Jenny Bäck

Jenny Bäck

Reporter

Twitter @JennyBck
E-post jenny.back@hbl.fi

Senast publicerade artiklar

23.9.2018

Allt fler av oss har svårt med koncentrationen, och det är ingen tillfällighet

Att begreppet multitaska tagits upp bland nyorden på 2010-talet är heller ingen slump. Också människors hjärnor påverkas av den digitala revolutionen, säger hjärnforskarna Mona Moisala och Minna Huotilainen.

21.9.2018

Sexualhälsa ett fokus i biståndspolitiken – upplysning effektivare än abort

Vill man minska på antalet aborter ska man satsa på sexualundervisning, inte abortförbud, säger forskningsprofessor Anna Rotkirch vid Befolkningsförbundet. Det gör Finland i utvecklingspolitiken.

20.9.2018

Många män tiger om våldet

Då hustrun Sanna inte längre brydde sig om att barnen såg våldet tog Tony sina saker och åkte till ett skyddshem. Våldet, som till en början var verbalt, hade småningom övergått också i fysiska övergrepp.

19.9.2018

Gymnastiklärare: Elevernas kondition varierar allt mer

För några decennier sedan var det inte så stor skillnad på eleverna då det gällde kondition. Nu är utmaningarna större. – Det är mer polariserat. En del av eleverna kan vara toppidrottare medan andra inte rör på sig alls, säger gymnastikläraren Sebastian Häggblom.

12.9.2018

Migrationsverket justerar sin linje – färre ska avvisas till Afghanistan

Migrationsverket har sett över sin linje då det gäller asylbeslut för afghaner. Nu begränsas tillämpningen av intern flykt – men "friska och arbetsföra ogifta män" kan också i fortsättningen förutsättas bosätta sig i huvudstaden Kabul.

10.9.2018

Ingen ny populistskräll att vänta – Finland hade sin redan 2011

Sverigedemokraternas valseger sätter den svenska blockpolitiken ur spel, men i Finland kom skrällen redan 2011. Hur den finska valrörelsen påverkas återstår att se.– Det ligger i partiernas händer. Vi vet vad Sannfinländarna vill prata om men inte de andra. Vilka frågor de andra partierna väljer att lyfta upp blir väldigt viktigt, säger professor Åsa von Schoultz.

7.9.2018

Riksdagen ska få rösta om Soinis förtroende – "Upp till bevis för de progressiva kvinnorna"

Oppositionspartierna SDP, SFP, VF och De gröna föreslår misstroende för utrikesminister Timo Soini (Blå) på grund av hans ställningstaganden mot abort.

3.9.2018

Att börja studera kan vara en chock – då hjälper goda studievanor

Anekdoterna om studietiden handlar ofta om fester och sällan om osäkerhet och hårt arbete. För många blir inledningen på universitetsstudierna en smärre chock.– Forskning visar att tidshantering är en av de mest avgörande faktorerna för hur man klarar av studierna, säger lektorn i pedagogik Monica Londen.

31.8.2018

EU-kommissionen vill slopa sommartiden – Forskare: Normaltid bättre för hälsan

Det ska bli ett slut på att ställa om klockorna två gånger om året. Det anser många EU-medborgare, och nu också EU-kommissionen.

29.8.2018

Många asylbeslut tas om – fler får nu positivt besked

För tillfället väntar drygt femtusen personer på Migrationsverkets asylbeslut. Ungefär hälften av ärendena är sådana som återbördats från förvaltningsdomstolarna eller Högsta förvaltningsdomstolen.

29.8.2018

"Din rädsla är befogad"– Adam får stanna i Finland

Tre år av hopp och förtvivlan tog det innan ett rekommenderat brev kunde lösas ut i R-kiosken i Lillhoplax: Migrationsverkets besked om asyl. Efter två avslag och lika många besvär har Helsingfors förvaltningsdomstol sagt sitt och Adam får stanna i Finland.

25.8.2018

Staffansby skola får mer utrymme – dagis föreslås flytta

Daghemmet Staffan i Staffansby i norra Helsingfors föreslås flytta till nya lokaler, möjligen redan nästa höst. Det skulle lösa utrymmesbristen i Staffansby lågstadieskola, som skulle få ta över dagisbyggnaden på samma tomt.

23.8.2018

Barbie, bubblor och lite glamour på Konstens natt

Konst eller ej, kön till Nationalmuseets Barbie-utställning krökte sig nästan ett halvt kvarter då museet bjöd på Glitter & Glamour under Konstens natt. Också de jättelika såpbubblorna i Esplanadparken var populära.

21.8.2018

Fattiga barn mobbas mer: "Vi måste prata om klass"

Nästan 70 procent av de unga i mindre bemedlade familjer upplever att de blivit mobbade redan i lågstadiet, och många unga anser att de vuxna i skolan inte ingriper tillräckligt i mobbningen. Rädda Barnen efterlyser mer utbildning och sensitivitet kring mobbning och fattigdom såväl i skolan som i lärarutbildningen.

19.7.2018

Fingrid: Eltillgången inte längre hotad – "En vinterdag hade det verkligen varit problem"

En brand i en elstation i Olkiluoto under onsdagen skar av kärnreaktorerna från stamnätet, och Fingrid varnade i morse för att eltillgången är hotad. Nu är skadorna reparerade och reaktorerna väntas vara kopplade till stamnätet igen senast i morgon på morgonen.

18.7.2018

Här är badstränderna med minst blågröna alger

Då de blågröna algerna använt upp den fosfor som finns i det varma ytvattnet avtar blomningen och algerna dör och sjunker till bottnen. Det är den goda nyheten. Till de dåliga hör att algblomningen i Finska viken nu är den kraftigaste på ett årtionde, och kan fortsätta ännu nästa vecka då vädret väntas vara varmt.

17.7.2018

Expert om Trump: "Det har blivit en skråma i teflonytan"

Toppmötet i Helsingfors mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin kan ha satt en boll i rullning, som kan få dramatiska följder för president Trump – till och med riksrätt.– Nu får vi se hur skådespelet utvecklar sig, det är omöjligt att förutspå hur Republikanerna kommer att förhålla sig, säger Benita Heiskanen, docent i USA-forskning vid Åbo universitet och direktör för John Morton-institutet.

16.7.2018

Experter: Som förväntat, men smärre skandal att vänta för Trump på hemmaplan

Enligt Utrikespolitiska institutets direktör Teija Tiilikainen gick toppmötet av allt att döma ungefär som förväntat. – Nu får man följa med Twitter och se om samtalen leder någon vart.Enligt Benita Heiskanen, docent i USA-forskning vid Åbo universitet och direktör för John Morton-institutet, kan president Trump ändå vänta sig en smärre skandal på hemmaplan.

30.6.2018

De fick stanna på sitt jobb – mot alla odds

Minns ni Baz, Sanaollah och Ali från Afghanistan, som jobbade i växthus i Kyrkslätt? Då HBL träffade dem för ett år sedan riskerade de avvisning sedan Migrationsverket skärpt sin praxis kring främlingspass. Nu kan de andas ut – i slutet av maj fick också Ali uppehållstillstånd för arbete.

19.6.2018

Rekordantal flyktingar i världen: "Viljan att hjälpa minskar på många håll"

Antalet flyktingar i världen ökar i rask takt, och i fjol slogs ett nytt dystert rekord då siffran närmade sig 70 miljoner. Men i Europa minskade antalet asylansökningar i fjol med nästan hälften, visar europeiska asylbyrån EASO:s färska rapport.

19.6.2018

Inga planer på att avbryta avvisningar

Polisen har i år avvisat drygt 70 irakier som fått avslag på sin asylansökan, men förra veckan återbördades tre av dem direkt. Ingenting exceptionellt, försäkrar man på Polisstyrelsen.

17.6.2018

Samtyckeslag – det här skulle det innebära

"Främmande för det normala livet" eller ett ofrånkomligt steg i utvecklingen? Med lagstiftning om samtycke hade till exempel den man som hade samlag med en tioåring kunnat dömas för våldtäkt.– Den här ändringen kommer nog, förr eller senare, säger professor emerita Terttu Utriainen.

14.6.2018

Migri utredde sig självt: Problem med tolkning och bedömningar

Det har förekommit felaktig tolkning vid asylsamtal, visar Migrationverkets egen utredning av asylprocessen. Migrationsverket hittade också brister i handläggningen, men tillstår inga systematiska fel.– Den största frågan är nu om det finns vilja att korrigera de fel som redan begåtts, kommenterar Pia Lindfors, verksamhetsledare vid Flyktingrådgivningen.

13.6.2018

Ilja Janitskin kunde ha blivit hockeyspelare – nu åtalas han för en lång rad brott

Bandidosmedlem, klädföretagare och aspirerande presidentkandidat – MV-lehtis grundare Ilja Janitskin har hunnit med mycket. I dag inleds rättegången mot honom, där han åtalas för bland annat grov ärekränkning och hets mot folkgrupp.

12.6.2018

Nej till inträde till Sveaborg

Nu är det beslutat – det ska vara gratis att gå i land på Sveaborg också i fortsättningen.

9.6.2018

Stor brist på talterapeuter – många barn i kö

Att få talterapi på svenska i Helsingfors är så gott som omöjligt för tillfället, och problemet gäller inte bara här. I väntan på vårdreformen rekryterar privata vårdföretag de terapeuter som finns.För Simon har den långa väntan lett till att han tystnar då han inte blir förstådd.

6.6.2018

Attitydundersökning: Forskare betraktas med misstänksamhet – asylsökande och finlandssvenskar delar åsikterna

Över hälften av finländarna misstänker att forskarna driver sin egen agenda i offentligheten, och bilden av medierna är inte stort bättre – nästan lika många anser att informationen i traditionella medier är vinklad och tillspetsad. Det visar tankesmedjan e2:s färska undersökning av finländarnas attityder och värderingar.

5.6.2018

Biträdande JO näpser Migrationsverket – barnets bästa beaktas inte tillräckligt

Barnets bästa ska bedömas övergripande och individuellt i alla beslut som gäller barn – också nyfödda, konstaterar biträdande justiteombudsman Maija Sakslin i ett färskt beslut.

31.5.2018

Stora klyftor i säkerhet och trygghet – hatretorik största säkerhetshotet

Det är stora skillnader i säkerheten mellan olika befolkningsgrupper. Till exempel personer med invandrarbakgrund eller funktionsnedsättning utsätts betydligt oftare för våld än majoritetsbefolkningen, visar Inrikesministeriets färska utredning. Det största säkerhetshotet just nu är hatretoriken, bedömer experter.

30.5.2018

Rädda Barnen: Barnfattigdom finns överallt – över hälften av världens barn extremt utsatta

Mer än hälften av världens barn hotas av fattigdom, konflikter och diskriminering av flickor. Värst är läget i Niger och ett antal andra länder i västra och centrala Afrika, visar Rädda Barnens färska rapport. Men också i Finland finns rum för förbättring – inte minst då det gäller biståndet till de mest utsatta länderna, anser Hanna Markkula-Kivisilta på Rädda Barnen.

27.5.2018

”Vi måste sluta tala om ’normala' elever"

Marginalisering och diskriminering är vanligt i de nordiska skolorna, och för att få bukt med problemen måste de lyftas upp både i politiken och praktiken. Också digitaliseringen utmanar jämlikheten i utbildningen, och fritt skolval försämrar den definitivt. Det konstaterar ett stort antal forskare i en rapport om jämlikhet och rättvisa i utbildningen.

26.5.2018

De kriminella gängen växer kraftigt – Polisstyrelsen överväger förbud

Sedan år 2000 har antalet kriminella gäng och deras medlemsantal vuxit kraftigt i Finland, och kurvan pekar av allt att döma uppåt också framöver. Trenden är att gängen blir mer mångsidiga och internationella, och släpper också utländska medlemmar över tröskeln.

23.5.2018

Presidentens högra kind tillhör asylsökande

Minns ni Sadiq Bahrooz, som flydde Afghanistan och till slut fick asyl i Finland efter beslut i Högsta förvaltningsdomstolen? Nu finns han förevigad som en del av porträttet på president Sauli Niinistö, närmare bestämt hans högra kind.

21.5.2018

Migrationsverket börjar höra också små barn i familjer som konverterat

Nu ska också 7–12-åringar höras i asylprocessen då det gäller familjer som konverterat till kristendomen. Enligt Migrationsverket handlar det bland annat om att garantera barnets bästa och rätt till religionsfrihet.

20.5.2018

Busholmen har nybyggaranda och dagiskompisar i grannhusen

Slumpen och tillgången till svensk service spelade in då familjen Meinander och Backholm flyttade till Busholmen. Ett otippat bonus var nybyggarandan – att alla är nyinflyttade och söker kontakt med varandra.

19.5.2018

Jämställdhetsexpert: Dags att göra upp med trånga könsnormer

Nu finns ett momentum att städa upp ordentligt bland trånga normer kring kön och förväntningar. Det säger jämställdhetsexperten Malin Gustavsson på tioårsjubilerande Ekvalita.– Metoo-rörelsen har inneburit ett paradigmskifte. Folk har fått syn på saker och den kritiska massan som ser skadliga strukturer har vuxit. Nu är det dags för handling.

10.5.2018

Genusbudgetering ska fördela stadens pengar mer jämlikt

Helsingfors stad går in för genusbudgetering för att få syn på vart pengarna går – och framför allt, till vem. – Det handlar om att synliggöra hur könsskillnaderna ser ut då staden budgeterar, säger stadsfullmäktigeledamoten Veronika Honkasalo.

8.5.2018

Bogomoloff varnade för "balkanmörka" män – fullmäktigegruppen diskuterar saken nästa vecka

Vice ordförande för stadsfullmäktige i Helsingfors Harry Bogomoloff (Saml) orsakade storm på sociala medier med ett uttalande om mörka män i parken i en Facebookgrupp för Brändöbor. På tisdagen bad Bogomoloff om ursäkt, men ärendet är inte slutbehandlat.

7.5.2018

Ny forskning visar samband mellan dagis och bättre betyg

De barn som gått på dagis före skolstarten har i snitt bättre avgångsbetyg från grundskolan än barn som vårdats hemma. Det framgår av en färsk undersökning.

4.5.2018

Utökade tjänster till papperslösa har knappt påverkat efterfrågan – arbetsgrupp vill ha identifikation för papperslösa

I Helsingfors finns ungefär tusen papperslösa, men deras antal kan till och med tredubblas fram till slutet av året. Det bedömer staden i en utredning om papperslösa och deras servicebehov. Efterfrågan på tjänster bland papperslösa har däremot inte ökat märkbart, trots att staden utökade tjänsterna i slutet av fjolåret.

4.5.2018

Morgonverksamhet i alla skolor från hösten

Helsingfors gör morgonverksamheten för de yngsta skolbarnen permanent från och med hösten. Då ska avgiftsfri verksamhet ordnas från klockan åtta för alla ettor och tvåor, föreslår fostrans- och utbildningssektorn.

3.5.2018

Rapport: Integrationen måste bli snabbare – utbildningen är ett bekymmer

Arbetsgivarna kunde ha en större roll i integrationen av invandrare, föreslår en färsk forskningsrapport. Dessutom gäller det att satsa på utbildning för att undvika marginalisering och en segregerad arbetsmarknad.

25.4.2018

Dagispersonal i protest mot ny lag: "Vi gör ett värdefullt jobb"

Ett bekant ljud skallar över Arkadiabacken på onsdag eftermiddag. Det är daghemspersonal från hela Nyland som bankar med spadar på små plasthinkar, en del skanderar slagord. – Nu har regeringen lyckats reta upp också de allra snällaste, konstaterar Tehy-ordföranden Millariikka Rytkönen.

24.4.2018

Utmarsch vid daghemmen på onsdag – många daghem stänger tidigt

På onsdag marscherar en del av daghemspersonalen ut klockan tolv, i protest mot förslaget till ny dagvårdslag. Många daghem i huvudstadsregionen blir tvungna att stänga tidigare.

23.4.2018

Daghem kan slå igen på onsdag

Många småbarnsfamiljer i huvudstadsregionen fick på måndagen en förfrågan om barnet kan stanna hemma på onsdag. Då en stor del av daghemspersonalen kan marschera ut klockan 12 kan vissa daghem bli tvungna att stänga.

18.4.2018

Mångfaldskritiker lobbar i över tusen skolor

En broschyr som går till attack mot skolornas jämställdhetsarbete har skickats ut till ett stort antal skolor runtom i landet. Det är föreningen Äkta äktenskap rf som står bakom broschyren.– Vi följer med situationen och reagerar vid behov. Överlag får skolorna fler påstötar särskilt om sådant som gäller jämställdhet och religion numera, säger förvaltningsdirektör Matti Lahtinen vid Utbildningsstyrelsen.

17.4.2018

Avgiftsfri småbarnspedagogik för femåringar i Helsingfors

Helsingfors börjar erbjuda femåringar avgiftsfri småbarnspedagogik fyra timmar om dagen. Fostrans- och utbildningsnämnden slog fast de nya avgifterna vid sitt möte på tisdagen.

17.4.2018

Skärpt attitydklimat syns också hos diskrimineringsombudsmannen – allt fler anmäler diskriminering

De vanligaste orsakerna till diskrimineringen är ursprung och funktionsnedsättning, visar diskrimineringsombudsmannens berättelse som ges till riksdagen i dag. Diskrimineringsombudsmannen önskar också större befogenheter att ingripa i diskriminering i arbetslivet.

13.4.2018

FN-chef för mänskliga rättigheter: "Världen behöver bättre ledarskap"

Det är ont om gott ledarskap i världen. Det anser Kate Gilmore, FN:s biträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter. – Också de som brukade hålla sådant som jämlikhet, yttrandefrihet och icke-diskriminering främst talar nu med betydligt svagare stämma om de här sakerna.

@JennyBck på Twitter

Inför arbetsveckan - var snälla mot hjärnan govänner. hbl.fi/artikel/allt-f…