Jesper Sundström

Senast publicerade artiklar

21.9.2019

Donald Bende avgjorde för EIF i Kajana

EIF vann lördagens bortamatch mot AC Kajaani. Hemmalaget kvitterade med sju minuter kvar att spela, men EIF lyckades ändå vinna efter ett mål av Donald Bende.

21.9.2019

Ines bodde ett år Mexiko

Ines Kojo tillbringade det förra läsåret i Mexiko. Det var en lärorik upplevelse, men hon konstaterar också att skillnaden var stor jämfört med hur det är att bo och studera i Finland.

Premium

20.9.2019

EIF/Akademi hade FC Espoo/2 i gungning

EIF/Akademi ledde två gånger mot topplaget FC Espoo/2, men EIF inkasserade en tung förlust i Esbo. FC Espoos segermål kom i 93:e minuten.

Premium

20.9.2019

SIF höll undan och vann mot ÅIFK

Sjundeå IF inledde handbollssäsongen med en bortaseger mot Åbo IFK. SIF vann till slut med sex mål, men ÅIFK bjöd på bra motstånd.

Premium

20.9.2019

SIF inleder säsongen

I kväll spelas handbollssäsongens första FM-ligamatch. ÅIFK och SIF drabbar samman i Åbo, men även om SIF har haft en bra försäsong så finns det problem. Alexander von Numers är ännu skadad och det är oklart när han är tillbaka.

Premium

18.9.2019

Tungt avbräck för SIF – von Numers borta på obestämd tid

Årets FM-liga i handboll har inte ens börjat, men Sjundeå IF har redan åkt på en motgång. Alexander von Numers är ur spel på obestämd tid.

18.9.2019

Sivistyslautakunta hyväksyi talousarvion

Sivistyslautakunta hyväksyi viime torstaina pitämässään kokouksessa muun muassa ehdotuksen vuoden 2020 talousarvioksi. Lautakunta päätti myös muista asioista esitysten mukaisesti.

18.9.2019

Bildningsnämnden godkände budgeten

När bildningsnämnden sammanträdde förra torsdagen godkändes bland annat budgeten för 2020. Också i övrigt fattade nämnden beslut enligt förslag.

18.9.2019

Tungt avbräck för SIF – von Numers borta på obestämd tid

Årets FM-liga i handboll har inte ens börjat, men Sjundeå IF har redan åkt på en motgång. Alexander von Numers är ur spel på obestämd tid.

18.9.2019

Jac Karlsson har inte kommit hem bara för att ha roligt

Jac Karlsson har inte spelat ligahandboll i Finland på över tio år, men nästa vecka är det dags igen. BK-46-spelaren säger att han inte vet mycket om serien, men anser att BK har ett lag som ska slåss om medaljer.

Premium

16.9.2019

Hikken sai selkäänsä

FC HIK hävisi sunnuntaisen ottelunsa jalkapallon Kolmosessa EsPaa vastaan rumin luvuin. Espoolaisjoukkue voitti viidellä maalilla.

16.9.2019

Eteläkärjen ympäristöterveyslautakunta löysi puutteita Hanko Sushista ja Ekströmin kalapuodista

Eteläkärjen ympäristöterveyslautakunta käsitteli torstaisessa kokouksessaan muun muassa Hanko Sushia ja Ekströmin kalapuotia koskevia asioita. Kummastakin löytyi laiminlyöntejä.

16.9.2019

Sydspetsens miljöhälsonämnd fann brister hos Hanko Sushi och Ekströms fiskebod

När Sydspetsens miljöhälsonämnd sammanträdde i torsdags behandlades bland annat Hanko Sushi och Ekströms fiskebod. I båda fallen fanns det sådant som inte hade skötts korrekt.

15.9.2019

Hicken åkte på stryk

FC HIK förlorade söndagens division 3-match mot EsPa med fula siffror. Esbolaget vann med fem mål.

15.9.2019

Hicken åkte på stryk

FC HIK förlorade söndagens division 3-match mot EsPa med fula siffror. Esbolaget vann med fem mål.

Premium

15.9.2019

EIF lyckades inte besegra KP-75/InterMillat för andra gången

Ekenäs IF:s damer förlorade söndagens division 3-match mot KP-75/InterMillat. EIF hade några bra sekvenser i hemmamatchen, men det räckte inte.

14.9.2019

BK-46 inkasserade tung förlust

BK-46 hade inte en enkel lördagskväll i division 3. Två av Karislagets spelare blev utvisade och HIFK/2 vann med ett mål i Helsingfors.

Premium

14.9.2019

Akseli Ollilas mål räckte till seger för EIF

EIF behövde inte anstränga sig särskilt mycket för att vinna lördagens division 1-match mot TPV. Tammerforslaget bjöd inte på hårt motstånd i Ekenäs och EIF vann utan större problem.

Premium

10.9.2019

EIF/Akademi tog viktiga poäng

En stark första halvlek av EIF/Akademi räckte till en hemmaseger mot FC Finnkurd på tisdagskvällen. Antti Ulmanen var på hugget och gjorde två mål för EIF.

Premium

10.9.2019

Handbollsjuniorer testade formen

Senaste veckoslut avgjordes Aktia Cup i handboll i Karis. För lagen var turneringen lämplig med tanke på de stundande seriestarterna och även arrangörerna var nöjda.

Premium

9.9.2019

FC HIK joutuu hakemaan uutta vauhtia nelosdivisioonasta

FC HIK hävisi perjantaisen ottelunsa Kolmosessa Töölön Taistolle. Kun sitten pari tuntia sen jälkeen FC Finnkurd voitti EsPan, Hikkenin putoaminen Neloseen oli selvä.

7.9.2019

EIF tappade segern mot MyPa – "Andra halveken var dålig"

Ekenäs IF vill nog helst glömma lördagens division 1-match mot MyPa. EIF ledde med 2–1, men tabelljumbon MyPa lyckades vända och vinna i Ekenäs.

Premium

7.9.2019

Hicken förlorade och föll till division 4

FC HIK förlorade fredagens division 3-match mot Töölön Taisto. Ett par timmar senare vann FC Finnkurd mot EsPa och det betydde att Hicken föll till division 4.

6.9.2019

EIF förlorade mot Gnistan

EIF:s damer förlorade fredagens bortamatch i division 3. EIF kom till spel med endast elva spelare, men utmanade ändå Gnistan som vann med 1–0 i Åggelby.

6.9.2019

Hicken förlorade och föll till division 4

FC HIK förlorade fredagens division 3-match mot Töölön Taisto. Ett par timmar senare vann FC Finnkurd mot EsPa och det betydde att Hicken föll till division 4.

Premium

4.9.2019

BK-46 vände och vann mot EIF – "Säsongens skönaste seger"

Karislaget BK-46 tog en synnerligen viktig seger i herrfotbollens division 3 på onsdagskvällen. På hemmaplan mot EIF/Akademi kom BK tillbaka från ett 3–1-underläge och vann med uddamålet.

Premium

3.9.2019

BK-46 laddar för division 1: Jag är fortfarande lite bitter

Den här vintern spelar BK-46 damhandboll i division 1 och laget består bland annat av några spelare som ännu i fjol spelade i FM-serien. Emilia Holmberg är en av dem, men hon medger att det känns konstigt att BK inte har ett ligalag.

Premium

2.9.2019

EIF lyckades inte besegra KTP den här säsongen

EIF stod för en bra insats på bortaplan mot FC KTP, men det räckte inte till seger. EIF förlorade med ett mål.

Premium

1.9.2019

EIF:s damer fortsätter att förlora

EIF:s damlag i division 3 inkasserade en ny förlust på söndagseftermiddagen. Nu var det Kasiysi/Hiki som lyckades vinna utan större problem på Ekenäslagets bekostnad.

30.8.2019

Röda kort och missade straffar när BK förlorade

Division 3-matchen mellan HPS och BK-46 var inte händelselös. Tre spelare blev utvisade, två straffar missades och BK förlorade med ett mål.

Premium

30.8.2019

Tehtaanniemen asemakaavamuutos palautettiin valmisteluun

Hangon ympäristölautakunta päätti palauttaa Tehtaanniemen asemakaavamuutoksen, koska selvityksiä pidettiin puutteellisina.

30.8.2019

Brister i utredningarna ledde till Fabriksuddens detaljplanändring remitterades

Miljönämnden i Hangö valde att remittera det utarbetade planförslaget för Fabriksuddens detaljplanändring. Det berodde på att utredningarna ansågs vara bristfälliga.

29.8.2019

Trenden är tydlig – växtproteinprodukter blir allt populärare

Allt fler butikskunder vill köpa växtproteinbaserade produkter. Till exempel säljer Beyond Meats växtproteinbaserade hamburgerbiff mera än motsvarande köttprodukt.

Premium

27.8.2019

EIF/Akademi hade ingen chans mot Atlantis

EIF/Akademi vill nog helst glömma tisdagens division 3-match i fotboll. Gästande Atlantis vann nämligen med riktigt fula siffror.

Premium

27.8.2019

EIF-lag samarbetar med Ystads IF HF

Förra veckoslutet åkte Ekenäs IF:s D-pojkar i handboll till Sverige för att spela träningsmatcher mot Ystads IF HF:s P12-lag. Förhoppningen är att svenskarna ska komma till Ekenäs nästa vår.

Premium

25.8.2019

Helander fick ont i axeln – VM i fara

Kim Amb knäckte finländarna med sitt jättekast på över 85 meter i första omgången. Och som om det inte var nog med elände fick Oliver Helander känningar i den axel han haft problem med tidigare.

Premium

25.8.2019

Jimmy Wikman gör comeback i biljard

Jimmy Wikman hörde under flera år till de bästa biljardspelarna i Finland, men han har inte satsat på länge. Nu återupptar han karriären och hans första tävling går av stapeln i september.

Premium

23.8.2019

EIF:s damer inkasserade uddamålsförlust

Simon Sid som tränar EIF:s damlag i division 3 säger att laget stod för en av säsongens bästa insatser på fredagskvällen. Det räckte ändå inte till en seger på bortaplan mot HyPS.

22.8.2019

Enkät: Var fjärde finländare har klimatångest

Ungefär en fjärdedel av de tillfrågade finländarna i Sitras enkätundersökning uppger att de lider av klimatångest. Men enkäten visar också att ett hållbart levnadssätt anses vara det effektivaste sättet för att hantera ångesten.

21.8.2019

Uppfödare varnar för kor på rymmen

Pauliina Holmqvist föder upp Hereford-kreatur i Karleby och säger att korna som är på rymmen i Laukas kan vara farliga. Och hon om någon borde veta, nyligen var hon nämligen nära att bli nertrampad på sin gård.

21.8.2019

Juniortennisspelare från 21 länder tävlade i Hangö – "En bra vecka"

I lördags avslutades en internationell junniortennisturnering i Hangö. Lissi Kubre vann flickklassen och Iiro Vasa var bäst bland pojkarna. Över 100 spelade deltog i turneringen.

Premium

20.8.2019

Taitavat tennisjuniorit kohtasivat Hangossa

Hangossa järjestetty kansainvälinen junioreiden tennisturnaus päättyi lauantaina. Lissi Kubre voitti tyttöjen luokan ja Iiro Vasa oli paras poikien luokassa. Turnaukseen osallistui yhteensä yli 100 pelaajaa.

Premium

20.8.2019

Skickliga juniorer tävlade i Hangö

I lördags avslutades en internationell juniortennisturnering i Hangö. Lissi Kubre vann flickklassen och Iiro Vasa var bäst bland pojkarna. Över 100 spelade deltog i turneringen.

Premium

19.8.2019

Vd på taxiföretag: "Skattetrubbel väntar tusentals nya taxiföretagare om några år"

Regeringen har startat en utredning av konsekvenserna av taxilagen. Dessutom undersöker Konkurrens– och konsumentverket om det förekommer kartellverksamhet bland taxiföretagen.

Premium

19.8.2019

Församlingspräst jobbade tio år med att översätta ortodoxa bönetexter

Den ortodoxa kyrkan i Finland har drygt 1 000 finlandssvenska medlemmar och i fortsättningen kan de använda sig av nyöversatta bönetexter på svenska. Församlingsprästen Mikael Sundkvist har varit delaktig i översättningsarbetet.

Premium

19.8.2019

Malmberg blev andra i backbilstävling – "Bland det roligaste jag varit med om"

Det gick bra för Karisbon Christoffer Malmberg i backbilstävlingen Red Bull Mäkiauto GP som avgjordes i Helsingfors i lördags. Han blev andra i sin första tävling någonsin.

18.8.2019

Helander och Sandblom blev tredje i Esbo – sjätte plats för Puputti

Det blev en tredje plats för spjutkastaren Oliver Helander i Motonet GP-deltävlingen som avgjordes i Alberga på söndagen. Hans resultat var 78,43.

18.8.2019

Video: Vad vet svenskar om Finland? – "Åland är huvudstad"

I HBL:s videoklipp får du se när några svenskar listar fem fakta om Finland. Korrekta exempel varvas med häpnadsväckande påståenden.

18.8.2019

EIF föll ihop efter paus

Ekenäs IF:s damer spelade en hemmamatch i division 3 på söndagen. EIF hängde länge med, men efterhand rann siffrorna i väg mot MPS.

Premium