Jannika Lindén

Reporter

Senast publicerade artiklar

3.12.2021

Fem före klart – Jarkko Sorvanto blir ny kommundirektör i Lappträsk

Fullmäktige har ännu inte sagt sitt, men alla politiska partier i Lappträsk är eniga om att juris magister och politices kandidat Jarkko Sorvanto är den bästa kandidaten för posten som kommundirektör. Han är också kommunstyrelsens enhälliga förslag.

Premium

2.12.2021

Fattas ditt favoritord på östnyländska? Anmäl det senast på fredag

Östnylands dialektsatsning får en fortsättning, just nu samlar vi in flera specifikt östnyländska dialektord. Delta i tävlingen och anmäl ditt favoritord senast på fredag.

30.11.2021

Välfärdsområdet: På räddningsverket har man erfarenhet av omorganisering

Välfärdsområdet handlar inte bara om social- och hälsovård – räddningsväsendet är en synnerligen viktig del av det nya området. Räddningsdirektör Peter Johansson ser både fördelar och utmaningar, men på sikt tror han att räddningsväsendet kan bli effektivare i och med omstruktureringen.

Premium

24.11.2021

Grand satsar på teater: "Jag har alltid tyckt att Grand ska vara ett teaterhus"

När Kulturhuset Grand överraskande fick ett betydligt mindre bidrag än vanligt från Svenska kulturfonden i våras blev man tvungen att ta fram stora tänkarmössan. Resultatet är ett tvåårigt projekt under vilket kulturhuset ska bli ett finlandssvenskt teaterhus att räkna med.

Premium

24.11.2021

Här är nya näringschefen: Företagarna i Borgå fick en talesman

Borgå satsar på företag och företagande i en tid när coronapandemin gjort att hela näringslivet förändras i snabb takt. För Borgå stads nya näringschef Elina Duréault är företagande alltid i fokus.

Premium

20.11.2021

Mellaneuropeiskt stuk på julöppningen i centrum

Vad roligt att man satsar så här mycket! Vad mycket folk det är! Hoppas att det här blir en tradition! Det är några av kommentarerna av besökarna på jultorget och julöppningen i centrum i dag.

18.11.2021

Den här fyrväpplingen vill sprida ljus i mörkret - här kan du höra kandidaterna sjunga

I fjol var det paus i luciafirandet, men i år ska Östnylands egen lucia igen sprida ljus och hopp under den mörkaste tiden på året. Fyra unga damer vill ge av sin tid för att glädja andra.

17.11.2021

ÖN:s dialektsatsning forsätter! Saknar du ditt favoritord?

Dialekt är roligt och väcker definitivt känslor. Orden på Östnylands dialektprodukter är läsarnas favoriter – men fattas ditt eget favoritord?

12.11.2021

"Det är ljuvligt med lucia"

Efter en paus på två år är det snart dags för luciafirande igen också i Östnyland. I år är det social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen som kröner Östnylands lucia – som traditionen bjuder på Gamla rådhusets trappa.

Premium

4.11.2021

Samarbete över språkgränsen i Isnäs: "Ibland glömmer vi att vi egentligen är två olika skolor"

Isnäs skola och Isnäsin koulu delar skolgård, men mycket mer än det. De två byskolorna samarbetar dagligen och eleverna har bland annat praktiska ämnen tillsammans. Under de senaste veckorna har de jobbat kring media – tillsammans naturligtvis.

Premium

1.11.2021

Annikas favoritord på dialekt är strokabisi

Annika Wickström är en av de läsare som vann en dialektordsprodukt i vår utlottning. För Annika är dialekt en naturlig del av vardagen – och en sak som man bör bemöda sig om att bevara.

23.10.2021

Över hundra år av ost i Porlom – nu också för veganer

Varför börjar ett hundra år gammalt ysteri tillverka veganprodukter där de viktigaste ingredienserna i ost inte kan användas? För att veganska produkter är en möjlig exportvara där det finns möjlighet att expandera.

Premium

22.10.2021

Kritikern sätter läsvärd barnlitteratur på kartan: "Det ges ut helt underbara böcker just nu"

Barn- och ungdomslitteratur har en alldeles speciell plats i Pia Vuorios hjärta. Hon ska snart doktorera i litteraturvetenskap och är ny recensent av barnböcker på nätpublikationen Lysmasken.

Premium

21.10.2021

Funderade du vad dialektorden i vår artikel egentligen betyder? Här hittar du svaren

Östnylands läsare fick föreslå sitt favoritord på dialekt, och resultatet blev en inredningsplansch och en tygkasse. I november kommer också en disktrasa och en kökshandduk att prydas av östnyländska dialektord. Men vad betyder orden?

19.10.2021

I Östnyland vet man vad man är om man är bessågär

När östnylänningar får föreslå sitt favoritord bland de dialektala uttrycken är mångfalden stor. Och dialekt är verkligen språk på ultralokal nivå – det som är rätt i en by kan heta något annat hos grannen. Vi har plockat ut de mest östnyländska orden och gjort dem till en affisch som kan pryda väggen hemma.

18.10.2021

Klimakteriet är ett tabu – men Anna Hultin har skrivit sin debutpjäs om det som händer alla kvinnor förr eller senare

Skådespelaren Anna Hultin från Sibbo vill väcka diskussion om klimakteriet och i förlängningen medverka till att strukturerna i samhället förändras. Hennes debutpjäs, en monolog om menopausen, har premiär på Svenska Teatern på onsdag.

Premium

13.10.2021

Det blev ny runda – Lappträsk vill ha fler än åtta kandidater för chefsposten

Ansökningstiden för den som vill bli kommundirektör i Lappträsk har förlängts. Den ursprungliga tiden gick ut i fredags och då hade åtta personer sökt jobbet. Det nya datumet är 29 oktober.

13.10.2021

Träning gör en smidig vardag möjlig

Det är mycket man behöver kunna för att klara av att bo självständigt eller sköta ett jobb. Telma-utbildningen i Optimas regi gör det möjligt för personer med större behov att hitta en stig som passar just dem framåt i livet.

Premium

11.10.2021

Siv får orden att sitta i snapsvisan – farfars uttryck inspirerade henne

Siv Stenberg har skrivit historia – hon är den första som tre gånger korats till mästare i den årliga tävlingen om bästa nyskrivna snapsvisa. Och tävlingen var hård, när de finländska mästerskapen avgjordes i söndags var sex av de tio finalisterna tidigare mästare.

Premium

11.10.2021

Siv får orden att sitta i snapsvisan – farfars uttryck inspirerade henne

Siv Stenberg har skrivit historia – hon är den första som tre gånger korats till mästare i den årliga tävlingen om bästa nyskrivna snapsvisa. Och tävlingen var hård, när de finländska mästerskapen avgjordes i söndags var sex av de tio finalisterna tidigare mästare.

Premium

6.10.2021

Många vill greppa micken igen

Nu får man träffas i större grupper igen och dansa och sjunga på restaurang. På restaurang Axel i Vårberga ordnas normalt karaoke ett par gånger i veckan. I fredags var det äntligen möjligt igen efter en lång paus.

Premium

5.10.2021

Nyaste nytt – en strandbar öppnar i Vårberga

När lokalen intill restaurang Axel blev tom passade Michael Zanon på att ta över den. Så småningom blir det öppning i Wave, en krog som Zanon beskriver som en strandbar för yngre kroggäster.

5.10.2021

Allt man behöver kan rymmas i ett minihus

Det är inte ofta ett helt hus långsamt åker fram längs Mannerheimgatan i Borgå. I torsdags kördes det första minihuset till den pålade grunden som väntade vid den gamla skolan i Hammars. Tio minihus ska stå klara inom en snar framtid och området är ett av de första i sitt slag.

Premium

4.10.2021

Jubileumsrundan visar att Oktobertian är tillbaka

Ett år senare än tänkt på grund av pandemin löptes det sextionde motionsloppet Oktobertian. Loppet befäste sin plats som ett evenemang både för tävlingsinriktade och för motionärer.

1.10.2021

Minihus på hjul rörde sig genom centrum

Det första minihuset till helheten vid den gamla skolan i Hammars är på plats. Huset byggdes på annat håll och fraktades till grunden som väntade. Tio minihus ska stå klara inom en snar framtid och området är ett av de första i sitt slag.

Premium

30.9.2021

Invånare vill bromsa överdimensionerade planer för Nickby

Åtminstone 1 300 personer har undertecknat en vädjan om att planerna för hur Nickby ska växa revideras. Gruppen bakom namninsamlingen lyfter upp värden som Nickbys identitet, historia och attraktionskraft och vill speciellt se att tillväxten i Nickby sker så att de nuvarande invånarna och markägarna hörs och deras förväntningar beaktas.

Premium

29.9.2021

Albert Edelfelts målning hittade hem – betydande donation landade i Villa Albert

Det är som om det skulle vara julafton, konstaterar Hanna Kaarina Syjäläinen från Albert Edelfelts stiftelse. Hon syftar på att stiftelsen fick en unik målning av konstnären själv i donation.

Premium

28.9.2021

Jubileumsloppet blir äntligen av – Oktobertian äger rum på lördag

Ett av de äldsta motionsevenemangen i landet, Oktobertian, går av stapeln på söndag. Finn Andersson som håller i trådarna för evenemanget hoppas på många deltagare i den sextionde upplagan av loppet.

Premium

28.9.2021

A-bolagen grundrenoverar och bygger nytt på Kvarnbacken

Om ett halvt år ska invånarna i de tjugo bostäderna som A-bolagens har på Kvarnbacken ha flyttat ut. De befintliga huslängorna renoveras och ett nybygge reser sig på tomten. Nästa höst ska arbetena vara klara och då kan de nuvarande invånarna flytta tillbaka – om de vill och har råd med dyrare hyra.

28.9.2021

En helt ny stad växer fram – 675-årsserien är nu inne på 1800-talet

I mitten av 1800-talet tog Borgå steget från en liten stad där 2 500 människor bodde i gyttret av gränder i dagens Gamla stan till en med dåtida mått modern stad där levnadsstandarden för borgarna ökade. Centrum och empirekvarteren längre söderut var den nya staden.

Premium

21.9.2021

Siv och Bertil ser en trivsam strandpark växa fram – västra åstranden börjar arta sig

En uteplats med vilstolar, smart belysning, konstverk av olika slag och färggrant prunkande buskar ska vara verklighet redan nästa sommar i Alexparken på västra åstranden. Jätteprojektet har kommit så långt att bara finliret blir kvar till våren.

Premium

9.9.2021

Gun-Britt söker ny bostad – igen

Hyresavtalet för alla invånare i de 52 bostäderna i de så kallade seniorhusen i hörnet av Wittenbergsgatan och Vårbergavägen sägs upp. Den nya detaljplanen för området har fastställts och i och med det kan de gamla byggnaderna rivas och ersätts av nya som bättre svarar mot dagens krav.

Premium

6.9.2021

Rafael's Steakhouse serverade den godaste Smaku-portionen

Ytgrillad carpaccio av nöt serverad med picklade senapsfrön, rostad kapris och pepparrotsmajonnäs på en örtbädd passade både Smaku-rådet och allmänheten. Rafael's Steakhouses portion är årets smakskatt i Borgå.

5.9.2021

Prakticum på förslag för ny förberedande utbildning

Det behövs en så kallad hux-utbildning på svenska i Östnyland nästa höst, och Prakticum kunde vara den som arrangerar utbildningen. Det anser svenska utbildningssektionen. Också Borgå folkakademi kan erbjuda ett alternativ.

Premium

2.9.2021

Många steg mot mobbning – gemensam promenad avslutade temavecka

Att vara en bra kompis, snäll mot både andra och sig själv och att inte mobba någon har varit temat i Borgåskolorna hela veckan. Satsningen mot mobbning kulminerade i en gemensam promenad till stadshuset.

Premium

31.8.2021

Cykelveckan är här: "Man kan alltid ha en cykel till"

Marcus Åkermarck är hobbycyklist. Hemma i garaget i Järnböle har han fem cyklar av lite olika slag och det finns plats för fler. För honom är cykling både den bästa motionen och en kär hobby.

Premium

30.8.2021

Kartellmisstankarna slutligen förkastade – Högsta förvaltningsdomstolen har sagt sitt

Långköraren kring kartellmisstankarna mot några bilskolor i Borgå har nu fått ett definitivt slut. Högsta förvaltningsdomstolen är av samma åsikt som Marknadsdomstolen och friade Drivers' Club och Timo Anttila Yhtiöt helt.

24.8.2021

På Lilla Villan kör man i gång hösten enligt planerna – med mycket eller lite publik

Alla konserter som är inbokade på Lilla Villan i Nickby blir av, men den publik det är möjligt att ta in. Det har styrelsen bestämt och verksamhetsledare Petri Pöyhönen är mycket glad över beslutet.

23.8.2021

Försiktigt positivt på Kulturhuset Grand

På Kulturhuset Grand i Borgå håller man nu tummarna för att de positiva signaler om att lätta på restriktionerna vid kulturevenemang som statsledningen och regionförvaltningsverket kommit med ska bli verklighet i snabb takt. Programutbudet för hösten är just nu relativt digert.

Premium

23.8.2021

TV-produktioner viktiga för Konstfabriken i coronatider

Restriktionerna med anledning av coronapandemin har slagit hårt också mot Konstfabriken i Borgå. Nu hoppas man att tvåmetersgränsen slopas så att evenemangen under den fullbokade hösten inte behöver annulleras.

Premium

22.8.2021

Sarina får chansen att ta revansch i The Voice – här kan du se ett litet sångprov

Den tionde säsongen av den populära sångtävlingen The Voice of Finland kulminerar i en specialtävling där 24 av de bästa sångarna från tidigare säsonger möts igen. Sarina Kettunen från Borgå är en av dem. Hon deltog för två år sedan och kom till semifinal där en mycket dåligt tajmad flunsa satte stopp för henne.

Premium

22.8.2021

Hälsoproblem gav Carola gnistan att börja ta hand om sig själv

Carola Juselius har jojobantat så länge hon kan minnas. För henne är vikten inte en del av personligheten men när hälsan sviktade blev det dags att ta itu med viktproblemen på allvar. Samtidigt blåser också andra nya vindar i hennes liv.

Premium

19.8.2021

Allt öppet kring campingen i Borgå – nu utreds möjligheterna efter problemfyllda tider

Hurdan camping behövs i Borgå? Vad förväntar sig en besökare av en campingplats? Campingplatsen i Kokon har nu stängt för säsongen och en sektorövergripande arbetsgrupp tar sig en funderare på framtiden.

Premium

18.8.2021

Många vill ordna roligt för en tusenlapp

Ett sånguppträdande på ett äldreboende, choklad till byborna, en ny basketställning på höghusgården – eller vad som helst som gläder så många Borgåbor som möjligt och inte kostar mer än en tusenlapp. Inom utsatt tid lämnades ett femtiotal ansökningar om finansiering för välmåendeprojekt in.

18.8.2021

Kesko om västra åstranden: "Läget är bättre än någonsin"

Västra åstranden och den stora affären och hotellet som ska byggas där har varit en långkörare. Efter år av planering, beslut och besvär föll allt på plats och projektet skulle köra i gång. Sedan bröt coronapandemin ut och allt lades på is. Tills nu – Kesko lovar klara besked om byggstart ännu i höst.

Premium

15.8.2021

Nu söks ny hyresgäst till Oscars lägenhet

Försöket med att låta en ungdom hyra en etta i Äppelbackens servicecenter och bo granne med de äldre där blev en framgång. I måndags flyttade Oscar Björkell ut efter nästan två år i bostaden, och snart kan följande intresserade ansöka om att få hyra lägenheten.

20.7.2021

Päivi Lempiö leder Lappträskfullmäktige

I Lappträsk har man ännu inte alla namn klara för de olika posterna inför kommunfullmäktiges nya mandatperiod. Den stora bilden är klar, och Centerpartiets Päivi Lempiö blir ny fullmäktigeordförande.

14.7.2021

Guld för Borgå Ridstall i mästerskapstävling

När mästerskapstävlingarna för lektionsryttare avgjordes i helgen i Ypäjä höll sig ryttarna från Borgå Ridstall väl framme. Ridskolans fälttävlingslag tog ett fint guld.

3.7.2021

Historiska husen öppnar i år – i någon form

Megaevenemanget Lovisa historiska hus inhiberades – som så många andra evenemang – i fjol, men i augusti ska besökarna igen kunna bekanta sig med husgamlingarna i drottningstaden.

2.7.2021

Stämningsfull konsertserie på Pellinge

Pellinge musikdagar har blivit en uppskattad tradition, och i år ordnas evenemanget för sjätte gången med sex konserter. Konstnärlig ledare är liksom tidigare mezzosopranen och operasångerskan Monica Groop.