Jenny Jägerhorn-Tabermann

Jenny Jägerhorn-Tabermann

Senast publicerade artiklar

7.10.2019

Forskare: Förlorar vi unga marginaliserade väljare finns en risk att de radikaliseras

De socioekonomiska skillnaderna i valdeltagande har ökat i Finland på 2000-talet, i synnerhet bland unga. Forskaren Hannu Lahtinen ser en risk att unga marginaliserade som inte längre litar på det politiska systemet kan bli offer för hybridpåverkan.

Premium

1.10.2019

Nödcentralsystemet Erica har lett till fler brådskande utryckningar

Nödcentralernas nya gemensamma datasystem Erica har medfört att andelen brådskande utryckningar ökat märkbart. Det har lett till att det kan ta längre tid för ambulansen att nå fram i en nödsituation. Men servicen på svenska kan bli bättre, säger Kai Paldanius, biträdande chef vid Österbottens nödcentral.

28.9.2019

Rekordmånga kvinnor vid makten – men hur syns det i besluten?

Rekordmånga kvinnor sitter nu vid makten, såväl i riksdagen, regeringen, bland partiordförandena som bland de som leder riksdagens utskott. Men är slutresultatet en mer jämställd politik? – Jämställdhetsfrågorna har tagit ett stort kliv framåt i Rinnes regering, säger jämställdhetsombudsmannen.

18.9.2019

Samtyckeslagen debatterades: "Sex utan samtycke är våldtäkt"

Debatten var stundvis frän när riksdagen diskuterade samtyckeslagen i plenisalen i onsdags. Debatten handlade främst om vad som är det största problemet när det gäller sexualbrott.

Premium

10.9.2019

Henriksson: "En del partier koncentrerar sig på ensaksfrågor, det är allvarligt"

Finlands regeringsform fyller hundra år. Politikerna hyllar grundlagen och demokratin, men säger att vi måste slå vakt om det vi uppnått.

9.9.2019

Centerns Kulmuni: "Resultat eller ut" är fortfarande vår princip

Centerns nyvalda ordförande Katri Kulmuni säger att Centern skiljer sig från andra partier genom att man betonar regional jämlikhet. – I Finland får ingen få uppfattningen att de inte tagits i beaktande.

30.8.2019

Ny guide ska hjälpa barn bemöta sexuellt våld – "viktigaste som hänt inom barnskyddet"

Animationsserien Min kropp är min behandlar tematiken kring sexuellt våld riktat mot barn på ett barnanpassat sätt. Serien får Finlandspremiär på måndag. – Det här är det viktigaste som gjorts inom barnskyddet, säger man på Rädda Barnen.

15.7.2019

Finlandsarenan en chans att skylta med det finlandssvenska

I dag inleds Finlandsarenan. De finlandssvenska aktörerna som medverkar ser politikerveckan i Björneborg som en möjlighet till djupare samhällsdiskussioner och en chans att nå ut till finskspråkiga.

8.6.2019

Politikpodden: Vem är vinnare och vem förlorare i regeringen Rinne?

Hur såg livet ut bakom kulisserna i Ständerhuset under regeringsförhandlingarna? Vem fick vad och hurdan kohandel ligger bakom? De politiska reportrarna Jenny Jägerhorn-Tabermann och Catariina Salo tar sig an regeringen Rinne och förhandlingarna som föregick dess tillkomst.

3.6.2019

Henriksson och Blomqvist blir SFP:s ministrar i den nya regeringen

SFP har beslutat om vem som blir partiets ministrar i den nya regeringen. Partiordförande Anna-Maja Henriksson blir justitieminister och Thomas Blomqvist får den nya posten som minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

27.5.2019

Henriksson tror inte att Macron får diktera Aldes riktning

SFP:s grupp i Europaparlamentet går framåt i flera länder, framför allt tack vare samarbetet med En Marche i Frankrike.

26.5.2019

"Bästa resultatet någonsin för De gröna"

– Det här är De grönas bästa resultat någonsin, kanske till och med i hela världen. Vi gör rekord tillsammans med Tyskland, säger Ville Niinistö, som fick näst mest röster av alla EU-kandidater.

2.5.2019

Riksdagens utskott valde nya ordföranden: Huhtasaari leder utrikesutskottet, Harakka finansutskottet

Vid riksdagens plenum på torsdag utsågs medlemmarna i riksdagens utskott. Utskottens sammansättning och ordförandena för utskotten kan ännu ändras efter att regeringen har tillträtt.

30.4.2019

Professor Djupsund: "Sannfinländarna är knappast med i regeringen"

Både Sannfinländarna och KD är ute, förutspår professor Göran Djupsund efter att Antti Rinne kommenterade partiernas svar på sonderingsfrågorna.

Premium

22.2.2019

Kulturdebatt: Maktdiskussionen borde handla om vem som har råd att verka som kritiker

Pierre Bourdieus teori om kulturfältet som ett intrikat spel av makthierarkier är föråldrad, skriver Tatjana Brandt i ett svar till Jenny Jägerhorn-Tabermann.

17.2.2019

Essä: Den finlandssvenska kulturjournalistiken krisar inte – men den förändras

Krisstämningarna är ofta dominerande i diskussionen om kulturjournalistiken. Men att tala om en ”kris” är onödigt ödesmättat, skriver Jenny Jägerhorn-Tabermann i en essä som utgår från hennes avhandling om kulturbevakningen i den finlandssvenska dagspressen.

Premium

26.12.2018

Doktoranden: Svenskfinland är ett positivt exempel på postnationalism

Hon lärde sig svenska på två månader, talar sju språk flytande och doktorerar i nordisk litteratur på svenska. Maïmouna Jagne-Soreau, 27, är det franska språkgeniet som av HBL utnämns till ett av Svenskfinlands framtidslöften men som vill flytta fokus bort från finlandssvenskheten. – Vi är alla finländare, säger hon.

Premium

17.12.2018

Molnfabriken – ny barnbokhandel med mer än bara böcker

En barnbokhandel som förutom böcker också erbjuder litterära samtal, film, cirkus, teater och pyssel för barn. Nu har Sanna Sofia Vuori förverkligat sin långvariga dröm med nyöppnade Molnfabriken. – Jag håller på att skriva två nya barnböcker, avslöjar Vuori, vars debutbok Ägget i höst nominerades till Finlandiapriset.

13.12.2018

Dansrecension: Julstämning i de ungas Nötknäppare

Balettläroanstaltens version av julklassikern Nötknäpparen är en lyckad helhet med 160 barn och unga på scenen, skriver HBL:s recensent Jenny Jägerhorn-Tabermann.

11.12.2018

Intervju: Sigrid Schaumans långa men bortglömda konstnärsliv lyfts nu upp

Sigrid Schauman var kvinna, konstnär, kritiker, ensamförälder, modernist och finlandssvensk under en tid som inte direkt gynnade denna blandning. Efter att i åratal levt i skuggan av sina kända samtida konstnärssystrar Schjerfbeck och Thesleff gav hon sin första soloutställning som 86-åring. Konstkritikern Camilla Granbacka har vandrat i Schaumans spår och skrivit den första heltäckande biografin för att ge henne det utrymme hon förtjänar.

Premium

5.12.2018

8,7 procent av alla böcker på Ode är svenskspråkiga

Wow, fantastiskt fint! Det tyckte många av de allra första besökarna när Helsingfors nya centrumbibliotek Ode i går öppnade sina dörrar för allmänheten, lagom till Finlands 101-årsdag. Förutom ett rum för litteratur är biblioteket också en plats där man kan musicera, sy, gå på bio, uppleva interaktiv konst – besökarna formar innehållet.

29.11.2018

Tomtebobarnen en barnopera med både proffs och småttor

I den svenskspråkiga fantasioperan Tomtebobarnen som får sin urpremiär på Savoyteatern på fredag samsas erkända operaproffs som Monica Groop och 1,5 år gamla kördebutanter. HBL följde med repetitionerna några dagar inför premiären.

28.11.2018

Svenskan nästan osynlig i Odes invigningsprogram – "Det är helt oerhört"

Det obetydliga svenska inslaget på centrumbiblioteket Odes invigningsfest får skarp kritik. – Man sänder kraftiga signaler om det inte finns ett tillräckligt svenskt utbud, säger Monika Fagerholm. Bibliotekschefen Anna-Maria Soininvaara säger att det är "en miss".

23.11.2018

Dansrecension: Väntan är ljuv och kraftfull i Nuutinens dans

Johanna Nuutinens, Riku Lehtopolkus och Mikko Makkonens gemensamma kväll på Teater Viirus är en stark helhet. I synnerhet Nuutinens sensuella, kraftfulla koreografi Anon som utforskar temat väntan är en njutning.

19.11.2018

Intervju: ”Barnmusik kan också vara ambitiös”

Den finlandssvenska barnmusikorkestern FlipFlop satsar på ambitiös musik för yngre publik. – Barn är den mest krävande publiken, säger sångaren Daniela Fogelholm.

15.11.2018

Intervju: Kia Svaetichins dokumentär skildrar barnsoldatens väg till Finland

Från barnsoldat i det blodiga inbördeskriget i Sierra Leone till magisterstudier i trygga Finland. Dokumentären Barnsoldaten av Kia Svaetichin berättar om Ahmed Junior Kamaras osannolika resa från en fruktansvärd tillvaro till en andra chans.

13.11.2018

Intervju: Valtteri Raekallio skapar konst på icke-ställen och dansar bland isbjörnar

Att testa gränser genomsyrar dansaren och koreografen Valtteri Raekallios sätt att vara, extrema förhållanden är hans bränsle. I Yleisö, med premiär på torsdag, för han publiken till en hemlig plats där den får ta moraliskt ansvar. Hans senaste dansfilm blev ett extremt äventyr i Arktis.

8.11.2018

Se video: Möt rädslan på Helsingfors stadsmuseum

En klaustrofobisk korridor, rasism eller Storebror som övervakar? Alla är vi rädda för något men på Helsingfors stadsmuseums nya utställning Rädslan som öppnar på fredag kan man möta både sina egna och andras rädslor. Här visas också finlandssvenska konstnären Eleonora Hagströms första utställningsarbete.

5.11.2018

Ingen finlandssvensk nominerad för Fack-Finlandia

Nu står det klart vilka sex kandidater som tävlar om årets Fack-Finlandiapris. Vinnaren får ta emot priset på 30 000 euro i slutet av november.

1.11.2018

”Metoo kommer aldrig vara över” – så här syns metoo inom kulturen ett år senare

Ett år efter metoo – blev det någon verklig förändring? HBL ställde frågan branschvis inom kultursektorn. Violinisten Eriikka Maalismaa säger att det har rått en märklig tystnad inom den klassiska musiken – kända dirigenter som öppet kommenterat ”fittor och rumpor” sitter kvar ostraffade. Nationalbalettens och Svenska Teaterns förtroendemän tycker det skett en förändring mot det bättre. – Metoo är på inga sätt över. Det är först nu arbetet kan komma i gång, säger Elina Knihtilä, ordförande för Women in Film and Television.

31.10.2018

Enbuske och andra kändisar sökte jobb med romskt namn – gav inget napp

Fyra kändisar sökte med sina egna meriterade cv:n och typiska, romska namn jobb. Av 54 ansökningar ledde ingen ens till en intervju.

28.10.2018

Nina Nyman: #dammenbrister skapade större förändring än väntat

#Dammenbrister blev i fjol det stora finlandssvenska metoo-genombrottet. Vittnesmålen utkommer nu i bokform. En av eldsjälarna Nina Nyman berättar hur metoo skapade en förändring.

28.10.2018

Läsartävling: John Söderholm skrev bästa limericken – här kan du se vinnaren läsa upp dikten och höra juryns motivering

Vinnaren i Svenskfinlands limerickmästerskap heter John Söderholm. På Helsingfors bokmässa offentliggjorde HBL:s kulturchef Fredrik Sonck de tre pristagarna.

28.10.2018

Video: HBL ställde den förbjudna frågan – Behövs böcker i hemmet?

Tittar man i glassiga inredningstidningar lyser bokhyllan ofta med sin frånvaro. Samtidigt visar färsk forskning att barn gynnas av fulla bokhyllor i hemmet. I vår video kan du höra vad besökare på Helsingfors bokmässa avslöjar om sina bokhyllor.

27.10.2018

Fullt hus när älskade, hatade HBL debatterades

Publiken flockades runt HBL-scenen på Bokmässan när journalisten Staffan Bruun, Konstsamfundets nya vd Stefan Björkman och Ny Tids chefredaktör Janne Wass möttes för att för första gången debattera Bruuns bok tillsammans. Papperstidningen kommer inte att dö, är trions bedömning.

27.10.2018

Se video: Så här klarar Duellen-Jesper själv duellen

Jesper von Hertzen, känd som mannen bakom HBL-Duellen, har läst uppslagsverk sedan barnsben. På Bokmässan får han svara på reporter Jenny Jägerhorn-Tabermanns frågesport. På videon kan du se hur han klarar sig.

27.10.2018

Video: Rafael Donner: Prestationssamhället har skördat ett nytt offer

Under det senaste året har Rafael Donner varit en av de mest uppmärksammade finlandssvenskarna, inte minst tack vare de två böckerna som han gett ut. Men nu tänker han ta en ordentlig paus från skrivandet.

26.10.2018

Se video: Årets Vanessapris går till Annika Sandelin

Annika Sandelin får Vanessapriset 2018 för sina mångsidiga och passionerade insatser, både som författare och barnboksbibliotekarie, inom den finlandssvenska barnlitteraturen.

23.10.2018

Man ska kunna skriva om också svåra ämnen för barn

Maija och Anssi Hurmes barnböcker tar avstamp i verkliga händelser men växer ut till fantasifulla och spännande berättelser. De räds inte för att ta upp också svåra ämnen. – Man ska kunna tala om nästan vad som helst med barn: döden, skilsmässor, svåra sjukdomar, svarta tankar, avundsjuka och depression. Barn upplever berättelsen på den nivå de förmår och filtrerar sådant det inte kan förstå, säger Anssi Hurme.

23.10.2018

Lättlästa noveller lanseras i fickformat

En liten bok att ha i fickan på bussen, flyget, i skolan eller var som helst. Ida-Lina Nyholm och Kajsa Heselius ger ut nya finlandssvenska noveller i fickformat för skolelever och för vuxna med tidsbrist.

20.10.2018

Se video: Följ med på rundtur bakom Svenska Teaterns kulisser, här byggs sagornas pepparkakshus

800 jättelika karameller, levande bokstäver och en fasansfull häxa – Hans och Gretas sagoäventyr innehåller gott om ingredienser för en spännande dramatisering av den klassiska sagan. HBL tog en tjuvtitt bakom kulisserna en vecka före premiären.

4.10.2018

Zillenmaterial från 30-talet räddades av slumpen

Zilliacuska skolan, som lämnat bestående spår i den finlandssvenska skolvärlden firar 90 år. Elevarbeten från 1930-talet som av en slump räddades från sopbilen överlämnas i höst till Svenska Litteratursällskapet. – Materialet är kulturhistoriskt värdefullt, säger enhetschef Pamela Gustavsson på SLS.

1.10.2018

Nya barnsjukhuset tar årets arkitekturpris

Arkitekturens Finlandiapris går i år till Nya barnsjukhuset, en färggrann byggnad som planerats enligt barnens behov. Hela byggnaden, både interiören och fasaden har planerats utifrån en berättelse, en filosofi. Arkitektparet Antti-Matti Siikala och Salotta Narjus har mångårig personlig erfarenhet av barnsjukhus.

29.9.2018

Dansrecension: Fransk afton bjuder på drömlik poesi och teknisk briljans

Nationalbalettens nya Franska afton för åskådaren till två vitt skilda världar som förenas av luftighet, elegans, sensualitet och teknisk briljans. Kvällen visar framför allt vilken hög nivå kompaniet nått.

23.9.2018

Intervju: ”Vi är en generation som knarkar bekräftelse”

I sin debutroman skriver finlandssvenska Heidi Hakala om duktighetssyndromet och kampen mot de orimliga ideal sociala medier och prestationssamhället skapat. – Många har en svartvit bild och tror att man är antingen ett geni eller en loser. Men det är helt okej att bara vara en vanlig människa.

16.9.2018

Nya balettchefen Madeleine Onne vill se fler finländska balettstjärnor

Lite spektakel behövs absolut för att sticka ut, anser Nationalbalettens nya chef Madeleine Onne. – Vi får inte bli operahuset för en exklusiv skara. Alla ska känna sig välkomna.

13.9.2018

Alma Pöysti röst för de nya muminböckerna – här kan du höra henne läsa

Det är Alma Pöystis klingande finlandssvenska som hörs på de nya muminböckerna som Bonnier Carlsen ger ut som ljudböcker. Målet är att de tre första utkommer redan inom denna månad. I december utkommer en fjärde. – Dessutom råkar jag vara släkt med de ursprungliga mumintrollen, säger Pöysti.

11.9.2018

Ljudböcker den snabbast växande nischen – de finlandssvenska förlagen tar det försiktigare

Ljudbokstjänsterna växer så det knakar och tar litteraturen till nya marker. HBL har gjort en rundringning till förlagen om ljudböckernas intåg på marknaden. De större förlagen satsar stort, medan de finlandssvenska förlagen och mindre är försiktigare men ser stor potential.

11.9.2018

Kommentar: Att byta skärmar mot sagoröster

Kanske audioinnehållets frammarsch, både i den växande ljudboksdjungeln och i det nya poddparadigmet, visar att vi är på väg framåt mot dåtiden, då det muntliga berättandet och lyssnandet återigen är den viktigaste av våra kommunikationsformer.

25.1.2018

Balettrecension: Greves muminbalett lockar de yngsta

Spänning, magi, enorma ballonger och alla bekanta muminfigurer. I Kenneths Greves balettversion av Mumintrollet och trollkarlens hatt finns alla ingredienser för att tilltala familjens yngsta.