Laura Klingberg

Laura Klingberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

15.1.2021

Bilar kan flyttas utan flyttningsuppmaning för att snöröjningen ska fungera

Efter snöstormen Toini ligger en mängd snö på gatorna i Helsingfors. Staden uppger att man dumpar cirka 2 000 lass snö på snötipparna varje dag.

15.1.2021

Handbollsordförande: "Risk för att unga aldrig återvänder till hobbyverksamheten"

På fredagen blev det klart att hobbyverksamheten för barn och unga fortfarande begränsas i huvudstadsregionen på grund av det rådande epidemiläget. På handbollslaget Dicken anser man att situationen är besvärlig.

Premium

15.1.2021

Annaleena Hakola säljer soffor som aldrig förr och de är inte beige

Det var ingen självklarhet för formgivaren Annaleena Hakola att hon skulle ta över familjeföretaget. Men efter att ha suttit som vd för möbeltillverkaren Hakola i ungefär ett halvt år har hon kommit till insikten att företagsledare är precis vad hon vill vara.

Premium

8.1.2021

Läkare hävdar: Droger kan revolutionera psykvården men lagstiftningen sätter käppar i hjulen

Användningen av psykedelier, det vill säga hallucinogena droger, i vården är ett eldfängt ämne. Läkaren Antti Hupli hör till skeptikerna som bytt sida och som i dag anser att psykedelier, rätt använda, kan förbättra livskvaliteten för patienter med svår depression och kroniskt posttraumatiskt stressyndrom.

Premium

1.1.2021

Så här var året 2020 på internet

2020 har i många avseenden varit ett väldigt exceptionellt år. Även om vi fått uppleva många dystra händelser har det faktum att en betydande andel av världens befolkning suttit hemma vid sina datorer och telefoner resulterat i en massa roliga skämt och memes. HBL summerar året som gått med fokus på internetkultur.

Premium

29.12.2020

Det här hände 2020 – året då ett hundra nanometer litet virus tvingade en hel värld på knä

Våldsamma demonstrationer i Belarus och USA, britterna tog klivet ut ur EU, Finlands finansminister tvingades avgå. Och mycket mera. Och så var det året med coronaviruset. HBL:s redaktion har sett tillbaka på året som gick och bjuder här på ett urval bilder över årets större händelser.

Premium

27.12.2020

Världens största telefontillverkare ligger i mitten av ett globalt handelskrig – men Europadirektören ser inga orosmoln

Med en global marknadsandel på nästan 20 procent är Huawei en stortillverkare att räkna med gällande smarttelefoner. Under hösten har bolaget varit aktuellt på grund av handelsstriden som tagit ny fart, nu också i Norden.

Premium

22.12.2020

Kyrkoherde håller öppet hus trots pandemin – men bara om alla är friska

För fjärde året i rad motarbetar familjen Björk ensamhet genom att bjuda in främlingar till sitt hem på julafton. På grund av coronarestriktionerna är det också möjligt att dricka glögg med familjen via Zoom.

22.11.2020

Här är söndagens händelseförlopp – Viking Grace har anlänt till Åbo

Viking Line meddelade på söndag vid lunchtid att myndigheterna och klassningssällskapet Lloyds gett tillåtelse för Grace att för egen maskin köra till Åbo med kvarvarande resenärer från Finland. Fartyget anlöpte hamnen i Åbo vid klockan 20 på söndagskvällen.

21.11.2020

Viking Grace gick på grund – här är lördagens händelseförlopp

Viking Grace gick på grund utanför Mariehamn strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen. Passagerarna övernattar ombord på fartyget. Här kan du läsa direktrapporteringen om händelserna.

20.11.2020

Tv-recension: Den här serien kan du gott skippa i höst – Emily in Paris imponerar inte

Strömningstjänsten Netflix har gott om pengar att experimentera med olika koncept. Varför de har gått med på att producera en så här korkad serie är däremot ett mysterium.

Premium

19.11.2020

Skolan och orealistiska skönhetsideal stressar unga vuxna: "Kvinnor ska ha perfekt kropp och perfekt hår"

HBL talade med tre unga vuxna och frågade hur de egentligen mår. I allmänhet mår unga finlandssvenskar bra, men stundvis lider många av prestationsångest och framtidsoro.

19.11.2020

Kulturkväll med Kotka Svenska Samskola – följ del 3 i "10 min live" med start klockan 18

Är den ultimata finlandssvensken en sköntalande kock som seglar runt på Ålands hav och kan “Helan går” utantill? Hurdan är den riktiga finlandssvensken? Vad vet folk egentligen om finlandssvenskar? Finns det finlandssvenskar på språköar som Kotka? Åtminstone i Kotka svenska samskola (KSS)! Allt detta får du svar på i dag klockan 18.00 i “Kulturkväll med KSS”.

18.11.2020

Finland deporterade åtta judar till Nazityskland – snart har de alla en snubbelsten i Helsingfors

I nästan 30 europeiska städer finns över 70 000 snubbelstenar till minnet av förintelsens offer. Helsingfors fick sina nyaste minnesmärken i början av november.

Premium

5.11.2020

Snart står valresultatet klart men vad händer sedan? Professor svarar på tre viktiga frågor

Presidentvalet i USA är tills vidare oavgjort men Joe Biden leder med 39 elektorer. Professor Benita Heiskanen vid Åbo universitet säger att den största skillnaden mellan kandidaterna är deras handlingssätt.

Premium

4.11.2020

Live från USA: Trumps försprång i Pennsylvania krymper fort

Vem som kommer att styra USA de kommande fyra åren hänger nu på några få delstater där rösterna fortfarande räknas. Om Joe Biden håller ledningen i Arizona räcker det med seger i antingen Nevada, Georgia, North Carolina eller Pennsylvania för att säkra presidentposten. Men Donald Trump har fortfarande en liten chans att bli omvald.

2.11.2020

HBL-guide: Följ presidentvalet i USA i dessa kanaler

HBL frågade två USA-kännare om presidentvalet i USA. Här kommer några tips för den som vill följa varje liten händelse under den spännande valdagen och -natten.

9.10.2020

Rekommendation i huvudstadsregionen: Max 20 personer på privata tillställningar

Epidemiläget inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har blivit sämre, men enligt avdelningsöverläkare Veli-Jukka Anttila är situationen ännu inte lika allvarlig som i våras. Huvudstadsregionens koordineringsgrupp rekommenderar nu att inga privata tillställningar för över 20 personer ordnas.

9.10.2020

HUS: Testkapaciteten i Nyland på bra nivå, testsvar inom två dagar – läs direktrapporteringen från HUS info här

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS håller coronavirusinfo i dag klockan 12.

7.10.2020

Jobbigt problem lokaliserat i Coronablinkern – skickar inte nödvändigtvis notifikation om exponering

Förra veckan upptäcktes att Coronablinkern inte nödvändigtvis skickar ut en notifikation efter att användare exponerats för viruset under en längre tid. Enligt utvecklaren Solita har man lokaliserat problemet och användarna kan förvänta sig en lösning inom de närmaste veckorna.

4.10.2020

Omfattande undersökning visar: 42 procent av flickor i Finland har utsatts för trakasserier på nätet

En omfattande undersökning som organisationen Plan International låtit göra visar att flickor som tillhör marginaliserade grupper löper en särskilt stor risk att utsättas för trakasserier på nätet. Många flickor undviker också sociala medier på grund av trakasserierna.

Premium

1.10.2020

Krönika: Det är motbjudande att rosa färgen förknippas med bröstcancer

Inget som har med bröstcancer att göra är särskilt rosa, gulligt eller ljuvligt.

Premium

22.9.2020

Loppet är inte kört – EU kan ännu bli en digital stormakt

Människor och demokratiska värderingar ska ligga i fokus när EU försöker utmana stormakterna USA och Kina inom artificiell intelligens.

Premium

22.9.2020

Högsta domstolen: Nordiska motståndsrörelsens verksamhet måste upplösas

Nordiska motståndsrörelsens verksamhet strider på ett väsentligt sätt mot lagen och måste därför upplösas, enligt Högsta domstolens beslut. Forskaren Tommi Kotonen säger att den nazistiska organisationen redan har förberett sig på ett förbud, och aktivitet har flyttat till andra rörelser.

21.9.2020

Flera hål i skrovet, olycksrapport kan dröja till sommaren – det här vet vi nu om Amorellas grundstötning

Det har uppstått hål i olika storlek i Amorellas skrov, bekräftar Viking Line efter söndagens grundstötning. Nu ska händelseförloppet utredas med hjälp fartygens svarta låda, navigeringsinformation och besättningen. Den slutliga olycksrapporten kan dröja fram till nästa sommar.

Premium

18.9.2020

Arkitektens familj om rivningshotade TF-huset: "Enastående hus – hade hoppats att det inte rivs"

Camilla och Mikael Moberg är inte glada då de får höra om planerna att riva Teknologföreningens klubbhus Urdsgjallar i Otnäs. För dem handlar det inte enbart om att byggnaden är deras pappa Kurt Mobergs främsta verk.

Premium

18.9.2020

Nättjänster blir allt vanligare när människor söker hjälp mot våld i nära relationer

Allt fler finländare söker upp hjälp mot våld i nära relationer via olika chattar och nättjänster. Enligt Förbundet för mödra- och skyddshem har antalet chattdiskussioner blivit sexfaldigt fler i år.

9.9.2020

Snart kan Helsingforsbor lämna in sina förslag – staden delar ut nästan 9 miljoner euro

Projektet Omastadi, som förverkligar stadsbornas önskemål, visade sig vara en succé och därför har Helsingfors stad förlängt följande omgång av medborgarbudgetar.

7.9.2020

Så ser coronasituationen ut i Finlands grannländer och i Norden

Ingen andra våg i Finland – åtminstone hittills. Det säger de främsta smittskyddsexperterna och epidemiologerna. I grannländerna och övriga delar av Norden ser coronasituationen väldigt varierande ut.

4.9.2020

Krönika: Doomscrolling, eller våren då jag slutade läsa nyheter

I flera års tid har jag knarkat nyheter och haft som målsättning att vara så på hugget som bara möjligt. Men i våras fick nyheterna mig att må så illa att jag måste sluta.

Premium

11.8.2020

Polisen klar med förundersökningen kring kokaincontainern i Karamalmen

I mitten av december i fjol bröt sig fem maskerade män in i ett kemikalielager i Esbo och gick till attack mot en lastbilsförare som höll på att lossa en container. Senare samma dag ägde en stor polisoperation rum vid Olympiaterminalen i Södra hamnen i Helsingfors.

9.8.2020

Tröskeln att använda stimulerande medel har sjunkit i Finland – därför ökar amfetaminanvändningen i huvudstadsregionen

Finländare dricker fortsättningsvis alkohol och röker cannabis men under den senaste tiden är det framför allt användningen av amfetamin som har ökat. Det märks både i avloppsvattnet och i brottsstatistiken. Också under coronavåren har det funnits gott om amfetamin på marknaden.

6.8.2020

Myndigheternas coronavirusinfo: "Om epidemiläget trappas upp måste strängare åtgärder diskuteras"

Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd THL höll en presskonferens om coronavirusläget i Finland på torsdagsförmiddagen. Trots flera nya konstaterade fall av coronaviruset är läget rätt stabilt i landet.

1.8.2020

Riikka Suominen: "Påtvingad monogami och tvåsamhet gör oss ofta olyckliga – i ett öppet samhälle kan fri kärlek vara en lösning"

Nej, journalisten Riikka Suominen skrev inte en fackbok om klimatförändringen såsom många hade väntat. I stället blev det en bok om olust, öppna förhållanden och frihet. Suominen hade fått nog av den enformiga och konservativa synen på relationer.

Premium

28.7.2020

WHO: Covid-19 är den allvarligaste krisen vi någonsin upplevt

Medan epidemiläget ser förhållandevis stabilt ut i Finland ökar smittspridningen ute i världen. Generaldirektören för Världshälsoorganisationen WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, sade på måndagen att covid-19 är den allvarligaste hälsokrisen som organisationen någonsin varit med om.

24.7.2020

Poddrecension: Fenomenal låtskrivare eller CIA-agent?

Den grävande journalisten Patrick Radden Keefe visar med sin podd "Wind of Change" att populärkultur och underrättelseverksamhet är en ypperlig kombination. Slopa sommardeckaren och lyssna på den här podden i stället!

Premium

24.7.2020

I Esbo stjäls mera cyklar än på andra håll i Västnyland – köpcentrum särskilt lockande för tjuvarna

I hela Västnyland har antalet cykelstölder ökat med fyrtio procent jämfört med i fjol. Det är framför allt i Esbo som många blivit av med sin cykel, uppger polisen.

17.7.2020

Arno Solin vill göra våra smarttelefoner ännu smartare med hjälp av maskininlärning

De flesta av oss kanske betraktar statistiska och matematiska metoder som komplicerade och lite tråkiga. Men AI-forskaren Arno Solin säger att hans jobb faktiskt är väldigt kreativt. Han har alltid gillat problemlösning och ägnar sin arbetstid åt att skapa lösningar som gör vår vardag ännu smidigare.

10.7.2020

Sverige anmält till Europadomstolen för brott mot sverigefinska barns rättigheter

Hösten 2018 ska en gymnastiklärare vid en skola i Västerås ha förbjudit sverigefinska barn att tala finska under en utflykt. Nu ska Europadomstolen ta ställning i frågan.

9.7.2020

Ökad närvaro och nya responstider för polisen– "Responstiden kan inte vara densamma på landsbygden som i storstäderna"

Polisstyrelsens arbetsgrupp har utrett hurdana responstider som kan förväntas av polisen på olika håll i landet. Den starka urbaniseringen innebär att det är svårare att säkerställa samma servicenivå i glesbygden som i städerna och tätorterna.

8.7.2020

Haavisto vill inte kommentera brottsmisstankar

Riksdagens grundlagsutskott har fått ta del av förundersökningsprotokollet om brottsmisstankarna kring utrikesminister Pekka Haavistos förfarande i al-Hol-ärendet. Enligt Helsingin Sanomat misstänker polisen utrikesministern för två olika brott.

8.7.2020

Grekland lockar finländare trots coronapandemin – nästan alla av sommarens paketresor slutsålda

I mitten av juli kan finländare åka på paketresor till Grekland. Enligt Aurinkomatkat och Tui är så gott som alla av sensommarens solsemestrar slutsålda.

13.6.2020

Halla-aho om den kontroversiella publikationen: "Vi visste inte att boken innehöll sådant material"

Sannfinländarnas partifullmäktige möttes på lördagen för att bland annat planera sin strategi i kommunalvalet och välja ny partifullmäktige. Partiordförande Jussi Halla-aho kommenterade de turbulenta veckorna inom partiet.

4.6.2020

EU-ministerutskottet: Finland kan inte godkänna kommissionens förslag till återhämtningspaket som sådant

Regeringens EU-ministerutskottet tog ställning till EU-kommissionens massiva återhämtningspaket på torsdagen. Finland kräver att paketet ska krympa och i första hand utgöras av lån.

3.6.2020

Regeringen ger ingen allmän rekommendation om att bära munskydd

Efter att ha hört experter från flera olika myndigheter har regeringen kommit fram till att det inte finns skäl att ge någon allmän rekommendation om munskydd.

23.5.2020

Tiktok är också annat än bara lustiga danskoreografier – nu har de vuxna hittat tjänsten

Vuxna användare börjar så småningom hitta den kinesiska videotjänsten Tiktok. Många företag ser också Tiktok som en outnyttjad marknad och en kanal att nå ut till yngre konsumenter.

21.5.2020

Den inofficiella symbolen för coronapandemin – bananbrödet

Den är lagom söt, saftig och enkel att tillreda. Dessutom är ingredienserna förmånliga, sådana som ofta finns i skafferiet. Inte undra på att många bakar "banana bread" just nu. Men i själva verket är banankakan ett gammalt påhitt.

12.5.2020

Också eftermiddagsverksamheten kommer i gång på torsdag

Precis som skolorna öppnar också eftermiddagsverksamheten sina dörrar på torsdag. I huvudstadsregionen hoppas man på vackert väder under läsårets sista veckor eftersom barnen ska tillbringa största delen av tiden utomhus.

30.4.2020

Många återvänder gärna till närundervisning – "viktigt få träffa lärare och kompisar "

Efter flera veckor av distansundervisning återvänder eleverna snart till skolan. HBL har frågat några familjer i huvudstadsregionen hur det känns att återgå till närundervisning.

Premium

30.4.2020

Första maj utan politiker på torgen – här lyssnar du på deras tal i år

Den som är intresserad av partiledarnas och fackorganisationernas budskap får i de flesta fall lov att klicka in sig på Facebook.