Jörn Donner

Författare, före detta riksdagsledamot.

Senast publicerade artiklar

16.11.2019

Bakgrund: Det finns en framtid för den finska filmen

Biograffilmen har fått nytt liv och det finns en framtid för aktörer som filmproducenten Markus Selin, liksom för finländsk film överlag. Utifrån två aktuella böcker reflekterar Jörn Donner över filmens dåtid, nutid och framtid.

Premium

5.8.2019

Facklitteratur: Eric Hobsbawm – universalhistorikern

Det sades om Eric Hobsbawm med en viss avund att han ”visste allt” och hade svar på alla frågor, till en del på grund av sitt läsande, men också på grund av språkkunskaper och egna upplevelser, åtminstone om den tid han upplevt själv.

Premium

4.2.2019

Facklitteratur: Tyskland över allt annat

Vesa Vares försöker, och lyckas rätt väl berätta en historia som i ljuset av vad som senare skedde förefaller trovärdig. Man visste inte, anade inte: det gäller både Tyskland och Sovjet, skriver Jörn Donner.

Premium

8.10.2018

Facklitteratur: Macchiarini – den dödliga bluffen

Det märkliga med Paolo Macchiarini är att det tog många år innan han helt avslöjades, trots det stora antalet varningar om att hans ”uppfinning” inte hade bekräftats genom djurförsök. Skuggan som faller över Karolinska institutet och dess ledning är därför förstämmande, skriver Jörn Donner.

8.4.2018

Bokrecension: Återsken av Harry Schein

Jörn Donner läser en biografi över Harry Schein och minns sin egen vänskap med honom.

19.3.2018

Facklitteratur: Våldets blodspår 1918

I den enorma litteraturen om 1918 är Sari Näres bok ett gripande och fascinerande tillägg.

23.5.2017

Kulturdebatt: Lär av historien!

Jag ska diskutera det smärtsamma året 1918, skriver Jörn Donner, med anledning av polemiken kring deltagandet i bokmässan i Göteborg.

8.2.2017

Nekrolog: Aito Mäkinen gjorde nästan allt

Jörn Donner minns en filmens eldsjäl. Aito Mäkinen producerade, regisserade och importerade filmer. I Hufvudstadsbladet rapporterade han från många filmfestivaler runtom i Europa.

18.12.2016

Fackboksrecension: Mörkret över Mellanöstern

Jesper Söder med Johan Fredriksson: När världen tittade bortForum, 345 s.Tomas Andersson & Stefan Foconi: LevantenDialogos 454 s.

15.5.2016

Fackboksrecension: Finlandiseringens historia

Jörns Donner påminner sig om att han läst att skamkänsla kan vara en godtagbar anledning till minnesförlust.

21.4.2016

HBL 1986 Jörn Donner: Kärnfullt

Nu och en tid framöver är det troligen föga populärt att tala om kärnkraften. Den finländska politiker som nu propagerar för byggandet av en femte reaktor, begår med största sannolikhet politiskt självmord, skrev Jörn Donner den 3 maj 1986.

5.3.2016

Recension: Nu var det Viborg våren 1918

En bok kan vara lysande litteratur oberoende av om det handlar om fakta eller fiktion, eller ingendera, skriver Jörn Donner. I sin recension av boken Harriet ja Olof tycker Donner ändå att författarens dubbelgrepp är problematiskt.