Johanna Häggblom

Johanna Häggblom

Reporter

Senast publicerade artiklar

17.7.2021

17-åriga Levon Lopez Eknosyan lärde sin dator spela schack

Som 7-åring insåg Levon Lopez Eknosyan att det går att ändra det populära spelet Minecraft om man lägger till en egen kod. Men han saknade ritningarna. Tio år senare började han läsa på om programmering – och skapade en schackspelande maskin.

Premium

12.7.2021

Gabriella fick en värdig jungfrutur till Hangö

Då Viking Lines Gabriella för första gången anlöpte Hangö på fredagen var det många suckar av lättnad och lycka ombord. För vd Jan Hanses har hoppet tänts för en stund, för Kjell och Susanne Holmström är det som att komma hem – bokstavligen.

Premium

11.7.2021

Den mesta festen på Hangöregattan pågick till havs

I strålande solsken och medelhavstemperaturer gjorde Hangöregattan comeback efter ett års ofrivillig paus.

11.7.2021

Gabriella fick en värdig jungfrutur till Hangö

Då Viking Lines Gabriella för första gången anlöpte Hangö på fredagsmorgonen var det många suckar av lättnad och lycka ombord. För vd Jan Hanses har hoppet tänts för en stund, för Kjell och Susanne Holmström är det som att komma hem – bokstavligen.

8.7.2021

Skepp ohoj! – HBL följde sista kappseglingsdagen på Hangöregattan

Sommarens höjdpunkt för många firades i helgen då både seglare, kryssningsresenärer och festglada sommarfirare anlände till Hangö. HBL:s reporter följde folkströmmen, och liverapporterade från kryssningsfartyget, kappseglingsbanan och kvällsfesterna.

30.6.2021

"Att åka utomlands är inget brott, men man måste vara redo att ta ansvar"

Sedan hundratals fotbollsfans återvänt från S:t Petersburg och testat positivt för covid-19 har näthatet mot resenärerna frodats på sociala medier.

Premium

25.6.2021

Många uppdrag för polis och sjöbevakare

Det varma och vackra vädret har fått fart på midsommarfirarna.

25.6.2021

Vindsurfingen gör comeback – nu står 60-plussarna på brädan igen

På 80-talet hade de just fått körkort och åkte landet runt på jakt efter den bästa vinden och de häftigaste surfstränderna. Vindsurfingen var den stora flugan. 35 år senare gör det klassiska brädet comeback – och nu vill de ut igen, 50- och 60-plussarna.

Premium

20.6.2021

Borgmästarpusslet är lagt i Helsingfors – så här fördelas portföljerna

En vecka efter kommunalvalet har partierna nu enats om fördelningen av borgmästarposterna och förtroendeposter i Helsingfors. De Gröna förlorar sin andra vice borgmästarpost, men kommer i stället att leda stadsfullmäktige.

20.6.2021

Över hundra demonstranter togs i förvar under söndagen

Elokapina-demonstranterna fortsatte blockera körfält och gågator i centrum av Helsingfors under söndagen. Under kvällen grep polisen ett hundratal aktivister på Mannerheimvägen. Senare på kvällen spärrades även Unionsgatan av. Där uppges 20 demonstranter ha tagits i förvar.

14.6.2021

Flera nyinvalda kvinnor i huvudstadsregionen

Nora Grotenfelt, Karin Cederlöf, Elina Valtonen, Amanda Pasanen och Minja Koskela har ett gemensamt – de är alla nyinvalda kvinnor i huvudstadsregionen. I årets kommunalval dominerar kvinnorna.

13.6.2021

Samlingspartiet knep borgmästarposten och hela landet – läs vad som hände under valkvällen

Hur ser läget ut i huvudstadsregionen, Svenskfinland och hela landet? Här sammanfattar vi läget i kommunalvalet. I livebloggen längst ned kan du läsa rapporteringen från valkvällen.

13.6.2021

Det här ska du ha koll på under valkvällen

Kommer Sannfinländarna att göra sitt bästa kommunalval någonsin? Blir valdeltagandet alla tiders lägsta? Och vem tar hem borgmästarposten i Helsingfors? Här är fem saker att hålla koll på under valkvällen.

9.6.2021

"Vi har ju alltid gått vår egen väg" – nu firar Åland 100 år av självstyre

En egensinnig och ibland lite bångstyrig 100-åring som vill gå sin egen väg. Frisk och välmående, så när som på det senaste årets pandemikrämpor. Så skulle lantrådet Veronica Thörnroos beskriva den blivande jubilaren, Åland.Och gåvoönskemålen, det får kommundirektörerna stå för.

8.6.2021

Infektionsläkaren Ville Holmberg ger grönt ljus för ett rätt normalt sommarlov

Sommarteatrar, fotbollsmatcher med publik, trädgårdsfester och terrasshäng. Allt detta får grönt ljus av infektionsläkaren Ville Holmberg. – Det finns mycket positivt just nu som ger oss orsak till optimism.

Premium

30.4.2021

Då var det som varmast – minns du vappen 1998?

Årets första maj-väder blir typiskt för årstiden, småkyligt men ändå uppehåll och lite sol ibland. Det är fortfarande skäl att packa med långkalsongerna på picknicken.

Premium

30.4.2021

Då var det som varmast – minns du vappen 1998?

Årets första maj-väder blir typiskt för årstiden, småkyligt men ändå uppehåll och lite sol ibland. Det är fortfarande skäl att ta på långkalsongerna på picknicken.

28.4.2021

Balders i Helsingfors tyngs av ekonomiska problem och rättsprocesser

Fastighetsaktiebolaget som driver Balders hus i Elefantkvarteret i Kronohagen har ekonomiska problem och hotas av konkurs, skriver Taloussanomat.

Premium

27.4.2021

Gränsbevakningen: Tiotals förfalskade intyg över coronatest vid gränsen

Ett tjugotal förfalskade coronatestintyg har hittills avslöjats vid finska gränsen. "Vi är övertygade om att fallen är mångfalt fler", säger kaptenlöjtnant Jukka Tekokoski.

16.4.2021

Coronaviruset har snart skördat 3 miljoner liv

Drygt nio månader in i pandemin hade en miljon människor dött. Tre och en halv månad senare hade antalet fördubblats. Sedan mitten av januari har ytterligare en miljon fått sätta livet till.

Premium

15.4.2021

Emilia Tallberg tvingas göra ett aktivt val mellan hälsa och studieplats

Om någon av er nu har corona kommer ingen av er att bli student i vår. Det fick flertalet abiturienter höra då de inledde sina studentskrivningar. Nu ställs de inför nästa prövning, urvalsproven. – Alla kommer att gå dit hur man än mår, det är ju hela ens framtid som står på spel, säger Lovisabon Emilia Tallberg.

Premium

11.4.2021

Paret Sundbäck har snart femtio små att ta hand om

Påskhelgen är oftast den mest intensiva för lammuppfödarna Camilla och Mikael Sundbäck ute på Sundön i Borgå skärgård – med sömnlösa nätter och bräkanden efter nappflaskan. – En dyr men kär hobby, kallar de det.

Premium

10.4.2021

Helsingforspolisen har fått in flera vargobservationer – senaste från Bredviken i Esbo

Under lördagen fick polisen in ett tiotal anmälningar om vargobservationer i nordvästra Helsingfors och Esbo. Hannu Jännes hör till dem som såg vargen vid Villa Elfvik nära Bredviken.

4.4.2021

Nätbarnmorska hjälper oroliga gravida i Helsingfors och Esbo

Nästan var tionde föderska känner stark oro och rädsla inför förlossningen. Inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt testas nu en digital barnmorsketjänst som ska hjälpa att bearbeta rädslan.

2.4.2021

Abiåret satte hård press på Julia och Axel

Om någon av er nu har corona kommer ingen av er att bli student i vår. Det fick Julia Huovinen och Axel Bondestam höra då de inledde sina studentskrivningar. Nu ställs de inför nästa prövning, urvalsproven. – Alla kommer att gå dit hur man än mår, det är ju hela ens framtid som står på spel.

Premium

2.4.2021

Paret Sundbäck har snart femtio små att ta hand om

Påskhelgen är oftast den mest intensiva för lammuppfödarna Camilla och Mikael Sundbäck ute på Sundön i Borgå skärgård – med sömnlösa nätter och bräkanden efter nappflaskan. – En dyr men kär hobby, kallar de det.

Premium

1.4.2021

Läsarna frågade om covid-19 – så här svarade Mika Salminen

Flera hundra läsare hörde av sig med frågor då direktör Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd besökte HBL:s redaktion för att kasta ljus på allt från virusspridning till vaccineringar.

31.3.2021

Mika Salminen svarade på HBL-läsarnas frågor

Mika Salminen, direktör för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd, svarade på HBL-läsarnas frågor på onsdagsmorgonen.

17.3.2021

"Smittan ökar risken för blodpropp, inte vaccinet" – därför är Astra Zenecas vaccin i fokus just nu

Risken att drabbas av blodpropp och inre blödningar är mångfalt högre om man smittas av coronaviruset än om man får vaccinet. Forskare vill därför lyfta fram resultat som pekar på att Astra Zenecas vaccin inte är farligt. Samtidigt välkomnar de vidare analyser.

Premium

17.3.2021

THL: Inget samband mellan blodproppar och coronavaccin i Finland

I Finland har det inte förekommit fler blodproppar än normalt sedan coronavaccineringen inleddes, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

16.3.2021

Antalet karantänsbrott ökar, men polisen får bara kännedom om ett fåtal fall

Att bryta mot ett karantänsbeslut är straffbart. Få anmälningar når ändå polisen. – Vi har delat ut tio böter för karantänsbrott hittills, säger polisinspektör Konsta Arvelin vid Polisstyrelsen.

16.3.2021

Studentexamensnämnden påminner: "Att bryta mot karantänen är straffbart" – i dag inleds studentskrivningarna

I dag inleds vårens studentskrivningar. Men inte för den som är försatt i karantän. – Examinanden är själv skyldig att anmäla det, vi kan inte kontrollera om någon bryter mot karantänen, säger specialsakkunnig Robin  Lundell.

15.3.2021

Byggmaterial från skyskrapa föll ner på gatan i Fiskehamnen – SRV avbryter arbetet

Ytterligare en farlig situation har inträffat på byggarbetsplatsen vid Fiskehamnen. På måndagsmorgonen föll en träskriva ner från en av skyskraporna och landade precis bredvid några förbipasserande.

15.3.2021

Sökande får skriva urvalsproven till universiteten på plats i vår

Med två meters avstånd, munskydd och undvikande av närkontakter två veckor före urvalsprovet hoppas universiteten kunna ordna proven på plats i vår.

15.3.2021

Begränsningarna hävs för bolagsstämmor och föreningsmöten – nu ändras tolkningen om när man får samlas

Begränsningarna av sammankomster gäller inte längre bolagsstämmor och andra motsvarande sammankomster, meddelar regionförvaltningsverket.

15.3.2021

Medborgarinitiativ om mobbning till riksdagen – kräver att skolmobbning skrivs in i strafflagen

Ett medborgarinitiativ om att föra in skolmobbning som en egen brottsrubricering i strafflagen är klart att överräckas till riksdagen.

12.3.2021

En timmes väg efter skolmaten vållar problem – "Varför sker utdelningen under lektionstid?"

Från och med i dag fredag delas skolmat ut åt de Helsingforselever i grundskolans högre klasser som studerar på distans. Men logistiken kring matutdelningen är inte helt oproblematisk.

Premium

6.3.2021

Inbrott på Teater Viirus – värdefull kamerautrustning stals

All teknik som nyligen köpts in för att strömma Teater Viirus föreställningar har stulits. – Efter alla motgångar som teatrarna haft under coronaåret känns det här helt absurt, säger konstnärliga ledaren Jussi Sorjanen.

21.2.2021

Goda pandeminyheter ger hopp globalt – men betyder inte att världen kan släppa loss nu

Smittkurvorna pekar neråt i många länder, som i USA, Storbritannien, Sverige, Spanien och Portugal.– Det går helt klart bättre, men det beror knappast ännu på vaccinerna, säger dataexperten Markku Hänninen.

Premium

18.2.2021

Ny rekommendation: Stäng barer, pubar och nattklubbar, vädjar THL

Institutet för hälsa och välfärd vill stänga alla barer, pubar och nattklubbar i huvudstadsregionen för tre veckor framåt. Men THL:s vädjan är förgäves ifall regeringen inte utlyser undantagstillstånd, säger Regionförvaltningsverket.

17.2.2021

HUS-direktören Lasse Lehtonen: Inte omöjligt att skolorna stängs igen

Det ökade antalet fall av virusvarianter i Nyland oroar läkarkåren inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. – Det är inte otänkbart att vi snart måste stänga skolor igen, säger direktören för diagnostik Lasse Lehtonen.

Premium

17.2.2021

Coronaepidemin förvärras i Nyland

En stor del av alla positiva coronafall i Nyland härstammar från så kallade virusvarianter. Enligt HUS är det därför ytterst viktigt att hålla fast vid de gällande restriktionerna och överväga nya.

15.2.2021

Felparkerande skidåkare försvårar för räddningsverket

Rusningen till skidspåren har lett till oväntade problem för räddningsverket i Helsingfors. – Kombinationen av mycket snö och coronaaktiviteter har orsakat många farliga situationer, säger brandchefen Taisto Hakala.

14.2.2021

Fyrtio timmar mer av varandra i veckan – för Helén och Pontus var det en lottovinst

Bakom sig har de ett år med kollegerna på distans, men med kärleken tätt inpå. Att ständigt dras med varandra är en utmaning för parförhållandet, och kräver nya rutiner för egentid, tumistid och familjetid. Helén Hägglund och Pontus Sjöström vet hur det är att dela allt – och när man behöver komma bort.

Premium

13.2.2021

Fyrtio timmar mer av varandra i veckan – för Helén Hägglund och Pontus Sjöström var det en lottovinst

Bakom sig har de ett år med kollegerna på distans, men med kärleken tätt inpå. Att ständigt dras med varandra är en utmaning för parförhållandet, och kräver nya rutiner för egentid, tumistid och familjetid. Helén Hägglund och Pontus Sjöström vet hur det är att dela allt – och när man behöver komma bort.

30.1.2021

"All stress försvinner i det kalla vattnet" – så andas du rätt för att våga dig i nollgradigt vatten

Många har börjat vinterbada för att det är trendigt – och Instagramvänligt. Andra har det som livsstil, för att varva ner och må bra. – Du skulle bara veta hur många kämpiga dagar på jobbet mitt vinterbadande har räddat, säger vd:n Erika Ehrnrooth.

23.1.2021

Hessu och Matti vet när isen håller utanför Helsingfors – men lita inte på dem

Det sägs att isen ska vara minst 5 centimeter tjock för att bära en vuxen person. Men pilkare brukar klara sig med 1-2 centimeter. Helsingfors främsta fiskeduo vet vad man ska akta sig för, och var man får röra sig för tillfället.

Premium

14.1.2021

Sträng kyla i hela landet – hur kallt är det hos dig?

Stormen Toini har bedarrat men lämnat en sträng kyla efter sig. De närmaste dagarna blir det riktigt kallt i så gott som hela landet.

12.1.2021

SFP i Lovisa vill byta ut stadsstyrelsen efter ordförandes partibyte – "En mycket knepig situation"

Stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wiréns avhopp från SFP till Samlingspartiet har skapat turbulens i Lovisastyret. Nu kräver SFP att hela styrelsen byts ut.

Premium

3.1.2021

Spridningen på väg uppåt – Tegnell varnar för ny våg i Europa

Nästa vecka återgår många européer till jobbet efter en längre helgledighet, vilket riskerar att ge bränsle åt smittspridningen, varnar myndigheterna i flera länder.