Katarina Koivisto

Katarina Koivisto

Administrativ redaktionschef

Senast publicerade artiklar

18.2.2020

Krönika: Nygamla metoder till heders

Användningen av kolkraft fortsätter att minska i Europa, men utsläppen av koldioxid minskar ändå inte tillräckligt snabbt. Infångning och lagring av koldioxid är därför aktuellt än en gång.

Premium

13.2.2020

Tvisten kring läkarhelikoptrarna olöst – staten tar över Finnhems

Företaget Finnhems som administrerar läkarhelikoptrarna blir statligt. Beslutet om vem eller vilka som ska sköta trafiken med läkarhelikoptrarna dröjer ändå till senare i vår.

Premium

6.2.2020

Fortum försvarar ny tysk kolkraft

Fortum gjorde ett gott resultat i fjol då den jämförbara rörelsevinsten steg med över 20 procent jämfört med 2018. Vd Pekka Lundmark försvarar i företagets bokslutkommuniké det nya kolkraftverket i Tyskland genom att säga gammal kolkraft då kan läggas ner.

4.2.2020

Krönika: Från ord till handling

Regeringen ägnar början av den här veckan åt att fundera på hur Finlands utsläpp av koldioxid ska minska. Samtidigt växer protesterna mot att Fortum öppnar ny kolkraft i Tyskland.

Premium

24.1.2020

Vanda får svensk koordinator från Åboland

I sitt jobb som verksamhetskoordinator i Åbolands ungdomsförbund har Nicole Mattsson fått erfarenhet av samarbetet mellan föreningar och kommuner. De erfarenheterna tänker hon dra nytta av då i början av mars börjar som svensk koordinator i Vanda.

Premium

21.1.2020

Analys: Om att förlora sitt rykte

Fortum säger en sak och gör en annan. Företagets strategi bygger på cirkulär ekonomi, men intressebolaget Uniper startar ett nytt kolkraftverk i Tyskland.

Premium

20.1.2020

Kommentar: Volleyboll: En finsk-baltisk liga kan bli för dyr

Det finns både goda och mindre goda sidor med den finsk-baltiska volleybolliga som Volleybollförbundet nu utreder. Den springande punkten är ekonomisk, för klubbarnas kostnader stiger om den blir av.

Premium

19.1.2020

Det stormar kring Viking Lines styrelse

Missnöje med Viking Lines lönsamhet och konkurrenskraft har fått rederiets mindre aktieägare att slå sig samman i en gemensam förening och kräva förändring. Inför årsstämman i april vill föreningen se en föryngring av styrelsen.

Premium

14.1.2020

Elpriserna steg måttligt i fjol – överföringen förmånligast i Nyland

Den som konkurrensutsatte sin elleverantör i fjol kunde trots höjda nätpriser sänka sin elräkning. I genomsnitt steg ändå totalpriset på el något i fjol, visar Energiverkets statistik.

13.1.2020

Rapport: Dags för oss att börja placera

Finland och Norge ligger långt efter Sverige och Danmark då det gäller privata placeringar. Både skillnader i beskattningen och i den politiska inställningen i de olika länderna har påverkat möjligheterna och viljan att placera, framgår det ur en färsk rapport från Näringslivets delegation Eva.

Premium

31.12.2019

Krönika: Teknik är inte alltid en bra husbonde

Det är dan före dan. Kärran är fullastad med matvaror inför julens släktkalas när det otänkbara händer. Bankkortet fungerar inte när varorna ska betalas.

Premium

28.12.2019

Helsingfors vill bygga skidspår på Malms flygfält

Tvisten om vad som ska hända med Malms flygplats vid årsskiftet fortsätter. Transport- och kommunikationsverket Traficom håller flygtillståndet i kraft, men markägaren, Helsingfors stad, vill anlägga skidspår på flygfältet i vinter.

Premium

26.12.2019

Väyrynen kritiserar Tervos Koivisto-film

Jari Tervos programserie om president Mauno Koivisto kunde ha korrigerat tidigare felaktiga tolkningar om regeringskrisen 1981, skriver politikern Paavo Väyrynen i en kommentar. Väyrynen är besviken över att serien inte gör det.

26.12.2019

Spritsmuggling och skottlossning i Fiskehamnen

I Fiskehamnen i Helsingfors fortsätter byggandet av nya bostäder, men få av de nya invånarna känner till stadsdelens historia. Under förbudslagen var Gammelstadsfjärden en viktig port för spritsmugglingen till huvudstadsregionen och ofta gick det vilt till.

19.12.2019

Oenighet hotar läkarhelikoptrarna

Finland riskerar att vara utan läkarhelikoptrar om drygt två år. Ingen upphandling av verksamheten har startat och tvisten om vem som ska sköta helikoptrarna är olöst. – Det finns ingen anledning till panik, säger utredningsman Jyri Lilja.

Premium

17.12.2019

Analys: Energival mellan pest och kolera

FN:s klimatmöte i Madrid slutade mer eller mindre i fiasko, men inte heller inom EU är det lätt att komma överens om klimatåtgärder. Energiproduktionen är central och ska utsläppen ner nu så finns det få alternativ.

Premium

13.12.2019

EU räknar med att behöva gas länge än

EU ger inte avkall på ambitiösa klimatmål, kol som energikälla ska bort. Men många medlemsländer måste få ha kvar naturgasen som alternativ för att målet ska gå att nå, påpekar Klaus-Dieter Borchardt från EU-kommissionen.

Premium

11.12.2019

Baltiska bolag redo att leverera naturgas till Finland

Konkurrensen på den finländska marknaden för naturgas kommer i gång på allvar vid årsskiftet då den finsk-estniska gasledningen Balticconnector tas i kommersiell användning.

Premium

11.12.2019

Krönika: När ingen lyssnar

Det är en Kafkaaktig upplevelse att diskutera vården av en anhörig med ansvarspersoner för Vandas äldrevård.

Premium

9.12.2019

Vanda kan få en egen spårväg som går ända till flygplatsen

Nästa vecka ska fullmäktige i Vanda säga sitt om planeringen av Vandas spårväg, den så kallade Vandabanan. Banan utgör en central del av stadsplaneringen samtidigt som den ska förbättra kommunikationerna österifrån till Dickursby och flygplatsen.

Premium

3.12.2019

Krönika: När Helsingfors är för dyrt

Vem vill bo i Vanda? Den frågan får jag som Dickursbybo ofta svara på och jag får försvara mitt val av hemkommun. Men fler än jag väljer Vanda av fri vilja.

Premium

30.11.2019

Nytt värmetåligare kärnbränsle är säkrare vid eventuella olyckor

Både amerikanska och ryska tillverkare av kärnbränsle jobbar hårt på att ta fram tryggare bränslen för kärnreaktorer. Det man kallar för olyckstolerant bränsle har prövats i testreaktorer både i USA och i Ryssland.

Premium

22.11.2019

Formgivna lagar blir lätta att förstå – ex-bankdirektören Liisa Kiltilä är landets första utexaminerade juridiska formgivare

Juridik är ingen lätt vetenskap, men genom formgivning går det att göra lagar, regler och direktiv lättare att ta till sig. Tanken fascinerade den tidigare bankdirektören Liisa Kiltilä som nu blir landets första utexaminerade juridiska formgivare.

Premium

19.11.2019

Analys: Kärnkraften bygger bort sig

Den nya kärnkraften i Finland har igen råkat ut för nya bakslag. Den tredje reaktorn i Olkiluoto blir ytterligare lite försenad och Fennovoima söker sig en ny vd.

Premium

18.11.2019

EM-resorna har redan strykande åtgång

Telefonerna på Elämysmatkats kontor i Vallgård i Helsingfors har ringt i ett sedan det stod klart att Finland tar sig till EM-slutspel nästa sommar. Många fotbollssupportrar har redan bokat en resa till slutspelet trots att det inte är klart var Finland spelar och trots att matchbiljetterna inte är utlottade.

Premium

15.11.2019

Fortums köp av Uniper framskrider – ryska myndigheterna redo att godkänna affären på vissa villkor

Energikoncernen Fortum är ett steg närmare att nå aktiemajoriteten i tyska Uniper. De ryska myndigheterna har meddelat att de är redo att godkänna affären på vissa villkor. Uniper är samtidigt redo att starta ett nytt kolkraftverk strax norr om Dortmund.

5.11.2019

Krönika: En tvivelaktig ära för vården – bolagen på tio-i-botten-listan

Terrafame har bytts ut mot Esperi Care och Attendo. Företagen med sämst rykte i Finland har fått ett mänskligt ansikte och vårdbranschen en mycket tvivelaktig ära.

Premium

4.11.2019

Nya företagare tar över skattetoppen

Det är många år sedan skattelistorna toppades av de stora börsbolagens storägare och direktörer. Skogsjättarnas, Nokias, Fortums och Sampos chefer får se sig omkörda av företagare som sålt sin verksamhet.

2.11.2019

Graffitin räddade honom men kunde också ha tagit hans liv – i dag målar Timo väggmålningar för storföretag som Valio och Fazer

Nu målar han för att ge utlopp för positivt skapande och ska ha sin första konstutställning. Men när Timo Leiman på 1990-talet prydde lokaltåg med graffiti dominerade det destruktiva beteendet.

22.10.2019

Krönika: Köp dig fri från skammen

Skam av olika slag präglar en del av debatten om klimatförändringen. Fiffiga företag ger oss möjlighet att köpa oss fria så att vi slipper ändra på vårt beteende.

Premium

14.10.2019

Brist på kapacitet i svenska elnät – nu ber bolagen konsumenterna om hjälp

Elbrist är inte ett ord man förknippar med ett modernt samhälle. Men nu har bristen på kapacitet i elnäten i Sverige blivit så akut att stora aktörer frågar konsumenterna hur de kan tänka sig att vara med och lösa problemet.

8.10.2019

Fortum blir majoritetsägare i tyska Uniper

Fortum har köpt drygt 20 procent av aktierna i den tyska energikoncernen Uniper och äger nu totalt över 70 procent av bolaget. Fortum litar på att få klartecken även från de ryska myndigheterna som tidigare motsatt sig ett finländskt majoritetsägande.

7.10.2019

Vanda satsar svenskt i servicebudget

Renoveringen av Västersundom skola börjar fullt ut och den svenska servicen i Vanda får en egen koordinator. Det ingår i Vandas budgetförslag för nästa år som stadsdirektör Ritva Viljanen betecknar som en servicebudget för en växande stad.

Premium

7.10.2019

Finland bygger för kärnavfall men Sverige ifrågasätter säkerheten

Det finns obesvarade frågor som kan påverka slutförvarets säkerhet på sikt, skriver svenska Kärnavfallsrådet i ett färskt utlåtande. Finländska Posiva har ändå redan börjat bygga sin inkapslingsanläggning för kärnavfall.

5.10.2019

Krönika: Den goda mjölken smakar surt

Att framställa sig själv som god är en sak, men att samtidigt svartmåla konkurrenter förtar en del av godheten. Det har havreproduktsföretaget Oatly fått märka de senaste veckorna.

Premium

3.10.2019

Banks fortsätter leda landslaget trots svår sommar

Britten Joel Banks fortsätter som chefstränare för Finlands volleybollherrar fram till nästa EM som spelas i Tammerfors 2021.

Premium

25.9.2019

Kommentar: Glastaket som sprack

Skogsindustrin står inför ett generationsskifte och jobbar med en ständigt pågående strukturförändring. Med Stora Ensos utnämning av Annica Bresky till koncernchef sprack glastaket dessutom med ett brak.

24.9.2019

Krönika: Ny teknik är inte allt

Var femte läkartjänst på vårdcentralerna i Vanda är just nu obesatt. Skälen är många, men följden är att många Vandabor får köa i månader för sitt läkarbesök.

Premium

20.9.2019

Möt polisen i Mariehamn - staden där avloppsvattnet har en av Finlands högsta kokainhalter

Vad händer på Åland? Inte mycket allvarligt som sysselsätter polisen, enligt de meddelanden som skickas ut. De inger en känsla av trygghet i ett litet samhälle där folk känner varandra, tror polisen.

Premium

19.9.2019

Kommentar: Märkliga signaler från volleybollförbundet

Herrarnas volleybollag spelade sig till en plats i kvartsfinalen i EM. Men inför den avgörande matchen gick förbundets vd ut med informationen att det går att sparka chefstränaren. Ordförande visade sig inte alls under gruppspelet.

16.9.2019

Rysslands rutin sänkte Finland

Regerande europamästaren Ryssland var ett strå vassare än Finland och tog hem måndagens match vid EM i Ljubljana med klara setsiffror 3-0.

16.9.2019

Finland värd för EM i volleyboll 2021

Finland är en av värdnationerna när nästa Europamästerskap i volleyboll för herrar spelas 2021. De tre andra värdnationerna är Estland, Slovakien och Tyskland.

16.9.2019

Volleyboll: Folkfest i Ljubljana trots motig sommar

Oberoende av hur det gått i sommarens matcher har Finlands herrar en trogen supporterskara. Omkring 2 000 anhängare är på plats i Ljubljana och stämningen är liksom vid tidigare stora mästerskap god.

Premium

16.9.2019

Viking Lines nya storägare ligger lågt – vd:n håller kostnaderna nere

Strax före midsommar fick Viking Line en ny storägare i den svenska placeraren Jakob Johanssons Maelir. Ännu har Johansson inte bett om en extra bolagsstämma, så rederiet fortsätter på sin utstakade väg, uppger vd Jan Hanses.

Premium

15.9.2019

Finlands herrar gjorde det svårt för sig – förlorade central match

Finlands herrar förlorade den viktiga matchen mot Vitryssland med tanke på avancemang från gruppspelet vid EM i volleyboll i Ljubljana.

Premium

13.9.2019

Volleyboll: Lättnad efter öppningsseger i EM

Både tränare och spelare var lättade efter att Europamästerskapet i Ljubljana i Slovenien i torsdags inleddes med seger mot Nordmakedonien. Sommaren har varit svår med idel förluster, men efter öppningssegern tror alla att det blir lättare.

Premium

10.9.2019

Krönika: Ditt bankkort övervakar dig

Google vet vad du gör, vad du tänker göra och vad du vill köpa. Men nu kan också ditt bankkort berätta för dig vilken miljöpåverkan din konsumtion har. Åland index heter beräkningsgrunden.

Premium

1.9.2019

Stormaktspolitiken sinkar Nord Stream 2

Gasledningen Nord Stream 2 blir knappast klar enligt tidtabell eftersom tillstånd att dra ledningen förbi Danmark fortfarande saknas. Samarbetet med de danska myndigheterna är gott, försäkrar ändå Simon Bonnell, Nord Streams direktör för tillståndsförfarande.

Premium

30.8.2019

Kommentar: Piggt volleybollslandslag har framtiden för sig

Bulgarien var definitivt för starkt för Finland i den avslutande matchen i EM i volleyboll i Ankara. Trots att Finlands matcher slutade i gruppspelet gav damernas spelande mersmak.

27.8.2019

Analys: Elbrist inget u-landsproblem

Elbrist hotar, har rubriker i svenska tidningar skrikit sedan försommaren. Och ja, det är frågan om ett i-landsproblem i ett samhälle där behovet av el ökar hela tiden.

Premium