Johanna Häggblom

Johanna Häggblom

Reporter

Senast publicerade artiklar

23.8.2019

De bytte 35 kvadrat i innerstan mot en herrgårdsdröm i Insjöfinland – statsvetaren mustar nu äpplen på heltid

Planen var att köpa ett fritidsboende. Men herrgården i Sastamala i Birkaland tog Karin Ringbom och Wilhelm von Nandelstadh med storm och i dag, ett år efter köpet, har Ringbom lämnat riksdagen och blivit äppelföretagare på heltid. – Folk gör galnare saker. Man måste bara våga, säger hon.

Premium

18.8.2019

Hur bli en bra ledare? Maria och Essi söker svaret i en ny podcast

Maria Wasastjerna och Essi Weseri har alltid varit karriärdrivna och sparrat varandra i allt från att löneförhandla till att byta jobb. Nu möter de Finlands mest framgångsrika ledare i en ny podcast.

Premium

6.8.2019

Förare körde åt fel håll på Ring I:an – motorcyklist omkom

Polisen utreder en märklig dödsolycka på Ring I där en personbil krockade med en motorcykel sent på måndagskvällen. Motorcyklisten avled av sina skador.

1.8.2019

Många ringde tandvården i Helsingfors – staden stängde tidsbeställningstjänsten

Många stadsbor har haft svårt att få tid till tandvården i huvudstadsregionen. I Helsingfors är telefontjänsten så överbelastad att staden varit tvungen att stänga bokningen.

Premium

26.7.2019

Norrmännen tog hem Guldpokalen

Guldpokalstävlingarna i 5,5-metersklassen avgjordes på fredagen. Det är norska Kristian Nergaard med besättning som får ta hem trofén efter en spännande avgörande duell.

26.7.2019

32-åringen bar olovlig pistol - häktades misstänkt för skottlossningen i Kampen

Helsingfors tingsrätt har häktat den 32-åriga mannen som avfyrade flera skott i centrala Helsingfors i tisdags. Mannen misstänks för tre mordförsök och olovligt innehav av skjutvapen.

26.7.2019

100-årsjubileum: "Ska man vinna något, ska man vinna Guldpokalen"

Den prestigefyllda tävlingen om Guldpokalen, ett av idrottsvärldens äldsta vandringspris, avgörs i dag på vattnen utanför Helsingfors. Det här är trofén alla seglare i 5,5-metersklassen vill ha i sitt prisskåp.

Premium

24.7.2019

Så minns vännerna Claes Andersson: "Den nordiska vänstern har förlorat en av sina största profiler"

Claes Andersson har verkat i ett brett spektrum - både politiskt och kulturellt. Så här minns tidigare kolleger och vänner honom.

23.7.2019

Svår vindsbrand på Eriksgatan i Kampen – "Vi tvingades riva bort hela taket"

Räddningsverket bekämpade en svåråtkomlig vindsbrand på Eriksgatan i centrala Helsingfors på tisdagskvällen. Inga personer kom till skada i branden.

3.7.2019

De sov femton minuter i sträck – nattvaket gisslar allt fler föräldrar

Upp till 40 procent av finländska småbarnsföräldrar lider av sömproblem då deras spädbarn inte sover om nätterna. Det visar en färsk undersökning av THL. – Folk vet inte längre vad som är normalt med barns sovande, och de lämnas väldigt ensamma med sina problem, säger barnsömnkonsulten Maria Österberg.

Premium

26.6.2019

Regeringen funderar på att höja partistödet

En höjning av partistödet diskuterades i samband med regeringsförhandlingarna, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.

Premium

25.6.2019

Ingen vill erkänna oljeutsläppet – "Vi har ringat in den misstänkta"

Ingen har ännu tagit på sig skulden för oljeutsläppet vid fyren Finlands lejon i torsdags. Men utredarna tror sig veta vem som ligger bakom. – Vi har några goda kandidater, nu väntar vi på bevis, säger undersökningsledaren, kaptenlöjtnant Jari Nieminen.

25.6.2019

Efter en torr månad med sällsynt lite regn – nu kommer syndafloden

Hela juni månad har bjudit på ytterst lite regn. Naturen törstar. Men nu kommer det rejält, allt på en gång.

23.6.2019

Båt sjönk i Vasa skärgård – en simmade till en holme, fyra räddade sig till närmaste sten

I de flesta av helgens sjöräddningsuppdrag har det räckt med att fylla på bränsle i fritidsbåtar eller bogserat iland båtar med motorstopp. Men nattens incident i Sundom skärgård i Vasa bjöd på lite mer dramatik.

23.6.2019

Läs söndags-HBL digitalt: Exklusiv intervju med Anne Berner

Anne Berner gick med i politiken för att hon upplevde sig ha något att ge. Att hon skulle få så mycket stryk för sina idéer hade hon inte räknat med. – Det har funnits stunder av förtvivlan, säger hon i dagens HBL-intervju.

21.6.2019

Hur varmt och algfritt är vattnet vid din strand? Se vår karta över läget just nu

Inga blågröna alger har ännu upptäckts vid stränderna i huvudstadsregionen. I hela landet är vattnet väldigt badvänligt just nu.

21.6.2019

Oljan utanför Utö har samlats upp – "Det är ett sällsynt stort utsläpp"

Gränsbevakningen och marinen bekämpade fartygsutsläppet vid fyren Finlands lejon i över ett dygn. Saneringsarbetet blev klart på fredagskvällen. – Nu letar vi efter orsaken, det kan ta flera veckor innan vi hittat den ansvariga, säger kommendörkapten Mikko Hirvi.

14.6.2019

Grundaren Taxell: Det har alltid stormat kring Magma

Tankesmedjan Magma "blev inte vad man tänkt sig". – Som vem har tänkt? Den som tänkt något får gärna berätta vad den tänkte, säger en av grundande medlemmarna, Christoffer Taxell och försvarar både Magmas existens och finansiering: Också det tråkiga, som strukturer, måste få pengar.

Premium

11.6.2019

Två tankesmedjor behövs - men miljonerna måste motiveras

Tankesmedjan Magma lyfter miljonbelopp, medan Agenda får nöja sig med betydligt mindre, delvis på grund av sin koppling till SFP. De finlandssvenska stiftelserna har inget emot att stödja båda. – Tankesmedjor behövs, men hur mäter man nyttan av dem? säger Konstsamfundets Gunvor Kronman.

Premium

11.6.2019

Han är Li Anderssons nya pojkvän

Vänsterförbundets färska undervisningsminister Li Andersson avslöjar att hon sällskapar med ett ishockeyproffs.

Premium

7.6.2019

De här orden är svårast för finnar som lär sig svenska

Även finskspråkiga med avancerade färdigheter i svenska kan ha svårt med uttalet. – Det finns inget tydligt samband mellan färdighetsnivå och uttalsfel, säger Maria Kautonen, som i dag disputerar om finlandssvenskt uttal hos finskspråkiga.

Premium

7.6.2019

Konstsamfundet köper hela Glaspalatset

Amos Rex-ägaren, Föreningen Konstsamfundet, tar över hela Glaspalatset. – Vårt mål är att göra Glaspalatset till en ännu viktigare mötesplats för konst och stadskultur, säger Konstsamfundets vd Stefan Björkman.

1.6.2019

Första kvinnan på posten – Kira Ertman ska leda landets största svenska församling

Landets största svenskspråkiga församling leds nu av en ung kvinna. – Det känns otroligt fint, säger Kira Ertman som skriver historia genom att vara den första kvinnliga kyrkoherden i Esbo svenska församling.

Premium

27.5.2019

50 000 firade hockeyguldet med guldhjältarna i parken

"Mörkö! Mörkö!" Det gick inte att ta miste om vem publiken allra helst ville ha på scen. Och när lagkaptenen Marko Anttila väl gjorde entré dök han in i en kaskad av fyrverkerier, hurrarop och sprutande konfetti.

27.5.2019

Nattlig folkfest på stan: Gulddopp, fyrverkerier och trumpetsång!

Då VM-guldet var ett faktum forsade strömmen av guldfirare till Salutorget. – I åtta år har vi väntat! ropade hockeyfansen som intog Helsingfors gator fram till småtimmarna.

26.5.2019

Världen i byn höll på att svämma över - arrangörerna tog till gaffeltruck

Evenemanget Världen i byn lockade över 30 000 besökare på lördagen. Söndagens stora dragplåster fick uppträda framför ett hav av paraplyer.

24.5.2019

De unga fick valdeltagandet att stiga i riksdagsvalet – Professor: Äntligen!

Valdeltagandet bland 18-24-åringar ökade markant i årets riksdagsval, visar Statistikcentralens färska rapport. – Handlar den traditionella valdemokratin äntligen om frågor som berör ungdomar? säger professor Åsa von Schoultz.

24.5.2019

Svenska medier om katastrofen i Kosice: Ett rättvist fiasko

De svenska tigrarna kommer att äta upp de tandlösa lejonen, skrev Aftonbladets Mats Wennerholm strax innan matchen började. Några timmar senare var fiaskot ett faktum.

23.5.2019

Fem månader till öppning – undvik att köra i Böle i sommar

Spårvagnstrafiken över Bölebron avbryts över sommaren. Även bilisterna får bereda sig på nya trafikarrangemang. I oktober öppnar Tripla.

17.5.2019

Sista dagen i bokbussen för Uffe – "Du är så hurja kiva!"

Blommor, kort och teckningar fyller förarhytten då Uffe Johansson, 64, kör sitt sista dagspass efter 15 år i biblioteksbussen. Det är många som vill tacka: "Njut av pensionen, du har gjort ditt för stadens barn!"

Premium

16.5.2019

Lovisavikens skola firade taklagsöl: ”Det blir ljust och trevligt med trä!”

Lovisavikens skola tar form under en enorm takpresenning. Arbetet har framskridit så långt att man på onsdagen kunde fira taklagsöl i den nästan färdiga C-delen. – Skolan är en jättestor sak för Lovisa, säger rektor Petra Paakkanen.

Premium

14.5.2019

Drömmen på 142 fot sjösatt – tryggt just nu för Jakobstadsvarvet

Det har varit goda år för Baltic Yachts i Jakobstad som nu kan stoltsera med tre nya lyxjakter som har blivit sjösatta under maj månad. Det firades på Alholmskajen på tisdagen.

Premium

9.5.2019

"82-åriga Anja Lindén: Europa handlar om att hålla ihop"

– Vi som har vuxit upp med EU tycker kanske det är självklart, men så är det inte. Se bara på brexit och det låga valdeltagandet. Vi måste jobba för den här gemenskapen, säger 32-åriga Annakaisa Tikkinen.

Premium

6.5.2019

Pojkars vapen ledde till stort polispådrag med pansarfordon i Ekenäs

Polisen ryckte ut med sex patruller och ett pansarfordon efter att några pojkar lekt med ett air soft-vapen i centrum av Ekenäs. Polisen varnar nu föräldrar och barn för att leka med vapen.

Premium

29.4.2019

Kanadensiska Derek har jobb och flickvän i Finland – nu blir han utvisad

Han kom till Finland för att bo med sin finländska flickvän. Jobb hittade han på Savijärvi gård i Sibbo, där man genast ville anställa honom. Men myndigheterna satte stopp. Nu har Derek Boyd trettio dagar på sig att lämna landet.

Premium

24.4.2019

"Snabbt upp och snabbt ner – höga förväntningar på Borgbackens nya attraktion"

Borgbacken öppnar på fredag, men sommarens stora dragplåster behöver ännu testköras i några månader innan den kan tas i bruk.

Premium

19.4.2019

Ny träningsmodell ger juniorerna tid också för familjen

Om barnens hobbyer sker direkt efter skolan får familjerna mer tid tillsammans på kvällarna. Hallturerna är billigare och ingen behöver sitta ensam hemma framför tv:n. Så resonerar Pasi Riikonen som infört en ny träningsmodell för fotbollsjuniorer.

Premium

17.4.2019

En grön linje från öst till väst – så här röstade man vid metron

Sannfinländarna får stöd i Helsingfors östra stadsdelar, medan Samlingspartiet och De gröna samlar flest röster längs stationerna väster om centrum. HBL åkte längs metrolinjen för att tala valresultat och väljarbeteende.

16.4.2019

Kim Berg lämnar stadsstyrelsen och ger sig in i rikspolitiken

Vasas stadsstyrelseordförande Kim Berg (SDP) hör till de nyinvalda i riksdagen från Österbotten.

15.4.2019

Historiskt många kvinnor invalda i riksdagen – "Kvinnorna förlorade mest på regeringens politik"

Med 92 invalda kvinnor kan den nya riksdagen stoltsera med det genom tiderna högsta antalet kvinnliga ledamöter. – Ett uppmuntrande resultat, säger genusforskaren Johanna Kantola.

13.4.2019

"Färre skaffar barn sedan BB stängde"

En orsak till att nativiteten har sjunkit så drastiskt de senaste tio åren kan vara nerläggningen av de små förlossningsenheterna, funderar barnmorskan Agneta Westerlund i Raseborg.

Premium

9.4.2019

Svårt välja namn på Viking Lines fartyg: "Rödluvan låter lite vintrigt"

HBL:s läsare föreslår att Viking Lines nya fartyg ska heta Vega, Kelly eller Petronella. – Namnet får gärna ha glimten i ögat, säger projektansvariga Gustaf Eklund.

Premium

9.4.2019

Barnmorska i Ekenäs: "Färre skaffar barn sedan BB stängde"

En orsak till att nativiteten har sjunkit så drastiskt de senaste tio åren kan vara nerläggningen av små förlossningsenheter, funderar barnmorskan Agneta Westerlund i Raseborg.

7.4.2019

Utan BB krymper arbetsbilden: "Vår kompetens tas ifrån oss"

För två och ett halvt år sedan såg Satu Klockars nyfödda bebisar varje dag. Som vikarierande överläkare på förlossningsavdelningen på Borgå sjukhus trivdes hon med det varierande och utmanande skiftarbetet. Sedan stängde BB – och barnavdelningen.

Premium

5.4.2019

2000 fler sommarjobb i Esbo nästa år

Esbo stads sommarsedlar gick åt som smör i solsken. Nu vill staden tredubbla antalet nästa år.

Premium

5.4.2019

Wau-klubbarna i Esbo fortsätter trots konkursen

Alla de konkursdrabbade Wau-klubbarna i Esbo får fortsätta hela våren.

Premium

2.4.2019

Åklagaren: Brother Christmas samlade in pengar utan tillstånd

Ari Koponen, mer känd som Brother Christmas, åtalas för två penninginsamlingsbrott – men frias samtidigt för grovt bokföringsbrott.

27.3.2019

Muminsläkting står bakom de nya trollen i postlådan – Mårran favorit

Posten lanserar nya frimärken med muminmotiv, designade av Tove Janssons egen släkting.

Premium

27.3.2019

Här kommer mördarfästingen – den snabba och aggressiva arten har anlänt till Finland

En ny fästingart har observerats i Finland, skriver Ilta-Sanomat. Den här jätten kan bli upp till två centimeter lång då den är blodfylld och känna doften av en människa på nio meters avstånd.

Premium

26.3.2019

Lotsen till norsk tidning: Adrenalinnivån var hög på kommandobryggan

Kryssningsfartyget Viking Sky skulle ha klarat sig förbi stormen, men det var motorhaveriet som gjorde situationen så dramatisk. – Vi var så nära grund, säger lotsen Inge Lockert till lokaltidningen vol.no.