Jeanette Öhman

Jeanette Öhman

HBL:s medarbetare i Los Angeles

Läs bloggen på amerika.blogg.hbl.fi

Senast publicerade artiklar

1.8.2021

USA går mot en liberalare drogpolitik

Allt fler delstater i USA legaliserar cannabis och i den amerikanska kongressen förbereder man ett lagförslag om att avkriminalisera drogen i hela landet. Reformen av narkotikalagstiftningen drivs av två centrala faktorer. Dels är det ekonomiskt lukrativt att legalisera marijuana, dels vill landet försona sitt rasistiska förflutna särskilt vad beträffar drogpolitiken.

15.1.2021

Krönika: Ett vitt, rikt långt liv

När jag landar i Los Angeles i januari 2021 möts jag av samma skyltar med bokstäverna BLM som när jag lämnade staden en månad tidigare. År 2020 var ett mörkt år som överskuggades av coronapandemin, men det fanns också ljuspunkter. Att rekordmånga ställde sig bakom Black Lives Matter-rörelsen är en av dem.


Premium

11.12.2020

Krönika: En konspirationsteoretiker vid middagsbordet

Var varsam med dem som tror på konspirationsteorier. Pressa inte och förnedra inte dem, utan ställ försiktiga frågor om källor.

Premium

16.10.2020

Krönika: Botox i halsen

Instagram har haft ett stort inflytande på skönhetsidealet, Tiktok är lekfullare och mer fokuserat på aktivism.

Premium

18.9.2020

Krönika: Ensam surfare med munskydd

I mars gick myndigheterna i USA ut med att munskydd enbart var till för folk som arbetar inom vården. Tunna textilbitar över näsa och mun hade ändå ingen effekt eftersom de läckte, folk använde dem fel och de skapade en falsk trygghet och sabbade den sociala distanseringen.

Premium

21.8.2020

Djuren i litteraturen: 

Kan man äta fisk efter att ha läst Jonathan Safran Foer?

De flesta står inte ut med att höra om hundar som plågas. Lättare är det att bortse från angstiga grisar. Och den fiskätande vegetarianen har länge fått röra sig fritt med sin höga moral som icke-däggdjursätare. Jeanette Öhman har läst om den moderna vegoklassikern Äta djur.

Premium

14.5.2020

Utdragen exitstrategi tär på nerver och tålamod i Kalifornien

Knappt två månader efter att en majoritet av USA:s delstater pausade sina ekonomier och uppmanade sina invånare att stanna hemma öppnar landet långsamt upp igen. Den här veckan får mindre affärer, stränder och parker i bland annat Kalifornien hålla öppet. Delstaten var en av de snabbaste med att stänga ner, men antalet smittade ökar ändå i en oväntat snabb takt.

Premium

30.10.2019

Kalifornien brinner upp – folk är redo att lämna sina hem med tio minuters varsel

I söndags utlyste Kaliforniens guvernör Gavin Newsom nödläge i Kalifornien på grund av skogsbränderna i vindistrikten norr om San Francisco, där nästan 200 000 personer har varit tvungna att lämna sina hem. Bara några timmar senare startade en ny brand i södra Kalifornien, väster om Los Angeles.

Premium

12.9.2019

Joel Karsberg hade ingen aning om vad som väntade när han började nysta i R. Kellys intresse för unga tjejer

Den svenska producenten Joel Karsberg är en av upphovsmännen bakom den uppmärksammade dokumentären Vi överlevde R. Kelly som är nominerad till en Emmy i en av dokumentärklasserna.

Premium

27.7.2019

Finlandssvenska Jasmine växte upp i ett samhälle som hatade henne

När finlandssvenska Jasmine Kelekay ska köpa kläder är det inte ovanligt att ett butiksbiträde mer eller mindre diskret följer efter henne i affären. Det här sker både i USA och i Finland. Det är en konkret konsekvens av att inte vara vit, man misstänkliggörs i högre grad för brott. Fördomar och hur rasifiering direkt påverkar människors vardag är bland annat det som Kelekay forskar i vid University of Santa Barbara i Kalifornien.

Premium

10.11.2018

Bränderna stänger delar av Los Angeles

Det råder kaos i Kalifornien, skriver Peppe Öhman om läget i den brandhärjade delstaten.

19.8.2018

Glamping är den bekväma människans camping

Mitt i öknen, drygt två timmar rakt österut från Los Angeles, ligger nationalparken Joshua Tree med sina kaktusliknande träd och sitt ökenlandskap. För den som vill vistas nära naturen och uppleva mer än bara ett anonymt hotellrum men ändå ha det bekvämt, finns här alternativet ”glamping”. Glamorös camping.

5.6.2018

Fånge i det amerikanska drömlandet

Sydost om Los Angeles, i ett stort ljust radhus, bor Monika Wheeler tillsammans med sin man Louis, sina barn Lukas 13 och Emma 5 och två hundar. Utåt är det en idyllisk liten familj, men Monika är allt annat än lycklig. Hon är fången i ett äktenskap och ett land hon helst av allt vill lämna.

8.4.2018

Essä: Under skinnet på hudvården

Kapitalister täljer guld på att sälja hudvårdsprodukter till kvinnor på jakt efter ett ideal som dikterats av patriarkatet: drömmen om den fulländade hyn. Jeanette Öhman känner sig lurad, men undrar om hudvårdsrutinerna också kan erbjuda trygga ritualer och andningshål i en misogyn tid.

20.1.2018

Kvinnor marscherade stolt i Los Angeles

Exakt ett år efter den första kvinnomarschen marscherade amerikaner igen. I Los Angeles räknade arrangörerna med ungefär 200 000 deltagare. Marscher arrangerades också i andra amerikanska städer och i andra länder. Temat för marscherna var "din röst".

15.1.2018

Dickpics är en förenkling av manligheten

– Jag blev nyfiken på varför män skickar bilder på sina könsorgan då kvinnorna som mottar dem uppenbarligen inte vill ha dem, säger Caroline Hainer som skrivit boken Män visar kuken för mig.

31.12.2017

Cannabis är Kaliforniens nya guldgruva

Från och med den första januari är det lagligt för vem som helst över 21 år att köpa marijuana i Kalifornien. Legaliseringen kallas den andra guldruschen. Delstaten räknar med ökade skatteintäkter, miljonärer investerar stort i marijuanaföretag och den lokala polisen sätter in extra styrkor under de första månaderna.

7.12.2017

Bränder stoppade självständighetsmottagningen i Los Angeles

Stora markbränder härjar i Los Angeles. Den senaste tvingade Finlands generalkonsul Stefan Lindström att fly från sitt hem.

24.11.2017

Det går att äta mat som folk lämnat på uteserveringen

I dag, sista fredagen i november, firas köp inget-dagen. HBL har träffat kulturarbetaren Marcus Stenberg, som förlängde köpstoppet till ett helt år för att få kontroll över sin ekonomi.

4.11.2017

Ökat nordiskt samarbete i snabbt snurrande LA

De nordiska länderna går samman och öppnar ett arbetsutrymme i Hollywood. Här finns förutom skrivbord att hyra också mötesrum, en studio och en biosalong. Syftet är ett större samarbete mellan nordiska företag inom it- och nöjessektorn. Motorn bakom projektet är Finlands generalkonsul i Los Angeles, Stefan Lindström.

3.10.2017

Sverige tar emot akademiska båtflyktingar från Finland

Pedagogie doktor och docent Heidi Harju-Luukkainen forskar vid UCLA i Los Angeles och ser positivt på den nya finländska läroplanen samtidigt som hon oroar sig över bristen på behöriga lärare i Helsingfors svenska skolor och Finlands akademiska framtid. Trots fina Pisaresultat och högt rankade universitet ser framtiden inte ljus ut för undervisningen i Finland.

9.8.2017

Jane Harper beskriver den dödliga solen

Hettan i den lilla staden Kiewarra gör folk stingsliga, våldsamma och driver en del till vansinnets brant. I Jane Harpers roman blir klimatet en ständigt närvarande rollfigur som inte går att ignorera.

24.6.2017

Gunilla Persson: "Jag är exhibitionist och älskar det"

Gunilla Persson, känd från tv-serien Svenska Hollywoodfruar, har sedan hennes hus brann ner i april bott i olika Airbnb-lösningar och nu går hennes tid till stora delar åt till att leta efter ett nytt hus.

28.5.2017

Kommentar: Man kör inte bil med snoppen

Vi lever med inlärda fördomar om att män automatiskt är bra på vissa saker och kvinnor på andra. Som om det låg i det manliga könshormonet att vara bra på att grilla, leda stora företag, flyga flygplan och köra bil, skriver Jeanette Öhman.

28.5.2017

En stuntkvinna bakom ratten

När Stina Hübinette växte upp i Umeå ägnade hon inte en tanke åt att en dag flytta till USA och livnära sig som stuntförare i Hollywood. I dag bor hon utanför Los Angeles med sin man, stuntföraren Samuel Hübinette. Parets huvudsakliga jobb är att köra snabba bilar för reklam- och långfilm.

21.5.2017

Gunnel Adlercreutz om kärlekssommaren: Känslan av samhörighet var fin

– När min man och jag fick möjligheten att åka till Berkeley hade vi ett barn, Eva, som fyllde två sommaren 1968. Samma år hade jag avlagt min arkitektexamen i Finland.

21.5.2017

Maj Wetterstrand om kärlekssommaren: Vi hörde kanske till de mera konservativa

Hösten 1966 träffade finlandssvenska Maj Wetterstrand en amerikansk arkitekt som hade kommit till Helsingfors tack vare ett Fulbright-stipendium och skulle studera där ända till sommaren 1967. Maj och arkitekten blev goda vänner under året han bodde i Finland. Han uppmuntrade henne att söka ett stipendium för att studera i Berkeley.

21.5.2017

San Francisco – 50 år efter Summer of Love

Sommaren 1967 delade in USA i ett före och ett efter. Det var hippiens tid, drogerna, det fria sexet, miljörörelsen och givetvis musiken. Rörelsen tog avstånd från den tillrättalagda Mad Men-tiden i slutet av 1950 och början av 1960-talet. I stället för tajta kostymer och pennkjolar lät både kvinnor och män håret växa och drog på sig lösa och ibland trasiga kläder. LSD och andra psykedeliska droger blev allt vanligare och användes för att ”öppna medvetandet” medan både HBTQI– och antirasismrörelserna växte sig större och starkare.

11.4.2017

Billigare att föda utan läkare och smärtlindring

Enligt New York Times är USA den dyraste platsen i världen att föda barn på. På bara tjugo år har priset tredubblats. Det komplicerade försäkringssystemet i USA gör att mödravården kan bli praktiskt taget gratis eller kosta tiotusentals dollar. Ett alternativ till att föda på sjukhus är ett förlossningscenter. Centren satsar på en så kallad naturlig förlossning med en barnmorska som stöd, utan medicinsk smärtlindring eller läkare. Och är ungefär hälften så billigt.

27.2.2017

"Terapi online passar mig"

Efter bara fyra månader var Richard Kerbs, 27, tvungen att avbryta sitt utbytesår i Hongkong på grund av sin sociala fobi. Han hade mått dåligt i ungefär ett år innan utbytesåret och hoppades på att illamåendet skulle gå över av sig självt. När han var tvungen att åka hem i förtid kände han att det var tid att söka hjälp.

27.2.2017

Nu kan man få terapin på nätet – på svenska

Bankärenden, shopping och dejtande, nu för tiden sköter vi det mesta online så varför inte lägga till psykoterapi också. Petra Berg är en av tre psykoterapeuter som tagit internetbaserad terapi på svenska till Finland.

22.1.2017

HBL i Kalifornien: Den största kvinnomarschen hölls i Los Angeles – se bilderna på de bästa skyltarna

På lördagen marscherade folk världen över för mänskliga rättigheter. I Los Angeles hade 70 000 personer anmält sig över demonstrationens Facebooksida, men när klockan blev tio och demonstrationståget startade i Downtown LA hade mer än tio gånger så många dykt upp.

20.1.2017

Utblick: 617 marscher för människors lika värde

HBL:s medarbetare, Jeanette Öhman, är på plats i Los Angeles där över 70 000 personer har anmält sig till lördagens demonstration för mångfald, antirasism och mänskliga rättigheter. Marschen i LA är en av de 617 marscher som ordnas världen dagen efter att Donald Trump installerats som USA:s president.

14.1.2017

Satsa på det lustfyllda och var inte girig

När man bjuder hem Anitha Schulman på en kopp te rör hon sig fullständigt naturligt runt och rumsterar om i ens kök. Det finns likheter med den svenska bloggaren, poddaren, designern och numera manusförfattaren Schulmans yrkesliv. Hon är van att själv ta tag i saker, inte sitta och vänta på att något ska hända. Just nu är hon aktuell med tv-serien Mammor som visas på TV3 i Sverige (som går att se online i Finland).

20.10.2016

HBL i Kalifornien: Santa Monica stöder Clinton – se videon här!

Att i Santa Monica hitta en bar, restaurang eller annat etablissemang där Trump-anhängare samlas för att tillsammans kolla på den tredje och sista presidentdebatten är svårt. De få som finns kräver förhandsanmälan eller tar till och med inträdesavgift, skriver Jeanette Öhman från Santa Monica.

17.10.2016

Kalifornien vill tälja guld på cannabis

Den 8 november i år, i samband med presidentvalet, kommer Kalifornien att rösta om att legalisera privatbruk av cannabis. Opinionsundersökningar ger tummen upp för ja-sidan, sedan mitten av februari har lobbyorganisationer samlat in över elva miljoner dollar. I jämförelse har nej-sidan fått in cirka 200 000 dollar.

16.10.2016

Laguna Beach är sol, vin och vatten

Staden Laguna Beach ligger strax söder om Los Angeles. Orten är antagligen mest känd för tv-serien med samma namn som sändes 2004–2006 och den forna ishockeyspelaren Teemu Selännes restaurang Selanne Steak Tavern. Selänne som under många år spelade i ishockeylaget Anaheim Ducks öppnade år 2013 ett matställe i Laguna Beach tillsammans med sin golfpartner Kevin Pratt.

10.10.2016

Utblick: Vem är rädd för clowner?

Det finns ett ord för clownskräck: coulrofobi. I sexåringens skola är coulrofobin väldigt närvarande. Det går rykten om onda clowner som vill kidnappa och döda barn. Vid hämtning och lämning i skolan berättar föräldrar om hur deras barn vägrar sova ensamma. Tänk om de onda clownerna kommer på natten!

27.9.2016

I West Hollywood leder Clinton

– Ring era vänner i Nebraska, Ohio, Texas och Florida och övertyga dem om att rösta på Hillary, ropar kvällens värd ut över folkvimlet på Bar10 i West Hollywood.

21.8.2016

Naken Donald Trump roar och upprör i amerikanska städer

Tidigt på torsdag morgon amerikansk västkusttid stod det en staty av en naken Donald Trump på Hollywood Boulevard i Los Angeles. Liknande statyer dök upp i New York, San Francisco, Seattle och Cleveland. Statyerna var inte precis smickrande – Trump framställdes med en stor oformlig buk, en blek hudton, hängig bak, tydliga blå vener och utan testiklar.

16.7.2016

Sofi Koivula: Det mesta kretsar kring mänskliga rättigheter

Finlandssvenska Los Angeles­bon Sofi Koivula har precis fått ett nytt jobb. Efter att ha jobbat frivilligt på ett pojkhem för ensamkommande barn i tre år kommer hon nu att få lön för att utreda vilken sorts asyl eller uppehållstillstånd flyktingbarn från Centralamerika kan få.

23.6.2016

Ismo Leikola: Dåliga komiker är oerhört viktiga

För två år sedan röstades finländaren Ismo Leikola fram som världens roligaste man. I dag bor han i Los Angeles och gör gigs på några av de mest prestigefyllda ståuppklubbarna, men också internationellt och hemma i Finland. Skämten han skriver varierar beroende på om det är engelska eller finska publiken talar.

24.5.2016

Finnilänlöylyt nätverkar i LA

Finländska företagare som vill grunda företag i Los Angeles förstår inte alltid hur dyrt det är här, säger Semira Ben-Amor och Anne Eskola-Hickey. De ordnar från och med maj finländska nätverksträffar i Silicon Beach.

8.5.2016

En kaffe och en hund, tack!

Alla är hundar som riskerat att bli avlivade på grund av att ingen valt just dem på hemmet för hemlösa hundar. Nu befinner jyckarna sig i trygghet på USA:s första hundkafé.

5.5.2016

Bäva L.A. – här kommer The Dudesons!

Alla blir kanske inte superstjärnor, men bara att kunna försörja sig inom nöjesbranschen i Hollywood är en enorm framgång. Det här förstår inte alltid finländska medier, säger Jarno Laasala och Jukka Hildén från The Dudesons eller Duudsonit som öppnat kontor i Los Angeles.

12.4.2016

Mindfulness är seriöst i USA

Andas in, andas ut. Känner du luften gå genom magen, bröstkorgen eller kanske näsan? Hur känns det? Är du lugn, stressad, glad, förväntansfull? Kan du identifiera dina känslor? Eller tycker du kanske att det här låter alldeles för flummigt och att mindfulness är något bara hippies och yogainstruktörer sysslar med? I USA är det en seriös vetenskap och vid UCLA forskar en hel fakultet kring fördelarna med medveten närvaro.

18.3.2016

Kvinnorna spelar ut männen

Länge har spelvärlden dominerats av män, men på University of Southern California (USC), en av USA:s högst rankade speldesignskolor, är kvinnor i dag i majoritet.

24.2.2016

Gustavssons mask var ett självmordsuppdragLove Larson och Eva von Bahr är svenskarna som på söndagens Oscarsgala tävlar mot filmerna Mad Max: Fury Road och The Revenant i kategorin bästa make up. Larson och von Bahr tvekade länge innan de tackade ja till uppdraget att sminka Robert Gustavsson i filmen om hundraåringen.