Jonas Forsbacka

Senast publicerade artiklar

26.11.2021

Kommentar: Allt du behöver veta inför säsongsstarten av På spåret

På fredag kväll är det premiär för den 32:a upplagan av På spåret. I år kommer kanske en del tittare att utbrista: "vart tog årtalsfrågan vägen?!"

26.11.2021

Här är vinnarna från årets kulturgala

Sjukhusclowner, en virtuell rockkonsert i 3D och Åbo var några av vinnarna under årets kulturgala.

26.11.2021

Tryckeriproblem hotar julklappsboken – tar böckerna slut nu hinner nya upplagor inte komma innan jul

Bokhandlar meddelar att julhandeln inte riktigt har kommit i gång på allvar ännu. Samtidigt finns risken att eftertraktade boktitlar kan ta slut inför julen på grund av rådande pappersbrist och längre leveranstider.

Premium

25.11.2021

Byggarbetet vid Dansens hus håller takten

Byggarbetet kring Dansens hus vid Kabelfabriken i Gräsviken i Helsingfors håller tidtabellen och kommer öppna dörrarna den andra februari. Snart är det bara svenska namn på Kabelfabrikens rum som fattas.

24.11.2021

Helsingfors fick hårdare restriktioner men domedagsstämningen uteblev på Schildts & Söderströms jubileumsfest

Bara ett par timmar innan förlaget Schildts & Söderströms höstfest meddelar huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp att nya rekommendationer om distansjobb och munskydd gäller i Helsingfors. Men coronapandemin kunde inte förstöra stämningen på jubileumsfesten.

Premium

7.8.2019

En av sex finländare kan lida av migrän – Katja Klami låg på sjukhus i en vecka efter ett anfall

Så många som upp emot en miljon finländare kan lida av den neurologiska sjukdomen migrän. Katja Klami låg intagen en hel vecka på sjukhus för sin migrän, ändå tror människor ibland att hon överdriver sin sjukdom.

Premium

30.7.2019

Frans Westerlund, 26, har hundra anställda

Ekenäsbördiga Frans Westerlund fick ta emot Hankens mest prestigefyllda stipendium i våras, men studierna har han för tillfället lagt på is. I stället prioriterar tjugosexåringen att driva bolag inom försäljningsbranschen, med över 100 anställda.

Premium

30.7.2019

Frans Westerlund, 26, har hundra anställda

Helsingforsbon Frans Westerlund fick ta emot Hankens mest prestigefyllda stipendium i våras, men studierna har han för tillfället lagt på is. I stället prioriterar tjugosexåringen att driva bolag inom försäljningsbranschen, med över 100 anställda.

Premium

24.7.2019

32-årig man misstänks för mordförsök efter skottlossningen i centrala Helsingfors

Polisen misstänker en 32-årig man för tre mordförsök efter tisdagens skottlossning i centrala Helsingfors där två personer skadades. Enligt polisen var händelsen en uppgörelse mellan personerna som kände varandra sedan tidigare.

24.7.2019

Toni Goltz bygger ett minihus där ingenting saknas

Huset är så litet att en del människor inte ens skulle kalla det hus, väggarna sitter ihop utan lim och hampa fungerar som isolering – byggnadsingenjören Toni Goltz har byggt ett litet och helt ekologiskt hem. Men framför allt är han på jakt efter frihet.

Premium

23.7.2019

Zara Larsson ställde in tisdagens konsert i Helsingfors: "Hade 39 graders feber"

Den första av popstjärnan Ed Sheerans två konserter på Malms flygplats i Helsingfors pågår fortfarande. Men fansen får klara sig utan den svenska artisten Zara Larsson, på grund av sjukdomsfall.

23.7.2019

Två personer skadades i skottlossningen i centrala Helsingfors

Polisen har gripit en person som misstänks ha varit inblandad i skottlossningen i Sandviken i centrala Helsingfors under tisdag eftermiddagen. Två personer skadades. Ett ögonvittne säger till HBL att han såg en storväxt man med pistol gå från brottsplatsen.

23.7.2019

Migrationsverket prioriterar nya asylansökningar – "Riktigt tungt att inte veta när beskedet kommer"

En ny lag om kortare behandlingstid för asylbesked trädde i kraft för drygt ett år sedan. Men Migrationsverkets tolkning har lett till att vissa asylsökande får vänta ännu längre än tidigare, anser kritiker.

Premium

22.7.2019

Trafikstockningar väntas i Helsingfors när Ed Sheeran kommer på besök

Sammanlagt drygt 100 000 personer väntas se popstjärnan Ed Sheerans konserter i Helsingfors på tisdag och onsdag.

22.7.2019

Krönika: Varningsklockor ringer inte för planerade katastrofer som klimatkrisen

Är det inte konstigt att det tycks vara socialt olämpligt att diskutera jordens undergång på krogen nu för tiden?

Premium

18.7.2019

Säkerhetsexpert skulle inte ge Faceapp tillgång till platsinformation

Med den populära appen Faceapp kan man se hur man skulle se ut som gammal eller med en ny frisyr. Men användare är oroliga för hur det ryska företaget som äger appen hanterar användarnas bilder och information.

Premium

18.7.2019

Säkerhetsexpert skulle inte ge Faceapp tillgång till platsinformation

Med den populära appen Faceapp kan man se hur man skulle se ut som gammal eller med en ny frisyr. Men användare är oroliga för hur det ryska företaget som äger appen hanterar användarnas bilder och information.

Premium

17.7.2019

Telia stoppar bluffsamtal med algoritm

Bluffsamtal är ett stort internationellt problem och miljoner finländare tar varje år emot samtal med baktanken att få personer att ringa upp utländska nummer mot höga telefonkostnader. Nu försöker teleföretaget Telia blockera bluffmakare från att nå företagets kunder.

Premium

17.7.2019

Metallica värmde upp med att donera 55 000 till finländska barn

Metallicas välgörenhetskampanj fortsatte i Tavastehus. Bandet donerade 55 000 euro till barn i Finland före sin spelning i Tavastehus på tisdagen.

14.7.2019

"Simhallen och badstranden kan vara jobbiga platser att gå till"

För många finlandssvenska barn och unga är Folkhälsans simskola en rolig och lärorik aktivitet som hör sommaren till. Men för barn och unga som identifierar sig som något annat än pojke eller flicka kan stranden eller simhallen vara en jobbig och icke-inkluderande plats.

Premium

12.7.2019

Oker-Blom hoppas att Lovisabon som klagade kommer in på kaffe

Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom får en anmärkning för sitt språkbruk av riksdagens biträdande justitieombudsman. Själv säger han att hans uttalande var både sakligt och rimligt.

10.7.2019

Fyra amatörer ror 500 kilometer för att rädda Östersjön

Den 20 juli sätter sig fyra killar från Helsingfors i en båt i Stockholm och börjar ro för att en vecka och cirka 500 kilometer senare förhoppningsvis landstiga i Helsingfors. Expeditionen Bold Voyage är en fysisk och psykisk utmaning för roddarna, och en större välgörenhetskampanj för alla att rädda Östersjön.

Premium

7.7.2019

Nu ska spelmissbruk förebyggas på svenska – men det lönar sig inte att säga "sluta spela!"

Ett svenskspråkigt projekt med målet att förebygga spelmissbruk gör entré i Svenskfinland. Projektet som heter Spelkunskap riktar sig till barn och unga i grundskolan och tangerar också andra digitala miljöer än spelen, eftersom livet ju är digitalt.

5.7.2019

Högt betyg blir mer avgörande i högskoleantagningen – men från och med hösten kan man skriva om studenten hur många gånger som helst

Från och med första augusti i år får man försöka höja betyget på sina studentexamensprov hur många gånger som helst. Samtidigt blir betyget från andra stadiets utbildningar ännu viktigare för att bli godkänd i högskolornas intagningar under vårterminen 2020. Undervisningsministern säger att det finns oro och orsak att följa med utvecklingen av förändringarna.

Premium

3.7.2019

Maarit Feldt–Rantas sommarprat blir hennes sista ord i offentligheten: "Jag har fyllt min uppgift som människa, trots alla fel och brister"

Maarit Feldt–Ranta berättar i sitt andra sommarprat i Yle Vega om hur hennes vardag i livets slutskede ser ut, och hur hon tar farväl av sina nära och kära.

Premium

3.7.2019

Maarit Feldt–Rantas sommarprat blir hennes sista ord i offentligheten: "Jag har fyllt min uppgift som människa, trots alla fel och brister"

Maarit Feldt–Ranta berättar i sitt andra sommarprat i Yle Vega om hur hennes vardag i livets slutskede ser ut, och hur hon tar farväl av sina nära och kära.

Premium

1.7.2019

Klimatångest resulterade i medborgarinitiativ – Finland ska bli ledande i kampen mot klimatkrisen

Medborgarinitiativet "Ilmastoveivi2019" skapades ur en ensam människas klimatångest i oktober i fjol. En ångest som ledde till att Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) på måndag eftermiddag tog emot över 63 000 personers, och över 150 organisationers, namnunderskrifter som kräver att Finland ska bli en ledande nation för den globala klimatpolitiken.

Premium

14.6.2019

Danska drottningen tog oväntat i land i Helsingfors – på väg till Tallinn

Det danska kungaskeppet "Dannebrog" har lagt till i Södra hamnen i Helsingfors under fredagen, rapporterar Ilta-Sanomat.

14.6.2019

Rinnes första utrikesresa går till Estland – "En väldigt viktig granne för Finland"

Statsminister Antti Rinne gästar Estlands premiärminister Jüri Ratas i Tallinn under fredagen. Han avviker därmed från traditionen att den finska statsministerns första utlandsresa brukar gå till Sverige.

5.2.2017

Läs och bli människa

Förvalsjuryn har sagt sitt, skoleleverna och förskolebarnen har valt sina favoriter, men utgången av det nyinstiftade barnlitteraturpriset Runeberg Junior avgörs av en enväldig röst.

13.9.2016

Konsten åldras, men är inte död

För 26 år sedan flyttade Hannu Palosuo till Rom för att studera klassisk målarkonst. I september firar han dubbelkalas i Sibbo, Helsingfors och Lima. Tjugo år som konstnär, femtio år som människa