Jens Berg

Jens Berg

fd. chefredaktör för HBL

Senast publicerade artiklar

10.9.2017

Ledarkrönika: Hatet gror i källaren

Päivi Nerg och Robert Aschberg är på många sätt ett ganska udda par. Men nu – sannolikt ovetande om varandra – talar de med en och samma mun.

6.8.2017

Ledarkrönika: Gemenskap

"Världens största taxibolag, Uber, äger inga bilar. Världens mest populära medieföretag, Facebook, skapar inget innehåll. Världens största hotellföretag, Airbnb, äger inga fastigheter. Intressanta saker händer."

11.6.2017

Ledarkrönika: Överdriven öppenhet

Trump är en diktator! Det blev kontentan av Nobelpristagaren Bengt Holmströms bidrag till EVA:s (Näringslivets tankesmedja) färska och digra publikation om populism.

5.5.2017

Ledarkrönika: Förenande turnering

Solen gassar på uteserveringarna under den mäktiga Kölnerdomen. Ishockeyvänner från Slovakien, Österrike, Sverige och Finland har samlats runt borden för att ladda upp inför kvällens matcher.

19.3.2017

Ledarkrönika: Ett omvänt ledarskap

Vad har du lärt dig under den här tiden? Jag fick frågan av en journalist samma dag jag meddelade att jag inte ville förnya mitt direktörsavtal.

15.1.2017

Ledarkrönika: Vitamindos på svenska

Svenskan i huvudstadsregionen utvecklas till den nya jiddischen. Ett hemspråk som används i slutna rum men som sakta men säkert förpassas upp på vinden i det offentliga rummet.

19.12.2016

Ledarkrönika: Bristande brobyggen

Isolering isolerar. När den gröna Helsingforspolitikern Osmo Soininvaara i sin blogg (14.12) försöker nyansera sina tankar om det svenska i Finland utgår han från egna upplevelser.

15.12.2016

Helgtips v. 50 – Mojänger, våldtäkt och slagdängor

HBL:s redaktion lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa.

4.12.2016

Ledarkrönika: Femte advent

Kyrkans SWOT-analys inför 2017 innehåller dynamit. Jag vet inte om vår stora folkkyrka ägnar sig åt dylika företagsekonomiska analyser – där man synar verksamhetens styrkor, svagheter, möjligheter och hot – men efter en lekmannatitt på några omvärldsfaktorer fylls rutan av möjligheter snabbt.

28.10.2016

Tips inför veckoslutet – halloween, Apples musikapp och absurd humor på bokmässan

HBL:s redaktion lyssnar och tittar, och har koll på vad du inte ska missa.

23.10.2016

Ledarkrönika: Åtminstone är jag emot

Den brittiske mannen står i beråd att hoppa ut ur flygplanet. En oroad europé från kabinpersonalen erbjuder britten en fallskärm, men han svarar att han klarar av hoppet alldeles utmärkt med enbart den brittiska flagga han stolt håller i handen.

4.9.2016

Jens Berg: Rundgång

"Det kan uppstå ett demokratiproblem i Svenskfinland".Det är lätt att dela SFP:s partiordförande Anna-Maja Henrikssons oro över konsekvenserna av tidningskrisen (Yle 26.8). Men när Henriksson funderar på vad man konkret kunde göra åt saken uppstår ett yrvaket cirkelresonemang. Hon säger att hon "inte sitter i de styrelser där besluten fattas".

15.8.2016

Ledarkrönika: I öppna landskap

Mötet var både oväntat och oplanerat. En semesterdag åkte jag ut till golfbanan för att försöka räta ut min krokiga golfsving. I klubbhuset uppenbarade sig samtidigt en annan ensam spelare som gärna ville ha sällskap ute på banan.

16.5.2016

Ledarkrönika: Kulturen på köpet

Det sitter i väggarna. Klimatet på arbetsplatsen måste förbättras. Om vi inte kommer åt att fixa kulturen i företaget så lyckas vi inte vända skutan.

29.3.2016

Mediepulsen: Ännu en dag på jobbet

"Trots att det givetvis är mänskligt att i något skede tröttna på rapportering om död och elände så är den allmänna avtrubbningen en farlig väg", skriver HBL:s utvecklingsdirektör Jens Berg angående nyhetsbevakningen av terrordåden i Bryssel.

5.3.2016

Ledarkrönika: Tupparnas sandlåda

Varför misslyckas så många samarbetsprojekt? Varför nås inte resultat i förhandlingar mellan aktörer som borde ha alla förutsättningar att jobba tillsammans?

15.2.2016

Jens Berg: Med konstant oviss utgång

"Det faktum att många brukar printa ut e-tidningen för att sedan läsa den på papper överraskade många av oss i utvecklingsteamet. Nu har vi igen lärt oss något nytt och anpassar den nya appen så att den även uppfyller de här önskemålen", skriver HBL:s utvecklingsdirektör Jens Berg.