Jennifer Snårbacka

Jennifer Snårbacka

Journalist

Senast publicerade artiklar

21.9.2019

Nu får konsumtionshetsen under Black Friday en detox-utmanare i Finland

Den 25 november ordnas White Monday för första gången i Finland. Syftet med kampanjen är att främja cirkulär ekonomi.

20.9.2019

De vill få fler unga kvinnor att spara på börsen

Börsen domineras fortfarande av männen men intresset för investering bland unga kvinnor växer. Aktiesparande behöver inte vara så svårt, säger Pia-Maria Nickström och Hanna Tikander som vill göra börsen jämställd och lär ut ämnet till andra unga kvinnor.

Premium

17.9.2019

Ladda resekortet kan börja kosta extra – "Orättvist beslut"

Helsingforsregionens trafik HRT slutar betala återförsäljare för att ladda resekort från och med 2020. Det här betyder att exempelvis R-kiosken kan börja ta en serviceavgift för att ladda korten.

15.9.2019

Daghemmen i Helsingfors skriker efter personal – "Det skapar oro när man inte vet vem man jobbar med nästa dag"

Bristen på lärare och barnskötare på de svenska daghemmen i Helsingfors är skriande. På daghemmet Tärnan är personalomsättningen så stor att pedagogiken blir lidande.

Premium

14.9.2019

Krönika: 12 grader – då nordbon mår som bäst

Medan andra vältrar sig i sorg över att sommaren är över välkomnar jag hösten med öppna armar. Forskning visar att nordborna egentligen trivs bäst i höstliga temperaturer.

Premium

11.9.2019

Brand orsakade rökskador vid Triplabygget i Böle

En eldsvåda bröt ut i en järnvägstunnel under köpcentret Tripla i Helsingfors på onsdagseftermiddagen.

10.9.2019

Helsingfors utbildar invånare om klimatförändringen

Helsingfors har förbundit sig att bromsa klimatförändringen. Nu ordnar staden en klimatskola som är öppen för allmänheten med syftet att öka förståelsen av den globala uppvärmningen.

Premium

9.9.2019

Mystisk hundsjukdom härjar i Norge – oro för att smittan sprids till Finland

En okänd sjukdom har tagit död på över 20 hundar på kort tid i Norge. Nu har liknande fall påträffats i Finland och hundägare uppmanas att vara försiktiga i kontakten med andra hundar.

Premium

27.8.2019

Snart tar sig femtonåringar fram i personbilar – Bilskollärare: "Rent ut sagt ett radikalt beslut"

Från och med november får tonåringar med mopedbilskörkort röra sig på vägarna med personbilar. Bilarna med hastighetsspärr vid 60 kilometer i timmen väntas förbättra både trafiksäkerhet och mobilitet för ungdomarna. Samtidigt förblir körutbildningen bristfällig, och det finns risk för fler olyckor.

Premium

21.8.2019

"Man kan inte anta att IS-kvinnorna är radikaliserade"

De som så lätt refereras till som "IS-kvinnor" var i en del fall tonåringar när de kom till Syrien med sina mödrar. Man kan inte automatiskt anta att alla har en västfientlig IS-ideologi, anser forskaren Karin Creutz som har kontakt med de anhöriga.

Premium

21.8.2019

Ex-salafist med finlandssvenska rötter: Finland kan rehabilitera IS-kvinnorna

Finland kunde bli ett föregångsland på rehabilitering av IS-kvinnorna ifall de får återvända, säger den tidigare salafisten Gibril Fodor.

Premium

13.8.2019

Mindre oljud och buller i nyöppnade Unicafé

Efter en två månader lång renovering slår studeranderestaurangen Unicafé vid Brunnsgården upp sina dörrar – med trivsammare atmosfär och förbättrad akustik.

Premium

8.8.2019

Ryssland upprättar ny militärbas nära Kotka: "Symbolisk markering" säger forskare

Den militära helikopterbasen som Ryssland har upprättat ligger endast 40 kilometer från Finlands fastland. – Det här passar in i en längre tids trend där Ryssland vill markera sin militära styrka, vilket de ju länge gjort vid sina gränser men också utanför sina gränser, säger forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet.

7.8.2019

Förödande skada efter Hesburgerbranden – Brandmästare: "Köket förstört"

På onsdagen utbröt en brand på järnvägsstationen i Helsingfors. Det var antingen en frysbox eller ett lysrör som utlöste branden i Hesburgers restaurang, enligt brandmästare Petri Korhonen.

3.8.2019

Krönika: Livet ska inte avgöras på sex timmar i en gympasal

Att göra betygen viktigare i antagningen till högskolor är att svika unga. Unga med drömmar, unga med hopp, unga med framtidstro.

Premium

31.7.2019

Psykologiforskaren: Jobbet är aldrig värt att bli utbränd för

Psykologiforskaren Maria Törnroos anser att både arbetsgivare och arbetstagare måste börja ta stressen på allvar. – Det viktigaste att inse är att inget jobb är värt att bli utbränd för och att det du gör är tillräckligt.

Premium

27.7.2019

Robin Laurén, 49, har förberett sina sociala medier – frun kan logga in efter han går bort

Om du dör lämnar du ett stort digitalt avtryck efter dig, och det blir allt viktigare att göra upp en plan för vad som händer med ditt digitala efterliv. Robin Laurén är en av de få som gjort upp ett så kallat digitalt testamente i fall att han går bort.

Premium

19.7.2019

Finländare vill fortfarande inte gå med i Nato – stödet är starkare på högern

Den stora majoriteten av finländarna vill inte gå med i Nato. Men ifall statsledningen skulle stödja medlemskapet är stödet större, visar en ny opinionsmätning.

Premium

7.7.2019

Pestparken är stadsoasen med en mörk historia – det fanns fyra andra kyrkogårdar i samma område

Gamla kyrkoparken, Pestparken, är en populär oas i mitten av kärncentrum av Helsingfors. Även om den lilla parken är lummig, har den en rätt nervkittlande historia. HBL har tagit reda på historian bakom namnet Pestparken.

22.6.2019

Turistbröllopen trendar – "Gifta sig gör man oberoende av koldioxidavtryck"

Scrollar du igenom Instagram under bröllopssäsongen är det inte helt otippat om du stöter på en bild från någons bröllop i Italien. – Trenden är stor och växer hela tiden, säger bröllopsplaneraren Mari Mattila.

Premium

19.6.2019

Helsingforspolisen överväger börja köra elsparkcykel

Hittills har tre olyckor med elsparkscyklar där någon skadats anmälts till Helsingforspolisen. Nu överväger man att börja övervaka eltrafiken med elsparkcyklar. – Inte ännu denna säsong, men vi överväger det till nästa vår, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen.

13.6.2019

Nikes nya XL-skyltdockor hyllas och ifrågasätts på sociala medier

Klädjätten Nike införde i början av juni realistiska plus size-skyltdockor i sin flaggskeppbutik i London. Efter kritik mot beslutet får företaget nu hyllningar och beröm på sociala medier.

23.3.2019

Mystisk lampaffär gäckar helsingforsarna – är aldrig öppen

Mitt i designdistriktet i Helsingfors ligger en märklig butik. Den är fylld till bredden med lampor och vintageobjekt. Den är alltid stängd. Och ingen försäljare syns till. HBL har träffat mannen bakom den digra samlingen.

Premium

19.3.2019

Finlandssvenska Alexandra fick en andra chans med läkarlinjen i Norge

Nu är det hög tid att skicka in ansökningar till olika utbildningar. Alexandra Dahlberg vill uppmuntra fler att söka sig till Norge för studier.

15.2.2019

"Gammeldansen är en stor grej"

Klänningarna böljade och frackarna flög nästan av i farten när Tölögymnasisterna traditionsenligt dansade de gamlas dans i en skola i Gräsviken i Helsingfors.

Premium

14.1.2019

Första kvinnliga kyrkoherden i Nykarleby: "Jag blev överraskad över stödet"

Heavybasist, teologiedoktor och kyrkoherde. Mia Anderssén Löf är den första kvinnliga kyrkoherden i Nykarleby.– Det är viktigt för mig att göra skillnad på kritik som riktar sig till mina åsikter och mot mig som person.

Premium

21.10.2018

Höstrusket på kommande – hård vind och regn i natt

Hård vind och regn inleder veckan och höstvädret väntas hålla i sig under veckan, enligt Meteorologiska institutets prognos.

21.10.2018

Tåg spårade ur i Taiwan – minst 22 döda, flera skadade

Åtminstone 22 personer omkom och fler än 170 skadades när ett passagerartåg åkte av spåren i Taiwan på söndagskvällen.

21.10.2018

Så berör JHL-strejken Helsingfors

I morgon drar fackförbundet JHL:s strejk i gång. Förutom skolor och daghem kommer även kultur- och fritidssektorn att påverkas. HBL listar hur Helsingfors påverkas av strejken.

20.10.2018

8 000 demonstrerade i centrum: Inte bara klimathippier vill rädda världen

Lördagens klimatmarsch i Helsingfors lockade oväntat många deltagare. 8 000 personer deltog och budskapet var klart och tydligt: Vi måste göra något nu.

19.10.2018

Prins Harry bär finsk ring

Prins Harry har vid flera tillfällen setts bärandes en svart metallring och sociala medier har svämmat över med spekulationer kring ringen. Nu visar det sig att ringen är av finsk design.

19.10.2018

Grov misshandel på stadshotellet i Jakobstad - polisen efterlyser tips

En man misshandlades svårt i Jakobstad natten mellan lördag och söndag förra helgen. Nu efterlyser polisen tips om händelsen.

19.10.2018

Föräldrar uppmanas packa med matsäck åt barnen på måndag – så berörs Helsingfors av strejken

Fackförbundet JHL:s strejk i början av veckan kommer i synnerhet att märkas i skolor och daghem. Vissa barn ombeds att ta med egen matsäck, medan andra får lunch som normalt eller ett ersättande mellanmål.

19.8.2018

Transpersoner väntar på ny regering

Finlands translagstiftning halkar efter i Norden. Men ingenting kommer hända så länge som Blå framtid, Centern och Samlingspartiet styr, enligt forskare Nina Järviö.

19.8.2018

Transpersoner känner sig ovälkomna i Finland: "Det är mitt val om jag vill skaffa barn eller inte"

Den strikta translagen i Finland får många transpersoner att känna sig oönskade och ovälkomna. Mattias flydde landet till Sverige för att slippa steriliseras. Sextonåriga Tyler måste vänta tills han blir myndig för att få korrigera sitt juridiska kön.

13.8.2018

Festivalrecension: Kendrick Lamar och Lykke Li gav allt på Flow

Kendrick Lamar har inget att bevisa men han gör det ändå – med råge. Lykke Li levererade också allt och lite till på söndagens Flow.

11.8.2018

Festivalrecension: Finlands egen Coachella invigdes av Patti Smith

Ett slutsålt Flow drog i gång på fredagen. Den första dagen av den populära festivalen bjöd på instagramvänliga miljöer, ekologisk öl och ett legendariskt artistutbud.

7.8.2018

Dekki på Glaspalatsets innergård imponerar – men känns inte jätteoriginellt

Glaspalatsets innergård i Helsingfors öppnar äntligen snart igen efter en över två år lång renovering. HBL testade den nyöppnade uteserveringen Dekki, som bjuder på snygga lunchportioner och en avslappnad miljö – bortsett från arbetslandskapet invid.

30.7.2018

Flera människohandelsoffer som blivit sexuellt utnyttjade fångas upp – medvetenheten ökar

Fler människohandelsoffer än någonsin tidigare har ansökt om och fått hjälp av Migris hjälpsystem sedan början av detta år. Många av dem har blivit sexuellt utnyttjade, men mörkertalet är fortfarande stort.

30.7.2018

Registreringstvång på gång för hunden – men inte för katten

Den obligatoriska registreringen av hundar väntas minska på hundsmuggling och valpfabriker. Registreringen ska också råda bot på problemen med våldsamma hundraser. Ett förbud mot vissa raser skulle nämligen inte ha önskad effekt – handeln kan i stället gå under jorden.

27.7.2018

Flera myter om hettan – det här funkar inte

Värmeböljan visar tills vidare inga tecken på att ge efter. Dessutom är många sätt att svalka sig i hettan inte särskilt smarta, varken för klimatet eller för dig själv.

26.7.2018

Facebooks aktie rasade – bolaget har krisat en längre tid

Facebookaktien rasade för andra dagen i rad på torsdagen efter ett sämre delårsresultat än väntat. Detta medan användarantalet stagnerar i USA och Kanada och till och med sjunker i Europa.

24.7.2018

Psykoterapeut: Var direkt om du misstänker otrohet

Det är fortfarande inte många par som söker ersättning för parterapi i Finland – men antalet ökar, visar statistik från Folkpensionsanstalten. I allmänhet är otrohet en av orsakerna som många par söker hjälp för. Men det är bara ett symtom, menar psykoterapeut Liisa Halonen.

23.7.2018

"Segling är en finlandssvensk domän"

Segling är något som ofta kopplas ihop med finlandssvenskheten. Långt ifrån alla finlandssvenskar äger en segelbåt eller hänger med på seglingsturer. Men det är väldigt vanligt och särskilt de svenskspråkiga segelföreningarna är livskraftiga. – Seglingen hör till den finlandssvenska självbilden, säger sociolog Kjell Herberts.

19.7.2018

Kommentar: Kan vi sluta hylla värmeböljan?

"Tänk på hur det är sedan i vinter" och "Vadå, har du hellre regn?" är meningar som man möts av när man klagar på värmen. Varför kan vi inte bara enas om att extrema temperaturer är obehagliga?

18.7.2018

Det går att jobba i värmen – pauser och vatten är livsviktigt

Värmeböljan har tagit över Helsingfors men det vardagliga livet fortsätter ändå med jobb, möten och tider som ska passas. HBL gav sig ut på stan för att höra hur det är att jobba utomhus i den tropiska hettan.

15.7.2018

Hans konstverk till Trump ställs ut i Vita huset

Konstnären Pentti Nässling har gjort ett fredskonstverk som kommer överlämnas till den amerikanska ambassaden. Hans installation blir det första finländska konstverket i Vita huset.– Det kommer fungera som en påminnelse i Vita huset om Finlands självständighet, säger Pentti Nässling.

15.7.2018

Finlandssvenskar röstar mest – men inte alltid på SFP

Nej, alla finlandssvenskar röstar inte på Svenska folkpartiet. Relationen till svenskan spelar dock en stor roll i hur man röstar.

8.7.2018

Ja, svenskspråkiga har lättare att komma in – men färre studiemöjligheter

Det är lättare för finlandssvenskar att få studieplats på universitet i Finland, tror vissa. Argumenten som läggs fram är att det finns utbildningar med svenskspråkiga linjer där poänggränsen ofta ligger lite lägre än på den finskspråkiga sidan. Men hur ligger det egentligen till?

7.7.2018

Gallup: Är alla finlandssvenskar rika och kaxiga?

Vilka fördomar finns det om finlandssvenskar? HBL gick ut på stan och tog reda på vad folk tänker när dom hör ordet finlandssvensk.

@jsnarbacka på Twitter

Börsen är fortsättningsvis mansdominerad. Men kvinnor lever längre och stannar oftare hemma med barnen - också därf… twitter.com/i/web/status/1…

Jag välkomnar höstrusket och anti-carpandet i min senaste krönika. Det är dessutom min andra krönika om väder på re… twitter.com/i/web/status/1…