Jannika Lindén

Reporter

Senast publicerade artiklar

11.6.2019

Snart kan man cykla tryggt längs Jokivarsivägen

Efter flera år av planering och lite byråkratiska utmaningar är gång- och cykelvägen längs Jokivarsivägen mellan Nickby och Nissbacka i östra Vanda fem före färdig att börja använda. I juli är drygt sju kilometer lättrafikled klar.

11.6.2019

Tekniken pajade – Isabella fick inte skriva modersmålsprovet i studentexamen

Det som inte fick hända hände. När Isabella Halmevaara skulle skiva andra delen i modersmålsprovet i studentexamen fungerade inte tekniken och hon kunde aldrig skriva provet. Hon blev student trots allt, men upplevelsen var inte rolig.

9.6.2019

Linnea vill lyfta fram det som finns under ytan

En skjorta är något man ofta förknippar med att vara representativ, men under skjortan döljer sig känslor man kanske inte vill skylta med. Unga konstnären Linnea Fredriksson tar fasta på dem på sin utställning på Grand.

Premium

9.6.2019

På trollbacken trivs djur av alla de slag

Kängurur är lite ovanligare invånare i en finländsk husdjurspark. På husdjursgården Peikkorinne i Askola har kängurupojkarna Pingo, Pongo och Pango funnit sig väl tillrätta, även om de inte är lika sociala som till exempel fåren.

Premium

5.6.2019

Nya ägare tar över Hammars Seo

Miika och Julianne är de nya Seppo och Anne. Nya företagare tar över Hammars Seo och Anne Tuominen går i pension efter 27 år vid rodret.

5.6.2019

Sköldpaddan Pima hittades efter en vecka på rymmen

Sköldpaddan Pima gav sig av på egna vägar den sista maj, och ägaren lade upp ett meddelande om det på Facebook. För en timme sedan hittades Pima och kan nu återvända hem. En solskenshistoria och ett bevis på att social media kan vara till nytta.

Premium

5.6.2019

Vänskap och förhållandet till materialet förenar: Fyra konstnärer ställer ut tillsammans på Kaplansgården

Livshändelser, människans sinne och föremålens historia talar i samklang med naturen. Sommarens utställning på Galleri Gamla Kaplansgården är en samutställning i vilken fyra konstnärer ställer ut tillsammans.

Premium

12.5.2019

Laakkonen slutar med Audi, Seat och Volkswagen

Bilkoncernen Laakkonen, som också har verksamhet i Borgå, har sålt sin representation av Audi, Seat och Volkswagen till företaget K-Caara. Affären blev offentlig i slutet av april och ska ännu godkännas av konkurrensverket.

Premium

11.5.2019

Rar fjäril trivs allt bättre i Stensböle

Det har gått nästan nitton år sedan mnemosynefjärilen återfördes till Stensböle efter att i decennier lyst med sin frånvaro i hela regionen. Den skyddade och utrotningshotade fjärilen verkar trivas på naturskyddsområdet. I dag finns en liten men livskraftig population.

Premium

11.5.2019

Det behövs kreativitet för att få fram hästkrafterna ur traktorerna

Redneck Express och Finnish Sniper står sida vid sida i garaget i Askola. Ingen av tractor pulling-traktorerna kommer att synas på tävlingsbanorna i år, men kanske nästa säsong – det tar den tid det tar att få dem klara.

Premium

9.5.2019

Temahelheter ger eleverna mer än kunskap

Temat är skogen, och sjätteklassarna jobbar med skogstemat inom de flesta ämnen. Alla vet vad som förväntas av dem, och eleverna kan inom vissa ramar välja sina uppgifter och hur de jobbar. I språkbadsundervisningen är temahelheter inte något som kom med den nya läroplanen.

Premium

1.5.2019

Välmående för hela kroppen nu på samma ställe

Petra Tackman har drivit Life-butiken i Borgå i tio år, och nu kan hon uppfylla visionen hon haft sedan hon blev företagare. Butiken fungerar nu också som center för välbefinnandebehandlingar.

30.4.2019

Sista september går tiden ut för varvet

Senast den sista september ska varvbyggnaderna på västra åstranden vara tömda, förutsatt att varvföretaget N-Group inte har framgång i koncepttävlingen för stranden. Agarna Ivar och Max Nordlund har ändå inte gett upp kampen om att varvet ska kunna fortsätta i någon form.

26.4.2019

Sibbo vill vara med och jobba för en renare Östersjö

Rent vatten vid kusterna och en havsnatur som mår bra. Bland annat det finns i visionen som alla som deltar i Östersjöutmaningen förbinder sig till att jobba för. Sibbo kommun har nu sällat sig till de omkring 270 aktörer som tillsammans jobbar för en välmående Östersjö.

25.4.2019

Nya hyresgäster tar över gamla busstationen i Lovisa

Restaurang Bella har just öppnat i busstationen i Lovisa. När Matkahuolto flyttar ut i slutet av månaden flyttar företaget Lavka in.

Premium

25.4.2019

Trycket på bättre trafiklösningar växer i takt med att Sibboborna blir flera

En lättrafikled mellan Kalkstrand och Box, en ny hållplats för motorvägsbussarna och att få fart på tågtrafiken till Nickby. I takt med att invånarantalet i Sibbo stiger ökar också användningen på vägarna och trycket på bättre trafiklösningar.

23.4.2019

Lastbil välte på Kungsvägen i Borgå

Kvart före sex i morse larmades räddningsverket om en lastbil som vält på Kungsvägen i Borgå, nära Drägsby. Arbetet med att bärga lastbilen tog flera timmar och vägen kunde öppnas för trafik strax före klockan 11.

20.4.2019

Ingen finalplats för Sarina

Borgåsångaren Sarina Kettunen sjunger inte i finalen av sångtävlingen The Voice of Finland. På fredagskvällen fick hos se sig besegrad av sin lagkamrat Jasse Jatala som representerar Toni Wirtanens team i finalen nästa fredag.

Premium

19.4.2019

Arkivpärla: Ett överflöd av lamm till påsk

För två år sedan besökte ÖN familjen Sundbäcks gård på Sundö på Pellinge. Inför påsken var det full rulle i fårhuset.

18.4.2019

I kväll slår restaurang Ranta-Aitta upp sina dörrar

Nya restaurangen Ranta-Aitta ligger idylliskt i en av strandbodarna vid ån. På samma plats fanns tidigare restaurang Johan's, så platsen är bekant för många matgäster. Nu är det köksmästare Robert von Bell som ser till så maten smakar och gästerna trivs.

Premium

17.4.2019

SE BILDER: Glada miner när läsarna kollade in redaktionen

Båda kaffekokarna fick gå för fullt under den första timmen. Det var många som ville passa på och se hur det är på Östnylands redaktion på Lundagatan 8.

16.4.2019

Daisys första veckor är över – det elektroniska systemet används nu i alla daghem i Borgå

Systemet Daisy har nu använts två veckor i daghemmen i Borgå. Nu börjar alla få kläm på det nya.

15.4.2019

Det var på håret att Anette Karlsson skulle ha blivit invald

Hurraropen ekade på socialdemokraten Anette Karlssons valvaka när resultatet från förhandsrösterna kom klockan 20. Partiet låg då som klar etta, och Karlsson hade redan fått 1 100 personliga röster. Rösterna fortsatte regna in och på slutrakan såg det ut som om hon skulle bli invald.

14.4.2019

Spännande in i det sista

När nittio procent av rösterna är räknade – men bara hälften av de nyländska rösterna – finns det ännu en chans att Anette Karlsson kan få en plats i riksdagen. Det är spännande på valvakan.

14.4.2019

Lugnt på Kristdemokraternas valvaka

De östnyländska kandidaterna inom Kristdemokraterna ordnade gemensam valvaka i Zentra i Borgå. På plats var Jere Riikonen från Borgå och Sonja Huttunen från Lovisa. Någon större skräll verkar resultatet inte bli, vare sig för de enskilda östnyländska kandidaterna eller för partiet, men att ställa upp som kandidat har andra goda sidor.

14.4.2019

Stämningen på topp bland socialdemokraterna

Hurraropen ekade på socialdemokraten Anette Karlssons valvaka när resultatet från förhandsrösterna kom klockan 20. Partiet låg då klar etta med sju fler mandat än nu, och Anette Karlsson har redan fått 1 100 personliga röster.

14.4.2019

Vindrutan är mycket mer än bara ett fönsterglas

Två handtag med fastsatta sugkoppar gör att Teo Dau och Asko Siuruainen lätt kan lyfta i den sprillans nya vindrutan, och i ett kick är den på plats på den några år gamla Volvon. I dag är vindrutor mycket mer än bara en glasruta – de innehåller sensorer av många slag.

Premium

14.4.2019

Över 7 000 väljare litar på Heikki Vestman

Östnyland har en ny riksdagsledamot i Heikki Vestman, Saml. Vestman, som är fullmäktigeordförande i Sibbo, fick över 7 000 röster och knep med marginal en plats i riksdagen.

13.4.2019

Sarina tog sig vidare till semifinal

Borgåsångaren Sarina Kettunen är en av åtta sångare som klarat sig till semifinalen i den populära sångtävlingen The Voice of Finland. Nästa fredag är hon i elden igen. Låten är hemlig, men nu ska det bli mera känsla.

10.4.2019

Matkahuolto i Lovisa flyttar till loppmarknaden

Inom en vecka från den första kontakten hade Sami Naskali, som driver loppmarknaden Suurkirppis i Lovisa, skrivit på avtalet med Matkahuolto. Genast efter valborgshelgen öppnar Matkahuolto i loppiset.

Premium

6.4.2019

I Kuggom är tradition och bildning grunden för verksamheten

Båtbyggarutbildning, kortkurser, körläger och nästan fullbokad sommarsäsong. Efter en tid av turbulens går den gamla folkhögskolan i Kuggom mot en ny framtid.

Premium

4.4.2019

Resestenen digitaliseras – utmärkelsen ska uppgraderas

Utvecklingsbolaget Posintra har administrerat Östra Nylands Resesten redan i flera års tid. Nu är det dags för underhåll av den 10-åriga utmärkelsen inom resebranschen. Utmärkelsen kommer att uppgraderas hos det Borgåbaserade mjukvaruföretaget Hailer.

Premium

2.4.2019

Sarina Kettunen slog knockout på hela publiken

The Cranberries låt Zombie i Borgåsångaren Sarina Kettunens egen tappning gav henne en plats i livesändningarna i sångtävlingen The Voice of Finland. Nu är hon en av sexton sångare som är med i tävlingen när spelet hårdnar – finalen sjungs om fyra veckor.

Premium

1.4.2019

Sjukdomsattack gjorde färden vinglig

Larmcentralen fick flera samtal om en bilförare som körde ostadigt på riksväg 7 i Borgå i lördags.

31.3.2019

De svagaste och klimatet viktigt när de väljer kandidat

Med knappt två veckor kvar till riksdagsvalet gäller det att välja en bland alla uppställda kandidater. Marika Eklöf och Regina Sainio som båda jobbar på Lappträsk bageri har sina värderingar klara för sig. Marika har redan valt sin kandidat, Regina är nära ett beslut.

Premium

30.3.2019

Luru och Nina är de historiska husens ansikte utåt

Evenemanget Lovisa historiska hus är i händerna på en verkligt dynamisk duo. Luru Hirva, ny verksamhetsledare för LHH, och Nina Wiklund, ny ordförande för föreningen Lovisa historiska hus, ska tillsammans göra det populära evenemanget ännu bättre.

Premium

29.3.2019

Skobox öppnar igen efter en paus på tre månader

Skoaffären Skobox öppnar på lördag på samma adress, under samma namn men med ny innehavare. Ägaren Nina Fransas bytte ett jobb som anställd inom marknadsföring mot att vara sin egen chef.

Premium

29.3.2019

Negativt resultat för kyrkliga samfälligheten i Borgå

Den kyrkliga samfälligheten i Borgå gjorde ett negativt resultat i fjol, för andra året i rad. Jämfört med 2017 gick det ändå lite bättre i fjol.

29.3.2019

I Forsby skola vet man att språket är viktigt

Modersmål är en viktig del av undervisningen i grundskolan. Hela läsåret i Forsby skola har temat En språkmedveten skola, och den här veckan har man jobbat ämnesövergripande med svenska språket i centrum.

Premium

19.3.2019

Inte så lätt att ta sig över tröskeln

För den som är frisk och rörlig har det ingen betydelse om toaletten i ett köpcentrum är inträngd bakom en trappa eller om tröskeln till restaurangen är hög. Har man ett funktionshinder och använder rullstol avgör sådant däremot om man kan besöka köpcentret eller restaurangen.

Premium

19.3.2019

Församlingsmedlemmarna väljer själva vem som ska leda församlingen

Kyrkoherden i Sibbo svenska församling Helene Liljeström går i pension i slutet av november. Det är församlingsmedlemmarna som väljer vem av de två sökande som ska leda församlingen i framtiden. Val ordnas senare under våren.

Premium

18.3.2019

Färre körlektioner har gett fler underkända i examen

Med färre obligatoriska körlektioner för att få köra upp för förarexamen är verkligheten för bilskolorna att de reserverade körlektionerna minskat. Det finns en oro för hur de uppluckrade reglerna påverkar trafiksäkerheten på sikt.

Premium

16.3.2019

Den nya arenan både smakar och kostar, men får beröm

Sedan den nya bollhallen och idrottsarenan i Kokon blev klar i somras har flera idrottsföreningar nappat på möjligheten att träna under hyfsade förhållanden också vintertid. Med bättre faciliteter följer ändå högre avgifter.

Premium

28.2.2019

Nu ska det bli ordning på FPA:s taxiskjutsar

Företaget Menevä tar över ansvaret för taxiresor i Nyland som ersätts av Folkpensionsanstalten FPA från och med april. Både verkställande direktören för företaget och förmånschefen på FPA tror att man nu kan få skjutsarna att löpa som de ska.

Premium

19.2.2019

På sommaren är de första kolonistugorna i Humleberg klara

Den länge planerade koloniträdgården i Humleberg är på god väg att bli verklighet. Just nu pågår arbetet med att bygga vägar och parkeringsplats, och om det går som ordförande för Borgå traditionella koloniträdgårdsförening Pilvi Saarenpää hoppas så är de första stugorna klara redan i sommar.

Premium

17.2.2019

Tio+ för en bättre framtid: Ett extra år ger tid att tänka på sina valmöjligheter

Påbyggnadslinjen, eller tionde klassen, vid Borgå folkakademi är ett bra val för den som inte vet vad den vill studera efter grundskolan.

Premium

17.2.2019

Subaru är tillbaka i Borgå – bilhuset Jedi representerar märket

De första Subaru-bilarna har redan anlänt, och om ett par veckor blir det nyöppning för bilmärket vid Bilhuset Jedi på Industrivägen.

Premium

16.2.2019

Tuukka Sirén tar över ledningen i Autosalpa

Nu satsar bilhuset Autosalpa stenhårt på att bli ännu mer serviceinriktat. Vid årsskiftet tog Tuukka Sirén över som verkställande direktör för familjeföretaget.

Premium

15.2.2019

Saara Lång ställer upp i riksdagsvalet

Saara Lång, som sitter i Lovisa fullmäktige som obunden, ställer upp i riksdagsvalet som obunden på Blå framtids lista.

15.2.2019

Tio+ för en bättre framtid: Ett extra år ger tid att tänka på sina valmöjligheter

Påbyggnadslinjen, eller tionde klassen, vid Borgå folkakademi är ett bra val för den som inte vet vad den vill studera efter grundskolan.

Premium