Jenny Bäck

Jenny Bäck

Reporter

Twitter @JennyBck
E-post jenny.back@hbl.fi

Senast publicerade artiklar

20.6.2021

BB bereder sig på bråd sommar med topp i juli

Antalet förlossningar har ökat under våren och vid förlossningsavdelningarna vid Kvinnokliniken och Esbo sjukhus bereder man sig på en topp mitt under hetaste juli. För att klara rusningen har barnmorskornas semestrar spjälkats upp och tre nya vakanser inrättats, men fler par händer är inte att räkna med förrän till hösten.

13.6.2021

Samlingspartiet knep borgmästarposten och hela landet – läs vad som hände under valkvällen

Hur ser läget ut i huvudstadsregionen, Svenskfinland och hela landet? Här sammanfattar vi läget i kommunalvalet. I livebloggen längst ned kan du läsa rapporteringen från valkvällen.

29.5.2021

"Du är just så dum som den ideologi du representerar" – hatretoriken hotar begränsa politiskt deltagande

"Var du än rör dig ska jag se till att du ännu får vad du förtjänar i framtiden". Så skrev en kommunalvalskandidat till SFP:s Anders Adlercreutz på Twitter i torsdags, och Adlercreutz är långt ifrån den enda som får hot och hat. Allra mest utsatta förefaller kvinnor och synliga minoriteter vara.– Det här är ett demokratiproblem, säger forskaren Josefina Sipinen.

20.5.2021

Vapaavuori blir rådgivare på Miltton – ledamöter kritiska

Konsultbyrån Miltton vill stärka sin expertis kring urbanisering och stadsutveckling, och rekryterar Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori, den kanske främsta spindeln i det finländska stadsnätet. Bland Helsingfors fullmäktigeledamöter väcker rekryteringen kritik.

Premium

20.5.2021

Ensamhet har drabbat många unga under pandemitiden – men en positiv effekt är Kyrkslättgymnasisterna överens om

Knappt har gymnasisterna återgått till närundervisning efter fem månader på distans innan sommarlovet står för dörren. För många är de här veckorna och det sociala sammanhanget guld värda, även om också distansundervisningen haft sina fördelar.På Krisjouren för unga vittnar man om ett ökat antal kontakter under pandemitiden, och många har handlat om ensamhet.

15.5.2021

Då det smäller på stan håller Eliisa och Sauli andan: "Inte en ungdom igen!"

Då coronapandemin slog hål på vardagen skruvades tonen på gatorna upp bland de unga. Ett snett ord, någon som tappar fattningen, tar till kniv eller knytnävar och så blir det svarta rubriker igen. Ändå är en trygg vuxen ofta det som behövs allra mest. Det försöker Eliisa Ahlstedt och Sauli Taipale vara för de unga i huvudstadsregionen.

Premium

5.5.2021

Glöm pratet om "mattehuvud" – alla kan lära sig bättre färdigheter

Så många som ett av fyra barn har svårigheter med matte, och uppskattningsvis 4–7 procent av befolkningen har specifika räknesvårigheter eller dyskalkyli – alltså ungefär lika många som har dyslexi. – Det är viktigt att identifiera de barn som behöver stöd och sätta in stödet tidigt, alla kan lära sig bättre färdigheter, säger Heidi Hellstrand, som disputerar om barns matematikinlärning.

Premium

27.4.2021

"Sedan rånet är jag vaksam" – Iiro blev rånad på pengar och smycken

Flera våldsamma rån och uppgörelser bland unga i Helsingfors har skapat rubriker den senaste tiden, och polisen oroas av en ökad våldsbenägenhet bland minderåriga. Men hur oroliga är de unga själva?

27.4.2021

I jakten på respekt kan någon annans dyra kläder bli begärligt byte

I år har 22 rån där minderåriga är gärningspersoner kommit till Helsingforspolisens kännedom. Bytet är ofta anspråkslöst i förhållande till dådet. Det kan handla om ett par hörlurar eller de rätta skorna, som kan inlösas antingen som respekt, pengar eller båda två. Samtidigt oroas polisen över att allt fler unga nu bär kniv och risken för våld har ökat.

Premium

13.4.2021

Enkät: Finansiering och närservice oroar i vårdreformen – men bättre betyg än förra försöket

Den utdragna processen att reformera social- och hälsovården har lett till att många kommuner och samkommuner har lagt utvecklingen på is och skjutit upp investeringar och anskaffningar. Det visar en färsk enkät. Det reformförslag som nu behandlas i riksdagen får ändå oftare tummen upp i kommunerna än det förra, men bland annat finansiering och närservice väcker oro.

Premium

8.4.2021

Regeringen vill se avgiftsfri småbarnspedagogik och fler högskoleutbildade i framtiden

I framtiden ska småbarnspedagogiken vara avgiftsfri, antalet utländska studerande vid de finländska högskolorna flerfaldigas och minst hälften av finländarna ha en högskolexamen. Det är några av målen i regeringens utbildningspolitiska redogörelse, som gavs till riksdagen på torsdagen.

8.4.2021

"Då man tigger på gatan är man ingenting" – för Juliana och Maria började diskrimineringen redan i skolan

Då Juliana Baldovin började skolan placerades hon och de andra romska barnen längst bak i klassen, eftersom ingen annan ville sitta bredvid dem. Och då de andra eleverna pluggade var det ingen lärare som riktigt brydde sig om ifall de romska barnen lekte eller verkligen lärde sig något. Ungefär där kanske Baldovins väg till tiggare på Helsingfors gator började, men diskrimineringen av romer har längre och djupare anor än så.

Premium

28.3.2021

Marin: Regeringen är redo att se över vaccinordningen – men rörelsebegränsningar behövs ändå

Regeringen har diskuterat en omläggning av vaccineringsordningen och är redo att lägga tyngdpunkten på de värst drabbade områdena då riskgrupperna är vaccinerade, sade statsminister Sanna Marin i programmet Statsministerns frågetimme på Yle på söndagen. Hur det skulle göras i praktiken än ändå fortfarande öppet.

17.3.2021

Regionförvaltningsverket: Nu införs obligatorisk hälsokontroll och testning av alla inresande

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat ett så kallat massbeslut som innebär att alla som reser in i landet måste genomgå en hälsokontroll vid inresan, och att de kan coronatestas i samband med det.

16.3.2021

Nu behövs frivilliga som assisterar vid vaccineringen

Coronaepidemin har inneburit nya behov också för frivilliga insatser. I våras byggde Röda Korset upp fältsjukhus, i vinter har frivilliga assisterat i smittspårningen och nu behövs folk som kan hjälpa till vid vaccineringarna.

12.3.2021

Mer klarspråk och ingen munkavle utlovas i coronakommunikationen

Medborgarnas förtroende för myndigheternas kommunikation har rasat, och nu ska det bli mindre prat om nivåer och strategier och mer klarspråk i coronakommunikationen. Det lovar statsrådets kommunikationsdirektör Päivi Anttikoski, och försäkrar att det inte handlar om att lägga munkavle på tjänstemännen.

6.3.2021

Smittspårare rekryteras i rasande takt – men frivilliga duger inte längre

Nu rekryterar huvudstadsregionens städer nya smittspårare för att hålla jämna steg med de nya virusvarianterna och stigande smittsiffrorna. Samtidigt slutar städerna anlita frivilliga i smittspårningen.– Jag har många gånger blivit tvungen att hänvisa folk som varit illa däran till läkare, säger Tua Henriksson, smittspårare i Esbo.

Premium

18.2.2021

"Att gå till skolan var alltid fruktansvärt" – HBL frågade om mobbning, så här svarade läsarna

Hela högstadiet var Christel arg och ledsen. Ful i mun, klädd i svart och missnöjd med det mesta. Till det fanns vägande skäl, men trots att varenda kotte från sjuan till nian visste att Christel var lovligt byte att hacka på var mobbningen inget som skolan fick syn på. Flera andra läsare berättar om liknande upplevelser och känslor från tiden när de blev mobbade.

10.2.2021

WHO rekommenderar Astra Zenecas vaccin för alla över 18 – också där virusvarianter sprids

Världshälsoorganisationen WHO ger Astra Zenecas omdiskuterade covid-19-vaccin klartecken, och rekommenderar det också för personer över 65 år. WHO:s experter rekommenderar också att vaccinet ges i områden där nya virusvarianter sprids.

31.1.2021

Vårdare går på knä under arbetsbördan – många lämnar jouren vid HUS

Ständig personalbrist, obemannade skift, bristande ledning och skrikande chefer. Så beskriver sjukskötaren Markus Pietikäinen arbetsmiljön vid HUS samjourer i Helsingfors, och han är inte ensam. Coronapandemin är bara ytterligare en sten på bördan.

Premium

26.1.2021

Mobbningen minskar men försvinner inte, nu föreslås nya åtgärder – berätta för HBL om dina erfarenheter

Nu ska barnen tränas i empati och växelverkan redan på dagis och lärarna få fortbildning om mobbningsförebyggande, fastslår regeringens nya åtgärdsprogram. Rektorerna föreslås få utökade befogenheter att tillfälligt stänga av en elev som mobbar från undervisningen.

Premium

20.1.2021

Färre ansökningar gjorde processerna för uppehållstillstånd snabbare – nu ska de automatiseras ytterligare

Coronaåret syns också i statistiken över migrationen: antalet ansökningar om uppehållstillstånd som lämnades in utomlands minskade med ungefär en tredjedel. Den vanligaste orsaken att flytta till Finland är fortfarande arbete.

9.1.2021

Haavisto till Yle: Oron för kärnvapnen är befogad – upplopp kan ske också i Europa

Upploppet i och kring den amerikanska kongressbyggnaden var helt klart planerade, och de skyldiga måste ställas till svars, säger utrikesminister Pekka Haavisto i Yles program Ykkösaamu.

9.1.2021

De här tog sig in i Capitolium – och så stöds de i Finland

Nynazister, konspirationsteoretiker och Trumpanhängare. Det var en bred skara som stormade kongressbygganden och demonstrerade utanför. Även i Finland finns de som delar ideologierna och inspireras.

Premium

9.1.2021

Extrema tankar frodas på nätet – "Upplopp kan ske också här"

Det finns flera paralleller mellan händelserna i USA och utvecklingen i Finland. Det menar experter som HBL har talat med. – Något liknande kan hända var som helst, och orsaken kan vara vad som helst, säger professor Aki-Mauri Huhtinen.

Premium

30.12.2020

Asylsökande väntar upp till fem år på beslut – nu ska rättshjälpen förstärkas

Regeringen har lämnat de utlovade förbättringarna i rättshjälpen till asylsökande till riksdagen. Om propositionen godkänns innebär det bland annat att besvärstiden förlängs och att asylsökande får möjlighet igen till rättsbiträde vid asylsamtalet.

23.12.2020

Fem döms till fängelse för grovt koppleri – kvinnor lockades till Finland av sina partners

Domen har fallit i en härva där över tjugo kvinnor varit offer för grovt koppleri. Verksamheten, som pågått i sammanlagt sju år, har varit både omfattande och organiserad, skriver Helsingfors tingsrätt.

21.12.2020

Många har tomt i plånboken till jul – allt fler unga och barnfamiljer söker mathjälp

Veckan före jul har Marko Blom 45 euro på kontot för sig och barnen, sedan coronavåren svept med sig en del av inkomsten. Och han är inte den enda som nu har det tajt.– Under coronakrisen har vi fått fler unga, barnfamiljer och svenskspråkiga kunder i mathjälpen, säger Markus Österlund, församlingsföreståndare vid Andreaskyrkan.

Premium

20.12.2020

THL: Nödvändigt stoppa passagerartrafiken från Storbritannien till Finland omedelbart

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att passagerartrafiken från Storbritannien till Finland stoppas genast.

20.12.2020

Ingen av återvändarna tills vidare misstänkt för brott – "viktigast att barnen integreras"

De finländska återvändarna från al-Hol utreds nu av polisen, och Skyddspolisen gör en individuell riskbedömning för var och en."Det viktigaste är nu att de återvändande barnen integreras så väl som möjligt i det finländska samhället", säger Aishi Zidan på Skyddspolisen.

19.12.2020

Vårdfacket: HUS vill aktivera beredskapslagen men inte betala extra – HUS: Pengar finns inte

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, vill inte betala vårdarna extra ersättning för coronavård under helgerna, skriver vårdfacket Tehys ordförande Millariikka Rytkönen i ett blogginlägg.

18.12.2020

"Träffa ingen men lämna ingen ensam" – städerna hoppas på gemensamt nyårslöfte

Åk inte bort över jul och ordna inga släktbjudningar, uppmanar huvudstadsregionens städer inför jul- och nyårshelgerna. Coronatestningen har full kapacitet också under helgerna, och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt uppmanar invånarna att testa sig vid minsta symtom – också under helgdagarna.

18.12.2020

Det här gäller i huvudstadsregionen under julhelgen – "Fira jul i den närmaste kretsen"

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp har informerat om det aktuella epidemiläget och vilka rekommendationer och restriktioner som gäller i regionen inför jul. HBL har direktrapporterat från presskonferensen.

16.12.2020

Coronaviruset sprider också desinformation – rädsla och vrede banar vägen

Samtidigt som vi kurar hemma framför datorerna har mängden vilseledande information på nätet exploderat under pandemin. Men för att en konspirationsteori ska få genomslag krävs ett långsiktigt arbete, och det vet både en Trump och en Halla-aho, menar forskaren Niko Pyrhönen.

Premium

15.12.2020

HUS:s chefsöverläkare: Res inte utanför Nyland över jul – nu behövs skärpta restriktioner

Coronasmitta från södra Finland börjar redan synas hos smittspårarna i andra delar av landet. För att inte sprida mer smitta bör vi undvika att resa i väg över jul, säger chefsöverläkare Markku Mäkijärvi vid HUS.

11.12.2020

Nu testar 4 procent positivt – Helsingfors restriktioner håller i över årsskiftet

De restriktioner som gäller i huvudstadsregionen kommer att fortsätta åtminstone fram till den 10 januari, har huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp beslutat. Högstadierna fortsätter i närundervisning fram till jullovet.

Premium

11.12.2020

Coronarestriktionerna i huvudstadsregionen förlängs till den 10 januari – närundervisning fortsätter i grundskolan

Coronarestriktionerna i huvudstadsregionen fortsätter åtminstone fyra veckor till, till den 10 januari. Det meddelade huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp i dag.

10.12.2020

Talmannen vill sätta riksdagsledamöterna på skolbänken: "Politik och juridik får inte blandas ihop"

De senaste dagarnas turer kring grundlagsutskottet och fallet Pekka Haavisto visar att utskottets roll behöver förtydligas och förtroendet återskapas. Det säger riksdagens talman Anu Vehviläinen.

5.12.2020

"För att kunna motarbeta rasismen måste vi först få syn på den"

Då arbetet mot rasism blir en kamp mellan dem och oss, rasisterna och de andra, missar man mycket av den strukturella rasism som finns lite överallt. Den är vi inte särskilt bra på att få syn på, säger Minna Seikkula, som forskat i den finländska antirasismen.

Premium

4.12.2020

Att gå på eftis är vanligare bland svenskspråkiga barn – men dåliga arbetsvillkor skapar personalbrist

Allt fler barn i de lägsta årskurserna deltar i eftermiddagsverksamhet, och bland svenskspråkiga barn är andelen hela 23 procentenheter högre än i landet i genomsnitt. Osäkra arbetsvillkor och deltidsjobb bidrar till att personalbristen är stor särskilt i huvudstadsregionen.

Premium

3.12.2020

Gunvor Kronman ny ordförande för Plan: "Flickornas situation har försämrats i världen"

Coronakrisen har slagit hårt mot världens fattiga, och då fattigdomen ökar drabbas flickor oftast hårdast. – Utmaningarna har blivit större, och det syntes redan före krisen, säger Gunvor Kronman, som är ny styrelseordförande för Plan International.

Premium

26.11.2020

Skriande behov av vård i krigets Jemen – finsk läkare berättat om läget där 80 procent är beroende av bistånd

Sand, hetta och insekter som tar sig in i operationstältet är vardag vid det fältsjukhus som Läkare utan gränser upprätthåller i Mocka, Jemen. Värre är ändå resursbristen i det krigshärjade landet, som efter fem år av strider hotas av den värsta hungersnöden världen har sett på årtionden.– Det hände att vi stod rådlösa inför patienter som hade kunnat räddas med bättre resurser, säger läkaren Kariantti Kallio, som precis har återvänt från Jemen.

Premium

26.11.2020

Växelvis boende vanligare i familjer med höga inkomster – bidrag och tjänster ser inte barnen med två hem

Närmare ett av tre barn i familjer där föräldrarna bor på olika adress bor växelvis hos båda föräldrarna. Men medan närmare hälften av barnen i höginkomstfamiljer bor växelvis är andelen bara tolv procent i låginkomstfamiljer, visar en färsk rapport.

Premium

21.11.2020

Viking Grace gick på grund – här är lördagens händelseförlopp

Viking Grace gick på grund utanför Mariehamn strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen. Passagerarna övernattar ombord på fartyget. Här kan du läsa direktrapporteringen om händelserna.

21.11.2020

Viking Grace på grund i Mariehamn – passagerarna övernattar ombord

Strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen gick Viking Grace på grund utanför Mariehamn i hård sjö. Passagerarna blir tvungna att tillbringa natten ombord på fartyget. Nu utreder Olycksutredningscentralen händelseförloppet.

15.11.2020

Ny avhandling: Självständigt lärande ökar klyftorna

Deltagande i småbarnspedagogiken brukar ses som en väg till större jämlikhet och bättre skolframgångar, men enligt en färsk doktorsavhandling är det inget vi kan räkna med. Också den nya läroplanens fokus på självständigt och individuellt lärande och digitala lärmiljöer får tummen ned.

Premium

14.11.2020

Reza Adib dokumenterade livet inifrån Moria – nu ställer han ut sina bilder i Helsingfors

– Vi får aldrig glömma Moria. Det säger den afghanska journalisten och dokumentärfilmaren Reza Adib, som själv var tvungen att fly 2015 och till sist hamnade i de illa beryktade grekiska flyktinglägren. Då gjorde han vad han kan bäst – dokumenterade från insidan. Nu väntar han på asylbeslut i Finland och förbereder en fotoutställning i Kabelfabriken.

Premium

11.11.2020

Spelfostran: "Föräldrarnas ointresse för digitala spel är ett större problem än spelandet"

Under coronavåren ökade det digitala spelandet, och många har ersatt fysiska hobbyer med digitala. Det kan vara både en välsignelse och en risk. I dag utkommer en handbok för spelfostran, som stöd för föräldrar och professionella.

Premium

10.11.2020

Morias misär fortsätter i Kara Tepe – "Enda medicinen är att komma bort härifrån"

I två månader har invånarna i flyktinglägret Kara Tepe på grekiska Lesbos varit tvungna att promenera fyra kilometer för att ta en dusch – eller tvätta sig i havet. Nu kommer vintern med kyla och en ny våg av corona, men många av tälten i det tillfälliga lägret, som byggdes upp i en hast efter branden i Moria, saknar fortfarande golv och isolering.– Det är inte acceptabelt att behöva leva så här, många mår otroligt dåligt, säger Tina Dahl på Läkare utan gränser.

9.11.2020

Utvärdering: "Exceptionellt mycket osäkerhet" kring vårdreformens effekter

Bedömningen av hur de olika effekterna av förslagen i vårdreformen samverkar är bristfällig, och det gäller särskilt ekonomin, företagen och särlösningen för Nyland. Det anser rådet för bedömning av lagstiftningen i sitt utlåtande.

@JennyBck på Twitter