Jenny Bäck

Jenny Bäck

Reporter

Twitter @JennyBck
E-post jenny.back@hbl.fi

Senast publicerade artiklar

25.9.2020

Stora städer sågar vårdreformen – oklarhet kring svenska "landskap X"

För dyrt, för toppstyrt, för oflexibelt och rätt och slätt orättvist. Nylands stora städer och tillväxtcentrum är inte nådiga i sin kritik av vård- och landskapsreformen, som de anser är en dålig affär för städerna.

Premium

24.9.2020

Hård kritik mot regeringens förslag: "Skolpsykologer och kuratorer ska finnas i skolorna, inte i landskapen"

Skolpsykologer och skolkuratorer ska flytta över från kommunerna till vårdlandskapen, lyder planen i den nya vårdreformen. Men nu ställer sig kommuner och experter på barrikaderna.– Det skulle rasera hela grunden för det gemensamma elevvårdsarbetet i skolorna, säger Psykologförbundets ordförande Annarilla Ahtola.

Premium

20.9.2020

Det här har hänt – nu utreds orsaken bakom Viking Amorellas grundstötning

Ingen skadades och samtliga passagerare evakuerades när Viking Amorella gick på grund i Ålands skärgård på söndagen. Myndigheterna som utreder orsaken betecknar olyckan som mycket ovanlig.

Premium

20.9.2020

Olycksutredningscentralen: "Mycket ovanlig olycka" – Viking Amorella tog in vatten innan hon kördes upp på land

Olycksutredningscentralen har inlett en preliminär utredning om orsaken till Viking Amorellas grundstötning. Fartyget evakueras under eftermiddagen sedan det styrts upp mot land i Ålands skärgård.

Premium

17.9.2020

En bit sjöfartshistoria till salu utanför Helsingfors – nu säljs Vrakholmen

Fram till slutet av oktober kan intresserade ge anbud på Vrakholmen, som ligger 400 meter utanför Skatudden och intill Högholmen i Helsingfors.

17.9.2020

Se upp med flimrande lampor och apparater som beter sig konstigt – stormen kan orsaka livsfarliga nollfel

Träd som faller över luftledningar kan orsaka så kallade nollfel då bärlinan brister och spänningen ökar. Det kan leda till skador på apparater, men också brandrisk och risk för elstötar.

17.9.2020

Leende finländare och arbetande invandrare – "I integrationen målas bilden av ett fantasiland"

Integrationsprocessen är en affär mellan invandraren och välfärdssamhället, där målet är arbete och majoritetsbefolkningen närmast statister i ett fantastiskt fantasifinland. Det menar Erna Bodström, som disputerar på integrationsprocesser vid Helsingfors universitet i dag.

Premium

16.9.2020

Coronablinkern har meddelat om ett av tre smittfall – antalet nya fall 25

Två veckor efter att appen Coronablinkern lanserades har appen fått två miljoner nedladdningar.

16.9.2020

Knappt hälften uppger att de alltid använder munskydd i kollektivtrafiken – en av tio vägrar

Av resenärerna i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen uppger 48 procent att de alltid använder munskydd. Närmare åttio procent anser ändå att man borde göra det.

11.9.2020

Klyftorna mellan fattiga och resursstarka barnfamiljer ökar: "Spara inte på servicen till familjerna"

Barnfattigdomen har ökat under 2010-talet, och då coronakrisen slår hårt mot många hushåll är det extra viktigt att inte skära i servicen till barnfamiljerna. Det är hälsningar från forskarna bakom en färsk bok om barnfattigdom i Finland.

Premium

6.9.2020

Helsingforsföretag testar sex timmars arbetsdag – Professor: "Kortare arbetstid ingen utopi"

Vad skulle du göra med en extra timme om dagen? Om arbetsdagen var, säg, sju timmar lång i stället för åtta? Det är ingen utopi på sikt, menar professorn, medan näringslivet slår på varningsljusen: riktningen är fel. På marknadsföringsbyrån Vapa Media planerar man införa sextimmarsdagar på försök.

Premium

6.9.2020

Nya Migridirektören: Viktigt att ta lärdom av kritiken

Flyktingvågen 2015 lärde Migrationsverkets nya överdirektör Jari Kähkönen bland annat tålamod och prioritering. – Om trycket igen ökar är Finland betydligt bättre förberett, säger han.

31.8.2020

Sjunkande Veikkausintäkter hotar göra stort hål i organisationernas plånböcker

Under coronakrisen har frivilligorganisationernas insats påkallats och hyllats, men i budgetförslaget för nästa år väntar en kalldusch då intäkterna från penningspelen minskar. Det är ingen överraskning, men lösningen låter vänta på sig.

Premium

29.8.2020

Yles Morgonettan: Marin kritisk till UPM-stängning – "Vi lever i den värsta krisen efter krigen"

Statsminister Sanna Marin är kritisk till den aviserade stängningen av UPM:s pappersfabrik i Kaipola.– Var det nödvändigt att stänga en lönsam fabrik just nu? säger hon i Yles tv-program Morgonettan på lördagen."Skrämmande riktning", kommenterar oppositionen statsministerns kritik.

24.8.2020

HUS skaffar ny testapparatur men personalbrist hotar bromsa kapaciteten

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt investerar i ny testapparatur för över 15 miljoner euro, men det kan dröja närmare två månader innan kapaciteten når målet. I Helsingfors lovar man kortare telefonköer inom kort.

Premium

18.7.2020

Snart upphör rekommendationen om distansarbete – "Luftburen smitta är möjlig men inte betydande"

Den första augusti upphör den allmänna rekommendationen om distansjobb att gälla, men fortfarande råder oenighet om hur stor smittorisk små luftburna viruspartiklar, aerosoler, utgör. Häromveckan varnade över 200 experter för riskerna, men vid Institutet för hälsa och välfärd håller man fast vid att aerosoler inte är någon primär smittoväg för coronaviruset.

Premium

17.7.2020

En person åtalas för försök till misshandel av Timo Soini

Försöket till misshandel skedde vid en valtillställning i fjol, då Soini fortfarande var utrikesminister.

15.7.2020

Rekordmånga sökte och fick plats vid högskolorna – årets studenter klarade sig bra

Antalet sökande till universitet och högskolor var rekordhögt i år, och sammanlagt har 57 500 nya studerande godkänts till utbildningarna under vinterns och vårens gemensamma ansökningar.– Det var "all time high" för oss, både vad gäller ansökningar och enskilda sökande, säger prorektor Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi.

Premium

14.7.2020

Finländska turister hämtade coronaviruset till Finland – det kan hända igen om riskerna glöms bort

Den här veckan har Finland öppnat gränserna för resande från 28 nya länder, och det står finländarna fritt att resa till de här länderna utan karantän vid hemkomsten. Men undvik nattklubben under resan och kom ihåg hygienföreskrifterna, råder Mika Salminen på THL.– Varje resa innebär en viss risk.

Premium

25.6.2020

Städer oense om borgmästarmodellen – oklara roller och maktkoncentration

Flera städer tvekar om borgmästarmodellen, och i Helsingfors konstaterar revisionsnämnden att det finns en hel del att förbättra. Samtidigt grälar borgmästarna inför öppen ridå.– Särskilt de biträdande borgmästarnas roll har visat sig vara en sådan sak som behöver utvecklas och slipas, och det gäller för både Tammerfors och Helsingfors, säger forskaren Jenni Airaksinen.

24.6.2020

Nu håller riskgrupperna andan i väntan på hösten

Coronakurvan pekar stadigt nedåt och i juli blir det igen möjligt att ordna festivaler och andra stora publiktillställningar. Men för vissa kan den ökade friheten betyda ökad försiktighet.– Än så länge känns det otryggt, säger Hanna Catani, som hör till en riskgrupp för allvarlig covid-19.

Premium

17.6.2020

Helsingfors börjar erbjuda korttidsterapier med servicesedel

Från hösten inför Helsingfors ett nytt system för korttidsterapier inom primärhälsovården, för att sätta in stöd i ett tidigare skede. Staden kommer att införa servicesedlar för korttidsterapierna, beslutade social- och hälsovårdsnämnden i tisdags.

16.6.2020

Deltagande i terroristgrupps verksamhet föreslås bli straffbart – men det krävs mer än att koka gröt och leva familjeliv

Att ha hand om uppgifter som är väsentliga för verksamheten i en terroristgrupp föreslås bli straffbart, liksom offentlig uppmaning till terroristbrott. Men enbart medlemskap räcker inte för straffbarhet, anser en arbetsgrupp som har sett över terrorismlagstiftningen.

6.6.2020

Jari Taponen är polisen som provocerar med mjuka metoder

Medan bilar brinner i västerled poserar finsk polis och demonstranter tillsammans på sociala medier. Det kan man åtminstone delvis tacka Jari Taponen och hans förebyggande polisenhet för. – Men visst förekommer rasism och fördomar också inom finländsk polis, det är onödigt att förneka.

Premium

3.6.2020

Stödpaket ska dra barn och unga ur coronagropen – "Vardagen börjar återvända till politiken"

Satsningarna på barns och ungas välbefinnande i tilläggsbudgeten får tack av expertisen, medan effekten av hållbarhetsåtgärderna återstår att se. Vårdslöshet och slöseri, kommenterar oppositionen den rekordstora tilläggsbudgeten.

2.6.2020

Haavisto om finländare som är kvar i al-Hol: Vi vet ingenting om deras planer

Största delen av finländarna i al-Hol är fortfarande kvar, och enligt utrikesminister Pekka Haavisto håller finländska myndigheter kontakt med dem så gott det går. De finländare som anlände från al-Hol i söndags är nu en fråga för barnskyddet och polisen.

Premium

1.6.2020

al-Hol har läckt hela våren – polisen utreder återvändande finländarna

Centralkriminalpolisen har inlett en förutredning om de kvinnor som återvänt från IS-lägret, men än så länge är ingen av dem misstänkt för något brott.– Hade de finländska barnen i al-Hol inte kommit åt att återvända nu hade de kunnat vara ett betydligt större säkerhetshot senare, säger forskaren Teemu Tammikko.

Premium

29.5.2020

Vårdare och småbarnspedagoger kvar i lönegropen – men nya avtal ger hopp

Det blev inte så mycket extra i plånboken som vårdare och andra kommunanställda hade hoppats på, men det finns också glädjeämnen i kommunsektorns färska avtalslösning. Det långsiktiga målet om ett separat avtal för social- och hälsovården gick i lås.– På sikt ger det klart bättre möjligheter att förhandla om löner och villkor, säger huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström.

Premium

28.5.2020

Grupphemmen gör sig redo för flyktingbarn från Grekland – "skapa en vardag så fort som möjligt"

Just nu pågår en förflyttning av 1 600 minderåriga från flyktinglägren på de grekiska öarna. På fastlandet intervjuas och coronatestas barnen, innan de flygs till sina nya europeiska hemländer – däribland Finland.

23.5.2020

Dygn utan dödsfall – de flesta som intensivvårdats har haft normal funktionsförmåga

Av de finländare som behövt intensivvård för covid-19 har 82 procent varit personer som kanske haft bakomliggande sjukdomar, men ändå varit i gott skick när de smittades. I medeltal har de legat på intensiven i drygt tio dygn.

20.5.2020

Senatstorget ska bli en stor uteservering – anhöriga får träffa boende på servicehem igen

För att liva upp staden under coronarestriktionerna lättar Helsingfors nu på bestämmelser och tillståndsprocesser. Restauranger och småskalig affärsverksamhet ska kunna ta till exempel bryggor, parker och parkeringsrutor i bruk, och Senatstorget ska ge plats för uteserveringar.

20.5.2020

Kristina Stenman ny DO: "Viktigt att granska hur coronabesluten påverkar olika grupper"

Jakobstads stadsdirektör Kristina Stenman har utnämnts till ny diskrimineringsombudsman från augusti.

13.5.2020

"Varje klass har egen boll" – skolvardagen styrs av en brokig skara direktiv

I en del skolor är det tillåtet att spela fotboll på rasten, i andra ska lek och spel undvikas. Vissa elever uppmanas ta med egna kärl och bestick, medan det för andra räcker med egen sax och penna. Direktiven varierar stort mellan skolorna.

13.5.2020

Anhöriga: "Den här isoleringen tar livet av våra gamla"

Då dörrarna stängdes till landets äldreboenden och äldre isolerades i sina hem blev de anhöriga statister, och de äldre än mer isolerade. Nu frågar sig många anhöriga om vi håller på att skydda ihjäl de äldre.– Restriktionerna måste nu avvecklas stegvis, anser professor emeritus Sirkka-Liisa Kivelä.

Premium

13.5.2020

Social närhet, men fysisk distans då skolorna öppnar igen

Då skolorna öppnar för närundervisning igen gäller det att hålla tungan rätt i mun med den interna logistiken. I Grundskolan Norsen använder årskurserna egna ingångar, och matteläraren undervisar också historia och spanska – allt för att respektera den sociala distansen.

Premium

3.5.2020

Först i Finland – de fick äntligen bli föräldrar

Då den jämlika äktenskapslagen trädde i kraft 2017 var Mikko och Jan de första att rycka i dörren när magistraten öppnade. Nu är de pionjärer igen. Efter tre års väntan är de det första samkönade paret att genomföra en extern adoption i Finland.

Premium

25.4.2020

THL:s Mika Salminen: Långt till epidemitoppen i Finland – nu ska också lindriga symtom testas

Finland är fortfarande i början av coronaepidemin och det kan dröja länge innan vi når toppen, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, till Yle. Nu ska testandet skalas upp rejält.

24.4.2020

Sju av tio lärare har elever som är svåra att nå – "Distansskola gynnar en del, andra behöver skolan mer"

Då skolorna jobbar på distans ökar risken för ojämlikhet mellan elever och skolor, och sju av tio lärare i OAJ:s enkät uppger att de har elever som de når bara ibland eller inte alls. I Helsingfors har skolkuratorerna möte varje vecka, och en sak har de alla lagt märke till.– En del elever gynnas av distansskolan, medan andra behöver skolan med trygga vuxna och andra elever mer, säger skolkurator Michaela Rask.

Premium

23.4.2020

Brist på skyddsutrustning oroar vårdare – övervakningen av äldreboenden kan skärpas

Vårdare slår dagligen larm om brist på skyddsutrustning i landets äldreboenden, rapporterar vårdfacket Super, och då anställda insjuknar eller hamnar i karantän blir det ännu svårare att förhindra att coronaviruset sprids. Vid Social- och hälsovårdsministeriet bereds nu en skärpning av reglerna.

Premium

22.4.2020

Han paketerar tunga budskap med varsam hand – "Vi får vänta länge på vaccin"

Då infektionsöverläkaren Asko Järvinen förklarar lyssnar finländarna och finner rentav tröst, men budskapet är tungt.– Vi kommer säkert inte att se något coronavaccin ännu nästa år, och då ett vaccin är klart är frågan om det längre behövs, säger han.

Premium

20.4.2020

Våld i hemmen orsakar fler polislarm – oro för att ökningen inte syns i skyddshemmen

Under de senaste veckorna har kurvan över polisens utryckningar som gäller familjevåld legat klart över fjolårets. På Förbundet för mödra- och skyddshem oroar man sig nu för att alla inte kan eller vågar söka hjälp då motsvarande ökning inte syns hos skyddshemmen.

Premium

17.4.2020

Stadsdirektörer: Lagförslag skapar förvirring om vem som leder under undantagsförhållanden

Stadsdirektörerna i de 21 största städerna gör tummen ned till förslaget att centralisera ansvaret för beredskapsledningen. Enligt förslaget skulle ledningen för beredskapen inom social- och hälsovården styras om från kommunerna till sjukvårdsdistrikten under undantagsförhållanden.

Premium

16.4.2020

Okänt oljeläckage sprids med bäck – polisen utreder miljöbrott

Ett oljeläckage som observerats i en bäck i Stensböle i Helsingfors kan hota fågelområdet vid Gammelstadsviken, och polisen ber nu allmänheten om tips för att få slut på läckaget.

16.4.2020

48 döda i äldreboenden i Helsingfors – staden redo öppna reservsjukhus i Hertonäs

Över hälften av alla som avlidit i covid-19 i Finland är äldre som bodde i äldreboenden i Helsingfors. Fram till torsdagen hade 48 dödsfall bekräftats på stadens egna och privata äldreboenden.

16.4.2020

Pandemin ökar aktiviteten i illegala nätverk – fler barn riskerar utnyttjas

Coronapandemin kan öka risken för att barn och unga blir sexuellt utnyttjade på nätet, varnar Centralkriminalpolisen. Europeisk statistik tyder redan på ökad aktivitet i hemliga nätverk och ett stigande antal sökningar på material där barn utnyttjas sexuellt.

Premium

14.4.2020

Svårt för vården att nå papperslösa – nödinkvarteringen kan utökas om fler blir utan nattkvarter

Många papperslösa låter bli att söka vård av rädsla för kostnaderna, och nu har också Global Clinic, som erbjuder avgiftsfri vård och rådgivning, stängt på grund av coronaepidemin. Vid Helsingfors nödinkvarteringar har man ökat avstånden mellan bäddarna, och staden är beredd att skala upp om behovet ökar.

Premium

7.4.2020

Krisen blottar fula sprickor i EU – men kan också leda till ökat samarbete

Då EU-länder slåss om skyddsutrustning, eller vem som ska betala för förödelsen i coronakrisens spår, prövas den europeiska solidariteten. – Det finns helt klart en risk för slutenhet och nationalism nu i krisens akuta skede. Frågan är om det blir en mer permanent utveckling som utmanar det internationella samarbetet, säger EU-forskaren Juha Jokela.

Premium

6.4.2020

Rektor orolig för att elever försvinner

I Helsingfors svenskspråkiga skolor har ingen av eleverna än så länge försvunnit från radarn i distansundervisningen, och i Lagstads skola med över 500 elever i Esbo är beskedet detsamma. – Men oron är enorm för dem som har det lite svårt redan från tidigare, så vi försöker följa upp situationen hela tiden och ringer barnen vid behov, säger rektor Agneta Torsell.

Premium

5.4.2020

Då Mattias rånade ett apotek insåg han att han behövde hjälp – substitutionsvården har räddat hans liv

Mattias Isaksson hade kunnat vara en siffra i statistiken över stigande drogdödlighet. Antalet dödsfall har ökat kraftigt, liksom antalet missbrukare, men bara en minoritet av dem får vård. – Substitutionsvården är det som hållit mig vid liv, säger Isaksson.

Premium

5.4.2020

Krisen ökar behovet av missbrukarvård – matbrist syns nu bland utsatta

Substitutionsvården för opioidberoende och annan missbrukarvård fortsätter i Helsingfors trots undantagsförhållandena. Staden bereder sig också på att skala upp missbrukartjänsterna då behovet nu sannolikt ökar.

Premium

@JennyBck på Twitter