Kaj Ahlsved

Kaj Ahlsved

Kolumnist

Senast publicerade artiklar

11.6.2021

Finland är härligt för vi har ju ”bastu, brännvin och yxa” – sådan är självbilden i låtarna under herrarnas fotbolls-EM

Hur ser Finlandsbilden ut under fotbolls-EM och hur inkluderande ter sig Finland ur ett musikaliskt perspektiv? Kaj Ahlsved analyserar skörden inför årets turnering.

Premium

19.5.2021

Krönika: Vem ska skriva 2020-talets ode till cykeln?

Vem ska ta upp Harald Hedmans fallna mantel och anpassa cyklingens samhällsomvälvande budskap till 2020-talet krissamhälle?

Premium

14.4.2021

Impuls: Snoppen och snippan, vilket härligt gäng

Via musik kan man få ord och en gemensam grogrund att bygga vidare på för att diskutera frågor relaterade till kön och normer, skriver Kaj Ahlsved.

Premium

3.2.2021

Impuls: Privilegiet att få ställa sig utanför kanon för en stund

Kaj Ahlsved tittar på tv-programmet Masked Singer och funderar kring masker, upp-och-nersvängning av kulturella normer och laster. Sist och slutligen avspeglas människans behov av lek i allt detta.

Premium

9.12.2020

Impuls: ”Svenskar, friska till kropp och själ”

Sången verkar ha blivit något av en lystringssång för kvinnliga gymnaster och den har sjungits tillsammans med klassiker som Modersmålets sång och Slumrande toner på gymnastikfester på 1920-talet.

Premium

17.6.2020

Impuls: Att sjunga i goda vänners lag

Jag hoppas att tv-produktioner med fejkat publikljud inte normaliseras.

Premium

20.5.2020

Impuls: Allt kan inte digitaliseras

Corona som yttre hot har medfört att människor kommit samman på helt nya sätt. Tänk om mänskligheten med dylik kraft och sammanhållning kunde ta sig an klimatkrisen eller andra orättvisor.

Premium

12.2.2020

Impuls: Från Susikoira Roi till Suomi nyt – jakten på nya språkliga kontaktytor fortsätter

Risken för att utsättas för ny och främmande, kanske rentav spännande finsk musik, elimineras av rekommendationer baserade på algoritmer och individualiserade konsumtionsmönster.

Premium

12.7.2019

Mot nya folkmusikaliska upplevelser

Det värmer långt ner i roten av pappahjärtat när barnen spontant vill spela tillsammans med en. De är de finaste musikupplevelserna. Inte är vi alltid riktigt överens om vilken version av låten vi ska spela – min eller hennes – men dylika diskussioner hör ju folkmusiken till.

Premium

22.5.2019

Impuls: Hembränt hör historien till – i dag kommer musiken till oss både (o)frivilligt och "gratis"

Under fildelningens storhetstid i början av 2000-talet hänfördes jag av duons musicerande via en egenhändigt bränd skiva utan omslag som jag lyssnade på genom min billiga cd-spelare i köket.

Premium

17.4.2019

Impuls: Varför får bara herrar tåga till Champions League-hymnen?

Det är detta kulturella kapital som man bygger vidare på, låser in och reserverar för herrar.

Premium

27.2.2019

Impuls: Vad gör människor med musik i framtiden?

Att utforska vad det innebär att vara människa kommer antagligen att vara musikens och konstens centrala uppgift även i framtiden.

Premium

15.1.2019

Impuls: Musiker – idrottsvärlden behöver dig!

I dag föds det ny musik så den understa ruttnar. Varför anses det då ännu fånigt att skriva för det egna fotbolls-, ishockey-, innebandy- eller volleybollaget, undrar Kaj Ahlsved.

Premium

3.10.2018

Impuls: Killarna står för musiken, tjejerna skriver texten ”för de är ju intresserade av sånt”

Inom musikundervisning finns det skäl att var kritisk till sina metoder, så att man inte kapslar in eleven – människan – i lärarens tankevärd.

15.7.2018

Kaustby folkmusikfestival … - en välmående femtioettåring

I fjol firade Kaustby folkmusikfestival 50-årsjubileum. I år firades det också i Kaustby eftersom den välmående femtioettåringens hemkommun fyller 150 år. Vilken jubilerande kommun skulle väl inte vilja ha en festival som drar kring 50 000 besökare på en vecka och som med sitt bränd sätter byn på den internationella kartan? Kommunen visade sin uppskattning och bjöd på fritt inträde på festivalens första dag.

14.6.2018

Impuls: Fotbolls-VM – världens största sång- och musikfest

I dag inleds världens största sång- och musikfest. Jag syftar givetvis på fotbolls-VM som har en omfattande och mångfasetterad musikkultur.

18.4.2018

Impuls: #Metoo i gitarrklassen

Kaj Ahlsved, pedagog, kritiker och doktor i musikvetenskap funderar kring intima musiklektioner och #metoo.