Jesper von Hertzen

frilansjournalist

Senast publicerade artiklar

14.9.2018

Ett skräp i taget mot en renare värld – på lördag ordnas global städdag

I morgon arrangeras den globala städdagen World Cleanup Day. Men det är bara ett steg mot en renare värld, säger Simo Koskinen som är projektledare i Finland.

1.8.2018

Rodden satte Sulkava på kartan

Sydsavolaxiska Sulkava är känt för åtminstone en sak: roddtävlingen Sulkavan Suursoudut. Tävlingen lockar varje år tusentals hugade roddare till denna lilla pärla till kommun i hjärtat av vårt lands största och mest berömda sjö Saimen.

25.7.2018

God sjaslik nära ryska gränsen

Till skillnad från många andra små kommuner torde Tohmajärvi, 19 kilometer från ryska gränsen, inte vara helt okänd. Sångerskan Katri Helena och den legendariske spjutkastaren Seppo Räty kommer härifrån, men dem ser jag inte under mitt besök.

18.7.2018

Israel har hittat till lilla Kaavi

Genomsnittshelsingforsaren kan knappast placera Kaavi på Finlandskartan. Men den som läste sin Hbl i juli 2016 kommer kanske ihåg den savolaxiska kommunen: några israeliska investerare ska bygga en ekologisk stugby i Kaavi.

11.7.2018

Sommarrundan del 2: Keitele: Keitele är företagarvänlighet och sågindustri

Keitele i Norra Savolax valdes både 2014 och 2016 till Finlands mest företagarvänliga kommun. En eftermiddag i Keitele bjuder på både sorg och glädje.

8.7.2018

Sri Lankas högland upptäcks bäst på räls

Sri Lanka erbjuder ett förhållandevis litet och kompakt resepaket. Landet är idealiskt att resa runt i. Resorna mellan de ändlösa stränderna och höglandet i öns mitt är en upplevelse i sig.

4.7.2018

Sommarrundan del 1: "I Hankasalmi är alla jättetrevliga"

Glada människor och flitig kommers är det första intrycket av Hankasalmi. Vi är jättetrevliga här, säger Maija Nousiainen som förestår loppmarknaden Aseman Kirppari.

11.2.2018

På fyra hjul i Mallorcas vackra berg

Myten om Mallorca som en pinsam turistfälla är starkt överdriven. Åtminstone utanför turistsäsongen när vägarna längs den spanska öns norra kust mer eller mindre är reserverade just för dig.

4.2.2018

FM-guld mellanmål för Finlands suveräna mixedpar

Om man på statens tipsbolag hade kunnat slå vad om vilket par som vinner FM-guld i mixeddubbel i badminton, hade oddsen för att Anton Kaisti och Jenny Nyström vinner varit extremt låga. Och det gick precis som väntat, paret vann sin sjätte gemensamma FM-titel.

2.2.2018

Målet: Fyra blåvita spelare i OS i Tokyo

Finland har haft minst en badmintonspelare i varje OS sedan grenen fick OS-status i Barcelona 1992. Trenden ska fortsätta också i Tokyo om två år, säger landslagets chefstränare Anu Nieminen.

2.1.2018

Burksamlaren drivs av jaktens tjusning

Visst är de nostalgiska, de gamla finländska plåtburkarna som innehållit kaffe, te eller sötsaker. Samlaren Olli Suominen är en konnässör på sitt område.

26.9.2017

Förlösande HIFK-seger – men spelet övertygar inte

HIFK tog säsongens andra seger när Ässät gästade Ishallen i kväll. Publiken bjöds inte på finlir men i HIFK:s fall är det förlåtet. Tre välbehövliga seriepoäng är huvudsaken.

17.9.2017

HIFK bättre i Helsingforsderbyt

Det var målrikt så det förslår när HIFK besegrade Dicken i säsongens första Helsingforsderby i herrarnas handbollsliga. Siffrorna skrevs 33-32 till gästerna.

28.5.2017

VM-guld till Finland – och vilken idrottslig fest!

Ljudet var öronbedövande när de finländska grupperna framförde sina uppvisningar och hade publiken fått bestämma skulle OVO Team från Esbo och Minetit från Tammerfors ha delat på VM-guldet. Men domarna bestämmer och Minetit korades till världsmästare – både på senior- och på juniorsidan.

12.5.2017

Stafettkarnevalen firar med jubileumsstafett: "Här springer alla enade"

Inte heller Stafettkarnevalen har missat att Finland fyller 100 år i år. Tvärtom firar man med en stafett som går genom hela Svenskfinland. HBL fick en pratstund med Rebecca Ehrnrooth som fått äran att avsluta hela den månadslånga stafetten.

12.5.2017

Stafettkarnevalen: Fjärilar i magen och trygghet i laget

Kronohagens lågstadieskola deltar med lag i alla stafetter för lågstadier i årets Stafettkarneval. Det viktigaste är att alla som vill får vara med och att upplevelsen blir positiv.

13.4.2017

”100 kilo är lämplig uppvärmning”

Susanna Törrönen lägger sig på bänken, tar ett stadigt grepp om skivstången ovanför sitt ansikte, böjer och spänner kroppen och fokuserar allt på sin prestation. Sedan sjunker och stiger över 100 kilogram järn utan några som helst bekymmer.

2.4.2017

Sjundeå IF vann – har två matchbollar

Kampen om en biljett till semifinalen i herrarnas handbollsslutspel är stenhård: Efter gårdagens bortaseger över Dicken är det fördel Sjundeå IF som kan avgöra hemma på onsdag.

25.3.2017

GrIFK:s säsong paketerad – i Sjundeå fortsätter handbollsvåren

Sjundeå IF var det klart bättre laget i de två kvartsfinalmatcherna och avancerade till semifinal med 2-0 i segrar.

4.2.2017

Lång klar för final – i dubbel

För första gången på 17 år deltar Ville Lång inte i herrsingeln i FM. Däremot nog i både dubbel och mixeddubbel – med framgång.

3.2.2017

Airi Mikkelä vill vinna FM-guld för Östersundom IF

Airi Mikkelä och Nanna Vainio förde en ursinnig kamp om Finlands OS-plats i damsingel i Rio, en duell där Vainio som bekant drog det längre strået. På söndag lär de mötas i FM-finalen.

29.1.2017

Rallydebuten: I 170 kilometer i timmen på isiga småvägar

Högresta barrträd och vita snödrivor. Mycket mera än det hinner HBL:s utsände inte lägga märke till som ”kartläsare” under FM-seriens mediedag i Loppis.

20.11.2016

Svenska metoder ska ge bättre spelare

Hösten 2015 inledde Solvalla idrottsinstitut ett samarbete med svenska Stahre Academy. Tanken är att unga, lovande fotbollsspelare tack vare individuell träning ska kunna utvecklas till ännu bättre spelare.

20.11.2016

Laguner och vattenfall i kroatisk nationalparkspärla

Blandskogen är nästan ogenomträngligt tät, men där någonstans mellan bokträden och granarna hör man vattnet brusa med all sin kraft. Nationalparken Plitvicesjöarna är Kroatiens största och berömd för sina sjöar, laguner och vattenfall.

23.10.2016

Sparta börjar hitta formen

Sparta inledde säsongen med tre raka förluster men har, i och med gårdagens storseger över GrIFK, vänt läget till en segersvit på två matcher.

22.10.2016

Sparta börjar hitta formen

Sparta inledde säsongen med tre raka förluster men har, i och med gårdagens storseger över GrIFK, vänt läget till en segersvit på två matcher.

11.10.2016

Första, andra, tredje – såld för 94 euro!

Många har sett det på tv och programmet lär dela åsikterna: vissa gillar, andra ogillar. Hur som helst lockar Huutokauppa Palsanmäki med den karismatiska trion Aki, Heli och Markku hundratals hugade till de veckoliga auktionerna. En fredag i september även HBL.

5.10.2016

GFH - en viril 140-åring

När Gymnastikföreningen i Helsingfors grundades år 1876 såg samhället väldigt annorlunda ut – inte minst för kvinnor, som inte ansågs lämpliga för att syssla med dylika aktiviteter.

18.9.2016

Vördnadsfullt, och stiligt, men brutalt – thaiboxning är inget för de nervsvaga

Muay Thai eller thaiboxning är en kampsport som, precis som namnet säger, härstammar från Thailand. HBL följde med en thaiboxningskväll på den thailändska ön Koh Jum.

14.9.2016

Dicken vann med tio mål – Koskinens tippning hälften rätt

Handbollssäsongen rivstartade för damernas del med en match mellan de regerande finska mästarna Dicken och silverlaget HIFK. Dicken drog det längre strået med målen 29-19.

10.9.2016

Dicken och HIFK möts i första matchen – derbyrivalitet efterlyses

Herrarnas handbollsliga anno 2016-2017 kör i gång i dag med tre matcher. De två Helsingforslagen Dicken och HIFK drabbar samman genast i den första matchen.

30.7.2016

Muurinen: En poäng känns bra

HIFK bröt sin förlustsvit då laget spelade sin första match under Antti Muurinens ledning.

18.7.2016

Sandblom hoppade högst i SFIM: "Inte nöjd med resultatet"

I gårdagens SFI-mästerskap gick guldmedaljen i damernas höjdhopp till ett väntat namn: finländska rekordinnehavaren Linda Sandblom. Segern till trots var Sandblom inte särskilt nöjd med sin bedrift.

18.7.2016

Åstrands karriär sjunger på sista versen

IK Krafts sprinteräss Jonathan Åstrand har hört till rikets snabbaste män i nästan tio år. Tio år är en lång tid och småningom börjar åldern ta ut sin rätt. Den 30-årige Närpesbon var ändå klart snabbast i gårdagens 100-meterslopp i SFIM.

17.7.2016

Derbyfinal i anrika Helsinki Cup

Tölö bollplan kryllade av en massa små Cristiano Ronaldon och Leo Messin när Helsingforsklubbarna HJK och Gnistan drabbade samman i de 14-åriga pojkarnas final.

10.7.2016

Sydvästra Finlands pärlor

Regnet piskar mot vindrutan när vi inleder en två dagar lång roadtrip i sydvästra Finland. Starten går i Helsingfors medan målet och vändpunkten är västkustens stolta hamnstad Raumo med sin Unescolistade gamla stadskärna.

9.6.2016

Segrar är inte det viktigaste för Sibboflickorna i Stadi Cup

Världens största fotbollsturnering för flickor och kvinnor, Stadi Cup, pågår som bäst i Helsingfors. Sibbo-Vargarnas D-flickor har just avslutat sin tredje match i turneringen.

4.5.2016

Tamminen bakom Cocks finalserger

Det blev en väntad hemmaseger för Cocks då finalerna körde i gång.

8.4.2016

Mikkelä och Vainio jagar samma OS-plats

Racet till OS i Rio de Janeiro börjar vara på slutrakan. Airi Mikkelä och Nanna Vainio för en olidligt hård och jämn kamp om en blåvit OS-biljett till damsingeln i badminton.

16.3.2016

Röda favoriter i semifinalerna

Regerande finska mästarna Dicken får gälla som förhandsfavorit nummer ett när semifinalerna kör i gång medan Sjundeå IF ska försöka hindra HIFK att ta sig till final..

16.3.2016

Röda favoriter i semifinalerna

Regerande finska mästarna Dicken får gälla som förhandsfavorit nummer ett när semifinalerna i FM-serie kör i gång den här veckan.

11.3.2016

Hemmaplan ska hjälpa Botnia bryta guldtorkan i dag

Botnia har inte vunnit guld på 19 säsonger. På lördag ska laget försöka bryta den negativa trenden då man möter Akilles i vad tränarna lovar blir en högklassig final.

11.3.2016

Akilles vill bryta trettio års guldtorka

Akilles har inte vunnit bandyguld på 31 långa säsonger. I dag ska laget försöka bryta den negativa trenden då man möter Botnia i vad tränarna lovar blir en högklassig FM-final.

23.1.2016

Dickens segerarkitekt: ”Vi har ett mentalt övertag”

Handboll Dickens målvakt Sonja Koskinen storspelade i säsongens tredje seriederby mot HIFK. Dicken visade att man inte toppar tabellen utan orsak och vann välförtjänt med 26-21.