hindrar honom och många andra från att njuta av det gamla sjukhusområdet är oljudet från Västerleden och stadens planer att höja hyrorna.

Premium

19.12.2018

Stödet till Svenska Teatern skärs ner efter ny beredning i rask takt

Svenska Teatern förlorar tiotusentals euro nästa år. I stället vill staden stödja nya aktörer och fria grupper. – Staden tar från den svenskspråkiga kulturen och det är inte alls sagt att pengarna går till en annan svenskspråkig verksamhet, säger Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Premium

19.12.2018

Många jultraditioner är farliga för sällskapsdjuren

Vi betraktar sällskapsdjuren som familjemedlemmar och belönar dem gärna med extra godbitar och gåvor kring julen. HBL sammanställde en lista över saker att beakta då man firar jul tillsammans med djur.

Premium

12.12.2018

Ögonvittnen har oftare fel än rätt – rättssäkerheten förbättras på Heureka

Att identifiera en främmande person är överraskande svårt. HBL fick följa med när en polis, en åklagare och en domare testade sina förmågor som ögonvittnen.– Inte ens vi är särskilt duktiga på det här, säger kriminalkommissarie Thomas Elfgren vid Centralkriminalpolisen.

Premium

5.12.2018

Anna Rosling till HBL: ”Det är lite förnedrande att jämföra högutbildade människor med apor”

När hon var ung ville Anna Rosling skapa komplicerade och svåra finkulturella verk men i dag gör hon det motsatta. Numera vill hon göra det svåra begripligt och efterlyser ödmjukhet och nyfikenhet.

Premium

5.12.2018

Här kommer hemtestet för fästingburna sjukdomar

Tillsammans med sin forskningsgrupp har Leona Gilbert utvecklat ett test för att upptäcka många olika fästingburna mikrober på en gång. Om allt går enligt planen kan finska konsumenter köpa hemtestet nästa sommar.

Premium

10.11.2018

Vad går församlingsvalet ut på? Här hittar du all relevant information

Om en dryg vecka ordnas församlingsvalet och i dag är den sista dagen att förhandsrösta. Även om en betydande andel av finländarna fortfarande hör till den evangelisk-lutherska kyrkan är det få som är insatta i församlingsvalet, kyrkofullmäktige och församlingsråden.

9.11.2018

Därför äter vi hellre sallad i smalt sällskap

Efter att ha observerat matgäster på en österbottnisk restaurang kom forskaren Mats Ekman fram till att vårt beteende påverkas av vårt lunchsällskap. Det sociala trycket att vara nyttig och hälsosam får oss att välja en sallad även om vi hellre kanske skulle äta något annat.

27.10.2018

Maria Sundblom Lindberg: Parförhållandets tid är nu – se video

Flera av hennes kolumner finns bland HBL:s mest lästa artiklar i år. Prästen och terapeuten Maria Sundblom Lindberg tror inte att populariteten bygger på hennes egenskaper som skribent – utan på att hon pekar ut problem som många känner igen.

27.10.2018

Video: Rafael Donner: Prestationssamhället har skördat ett nytt offer

Under det senaste året har Rafael Donner varit en av de mest uppmärksammade finlandssvenskarna, inte minst tack vare de två böckerna som han gett ut. Men nu tänker han ta en ordentlig paus från skrivandet.

12.10.2018

Helsingforsfullmäktige: Rasister får inte demonstrera nära skolor

I fortsättningen får rasistiska demonstrationer inte ordnas i närheten av Helsingforsskolorna. Det beslöt stadsfullmäktige tidigare i veckan.

28.9.2018

Aborträtten är inte direkt hotad i Finland men lagen borde uppdateras

Ungefär 400 demonstranter samlades utanför Riksdagshuset för att uttrycka sitt missnöje över att majoriteten av riksdagen inte verkar betrakta rätten till säkra aborter som en mänsklig rättighet.

21.9.2018

Experter svarar: Ska friska personer ta influensavaccinet?

Efter att skolåret kommit i gång och barnen börjat på dagis börjar olika sjukdomar ofta spridas. Men en lindrig höstförkylning ska inte förväxlas med influensan. HBL talade med två experter som sammanfattar allt du behöver veta om influensa.

19.9.2018

Slut med avklädning på gulnäbbsintagning: "Mycket har hänt sedan i fjol"

Ett tryck att dricka alkohol och förnedrande ritualer – element inte okända på insparken till högskolorna. Men sedan förra höstens Metoo-upprop har flera studentkårer sett över sina direktiv för gulnäbbsintagningar och fester. Särskilda jämställdhetsombud blir också vanligare.

19.9.2018

Tv-recension: Ett gott försök är bättre än inget alls

Efter fjolårets Metoo-upprop är läget ypperligt för en radikal serie som skarpt kritiserar skönhetsideal, kvinnoförtryck och prestationssamhället, men tyvärr lyckas inte Dietland dra nytta av det.

17.9.2018

Från framgång på Nokia till konkurs – Annu Palmu förlorade allt men vägrar vara bitter

Hon gick från en framgångsrik Nokiadirektör till medellös företagare. Annu Palmu har en hel del att säga om hur det är att vara företagare i Finland och hon kritiserar också makten som koncentrerats till jurister.

16.9.2018

Karen Dolva utvecklar empatisk teknologi: "Jag vill visa att det är möjligt att vara framgångsrik och snäll"

Hon är en framgångsrik ung entreprenör i en väldigt mansdominerad bransch. Norska Karen Dolva vill bevisa att teknologi kan vara något vänligt och empatiskt och inte enbart sikta på att göra produktiva människor ännu effektivare.

1.9.2018

HBL på plats på festivalen där män är portförbjudna

Vid första ögonkastet ser allt ut som vilket som helst urbant sommarevenemang men precis som namnet avslöjar är Statementfestivalen, där cis-män inte är välkomna, ett ställningstagande och en motreaktion.

25.8.2018

Han odlar vattenmelon i Finland: "Jag hinner inte svara på alla förfrågningar"

Esa Rannikko odlade sina första vattenmeloner sommaren 1997. I dag upptar melonerna cirka 2,5 hektar av hans odlingar i Halikko utanför Salo. Den ovanligt varma sommaren har skapat en rekordstor efterfrågan på närodlad vattenmelon.

15.8.2018

Hon gör konst av sexuella trakasserier – "Männen tror att de får göra vad som helst"

Konstnären Isabella Chydenius utsätts dagligen för trakasserier. Hon började fotografera platserna där det sker och kallar projektet #didnotaskforit.– Det är fortfarande ett väldigt vanligt försvar bland gärningsmännen att hävda att offret ville bli behandlad så och det är absurt.

14.8.2018

Personalbrist på dagis oroar föräldrar i Helsingfors: "Tas inte på allvar"

Samtidigt som Helsingfors stad vill att fler barn omfattas av småbarnspedagogiken råder det personalbrist på många daghem. För att barnen ska ha en så stark trygghetskänsla som möjligt önskar föräldrar långvariga anställningsförhållanden, dagispersonalen i sin tur vill ha bättre löner.

11.8.2018

Helsingfors skolor ändrar bedömningen – fokus på barnens egna reflektioner

Helsingfors inför så kallad portföljpedagogik i grundskolorna. Bedömningen ska fokusera mera på reflektion och diskussion än på själva betyget.– Den modell som vi haft i bedömningen var kanske lite gammaldags, säger undervisningschef Niclas Rönnholm.

9.8.2018

Muminmuggen slutsåld – Moomin Characters svarar på kritik

Vid midnatt släppte Arabia den unika muminmuggen till Tove Janssons ära, den 9 augusti är nämligen konstnärens födelsedag. Även om muggen är slutsåld i alla affärer finns det gott om försäljare på olika nätauktioner.

9.8.2018

Polisen förbereder sig inför knivdådets årsdag: "Ingen orsak till oro"

Åtminstone tre demonstrationer ordnas i Åbo lördagen den 18 augusti, då det gått ett år sedan terrordådet. Polisen anser att det bästa sättet att hedra minnet av knivattackens offer är att inte ge plats åt populistiska agendor.

6.8.2018

Kristina Roth är en målmedveten superkvinna som ogillar att tala om pengar

På knappt ett år har techmiljonären Kristina Roth lyckats skapa en exklusiv kvinnooas på sin holme utanför Snappertuna, men att bygga upp ett världsomfattande nätverk för kvinnor kräver mer än bara vackra bilder och inspirerande citat.

4.8.2018

Kristina Roth är en målmedveten superkvinna som ogillar att tala om pengar

På knappt ett år har tyskamerikanska techmiljonären Kristina Roth lyckats skapa en exklusiv kvinnooas på sin holme utanför Ekenäs, men att bygga upp ett världsomfattande nätverk för kvinnor kräver mer än bara vackra bilder och inspirerande citat.

29.7.2018

Sommarjobbet blev en besvikelse för Ellinor – "Skulle jag ha vetat hur det blir hade jag knappast tagit emot jobbet"

Inställda arbetspass, inget arbetsavtal och andra uppdrag än överenskommet. Men arbetsgivaren menar att det rör sig om ett enskilt fall där flera misstag skett.

25.7.2018

Kallt vatten och frusna morötter – så klarar Osmo och Tarmo av hettan

Finska lapphundarna Osmo och Tarmo är vanligtvis livliga typer som älskar hundparken vid Torkelsbacken. Så länge värmeböljan håller i är bröderna tvungna att nöja sig med korta promenader och stillsamma lekar inomhus.

23.7.2018

"Rosa skatt" är ingen myt – kvinnors vardagsprylar kostar mer

På många sätt hör Finland till de mest jämställda länderna i världen. Trots det visar HBL:s test att vardagsprylar som marknadsförs för kvinnor kan kosta betydligt mer än motsvarande produkter som marknadsförs för män.

18.7.2018

Djurskyddsförening ifrågasätter kräftskivan som tradition

Kräftskivan hör till sommarens höjdpunkter för många men traditionen är problematisk. Helsingfors djurskyddsförening (Hesy) föreslår ett förbud på att koka obedövade kräftor. I så fall borde vi helt och hållet avstå från att äta kräftor, säger kräftforskaren.

18.7.2018

HBL rangordnar toppmöten i Helsingfors: "1975 ligger i en alldeles egen särklass"

Måndagens toppmöte var inte första gången som Rysslands och USA:s statschefer möttes i Helsingfors. HBL bad docenten i politisk historia Juhana Aunesluoma vid Helsingfors universitet analysera och rangordna toppmötena utifrån deras betydelse och innebörd.

16.7.2018

Expert: Trump klarar sig inte mot Putin

Det som gör dagens möte mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin unikt är att väst har aldrig tidigare gått till ett möte från ett motsvarande underläge, uppskattar forskaren Suvi Kansikas.

16.7.2018

"Jag vill att människor vet att det här inte är okej med mig"

Att läsa Migris asylbeslut får Lina Teir att må fysiskt illa men att umgås med människor som delar hennes världssyn ger henne tröst. I stället för att debattera om feminismen gått för långt eller vem som håller med #metoo-uppropet borde vi mötas i gråzonen tycker hon.

11.7.2018

Förälder besviken på konfirmationsläger – "Som från ett annat århundrade"

Konfirmanderna delades i grupper enligt kön och stämningen var sträng och konservativ. Så upplevde en förälder konfirmationslägret som ordnades av Johannes församling.De tre svenskspråkiga Helsingforsförsamlingarna anordnar alla sina konfirmationsläger på Lekholmen – men lägren skiljer sig från varandra.

9.7.2018

Tv-recension: När skämten inte längre är roliga

Årets Pride gick redan men Hannah Gadsbys ståuppföreställning "Nanette" är mer aktuell än någonsin. Förutom småroliga anekdoter och intima skämt bjuder Gadsby på knivskarpa iakttagelser om samhället och humor.

4.7.2018

Misstänkt miljöbrott på golfbana i Vanda – företaget nekar

Vanda stad har i tisdags hävt arrendeavtalet med Vantaan Golfpuisto, som driver en golfbana i Petikko. Staden har polisanmält schaktningsentreprenören och anklagar Golfpuisto för avtalsbrott.

2.7.2018

Anders Borg: Finland är betydligt starkare än vad jag hade trott

Den före detta svenska finansministern Anders Borg ser inte att Sverigedemokraterna skiljer sig så mycket från de övriga partierna. Han tror att problemet med SD löser sig själv om Moderaterna och Socialdemokraterna klarar av ett blocköverskridande regeringssamarbete.

22.6.2018

AI kan översätta hundra olika språk men förstår inte att blommor doftar gott

Artificiell intelligens (AI) saknar fortfarande ett sunt förnuft – men det betyder inte att den är värdelös. Det säger neurovetaren och AI-forskaren Greg Corrado i en intervju med HBL. Han är en av grundarna av Googles forskningsavdelning Google Brain.

20.6.2018

USA skiljer barn från sina föräldrar – profilfråga för Trump

Den skärpta migrationspolitiken i USA har lett till kaos vid gränsen mot Mexiko. Nu sprids skärrande material på gråtande barn som skiljs åt från sina föräldrar och förs till tillfälliga boenden medan föräldrarna väntar på åtal.

11.6.2018

Historisk torka: Ölflaskor och yxor kan orsaka bränder

Tänd inte ens en cigarett om du rör dig ute i naturen. Efter en ovanligt varm och lång nederbördsfri period är marken torr och extra känslig för bränder. Brandinspektör Timo Kouki uppmanar alla att plocka upp skräp och försäkra sig om att små gnistor inte flyger omkring.

7.6.2018

Språkbruk är maktbruk: "Vi har ingen skyldighet att fungera på ett visst sätt"

En svensk kampanj uppmärksammar de funktionsnedsattas position i samhället och utmanar och ifrågasätter vår syn på människor med funktionsvariationer.