Jenny Bäck

Jenny Bäck

Reporter

Twitter @JennyBck
E-post jenny.back@hbl.fi

Senast publicerade artiklar

14.6.2019

Akut brist på svensk dagispersonal i Helsingfors – daghem kan tvingas stänga

Ett svenskt daghem i Helsingfors kan tvingas stänga, ifall staden inte lyckas rekrytera mer personal under sommaren. – En annan möjlighet är att tillfälligt anställa finskspråkig personal, säger sektorchef Liisa Pohjolainen.

Premium

6.6.2019

Nya regeringen: Yngre kvinnor och äldre män på gamla poster

Den nya regeringen må ha kvinnlig majoritet, men ser man på fördelningen av portföljer är den mycket traditionell – med ett undantag.

Premium

6.6.2019

Asylsökande kan tvingas sluta jobba

Flera ändringar i utlänningslagen har trätt i kraft den här veckan – det blir bland annat svårare för asylsökande att fortsätta jobba. Den som lämnar in en ny ansökan måste vänta flera månader på att få tillbaka rätten att arbeta.

Premium

5.6.2019

Nya regeringen: Vuxna ska få bestämma själv om sitt kön – Seta besviket över åldersgräns

Könskorrigering ska inte längre kräva sterilisering, och att fastställa könstillhörighet ska inte heller kräva läkarutlåtande.

5.6.2019

Människohandeln ökar – Europarådet vill att Finland skärper sig

På några år har antalet människohandelsoffer i Finland trefaldigats. Finland måste bli bättre på att identifiera offren, inte minst bland minderåriga som kommit ensamma till Finland, anser Europarådet.

Premium

3.6.2019

Oppositionen: Regeringen önsketänker – "medelklassen får betala"

Ekvationen i det färska regeringsprogrammet bygger på önsketänkande om ekonomi och sysselsättning, anser den församlade oppositionen.– En hållbar bas för ekonomin saknas. Finländarnas beskattning skärps och statens låntagning riskerar växa, kommenterar Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

3.6.2019

Blygsam höjning av flyktingkvoten – bättre rättshjälp till asylsökande

Den tillträdande regeringen höjer flyktingkvoten med hundra personer i ett första skede. Asylsökande ska få bättre rättshjälp, och processerna ska utvärderas, lovar det färska regeringsprogrammet.

30.5.2019

"Svårt att inte ta hem mammorna från IS-lägret – kan stå Finland dyrt"

Att hämta hem de finländska barnen och lämna mammorna kvar på lägret al-Hol i Syrien kan stå Finland dyrt. Gör man det riskerar man bryta mot flera internationella fördrag, och frågan är om Finland inte redan har gjort det, säger professor Outi Korhonen.

Premium

27.5.2019

50 000 firade hockeyguldet med guldhjältarna i parken

"Mörkö! Mörkö!" Det gick inte att ta miste om vem publiken allra helst ville ha på scen. Och när lagkaptenen Marko Anttila väl gjorde entré dök han in i en kaskad av fyrverkerier, hurrarop och sprutande konfetti.

24.5.2019

Stig Gustavson varnar för SFP-ledd kupp mot Arcada

Det pågår en SFP-ledd kupp mot Arcada som strävar efter att besätta högskolans styrelse med fusionsvänliga medlemmar och i förlängningen få till stånd en fusion med Novia. Det anser Stig Gustavson, tidigare styrelseordförande för Arcada och i dag hedersmedlem i Stiftelsen Arcada.

Premium

23.5.2019

Unicef: Tusentals IS-barn lever under hemska förhållanden

Tusentals barn till IS-krigare lever i undermåliga förhållanden i läger, förvaringsenheter och barnhem i Syrien, Irak och andra länder. Bara i Syrien finns närmare 30 000 utländska barn till IS-krigare, uppskattar Unicef, och manar deras hemländer att göra mer för att få hem dem.

Premium

23.5.2019

Unicefdirektör: Vi hoppas ni höjer biståndet

Allt fler barn drabbas av konflikter och klimatförändringar, men nationalistiska och populistiska vindar syns nu också i biståndsfinansieringen. Unicefs biträdande direktör Charlotte Petri Gornitzka har en from förhoppning till regeringsförhandlarna i Ständerhuset:– Vi hoppas att det finns en politisk vilja att höja biståndet mot 0,7 procent.

Premium

19.5.2019

Hejarklack diskvalificerades på Stafettkarnevalen – hindrade andra vid porten

Sursik skola har flera segrar i bagaget i Stafettkarnevalens hejarklackstävling, men i helgens tävling åkte hejarklacken ut. Det är veterligen första gången i karnevalens historia.

15.5.2019

Enkät lovar rekordhögt valdeltagande bland unga

Statens ungdomsråd förutspår ett lysande valdeltagande bland unga i EU-valet nästa vecka, trots att valdeltagandet i förra EU-valet låg på bara tio procent.

14.5.2019

"Vad som helst duger" – kompetenssamtal ska hjälpa asylsökande hitta rätt i arbetslivet

Många nyanlända vill inget hellre än jobba, men att ta sig in på den finska arbetsmarknaden upplevs som svårt. De asylsökandes utbildningsbakgrund varierar från ingen alls till doktorsexamen, och påfallande många har jobbat inom flera olika branscher, visar en färsk rapport.

Premium

14.5.2019

"Inget nytt under solen" – fränt språkbruk har långa anor i det militära

"Stå inte där i en böghög", "jävla pussies" och "nu är det dags att berätta de värsta bögjuttuna" – språkbruket bland de stamanställda vid Nylands brigad visar prov på både sexism, homofobi och rasism, rapporterade HBL förra veckan. Vi bad också om läsarnas erfarenheter. Här är några av dem som influtit på e-post och Facebook.

Premium

10.5.2019

"Stå inte här i en böghög" – Sexistiskt och homofobt språkbruk vid Nylands brigad

Rasism, sexism och homofobi är inget ovanligt i det militära språkbruket – inte heller bland de stamanställda, vittnar Henrik, som nyligen gjorde sin militärtjänstgöring.

Premium

10.5.2019

"Stå inte här i en böghög" – Sexistiskt och homofobt språkbruk vid Nylands brigad

Rasism, sexism och homofobi är inget ovanligt i det militära språkbruket – inte heller bland de stamanställda, vittnar Henrik, som nyligen gjorde sin militärtjänstgöring. Har du också upplevt kränkande språkbruk i armén? Berätta gärna för HBL.

Premium

8.5.2019

Center-vänster vanligaste koalitionen i Finland – SFP har suttit längst i regeringen

Under de senaste 32 åren har Samlingspartiet suttit i regeringen sju perioder av åtta. Men så har det inte alltid varit – efterkrigstiden fram till dess var till största delen en ökenvandring i opposition för Samlingspartiet.

Premium

8.5.2019

EU-valet: De flesta partier vill att alla länder tar emot asylsökande

Alla EU-länder bör ta emot asylsökande och dela på ansvaret, anser majoriteten av partierna i HBL:s EU-valkompass. Bara ett parti är helt emot – Sannfinländarna anser att EU i stället ska koncentrera sig på att övervaka sina gränser och skicka tillbaka alla som försöker ta sig över.

Premium

28.4.2019

Forskare ville förstå dem som läser alternativmedier – resultatet överraskar

Det är inte bristande medieläskunnighet som får folk att vända sig till så kallade alternativa medier. I stället förenas användarna av en misstro mot traditionella medier och i vissa fall mot hela samhällsordningen, visar färsk forskning vid Tammerfors universitet.

Premium

22.4.2019

Haparanda och Sibbo gav språkkunniga ledamöter – men alla prioriterar inte svenskans ställning

I den tillträdande riksdagen finns en handfull svensk- och tvåspråkiga ledamöter utanför den svenska riksdagsgruppen. Stöd i de svenska frågorna kan Svenska folkpartiet förmodligen vänta sig närmast från vänster, men också i övriga partier finns svenskkunniga nyinvalda.

Premium

19.4.2019

Analys: Papperslösa hänger knappast på baren, Antti Rinne

Den som förväntat sig en ny riktning i asylpolitiken med Socialdemokraterna vid spakarna blir förmodligen besviken. Ju närmare valet kom, desto närmare den ”invandringskritiska” retoriken lade sig partiets ordförande.

15.4.2019

Terho: Vi har aldrig haft någon tanke på att sluta

Blå framtid brakade ut ur riksdagen ungefär lika plötsligt som de uppstod, mitt under valperioden. Någon tanke på att lägga ned partiet finns ändå inte, försäkrar partiordföranden Sampo Terho.

15.4.2019

Småpartierna förblev – små

Det var inget av de små partierna utanför riksdagen som lyckades ta sig över tröskeln den här gången heller, om man inte räknar med rörelsen Liike Nyt – som inte är ett parti. I stället sällade sig ett nytt parti till de små, Blå framtid som åkte ur riksdagen direkt från ministersätet.

15.4.2019

SFP gjorde comeback i Österbotten med två nyinvalda

Svenska folkpartiet gjorde comeback i Vasa valkrets, där Anders Norrback och Mikko Ollikainen är nyinvalda och säkrade ett fjärde mandat. Med Norrback har partiet igen en riksdagsledamot från Österbotten som representerar lantbrukarna.

12.4.2019

Hetsiga protester på Narinken under polisanmälda Suomen Kansa Ensins valjippo

Publiken rök ihop med främlingsfientliga Suomen Kansa Ensin på Narinken i Helsingfors på fredagseftermiddagen. Polisen fick lov att ingripa åtminstone ett par gånger, men ingen lär ha skadats och ingen har polisanmälts.

11.4.2019

Mindre än hälften av kandidaterna har redovisat för valfinansiering – stora skillnader mellan partierna

Knappt hälften av riksdagspartiernas kandidater har lämnat in en frivillig förhandsredovisning för sin valfinansiering, då man räknar med Helsingfors, Nylands, Vasa och Egentliga Finlands valkretsar. Störst är andelen hos De gröna medan den är minst hos Svenska folkpartiet.

Premium

6.4.2019

Han får inte stanna trots tre finländska barn

Totalt femton år i landet och en fyraårig dotter är inte nog för att Makumba Jallow skulle få stanna. Migrationsverket drar tillbaka hans uppehållstillstånd i förväg.

Premium

4.4.2019

Enkät: Svårt att få vård och svårt att tala om depression

Över hälften av finländarna upplever att det varken går lätt eller snabbt att få vård för depression. Närmare hälften är oroliga för att själva insjukna, men oron varierar – av dem som har små inkomster oroar sig betydligt fler, visar en färsk enkät.

Premium

2.4.2019

Nordiska motståndsrörelsen delar ut flyers och gör reklam trots förbud

Så sent som på måndagen delade Nordiska motståndsrörelsen ut flyers med falsk valreklam i postlådor i Helsingfors, trots att deras verksamhet nu är förbjuden. – Om polisen observerar aktivitet är det klart att det gäller att reagera, säger polisöverinspektör Heikki Lausmaa vid Polisstyrelsen.

Premium

30.3.2019

Abbas tjänade 565 euro på tio månader – allt fler utnyttjas nu i arbete

I över ett år jobbade Abbas så gott som gratis för flera arbetsgivare. Dagarna var långa men arbetsgivarna lovade pengar och arbetsavtal i slutändan, och det viktigaste – möjligheten till uppehållstillstånd. Inget av det fick han, och han är inte den enda – allt fler utnyttjas nu i arbete.

Premium

25.3.2019

Fyra av nio partier vill ha gratis studiematerial på andra stadiet

Knappt hälften av riksdagspartierna vill införa gratis studiematerial i gymnasier och yrkesskolor för alla, visar HBL:s valkompass. Om rätten till lärarledd undervisning i yrkesskolor råder större enighet.

Premium

24.3.2019

Selektiv biljettkontroll på bussen – mörkhyade resenärer måste visa upp biljetten

Då Muluken Cederborg tog bussen från Esbo till Helsingfors stannade den plötsligt på en tom hållplats där ingen skulle av. Chauffören stegade längst bak i bussen för att kolla att en mörkhyad passagerare hade biljett. Det hade han.– Det var etnisk profilering, säger Cederborg.

Premium

22.3.2019

"Ibland tänkte jag att allt som hände inte var sant utan bara en film" – We see you samlar vittnesmål av asylsökande och volontärer

We see you startade 2016 som en kampanj mot en asylpolitik som kändes orimlig. Nu har vittnesmål och berättelser från de senaste åren dokumenterats i en bok med samma namn.– Så att folk inte glöms bort, säger Linda Bäckman som är en av redaktörerna för boken.

Premium

12.3.2019

Stadsdirektörer: Utveckla vården stegvis utifrån kommunerna

Social- och hälsovården behöver fortfarande utvecklas, men det ska göras med kommunerna som bas. Det anser stadsdirektörer och borgmästare för de sex största städerna, som på tisdagskvällen träffades i Helsingfors på inbjudan av stadens borgmästare Jan Vapaavuori.

Premium

11.3.2019

Titta ut – nu finns chans att se norrsken också i söder

I kväll och i natt finns en måttlig chans att se norrsken också i södra och mellersta Finland, enligt Meteorologiska institutet.

11.3.2019

Underrättelselagarna godkändes – nu utökas spaningsmöjligheterna

Riksdagen har godkänt lagarna om civil och militär underrättelseverksamhet. Det betyder att skyddspolisen och försvarsmakten får större befogenheter, men för gemene man kommer det knappast att märkas.

Premium

8.3.2019

Professor: Mer hade man inte kunnat misslyckas

Det är svårt att se något annat än ett stort politiskt misslyckande, säger professor Markku Jokisipilä om den begravda vård- och landskapsreformen som ledde till regeringens avgång. En krishanteringsoperation, kommenterar professor Åsa von Schoultz.

Premium

7.3.2019

Knivdådet i Haga: Bristfällig information kan grumla hotbilden

För det mesta är det inte våld eller hot om våld som finns i bakgrunden då barnskyddet ordnar övervakade möten mellan föräldrar och barn. – Ofta handlar det om föräldrarnas oförmåga att sköta saker, snarare än våld i sig, säger Janne Veikkolainen, verksamhetsledare på Ankkuri som hamnade i blickfånget i samband med knivdådet i Haga förra helgen.

Premium

6.3.2019

Finland dåligt på att upptäcka hedersvåld – "Det tas inte på allvar"

Hedersrelaterat våld finns också i Finland, men i jämförelse med annat våld mot kvinnor är det ofta ännu mer dolt. Myndigheter och andra måste bli bättre på att känna igen hedersrelaterat våld och reagera på det, säger Johanna Latvala på Förbundet för mänskliga rättigheter.

Premium

6.3.2019

60 000 unga riskerar marginalisering, de flesta är män – det här vill partierna göra

Uppbåd för alla, tvåårig förskola och könskvoter i bland annat lärarutbildningen finns på förslag då partierna ska förhindra marginalisering och förbättra jämställdheten bland unga män och kvinnor.

Premium

6.3.2019

Amnesty: Slumpen kan avgöra då våldtäktsdomen faller

Bara en bråkdel av alla sexualbrott anmäls, och av de våldtäkter som anmäls leder bara en bråkdel till fällande dom. Hur det går är till stor del beroende av slumpen, anser Amnesty Finland i en färsk rapport.

Premium

4.3.2019

"Utan kaffestunderna med min vän skulle livet vara tråkigt och innehållslöst"

På alla hjärtans dag skrev HBL om vänskap. Ungefär 200 timmar tar det att utveckla djup vänskap, menar forskningen. Vi bad också er läsare berätta om hur vänskapen ser ut för er – i vått och torrt, glädje och sorg eller bara över en kopp kaffe. Här är några av svaren.

Premium

2.3.2019

Normkritik på skolschemat – inte längre duktiga flickor och bråkiga pojkar

Pojkar är alltid pojkar heter det, men vad betyder det egentligen? Projektet Vem é man? granskar normerna för att få bukt med de destruktiva.

Premium

27.2.2019

Joonas fick bra vitsord – men hälsan sviktade

Joonas har inlett såväl gymnasiestudier som datanomstudier, men studierna har avbrutits då hälsan sviktat. En dröm är att studera programmering vid en högskola.

Premium

27.2.2019

Samu blev mobbad i tio år – sedan fastnade han framför datorn

Då läroplikten var avklarad och grundskolan slut blev Samu sittande framför speldatorn. Länge. Det hade sina skäl. Nu hoppas han hitta ett jobb eller en studieplats.

Premium

27.2.2019

"I dag måste unga tävla mycket mer"

Fler jobb eller höjd läroplikt löser inte problemen för de unga som står utanför. För det behövs helhetssyn och stöd betydligt tidigare i livet, säger forskaren Reija Paananen. På ungdomsverkstaden Vamos vet man att stöd och tillit är en nyckel till framtiden.

Premium

26.2.2019

IS-återvändare vill till Europa – samtidigt avslutar Finland program för radikaliserade

Sedan årsskiftet har Finland inte längre något exit-program mot radikalisering, då det nationella projektet Radinet har lagts ned i brist på finansiering. Vid Inrikesministeriet sliter man sig nu i håret för att snabbt få till stånd en ersättande verksamhet.

Premium

22.2.2019

Sibbomördaren hade följt sitt offer länge – "kallsinnig, målmedveten och vapenintresserad"

Den 34-åring som sköt ihjäl en man i hans hem i Sibbo i somras hade följt offret med hjälp av spårningsutrustning på offrets bil. Han ska också ha följt en annan tidigare kollega på samma sätt. Det framgår av förundersökningen som blev offentlig på fredagen.

Premium

@JennyBck på Twitter