Johan Ekman

Johan Ekman

Frilansjournalist

Senast publicerade artiklar

20.9.2021

Bakgrund: Radikal höger på frammarsch i Italien

En solig dag i oktober 2019 på piazza San Giovanni i Rom slår den italienska högerns nyaste stjärna igenom på allvar. ”Jag heter Giorgia. Jag är en kvinna, jag är en mor, jag är italienare och jag är kristen – och det ska ni inte ta ifrån mig”, dundrar hon inför en fullspäckad piazza. Det är inte första gången hon använder just den frasen. Men den här gången sprids orden, riktade mot en regering som hon säger företräder den liberala vänstern, likt en löpeld genom hela Italien.

16.12.2018

Essä: Turners sol skiner

Den brittiska konstnären J. M. W. Turners målningar badar i ett varmt, gyllene sken som fungerar bättre än någon dagsljuslampa. Men finns det alls någon hare på den berömda målningen med lokomotivet?

1.7.2018

Essä: Ett långt farväl – hur britterna gled mot brexit

För två år sedan röstade britterna för att lämna EU. Många gnuggade sig i ögonen och frågade sig hur det europeiska projektet hamnade här – och varför? Men på andra sidan Engelska kanalen har känslorna för Europa aldrig varit speciellt varma, skriver Johan Ekman i sin essä.

9.5.2018

Impuls: Europadag i identitetskrisens tecken

Idén om Europa är allt oftare artikulerad i termer av vad som inte är möjligt framför det som är möjligt, skriver Johan Ekman.

16.3.2018

Impuls: Flyktingar på Finchleystrasse

Europas mörka arv påminner oss om att ett rationellt samhälle kännetecknas av dess vilja att komma till undsättning för dem som tvingas fly, skriver Johan Ekman.

22.2.2018

Impuls: Grappa och vardagsfascism

Så fort nigerianen gått ut knycklade chefen ihop hans arbetsansökan och kastade den i papperskorgen – Johan Ekman skriver om Italiens fascistiska tradition.

9.1.2018

Impuls: Oxveckor och folkhemsminnen

Inled det nya året med att reflektera över folkhemmets guldålder, rekommenderar Johan Ekman.

17.11.2017

Bakgrund: Ger visstidsjobb individen möjlighet till större frihet och ekonomisk tillväxt?

Uber, Foodora, Deliveroo. För vissa representerar företagen förknippade med den ekonomi som präglas av visstidsjobb en möjlighet till ekonomisk tillväxt och större frihet för individen. För andra är de synonyma med osäkerhet och lägre löner. Men vad handlar debatten om i grunden? Är det verkligen en helt ny fråga vi talar om?

12.10.2017

150 år senare – kapitalet återvänder

Efter att i flera omgångar ha dödförklarats, inte minst i samband med Sovjetunionens och realsocialismens kollaps, är Karl Marx åter aktuell. Det har nu gått 150 år sedan hans magnum opus Kapitalet publicerades för första gången, och världsledande intellektuella debatterar dess relevans.

26.9.2017

Italienska politiker rider på flyktingvågen

Invandringsfrågan har varit lika brännhet som den italienska solen under sommarmånaderna. I den politiska kampen inför parlamentsvalet nästa år passar högeroppositionen ideligen på att utnyttja fördomarna mot utlänningar i sina försök att rucka den sittande regeringen. Anledningen är uppenbar: Italien har fått ta emot den allra största delen av strömmen flyktingar över Medelhavet hittills i år.

5.7.2017

Impuls: Peyton Place på sommarstugan

Sexet upprör inte längre i 50-talsbästsäljaren Peyton Place. Småstadens maktstrukturer däremot känns både aktuella och chockerande, konstaterar kolumnisten som fyndar i sommarstugans bokhylla. Och vem skall man rådfråga när världen ter sig vansinnig?

18.6.2017

Facklitteratur: Maktens obönhörliga järnbur

Den politiskt intresserade ska absolut läsa den grekiska före detta finansministerns och akademikern Yanis Varoufakis memoarer, skriver Johan Ekman i sin recension.

19.5.2017

Impuls: Nere för räkning i City of London

Emmanuel Macrons och Theresa Mays utmaning är att inte ertappas som kejsare utan kläder, skriver Johan Ekman.

29.9.2016

Impuls: Okunskap, teknokrater och ytterhöger

Avregleringens språk är ofta teknokratiskt och deterministiskt, skriver Johan Ekman.