Jenny Bäck

Jenny Bäck

Reporter

Twitter @JennyBck
E-post jenny.back@hbl.fi

Senast publicerade artiklar

18.9.2019

Hon föll offer för människohandel och kämpade med myndigheterna i fem år – nu får Itohan stanna i Finland

Efter flera asylansökningar med påföljande avslag kan Itohan Okundaye pusta ut. Efter fem år som människohandelsoffer och en lika lång kamp med finska myndigheter har hon fått uppehållstillstånd.

11.9.2019

Mindre resurser för att förebygga hatbrott

För ett par år sedan fick polisen öronmärkta pengar för att förebygga hatbrott och hatretorik på nätet, men några sådana finns inte längre. Hatgruppen i Helsingfors har krympt från tio till två personer. Europarådet varnade i veckan för eskalerande hatretorik i Finland.

11.9.2019

Organiserad brottslighet har gjort fängelserna våldsammare – "Att sitta inne länge gör snarare en fånge farligare"

Attackerna mot fångvårdspersonal ökar, och verkar nu ha tagit sig också utanför fängelsets murar. Också polisen drabbas allt oftare, och bakgrunden kan sökas i den växande organiserade brottsligheten.– Det är en central hotbild och något vi tar mycket allvarligt på, säger Arto Kujala, ny direktör för Brottspåföljdsmyndigheten.

Premium

10.9.2019

Europarådet: Hatbrotten eskalerar och Finland måste bli bättre på att få syn på dem

Den rasistiska och intoleranta hatretoriken har eskalerat i det offentliga samtalet i Finland, varnar Europarådet. I takt med hårdare retorik ökar också risken för våld.

Premium

9.9.2019

Polisen slog till mot United Brotherhood – jätteoperationen började redan för över ett år sedan

Förra veckans polistillslag är kulmen på en stor myndighetsoperation som pågått i över ett år. Under tillslagen greps 18 personer med koppling till den kriminella gruppen United Brotherhood. Nu vill Polisstyrelsen förbjuda gruppen.

30.8.2019

UNHCR varnar: Många flyktingbarn får inte gå i skola

Över hälften av världens flyktingbarn går inte i skola, och det kan ha konsekvenser långt in i framtiden. – Att gå i skola är en mänsklig rättighet och inget man kan ta ifrån barn, barn är framför allt barn och ska ha tillgång till skolgång och hälsovård var de än finns, säger Caroline Bach på UNHCR.

22.8.2019

Jordens lungor står i brand och det beror på människan – "Köp inte kött från tropikerna"

Regnskogen i Amazonas brinner på allt större områden, men Brasiliens president Jair Bolsonaro avfärdar problemet med en klackspark och anklagar medborgarorganisationer för anlagda bränder. – Skrattretande. Det visar på en total likgiltighet. Nu behövs insatser på bred front, kommenterar naturskyddschef Jari Luukkonen på WWF.

Premium

21.8.2019

Trettio par händer fattas på daghemmen i Helsingfors – mentorer och inhoppare ska underlätta vardagen

Det saknas ungefär trettio lärare och barnskötare inom den svenska småbarnspedagogiken i Helsingfors. Just nu klarar man sig med inhoppare och studerande, men redan om några veckor kan situationen vara en annan.

Premium

21.8.2019

Pengarna håller på att ta slut inom social- och hälsovården, varnar Helsingforspolitiker – bland annat barnskydd och äldreomsorg kräver mer

Kostnaderna ökar mer än väntat inom äldreomsorgen, barnskyddet och servicen till personer med funktionshinder, och redan i år hotar pengarna att ta slut. Det konstaterar en enig social- och hälsovårdsnämnd, och kräver att nästa års budget beaktar den här ökningen.

Premium

14.8.2019

Professor: Märkligt om Sannfinländarna stoppar processen mot Juha Mäenpää – allt fler döms nu för hets mot folkgrupp

Hela tre riksdagsledamöter utreds för tillfället för misstänkt hets mot folkgrupp, och misstankarna mot Juha Mäenpää (Sannf) har gått vidare till åtalsprövning. I de två andra fallen är utgången mer osäker, bedömer professor Kimmo Nuotio.

Premium

12.8.2019

Helsingforspolisen efter moskéattacken i Norge: Inget konkret hot just nu

Helsingforspolisen ser ingen anledning att höja närvaron vid moskéerna efter helgens attack mot en moské i norska Bærum. – Det finns ingen direkt länk till Finland och inget konkret hot, säger överkommissarie Jari Taponen.Vid många finländska moskéer skärpte man säkerheten redan tidigare i år.

Premium

19.7.2019

Grönt ljus för Spårjokern trots flygekorrar

Det är bara att starta motorsågen trots flygekorrarna i Smedjebacka. Nylands NTM-central ger grönt ljus för avverkning, och på fredagen avslog Helsingfors förvaltningsdomstol ansökan om verkställighetsförbud.

17.7.2019

Johanna Varje vill nå företag med app som varnar arbetstagaren när hälsan sviktar

Alltför många insjuknar i onödan, och särskilt svårt är det att få hjälp för psykisk ohälsa. Det anser Johanna Varje som leder företaget Alvin One. Snart ska det finnas nationella kriterier för hälsoappar.

Premium

15.7.2019

Mardrömmar går att träna bort

Är du på semester men fortsätter lösa arbetsproblem på nätterna? I drömmen kanske du missar deadline, sitter på fel möte eller träffar en hotfull främling i skogsbrynet? Det är lugnt, alla har mardrömmar ibland – men då de återkommer är de ofta ett tecken på belastning.

Premium

29.6.2019

Låt tonåringen sova på morgonen – det handlar inte om lättja

Under puberteten skjuts dygnsrytmen framåt, och att kontrollera den är en stor utmaning för många. En av tre unga har en väldigt sen rytm, visar färsk forskning vid Helsingfors universitet.

Premium

20.6.2019

Harakka äger flest aktier, Haavisto mest skuldsatt

Arbetsminister Timo Harakka har den största placeringsportföljen bland ministrarna i Antti Rinnes regering. De största skulderna har för sin del utrikesminister Pekka Haavisto.

14.6.2019

Akut brist på svensk dagispersonal i Helsingfors – daghem kan tvingas stänga

Ett svenskt daghem i Helsingfors kan tvingas stänga, ifall staden inte lyckas rekrytera mer personal under sommaren. – En annan möjlighet är att tillfälligt anställa finskspråkig personal, säger sektorchef Liisa Pohjolainen.

Premium

6.6.2019

Nya regeringen: Yngre kvinnor och äldre män på gamla poster

Den nya regeringen må ha kvinnlig majoritet, men ser man på fördelningen av portföljer är den mycket traditionell – med ett undantag.

Premium

6.6.2019

Asylsökande kan tvingas sluta jobba

Flera ändringar i utlänningslagen har trätt i kraft den här veckan – det blir bland annat svårare för asylsökande att fortsätta jobba. Den som lämnar in en ny ansökan måste vänta flera månader på att få tillbaka rätten att arbeta.

Premium

5.6.2019

Nya regeringen: Vuxna ska få bestämma själv om sitt kön – Seta besviket över åldersgräns

Könskorrigering ska inte längre kräva sterilisering, och att fastställa könstillhörighet ska inte heller kräva läkarutlåtande.

5.6.2019

Människohandeln ökar – Europarådet vill att Finland skärper sig

På några år har antalet människohandelsoffer i Finland trefaldigats. Finland måste bli bättre på att identifiera offren, inte minst bland minderåriga som kommit ensamma till Finland, anser Europarådet.

Premium

3.6.2019

Oppositionen: Regeringen önsketänker – "medelklassen får betala"

Ekvationen i det färska regeringsprogrammet bygger på önsketänkande om ekonomi och sysselsättning, anser den församlade oppositionen.– En hållbar bas för ekonomin saknas. Finländarnas beskattning skärps och statens låntagning riskerar växa, kommenterar Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

3.6.2019

Blygsam höjning av flyktingkvoten – bättre rättshjälp till asylsökande

Den tillträdande regeringen höjer flyktingkvoten med hundra personer i ett första skede. Asylsökande ska få bättre rättshjälp, och processerna ska utvärderas, lovar det färska regeringsprogrammet.

30.5.2019

"Svårt att inte ta hem mammorna från IS-lägret – kan stå Finland dyrt"

Att hämta hem de finländska barnen och lämna mammorna kvar på lägret al-Hol i Syrien kan stå Finland dyrt. Gör man det riskerar man bryta mot flera internationella fördrag, och frågan är om Finland inte redan har gjort det, säger professor Outi Korhonen.

Premium

27.5.2019

50 000 firade hockeyguldet med guldhjältarna i parken

"Mörkö! Mörkö!" Det gick inte att ta miste om vem publiken allra helst ville ha på scen. Och när lagkaptenen Marko Anttila väl gjorde entré dök han in i en kaskad av fyrverkerier, hurrarop och sprutande konfetti.

24.5.2019

Stig Gustavson varnar för SFP-ledd kupp mot Arcada

Det pågår en SFP-ledd kupp mot Arcada som strävar efter att besätta högskolans styrelse med fusionsvänliga medlemmar och i förlängningen få till stånd en fusion med Novia. Det anser Stig Gustavson, tidigare styrelseordförande för Arcada och i dag hedersmedlem i Stiftelsen Arcada.

Premium

23.5.2019

Unicef: Tusentals IS-barn lever under hemska förhållanden

Tusentals barn till IS-krigare lever i undermåliga förhållanden i läger, förvaringsenheter och barnhem i Syrien, Irak och andra länder. Bara i Syrien finns närmare 30 000 utländska barn till IS-krigare, uppskattar Unicef, och manar deras hemländer att göra mer för att få hem dem.

Premium

23.5.2019

Unicefdirektör: Vi hoppas ni höjer biståndet

Allt fler barn drabbas av konflikter och klimatförändringar, men nationalistiska och populistiska vindar syns nu också i biståndsfinansieringen. Unicefs biträdande direktör Charlotte Petri Gornitzka har en from förhoppning till regeringsförhandlarna i Ständerhuset:– Vi hoppas att det finns en politisk vilja att höja biståndet mot 0,7 procent.

Premium

19.5.2019

Hejarklack diskvalificerades på Stafettkarnevalen – hindrade andra vid porten

Sursik skola har flera segrar i bagaget i Stafettkarnevalens hejarklackstävling, men i helgens tävling åkte hejarklacken ut. Det är veterligen första gången i karnevalens historia.

15.5.2019

Enkät lovar rekordhögt valdeltagande bland unga

Statens ungdomsråd förutspår ett lysande valdeltagande bland unga i EU-valet nästa vecka, trots att valdeltagandet i förra EU-valet låg på bara tio procent.

14.5.2019

"Vad som helst duger" – kompetenssamtal ska hjälpa asylsökande hitta rätt i arbetslivet

Många nyanlända vill inget hellre än jobba, men att ta sig in på den finska arbetsmarknaden upplevs som svårt. De asylsökandes utbildningsbakgrund varierar från ingen alls till doktorsexamen, och påfallande många har jobbat inom flera olika branscher, visar en färsk rapport.

Premium

14.5.2019

"Inget nytt under solen" – fränt språkbruk har långa anor i det militära

"Stå inte där i en böghög", "jävla pussies" och "nu är det dags att berätta de värsta bögjuttuna" – språkbruket bland de stamanställda vid Nylands brigad visar prov på både sexism, homofobi och rasism, rapporterade HBL förra veckan. Vi bad också om läsarnas erfarenheter. Här är några av dem som influtit på e-post och Facebook.

Premium

10.5.2019

"Stå inte här i en böghög" – Sexistiskt och homofobt språkbruk vid Nylands brigad

Rasism, sexism och homofobi är inget ovanligt i det militära språkbruket – inte heller bland de stamanställda, vittnar Henrik, som nyligen gjorde sin militärtjänstgöring.

Premium

10.5.2019

"Stå inte här i en böghög" – Sexistiskt och homofobt språkbruk vid Nylands brigad

Rasism, sexism och homofobi är inget ovanligt i det militära språkbruket – inte heller bland de stamanställda, vittnar Henrik, som nyligen gjorde sin militärtjänstgöring. Har du också upplevt kränkande språkbruk i armén? Berätta gärna för HBL.

Premium

8.5.2019

Center-vänster vanligaste koalitionen i Finland – SFP har suttit längst i regeringen

Under de senaste 32 åren har Samlingspartiet suttit i regeringen sju perioder av åtta. Men så har det inte alltid varit – efterkrigstiden fram till dess var till största delen en ökenvandring i opposition för Samlingspartiet.

Premium

8.5.2019

EU-valet: De flesta partier vill att alla länder tar emot asylsökande

Alla EU-länder bör ta emot asylsökande och dela på ansvaret, anser majoriteten av partierna i HBL:s EU-valkompass. Bara ett parti är helt emot – Sannfinländarna anser att EU i stället ska koncentrera sig på att övervaka sina gränser och skicka tillbaka alla som försöker ta sig över.

Premium

28.4.2019

Forskare ville förstå dem som läser alternativmedier – resultatet överraskar

Det är inte bristande medieläskunnighet som får folk att vända sig till så kallade alternativa medier. I stället förenas användarna av en misstro mot traditionella medier och i vissa fall mot hela samhällsordningen, visar färsk forskning vid Tammerfors universitet.

Premium

22.4.2019

Haparanda och Sibbo gav språkkunniga ledamöter – men alla prioriterar inte svenskans ställning

I den tillträdande riksdagen finns en handfull svensk- och tvåspråkiga ledamöter utanför den svenska riksdagsgruppen. Stöd i de svenska frågorna kan Svenska folkpartiet förmodligen vänta sig närmast från vänster, men också i övriga partier finns svenskkunniga nyinvalda.

Premium

19.4.2019

Analys: Papperslösa hänger knappast på baren, Antti Rinne

Den som förväntat sig en ny riktning i asylpolitiken med Socialdemokraterna vid spakarna blir förmodligen besviken. Ju närmare valet kom, desto närmare den ”invandringskritiska” retoriken lade sig partiets ordförande.

15.4.2019

Terho: Vi har aldrig haft någon tanke på att sluta

Blå framtid brakade ut ur riksdagen ungefär lika plötsligt som de uppstod, mitt under valperioden. Någon tanke på att lägga ned partiet finns ändå inte, försäkrar partiordföranden Sampo Terho.

15.4.2019

Småpartierna förblev – små

Det var inget av de små partierna utanför riksdagen som lyckades ta sig över tröskeln den här gången heller, om man inte räknar med rörelsen Liike Nyt – som inte är ett parti. I stället sällade sig ett nytt parti till de små, Blå framtid som åkte ur riksdagen direkt från ministersätet.

15.4.2019

SFP gjorde comeback i Österbotten med två nyinvalda

Svenska folkpartiet gjorde comeback i Vasa valkrets, där Anders Norrback och Mikko Ollikainen är nyinvalda och säkrade ett fjärde mandat. Med Norrback har partiet igen en riksdagsledamot från Österbotten som representerar lantbrukarna.

12.4.2019

Hetsiga protester på Narinken under polisanmälda Suomen Kansa Ensins valjippo

Publiken rök ihop med främlingsfientliga Suomen Kansa Ensin på Narinken i Helsingfors på fredagseftermiddagen. Polisen fick lov att ingripa åtminstone ett par gånger, men ingen lär ha skadats och ingen har polisanmälts.

11.4.2019

Mindre än hälften av kandidaterna har redovisat för valfinansiering – stora skillnader mellan partierna

Knappt hälften av riksdagspartiernas kandidater har lämnat in en frivillig förhandsredovisning för sin valfinansiering, då man räknar med Helsingfors, Nylands, Vasa och Egentliga Finlands valkretsar. Störst är andelen hos De gröna medan den är minst hos Svenska folkpartiet.

Premium

6.4.2019

Han får inte stanna trots tre finländska barn

Totalt femton år i landet och en fyraårig dotter är inte nog för att Makumba Jallow skulle få stanna. Migrationsverket drar tillbaka hans uppehållstillstånd i förväg.

Premium

4.4.2019

Enkät: Svårt att få vård och svårt att tala om depression

Över hälften av finländarna upplever att det varken går lätt eller snabbt att få vård för depression. Närmare hälften är oroliga för att själva insjukna, men oron varierar – av dem som har små inkomster oroar sig betydligt fler, visar en färsk enkät.

Premium

2.4.2019

Nordiska motståndsrörelsen delar ut flyers och gör reklam trots förbud

Så sent som på måndagen delade Nordiska motståndsrörelsen ut flyers med falsk valreklam i postlådor i Helsingfors, trots att deras verksamhet nu är förbjuden. – Om polisen observerar aktivitet är det klart att det gäller att reagera, säger polisöverinspektör Heikki Lausmaa vid Polisstyrelsen.

Premium

30.3.2019

Abbas tjänade 565 euro på tio månader – allt fler utnyttjas nu i arbete

I över ett år jobbade Abbas så gott som gratis för flera arbetsgivare. Dagarna var långa men arbetsgivarna lovade pengar och arbetsavtal i slutändan, och det viktigaste – möjligheten till uppehållstillstånd. Inget av det fick han, och han är inte den enda – allt fler utnyttjas nu i arbete.

Premium

25.3.2019

Fyra av nio partier vill ha gratis studiematerial på andra stadiet

Knappt hälften av riksdagspartierna vill införa gratis studiematerial i gymnasier och yrkesskolor för alla, visar HBL:s valkompass. Om rätten till lärarledd undervisning i yrkesskolor råder större enighet.

Premium

24.3.2019

Selektiv biljettkontroll på bussen – mörkhyade resenärer måste visa upp biljetten

Då Muluken Cederborg tog bussen från Esbo till Helsingfors stannade den plötsligt på en tom hållplats där ingen skulle av. Chauffören stegade längst bak i bussen för att kolla att en mörkhyad passagerare hade biljett. Det hade han.– Det var etnisk profilering, säger Cederborg.

Premium

@JennyBck på Twitter