Jesper von Hertzen

frilansjournalist

Senast publicerade artiklar

31.1.2020

Skador, ätstörningar och mera skador – efter åtta tunga år njuter storlöftet Mathilda Lindholm av badminton igen

Efter åtta problemfyllda år njuter Mathilda Lindholm av att kunna spela igen – och vågar tro på en ljusare framtid. Lindholm var en av Finlands bästa badmintonspelare under så gott som hela 2010-talet, men ätstörningar och åtta operationer satte stopp.

25.11.2019

Finlands flaggas historia blev väggkalender för 2020

Alla vet att Finland blev självständigt 1917, men när togs den finländska flaggan i bruk? Rätt svar: 1918. Bland annat detta får man lära sig av Seglingskalendern anno 2020.

Premium

22.11.2019

Mikkelä gör en andra och sista satsning mot OS

Inför OS i Rio de Janeiro 2016 gick badmintonspelaren Airi Mikkelä en hård kamp om en OS-plats inte bara mot de utländska spelarna, utan också mot landsmaninnan Nanna Vainio. Tokyo 2020 är Mikkeläs andra och kanske sista chans, och hon tänker inte missa den.

25.10.2019

Veckans frågesport: Förenta Nationerna

I veckans frågesport uppmärksammar Jesper von Hertzen Förenta Nationerna. FN-dagen firades i torsdags.

18.10.2019

Frågesport: Andra världskrigets viktigaste händelser och årtal

Har du koll på Normandie, Pearl Harbour och Blitzen? Gör SPT:s frågesport för att ta reda på det!

18.10.2019

Veckans quiz: Andra världskrigets viktigaste händelser och årtal

Har du koll på Normandie, Pearl Harbour och Blitzen? Gör SPT:s quiz för att ta reda på det!

Premium

4.10.2019

Veckans quiz: Har du koll på VM i friidrott?

VM i friidrott pågår för tillfället i Doha i Qatar. Men var arrangerades de första världsmästerskapen och i vilka grenar har Finland vunnit medalj? Gör SPT:s quiz och ta reda på din nivå!

20.9.2019

Veckans frågesport: Dansk matkultur

Har du koll på mat och dryck i Danmark? Gör SPT:s frågesport och testa din kunskap om Gammel Dansk, Carlsberg och danska röda korvar!

6.9.2019

Veckans quiz: Hongkong

Veckans quiz av Jesper von Hertzen fokuserar på Hongkong, staden som är full av skyskrapor.

30.8.2019

Veckans quiz: Polisen i Finland

Känner du till vem som designade polisens symbol och hur många år den har på nacken? Vet du var alla finländska poliser utbildas? Gör SPT:s quiz om en viktig del av vårt samhälle, nämligen polisen!

30.8.2019

Veckans quiz: Polisen i Finland

Känner du till vem som designade polisens symbol och hur många år den har på nacken? Vet du var alla finländska poliser utbildas? Gör SPT:s quiz om en viktig del av vårt samhälle, nämligen polisen!

7.8.2019

Kepskiosken i Kottby är kioskernas pärla

I Helsingfors finns drygt tjugo funkiskiosker – i folkmun ofta kallade lippakiska, kepskiosk. Sorgligt många står och förfaller men i Kottby mår den mer än väl.

Premium

12.7.2019

Veckans frågesport: Vad kan du om kortspel?

Sommaren är en tid för sällskapsspel. Hur insatt är du i olika kortspel?

14.6.2019

Frågesport: Allt mellan himmel och jord om juni

Vad vet du om den sjätte kalendermånaden? Visste du till exempel att juni aldrig börjar på samma veckodag som någon annan månad? Dags att briljera i SPT:s quiz.

7.6.2019

Veckans quiz: VM i fotboll

VM-finalen i ishockey var den match som hade flest tittare i finsk tv-historia. Nu bjuds det på en ny bänksport, nämligen VM i fotboll. Vad kan du om mästerskapet?

7.6.2019

Frågesport: Dam-VM i fotboll

VM-finalen i ishockey var den match som hade flest tittare i finsk tv-historia. Nu bjuds det på en ny bänksport, nämligen dam-VM i fotboll. Vad kan du om mästerskapet?

6.6.2019

Stadi Cup: Fotbollsfest under gassande solsken i Helsingfors

Det är Girl Power med stort G och stort P när Stadi Cup går av stapeln i Helsingfors. På en av de soldränkta planerna i Tali möttes IIF:s och FC Viikingits D-flickor när turneringen sparkade i gång.

31.5.2019

Veckans quiz: VM-hjältarna

Ära den som äras bör! I veckans quiz gäller det att känna igen våra nya guldlejon!

31.5.2019

Veckans quiz: Hjältarna från VM

Ära till dem som äras bör! I veckans quiz gäller det att känna igen våra nya guldlejon!

25.5.2019

Regnigt och svalt på "årets bästa turnering" i Sjundeå

HIFK:s B-flickor vann över BK-46 med 9-5 i sin öppningsmatch i årets Sjundeå Cup, men större än segern är själva evenemanget. – Det här är årets bästa turnering, slår HIFK-spelarna Alina Ek och Aino Suikkanen fast.

24.5.2019

Quiz: Kända amerikanska tv-serier under 2000-talet

Har du koll på Mad Men? Har du tittat på CSI? Och hur är det med Gossip Girl? Om du är en hejare på tv-serier så är det bara att kamma hem fullpott denna vecka!

10.5.2019

Veckans quiz: Mors dag

Vill du imponera på mamma med dina kunskaper om mors dag? Gör veckans quiz.

18.3.2019

Coola killar säljer kuriosa på skön Helsingforsslang

Är du ute efter typiska finska designprylar à la Arabia och Iittala? Då är Weird Antiques definitivt inte rätt plats att börja leta.

Premium

14.9.2018

Ett skräp i taget mot en renare värld – på lördag ordnas global städdag

I morgon arrangeras den globala städdagen World Cleanup Day. Men det är bara ett steg mot en renare värld, säger Simo Koskinen som är projektledare i Finland.

1.8.2018

Rodden satte Sulkava på kartan

Sydsavolaxiska Sulkava är känt för åtminstone en sak: roddtävlingen Sulkavan Suursoudut. Tävlingen lockar varje år tusentals hugade roddare till denna lilla pärla till kommun i hjärtat av vårt lands största och mest berömda sjö Saimen.

25.7.2018

God sjaslik nära ryska gränsen

Till skillnad från många andra små kommuner torde Tohmajärvi, 19 kilometer från ryska gränsen, inte vara helt okänd. Sångerskan Katri Helena och den legendariske spjutkastaren Seppo Räty kommer härifrån, men dem ser jag inte under mitt besök.

18.7.2018

Israel har hittat till lilla Kaavi

Genomsnittshelsingforsaren kan knappast placera Kaavi på Finlandskartan. Men den som läste sin Hbl i juli 2016 kommer kanske ihåg den savolaxiska kommunen: några israeliska investerare ska bygga en ekologisk stugby i Kaavi.

11.7.2018

Sommarrundan del 2: Keitele: Keitele är företagarvänlighet och sågindustri

Keitele i Norra Savolax valdes både 2014 och 2016 till Finlands mest företagarvänliga kommun. En eftermiddag i Keitele bjuder på både sorg och glädje.

8.7.2018

Sri Lankas högland upptäcks bäst på räls

Sri Lanka erbjuder ett förhållandevis litet och kompakt resepaket. Landet är idealiskt att resa runt i. Resorna mellan de ändlösa stränderna och höglandet i öns mitt är en upplevelse i sig.

4.7.2018

Sommarrundan del 1: "I Hankasalmi är alla jättetrevliga"

Glada människor och flitig kommers är det första intrycket av Hankasalmi. Vi är jättetrevliga här, säger Maija Nousiainen som förestår loppmarknaden Aseman Kirppari.

11.2.2018

På fyra hjul i Mallorcas vackra berg

Myten om Mallorca som en pinsam turistfälla är starkt överdriven. Åtminstone utanför turistsäsongen när vägarna längs den spanska öns norra kust mer eller mindre är reserverade just för dig.

4.2.2018

FM-guld mellanmål för Finlands suveräna mixedpar

Om man på statens tipsbolag hade kunnat slå vad om vilket par som vinner FM-guld i mixeddubbel i badminton, hade oddsen för att Anton Kaisti och Jenny Nyström vinner varit extremt låga. Och det gick precis som väntat, paret vann sin sjätte gemensamma FM-titel.

2.2.2018

Målet: Fyra blåvita spelare i OS i Tokyo

Finland har haft minst en badmintonspelare i varje OS sedan grenen fick OS-status i Barcelona 1992. Trenden ska fortsätta också i Tokyo om två år, säger landslagets chefstränare Anu Nieminen.

2.1.2018

Burksamlaren drivs av jaktens tjusning

Visst är de nostalgiska, de gamla finländska plåtburkarna som innehållit kaffe, te eller sötsaker. Samlaren Olli Suominen är en konnässör på sitt område.

26.9.2017

Förlösande HIFK-seger – men spelet övertygar inte

HIFK tog säsongens andra seger när Ässät gästade Ishallen i kväll. Publiken bjöds inte på finlir men i HIFK:s fall är det förlåtet. Tre välbehövliga seriepoäng är huvudsaken.

17.9.2017

HIFK bättre i Helsingforsderbyt

Det var målrikt så det förslår när HIFK besegrade Dicken i säsongens första Helsingforsderby i herrarnas handbollsliga. Siffrorna skrevs 33-32 till gästerna.

28.5.2017

VM-guld till Finland – och vilken idrottslig fest!

Ljudet var öronbedövande när de finländska grupperna framförde sina uppvisningar och hade publiken fått bestämma skulle OVO Team från Esbo och Minetit från Tammerfors ha delat på VM-guldet. Men domarna bestämmer och Minetit korades till världsmästare – både på senior- och på juniorsidan.

12.5.2017

Stafettkarnevalen firar med jubileumsstafett: "Här springer alla enade"

Inte heller Stafettkarnevalen har missat att Finland fyller 100 år i år. Tvärtom firar man med en stafett som går genom hela Svenskfinland. HBL fick en pratstund med Rebecca Ehrnrooth som fått äran att avsluta hela den månadslånga stafetten.

12.5.2017

Stafettkarnevalen: Fjärilar i magen och trygghet i laget

Kronohagens lågstadieskola deltar med lag i alla stafetter för lågstadier i årets Stafettkarneval. Det viktigaste är att alla som vill får vara med och att upplevelsen blir positiv.

13.4.2017

”100 kilo är lämplig uppvärmning”

Susanna Törrönen lägger sig på bänken, tar ett stadigt grepp om skivstången ovanför sitt ansikte, böjer och spänner kroppen och fokuserar allt på sin prestation. Sedan sjunker och stiger över 100 kilogram järn utan några som helst bekymmer.

2.4.2017

Sjundeå IF vann – har två matchbollar

Kampen om en biljett till semifinalen i herrarnas handbollsslutspel är stenhård: Efter gårdagens bortaseger över Dicken är det fördel Sjundeå IF som kan avgöra hemma på onsdag.

25.3.2017

GrIFK:s säsong paketerad – i Sjundeå fortsätter handbollsvåren

Sjundeå IF var det klart bättre laget i de två kvartsfinalmatcherna och avancerade till semifinal med 2-0 i segrar.

4.2.2017

Lång klar för final – i dubbel

För första gången på 17 år deltar Ville Lång inte i herrsingeln i FM. Däremot nog i både dubbel och mixeddubbel – med framgång.

3.2.2017

Airi Mikkelä vill vinna FM-guld för Östersundom IF

Airi Mikkelä och Nanna Vainio förde en ursinnig kamp om Finlands OS-plats i damsingel i Rio, en duell där Vainio som bekant drog det längre strået. På söndag lär de mötas i FM-finalen.

29.1.2017

Rallydebuten: I 170 kilometer i timmen på isiga småvägar

Högresta barrträd och vita snödrivor. Mycket mera än det hinner HBL:s utsände inte lägga märke till som ”kartläsare” under FM-seriens mediedag i Loppis.

20.11.2016

Svenska metoder ska ge bättre spelare

Hösten 2015 inledde Solvalla idrottsinstitut ett samarbete med svenska Stahre Academy. Tanken är att unga, lovande fotbollsspelare tack vare individuell träning ska kunna utvecklas till ännu bättre spelare.

20.11.2016

Laguner och vattenfall i kroatisk nationalparkspärla

Blandskogen är nästan ogenomträngligt tät, men där någonstans mellan bokträden och granarna hör man vattnet brusa med all sin kraft. Nationalparken Plitvicesjöarna är Kroatiens största och berömd för sina sjöar, laguner och vattenfall.

23.10.2016

Sparta börjar hitta formen

Sparta inledde säsongen med tre raka förluster men har, i och med gårdagens storseger över GrIFK, vänt läget till en segersvit på två matcher.