Juri von Bonsdorff

Juri von Bonsdorff

Medarbetare i Washington

Senast publicerade artiklar

15.2.2019

Analys: Nationellt nödläge maskerar Trumps politiska nederlag

Där nödläget tidigare har brukats mest i internationella tvister, specifika fall som svininfluensaepidemin eller efter elfte september-attackerna, tar Trump nödläget i bruk i en ren och skär inrikespolitisk tvist mellan partierna.

Premium

6.2.2019

Analys: Trump ömsom försonlig ömsom stridslysten

Inför talet till nationen lovade Trumps rådgivare en olivkvist till oppositionen, medan medierapporter sa att presidenten själv ville ha mera klös. Resultatet blev en kompromiss.

Premium

1.2.2019

Roger Stone - med smutsiga knep från Watergate till Wikileaks

Roger Stone är den senaste i en lång rad av Trumps medarbetare som åtalats av den särskilde åklagaren och Rysslandsutredaren Robert Mueller. Den extravaganta Stone är känd som en politisk spelare med smutsiga trick som sin specialitet och har till och med kallats den amerikanska politikens kackerlacka.

Premium

25.1.2019

Analys: Oprah, Joe eller Kamala – vem kan vinna över Trump?

Det råder inget tvivel om att president Donald Trump skakat om det amerikanska politiska ekosystemet på ett sätt som haft en stor inverkan på såväl USA som hela världen.

Premium

20.1.2019

Utrikeskrönika: Hamilton och nationens tudelning

USA har aldrig varit så splittrat som nu hör man sägas titt som tätt. Men samtidigt är tudelningen en del av nationen som funnits sedan dess födelse, skriver HBL:s medarbetare i Washington, Juri von Bonsdorff, som har gjort en djupdykning i historien.

Premium

16.1.2019

Analys: Muren symboliserar allt som vänstern föraktar i Trump

Om man är tvungen att välja mellan att köpa insulin eller betala bostadslån är det inte konstigt om humöret sjunker. Om man sedan inser att det obehagliga valet påtvingats en av en politisk tvist över något så avlägset som en gränsmur, kan man tappa humöret på allvar.

Premium

9.1.2019

Analys: Trump varnade för död och olycka utan gränsmur – Utlyste ändå inte kristillstånd

"När Donald Trump satte sig framför tv-kamerorna för sitt första officiella tal från presidentens mytomspunna arbetsrum, gjorde han det för att sälja amerikanerna en mur."

Premium

25.12.2018

Analys: Trump är i desperat försvarsposition inför 2019

Det är Donald Trumps smala lycka att hans favorittillstånd, i såväl affärer som politik, är kamp och konflikt. Det råder nämligen ingen tvekan om att 2019 har mycket av den varan på kommande.

Premium

22.12.2018

Analys: Kaos i kvadrat – Trumps osannolika vecka

– Det här var eventuellt den mest kaotiska veckan i ett presidentskap som utan tvekan är det mest kaotiska i USA:s historia. Uttalandet kommer visserligen från president Donald Trumps politiska fiende Chuck Schumer och bör därför tas med en nypa salt, men det är lätt att förstå varför han sa det.

Premium

20.12.2018

Analys: Trumps önskan att bli kvitt Syrien förståelig men riskabel

"Med sitt beslut har President Trump följt sina instinkter och eventuellt en vilja att kamma hem en politisk seger. Förintande av Islamiska Staten var ett av Trumps vallöften. Men mellanöstern har en förmåga att följa de amerikanska presidenterna till Vita huset även om de velat vända regionen sin rygg."

Premium

16.12.2018

Utrikeskrönika: Min skilsmässa

Jag erkänner. Jag blev varnad. Du kunde ha valt annorlunda, sa dom. Det kommer att sluta illa. Din passion kommer aldrig att belönas. Varningarna klingade för döva öron, jag var förälskad och vägrade lyssna. Nu ett decennium senare inser jag att de andra hade rätt. Min hängivelse har gett mig endast svek, besvikelse och frustration. Det kan inte fortsätta så här. Därför har vi separerat, mitt fotbollslag och jag.

13.12.2018

Porträtt: Här är kvinnan som vågar utmana Trump – Nancy Pelosi är stål under en yta av siden

Det har sagts att Nancy Pelosi styr med en stålhand gömd i en silkeshandske, men när hon på tisdagen träffade Donald Trump inför kamerorna i presidentens arbetsrum för att diskutera gränsmuren, visade hon att hon kan ta till bara knytnävar, bildligt talat, om det behövs.

Premium

11.12.2018

Analys: Fallrep, frihet eller fängelse när Trump utpekas för lagbrott

Vi vet vid det här skedet att Donald Trump är en unik politiker. Under sina snart två år har han på ett makalöst sätt uthärdat det ena tunga kroppslaget efter det andra. Varje gång han hamnat i gungning har han så småningom funnit fotfästet, rätat på ryggen och marscherat vidare, om inte helt oskadd så åtminstone överlevande.

Premium

30.11.2018

Analys: Ingen i Vita huset vill riskera ett nytt Helsingforsfiasko

Donald Trump har för vana att skapa rubriker vart han än går och vem han än möter. När den bombastiska presidenten i dag inleder sitt första officiella besök i Sydamerika, finns ingen orsak att vänta sig något annat denna gång heller.

21.11.2018

Analys: Trump blottade den blodiga cynismens fula anlete

Dyrkan och mammon. De två ting som Trump åtrår mest. På tisdagen fick saudierna avkastning på den investeringen, skriver Juri von Bonsdorff.

16.11.2018

Finland hör rysk ambassadör om gps-störning i dag

Gps-störningen är en allvarlig sak och den påverkar den civila flygtrafiken, bedyrade utrikesminister Timo Soini när han träffade den finländska presskåren i Washington DC där han är på besök. I dag på förmiddagen ger ryska ambassadören Pavel Kuznetsov sin syn på saken.

11.11.2018

…: Tolv döda på nattklubb: Massmordets koreografi

Juri von Bonsdorff jobbade på nyhetsredaktionen i Washington när larmet går: Masskjutning på en nattklubb i Kalifornien.

8.11.2018

Analys: Därför sparkar Trump justitieminister Sessions

Jeff Sessions avsked ger Donald Trump större kontroll över Rysslandsutredningen.

7.11.2018

Analys: Nu är det slut på Trumps oinskränkta makt

Både Republikanerna och Demokraterna i USA beskriver tisdagens val som en seger. Båda har fel – men Trump har mest fel.

5.11.2018

Analys: Trump satsade på skrämseltaktik – nu fäller folket sin dom

När de amerikanska väljarna ställer sig i röstningsbåset på tisdagen finns Donalds Trump namn inte på valsedeln, men hans person är trots det allestädes närvarande.

27.10.2018

Kommentar: Trumps tillkortakommande kan få våldsamma följder

Ställd inför frågan om sitt eget ansvar i brevbombskrisen har Donald Trump reagerat med tonårspojkens trots och försvar, skriver Juri von Bonsdorff.

27.10.2018

Nu ger sig kvinnorna in i den amerikanska maktkampen

Om en vecka går USA till val och Demokraterna hoppas på en blå våg som ska ge dem majoritet i representanthuset. Oppositionspartiet går till kamp med ett rekordantal kvinnliga kandidater som man hoppas ska locka flera kvinnor till valurnorna. HBL har besökt ett valdistrikt i sydvästra Virginia som landets politiska experter spänt blicken i och där en före detta CIA-agent leder trupperna.

7.10.2018

…: Det kalla inbördeskriget i USA

Det finns en utbredd känsla på båda sidor av det politiska fältet om att det land (USA) man identifierar sig med håller på att förvandlas till någonting oigenkännligt. Och det handlar inte bara om fallet Kavanaugh.

28.9.2018

Analys: Kavanaugh var ursinnig som ett djur som kämpar för sin överlevnad

Ord stod mot ord i den emotionella utfrågningen av Brett Kavanaugh och psykologidoktorn Christine Blasey Ford.

18.9.2018

Analys: Beskyllningar om sexuellt våld äventyrar Trumps domarutnämning och republikanernas valresultat

Brett Kavanaugh har kallats den mest kompetenta kandidaten till den högsta domstolen i USA någonsin. Icke desto mindre är hans kandidatur plötsligt i stor fara.

8.9.2018

Analys: Washington håller andan medan Trump jagar den skyldige

I varje spännande kriminalroman frågar man sig vem mördaren är. I Washington just nu är det inte ett mord som fått staden att hålla andan, utan en explosiv anonym insändare i New York Times, om en tyst motståndsrörelse i Vita huset med uppdrag att sätta tyglar på president Trump. Och istället för att leta efter mördaren jagar alla den anonyma skribentens identitet.

5.9.2018

Analys: Ny bok av Watergatejournalisten Woodward beskriver Trump som en fara för nationen

En ny bok av den legendariska Watergatereportern och Pulitzervinnaren Bob Woodward kommer med tunga avslöjanden.

2.9.2018

Äppelpajer och konservöppnare

"Trots att huset är nytt och fint, lever ingen av oss i den amerikanska drömmen utan snarare i den amerikanska verkligheten där livet inte alltid går problemfritt rakt framåt och där det egna huset av en eller annan orsak inte blivit av."

30.8.2018

Analys: Trumps Nordkoreapolitik i kris

Trumps Nordkoreapolitik ser ut att ha kört fast i samma träsk som tidigare amerikanska presidenter, skriver Juri von Bonsdorff.

26.8.2018

Nekrolog: John McCain – en fyr av anständighet

John McCain blev aldrig president, men när den 81-årige senatorn från Arizona på lördagkväll förlorade sin kamp mot den aggressiva hjärntumören, kändes det som om nationen förlorat en.

22.8.2018

Juri von Bonsdorff: Trumps framtid oklar efter juridisk käftsmäll

– Det här kommer att vara en av de dagar i historien som alla kommer att minnas. Så kommenterade den demokratiska senatorn Richard Blumenthal tisdagens nyhetsbomber i USA. Läs Juri von Bonsdorffs analys över läget.

18.8.2018

Analys: Trump vill tysta kritiken

Det är sant att Brennan varit ultra-kritisk mot Trump och att han flitigt besökt diverse tv-studior för att uttrycka sin förbistring över presidenten. Men utövandet av yttrandefriheten har hittills inte varit orsak för hävandet av säkerhetsklassningen.

15.8.2018

Analys: Hon anklagar Trump för rasism – Trump kallar henne "den där hunden"

Donald Trump var fräck, stygg, ohyfsad och fullkomligt immun mot politiska attacker under valkampanjen. Men nu utmanas han av en kvinna som kan spela hans spel: tidigare reality-tv-stjärnan Omarosa Manigault Newman.

1.8.2018

Analys: Trump överlevde Helsingfors – "Trotsar tyngdlagen"

När president Donald Trump återvände till USA efter det kontroversiella toppmötet med Vladimir Putin i Helsingfors, fick han ett rejält kok stryk från såväl höger som vänster. Som en boxare med igenmurade ögon och vacklande ben, i desperat försvarsställning, väntade han på den räddande gonggongen.

21.7.2018

Analys: Efterspelet i Washington tar surrealistiska former

Det tog inte Donald Trump mer än några timmar att lämna Helsingfors efter toppmötet med Vladimir Putin på måndagen, men det kommer att ta betydligt längre för honom att skaka av sig det politiska nedfallet.

17.7.2018

Analys: Från fenomen till förrädare – började Trumps nedräkning i Finland?

Trump såg ut som en stor och malplacerad vekling när frågan om Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet fördes på tal i Helsingfors. Både demokrater och republikaner fördömer hans agerande. Men Trump verkar fullständigt oförstående om hur svag han såg ut i det historiska ögonblicket.

14.7.2018

Analys: Trump fortsätter tala varmt om Putin – oklart vems intressen den amerikanska presidenten försöker främja i Helsingfors

I normala fall borde ett toppmöte mellan två stormakter kunna betraktas som otvetydigt välkommet, men med president Donald Trump är det annorlunda. Så fort mötet med Vladimir Putin offentliggjordes har debatten om dess klokhet böljat i USA. En del av argumenten mot mötet har varit desamma som med det nordkoreanska toppmötet i Singapore – man vill inte belöna en odemokratisk ledare med den aura av respekt och legitimitet som den globala scenen ger.

10.7.2018

Analys: Förståeligt att vänstern fruktar för aborträtten

När Donald Trump stegade fram till podiet i Vita huset för att offentliggöra namnet på sin kandidat till ny domare i högsta domstolen kunde han knappt dölja sin enorma tillfredsställelse.

6.7.2018

Etisk tondövhet fällde Trumps miljöminister

Att Scott Pruitt överlevde på sin post så här länge var samtidigt både ett mirakel och fullständigt logiskt.

21.6.2018

Analys: Besegrad och blottad kröp Trump till korset

Det fina i kråksången är att inga barn längre kommer att bli separerade från sina föräldrar, men i övrigt är bokslutet på den senaste immigrationskrisen sorglig läsning.

20.6.2018

Analys: Trump spelar ett kallt spel med oskyldiga barn

Trump använder kongressledamöternas ängslan över migrantbarnen till att tvinga dem att skriva på ett lagförslag som ger Trump pengar till gränsmuren mot Mexiko.

16.6.2018

På korståg för kåldolmar och karelska piroger

Det finska köket är inte världskänt för sina läckerheter. Ända tills för några veckor sedan saknade Washington DC helt inslag av nordisk mat. Men inte längre. Köksmästaren Mikko Kosonen har tagit sig an utmaningen att vänja de amerikanska gommarna vid finska kulinariska traditioner.

12.6.2018

Analys: Trumps överraskande löfte en vinst för Kim

Resultatet efter toppmötet känns tunt, skriver Juri von Bonsdorff.

10.6.2018

Analys: Trump och Kim på historisk scen utan manuskript

Fyra amerikanska presidenter och två nordkoreanska diktatorer försökte mer eller mindre ivrigt förgäves uppnå det som Donald Trump och Kim Jong-un nu står i beråd att genomföra i Singapore – ett första toppmöte mellan USA:s president och Nordkoreas ledare.

25.5.2018

Analys: Snopet misslyckande för Trump, men comeback är möjlig.

"Om kompisen inte svarar i telefonen är det svårt att be honom ut på gården för att leka."

24.5.2018

Analys: Nordkorea trilskas och Kina smider ränker – välkommen till verkligheten Trump!

Vem sa att utrikespolitik är lätt? Ja, frånsett den nuvarande amerikanska presidenten alltså.

20.5.2018

Utrikeskrönika: Somna inte om du är svart

HBLs medarbetare i Washington gör en nattlig räd i ett bostadsområde och reflekterar över hudfärgens betydelse.

Premium