Johan Kvarnström

Johan Kvarnström

är riksdagsledamot (SDP).

Senast publicerade artiklar

19.3.2021

I dag: Hoppet lever – trots allt

Tänk om alla bara kunde enas om att samtidigt minimera fysiska kontakter en tid.

Premium

12.2.2021

I dag: Alla vinner då trafiken blir renare

Ur trafikantens perspektiv är framtiden fördelaktig.

Premium

8.1.2021

I dag: Ju tidigare unga får hjälp desto bättre

Att "dagens unga mår dåligt" är ett förenklat påstående.

Premium

4.12.2020

I dag: Dessa tider kräver ansvar av oss alla

Jag förstår att många finner det orättvist med samma regler för hela Nyland. Dessvärre är det nödvändigt.

Premium

30.10.2020

I dag: Integriteten ska skyddas starkare

Utpressarna ska inte få en cent, de ska få straff enligt lagen.

Premium

12.6.2020

I dag: Dramatik så det räcker och blir över

Ibland går jag också in på Twitter, väl medveten om att det inte är bra för välbefinnandet.

Premium

8.5.2020

I dag: Ekenäs är inte glesbygd

Det går att få mer personlig bankservice i hjärtat av Ekenäs än vad fallet är i Helsingfors.

Premium

3.4.2020

I dag: Tänk på tiden efter corona

Efter krisen är det också tid att se över beredskapslagen.

Premium

24.1.2020

I dag: Vi måste tala om populismen

I populism finns en inneboende önskan om en mer lättbegriplig och mindre komplex värld.

Premium

20.12.2019

I dag: Västnylands finaste julklapp

Vi kan glädjas då drygt 60 miljoner euro går till Hangö-Hyvingebanans elektrifiering; ett efterlängtat och vettigt projekt.

Premium

15.11.2019

I dag: Får en politiker ha tid för sin familj?

Makt koncentrerar sig för mycket i dagens läge, de som redan har många bollar i luften erbjuds fler.

Premium

11.10.2019

I dag: Demokratin behöver dig

Jag är ändå övertygad om att precis alla, och hela landet, skulle förlora stort om partierna – ett av demokratins starkaste fundament – försvann.

Premium

15.2.2017

Flyktingdemonstrationen trotsar två former av kyla

Tälten måste tas ned och elden släckas utanför Kiasma där demonstrationen för irakiska asylsökande pågått sedan fredag kväll. Demonstranterna tänker ändå fortsätta trotsa kylan och hålla en låga av hopp i liv tills regeringspartierna lyssnar.

12.2.2017

Mira, 5 månader, får inte stanna i Finland – utvisas med sin gravida mamma trots att pappan har uppehållstillstånd

Nooralhooda Al-Janabi, 20 år, och hennes dotter Mira, 5 månader, nekas uppehållstillstånd trots att maken och fadern Qahtan Ghawi Hussein, 33 år, får stanna. Migrationsverket uppger i beslutet att äktenskap och gemensamt barn med en i Finland bosatt person inte är tillräckliga skäl för uppehållstillstånd. Att Al-Janabis hem i Irak beskjutits och Nooralhooda utsatts för kidnappningsförsök påverkar inte heller beslutet.

8.2.2017

Tammenmaa om jävsanklagelser: Ett sorgligt angrepp mot finlandssvenskar

Corinna Tammenmaa (SFP) och Mats Nylund (SFP) kopplas i Suomen Kuvalehti samman med påstådda oegentligheter kring ett stenbrott i Kyrkslätt. Detta trots att rättslärda avfärdar beskyllningarna om jäv och politiker över partigränserna säger att förtroendet inte har skadats.

7.2.2017

E-lånen ökar kraftigt – främst böcker och tidningar på frammarsch

I fjol gjordes över 375 000 fler e-tidningslån än året innan från huvudstadsregionens nätbibliotek Helmet som nu är störst i Norden.

5.2.2017

"Astrid Thors diskriminerades" – Regeringen krävs på förklaring

Varför valdes inte Astrid Thors till jämställdhetsombudsman? Hon är klart mer kompetent än Jukka Maarianvaara som fick jobbet, säger Stefan Wallin. Han undrar om Thors åsidosattes på grund av sin politiska hemvist, sitt modersmål eller sitt kön.

2.2.2017

Göran Persson tror Trump blir avsatt – “Han gör America small again”

Sveriges före detta statsminister Göran Persson tror att Donald Trump blir avsatt från presidentposten i USA innan fyraårsperioden är över.– Den här mannen, ”he will make America small, again”. Och det kommer inte att tillåtas, säger Persson till Dagens Nyheter.

1.2.2017

Biblioteken blir allt viktigare – både lånen och besöken ökade i fjol

Biblioteken i Helsingfors upplevde ett uppsving i både lån och besök i fjol. Livligast var det på Bibliotek 10 som hade över en halv miljon besök.– Ungefär varannan besökare lånar någonting, säger biblioteksdirektör Tuula Haavisto.

30.1.2017

Antalet farliga produkter sköt i höjden i fjol – mest brister i ledbelysningar och balansskotrar

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) drog i fjol in ungefär 240 produkter som var farliga eller i strid med säkerhetskraven. Året innan var motsvarande antal 158.

28.1.2017

"Vita ville tiga ihjäl hämnden – röda ville förklara sig"

"Vi rensade bort de röda från bygderna." Det är allt en man från vita sidan skriver om arkebuseringarna i sina opublicerade memoarer från mellankrigstiden. Motsvarande röda skrifter skriker efter en plats för grymheterna i den officiella historieskrivningen. I en ny avhandling analyseras bägge sidors självbiografiska texter från åren 1918–1937 för första gången sida vid sida.

27.1.2017

Frustrerade jurister fick nog av våld mot kvinnor – lämnade in besvär mot Finland

Tre jurister anser att Finland upprepade gånger brutit mot FN-avtal om att stoppa våld mot kvinnor. Deras besvär till kvinnokonventionens kommitté gäller ett fall där en man mördade familjens barn och mor efter flera år av våld som myndigheterna kände till.

26.1.2017

Frustrerade jurister fick nog – lämnade in besvär mot Finland

Tre jurister anser att Finland upprepade gånger brutit mot FN-avtal om att stoppa våld mot kvinnor. Deras besvär till kvinnokonventionens kommitté gäller ett fall där en man mördade familjens barn och mor efter flera år av våld som myndigheterna kände till.

26.1.2017

Amnesty: Stort samhällsproblem att våld mot kvinnor ses som marginellt fenomen

För svag politisk medvetenhet om problemet och för dålig statistikföring är ett par av de brister Amnesty listar i en ny kommunrapport om våld mot kvinnor i Finland.– Det sker förbättringar, men för långsamt, säger våldsforskaren Satu Lidman.

26.1.2017

De sitter hela dagen och väntar på Marcus och Martinus

Ett gäng unga tjejer beklagar att de skolkar i dag, men anser att en träff med Marcus och Martinus inför popduons biopremiär är värd mer än en skoldag.

24.1.2017

Skinktricket lyckades – insamlat fett ger bränsle nog att köra fyra varv runt jorden

Återvinningsprojektet Skinktricket blev en succé. 40 000 hushåll donerade julskinksfett som nu ska bli 10 000 liter bränsle och en fin summa i välgörenhet.

24.1.2017

Finska motståndsrörelsen säljer moraknivar och Mumin-schampo i samarbete med Kärkkäinen

Varuhuskedjan Kärkkäinens nynazistiska band är inte klippta, enligt Iltalehti. Tvärtom säljer finska motståndsrörelsen och Kärkkäinen identiska varor, identiskt avbildade i webbutikerna.

24.1.2017

Frågor om Trump blir frågor om oss själva

Trumpfrossan i nyhetsflödet väcker en uppsjö av frågor, exempelvis vad det innebär att den fria världens ledare avfärdar seriös nyhetsbevakning som fejknyheter och tar till termen "alternativa fakta"? HBL riktar ett frågekluster till en statsvetare, en medieforskare och en filosof.

21.1.2017

Han fångar frihetens ögonblick på film

Tiden är dokumentärfilmarens bästa vän, säger Magnus Gertten. Det hindrar honom inte från att ta sig an högaktuella ämnen. En parallell han drar från krigsflyktingar 1945 till dagens flyktingkris väcker debatt på filmfestivaler och får honom att gräva djupare i frågan.

20.1.2017

Polisen: De misstänkta för Sibbomisshandeln är 12-14 år gamla

Polisen har identifierat alla sex som är misstänkta för att ha misshandlat en 15-åring på en skolgård Sibbo, skriver Helsingin Sanomat. I och med att de är under 15 år kan ärendet inte gå vidare till åklagare. I stället ska barnskyddet kopplas in.

20.1.2017

Han fångar frihetens ögonblick på film

Tiden är dokumentärfilmarens bästa vän, säger Magnus Gertten. Det hindrar honom inte från att ta sig an högaktuella ämnen. En parallell han drar från krigsflyktingar 1945 till dagens flyktingkris väcker debatt på filmfestivaler och får honom att gräva djupare i frågan.

19.1.2017

Museiverket öppnar bildbank – sök bland 100 000 bilder

Museiverkets bildsamling har publicerat en gedigen samling fotografier som alla får använda via tjänsten finna.fi.

19.1.2017

Polisen fångade misstänkt trippelrånare

Polisen har lyckats gripa en man som är misstänkt för tre rån i Hertonäs. Det var just där de fann honom på onsdag kväll.

16.1.2017

Svenskspråkiga skolor står utanför medievecka – det mesta går på finska

Intresset för Mediekunskapsveckan växer starkt, men väldigt få svenskspråkiga skolor och daghem deltar. Arrangörerna är medvetna om saken och lovar mer information på svenska framöver.

16.1.2017

"Den kritiska ribban måste höjas"

Storsatsningarna på mediefostran är anmärkningsvärt olika på finska och svenska, men det är aktivitet i vardagen som avgör. Det säger Joakim Bonns, HBL:s affärsutvecklare med fokus på unga och bildning, tidigare lärare som arbetat många år med projektet Tidningen i skolan.

15.1.2017

Äldsta sonen Sipilä är syskonskarans affärsman

I diskussionen om statsministern och jävsproblematiken refereras ofta till hans barn. Men vilka är de? Familjens stora företagare Mikko Sipilä skäller på medierna och vill inte ge kommentarer, förutom till Centerns tidning Suomenmaa.

13.1.2017

Hitten från Tölö fick 130 miljoner visningar – innan videon släpptes

En dag 2014 satt Axel Thesleff hemma i Helsingfors och experimenterade med samplingar av indisk musik. Resultatet blev Bad Karma, den kanske största aktuella finländska hitten på Youtube. På fredag eftermiddag släpptes den officiella musikvideon.

11.1.2017

Expert till HS: Risk för radikalisering bland papperslösa

Radikalisering och kriminalitet kan bli följderna av hur Finland behandlar asylsökande som fått ett slutligt avslag, enligt Helsingfors Diakonissanstalts expert Marja Pentikäinen.

10.1.2017

Expert: “Sipilä agerar moraliskt kortsiktigt”

Statsministern verkar tro att det han gör har bara en konsekvens som kan mätas juridiskt. Han missar känslan för rättvisa, säger forskaren Henrika Franck som specialiserat sig på ekonomi och etik.

9.1.2017

Svenska tidningar konfronterade män som laddat ned barnvåldtäkter – "Mitt liv skulle vara slut om folk fick veta"

En ungdomsledare i kyrkan, en mellanchef på ett stort börsnoterat bolag och en journalist finns bland de personer som laddat ner sexuella övergrepp mot barn – och nu konfronterats av Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

9.1.2017

Appar utmanar kort och kontanter

Mobila betalningar lockar med snabbhet och smidighet. Över fem miljoner svenskar använder Swish medan en halv miljon finländare laddat ner Mobilepay. Fenomenet förväntas explodera även här då realtidsöverföringar blir möjliga i vår.

9.1.2017

NY BLOGG: Okrypterat – din guide i datasäkerhetens djungel

Forskaren Linus Nyman skakar av sig den akademiska språkdräkten för att blogga om datasäkerhet och sekretess på ett sätt som vi alla kan ha nytta av i vardagen.

3.1.2017

Lunginflammation som barn kan ge karies som vuxen

Ny forskning visar att luftvägsinfektioner i barndomen ökar risken för hål i tänderna som vuxen. En möjlig följd är fler kontrollbesök för denna grupp.

3.1.2017

Frankrikeresenärer uppmanas vara försiktiga

Enligt utrikesministeriet bör den som reser till Frankrike iaktta särskild försiktighet på grund av terrorhoten.

2.1.2017

Turismen lider i terrorns Turkiet

Turkiet har varit finländarnas tredje populäraste resmål de senaste åren, men terrorattackerna avskräcker allt fler.

17.10.2016

Kyrkslätts investeringar tar fart

EKONOMI Kyrkslätts budgetförslag för 2017 omfattar som väntat rekordstora investeringar som enligt ekonomiplanen ska fortsätta skjuta i höjden 2018-2019.

3.10.2016

Österbybor varnar för antastare – polisen behöver mer information

En äldre man uppges smygfotografera barn och bete sig hotfullt om kvällarna vid Österby skola. Polisen kallades till platsen i fredags och ska börja patrullera mer i området.

27.9.2016

Raseborg inrättar ett invandrarråd

Gröna fullmäktigegruppens motion om bildande av ett invadrarråd godkändes på måndagens fullmäktigemöte.