Katarina Koivisto

Katarina Koivisto

Administrativ redaktionschef

Senast publicerade artiklar

18.11.2020

"Pakten med högerpopulisterna kan stå Estland dyrt"

Det estniska Centerpartiet slöt en pakt med djävulen då det bildade regering tillsammans med högerpopulistiska Ekre. Priset kan bli högt, tror professor Andres Kasekamp, expert på estnisk populism.

Premium

18.11.2020

Krönika: Min rätt att säga vad jag vill

Visst händer det att man har lust att kalla folk för fula saker. Alla idioter som inte kan trafikreglerna till exempel.

Premium

17.11.2020

Susanna Landor slutar som chefredaktör på HBL

KSF Media och Susanna Landor har kommit överens om att Landor lämnar sitt jobb som chefredaktör och ansvarig utgivare för Hufvudstadsbladet och KSF Media vid årsskiftet. Processen för att hitta en efterträdare öppnar upp inom kort.

17.11.2020

Susanna Landor slutar som chefredaktör på HBL

KSF Media och Susanna Landor har kommit överens om att Landor lämnar sitt jobb som chefredaktör och ansvarig utgivare för Hufvudstadsbladet och KSF Media vid årsskiftet. Processen för att hitta en efterträdare öppnar upp inom kort.

17.11.2020

Susanna Landor slutar som chefredaktör på HBL

Susanna Landor lämnar posten som chefredaktör och ansvarig utgivare för Hufvudstadsbladet och KSF Media vid årsskiftet. Processen för att hitta en efterträdare inleds inom kort.

17.11.2020

Uniper drog ner Fortums resultat

Fortums tyska dotterbolag Uniper var förlustbringande under årets tredje kvartal och drog ner Fortums jämförbara rörelseresultat på minus. Det redovisade rörelseresultatet låg ändå på plus bland annat tack vare en realisationsvinst.

11.11.2020

Alexander Bargum tar över Familjeföretagen, betonar ansvar för ekonomin

Algols vd Alexander Bargum tar över posten som ordförande för Familjeföretagens förbund. Som en av sina viktigaste uppgifter ser Bargum att åstadkomma en konstruktiv diskussion om ägandets betydelse i samhället.

Premium

10.11.2020

Finnwatch pekar ut Caruna och Elenia

Elnätsbolagen Caruna och Elenia betalar sina aktieägare miljoner i form av räntor på lån från ägarna, skriver Finnwatch i en färsk rapport. På fem år har staten därför förlorat 90 miljoner euro i skatteintäkter.

9.11.2020

Estlands inrikesminister avgår

Estlands inrikesminister Mart Helme (Ekre) avgår efter att i helgen ha anklagat presidentvalet i USA för fusk. Helme säger sig vara trött på förtal och lögner i estnisk media.

5.11.2020

Pandemin stoppar handeln österut

Finlands varuexport till Ryssland har i år minskat med över en femtedel jämfört med fjolåret. Företagen är också försiktiga då det gäller förväntningar på den ryska marknaden, visar Finsk-ryska handelskammarens färska barometer.

Premium

4.11.2020

Så reagerar marknaden på valet i USA

De internationella finansmarknaderna har hittills reagerat lugnt på den osäkra utgången i presidentvalet i USA. Men en tydlig segrare behövs, säger internationella analytiker.

4.11.2020

Säker el kräver sitt pris enligt Energimyndigheten

Energimyndigheten går ut och försvarar sin modell för beräkning av nätbolagens prissättning.– Det gäller att se till helheten på längre sikt, säger överdirektör Simo Nurmi.

28.10.2020

Krönika: Vanda i mitt hjärta

När Helsingfors-Vanda flygplats får internationella pris är det en källa till stolthet för hela landet. Men när 10 000 arbetstillfällen hotas kring flygplatsen blir det en sak för Vanda.

Premium

23.10.2020

Teknologiindustrin tror på lokala avtal

En förändring är på gång då det gäller arbetsmarknadsavtalens struktur, men just nu ser Teknologiindustrin inget behov av att frångå kollektivavtalen.

20.10.2020

Finnair bara början, Vanda vill ha stöd för Aviapolis

Att Finnair säger upp 600 personer i Finland är bara toppen av ett isberg. Totalt räknar Vanda med att upp till 10 000 arbetstillfällen kan försvinna i området runt flygplatsen, Aviapolis.

17.10.2020

Finland först med att begrava kärnavfall, Sverige följer

Svenska Östhammar säger ja till ett slutförvar för högaktivt kärnavfall. Det betyder att förvarsfrågan nu kan gå vidare till beslut i Sverige. Här hemma förbereder slutförvarsbolaget Posiva redan sin ansökan om att sitt förvar i användning.

Premium

15.10.2020

Alfa Laval nöjer sig med halva Neles

Alfa Laval meddelar i ett börsmeddelande att man nöjer sig med att få köpa över hälften av aktierna i ventiltillverkaren Neles för att genomföra sitt bud.

15.10.2020

Analys: Knut på elledningarna

Jag är lika irriterad som alla andra på att en så stor del av min elräkning utgörs av elöverföringsavgiften. Men att bara skylla på nätbolagen är orättvist.

Premium

12.10.2020

Neles säger nej till Valmet

Ventiltillverkaren Neles tillbakavisar Valmets förslag att fusionera de två bolagen eftersom tillräcklig information om planerna saknas. Valmet har varit redo för dialog och vill fortfarande se en fusion, försäkrar man på bolaget.

5.10.2020

Vanda höjer fastighetsskatten och slopar vårdtillägg

Vanda planerar att höja fastighetsskatten och sälja egendom för att balansera sin budget för nästa år. Fastighetsskatten upplever stadsdirektör Ritva Viljanen att slår minst mot kommuninvånarna och hon får förståelse av en barnfamilj i Räckhals.

Premium

30.9.2020

Krönika: Om att föregå med gott exempel

Jag minns henne bra. Hon kom till min klass mitt i terminen när vi gick i trean. Någon sade att hon blivit mobbad i sin förra skola och vips var det hänt igen.

Premium

25.9.2020

Vanda inför munskydd i offentliga lokaler

Vanda går in för att rekommendera munskydd i offentliga lokaler och i skolor med utbildning på andra stadiet i början av nästa vecka. Också vid till exempel idrottsevenemang ska åskådarna ha munskydd.

Premium

24.9.2020

Små kärnreaktorer kan bli exportvara

Små kärnreaktorer för produktion av fjärrvärme kunde bli en exportprodukt för finsk industri. Det tror Teknologiska forskningscentralen VTT som satsar stort på utvecklingen.

Premium

23.9.2020

Olli-Pekka Karjalainen till Volleybollförbundet

Volleybollförbundet byter vd igen. Släggkastaren Olli-Pekka Karjalainen tar nu över efter Seppo Siika-aho som innehade posten bara ett drygt år.

Premium

18.9.2020

Staten köper Wiklöfs läkarhelikoptrar

Statliga Finnhems köper åländska Wiklöf Holdings läkarhelikoptrar, som HBL skrev förra veckan. Affären blev klar på fredagen.

Premium

16.9.2020

Krönika: Ibland kan risker realiseras

Nord Stream 2 är ett kommersiellt projekt, inte politiskt. Men när Ryssland grovt bryter mot mänskliga rättigheter blir allt politik.

Premium

14.9.2020

Neste samarbetsförhandlar – 470 jobb hotade

Neste planerar lägga ner sin raffinaderiverksamhet i Nådendal och inleder samarbetsförhandlingar där 470 jobb är hotade. Arbetstillfällen försvinner också i Sköldvik.

14.9.2020

"Förmåga att ställa om behövs i skogsindustrin", säger Stora Ensos vd

Skogen är och förblir en viktig naturresurs i Finland och Norden. Skogsindustrin har alltid haft förmågan att ställa om så att produktionen motsvarar marknadens behov och det måste den göra även nu. Det framhåller Stora Ensos vd Annica Bresky i en intervju för HBL.

Premium

10.9.2020

Vapo satsar på aktivt kol

Torvföretaget Vapo satsar på nya produkter när användningen av energitorv minskar. På torsdagen invigde företaget en fabrik för aktivt kol i Ilomants.

Premium

7.9.2020

Finnhems köper åländska läkarhelikoptrar

Statliga Finnhems står i beråd att köpa Skärgårdshavets helikoptertjänst, som ägs av åländska Wiklöf Holding. Pengar som kan användas till affären finns i årets budget.

Premium

4.9.2020

Vanda vill ha stöd för flygplatsområdet

Coronatestningen på Helsingfors-Vanda flygplats löper nu bra, anser Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen. Hon är däremot oroad över att så många arbetstillfällen i anslutning till flyplatsen försvinner.

3.9.2020

Nord Stream 2 i blåsväder, Uniper tvivlar på projektet

Förgiftningen av Aleksej Navalnyj har fått tyska politiker att reagera kraftigt mot gasledningen Nord Stream 2. Redan i augusti meddelade Fortums dotterbolag Uniper att risken finns att gasledningen inte blir klar.

Premium

2.9.2020

Analys: Inget skäl att slå sig för bröstet

Medierna bollar nu med ekonomiska siffror som ska visa hur bra eller illa ett land klarat sig hittills under coronakrisen. Men nu om någonsin är det bra att inte övertolka.

Premium

30.8.2020

Helenius vill skapa ett estniskt samlingsparti

Det är inget självändamål att försöka bli partiordförande eller borgmästare. Men går man in i politiken måste man få inflytande, anser affärsmannen Joakim Helenius som gör sig redo för lokalval i Tallinn nästa år.

Premium

6.8.2020

Ledare: Tillfällig fördel Finland

Sveriges ekonomi backade med 8,6 procent under årets andra kvartal jämfört med i fjol. Siffran för Finlands del kommer nästa vecka men ser ut att stanna under 6 procent, det trots betydligt strängare coronarestriktioner här.

Premium

5.8.2020

Ledare: Elbrist är bara dålig planering

Elbrist är inte ett ord man förknippar med ett modernt samhälle. Men när svenska energibolag kör i gång oljekraftverk mitt i sommaren och industrin inte vågar investera är problemet akut.

Premium

4.8.2020

Aktia klarade coronavåren bra – marknadens återhämtning lyfte resultatet

Aktia klarade sig välbehållna genom coronavåren och är rustade inför en eventuell andra våg. Vd Mikko Ayub medger ändå att kundtjänsten varit undermålig under sommaren.

3.8.2020

Ledare: Det svarta guldets saga går mot sitt slut

Regeringen har lyckats sälja in höjningen av bränsleskatten som en miljöåtgärd. Samtidigt sjunker priset på råolja, men det syns inte vid bensinpumparna.

Premium

1.8.2020

Ledare: Slå på trumman för Östersjön

Grön algsörja vid våra badstränder påminner oss varje sommar om att Östersjön är ett av världens mest förorenade innanhav. Också om mycket blivit bättre tillkommer nya utmaningar för östersjömiljön hela tiden.

Premium

27.7.2020

Ledare: Det ekonomiska lugnet före stormen

Osäkerhet är ordet som präglar de ekonomiska framtidsutsikterna just nu. Företagen vet inte vad som väntar och de ekonomiska prognoserna räknar inte med en andra coronavåg.

Premium

26.7.2020

Ledare: Slut på vilda västern vid taxistolpen

Slagsmål mellan taxichaufförer, chaufförer som uppför sig illa mot kunder, kraftigt höjda priser. Följderna av den ett par år gamla taxilagen blev inte riktigt de tänkta, men en återgång till det gamla lockar inte heller.

Premium

25.7.2020

Ledare: USA:s sanktioner drabbar EU, inte Putin

"Putins ledning", naturgasledningen Nord Stream 2 är ett rött skynke för Trumps administration. Men Europa behöver gas och det finns konkurrenter till den ryska gasen.

Premium

21.7.2020

Ledare: EU kan när mycket står på spel

Lätt var det inte, men tidigt på tisdag morgon var det klart. EU lyckades nå enighet om ett massivt krispaket för att stödja ekonomierna i de medlemsländer som drabbats hårt av coronan.

Premium

20.7.2020

Ledare: Är det börsnoterat är det till salu

En vecka efter att svenska Alfa Laval gav sitt bud på ventiltillverkaren Neles svallar känslorna fortfarande höga. Det är långt ifrån klart att budet går igenom.

Premium

24.6.2020

Vargtassen för till Sibbo storskog

Parkeringsplatserna skall bli fler och ställvis saknas ännu utomhusbelysningen. Men området kring Hanaböle träsk med den nydöpta bron Vargtassen är redan Vandabornas huvudsakliga ingång till Sibbo storskog.

Premium

24.6.2020

Markus Rauramo blir vd för Fortum

Fortums ekonomidirektör Markus Rauramo tar över som företagets vd den första juli. En av Rauramos viktigaste uppgifter blir att få fart på det strategiska samarbetet mellan Fortum och det tyska dotterbolaget Uniper.

Premium

21.6.2020

Oenighet hotar läkarhelikoptrarna

Vem flyger de finländska läkarhelikoptrarna om ett drygt år? Ska staten skaffa egna helikoptrar eller får privata aktörer fortsätta med verksamheten? Besluten brådskar och frågan har nu fallit i famnen på en nyutnämnd styrelse för administrationsbolaget Finnhems.

Premium

17.6.2020

Rättelse

15.6.2020

Tysk precision ska få Fennovoima i mål

Joachim Specht heter mannen som tagit över ansvaret för Fennovoima och kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki. Klart ska det bli, lovar han.

Premium

11.6.2020

Krönika: Bra kan det kanske bli

Om inte alla länder i Östersjöregionen slutförvarar sitt kärnavfall säkert så spelar det ingen roll att ett land gör det. Finland blir troligen snart först i världen med att ta ett slutförvar i användning.

Premium