Kristoffer Nöjd

Kristoffer Nöjd

Reporter

Senast publicerade artiklar

21.9.2018

SSAB:s behandling av fabriken i Lappvik förbryllar

Personalen på SSAB:s nedläggningshotade rörfabrik i Lappvik har fått en överraskande kallelse till nya samarbetsförhandlingar.

20.9.2018

I samma stil med ny ägare

I onsdags offentliggjordes affären mellan det svenska service- och installationsföretaget Bravida och el- och VVS-företaget Hangö Elektriska. Den nya ägaren säger att den gamla personalen behövs.

19.9.2018

Den vita sidans ansikten

– Händelserna 1917–18 är fortfarande ett öppet sår, anser Ulf Enberg som vill nyansera det som vi i dag kallar för inbördeskriget.

18.9.2018

Fackligt brev till SSAB:s styrelse

De högre tjänstemännen vid rörfabriken i Lappvik vill få personalens röst hörd och har därför tillsammans med DIFF och Akava skickat ett brev till ledningen och styrelsen i SSAB.

14.9.2018

Vi kan gott spegla oss mot världen

Mark Levengood är lite less på domedagsprofetiorna i Svenskfinland. Snacket gick lika redan när han var liten.

11.9.2018

Uppgifter om lukt i nytt hus

Enligt VN:s uppgifter har ett grupprum på det nya mentalvårdscentret i anslutning till Raseborgs sjukhus i Ekenäs stått oanvänt en tid på grund av luktolägenheter.

7.9.2018

"Många modeller" för naturum

På Forststyrelsen tror man att Ekenäs naturum kommer att fortsätta i någon form. Men trenden är att servicen blir mer digital och terrängfokuserad.

5.9.2018

Vattenrör läckte i Gamla stan

Ett vattenrör sprang läck i ändan av Linvävaregatan i Gamla stan i Ekenäs. Läckan är reparerad men anslutningen ska förnyas helt inom kort.

5.9.2018

Styrelsen efterlyser ekonomiska krafttag

– Det uttrycktes en oro över den försämrade situationen. Speciellt på grund av att det är orsaker vi inte direkt kan påverka.

5.9.2018

Nu måste stålarbetarna i Lappvik leva i spänning

– Man blev kvar med en spänd förväntan, säger huvudförtroendeman Timo Jansson efter att samarbetsförhandlingarna om SSAB:s fabrik i Lappvik avslutades i tisdags.

5.9.2018

Terästyöntekijöiden on nyt elettävä jännityksessä Lappohjassa

Epävarmuus on saanut monet SSAB:n Lappohjan tehtaan työntekijöistä hakeutumaan sairaslomalle ja etsimään uutta työpaikkaa.

5.9.2018

Många nöjda med säsongen

Turismen i Västnyland har haft bra flyt denna sommar. Men förutsättningarna att lyckas inom säsongsbranschen kan göras ännu bättre. Det gäller att inte vila på lagrarna.

4.9.2018

Nu måste stålarbetarna i Lappvik leva i spänning

– Man blev kvar med en spänd förväntan, säger huvudförtroendeman Timo Jansson efter att samarbetsförhandlingarna om SSAB:s fabrik i Lappvik avslutades i tisdags.

4.9.2018

Engagemang för Ekenäs naturum

Forststyrelsen har stora reparationsskulder och söker aktivt nya samarbetsformer. Kan Ekenäs naturum bevaras med nytt koncept?

2.9.2018

Flera kommunanställda i regionen kan ha fått för låg lön

Finska Yle berättade den 20 augusti att det betalats för lite lön till tusentals kommunalt anställda under flera år. Detta har även skett i åtminstone Raseborg Ingå och Sjundeå.

31.8.2018

I dag invigs segelsällskapets nya klubbhus i Ekenäs

I dag inviger Ekenäs Segelsällskap sitt klubbhus i hamnen. Det är första gången i föreningens 121-åriga historia som klubben har ett eget hus på fastlandet.

29.8.2018

Från och med i dag är ABC obemannad

Från och med i dag är butiken och biltvätten i ABC-stationen i Ekenäs centrum stängd. I fortsättningen är stationen en kallmack. Tids nog byggs en ny obemannad station på andra sidan Järnvägsgatan.

4.7.2018

Populär picknick gör comeback

– Det är våra besökare som hållit andan uppe. De har frågat efter evenemanget. I synnerhet Hangöborna själva har väntat på det. Det tycker vi är extra roligt.

1.7.2018

Nytt ljus på Gustavsvärn

Den lilla fyrbyggnad som står på gräsmattan utanför Hangö segelförenings klubbhus kunde ha blivit skrot på 80-talet. Till all lycka gick det inte så för Veikko Suominens donation till HSF har visat sig ha en intressantare historia än man har trott.

30.6.2018

Nytt ljus på Gustavsvärn

Den lilla fyrbyggnad som står på gräsmattan utanför Hangö segelförenings klubbhus kunde ha blivit skrot på 80-talet. Till all lycka gick det inte så för Veikko Suominens donation till HSF har visat sig ha en intressantare historia än man har trott.

28.6.2018

Suosittu Hangö Beach Piquenique tekee paluun

– Vierailijamme ovat pitäneet henkeä yllä. He ovat kyselleet tapahtumaa. Etenkin hankolaiset ovat odottaneet sitä, mikä on meistä erityisen mukavaa.

28.6.2018

Populära Hangö Beach Piquenique gör comeback

– Det är våra besökare som hållit andan uppe. De har frågat efter evenemanget. I synnerhet Hangöborna själva har väntat på det. Det tycker vi är extra roligt.

26.6.2018

Östra hamnen blir lite renare

Östra hamnen har som en av de första marinorna i Finland fått en eldriven skräpsamlare av australiensisk tillverkning.

22.6.2018

Regatta Resorts vill att staden sköter sin andel

Regatta Resorts säger att man gjort allt som samarbetsavtalet förpliktigar bolaget till. Därför vill man veta när staden ska sköta sin andel av överenskommelsen.

22.6.2018

Pöyry letar efter lokala ingenjörer

Ingenjörsbyrån Pöyry Finland har öppnat ett kontor i Hangö. Egentligen öppnade man redan för knappt ett år sedan men invigningsfesten hölls förra veckan, lägligt i samband med företagets 60-årsjubileum. Hangökontoret söker redan förstärkning.

21.6.2018

Begränsad hamntrafik på remiss

Trafikarrangemangen i Östra hamnen har engagerat Hangöborna på sociala medier där ett inlägg i frågan fått över 700 kommentarer. Styrelsen behandlade i måndags ett något mer moderat förslag än det ursprungliga.

21.6.2018

C-Fiber Hanko investerar i Nordostpassagens datakabel

Hangö udds betydelse som knutpunkt i den internationella datatrafiken ökar ytterligare när C-Fiber Hanko investerar i Arctic Connect-projektet där man utreder möjligheterna att bygga en digital bro mellan Europa och Asien via Nordostpassagen.

15.6.2018

Ingen förundersökning mot Kavander

Kriminalkommissarie Jukka Paasio vid Västra Nylands polisinrättning ser ingen orsak att inleda en förundersökning mot stadsfullmäktiges ordförande Jouko Kavander som Rolf Nyström tidigare polisanmälde för missbruk av tjänsteställning, grovt missbruk av tjänsteställning eller förfalskning eller grov förfalskning.

12.6.2018

Strandell vill uppvakta SSAB:s styrelse

– Veckan började med den sämsta möjliga nyheten, konstaterade stadsdirektör Denis Strandell när han talade till fullmäktige på tisdagskvällen och gav en lägesrapport över händelserna vid SSAB:s fabrik i Lappvik.

11.6.2018

Överlappande funktioner kan bli Lappvikfabrikens fall

SSAB Europe planerar organisera om sin rörproduktion. Preliminärt ligger fabriken i Lappvik sämst till. På måndag inleds samarbetsförhandlingar med anläggningens hela personal på 115 personer. Både på fabriken och utanför är överraskningen stor.

10.6.2018

Sista ordet: Gnäll om gnäll

I vintras när plogbilen skyfflade upp några kubikmeter blötsnö på trottoaren som jag tidigare på dagen, dock inte omänskligt tidigt, hade skottat funderade jag i flera dagar på hur jag skulle uttrycka min ilska.

28.5.2018

Öppna sinnen på Islandsresa

Island är ett exotiskt resmål för vem som helst. Ett gäng från Kårkulla fick åka dit. Men det var ingen vanlig klassresa då nätverkande och mediekunskap stod på programmet.

23.5.2018

Ståuppkomik i sommar igen

Humorhusets sommarsatsning får en fortsättning i sommar i Ekenäs. I år består affischnamnen mestadels av svenskar, men även Janne Grönroos uppträder. Han fungerar samtidigt som kvällens konferencier.

18.5.2018

Många ville titta på Tokmanni

De första köade redan vid 7.25. Och vid klockan 8 när Tokmannis nya affär invigdes på fredagsmorgonen i Ekenäs, var kön åtminstone 100 meter lång.

17.5.2018

Fyren ska leda matgästerna rätt

I går beviljade miljö- och byggnadsnämnden bygglov för Tom Nylunds restaurang i Norra hamnen. Vid månadsskiftet börjar det konkreta arbetet med "projekt Fyren" som ska vara klart redan om ett år.

15.5.2018

Jubileum för Bruksrundan på lördag

På lördag är det 15-årsjubileum för den populära Bruksrundan på motorcykel. Arrangörerna hoppas på nytt deltagarrekord.

11.5.2018

Stabilt energibolag ordnar elbilsevenemang

Ekenäs Energi uppvisar en ökad rörelsevinst efter år 2017. Den ökade från 2,5 till 2,6 miljoner euro det vill säga med 2,4 procent.

8.5.2018

Över hälften aktiva nog

Aktiveringsmodellen har skapat aktivitet men även orsakat en viss oro bland de arbetslösa. Om det vittnar personer som arbetar med arbetssökande. Modellen verkar fungera halvbra.

6.5.2018

En slant för kocken och kulturen

Liksom toppidrottare behöver sponsorer för att kunna satsa fullt ut, kan blivande stjärnkockar också behöva ekonomisk uppbackning. I Raseborg finns ett sällskap som stöttar Samuel Mikander, för matkulturens skull. Men det skulle behövas fler.

1.5.2018

Brando Chan blir köpman i tre affärer

Brando Chan blir köpman i tre små mataffärer i Hangö och Raseborg. Han hoppas att det märks genom ett bredare och mer lokalt präglat sortiment.

30.4.2018

Horsbäckdagen firas ännu större

Den 5 maj förvandlas besiktningsstationens gårdsplan till ett motorbetonat jippo för hela familjen. Horsbäckdagens är tillbaka större och mångsidigare än i fjol.

27.4.2018

"Albans" 30 år är bara början

– Jag har vuxit upp med det här stället och vuxit fast i det med tiden. Jag vet vilket hörn som måste och målas och vilka bräder som måste bytas ut. Det är ett evighetsprojekt.

25.4.2018

De ville inte lämna succén därhän

Det var ingen hejd på biljettåtgången när Daniel Lindholm och Anders Sjöblom introducerade sitt nya festivalkoncept i Ekenäs i fjol. Den 17 augusti ordnas Augustinatten igen. I år står DJ-duon Tungevaag & Raaban på scenen. Det gör också Samir & Viktor.

24.4.2018

Bromarv skärgårdshamn tar form

Största delen av dem som besökt Bromarv skärgårdshamn fram tills nu har kommit landvägen. Redan i sommar kommer det att finnas allt större skäl att ta båten till byn. Men bilisterna har inte glömts bort för det.

20.4.2018

Vågat beslut gav mycket vatten för pengarna

Trots att en egen simhall var många Ekenäsbors långvariga dröm var det allt annat än givet att en simhall skulle byggas över huvud taget och att det skulle ske just då, för 20 år sedan.

13.4.2018

Nu kan man njuta av en öl på BK:s handbollsmatcher

Styrelsen för BK-46 har redan en tid satsat på mer show och proffsighet i samband med hemmamatcherna. Det senaste tillskottet är ölförsäljning.

13.4.2018

Sisu väcker intresse med ny teknik

– Nu ser det ut som det ska göra i en lastbilsfabrik. Det är fullt överallt. När en färdig bil rullar ut i ena ändan kommer följande projekt in i den andra.

11.4.2018

Äntligen eget för ESS

På kort varsel har Ekenäs segelsällskap dragit i gång ett efterlängtat projekt. Redan i sommar ska ett nytt klubbhus stå klart. Där samlas sällskapets funktioner på ett och samma ställe.

7.4.2018

Bilaffär med moderna klassiker

Till sommaren öppnas en ny bilaffär i Horsbäck. Men den här butiken satsar på lite äldre bilar, så kallade moderna klassiker. Välkommen till Robert's Classics!