Johanna Häggblom

Johanna Häggblom

Reporter

Senast publicerade artiklar

14.6.2019

Grundaren Taxell: Det har alltid stormat kring Magma

Tankesmedjan Magma "blev inte vad man tänkt sig". – Som vem har tänkt? Den som tänkt något får gärna berätta vad den tänkte, säger en av grundande medlemmarna, Christoffer Taxell och försvarar både Magmas existens och finansiering: Också det tråkiga, som strukturer, måste få pengar.

Premium

11.6.2019

Två tankesmedjor behövs - men miljonerna måste motiveras

Tankesmedjan Magma lyfter miljonbelopp, medan Agenda får nöja sig med betydligt mindre, delvis på grund av sin koppling till SFP. De finlandssvenska stiftelserna har inget emot att stödja båda. – Tankesmedjor behövs, men hur mäter man nyttan av dem? säger Konstsamfundets Gunvor Kronman.

Premium

11.6.2019

Han är Li Anderssons nya pojkvän

Vänsterförbundets färska undervisningsminister Li Andersson avslöjar att hon sällskapar med ett ishockeyproffs.

Premium

7.6.2019

De här orden är svårast för finnar som lär sig svenska

Även finskspråkiga med avancerade färdigheter i svenska kan ha svårt med uttalet. – Det finns inget tydligt samband mellan färdighetsnivå och uttalsfel, säger Maria Kautonen, som i dag disputerar om finlandssvenskt uttal hos finskspråkiga.

Premium

7.6.2019

Konstsamfundet köper hela Glaspalatset

Amos Rex-ägaren, Föreningen Konstsamfundet, tar över hela Glaspalatset. – Vårt mål är att göra Glaspalatset till en ännu viktigare mötesplats för konst och stadskultur, säger Konstsamfundets vd Stefan Björkman.

1.6.2019

Första kvinnan på posten – Kira Ertman ska leda landets största svenska församling

Landets största svenskspråkiga församling leds nu av en ung kvinna. – Det känns otroligt fint, säger Kira Ertman som skriver historia genom att vara den första kvinnliga kyrkoherden i Esbo svenska församling.

Premium

27.5.2019

50 000 firade hockeyguldet med guldhjältarna i parken

"Mörkö! Mörkö!" Det gick inte att ta miste om vem publiken allra helst ville ha på scen. Och när lagkaptenen Marko Anttila väl gjorde entré dök han in i en kaskad av fyrverkerier, hurrarop och sprutande konfetti.

27.5.2019

Nattlig folkfest på stan: Gulddopp, fyrverkerier och trumpetsång!

Då VM-guldet var ett faktum forsade strömmen av guldfirare till Salutorget. – I åtta år har vi väntat! ropade hockeyfansen som intog Helsingfors gator fram till småtimmarna.

26.5.2019

Världen i byn höll på att svämma över - arrangörerna tog till gaffeltruck

Evenemanget Världen i byn lockade över 30 000 besökare på lördagen. Söndagens stora dragplåster fick uppträda framför ett hav av paraplyer.

24.5.2019

De unga fick valdeltagandet att stiga i riksdagsvalet – Professor: Äntligen!

Valdeltagandet bland 18-24-åringar ökade markant i årets riksdagsval, visar Statistikcentralens färska rapport. – Handlar den traditionella valdemokratin äntligen om frågor som berör ungdomar? säger professor Åsa von Schoultz.

24.5.2019

Svenska medier om katastrofen i Kosice: Ett rättvist fiasko

De svenska tigrarna kommer att äta upp de tandlösa lejonen, skrev Aftonbladets Mats Wennerholm strax innan matchen började. Några timmar senare var fiaskot ett faktum.

23.5.2019

Fem månader till öppning – undvik att köra i Böle i sommar

Spårvagnstrafiken över Bölebron avbryts över sommaren. Även bilisterna får bereda sig på nya trafikarrangemang. I oktober öppnar Tripla.

17.5.2019

Sista dagen i bokbussen för Uffe – "Du är så hurja kiva!"

Blommor, kort och teckningar fyller förarhytten då Uffe Johansson, 64, kör sitt sista dagspass efter 15 år i biblioteksbussen. Det är många som vill tacka: "Njut av pensionen, du har gjort ditt för stadens barn!"

Premium

16.5.2019

Lovisavikens skola firade taklagsöl: ”Det blir ljust och trevligt med trä!”

Lovisavikens skola tar form under en enorm takpresenning. Arbetet har framskridit så långt att man på onsdagen kunde fira taklagsöl i den nästan färdiga C-delen. – Skolan är en jättestor sak för Lovisa, säger rektor Petra Paakkanen.

Premium

14.5.2019

Drömmen på 142 fot sjösatt – tryggt just nu för Jakobstadsvarvet

Det har varit goda år för Baltic Yachts i Jakobstad som nu kan stoltsera med tre nya lyxjakter som har blivit sjösatta under maj månad. Det firades på Alholmskajen på tisdagen.

Premium

9.5.2019

"82-åriga Anja Lindén: Europa handlar om att hålla ihop"

– Vi som har vuxit upp med EU tycker kanske det är självklart, men så är det inte. Se bara på brexit och det låga valdeltagandet. Vi måste jobba för den här gemenskapen, säger 32-åriga Annakaisa Tikkinen.

Premium

6.5.2019

Pojkars vapen ledde till stort polispådrag med pansarfordon i Ekenäs

Polisen ryckte ut med sex patruller och ett pansarfordon efter att några pojkar lekt med ett air soft-vapen i centrum av Ekenäs. Polisen varnar nu föräldrar och barn för att leka med vapen.

Premium

29.4.2019

Kanadensiska Derek har jobb och flickvän i Finland – nu blir han utvisad

Han kom till Finland för att bo med sin finländska flickvän. Jobb hittade han på Savijärvi gård i Sibbo, där man genast ville anställa honom. Men myndigheterna satte stopp. Nu har Derek Boyd trettio dagar på sig att lämna landet.

Premium

24.4.2019

"Snabbt upp och snabbt ner – höga förväntningar på Borgbackens nya attraktion"

Borgbacken öppnar på fredag, men sommarens stora dragplåster behöver ännu testköras i några månader innan den kan tas i bruk.

Premium

19.4.2019

Ny träningsmodell ger juniorerna tid också för familjen

Om barnens hobbyer sker direkt efter skolan får familjerna mer tid tillsammans på kvällarna. Hallturerna är billigare och ingen behöver sitta ensam hemma framför tv:n. Så resonerar Pasi Riikonen som infört en ny träningsmodell för fotbollsjuniorer.

Premium

17.4.2019

En grön linje från öst till väst – så här röstade man vid metron

Sannfinländarna får stöd i Helsingfors östra stadsdelar, medan Samlingspartiet och De gröna samlar flest röster längs stationerna väster om centrum. HBL åkte längs metrolinjen för att tala valresultat och väljarbeteende.

16.4.2019

Kim Berg lämnar stadsstyrelsen och ger sig in i rikspolitiken

Vasas stadsstyrelseordförande Kim Berg (SDP) hör till de nyinvalda i riksdagen från Österbotten.

15.4.2019

Historiskt många kvinnor invalda i riksdagen – "Kvinnorna förlorade mest på regeringens politik"

Med 92 invalda kvinnor kan den nya riksdagen stoltsera med det genom tiderna högsta antalet kvinnliga ledamöter. – Ett uppmuntrande resultat, säger genusforskaren Johanna Kantola.

13.4.2019

"Färre skaffar barn sedan BB stängde"

En orsak till att nativiteten har sjunkit så drastiskt de senaste tio åren kan vara nerläggningen av de små förlossningsenheterna, funderar barnmorskan Agneta Westerlund i Raseborg.

Premium

9.4.2019

Svårt välja namn på Viking Lines fartyg: "Rödluvan låter lite vintrigt"

HBL:s läsare föreslår att Viking Lines nya fartyg ska heta Vega, Kelly eller Petronella. – Namnet får gärna ha glimten i ögat, säger projektansvariga Gustaf Eklund.

Premium

9.4.2019

Barnmorska i Ekenäs: "Färre skaffar barn sedan BB stängde"

En orsak till att nativiteten har sjunkit så drastiskt de senaste tio åren kan vara nerläggningen av små förlossningsenheter, funderar barnmorskan Agneta Westerlund i Raseborg.

7.4.2019

Utan BB krymper arbetsbilden: "Vår kompetens tas ifrån oss"

För två och ett halvt år sedan såg Satu Klockars nyfödda bebisar varje dag. Som vikarierande överläkare på förlossningsavdelningen på Borgå sjukhus trivdes hon med det varierande och utmanande skiftarbetet. Sedan stängde BB – och barnavdelningen.

Premium

5.4.2019

2000 fler sommarjobb i Esbo nästa år

Esbo stads sommarsedlar gick åt som smör i solsken. Nu vill staden tredubbla antalet nästa år.

Premium

5.4.2019

Wau-klubbarna i Esbo fortsätter trots konkursen

Alla de konkursdrabbade Wau-klubbarna i Esbo får fortsätta hela våren.

Premium

2.4.2019

Åklagaren: Brother Christmas samlade in pengar utan tillstånd

Ari Koponen, mer känd som Brother Christmas, åtalas för två penninginsamlingsbrott – men frias samtidigt för grovt bokföringsbrott.

27.3.2019

Muminsläkting står bakom de nya trollen i postlådan – Mårran favorit

Posten lanserar nya frimärken med muminmotiv, designade av Tove Janssons egen släkting.

Premium

27.3.2019

Här kommer mördarfästingen – den snabba och aggressiva arten har anlänt till Finland

En ny fästingart har observerats i Finland, skriver Ilta-Sanomat. Den här jätten kan bli upp till två centimeter lång då den är blodfylld och känna doften av en människa på nio meters avstånd.

Premium

26.3.2019

Lotsen till norsk tidning: Adrenalinnivån var hög på kommandobryggan

Kryssningsfartyget Viking Sky skulle ha klarat sig förbi stormen, men det var motorhaveriet som gjorde situationen så dramatisk. – Vi var så nära grund, säger lotsen Inge Lockert till lokaltidningen vol.no.

25.3.2019

Ex-kapten för Viking Cruises: "Tyder på enskild faktor som slog ut alla motorer samtidigt"

Mikael Hildén, tidigare kapten på två av Viking Skys systerfartyg, ser inte att befälet skulle ha tagit några onödiga risker under helgens drama utanför norska kusten – varken då fartyget lade ut eller då beslut om evakuering fattades. – De handlade helt rätt.

25.3.2019

Åländska kaptenens fru: "Jag såg i hans ögon hur tufft det var"

Den åländska kaptenen Bengt-Owe Gustafsson från Hammarland har fått beröm för sitt agerande ombord på Viking Sky i helgen. – Han är otroligt organiserad. Det hördes aldrig ett spår av panik i hans röst, men jag såg i hans ögon hur tufft han har haft det, säger frun Jenny Anne Gustafsson till HBL.

9.3.2019

Med postlådan på Sandhamn och hemmet på Mjölö – Kalle Reponen är Helsingfors sydligaste invånare

Kalle Reponen har bott på Mjölö i Helsingfors yttre skärgård sedan han var tio dagar gammal och vuxit upp med försvarsmakten som närmaste granne. 2012 flyttade de sista soldaterna från ön. 2013 flyttade hans fru. Men Kalle stannade kvar.

Premium

6.2.2019

"Det handlar inte om vilket språk du talar, bara du hälsar godmorgon på jobbet varje dag"

– Vi behöver mer folk med olika bakgrund på våra finländska företag, säger företagaren Christophe Roos, som berättar hur man hanterar diversitet och språkproblem på arbetsplatsen.

Premium

5.2.2019

De flesta lyssnar på radio tidigt på morgonen

Radion håller ställningarna. Kring 1,2 miljoner finländare lyssnar på radio vid åttatiden på morgonen.

25.1.2019

Många gymnasister stressade – "Sluta fråga de unga vad de ska studera"

– Många gymnasieelever känner sådan ångest inför studentfesten eftersom de inte vill stå där och svara på den vanligaste frågan om vad de ska börja studera. Det måste vi ändra på, säger Bicca Olin på Finlands Svenska Skolungdomsförbund.

Premium

25.1.2019

Ny kvalitetsstämpel goda nyheter för Novia

Trots tuffa tider ser Yrkeshögskolan Novias rektor förtröstansfullt på framtiden. I en färsk auditeringsrapport får Novia fortsatt kvalitetsstämpel fram till 2025. Den tidigare kvalitetsstämpeln gick ut 2018.

Premium

25.1.2019

Hårda år för Novia – "Staten drar mattan under fötterna på yrkeshögskolorna"

De två senaste regeringarna har minskat anslagen för yrkeshögskolorna med en fjärdedel. För en svenskspråkig yrkeshögskola med många små utbildningsprogram på flera orter har slaget varit extra hårt. – Personalen orkar inte mera, säger huvudförtroendemannen Tommy Nyman på Novia.

Premium

24.1.2019

Hårda år för Novia – "Staten drar mattan under fötterna på yrkeshögskolorna"

De två senaste regeringarna har minskat anslagen för yrkeshögskolorna med en fjärdedel. För en svenskspråkig yrkeshögskola med många små utbildningsprogram på flera orter har slaget varit extra hårt. – Personalen orkar inte mera, säger huvudförtroendemannen Tommy Nyman på Novia.

Premium

24.1.2019

Privata donationer och ny kvalitetsstämpel goda nyheter för Novia

Kampen mellan högskolorna om de statliga pengarna är hård. Men då det gäller att samla in privata donationer är de svenskspråkiga yrkeshögskolorna bäst i klassen.

Premium

16.1.2019

Finlandssvenskar i Storbritannien: "Osäkert läge för oss européer"

– Det är många här som undrar hur det ska gå för oss européer, säger Madicken Malm som bor i London. Sonja Klingberg som bor i Cambridge ser ett litet hopp efter omröstningen på tisdagskvällen.

Premium

16.1.2019

27-åring från östra Helsingfors häktades för sexbrott mot barn

Helsingfors tingsrätt har i dag häktat en man född 1991, på sannolika skäl misstänkt för bland annat grov våldtäkt samt grovt sexuellt utnyttjande av barn.

3.1.2019

Brinnande buss på motorvägen i Sibbo: "Det kunde ha blivit riktigt farligt"

Ett tjugotal personer evakuerades från en brinnande buss på motorvägen vid Sibboviken tidigt på torsdagsmorgonen.

Premium

3.1.2019

Brinnande buss på motorvägen i Sibbo: "Det kunde ha blivit riktigt farligt"

Ett tjugotal personer evakuerades från en brinnande buss på motorvägen vid Sibboviken tidigt på torsdagsmorgonen.

Premium

30.12.2018

Otillräckliga bevis för skakvåld – läkarna oense om shaken baby-teorin

Brist på bevis får ofta polisen att lägga ner förundersökningen i så kallade skakfall. Samtidigt har läkarna svårt att fastställa om ett barn har skakats eller inte. Diagnosen får hård kritik.

Premium

30.12.2018

De misstänktes för grov misshandel av sin baby

Efter att 8-åriga Eerika kvävts till döds av sin pappa och styvmor år 2012 har läkare och poliser varit på alerten med att upptäcka fall av misshandel mot barn innan det är för sent. Men bristfällig bevisföring kan ibland leda till motsatsen, att barn omhändertas på felaktiga grunder och oskyldiga föräldrar döms eller stämplas som skyldiga. Det var vad som hände Bettina och Ronnie Bergroth.

Premium

21.12.2018

Så här firar du klimatsmart jul

Måste man bojkotta julskinkan? Hur grön är granen? Vilka gåvor duger? 86 procent av finländarna föredrar att fira jul som de alltid gjort. Men även det traditionella julfirandet kan göras klimatsmart. Här är experternas bästa tips.