Juri von Bonsdorff

Juri von Bonsdorff

Medarbetare i Washington

Senast publicerade artiklar

13.12.2017

Kommentar: Chockresultat i Alabama – protest mot Trump eller usel republikansk kandidat?

Nattens valresultat i Alabama var en politisk skräll av rang. Det har trots allt gått ett kvartssekel sedan den ärkekonservativa delstaten Alabama senast valde en demokratisk senator till kongressen. När morgonen gryr kommer demokraterna, republikanerna och president Trump, på var sitt håll, ha en hel del att grunna på.

7.12.2017

Kommentar: En bugning till ultrakristna högern eller genuint försök till fred?

I mångt och mycket har Donald Trumps presidentperiod handlat om att spränga upp tidigare politiska beslut och processer. I går gjorde han det igen då hans beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad bröt en nästan sjuttio år lång enhetlig utrikespolitisk konsensus i USA.

2.12.2017

Analys: Vad åtalet mot Flynn egentligen betyder för Trump

Det är frestande att utropa historiska skeenden precis när man tycker att man genomlever dem. I fallet Flynn kan det mycket väl hända att vi erfarit en brytningspunkt som markerar början på slutet för president Donald Trump. Men sanningen är den att vi inte vet den slutgiltiga betydelsen av åtalet mot Michael Flynn och hans erkännande av skuld. Men vi vet en del och vi kan dra vissa slutsatser.

29.11.2017

Trumps skattelag framskrider medan staten hotas av nedstängning

Medan året närmar sig sitt slut hopar sig utmaningarna på president Trumps arbetsbord. Utan ett nytt budgetavtal hotar statsapparaten att stänga den nionde december. Samtidigt försöker republikanerna frenetiskt få den nya skattelagen godkänd den här veckan.

17.11.2017

Skattereformen avancerar – delseger för Trump

När republikanerna i kongressens representanthus godkände en ny hälsovårdsreform tidigare i år, samlades man jublande i Vita huset för en offentlig segerfest. Reformen strandade sedermera på ett genant sett i senaten och måhända var det därför kongressledamöterna var mer återhållsamma efter torsdagens politiska triumf.

30.10.2017

Analys: Vita huset vacklar men överlever första ronden av åtal

När Washington DC vaknade till en ny måndag skedde det under en speciell känsla av spänd förväntan.

13.10.2017

Kärnavtalet i farozonen när Trump skärper tonen mot Iran

Det är inte någon hemlighet att Donald Trump hyst starkt agg mot Iran. På fredagen presenterade Trump sina nya Iranstrategi och han skrädde inte orden i sin karakterisering av regimen i Teheran.

8.10.2017

Analys: Oro för ryskt sabotage inför nya val i USA

Det finns orsak till oro. När man distanserar sig från den eldfängda presidenten Donald Trumps roll och beteende, och ser på vad som hände i fjol höst inser man hur allvarliga frågor det handlar om, skriver Juri von Bonsdorff.

25.9.2017

Analys: Svarta fotbollsspelare och vita miljardärer i gemensam front mot Trump

Vi vet att Donald Trump lever och frodas av konflikter, men frågan är om inte det senaste självförvållade ordkriget var onödigt.

20.9.2017

Kommentar: Trump blev Chavez tronarvinge

När Trump igår kallade Kim Jong-un för ”raketmannen på självmordsmission” och svor att vid behov ”totalt förinta Nordkorea” i en värld där vissa länder kommer att ”gå till helvetet”, lät han mer som en megalomanisk diktator från en bananrepublik än en amerikansk president.

17.9.2017

Utrikeskrönika: Presidentens hypnotiska skrivbord

HBL:s medarbetare Juri von Bonsdorff ser den amerikanske presidentens skrivbord och gör en tidsresa.

29.8.2017

Nöjd Niinistö dementerade missförstånd om jaktplan

Det var en synbart belåten finsk president som dagen efter mötet med Donald Trump trädde inför de finska medierna i Finlands ambassad i Washington DC.– Vi kom bra överens, sade president Sauli Niinistö och lyfte fram framför allt det amerikanska bemötandet av hans klimatoro som en positiv överraskning.

29.8.2017

Kommentar: Niinistös lågmälda allvar gjorde sig väl bredvid Trump

Jag känner inte president Sauli Niinistö personligen, men han verkar i allra högsta grad vara en man som föredrar genomtänkta svar i stället för impulsiva uttalanden.

29.8.2017

Trump om Rysslandshotet: Vi är alltid beredda att hjälpa Finland

– Vi har goda relationer och vi är alltid beredda att hjälpa Finland, sa president Trump när han på presskonferensen i Vita huset fick frågan om Finland och ett eventuellt hot från Ryssland.

22.8.2017

Trump trappar upp i Afghanistan och tar ansvaret för USA:s långvarigaste krig

På måndagskvällen agerade Donald Trump på många sätt som en vanlig amerikansk president. Han valde att beröra en stor politisk fråga, kriget i Afghanistan, på traditionellt sätt genom att tala till folket i ett direktsänt tal under bästa tittartid på kvällen.

18.8.2017

Kommentar: Bannon trotsade Trump och betalade ett högt pris

"Steve Bannon gav också bilden av sig själv som mannen som egentligen drar i alla spakar i kulisserna, och det lär ska ha fått Trump att gå i taket av ilska."

13.8.2017

Kolumn: Amatörtimmen i Amerika

Kaos och dåligt förberedda processer är tongivande medan professionellt och ansvarsfullt agerande är sällsynt inom Donald Trumps administration.

1.8.2017

En generals krigsförklaring

Jag inser att Anthony Scaramuccis rekordsnabba fall lockar till skratt och skadeglatt hån, men ett Vitt hus där hälften av folket snubblar omkring i alltför stora skor och bär röd clownnäsa är en allvarlig sak.

29.7.2017

Analys: Trump möblerar om i en vimmelkantig presidentadministration

Stabschef Reince Priebus avgick på fredagen av egen vilja med ett leende på läpparna. Åtminstone var det så man ville få det att se ut, men ingen lämnar Vita husets näst viktigaste position efter blott ett halvt år om allt har gått som på Strömsö.

28.7.2017

Analys: Förkrossande förlust för republikanerna – Obamacare står kvar ännu

Donald Trump förstår sig på vinster och förluster, och detta är ett nederlag av enorma proportioner.

18.7.2017

Analys: Republikanerna nere för räkning efter hälsovårdsfiasko

Det är ingen tvekan om saken. Evighetslöftet om att upphäva och ersätta president Obamas hälsovårdsreform har blivit en black om foten för republikanerna. Medan stödet för den tidigare så impopulära Obamacare-reformen fortsätter att växa, ligger republikanernas försök att introducera ett alternativ än en gång i spillror och partiets ledarskap, inklusive president Trump, är i desperat behov av ny kurs.

11.7.2017

Kommentar: Ur dimman urskiljs sakta maskopins konturer

I månader har Donald Trump och hans administration hävdat att alla beskyllningar om ljusskyggt samarbete med Ryssland är absurt struntprat. Idag är det betydligt svårare för någon att trovärdigt påstå detta.

9.7.2017

Utrikeskrönika: Fyrverkeri med ambivalens

När de taktfasta USA-USA-USA ropen tar fart känner jag en lätt känsla av olust. Det är den sortens skandering som ofta, till och med av många amerikaner själva, uppfattas som ett stridsrop för en sorts arrogant och ignorant amerikansk patriotism.

8.7.2017

Analys: Osämja bland vänner ny verklighet i Trumps tidevarv

När Donald Trump gjorde sitt första besök till Europa som president i våras existerade de politiska meningsskiljaktigheterna redan, men den största uppmärksamheten fästes ändå på personen och fenomenet och hur han skulle föra sig i det internationella finrummet.

3.7.2017

Inlägget: Lauri Markkanen – spottkopp och framtidshopp

Jag undrar om inte Lauri Markkanen är Finlands mest kända idrottare i USA just nu. Om man helt slumpmässigt skulle välja ut tio 30-åriga män på gatan i en lika slumpmässigt vald amerikansk stad, är jag säker på att en eller två känner till den långa blonda basketspelaren från Finland. Jag är likaledes övertygad om att Patrik Laine skulle ge mest oförstående miner.

21.6.2017

Analys: Trump-effekten uteblev när republikanerna segrade i fyllnadsval

Med mer än ett år kvar till kongressvalet finns väl ingen orsak att bry sig om ett litet fyllnadsval i Georgia. Ja, det kunde man tro, men verkligheten är en annan.

14.6.2017

Analys: Tillknäppt Sessions bedyrade sin oskuld

Bara en vecka efter den sparkade FBI-chefen James Comeys vittnesmål inför senatens underrättelseutskott, var det dags för följande utskottsutfrågning med hög profil.

12.6.2017

"Jag vill strida mot Trump"

– Jag är säker på att mina rivaler inte är ute i regnet, säger Hannah Risheq bestämt och drar regnhuvan över huvudet innan hon går vidare till nästa hus för att dela ut sitt kampanjmaterial.

8.6.2017

Analys: Comey levererade ett ”åtal” mot presidenten

Hela Rysslandshärvan är spretig och svår att hänga med i och därför gäller det att fokusera på huvudsakerna. Just nu är det viktiga att inte stirra sig blind på kontakter mellan kampanjen och Ryssland, utan koncentrera sig på Trumps eventuella missbruk av sin maktställning.

2.6.2017

Analys: Trumps Amerika - ensamt och arrogant!

Vad vi såg utspela sig igår i rosenträdgården i Vita huset representerar de fulaste dragen hos den amerikanska nationen.

1.6.2017

Inlägget: Basketfinal blir trilogins tredje akt

"James har redan tre titlar och han är fortfarande den obestridliga kungen, men i år spelar han för mer än det. En titel till stärker hans position i de eviga jämförelserna mellan honom och Michael Jordan som alla tiders bästa spelare."

28.5.2017

Analys: Trump avslutade världsturné helskinnad men utan nya vänner

Rysslandssoppan sjuder fortfarande på hemmaplan och på sociala medier spelas Melanias handnobb och den montenegriska knuffen om och om igen, men heter du Donald Trump är du trots allt ganska nöjd med din första utlandsturné som president.

20.5.2017

Han förutsåg Trumpsegern – nu tror han att presidenten kommer ställas inför riksrätt

– Jag tror sannolikheten för att president Trump ställs inför riksrätt är mer än femtio procent säger Allan J. Lichtman, professor i historia vid American University i Washington DC.

19.5.2017

Analys: En skadskjuten Trump haltar ut i världen

Vem det än var som fattade beslutet att avvika från traditionen att först besöka grannen Kanada eller Mexiko, ångrar sig hen sannolikt djupt.

10.5.2017

Kommentar: Trumps förbryllande chockbesked

Den stora frågan är nu hur det ska gå med den utredning som saknar ledare. På bägge sidor om partigränsen har man redan hunnit kräva utnämningen av en obunden specialutredare, skriver Juri von Bonsdorff om avskedandet av FBI-chefen James Comey.

5.5.2017

Analys: Fem fakta om Trumps hälsovårdstriumf

Utan tvekan är Trumpcare en fjäder i hatten på den politiska novisen som trodde att lagstiftning är enkelt. Men med framgången kommer också ansvaret, skriver Juri von Bonsdorff.

30.4.2017

Utrikeskrönika: Avrättningar på löpande band

Juri von Bonsdorff kastar i dagens utrikeskrönika blickarna på avrättningarna i Cummins-fängelset i Arkansas. Bäst före datumet för giftet som används närmar sig och därför påskyndas nu avrättningarna.

29.4.2017

I "Trumplandia" rubbar inget presidentens popularitet

Efter hundra dagar som president är Donald Trump historiskt impopulär enligt opinionsmätningarna. Men i det amerikanska hjärtlandet väger den urbana elitens upprördhet lätt och stödet bland presidentens kärntrupper är fortfarande orubbligt. HBL besökte staden Petersburg som kan betraktas som hans starkaste fäste i hela landet.

11.4.2017

Analys: Tillerson ute på otacksamt uppdrag

Ryssland har varnat USA:s utrikesminister Rex Tillerson för att komma till förhandlingsbordet med ett amerikanskt ultimatum, men av allt att döma är det just det han tänker göra.

6.4.2017

Analys: Toppmöte testar Trumps och Xi Jinpings samarbetsförmåga

De två presidenterna är varandras motsatser. Den ena impulsiv, den andra sluten. I dag möts de.

1.4.2017

Trumps nordkoreanska dilemma

Juri von Bonsdorff, HBL:s medarbetare i Washington: "USA är givetvis oroat över sina allierade, Japan och Sydkorea, men det är det växande hotet mot den nordamerikanska kontinenten som fått USA att högljutt och i klara ordalag kräva ett stopp på det nordkoreanska kärnvapenprogrammet."

26.3.2017

Utrikeskrönika: Fem minuter på en bensinmack

HBL:s medarbetare i Washington, Juri von Bonsdorff, tankar bilen och får sig samtidigt en läxa i medmänsklighet.

10.3.2017

Analys: Hälsovården en stor utmaning för Trump

- Ingen visste att sjukvården är så komplicerad sa president Donald Trump nyligen till allas stora förvåning.

7.3.2017

I väntan på Trumps beslut växer ångesten

– Det har varit en bra vinter, säger Henry och sneglar med värme i blicken snett över middagsbordet på sin syster Jaqueline. Det är kväll och Henrys familj har samlats kring middagen. Det bjuds på typisk boliviansk husmanskost, just sådan som Henry ibland saknar. Det är 17 år sedan han lämnade sitt hemland med sin fru Ingrid och sina tre små söner för att eventuellt aldrig återvända.