Katarina Koivisto

Katarina Koivisto

Administrativ redaktionschef

Senast publicerade artiklar

17.4.2019

Danmark kräver miljöbedömning av ännu en rutt – sinkar Nord Stream 2

En stor del av rören för den nya gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland är redan på plats. Men Danmark har fortfarande inte gett tillstånd för ledningen och kräver nu Nord Stream på miljöbedömning av ett tredje ruttalternativ utöver de två som redan finns.

Premium

16.4.2019

Krönika: Att inte se något ont

Swedbank, Danske bank, Nordea. De talar etik, men agerar inte enligt sina egna etiska regler, något vi kunder borde ställa dem till svars för.

Premium

15.4.2019

SFP vill ha bred regeringsbas

Spänningen höll till slutet på SFP:s valvaka då partiet ömsom höll och ömsom förlorade sitt fjärde mandat i Nyland. Men mandatet i Egentliga Finland behölls och det fjärde mandatet i Vasa tog partiet tillbaka.

2.4.2019

Krönika: För viktigt för att glömmas bort

Debatten om vården berör inte bara barn, sjuka och äldre i behov av vård. Den berör också de tusentals anställda inom social- och hälsovården som gör allt de kan och mer därtill.

Premium

1.4.2019

Ny teknik ska trygga vår el – det här är förväntningarna på nästa regering

Kärnkraften är en icke-fråga i vårens riksdagsval, åtminstone är den inget partierna aktivt diskuterar. Energin kommer överlag upp närmast som en del av klimatdebatten. HBL har frågat en rad aktörer vad de väntar sig av nästa regering.

Premium

28.3.2019

Volleyboll: Svår tid för byten i volleybolltoppen

Inför en sommar med OS-kval, Europamästerskap och en gyllene liga står Finlands volleybollförbund utan både chefstränare för herrarnas landslag och utan vd. Förbundets ordförande Pasi Sydänlammi lovar ändå snabba besked på båda punkterna och säger sig inte vara orolig.

Premium

19.3.2019

Vi flyger alla som köpt biljett, lovar Norwegian

Det är ännu för tidigt att säga hur flygförbudet för Boeing 737 Max 8 kommer att påverka flygbolaget Norwegians resultat. – Just nu är det lågsäsong och vi har reservkapacitet att sätta in på de allra flesta rutter, säger vice vd Tore Østby.

Premium

18.3.2019

Analys: Helsingfors behöver nytänk i energin - nu får huvudstaden hjälp på traven

Helsingfors får goda råd om hur staden ska minska sin kolanvändning både av föreningar för förnybar energi och av maskintillverkaren Wärtsilä. När de talar i egen sak blir lösningsförslagen förenklingar, påpekar huvudstadens energiverk Helen.

Premium

13.3.2019

Analys: Nystart på Fennovoima 2.0

Fennovoima byter projektdirektör för sitt planerade kärnkraftverk på Hanhikiviudden i Pyhäjoki. Med Minna Forsström försvinner både kunskap om Rosatom och kunskap i ryska.

Premium

5.3.2019

Analys: Vad en liten gubbe kan gno

Med mars kommer inte bara våren, i mars och i april håller också de flesta finländska börsbolag sina årsstämmor och väljer nya styrelser. En styrelsemedlem sitter i medeltal i fem år.

Premium

24.2.2019

Högerpopulisterna vinner terräng i Estland

Det högerpopulistiska Estlands konservativa folkparti (EKRE) får enligt en färsk galluppundersökning mer än 20 procent av rösterna när Estland går till parlamentsval nästa söndag. Reformpartiet och Centern tävlar med väljarstöd kring 25 procent om att bli landets största parti.

Premium

24.2.2019

Tallinks vd tror inte på tunnel

Konkurrensen mellan färjbolagen har gjort resorna mellan Helsingfors och Tallinn så billiga att en tunnel mellan städerna knappast är lönsam om en biljett kostar 100 euro.…Det anser rederiet Tallinks vd Paavo Nõgene, intervjuad i tidningen Tartu Postimees.

Premium

19.2.2019

Analys: Det går finsk politik i gasen

Tonen från USA hårdnar och EU skärper kraven. Samtidigt citerar gasledningsbolaget Nord Stream 2 en undersökning som visar att majoriteten av tyskarna stödjer den nya ledningen från Ryssland.

Premium

14.2.2019

Varhaisjakelu siirtyy Länsi-Uudellamaalla yksityiselle yritykselle

Useammat KSF Median tilaajat voivat syksystä alkaen lukea lehtensä nauttiessaan aamukahvinsa. Lehtien varhaisjakelu siirtyy alueella tuolloin PPP Finlandille.

14.2.2019

Privat bolag tar över morgonutdelningen i Västnyland

I höst får fler av KSF Medias läsare i Västnyland sin tidning till morgonkaffet. Då tar företaget PPP Finland över den tidiga utdelningen av tidningarna i området.

14.2.2019

Privat bolag tar över morgonutdelningen i Västnyland

I höst får fler av KSF Medias läsare i Västnyland sin tidning till morgonkaffet. Då tar företaget PPP Finland över den tidiga utdelningen av tidningarna i området.

14.2.2019

Privat bolag tar över morgonutdelningen i Västnyland

I höst får fler av KSF Medias läsare i Västnyland sin tidning till morgonkaffet. Då tar företaget PPP Finland över den tidiga utdelningen av tidningarna i området.

7.2.2019

Fiskars ägare får aktier i Wärtsilä

Fiskars styrelse söker om fullmakt att dela ut alla bolagets aktier i Wärtsilä till sina aktieägare. Fiskars, som kontrolleras av släkten Ehrnrooth, är Wärtsiläs största enskilda ägare.

5.2.2019

Analys: Så liten del av elräkningen kan du påverka – incentiv för att spara el behövs

Det enklaste sättet att spara energi är effektivare energianvändning. Men det är till syvende och sist en mycket liten del av elräkningen vi kan påverka.

Premium

4.2.2019

Vanda möblerar om i toppen efter politiskt gräl om reformen

Allt var i höstas upplagt för politisk konflikt, men efter ha arbetat om förslaget till förvaltningsreform i Vanda har färska stadsdirektören Ritva Viljanen nu alla partier med sig. Också de svenska frågorna får en egen tjänsteman.

23.1.2019

Volleyboll: Finlands damer i hård EM-grupp

Finlands volleybolldamer har både guldmedaljören och bronsmedaljören från EM 2017 i sin grupp när de för första gången på 30 år spelar i EM i höst. De finländska damerna spelar i Ankara, Turkiet.

22.1.2019

Analys: Alla gillar inte Kinas språng

Leapfrogging. Vem känner igen ordet? Det betyder ungefär utvecklingssprång och något många anser är betecknande för många asiatiska ekonomier.

Premium

16.1.2019

Volleyboll: Finlands herrar startar EM i Slovenien

Det blir en intensiv sommar och höst för både herrarnas och damernas volleybollag i år. Med start i slutet av maj spelar bägge lagen i den Gyllene ligan, medan EM väntar på hösten. Herrarna kvalar dessutom om en plats till de olympiska spelen i Tokyo 2020.

Premium

15.1.2019

Gott om gnistor som kan tända en recession

Är börsens upp- och nedgångar nu tecken på en förestående recession eller bara normal variation?– Jag ser inga klara tecken på en förestående recession, men jag ser många gnistor som kan tända en brand som leder till en nedgång i världsekonomin, säger John Cochrane, ekonom och tidigare professor.

Premium

12.1.2019

Brexitekonom: Hela EU kan falla ihop

Det är lätt att förstå varför Storbritannien måste lämna EU då man lyssnar på den konservativa regeringens brexitrådgivare, ekonomen Roger Bootle. Men till och med han medger i en intervju för HBL att osäkerhetsmomenten är många.

Premium

8.1.2019

Analys: Säkerheten framför allt

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki blir minst fyra år försenat. Ryska Rosatom har svårt att leverera de dokument som krävs för byggstart, samtidigt som referenskraftverket utanför S:t Petersburg kör för fullt.

Premium

6.1.2019

3–0 mot Danmark – Finland klart för EM

Finland gjorde det som krävdes och tog en klar seger över Danmark i den sista kvalmatchen för EM nästa höst.

5.1.2019

Volleyboll: Nu gäller det för Finlands herrar

Vinna eller försvinna. Det är villkoret för Finlands volleybollherrar i den sista EM-kvalmatchen på söndagen då Danmark står för motståndet.– Alla vet vad som gäller, säger chefstränaren Tuomas Sammelvuo.

31.12.2018

Färgfabriken planerar lämna Dickursby efter 150 år

Dickursby färgfabriker, numera börsnoterade Tikkurila, planerar att lämna Dickursby där företaget funnits sedan 1862. Dickursby centrum växer och det är inte optimalt med kemisk industri mitt i tätt bebyggda områden, uppger bolagets vd Elisa Markula.

Premium

26.12.2018

Dickursby kyrka klar för byggstart – om två år blir det adventsgudstjänst

I februari börjar markarbetet för den nya kyrkan i Dickursby och till advent 2020 ska den stå klar. Den gamla kyrkan är riven, men rivningsarbetet pågår fortfarande i byggnader i det omgivande kvarteret.

26.12.2018

Allt upplagt för orolig börsvecka

De asiatiska börserna fortsatte att falla annandag jul efter en oro för den ekonomiska utvecklingen i USA. Brexit, ett eventuellt handelskrig mellan USA och Kina och president Donald Trumps missnöje både med sin finansminister och med sin chef för centralbanken FED spär på oron.

Premium

23.12.2018

Vandabanan ger flygplatsen spårvagn

Ta spårvagnen till flygplatsen! Det kan bli möjligt om drygt tio år när Vanda nu sällar sig till gruppen städer som planerar att bygga en ny spårväg. Linjen är planerad mellan Mellungsbacka och flygplatsen.

Premium

13.12.2018

Ett kolneutralt EU 2050 kräver nya lösningar: Handel med kolrätter ska ge nollutsläpp

Ett samhälle utan utsläpp kräver mer elektricitet, men redan 2050 kunde den el som behövs produceras med enbart förnybar energi, visar en färsk studie presenterad på klimatmötet i Katowice. Kärnkraft behövs under en övergångsperiod, anser Fortums vd Pekka Lundmark.

11.12.2018

Analys: Ekonomisk julefrid

Ekonomi är ingen absolut vetenskap. Ibland styr känslor utvecklingen lika mycket som kalla siffror. De diffusa marknadskrafterna inte att förglömma.

30.11.2018

Priset på elöverföring fortsätter att stiga – den delen av räkningen kan konsumenten inte påverka

Elnätsbolagen kommer att fortsätta höja priserna på elöverföring också de närmaste åren eftersom nätinvesteringarna är så stora. Konsumenten har små möjligheter att själv påverka den delen av elräkningen.

27.11.2018

Krönika: Varför pratar ingen slutförvar?

Diskussionen kring Svensk kärnbränslehantering SKB går än en gång het. Den här gången gäller beskyllningarna forskningsfusk och en ovilja att ge myndigheterna full insyn i ekonomin.

20.11.2018

Hon är börsens mäktigaste finlandssvenska kvinna

Kvinnorna i börsbolagens styrelser blir fler hela tiden. Inka Mero och Jannica Fagerholm hör till Finlands kvinnliga styrelse-elit. Allt fler börsföretag har också kvinnor i ledningsgruppen.

13.11.2018

Krönika: Ju mer vi är tillsammans - om svenskan i Vanda

Vi blir allt färre, vi med svenska som modersmål i Vanda. Vi är en minoritet som är liten, men naggande god.

30.10.2018

Analys: Energi är också politik

Stormaktspolitikens inverkan på Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki innebär både sakliga argument och konspirationsteorier. Energi är också i övrigt en mycket politisk fråga.

29.10.2018

Tre kilometer ny gasledning varje dag

Den politiska debatten om behovet av mera rysk gas och Nord Stream 2 pågår för fullt inom EU. Samtidigt lägger rörläggningsfartyget Solitaire tre kilometer gasledning per dygn, just nu söder om Lovisa. Arbetet pågår dygnet runt, sju dagar i veckan.

29.10.2018

Stadsdirektör Viljanen förstår inte kritiken av personalpolitiken

Vandas stadsdirektör Ritva Viljanen är överraskad över kritiken från fackligt håll. – Vi har en väl utvecklad förhandlingskultur i staden och nolltolerans mot trakasserier, säger hon.

26.10.2018

Efter svåra år – nu satsar Lindex på expansion

Lindex försäljning har ökat både på nätet och i affärerna. – Vi hade en bra höstkollektion och vi har lagt upp en strategi där vi ser till kundens behov, säger bolagets färska vd Susanne Ehnbåge.

26.10.2018

Så här ser det ut när Nord Stream 2 byggs utanför Lovisa – tre kilometer ny gasledning varje dag

Den politiska debatten om behovet av mera rysk gas och Nord Stream 2 pågår för fullt inom EU. Samtidigt lägger rörläggningsfartyget Solitaire tre kilometer gasledning per dygn, just nu söder om Lovisa. Arbetet pågår dygnet runt, sju dagar i veckan. HBL har besökt fartyget.

22.10.2018

Hård kritik mot Vanda: Tar inte tag i mobbning och trakasserier

Vanda betalar lägre löner än grannstäderna Helsingfors och Esbo för många tjänster. Men huvudförtroendeman Rainer Åhlgren är mindre oroad för lönerna än för förhandlingskulturen i staden och för att Vanda inte håller sig till uppgjorda avtal. Inte heller tar man alltid tag i direkta trakasserier, menar han.

19.10.2018

Fennovoima saknar viktiga delar – inget avtal om hjärnan i kraftverket

Fennovoima måste få en ny leverantör av automationen till sitt planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Det avtal med Rolls Royce som i våras betraktades som i det närmaste klart blir inte av. Också reaktorns tryckkärl är försenat.

16.10.2018

Krönika: Att anlända enligt tidtabell

“Bästa passagerare, det är rusning på spåren och vi blir tvungna att vänta en stund”. Den meningen är bekant för alla som använder tåg regelbundet.Nu konkurrensutsätter Helsingforsregionens trafik HRT lokaltrafiken på räls, men inget garanterar bättre punktlighet.

14.10.2018

Henriksson: SFP ska försvara svenskan i hovrätterna och i vården

Att vara i opposition har sammansvetsat partiet också om det första året var smärtsamt, säger Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson i HBL:s serie med partiledarintervjuer.– Det råder en stor enighet om att företagsamhet är viktigt och om att det är de små och medelstora företagen som skapar arbetstillfällen, säger hon.

4.10.2018

Därför strejkar busschaufförerna i dag – "Tolkar filmen olika"

Tre fjärdedelar av Pohjolan liikennes bussturer i Esbo och omkring hälften av turerna i Helsingfors blev i dag okörda i morgonrusningen.– Mycket beklagligt, meningsskiljaktigheter ska inte få sådana konsekvenser, säger trafikbolagets vd Heikki Alanko.

3.10.2018

Fennovoima får ny kritik för bristande säkerhet

En otillräcklig säkerhetskultur hos Fennovoima och högsta ledningens bristande engagemang i de verksamhetsmodeller som finns inom kärnbranschen oroar Strålsäkerhetscentralen Stuk.

24.9.2018

Volleyboll: En VM-turnering som väcker hopp

Det var inte många som trodde att Finland skulle ha en chans att ta sig vidare från gruppspelet i VM i volleyboll när turneringen inleddes i Varna för drygt två veckor sedan. Men unga och fördomsfria spelare visade att domedagsprofeterna hade fel.