Jeanette Östman

Senast publicerade artiklar

2.7.2016

Leif Jakobsson: Utnyttja kulturhusen bättre

Leif Jakobsson, direktör för Svenska kulturfonden, skulle gärna se mer verksamhet i de kulturbyggnader runtom i Finland som sommartid håller stängt. – Visst är det en resursfråga. Men det är alltid trist med hus som står tomma. De här institutionerna bekostas till stor del med skattemedel, alltså är de allas våra byggnader.

22.6.2016

Berättelsen om en osannolik vänskap

Att lämna Pedersöre beskriver de i retrospektiv som en absolut nödvändighet, en flykt. Ändå återvänder Ted Forsström och Kaj Korkea-aho ständigt till hembygden i sketcher, romaner och poddar. – Mindre orter är guldgruvor för den som söker berättelser. Det finns mycket att iaktta men få som iakttar, säger duon som i höst är aktuell med en ny humorshow på Wasa Teater.

18.6.2016

Hotad pastor lovsjunger Gud – kosta vad det kosta vill

– Jag visste att jag skulle väcka reaktioner när jag återvände till Finland. Men dödshot på vindrutan väntade jag mig inte, säger Patrick Tiainen, 23-åriga frikyrkopastor och grundare till den nykarismatiska rörelsen Word of Faith Church Finland med huvudkontor i Karleby.

11.6.2016

Jennie Storbacka: Rastlös själ firar lång ledig sommar

Sångerskan och skådespelaren Jennie Storbacka är hoppfull men realist. Hon känner sin otåliga natur, ändå siktar hon på att ha semester hela sommaren – med låtskrivande, läsning, ett upprop mot konceptet sommarkatt och som ansikte för en kampanj mot mobbning.

3.6.2016

Med framtiden runt hörnet

På den stora avslutningsdagen i morgon är det många tankar som blandas med glädjen. Får jag den studieplats jag vill ha? Tänk om jag väljer fel och måste byta? Har jag någon bra plan B? Vi har frågat några av dem som nu blir utexaminerade hur de ser på framtiden.

3.5.2016

Kaos varje dag när julkalendern spelas

Just som våren gör entré finner vi oss plötsligt i ett hav av pepparkaksdeg och julgranspynt. Det är här och nu, i en studio i Malax, som årets finlandssvenska julkalender spelas in.

13.4.2016

Alf Rehn: Vi har pippi på innovationer – men var är etiken?

Alf Rehn, professor i företagsekonomi, styrelseproffs och estradör, vill återta begreppet innovation: – Ibland känns det som om världen existerar för att producera prylar till mig, en vit, medelålders, heterosexuell man med hyfsade inkomster. Men vem löser fattiga, ensamstående mammors problem?

26.3.2016

Tro och tvivel förenar Guds budbärare

Att tolka och förmedla Guds ord är ingen enkel eller entydig uppgift. Inför påsken frågar vi biskop Björn Vikström, studentprästen Mia Anderssén-Löf, lekmannapredikanten Heikki Hurtig samt missionären och frikyrkopastorn Olle Rosenqvist hur de konkret går till väga och hur det känns när Gud vägleder dem.