Juri von Bonsdorff

Juri von Bonsdorff

Medarbetare i Washington

Senast publicerade artiklar

18.9.2018

Analys: Beskyllningar om sexuellt våld äventyrar Trumps domarutnämning och republikanernas valresultat

Brett Kavanaugh har kallats den mest kompetenta kandidaten till den högsta domstolen i USA någonsin. Icke desto mindre är hans kandidatur plötsligt i stor fara.

8.9.2018

Analys: Washington håller andan medan Trump jagar den skyldige

I varje spännande kriminalroman frågar man sig vem mördaren är. I Washington just nu är det inte ett mord som fått staden att hålla andan, utan en explosiv anonym insändare i New York Times, om en tyst motståndsrörelse i Vita huset med uppdrag att sätta tyglar på president Trump. Och istället för att leta efter mördaren jagar alla den anonyma skribentens identitet.

5.9.2018

Analys: Ny bok av Watergatejournalisten Woodward beskriver Trump som en fara för nationen

En ny bok av den legendariska Watergatereportern och Pulitzervinnaren Bob Woodward kommer med tunga avslöjanden.

2.9.2018

Äppelpajer och konservöppnare

"Trots att huset är nytt och fint, lever ingen av oss i den amerikanska drömmen utan snarare i den amerikanska verkligheten där livet inte alltid går problemfritt rakt framåt och där det egna huset av en eller annan orsak inte blivit av."

30.8.2018

Analys: Trumps Nordkoreapolitik i kris

Trumps Nordkoreapolitik ser ut att ha kört fast i samma träsk som tidigare amerikanska presidenter, skriver Juri von Bonsdorff.

26.8.2018

Nekrolog: John McCain – en fyr av anständighet

John McCain blev aldrig president, men när den 81-årige senatorn från Arizona på lördagkväll förlorade sin kamp mot den aggressiva hjärntumören, kändes det som om nationen förlorat en.

22.8.2018

Juri von Bonsdorff: Trumps framtid oklar efter juridisk käftsmäll

– Det här kommer att vara en av de dagar i historien som alla kommer att minnas. Så kommenterade den demokratiska senatorn Richard Blumenthal tisdagens nyhetsbomber i USA. Läs Juri von Bonsdorffs analys över läget.

18.8.2018

Analys: Trump vill tysta kritiken

Det är sant att Brennan varit ultra-kritisk mot Trump och att han flitigt besökt diverse tv-studior för att uttrycka sin förbistring över presidenten. Men utövandet av yttrandefriheten har hittills inte varit orsak för hävandet av säkerhetsklassningen.

15.8.2018

Analys: Hon anklagar Trump för rasism – Trump kallar henne "den där hunden"

Donald Trump var fräck, stygg, ohyfsad och fullkomligt immun mot politiska attacker under valkampanjen. Men nu utmanas han av en kvinna som kan spela hans spel: tidigare reality-tv-stjärnan Omarosa Manigault Newman.

1.8.2018

Analys: Trump överlevde Helsingfors – "Trotsar tyngdlagen"

När president Donald Trump återvände till USA efter det kontroversiella toppmötet med Vladimir Putin i Helsingfors, fick han ett rejält kok stryk från såväl höger som vänster. Som en boxare med igenmurade ögon och vacklande ben, i desperat försvarsställning, väntade han på den räddande gonggongen.

21.7.2018

Analys: Efterspelet i Washington tar surrealistiska former

Det tog inte Donald Trump mer än några timmar att lämna Helsingfors efter toppmötet med Vladimir Putin på måndagen, men det kommer att ta betydligt längre för honom att skaka av sig det politiska nedfallet.

17.7.2018

Analys: Från fenomen till förrädare – började Trumps nedräkning i Finland?

Trump såg ut som en stor och malplacerad vekling när frågan om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet fördes på tal i Helsingfors. Både demokrater och republikaner fördömer hans agerande. Men Trump verkar fullständigt oförstående om hur svag han såg ut i det historiska ögonblicket.

14.7.2018

Analys: Trump fortsätter tala varmt om Putin – oklart vems intressen den amerikanska presidenten försöker främja i Helsingfors

I normala fall borde ett toppmöte mellan två stormakter kunna betraktas som otvetydigt välkommet, men med president Donald Trump är det annorlunda. Så fort mötet med Vladimir Putin offentliggjordes har debatten om dess klokhet böljat i USA. En del av argumenten mot mötet har varit desamma som med det nordkoreanska toppmötet i Singapore – man vill inte belöna en odemokratisk ledare med den aura av respekt och legitimitet som den globala scenen ger.

10.7.2018

Analys: Förståeligt att vänstern fruktar för aborträtten

När Donald Trump stegade fram till podiet i Vita huset för att offentliggöra namnet på sin kandidat till ny domare i högsta domstolen kunde han knappt dölja sin enorma tillfredsställelse.

6.7.2018

Etisk tondövhet fällde Trumps miljöminister

Att Scott Pruitt överlevde på sin post så här länge var samtidigt både ett mirakel och fullständigt logiskt.

21.6.2018

Analys: Besegrad och blottad kröp Trump till korset

Det fina i kråksången är att inga barn längre kommer att bli separerade från sina föräldrar, men i övrigt är bokslutet på den senaste immigrationskrisen sorglig läsning.

20.6.2018

Analys: Trump spelar ett kallt spel med oskyldiga barn

Trump använder kongressledamöternas ängslan över migrantbarnen till att tvinga dem att skriva på ett lagförslag som ger Trump pengar till gränsmuren mot Mexiko.

16.6.2018

På korståg för kåldolmar och karelska piroger

Det finska köket är inte världskänt för sina läckerheter. Ända tills för några veckor sedan saknade Washington DC helt inslag av nordisk mat. Men inte längre. Köksmästaren Mikko Kosonen har tagit sig an utmaningen att vänja de amerikanska gommarna vid finska kulinariska traditioner.

12.6.2018

Analys: Trumps överraskande löfte en vinst för Kim

Resultatet efter toppmötet känns tunt, skriver Juri von Bonsdorff.

10.6.2018

Analys: Trump och Kim på historisk scen utan manuskript

Fyra amerikanska presidenter och två nordkoreanska diktatorer försökte mer eller mindre ivrigt förgäves uppnå det som Donald Trump och Kim Jong-un nu står i beråd att genomföra i Singapore – ett första toppmöte mellan USA:s president och Nordkoreas ledare.

25.5.2018

Analys: Snopet misslyckande för Trump, men comeback är möjlig.

"Om kompisen inte svarar i telefonen är det svårt att be honom ut på gården för att leka."

24.5.2018

Analys: Nordkorea trilskas och Kina smider ränker – välkommen till verkligheten Trump!

Vem sa att utrikespolitik är lätt? Ja, frånsett den nuvarande amerikanska presidenten alltså.

20.5.2018

Utrikeskrönika: Somna inte om du är svart

HBLs medarbetare i Washington gör en nattlig räd i ett bostadsområde och reflekterar över hudfärgens betydelse.

9.5.2018

Två nöjda försvarsministrar i den amerikanska huvudstaden

De två nordiska försvarsministrarna överöste varandra med hedersbetygelser och var väldigt nöjda med den avsiktsförklaring som de undertecknade i Washington i natt.

24.4.2018

Analys: Vännerna Trump och Macron sökte gemensam melodi

Det är ingen tvekan att Donald Trump fattat tycke för den unga och energiska franska presidenten Emmanuel Macron, men frågan är om det sist och slutligen har någon betydelse.

15.4.2018

Utrikeskrönika: Livsnjutaren och liemannen

Klichén om att leva livet till fullo passade på honom. Dessutom verkade han vara glad och nöjd för det mesta. Han var en positiv kraft på jorden, och nu ligger han under den. Alldeles för tidigt.

11.4.2018

Facebook bad om förlåtelse och fick marknadens försiktiga välsignelse

Facebookchefen Mark Zuckerberg frågades ut i nästan fem timmar i USA:s senat. På det stora hela verkar han ha lyckats med det han skulle.

24.3.2018

Massiva demonstrationer för skärpta vapenlagar i USA: "Vi är här för att visa att vi helst inte vill dö i skolan"

Hundratusentals amerikaner gav sig ut på gatorna runtom i USA i går för att kräva skärpta vapenlagar. Den största demonstrationen ordnades i huvudstaden Washington DC.

23.3.2018

Analys: Trumps administration tar ny och hårdare skepnad

Avskedandet av general H.R. McMaster och valet av den före detta FN-ambassadören John Bolton som hans efterträdare ger orsak till åtminstone två slutsatser.

13.3.2018

Kommentar: Tillersons sorti smart av Trump

Den enda överraskningen i avskedandet av Rex Tillerson är att det dröjde så här länge.

11.3.2018

Utrikeskrönika: Den amerikanska byråkratins oförklarliga anlete

Ingenting skall gå utanför de vanliga ramarna och om det mot förmodan gör det, varken kan eller vill byråkraten förstå och möta dig i ett försök att lösa problemet.

9.3.2018

Analys: Raketmannen bjöd Trump upp till dans

Vi vet att Donald Trump inte dricker alkohol, men vi känner till hans faiblesse för osthamburgare. Om han på torsdag kväll tillät sig en dubbelburgare må det vara honom tillåtet, trots att hans läkare bett honom banta.

7.3.2018

Kommentar: Cohns avgång en seger för protektionisterna i Vita huset

I och med att Gary Cohn slutar försvinner en av de sista moderata rösterna i Donald Trumps Vita hus.

4.3.2018

"De vuxna har svikit oss, men en dag är det vi som bestämmer"

– Skolskjutningen i Florida är som en väckarklocka för oss. Vi måste aktivera oss politiskt och hålla lågan vid liv även utan en ny tragedi, säger gymnasisterna Sophie Cobb och Laura Phillips i Bethesda, en förort till Washington DC.

28.2.2018

Analys: Klockorna klämtar för Kushner

Under presidentvalskampanjen brukade kandidat Donald Trump dra upp sin familj på scenen ibland. Då presenterade han också den välkammade svärsonen Jared Kushner, ofta ackompanjerad av lovsånger om den 37-åriges sinne för fastighetsaffärer.

25.2.2018

Analys: Kan Stoneman Douglas bli den blodiga vändpunkten?

Jag erkänner att jag är cynisk. Besvikelsen efter massakern i Sandy Hook var så enorm att jag slutat tro på en förändring när det gäller vapenvåld och skolskjutningar i USA. Som journalist har jag de senaste gångerna känt att jag förlorat min röst. Det finns ingenting att skriva eller säga. Inte förrän någonting börjar ändra.

17.2.2018

Slut på tvivlet om ryskt sabotage? – Fem frågor kring Muellers senaste åtal

Åklagaren Robert Mullers åtal mot tretton ryssar visar i detalj hur Ryssland försökte påverka den demokratiska processen och det amerikanska presidentvalet med brottsliga medel.

13.2.2018

Analys: Trumps budgetförslag – julafton för generalerna

Trumps budget är en dröm för generaler och gränspoliser, men ett hot mot de fattiga.

3.2.2018

Analys: En hemlig sammansvärjning mot Trump, klumpig rökridå eller legitim oro?

President Donald Trump kallar det en skam. En högt uppsatt republikan anser skeendet alarmerande.

31.1.2018

Analys: Trump försökte förena men kom till korta

Det är möjligt att president Trump gjorde ett genuint försök att hela den splittrade nationen och överbrygga gapet mellan partierna, men han kom till korta.

30.1.2018

Analys: En gyllene chans för president Trump

När president Trump stegar in i plenisalen i det amerikanska representanthuset tidigt på onsdag morgon finsk tid är han pressad av en besvärande Rysslandsutredning och låga popularitetssiffror.

30.1.2018

”Jag känner mig inte trygg i Trumps Amerika”

President Donald Trump skryter med att de svartas arbetslöshet är lägre än någonsin tidigare, men ändå tycker bara femton procent av svarta amerikaner att Trump gör ett bra jobb som president. Det är fem procentenheter färre än i början av förra året. HBL besökte en kyrka i Racine, Wisconsin, för att höra varför presidenten är så impopulär.

23.1.2018

Analys: Fick demokraterna kalla fötter?

När demokraterna inledde sin kamp förra veckan kände många av dem att de hade moralen på sin sida och att saken var så rättfärdig att man var beredd att stänga statsapparaten för den.

20.1.2018

Analys: Sju fjädrar i Trumps hatt, vare sig du gillar det eller inte

Ingen kan klandra dig om du trodde att president Trump inte fått något till stånd under sitt första år som president.

20.1.2018

”Trumps USA tar ingen skit längre”

Wisconsin i den amerikanska mellanvästern är inte enbart känt i USA för sina ostar och sin produktion. I fjol fick man också uppmärksamhet som en av de delstater som överraskande hjälpte Donald Trump till seger efter att två gånger ha valt Barack Obama. Ett år in i Trumps presidentstyre gjorde HBL tre nedslag i Racine, Wisconsin för att höra om presidenten levt upp till förväntningarna.

9.1.2018

Analys: Vita huset efter bokbomben

Nu när orkanen blåst över är det dags att kravla sig upp ur bråtet och inspektera skadorna.

31.12.2017

Utrikeskrönika: För att vara uselt var 2017 överraskande positivt

HBL:s medarbetare i Washington letar efter positiva händelser under det år som gått. Och hittar en hel del!

20.12.2017

Analys: Trump fick seger med riskabelt bagage – höginkomsttagarna drar enorm nytta

Skattesänkningar för en republikansk lagstiftare är ungefär det samma som olympiskt guld för en idrottare. Det är med andra ord inte konstigt om Donald Trump och hans partikamrater i den amerikanska kongressen känner sig upprymda.