Jennifer Snårbacka

Jennifer Snårbacka

Journalist

Senast publicerade artiklar

19.7.2019

Finländare vill fortfarande inte gå med i Nato – stödet är starkare på högern

Den stora majoriteten av finländarna vill inte gå med i Nato. Men ifall statsledningen skulle stödja medlemskapet är stödet större, visar en ny opinionsmätning.

Premium

7.7.2019

Pestparken är stadsoasen med en mörk historia – det fanns fyra andra kyrkogårdar i samma område

Gamla kyrkoparken, Pestparken, är en populär oas i mitten av kärncentrum av Helsingfors. Även om den lilla parken är lummig, har den en rätt nervkittlande historia. HBL har tagit reda på historian bakom namnet Pestparken.

22.6.2019

Turistbröllopen trendar – "Gifta sig gör man oberoende av koldioxidavtryck"

Scrollar du igenom Instagram under bröllopssäsongen är det inte helt otippat om du stöter på en bild från någons bröllop i Italien. – Trenden är stor och växer hela tiden, säger bröllopsplaneraren Mari Mattila.

Premium

19.6.2019

Helsingforspolisen överväger börja köra elsparkcykel

Hittills har tre olyckor med elsparkscyklar där någon skadats anmälts till Helsingforspolisen. Nu överväger man att börja övervaka eltrafiken med elsparkcyklar. – Inte ännu denna säsong, men vi överväger det till nästa vår, säger överkommissarie Jarkko Lehtinen.

13.6.2019

Nikes nya XL-skyltdockor hyllas och ifrågasätts på sociala medier

Klädjätten Nike införde i början av juni realistiska plus size-skyltdockor i sin flaggskeppbutik i London. Efter kritik mot beslutet får företaget nu hyllningar och beröm på sociala medier.

23.3.2019

Mystisk lampaffär gäckar helsingforsarna – är aldrig öppen

Mitt i designdistriktet i Helsingfors ligger en märklig butik. Den är fylld till bredden med lampor och vintageobjekt. Den är alltid stängd. Och ingen försäljare syns till. HBL har träffat mannen bakom den digra samlingen.

Premium

19.3.2019

Finlandssvenska Alexandra fick en andra chans med läkarlinjen i Norge

Nu är det hög tid att skicka in ansökningar till olika utbildningar. Alexandra Dahlberg vill uppmuntra fler att söka sig till Norge för studier.

15.2.2019

"Gammeldansen är en stor grej"

Klänningarna böljade och frackarna flög nästan av i farten när Tölögymnasisterna traditionsenligt dansade de gamlas dans i en skola i Gräsviken i Helsingfors.

Premium

14.1.2019

Första kvinnliga kyrkoherden i Nykarleby: "Jag blev överraskad över stödet"

Heavybasist, teologiedoktor och kyrkoherde. Mia Anderssén Löf är den första kvinnliga kyrkoherden i Nykarleby.– Det är viktigt för mig att göra skillnad på kritik som riktar sig till mina åsikter och mot mig som person.

Premium

21.10.2018

Höstrusket på kommande – hård vind och regn i natt

Hård vind och regn inleder veckan och höstvädret väntas hålla i sig under veckan, enligt Meteorologiska institutets prognos.

21.10.2018

Tåg spårade ur i Taiwan – minst 22 döda, flera skadade

Åtminstone 22 personer omkom och fler än 170 skadades när ett passagerartåg åkte av spåren i Taiwan på söndagskvällen.

21.10.2018

Så berör JHL-strejken Helsingfors

I morgon drar fackförbundet JHL:s strejk i gång. Förutom skolor och daghem kommer även kultur- och fritidssektorn att påverkas. HBL listar hur Helsingfors påverkas av strejken.

20.10.2018

8 000 demonstrerade i centrum: Inte bara klimathippier vill rädda världen

Lördagens klimatmarsch i Helsingfors lockade oväntat många deltagare. 8 000 personer deltog och budskapet var klart och tydligt: Vi måste göra något nu.

19.10.2018

Prins Harry bär finsk ring

Prins Harry har vid flera tillfällen setts bärandes en svart metallring och sociala medier har svämmat över med spekulationer kring ringen. Nu visar det sig att ringen är av finsk design.

19.10.2018

Grov misshandel på stadshotellet i Jakobstad - polisen efterlyser tips

En man misshandlades svårt i Jakobstad natten mellan lördag och söndag förra helgen. Nu efterlyser polisen tips om händelsen.

19.10.2018

Föräldrar uppmanas packa med matsäck åt barnen på måndag – så berörs Helsingfors av strejken

Fackförbundet JHL:s strejk i början av veckan kommer i synnerhet att märkas i skolor och daghem. Vissa barn ombeds att ta med egen matsäck, medan andra får lunch som normalt eller ett ersättande mellanmål.

19.8.2018

Transpersoner väntar på ny regering

Finlands translagstiftning halkar efter i Norden. Men ingenting kommer hända så länge som Blå framtid, Centern och Samlingspartiet styr, enligt forskare Nina Järviö.

19.8.2018

Transpersoner känner sig ovälkomna i Finland: "Det är mitt val om jag vill skaffa barn eller inte"

Den strikta translagen i Finland får många transpersoner att känna sig oönskade och ovälkomna. Mattias flydde landet till Sverige för att slippa steriliseras. Sextonåriga Tyler måste vänta tills han blir myndig för att få korrigera sitt juridiska kön.

13.8.2018

Festivalrecension: Kendrick Lamar och Lykke Li gav allt på Flow

Kendrick Lamar har inget att bevisa men han gör det ändå – med råge. Lykke Li levererade också allt och lite till på söndagens Flow.

11.8.2018

Festivalrecension: Finlands egen Coachella invigdes av Patti Smith

Ett slutsålt Flow drog i gång på fredagen. Den första dagen av den populära festivalen bjöd på instagramvänliga miljöer, ekologisk öl och ett legendariskt artistutbud.

7.8.2018

Dekki på Glaspalatsets innergård imponerar – men känns inte jätteoriginellt

Glaspalatsets innergård i Helsingfors öppnar äntligen snart igen efter en över två år lång renovering. HBL testade den nyöppnade uteserveringen Dekki, som bjuder på snygga lunchportioner och en avslappnad miljö – bortsett från arbetslandskapet invid.

30.7.2018

Flera människohandelsoffer som blivit sexuellt utnyttjade fångas upp – medvetenheten ökar

Fler människohandelsoffer än någonsin tidigare har ansökt om och fått hjälp av Migris hjälpsystem sedan början av detta år. Många av dem har blivit sexuellt utnyttjade, men mörkertalet är fortfarande stort.

30.7.2018

Registreringstvång på gång för hunden – men inte för katten

Den obligatoriska registreringen av hundar väntas minska på hundsmuggling och valpfabriker. Registreringen ska också råda bot på problemen med våldsamma hundraser. Ett förbud mot vissa raser skulle nämligen inte ha önskad effekt – handeln kan i stället gå under jorden.

27.7.2018

Flera myter om hettan – det här funkar inte

Värmeböljan visar tills vidare inga tecken på att ge efter. Dessutom är många sätt att svalka sig i hettan inte särskilt smarta, varken för klimatet eller för dig själv.

26.7.2018

Facebooks aktie rasade – bolaget har krisat en längre tid

Facebookaktien rasade för andra dagen i rad på torsdagen efter ett sämre delårsresultat än väntat. Detta medan användarantalet stagnerar i USA och Kanada och till och med sjunker i Europa.

24.7.2018

Psykoterapeut: Var direkt om du misstänker otrohet

Det är fortfarande inte många par som söker ersättning för parterapi i Finland – men antalet ökar, visar statistik från Folkpensionsanstalten. I allmänhet är otrohet en av orsakerna som många par söker hjälp för. Men det är bara ett symtom, menar psykoterapeut Liisa Halonen.

23.7.2018

"Segling är en finlandssvensk domän"

Segling är något som ofta kopplas ihop med finlandssvenskheten. Långt ifrån alla finlandssvenskar äger en segelbåt eller hänger med på seglingsturer. Men det är väldigt vanligt och särskilt de svenskspråkiga segelföreningarna är livskraftiga. – Seglingen hör till den finlandssvenska självbilden, säger sociolog Kjell Herberts.

19.7.2018

Kommentar: Kan vi sluta hylla värmeböljan?

"Tänk på hur det är sedan i vinter" och "Vadå, har du hellre regn?" är meningar som man möts av när man klagar på värmen. Varför kan vi inte bara enas om att extrema temperaturer är obehagliga?

18.7.2018

Det går att jobba i värmen – pauser och vatten är livsviktigt

Värmeböljan har tagit över Helsingfors men det vardagliga livet fortsätter ändå med jobb, möten och tider som ska passas. HBL gav sig ut på stan för att höra hur det är att jobba utomhus i den tropiska hettan.

15.7.2018

Hans konstverk till Trump ställs ut i Vita huset

Konstnären Pentti Nässling har gjort ett fredskonstverk som kommer överlämnas till den amerikanska ambassaden. Hans installation blir det första finländska konstverket i Vita huset.– Det kommer fungera som en påminnelse i Vita huset om Finlands självständighet, säger Pentti Nässling.

15.7.2018

Finlandssvenskar röstar mest – men inte alltid på SFP

Nej, alla finlandssvenskar röstar inte på Svenska folkpartiet. Relationen till svenskan spelar dock en stor roll i hur man röstar.

8.7.2018

Ja, svenskspråkiga har lättare att komma in – men färre studiemöjligheter

Det är lättare för finlandssvenskar att få studieplats på universitet i Finland, tror vissa. Argumenten som läggs fram är att det finns utbildningar med svenskspråkiga linjer där poänggränsen ofta ligger lite lägre än på den finskspråkiga sidan. Men hur ligger det egentligen till?

7.7.2018

Gallup: Är alla finlandssvenskar rika och kaxiga?

Vilka fördomar finns det om finlandssvenskar? HBL gick ut på stan och tog reda på vad folk tänker när dom hör ordet finlandssvensk.

30.6.2018

Polisen avfyrade skott efter knivdåd i Sörnäs

Polisen avfyrade på lördagen ett skott vid Vasaskvären i Helsingfors efter ett larm om en knivskadad person.

28.6.2018

Få anmälningar efter metoo-rapporteringen i Finland

Opinionsnämnden för massmedier har hittills tagit emot tre metoo-relaterade anmälningar, varav en har förkastats.

28.6.2018

På cykel genom skärgård, småstadsidyller och lugna skogsstigar

Hoppa på cykeln och åk igenom Gamla stan i Ekenäs, sola vid Finlands sydligaste punkt, se havet från toppen av Bengtskärs fyr, klappa alpackor i Mathildedals bruksby – det är ett handplock av de saker du kan ägna dig åt om du cyklar den nya kustrutten.

25.6.2018

Brunakärr koloniträdgård 100 år – från efterkrigstida bostäder till blomstrande naturmiljö

I år firar Brunakärr koloniträdgård i Helsingfors 100 år. I en 20 kvadratmeter stor stuga mitt i den blomstrande idyllen bor Britte Teckenberg, 74 år. Hennes släkt har ägt en lott sedan koloniträdgården fick sin början.– Jag har växt upp här.

20.6.2018

Det här händer i stan på midsommar

En midsommar i stan måste inte vara ödslig – här kommer ett handplock bland midsommarhelgens många händelser och evenemang i Helsingfors.

10.5.2018

Soligt veckoslut väntas – 24 grader i Uleåborg i dag

Årets värmerekord på 24 grader uppmättes i dag i Oulunsalo, Uleåborg, och det soliga vädret är här för att stanna ännu ett tag, visar väderprognoser.

10.5.2018

Eutanasiförespråkaren David Goodall, 104, har avslutat sitt liv

David Goodall lämnade jordelivet med hjälp av läkarassisterat självmord på en klinik i Schweiz på torsdagen. Hans död har uppmärksammats stort internationellt samtidigt som den blåst liv i diskussionen om dödshjälp.

22.4.2018

Hjältekissen Häpi räddade mattes liv

Den sex år gamla katten Häpi räddade nämligen mattes liv från en brand, skriver Yle. I lördags tilldelades katten titeln Finlands Kattförbunds Hjältekatt 2017.

22.4.2018

Nordsjötoppen kan få trappor

Helsingfors stad utreder om det går att bygga trappor upp till Nordsjötoppen – och på andra ställen i Helsingfors.

21.4.2018

Barnträdgårdslärare protesterar låga löner: "Tror folk fortfarande att vi bara sitter i sandlådan?"

2 300 euro i månaden räcker helt enkelt inte. Det anser de barnträdgårdslärare som demonstrerade för höjda löner i Helsingfors på lördagen.

5.4.2018

Hanan Sneih bjuder på en bit av Syrien i Tölö

Hanan Sneih, 24, kom till Helsingfors 2015. På grund av sitt dubbelmedborgarskap får hon inte asyl i Finland. Tre negativa asylbeslut till trots har hon och några vänner startat Café Damascus i Tölö i Helsingfors.

28.3.2018

Det är aldrig för sent för keramik

Mångsysslaren Viviann Seege vet vad hon vill jobba med när hon blir stor: hon vill skapa keramik.

26.3.2018

Stadscykelsäsongen drar i gång i Helsingfors

Den 3 april återvänder HRT:s stadscyklar till Helsingfors gator, skriver HRT i ett pressmeddelande. De som vill cykla i Esbo eller mellan städerna får dock vänta tills maj.

23.2.2018

Så firar prinsessan Estelle sin sexårsdag

Svenska kronprinsessan Victoria och prins Daniels dotter, prinsessan Estelle, fyller sex år i dag, den 23 februari. Dagen till ära släpper kungahuset nya bilder på födelsedagsbarnet.

22.2.2018

Suvi Lindén återvände till Finland – "Jag har inget att tillägga"

Ex-minister Suvi Lindén (Saml) återvände till Finland på torsdagskvällen, rapporterar Yle. Hon fortsatte vägra kommentera Ugandaaffären, och ville inte ge några kommentarer till STT som var på plats vid Helsingfors-Vanda flygplats.

22.2.2018

Verk med Kalevamotiv av Joseph Alanen har donerats till Ateneum

Konstmuseet Ateneum har fått ta emot tre verk av en privat donator med Kalevamotiv i tempera av målaren Joseph Alanen (1885-1920). Nationalgalleriet hade endast ett verk av Alanen i sina samlingar sedan gammalt.

30.1.2018

VNF startar ny linje för stressade unga

Västra Nylands folkhögskola planerar en ny studiehelhet riktad till stressade ungdomar.

@jsnarbacka på Twitter