Katarina Koivisto

Katarina Koivisto

Administrativ redaktionschef

Senast publicerade artiklar

19.1.2018

Fortums bud är för lågt anser Unipers ägare

Kraftjätten Eon sålde planenligt sina aktier i Uniper till Fortum förra veckan, men Unipers övriga aktieägare tycker de får för lite betalt för sina aktier och vill inte sälja. Också tyska medier skriver om att Eon sålt Uniper för billigt.

12.1.2018

Ny rysk reaktor vid Finska viken klar för provdrift

Den första nya kärnreaktorn i Sosnovy Bor vid Finska vikens södra strand är redo för provdrift. Tidtabellen har varit pressad och byggandet har gått snabbt när det väl kom i gång. Det har fått myndigheterna att fråga sig om man verkligen hunnit med alla säkerhetskontroller.

9.1.2018

Analys: Slutförvaring i otakt

Finland och Sverige skulle bli de två första länderna i världen att ta i användning slutförvar för högaktivt kärnavfall. Det är frågan om avfall från kärnkraftverken, avfall som är radioaktivt i tusentals år och som måste slutförvaras så inga tvivel om säkerheten finns.

5.1.2018

Extremväder ger feta räkningar

Snö i Florida och rekordkyla i Kanada. Stormar i Mellaneuropa som fäller träd och tar med sig hela tåg. Väderåret 2018 har börjat stormigt medan redan de ekonomiska förlusterna orsakade av väderfenomen i fjol var högre än någonsin förr.

29.12.2017

Byggstart för gasledning till Estland

Avverkningen av skog där den nya gasledningen Baltic connector ska gå fram i Västnyland börjar i februari. På estniskt vatten pågår jobbet med att röja undan minor för gasröret.

27.12.2017

Tvist om helgjobb stänger bankerna

En två dagar lång bankstrejk bryter ut på torsdag. Den största tvistefrågan är jobb under veckosluten, något arbetsgivarparten anser att man inte kan lämna åt lokala avtal.

23.12.2017

Fortumdirektör ser populism i energipolitiken – "Vindkraften är redan billig och behöver inget stöd"

Den energipolitiska diskussionen präglas både av populism och av nationalism. Politikerna diskuterar verktyg i stället för målsättningar och strategi och framför allt ser de inte vikten av regionalt samarbete, anser Fortum-direktören Simon-Erik Ollus.

19.12.2017

Mjukt Valepa förlorade mot effektiva tyskar

Tyska VfB Friedrichshafen var bättre än Valepa från Sastamala på alla delområden i den europeiska mästerskapsligan i volleyboll. Matchen i Vanda slutade 3-0 till tyskarna.

19.12.2017

Volleyboll: Valepa siktar på ny seger i tuff europeisk liga

Lagen i volleybollens europeiska mästerskapsliga är tuffare än något enskilt landslag i Europa och det är i den ligan Valepa från Sastamala nu kämpar för att ta sig vidare från gruppspelet. I dag väntar match mot tyska Friedrichshafen i Vanda.

18.12.2017

Små kärnreaktorer föreslås för huvudstadsregionen

En rad fullmäktigledamöter i Helsingfors, Esbo och Kyrkslätt har lämnat in motioner om att bygga små, lokala kärnreaktorer för att producera lokal värme. Kina står redo att inleda kommersiell produktion av små reaktorer.

17.12.2017

Vanda bygger välfärdscenter i Dickursby

Vanda planerar ett välfärdscenter för social- och hälsovårdstjänster för mer än 60 000 personer i Dickursby. Centret ska enligt planerna byggas i Ånäs öster om stambanan.

30.11.2017

Volleyboll: Hård, bekant grupp för Finland i VM

Finland får en välbekant grupp vid världsmästerskapen i volleyboll som spelas i september nästa år. Med Finland i Bulgarien och Varna spelar värdnationen själv, Polen, Iran, Puerto Rico och Kuba.

26.11.2017

Nytt projekt jämför trä med betong

Mögelproblem i de höghus byggbolaget SRV bygger i trä på Busholmen i Helsingfors avskräcker inte andra entreprenörer från träbyggande.– Men vi skyddar träelementen tills vi har yttertak på huset, säger vd Mika Airaksela på byggnadsbolaget Reponen.

16.11.2017

Delseger för TVO mot Areva

Industrins Kraft (TVO) har tagit ytterligare en delseger i tvisten om vem som ska betala för de kraftiga förseningarna av den tredje reaktorn i Olkiluoto. Tre delbeslut har nu getts i det pågående skiljemannaförfarandet.

13.11.2017

Tyskland har svårt att nå miljömålen

Tyskland skulle bli ett föregångsland vid övergången till förnybar energi, men färsk statistik visar att Tyskland i stället är det land i EU som har de största koldioxidutsläppen. Samtidigt minskar investeringarna i förnybart.

9.11.2017

Politisk risk bromsar investering i Ryssland

Handeln mellan Finland och Ryssland ökar igen, liksom den finländska exporten till Ryssland. Men siffrorna ligger fortfarande långt under toppnivån 2008 och förutsättningarna varierar mycket inom olika branscher.

7.11.2017

Svante Wahlbeck slutar på KSF Media

Efter knappt åtta månader som vd för KSF Media lämnar Svante Wahlbeck nu bolaget. 

7.11.2017

Svante Wahlbeck lämnar KSF Media

Efter knappt åtta månader som vd för KSF Media lämnar Svante Wahlbeck nu bolaget. 

7.11.2017

Svante Wahlbeck slutar på KSF Media

Efter knappt åtta månader som vd för KSF Media lämnar Svante Wahlbeck nu bolaget. 

6.11.2017

Fortum väntar grönt ljus för Uniperaffären

Fortums bud på den tyska energijätten Uniper får allt konstigare drag. Inte nog med att Uniper svartmålar Fortum i både finsk och rysk media, Unipers vd Klaus Schäfer är inte heller redo till någon dialog med Fortums ledning.– Det är mycket märkligt, säger Fortums vd Pekka Lundmark.

5.11.2017

Vanda inför p-avgifter

Vanda inför parkeringsavgifter för gatuparkering i Dickursby, i Myrbacka och i Kivistö. De första automaterna för att betala parkeringsavgifter installeras redan i november, de sista under början av nästa år.

5.11.2017

Tuomioja kritisk mot försvarsministern

– Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska riktlinjer fastställs i samarbete med republikens president, regering och riksdag, vi ska inte godkänna solospel i centrala säkerhetspolitiska frågor.

5.11.2017

Landsbygdsfientligt inlägg "svart humor"

Svart humor, kallar De grönas ordförande Touko Aaalto partikamraten Fatim Diarras Facebookinlägg om att det enda skälet någon kan ha för att flytta till landet är att få utöva incest. Iltalehti publicerar Aaltos kommentar.

4.11.2017

Britterna ramlar ur kärnsamarbetet

Att Storbritannien lämnar EU får konsekvenser också för det europeiska kärnkraftssamarbetet. Franska Edf som bygger ny kärnkraft i öriket är bekymrat och forskare varnar för att tro att ett nytt avtal mellan britterna och samarbetsorganisationen Euratom skulle vara lätt att åstadkomma.

3.11.2017

Rysk gas gagnar alla, försäkrar Nord Stream

Nord Stream 2 är ett kommersiellt projekt, den öppna marknaden för naturgas inom EU ser till att det är bara är priset som avgör vilken aktör som är mest konkurrenskraftig. Alex Barnes, rådgivare för gasledningsbolaget tycker att motståndarnas sätt att argumentera mot ledningen är tvivelaktigt.

1.11.2017

Supercell betalade skatt också som företag

Företaget Kahon 3 som grundades då spelföretaget Supercell såldes är det bolag som betalade mest skatt av företagen i Finland i fjol, närmare 675 miljoner euro. Supercell betalade 181 miljoner euro i skatt.

31.10.2017

Nordiskt samarbete kring stamnäten har gått i stå

De nordiska stamnätsbolagen har råkat in i en återvändsgränd med sitt samarbete kring balansreglering. Fingrid är redo att ta frågan till EU-kommissionen, samtidigt som Nordiska rådet diskuterar bland annat energisamarbete i Helsingfors.

30.10.2017

Silverskeden gav idé till möbelytor

Säg Isku och de flesta tänker på soffor eller kontorsmöbler. Men framtiden för familjeföretaget i Lahtis ligger på ett helt annat plan. Innovation, design och samarbete är ledord i utvecklingsarbetet.

27.10.2017

Lindex drar ner Stockmann

Klädkedjan Lindex drar ner Stockmanns resultat för årets åtta första månader. Lindex resultat har försämrats så snabbt att koncernen resultatvarnade redan för några veckor sedan.

25.10.2017

Starkt UPM investerar i faner

Skogsjätten UPM visar ett starkt resultat för årets åtta första månader. Bolaget investerar också i sin fanerfabrik i Ryssland samt undersöker möjligheter att bygga ett bioraffinaderi i Tyskland.

23.10.2017

Ledarkrönika: Viktiga villkor

Kontinuitet skapar trygghet. Det gäller både i det privata livet och inom näringslivet. Att veta vilka villkor som gäller och vad man har att hålla sig till gör helt enkelt livet lättare och ger också de förutsättningar var och en behöver för att kunna och vilja satsa i olika skeden av livet.

22.10.2017

Alla kan bli digitala, försäkrar Estlands president

Cyberhygien är ett ord Estlands president Kersti Kaljulaid gärna använder. Genom noggrannhet klarar man sig långt då det gäller att avvärja cyberhot. Digitaliseringen ser presidenten som något som rätt förverkligad skapar ett jämlikare samhälle.

18.10.2017

Globalisering med skuggsida

Globala problem som klimatförändring och fattigdom kan bara lösas gemensamt. Globalisering är också viktigt för ett litet land som Finland, även om vi nu fått känna av globaliseringens skuggsida, skriver Sixten Korkman i sin nya bok.

17.10.2017

Het debatt kring svenskt kärnavfall

Finland kan ta sitt slutförvar för högaktivt kärnavfall i användning medan frågan fortfarande diskuteras i Sverige. Just nu pågår behandlingen av ansökningen om att få börja bygga en avfallsgrotta i Sverige i miljödomstol och beslut väntas strax före jul.

15.10.2017

VR redo för konkurrens om passagerarna

Må bästa operatör vinna, VR fruktar inte konkurrens, tvärtom, försäkrar vd Rolf Jansson. Huvudsaken är enligt honom att alla aktörer startar från samma streck och att konkurrensutsättningen är väl planerad och transparent.

11.10.2017

Danmark lagstiftar mot Nord Stream 2

Danmark planerar en ny lag som kunde stoppa rörledningar på danskt vatten med hänvisning till säkerhetspolitik. Lagförslaget slår direkt mot den planerade ledningen Nord Stream 2, men det är oklart om lagen träder i kraft så att den kan stoppa ledningsplanerna.

9.10.2017

Ny försening i Olkiluoto

Industrins Kraft TVO:s tredje kärnreaktor i Olkiluoto inleder kommersiell produktion i maj 2019. Det innebär ytterligare en försening och TVO uttrycker sin besvikelse över dröjsmålet.

5.10.2017

Finland drar nytta av Nord Stream 2

Cirka 430 miljoner euro och 2 600 årsverken. Det är den ekonomiska nytta Finland drar av gasledningsprojektet Nord Stream 2, enligt en analys gjord av konsultföretaget Arthur D. Little.

29.9.2017

Kommentar: Balansera på slak lina

Recession, hållbarhetsgap och underskott i de offentliga finanserna har de senaste åren inneburit en linje där utrymmet för löneförhöjningar varit mer eller mindre obefintligt.

27.9.2017

Fortum hoppas på dialog med Uniper

Fortums vd Pekka Lundmark myser, medan Unipers vd Klaus Schäfer kallar Fortum för en ulv i fårakläder. Så olika ser de två företagsledarna på Fortums förvärv av energijätten Eons andel på knappa 47 procent av Uniper. Fortum lägger också bud på resten av aktierna.

26.9.2017

Lindex Stockmanns nya sorgebarn

Lindex svaga resultat drar ner Stockmanns resultatprognos för i år. Det gäller att vända modekedjans resultatutveckling snabbt, understryker analytiker. Styrelseordförande Jukka Hienonen sålde aktier i Stockmann en månad före resultatvarningen.

20.9.2017

Fortum planerar bud på tyska Uniper

Fortum överväger att lägga ett bud på den tyska energijätten Eons andel i bolaget Uniper. Envisa rykten om en förestående affär tvingade Fortum att gå ut och bekräfta de pågående förhandlingarna.

18.9.2017

Fennovoimas kärnkraftverk försenas

Problem med att få fram dokumentationen för tillståndet att börja bygga gör att Fennovoima skjuter på sin tidtabell. I stället för att få tillståndet nästa år som ursprungligen planerat är siktet nu inställt på 2019.

10.9.2017

Kollaps hotar Nordens elnätssamarbete

De nordiska stamnätsbolagen har råkat i luven på varandra. De svenska och norska bolagen vill bestämma över balansen i elnäten, något Finland och Danmark protesterar mot. Det är frivilligt för dem att vara med, kontrar svenskarna.

10.9.2017

Finlands import av rysk el ökar

Den ryska exporten av el till Finland kommer att fortsätta att öka, Finland behöver el och det ryska priset är konkurrenskraftigt. Det försäkrar exportören Inter RAO:s kommunikationsansvarige Anton Nazarov.

7.9.2017

Bankunionen lockade Nordea

– Vi flyttar in i en bankunion med förutsägbarhet, ett tufft regelverk och en union med banker i samma storleksklass som vår.Så motiverar Nordeas koncernchef Casper von Koskull flytten av Nordeas huvudkontor från Stockholm till Helsingfors.

4.9.2017

Ledarkrönika: Hållbarhet i 30 år

Hållbar utveckling, klimatförändring, växthusgaser. Allt ord och uttryck som dagligen används i diskussioner om miljö- och klimatpolitik, men ord som vi inte förstått innebörden av särskilt länge.

29.8.2017

Inlägget: Mycket kvar att göra

Finlands herrar tog sig vidare till playoff i EM i volleyboll i Polen. Det innebär att herrlaget hör till Europas tolv bästa lag och slipper kvala till nästa EM.