Katarina Koivisto

Katarina Koivisto

Administrativ redaktionschef

Senast publicerade artiklar

22.1.2019

Analys: Alla gillar inte Kinas språng

Leapfrogging. Vem känner igen ordet? Det betyder ungefär utvecklingssprång och något många anser är betecknande för många asiatiska ekonomier.

Premium

16.1.2019

Volleyboll: Finlands herrar startar EM i Slovenien

Det blir en intensiv sommar och höst för både herrarnas och damernas volleybollag i år. Med start i slutet av maj spelar bägge lagen i den Gyllene ligan, medan EM väntar på hösten. Herrarna kvalar dessutom om en plats till de olympiska spelen i Tokyo 2020.

Premium

15.1.2019

Gott om gnistor som kan tända en recession

Är börsens upp- och nedgångar nu tecken på en förestående recession eller bara normal variation?– Jag ser inga klara tecken på en förestående recession, men jag ser många gnistor som kan tända en brand som leder till en nedgång i världsekonomin, säger John Cochrane, ekonom och tidigare professor.

Premium

12.1.2019

Brexitekonom: Hela EU kan falla ihop

Det är lätt att förstå varför Storbritannien måste lämna EU då man lyssnar på den konservativa regeringens brexitrådgivare, ekonomen Roger Bootle. Men till och med han medger i en intervju för HBL att osäkerhetsmomenten är många.

Premium

8.1.2019

Analys: Säkerheten framför allt

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki blir minst fyra år försenat. Ryska Rosatom har svårt att leverera de dokument som krävs för byggstart, samtidigt som referenskraftverket utanför S:t Petersburg kör för fullt.

Premium

6.1.2019

3–0 mot Danmark – Finland klart för EM

Finland gjorde det som krävdes och tog en klar seger över Danmark i den sista kvalmatchen för EM nästa höst.

5.1.2019

Volleyboll: Nu gäller det för Finlands herrar

Vinna eller försvinna. Det är villkoret för Finlands volleybollherrar i den sista EM-kvalmatchen på söndagen då Danmark står för motståndet.– Alla vet vad som gäller, säger chefstränaren Tuomas Sammelvuo.

31.12.2018

Färgfabriken planerar lämna Dickursby efter 150 år

Dickursby färgfabriker, numera börsnoterade Tikkurila, planerar att lämna Dickursby där företaget funnits sedan 1862. Dickursby centrum växer och det är inte optimalt med kemisk industri mitt i tätt bebyggda områden, uppger bolagets vd Elisa Markula.

Premium

26.12.2018

Dickursby kyrka klar för byggstart – om två år blir det adventsgudstjänst

I februari börjar markarbetet för den nya kyrkan i Dickursby och till advent 2020 ska den stå klar. Den gamla kyrkan är riven, men rivningsarbetet pågår fortfarande i byggnader i det omgivande kvarteret.

26.12.2018

Allt upplagt för orolig börsvecka

De asiatiska börserna fortsatte att falla annandag jul efter en oro för den ekonomiska utvecklingen i USA. Brexit, ett eventuellt handelskrig mellan USA och Kina och president Donald Trumps missnöje både med sin finansminister och med sin chef för centralbanken FED spär på oron.

Premium

23.12.2018

Vandabanan ger flygplatsen spårvagn

Ta spårvagnen till flygplatsen! Det kan bli möjligt om drygt tio år när Vanda nu sällar sig till gruppen städer som planerar att bygga en ny spårväg. Linjen är planerad mellan Mellungsbacka och flygplatsen.

Premium

13.12.2018

Ett kolneutralt EU 2050 kräver nya lösningar: Handel med kolrätter ska ge nollutsläpp

Ett samhälle utan utsläpp kräver mer elektricitet, men redan 2050 kunde den el som behövs produceras med enbart förnybar energi, visar en färsk studie presenterad på klimatmötet i Katowice. Kärnkraft behövs under en övergångsperiod, anser Fortums vd Pekka Lundmark.

11.12.2018

Analys: Ekonomisk julefrid

Ekonomi är ingen absolut vetenskap. Ibland styr känslor utvecklingen lika mycket som kalla siffror. De diffusa marknadskrafterna inte att förglömma.

30.11.2018

Priset på elöverföring fortsätter att stiga – den delen av räkningen kan konsumenten inte påverka

Elnätsbolagen kommer att fortsätta höja priserna på elöverföring också de närmaste åren eftersom nätinvesteringarna är så stora. Konsumenten har små möjligheter att själv påverka den delen av elräkningen.

27.11.2018

Krönika: Varför pratar ingen slutförvar?

Diskussionen kring Svensk kärnbränslehantering SKB går än en gång het. Den här gången gäller beskyllningarna forskningsfusk och en ovilja att ge myndigheterna full insyn i ekonomin.

20.11.2018

Hon är börsens mäktigaste finlandssvenska kvinna

Kvinnorna i börsbolagens styrelser blir fler hela tiden. Inka Mero och Jannica Fagerholm hör till Finlands kvinnliga styrelse-elit. Allt fler börsföretag har också kvinnor i ledningsgruppen.

13.11.2018

Krönika: Ju mer vi är tillsammans - om svenskan i Vanda

Vi blir allt färre, vi med svenska som modersmål i Vanda. Vi är en minoritet som är liten, men naggande god.

30.10.2018

Analys: Energi är också politik

Stormaktspolitikens inverkan på Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki innebär både sakliga argument och konspirationsteorier. Energi är också i övrigt en mycket politisk fråga.

29.10.2018

Tre kilometer ny gasledning varje dag

Den politiska debatten om behovet av mera rysk gas och Nord Stream 2 pågår för fullt inom EU. Samtidigt lägger rörläggningsfartyget Solitaire tre kilometer gasledning per dygn, just nu söder om Lovisa. Arbetet pågår dygnet runt, sju dagar i veckan.

29.10.2018

Stadsdirektör Viljanen förstår inte kritiken av personalpolitiken

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen är överraskad över kritiken från fackligt håll. – Vi har en väl utvecklad förhandlingskultur i staden och nolltolerans mot trakasserier, säger hon.

26.10.2018

Efter svåra år – nu satsar Lindex på expansion

Lindex försäljning har ökat både på nätet och i affärerna. – Vi hade en bra höstkollektion och vi har lagt upp en strategi där vi ser till kundens behov, säger bolagets färska vd Susanne Ehnbåge.

26.10.2018

Så här ser det ut när Nord Stream 2 byggs utanför Lovisa – tre kilometer ny gasledning varje dag

Den politiska debatten om behovet av mera rysk gas och Nord Stream 2 pågår för fullt inom EU. Samtidigt lägger rörläggningsfartyget Solitaire tre kilometer gasledning per dygn, just nu söder om Lovisa. Arbetet pågår dygnet runt, sju dagar i veckan. HBL har besökt fartyget.

22.10.2018

Hård kritik mot Vanda: Tar inte tag i mobbning och trakasserier

Vanda betalar lägre löner än grannstäderna Helsingfors och Esbo för många tjänster. Men huvudförtroendeman Rainer Åhlgren är mindre oroad för lönerna än för förhandlingskulturen i staden och för att Vanda inte håller sig till uppgjorda avtal. Inte heller tar man alltid tag i direkta trakasserier, menar han.

19.10.2018

Fennovoima saknar viktiga delar – inget avtal om hjärnan i kraftverket

Fennovoima måste få en ny leverantör av automationen till sitt planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Det avtal med Rolls Royce som i våras betraktades som i det närmaste klart blir inte av. Också reaktorns tryckkärl är försenat.

16.10.2018

Krönika: Att anlända enligt tidtabell

“Bästa passagerare, det är rusning på spåren och vi blir tvungna att vänta en stund”. Den meningen är bekant för alla som använder tåg regelbundet.Nu konkurrensutsätter Helsingforsregionens trafik HRT lokaltrafiken på räls, men inget garanterar bättre punktlighet.

14.10.2018

Henriksson: SFP ska försvara svenskan i hovrätterna och i vården

Att vara i opposition har sammansvetsat partiet också om det första året var smärtsamt, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson i HBL:s serie med partiledarintervjuer.– Det råder en stor enighet om att företagsamhet är viktigt och om att det är de små och medelstora företagen som skapar arbetstillfällen, säger hon.

4.10.2018

Därför strejkar busschaufförerna i dag – "Tolkar filmen olika"

Tre fjärdedelar av Pohjolan liikennes bussturer i Esbo och omkring hälften av turerna i Helsingfors blev i dag okörda i morgonrusningen.– Mycket beklagligt, meningsskiljaktigheter ska inte få sådana konsekvenser, säger trafikbolagets vd Heikki Alanko.

3.10.2018

Fennovoima får ny kritik för bristande säkerhet

En otillräcklig säkerhetskultur hos Fennovoima och högsta ledningens bristande engagemang i de verksamhetsmodeller som finns inom kärnbranschen oroar Strålsäkerhetscentralen Stuk.

24.9.2018

Volleyboll: En VM-turnering som väcker hopp

Det var inte många som trodde att Finland skulle ha en chans att ta sig vidare från gruppspelet i VM i volleyboll när turneringen inleddes i Varna för drygt två veckor sedan. Men unga och fördomsfria spelare visade att domedagsprofeterna hade fel.

23.9.2018

Finlands unga kämpade bra mot Ryssland

Ryssland vann klart 3-0 över Finland då VM i volleyboll avslutades i Milano för finländsk del. Men det unga gardet i Finlands lag visade att volleybollens framtid är tryggad.

22.9.2018

Volleyboll: Holland blockade omkull Finland

Anfallaren Urpo Sivulas storspel räckte inte när Holland genom vassa anfall och ogenomträngligt blockspel vann 3-1 över Finland då VM i volleyboll fortsatte i Milano på lördagen.

18.9.2018

Volleyherrarna nära skräll mot Iran

Finlands sista match i Varna mot Iran hade inte någon betydelse för placeringen i gruppen, men var viktig med tanke på att alla poäng följer med till nästa omgång. En poäng blev saldot då Iran vann 2-3.

18.9.2018

Volleyboll: Kaj Kunnas tackade ja till volleybollen – leder supportertruppen i Varna

När de finländska supportrarna i samlad tropp marscherar till Sportpalatset i Varna för att heja på Finlands herrar heter en av männen i täten Kaj Kunnas. Han har blivit en samlande man för fansen och ställer gärna upp för volleybollen.

18.9.2018

Analys: Skatteparadis duger för alla

Länder med låg eller knappt någon beskattning lockar både privatpersoner och företag. Det är inte bara finansbranschen som placerar i skatteparadis, även andra branscher grundar företag för att minimera sina skatter.

16.9.2018

Volleyboll: Finland nära avancemang i VM

Finland tog ett jättekliv mot avancemang från gruppspelet i VM i Varna trots poängförlust mot Puerto Rico i söndagens match. Någon promenadseger var det inte Puerto Rico spelade bra och försvarade utmärkt.

15.9.2018

Volleyboll: Polen klart starkare än Finland

Finland lyckades ta ett set mot regerande världsmästaren Polen då VM i volleyboll fortsatte i Varna på lördagen. Polen var ändå det klart starkare laget mot ett Finland som långt spelade med unga VM-debutanter.

13.9.2018

Fortum finansierar Uniperaffären via Irland – "Skatteflykt", säger kritiker

Energikoncernen Fortum finansierar sitt köp av den tyska energijätten Uniper via ett av sina placeringsbolag på Irland. – Fortum har inlett en riktig karriär i skatteflykt, säger Reijo Kostiainen på föreningen Reilu vero.Inte skatteflykt utan en minimering av riskerna och maximering av möjligheten att betala utdelning, förklarar Fortum.

13.9.2018

Överraskning att systemet kollapsade – nu berättar finanstopparna om krisen

– Jag vill helst inte tänka på det. Det säger Nasdaq Nordics vd Lauri Rosendahl om Kaupthing Banks konkurs för tio år sedan. Risto Murto på pensionsbolaget Varma minns hur telefonerna tystnade och förtroendet för banksystemet frös fullständigt.

10.9.2018

Volleyboll: Ung entusiasm kan leda långt

Antti Ronkainen, 22, och Niko Suihkonen, 19, gjorde bägge väl ifrån sig i sina VM-debuter mot Bulgarien i söndags. Men hur långt ung entusiasm kan bära Finland i ett volleyboll-VM späckat av världsstjärnor återstår att se.

9.9.2018

Volleyboll: Bulgarien starkare än Finland i VM-inledningen

Finlands herrar visade upp en positiv start på VM trots att värdlandet Bulgarien i inledningsmatchen var bättre med siffrorna 3-0 (25-21, 25-19 och 25-22). De unga spelarna steg fram och tog ansvar, något som ger gott hopp om den fortsatta turneringen.

9.9.2018

I Estland står mjölken högt i kurs – Sibbofamiljen Ingman satsar stort

En gång var den Sovjetunionens mönsterkolchos, i dag är ”Segerdagen 9 maj” i Väätsa i Estland en av EU:s största mjölkgårdar. Bakom framgången ligger Sibbofamiljen Ingmans pengar. Ingmans tror på mjölkens möjlighet och investerar vidare.

6.9.2018

Volleyboll: Taggat herrlag redo för VM-start

Målet för Finlands herrlag i volleyboll är att ta sig vidare från gruppspelet. De mindre lyckade EM-kvalmatcherna mot Rumänien för ett par veckor sedan är glömda och allt fokus ligger på VM som inleds i Bulgarien och Italien på söndagen.

4.9.2018

Nordeachef tar över Finnair

Nordeas chef för affärsområdet Personal Banking och medlemmen i koncernledningen Topi Manner lämnar banken för att efterträda Pekka Vauramo som vd för Finnair. Manner är bara en i raden av höga chefer som det senaste året valt att lämna Nordea.

4.9.2018

Analys: Ekonomi tycks väga tyngst

Allt börjar vara redo för byggstart för den nya gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland. Allt, utom tillståndet att dra ledningen förbi Danmark.

27.8.2018

Digitaliseringen slår igenom i skogen

Nästa generation arbetstagare är digital också inom skogsindustrin och den kommer att kräva bra digitala lösningar på arbetsplatserna. Teemu Salmi, ansvarig för it och digitalisering på Stora Enso ser stora möjligheter i alla delar av verksamheten och i alla processer.

23.8.2018

Volleyboll: Damlaget närmare EM än herrarna

Finlands herrlag i volleyboll gjorde det svårt för sig genom förlusten mot Rumänien i Helsingfors i onsdags. En plats i EM nästa år kräver nu seger i Rumänien på söndagen. Damerna däremot tog i onsdags sin tredje raka seger och leder sin kvalgrupp.

21.8.2018

Nargö fick svenskt kapell och besök av kronprinsessan

Mer än 20 år efter att Sovjetunionens trupper lämnade den estniska ön Nargö invigde svenska S:t Mikaels församling sitt kapell på ön igen i söndags. Det skedde i högtidlig närvaro av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Med var också många andra med anknytning till ön.

21.8.2018

Analys: Lyssna på svenska erfarenheter

Den nya taxilagen har snart varit i kraft i två månader och diskussionen om fördelar och nackdelar går fortfarande het. Under lagens första månad beviljade trafiksäkerhetsverket Trafi 1 350 nya trafiktillstånd.

18.8.2018

Klimatkrisen löser sig, men kanske inte utan problem – Finland är ett av länderna där temperaturförändringen är tydligast

Ny teknologi och innovationer kan lösa klimatkrisen. Det anser Juhani Damski, generaldirektör för Meteorologiska institutet. Dessutom ser han affärsmöjligheter i klimatförändringar. – Det ligger till exempel pengar i att ta hand om flyktingströmmarna.

16.8.2018

Stockmanns sorgebarn får ordentligt lyft – men varuhuset på minus

Näthandel och personlig service ska få resultatet för Stockmanns varuhusgrupp att vända uppåt, tror vd Lauri Veijalainen. Men ett positivt rörelseresultat når varuhusen ännu inte i år. Lindex visar däremot nu upp starkare siffror än i fjol.