Julia Tidigs

Senast publicerade artiklar

23.5.2021

Bokrecension : Det nuvarande ögonblicket fyllt med dåtid och framtid – London sjuder och brusar i Woolfs sena roman

Åren har beskrivits som en återgång till en mer traditionell berättarform för modernismens stilkonstnär Virginia Woolf, men i denna sena roman ställs frågor om våra tankevärldar och förnimmelser som följt författarskapet sedan debuten.

Premium

9.5.2021

Bokrecension: ”Vilken värld gör det möjligt för mig och mina barn att leva?” frågar Aase Berg och dyker ner i mörkret där en mor inte kan beskydda sitt barn

Poeten och kritikern Aase Berg skriver autofiktion och kastar av sig ”den pompösa memoarkostymen av en Stor Man” för att i stället blubba på som undervattengnu eller mollusk. Under tiden lyckas hon ställa några riktigt viktiga frågor.

Premium

16.3.2021

Bokrecension: Mellan gälar och vingspann

Martina Moliis-Mellbergs tredje diktsamling är en resa mellan luftdjup och himlarand, där jaget föds på nytt bortom det tänkbaras gräns.

Premium

18.2.2021

Bokrecension: En märklig liten familj – om klass och gemenskap i Åsbackas nya

Gemenskap och överlevnadsmöjligheter i en tid där gamla värden trampats ner står i centrum för Robert Åsbackas nya roman. Kistmakarna är berörande, skickligt berättad och humoristisk, skriver HBL:s recensent.

Premium

29.11.2020

Bokrecension: Vem är rädd för Leonard Woolf?

För den stora allmänheten är Leonard Woolf mest känd som modernistförfattaren Virginia Woolfs man. En ny biografi lyfter fram Woolfs långa och produktiva liv, där en judisk medelklasspojke via Cambridge och arbete i brittiska imperiets tjänst blev en inflytelserik anti-imperialist och förkämpe för internationellt samarbete.

Premium

8.11.2020

Bokrecension: En bok om en dotters sorg, inte en bok om Virginia Woolf

Katharine Smyths bok marknadsförs med hjälp av modernistförfattaren Virginia Woolfs namn och beskrivs som en blandning av memoar, litteraturvetenskap och biografi. Men även om Smyth hittar sitt eget liv i Woolfs romaner finns det mycket lite Woolf för läsaren att hitta i Smyths biografi.

Premium

30.8.2020

Bokrecension: På besök i trädgårdar där storverk skrevs

"Författarens trädgård" är vackert utformad och sprängfylld med storslagna vyer och intressanta anekdoter, men läsnöjet förtas av den knaggliga översättningen.

Premium

25.8.2020

Bokrecension: Charlotta Buxton rapporterar från ett Storbritannien i behov av familjeterapi

Charlotta Buxtons bok om brexit är både reportagebok och självbiografisk essä. Här möter vi ett tudelat Storbritannien i behov av familjeterapi.

Premium

20.8.2020

Bokrecension: Drabbande, mångskiktad, helt enkelt bra

Peter Sandström gestaltar det hans romanperson ”Sandström” säger sig ha misslyckats med. Hur livet finns i vardagen, i vardagssysslorna, och i tingen. "Jag älskade min dotter när hon drack choklad. Det var så enkelt. Det var så svårt. Vad mera fanns att berätta?”

Premium

5.7.2020

Bokrecension: Det är begäret som rör sig – hos Anne Carson är eros ett verb

Den kanadensiska författaren Anne Carson stöper om myter, lever i friktionen mellan bokstavligt och metaforiskt, begår knivskarpa närläsningar och nyttjar anakronismen som arbetsmetod.

Premium

29.5.2020

Bokrecension: Mannen med Englands mäktigaste fantasi

Hilary Mantel avslutar sin trilogi om uppkomlingen, pragmatikern och det moderna subjektet Thomas Cromwell och Tudordynastin. Det blir en över 800 sidor lång berättelse där ordens makt och vanmakt, och kampen mellan det förflutnas spöken och visionen om en annorlunda framtid, framträder i smärtsam dager.

Premium

27.3.2020

Bokrecension: Vantrivsel i prestationssamhället

I Michaela von Kügelgens roman kämpar de unga huvudpersonerna med sina egna och omvärldens krav. Till sin form liknar Nationen en småmysig tv-serie med typiska romcom-inslag.

Premium

12.3.2020

Kommentar : Den övergivnas smärta och älskarinnans vrede – några otrohetsskildringar i svensk litteratur

Fokus i otrohetsromanerna ligger i hög grad på otrohet och äktenskapskris, och inte på det som kommer efter.

Premium

12.3.2020

Bokrecension: Att lämna ett hem för att hitta hem – om skilsmässa som självförverkligande

Philip Teirs tredje roman skildrar otrohet, skilsmässa och nyfamiljsliv. Samtidsskildringen är träffsäker, men berättarperspektivet skaver.

Premium

15.10.2019

Bokrecension: Entusiastiskt om bakterier som dödshot och räddning

I sin nya roman spelar Annika Luther skickligt på det stora intresset för hälsofrågor just nu, när böcker om charmen med tarmen och antiinflammatorisk kost toppar försäljningslistorna och nya vetenskapliga studier som lyfter fram bakterieflorans betydelse för hälsan duggar tätt.

Premium

10.9.2019

Bokrecension: Flickskildraren Fagerholm fokuserar på en gosse

Nordisk litteraturs största flickskildrare kommer nu med en roman där en manlig karaktär står i centrum. Gusten Grippe är på pappret en av tre unga vuxna huvudpersoner, men i slutändan är detta Gustens roman, skriver Julia Tidigs om Monika Fagerholms nya roman Vem dödade bambi?

Premium

5.8.2018

Bokrecension: Kapitalismkritik, Kullamannen och krigsbarnstrauma

Det finns så väldigt många olika sätt att läsa, tänka och skriva litteraturvetenskapligt i dag, och det kan vi vara glada för, konstaterar Julia Tidigs.

20.3.2018

Vid sidan av Hanna

Ellen Strömberg debuterar med en Österbotten-förankrad skildring av en motstridig flickvänskap och av kvinnlig frigörelse som smakar "kroppsvätskor, snor, sperma och tårar”.

10.8.2017

Relationerna som skapar oss

Kjell Westös nya roman är familjekrönika, vänskapsskildring, generations- och relationsroman och ett försök till diskussion av det senmoderna västerländska samhällets kris. Vänskap, våld och feghet, aggressiv och sårbar maskulinitet är bekanta teman för Westö, och här utforskar han dem med bravur.

6.5.2016

Bokrecension: Mammor som försvinner, mammor som stannar kvar

Sofia Torvalds essä Bliv du hos mig tampas med moderskapets frågor på djupet. Det är hudlöst och ärligt, samtidigt analytiskt, klokt och torrt humoristiskt, provocerande, sorgligt och trösterikt.