Juri von Bonsdorff

Juri von Bonsdorff

Medarbetare i Washington

Senast publicerade artiklar

19.9.2020

Analys: En ikon är död – förbered er för politiskt krig

Det är inte så vanligt att en 87-årig krum, klen och till synes fragil kvinna betraktas som en rockstjärna, men det var just vad Ruth Bader Ginsburg var.

Premium

11.9.2020

Kolumn: Juri von Bonsdorff: När sansade människor rustar upp finns det skäl att bli orolig

USA är ett land som under årens lopp gjort mig ömsom glad, inspirerad och nyfiken, ömsom ursinnig och uppgiven. Under de senaste veckorna har en ny känsla krupit in under huden. I dag är jag för första gången orolig.

Premium

30.8.2020

Träffsäker spågubbe tippar valförlust för Trump – här är professorns 13 nycklar till valutgången

– Donald Trump kommer att bli den första sittande presidenten sedan George Bush den äldre som inte lyckas bli omvald. Jag förutspår att Joe Biden kommer att bli USA:s nästa president.

Premium

21.8.2020

Analys: Vasst budskap och samlad front – Biden är redo för Trump

I kampanjarsenalen finns tre hörnstenar: Joe Bidens egen personlighet och historia, Donald Trumps personlighet och prestationer och coronakrisen.

Premium

12.8.2020

Analys: Kamala Harris – ett smart men inte helt okomplicerat val

Ibland kan det historiska valet också vara det trygga alternativet. I fallet Kamala Harris är det just så. Harris, med sin indiska mor och jamaicanska far, blir den första svarta kvinnan att ställa upp som vicepresidentkandidat för ett av de stora partierna.

Premium

6.8.2020

Analys: Vi känner ännu inte till Joe Bidens vicepresidentkandidat men vet redan vilken första markering han gjort

Joe Biden hade ursprungligen lovat att offentliggöra sin vicepresidentkandidat den här veckan men hittills har valet omringats av en kompakt tystnad. För varje dag som går ökar spänningen, spekulationerna och i vissa fall till och med konspirationsteorierna kring den kommande parhästens identitet – vilket är både förståeligt och samtidigt lite förvånande.

Premium

4.7.2020

Fem röster om rasismen i USA

Mordet på George Floyd i Minneapolis i slutet av maj tände en gnista som ledde till massiva protester i hela USA och en självrannsakan av oförutsedda proportioner.Tack vare det intensiva fokus på rasrelationerna under de senaste veckorna har många vita fått upp ögonen för den rasism som de svarta upplever regelbundet. HBL:s medarbetare Juri von Bonsdorff frågade fem afroamerikaner i sin bekantskapskrets om de upplevt rasism. Samtliga svarade genast ja.

Premium

14.6.2020

Historiker: Demonstranterna kan omvandla hela det politiska landskapet i USA

I över två veckor drog demonstranter ut på gatorna för att protestera mot rasism och rasorättvisor i USA. Nu har George Floyd begravts och demonstrationerna minskat i storlek och intensitet.– Demonstrationerna har riktat fokus på rasism på ett sätt som ingen annan händelse gjort på flera decennier, säger historikern Yohuru Williams.

Premium

12.6.2020

Kommentar: Nationen öppnar sina ögon medan Trump blundar krampaktigt

Det är för tidigt att veta om USA på riktigt befinner sig vid en vändpunkt, om en förändring på riktigt står för dörren, men det råder ingen tvekan om att nationen ser sin egen spegelbild klarare än tidigare – med ett betydelsefullt undantag.

Premium

6.6.2020

" De vita i USA står inför en svår tid av självrannsakan"

I kölvattnet av polisvåldet i Minneapolis har det höjts krav på att reformera polisväsendet i USA. Men det räcker inte, hävdar prästen Raymond Kemp som i över femtio år betraktat de amerikanska rasrelationerna i svarta kyrkor och vita universitet i Washington DC.

Premium

1.6.2020

HBL mötte arga demonstranter i Washington: ”En uppbränd bil förändrar ingenting – men flera kanske gör det”

En vecka efter George Floyds orättvisa död i Minneapolis brinner USA. Våldsamma protester fortsatte på söndagen, bland annat i landets huvudstad där borgmästaren utlyste utegångsförbud och kallade in nationalgardet för att hantera situationen. HBL var på plats bland demonstranterna.

Premium

31.5.2020

Analys: Ett vilsekommet USA är en farlig krutdurk

Videoupptagningar har blottat sanningen och sparkat den i skrevet på det svarta Amerika och slängt den i ansiktet på det vita, och resultatet går nu att se på gatorna i snart sagt alla amerikanska storstäder, skriver HBL:s medarbetare i USA, Juri von Bonsdorff.

Premium

25.5.2020

Analys: Pompeos bryderier blottar hot mot demokratin

Med tanke på att Mike Pompeo svartmålade Donald Trump offentligt under presidentvalskampanjen 2016, har den Kansasbördige politikerns karriär pekat häpnadsväckande rakt uppåt under Trumps presidentperiod. Men nu kommer de första bakslagen.

Premium

19.5.2020

"Livet är en medveten risk, men det här kan bli dödsstöten"

I två repriser har livet bjudit Gary Eberly på livshotande bakslag som nästan sänkt hans företag. Men varje gång har han bitit ihop och kommit igen. Med covid-19-pandemin är hans levebröd i fara igen, och den här gången har han ingen kontroll över sitt eget öde.

Premium

1.5.2020

Analys: Trumps dödssynd gläntar på dörren för Biden

Joe Biden står ensam i skogen och ropar med en stämma som inte är speciellt bärande, medan Donald Trump poserar som generalen i kriget mot viruset, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys.

Premium

27.4.2020

Ångesten lägger sig över USA allt medan dödssiffran klättrar uppåt

I USA har coronaviruset skördat över 50 000 dödsoffer och antalet fortsätter att stiga. HBL gjorde tre nedslag i den amerikanska huvudstaden med omnejd och fann att ångesten, oron och till och med vreden är starkt närvarande.

Premium

23.4.2020

Kommentar: Sporten i USA är nere för räkning – NFL-draften en ensam strimma ljus

Då idrottsvärlden i USA står stilla blir en virtuellt genomförd NFL-draft en höjdpunkt som får sportfantasterna att samlas kring sina skärmar för att få sin hunger mättad.

Premium

18.3.2020

Analys: Dags att kasta in handduken, Bernie?

Joe Biden gjorde igen i natt det han har gjort så ofta på sistone. Vinner rubbet.

Premium

11.3.2020

Sanders nere för räkning efter nya Bidentriumfer

Nederlag för Bernie Sanders i nattens primärval. Senatorn kunde inte skrälla som han gjorde för fyra år sedan, vad som händer nu är oklart.

Premium

2.3.2020

Analys: Frågetecknen kring Bloombergs kapacitet att locka väljare kvarstår

Medan de andra kandidaterna har slagit varandra blodiga i tv-debatter har Michael Bloomberg hållit sig undan. I stället har han lagt en halv miljard dollar på reklamer. Men det finns stora frågetecken kring honom och hans kandidatur.

Premium

1.3.2020

Analys: Biden med i loppet och utmanar Sanders på allvar

Joe Biden är tillbaka på allvar i leken om vem som blir demokraternas presidentkandidat

Premium

23.2.2020

Grisfarmaren fick betala dyrt för Trumps politik: "Jag röstar på honom igen"

Dave Struthers räknar med att Donald Trumps handelskrig med Kina orsakat honom förluster på upp till 100 000 dollar. Men Struthers, köttbonde i Iowa, överger inte sin president.– Jag tycker att han gör det som är rätt för USA.

Premium

10.2.2020

Utrikeskrönika: Den tröstlösa hinderbanan

Jag har en amerikansk kompis som ofta frågar mig om hon kan flytta till Finland.

Premium

9.2.2020

Analys: Pete Buttigieg – mannen mellan revolution och status quo

Pete Buttigieg porträtteras ofta som konventionell. Han är en vit man, krigsveteran och har examen från Harvard. Men han är också den första öppet homosexuella kandidaten.

Premium

2.2.2020

Fyra biljetter ut ur Iowa

Det brukar heta att det finns tre biljetter ut ur Iowa efter valdagen. Med det syftar man på den naturliga gallring av kandidater som brukar ske efter att valresultatet i Iowa blivit klart. Den gallringen kommer antagligen att ske den här gången också. Alla tolv kandidater kommer inte att finnas med när tävlan flyttar till New Hampshire om en vecka.

Premium

2.2.2020

Vem tar upp kampen mot Trump? Iowa visar vägen

På måndag ljuder startskottet för Demokraternas tävlan om vem som ska ställa upp mot Donald Trump i presidentvalet i höst. Det är väljarna i delstaten Iowa som får den första chansen att säga vem de tycker har bästa chansen att besegra den sittande presidenten. Hela fyra kandidater har fortfarande segerchans och HBL besökte dem alla när valrörelsen gick in på upploppet.

Premium

29.1.2020

Analys: Rättegången mot Trump kan vara över om några dagar – eller fortsätta i månader

Hittills har allt gått helt enligt bägge sidors ritningar. Men när rättegången i dag går in i ett nytt skede med senatorernas skriftliga spörsmål, vilar plötsligt mörka moln över McConnells och president Trumps plan.

Premium

21.1.2020

Analys: Allt bäddat för snabb friande dom – demokraternas enda hopp är nya vittnen

Det är möjligt att demokraterna för en meningslös kamp, men de har folket på sin sida när det gäller försöken att nå sanningen om beskyllningarna mot Trump.

Premium

21.1.2020

I dag inleds rättegången mot Donald Trump – så här går det till

Riksrättsprocessen mot Donald Trump inleds i dag i senaten. Trump anklagas för att ha försökt pressa Ukraina att starta en utredning som skulle ha berört Joe Biden, som försöker bli Demokraternas presidentkandidat i höstens val. Trump anklagas för maktmissbruk och för att ha försökt att hindra kongressens arbete.

Premium

15.1.2020

Analys: Warren satte Sanders på plats i en annars odramatisk debatt

Utgångspunkten för den sista tv-debatten mellan demokraternas kandidater var läcker. Efter ett halvt dussin sammandrabbningar på olika scener sedan juni i fjol hade man äntligen nått målrakan.

Premium

11.1.2020

Amerikansk toppexpert: ”Dödandet av Soleimani leder till en oförutsägbar eskalering, men ingen vill ha ett storkrig”

Efter en dramatisk och intensiv eskalering mellan USA och Iran har lugnet för stunden lagt sig över regionen. Men den senaste tidens händelser ytterligare destabiliserat den oroliga regionen och framtidsscenarierna är antingen dåliga eller hemska, hävdar den amerikanska Mellanösternexperten Aaron David Miller.

Premium

8.1.2020

Analys: Trump står inför sitt viktigaste beslut som president

"Både Iran och Trump har en möjlighet att sticka svärdet tillbaka i slidan och hoppa av sina hästar med hedern i behåll. Allt beror på om Trump kan tygla sina instinkter att alltid slå tillbaka och att Irans handlingar tolkats rätt i USA."

Premium

5.1.2020

Utrikeskrönika: Vit skam i Washington

Jag kunde inte undvika att undra om de två ungdomarna noterat mig, och ifall de gjorde det, var det med likgiltighet eller såg de mig som en representant för den rasen som behandlade deras förfäder som djur och som förtryckte dem i hundratals år, skriver Juri von Bonsdorff.

Premium

19.12.2019

Kommentar: Riksrätt ingen klappjakt – Trump tiggde om det

USA:s president Donald Trump har medvetet sprängt upp de flesta etablerade normer i Washington D.C. och det har han haft sin fulla rätt att göra. Men han har gång på gång också utmanat de demokratiska spelreglerna och i fallet med Ukraina gick han för långt och det får han nu sota för, skriver Juri von Bonsdorff.

10.12.2019

Analys: Demokraterna balanserar plikt med politisk risk – "Nu finns ingen återvändo"

Så är det då ett faktum. Demokraterna har formulerat och presenterat offentligt sina åtalspunkter för riksrätt mot president Donald Trump. Nu finns ingen återvändo, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys.

6.12.2019

Analys: Riksrätten kommer – be en bön för USA

Amerikansk politik är litet galen, men ack så underhållande brukar många tycka. Den handlar ofta om höga insatser, dramatik, starka motsättningar och moral, eller rättare sagt skenhelig moral.

Premium

4.12.2019

Analys: Kamala Harris ute ur presidenttävlan - tillbaka senare som vicepresidentkandidat?

Både Joe Biden eller Pete Buttigieg har mycket att vinna på att kandidera med den före detta domaren.

1.12.2019

Utrikeskrönika: Thanksgiving med riksrätt som efterrätt

För sextio år sedan ansåg mer än sjuttio procent av föräldrarna i USA att det kvittar ifall dottern gifter sig med en demokrat eller en republikan. I dag säger över hälften av föräldrarna att den kommande svärsonens partitillhörighet spelar en roll för dem.

Premium

22.11.2019

Analys: Riksrätt eller inte – förhören blottade Trumps gigantiska svek

Amerikansk politik är ibland rena underhållningen. Den är dramatisk och spännande och har höga insatser. Så har det känts stundtals också under förhören som pågått i två veckor och som sänts direkt i tv inför miljoner tittare.

Premium

21.11.2019

Analys: Lugn presidentdebatt i skuggan av riksrättsförhören

Det är ju inte kandidaternas fel, men en tv-debatt om hälsovård, skatter och andra evighetsfrågor känns kanske lite vardagligt tråkig just nu när dagarna fylls av historiska vittnesmål i en process som kan leda till riksrätt för den sittande presidenten.

Premium

21.11.2019

Kommentar: Demokraterna ett steg närmare beslut om riksrätt

USA tog ett stort steg närmare historiens tredje riksrätt mot en president, men det är för tidigt för Demokraterna att ta fram champagnen, skriver Juri von Bonsdorff.

Premium

19.11.2019

Analys: Buttigieg plötsligt i tätstriden inför nästa tv-debatt

Först var Biden ensam på topp. Sen fick han sällskap av Sanders och lite senare av Warren. En god stund kändes det som ett race mellan de tre tunga toppkandidaterna, men med två och en halv månad kvar till Iowa ter sig manuskriptet inte så färdigskrivet som man måhända trott, skriver Juri von Bonsdorff om demokraternas nästa presidentvalsdebatt.

12.11.2019

Analys: Ridån går upp för Trumpförhören – insatserna sällsynt höga för Demokraterna

Riksrättsförhören mot Donald Trump inleds inför öppen ridå på onsdag. Just nu har Demokraterna inte en klar majoritet av folket på sin sida och i praktiken inget stöd bland republikanerna.

Premium

27.10.2019

Analys: al-Baghdadis död är en triumf för världen och Trump

"Donald Trump vill helst uppfattas som en tuff man som får saker och ting gjort. Med al-Baghdadi eliminerad kan han för en stund åtminstone njuta av ett fullbordat uppdrag".

Premium

27.10.2019

Utrikeskrönika: Lögnen har blivit ett verktyg som används utan rädsla

I dag fimpas sanningen snabbt i Vita huset. Sanningen kämpar just nu för sitt liv och vi får hoppas att den är starkare än somliga av dess missbrukare vill tro.

Premium