Jonatan Sparv

Senast publicerade artiklar

2.5.2021

Samlingspartiet blir grannar med Vasa nation: "De kan fortsätta festen hos oss om de vill"

I höst kommer österbottningar festa och hålla låda på femte våningen, medan Petteri Orpo & co diskuterar Samlingspartiets politik på den fjärde i samma hus. Ingen av parterna ser detta som något problem, tvärtom.

2.5.2021

Professor vill experimentera med artificiell intelligens i Helsingfors

Yrkeshögskolan Arcada ska utveckla sin forskning inom artificiell intelligens och etik. Professor Roberto V. Zicari har en stor del i det projektet. Han ser fram emot att testa olika typer av lösningar i Helsingfors.

Premium

29.4.2021

Gymmen slog upp portarna igen: "Äntligen! Många har saknat det här"

De som gillar att svettas på gymmet har fått vänta tålmodigt på att återgå till sina träningsrutiner. På torsdagen fick gymmen i Helsingfors välkomna tillbaka sina kunder – en glädjens dag för många.

21.4.2021

Tiia, Olivia, Celina och Alisa skapade miljövänligt diskmedel – tävlar nu i final för unga företagare

Företaget Queco UF är redo att mäta sina krafter med de övriga deltagarna i finalen i "Ett år som företagare". De fyra skaparna av företaget är taggade inför finalen och tror hårt på sin produkt: ett miljövänligt diskpulver gjort på helt vanliga hushållsingredienser.

Premium

15.4.2021

Lidl säger tack och hej till spelautomater – K- och S-gruppen avvaktar

Lidl meddelar nu att spelautomaterna i butikerna kommer tas bort under sommaren 2021. S- och K-gruppen har en annan syn på saken. Ingen av jättekedjorna har några planer på att göra sig av med spelautomaterna i nuläget.

10.4.2021

Unga väljer gymnasier framför yrkesutbildning i Helsingfors – Prakticums rektor: "Klart att vi vill ha fler sökande"

I och med att läroplikten förlängs bör alla niondeklassare söka sig till antingen yrkes- eller gymnasieutbildning. En del skolor kan inte erbjuda alla förstahandssökande en studieplats, medan andra har svårt att fylla sina kvoter.

Premium

9.4.2021

Vem räknas som proffsidrottare? – gymföretagare vill ha tydligare besked om restriktioner

Gymföretagare i Helsingfors är missnöjda med att de drabbas av hårda restriktioner trots att relativt få fall av corona påträffats vid gymmen. Vidare efterlyser aktörerna tydligare instruktioner, bland annat när det gäller vem som ska räknas som idrottare på professionell nivå. Räcker det att spela handboll i division 1 eller träna taekwondo inför ett OS-kval?

Premium

7.4.2021

Snart kan Helsingforsborna snabbtesta sig i coronabuss – gratis

Nu tar den offentliga vården till antigentester för att få upp testsiffrorna på bland annat byggarbetsplatser. Det gör man genom att introducera en coronabuss, som ska köras till områden där masstester är möjliga. Antigentesten är snabbare än PCR-test, men inte lika pålitliga.

Premium

21.3.2021

Åtminstone ett år till med svensk tv – så här kan du se programmen i Finland

SVT Play, kanalkort eller IPTV-box? Hur kan du titta på svensk tv i Finland, och varför är vissa program geoblockade på internet? HBL har svaren.

Premium

15.2.2021

Sociala medier kommer prägla kommunalvalet – vilka strategier blir avgörande?

De traditionella kampanjtälten på torgen i städer och kommuner kommer lysa med sin frånvaro inför vårens kommunalval. Kandidaterna måste hitta andra vägar att nå väljarna, och en skickligt genomförd kampanj på sociala medier kan vara skillnaden mellan succé och fiasko.

Premium

13.2.2021

IPTV-boxen – ett måste eller bara ett försäljningstrick? HBL testar

"Boxen förenar tv-kanaler, hyrfilmer och strömningstjänster. Det är det moderna sättet att titta på tv." Orden kommer från Elisas, DNA:s och Telias försäljare. HBL valde att testa företagens boxar för att avgöra vilken som är bäst och om du verkligen behöver en.

Premium

13.2.2021

Den moderna digitalboxen trugas ut som aldrig förr – behövs den verkligen?

Unga väljer strömningstjänster framför traditionell tv, men många njuter fortfarande av friheten av att kunna zappa runt mellan kanaler. IPTV-boxen påstås vara det moderna sättet att se på tv, men behöver du verkligen en?

Premium

6.2.2021

Skridskoåkare genom isen i Helsingfors – äldre man drunknade i Åbo

Sjöräddningen uppmanar folk att ha med sig rätt utrustning och vara försiktiga då de rör sig på isarna.

31.1.2021

Swappie går som tåget – men nya krav på telefoner kan sätta käppar i hjulen

Företaget Swappie har på några år seglat upp som en stor aktör på marknaden för smarttelefoner, men nya krav från EU kan komma att påverka framtiden.

Premium

28.1.2021

Ny enorm håv ska underlätta snöhanteringen – testades vid Ärtholmen

Snöhanteringen har varit ett problem för Helsingfors stad denna vinter. En ny innovation ska göra det möjligt att dumpa snö i havet utan att förstöra miljön.

28.1.2021

Hartwall köper Bryggeri Helsinki – "Vi vill vara en aktiv del av bryggerikulturen"

Hartwall vill satsa mer på hantverksöl och köper upp Bryggeri Helsinki. Affären är ett steg i rätt riktning för den ena parten, samtidigt som den är en nödvändighet för den andra.

27.1.2021

Föreningarna om öppnandet av hobbyverksamhet: "Väldigt välkommet"

Hobbyverksamhet för barn och unga öppnas igen. En del börjar boka hallturer direkt, medan andra är försiktigt positiva.

Premium

27.1.2021

Polisen: 16-åringarna misshandlade offret flera gånger före det misstänkta mordet

Helsingforspolisen är klar med sin förundersökning av fallet i Forsby där tre 16-åringar misstänks för mord på en 16-årig pojke. Enligt polisen tvingade de misstänkta alkohol i offret och riktade sadistiskt våld mot honom i flera timmars tid. De misstänks dessutom ha misshandlat honom flera gånger tidigare.

24.1.2021

Nästan hälften av personalen smittad av corona på byggarbetsplats i Vanda

Så många som 43 av ungefär 100 arbetare på en byggarbetsplats i Vanda har testats positivt för coronaviruset.

23.1.2021

Demonstration för Navalnyj i Helsingfors – "Ledarna i Ryssland är rädda"

Fängslandet av Aleksej Navalnyj har väckt starka känslor även i Helsingfors. Omkring 400 personer demonstrerade för oppositionspolitikern utanför Rysslands ambassad på lördagen.

21.1.2021

Studenthälsovården förnyas – det här behöver du veta som student

Den nya studenthälsovården finns till för alla högskolestuderande. Besöksavgiften slopas och närhet till studenterna prioriteras. HBL berättar vad du som student behöver veta om det nya systemet.

14.1.2021

Liselott Lindström får årets Topeliuspris – "Det här visar att slitet bakom kulisserna betyder något"

Topeliuspriset går i år till Liselott Lindström, som jobbar som frilansjournalist i Afrika. Hon skriver även söndagsanalyser för HBL.

12.1.2021

Snöstormen Toini orsakade kaos – över 30 centimeter snö på många håll i Nyland

Snöstormen Toini kopplade ett starkt grepp om Helsingfors under tisdagen. Snöfallet väntas fortsätta fram till onsdag kväll. Sedan blir det riktigt kallt. Här är dagens viktigaste händelser sammanfattade.

Premium

6.1.2021

Så här drabbar coronaviruset världen – utegångsförbud och böter för sång

Hur kommer det sig att Belgien haft så många coronadödsfall och hur försöker Kalifornien mota pandemin? Och hur mycket får du egentligen böta om du sjunger inomhus i Tyskland? Vi har kollat coronaläget i världen.

Premium

4.1.2021

Nu är det rusning i pulkabacken – "En glädjens dag för barnen då snön kom"

Snön som föll under årets första dagar har lockat fram pulkaåkarna i Helsingfors. Entusiasmen hos barnen i backen i Sinebrychoffsparken går inte att ta miste på och också föräldrarna är glada att det äntligen har kommit lite snö.

23.7.2019

Byggandet avtar – sämre tider att vänta

De senaste åren har varit goda inom byggbranschen. Många stora projekt har påbörjats, men nu väntar en konjunkturnedgång, och därmed även minskad sysselsättning.

7.7.2019

"Folk vill veta vad farfar gjorde i militären"

Riksarkivet tar emot allt ifrån domstolshandlingar till brev till jultomten. På grund av statens nedskärningar har Riksarkivet nu öppet mer sällan än tidigare. Samtidigt har digitaliseringen lett till att material finns tillgängligt via internet.

Premium

5.7.2019

Produktionen av vindkraft ökar i Finland – fler vindkraftverk ska byggas

Trots att det inte har byggts några nya vindkraftverk i Finland sedan 2017 har produktionen av vindkraft ökat, skriver Uutissuomalainen

5.7.2019

Mika Lintilä ställer inte upp i ordförandekampen

Finansminister Mika Lintilä meddelar att han inte tänker ställa upp i valet av Centerns nya partiordförande.