Kaneli Johansson

Kaneli Johansson

Har studerat Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Tillsammans med två vänner har hon grundat Posterstories som ger ut illustrerade noveller i affischformat. Medverkar även i det kollektiv som ger ut tidskriften Kontur och är chefredaktör för årets fjärde nummer av tidskriften. Utöver det gör Kaneli diverse frilansuppdrag för projekt inom litteratur och kultur. ”Helst jobbar jag med litteratur som på ett eller annat sätt har en genklang i samtiden, som känns relevant och aktuellt. Det är också sådan litteratur som tilltalar mig mest. De bästa läsupplevelserna är de som förbryllar, förvånar eller känns.”

Senast publicerade artiklar

2.7.2019

Impuls: Är flickvännen en ointressant och löjlig typ?

Vi tror att vi ska hitta flickvännen i ungdomslitteraturen, men det gör vi inte. I vuxenlitteraturen träffar vi oftare fruar, älskarinnor och ensamma kvinnor, skriver Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson med anledning av det tredje avsnittet av sin podden Samtal med vänner som handlar om Flickvänsrollen.

4.6.2019

Impuls: Vem vågar fantisera om en hållbar framtid?

Klimatdystopier kanske får oss att ta hotet om den globala uppvärmningen på större allvar, men de hjälper oss inte att föreställa oss hur ett fossilfritt sätt att leva kunde se ut, skriver Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson med anledning av det andra avsnittet av deras podd Samtal med vänner.

7.5.2019

Impuls: Hanna Ylöstalo & Kaneli Johansson: "Samtalet mellan vänner är det egentliga samtalet”

I dag har podcasten Samtal med vänner premiär. "För en läsande person kan litteraturen sippra in i vilket samtal som helst”, skriver poddarna Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson.

5.11.2018

Bokrecensioner, barnböcker: Äventyr i kuslig sanatoriemiljö

Deckarförfattaren Eva Frantz har skrivit en rysare för mellanåldern som förlitar sig på klassiska barnbokselement.

9.9.2018

Mysdeckare i luciatider

I andra delen i deckarserien om Anna Glad leder ett drunkningsfall in spåren på brott från årtionden tillbaka.

25.8.2018

Litteratur: Bångstyrig pubertetsskildring

I Minna Lindebergs och Jenny Lucanders nyutkomna bok När vi blev vuxna har sommarlovet precis börjat och Nadja Nubb ska fylla tretton år. Hon bor i en höghuslägenhet med sin mamma men tillbringar det mesta av sin tid hos bästa vännen Carolus Savander som bor på femte våningen. Höghuset och dess närmiljö blir fonden mot vilken Nadjas och Carolus sommar utspelar sig.