Jonas Forsbacka

Senast publicerade artiklar

21.1.2022

Talouselämä: Netflix förlorar tittare när människor inte är isolerade längre

Att människor har beordrats stanna hemma under coronapandemin har gynnat strömningstjänsterna. Men Netflix prenumerationssiffor dyker mot det "normala" igen.

19.1.2022

Svenska Teatern drabbas när Dramaten ställer in veckans alla föreställningar

Hög sjukfrånvaro och medarbetare i karantän tvingar Dramaten att ställa in alla veckans föreställningar. Det innebär att bland annat urpremiären av Lars Noréns "Solitaire" skjuts upp, som är en samproduktion med Svenska Teatern.

14.1.2022

Finlandssvensk journalist dök upp i fredagens avsnitt av På spåret

Varning: den här artikeln innehåller en stor spoiler för veckans avsnitt av På spåret – men också roliga anekdoter om ett tåg och en skjorta.

2.1.2022

Krönika: Den finlandssvenska kulturdebatten borde bli farligare

Jonas Forsbacka tipsar om intressant och farlig populärkultur, och vill att Svenskfinland ska ta efter.

30.12.2021

Att låtsas skriva meddelanden har blivit ett nytt sätt att flirta

Sociala distanseringen som bara fortsätter tvingar människor att förändra sin kommunikation på många olika sätt. Att skriva – men inte skicka – meddelanden på Snapchat är ett nytt sätt att flirta i dag.

28.12.2021

Krönika: Jag tackade nej till att vara med i norska Paradise hotel

"Jag ser det framför mig: hur jag ligger vid poolen med en alkoholfri öl i handen och diskuterar post-kolonial teori med min mottävlande som heter typ Cimon." Jonas Forsbacka tror inte att någon skulle vilja titta på ett realityprogram där sunda förebilder festar med måtta i Mexiko.

25.12.2021

Parterapeutens knep: så hittar du en tv-serie som både du och din partner vill titta på

Ibland kan det kännas stört omöjligt att samsas om vilken tv-serie eller film man ska titta på tillsammans med sin partner eller kompis. Efter jullov och sommarsemestrar ser parterapeuter ofta en ökad efterfrågan på terapi.

Premium

23.12.2021

Finlandssvenska frilanskritiker: "Oacceptabelt" att Helsingfors universitet avgör teatervetenskapens öde

Intresseföreningen för finlandssvenska frilanskritiker (IFFF) är oroliga över hotet de ser mot teatervetenskapen i Finland. Helsingfors universitet borde ta nationellt ansvar, säger kuratorn Rickard Borgström.

23.12.2021

Amos Rex satsar på större tillgänglighet för personer med autismspektrumdiagnoser

Ett nytt certifikat som Autismstiftelsen lanserade under hösten i år ska göra samhället mer tillgängligt för personer med autismspektrumdiagnoser. Konstmuseet Amos Rex är först ut att få certifikatet.

Premium

22.12.2021

Tyra Wingren, 17, hade inte tänkt bli modell – men det är hon nu

Tyra Wingren är ett “kulturbarn”, omgiven av kulturarbetare i släkten. Nu gör 17-åringen modellkarriär, samtidigt som vissa säger att det är trendigt att se ut som 70 år.

Premium

21.12.2021

Svenska Minecraft är världens populäraste spel

Förra veckan firade Youtube en mycket specifik men speciell milstolpe: videoklipp som har med spelet Minecraft att göra nådde en biljon klick. En motsvarande spelsuccé kunde skapas i Finland, säger finlandssvensk spelutvecklare.

Premium

17.12.2021

Rapport: Kultursektorns värde ökar i Finland, men färre har jobb

Jobben inom kultursektorn har minskat i Finland under det senaste decenniet, visar en ny rapport.

16.12.2021

Ljuskonstfestivalen Lux ser annorlunda ut i år – med rekordmånga verk

Den 5 till 9 januari 2022 är det dags igen: Lux är tillbaka i Helsingfors.

16.12.2021

Har du sett årets bästa svenska filmer? Nu är Guldbaggenomineringarna här

Debutfilmen "Clara Sola" har flest chanser att ta hem en statyett på årets Guldbaggegala. Filmen har totalt nio nomineringar.

15.12.2021

Indiebok blev julklapp åt Kjell Westö

För några år sedan gick den grafiska designern Sebastian Björkman fram till Kjell Westö som just hållit ett föredrag. Han behövde tips om hur man ger ut en bok. Nu är den här – Krakarna över Helsingfors.

Premium

15.12.2021

Esa-Pekka Salonen smittad med corona – vän och kollega hoppar in i hans ställe

Dirigenten Esa-Pekka Salonen har smittats av coronaviruset och kan därför inte vara med under uruppförandet av sitt eget verk.

15.12.2021

Internet dödar subkulturerna – och gör Martharörelsen radikal

Det talas om att internet har dödat de radikala subkulturerna. “Var är alla punkare?”, frågar man sig. Men här är de ju – de binder kransar och bakar bullar.

Premium

14.12.2021

Sakkunnigorganisation: Teatervetenskapen hotad i Finland

Snart kan det bli slut på att studera teatervetenskap som ett enskilt huvudämne vid Helsingfors universitet. "Helsingfors universitet kan inte rädda hela landet", säger dekanus.

13.12.2021

Att titta på i dag: Sista avsnittet av Succession

Succéserien går i mål under måndagen. Men vem slåss mot vem i slutstriden?

13.12.2021

Julsångsprotest ska få politikerna att haja till – klassiska julsånger, men utan snö, framförs vid Riksdagshuset

"Nej, se det regnar! Nej, se det regnar! Det var väl roligt, hurra!". Ungefär så lär det låta när en barnkör sjunger klassiska julsånger med nya texter för klimatet på Riksdagshusets trappa.

13.12.2021

Så ska stumfilmer upplevas: med musik

Under helgen möts filmnördar och musikälskare i Kino Regina i Centrumbiblioteket Ode. "Många tror att stumfilmer visas utan ljud", säger arrangören.

Premium

2.12.2021

Musikforskare om Spotify Wrapped: "Komiskt och lite skrämmande"

Det har blivit en tradition för många på sociala medier att dela med sig av vad de lyssnat på under året som gått. "Spotify Wrapped" släpptes på onsdag eftermiddag. – Det är pinsamt på ett fint sätt, säger artisten Fanny Forsander.

Premium

1.12.2021

Barnteaterföreställningen misstänktes för "rysk propaganda"

Teater Tapirs nya barnföreställning "Sputni Tonk" framförs på nonsensspråk som alla förstår. Facebook misstänkte att pjäsen innehåller “rysk propaganda”, något som teatergruppen dementerar till HBL.

Premium

26.11.2021

Kommentar: Allt du behöver veta inför säsongsstarten av På spåret

På fredag kväll är det premiär för den 32:a upplagan av På spåret. I år kommer kanske en del tittare att utbrista: "vart tog årtalsfrågan vägen?!"

26.11.2021

Här är vinnarna från årets kulturgala

Sjukhusclowner, en virtuell rockkonsert i 3D och Åbo var några av vinnarna under årets kulturgala.

26.11.2021

Tryckeriproblem hotar julklappsboken – tar böckerna slut nu hinner nya upplagor inte komma innan jul

Bokhandlar meddelar att julhandeln inte riktigt har kommit i gång på allvar ännu. Samtidigt finns risken att eftertraktade boktitlar kan ta slut inför julen på grund av rådande pappersbrist och längre leveranstider.

Premium

25.11.2021

Byggarbetet vid Dansens hus håller takten

Byggarbetet kring Dansens hus vid Kabelfabriken i Gräsviken i Helsingfors håller tidtabellen och kommer öppna dörrarna den andra februari. Snart är det bara svenska namn på Kabelfabrikens rum som fattas.

24.11.2021

Helsingfors fick hårdare restriktioner men domedagsstämningen uteblev på Schildts & Söderströms jubileumsfest

Bara ett par timmar innan förlaget Schildts & Söderströms höstfest meddelar huvudstadsregionens coronasamordningsgrupp att nya rekommendationer om distansjobb och munskydd gäller i Helsingfors. Men coronapandemin kunde inte förstöra stämningen på jubileumsfesten.

Premium

7.8.2019

En av sex finländare kan lida av migrän – Katja Klami låg på sjukhus i en vecka efter ett anfall

Så många som upp emot en miljon finländare kan lida av den neurologiska sjukdomen migrän. Katja Klami låg intagen en hel vecka på sjukhus för sin migrän, ändå tror människor ibland att hon överdriver sin sjukdom.

Premium

30.7.2019

Frans Westerlund, 26, har hundra anställda

Ekenäsbördiga Frans Westerlund fick ta emot Hankens mest prestigefyllda stipendium i våras, men studierna har han för tillfället lagt på is. I stället prioriterar tjugosexåringen att driva bolag inom försäljningsbranschen, med över 100 anställda.

Premium

30.7.2019

Frans Westerlund, 26, har hundra anställda

Helsingforsbon Frans Westerlund fick ta emot Hankens mest prestigefyllda stipendium i våras, men studierna har han för tillfället lagt på is. I stället prioriterar tjugosexåringen att driva bolag inom försäljningsbranschen, med över 100 anställda.

Premium

24.7.2019

32-årig man misstänks för mordförsök efter skottlossningen i centrala Helsingfors

Polisen misstänker en 32-årig man för tre mordförsök efter tisdagens skottlossning i centrala Helsingfors där två personer skadades. Enligt polisen var händelsen en uppgörelse mellan personerna som kände varandra sedan tidigare.

24.7.2019

Toni Goltz bygger ett minihus där ingenting saknas

Huset är så litet att en del människor inte ens skulle kalla det hus, väggarna sitter ihop utan lim och hampa fungerar som isolering – byggnadsingenjören Toni Goltz har byggt ett litet och helt ekologiskt hem. Men framför allt är han på jakt efter frihet.

Premium

23.7.2019

Zara Larsson ställde in tisdagens konsert i Helsingfors: "Hade 39 graders feber"

Den första av popstjärnan Ed Sheerans två konserter på Malms flygplats i Helsingfors pågår fortfarande. Men fansen får klara sig utan den svenska artisten Zara Larsson, på grund av sjukdomsfall.

23.7.2019

Två personer skadades i skottlossningen i centrala Helsingfors

Polisen har gripit en person som misstänks ha varit inblandad i skottlossningen i Sandviken i centrala Helsingfors under tisdag eftermiddagen. Två personer skadades. Ett ögonvittne säger till HBL att han såg en storväxt man med pistol gå från brottsplatsen.

23.7.2019

Migrationsverket prioriterar nya asylansökningar – "Riktigt tungt att inte veta när beskedet kommer"

En ny lag om kortare behandlingstid för asylbesked trädde i kraft för drygt ett år sedan. Men Migrationsverkets tolkning har lett till att vissa asylsökande får vänta ännu längre än tidigare, anser kritiker.

Premium

22.7.2019

Trafikstockningar väntas i Helsingfors när Ed Sheeran kommer på besök

Sammanlagt drygt 100 000 personer väntas se popstjärnan Ed Sheerans konserter i Helsingfors på tisdag och onsdag.

22.7.2019

Krönika: Varningsklockor ringer inte för planerade katastrofer som klimatkrisen

Är det inte konstigt att det tycks vara socialt olämpligt att diskutera jordens undergång på krogen nu för tiden?

Premium

18.7.2019

Säkerhetsexpert skulle inte ge Faceapp tillgång till platsinformation

Med den populära appen Faceapp kan man se hur man skulle se ut som gammal eller med en ny frisyr. Men användare är oroliga för hur det ryska företaget som äger appen hanterar användarnas bilder och information.

Premium

18.7.2019

Säkerhetsexpert skulle inte ge Faceapp tillgång till platsinformation

Med den populära appen Faceapp kan man se hur man skulle se ut som gammal eller med en ny frisyr. Men användare är oroliga för hur det ryska företaget som äger appen hanterar användarnas bilder och information.

Premium

17.7.2019

Telia stoppar bluffsamtal med algoritm

Bluffsamtal är ett stort internationellt problem och miljoner finländare tar varje år emot samtal med baktanken att få personer att ringa upp utländska nummer mot höga telefonkostnader. Nu försöker teleföretaget Telia blockera bluffmakare från att nå företagets kunder.

Premium

17.7.2019

Metallica värmde upp med att donera 55 000 till finländska barn

Metallicas välgörenhetskampanj fortsatte i Tavastehus. Bandet donerade 55 000 euro till barn i Finland före sin spelning i Tavastehus på tisdagen.

14.7.2019

"Simhallen och badstranden kan vara jobbiga platser att gå till"

För många finlandssvenska barn och unga är Folkhälsans simskola en rolig och lärorik aktivitet som hör sommaren till. Men för barn och unga som identifierar sig som något annat än pojke eller flicka kan stranden eller simhallen vara en jobbig och icke-inkluderande plats.

Premium

12.7.2019

Oker-Blom hoppas att Lovisabon som klagade kommer in på kaffe

Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom får en anmärkning för sitt språkbruk av riksdagens biträdande justitieombudsman. Själv säger han att hans uttalande var både sakligt och rimligt.

10.7.2019

Fyra amatörer ror 500 kilometer för att rädda Östersjön

Den 20 juli sätter sig fyra killar från Helsingfors i en båt i Stockholm och börjar ro för att en vecka och cirka 500 kilometer senare förhoppningsvis landstiga i Helsingfors. Expeditionen Bold Voyage är en fysisk och psykisk utmaning för roddarna, och en större välgörenhetskampanj för alla att rädda Östersjön.

Premium

7.7.2019

Nu ska spelmissbruk förebyggas på svenska – men det lönar sig inte att säga "sluta spela!"

Ett svenskspråkigt projekt med målet att förebygga spelmissbruk gör entré i Svenskfinland. Projektet som heter Spelkunskap riktar sig till barn och unga i grundskolan och tangerar också andra digitala miljöer än spelen, eftersom livet ju är digitalt.

5.7.2019

Högt betyg blir mer avgörande i högskoleantagningen – men från och med hösten kan man skriva om studenten hur många gånger som helst

Från och med första augusti i år får man försöka höja betyget på sina studentexamensprov hur många gånger som helst. Samtidigt blir betyget från andra stadiets utbildningar ännu viktigare för att bli godkänd i högskolornas intagningar under vårterminen 2020. Undervisningsministern säger att det finns oro och orsak att följa med utvecklingen av förändringarna.

Premium

3.7.2019

Maarit Feldt–Rantas sommarprat blir hennes sista ord i offentligheten: "Jag har fyllt min uppgift som människa, trots alla fel och brister"

Maarit Feldt–Ranta berättar i sitt andra sommarprat i Yle Vega om hur hennes vardag i livets slutskede ser ut, och hur hon tar farväl av sina nära och kära.

Premium

3.7.2019

Maarit Feldt–Rantas sommarprat blir hennes sista ord i offentligheten: "Jag har fyllt min uppgift som människa, trots alla fel och brister"

Maarit Feldt–Ranta berättar i sitt andra sommarprat i Yle Vega om hur hennes vardag i livets slutskede ser ut, och hur hon tar farväl av sina nära och kära.

Premium