Katarina Koivisto

Katarina Koivisto

Administrativ redaktionschef

Senast publicerade artiklar

18.9.2018

Volleyherrarna nära skräll mot Iran

Finlands sista match i Varna mot Iran hade inte någon betydelse för placeringen i gruppen, men var viktig med tanke på att alla poäng följer med till nästa omgång. En poäng blev saldot då Iran vann 2-3.

18.9.2018

Volleyboll: Kaj Kunnas tackade ja till volleybollen – leder supportertruppen i Varna

När de finländska supportrarna i samlad tropp marscherar till Sportpalatset i Varna för att heja på Finlands herrar heter en av männen i täten Kaj Kunnas. Han har blivit en samlande man för fansen och ställer gärna upp för volleybollen.

18.9.2018

Analys: Skatteparadis duger för alla

Länder med låg eller knappt någon beskattning lockar både privatpersoner och företag. Det är inte bara finansbranschen som placerar i skatteparadis, även andra branscher grundar företag för att minimera sina skatter.

16.9.2018

Volleyboll: Finland nära avancemang i VM

Finland tog ett jättekliv mot avancemang från gruppspelet i VM i Varna trots poängförlust mot Puerto Rico i söndagens match. Någon promenadseger var det inte Puerto Rico spelade bra och försvarade utmärkt.

15.9.2018

Volleyboll: Polen klart starkare än Finland

Finland lyckades ta ett set mot regerande världsmästaren Polen då VM i volleyboll fortsatte i Varna på lördagen. Polen var ändå det klart starkare laget mot ett Finland som långt spelade med unga VM-debutanter.

13.9.2018

Fortum finansierar Uniperaffären via Irland – "Skatteflykt", säger kritiker

Energikoncernen Fortum finansierar sitt köp av den tyska energijätten Uniper via ett av sina placeringsbolag på Irland. – Fortum har inlett en riktig karriär i skatteflykt, säger Reijo Kostiainen på föreningen Reilu vero.Inte skatteflykt utan en minimering av riskerna och maximering av möjligheten att betala utdelning, förklarar Fortum.

13.9.2018

Överraskning att systemet kollapsade – nu berättar finanstopparna om krisen

– Jag vill helst inte tänka på det. Det säger Nasdaq Nordics vd Lauri Rosendahl om Kaupthing Banks konkurs för tio år sedan. Risto Murto på pensionsbolaget Varma minns hur telefonerna tystnade och förtroendet för banksystemet frös fullständigt.

10.9.2018

Volleyboll: Ung entusiasm kan leda långt

Antti Ronkainen, 22, och Niko Suihkonen, 19, gjorde bägge väl ifrån sig i sina VM-debuter mot Bulgarien i söndags. Men hur långt ung entusiasm kan bära Finland i ett volleyboll-VM späckat av världsstjärnor återstår att se.

9.9.2018

Volleyboll: Bulgarien starkare än Finland i VM-inledningen

Finlands herrar visade upp en positiv start på VM trots att värdlandet Bulgarien i inledningsmatchen var bättre med siffrorna 3-0 (25-21, 25-19 och 25-22). De unga spelarna steg fram och tog ansvar, något som ger gott hopp om den fortsatta turneringen.

9.9.2018

I Estland står mjölken högt i kurs – Sibbofamiljen Ingman satsar stort

En gång var den Sovjetunionens mönsterkolchos, i dag är ”Segerdagen 9 maj” i Väätsa i Estland en av EU:s största mjölkgårdar. Bakom framgången ligger Sibbofamiljen Ingmans pengar. Ingmans tror på mjölkens möjlighet och investerar vidare.

6.9.2018

Volleyboll: Taggat herrlag redo för VM-start

Målet för Finlands herrlag i volleyboll är att ta sig vidare från gruppspelet. De mindre lyckade EM-kvalmatcherna mot Rumänien för ett par veckor sedan är glömda och allt fokus ligger på VM som inleds i Bulgarien och Italien på söndagen.

4.9.2018

Nordeachef tar över Finnair

Nordeas chef för affärsområdet Personal Banking och medlemmen i koncernledningen Topi Manner lämnar banken för att efterträda Pekka Vauramo som vd för Finnair. Manner är bara en i raden av höga chefer som det senaste året valt att lämna Nordea.

4.9.2018

Analys: Ekonomi tycks väga tyngst

Allt börjar vara redo för byggstart för den nya gasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland. Allt, utom tillståndet att dra ledningen förbi Danmark.

27.8.2018

Digitaliseringen slår igenom i skogen

Nästa generation arbetstagare är digital också inom skogsindustrin och den kommer att kräva bra digitala lösningar på arbetsplatserna. Teemu Salmi, ansvarig för it och digitalisering på Stora Enso ser stora möjligheter i alla delar av verksamheten och i alla processer.

23.8.2018

Volleyboll: Damlaget närmare EM än herrarna

Finlands herrlag i volleyboll gjorde det svårt för sig genom förlusten mot Rumänien i Helsingfors i onsdags. En plats i EM nästa år kräver nu seger i Rumänien på söndagen. Damerna däremot tog i onsdags sin tredje raka seger och leder sin kvalgrupp.

21.8.2018

Nargö fick svenskt kapell och besök av kronprinsessan

Mer än 20 år efter att Sovjetunionens trupper lämnade den estniska ön Nargö invigde svenska S:t Mikaels församling sitt kapell på ön igen i söndags. Det skedde i högtidlig närvaro av kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Med var också många andra med anknytning till ön.

21.8.2018

Analys: Lyssna på svenska erfarenheter

Den nya taxilagen har snart varit i kraft i två månader och diskussionen om fördelar och nackdelar går fortfarande het. Under lagens första månad beviljade trafiksäkerhetsverket Trafi 1 350 nya trafiktillstånd.

18.8.2018

Klimatkrisen löser sig, men kanske inte utan problem – Finland är ett av länderna där temperaturförändringen är tydligast

Ny teknologi och innovationer kan lösa klimatkrisen. Det anser Juhani Damski, generaldirektör för Meteorologiska institutet. Dessutom ser han affärsmöjligheter i klimatförändringar. – Det ligger till exempel pengar i att ta hand om flyktingströmmarna.

16.8.2018

Stockmanns sorgebarn får ordentligt lyft – men varuhuset på minus

Näthandel och personlig service ska få resultatet för Stockmanns varuhusgrupp att vända uppåt, tror vd Lauri Veijalainen. Men ett positivt rörelseresultat når varuhusen ännu inte i år. Lindex visar däremot nu upp starkare siffror än i fjol.

13.8.2018

Analys: Aktia kunde behöva en partner

"Ryktet om min död är starkt överdrivet", konstaterade författaren Mark Twain drygt tio år före sin död. Ryktet om en samgång mellan Aktia och Seinäjokibaserade Oma Säästöpankki höll inte heller streck, trots att det kunde finnas en viss affärslogik i en sådan.

13.8.2018

Analys: En uppgång går mot sitt slut

Handen på hjärtat, vem hade vintern 2008 hört talas om Freddie Mac eller Fannie Mae? Och vem visste vad ett subprimelån var för något?

10.8.2018

Rykten om försäljning av Aktia

Aktia säljer sin bankverksamhet och koncentrerar sig i fortsättningen på förmögenhetsförvaltning. Åtminstone om man får tro spekulationer i tidningen Talouselämä. En aviserad presskonferens sammankallad av Seinäjokibaserade Oma Säästöpankki ligger i bakgrunden.

6.8.2018

Carl Haglund får nytt jobb

Svenska folkpartiets tidigare partiordförande Carl Haglund blir direktör på konsultföretaget Accenture. Haglund får ansvar för det företaget betecknar som transformeringsprojekt för nordiska finansbolag.

22.7.2018

Ledare: Ge alla alternativ en chans

Oron över koldioxidutsläpp föder nya idéer för energiproduktion. Små kärnkraftverk föreslås av Gröna i flera städer.

15.7.2018

Ledare: Halvfullt eller halvtomt i glaset

Börsbolagen väntas presentera goda vinster. Också fjolårets utdelningar låg på rekordnivå.

14.7.2018

Ledare: Mindre kött ger färre alger

De blågröna algerna frodas igen efter en varm försommar. Att äta mindre kött är det enklaste sättet att mota övergödningen.

11.7.2018

Ojansivu står över VM

En av Finlands bästa poängmakare i volleyboll Olli-Pekka Ojansivu väljer att stå över världsmästerskapet i Bulgarien i september, uppger Yle. Ojansivu motiverar sitt beslut med familjeskäl.

11.7.2018

Ledare: Vi behöver renare bränslen

Naturgasen är det minst onda bland de fossila bränslena. Förnybar energi klarar inte allt.

7.7.2018

Billigare för den som kan

Man kan kanske inte vänta sig att allt i en reform ska fungera från dag ett. Men de viktiga skjutsarna måste fungera.

4.7.2018

Ledare: Preventivt som lönar sig

Gratis preventivmedel fick ner antalet aborter i Vanda. Praxisen kunde bli landsomfattande.

3.7.2018

Ledare: Monopol passar illa för nyheter

Sanoma Media Finland räddade STT. Men Finlands nyhetsförmedling koncentreras.

3.7.2018

Kinesiska Kaidi i ekonomisk kris

Kaidi Finlands kinesiska moderbolag hotas av avstängning från börsen i Shenzen efter att bolagets revisor vägrat skriva under företagets resultatrapport. Kaidi Finland leds fram till augusti av tidigare SFP-ordföranden Carl Haglund och bolaget planerar ett bioraffinaderi i Kemi.

20.6.2018

Konstsamfundet får ny vd – Stefan Björkman ska förvalta arvet efter Amos

Man måste tjäna in pengar för att kunna dela ut dem. På så sätt liknar jobbet som vd för Konstsamfundet jobbet inom pensionsförsäkringsbranschen, tycker Stefan Björkman som i höst efterträder Kaj-Gustaf Bergh som en av Svenskfinlands främsta förmögenhetsförvaltare.

20.6.2018

Konstsamfundet får ny vd – Stefan Björkman ska förvalta arvet efter Amos

Man måste tjäna in pengar för att kunna dela ut dem. På så sätt liknar jobbet som vd för Konstsamfundet jobbet inom pensionsförsäkringsbranschen, tycker Stefan Björkman som i höst efterträder Kaj-Gustaf Bergh som en av Svenskfinlands främsta förmögenhetsförvaltare.

20.6.2018

Konstsamfundet får ny vd – Stefan Björkman ska förvalta arvet efter Amos

Man måste tjäna in pengar för att kunna dela ut dem. På så sätt liknar jobbet som vd för Konstsamfundet jobbet inom pensionsförsäkringsbranschen, tycker Stefan Björkman som i höst efterträder Kaj-Gustaf Bergh som en av Svenskfinlands främsta förmögenhetsförvaltare.

20.6.2018

Stefan Björkman tar över Konstsamfundet

Konstsamfundets nya vd heter Stefan Björkman, 54. Björkman som till sin utbildning är diplomingenjör tar i höst över då nuvarande vd:n Kaj-Gustaf Bergh går i pension.

19.6.2018

Analys: Politikerna väljer att inte gasa

Nord Stream 2 har nu fått tillstånd för att dra sin ledning mellan Ryssland och Tyskland från merparten av de stater som berörs. Men politiskt är frågan inte utagerad, i EU ligger fortfarande ett tillägg till gasdirektivet som kunde göra gasledningen mindre attraktiv för Nord Stream.

16.6.2018

De gröna vill införa flygskatt och begränsa rederistöd

Flygskatt och en begränsning av det De gröna betecknar som nöjessjöfartens rederistöd. Det är några av de konkreta punkterna i partiets förslag till politiskt program som behandlas i Vanda i helgen.

16.6.2018

De grönas partikongress: Sakfrågor får avgöra kommande regeringspartner

Ett stort väljarstöd hoppas De grönas ordförande Touko Aalto att ska ge partiet muskler att driva igenom sina mål efter riksdagsvalet nästa år. Aalto vill inte namnge vilka partier han helst skulle samarbeta med, men understryker att De gröna är redo att ta ansvar på tunga poster.

15.6.2018

Fennovoima: "Det är vi som är flaskhalsen"

Rosatom har levererat de flesta dokument som krävs för att Fennovoima ska kunna lämna in ansökan om byggnadslov för kärnkraftverket på Hanhikiviudden. Nu går Fennovoima igenom pappren med finkam och rättar till och med stavfel för att processen hos Strålsäkerhetscentralen ska löpa smidigt.

15.6.2018

Olkiluotos start försenas ytterligare

Starten på Industrins Krafts (TVO) tredje reaktor i Olkiluoto blir i september nästa år, inte som tidigare planerats i maj. De tester som krävs för att kärnkraftverket ska kunna tas i kommersiellt bruk tar längre än beräknat.

8.6.2018

Finland öppnar för gas från söder

Nästa år ska naturgas strömma mellan Finland och Estland för att 2020 öppna marknaden för gas från Europa. Arbetet på gasledningen Balticconnector inleds nu på havsbotten och det firas med en högtidlig ceremoni i Ingå i dag.

7.6.2018

Damerna till slutspel, herrarna utslagna

Finlands volleybolldamer tog sig till slutturneringen i Gyllene ligan genom att på onsdagskvällen ta de två set som krävdes mot Ungern. Herrarna förlorade sin match mot Spanien och slutade tvåa i sin grupp efter Portugal.

4.6.2018

Analys: Plan B för klimatet

Alla mätare visar rött och inte ens om nuvarande internationella avtal uppfylls stannar den globala uppvärmningen vid två grader.

1.6.2018

Sibbo storskog växer fram

Att vandra i naturen blir allt populärare bland finländarna, speciellt i närheten av stora tillväxtcentrum. I nationalparken Sibbo storskog pågår arbetet med att bygga ut vandringsleder och rastplatser och med att förbättra tillgängligheten. Området har hög prioritet hos Forststyrelsen.

31.5.2018

Volleyboll: Damer och herrar på rätt spår

Både damernas och herrarnas landslag i volleyboll segrade i den gyllene europeiska ligans sista hemmamatcher. Bägge har möjligheter att knipa en plats i slutturneringen för gruppsegrarna.

30.5.2018

Romeo och Julia som Vandaclowner

– Stora ögon, se mot publiken. Vi tar om det där Romeo kommer ner.Regissör Dan Söderholm och ensemblen vid Vanda teaterförening övar intensivt inför premiären på sommarpjäsen i början av juni.

23.5.2018

Ny vindkraft utan några stöd

S-gruppens och St1:s gemensamma vindkraftsbolag Tuuliwatti bygger en ny vindpark i Ijo kommun. Parken byggs utan stöd och bolaget räknar med att den ska kunna producera el till ett pris som är konkurrenskraftigt på den nordiska elmarknaden.

20.5.2018

Specialglass för hunden lagom till värmen

Får det vara en glass? Lax, lever eller älg? De flesta hundar svarar säkert ja tack och smakar gärna på alla tre. Specialglass för hundar lanseras i Finland i vår och intresset har varit stort från start.

19.5.2018

Analys: Ingen rädder för ryssen här

Vem är farligast, Vladimir Putin eller Donald Trump? Frågan faller på sin egen orimlighet, men den finländska skepticismen mot Ryssland är större än på mycket länge.