Juri von Bonsdorff

Juri von Bonsdorff

Medarbetare i Washington

Senast publicerade artiklar

28.7.2021

Var femte amerikan befarar att sprutan innehåller ett mikrochip

Efter att ha vaggats in i en känsla av att pandemin är besegrad pekar smittkurvorna rakt uppåt igen i USA. Rädsla för biverkningar och konspirationsteorier har bromsat upp vaccineringstakten på ett sätt som får experter och politiker över partigränserna att vädja till folket att vaccinera sig.

Premium

16.7.2021

Kommentar: Führerns evangelium gläntade på dörren till en amerikansk auktoritarism

Som reporter har jag aldrig varit rädd i USA. Inte förrän den sjätte januari i år då somliga individer i mobben som attackerade Kapitolium hotade att döda mig och flera andra journalister.

Premium

25.6.2021

Analys: Bidens politiska trollkonst för att ena vänster och höger kanske lyckas trots allt

Joe Biden balanserar på en ambitiös politisk lina. Hans försök att blidka både högern och vänstern verkar omöjligt, men ser trots allt ut att lyckas, skriver Juri von Bonsdorff.

Premium

17.6.2021

Biden levererade sitt budskap men vem vet om Putin lyssnade

Det finns ett nästan tvångsaktigt behov att definiera ett toppmöte som en framgång eller ett fiasko innan huvudpersonerna ens hunnit bänka sig på sina flyg hem. Så var det också med Joe Bidens och Vladimir Putins toppmöte i Genève på onsdagen. Men faktum är att resultaten av gårdagens samtal inte går att veta förrän om flera månader.

Premium

15.6.2021

Biden raderar Helsingforsskammen – resten blir svårare när han möter Putin

När Joe Biden på onsdag slår sig ner öga mot öga med Vladimir Putin i den vackra 1700-tals villan med utsikt över Genèvesjön är hans första uppgift att inte vara som Donald Trump.

Premium

7.6.2021

En joint för en spruta – i kriget mot covid-19 är alla mutor tillåtna

I USA är hälften av befolkningen nu fullt vaccinerad, men kampen mot viruset är trots det inte över. Nu tar man till gåvor och mutor för att locka den mer skeptiska halvan av befolkningen att vaccinera sig.

Premium

1.6.2021

Analys: I jakt på nästa politiska seger står Bidens val mellan nationell enighet och politisk ideologi

Det är dags att vara modig och satsa stort, viskar vänstern i Joe Bidens öra. Det skulle ge presidenten en politisk seger men ytterligare försvåra samarbetet med Republikanerna.

Premium

21.5.2021

Kommentar: Biden balanserade sig igenom Gazakrisen men konflikten blottade splittring bland demokraterna

"Mellanösternkonflikten har traditionellt inte varit en vinnare för presidenter, så om han är rädd för risker så låter han bli att röra frågan. Men samtidigt har Joe Biden visat sig vara ganska djärv som president."

Premium

13.5.2021

Analys: Trump är tillbaka – och lögnen om valfusk med honom

"Liz Cheney är ingen dålig konservativ, men hon begick kardinalfelet i dagens republikanska parti."

Premium

24.4.2021

Afroamerikaner i USA: "Vi vill inte vara försökskaniner”

I USA har redan hälften av befolkningen fått åtminstone en vaccindos och mer än tre miljoner vaccineras dagligen. Men segern över covid-19 är inte given. Social ojämlikhet och misstänksamhet mot vaccinet hotar den avgörande triumfen över pandemin.

Premium

21.4.2021

Kommentar: USA är en bättre plats efter domen mot Chauvin

I dag vet alla poliser att bröder och systrar i blått kan vittna emot dig. De vet att polischefen inte längre håller dig om ryggen om du gör något olagligt.

Premium

18.4.2021

Juridikexpert: Chauvin kommer att dömas för mord eller dråp

Polisen Derek Chauvin kommer att dömas för mord eller dråp i George Floyd-rättegången, säger en juridisk toppexpert som HBL har talat med. På måndag är det dags för slutpläderingar i fallet som fått vågor av protester mot rasism och polisvåld att dra över USA och världen.

Premium

15.4.2021

Asiater i USA fruktar för sina liv

Våldet mot asiater i USA har ökat explosionsartat under det senaste året. Såväl unga som gamla har misshandlats på öppen gata och för några veckor sedan sköts sex asiatiska kvinnor till döds. – Det kunde ha vart min mor, säger 22-åriga studenten Anita Kuang i en intervju för HBL.

Premium

15.4.2021

Kommentar: Bidens Afghanistanreträtt är modig men riskabel

Joe Biden säger att det inte var ett svårt beslut att kalla hem trupperna från Afghanistan. Men sanningen är en annan. Skulle det ha varit ett enkelt beslut hade tidigare presidenter fattat det tidigare.

Premium

19.3.2021

Chefsåklagare i HBL-intervju: "USA var nära att bli en bananrepublik under Trump”

Trots en förfärlig personlig tragedi bara några dagar tidigare tackade juridikprofessorn Jamie Raskin ja till uppdraget att axla rollen som chefsåklagare i riksrättegången mot Donald Trump. Raskin blev snabbt ett av de hetaste namnen inom amerikansk politik.

Premium

12.3.2021

Jason Scharf satsar sin pension på bitcoin – ser det som enda vägen ut ur ekorrhjulet och ångesten

Kryptovalutan bitcoins värde har mångdubblats under det gångna året och många storföretag har gjort betydande investeringar. Somliga bitcoinfantaster drömmer om att kryptovalutan ska revolutionera de rådande finansstrukturerna medan andra bara önskar lite respit från den dagliga ekonomiska stressen. Jason Scharf har satsat halva sin pension i kryptovalutan och ser med tillförsikt på sin framtid.

Premium

12.3.2021

Analys: Biden sticker ut hakan och lovar ljus efter ett år av mörker

President Joe Bidens första stora direktsända tv-tal inföll på 1-årsdagen för den stora nedstängningen då nationen dök ner i ett mörker vars djup få kunde föreställa sig på förhand.

Premium

12.2.2021

Analys: Demokraterna presenterade anatomin av ett kuppförsök – men lyckades man sätta skulden på Trump?

Oavsett om Donald Trump frias eller fälls i riksrätten har de demokratiska åklagarna redan gjort det amerikanska folket och hela världen en stor tjänst. Under sin två dagar långa argumentering i senaten raderade åklagarteamet all eventuell oklarhet om vad det var som hände den sjätte januari i den amerikanska kongressen.

Premium

6.2.2021

Amerikaner minns stormningen av Kapitolium: "Jag var full av adrenalin och min kropp skakade"

I dag har det gått exakt en månad sedan hela världen chockades av händelserna i Kapitolium i den amerikanska kongressen.

Premium

5.2.2021

Tradition eller konspiration? Trump splittrar republikanerna i två läger

Efter en svår valförlust, grova lögner om valfusk och ett skamligt kuppförsök söker det republikanska partiet sin identitet. Fler republikaner än någonsin vill bryta med Donald Trump, men ännu fler vill ha honom kvar. Det konservativa partiet är svårt splittrat i två läger med fördel Trump.

Premium

30.1.2021

Analys: Biden marscherar vänsterut – men till vilket pris?

Den nya presidenten har legat i under sin första tid i Vita huset.

Premium

21.1.2021

Analys: Joe Biden är en president utan smekmånad – räcker inte längre med att vara bästa alternativet till Donald Trump

Utmaningarna är många och svåra för Joe Biden. Med tanke på samhällsklimatet i USA krävs i det närmaste politiska trollkonster för framgång.

Premium

20.1.2021

Kommentar: Trump lovade stoppa blodbadet men startade ett i stället

I dag lämnar Trump Vita huset som en vanärad förlorare som dragits inför riksrätt två gånger. Han lämnar efter sig ett nedbränt hus vars strukturer står kvar medan allt annat blivit svart och sot.

Premium

18.1.2021

Washingtons traditionella folkfest visar upp en nödställd nation – "Det är för sorgligt att vår stad ser ut så här"

Vart fjärde år strömmar hundratusentals amerikaner till nationens huvudstad för att bevittna ett fredligt maktskifte mellan den gamla och den nya presidenten. I år är det soldater som marscherat in i staden som känns mer hotad än någonsin tidigare.

Premium

14.1.2021

Kommentar: Trumps överlevnadskamp har börjat

Det vi lärt oss om Trump under de senaste fyra åren är att det han säger först är hans ärliga åsikt. Det som kommer senare är ett försök att rädda sitt eget skinn, skriver Juri von Bonsdorff.

Premium

12.1.2021

Analys: Ödesvecka för USA – ena leden eller marschera mot stupet

USA befinner sig i en av sina svåraste och farligaste kriser i landets historia, och det gör nationen utan en ledare och med en regering i fullständigt kaos, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys.

Premium

10.1.2021

Experter varnar för högerextremistiskt våld även efter Trump – "Påverkar också Norden"

Medan USA ännu försöker återhämta sig från chocken över det våldsamma upploppet i kongressen på onsdagen varnar experter för fortsatta våldsdåd. – Det finns en stor risk att vi kommer att se lika mycket våld som hittills eller till och med mera, säger Wendy Via, amerikansk expert på extremism.

Premium

7.1.2021

Kommentar: Trump bär skulden men hans medlöpares namn är också för evigt vanärade

När man kombinerar lögner om ett stulet val och en vana att se de andra som en fiende och förrädare, blir striden en kamp för överlevnad. Och då blir det farligt. Då kan det som utspelade sig i den amerikanska kongressen bli mer förståeligt och till och med logiskt, skriver Juri von Bonsdorff i sin kommentar.

Premium

7.1.2021

HBL:s Juri von Bonsdorff på plats utanför kongressen: "Ge mig frihet eller död"

Den amerikanska huvudstaden blev på onsdagen skådeplatsen för händelser som de medverkande beskrev som en legitim viljeyttring medan andra talade öppet om uppror och kupp. Så här lät det bland demonstranterna på plats utanför kongressen.

Premium

6.1.2021

Analys: Georgia visar att republikanerna betalar ett högt pris för äktenskapet med Trump

I fyra år har det republikanska partiet med senatens ledare Mitch McConnell i spetsen spelat ett farligt politiskt spel. Man har strukit Donald Trump medhårs och smickrat honom när man insett att hans ego behöver det.

Premium

4.1.2021

Analys: Den amerikanska demokratin balanserar på en skör tråd

Det sägs mycket i det en timme långa samtalet där Trump diskuterar med delstaten Georgias högsta valfunktionär, republikanen Brad Raffensperger. Men det viktigaste finns komprimerat i tre meningar.

Premium

2.1.2021

Analys: Luke Letlows död är ett obehagligt slag i ansiktet – mitt i vaccineuforin

Även om många amerikaner välkomnar en president som inte tvekar att säga sanningen, är Joe Bidens budskap ett som ingen vill höra just nu: USA kan ännu ha den tuffaste tiden framför sig.

Premium

15.12.2020

Kommentar: Demokratin vann men hotet kvarstår

Demokratin må ha segrat i den första ronden, men det kommer nya val och kampen visade att en auktoritär ledare kan locka ett skrämmande antal lärjungar på farliga irrfärder i ett lättantändligt landskap, skriver Juri von Bonsdorff, HBL:s medarbetare i USA.

Premium

5.12.2020

Analys: I blint raseri hotar Trump dem som har hållit honom om ryggen

President Trump åker till Georgia för att hålla en valfest med de republikanska kandidaterna som han vill ska vinna. Men sin vana trogen har hans egoism och narcissism infört ett element av oberäknelighet i den politiska situationen, skriver Juri von Bonsdorff i sin analys.

Premium

24.11.2020

Analys: Nedräkningen har börjat – demokratin golvade Trump

Tre veckor efter presidentvalet verkar USA så småningom ha en chans att återgå till en normalare övergång till en ny presidentadministration, skriver Juri von Bonsdorff.

Premium

20.11.2020

Analys: Trump kan inte vinna valet men kan han benåda sig själv?

Än en gång försöker Donald Trump med alla till buds stående medel, utan skam i kroppen, vända en förlust till seger.

Premium

8.11.2020

”Vår tro på mänskligheten har återställts”

Tjutet från bilarnas signalhorn bröt ut sekunderna efter att CNN hade utropat Joe Biden som segrare. Till och med i den förort där jag bor trängde festljuden genast in genom fönstren.

Premium

8.11.2020

Analys: Biden blev president – men det är nu det svåra börjar

När jag i januari i år lyssnade på Joe Biden prata inför väljare som stod i beråd att rösta om vem de ville se ta sig an Donald Trump i höstens val lämnade jag tillställningen lite beklämd.

Premium

6.11.2020

Juri von Bonsdorff: Trump var den första antidemokratiska populisten i Vita huset, men kanske inte den sista

Oavsett vem som vinner presidentvalet har Donald Trump förändrat landet.

Premium

29.10.2020

"Vi håller för näsan och röstar på Biden"

Den demokratiska socialisten Bernie Sanders har i två primärval samlat miljoner entusiastiska ungdomar bakom sin i amerikanska förhållanden radikala vänsterrörelse. Frågan är om Sanders anhängare kommer att ställa sig bakom Joe Biden som i många progressiva väljares ögon ter sig som stockkonservativ. HBL träffade två unga amerikanska demokratiska socialister i universitetsstaden Ann Arbor i Michigan.

Premium

25.10.2020

Trumpanhängare i Michigan byter sida

– Jag var en blind idiot som röstade på Trump. Nu ska jag göra allt för att få honom att förlora. Det säger Michael Taylor som är borgmästare i Sterling Hights i Michigan när HBL besöker den traditionellt demokratiska delstaten som erövrades av Trump och republikanerna i förra presidentvalet. Här är synen på Trump inte längre lika skimrande ljus.

Premium

23.10.2020

Analys: Trump gör en bättre debatt men kommer ändå till korta

Presidentkandidaterna har fullständigt motsatta åsikter i så gott som alla frågor men nattens valdebatt gick ändå lugnare till än senast.

Premium

15.10.2020

Analys: Tre guldmedaljer och ett tröstpris

Utnämningen av Amy Coney Barrett till högsta domstolen i USA är kontroversiell, men processen går som på räls.

Premium

8.10.2020

Analys: Pence och Harris gav Amerika debatten hela nationen behövde

Vicepresidentdebatten i Salt Lake City var precis vad den amerikanska nationen var i behov av.

Premium

6.10.2020

Analys: Trump är sjuk men förtjänar ingen sympati

Ifall du i en impuls av medmänsklighet kände sympatier för den covid-insjuknade Donald Trump när han på fredagen flögs till Walter Reed-sjukhuset, är det nu dags att sluta göra det.

Premium

5.10.2020

Demokraterna vädrar morgonluft i Pennsylvania – frivilliga arbetar för högtryck för att återta delstaten från Trump

Pennsylvania var en av tre delstater som chockerade omvärlden för fyra år sedan genom att ställa sig bakom Donald Trump och avgöra valet till hans förmån. Nu kan Pennsylvania igen avgöra valet och Demokraterna jobbar för högtryck för att ta tillbaka delstaten. Och just nu har de segervittring.

Premium

2.10.2020

Analys: Trumps coronasmitta en oktoberöverraskning som inte förvånar

Det finns en lång rad frågor som genast väcks med Donald Trumps covid-19-smitta.

Premium

30.9.2020

Analys: Trump ådrar sig självförvållad skada i debatt som speglar USA:s nedriga tillstånd

Trump hade en uppgift i nattens presidentvaldebatt. Han behövde skaka om racet på ett sätt som äntligen skulle hjälpa honom att knappa in på Joe Bidens försprång. Och förvisso kom Trump till debatten redo att gå lös på den förra vicepresidenten. Men i stället för att ruska om presidenttävlan på det önskade sättet, skakade han om hela nationen med ett av de fulaste och sorgligaste debattuppträdandena i modern tid i USA.

Premium

27.9.2020

Analys: Trump styr högsta domstolen högerut men belöningen vid valurnorna är inte garanterad

I den 48-åriga konservativa domaren Amy Coney Barrett fick Trumps sin favoritkandidat till högsta domstolen. Redan när han utnämnde Brett Kavanaugh för två år sedan antydde han att Coney Barrett var näst i turen.

Premium