Kaneli Johansson

Kaneli Johansson

Har studerat Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Tillsammans med två vänner har hon grundat Posterstories som ger ut illustrerade noveller i affischformat. Medverkar även i det kollektiv som ger ut tidskriften Kontur och är chefredaktör för årets fjärde nummer av tidskriften. Utöver det gör Kaneli diverse frilansuppdrag för projekt inom litteratur och kultur. ”Helst jobbar jag med litteratur som på ett eller annat sätt har en genklang i samtiden, som känns relevant och aktuellt. Det är också sådan litteratur som tilltalar mig mest. De bästa läsupplevelserna är de som förbryllar, förvånar eller känns.”

Senast publicerade artiklar

4.5.2021

Impuls: Kan man bemästra livet trots att man alltid är mitt i det?

Inför säsongens sista avsnitt av litteraturpodden Samtal med vänner har Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson läst Deborah Levys Varm mjölk, där 25-åriga Sofia under några illavarslande augustiveckor i södra Spanien försöker hålla ihop sig själv och bryta onda kretslopp.

6.4.2021

Impuls: Det söndriga och ytliga hör livet till

Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo hittar paralleller mellan Henry Parlands Sönder och Tone Schunnesson Dagarna, dagarna, dagarna, trots att 90 år skiljer verken åt.

2.3.2021

Impuls: Skrivandet och fiktionen kan vara skillnaden mellan liv och död

På ett alldeles makalöst sätt är Agota Kristofs författarskap ett prov på hur skrivandet och fiktionen kan vara skillnaden mellan liv och död, skriver litteraturpoddarna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson.

5.1.2021

Impuls: Berättelser formar nutiden, framtiden och dåtiden

Tiden gör sig påmind då vi sammanfattar årets läsning, återvänder till jullåtar och stöper nyårslyckor. Detta särskilt efter undantagsåret som inneburit justeringar och kompromisser, men som i alla fall för vår del också lett till nya insikter om tillvaron.

3.11.2020

Impuls: Akwaeke Emezis debutroman är en autofiktion med flera röster

Det ligger en fara i att enbart läsa Min kamp, Sötvatten eller Bildhuggarens dotter i skenet av dess upphovsperson och låta jakten på representation eller autenticitet överskugga allt annat.

6.10.2020

Impuls: "Kan vi gå en promenad i nuet idag?”

Den banala frågan om vilken stad som är bättre, Helsingfors eller Stockholm, döljer en sårbarhet som tangerar tillhörighet.

Premium

1.9.2020

Impuls: Sally Salminens Katrina förtjänar en plats i ljuset

Den genomgående klasskritiken är inlindad i livsglädje, men inte dold. Sally Salminens roman Katrina är oförtjänt bortglömd, skriver litteraturpoddarna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson.

4.8.2020

Impuls: Hur fort går böcker ur mode?

I dagens bokindustri föråldras de flesta böcker snabbt. Bara ett fåtal verk har potential att bli klassiker. Ett av undantagen är Rachel Cusks tidlösa roman Konturer från 2014, skriver Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo som nu inleder den andra säsongen av sin podd Samtal med vänner.

Premium

4.2.2020

Impuls: Läsningens och vänskapens smärtpunkter

Upplevelsen när ens relation till litteraturen skaver är inte helt olik känslan av en vänskap där allt inte står rätt till, skriver litteraturpoddarna Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo.

7.1.2020

Impuls: Är Min katt Jugoslavien årtiondets bästa bok?

Centralt i alla Pajtim Statovcis böcker är de trauman och ärr som Kosovokriget orsakat och de liv som ägt rum i skuggan av konflikterna, skriver litteraturpoddarna Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo.

24.12.2019

Impuls: Samtal med vänner listar årets 5 största läsupplevelser

Litteraturpaddarna Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo ger fem lästips för mellandagarna.

3.12.2019

Impuls: Gileads döttrar är mest av allt en besvikelse

Det är imponerande att Margaret Atwood lyckas plocka upp sin roman Tjänarinnans berättelse från 1985 och skriva en färsk bladvändare som passar in 2019. Men Gileads döttrar smakar mer tv-manus än litteratur, skriver litteraturpoddarna Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo.

5.11.2019

Impuls: Litteraturen får gärna spegla språklig mångfald

Vardagen är i hög grad flerspråkig för de flesta av oss. Som vi ser det får litteraturen gärna spegla språklig mångfald och som läsare inspireras vi av att navigera i texten på jakt efter känslor, glidningar och betydelser.

1.10.2019

Impuls: Stämningslandskap hotar inte den episka romanen

Tillståndslitteraturen ses som en revolt både mot en manlig, episk, litteraturkanon och mot en samtid där varumärken, pr-byråer och privatpersoner arbetar med "storytelling".

3.9.2019

Impuls: Den finlandssvenska världslitteraturen finns också i brevform

Brevskrivarna Märta Tikkanen, Kjell Westö och Juha Itkonen är ofta innerliga. De både hörs och känns att deras texter ligger nära hjärtat, skriver Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo med anledning av det femte avsnittet av litteraturpodden Samtal med vänner.

Premium

6.8.2019

Impuls: Var allt det där som skrevs sant?

En bok kan vara modig också utan att vara självbiografisk, skriver Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson med anledning av det fjärde avsnittet av podden Samtal med vänner. Den här gången är det Amanda Svenssons sätt att utmana fiktionens ramar som står i fokus.

2.7.2019

Impuls: Är flickvännen en ointressant och löjlig typ?

Vi tror att vi ska hitta flickvännen i ungdomslitteraturen, men det gör vi inte. I vuxenlitteraturen träffar vi oftare fruar, älskarinnor och ensamma kvinnor, skriver Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson med anledning av det tredje avsnittet av sin podden Samtal med vänner som handlar om Flickvänsrollen.

4.6.2019

Impuls: Vem vågar fantisera om en hållbar framtid?

Klimatdystopier kanske får oss att ta hotet om den globala uppvärmningen på större allvar, men de hjälper oss inte att föreställa oss hur ett fossilfritt sätt att leva kunde se ut, skriver Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson med anledning av det andra avsnittet av deras podd Samtal med vänner.

7.5.2019

Impuls: Hanna Ylöstalo & Kaneli Johansson: "Samtalet mellan vänner är det egentliga samtalet”

I dag har podcasten Samtal med vänner premiär. "För en läsande person kan litteraturen sippra in i vilket samtal som helst”, skriver poddarna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson.

5.11.2018

Bokrecensioner, barnböcker: Äventyr i kuslig sanatoriemiljö

Deckarförfattaren Eva Frantz har skrivit en rysare för mellanåldern som förlitar sig på klassiska barnbokselement.

9.9.2018

Mysdeckare i luciatider

I andra delen i deckarserien om Anna Glad leder ett drunkningsfall in spåren på brott från årtionden tillbaka.

25.8.2018

Litteratur: Bångstyrig pubertetsskildring

I Minna Lindebergs och Jenny Lucanders nyutkomna bok När vi blev vuxna har sommarlovet precis börjat och Nadja Nubb ska fylla tretton år. Hon bor i en höghuslägenhet med sin mamma men tillbringar det mesta av sin tid hos bästa vännen Carolus Savander som bor på femte våningen. Höghuset och dess närmiljö blir fonden mot vilken Nadjas och Carolus sommar utspelar sig.