Juri von Bonsdorff

Juri von Bonsdorff

Medarbetare i Washington

Senast publicerade artiklar

22.9.2019

Utrikeskrönika: Skitstövel i simbassängen

Ett möte i simbassängen får Juri von Bonsdorffs normalt fogliga jag att kämpa mot kravet och driften att stå på sig och kräva.

Premium

18.9.2019

Analys: Trump överraskar – väljer "trevligaste killen på planeten"

Affärsjuristen Robert O’Brien kommer till Vita huset och presidentens innersta krets i ett ytterst svårt läge.

Premium

13.9.2019

Analys: Ingen klar segrare när demokraterna rök ihop i tv-debatt – så här löd de vassaste inläggen

När det kommer till de stora frågorna är de demokratiska kandidaterna för det mesta eniga. Trump måste besegras. Klimatförändringen bekämpas. Vapenlagarna ändras. Hälsovården förbättras. Skolorna utvecklas.

12.9.2019

Analys: Demokraterna drabbar samman i Texas i kväll – det här ska du ha koll på

För första gången inför USA:s presidentval nästa år hålls i natt en tv-sänd debattdrabbning som samlar demokraternas alla tio toppkandidater. Juri von Bonsdorff ger fem hållpunkter för debatten.

Premium

1.9.2019

Analys: Läkemedelsjättar får sota för den dödliga drogkrisen

Den 27-åriga baseballspelaren Tyler Skaggs hade en lysande framtid framför sig. Som pitcher i Los Angeles Angels levde han till synes ett liv som miljoner ynglingar runtomkring i USA drömmer om. Men den första juli fick Skaggs liv ett abrupt slut.

Premium

30.8.2019

Analys: Trump vill sätta punkt för kriget i Afghanistan, men vågar han?

President Donald Trump har aldrig stuckit under stol med sin önskan att lämna Afghanistan åt sitt öde och ta hem de amerikanska trupperna som funnits i landet i aderton år. Trump är visserligen beredd att sätta hur mycket pengar som helst på en stark militär, men han har ingen aptit för nationsbyggen i fjärran länder.

Premium

20.8.2019

Analys: Grönlandsaffär fullständigt logisk i Trumps värld

"Trumps intresse för Grönland, verkligt eller ej, är ett till exempel på att han struntar i konventioner och globala strukturer eller ännu värre, att han saknar respekt för och struntar i folk och kulturer då egen nytta eller en permanent plats i historien är inom räckhåll."

Premium

18.8.2019

Helsingfors – en huvudstad som gör mig glad

"Även om himlakropparna må ha varit ovanligt lägligt placerade för en lysande stadssemester gläder jag mig åt att Helsingfors i dagens läge är en huvudstad som gör mig glad."

Premium

24.7.2019

Analys: "Inte ens den mest fanatiska demokraten kan hoppas på nya bevis som får Trump på fall”

När den forne särskilde utredaren Robert Mueller bänkar sig framför justitieutskottet halv nio på onsdag morgon lokal tid för att utfrågas om president Donald Trumps skuld eller oskuld, skrivs utan tvekan ett stycke politisk historia i USA.

Premium

13.7.2019

Utrikeskrönika: Bomber eller babylådor?

Jag kan inte undvika att bli illa till mods när ett land som vunnit många fler Nobelpris än Storbritannien, Frankrike och Tyskland sammantaget väljer att på sin självständighetsdag fira sin kapacitet att döda människor.

Premium

5.7.2019

Kommentar: Trumps egoboost lyfte också hans anhängare

Donald Trump känner sina väljare och gav dem vad de behövde. I november nästa år kommer han att banka på dörren och be om återbetalning.

Premium

5.7.2019

Trump prisade USA:s militära styrka på kontroversiell självständighetsfest – så här tyckte publiken

President Donald Trump lovprisade USA:s unika karaktär och nationens militära makt på en självständighetsfest som på förhand kritiserats av hans motståndare som politiserad och nationalistisk.

Premium

27.6.2019

Här är demokraterna som vill utmana Donald Trump

Vem kommer att utmana USA:s republikanske president Donald Trump i nästa års val? Här är de 20 kandidater som kvalificerat sig till Demokratiska partiets två första tv-sända debatter.

Premium

27.6.2019

USA-demokraterna drabbar samman i den första tv-debatten – här är fem saker att hålla ett öga på

Demokraternas tävlan om partiets presidentkandidatur inleds på allvar på onsdag med den första tv-debatten. Tjugo kandidater har delats upp i två separata debatter med tio deltagare. Den första går på onsdag och den andra på torsdag. Med så många kandidater kommer diskussionen att bölja fram och tillbaka med en ohanterlig mängd synvinklar och ståndpunkter. Här är fem saker att hålla ett extra öga på.

Premium

22.6.2019

Analys: Trumps självförvållade Irankris – här är bakgrunden till konflikten som trappas upp

USA och Iran befinner sig på randen till en militär konflikt med potentiellt globala konsekvenser, skriver Juri von Bonsdorff och förklarar varför det just nu är så spänt mellan de båda länderna.

Premium

19.6.2019

Analys: Trump går till val med beprövat segerrecept

Det är ingen tvekan om att Trump anser sig vara en av de mest framgångsrika presidenter i modern historia. Men även om budskapet är gammalt är detta inte 2016.

Premium

9.6.2019

Utrikeskrönika: Ett krig värt uppoffringarna

De goda krafterna samlade från världens alla hörn till de blodiga sandstränderna, förenade i ett moraliskt rättfärdigt försvar för friheten och en vilja att förinta ondskan.

Premium

6.6.2019

Analys: Revolt i Vita huset? Republikanerna börjar få nog av Trump

Republikanerna i senaten har för första gången på allvar visat att det kan finnas en gräns som Trump inte ska träda över, skriver Juri von Bonsdorff.

Premium

31.5.2019

Analys: Trump saboterar sig själv med nya tariffer

I nästan två och ett halvt år har världen, såväl experter som lekmän, försökt förstå sig på Donald Trump, en president som vägrat följa tidigare mönster eller anpassa sig till etablerade normer.

Premium

29.5.2019

Kommentar: Mueller gav demokraterna nytt argument för riksrätt mot Trump

Ledande demokrater har varit motvilliga att ställa Donald Trump inför riksrätt. Men Robert Muellers uttalande på onsdagen kan ha ändrat på saken, skriver Juri von Bonsdorff.

Premium

28.5.2019

Analys: Pissmyran som ger presidenten svår klåda

Vi vet att Donald Trumps favorittillstånd är strid och konflikt, men troligtvis hade även han önskat sig lite mera frid och ro efter Mueller-rapporten. I stället för lugn har han tvingats gräva ner sig i försvarsställning i ett presidentresidens under konstant attack. Under de senaste dagarna har såväl domstolarna som kongressen med dess demokratiska fältmarskalk Nancy Pelosi i spetsen tagit sikte på Vita huset.

Premium

16.5.2019

Analys: Abortmotståndarna har en kungstanke och dess startskott ljöd i Alabama

"Frågan är ändå om, när det kommer till kritan, domarna i högsta domstolen vill ta på sig ett beslut som skulle vara oerhört dramatiskt, splittra landet ytterligare och förpassa aborterna till ljusskygga lokaler och bakgator."

Premium

1.5.2019

Analys: USA spelar ett farligt spel med Iran

Terrorstämpel och sanktioner: Iran kommer inte i första taget att reagera med välvilja till USA:s hårda spel. Risken för att Iran går till motattack är däremot påtaglig.

Premium

25.4.2019

Analys: Joe Biden – en politisk stofil med segerchans mot Trump

Joe Biden är en god människa, han är en förebild för många, men är han en bra presidentkandidat? undrar Juri von Bonsdorff.

Premium

24.4.2019

Analys: Demokraternas dilemma efter Mueller-rapporten: Ställa Trump inför riksrätt?

En vecka efter offentliggörandet av Mueller-utredningen kan man urskilja två tydliga falanger av demokrater.

Premium

18.4.2019

Analys: Trump friad och ifrågasatt av Mueller – kriget fortsätter

Mueller-rapporten gjort sitt som ett juridiskt dokument, men dess liv som ett politiskt dito har bara börjat efter att den publicerades på torsdagen.

Premium

17.4.2019

Analys: Spänd väntan på den 400 sidor långa Mueller-rapporten

Det är mycket osannolikt att offentliggörandet av Mueller-rapporten kunde blotta information som helt och hållet omkullkastar Barrs tolkning av rapporten och leder till kriminella åtal mot Trump. Däremot är det möjligt att politiskt känsligt stoff uppdagas och används av dem som vill ställa Trump inför riksrätt, skriver Juri von Bonsdorff.

Premium

31.3.2019

Utrikeskrönika: Amerikanska mutor, fusk och rika gullegrisar

Det sägs att USA är möjligheternas land. I USA är det också möjligt för de rika att köpa sig fördelar i samhället. En kvällspromenad i nya kvarter får Juri von Bonsdorff att reflektera över en vämjelig härva.

Premium

25.3.2019

Analys: Trump, Mueller ett bokslut och lite bourbon

"Trump är rentvådd men samtidigt smutsig som fan och i dag sitter han stadigare på sin tron än någonsin tidigare."

Premium

23.3.2019

Analys : Muellers rapport en seger för Trump?

Om rapporten friar Donald Trump kommer demokraternas försök att klämma åt presidenten att se ut som en klappjakt. Det passar Trump mer än väl.

Premium

23.3.2019

Muellers Rysslandsutredning är klar

Den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning är avslutad. Innehållet är fortfarande höljt i dunkel men rapportens slutsatser kan bli offentliga redan under helgen.Mueller väntas inte längre presentera nya åtal men det betyder inte att Donald Trump är befriad från alla brottsmisstankar.

22.3.2019

Analys: Vådan av att vara en vit man på väg till Vita huset

Presidentkandidaten Beto O’Rourkes image som den progressiva före detta punkrockaren med Kennedys utseende och utstrålning har plötsligt grumlats av en rad obekväma frågor bland annat om hans privilegium som en vit man.

Premium

28.2.2019

Kommentar: Hanoi blev ett misslyckande men ingen katastrof

Det är inte för intet amerikanska presidenter i decennier har rivit sig i håret i frustration över det nordkoreanska problemet.

Premium

28.2.2019

Analys: Cohens tunga vittnesmål tecknar en mörk bild av Trump

Michael Cohen sade en gång att han var beredd att ta en kula för Donald Trump, men i går valde han att själv krama om avtryckaren.

Premium

26.2.2019

Forskare: Trumps Nordkorea-strategi har hittills kammat noll

President Donald Trumps djärva Nordkorea-strategi med det historiska toppmötet med Kim Jong-Un i fjol i Singapore har lett till mycket skryt men magra resultat, hävdar en av de ledande amerikanska kommentatorerna i en intervju för HBL.

Premium

24.2.2019

Blodpölen en fredag eftermiddag

HBL:s medarbetare i Washington DC lämnade nyligen livet i de lugna villaområdena och flyttade till ett centrumboende som på ett helt annat sätt exponerar det våld som florerar i USA.

Premium

15.2.2019

Analys: Nationellt nödläge maskerar Trumps politiska nederlag

Där nödläget tidigare har brukats mest i internationella tvister, specifika fall som svininfluensaepidemin eller efter elfte september-attackerna, tar Trump nödläget i bruk i en ren och skär inrikespolitisk tvist mellan partierna.

Premium

6.2.2019

Analys: Trump ömsom försonlig ömsom stridslysten

Inför talet till nationen lovade Trumps rådgivare en olivkvist till oppositionen, medan medierapporter sa att presidenten själv ville ha mera klös. Resultatet blev en kompromiss.

Premium

1.2.2019

Roger Stone - med smutsiga knep från Watergate till Wikileaks

Roger Stone är den senaste i en lång rad av Trumps medarbetare som åtalats av den särskilde åklagaren och Rysslandsutredaren Robert Mueller. Den extravaganta Stone är känd som en politisk spelare med smutsiga trick som sin specialitet och har till och med kallats den amerikanska politikens kackerlacka.

Premium

25.1.2019

Analys: Oprah, Joe eller Kamala – vem kan vinna över Trump?

Det råder inget tvivel om att president Donald Trump skakat om det amerikanska politiska ekosystemet på ett sätt som haft en stor inverkan på såväl USA som hela världen.

Premium

20.1.2019

Utrikeskrönika: Hamilton och nationens tudelning

USA har aldrig varit så splittrat som nu hör man sägas titt som tätt. Men samtidigt är tudelningen en del av nationen som funnits sedan dess födelse, skriver HBL:s medarbetare i Washington, Juri von Bonsdorff, som har gjort en djupdykning i historien.

Premium

16.1.2019

Analys: Muren symboliserar allt som vänstern föraktar i Trump

Om man är tvungen att välja mellan att köpa insulin eller betala bostadslån är det inte konstigt om humöret sjunker. Om man sedan inser att det obehagliga valet påtvingats en av en politisk tvist över något så avlägset som en gränsmur, kan man tappa humöret på allvar.

Premium

9.1.2019

Analys: Trump varnade för död och olycka utan gränsmur – Utlyste ändå inte kristillstånd

"När Donald Trump satte sig framför tv-kamerorna för sitt första officiella tal från presidentens mytomspunna arbetsrum, gjorde han det för att sälja amerikanerna en mur."

Premium

25.12.2018

Analys: Trump är i desperat försvarsposition inför 2019

Det är Donald Trumps smala lycka att hans favorittillstånd, i såväl affärer som politik, är kamp och konflikt. Det råder nämligen ingen tvekan om att 2019 har mycket av den varan på kommande.

Premium

22.12.2018

Analys: Kaos i kvadrat – Trumps osannolika vecka

– Det här var eventuellt den mest kaotiska veckan i ett presidentskap som utan tvekan är det mest kaotiska i USA:s historia. Uttalandet kommer visserligen från president Donald Trumps politiska fiende Chuck Schumer och bör därför tas med en nypa salt, men det är lätt att förstå varför han sa det.

Premium

20.12.2018

Analys: Trumps önskan att bli kvitt Syrien förståelig men riskabel

"Med sitt beslut har President Trump följt sina instinkter och eventuellt en vilja att kamma hem en politisk seger. Förintande av Islamiska Staten var ett av Trumps vallöften. Men mellanöstern har en förmåga att följa de amerikanska presidenterna till Vita huset även om de velat vända regionen sin rygg."

Premium

16.12.2018

Utrikeskrönika: Min skilsmässa

Jag erkänner. Jag blev varnad. Du kunde ha valt annorlunda, sa dom. Det kommer att sluta illa. Din passion kommer aldrig att belönas. Varningarna klingade för döva öron, jag var förälskad och vägrade lyssna. Nu ett decennium senare inser jag att de andra hade rätt. Min hängivelse har gett mig endast svek, besvikelse och frustration. Det kan inte fortsätta så här. Därför har vi separerat, mitt fotbollslag och jag.

13.12.2018

Porträtt: Här är kvinnan som vågar utmana Trump – Nancy Pelosi är stål under en yta av siden

Det har sagts att Nancy Pelosi styr med en stålhand gömd i en silkeshandske, men när hon på tisdagen träffade Donald Trump inför kamerorna i presidentens arbetsrum för att diskutera gränsmuren, visade hon att hon kan ta till bara knytnävar, bildligt talat, om det behövs.

Premium

11.12.2018

Analys: Fallrep, frihet eller fängelse när Trump utpekas för lagbrott

Vi vet vid det här skedet att Donald Trump är en unik politiker. Under sina snart två år har han på ett makalöst sätt uthärdat det ena tunga kroppslaget efter det andra. Varje gång han hamnat i gungning har han så småningom funnit fotfästet, rätat på ryggen och marscherat vidare, om inte helt oskadd så åtminstone överlevande.

Premium