Laura Klingberg

Laura Klingberg

Reporter

Senast publicerade artiklar

3.4.2020

Fästingarna har vaknat och är aktiva – fästingbussen erbjuder nu drive-in-vaccinering

Coronaviruset känns för många som det främsta hotet just nu men när dagstemperaturerna stiger vaknar också fästingarna. Den milda vintern kan leda till rekordmånga fästingar i år.

31.3.2020

Därför fick en del lördagens myndighetsmeddelande endast på finska

HBL ringde de stora mobiloperatörerna för att utreda hur utskicket gick till och vad det kan bero på att en del fått meddelandet på ett språk medan andra fått samma information på tre olika språk.

Premium

28.3.2020

Inget behov av att desinficera allmänna platser i Helsingfors – åtminstone inte i nuläget

Vi kommer knappast att få se folk i skyddsdräkter spruta desinficeringsmedel på allmänna platser i Helsingfors. Staden följer noggrant med framfarten av coronaepidemin men just nu ser vardagen nästan normal ut för stadsmiljösektorn.

22.3.2020

HBL tipsar: Så skiljer sig de olika apparna för videosamtal

Skype är bekant för många men känner du till Zoom, Facetime och Hangouts Meet?

21.3.2020

Kinesiska experter dömer ut Italiens åtgärder

Kinesiska experter på smittspridning är förfärade över vad de har bevittnat under sitt besök i Italien.– De har fortfarande fester på hotellen, konstaterar Yang Huichuan häpet.Han förordar mycket strängare italienska åtgärder för att få bukt med spridningen.

20.3.2020

Borde vi hellre tala om fysisk distansering?

På en vecka har så kallad social distansering blivit en del av allas vardag. Men själva begreppet kan uppfattas som missvisande.

17.3.2020

Tjocka böcker oberoende av genre gick åt på biblioteken

Deckare, spänning och klassisk skönlitteratur. Men också persisk poesi, fantasy och manga. Det är inte bara Netflix och andra strömningstjänster som gäller när finländarna förbereder sig för att stanna hemma under de närmaste veckorna.

Premium

27.10.2019

Författarparanoia och författaravundsjuka är inga påhitt

Författarkollegerna Juha Itkonen och Kjell Westö kände knappt varandra då de började brevväxla. Under hösten har de sitt egna lilla band som turnerar på bokmässor. Duon diskuterade föräldraskap, känslor och negativa recensioner på HBL-scenen på söndagen.

27.10.2019

Paula Ollus är finlandssvensk haikumästare

Bland sex finalister var Paula Ollus haiku HBL-läsarnas favorit: – Jag har inte ens berättat för nån att jag skickat in ett bidrag, säger vinnaren.

26.10.2019

Miljonären Anders Wiklöf vill inte bli kallad kapitalist – HBL live på bokmässan

Ålands rikaste man och den moderna mecenaten Anders Wiklöf är en envis man som gillar att ge gåvor och hjälpa människor. Det är också strängt förbjudet att kalla honom för kapitalist.

26.10.2019

HBL på bokmässan: Sick-litt för barn

Barnboksredaktören Jens Mattsson debuterar med en stark bok om de eviga ämnena livet, döden och leken. Utgångspunkten var att skriva en sådan bok som han själv gärna läser högt för barn. Prisbelönade illustratören Jenny Lucander gör berättelsen hjärtskärande vacker.

25.10.2019

HBL live på bokmässan: Korridorsnacket är en viktig del av den politiska journalistiken

Nytt under årets bokmässa på HBL-scenen är diskussioner om tidningens journalistik. Först i tur på fredagen var HBL-profilen Sylvia Bjon som berättade om sin vardag som politisk reporter.

25.10.2019

HBL på bokmässan: Kari Lumikero är pensionerad journalist men fullt sysselsatt ändå

Under nästan femtio år som journalist har Kari Lumikero bevakat krig, katastrofer och vardagsliv. I början av oktober publicerades hans memoarer. Han är en man som har en fullspäckad kalender men inte klarar av att knyta sin egen slips.

8.9.2019

"De här kvinnorna har en potential, som borde tas tillvara"

Det var systrarna Al Takes stora passion för musik, konst och popkultur som väckte fotograf Nora Sayyads intresse.

Premium

8.9.2019

Bildreportage: Är Finland redo för popstjärnor som bär hijab?

De musikaliska Åbosystrarna Al Take drömmer om att ge ut egen musik. Hittills har rädslan för rasism och den muslimska gemenskapens bemötande hejdat dem. Fotografen Nora Sayyad följde med systrarna som hittat sina egna sätt att kringgå de uråldriga sederna och reglerna som fortfarande styr vardagen för många muslimer i Finland.

Premium

23.8.2019

Omfattande vattenskador vid Järnvägstorget och Elielplatsen – fastigheterna måste renoveras

De ovanligt kraftiga störtregnen under fredagsmorgonen har orsakat stora skador i Helsingfors centrum.

18.8.2019

Experter: Be barnet om lov innan du publicerar bilder på nätet

När barnkonventionen nästa år blir svensk lag ökar barnens skydd, något som på sikt kan leda till nya lagar som påverkar vad föräldrarna får lägga ut på internet. Finsk expert rekommenderar att föräldrar ber om barnets samtycke om det bara är möjligt.

13.8.2019

Fortnite intressantare än den första skoldagen

Allra helst skulle Noel Savinainen, 7, stanna hemma och spela Fortnite men i dag ska han börja i ettan i Finno skola i Esbo.

12.8.2019

"Frågor om klädsel och hur många barn man har hör inte hemma i en arbetsintervju"

Samtidigt som Finland lider av hjärnflykt finns det kompetent arbetskraft som kämpar hårt för att komma in i yrkeslivet. Chiara Costa-Virtanen och Heidi Lehtovaara känner väl till de komplicerade karriärstigarna längs vilka många högutbildade invandrarkvinnor stretar.

Premium

4.8.2019

Söker du efter nytt jobb? Så skapar du en stark profil på Linkedin

Arbetslivs- och karriärcoach Yvonne Westerlund är expert på den professionella nätverkstjänsten Linkedin. Hon delar med sig sina bästa tips för en övertygande och trovärdig profil.

Premium

31.7.2019

Initiativ: Köp endast plagg som du använder minst 30 gånger

Facebookgruppen #30käyttöä är inte ens två dagar gammal men tanken bakom hashtaggen har funnits under en längre tid.

Premium

30.7.2019

Ovanligt men inte omöjligt att bromsar sprider borreliabakterien

Borrelios är en av de fästingburna sjukdomarna som förekommer i Finland. Enligt sakkunnig Soile Juvonen kan också andra blodsugande insekter, exempelvis bromsar och myggor, sprida sjukdomen.

Premium

30.7.2019

Ebba Witt-Brattström i sitt sommarprat: Ångrar inte äktenskapet med Horace Engdahl

I sitt sommarprat säger Ebba Witt-Brattsström klart och tydligt att hon lämnat Horace Engdahl och Akademiekrisen bakom sig men är fortfarande upprörd över kombinationen män och makt.

28.7.2019

Antalet aborter minskar – gratis preventivmedel en förklaring

Under de senaste åren har en växande mängd kommuner börjat erbjuda ungdomar och unga vuxna avgiftsfria preventivmedel. Samtidigt görs färre aborter i Finland.

Premium

21.7.2019

Åländska pensionärer är bäst på att undvika plastpåsar

Försäljningen av plastpåsar minskar i både K- och S-gruppens matbutiker. Båda kedjorna tar plastutmaningen på största allvar. Kesko har till och med undersökt vilka konsumenter som högst sannolikt lämnar tygpåsen hemma.

20.7.2019

Företagsläkaren Milena Johans överväger skicka patienter utomlands på grund av läkemedelsbristen

Läkemedelsbristen har konkreta effekter på patienternas vardag och läkarnas arbetsrutiner. För några dagar sedan övervägde läkaren Milena Johans att skicka sin patient utomlands eftersom det rätta läkemedlet var slut i Finland.

Premium

13.7.2019

Därför är p-piller och andra mediciner slut på apoteken

Det kan ta upp till ett år att tillverka ett läkemedel. Även om apoteken och läkemedelsdistributörerna ofta har varor på lager kan plötsliga förändringar på marknaden resultera i att enskilda konsumenter blir utan sina mediciner.

10.7.2019

Stenrik bankir åtalas för trafficking

Den amerikanska bankiren Jeffrey Epstein, som tidigare umgåtts med Bill Clinton och Donald Trump, kan dömas till fängelsestraff på upp till 45 år om den federala domstolen dömer honom för de grova sexualbrott som han nu står åtalad för.

8.7.2019

Radiorecension: Träffsäkert men förutsägbart om den heliga modern Silvana Imam

Det råder ingen tvekan om att Silvana Imam förändrat den svenska musikindustrin och lyckats fylla ett tomrum som länge existerat inom den mansdominerade branschen. Hon har gått sin egen väg och det är något som blir väldigt tydligt i radiodokumentären Silvana Imam – En ikon i realtid.

Premium

29.6.2019

Rekordhettan stoppar inte sommaräventyrarna

Det är rekordvarmt i Frankrike just nu men Stefan Lundberg och Pirjo Houni trampar vidare.

15.6.2019

Så har betygsgränsen utvecklats i huvudstadsregionens gymnasier – datateknik populärare än tidigare vid Prakticum

Under de senaste fem åren har Gymnasiet Grankulla samskola haft den högsta betygsgränsen bland de svenskspråkiga huvudstadsskolorna. Överlag har det blivit svårare att få studieplats i huvudstadsregionens gymnasier. Också yrkesinstitutet Prakticum har flera linjer med kö.

Premium

13.6.2019

Lojo rekryterar kaplan för svenskspråkig verksamhet – hur kan kravet vara endast nöjaktiga kunskaper i svenska?

Domkapitlet vid Esbo stift har ledigförklarat tjänsten som kaplan vid Lojo församling. Det märkvärdiga är att språkkravet för den nya kaplanen är nöjaktiga kunskaper i svenska trots att uppdraget uttryckligen går ut på att betjäna den svenskspråkiga delen av församlingen.

Premium

12.6.2019

Hon är finlandssvenskan med ukrainska rötter: "Jag trodde länge att alla finländare talar svenska"

Darya Pysarenko kunde ha åkt vart som helst på språkkurs men valde Finland – och stannade.

Premium

12.6.2019

Krönika: Finländare gjorde bort sig – igen

Jag vill inte hellre vara svensk men ibland är det så otroligt pinsamt att vara finländare.

Premium

8.6.2019

STT: Sjukvårdsdistrikt misstänks ha upphandlat för tiotals miljoner euro utan konkurrensutsättning

Nyhetsbyrån STT rapporterar i dag om oegentligheter som har kommit fram i en intern utredning vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

4.6.2019

Med snabbspårväg till Esbo? Snart blir det verklighet

Huvudstadsregionens populäraste busslinje 550 behöver uppgraderas. Om byggarbetet framskrider enligt planen kan invånarna i Helsingfors och Esbo ta snabbspårvägen från Östra centrum till Kägeludden 2024.

3.6.2019

Pr-experter: Därför tog den nya regeringen spårvagnen

Renodlad pr-strategi eller en knäpp mot den förra regeringen? HBL frågade två experter hur presentationen av det nya regeringsprogrammet ska tolkas.

28.5.2019

Bioraffinaderi löser algproblemet i Östersjön – blågröna alger förvandlas till blågrönt guld

De blågröna algerna är en giftig sommarplåga som förstör vattendragen. Samtidigt kan ändå delar av alger och blåstång utnyttjas som råmaterial inom olika industrier. Raseborgsföretaget Origin by Ocean tror hårt på cirkulär ekonomi och siktar på en plats på marknaden.

Premium

28.5.2019

Bioraffinaderi löser algproblemet i Östersjön – blågröna alger förvandlas till blågrönt guld

De blågröna algerna är en giftig sommarplåga som förstör vattendragen. Samtidigt kan ändå delar av alger och blåstång utnyttjas som råmaterial inom olika industrier. Raseborgsföretaget Origin by Ocean tror hårt på cirkulär ekonomi och siktar på en plats på marknaden.

Premium

26.5.2019

Succékursen i artificiell intelligens finns nu på svenska

Om du saknar tidsfördriv under sommarlovet finns den mest populära kursen vid Helsingfors universitet nu tillgänglig också på svenska.

19.5.2019

Han var klassens värsting – numera är han framgångsrik företagare

Thomas Tallskog var lärarnas mardröm i grundskolan. I yrkesskolan lugnade han ner sig och grundade sitt första företag. Nu utvecklar han turismen i Kiruna och tillägnar sin fritid åt flugfiske.

Premium

17.5.2019

Bättre lagstiftning och ökad förståelse – så knäcker vi hatretoriken

Ärkebiskop emeritus Kari Mäkinen jämför hatretorik med våld i nära relationer och skickar ett tydligt budskap till Ständerhuset: Finland behöver uppdateringar i lagstiftningen och ett kompetenscenter som motarbetar hatretorik.

30.4.2019

Poddrecension: Droppen som fick bägaren att rinna över

The Dropout är true crime-podd om Silicon Valley och uppstartsekonomin.

Premium

26.4.2019

Vasa valde engelska i stället för svenska i skolorna: "Principfråga, ingen språkfråga"

Efter många om och men bestämde Vasa att elever i finskspråkiga skolor ska lära sig engelska, inte svenska, som första främmande språk.

24.4.2019

"Det viktigaste är att läsa igenom skattedeklarationen"

Våren är här och likaså närmar sig tidpunkten då skattedeklarationen ska skickas in. Men i år ser deklarationsprocessen lite annorlunda ut.

Premium

18.4.2019

Minderåriga rånade vuxna i centrala Helsingfors – knogjärn som vapen

Ungdomsteamet vid Helsingforspolisen utreder en misstänkt brottsserie som inträffade tidigare i april. De misstänkta brotten består av grova rån och försök till grovt rån. Enligt polisen är det fortfarande tryggt på gatorna i huvudstaden.

Premium

18.4.2019

Snart är fästingarna här – nu vill forskare ta del av dina erfarenheter

Har du anekdoter eller andra berättelser om dina möten med fästingar? Finska litteratursällskapet och forskaren Otto Latva samlar in material om finländarnas förhållande och attityder till parasitdjuret.

18.4.2019

Krönika: Ätstörda är vi allihopa – jag med och du med

Det handlar verkligen inte om damtidningar som prackar på oss dieter och bästa tricks för en plattare mage. Det handlar om att jag knappt kommer på någon i min bekantskapskrets som har ett okomplicerat och sunt förhållande till mat och sin kropp.

Premium

8.4.2019

Experter: Långa rättsprocesser orsakar lidande och försämrar rättssäkerheten

Trots olika förbättringar pågår rättsprocesserna i Finland fortfarande länge. Både Finlands Advokatförbund och forskaren Julia Korkman säger att rättssystemet kunde förbättras avsevärt med små justeringar.

Premium

26.3.2019

Tv-recension: Äntligen en inhemsk ungdomsserie som är både underhållande om trovärdig!

I Aikuiset får vi skratta åt huvudpersonens fullständigt virriga resonemang kring livet, staden och relationer. Serien fångar väldigt väl millenniegenerationens attityder.

Premium