Katarina Koivisto

Katarina Koivisto

Administrativ redaktionschef

Senast publicerade artiklar

19.9.2021

Satu Huber kritiserar Finansinspektionen – fick henne att lämna vd-posten

Satu Huber har svårt att smälta Finansinspektionens åtgärder som fick henne att avgå som vd för pensionsförsäkringsbolaget Elo i mars i år. Framför allt kritiserar hon bristen på kommunikation från inspektionens sida.

Premium

19.9.2021

Ryssland beskylls för att pressa upp gaspriset

Det är inte bara elpriset som är högre än på mycket länge, också priset på naturgas och kol har nått historiska höjder. Ryssland snålar med leveranser för att pressa upp gaspriset, hävdar en del. Normalt marknadsbeteende från Gazproms sida, säger andra.

17.9.2021

Stark ekonomisk tillväxt med några moln på himlen

Prognosinstitut och banker är eniga, det pekar uppåt i Finlands ekonomi. Med det ekonomiska uppsvinget kommer också inflation och småningom stigande räntor. Men ett par år till kan hushåll med bostadslån räkna med låga räntenivåer.

15.9.2021

Vandaunga är lata med att ta coronavaccin

Omkring 70 procent av de unga i åldersgruppen 12-34 år i Vanda har tagit sin första spruta coronavaccin. Det är betydligt färre än i grannkommunerna Helsingfors och Esbo där andelen är uppe i 80 procent.

14.9.2021

Krönika: Se till mig som liten är

Barn och unga har svårt att hitta tillbaka till sina fritidssysselsättningar efter pandemin, en del har till och med svårt att hitta tillbaka till skolan. Det är viktigare än någonsin att ta vara på dem som riskerar att hamna i marginalen.

Premium

12.9.2021

Polen vann över svagt Finland

De finländska volleybollherrarna hade ingen chans mot regerande världsmästaren Polen i åttondelsfinalen i EM i volleyboll. Matchen spelades i Gdansk sent på lördagen.

Premium

10.9.2021

Vi betalar mer än på länge för vår el

En torr sommar och höga priser på kol och naturgas driver upp priset på el. Samtidigt ökar återhämtningen inom industrin efterfrågan. En kall vinter kan driva upp priset ytterligare.

9.9.2021

Volleyboll: Det här är ett spelande vi vill se mera av

Finlands herrar avslutade EM på hemmaplan i Tammerfors med en 3-2-seger över Turkiet. Det innebar segrar i tre av fem matcher och en plats bland de 16 bästa lagen för ett herrlag som spelade enhetligare och piggare än på många år.

8.9.2021

Finland slog Turkiet i EM-avslutningen

Finland avslutade sin sista match i volleybollens hemma-EM med en 3-2 seger mot Turkiet. Slutresultatet spelar ingen roll för placeringen i gruppen, men ger råg i ryggen inför den fortsatta EM-turneringen.

8.9.2021

Virala och Purmo fusioneras i nytt börsbolag

Virala Acquisition Company VAC går ihop med Rettigägda Purmo Group. Det nya företaget ska noteras på börsen i Helsingfors, går allt enligt planerna blir det i början av nästa år.

8.9.2021

Förnybar el vänder på energilogiken

Vindkraft och solkraft är starkt på väg även i Finland. På tio år räknar Vindkraftsföreningen med att produktionen med vindkraft nästan tredubblas från i dag. Elnätet är förberett, men efterfrågan på el kan tidvis få anpassa sig till utbudet.

7.9.2021

Nederländerna säkrade gruppsegern i volleyboll-EM i Tammerfors

Nederländerna hade en chans att säkra gruppsegern i EM-gruppen i Tammerfors på tisdagen och gjorde det genom en seger 3-1 mot Finland. Matchen var jämn, men Finland förlorade de avgörande poängen.

6.9.2021

Tervaporttis EM-turnering över

Kaptenen för Finlands landslag i volleyboll, passaren Eemi Tervaportti är skadad och kommer inte att kunna spela i den fortsatta EM-turneringen. Det uppstod en bristning i Tervaporttis lår i tredje set i matchen mot Spanien då kaptenen servade.

5.9.2021

Finland kämpade bra mot Rysslands OS-tvåor

Finland gjorde en bra match mot Ryssland i volleyboll-EM i Tammerfors på söndagen. Ett vunnet set räckte ändå inte mot OS-tvåan som haft svårt att samla leden inför EM.

4.9.2021

Volleyboll: Full pott i viktig match mot Spanien

Det var volleybollfest för hela slanten då Finland tog en viktig 3-0 seger mot Spanien i sin andra match i EM. Det skedde inför en fullsatt Hakametsä-hall i Tammerfors på lördagen. Herrlaget visade en självsäkerhet man inte sett i tidigare matcher.

1.9.2021

Volleyboll: Finland gjorde en lätt match svår

Hakametsä ishall i Tammerfors var fylld till alla de tillåtna platserna då Finland inledde hemma-EM onsdag kväll. Då det dessutom blev en 3-1 seger med mot Nordmakedonien visste jublet i ishallen inga gränser.

1.9.2021

Volleyboll: Herrarna siktar högt i hemma-EM

På onsdagen inleder Finlands volleybollherrar EM på hemmaplan i Tammerfors. Motståndaren är gruppens på förhand sett svagaste lag, Nordmakedonien.

Premium

31.8.2021

Krönika: Vådan av att välja president

Valet av president i Estland är bara lite lättare i år än då Kersti Kaljulaid valdes till posten för fem år sedan. Valet är en krånglig process och det kan vara svårt att hänga med i svängarna.

Premium

27.8.2021

Tammerfors vet hur man håller en spårbudget

Tammerforsborna är nöjda med sin nya spårvagn. År av byggarbeten i centrum är nu över och de tegelröda vagnarna rullar tyst och regelbundet genom staden. Planer på att utvidga spårvägen finns redan.

26.8.2021

Viking Line tror på positivt helår

Coronapandemin påverkar fortsättningsvis Viking Lines resultat. Men en förbättrad efterfrågan i kombination med försäljningen av Mariella och att Åbo stad beräknas lösa in terminalen i Åbo gör att rederiet nu räknar med ett positivt rörelseresultat i år.

26.8.2021

Så mycket regnade det under onsdagen

Nej, något nytt regnrekord blev det tyvärr inte, men det var flera år sedan det regnade så här mycket under en kort tid, säger jourhavande meteorologen Jari Tuovinen.

25.8.2021

Vandaspåran delar SFP i fullmäktige

Vandas nya fullmäktige hade sitt första möte i måndags och 25 ledamöter har redan lämnat in en motion om att stoppa planeringen av Vandaspåran. En av dem som undertecknat motionen är SFP:s gruppordförande Stefan Åstrand.

25.8.2021

Volleyboll: Tammerfors gör sig redo för EM

I gatubilden syns det ännu inte, men förberedelserna inför herrarnas EM i volleyboll är i full gång i Tammerfors. I Hakametsä ishall läggs arenans golv och utanför pågår uppbyggnaden av supporterområdet.

Premium

25.8.2021

Analys: Lite mer självsäkerhet ger damerna fler segrar

Finlands damlandslag i volleyboll avslutade sin EM-turnering i Rumänien med en välförtjänst seger 3-1 i set mot värdlandet. Damerna spelade avslappnat och spelglädjen lyste om laget.

Premium

23.8.2021

Turkiet gav inte Finland någon chans

Finlands damer inledde matchen mot olympiafemman Turkiet piggt, men hade inte någon chans till seger. Turkiet tog en lätt 3-0 seger och Finland har inte längre någon chans till avancemang från gruppspelet.

Premium

23.8.2021

Optisk pulsmätare ska rädda liv och erövra världen

Tänk dig att bli ordinerad en pulsmätare i stället för en besvärlig monitor då du misstänker hjärtflimmer. Tanken är inte alls långsökt, i höst kommer företaget Pulse On ut på marknaden med en optisk pulsmätare som känner igen flimmer och kan mäta EKG.

Premium

21.8.2021

Volleyboll: Kämpainsats räckte inte till seger mot Ukraina

Finlands volleybolldamer kämpade bra mot Ukraina i den tredje matchen i EM-turneringen. Men förlusten med 3-1 innebär att Finland har försvinnande små chanser att ta sig vidare från gruppspelet.

Premium

20.8.2021

Holland blockade ut Finland totalt i damernas EM

Det finns inte mycket gott att säga om Finlands damers EM-match mot Holland på fredagen. De flesta poäng kom på misstag från motståndarens sida och ingen av de egna spelarna lyckades egentligen.

19.8.2021

Volleyboll: Sverige slog Finland i EM-rysare

Finlands öppningsmatch i EM mot Sverige blev just den rysare man på förhand väntade sig. Fem set och långa bollrallyn ledde till slut till seger för Sverige som nu vann sin första EM-match på 50 år.

Premium

17.8.2021

Vanda vaccinerar i snabb takt men smittspårningen är en flaskhals

Drygt 60 procent av 12–15-åringarna i Vanda har fått sitt första coronavaccin och staden räknar med att ha fått alla högstadieelever som vill vaccinerade inom nästa vecka. Väldigt få har sagt nej till vaccinet, uppger stadsdirektör Ritva Viljanen.

16.8.2021

Sammansvetsade damer siktar högt i EM

Alla möjligheter att gå vidare från gruppspelet finns – det är Finlands volleybolldamer övertygade om. EM inleds för deras del på torsdagen i Rumänien med match mot Sverige som inte spelat EM sedan 1983.

Premium

16.8.2021

Caruna öppnar sin prismodell: 15 cent per euro till ägarna

För varje euro eldistributören Carunas kunder betalar går 15 cent till utdelning och ränta till ägaren. Uppgiften finns på Carunas hemsida där bolaget öppnar sin prissättning. Det är mycket text utan innehåll på sidan, anser Esbobon Ralf Arvonen som länge ondgjort sig över Carunas höga avgifter.

11.8.2021

Börsens nykomling Solwers är inte till salu

Han kunde ha dragit sig tillbaka efter att familjeföretaget Finnmap Consulting såldes till svenska Sweco för nio år sedan. Men Leif Sebbas har företagandet i blodet och i våras förde han nästa företag, Solwers, till börsen.

Premium

10.8.2021

Björkens bark ger ekologisk kosmetik

Den vita barken i björkarna kan bli råvara i en hel rad hygienprodukter, enligt grundarna av företaget Innomost. Företaget har samlat fem miljoner euro för en pilotanläggning som ska producera råvara i Karleby.

7.8.2021

Ledare: Ingen generation får gå förlorad

Det finns många positiva tecken i Finlands ekonomi just nu. Börsbolagens halvårsrapporter är huvudsakligen bra och arbetslösheten minskar. Men många problem återstår ändå.

Premium

6.8.2021

Ledare: Få känner sig kallade till president i Estland

Den sista augusti ska det estniska parlamentet Riigikogu välja ny president för Estland. Men tills vidare finns bara en kandidat och han har inte tillräckligt med stöd för att bli vald.

Premium

3.8.2021

Vanda planerar för skyskrapa i Dickursby

Den planerade Vandaspåran i kombination med ringbanan gör Dickursby attraktivt för nya investeringar. Ett nytt kvarter med ett hus på 25 våningar och panoramarestaurang ska ersätta det gamla köpcentret vid stationen.

2.8.2021

Ledare: Elpriset förblir högt trots ny lag

Det är bara att sätta stöpseln i väggen, tillgången till el är inget problem. Men elpriserna har i sommar stigit brant samtidigt som elöverföringsavgifterna fortsätter att uppröra.

Premium

1.8.2021

Ledare: Aldrig har vi vetat så mycket och gjort så litet

Extrem hetta och torka, bränder, störtregn och översvämningar har präglat sommaren. Att bara sitta och se på är inget alternativ trots att det finns skeptiker som fortsatt förnekar klimatförändringen.

Premium

30.7.2021

Nord Stream 2 är både pest och kolera

USA och Tyskland har kommit överens om villkoren för att färdigställa naturgasledningen Nord Stream 2. Överenskommelsen innebär en politisk kompromiss mellan två länder i samma läge. Ryssland som både bygger ledningen och ska leverera gasen har bara att tacka och ta emot.

Premium

27.7.2021

Ledare: Bättre sent än aldrig att öppna gränserna

De nya inresereglerna ledde inte till befarat kaos på Helsingfors-Vanda flygplats. Men av Vanda kräver nyordningen stora resurser.

Premium

25.7.2021

Näthandeln blomstrar för finska designkök

Han lämnade ett välbetalt jobb inom finansvärlden. Nu säljer Sebastian Schauman i stället designade kök och förvaringsmöbler i sitt snabbt expanderande företag A.S.Helsingö.

23.6.2021

Krönika: Nej VR, ni lyckades inte alls

Hur ska man ge respons till ett företag som VR eller Helsingforsregionens trafik HRT för att det verkligen ska hända någonting? Eller för att ens få svar på en enkel fråga?

Premium

16.6.2021

Viljanen upprepar krav på friare inresa

Det kan kännas som om Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen upprepar sig. Men Finland måste få inreseregler som är i linje med EU:s före semesterperioden, det brådskar, betonar Viljanen.

Premium

16.6.2021

Varmt juniväder har gett uteservering flygande start

Vid halv tolv på förmiddagen börjar den stora uteserveringen i centrum av Dickursby fyllas av lunchgäster. Jätteroligt att den här möjligheten att luncha ute finns, anser gästerna.

14.6.2021

Besvikna Sannfinländare storsegrare i Vanda

Sannfinländarna är valets stora segrare i Vanda, men besvikna segrare. Samlingspartiet drog under rösträkningens gång ifrån Socialdemokraterna och blir kommunens största parti. Svenska folkpartiet lyckades bevara sina två platser.

13.6.2021

SFP den stora förloraren i Sibbo

Svenska folkpartiet tappar hela tre platser i Sibbofullmäktige. Kommunalvalets stora vinnare är Samlingspartiet och Sannfinländarna. Riksdagsledamot Heikki Vestman är kommunens ohotade röstkung.

Premium

10.6.2021

SFP:s andra mandat i Vanda i fara

Svenska folkpartiet behöver 400 röster mer än vid valet 2017 för att bevara sitt andra mandat i Vandafullmäktige. Det om man får tro fullmäktigledamot Patrik Karlssons uträkning.

8.6.2021

Krönika: Många sätt är riktigt dåliga

Finlandisering får en ny betydelse när man ser till hur Finland väljer att förbli stängt i ett Europa som börjar öppna upp. Det finns fler sätt att slå vakt om hälsan än att hålla gränserna stängda.

Premium

3.6.2021

Börsen på väg mot rekord i noteringar

Tre företag har inom loppet av en vecka meddelat att de planerar notering på Helsingforsbörsens marknadsplats First North. Perioden april-juni i år ser ut att bli en av de livligaste i börsens historia då det gäller nya företag. Också huvudlistan lockar.

Premium