Johanna Häggblom

Johanna Häggblom

Reporter

Senast publicerade artiklar

19.9.2021

Vad händer på Skanslandet då alla lämnat ön? HBL tog reda på

Vi ligger i en inglasad igloo med Skanslandet i väster och Kungsholmen i öst. I norr glittrar Helsingfors stadssiluett i nattmörkret och i söder blinkar fyrarna i rytmiskt tempo. Och någonstans där under oss vilar skatterna från militäröns brokiga historia.

13.9.2021

Följ HBL:s reporter och fotograf på Skanslandet

Många besökare på Helsingforsbiennalen har noterat den glasförsedda iglon mitt i viken mellan Skanslandet och Kungsholmen. Här kan man övernatta, med naturen som närmaste granne – ett stenkast från stadens ljushimmel. Följ med HBL på ett septemberäventyr i skärgården, bland biennalbesökare och fladdermöss.

13.9.2021

Mystiska smällen i Helsingfors fortsätter förbrylla

Helsingforspolisen har inte fått in fler tips om den mystiska smällen som hördes natten till söndagen.

10.9.2021

På Finlands varmaste ort tänker man grilla i helgen

22,8 grader. Så varmt blev det i Jomala på Åland under veckan. – Ja, det kan nog stämma, säger kommundirektören om värmerekordet.

31.8.2021

Undersökning: Distanstiden har fått många unga att tappa gnistan i jobbet

Speciellt unga vuxna påverkas negativt av konstant distansarbete. De känner sig utmattade och har tappat arbetsmotivationen. Bland äldre har arbetsengagemanget och -förmågan däremot höjts under coronatiden, visar Arbetshälsoinstitutets färska undersökning.

27.8.2021

Exceptionell brist på vårdare drabbar Raseborg och Borgå

Behovet av vårdare är skriande i de tvåspråkiga regionerna. – Vi har aldrig haft så svårt att hitta sjukskötare och närvårdare som nu, säger Benita Öberg, social- och hälsovårdsdirektör i Raseborg.

26.8.2021

Så mycket regnade det under onsdagen

Nej, något nytt regnrekord blev det tyvärr inte, men det var flera år sedan det regnade så här mycket under en kort tid, säger jourhavande meteorologen Jari Tuovinen.

22.8.2021

Stark avslutning för finländarna i VM

Då stormen väl bedarrat till havs blev den sista tävlingsdagen på VM en solskenshistoria för de finländska besättningarna. Blue Marlin seglade in på andra plats totalt.

20.8.2021

Hårda vindar ställde till det på VM

Vädergudarna har inte varit gynnsamma för seglarna som tävlar i tolvornas VM i Helsingfors. Efter två dagar på landbacken genomfördes tre starter på fredagen. Fem av nio båtar tvingades avbryta.

18.8.2021

Nästan hundraåriga klassiker gör upp om världsmästerskapet utanför Blekholmen

Klassiska tolvor tävlar om världsmästerskapet i Helsingfors den här veckan. Från Salutorgskajen kan man skåda skönheterna på väg ut eller in från banan.

17.7.2021

17-åriga Levon Lopez Eknosyan lärde sin dator spela schack

Som 7-åring insåg Levon Lopez Eknosyan att det går att ändra det populära spelet Minecraft om man lägger till en egen kod. Men han saknade ritningarna. Tio år senare började han läsa på om programmering – och skapade en schackspelande maskin.

Premium

12.7.2021

Gabriella fick en värdig jungfrutur till Hangö

Då Viking Lines Gabriella för första gången anlöpte Hangö på fredagen var det många suckar av lättnad och lycka ombord. För vd Jan Hanses har hoppet tänts för en stund, för Kjell och Susanne Holmström är det som att komma hem – bokstavligen.

Premium

11.7.2021

Den mesta festen på Hangöregattan pågick till havs

I strålande solsken och medelhavstemperaturer gjorde Hangöregattan comeback efter ett års ofrivillig paus.

11.7.2021

Gabriella fick en värdig jungfrutur till Hangö

Då Viking Lines Gabriella för första gången anlöpte Hangö på fredagsmorgonen var det många suckar av lättnad och lycka ombord. För vd Jan Hanses har hoppet tänts för en stund, för Kjell och Susanne Holmström är det som att komma hem – bokstavligen.

8.7.2021

Skepp ohoj! – HBL följde sista kappseglingsdagen på Hangöregattan

Sommarens höjdpunkt för många firades i helgen då både seglare, kryssningsresenärer och festglada sommarfirare anlände till Hangö. HBL:s reporter följde folkströmmen, och liverapporterade från kryssningsfartyget, kappseglingsbanan och kvällsfesterna.

30.6.2021

"Att åka utomlands är inget brott, men man måste vara redo att ta ansvar"

Sedan hundratals fotbollsfans återvänt från S:t Petersburg och testat positivt för covid-19 har näthatet mot resenärerna frodats på sociala medier.

Premium

25.6.2021

Många uppdrag för polis och sjöbevakare

Det varma och vackra vädret har fått fart på midsommarfirarna.

25.6.2021

Vindsurfingen gör comeback – nu står 60-plussarna på brädan igen

På 80-talet hade de just fått körkort och åkte landet runt på jakt efter den bästa vinden och de häftigaste surfstränderna. Vindsurfingen var den stora flugan. 35 år senare gör det klassiska brädet comeback – och nu vill de ut igen, 50- och 60-plussarna.

Premium

20.6.2021

Borgmästarpusslet är lagt i Helsingfors – så här fördelas portföljerna

En vecka efter kommunalvalet har partierna nu enats om fördelningen av borgmästarposterna och förtroendeposter i Helsingfors. De Gröna förlorar sin andra vice borgmästarpost, men kommer i stället att leda stadsfullmäktige.

20.6.2021

Över hundra demonstranter togs i förvar under söndagen

Elokapina-demonstranterna fortsatte blockera körfält och gågator i centrum av Helsingfors under söndagen. Under kvällen grep polisen ett hundratal aktivister på Mannerheimvägen. Senare på kvällen spärrades även Unionsgatan av. Där uppges 20 demonstranter ha tagits i förvar.

14.6.2021

Flera nyinvalda kvinnor i huvudstadsregionen

Nora Grotenfelt, Karin Cederlöf, Elina Valtonen, Amanda Pasanen och Minja Koskela har ett gemensamt – de är alla nyinvalda kvinnor i huvudstadsregionen. I årets kommunalval dominerar kvinnorna.

13.6.2021

Samlingspartiet knep borgmästarposten och hela landet – läs vad som hände under valkvällen

Hur ser läget ut i huvudstadsregionen, Svenskfinland och hela landet? Här sammanfattar vi läget i kommunalvalet. I livebloggen längst ned kan du läsa rapporteringen från valkvällen.

13.6.2021

Det här ska du ha koll på under valkvällen

Kommer Sannfinländarna att göra sitt bästa kommunalval någonsin? Blir valdeltagandet alla tiders lägsta? Och vem tar hem borgmästarposten i Helsingfors? Här är fem saker att hålla koll på under valkvällen.

9.6.2021

"Vi har ju alltid gått vår egen väg" – nu firar Åland 100 år av självstyre

En egensinnig och ibland lite bångstyrig 100-åring som vill gå sin egen väg. Frisk och välmående, så när som på det senaste årets pandemikrämpor. Så skulle lantrådet Veronica Thörnroos beskriva den blivande jubilaren, Åland.Och gåvoönskemålen, det får kommundirektörerna stå för.

8.6.2021

Infektionsläkaren Ville Holmberg ger grönt ljus för ett rätt normalt sommarlov

Sommarteatrar, fotbollsmatcher med publik, trädgårdsfester och terrasshäng. Allt detta får grönt ljus av infektionsläkaren Ville Holmberg. – Det finns mycket positivt just nu som ger oss orsak till optimism.

Premium

30.4.2021

Då var det som varmast – minns du vappen 1998?

Årets första maj-väder blir typiskt för årstiden, småkyligt men ändå uppehåll och lite sol ibland. Det är fortfarande skäl att packa med långkalsongerna på picknicken.

Premium

30.4.2021

Då var det som varmast – minns du vappen 1998?

Årets första maj-väder blir typiskt för årstiden, småkyligt men ändå uppehåll och lite sol ibland. Det är fortfarande skäl att ta på långkalsongerna på picknicken.

28.4.2021

Balders i Helsingfors tyngs av ekonomiska problem och rättsprocesser

Fastighetsaktiebolaget som driver Balders hus i Elefantkvarteret i Kronohagen har ekonomiska problem och hotas av konkurs, skriver Taloussanomat.

Premium

27.4.2021

Gränsbevakningen: Tiotals förfalskade intyg över coronatest vid gränsen

Ett tjugotal förfalskade coronatestintyg har hittills avslöjats vid finska gränsen. "Vi är övertygade om att fallen är mångfalt fler", säger kaptenlöjtnant Jukka Tekokoski.

16.4.2021

Coronaviruset har snart skördat 3 miljoner liv

Drygt nio månader in i pandemin hade en miljon människor dött. Tre och en halv månad senare hade antalet fördubblats. Sedan mitten av januari har ytterligare en miljon fått sätta livet till.

Premium

15.4.2021

Emilia Tallberg tvingas göra ett aktivt val mellan hälsa och studieplats

Om någon av er nu har corona kommer ingen av er att bli student i vår. Det fick flertalet abiturienter höra då de inledde sina studentskrivningar. Nu ställs de inför nästa prövning, urvalsproven. – Alla kommer att gå dit hur man än mår, det är ju hela ens framtid som står på spel, säger Lovisabon Emilia Tallberg.

Premium

11.4.2021

Paret Sundbäck har snart femtio små att ta hand om

Påskhelgen är oftast den mest intensiva för lammuppfödarna Camilla och Mikael Sundbäck ute på Sundön i Borgå skärgård – med sömnlösa nätter och bräkanden efter nappflaskan. – En dyr men kär hobby, kallar de det.

Premium

10.4.2021

Helsingforspolisen har fått in flera vargobservationer – senaste från Bredviken i Esbo

Under lördagen fick polisen in ett tiotal anmälningar om vargobservationer i nordvästra Helsingfors och Esbo. Hannu Jännes hör till dem som såg vargen vid Villa Elfvik nära Bredviken.

4.4.2021

Nätbarnmorska hjälper oroliga gravida i Helsingfors och Esbo

Nästan var tionde föderska känner stark oro och rädsla inför förlossningen. Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt testas nu en digital barnmorsketjänst som ska hjälpa att bearbeta rädslan.

2.4.2021

Abiåret satte hård press på Julia och Axel

Om någon av er nu har corona kommer ingen av er att bli student i vår. Det fick Julia Huovinen och Axel Bondestam höra då de inledde sina studentskrivningar. Nu ställs de inför nästa prövning, urvalsproven. – Alla kommer att gå dit hur man än mår, det är ju hela ens framtid som står på spel.

Premium

2.4.2021

Paret Sundbäck har snart femtio små att ta hand om

Påskhelgen är oftast den mest intensiva för lammuppfödarna Camilla och Mikael Sundbäck ute på Sundön i Borgå skärgård – med sömnlösa nätter och bräkanden efter nappflaskan. – En dyr men kär hobby, kallar de det.

Premium

1.4.2021

Läsarna frågade om covid-19 – så här svarade Mika Salminen

Flera hundra läsare hörde av sig med frågor då direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd besökte HBL:s redaktion för att kasta ljus på allt från virusspridning till vaccineringar.

31.3.2021

Mika Salminen svarade på HBL-läsarnas frågor

Mika Salminen, direktör för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd, svarade på HBL-läsarnas frågor på onsdagsmorgonen.

17.3.2021

"Smittan ökar risken för blodpropp, inte vaccinet" – därför är Astra Zenecas vaccin i fokus just nu

Risken att drabbas av blodpropp och inre blödningar är mångfalt högre om man smittas av coronaviruset än om man får vaccinet. Forskare vill därför lyfta fram resultat som pekar på att Astra Zenecas vaccin inte är farligt. Samtidigt välkomnar de vidare analyser.

Premium

17.3.2021

THL: Inget samband mellan blodproppar och coronavaccin i Finland

I Finland har det inte förekommit fler blodproppar än normalt sedan coronavaccineringen inleddes, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

16.3.2021

Antalet karantänsbrott ökar, men polisen får bara kännedom om ett fåtal fall

Att bryta mot ett karantänsbeslut är straffbart. Få anmälningar når ändå polisen. – Vi har delat ut tio böter för karantänsbrott hittills, säger polisinspektör Konsta Arvelin vid Polisstyrelsen.

16.3.2021

Studentexamensnämnden påminner: "Att bryta mot karantänen är straffbart" – i dag inleds studentskrivningarna

I dag inleds vårens studentskrivningar. Men inte för den som är försatt i karantän. – Examinanden är själv skyldig att anmäla det, vi kan inte kontrollera om någon bryter mot karantänen, säger specialsakkunnig Robin  Lundell.

15.3.2021

Byggmaterial från skyskrapa föll ner på gatan i Fiskehamnen – SRV avbryter arbetet

Ytterligare en farlig situation har inträffat på byggarbetsplatsen vid Fiskehamnen. På måndagsmorgonen föll en träskriva ner från en av skyskraporna och landade precis bredvid några förbipasserande.

15.3.2021

Sökande får skriva urvalsproven till universiteten på plats i vår

Med två meters avstånd, munskydd och undvikande av närkontakter två veckor före urvalsprovet hoppas universiteten kunna ordna proven på plats i vår.

15.3.2021

Begränsningarna hävs för bolagsstämmor och föreningsmöten – nu ändras tolkningen om när man får samlas

Begränsningarna av sammankomster gäller inte längre bolagsstämmor och andra motsvarande sammankomster, meddelar regionförvaltningsverket.

15.3.2021

Medborgarinitiativ om mobbning till riksdagen – kräver att skolmobbning skrivs in i strafflagen

Ett medborgarinitiativ om att föra in skolmobbning som en egen brottsrubricering i strafflagen är klart att överräckas till riksdagen.

12.3.2021

En timmes väg efter skolmaten vållar problem – "Varför sker utdelningen under lektionstid?"

Från och med i dag fredag delas skolmat ut åt de Helsingforselever i grundskolans högre klasser som studerar på distans. Men logistiken kring matutdelningen är inte helt oproblematisk.

Premium

6.3.2021

Inbrott på Teater Viirus – värdefull kamerautrustning stals

All teknik som nyligen köpts in för att strömma Teater Viirus föreställningar har stulits. – Efter alla motgångar som teatrarna haft under coronaåret känns det här helt absurt, säger konstnärliga ledaren Jussi Sorjanen.

21.2.2021

Goda pandeminyheter ger hopp globalt – men betyder inte att världen kan släppa loss nu

Smittkurvorna pekar neråt i många länder, som i USA, Storbritannien, Sverige, Spanien och Portugal.– Det går helt klart bättre, men det beror knappast ännu på vaccinerna, säger dataexperten Markku Hänninen.

Premium

18.2.2021

Ny rekommendation: Stäng barer, pubar och nattklubbar, vädjar THL

Institutet för hälsa och välfärd vill stänga alla barer, pubar och nattklubbar i huvudstadsregionen för tre veckor framåt. Men THL:s vädjan är förgäves ifall regeringen inte utlyser undantagstillstånd, säger Regionförvaltningsverket.